Liberal-democratii pun la indoiala profesionalismul femeilor la conducere

Cine a scris aceasta stire?
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alexandru Tanase, a declarat, miercuri, in cadrul unor dezbateri publice ca principiul de egalitate de genuri nu poate fi pus la baza formarii viitoarei guvernari din Republica Moldova.

Declaratia liderului PLDM a venit drept raspuns la afirmatiile reprezentantului Miscarii „Actiunea Europeana”, Vitalia Pavlicenco, precum ca in listele electorale ale liberal-democratilor exista doar o singura femeie printre primii 16 candidati, iar primul tinar este inregistrat pe locul 13 in lista.

„Nu este corect sa punem la baza viitoarei guvernari principiul gender. Guvernarea presupune altceva, cu atit mai mult ca intram intr-o perioada foarte complicata, si cred ca trebuie sa dam la o parte niste chestiuni care suna bine dar nu da rezultate”, a accentuat Tanase in cadrul dezbaterilor.

In replica, Vitalia Pavlicenco a concluzionat ca PLDM „considera ca tinerii si femeile nu merita sa fie considerate drept profesionisti”.

PLDM este, deocamdata, prima formatiune moldoveneasca care s-a pronuntat deschis pentru discriminare de genuri in politica.

VP
Loading Facebook Comments ...

65 Comments

Add a Comment
 1. Pentru toti

  Puteti banaliza la infinit problema identificarii, sprijinirii, incurajarii si promovarii femeilor competente. Da, este o munca dificila si nu orice barbat se poate depasi. Tocmai aici va aruncati masca si va aratati deschis cine sinteti. Putini barbati au taria sa fie alaturi de o femeie neproasta. Printre voi barbati puternici s-au aratat putini. Mai caliti-va si reveniti cu vorbe destepte, nu cu prostii.

 2. Discriminarea este atunci cand genul e mai important decat meritele.
  Sunt sigur ca in PLDM asta nu a fost una din conditii.
  Si nici nu ma asteptam la mai multa vorbaraie pe tema asta decat de la Dna Pavlicenco.

  PS. Exista un proverb vechi, bulgar (cu care nu sunt de acord):
  Niciodata sa te iei dupa cineva care nu poate face pipi pe gard din picioare.

 3. pentru Nina Graur-Tampiza

  E tara mea la fel cum e si ata la fel cu e si a altuia, eu nu pot spune ca e a noastra deoarece se includ in aceasta categorie multi din cei care nu o merita deaceia am spus Tara mea!!!

  Auzi tinere sau tinara sau nush cum sa-ti spun…. daca incep sa rasfoiesc membrii de la MAE credema ca iti scriu o carte despre incompetentile lor, nu-mi aduce exemple din astea, eu personal nu cunosc profesorul dar imi dau seama ca in aceasta viata a realizat foarte multe.

  Ruptul afiselor?:)) asta nu e joc de 2 bani, 23 de partide incearca sa puna afisaj electoral pe 1 metru patrat e si normal sa se contrapuna, trebuie sa lucrati mai activ ca sa le acoperiti pe altele voi.

  Ce tine de minister: noi nu avem nevoie ca oamenii sa se invete in ministere, noi avem nevoie ca oamenii sa vina acolo invatati gata si sa inceapa activitatea din prima zi pentru a ne misca din loc.

  Dna Pavlicenco eu cred ca veti avea destul timp sa va caliti dupa 5 aprilie, pentru a va da seama ca aveti nevoie de echipa si nu te promovarea gender, pe mine alta ma framinta cum va veti odihni 4 ani in afara parlamentului shtiind ca ati donat voturi comunistilor in urma alegerilor????

  asa si nu am primit raspuns conform carui sondaj aveti 10-15%?? poate eu am ramas in urma? dar am mai intrebat si la altii si nimeni nu a vazut acest sondaj!

 4. Cred ca fiecare are dreptate in felul sau, si tocmai prin ceea ce s-a scris, m-am convins ca politica e murdara. foarte murdara. Nu conteaza ce oameni fac politica, fiindca in politica asta nu depinde doar de Filat, Urecheanu sau Chirtoaca, dar in cea mai mare masura depinde ce spun mai marii internationali din diferite corporatii. Poti sa fii curat ca diamantul, dar daca cineva va foloseste in scopuri electorale, fara chiar sa intuiesti, oricum ati intrat in politica cea murdara. Cititi urmatoarea carte, si imi veti da dreptate. Lupta egalitatii de gen, de homosexuali si alte minoritati sexuale, morale si etnice e doar un teatru, dar ce se petrece in culise, numai regizorii stiu: http://www.scribd.com/doc/5878971/-Perkins-John-Confesiunile-unui-asasin-economic

 5. Interesante dezbateri s-au nascut aici…Cu parere de rau multe au degenerat in atacuri la persoana. Un partid politic nu este o masinarie de promovare a egalitatii gender, un partid politic trebuie sa asigure o guvernare competenta!Alexandru Tanase a vorbit anume despre acest aspect al guvernarii. Femeile sunt promovate in PLDM, indiferent de ceea ce cred altii…

  Pentru MAE bafta mare…dar cu mari rezerve….Stiti de ce ati promovat mai multi tineri si femei???Va raspund, nu aveti alte persoane in echipa. Sunteti putini.

 6. Nina Graur-Tampiza

  Contra,
  „…eu personal nu cunosc profesorul dar imi dau seama ca in aceasta viata a realizat foarte multe.”

  Ai un 10,ca esti sincer, cind spui ca nu-l cunosti pe profesor,dar iti dai rau seama sau nu vrei sa crezi, ce a realizat acest profesor, ce se afla in functia de director timp de 20 ani.

  Apoi iti spun eu si de acum incolo, prea putin imi pasa, ce-ti vei da tu seama,or in genere, daca iti vei da vre-odata seama.

  1-cei mai buni profesori din liceu au plecat din cauza lui,a acestui coleg al vostru.Ti-i numesc pe nume,prenume daca vrei.
  2-n-a pretuit niciodata munca profesorilor sai.
  3-nu e deloc gospodar in liceul pe care il conduce.
  4-s-a razbunat mai intii pe mine,apoi pe copilul meu, de ciuda, ca nu ma poate obliga, sa ma supun initiativelor sale sucite.
  5-e un mare invidios si egoist.
  6-neaparat trebuie sa-i fie dator fiecare profesor cu ceva,macar si cu faptul, ca l-a primit la serviciu.Liceul fiind transformat in proprietate privata.
  7-daca semneaza o cerere,un demers,neaparat iti baga sub nas hirtii de la PLDM pentru a fi semnate in schimbul semnaturii lui.Adica”das na das”
  Exemplu concret:mai 2008 nu ne-a semnat cererea de plecare in Franta cu copiii pina nu am semnat declaratia PLDM-ului cu circulatia libera in cei 50 km de la frontiera.

  Multstimate contra,un director de liceu primeste salariu pentru aceste semnaturi si nu intra in obligatiunea lui, sa-mi bage pe git declaratiile PLDM-ului spre a le semna..

  5 martie curent, n-a vrut sa dea acordul grupului de copii din liceul sau,(pentru ca responsabil de aceasta participare sun eu) pentru a participa la festivalul din Catane Sicilia,schimonosind continutul unei dispozitii a Ministerului Educatiei din noiembrie 2005,in care se spune ca se interzic excursiile din timpul orelor de studiu.Pentru dumnealui participarea la festival international de teatru in limba franceza inseamna excursie.

  Daca nu ma crezi, iti voi trimite raspunsul sau in scris.

  Si voi strigati in gura mare ca PLDM promoveaza?Ce promoveaza?Oameni competenti?Unde e competenta in acest caz a membrului echipei voastre?

  Elena,decit asa persoane ca acest director,mai bine mai putini, dar sa merite.Insa curind, te vei convinge, ca nu e asa cum spui tu.

 7. „Un partid politic nu este o masinarie de promovare a egalitatii gender..”

  Elena, iti meriti soarta.

 8. flowers_of_liberty

  Si inca,
  PLDM-ul si PCRM rup afisele electorale ale MAE, le tremura fundul si unora si altora ca la fetele ce danseaza samba la carnavalul de la Rio. Ia mai ce barbati, le este frica de Pavlicenco, Can si Tampiza. Acestora le dam voie in parlament? Ori doamnelor sus numite?

  Vrem politisti in parlament dar nu pe strada! Vrem femeile de la MAE sa le inchida gura coruptilor si sa le coase buzunarele hotilor!
  Armata femeilor de la MAE calca pragul parlamentului, armata femeilor MAE curata pana la luciu parlamentul de minciuna, lasitate si de fatarnicie! Armata femeilor de la MAE va seduce Europa, va otravi ramasitele comuniste si va da nastere unei altei oranduiri!

  Votati MAE! Votati Moldova fara coruptie!

 9. flowers_of_liberty

  Cand se spune stop narcomaniei intr-un sat uitat de dumnezeu, cei zece locatari ai respectivei localiatati incep sa se intereseze ce-i asta narcomanie. Efectul poate fi invers! Cand se striga stop coruptie, toti inteleg despre ce se spune, iar campania declansata de MAE in plina electorala este o campanie benefica societatii noastre indiferent de rezultatele care le va obtine acest partid in scrutinul electoral! De asemenea si initiativele MAE sunt super una ca una, trebuie sa recunoasteti cu totii! O fi costand aceste actiuni si bani grei, acesti bani nu sunt aruncati totusi in vant! Societatea noastra neinformata, neinitiata in foarte multe probleme pe care le abordeaza serios MAE, va avea numai de castigat si cu mult mai esential decat de pe urma altor campanii PR al altor partide, care observ personal ca intradevar arunca bani la urna cu gunoi!
  Voi sustine MAE si prin votul meu din 5 aprilie fiindca ei sunt cei mai destepti, cei mai eficienti, cei mai ambitiosi, cei mai anticomunisti, lupta contra cenzurei, contra tradarii si contra minciunei! Sunt proeropeni, pronato si proadevar!
  Au un mesaj clar, si-au pus un scop concret, au o problema comuna pe care promit ca vor incerca sa o solutioneze! Actiunele MAE sunt credibile si consecutive! Am incredere in ei! Votam MAE! Votam Moldova fara coruptie!

 10. flowers_of_liberty

  Nu-mi place sa ma repet, dar… In centrele raionale cine lucreaza in scoli, la spitale, la posta, la oficiile telegrafice, la oficiile starii civile, in cadrul inspectiilor de stat, la fabricele textile care au impanzit republica, la scoala cine sunt eminentii in majoritatea cazurilor, la universitati printre studenti cine sunt majoritari, avand in vedere ca la specialitatile pur feminine desigur predomina fetele, la cele masculine predomina baietii, iar la cele mixte cine predomina? Femeile joaca fotbal, femeile participa la competitiile care putini ani in urma erau pur masculine, femeile devin bussines lady de succes, femeile conduc tari, dar inca totusi mai au loc campionate de sah separate pentru femei si pentru barbati. Este o chestiune de timp care insa sunt sigur ca in anii apropiati se vor adeveri alte realitati ai respectivei notificari. Femeile nu mai sunt niste figuri care reactioneaza la datul din deget al oricarui cui nu-i este lene sa faca respectivul gest!
  Deci, lucrurile trebuiesc privite asa cum sunt! Contra naturii nu poti lupta fiind tu chiar Stalin, Voronin, Tanase, Gavril etc.

 11. Socolenco. nu poti sti ce soarta merit!!!!
  si, marele analist, socolenco, mi-am exprimat opinia…
  Sau tu deja faci partizanat la MAE…..
  Esti foarte lunecos copile, iar soarta ta, cu siguranta, nu ma intereseaza pe mine!!!

