Aşa cum spuneam, nu sînt abonată în prezent la ziare. Le citesc pe Internet. Am deschis „Timpul”, am citit articolul semnat de Constantin Tănase în numărul din 5 mai intitulat „Vrem democraţie! Dar fără comentarii!”, unde se face referire la un articol al său din 4 mai. Am înţeles puţin mai tîrziu că e vorba de articolul „Opoziţia, încotro!”, pe care, însă, nu l-am găsit timp îndelung în numărul din 4 mai. Abia după ce am folosit motorul de căutare, l-am găsit „pitit” la rubrica „Interviul de luni”, plasat doar jos, unde e scris „La aceeaşi temă Opoziţia, încotro?”, foarte „invizibil”, pe puţin spus.. Am citit articolul, e foarte serios şi m-au bucurat două lucruri: 1. Că este bun şi spune verde în faţă. 2. Că, în mare măsură, corespunde afirmaţiilor făcute de mine în postările pe blog şi în comentarii, răspunsuri la postările vizitatorilor blogului. Afirmaţii care i-au supărat pe unii. Acum le puteţi citi expuse şi de Constantin Tănase. Articolul îl puteţi citi aici pe blog, dar şi pe site-ul Timpului, acolo, unde e „pitit”, la http://www.timpul.md/article/2009/05/03/1867. Dar de ce, oare, atît de pitit, în timp ce e foarte bun de pus în faţă? Pe cine si de ce o fi supărat atît de tare?..
Constantin Tănase: Opoziţia, încotro?
PL, PLDM şi AMN în faţa primului examen de maturitate
Se pare că Opoziţia nu a avut (şi nu are nici acum) un proiect politic clar pentru perioada imediat următoare după alegeri. Deşi a vorbit de mai multe ori despre posibilitatea alegerilor anticipate, în cazul fraudării lor, când acest lucru (fraudarea) s-a întâmplat, acţiunile ei par totuşi dezlânate şi incoerente. Promisiunea fermă de a nu participa la alegerea şefului statului şi de a provoca alegeri anticipate nu denotă încă existenţa unei viziuni clare asupra acţiunilor ce urmează a fi întreprinse. De aceasta s-a folosit cu abilitate Vladimir Voronin care, după evenimentele din 7 aprilie, a reuşit să preia iniţiativa politică, adresându-se direct electoratului şi manipulându-l cu câteva minciuni tari şi greu – dacă nu imposibil – de combătut, în situaţia când Opoziţia nu are acces la televiziunea publică. Astfel, chipurile, Opoziţia a dat foc şi a distrus clădirile preşedinţiei şi a parlamentului, că pentru repararea acestora vor fi necesare 700 de milioane de lei, că salariile nu vor putea plătite din cauza cheltuielilor pentru alegerile anticipate ş.a.
Opoziţia a transmis alegătorilor un singur mesaj, şi anume, că nu recunoaşte rezultatele alegerilor, pentru că au fost fraudate, că nu va vota un preşedinte comunist şi că va provoca alegeri anticipate. Să recunoaştem, e un mesaj mai puţin atractiv decât al lui Voronin. Se creează impresia că Opoziţia încă nu poate scăpa de complexul de inferioritate faţă de Putere, n-are conştiinţa puterii sale (uită că are în spate jumătate din populaţia RM), manifestă încă psihologia „eternului adjunct” care aşteaptă să vadă ce zice şeful. Aceasta pe de o parte. Pe de alta, presată de organismele europene de a coopera cu Puterea, Opoziţia nu a explicat clar alegătorilor: ce are de gând să facă după validarea mandatelor de deputat?
În actualul comportament al Opoziţiei se observă o ambiguitate şi o lipsă de transparenţă alarmante. Până la proba contrarie, nu doresc să acuz Opoziţia de jocuri oculte, dar nu pot să nu remarc o anumită stare de „ermetism” în raport cu alegătorii ei, fapt ce naşte unele nedumeriri. Prima nedumerire apare în legătură cu decizia Opoziţiei de a participa necondiţionat mâine la şedinţa inaugurală a parlamentului. Întrebarea care apare în legătură cu această decizie e următoarea: care-i logica politică a deciziei de a participa la şedinţa inaugurală a legislativului, de vreme ce Opoziţia a declarat că nu recunoaşte rezultatele alegerilor din 5 aprilie şi, respectiv, legitimitatea acestui parlament, care este rezultatul unor alegeri fraudate? Oare nu e clar că simpla prezenţă în sală a Opoziţiei – prezenţă necondiţionată – echivalează a) cu recunoaşterea legitimităţii acestui parlament şi, implicit, b) cu recunoaşterea rezultatelor scrutinului din 5 aprilie? Cum va motiva Opoziţia, din punct de vedere moral şi politic, prezenţa ei în sală alături de deputaţii unui partid care a fraudat alegerile şi şi-a pătat mâinile cu sânge după 7 aprilie? Oricâte argumente se vor invoca în favoarea respectivei decizii, participarea necondiţionată, la prima şedinţă a legislativului – cu atât mai mult, la formarea organelor lui de lucru, inclusiv a comisiilor permanente – va fi percepută de electorat ca o cedare, iar de unii chiar ca o trădare. Aceştia se vor întreba: este oare moral să te afli în aceeaşi sală cu reprezentanţii unui partid care a fraudat alegerile, a maltratat cu bestialitate copii şi adolescenţi, i-a etichetat pe deputaţii Opoziţiei drept „bandiţi” şi „criminali”, acuzându-i de tentativă de „lovitură de stat” ş.a.m.d. Şi încă un fapt deloc neglijabil: participarea necondiţionată a Opoziţiei la lucrările parlamentului va scădea din credibilitatea ei în interior şi din forţa ei de negociere şi cu Puterea, şi cu organismele europene.
