29% din populatia R.Moldova este pentru unirea cu Romania

moldova_2008-11_nlp_ro-67.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-69.jpgIn aceste zile, Institutul Republican International (IRI) a lansat – deja traditionalul – Sondaj National (Link Sondaj Integral), elaborat, coordonat si analizat de Baltic Surveys/The Gallup Organization (dr.Ralisa Alisauskiene), acesta fiind efectuat in noiembrie 2008, in numele IRI. Chestionarea pe teren a fost făcuta de operatorii IMAS, Inc. Esantionul a fost de 1,251 rezidenţi din Moldova cu virsta de peste 18 ani, cu drept de vot si e declarat reprezentativ pentru intreaga populaţie dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate prin interviuri fata-in-fata cu respondenţii. Marginea de eroare nu depaseste 3 procente.

moldova_2008-11_nlp_ro-26.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-25.jpgInainte de sondaj, realizatorii au avut discutii cu reprezentanti ai partidelor, solicitindu-le propuneri pentru intrebari in sondaj, precum si unele doleante mai speciale. PNL a avut citeva propuneri, in special legate de atitudinea populatiei noastre fata de necesitatea aderarii R.Moldova la NATO, precum si fata de unirea cu Romania.

Specialistii au menirea sa comenteze rezultatele acestui sondaj, ca si ale altora. Noi am dori sa ne oprim doar asupra unor aspecte, insotite de tabelele reproduce aici. La intrebarea “Care partide politice pot rezolva cu cel mai mare succes problemele pe care le are Moldova?” au raspuns ca nu stiu sau nu au raspuns 54 la suta.

Intre 35 si 56 la suta dintre alegatori au raspuns ca nu stiu sau au nu au raspuns la intrebarea „Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru care partid veţi vota?” 70 la suta dintre alegatori au spus ca nu stiu sau nu au raspuns la intrebarea „Pentru care trei partide politice va ganditi cel mai mult sa votati in alegerile parlamentare din 2009?” La intrebarea ”Care partide sunt cele mai apropiate de viziunile Dvs. politice?” au raspuns ca nu stiu sau nu au raspuns 91 la suta.

moldova_2008-11_nlp_ro-29.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-23.jpgLa compartimentul “popularitatea liderilor politici” Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, este cotata cu 10 la suta, in timp ce partidul ramine cu 1-1,4 la suta, inregistrind o scadere fata de sondajul din aprilie. PNL trebuie si va depune eforturi pentru a lichida acest decalaj regretabil.

Tabelul 67 arata ca 77 la suta sint pentru retragerea trupelor ruse, iar din intrebarile speciale adresate de PNL au figurat “In opinia Dvs., Moldova ar trebui sa se alature Georgiei si Ucrainei in aspiratiile lor proNATO sau nu?” si „Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?”La prima intrebare 17 la suta au spus ca ar trebui sa sustina si alti 21 nu stiu, in timp ce la a doua intrebare 29 la suta au spus ca sint pentru unirea cu Romania si 10 la suta nu stiu. Comentind raspunsul la prima intrebare, el reflecta tendinta generala a cetatenilor care doresc sa mergem spre NATO, acestia fiind de 21 la suta, in alte tabele. Referitor la unirea cu Romania, rezultatele arata ca PNL a avut dreptate atunci cind reprezentantii sai au remarcat in declaratii si pozitii cresterea numarului de adepti ai Unirii cu Romania.

moldova_2008-11_nlp_ro-22.jpgmoldova_2008-11_nlp_ro-68.jpgIn concluzie: exista un bazin electoral mare, care trebuie valorificat de partidele democratice. Daca pina la 70 la suta din cetateni nu au spus ca voteaza comunistii, inseamna ca ei trebuie recuperati de necomunisti. Este o sarcina grea, in conditiile cind partidele de opozitie nu au acces egal la mass media publica, deoarece aceasta este controlata in intregime de coalitia pepecedisto-comunista. Oamenii sint special manipulati ca sa nu stie ce partide mai exista, ce pozitie au, cum critica argumentat guvernarea. Desigur, daca partidele necomuniste ar fi impreuna, victoria democratilor ar fi asigurata.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

104 Comments

Add a Comment
 1. D-na Pavlicenco..nu vreau nici sa va supar,si nici sa pierdeti timpul depomana..mi-e imi place adevarul..in privinta ce ati spus depre romani ca trebuie sa ai inteleaga pe basarabeni.gresiti f mult.Noi stim prin ce au trecut..ca si noi am fost in comunism 50 ani!!! si ca exemplu…daca doriti sa va inteleg punctul dumneavoastra de intelegere..atunci si d-stra ar trebui sa ma intelegeti pe mine..si ca sa ma intelegeti bine…romanii au o fobie.o scirba si o ura fata de rusi de nu va imaginati! de aici poate veti pricepe de ce romanii sint rautaciosi si indiferenti fata de voi..basarabenii…

 2. si in fond,,romanii totusi sint diferiti fata de basarabeni.prin alta gindire.alta orientare politica.sociala..samd.mai sint si alti romani din afara granitelor.care la fel sufera mai mult ca voi.ma refer cei din serbia .bulgaria si ucraina.si care nu se bat ptr redobindirea cetateniei romane.care sint romani cu sufletul nu cu pasaportul in mina..si rusine clasei politice de la noi.ca nu fac nimic..nici ptr ei nici ptr noi!

 3. cu referire la titlul acestui articol.tare sint curios..romanii in ce procentaj ar dori sa se uneasca cu cei din Rep Moldova..avind in vedere procentajul de numai 29 % ca sint romani care vor unire…unire ce nu va fi deocamdata..fiidca lumea nu se uita in trecut si nici nu traiesc din amintiri.unde m-ai pui problemele mari.ca un sac fara fund..Transnistria.rusificare.indiferenta.rea-vointa basarabenilor.economia .infractustura si mediul social la pamint..oare am mai fi dispusi sa platim din buzunarul nostru un tribut prea mare ptr doar doritorii de calatorii libere in europa.si ptr amintirile frumoasa de acum 90 ani de care ,,,sincer..cu-i pasa? de aceea …pe fiecare ce-l doare.prin ce ati trecut..sa va plateasca rusii ptr deportarile in siberia .ptr ocupatia .si ptr toate relele ce v-au facut..nu ROMANII!

 4. Stimata d-na Pavlicenco..icercati sa spuneti daca sintsau nu diferente…scrisa de stimata stela popa…

  Blogosfera din R. Moldova in comparatie cu cea din Romania

  „Bloggerii buni sunt vorbareti si dispusi sa aiba relatii cu fel de fel de oameni” – Jonathan Schwartz, presedinte si director general la Sun Microsystem.

  1. In România e inteligenta libertatea asta, nu isterica si camuflata ca la noi.
  2. Blogosfera romana – fratele mai mare. Contine o varietate mai mare de bloguri cu continut si public mai matur
  3. R.M. spre deosebire de Romania este o tara mai mica unde actualii guvernanti tind sa controleze totul si chiar le reuseste intr-o oarecare masura. De asta, probabil, si multe persoane publice au rezerve la idea de a-si crea un blog. As crede ca astfel renunta la un set de libertati in schimbul unei stabilitati atit financiare cit si profesional
  4. Blogosfera din RM nu trebuie sa fie frustrata de situatia ca unele bloguri nu sunt comparabile cu cele din Romania. Ba din contra, sunt comparabile si sunt utile pentru spatiul si contextul in care acestea sunt dezvoltate. Alte sunt aspectele ce trebuie discutate si analizate: respectarea eticii, credibilitatea si validitatea informatiilor relatate, crearea si dezvoltarea de retele sociale s.a.
  5. In Moldova nu exista “bloggerii profesionisti”, care fac bani din blogging si nu pentru ca nu ar exista un real interes din partea celor care ofera publicitate, dar pentru ca bloggerii nu pot sa faca oferte atractive.
  6. Internetul moldovenesc e prea mic, iar blogosfera e si mai mica deoarece publicul tinta sunt tinerii activi, implicati in domeniul politic, implicati in ONG-uri, jurnalism, afaceri IT s.a.m.d. Trebuie sa fim constienti ca publicul tinta este foarte limitat
  7. La noi e sesizabila tendinta de politizare a Blogosferei. E un fapt destul de explicabil. Lipsa unei libertati totale a gindirii si exprimarii au determinat multi bloggeri sa-si lanseze parerile referitor la realitatile politice si sociale, la lacunele si rezervele regimului politic de la Chisinau, la saracia interminabila si restul problemelor care nu pot fi lasate sa zaca in indiferenta. (…)Totala transparenta! Macar aici, in blogosfera, daca in societatea noastra e total invers.

 5. Pentru Webber

  Daca Romaniei si Bulgariei i-au trebuit 17 ani sa ajunga in NATO si UE, ce sa spunem de RM, cu o clasa politica sub control rusesc. Mai cititi pe blogul meu, pe site-ul PNL despre asta. Am vorbit astfel si la Bruxelles.

  Dar, nimeni nu poate da vina pe altii. TOTI TREBUIE SA CONTRIBUIE LA SCHIMBAREA SITUATIEI.

 6. Pentru Weber

  Imi scrieti ca „romanii au o fobie, o scirba si o ura fata de rusi de nu va imaginati!” Si noi avem o ura si mai mare fata de politica imperiala rusa, care ne-a deznationalizat mereu, care nu ne lasa sa traim in legea noastra si care nu se schimba pe o politica normala, sa-si caute rusii de treaba cu problemele necuprinsei lor tari natale. Dar – care e problema noastra? O fi fost vreun referendum si eu nu stiu cumva in care basarabenii au avut de ales intre romani si rusi si i-au ales pe rusi? Sau am fost ocupati si deznationalizati cu forta? Poate ca pe noi trebuie sa ne intelegeti dupa ce ati acceptat comunismul in Romania si noi am ramas si mai orfani, si nu noi pe voi care, de bine, de rau, ati fost un popor si ati ramas un popor de romani, fara a fi trimisi in Siberia, supusi foametei, canibalismului etc. Nu cred ca e comparabil. Ce vina au basarabenii ca i-au ocupat rusii? Nu vi se pare ca, de fapt, confundati victima si calaul? Dar in privinta clasei politice din Romania e bine ca va e rusine pe cine alegeti. Si la noi e rusine cu ce alege lumea. Dar lumea la noi nu este informata, ceea ce nu e cazul Romaniei.

  Nu vorbiti ironic la adresa basarabenilor. Ei nu sint vinovati, ei sint neinformati cu buna stiinta, pe seama lor regimul comunist face experiemnte. Procentajul nu este de numai 29 % de romani, ci de tocmai 29 la suta de romani care vor unirea cu Romania. Dar stim de ce e asa. Nu cred ca romanii din Romania sint mai indiferenti decit germanii din Germania pentru a nu vrea sa fie cu basarabenii impreuna. Ar fi o rusine. Nu vorbiti in numele tuturor. Si eu cred ca Rusia, ca si succesoare a URSS, trebuie sa plateasca pentru deportarile basarabenilor. Dar daca Romania a adoptat legea nr.290 (sau 270) privind compensatiile basarabenilor refugiati, eu cred ca asta inseamna ca si Romania isi recunoaste o anume vina pentru bataia de joc aplicata de rusi basarabenilor ramasi de unii sigunri in fata ursului. Romanii au facut rau ca nu s-au batut pentru noi. Macar acum bateti-va, cind ati prins oleaca si voi la cheag.

 7. Cer scuze Webber,

  N-am stiut ca esti din Romania.

  Mi-a placut raspunsul tau, in special pct. 3

  Iti doresc un an cu belsug si Craciun Fericit!

 8. Rusoaica : We did not learn russian when it DID matter….(back in the communist times) why should we learn now a DEAD language of a decaying empire ?

  My advice to you: youl’d better learn romanian, …FAST, it’ll be way more usefull …….

 9. Stimata d-na Pavlicenco..tot respectul meu ptr raspunsul dat..este logic si intelept..nu vorbesc in numele tuturor..eu vorbesc ceea ce cred eu si ceea ce stiu din informatiile din presa.nu stiu cum o fi situatia in toata romania.dar cred in zona transilvaniei .sincer…nu se stie absolut deloc despre voi .noi romanii primim alta informatie.privim in alta parte.mai la vest..asa este..nu a fost vina voastra ca v-au ocupat rusii.nu cred ca romanii sau oamenii normali in general ar dori raul cuiva…si imi cer scuze in cazul poate ca am fost rautacios in privinta numelui .sau mai stiu eu cu ce v-am suparat.nu a fost cu rea-credinta.este bine daca avem curajul sa recunoastem ca gresim.toti meritam o viata mai buna! in rest.succes in cariera politica.in familie .sincer.am gasit f multi basarabeni care ne-au primit mereu cu ostilitate si rea-vointa.si pina la urma ajungi sa generalizezi.

 10. Ptr Rusoaica..sincer..chiar nu conteaza de unde sint..da..e adevarat.sint din Ro.respectul trebuie sa fie reciproc.si eu iti doresc caldura si fericire in sinul familiei de craciun.sa ai o viatza mai buna si sa iubesti asa cum ai fost iubita de parinti! Problema cu punctul 3 ,.este o pozitie..care mereu ma reprezinta.prin faptul ca am vointa.optimism.si ceea ce vreau.lupt ptr el.am fost in revolutie in 89..eram doar un copil..am stat si am inghetat noaptea..mi-a fost f frica.si niciodata nu-mi pare rau de ceva.nu ma uit in trecut.doar invat din el.oamenii se nasc liberi.nimeni nu are dreptul sa-i impuna sau sa-l forteze cineva ceea ce el nu vrea.are dreptul de a alege poate din ceea ce este bine si ceea ce este rau..si ma mir ca scrii o romana f perfecta.deci se poate..nu trebuie sa judeci un om doar dupa aparente…in rest..sper ca o sa mai vorbim..toate cele bune!

 11. Pentru Stalinus

  Ei da?

 12. mi-a venit o idee .in privinta rusilor..sau situatiei create de ei…ce parere aveti stimata d-na Pavlicenco…de tarile baltice? ei de ce au reusit? ca o dovada ca se poate..daca sint alti oameni…sau alta gindire??? si ei parca au trecut la fel .prin atitea ..ca voi..sau in firea basarabenilor .este doar indiferenta si modul doar de a se plinge? balticii nu au avut nici un ”frate” mai mare…

 13. Pour Stalinus,

  Sachons excuser nos offenseurs, seraient-ils meme inexcusables.

 14. Pentru Webber

  Pe mine chiar ma intristeaza acest mod de dialog. De ce discuti cu oamenii pe care nu vrei nici macar un pic sa ii respecti, in sensul de a te mai indoi, a mai cauta o opinie, un motiv, o cauza. Pai, cum vine asta – noi, basarabenii, sa va explicam voua, romanilor (daca esti din Romania) ce e cu noi si care e diferenta de baltici? Astazi am inregistrat pentru 7 ianuarie, ora 20.00, o emisiune la „Romanii de linga noi” cu Valentin Tigau la Romania Actualitati, unde am participat cu Dan Dungaciu. Acolo se va discuta si despre diferenta de baltici. In sa mie mi se pare ca romanii asta inteleg deja. Cum adica – dumneata nu stii ca ei au avut traditii de statalitate, ca nu au fost rupti ca natiune, ca SUA nu a recunoscut ocupatia lor sovietica si ca au avut mereu Guverne in exil?

  Eu am fost la Vilnius prin 1985, cu fiica si sotul, aveam acolo o colega – invatasem cu ea aici, pai acolo era alta educatie, civilizatie, acolo rusii nu au intrat chiar cu cizmele in suflet.

  Apoi, aici, in RM, a fost mereu din 1991 o clasa politica ce s-a reusit a fi controlata de Rusia. Intimidata, santajata, cumparata, vinduta si rasvinduta, pentru ca elita si contextul nu au fost in RM – elita a fost macerata, deportata, decimata, supusa deportarilor, foametei organizate si canibalismului. Cum de nu intelegeti asta si analizati asa, in batjocura, cu mare autosuficienta de a cunoaste totul si de a ironiza cu atita usurinta?

  Eu va raspund ca la un om, dar reveniti cu ironie. Va propun insistent sa va reconsiderati pozitia si modul de a polemiza. Mai lasati cele treu puncte atit de abuzive, care fac ininteligibil textul si scrieti ceva mai clar, cu fraza cap-coada. Nu se poate sa recunoasteti ca v-am dat putin mai inainte un raspuns logic si impletit cu durere, desi nu va cunosc nici statura fizica, nici morala, ca sa reveniti peste o postare iarasi cu o batjocura. Nu va bateti joc de basarabeni, ca va bateti joc de frate. Mai mare-mai mic, asat nu conteaza, conteaza comportamentul care e si fata de mine, dar si fata de Dumnezeu.

 15. D-na Pavlicenco.din pacate m-ati inteles gresit.nu a fost nici o ironie.nici macar o rautate..ma refeream la tarile baltice vs rep moldova dupa 1990…nicidecum inainte..si balticii au avut mereu minoritati ruse.ma refer cum de au reusit sa scape de influenta rusa.sa adere la NATO si UE.si nu am nici de gind sa-mi bat joc de basarabeni.nici de alcineva..normal ca sintem oameni.si poate trageti concluzii pripite.dar in fine..sa o lasam balta.Adevarul este ca Rep Moldova a pornit cu stingul inca de la inceput.daca o luam cum ziceti d-stra. sa orientat spre west ca sa ajunga in est…dupa caderea comunismului in europa de est.mai toate tarile s-au indreptat spre Occident..dar este paradox..daca ma uit prin siteuri gen wikipedia care scrie asa:

  1. Moldoveni 2.564.849 76,2% 177.156 31,9% 2.742.005 69,5%
  2. Ucraineni 282.406 8,3% 159.940 28,8% 442.346 11,2%
  3. Ruşi 201.218 5,9% 168.270 30,3% 369.488 9,4%
  4. Găgăuzi 147.500 4,4% 11.107 2,0% 158.607 4,0%
  5. Români 73.276 2,2% 1000 0,5 74.276 2,0% (?)
  6. Bulgari 65.662 1,9% 11.107 2,0% 76.769 1,9%
  7. Alţii 48.421 1,4% 27.767 5,0% 76.188 1,9%
  8. TOTAL 3.383.332 100% 555.347 100% 3.938.679 100%

  paradox! sint si moldoveni si romani! bun..daca ai adunam si cei care se considera moldoveni si romani.este un procentaj mare.iar ucrainienii si rusii .cam la 500.000.si totusi..media ruseasca este foarte prezenta.majoritara.iar f multi basarabeni vrb rusa.din obisnuinta..din trecutul dureros…in fine…dar daca o luam la rece..putea sa nu fie asa,,,,fara acordul vostru.si noi avem minoritate maghiara ,si totusi..80 % din romani.nu o cunosc..a fost si ocupatie austro-ungara.habsburgica..aici este ceea ce nu inteleg multi romani ..stimata d-na.nu e batjocura in nici un fel.si daca nu ne facati pe noi sa intelegem..cum sa va intelegem?

 16. Cei mai mulţi ruşi din afara graniţelor naţionale trăiesc în fostele republici sovietice: Ucraina – circa 8 milioane, Kazahstan – circa 4 milioane, Belarus – circa 1 milion, Uzbekistan – circa 700.000, Letonia – circa 700.000, Kîrgîzstan – circa 600.000. Mai există mici comunităţi ruseşti în Balcani, ţările Est şi central europene, ca şi în China şi America.

  Guvernele şi marea majoritate a opiniei publice din Estonia şi Letonia, care au cei mai mulţi cetăţeni de origine rusă din statele baltice, consideră că cei mai mulţi etnici ruşi au sosit în aceste ţări în timpului proceselor de colonizare sovietică şi de rusificare forţată prin schimbarea compoziţiei etnice a regiunii şi de aceea ar trebui să reîntoarcă în ţările de origine. Cei mai mulţi ruşi care au sosit în ţările baltice au sosit aici din motive strict economice sau chiar li s-a ordonat să facă această mutare.

  Oamenilor care au sosit în Letonia şi Estonia în perioada sovietică, cei mai mulţi dintre ei fiind ruşi, li s-a oferit opţiunea să ceară naturalizarea şi cetăţenia ţărilor de domiciliu, ceea ce presupune trecerea unui test de limbă oficială, de istorie şi de obiceiuri naţionale locale. Problema limbii este una extrem de delicată, în special în Letonia, unde ruşii au protestat împotriva dorinţei autorităţilor de a-i forţa să accepte învăţământul exclusiv în limba letonă în locul limbii ruse. Din 1992, în Estonia au fost naturalizaţi aproximativ 137.000 de cetăţeni, cei mai mulţi etnici ruşi. Aproximativ 136.000 de oameni, (10% din populaţia totală), nu au primit cetăţenia estonă.

 17. Si am sa spun citeva si despre mine…sint din judetul Covasna/Romania..unde majoritatea populatiei este maghiara ..PESTE 70%. si ma bucur ca traiescprintre oameni care se respecta.am colegi de munca.prieteni.in majoritate maghiari.cunosc lb maghiara.am invatat-o de mic.nu din obligatie.ci din placere.sa stiti d-na ca nu au fost probleme niciodata aici pe teme rasiale.poate doar ”politicienii” care invit rahatul…in rest…toti cunosc ambele limbi.in ce limba vorbesti.in aceea ti se raspunde.nu se fac diferente.cum auzeam deuneori pe blogul lui stela popa.ca la nu stiu ce restaurant..nu ti se raspundea in romana…asa au zis si multi romani plecati pe la voi..este din pacate mai mereu o parere negativa .ca minoritati,,,maghiarii sint cam in nr de 1,400,000 dupa recesamintul din 2002,.cam 6,6 %.sint prezenti in Brasov.Covasna.Bihor.Salaj.Satu-Mare.Arad.Harghita.Cluj..si totusi..convietuiesc pasnic intre ei…si de aceea NU INTELEG cum pot rusii domina,a se impune…sint doar 500.000 impreuna cu ucrainienii…si basarabenii…majoritatea stiu limba rusa.o vorbesc tinerii.si cum zicea Rusoaica..o sa-mi fie de foos lb rusa…..nestiind ca nu sint din Rep Moldova…deci exista si o afectiune..sau mai bine zis ptr cultura rusa…de aici diferentele dintre romanii din ro si cei din Md..nici noua nu ne-a fost usor ,si totusi romanii mereu si-au pastrat limba.traditiile si cultura.in orice spatiu in care traiesc..

 18. scuze ptr greselile de ortografie..sint din cauza tastaturii..

 19. Ne imbatam cu apa rece si pe urma ne falim ca am dat gata o lada de votca.
  Moldovenii tinjesc dupa limba rusa ,tinjesc dupa URSS pentru ca pasaportul cu secera si ciocanul si cu CCCP le crea impresia ca AU UN STATUT ca sunt CINEVA ca apartin unui SPATIU SUPERIOR ca sunt EGALII AMERICII .
  Acum insa nu mai sunt NIMIC ,pasaportul albastru o un pic mai valoros ca hirtia higienica ,iar statutul de moldovean iti da dreptul la varice in fata consulatelor ….Nu mai vorbesc de nostalgiile trecute cu salamul ,pine de nustiu citi kopeici si bineinteles votculita care era asa de ieftina ca nu stiai s-o bei , s-o torni la motorul moskviciului???

  Astia sunt pe putin 60% , majoritate tacuta ,frustrata care se teme
  animalic de orice schimbare (pentru ca schimbarea a produs pierderea statuttului de cetatean sovietic) .ca cetatean sovietic ,maimutareai limba si obiceiurile „OMULUI ALB” si gata ! se simtea si moldoveanul bine. In Romania nu tine…cum deschide gurita e mirosit si nu-i convine ,el fostul falnic cetatean sovietic sa fie mai prejos de un „romin” tigan?

  D-na Pavlicenco cred ca e momentul sa-l dezbracam pe moldovean in pielea goala si sai dam jos rapanul sovietic de pe ceafa inainte sa mai pierdeti inca o jumatate de secol cautind sprijin la Rusi ca sa intre in UE …..

  Am urmarit postarile dv ..incercati din rasputeri sa acoperiti aceste defecte cu justificari IREALE stimata d-na..Nu exista nicio justificare pentru a accepta sa fiti interpelata in ruseste in propria dv tara si sa mai si cautati justificari „democratice”. Trebuie sa intelegeti ca RM nu are nimic de-a face cu democratia absolut nimic ,iar pentru a cistiga aceasta lupta , grea , recunosc (chiar foarte grea) este nevoie de hotarire ,intransigenta fat de valorile pe care le aparati si nicidecum toleranta pentru cei care nu va respecta DELOC stimata d-na…..

 20. Pentru Stalinus,

  „In Romania nu tine…cum deschide gurita e mirosit si nu-i convine ,el fostul falnic cetatean sovietic sa fie mai prejos de un “romin” tigan?”

  Stalinus,

  nu te supara dar nu diferi prin nimic de „Sovietici” la rusi este un proverb: „Поменять шило на мыло” – senul este sa schimbi ceva pe ceva identic.

  pledezi pentru UE – dar singuri scuipi in valorile UE-ului.

  Pot sa-mi creez impresia ca esti nu doar Stalinus dar si Leninus…

  Pin manifestarea unei asa atitudine fata de cei ce au devinit fara dorinta lor victime a regimului comunist te destesti pe sine insusi.

  Romanii tot au cintat ode lui Ciausescu, si au cintat pina in… 1989

  (Sa nu uitam ca in 1989 anume in URSS Gorbacev a inceput sa „distruga” colosul”, iar pina atunci toti „democratii” de azi, in special Germanii, cu mare „sarguinta” inabuseau rascoalele antisovietice din Cehoslovacia si Ungaria)

  Nimeni nu-i uitat si nimic nu se uita – dar se incarca sa se scuze.

  Stalinus – nu in zadar ti-am scris:

  Sachons excuser nos offenseurs, seraient-ils meme inexcusables.

 21. Pentru Stalinus,

  D-ta ai apucaturi de-al lui Iosif Vissarionovici – dar acela avea paranoia.

  D-ta pari a fi sanatos…

  Poate esti un COMANDANT a Marei Armate Romanesti, care nici odata nu fugea de inamic – la inceput inainta impreuna cu Hitler spre Crimeia, apoi impreuna cu Stalin spre Berlin?

  COMANDANT care in ambele cazuri mana copiii Romaniei la abator!

  P.S. N-am nimic impotriva ostasilor romani de rind care in Crimeia le dadeau copiilor rusi bucatica de pane pe care puteau s-o manince singuri. Familia poietului rus M. Volosin a supravetuit in Crimeia datorita ostasilor de rind romani.

 22. „Moldovenii tinjesc dupa limba rusa ,tinjesc dupa URSS pentru ca pasaportul cu secera si ciocanul si cu CCCP..”

  Stalinus, nu mai impresionezi pe nimeni cu postarile tale si cred ca din aceasta cauza nici nu-ti mai raspunde dna Pavlicenco, pentru ca tu (ma ierti ca te tutuiesc) tii una si buna, ne tot bati la cap ca suntem asa si pe dincolo. Suntem buni, fii sigur, si vom demonstra asta, fii putin rabdator. Suntem poate mai buni ca voi cei din Romania care ati avut revolutie doar in 1989 si aceea condusa din exterior. Noi suntem in stare de lupta continua inca de la indepednenta! Suntem intr-o lupta geopolitica, suntem intr-o lupta cu sine insine, cu indentitatea noastra, cu firea noastra. Suntem in lupta, suntem intr-o continua metamorfoza, asta conteaza, asta si inseamna Schimbare dle!

  Anul 2009 poate aduce Schimbarea cu toate ca poate nu in masura in care am putea, insa anul 2009 ne va convinge ca si noi putem mai multe decit mereu ni se spune, decit ne spun chiar si fratii nostrii de peste Prut. Fratii nostri care ne-au vindut si inca nu numai o data. Cred ca as avea cite ceva de discutat cu regele Mihai pe tema asta..

 23. Pentru Webber

  Am spus si repet, mai cititi ce e scris deja pe Internet.

  Noi am rasdiscutat tema pe blog. Aici e pe site-ul http://www.pnl.md o interventie a mea la Bruxelles http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=107&Itemid=57, poate va edifica asupra diferentei dintre RM si Baltici, spunindu-mi ca nu va explic. Cam aceeasi comunicare o gasiti postata pe site-ul PNL dupa interventia in conferinta privind perspectivele integrarii europene ale Moldovei, pe care o gasiti aici – http://pnl.md/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&limit=7&limitstart=7 :

  Ceea ce nu-mi place este ca toate sint spuse, dar voi nu cititi, apoi veniti, bravati si ma puneti sa va explic ceea ce am si rasexplicat. Intrati pe site-ul http://www.pnl.md, dati cuvintul respectiv la cautare si intrati si citit. Dar si repostez aici (poate va ajuta):

  Interventia Vitaliei Pavlicenco, deputat in Parlamentul de la Chisinau, presedintele PNL din R.Moldova, in Grupul liberal-democrat din Parlamentul European, in cadrul dezbaterilor «Moldova si UE»
  6 mai 2008

  1. Vorbind despre UE si RM, putem incepe din 1991 sau de mai devreme, din 2001 sau din 2005. Cel mai clar raspuns la intrebarea de ce R.Moldova a pierdut 17 ani e ca este extrem de puternica influenta Rusiei si clasa politica nu are un sprijin mare din alta parte pentru a putea iesi din aceasta influenta. Influenta rusa a generat un mod de a fi si al clasei politice care o face dependenta de Moscova. Moldova inca e orfana razboiului rece, risca sa ramina orfana Europei, este uitata de toti, este inca victima Pactului Molotov-Ribbentrop, de unde si i se trag toate relele, este un teritoriu cazut nu numai din istorie, ci si din geografie. Asta e perceptia oamenilor simpli.

  2. De multe ori se spune ca Opozitia nu ofera ceva puternic de alternativa comunistilor. Eu sint de acord cu analistii care spun ca in R.Moldova, unde exista doar libertatea de a fi persecutat, este injust sa formulezi atit de usor cerinte si reprosuri de acest gen.

  3. Spunind ca Moldova nu a avut un ajutor influent proEuropa – chiar daca nu a meritat, eu cred ca trebuia sa-l aiba. Romania inca este uneori captiva sindromului «neamestecului in treburile interne ale Moldovei», cum spun mereu Moscova si comunistii, ce folosesc din plin acest sablon, de aceea o sarcina primordiala a ca Romania sa convinga Europa, Vestul, de adevarul privind Basarabia. Aici as spune doua lucruri: 1. Cetatenii simpli au asteptat ca Romania sa intre in UE si NATO si, apoi, sa intoarca fata in mod sunbstantial spre Moldova, dar in Romania au inceput luptele intestine si s-a cam uitat de noi. Insa regimul comunist nu trebuie confundat cu oamenii dezinformati cu buna stiinta. Pentru ca cine altul sa fie avocatul nostru in fata Vestului decit Romania? Romania trebuie sa explice Uniunii Europene identitatea romaneasca a Republicii Moldova, Romania are pirghiile UE, ale Consiliului Europei. PNL pledeaza pentru conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova ca si partenriat strategic bilateral pentru accederea rapida, prin asistenta romaneasca, a R.Moldova in UE. Da, Romania aici ar trebui sa fie mai puternica decit Rusia, insa are adevarul de partea sa si statul R.Moldova este romanesc, nu rusesc, avem 80 la suta de romani, numiti geopolitic moldoveni, deznationalizati in perioada sovietica. 2. Al doilea lucru este ca, spre bucuria noastra, sper, si UE, dna Marianne Mikko, alti europarlamentari au facut declaratii transante despre modificarile inadecvate la legislatia electorala, ca si Consiliul Europei, Comisia impotriva rasismului si a intolerantei, presa americana – toti au inceput sa remarce adevaratele dedesubturi ale dramei R.Moldova – ne este negata identitatea romaneasca si, atita timp cit asta nu se va rezolva si nu vor veni la putere in Moldova fortele democratice, nationale, puternice prin adevarul incontestabil, nu vom merge spre reforme si stabilitate. Cit s-a vehiculat cu Istoria integrata, «in spiritul valorilor si principiilor Consiliului Europei» – iata ca s-a vazut reactia Consiliului Europei – regele e gol.

  4. Comunistii au declarat in februarie 2005 ca obiectiv strategic integrarea europeana, dar apoi s-a dovedit ca asta a fost doar pentru a induce in eroare Occidentul, a evita o revolutie orange si a avea bani, fara reforme, din Vest, de la UE, de la SUA. Desi am votat in prima zi a actualei legislaturi o Declaratie de consens pentru integrarea europeana si rezolvarea problemei transnistrene in cadrul Constitutiei, acum vedem ca a fost o inselaciune, ca si toate alte legi si hotariri importante fortate sa fie votate prin zisul consens.

  5. Am spus in 2005 – prin esenta, comunistii nu pot fi proeuropeni, pentru ca asta inseamna stat de drept, justitie, reforme, libertati si drepturi fundamentale, pluralism de opinii si politic, ceea ce ii arunca de pe arena politica pe comunisti. Sa fie oare ei sinucigasi? In plus, Voronin si clanul nu se vor in UE si NATO, pentru ca nu le da voie Rusia sa se regaseasca acolo cu Romania, care pentru ei ar insemna si unificare politica, ceea ce nu pot admite in nici un caz. Aici este esenta a tot ce se intimpla in Moldova si de ce comunistii vorbesc de UE, dar nu vor UE si asta explica o campanie extrem de dura antiromaneasca, de natura electorala, dar si pentru a se spala de parteneriatul contra firii cu PPCD.

  6. Cind, in 2005, au venit la Chisinau Saakasvili si Basescu, iar Voronin a mers la Kiev, asta a fost o greseala – comunistii prin asta, plus exit-polul menit sa manipuleze, au ramas la putere si am intirziat inca patru ani, cel putin, daca speram ca in 2009 va fi alternanta la putere. Daca nu – e rau de tot. L-am intrebat pe un absolvent georgian din echipa Saakasvili al Centrului american de studii de securitate Marshall din Germania – de ce l-au sprijinit atunci pe Voronin. Mi-a raspuns ca li s-a spus ca Voronin e proNATO si asta i-a facut sa procedeze astfel. Iata ca azi Voronin vrea sa adopte o lege privind securitatea nationala, doar pentru a bate in cuie neutralitatea. PNL aduna semnaturi pentru abrogarea ei din Constitutie – Voronin vrea sa mentina Moldova in sfera de influenta rusa si trupele ruse pe veci pe teritoriul nostru. Deci, au fost amagit si liderii Ucrainei, Georgiei. Romaniei, intreg Occidentul. Spuneam atunci ca va ajunge un an pentru ca Occidentul sa vada ca a gresit in 2005 – a fost nevoie, vad, de doi. O recunosc oare cei ce au inspirat combinatia PPCD-PCRM? Unde sintem azi cu diferendul de peste Nistru – oare nu in pragul transnistrizarii Moldovei si permanentizarii militare a Rusiei in sud-estul Europei, la frontiera cu UE si NATO? E clar – conflictul nistrean are menirea majora sa blocheze nu numai NATO, dar si UE spre Est – uitati-va cum e amenintata Ucraina si ce se intimpla in Georgia. Iata de unde si istericalele contra Romaniei, membra a NATO si cu baza americana la Constanta.

  7. Eforturi si reale succese pe calea spre UE au fost si pina si dupa 1998. Cunoasteti, intre 1998 si 2001, R.Moldova a inceput sa participe la Comitetul UE-RM. Dupa defoltul din 1998, la 11 septembrie, Parlamentul a adoptat o hotarire despre reorientarea exporturilor moldovenesti spre Est si a proclamat orientarea spre integrarea europeana ca obiectiv strategic major. Dar nu a fost sa fie. In 2002, national-liberalii au propus, din partea Partidului Liberal, formula veche, anterioara a dlui Mihai Ghimpu, dupa modelul Declaratiei de la Snagov, Romania, din 1995, ca toate partidele proeuropene sa semneze un Apel catre conducerea comunista de a crea o Comisie nationala pentru elaborarea strategiei si a conceptiei de pregatire a R.Moldova pentru UE. Nu au semnat numai comunistii. Dar peste doua luni au furat ideea si au compromis-o. Ei ori fac asa, ori plagiaza proiectele de legi.

  8. Acum doi ani, am fost cea care am propus ca R.Moldova sa anuleze vizele pentru cetatenii tarilor membre ale UE. M-a chemat presedintele comunist al Comisiei de securitate din Parlament si ma forta sa imi retrag initiativa. Nu am facut-o, au elaborate alt proiect de lege. Expertii au si publicat un studiu despre plagiatul legislativ, practicat de comunisti. Si alte initiative zac in Parlament, de condamnare a crimelor comunismului, de iesire, a doua oara, din CSI, ca prima oara nu a mers nici pentru democrati, de anulare a unor documente privind reglementarea nistreana.

  9. In general, le spuneam domnilor de la Ambasada SUA – vrem, nu vrem in R.Moldova votul este etnic si cei 80 la suta de romani vor fi cei ce vor pleda pentru UE si NATO. Nu zic, se produc schimbari si in rindul alogenilor. Insa social-democratii au rezerve in orientarea politica, trag si spre Est, de aceea orientarea clara euratlantica o au doar liberalii. Si contra lor lupta urit si mult comunistii. PNL vorbeste mereu despre necesitatea urmarii politicilor externe comunitare ale UE. Moldova trebuie sa fie alaturi de Georgia si Ucraina, sa urmeze exemplul balticilor, nu sa ramina in luntrea rus, daca vrea in UE. Dar nu vrea, numai mimeaza.

  10. Ce e de facut ? Fortele sint inegale, comunistii au impartit si societatea civila in doua – sint cei cu Puterea si cei cu Opozitia. La unele conferinte, manifestari participa unii, la celelalte – altii, dialog si transparenta, toleranta si discutii nu sint. Iar ultimele modificari la legislatie, interdictiile pentru cei cu cetatenie romana sa candideze la Parlament, sa detina functii publice, verificarile in privinta rudelor in Romania si ascendentei romanesti in institutiile de stat de catre agentii de securitate, carora li s-au creat functii, creeaza o atmosfera mai groaznica decit in anii stalinismului. Si asta in plin secol 21, cu pluralism de opinii si democratie.

  11. Este bine ca a avut loc aceasta discutie, noi trebuie sa ne salvam singuri, dar sansa de a fi victima intereselor marilor puteri inca ne urmareste si e bine ca liberal-democratii europeni sa o stie. Am spus mereu aceste lucruri timp de cinci ani ca si deputat membru al Adunarii Parlamentare NATO, din partea Parlamentului de la Chisinau. In 1999 am obtinut la sesiunea de toamna de la Amsterdam ca intr-o Rezolutie a AP NATO sa se dispuna retragrea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova. Insa carul nu s-a urnit din loc nici pina azi si se face totul ca sa nu se urneasca. Eu sint cetateanca romanca din 1992, ii intrebam pe americani – ati mai vazut o tara in care sa nu ai dreptul sa candidezi la functii in statul tau si nici in altul? Dar unde sa mergem sa traim – pe luna? Chiar acest pamint romanesc, al Basarabiei, este cel mai patimit de pe intreg globul pamintesc si nimic nu ne poate salva? Poate ne vor salva liberal-democratii. Noi am pierdut trenul baltic spre UE si NATO, apoi am pierdut trenul romanesc si bulgar, acum riscam sa pierdem si trenul georgiano-ucrainean. Va multumesc.

 24. Pentru Stalinus

  Mie sa nu-mi spuneti de intransigenta, ca gresiti. Sint cea mai intransigenta. M-am judecat patru ani cu granicerii ca nu mi-au permis, fara motiv, sa trec de trei ori frontiera in Romania si am cistigat. L-am chemat in judecata pe Voronin, dosarul e la CEDO, ca m-a invinuit ca am luat bani din Romania si am colaborat cu securitatea. Am propus in Parlament sa se formeze o comisie de medici independenti sa examineze starea psihica si mintala a lui Voronin, dupa invinuirile aduse Romaniei. Am cerut in Parlament sa se creeze o comisie independenta sa analizeze ilegalitatea averii Familiei Voronin. Am spus ca nu concep cum de a venit sa ne vorbeasca in Parlament in limba rusa reprezentantul FMI si am parasit, in semn de protest, sedinta. M-a bestelit si rpesa rudsa, si „a noastra”. Datorita insistentei mele s-a discutat, o singura si prima oara, in toti acesti ani, in Parlament, iesirea din CSI. Rosca si Frontul au fost contra. Am adunat 26 de semnaturi ale deputatilor pentru modificarea art.13 din Constitutie, precum si 13 pentru modificarea art.11, neutralitatea, sa putem intra in NATO, am obtinut in Rezolutia de la Amsterdam cerinta de parasire imediata a Moldovei si Georgiei de catre trupele ruse, am cetatenie romana din 1992 si pentru asta am fost data afara din functia de prim-adjunct al directorului general al agentiei nationale Moldova-pres. Stiati toate aceste lucruri? Sa nu-mi spuneti mie de intransigenta, eu stiu ce e aia si nu am cirtit, tocmai asta deranjeaza extrem, din cite vad.

 25. Inseamna ca daca alegerile din 2009 vor cistiga comunistii..ceea ce nu e putin propabil…indiferent daca sint la putere sau in opozitie..tot vor frina drumul spre UE..Multumesc ptr raspuns .este unul care ma multumeste pe deplin.defapt chiar ma asteptam la unul ca aceasta…Ce sanse oare mai sint ptr Rep Moldova.cit de cit sa revina pe drumul cel bun spre o europa unita,macar ? ca sint foarte multe de facut..lumea trebuie informata.prioritatea nr 1 ar trebui sa o aiba cei din mediul rural.mai putin informati.o presa independenta.apolitica.

 26. Sa o iau pe rind care va sa zica…..

  Guy & Socolenco: mai baieti imi pare rau ca n-ati priceputara nimica(dupa raspunsurile voastre pline de tifna) la tine Socolenco nici nu-i prima oara….

  Rusoaica: vad ca vorbesti romaneste foarte bine ,prin urmare postarile in ruseste sunt strict produsul lipsei de respect fata de cei de pe forum.
  Daca tu nu ai nimic impotriva soldatilor romani care dadeau copiilor rusi bucatica lor de piine apoi eu am ceva cu soldatii rusi care nea-au invatat frumoasele expresii precum: „davai ceas” „davai palton” „iob tvoi matii” s. a m.d.
  Am ceva cu soldatii rusi care „pacifica” in RM am ceva cu cei care „pacifica” in Georgia cu cei care au „pacificat” de zor in Cehoslovacia in 1968 si soildatii rusi care i-au „pacificat” pe zecile de mii de ofiteri polonezi in padurea Katyn ..as putea sa o tin asa foarte mult timp….
  dar n-am timp e ajunul Craciunului si altele mai bune de facut….

 27. Va rog sa nu intelegeti gresit punctul meu de vedere,eu nu va neg meritele si realizarile dimpotriva, consider ca sunteti un politician foarte activ. Va reprosez strict toleranta excesiva privind limba si doar stiti la ce ma refer ca nu-i prima oara cind discutam pe subiectul asta.(va rog sa me credeti ca aspectul acesta se vede mai clar din afara)Dupa cum observati „Rusoaica” stie romaneste foarte bine.Ce ziceti ? credeti ca din respect v-a scris in ruseste?

  Acestea fiind spuse va doresc Craciun fericit (indiferent daca sarbatoriti pe vechi ori pe nou) dv , familiei si prietenilor si sa auzim numai de bine,

  Cele mai bune urari,
  Radu (Stalinus)

 28. Stalinus..cam ce ai zis despre soldatii rusi..cam si pe mn aia ma doare.cu pacificarea lor..am vazut filmul Katyn..drama poporului polonez.romanii cind au luptat alaturi de armata rosie de au eliberat ungaria.cehoslaovacia..samd..ptr ei tot o tara de robi eram..adica cucerita ptr ei.cica…romanii nu au reusit sa pastreze ordinea in tarile eliberate..:)) Chiar recomand filmul Katyn…e super! din pacate o drama asemanatoare basarabiei…La fel urez tuturor crestinilor si oamenilor buni.UN CRACIUN FERICIT ,BELSUG SI SANATATE!

 29. Si ca ”o mica constatare” ptr ”binefacerile” rusilor.ptr grija lor..Cum oare.unde nu a fost comunism.si nu au calcat rusii.in tarile respective .au un nivel de trai mai bun.o civilizatie net superioara.alta gindire..relaxata&constructiva.au nivelul de viata mai ridicat si mortalitatea mai redusa. totul se face bine si cu f mult bun gust..iar cum vii spre est….parca timpul a stat pe loc..drumuri proaste.saracie.blocuri cenusii.oameni cu privirea in pamint.jale la tot pasul…ma refer la perioada anului 1990.diferentele dintre Vest si Est erau enorme.incepind cu RDG.si terminind cu Albania..si la momentul actual..faceti comparatie in orice domeniu.oare de ce nu invatam din istorie..din trecut? daca nu cadea comunismul in tarile fost-comuniste..nu se afla niciodata de ororile comunismului…si dragi basarabeni…uitati-va pe Youtube.com la paradisul comunist..numit Coreea de Nord! Cind ati votat..de 2 ori..[cu comunistii]nu v=-ati gindit ca ei niciodata nu respecta ce zic si ce fac.ptr noi si restul..a fost deajuns 50 ani de batjocura si umilinta.crime si viatza grea.si ca sa reusim sa scapam de ei..trebuia sa curga mult singe…nu degeaba se zice..ciuma rosie!

 30. Pentru Radu (Stalinus)

  Mersi pentru urari, la rindu-mi, urez sanatate si rabdare.

  Desigur, cineva, inclusiv Rusoaica, putea intra pe blog sa vorbeasca in limba rusa sa testeze:

  1. Cum va fi tratata.

  2. Cum ii voi raspunde eu.

  3. De interes.

  4. Din sfidare.

  Si nu vad nimic rau in asta. E bine ca putem vorbi si raspunde pe intelesul oamenilor. Dar nu vreau sa spun sa nu intre pe blog unii sau ailalti. Si nici concluzii prea generale nu se impun.

 31. Un francez, un rus si un neamt se laudau cu realizarile tarilor lor.
  Francezul: – Noi avem automobile foarte moderne, dar folosim Renault-ul pentru deplasare in interiorul Frantei, si Peugeot-ul, cand mergem in afara Frantei.
  Neamtul: – Si noi la fel, folosim Volkswagen-ul in interiorul Germaniei si Mercedesul, cand mergem in afara.
  Rusul: – Si noi la fel, Lada in Rusia si tancurile peste hotare…:))

 32. Weber,

  finalul bancului suna altminteri 🙂

  – Eu nu am nici o masina. Dar cind mii rau vine Ambulanta, cind mii bine vine Duba, iar in Europa noi mergem pe tancuri.

  E foarte trist bancul.

  Cind am privit filmul ramanesc „Nunta muta” nu am putut dormi toata noaptea.

  Rusii au suferit si mai mult de la COMUNSTI.

  Acum in Moldova comunistii sint MOLDOVENI de origine romana. Rosca ce tot e rus?

  In China tot rusii striveau cu tancuri studentii tot rusii? Ba, ai lor – comunisti chineji!

  Pentru Stalinus,

  Nu ai raspuns la intrebarea mea.

  Poate esti un COMANDANT a Marei Armate Romanesti, care nici odata nu fugea de inamic – la inceput inainta impreuna cu Hitler spre Crimeia, apoi impreuna cu Stalin spre Berlin?

  COMANDANT care in ambele cazuri mana copiii Romaniei la abator!

  Stiti doar ca : „Revolutia isi mananca copii sai”

  Mai putin sa citesti pe Roncea.

  Si mai invata romana, citeste clasica romana, nu tabloizi.

  Si apropo, Stalinus te-ai „demascat”, esti din Moldova caci scrii o moldoveneasca cu grafie latina.

  Esti un PROVOCATOR!!!

 33. Rusoaica…nu intra in discutie…China….toata lumea stie povestea…cu protestatarii din piata tian-men..la fel si ce zicea stalinus..tancurile sovietice din cehoslovacia.budapesta si mai nou tbilisi…chinezii macar faceau ”ordine ” la ei acasa.pe cind rusii se bagau mereu unde nu le fierbe oala..de aici cu referire la banc..

 34. Webber tot ma uit la discutia voastra cu Rusoaica, si chiar nu pot intelege ce au rusii cu comunistii?

  Lenin a fost evreu si agent secret a Germaniei, Stalin (Djugasvili) este un georgian, Beria este evreu-megrel (din Georgia), Ceasescu este roman.

  Siguranta romana era doar din romani – ce au rusii cu snaperii din 1989 care au facut o macelarie in strazile Bucurestiului.

  Webber, ciuma rosie s-a nascut in Europa, citeste „Manifestul partidului comunist”.

  In Rusia a fost doar un sol fertil ca si in Romania postbelica.

  Doar nu zicem ca toti romanii sint securisti – asa si nu toti rusii sint comunisti.

 35. Bolsevicii nu au nationalitate ei sunt criminali internationali.

 36. Webber, Stalinus, Leninus, Ceasecsus, Iliescus si toti quasiromanii,

  Uiativa la filmul romanesc „Vanatoarea de vulpi” despre evenimentele din 1989.

  Faceti concluzii.

  Si apoi incercati sa-i acuzati pe rusi.

 37. Госпожа Павличенко, не надо Вам оправдываться перед Stalinusами, Webberами и проч. Легко быть „героями”, сидя за печкой. Обвинять и подстрекать других. Вы очень много работаете. Дай Бог каждому из Ваших критиков сделать десятую долю того, что делаете ВЫ. Поэтому не тратьте свое здоровье по ночам, оправдываясь перед ними. Весь их патриотизм заключается только в том, чтобы говорить на молдавском с латинской графикой. Слишком узкое понимание патриотизма. И не им судить, уважают Вас русскоязычные или не уважают. Уважают! Потому что есть за что.

 38. D-na Pavlicenco : am impresia ca o confundati pe rusoaica cu drobul de sare….

 39. Rusoica..te credeam mai inteligenta.dar cultura ta pro-rusa isi arata efectul..ADICA NESIMTIRE SI PROASTA CRESTERE.
  Fato..daca ai ceva de zis..spune-mi in fata! si nu sintem..patrioti la gura sobei..ca dragut-o ..eu am inghetat de frig si de frica in revolutia din 89 in brasov…asa ca nu cred ca ai tu dreptul sa judeci pe cineva pe care nu-l cunosti.iar Guy…mai lasa-ne…chiar te rog…tipic bolsevic…neobrazare si cinism si proasta educatie..! Problema cu rusii…e de cind lumea…cu expansionismul vostru.cu bagatul bocancilor in casa alcuiva…si pina si boul ala de Stalin .si-a infometat si ucis propiii ei cetateni.,care la moartea lui stalin..colhozniciii duceau flori..hai ca deja pierd timp cu cine nu trebuie…

 40. „mai baieti imi pare rau ca n-ati priceputara nimica(dupa raspunsurile voastre pline de tifna..”

  Radule, vreau sa vad ca ne respecti si te voi respecta si eu. Mie nu imi place cind vorbesti la general despre moldoveni si ne jignesti pe toti. Si eu sunt din Republica Moldova si eu sunt roman-moldovean si nu vreau sa-mi atribui mie toate teoriile moldovenismului pe care le urasc nu mai putin ca tine. Vreau doar ca sa fii putin mai select in acele comentarii si sa nu-ti mai permiti sa fii atit de neglijent de parca am fi niste oameni fara ratiune. Spui ca ai experinta cu proiecte de milioane de dolari, euro, vreau sa vad ca poti fi si putin diplomatic cu noi chiar daca nu poti sa ne privesti decit de sus.

 41. Webber, Сталин был уголовником, а по национальности – грузин. Даже Екатерина Великая и та была немкой. Октябрьский переворот 1917 года подготовили евреи. Самые жестокие палачи-чекисты были евреями. Так что мне теперь за это ненавидеть своих друзей евреев? Они то тут при чем? Давай не будем сеять межнациональную вражду.Надеюсь, ты не призываешь к межэтнической войне? Или ты за чистоту румынской нации? Может, ты чистокровный ариец? Даже „чистокровный ариец” Гитлер был на четверть евреем. Это не помешало ему сжигать невинных соплеменников в газовых камерах.

 42. „…eu am inghetat de frig si de frica in revolutia din 89 in brasov…”

  Pai nu cu Ceausecu – roman get beget ai luptat ingeghind?

  „…asa ca nu cred ca ai tu dreptul sa judeci pe cineva pe care nu-l cunosti…”

  Webber – dar ce cunosti tu despre rusi si Rusia?

  Cind vorbesti de romani – te referi la amintiri din copilarie si refuzi sa judeci la general despre eveniment.

  Cind vorbesti de rusi – materie despre care nici o idee nu ai macar – o faci pe MARELE STIUTOR DE TARI SI POPOARE.

  „…neobrazare si cinism si proasta educatie..!”

  Priveste totusi filmul – este o opera care ii face cinste cinamatografului romanesc.

  fii mai asertiv, stimeaza-ti oponentii.

  Eu cunosc foarte multi romani de diferita etnie. (romani-romani, romani-sarbi, romani-unguri, romani-evrei) si diferite regiuni (Ardeal, Oltenia, Banat, Moldova..) (le cunosc si dialectele chiar)

  Sunt toti baieti de treaba si creiaza o impresie a oameni destepti si culti.

  Nu ma voi dezamagi in toti romanii datorita tie.

  Eu chiar ma indoiesc deja ca esti roman.

  Zicea-i ca nu cunosti rusa – dar de unde stii de soba 🙂

  Si te rog mult, ARGUMENTEAZA-ti posturile, mai multa chibzuire si mai putine emotii negative.

 43. Rusoaica.te Ich werde der Achtung wie ich respekt. Ich bin halten tat mit denjenigen, die unhöflich zu Ihnen!….. Wenn Sie nicht wissen, rumänischer sprache …. verstecken nach der tür .. sie direkt herkunft. Ich hasse menschen mit zwei gesichtern…

 44. Guy…unii isi fac o impresie in general dupa experienta .trairi din viata.calatorii.despre diferite popoare.altii din istorie..i-ao cum vrei.nu vreau sa complicam lucrurile in materie de etnie si de origine..intrebai de unde stiam de soba…pai..e usor.doar intri si intrebi pe IRC.pe basarabeni…care stiu rusa 😛 Eu aseara m-am uitat la un documentar cu Auschwitz..erau inchisi evrei.tigani.prizonieri rusi.Iata relatarea unui prizonier rus.deci ostas sovietic..dupa subtitrarea din documentar :

  0.000 de prizonieri din Armata Roºie
  au fost trimiºi la Auschwitz

  175
  00:15:44,349 –> 00:15:47,659
  în octombrie 1941, pentru a construi
  lagãrul de la Birkenau.

  176
  00:15:53,710 –> 00:15:57,100
  Cei care au supravieþuit acestei
  orori au fost, dupã eliberare,

  177
  00:15:57,350 –> 00:16:00,103
  persecutaþi din nou.

  178
  00:16:06,390 –> 00:16:11,225
  Au inventat cã la Auschwitz erau
  pregãtiþi spioni.

  179
  00:16:17,070 –> 00:16:21,825
  Cineva s-a gândit
  cã poate m-au transformat în spion.

  180
  00:16:26,670 –> 00:16:31,460
  Pavel Stenkin a fost trimis
  în exil la Perm, în Urali.

  181
  00:16:32,790 –> 00:16:35,304
  O victimã a politicii lui Stalin,

  182
  00:16:35,510 –> 00:16:37,626
  conform cãreia toþi soldaþii Armatei
  Roºii care au fost capturaþi

  183
  00:16:37,790 –> 00:16:40,862
  trebuie trataþi ca niºte suspecþi.

  184
  00:16:46,190 –> 00:16:50,627
  Când am ajuns la Perm, eram chemat
  din douã în douã nopþi:

  185
  00:16:51,870 –> 00:16:57,581
  „Recunoaºte asta, ºtim tot, dar
  nu ºtim de ce ai fost trimis aici.”

  186
  00:16:58,630 –> 00:17:01,940
  „Dar vom afla,
  cu sau fãrã ajutorul tãu.”

  187
  00:17:08,590 –> 00:17:13,300
  „Recunoaºte cã eºti spion.”
  lar eu spuneam:

  188
  00:17:13,950 –> 00:17:18,068
  „Nu sunt spion,
  sunt un sovietic cinstit.”

  189
  00:17:18,430 –> 00:17:22,946
  Cel care mã interoga
  zâmbea ironic: „Sovietic…”

  190
  00:17:23,430 –> 00:17:25,898
  ªi zâmbea din nou.

  191
  00:17:32,270 –> 00:17:35,307
  „Recunoaºte ºi totul se va termina”.

  192
  00:17:37,070 –> 00:17:40,062
  Mã chinuiau întruna.

  193
  00:17:50,070 –> 00:17:52,709
  Apoi s-au hotãrât sã scape de mine.

  194
  00:17:52,870 –> 00:17:55,590
  M-au trimis în închisoare.

  195
  00:17:56,351 –> 00:18:03,223
  Nu am citit nimic în legãturã
  cu condamnarea mea. Nimic.

  196
  00:18:08,071 –> 00:18:12,622
  Judecãtorii se grãbeau,
  aveau bilete la teatru,

  197
  00:18:12,831 –> 00:18:15,345
  aºa cã de-abia aºteptau
  sã plece de la tribunal.

  198
  00:18:19,071 –> 00:18:21,710
  Pavel Stenkin a fost trimis
  într-un lagãr de muncã silnicã,

  199
  00:18:21,871 –> 00:18:24,146
  în gulagul sovietic.

  200
  00:18:24,351 –> 00:18:29,266
  Prins de germani în 1941, a fost
  eliberat dupã moartea lui Stalin,

  201
  00:18:29,631 –> 00:18:31,303
  în 1953.

  202
  00:18:33,911 –> 00:18:36,550
  Îmi era întotdeauna foame.

  203
  00:18:41,191 –> 00:18:45,025
  Abia în 1953, când am fost eliberat
  din închisoare,

  204
  00:18:45,871 –> 00:18:48,624
  am început sã mãnânc pe sãturate.

 45. Mare parte din imperiul nazist

  155
  00:13:53,029 –> 00:13:55,623
  era acum sub controlul
  Uniunii Sovietice a lui Stalin.

  156
  00:13:59,389 –> 00:14:02,142
  În timp ce continua cãutarea
  criminalilor naziºti,

  157
  00:14:02,429 –> 00:14:05,739
  mii de refugiaþi încercau
  sã se întoarcã acasã.

  158
  00:14:08,189 –> 00:14:11,340
  Printre ei, se aflau mulþi dintre
  foºtii deþinuþi de la Auschwitz,

  159
  00:14:11,549 –> 00:14:14,427
  printre care ºi Helena Citronova.

  160
  00:14:14,629 –> 00:14:18,986
  Pentru ea, soldaþii sovietici
  deveniserã o nouã sursã de teroare.

  161
  00:14:21,669 –> 00:14:25,457
  Oriunde ne-am fi ascuns, ne gãseau.
  Mi-au violat prietenele.

  162
  00:14:26,589 –> 00:14:30,662
  Le-au fãcut lucruri îngrozitoare.

  163
  00:14:33,909 –> 00:14:38,221
  Era groaznic, nu se poate descrie !

  164
  00:14:38,389 –> 00:14:40,823
  Violau tot timpul.

  165
  00:14:50,389 –> 00:14:54,143
  Helena a scãpat doar pentru cã sora
  ei mai mare, Rozinka,

  166
  00:14:54,309 –> 00:14:57,267
  a pretins cã e mama ei
  ºi a protejat-o.

  167
  00:14:57,869 –> 00:15:00,781
  Violurile au continuat
  la câþiva metri de ele.

  168
  00:15:04,109 –> 00:15:07,419
  Am auzit þipete,
  apoi s-a fãcut liniºte.

  169
  00:15:08,109 –> 00:15:12,625
  Nu mai aveau putere.
  Uneori, erau violate pânã mureau.

  170
  00:15:13,269 –> 00:15:16,261
  Le sugrumau,
  erau ca niºte animale sãlbatice.

  171
  00:15:21,829 –> 00:15:26,141
  Ne gândeam cã, dacã nu ne-au ucis
  nemþii, ruºii o vor face sigur.

  172
  00:15:31,469 –> 00:15:33,539
  Alþi foºti prizonieri
  de la Auschwitz

  173
  00:15:33,709 –> 00:15:37,861
  se aflau tot în mâinile ruºilor,
  deºi ºi ei erau tot ruºi.

  174
  00:15:41,189 –> 00:15:44,181
  10.000 de prizonieri din Armata Roºie
  au fost trimiºi la Auschwitz

 46. Webber, ты говоришь много ни о чем.
  Du hassest die Menschen mit zwei Gesichtern. Ну и что? Это твои проблемы. Ich auch hasse ihnen. Но при чем тут великая русская нация?!

 47. Pentru Rusoaica

  Din pacate, unele persoane considera ca daca te respecta rusolingvii asta inseamna ca deja esti condamnabil. Eu nu vreau sa ma asemuiesc acestor comunisti care au divizat societatea intre „ai nostri, rusolingvii rusofili si moldovenii neinformati”, si „ceilalti – romanii, europenii”. Eu cred ca trebuie sa mergem unii spre intimpinarea altora. Numai asa vom avansa spre o armonie in stil european.

 48. D-na Pavlicenco, не обращайте внимание на обвинения. Вы на правильном пути. Не нужно раскалывать общество, это никогда не приводило к добру. Эту идею я и пытаюсь провести на Вашем блоге.

 49. D-na Pavlicenco:”Eu cred ca trebuie sa mergem unii spre intimpinarea altora. Numai asa vom avansa spre o armonie in stil european.”

  N-am nimic impotriva ,ba chiar total deacord, numai sa inceapa ei prin a-si retrage tancurile si „pacificatorii” la ei in tara
  si din RM si din Georgia si de prin alte parti unde „pacifica” fara sa le-o ceara nimeni si sa se comporte in spirit European fara amenintari, santaj si boicot economic despre care dv basarabenii ar trebui sa stiti destule…In rest toate bune si frumoase.

 50. Pentru Stalinus

  Nu are una cu alta chiar o asemenea legatura. Eu, ca deputat, nu pot sa-mi permit sa nu discut cu rusolingvii pentru ca Rusia nu-si retrage trupele.

  Eu consider la fel: „sa-si retraga tancurile si “pacificatorii” la ei in tara si din RM, si din Georgia, si de prin alte parti, unde “pacifica” fara sa le-o ceara nimeni si sa se comporte in spirit European fara amenintari, santaj si boicot economic”.

  Insa, trebuie sa-i aducem pe rusolingvi sa inteleaga, si ei, ca nu ne putem considera liberi daca sintem cu trupe cu a caror prezenta conducerea statului nu este de acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *