Am scris anterior, in articole ce imi apartin sau comentind postarile vizitatorilor blogului meu, ca s-ar putea ca tensiunea existenta dintre PD si PLDM, in legatura cu plecarea anterioara a fostului membru PD Vlad Filat din formatiunea respectiva si crearea propriului proiect politic, sa creeze probleme. Atunci a fost vorba de impartirea celor trei principale functii in stat, cind componentele AIE negociau.
Nici azi nu poti spune cu siguranta care partajare ar fi fost optima. Impartaseam, la un moment dat, ideea ca Marian Lupu, care este si economist, si succesor, intr-un anume sens, al guvernarii comuniste, sa devina premier, ca sa ii fie mai greu sa vorbeasca de mostenirea pe care a lasat-o si el. Insa Lupu a mers in campania electorala cu obiectivul de a deveni Presedinte de stat si a ramas – cum prefera sa spuna – pe aceasta «dimensiune». Acum sta linistit si asteapta verdictul. Ma intreb, insa, este el, oare, «linistit»?
Recent, am postat pe blog un articol despre ce se intimpla in Romania si am facut unele paralele cu ceea ce se intimpla in R.Moldova. Desfasurarea subiectului viza rostul, rolul si utilitatea Presedintiei in acest spatiu ex-sovietic si ex-socialist. Inclin sa ramin pe pozitia mea – nu avem nevoie de sef de stat. Aflarea lui Mihai Ghimpu acum in tripla sa functie politica – de sef de partid, de sef de Parlament si de sef de stat – arata ca omul «se cam descurca» in aceste ipostaze, desi ii dau dreptate lui Constantin Tanase, cind se arata ingrijorat de «flexibilitatea» liderilor AIE sau cind spune ca «unionistul» Ghimpu face declaratii mai putin cintarite referitor la cauzele neretragerii trupelor rusesti din Transnistria.
Citesc si comentariile altor analisti de la noi, cum ar fi Igor Botan, care a avut mereu curajul, desigur, conform «masurii» moldovenesti, sa puna niste puncte pe «i», cind altii nu au indraznit. Cel mai curios este, insa, articolul semnat de directorul «Timpului» legat de dilema «care e răul cel mai mic în situaţia dată – Lupu preşedinte sau alegeri anticipate?»
Tanase explica un motiv al acestei dileme, care ar rezida in faptul ca «dacă admitem că Voronin nu controlează total PCRM, e posibil să se găsească aceste voturi. Iar unde-s opt, pot fi şi zece, şi douăzeci. Astfel, fracţiunea parlamentară a PDM (a lui Lupu/Diacov) ar putea deveni cea mai numeroasă şi cu cea mai mare pondere şi influenţă în Alianţă. Această nouă fracţiune – majoritară în AIE! – nu va mai cocheta cu celelalte componente ale Alianţei pentru Integrarea Europeană şi va exercita presiuni pentru a-şi promova punctul de vedere şi a-şi impune cadrele în toate domeniile şi la toate nivelurile.”
Mi se pare ca e ceva la mijloc, prin care se explica buzduganul aruncat de Tanase in opinia publica. Probabil ca acest motiv – al consolidarii PD – se tranforma, treptat, intr-un pericol pentru AIE. Nici pe Filat, nici pe Ghimpu nu i-ar incinta intarirea pozitiilor lui Lupu, insa rezulta ca, dupa ce Ghimpu a devenit triplu presedinte, iar Filat – prim-ministru, iata ca Lupu poate ramine pe necarosabilul politicii, cu riscul unor alegeri anticipate in criza din R.Moldova.
Personal, am spus ca am temerea ca Marian Lupu, devenit Presedinte, ar putea impune viziunile PD, legat de neiesirea din CSI, de neaacceptarea NATO, de valorile nationale romanesti, de pastrarea neutralitatii militare a statului, asa cum a rugat Medvedev.
Voi spune din capul locului – eu cred ca la PD sint suficienti membri, inclusiv veniti de la PSL, care impartasesc viziuni proeuratlantice. Fostii deputati social-liberali au si semnat, a doua oara, initiativa de parasire a CSI, sint diplomati si economisti de forta, care inteleg unde sta adevarul privind destinul R.Moldova.
Imediat dupa victoria fortelor liberal-democrate am plasat un articol pe blogul meu despre PD, aratind aspectele pozitive ale prestatiei acestui partid pentru politica moldoveneasca. M-a bucurat si am salutat sprijinul politic pe care PSD din Romania il exprima PD-ului, am spus acest lucru acum, la Bucuresti, si unor lideri PSD, cu care ne-am intilnit la lansarea unui volum de catre Fundatia Europeana Titulescu. Sint absolut sigura ca Marian Lupu, daca, treptat, isi va modifica mesajul spre valorile euratlantice, ar avea un sprijin mai substantial in societate, nu e neaparat sa mizeze doar pe stinga. Mai ales ca PD se pretinde o forta mai de centru. Cel putin, eu nu as dori sa vad consolidat un partid social-democrat proestic.
Dar sa revenim la titlul articolului. Unele surse spun ca Filat si-ar dori alegeri anticipate si ar saluta nevotarea de catre comunisti a lui Marian Lupu. Desi, logic, am putea sa presupunem si sa admitem un asemenea gest, eu, una, nu cred zvonurilor ca el ar fi «sugerat» comunistilor sa nu-l voteze pe Marian Lupu. Poate fi acelasi lucru ce a fost cu Serafim Urechean, cind a tot negociat pina la 3 iunie cu PCRM si Tkaciuk a mediatizat farsa pina mai nu a ingropat AMN. Dar, daca, e ceva adevarat la mijloc, legat de dialogul Filat-Voronin, – care ar fi impactul confruntarii pe sub pres dintre PLDM-PD asupra votantilor componentelor AIE?
Cred ca Vlad Filat depune astazi mari eforturi administrative si de imagine pentru a lua sub controlul AIE (sau PLDM?) toate institutiile statului, inclusiv implicate – in virtutea rolului lor – in pregatirea unor noi alegeri anticipate.
Din cite intelegem, Mihai Ghimpu este multumit cu tripla sarcina si nu ar face sa-l condamnam daca ar dori sa mai ramina vreun an sau macar jumatate in functia de sef de stat. Numai sa dea mai multa atentie declaratiilor sale si sa nu respinga, prin comportamentul sau adesea necioplit, electoratul proeuropean.
As inclina sa ma intreb, si eu, cit e de periculos Marian Lupu in functia de sef de stat? Numai ca asta nu o decidem noi, ci au votat oamenii si PD a fost foarte curtat, la inceput, sa vina intr-o alianta proeuropeana, a votat disciplinat pentru Ghimpu si Filat, unii dintre ei acum judecind ce sa faca deja ei cu Lupu.
Dar sa zicem ca vor fi alegeri anticipate. Exista oare garantia ca Filat si Lupu/Diacov nu se vor reintilni ca doi berbeci pe un podet? Vorbesc de fabula, nu numesc pe nimeni in vreun fel. Cred ca dintre partidele membre ale AIE sansa de crestere o au PLDM si PD, indiferent ca ne place asta sau nu. De aceea, si lupta majora va fi intre aceste partide, insa, daca vrem sa ii doborim pe comunisti, trebuie creata situatia in care ei sa fie slabiti prin unitatea AIE si asimilarea lor in PD. Asta e sacrificiul si pretul care trebuie platit pentru alternanta proeuropeana la guvernare.
Repet, nu optez pentru a avea sef de stat si am temerea ca va reincepe lupta contra pluripartidismului si parlamentarismului. Insa, pentru a adopta o noua Constitutie, a o modifica eventual, pentru a muta civilizat lupta politica pe viitor intre fortele de centru-dreapta si centru-stinga, fara a avea extreme politice, e cazul ca PL, PLDM, AMN si alte partide de dreapta sa se uneasca in unul singur, iar PD, PCRM, PSD, UCM, PC, PMU (dar, poate, si AMN va trece aici, nu de partea dreapta, ori se va rupe in doua), sa formeze un pol de centru-stinga. Vedeti – nu spun nimic de PNL, pe care il conduc…
Dar ca aceasta sa se intimple pe viitor, astazi Marian Lupu ar trebui sa fie un pol de atractie pentru extrema stinga. In caz contrar, alegerile anticipate ne-ar putea aduce surprize. Oamenii, suparati pe PL cu tarifele, nemultumiti si de PD, prin aflarea sa intr-o alianta proeuropeana, ar putea reveni la comunistii, cu falsa lor stabilitate, dar care ofera o minima satietate.
De ce am scris acest articol? Pentru ca ma urmareste ideea imoralitatii «Proiectului Filat», pentru care s-ar putea sa platim scump. Asa cum s-a format in Romania PD-L – din o parte de national-liberali, o parte de social-democrati «populari» -, acum destabilizind continuu, in frunte cu Basescu, situatia in societate, la fel in R.Moldova, PLDM, formata partial din national-liberali, din pepecedisti, din pedisti si fosti membri din alte partide (desi a spus ca va atrage oameni noi si a atras, partial, dar i-a plasat numai pe ei la virf, ceilalti fiind folositi ca robi pe plantatii), in dorinta unui succes total si imediat, din inacceptarea in forul interior a PD cu un lider-concurent mare, ar putea conduce la situatii instabile pentru societate si la pericolul revenirii PCRM.
De vreme ce nici PL, nici PLDM (ca sa nu mai spun de AMN!), nu mai vor NATO, nu mai vor iesirea din CSI, dar vor Tratat de baza cu Romania, accepta doar – si nu toti – Limba Romana si Istoria Romanilor – nu vad ce diferenta ar fi intre noua echipa a lui Filat si noua echipa a lui Lupu? E doar o lupta intre echipe, o lupta intre frustrari si frustrati. Nu vreau si nici nu ma pot referi la grupArile posibile care stau in spatele celor doua grupUri. Vorbesc despre conotatiile evidente. Nu vreau sa spun nimic nici despre problema transnistreana. Aici trebuie sa rabdam pina ne stabilizam si devenim model, acum fiind slabi in fata Tiraspolului, care are in spate Kremlinul.
Filat vine din PD, pe care, intr-un fel, mai nu l-a «ingropatl». PD, regenerat prin Lupu, s-a ridicat din nou si, cu sansa de consolidare, ca razbunare pentru gestul de parasire de catre Filat a PD-ului ( unde Filat putea face, totusi, o cariera buna in continuare), devine o amenintare pentru viitorul politic al lui Filat. Astazi mi se pare ca Lupu si Diacov, marcati de fapta lui Filat, stau mereu de-a gata sa rastoarne intelegerile, desi pina acum au fost corecti. Iata ce se intimpla cind, morala in politica se caracterizeaza prin imoralitate.
Stiu ca voi avea multe atacuri ca reactie la acest articol pe blog. Insa eu cred ca numai discutind, putem gasi o solutie optima. Si, in concluzie, stirea si comentarii pe www.unimedia md despre intilnirea Filat-Voronin:
«Premierul Vlad Filat s-a intilnit la 14 octombrie, ora 13:00, cu preşedintele PCRM Vladimir Voronin.
Vlad Filat a declarat că iniţiativa a venit din partea sa. „E şi firesc să fie aşa, deoarece sunt prim-ministrul Republicii Moldova şi ne dorim o comunicare dintre putere şi opoziţie”.
„Nu am reuşit să ajungem la un numitor comun, ca să vă putem comunica unele decizii. A fost un schimb de păreri. Sper să putem continua aceste discuţii pentru a avea un dialog permanent între putere şi opoziţie”, a mai declarat premierul Vlad Filat.
„Am discutat tangenţial despre alegerea preşedintelui şi mi-am expus punctul de vedere referitor la pericolul nealegerii preşedintelui ţării”, a mai adăugat Filat.
Reactii de pe portalul unimedia.md:
«Badita Filat, da ce tot discuti cu antihristul ista? Sper ca ati negociat numarul de ani pe care urmeaza Vova sa-i ispaseasca in penitenciar. Ce tot intindeti, ce va incurca sa aduceti democratia si la TVM 1, NIT, EU TV, N 4, in alte organizatii statale? Ce-i cu 7 aprilie? Unde-s dosarele de ce nu este nimeni pus sub invinuire? De ce Asasinii tineretului din 7 aprilie si 14 octombrie stau in Parlament, si nu la ocna? Am votat pentru Dvs., cu regret, descoper ca sunteti un lider foarte slab. Aveti grija ce faceti, sa nu-i aduceti pe bosorogii astia inapoi, ca, daca suferiti fiasco, astia se instaleaza pe veci. De ce comunistii, cind au venit, s-au rafuit, intr-o luna, cu toti care nu erau cu dinsii? Cite mandate va mai trebuie, ca sa-i aduceti in fata justitiei pe cei care se fac vinovati pentru toata experienta proasta, pe care am avut sa o trecem toti timp de 8 ani? Dle Filat, sper, cu tot dinadinsul, ca Dvs. va veti regasi si veti fi mai hotarit.
Aveti in vedere, toata lumea asteapta schimbari, iar tergiversarea unor actiuni, extrem de importante, duce la pierderea electoratului. Dvs. nu vedeti – comunistii se tin asa de parca tot ei sunt stapini si v-au fi dat pe o perioada formal puterea, ca sa ne inchida gurile noua, cetatenilor, cu aspiratii democratice, si voua, celor de la putere? Trebuie sa intelegeti: comunistii dispun de o masina propagandistica foarte puternica si transforma, cu iscusinta, orice esec al Dvs. in arma de manipulare, care ii indreptata contra imaginii noii guvernari. Aveti grija ce faceti. Nu va jucati cu focul, nu-i subestimati pe tovarasii comunisti, ca acolo s-au adunat o breasla de lupi batrini, care au trecut prin scoala de partid si KGB. Nu ezitati sa va rafuiti cu ei, credeti-ma, ei ar face-o, nici n-ar clipi. Aveti temei, probe, procedura care va permite sa definiti infractorii si unelte de a-i pedepsi. N-o faceti pe Apostolul Petru si Pavel, ca nu-i momentul. Mai hotarit, dle Filat!»
Vitalia Pavlicenco
Campania electorala a lui Lupu si Diacov a fost finantata de raiderii Alexandr Bilinkis si Emanuil Grinspun (незаконный захват „Орхей-Вит”, „Молдпресса”, „Дионисос-Мерень”, убийство бизнесмена Сергея Еду и захват „Мобилэ-Норд” и других мебельных заводов и другой собственности убитого, а также неудачная попытка захватить „Кармез”). Deci e clar, intresele cui le reprezenta PD si averile cui le va pazi.
http://www.moldova-suverana.md/arh.php?subaction=showfull&id=1240914914&archive=1241001644&start_from=&ucat=9& (sponsorii PD)
Un articol actual, scris cu multa pasiune, chiar excitant pentru cei care urmaresc cu interes evenimentele din viata politica din Chisinau. Eu as mai adauga ceva. Ultimele stiri referitoare la alegerile Presedintelui din 23 octombrie. De ce AIE nu a numit al doilea candidat pentru alegeri? Asa cum sugereaza CC. Deci au facut-o constient ca alegerile de marti sa nu aiba loc. Este o confirmare citind articolul Doamnei Pavlicenco ca cineva din AIE doreste alegerile anticipate. E o buna miscare. Doar vina orcum pica pe comunisti.
S-ar putea sa fie doar un dus rece pe capul comunistilor. O demonstratie ca alegerile anticipate sunt o realitate. Si ca alegerile anticipate nu este o optiune exclusiv a comunistilor. Un mesaj gen:”Daca va faceti de cap va ingropam cu miinile voastre.”
to: Luca
Daca urmariti comentariile pe acest blog /si pe alte bloguri/, eu am spus cu toata credinta ca avem nevoie de alegeri anticipate chit nu-i tirziu. Comunistii trebuie distrusi capital.
Daca nu a vom face-o acum, mai tirziu poate fi imposibil si situatia se poate rasfringe dramatic.
Sa nu uitam de toate conditiile vitrege, in care AIE a intrat la Guvernare….
Pentru orice alegeri anticipate exista un pericol si pentru partidele liberale. Nimeni nu poate prognoza cu crtitudine soarta acestor alegeri. Pe o parte liberalii n-au dovedit cu nimic pentru omul simplu ca ar putea mai bine ca comunistii cuverna tara. Este nevoie de timp si munca pentru convingerea taranului prostit cu cine e mai bine. Pe alta parte masina de propaganda comunista stim toti ca e mult mai puternica ca toate in dezorientarea si spalarea creerilor. Pentru viitorii 4 ani avem nevoie de unire betonata a aliantei si schimbari in tara. Cit priveste constructia societatii democrate fara atragerea la raspundere a criminalilor este imposibila. Asa este constitutia, asa trebuie s-o traim. Este necesar sa reintoarca de la comunisti Diacov voturile care le-a cedat in 2001, 2005. Cum???? Sa-l consulte pe Voronin cum a izbutit el s-o faca….
to: Nica
AIE nu va fi betonata niciodata. Prea diferite sunt aceste partide si cursul politicii lor externe este diferit, in functie de unde „bate vintul”.
Acum situatia este inca favorabile pentru distrugerea drastica a comunistilor.
Pot fi deschise sectii pentru votare inafara tarii pentru concetatenii nostri, vor fi si studentii pe loc, inca nu s-a intimplat nimic mai grav in achitarea salariilor bugetarilor si pensiile.
In sinul comunistilor exista o situatie de conflict….
Daca le dam timp comunistilor, ei se vor intari pe pozitiile lor. Asa cum au fost speriati de moarte dupa 7 aprilie/circulau cu numere false la masini/ si dupa 3-4 zile ce catastrofe au facut cu arestarile si maltratarile, ca sa le intre frica in oase tuturor si sa nu mai ridice capul in viata lor. Ei nu tin cont, ca sa traiesti in umilinta este mai rau ca moartea. Ei in umilinta nu au trait niciodata….Au fost mereu „pe cal” si au facut ce au dorit.
Mai periculos este ca politicienii noi veniti la putere nu sunt „omogeni” in abordarea problemelor de interes major.
Se mai birfeste, ce nu-mi place sa raspindesc, ca prea se „implica” finantatorii campaniei electorale in problema instaurarii cadrelor la functii responsabile. Nu stiu, daca este asa, dar in campania electorala era vorba de concurs pentru ocuparea functiilor publice, dar nu am auzit sa se fi organizat ceva concursuri. Poate inca mai este timp, dar timpul nu rabda. Trebuie de curatat „terenul” de „vechituri” ….
O spun odata, faceti concluzii singuri…
Conducerea Raiffasen Bank Russia este foarte apropiata la Kremlin. Dn-l Bodiu de la Raiffasen Bank Moldova este pus Ministru de Stat in Moldova.
Destul am spus 🙂
Pa, pa.
E scris super.Intradevar sunt multe intrebari privind tempurile activitati Guvernului. Mai spun una. De ce pana acum n-au fost rechemati ambasadorii comunisti? Ce ei acum promoveaza programul Aliantei? Dimpotriva le strica imaginea. Plus la aceasta primesc bani din buzunarele noastre(aproxsimativ 200 mii euro lunar mumai pentru ambasadori si membrii familiilor lor).Procedura de num,ire necesita ceva timp, dar rechemarea se face f.usor, doar in ambasade mai sunt si alti diplomati, care ar putea sa fie insarcinati cu afaceri. Nu inteleg DE CE?. Ajutati-ma cu raspunsul.
„Stiu ca voi avea multe atacuri ca reactie la acest articol pe blog.” Eu cred ca asta e una din reactiile asteptate!
Imi pare foarte rau, dar din tot respectul care l-am avut odata p/u Dvs. nu a ramas nicio farama.
Aceste previziuni, prognoze, vin de la liderul unui partid care impreuna cu MAE a luat ceva mai mult decat 1% la 5 apr., iar 0,5% s-au dus ca comunistii care erau permanent atacati de acest lider.
Eu pot scri pana maine, d c acest articol, este o insulta catre electoratul PLDM, PD, si doar speculatii (nu prognoze) pe baza situatiei politice din tara.
Dar ma voi limita la comentarea catorva aspecte:
„Pentru ca ma urmareste ideea imoralitatii «Proiectului Filat», pentru care s-ar putea sa platim scump.” – pe langa Dl. Filat in acest partid este Tanase, Nagacevschi, Leanca, Negruta, Ionita, si altii oameni cu reputatie, si profesionisti. Sunt de acord ca PLDM a crescut prea repede ca partid, si ca nu toate elementele sunt dorite. Dar nu puteti face abstractie de oamenii care sunt acolo si muncesc!
„Nu vreau si nici nu ma pot referi la grupArile posibile care stau in spatele celor doua grupUri.” – dvs. nu vreti, ei nu o fac, noi nu stim, iar PCRM o vor o fac si ne informeaza. Acestea sunt declaratii unui om responsabil?! nu pot, nu vreau, dar sa stiti ca este. Sa lasam speculatiile, si fie aveti informatii, fie nu. Prezentati-le „prostimii” sa stim si noi pe cine am votat. Si nu ne prostiti si mai tare.
„PD, regenerat prin Lupu” – luati va rog si comparati, lista PD din 5 apr si 29 apr. si o sa vedeti ca a venit nu doar Lupu in capul PD-ului, ci a venit cu foarte multi oameni p/u primele 10 locuri, pe lista. Asa ca ar fi bine sa faceti o analiza si sa va informati in subtilitati. Inainte sa faceti Declaratii… de felul acesta.
As mai avea mult de spus. Dar cu parere de rau ma asteapta universitatea.
Sincer imi pare foarte rau, p/u ceea ce am citit aici.
P.S. Atat Filat cat si Lupu sunt oameni maturi, si pot ajunge la compromis atunci cand trebuie, si eu personal nu am nevoie de parlament cu 2 masini de vot – majoritate si opozitie, ci am nevoie de oameni care vor dezbate ideile cu care nu sunt de acord in mod constructiv!
UNIMEDIA aminteşte că, anterior, Mihai Ghimpu a mai menţionat că legislaţia electorală ar putea fi modificată în aşa mod, încât să permită formarea blocurilor electorale, deschiderea mai multor secţii de votare peste hotarele ţării şi să permită studenţilor să voteze în mun. Chişinău. Aceste modificări ar avantaja actualele partide, membre ale AIE, şi ar dezavantaja PCRM în perspectiva unui nou scrutin.
Eu ma abtin deocamdata sa fac comentarii pe marginea articolului sau mai bine zis voi reveni ceva mai tarziu
ACUM Va propun sa cititi un fragment dintr-un interviu interesant acordat de I. Sturza Europei Libere:
Vasile Botnaru: Daca pornim de la aceasta relatie, ce fel de favoruri v-ati putea cere unul altuia ? De exemplu, puneti mina pe receptor si ii cereti : « Fa-mi o favoare si da-mi o felie din business-ul statului ». Exista asa ceva ?
Ion Sturza: Nu. Asta este exclus. Este exclus pentru ca, va spun sincer, eu nu am nevoie de nicio favoare in Republica Moldova. Este foarte greu de a cupla valoarea si amploarea afacerilor mele cu interesele in Republica Moldova. E ca si cum ai cupla o echipa din liga superioara, din Bundesliga, cu o echipa din liga intii de fotbal din Republica Moldova. Unii pot sa striveasca pe altii. Nu, nu. Desi, bineinteles ca eu as fi vrut sa continui sa investesc in Republica Moldova, sa fac ceva afaceri. Dar acum sint prudent din simplul motiv ca stiu ca cel mai putin benefic este sa te implici in afaceri in tara ta, in satul tau, pentru ca oricum toti o sa fie nesatisfacuti.
Nu, eu am alta problema in relatia mea cu Filat si cu membrii echipei: sint prea exigent. Eu am vrut se iau telefonul in procesul de formare a guvernului, cind a aparut programul de guvernare si sa ii critic total. Pentru ca eu am vazut ca ei au facut un program de guvernare foarte traditionalist, ca nu au deschis noi orizonturi pentru tara noastra. Ca au lasat practic intact conceptul de dezvoltare economica care a existat, ca structura guvernului a ramas de la Sovnarhoz. Ca alegerea de cadre in mare masura se face intransparent si doar de catre cei patru lideri si nu de catre toti componentii Aliantei, s.a.m.d. Am vrut sa fac acest lucru dar am ezitat. Si in ultimul moment cred ca a fost o decizie corecta din partea mea, pentru ca am inteles ca si domnul prim-ministru a avut constringeri mari in acest proces. Eu as fi vrut sa il sun pe domnul prim-ministru si sa incerc sa ii deschid un pic orizonturile, spre alt nivel de abordare a lucrurilor. Spre o reforma reala politica, spre un alt model economic, spre alte relatii externe.
Pentru ca noi am ramas de fapt, desi s-au schimbat aparent formatiunile politice, in abordarea lucrurilor am ramas cam aceeasi. Si asta ne face putin competitivi pe plan extern. Asta eu as face-o daca ar dori-o, bineinteles, si Vlad Filat. Dar mai ramine de vazut. Un lucru pe care vreau sa vi-l spun, Vasile, care este o recomandare pentru toti.
Care este mare diferenta dintre Alianta din 1999 si Alianta de astazi ? Din pacate nu este in favoarea Aliantei de astazi. Cum v-am mai spus, Alianta din 1999 a fost in primul rind formalizata. A avut un program de activitate, a avut conducatori formali, un mecanism de activitate cu implicarea tuturor membrilor Parlamentului de la formatiunile politice respective. Nu era un club al celor patru sau a celor trei care erau atunci. Sedintele ADR-ului erau mai ceva decit seditele parlamentului, cu dezbateri, opinii. Erau diferite grupuri sau comisii interne pe domenii. Deci ADR-ul functiona. Si la decizii participau toti membrii ADR-ului care atunci erau membri ai Parlamentului. Cam asa functiona si guvenrul. Noi aveam un miniguvern in care erau viceprim-ministri reprezentantii formatiunilor politice care discutam inainte de a iesi in sedinta de guvern si gaseam compromis pe toate punctele. Noi am incercat sa anihilam astfel frustrarile la oameni care nu erau poate lideri de gradul intii. Erai lideri de gradul doi. Dar, va aduceti aminte, lideri de gradul doi erau Rosca, Andronic, Sturza, Mosanu, Nedelciuc si altii. Deci atunci functiona destul de democratic.
Acum, dupa cit eu vad, este un club al celor patru fara de niste reguli formale. Ceilalti sint rupti de la discutii si de la decizii. Stiu unii lideri de partid care dupa alegeri nu s-au vazut cu colegii lor pina acum. Discuta mai degraba cu factorii externi, mai degraba cu sponsorii interni, decit cu colegii cu care au fost in camapanie electorala. Daca nu se depaseste acest lucru, vor avea probleme in interiorul formatiunilor lor. Acesta este un lucru pe care trebuie sa il inteleaga la Chisinau cei din Alianță.
Interesant articol.
pcrm si PL, PLDM, AMN au proprii lor adeptii si idei despre viata si nu prea au ce sa isi fure unii de la alti.
Dar PDM poate cu succes (si chiar trebuie) SA FURE VOTANTI DE LA pcrm.
Sa nu uitam ca in R. MOLDOVA sunt foarte multi adepti ai CSI SI RUSIEI, care nu pot fi schimbati peste noapte ci dupa multi ani.
CU RABDAREA SE POT TRECE SI MUNTII, IAR SPERANTA CA pcrm vor fi mai putini MOARE ULTIMA.
Intr-adevar exista o mare probabilitate sa avem alegeri anticipate , cel mai interesant e faptul ca aceste alegeri sunt dorite in aceeasi masura de catre pcrm care vede ca alianta nu e suficient de solida ca liderii acestora vin si cu declaratii contradictorii, si in sfirsit defaptul ca in alianta nu exista un lider adevarat toti sau o parte din ei se aventureaza in delaratii fara a se consulta cu expertii vizati in un domeniu sau altul seamana foarte bine cu niste diletanti, ar trebui sa fie ceva mai precauti cind fac declaratii in unele domenii pe care nu le cunosc .
pe de alta parte doresc noi alegeri si cei din alianta fiecare dorind sa se aleaga cu un numar mai mare de deputati in parlament si aceasta iarasi din motive ca alianta e greoaie si nu poate duce la rezultate sau schimbari semnificative …………..
Poate totusi e mai bine sa avem alegeri anticipate …, durerile nasterii democratii sunt mari, greu de suportat dar necesare……..
as dori noi alegeri cel putin vom vedea daca aceste partide vor reusi sa treaca acest test daca reusesc atunci vom putea spune ca incep sa se coaca si la noi niste lideri politici adevarati ca noua clasa politica e pregatita sa infrunte cel mai mare dusman al basarabiei COMUNISMUL si sa il arunce la groapa de gunoi a istoriei…
Pt Gheirghe (nu e o greseala? – poate corect e Gheorghe?)
Eu cred ca intirzierea schimbarilor asteptate de oameni de la AIE ar avea pentru inceput doua motivatii:
Desi presa a scris, a dat lista lor, care este o oroare, cred ca 1. Toti asteapta s avada ce e cu alegerile Presedintelui, pt ca ar trebui sa-i numeasca Lupu si Filat, probabil ca au intelegerea sa nu forteze acest lucru Presedintele interimar Ghimpu. 2. Cred ca fiecare dintre Ambasadori trag sfori sa amine cit pot rechemarea si, cum politica noastra e ingusta si societatea la fel, se gasesc pirghii pentru a fi apasate si a fi functionalizate.
Nu vreau sa spun de vointa politica – fiecare vrea sa-i schimbe, dar, cred, fiecare din AIE – in favoarea partidului sau, in special Filat si Lupu.
Pt Andrei
Fiecare poate crede ce vrea, inclusiv eu, inclusiv dumneata. Timpul va trece si vom vedea cum evolueaza lucrurile. Personal, nu inchid nimanui gura si nu-i dictez ce sa spuna, nu intru pe blogul dumitale sa iti inchid gura, nu?
Nu cred ca trebuie sa ne facem vaci sfinte si idoli falsi. Deosebirea dintre comunisti si democrati ar trebui sa rezida in curajul discutiilor. In caz contrar, cit vor trai comunistii, va trebuie sa nu spunem nimic despre AIE, ca vine … lupu, nu?
Dar, mai intii, convinge toata presa sa nu mai scrie „ce nu trebuie” in opinia dumitale.
Mi-a plăcut analiza făcută de V. Pvlicenco. Poate nu place unora sau multora, dar asta e realitatea. Cred că e de ajuns să vorbim pe placul liderilor politici sau pe placul vrerilor noastre. Referitor la alegerea Preşedintelui RM am spus-o şi o mai spun că se trage de sfoară pentru a întinde timpul şi cei care au de câştigat din asta sunt: Ghimpu şi Filat, mai puţin Urechean, deloc M. Lupu. Timpul joacă împotriva lui M. Lupu, dacă careva crede că în nişte alegeri anticipate Lupu are mai mari şanse decât în alegerile din 29 iulie 2009, greşeşte, imaginea dânsului scade simţitor. Nu aceţi calculele de pe poziţiile Chişinăului, mai coborâţi în teritoriu. Cu mare regret M. Lupu aşa şi nu a devenit lider de partid. De ce:
1. de la alegeri nu mai ştie nimeni nimic de el.
2. În teritoriu PD nu are structuri.
3. Campania electorală trecută a purtat un caracter formal:
a) fără staff raional;
b) fără staff-uri locale;
c) fără membri de partid şi respectiv organizaţii primare;
d) fără nici o transparenţă în activitatea aşa numiţilor lideri locali;
e) cu materiale de agitaţie foarte prost pregătite şi puţine: etc.
Nu ştiu dacă M. Lupu ca lider politic ştie ce se face în organizaţiile primare. Mă aşteptam la convocarea unui Congres că cel din campania electorală a fost doar un spectacol de prost gust sau o momeală pentru alegătoari. Aş putea să continuu şi poate chiar să fac unele propuneri, că şi Statutul PD, îndeoxsebi la compartimentul organizaţii teritoriale este foarte general, să nu zic prost. Ei dar teaba lor.
Pornind de la acest lucru vrea să spun că pe parcursul ultimelor săptămâni cu atenţie urmăresc activitatea dui Filat şi PLDM-ului, şi chiar dacă am făcut camanie elctorală pentru PD vrea să constat că cel care se bucură de sprijin în ultima perioadă de timp este Filat.
Da! Sunt de acord că poate anume dânsului să-i fie pe plac alegerile anticipate, e şi normal. Omul se simte bine, PLDM e în creştere, imaginea liderului e net superioară celorlalţi lideri din AIE, de ce nu!
Sunt de acord cu antivorbitorii. dar îndeosebi cu cei părtaşi ai alegerilor anticipate.
Avem nevoi nu de colhoz, ci de un partid puternic, cu un lider puternic, el poate fi PLDM în frunte cu Filat.
Pt Vlad/Sturza
Vreau sa va multumesc pentru articolele pe care mi le semnalati. Unele, foarte elocvente si relevante, mi-au servit si ca motiv pentru articol de prima pagina. De exemplu, cum a fost articolul despre inutilitatea functiei de Presedinte al statului.
Ceea ce scrie Sturza despre cum a functionat ADR este exact asa. In asta si consta diferenta care si pe mine ma insatisface. Sedintele ADR intr-adevar erau pentru discutii si luarea deciziilor in colectiv. Dar ce avem acum? Sa spuna Diacov ca nu exista comunicare in AIE? De ce? Pt ca exista incompatibilitatea falsa Filat/Diacov sau Lupu, adica doi ursi (ursi sau lupi?) nu incap intr-un birlog?
ADR era superioara prin calitate, deschidere, democratie. Au dreptate cei care spun ca actualele partide numai de fatada sint europene, dar, in general, sint SRL-uri sau mici regimuri dictatoriale.
Buna analiza dna. Pavlicenco! Mi-a dat de gandit.
„Asa cum s-a format in Romania PD-L – din o parte de national-liberali, o parte de social-democrati «populari» -, acum destabilizind continuu, in frunte cu Basescu, situatia in societate”
Doamna Pavlicenco, daca va pricepeti la situatia politica din Moldova la fel la la cea din Romania, pacat de cititorii dvs. ca isi pierd timpul de pomana.
PD-L e format din social-democrati?
Sii cel fel de liberala sunteti dvs., daca va bucura sprijinul PSD-ului din Romania, partidul fostilor comunisti romani?
ar fi bine ca sa ne abtinem, un timp.. de la analize-prognoze-preziceri. Inca nu a venit timpul lor, caci >graba /uneori/strica treaba . Sa nu stricam niste lucruri subtile…
Pt Mihai
1. Dumneata mai citeste ce scriu si altii pe blog. Chiar sa fie toti naivi sau neevoluati?
2. Nu-ti pierde timpul cu blogul si analizele mele. Mergi si le citeste pe cele ce iti produc dumitale placere, sint „profunde” si cu care vizitatorii „nu-si pierd timpul de pomana”.
3. Citeva raspunsuri, pentru ca eu raspund si intrebarilor de prost gust, de prost simt, ridicole, naive si rautacioase: Vrei sa-mi spui ca Stolojan, Boureanu si altii nu au trecut la PD-L de la PNL? Dumneata ii stii mai bine decit mine pe toti „trecutii”, evident, prin partidul condus de Stolojan la inceput.
4. PD-ul lui Roman era social-democrat. Ce fel de partid, daca nu am eu dreptate, era PD-ul initial? A devenit mai tirziu si „popular”.
5. Oare nu e clar ca atunci cind in Romania se spune „liberalii” se au in vedere cei de la PNL. Cum sint numiti printr-un cuvint cei de la PD-L? „Populari”, „Liberal-Democrati” ori democrati care – ce caracter au si ce doctrina impartasesc? Crestin-democrata? Democrat in Romania inseamna crestin-democrata? Stiu ca e in Partidul Popular European, dar eu vorbeam de procesul de constituire a PD si PD-L, nu ce anunta ei ca au creat ulterior.
6. Rezumam – sint trei principale familii politice – crestin-democratii, popularii si conservatorii – PNTCD, PC, poate acum si PD-L, liberalii, democratii, reformatorii – PNL, si social-democratii, socialistii – PSD. Ce nu e clar? Cum a haladuit Basescu pe spectrul politic? Asta o stim.
7. Si PLDM din Basarabia are doctrina, cica, populara, deci ar fi liberal-populari, adica si ei liberal-crestin-democrati, populari si conservatori, nu liberali. De fapt – stiu ca exista asemenea practici in Europa, insa eu cred ca trebuie sa fcie liberali, crestin-democrati si social-democrati. Ceilalti sint hibrizi nefericiti si manipulatori.
Pt Nina Gonta
I-ati spus aceasta sugestie si lui Tanase Constantin sau lui i se poate, portalului http://www.ava.md, care a promovat componentele AIE – i se poate, lui Ion Sturza – i se poate, dar lui Pavlicenco – nu? Curioasa treaba, care nu ma mira, de fapt. Avem o populatie cantonata in stereotipuri comuniste.
nu te doare mintea de asa paralele ? ce ai cu PD-L din romania? vezi-ti de treaba acolo in moldova ta ! daca ai pasaport romanesc nu inseamna ca esti si romanca si ca stii totul la bucuresti. mai vrei vreo medalie? vreun merit daca vine la putere antonescu? nu te mai exprima despre romania ca si cum ai trai in romania ca nu traiesti aici. limiteaza-te la moldova ta nu mai strecura asa printre rinduri opiniile tale despre PD-L si Basescu. si ai venit in vizita la comunistii din romania psd chiar nu ai rusine?
ti-ai terminat toate treburile in moldova si ce ti-ai spus? ia sa ma iau eu de Basescu si de PD-L sa explic eu cum isi bat ei joc de tarisoara mea…ca doar sint romanca nu-i asa?
graba strica treaba? lucruri subtile? Am impresia ca lumea este absolut rupta de realitate si istorie. Suntem martori la un viol continuu a acestui neam si se fac apeluri la rabdare. Pai rabdam de sute de ani si satana tot isi face mendrele. Traim o situatie foarte critica, noua putere este foarte fragila. De fapt nici nu se poate numi Putere. Este necesar de un proiect urgent de actiune. Un program minimum de preluarea adevaratei Puteri. Instaurarea Legii. Tragerea la raspundere penala a criminalilor. Scoaterea in afara legii a tuturor organizatiilor antinationale
„Nu ezitati sa va rafuiti cu ei, credeti-ma, ei ar face-o, nici n-ar clipi. Aveti temei, probe, procedura care va permite sa definiti infractorii si unelte de a-i pedepsi. N-o faceti pe Apostolul Petru si Pavel, ca nu-i momentul. Mai hotarit, dle Filat!»
Cu toata stima pentru autoare , dar nu prea inteleg pentru ce a pus „sfaturile” radicalului de mai sus in materialul ei. Politica nu se face din fierbinteala si nici nu pentru a te „rafui” cu cineva. Daca Filat ar merge pe linia recomandata de „inteleptul” de mai sus in scurt timp s-ar transforma intr-o clona a lui Voronin. Oare asta vrem noi, vrem sange de comunisti, fie si dictatori sau vrem suprematia legii. Eu unul m-am saturat sa traiesc intr-o societate in care fiecare derbedeu ajuns la putere dicteaza propriile lui „legi” oponentilor. A venit Voronin si i-a aratat „legea ” sa lui Urechian, acum sa vedem ce „lege” o sa-i arate Filat lui Voronin.
Chiar vreau sa vad probele de care vorbiti.
Si pe martorii care vor depune marturii impotriva lui Voronin si a infractorilor din partidul lui.
Si pe procurorul care va ancheta cazul lui. Si a lui Papuc. Si a lui Resetnicov.
Filat a spus la ProTV ca Voronin este cel mai mare criminal in tara asta si ca el va sta la puscarie, DACA SE VOR GASI PROBE. Deci, sa curga PROBELE
Pt Ion
Intrati pe http://www.unimedia.md. gasiti comentariul si conversati cu autorul. Nimic mai simplu. Daca nu diferentiati un material original de un text reprodus, nu am ce va face…
http://www.aen.ru/photos/2008-03-27__8987.jpg
Lupu la întâlnire cu… sponsorii.
Doamna deputat, e bizar sa te indignezi ce ce Filat a fost la Voronin.
Ar trebui sa cunoasteti ca Filat e omul Moscovei, are cu Voronin aceeasi scoala.
Dar, poate si dra ati avut aceeasi profesori???
Scuzati, doamna fost deputat.
O,da.Sigur ca multumiti stimata doamna,banuiesc doar celor care va aplauda si sunt de acord cu dumneavoasta…Citind articolul se nota foarte bine dintele veninos ce-l aveti pentru Filat si echipa sa.Probabil a-ti fi in al 9 cer daca ar cadea….chir de s-ar intoarce inapoi comunisti…Dar numai sa-l vedeti pe Filat la pamint.ASA?Vorbiti in articol si nu se prea intelesge…ce doriti? Nici unul nu e prea pe placul domniei voastre..Probabil va autoiubiti foarte mult si aveti foarte bune impresii se sine insusi! A zis bine Andrei…ce are de zis atite despre toti un partind su un electorat de un procent?Si apoi daca iesm imediat sin CSI si urlam in gura mare ca vrem in NATO…? credeti ca schimba ceva? Ne aprindem paie in cap doar…..Cine ne ia in NATO?(vedeti Girgia,Ucraina) mai e timp pina a ajunge…Si apoi Filat a spus ca v-a decide poporul daca sa intre ori nu in NATO? Credeti ca l un eventual referendum moldovenii ar fi pro NATO acum? Doamne rinza moldoveneasca….invidia si ura….
P/u Ion eu unul consider ca regimul lui voronin care pare ca a cazut el a cazut doar in aparenta fiindca se tin destul de tare de putere prin multe posturi ocupate de ei, sunt de acord ca trebuie sa avem actiuni democratice insa intr-un stat care pana acum nu s-a stiut ce inseamna democratia trebuie de lovit cel putin cu aceeasi putere pentru a se distruge clanul mafiot – comunist, altfel nu avem nici o sansa pentru ca ei nu au de gand sa renunte, spre exemplu televiziunea publica M1 nici de gand nu are sa prezinte stirile echidistant ea continua sa fie instrument in manile comunistilor si daca nu se intervine acum actuala putere va fi etichetata de electorat drept una slaba ce nu a reusit sa faca faca transformari de situatie ci doar au venit cu declaratii.
referitor la esirea din CSI si aderarea la NATO desi sunt adept al acestei idei, consider ca nu e momentul de esit din CSI asta din cauza ca econmia nu este pregatita si nici populatia cu parere de rau nu doreste plus la asta nu putem schimba politica externa de la un guvern la altul trebuie sa facem aceste transformari treptat ramanand in acelasi timp un partener previzibil pentru partenerii externi, in acelasi timp nu trebuie sa stopam procesul de aderare la NATO si sa incepem cel putin cu informarea populatiei despre ce inseamna NATO si care ar fi beneficiile pe care ni le va aduce.
daca partide extraparlamentare se pronunta pentru aderarea imediata la NATO si esirea din CSI consider ca e foarte bine fiindca pana la urma acestea realizeaza una din functiile partidelor politice adica de informare dacs doriti chiar de popularizare a acestei idei. Plus ca si partenerii externi ar intelege care e telul politicii noastre externe.
Sigur ca a critica atunci cand nu esti in parlament e usor insa tin sa spun ca e si necesar nu trebuie acum sa ne oprim din contra trebuie de tinut treji pe cei ce ne guverneaza.
Dupa mine un Blog este un spatiu virtual a schimbarilor de idei, opinii, ganduri. In cazul nostru gazduit de Vitalia Pavlicenco. Vizitatatorii acestui club sunt oaspetii or invitatii domniei ei. Banuiesc ca nu e gratis intretinirea unui Blog. Repet schimbari de idei opinii fie opuse. Sunt inadmisibile atacuri personale, jigniri de niste persoane prost educate, rau informate, cu proaste intentii or pur si simplu provocatori formati in scolile tkaciukiste, care au devenit foarte activi ultimul timp pe toate forumurile si blogurile on line si in viata reala. Eu consider ca poluarea atmosferei poate sa fie oprita tot de gazda fara ca sa fie invinuita de aplicarea cenzurei. Sa incepem curatenia la noi in casa.
Multumesc
dle Oleg nu inteleg cand credeti ca ar fi momentul de Iesit din CSI ?
ca nu este momentul ? cand este momentul ? ca de ani de zile nu e momentul ?
Dar oare tarile baltice care au aderat la NATO si UE inainte Romaniei credeti ca au mers cu „nu e momentul sa Iesim” din URSS, CSI, Pactul de la Varsovia, etc ?
Oricum daca doresti Iesirea din CSI atunci iti trebuie cel putin 1 an pana se adopta, sunt termene de respectat, etc. mai ales ca economia sa se regleze.
Si credeti-ma oamenii sunt capabili de adaptare mai mult decat orice alta fiinta de pe glob ! Asa ca sa nu schimbam nimic de frica a ceva sa a cuiva mi sa parut intotdeauna o tampenie.
PS un proverb preferat de mine „Schimbarea este singurul lucru constant in univers”
D.Pavlicenco,
cita dreptate aveti in acest articol!O spunem noi cei din teritoriu,caci o simtim pe pielea noastra.
Eu unul sunt un mare adept al aderarii la NATO si iesirii din CSI (in care am intrat foarte rusinos practic fiind un joc regizat de ucraina si Rusia, rusia in persoana presedintelui Eltin s-a declarat impotriva declarand intr-un fel sau altul ca nu am merita dupa care presedintele Ucrainei, desigur dupa cum s-au inteles cu rusii a insistat totusi ca meritam totusi sa facem parte din CSI, Mircea Snegur nici nu a luat cuvant pentru a prezenta pozitia, a fost unul din multiplele situatii rusinoase pentru tara noastra).
Totusi trebuie sa fim realisti si sa ne uitam mai bine din ce componenta e formata guvernarea cel putin una din ea nu doreste esirea din CSI cu toate ca si acolo sunt oameni ce gandesc altfel cel putin sa il luam pe Oleg Serebrian un geopolitician destul de bun ce intelege unde ne e locul nostru.
In acest context precum si in ideea ca politica externa nu trebuie schimbata radical de la o guvernare la alta fiindca nu vom avea credibilitate externa spun ca esirea din CSI trebuie facuta treptat dar sigur treptat ar fi 4-5 ani in cazul in care totusi contextul ar oferi posibilitati atunci am putea si mai rapid un exemplu de acest fel a fost in 2008 cand CSI nu a putut face nimic pentru a preveni/opri agresiunea Rusa fata de Georgia. E un punct de vedere si consider ca se bazeaza pe realitatea existenta.
Pt Lucian
Nu prea stiu la ce profesori va referiti. Eu am absolvit facultatea de limbi straine la USM, in 1977. Din cite stiu, Filat a invatat la Iasi.
Daca va referiti la servicii secrete, trebuie sa va dezamagesc – nu am avut in viata mea nimic in comun cu astea. Cind veti gasi cel mai mic document, va rog sa-mi semnalati, pentru ca sint unicul deputat care am solicitat, in Parlament, ca SIS sa faca public orice dosar al meu. Raspunsul a fost ca nu dispun de nimic, precum e si normal, pentru ca mai bine decit mine nu stie nimeni ca nu are de unde fi.
Pt arca
Puteti avea orice impresie. Analiza este apreciata diferit. Cititi-le pe blog. Eu nu sterg, practic, postari decit in cazuri exceptionale.
Ce am spus de Filat asa ramine – a fost si este un proiect incorect, imoral.
Sint o persoana foarte modesta si simpla, nu am nici aroganta, nici infumurare, dar nici nu ezit sa tac atunci cind cred ca am ce spune. Consider ca am facut suficiente reproduceri de pareri in articol, ale altora, sper ca ati vazut.
Procentul care va tot deranjeaza, in primul rind, este un rezultat fals, pt ca alegerile au fost trucate. In al doilea rind, a fost un vot util, pe linga cel etnic. Vot util inseamna – imi place Pavlicenco, dar votez cu Filat ca are mai multi bani si sansa sa treaca. Sau Urecheanu ori altii.
Trebuie sa iesim din CSI si – fara a urla – sa intram in NATO. Sa facem totul pentru a ajunge acolo, in caz contrar, ne vom balaci mereu intr-o stioalna.
Sa asteptam, asa cum a spus Filat, sa decida poporul daca se intra in NATO, insa acest popor trebuie informat corect.
Am impresia ca „rinza moldoveneasca”, „invidia” si „ura” va caracterizeaza dupa cum inteleg din aceasta postare. Fiti mai cumpatat, in acest caz si Bunul Dumnezeu va va fi alaturi…
Pt Oleg
Ca economia sa fie pregatita pentru UE, trebuie sa te angajezi in reforme serioase conform acqui-ului comunitar. Mesajul corect trebuie sa fie ca sintem pentru iesirea din CSI, pentru aderarea la NATO, vom avansa spre asta, pe masura ce ne vor reusi reformele.
Pt luca
Mai multi vizitatori mi-au sugerat si au insistat sa ii deletez pe cei ce polueaza atmosfera pe blog. Nu am facut-o decit foarte rar. In primul rind, consider ca si ceilalti vizitatoiri trebuie sa dea replici si sa-i mai puna la punct. In al doilea rind, de fiecare data ma gindesc si ca, poate, ii mai cuprinde, brusc, si bunul simt, cumsecadenia. Sint si cazuri cind oamenii isi cer scuze dupa ce ataca urit, de la care, cred, ar trebui sa ia exemplu ceilalti.
Nici nu ma indoiesc ca fara reforme serioase vom putea sa atingem obiectivul de integrare europeana si euratlantica. aceasta e conditia de baza.
Pentru luca
Daca sinteti din Romania, va dau telefonul de la Fundatia Europeana Titulescu, unde ati putea intreba daca au cartea despre care am scris in postarea anterioara – 0216672830, Ana Potra.
Doamna, nu va straduiti sa faceti agitatie pe aici pentru Crin Antonescu sau Geoana .. E URAT C-ATI FOST PE LA PSD-UL ROMANESC SI LE SCRIETI OSANALE ..PSD-UL ROMANESC ESTE TARE ROSU .. sa -i vedeti cand se impopoteaza in rosu iti par ca vor ataca , SUNT mai bolsevici ca cei din Moldova… NU VA AMESTECATI SI IN POLITICA ROMANEASCA .. LASATI ROMANII DIN BASARABIA SA VOTEZE PE CINE VOR la prezidentialele din Romania.. DAR SA STITI CA NIMENI N-A FACUT MAI MULT CA BASESCU PENTRU MOLDOVENI .. nu uitati ca legea cetaneniei a fost modificata in 2003 sub guvernarea lui /psd-istul Nastase si el i-a catalogat /distribuit pe moldoveni in categoria de „straini ” … daca vin iarasi „alde geoana” la putere problema Basarabiei va fi… uitata … noi aici vedem mai bine.. ce si cum…macar aici nu va amenstecati .. ca aveti o parere e bine.. dar nu locuiti in Romania ca sa criticati pe PD-L si Basescu .. este urat..
Va multumesc frumos.
PARERA MEA ESTE CA ARTICOLUL DVOASTRA DE MAI SUS NU AJUTA CU NIMIC , MAI MULT DESTABILIZEAZA.. Cateodata este bine sa ne tinem gandurile >> in gand. Mai ales ca nu este momentul sa le spunem. Uneori daca nu ne abtinem la timp, mult stricam.
Pt nina gonta
Cind citesti ceva, citeste pina la capat. Ca sa nu folosesc acum o expresie. EU NU AM FOST LA PSD-UL ROMANESC. Am fost la Fundatia Europeana Titulescu, cea care a editat si lansat cartea Luizei si Ioan Popa. Si nu m-a invitat Fundatia, ci autorul, fost diplomat in R.Moldova la Ambasada Romaniei. Daca mai scrii asemenea inexactitati, te dau la spam, ca ma enervezi. Nici habar nu aveam cine va veni – au venit diplomati si fostii sefi de stat Iliesu si Constantinescu. De ce scrii atitea prostii?
Chiar ca ar fi bine sa-ti mai tii gindurile/prostiile in gind…
pt dna Pavlicenco
Am citit, am revenit, dar unele lucruri nu le pot inca descifra. In mare, analiza ar fi parca pertinenta. Ati selectat insa din articolul lui Tanase doar ceea ce ati vrut si nu stiu daca e corect, caci editorialistul a prezentat si cealata parte a medaliei.
Totusi nu inteleg dupa ce ati scris o perioada multe lucruri bune de Filat si echipa lui, ati intors placa si spuneti:
„Ce am spus de Filat asa ramine – a fost si este un proiect incorect, imoral.”
Oare nu va grabiti cu aprecierile?
Pt Vlad
Eu analizez ce se intimpla in Romania. Vad, intr-adevar, o paralela intre PD-L si PLDM – partide formate din atragerea oamenilor de ici-de colo, cu pretentii de partid mare si din oameni aroganti, dar fara rezultate cit de cit palpabile si cu potential destabilizator.
Lasati cu reprodusul a ce doresc eu din Tanase. Am reprodus exact miezul, dilema pe care el a formulat-o. Incercati sa raspundeti intrebarii – de ce Tanase – nu eu, sa zicem, ca eu nu insemnez nimic azi, – a pus problema despre raul mai mic – alegerea lui Lupu sau alegeri anticipate? Si oare sintem att de naivi sa credem ca Tanase nu e la curent cu macar ce discuta Filat cu Sandu Tanase?..
Si eu am spus repetat – ma tem ca Lupu va destabiliza situatia politica, va incepe, ca si Snegur si Lucinschi, cu aceea ca nu-i ajunge putere. Dar cum e mai bine – sa tragem sfori pe la spatele lui Lupu si sa-l debarcam, impingindu-l spre stinga, sau sa fim tari si sa-l atragem spre centru. Si, daca va incepe rau de tot, sa i se vada esenta, pe care astazi, poate, o cam ascunde, pentru a fi, pe moment, ales, sa protestam si sa-l demascam? Chiar Tanase scria intr-un articol ca s-a facut o greseala mare cind am respins, la inceputul ultimului deceniu al sec.20, pe saslicari/agrarieni, in loc sa-i atragem spre dreapta nationala. Cunoasteti demersul PPCD cu excluderea fostilor membri ai PCUS sau, astazi, cel al PL, cu „fostii nomenclaturisti”, cu care, intre altele, colaboreaza cu succes… Si de unde sa se extinda dreapta sau centru-stinga, daca nu pe seama ratacitilor? Vrem sa fim majoritari, acesti 53 deputati sint foarte putini, inteleg pretul de achitat, efortul de depus, dar altfel poate fi si mai rau, cred eu.
Sint inca multe intrebari, dar Tanase a propus o dilema spre dezbateri si eu am abordat-o. Raspundeti acestor intrebari.
Stimata Nina,
Inca odata: „graba strica treaba, nu este momentul, sa ne abtinem” toate chemarile astia nu sunt decat niste apeluri de a nu face nimic! Lasam genocidul sa continue