Când vorbesc de participare condiţionată am în vedere următoarele. Da, fiecare război, până la urmă, se încheie cu pace. Dar cu ce fel de pace? Căci nu orice pace e bună. Indiscutabil, pacea civică şi consensul politic sunt necesare, dar ele trebuie atinse doar cu anumite condiţii – condiţii puse de Opoziţie, nu de Putere. Are Opoziţia convingerea că ceea ce propune Puterea nu va conduce spre pace şi consens, ci spre conservarea actualei stări de stabilitate inflamabilă care poate exploda în orice moment? Oare nu cumva Puterea vrea consens pe contul cedărilor din partea Opoziţiei, în urma căruia toate să rămână aşa cum sunt, cum s-a întâmplat şi în urma „consensului naţional” încheiat pe 4 aprilie 2005, când fosta „opoziţie” a devenit vocea a doua a Puterii? Actuala Opoziţie a promis însă electoratului schimbări. Or, schimbările pot surveni numai dacă Opoziţia va forţa Puterea să accepte regulile jocului democratic şi să respecte drepturile omului şi valorile identitare ale cetăţenilor moldoveni de etnie română.
Înţelegem, există presiuni din partea organismelor europene care vor consens cu orice preţ, chiar cu cel pe care nu poate să-l plătească Opoziţia şi alegătorii ei. Înţelegem că Opoziţia nu ar dori să fie etichetată ca intolerantă, extremistă, incapabilă de dialog politic. Naivităţi! La câte s-au spus despre ea, aceste epitete nu mai adaugă nimic nou. Dimpotrivă, ea trebuie să demonstreze că are nervi tari, că e inteligentă şi are voinţă politică pentru a rezista presiunilor şi a realiza cele promise electoratului. Opinia mea, subiectivă ca orice opinie, e că Opoziţia nu trebuie în niciun caz să participe necondiţionat la şedinţa de mâine a parlamentului, fără a prezenta, de exemplu, preşedintelui în exerciţiu şi organismelor europene un MEMORANDUM ce ar cuprinde o serie de condiţii înaintate de Opoziţie: Voronin îşi cere scuze de la Opoziţie, de la electoratul ei şi de la România pentru insultele aduse; Puterea îi eliberează necondiţionată pe cei reţinuţi în urma evenimentelor din 6-7 aprilie şi îi recompensează moral şi materială pe toţi cei maltrataţi de poliţie; demisia necondiţionată a ministrului de Interne Gh. Papuc, a procurorului general V. Gurbulea şi a preşedintelui Companiei „Teleradio Moldova”; acces imediat şi necondiţionat la mass-media publice; reformarea CCA şi alegerea unei noi componenţe a CCA şi al CO al Audiovizualului; reforma Procuraturii; independenţa Justiţiei; libertatea presei; modificarea legislaţiei electorale ş.a.m.d.
În baza acestui MEMORANDUM, Opoziţia trebuie să obţină semnarea unui ACORD POLITIC cu Puterea. Un acord semnat public, în prezenţa presei, sub înaltul arbitraj al instituţiilor europene. Numai astfel se va putea netezi drumul spre dialog, pace civică şi consens politic în RM. Acum nu Opoziţia, ci Puterea trebuie să demonstreze că e pregătită pentru dialog, compromisuri şi cedări. Prima dovadă ar fi ca în ziua de marţi, 5 mai, Opoziţia să aibă acces la „Moldova 1” pentru a prezenta societăţii punctul ei de vedere în chestiunea rezolvării crizei politice. Dacă cele trei partide de opoziţie nu vor găsi limbaj comun şi nu vor acţiona coordonat, va avea de câştigat partidul care nu va participa la lucrările parlamentului.
Aceasta fiind situaţia, niciun târg cu Puterea nu este justificat. Opoziţia trebuie să realizeze un lucru elementar: atâta timp cât Puterea nu-şi retrage în mod public acuzele aduse Opoziţiei, niciun dialog cu Puterea nu e posibil, pentru că ea, în acest caz, va purta eticheta de „forţă criminală”, „vinovată de tentativa de lovitură de stat”, etichetă cu care nu va mai putea câştiga niciodată alegerile, inclusiv cele anticipate. Astăzi, ca niciodată, Opoziţia are un grad înalt de credibilitate şi popularitate în faţa electoratului şi ca să nu piardă acest atu, ea trebuie să demonstreze că e o forţă solidară, matură, responsabilă, că are soluţii pentru situaţia de criză creată, că are inteligenţă, curaj, demnitate şi respect faţă de cei care au votat-o. Deoarece şi noi, ziariştii de la TIMPUL, alături de colegii de la alte publicaţii, am pus obrazul şi osul în promovarea Opoziţiei, credem că avem dreptul, dar şi obligaţia morală de a urmări cu un ochi critic comportamentul ei.
cred ca eforturile reale pe care le depuneti si dupa alegeri pentru stabilirea normalitatii in Moldova, va ridica la vre-o 15% (in sondajeel reale)
asa este! „Opozitia, incotro?” este unul din articolele bune, intelepte, reflexiv-responsabile ale lui C. Tanase – pentru asta merita apreciat. din pacate, C. Tanase de multe ori coboara in subteranele pamfletului, scrie articole in forma unor replici acide, grabite, vehemente, nedrepte, ceea ce o persoana cu o structura democratica nu si-ar permite. pacat de aceste oscilatii.
si replica pe care i-o da lui Iurie Colesnic este corecta (pentru ca afirmatia lui Colesnic mi se pare stupefiant de amatorististica si chiar, scuzati expresia, usor primitiva). doar ca nu stiu cum se intampla in Basarabia ca vedem antidemocratismul la altcineva si nu-l observam deloc in vorbele si faptele noastre.
+++++++++ pentru Pavlicenco si Tanase care sunt intr-un gand
da, un articol foarte bun..are idei bune acest domn Tanase. Oare domnii din opozitie l-au citit?
offfffffffff
de ce oare pitit ? ca nu stiti sa va folositi de arhiva site-ului ???
click Arhiva -> click 4 mai , e atat de greu ?!?!? daca da , abanativa la ziare 🙂
p.s. http://www.timpul.md/node/1867
‘shoto’ tanase asta e ca un ou in caldare, nu prea il cunosc da parca era cu rosca un timp, acuma e cu pldm sau cu cine?
Este cel mai usor sa critici, toti suntem mai destepti cu ‘data din urma’.
Pune umarul frate si sugereaza ce trebuie sa faca daca esti mai breaz decit actuala opozitie.
daca feciorul tau e in partid, si spui ca ei sunt niste incapabili, pai asa spui si despre fiitu. da nu singur lai crescut? nu reese ca si singur esti un incapabil?
Ma enerveaza la culme metoda asta moldoveneasca in politica de a arunca cu rahat, e ceva tipic femeesc doar.
tanase esti jurnalist sau esti analist? Eu cred ca un jurnalist trebuie sa arate ce se intimpla , sa descrie faptele, dar nu sa comenteze. comentariile lasatile pe seama analistior.
Pe data de 04.05.09,dimineata articolul era postat pe prima pagina. In momentul in care apare alt articol, cel precedent automat este trecut in alta parte. In asa mod este creat sait-ul. Nu sunteti atenta.
Am observat ca criticati doar actiunile si declaratiile persoanelor ne comuniste. Santeti ntot in campanie electorala, nu va pasa de tara, vreti in parlament si punctum.
ce se intimpla daca azi la functia de presedinte a statului va fi propus un candidat din partea opozitiei.
pareri
Foarte bun articol si sugestivvvv…Dar este Tanase Constantin autorul, nu Pavlicenco…asa ca eu tot am asa idei, si ce sa ma laud ca si eu sunt intr-un gind cu Tanase Constantin???
D-na Pavlicenco, va sugerez sa citit ziarul Timpul zilinic si atunci nu veti mai avea probleme in a gasi un anumit articol. Dupa o saptamina desigur ca e greu sa rascolesti in arhiva . . . .
V-am apreciat enorm pe vremea cind erati liderul PNL insa de cind ati facut alianta cu MAE ati devenit o insuportabila, un om fara responsabilitate politica care nu ati facut decit sa rupeti 1% din rezultatul adevaratei opozitii (PL, PLDM si AMN). Sfatul meu: daca da D-zeu si avem alegeri anticipate: nu participati la scrutin, ramineti si va pregatiti mai serios pentru urmtoarele alegeri. Ar fi cel mai bine si pt Dvs si pt tara. Desigur, asta in cazul in care nu doriti sa donati iar 1% comunistilor . . . (ceilalti forumisti care-s de acord sau nu cu mine va rog sa lasati un comentariu)
4 comentarii in decurs de o ora, scrise de anonimi, foarte frumos dna Pavlicenco ca va autoelogiati!
Am remarcat si eu faptul ca articolul e mai greu de gasit. L-am vazut numai trecind prin Unimedia.
Imi pare straniu ca Tanase abia acum vede niste chestii in opozitie, care dupa mine un ziarist ca el trebuia sa le stie demult.
De fapt eu cred ca le stia, dar nu a vrut sa ridice panica in rindul alegatorilor.
Dar un dus rece nu strica nimanui. Opozitia trebuia data cu piciorele la pamint inainte de alegeri. Ca anume inginfarea si baterea cu pumnu ca ei sint noua scapare a dus la ceea ce avem. Prea mare incredere de sine si la urma avem ceea ce avem.
Tanase cu puterea lui editoriala putea sa faca ceva mai mult pentru opozitie, inainte de alegeri. Pacat ca anume cind opozitia avea cea mai mare nevoie de el, Tanase si-a schimbat stilu de odinioara.
Abia acum il cunosc pe Tanase de pe vremuri. Articolu dat e ceea ce era Tanase inainte de electorala.
Ok. Comentariul a fost deja postat, dar dupa o ,,moderare,, de vreo 5 ore. In fine: e bine si asa.
Pt „Pavlicenco, incotro?”
In momentul cind am cautat nu puteai gasi nici la arhiva, pt ca trebuia sa te gindesti ca e plasat pitit acolo, la Interviul de luni. Dar ce are articolul lui Tanase cu rubrica Interviul de luni?
Pt flori de trandafir
Postarile cu „autoelogierile” le las pe constiinta celui care scrie neadevar.
Pt Ion
Afirmatiile suparatoare cu admiterea postarilor vor fi sterse. Eu nu stau on-line pe Internet sa discut de dimineata pina seara. Cind intru, atunci dau ok-ul.
Pt Ion
Cit priveste cititul Timpul-ui, nu stiu daca dumneata vei citi in viata dumitale cit am citit eu. Am cautat si in arhiva, dar nu era, pentru ca era la Interviul de luni, dupa niste pareri expuse de lideri din Opozitie. Nu cred ca articolul acesta al lui Tanase trebuia sa fie ascuns dupa aceste declaratii. Este prea important. Cit priveste 1% „luat” de la cineva. Repet pt cei care inteleg mai greu – nimeni nu ia voturi – nimanui nu i-a lasat tata sau mama mostenire. Voturile se capteaza prin incredere.
Si ce daca e greu de gasit articolul….care-i treaba ? ce ? voturile dv is mai usor de gasit?
La „Opinii” nu l-am gasit, la „interviul de luni” tot nu l-am gasit. Intr-adevar e cam pitit acest articol, in mod intentionat sau nu, asta mai putin conteaza acum…
Cert e ca criticile lui Tanase (si nu numai) sunt obiective si ar trebui sa le ia in calcul si Opozitia (in cazul in care are vreun calcul sau vreo strategie de actiune). O dovada de maturitate ar fi si faptul de a percepe aceste „critici” ca ceva sugestii.
Noi toti suntem cu Opozitia si-i sustinem in aceasta lupta cu fiara. Dar sa nu uitam ca fiara este perfida si nu actioneaza dupa legi morale si corecte. De cate ori trebuie sa cadem in aceeasi groapa?
Parerea mea e ca Opozitia trebuie sa fie cu 3 pasi inaintea lor, sa-i tina in suspans si sa-i ia prin surprindere ca ei sa nu mai aiba timp sa ne tot traga in plasa.
E un razboi „politic”. Iar in razboi castiga acel care poate anticipa strategiile adversarului.
Daaaa…de ce doar eu am gasit usor articolul??
Dna Pavlicenco dar cine organiza proteste in fata redactiei Timpul in timpul campaniei electorale?Sau Tanase e bun doar cand va convine voua?Dna Timpul e un ziar cu un Director demn de apreciat, care intotdeauna a avut articole de calitate si actiuni argumentate.
V-am respectat mai inainte,insa dupa campania electorala ati cam dato in bara…Imi pare rau…Ingamfarea pe care o demonstrati nu e compatibila deloc cu inteligenta de care ati dat dovada intotdeauna…vorba aia: think again…da dna Pavlicenco,mai ganditi-va!
Pt GeoM
Ar fi bine sa inteleaga si Fluturash ca, poate, numai el poate gasi repede, mai ales dupa ce eu am spus unde e articolul. Dar daca nu-i spuneam? IDEEA ESTE CA UN ARTICOL ATIT DE BUN NU TREBUIE PITIT. Si acum sa va spun ce mi-au zis cei cu ochiul mai atent – ca Rosca una punea in ziarele Flux vindute in interiorul Moldovei si alta punea pe site-ul ziarului Flux, unde se arata mielusel, dupa care spunea occidentalilor – iata eu cum ma port, dar astia din Opozitie sint asa si pe dincolo.
Nu am vrut sa fac o paralela. Dar repet ca un articol bun trebuie propagat, iar a-i critica pe „ai nostri” este chiar mai important decit a-i critica mereu pe cei de la care nu mai asteptam nimic. Nu v rem sa fim, prin tacere, complicii esecurilor. Si sint absolut de acord ca Opozitia trebuie sa fie cu 3 pasi inainte. Sedinta de azi a Parlamentului a demonstrat suta la suta justetea afirmatiilor mele anterioare privind inutilitatea mergerii in Parlament ales prin frauda. Ca si justetea afirmatiilor lui Tanase, care spune d elipsa tacticii si a strategiei Opozitiei. E bine acum ca rid catelusii puterii si spun ca intrarea Opozitiei in Parlament inseamna legitimizarea acestuia?
pentru ANA :
„Am observat ca criticati doar actiunile si declaratiile persoanelor ne comuniste. Santeti ntot in campanie electorala, nu va pasa de tara, vreti in parlament si punctum.”
– vreau sa va intreb fara ca sa va atac :
ce va incurca sa vedeti in mesajul dnei Pavlicenco – critica?
NU bag mana in foc pentru nu cunosc toate declaratiile publce ale dumneai, de asta va rog daca cunoasteti sa va impartiti cu mine si cu altii :
– daca dna Pavlicenco a calomniat pe cineva
-daca a enuntat pozitii neargumentat
– orice care ar putea sa arate ca luarile sale de pozitie sunt ne-critice, neasumate, nefondate?
INtrebare retorica : or,cum va imaginati o democratie fara de lupta de idei? cand in tara asta libertatea de expresie va fi inteleasa si respectata la adresa tuturor?
Tocmai azi, cand opozitia e poate ca niciodata la rascruce – are nevoie de critica!
Eu cred ca C.Tanase deja incearca sa-si spele imaginea pentru transformarea ziarului „Timpul” in tribuna electorala a PLDM in frunte cu Filat….
Dinsul este destept si deja vede erorile grave ale celora pe care sa apucat sa-i urce in ceruri in fata electoratului si chiar daca fii-su este in parlament pe listele PLDM, C.Tanase intelege ca onoarea d-lui trebuie cumva salvata….Mai ales dupa ce Filat a poposit in 07.04.09 acolo la Voronin, unde cu minile la piept, in stil budist, se ruga de Voronin sa-l creada ca el nu are nici o vina de cele intimplate….
Dar Ureceanu la Voronin a exclamat foarte clar, ca…”v-am spus eu ca nu trebuie sa venim aici”, adica la voronin la tratative.
Toti manifestantii si internautii au criticat dur faptul ca opozitia s-a itit la prima zbirlitura a lui voronin…Dar ce macel a urmat dupa 07.04.09? Asa trebuia sa se inteleaga opozitia cu puterea ?
Mai sunt vizibile si alte erori nu mai putin vizibile din partea opozitiei si C.Tanase le vede tot printre primii. D-lui sta cu ochiul pe ei si se teme de greselile lor, pentru ca ziarul „Timpul” a jucat un rol important in promovarea in special a PLDM. Deacea tre cumva sa iasa basma curata, daca opozitia se va face de oaie….
Nu Pavlicenco si MAE trebuia sa fie atacati ca partide „mici si galagioase”. In lista MAE au fost inclusi oameni mai valorosi ca cei din alte partide, ma refer la umplutura listelor acelor partide cu oameni compromisi zdravan.
Sigur, C.Tanase trebuie sa tune si sa scapere, doar este pusa la bataie si reputatia lui personala…doar a promovat aceasta opozitie…Colesnic/ca si alti deputati din opozitie/ oare nu au beneficiat din plin de maestria penitei d.Tanase?
Si eu asi fi procedat la fel in locul lui, daca simteam ca ma fac de ris cei pe care i-am promovat…
Fiecare ar fi procedat la fel….
Sigur ca il „roade” grav ghindul despre o posibila tradare din partea opozitiei, chiar daca nu ar fi tradare, dar o simpla tragere pe sfoara a opozitiei de catre comunisti…din simplu motiv:lipsa de experienta si ghindire politica strategica. Care este diferenta? Daca nu poti duce sacul de unul singur, imparte-l in doi saci si du-l in echipa cu altii….
Ei au fost ingimfati, egoisti, si-au dorit laurii de eroi ai poporului numai pentru ei…acum lasa sa-si asume riscul neputintei de a invinge….
Eu le doresc la cei din opozitie, din tot sufletul, sa nu il faca de ris pe C.Tanase…
Dar daca se va intimpla asa ceva, sugerezi d-lui C.Tanase sa se razbune pentru ca l-au facut de ris si sa-i improaste cu oua clocite pe paginile „Timpului”, sa nu mai aiba nas sa apara in fata poporului….
Asa ca……Stimati Parlamentari din O Pozitie! O Pozitie sa aveti toti impreuna si sa nu va dati pacaliti! Si sa nu tradati!
In caz contrar o sa aveti de furca cu noi toti si in special cu C.Tanase!
Stimata doamna eu articolul nu l-am gasit dupa ce mi-ati spus dumneavoastra,ci exact ca si dumneavoastra dupa ce am citit ce a scris domnul Tanase pe 5 mai si m-a intrigat ce-a fost in articolul din 4 mai,si am cautat frumos si l-am gasit…foarte usor…in arhiva…buuun…asta era asa o explicatie..ca nu-s eu ultimul om sa zic ca am gasit articolul usor dupa ce cineva a avut grija sa ma invete unde sa caut..in asa caz nici nu deschideam gura.
In rest tot respectul meu pentru dnul Tanase,unul dintre cei mai buni ziaristi de la noi astazi…unul din putinii ziaristi buni,din pacate…
Domna Pavlicenco,sunteti foarte inteligenta insa nu va inteleg actiunile…oare chiar ati crezut ca treceti pragu de 6 procente?eu cred ca orice om realist isi dadea seama ca e imposibil..poate ca dumneavoastra sunteti idealista…cine stie…aveti o echipa buna per ansamblu…pacat…pacat ca nu v-ati gasit locul…pentru ca eu cred ca nu v-ati gasit locul inca…
Pt Fluturah
Incercind sa va raspund eu la intrebarea cu pragul, cu locul negasit – v-as propune sa va ginditi la o intrebare – de ce partidele cu echipe bune, cu mesaj national, fara forte rusesti sau de alt fel, dar tot dubioase, in spate, nu au sprijin in Moldova? Eu imi voi spune opinia dupa ce voi vedea ce credeti.
Eu observ un lucru, ca aici la noi (in basarabia) unii critica pe altii pentru ca acesti altii la randul lor critica pe ceilalti, iar ceilalti la randul lor critica pe „ei” care acesti „ei” critica pe noi :)) ……(P.S. numai ca acesti „ei” ne mai si au frumusel pentru ca ei sunt activi iar noi inactivi)……
E timpul sa devenim mai europeni!
Si sa invatam a trai si a gandi corect fara clisee comuniste.
Si sa ne asumam responsabilitatea unui eventual esec.
Si mai cred ca ar trebui sa invatam a critica.
Dar mai intai sa vedem ce inseamna acest cuvant/verb – a critica
(www.dexonline.ro)
CRITICÁ, crític, vb. I. Tranz. A dezvălui lipsurile, greşelile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stări de lucruri (arătând cauzele şi indicând mijloacele de îndreptare). ….. a bârfi. – Din fr. critiquer.
Si mai cred ca ar trebui sa distingem o critica constructiva de una neconstructiva.
1. se critica Pavlicenco. De ce? Pentru ca a vrut sa evidentieze faptul ca un articol bun (= care exprima un punct de vedere real asupra starii de lucruri) nu trebuie pitit ci trebuie pus mai la vedere (doar nu trebuie sa ascundem punctele slabe ale Opozitiei).
La adresa ei mi se pare o critica neconstructiva.
2. Se critica Opozitia. De ce? Pentru ca nu stie (deocamdata) sa contracareze cu succes planurile „adversarului”.
La adresa opoztiei mi se pare o critica constructiva.
Dna Pavlicenco,
dati-ne un exemplu de partide cu echipe bune, mesaj national, fara sustinerea fortelor rusesti, care nu au sprijin in Moldova? daca exista astfel de partide…
Numai va rog, treceti peste: MAE e singurul partid etc. bla bla. Fara eu, eu, eu si iarasi eu. Ca sunt obositi deja vizitatorii. Si poate ar merge sa se „culce pe lejanca”, dar cu cine veti dialoga mai departe? sau vor fi monologuri lungi…. cu …. eu, eu si iarasi eu?
Va multumesc.
Stmata dna Pavlicenco,
Dar care sunt acele partide cu echipe bune, cu mesaj national, fara forte rusesti sau de altfel in spate si nu au sprijin in Moldova? Acelea nu-s partide, dar partidute. De ce nu au sustinere in Moldova? Lumea sa saturat sa va admire – fiecare cu srlul-partidutul lui! Asta se numeste disipare – irosire in van a energiei. Dupa alegerile din 5 aprilie 2009, ar trebui sa va fie clar ca PL, PLDM si AMN au devenit, vorba lui Kalin, un „centru de nucleu” a opozitiei nationale. Asa ca ori aderati si Dvs. la acest nucleu si il intariti, ori ramineti in continuare la periferia vietii politice.
Cred ca o problema importanta de care au uitat cele trei partide este lipsa unei interactiuni cu celelate partide de opozitie care nu au „trecut” de pragul electoral. Daca PLDM, AMN, PL (PAP) sustin ca alegerile au fost fraudate, atunci nu pot fi siguri nici de potentialul electoral a acestor partide. Cred ca ar trebui formulata din partea PAP si o pozitie referitor la „interactiunea” cu aceste partide pentru eventualele anticipate, precum si invatarea tablei impartirii. Daca PAP cred ca toate voturile opozitioniste vor migra catre ei, atunci dau dovada de infantilism a cunoasterii artei politice. La urma urmei, lupta pentru putere nu a fost anulata pentru nimeni, la fel ca si Maica Tereza a fost doar una!
D-na Pavlicenco,
Aveti 2 trasaturi foarte romanesti.
1. Ipocrizia
2. Lipsa de consecventa
am citit mult din blogul Dvs. dar nu reusesc sa va inteleg pozitia Dvs. concret.
Aveti un mesaj parca de salvare nationala per total, dar sub el parca se ascunde o dorinta patologica de a fi in parlament.
Eu cred ca Dvs. doar incurcati itzile in tara asta.
ziceti ca parlamentar nu puteti fi deoarece aveti cetatenie romana si chiar daca ati trece oricum nu va deziceti de ea.
Eu cred ca pasaportul romanesc pe care il aveti este doar pentru calatoria la fiica Dvs. care se afla in Germania. In rest doar faceti galagie ca sa vi se atraga atentia.
daca tot aveti cetatenie de ce nu va duceti in partidul lui Corneliu vadim tudor, ca am inteles ca a eliberato pe leonida larie, si au locuri libere.
sigur ca va primeste fara casting.
apropo se pare ca ar ma fi o trasatura,
isteria
Doamnă Pavlicenco, ce s-a întîmplat că n-a mai avut loc mariajul planificat dintre MAE şi PNL? Vă rog să vă asumaţi dv iniţiativa şi să ne spuneţi cine v-a finanţat atît de generos electorala? R.Moldova nu se vedea de după afisajul MAE.
Pt geneza
Daca ar avea mai multi asemenea viziuni, ar fi mai usor sa facem schimburi de opinii.
Pt Arthur
Din pacate, imi pare foarte rau, dar asemenea partide, nationale, nu prind aripi in R.Moldova – e prea mare influenta ruseasca.
A fost un PFD, distrus de PPCD, a fost un PNL, inaintea actualei formule.
De MAE nu pot vorbi acum prea mult – eu sint ex-presedinte PNL si am mers in campania electorala ca si candidat independent pe lista MAE. Campania electorala s-a incheiat, revenim la reinstitutionalizarea PNL.
In privinta „oboselii” vizitatorilor, v-as propune sa „obositi” mai curind de postarile celor ce scriu pe blog normal, adica rational si convingator.
Inca o propunere. Nimeni nu va trage de mineca sa „obositi”. Vor intra pe blog cei interesati, citi vor fi, nu cei care, una-doua, si „obosesc”…
Pt Ion
Raspunzind postarii legate de „partide” si „partidute”, v-as sugera sa va puneti si aceasta intrebare „de ce partidele „cu echipe bune”, cu mesaj national, fara forte rusesti sau de altele in spate sint „partidute”? Al cui este interesul sa fie asa? Sau al cui este interesul sa nu fie altfel?
In rest, cu “centrul de nucleu” al opozitiei nationale ramine sa observam evolutiile. Ma voi pronunta peste ceva timp, cind le voi vedea.
Treaba opozitiei era sa fuzioneze ,sa fie maxim 2 partide din opozitie.sa aibe forta de a invinge PCRM-ul.populatia neavind incredere in unii lideri din opozitie..au dat votul comuIstilor.si de aici babilonia creata de ei din opozitie..a fost mai de presus increderea in fortele propii decit interesul ptr tara..parerea mea..toti un apa si un pamant..si cum adevarat scrie in ziarul Timpul..cu ce a scos ochii opozitia..cu ce program? Doar cu anti-comunism.cu aderarea [f putin probabila in UE] si alte povesti de adormit copii? Mediul politic din RM inca nu e copt..sau mai bine zis profesionist..mai degraba…primnitiv..dupa interese propii..de partid.personale..samd!
Pt corector
Cred ca aveti mare dreptate, este ceea ce am reclamat si noi mai des. Si mai credem ca cine se umfla in pene si nu vede acest lucru, este pedepsit de soarta, nu de mine sau de un alt muritor de rind. Dar este corect ca, „daca PLDM, AMN, PL (PAP) sustin ca alegerile au fost fraudate, atunci nu pot fi siguri nici de potentialul electoral al acestor partide.” Am spus si repet – daca Opozitia era unita, putea sa monitorizeze altfel alegerile, pina in cel mai indepartat coltisor. Si, in general, cred ca victoria comunistilor, oricit ar fi fost obtinuta prin frauda, este si o pedeapsa pentru Opozitie ca nu a fost unita, cel putin ca in 2005, acum – cu forte si mai mari.
Ideea cu „invatarea tablei impartirii” m-a amuzat, e buna. Ideea ca daca unii ar crede ca „toate voturile opozitioniste vor migra catre ei, atunci dau dovada de infantilism in cunoasterea artei politice” este adevarata. Ca si atunci cind se spune ca „lupta pentru putere nu a fost anulata pentru nimeni”, ca pluralismul politic si de opinii sint o institutie democratica ce trebuie respectata.
Pt buzu
Toti avem trasaturi proaste, inclusiv romanii. Va felicit ca sinteti fara trasaturi. Eu resping si ipocrizia, si lipsa de consecventa.
Nu am nici o dorinta sa fiu in Parlament, am explicat de multe ori, pacat ca nu ati citit. Peste un an si jumatate ies la pensie si ceea ce imi propun acum este sa conduc echipele noastre spre alegeri locale.
Spunindu-mi ca incurc itzele „in tara asta” ar trebui sa-mi aduceti dovezi. Inteleg, nu va place ca nu sint standard. Nu sint standard, pentru ca nu fac parte dintr-o turma mare sau mica, ci din comunitati de oameni liberi. Asta, intr-adevar, e mai greu pentru unii de inteles.
De pasaportul romanesc chiar nu ar fi bine sa va impiedicati. Il am din 1992, fiica e in Germania din 2001. Toti cei primii patru candidati pe lista MAE – fosti membri PNL (am candidat independenti) am spus ca nu vom renunta la cetatenie si nu vom merge in Parlament. Este vorba de dnele Can, Cercavschi, dra Crudu si de mine.
Cred ca partidul lui Corneliu Vadim Tudor va asteapta – daca tot spuneti ca au locuri libere.
Pt Tincuta
Noi reinstitutionalizam PNL, dupa ce am participat ca si independenti pe lista MAE si parasisem functiile si calitatea de membru al PNL. Mai pot spune ca miza in alegeri a fost cu totul alta – mai multe procente, nefraudare, Opozitia cistiga. Dupa ce s-a intimplat altfel, s-au schimbat si prioritatile. Asta e situatia.
Campania electorala a fost finantata „generos” ca toate campaniile electorale, insa eu am fost candidat independent si nu am fost ordonator de credite. Adica a fost ordonator de credite MAE, cu stampila si decizii. Cred ca intelegeti ce spun.
>> Nu am nici o dorinta sa fiu in Parlament, am explicat de multe ori, pacat ca nu ati citit.
atunci pentru ce faceti galagie degeaba daca nu aveti acel scop.
pentru ce ati candidat, doar ca sa dati voturile comunistilor?
Logica nu gasesc aici.
De fapt femeile mai mult intuiesc decit logic gindesc.
Totul e super, ma tem dna Pavlicenco ,ca de modestie,no sa muriti.Are dreptate Ion in toate !
„Eu le doresc la cei din opozitie, din tot sufletul, sa nu il faca de ris pe C.Tanase”-o tendinta foarte nobila…dar din cite stiu destul de subreda.
„de ce partidele cu echipe bune, cu mesaj national, fara forte rusesti sau de alt fel, dar tot dubioase, in spate, nu au sprijin in Moldova?”-findca 1- „sam ne ham, i drugomu ne dam”;
2-interese,interese,interese mai mari sau mai mici-dar sunt totusi interese;
3-in ehipele bune sunt strecurate si gunoae;
4-nu toate partidele cu echipe bune au mesaje clare pentru alegatorii sai;
5-majoritatea partidelor seamana neincredere-se spune una si se face alta- si inca multe,multe altele.
Pt Buzu,
Dl Buzu, dati dovada de lipsa de tact si pot sa va invinuiesc de discriminare si misoginism (si eu sunt femeie).
Vreau sa stiti ca misoginismul e in floare in tarile comuniste sau slab dezvoltate.
In Europa misoginismul demult nu mai este la moda. Asa ca schimbati-va mentalitatea complexata.
Pt Dna Pavlicenco,
Vreau sa stiu daca PNL de la noi coordoneaza cu PNL din Romania sau cu partide liberale din alte tari.
Pt buzu
Au rusii o vorba „obiasniaiu dlea osobo odarionnih tupih”.
Nu trebuie sa credeti ca cineva trebuie sau poate face politica, sau cum spui dumneata „face galagie”, numai pentru a intra in Parlament. Eu cred ca daca vom participa la alegeri anticipate, am putea coopera cu cineva fara sa participam 50 la 50 sau 20 la 80. Poate ca vom propune 1-3 persoane pe lista, oameni de treaba, si noi, pentru asta, vom lucra in favoarea acelui partid. Si nu e obligatoriu sa fiu eu, pt ca eu am cetatenie romana la care nu renunt. Si nu cred ca vom avea in curind un Parlament care sa anuleze aceasta discriminare. Dar iata sa imi pun in continuare efortul pentru oamenii nostri promovati pe lista pt Parlament sau in alegerile locale, asta nimeni nici nu ma poate impiedica, nici interzice, nici nu cred ca e rusinos sa faci asta. Degeaba jigniti si jigniti. Coboriti in propriii ochi. Pacat. Nu e nici bine, nici frumos, nici demn. E un semn de slabiciune.
Pt ion
Uneori am impresia ca dumneata scrii dormind…
O vorba veche spune: in pomul fara rod nimeni nu arunca pietre. Eu port cu cinste cucuiele pe care mi le fac oamenii slabi. Este puternic cu adevarat nu cel care loveste, ci cel care rezista loviturilor.
Pt Geneza
>>Dl Buzu, dati dovada de lipsa de tact si pot sa va invinuiesc de discriminare si misoginism (si eu sunt femeie).
daca zic ca „De fapt femeile mai mult intuiesc decit logic gindesc.” asta insemana ca sunt misogin?
Cred ca toata lumea asta recunoaste, chiar si unele femei destepte
Pt Pavlicenco,
>>Poate ca vom propune 1-3 persoane pe lista, oameni de treaba, si noi, pentru asta, vom lucra in favoarea acelui partid.
Observati ca nimeni nu va vrea. Ati aderat ca independent la MAE ca poate treceti pagul cumva, cum a facut Diacov data trecuta cu Urecheanu.
Sigur ca veti fi exlusa din acest dubios MAE mai devreme sau mai tirziu, care nu e clar ce statut are.
Din cite tin minte v-ati perilindat prin multe partide, sa gasit unul petrencu sa va ia, in rest nimanui nu trebuiti.
Imi pare rau, dar ramin la pozitia mea, Dvs. faceti galagie dar nu politica. Un fel de bruiaj politic.
Politica Dvs. e un fel de bla-bla-bla, nimic concis, un fel de apa la moara.
pentru Buzu,
Poate ai vrut sa te exprimi altfel, ca „femeile au o intuitie mai buna”.
Dar o intuitie mai buna nu inseamna neaparat o gandire logica mai proasta.
Sa inteleg ca asta ai vrut sa zici in mesajul tau. In acest caz, da, nu esti misogin, dar cam mai greu cu exprimarea…
Sunt de acord ca in politica trebuie sa ai si intuitie buna….
Pt buzu
Nu stiu daca mai meritati un raspuns.
1. Noi nu lesineam pe spate ca „nimeni nu ne vrea”. Stim ce am facut in viata politica si stim ca deranjam. Pacat ca nu ati citit mai multe postari si veniti – hodoronc-tronc – asa, cu prostii.
2. Nu am aderat la MAE. Am mers pe lista MAE.
3. Nu pot fi exclusa din MAE pt ca nu sint in MAE. Sint fost presedinte al PNL si acum sint membru simplu al PNL.
4. Nu m-am perindat prin partide. Am fost mereu liberala si – impreuna cu formatiunile politice – am participat la proiecte de unificare. Este o mare-mare diferenta. Nu am fost social-democrata, socialista, comunista, crestin-democrata etc. Nicidecum nu puteam ramine intr-un partid cind el fuziona cu altul si disparea. Spuneti, iarasi – oare de ce? – prostii, si mai gogonate.
5. Activitatea mea o stie o lume si este pe site-ul PNL http://www.pnl.md la nomenclatorul actiunilor PNL si in alte materiale. Pt cine vrea sa stie, cine nu – umbla cu bla-bla-bla-bla, asa cum faci si dumneata.
6. Mai du-te la culcare, poate se mai odihneste creierul, ca e tare obosit.
buzu,
du-te pe lejanca, ca pe dna Pavlicenco o deranjeaza ghimpii celor cu opinii diferite si atunci cand nu are argumente, vine cu atacuri.
Citisem candva o idee foarte cool pe acest blog, precum ca dna Pavlicenco ar trebui sa-si creeze un partid si sa fie unicul membru al acestuia, respectiv si presedinte, si birou politic etc. Atunci nu va mai putea da vina pe barbatii prosti din Moldova.
Numai bine.
dna Pavlicenco, o intrebare:
daca vor avea loc alegeri anticipate, PNL sau MAE participa sau nu?
va rog FOARTE frumos, un raspuns din doua litere:
DA sau NU.