 12. pentru flowers_of_liberty

  Draga vei face borta in unele parti ale corpului la liderii tai de la atita „Leasing” mai revino pe pamint.

  in genere e ultimul meu post aici pe blog sunteti inculti ca oameni si ca politicieni, nu vad nici o deosebire intre MAE si PCRM, PPCD ataca si unii si altii neargumentat, urmatorul pas al vostru sa va deschideti TV privat si un ziar in care sa vorbiti despre toti coruptii din RM.

  Apropo cine si cind v-a permis sa catalogati oamenii in corupti si tradatori???? sunteti oare voi instanta??? sunteti oare voi judecatori, procurari????? sunteti niste aventurieri politici!!!

  Dna Pavlicenco ati coborit prea jos deja atacind pe toti in stinga si in dreapta sunteti la un nivel cu Rosca pentru mine si pentru mine. Toti sunt rai si corupti unicii voi sunteti albi si pufosi:))))))

  Succese in petrecerea timpului liber dupa alegerile parlamentare il veti avea destul.

  Apropo de ce nu va-ti unit cu partidele de opozitie?? Pot presupune ca PLDM e rau, Ca PL-ul e rau dar nu pot fi toti rai? din cele 3 partide serioase unul oricum trebuie sa fie bun, inseamna ca problema nu e in partidele PLDM, PL, AMN problema e in voi…… si apare intrebarea oare nu PCRM finanseaza campania voastra? pentru a rupe voturi din tabara celor 3 partide ca ulterior prin redestribuire aceste voturi sa vina la comunisti???

 13. Elena, poti fi si mai mica ca mine si de asta nu stiu daca este corect ca-ti permiti sa ma numesti copil. In privinta comentariului tau de raspuns, care este destul de stresant, dar asta doar pentru ca esti stresata, te inteleg, insa opereaza cu argumente cind vorbesti despre partizanat. Daca ai vrea sa-ti explic asa fara sa ma intrebi, atunci iti spun ca eu aici apar idea si nu vreun partid anume si chiar daca simpatizez mai mult PL nu pot sa uit cum liderul acestui partid vorbea despre o cota de 40% de femei. Nu stiu precis la ce se referea, poate nu tocmai la lista pentru parlamentare, insa dupa cum ai vazut am prezentat mai sus raportul destul de obiectiv si lista PL si cea a PLDM, dar asta doar pentru a incerca sa inteleg din care ratiuni porneste Tanase jr cind desconsidera femeile vorbindu-ne despre pramatism in acceptiuni abstracte. Am scris despre asta si mai sus si te intreb si aici: din 10 mii de femei membri PLDM se poate de gasit 10 femei cele mai bune, cele mai instruite ca sa fie incluse in primii 25, ca doar cam atitea mandate tinteste acest partid in viitorul partid, iar asta si va insemna si 40% pentru femei procent care mi se pare destul de acceptabil. Deci dupa cum vezi nu vorbesc despre 50/50, pentru ca este cam idealist in conditiile societatii moldave. Sunt sigur ca se gaseau acele 10 femei.

  Daca ai sa privesti atent raportul femei/barbati in Biroul Permanent Central al PLDM ai sa vezi ca de fapt lista propusa de PLDM pentru parlament in aceste alegeri este o reflectare aproape perfecta a acestui birou permanent. Nu stiu cum s-a decis acolo, insa daca s-a votat, atunci este si explicabila lista pentru parlament, pentru ca ponderea celor 6 femei din biroul permanent au ponderea prea mica in procesul de decizie. Daca ai sa privesti mai atent si lista Consiliul Politic Naţional al PLDM, atunci sa vezi ca reprezentarea femeilor este si mai mica, deci si ponderea de decizie mai mica. Totul este explicabil dlor!

  http://pldm.md/index.php?option=com_content&view=article&id=222&Itemid=10
  , insa poate consiliul national politic in PLDM este format

 14. „si, marele analist, socolenco, mi-am exprimat opinia…”

  Nu ma consider mare analist, insa stiu sa observ lucruri pe care mai putin le pot vedea. Replica mea ca iti meriti soarta se referea mai mult la faptul ca vei avea in continuare dreptul la opinie, insa niciodata opinia ta nu se va ridica la nivel decizional. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *