29% din populatia R.Moldova este pentru unirea cu Romania

moldova_2008-11_nlp_ro-67.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-69.jpgIn aceste zile, Institutul Republican International (IRI) a lansat – deja traditionalul – Sondaj National (Link Sondaj Integral), elaborat, coordonat si analizat de Baltic Surveys/The Gallup Organization (dr.Ralisa Alisauskiene), acesta fiind efectuat in noiembrie 2008, in numele IRI. Chestionarea pe teren a fost făcuta de operatorii IMAS, Inc. Esantionul a fost de 1,251 rezidenţi din Moldova cu virsta de peste 18 ani, cu drept de vot si e declarat reprezentativ pentru intreaga populaţie dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate prin interviuri fata-in-fata cu respondenţii. Marginea de eroare nu depaseste 3 procente.

moldova_2008-11_nlp_ro-26.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-25.jpgInainte de sondaj, realizatorii au avut discutii cu reprezentanti ai partidelor, solicitindu-le propuneri pentru intrebari in sondaj, precum si unele doleante mai speciale. PNL a avut citeva propuneri, in special legate de atitudinea populatiei noastre fata de necesitatea aderarii R.Moldova la NATO, precum si fata de unirea cu Romania.

Specialistii au menirea sa comenteze rezultatele acestui sondaj, ca si ale altora. Noi am dori sa ne oprim doar asupra unor aspecte, insotite de tabelele reproduce aici. La intrebarea “Care partide politice pot rezolva cu cel mai mare succes problemele pe care le are Moldova?” au raspuns ca nu stiu sau nu au raspuns 54 la suta.

Intre 35 si 56 la suta dintre alegatori au raspuns ca nu stiu sau au nu au raspuns la intrebarea „Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru care partid veţi vota?” 70 la suta dintre alegatori au spus ca nu stiu sau nu au raspuns la intrebarea „Pentru care trei partide politice va ganditi cel mai mult sa votati in alegerile parlamentare din 2009?” La intrebarea ”Care partide sunt cele mai apropiate de viziunile Dvs. politice?” au raspuns ca nu stiu sau nu au raspuns 91 la suta.

moldova_2008-11_nlp_ro-29.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-23.jpgLa compartimentul “popularitatea liderilor politici” Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, este cotata cu 10 la suta, in timp ce partidul ramine cu 1-1,4 la suta, inregistrind o scadere fata de sondajul din aprilie. PNL trebuie si va depune eforturi pentru a lichida acest decalaj regretabil.

Tabelul 67 arata ca 77 la suta sint pentru retragerea trupelor ruse, iar din intrebarile speciale adresate de PNL au figurat “In opinia Dvs., Moldova ar trebui sa se alature Georgiei si Ucrainei in aspiratiile lor proNATO sau nu?” si „Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?”La prima intrebare 17 la suta au spus ca ar trebui sa sustina si alti 21 nu stiu, in timp ce la a doua intrebare 29 la suta au spus ca sint pentru unirea cu Romania si 10 la suta nu stiu. Comentind raspunsul la prima intrebare, el reflecta tendinta generala a cetatenilor care doresc sa mergem spre NATO, acestia fiind de 21 la suta, in alte tabele. Referitor la unirea cu Romania, rezultatele arata ca PNL a avut dreptate atunci cind reprezentantii sai au remarcat in declaratii si pozitii cresterea numarului de adepti ai Unirii cu Romania.

moldova_2008-11_nlp_ro-22.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-68.jpgIn concluzie: exista un bazin electoral mare, care trebuie valorificat de partidele democratice. Daca pina la 70 la suta din cetateni nu au spus ca voteaza comunistii, inseamna ca ei trebuie recuperati de necomunisti. Este o sarcina grea, in conditiile cind partidele de opozitie nu au acces egal la mass media publica, deoarece aceasta este controlata in intregime de coalitia pepecedisto-comunista. Oamenii sint special manipulati ca sa nu stie ce partide mai exista, ce pozitie au, cum critica argumentat guvernarea. Desigur, daca partidele necomuniste ar fi impreuna, victoria democratilor ar fi asigurata.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

104 Comments

Add a Comment
 1. ba eu chiar sint pentru avansarea armatelor rusesti in Europa pentru ca prima care ameninta intr-un fel sau de sapte feluri e insasi Coana Europa cu SUA care au facut NATO si il organizeaza contra Rusiei fara vreun potential pericol …. nu cunosc din istorie ca Europa sau SUA sa fi fost atacata de Rusia … invers sint destule …

  iata Pacificare in sens echilibristic… restul e doar fatarnicie cu chip uman !!!

 2. Pentru Marele Ochi
  Este clar de cesti numai cu un Ochi si acela Mareeeee!
  Probabil esti un Ciclop! Din filmele de groaza….Dar stii povestea cu ciclopul…are un sfirsit bun…. eroul ii arde ociul Ciclopului si il doboara…..
  America si Europa, slava Domnului, duc o viata mai buna ca a mea si a vecinilor mei, o viata mai buna si dechit a rusilor in marea lor parte, mai buna si ca a popoarelor tarilor membre a CSI…Caci deacea fug peste hotarele CSI de le sar schintei din calchie si nu vor sa se intoarca inapoi. Nu de zile bune.
  Poate avind numai un ochi nu vezi toate, care se petrec in jur…

 3. Vica..el nu vede nici cuun singur ochi..ca ala il poarta intre picioare..cu ala gindeste..:)))

 4. Pentru Webber
  Daca este orb si nu vede, are urechi, care aud si creier care ghindeste ceva acolo, pe chit poate. Si chiar daca a mai ramas numai cu 2 neuroni si care nu se ciocnesc nicodata sa sara din ei schintei, tot poate ghindi ceva….Astea sunt ghindurile Marelui Ochi.
  Trebuie sa-l compatimim. Este si el un „produs” al societatii, faurit ca si noi cu ochiul cela….care spui tu, ca il poarta la un loc mai putin comod si obisnuit pentru un ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *