SUA ar putea preveni pericolul real al transnistrizarii / bielarusizarii R.Moldova

Interviu acordat de Vitalia Pavlicenco unei reviste occidentale 

 

1. Care a fost motivul pentru care partidul dumneavoastra a declarat necesitatea Uniunii Interstatale  Romania – Republica Moldova?

              

RASPUNS: Este greu de imaginat cum ar putea intra R.Moldova in UE fara acest proiect, care inseamna, de fapt, un Parteneriat strategic bilateral pentru implementarea, in R.Moldova, cu sprijinul major al Romaniei, a reformelor de natura sa faca R.Moldova eligibila pentru comunitatea europeana. Romania este avocatul si sprijinitorul firesc al celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova. Conexiunile din Kiev si din diaspora ucraineano-americana ar arata ca o solutie unionista mai transanta, pentru moment, ar provoca deocamdata retineri din partea fortelor democratice din R.Moldova in aceasta directie. Pe de alta parte, sondajele de opinie confirma existenta a circa 20 la suta din romanii din R.Moldova ca adepti ai conceptului privind Uniunea Interstatala, carora li se adauda procentajul unionistilor clasici. De asemenea, tinerele generatii sint tot mai unioniste, ele nu mai sint impovarate de consecintele deznationalizarii la care au fost supusi parintii si bunicii lor. Exemplul statelor ex-sovietice si ex-socialiste, inclusv al Romaniei, care sint membre ale NATO si UE, sint un stimulent activ pentru schimbarea mentalitatii si a optiunii politice ale populatiei din R.Moldova.

 

2. Ce opinie aveti privind implicarea tot mai accentuata a Rusiei in rezolvarea conflictului transnistrean dupa recunoasterea regunilor separatiste din Georgia?

 

RASPUNS: Republica Moldova sta cu Sabia lui Damocle de asupra capului – adica, daca nu va accepta un Memorandum «Kozak-II», Rusia ar putea incepe recunoastrea graduala a Transnistriei, precum a procedat cu Osetia de Sud si Abhazia. Partidul National Liberal s-a opus puternic agresiunii ruse impotriva Georgiei si a condamnat recunoasterea, de catre Rusia, a independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei. Rusia a propus eliminarea din formatul de negocieri 5+2 a OCSE, UE, SUA, Ucrainei, adica sa ramina numai Moscova, Tiraspol si Chisinau. PNL considera acest lucru extrem de periculos pentru viitorul european si securitatea statului nostru, dar si pentru securitatea europeana si crede ca Rusia si-a pierdut statutul de mediator si de forta de pace, urmind obligatoriu sa se retraga militar din R.Moldova. De asemenea, Chisinaul trebuie sa solicite Vestului identificarea unul alt mecanism de reglemenare a conflictelor inghetate. Ca Rusia sa nu se implice tot mai accentuat in rezolvarea conflictului transnistrean, Occidentul trebuie sa aiba o pozitie clara si consolidata.

3. Ce rol ati dori sa joace UE in reglementarea transnistreana? Credeti ca UE este suficient de implicata in aceasta problema sau ar putea face mai mult?

 

RASPUNS: 1.UE nu trebuie sa forteze azi nici o solutie privind conflictul separatist din Republica Moldova. 2.UE nu trebuie sa accepte transformarea statului nostru in moneda de schimb pentru retragerea trupelor rusesti pe liniile din 6 august 2008, inainte de inceperea razboiului in Caucaz. De asemenea, UE nu trebuie sa ii sprijine pe comunisti, in defavoarea fortelor democratice, doar pe motivul ca azi comunistii ar fi mai predispusi pentru compromisuri, neacceptate, insa, de majoritatea opiniei publice. 3.UE trebuie sa respecte pozitia majoritatii populatiei din R.Moldova, care este, in proportie de 70-80 la suta, puternic anti-federalizare si contra unei autonomii prea largi Transnistriei, pozitie reflectata si in sondajele de opinie. Parlamentul R.Moldova a votat in anul 2005 o Declaratie la inceputul legislaturii 2005-2009, in care se prevede rezolvarea conflictului transnistrean conform Constitutiei R.Moldova si standardelor internationale.

 

4. Ce rol ar putea juca America?

 

RASPUNS: Statele Unite ale Americii ar putea preveni pericolul real al transnistrizarii/bielarusizarii R.Moldova. Exact atunci cind comunistii intentioneaza sa rezolve conflictul transnistrean, in R.Moldova creste numarul cazurilor de violare a drepturilor omului. SUA ar trebui sa se ghideze, in problema transnistreana, nu numai de considerentele «putere», «pace si prosperitate», ci si de «principiile democratice», dar sa faca si ceea ce am sugerat mai sus pentru UE. Inainte ca electoratul transnistrean sa voteze in alegerile din R.Moldova, SUA trebuie sa ceara demilitarizarea, democratizarea si decriminalizarea Transnistriei, conform si documentelor votate de Parlamentul de la Chisinau.

 

5. Ce beneficii ar avea Voronin/PCRM de pe urma rezolvarii conflictului transnistrean? Vedeti aici vreo legatura cu alegerile din 2009?

 

RASPUNS: 1.Comunistii doresc sa se mentina la putere cu orice pret, chiar nedemocratic. Presedintele Voronin are cetatenie si pensie militara rusa, iar consilierul prezidential Mark Tkaciuk, care si-a facut doctoratul la Sankt Petersburg si pare sa fi primit „stipendii” de la servicii secrete ruse, ar vrea sa le aiba si pe viitor. Un electorat transnistrean intr-o Transnistrie nedemocratizata, care ar vota, cica, in proportie de 97 la suta, pentru comunisti sau pentru aliatii lor transnistreni, ar transforma alegerile-2009 intr-o farsa si chiar intr-o crima. Comunistii, care s-au opus independentei R.Moldova pina in 2001, nu au de gind sa rezolve problema transnistreana si sa faca bine in R.Moldova, ci sa faca bine doar clanului mafiot din propriul partid.

 

6. Credeti ca R.Moldova este pregatita pentru reintegrare, daca se va identifica o rezolvare? Ce ar trebui sa se produca pentru ca R.Moldova sa fie pregatita?

 

RASPUNS: R.Moldova nu va fi pregatita pentru o rezolvare transnistreana cit timp radioteleviziunea publica va ramine controlata in mod absolut de partidul/coalitia de guvernamint de azi, pina cind drepturile omului nu vor fi respectate si deficitul de democratie in R.Moldova este enorm. Conflictul transnistrean va trebui rezolvat dupa alegerile din 2009, in spiritul Constitutiei R.Moldova, care limiteaza oportunitatile de referendum si de amendamente la Constitutie cu sase luni inainte de alegerile parlamentare.

 

7. In ce masura Voronin si Smirnov controleaza procesul de reintegrare? Credeti ca Rusia (Medvedev/Putin) este cea care controleaza intreg procesul?

 

RASPUNS: Interesele de afaceri in Rusia ale fiului prezidential Oleg Voronin, precum si statutul de cetateni ai Federatiei Ruse al lui Voronin si Smirnov le minimalizeaza „libertatea de actiune”. Deci, procesul este controlat de Rusia, dovada fiind si ultimele ei “intelegeri” si revendicari – sa fie excluse din formatul 5+2 de negocieri SUA, UE, OSCE, Ucraina. Rusia aplica, in general, dublele standarde – doreste unele principii pentru rezolvarea conflictului transnistren, dar si altele in cazul Ceceniei si Tatarstanului, precum si in modelul agreat de Kremlin privind Uniunea Rusia-Bielarusi.

 

8. Credeti ca ar putea deveni Transnistria “moneda de schimb” in relatia Rusiei cu UE si cu SUA/NATO?

 

RASPUNS: Nu numai ca poate deveni “moneda de schimb”, dar detin unele informatii, inca neconfirmate, ce indica faptul ca UE ar aproba elemente dintr-un Memorandum “Kozak-II” in schimbul retragerii trupelor ruse pe pozitiile dinaintea razboiului ruso-georgian. In SUA sint diverse elemente politice si mlitare ce ar fi gata de sacrificii in problema R.Moldova de dragul schimbarii liniei Rusiei fata de Iran. Moldova poate deveni atragatoare pentru populatia Transnistriei nu prin mentinerea comunistilor la putere si a nivelului tot mai inalt de coruptie, ci prin starea de lucruri de dupa decomunizare, desovietizare si prin promovarea reformelor profunde datorita si a obtinerii unui Acord de Stabilizare si Asociere cu UE, pe care il vor implementa de acum fortele democratice.

 

Chisinau, 5 septembrie 2008

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
  1. „Pe de alta parte, sondajele de opinie confirma existenta a circa 20 la suta din romanii din R.Moldova ca adepti ai conceptului privind Uniunea Interstatala, carora li se adauda procentajul unionistilor clasici.”

    Daca acest procent nu este confirmat intr-adevar de organizatorii acelor sondaje, atunci consider asta drept manipulare. Va rog sa ne spuneti mai precis cind au fost realizate si de cine astfel de sondaje. Va multumesc!

  2. Hai, va rog ! Ce „revista occidentala” e aceasta care ia interviuri sefilor unor partide de 1 % dintr-o tara pe moarte ?

  3. Pentru Hasan

    Denumirea revistei occidentale va fi mentionata dupa ce materialul sau parte din el va fi postat. permisiunea de a posta am primit-o de la persoana care mi-a solicitat nu doar mie raspunsuri la aceste intrebari, dar, cel putin, din cite stiu, si lui Serafim Urecheanu. Nu stiu cui inca i-a solicitat. Replica de la inceputul postarii face aluzii ca as manipula. Nu exista motive. Eu nu ma ocup de asta si nu umblu cu minciuni.

    Tara o fi pe moarte, dar in privinta procentelor v-as sfatui sa va calculati propriile procente. Foarte atent si corect. Si sa aveti curajul, dupa 2009, sa-mi scrieti un mesaj amintindu-va de aceasta postare, si sa-mi spuneti cit ati luat comparativ cu cit v-ati propus.

    Dar rautatea nu va infrumuseteaza. Eu nu ma supar cind cineva incearca sa se comporte asa. Chiar daca eu sint eu, iar dumneata esti in anonimat, asa cum am spus, trebuie sa ai caderea, moralitatea, nobletea si tactul sa nu faci abuz de anonimat. Daca faci, inseamna ca incerci sa cobori nivelul blogului si asta nu voi tolera.

  4. Pentru socolenco

    Aceste 20 la suta sint procentajul minim care considera ca aliatul nostru firesc pentru aderarea la UE si efectuarea reformelor este Romania. Sondaje se mai fac si prin alte parti si chiar recent mi-au comunicat rezultate apropiate din doua surse.

  5. Regula de trei simple: Daca moldovenilor le-au trebuit douazeci de ani sa ajunga la 20% ,de citi ani vor avea nevoie sa ajunga la 50% ??dar la 100% ?

    D-na Pavlicenco , voi fi acuzat iarasi ca sunt rau cu basarabenii dar din pacate aveti o mare problema : doriti niste lucruri care in acest moment sunt imposibile pentru populatia acestei gubernii rusesti care si-a luat un nume pompos R Moldova…Moldova …un nume cu rezonanta care pentru NOI moldovenii din Romania inseamna multe ,inseamna si Creanga si Eminescu, inseamna CUZA si Marasti ,Marasesti si Oituz, acolo unde armata romana condusa de moldoveanul Eremia Grigorescu a scris pagini nemuritoare de glorie, inseamna si curcanii din Vaslui cintati de moldoveanul Alecsandri si condusi in lupta de moldeovenii Cernat si
    Crechez ,dar inainte de orice inseamna mostenirea nemuritorului Stefan.

    Pentru noi mostenirea strabunilor nu e nici „Blea” nici „pizdetz” „maladetz”
    nici vodca nici Kazacioc ori alte apucaturi rusesti, pe razesii lui Stefan nu-i cheama nici Boris ,nici Oleg ori Ivan…
    Nu vreu sa fiu rau ,e posibil sa existe in RM patrioti moldoveni (in adevaratul sens aratat de mine mai sus) care n-au nicio vina ca-i cheama asa dar o familie de romani care-si boteaza copii asa apoi i-au invatat si alte lucruri in acest spirit.
    Asta e si motivul pentru care dv revendicati doar un procent de 20 % si pe care eu il consider exagerat de optimist (o parte din el este generat de oameni interesati si nu CONVINSI) si motiv pentru care Basarabia mai are nevoie de foarte mult timp sa se trezeasca .Romania va incerca cu ajutorul UE si NATO sa scurteze cit de mult acest timp dar asa cum am mai spus si cu alta ocazie: TREBUIE SA VREA SI CALUL !!!!

  6. scuze , nu am raspuns intrebarii din titlu:

    SUA NU VA PUTEA FACE NIMIC ,si nu va face nimic impotriva cursului imprimat de conducerea legitima ,recunoscuta international si aleasa democratic de catre moldoveni atita timp cit nici societatea civila nnici partidele de opozitie nu reusesc sa demonstreze faptul ca aceasta conducere nu mai e reprezentativa si nici legitima…
    In plus cred ca politicienii care tot incearca sa le induca moldovenilor impresia calduta ca „las ca ne inmoaie altii posmagii” fac o mare greseala…

  7. A miza pe SUA in acest an e mai mult decit amatorism dar si multa naivitate din care exista din belsug la basarabeni.
    In acest an SUA va cunoaste lupta electorala pentru Casa Alba in cadrul unei competitii care va aduce multe noutati dar si oarecare incrincenare intre cele doua tabere. In aceste conditii administratia Bush va fi destul de retinuta la gesturi de amploare pentru a nu-i face viata grea reprezentantului republican
    Ce credeti ca vor gindi mamaele si tatii americani cind o administratie le va pune viata in pericol copiilor lor care servesc in armata americana ,contrind Rusia pentru o gubernie sovietica condusa de un presedinte kgb-ist -comunist rus de un guvern comunist de un parlament comunist ales democratic de catre un popor care are reactii isterice numai cind aude de NATO (adica SUA),iar in ultima instanta ce vor gindi cetatenii americani?
    Am sa repet pina la epuizare : moldovenii sa nu mai astepte sa faca altii pentru ei lucrurile pe care ei insisi sa le faca…..

  8. Un lucru foarte important:

    Cind Basescu a anuntat ca impreuna cu presedintele Srkozy au introdus ca punct distinct de discutie pe agenda consiliului din Octombrie, situatia RM , el a mai adaugat ca PINA ATUNCI urmeaza sa se convinga de aspiratiile RM si de directia in care o va lua aeasta tara. Din ce am observat este ca nimeni nu a sesizat acest amanunt ,nici poloiticieni nici presa …poate doar Moldova Suverana care zicea ceva de o palma mitocaneasca….

  9. Pentru Stalinus

    In primul rind, ma bucur sa-l recitesc pe Stalinus. Credeam ca s-a suparat – pe mine, pe blog sau pe vizitatori…

    Nu sint de acord cu un argument – a-i face doar pe moldoveni vinovati ca sint in situatia in care sint.
    Aici parca revenim la discutiile de mai inainte, intr-un fel. Faptul ca acum vreo 20% ar vota unirea nu e doar vina deznationalizatilor. Apoi, nimeni nu exclude ca, la un moment dat, lucrurile se pot precipita masiv, asa cum s-au schimbat in Georgia – cind Opozitia era contra lui Saakasvili, dar acum sint cu totii uniti in fata pericolului rusesc.

    In privinta lucrurilor care in acest moment sunt imposibile. Nu simtiti o contradictie? Pe de o parte spuneti ca moldovenii sint cum sint, uitind ca au fost abandonati si uitati de istorie, pe de alta parte parca tineti, totusi, cont de asta cind imi spuneti ca lucrurile sint imposibile. Pai ca sa fie ele posibile este nevoie sa le spui, sa le invoci, sa le formulezi, sa le ceri.

    Cui reprosati ca aceasta „gubernie ruseasca” si-a luat denumirea pompoasa de R.Moldova – celor care credeau ca, in 1990, in 1991, scapind de influenta rusa, iesind din URSS, fac un act de eorism. Sti care e calitatea intelectualului adevarat? Ca sa se puna in situatia celuilalt. Cred cas nu puteti sa faceti asta pentru ca nu ati trecut pruin ce au trecut romanii basarabeni.

    Si noi vedem Moldova ca nume cu rezonanta care inseamna ,si Creanga si Eminescu, inseamna CUZA si … Oituz, acolo unde armata romana condusa de moldoveanul Eremia Grigorescu a scris pagini nemuritoare de glorie, inseamna si curcanii din Vaslui cintati de moldoveanul Alecsandri si condusi in lupta de moldeovenii Cernat si Crechez, dar inainte de orice inseamna mostenirea nemuritorului Stefan”. Dar ce vina au basarabenii trimisi in Siberia, bagati in gropi de var, supusi foametei organizate, persecutati pt ca spuneau „popor” si nu „norod”, scosi din invatamint daca auzea cineva cuvintul roman?

    Cui reprosati slengul moldo-rusesc intr-o societate dezmostenita si deznationalizata cu buna stiinta?

    Nu cred ca aveti dreptul sa fiti rau, pentru ca R.Moldova nu are traditii de statalitate, si-a pierdut identitatea, influenta rusa e mare, agentii rusi pun decidenti obedienti Moscovei, plaseaza in functii oameni santajabili, persecuta romanii, domneste o atmosfera ca pe timpul lui Ceausescu – ei cum credeti ca ati putea cere atita de la romanii basarabeni care sint eroi numai prin a fi romani?

    In Basarabia sint o gramada de familii cu copii avind cele mai frumoase nume, cu scoli pline de elevi avind constiinta de romani, lucrurile se schimba, va fi o generatie su robul scos din ei. Dar nu vreau sa dau senzatia ca justific ceva dupa ce bastinasii de aici au suferit atita. Pur si simplu cred ca nu cunoasteti unele lucruri. Nu ne cunoasteti.

    Basarabia s-ar trezi si m ai mult daca si Romania s-ar mai trezi fata de Basarabia, nu numai cu studentii, dar si cu multe altele desopre care am mai scris deja. Romanii din Basarabia vor sa fie copaci cu padure, nu copaci fara padure, precum inca sint azi. Despre Romania se tot spune ca „va incerca cu ajutorul UE si NATO sa scurteze cit de mult acest timp”, dar ce-ar fi chiar sa incerce? Iar daca astazi CALUL NU VREA, oare nu e si vina Romaniei?

  10. Pentru Stalinus

    Fiecare cu ideea sa. Ramine sa vedem daca e vorba de amatorism, naivitate sau o cautare de salvare acolo de unde un sprijin poate veni mai repede decit de la o Europa care nu e intotdeauna unita si monolita in pozitii.

    Voi repeta si eu pina la epuizare: din pacate, moldovenii au tot vazut ca nu trebuiesc nimanui, decit Rusiei, ba drept carne de tun pentru Afganistan, ba buni de experimente de deznationalizare, ba buni de trimis in Siberia, ba buni acum sa se arate lumii ca Rusia ne poate transnistriza cu succes sub ochii imperturbabili ai prietenilor occidentali…

    Ca moldovenii sa faca altceva, trebuie ajutati, insa cei de la care se asteapta ajutorul, se tem, din pacate, toata viata de rusi…

  11. Pentru Stalinus

    Eu cred, insa, ca SUA si UE ne-au salvat in mare parte de Memorandumul Kozak-1. Adica, daca s-a vrut, s-a si putut. Acum poate reaparea aceeasi situatie. Si SUA, cu toate preopcuparile lor electorale, ne pot apara in sensul sa adopte macar o parte din atitudinea manifestata in cazul Georgiei, chiar daca un Voronin nu merita, dar nu despre el e vorba.

    Ceea ce cereti partidelor de opozitie ar impune un context democratic. In Moldova nici pe departe nu e asa, de aceea, sarcina e foarte greu d erealizat. Dar nimni nu sta cu miinile pachet. Cit pot, fac, numai ca diferenta e ca fac si comunistii totul pe bani publici, iar Opozitia – pe bani cautati cu risc pe la sprijinitori.

    Ce sa spun? „Ta-a-a-a-re ne-au mai inmuiat posmagii cineva!, prin taigaua ruseasca…

  12. Pentru Stalinus

    Am observat foarte bine ce au introdus Basescu si Sarkozy, dar lumea nu mai crede in asta. Cite a spus si basescu in acesti ani? S-a schimbat ceva – macar in privinta cetateniei romane luate abuziv? Nu s-a intimplat nimic.

    De aspiratiile RM spre UE trebuie sa se convinga Vestul in privinta comunistilor, nu a populatiei.

    Cit priveste directia, stim ca Voronin vrea doar fonduri din Europa, nu si drum intr-acolo. Si-a facut efectul cele spuse de factori rusi – daca mergeti spre UE, problema transnistreana nu se va rezolva. Santaj curat. Am cerut si rascerut demisia lui Voronin, declararea de impeachment, dar Opozitia noastra este neincrezatoare ca ceva se poate produce si nu s-a unit in acest obiectiv. Ceea ce nu inseamna ca orientarea RM nu e spre UE.

  13. D-na Pavlicenco: credeti ca mai e cineva in SUA care se indoieste de optiunile poporului georgian ? iar raspunsul SUA s-a vazut navele de razboi americane ancorate in portul POTI in ciuda prezentei rusesti si ajutoare financiare de un miliard de dolari basca o Europa pusa in miscare.. Oare nu vedeti ce deosebire intre moldoveni si Georgieni?, intre moldoveni si baltici? intre moldoveni si chiar Ucraineni?

    Moldovenii nu au demonstrat nimanui ca vor sa fie altceva decit supusi ai rusiei , robi ai comunismului ….
    Dv sunt convins ca pe linga a fi politician ,sotie si mama sunteti si o buna gospodina.Ce parere ati avea de o gospodina c are are pretentia sa vina altcineva din afara sa-i faca ordine in casa si s-ai astearna masa in locul sau?

    Imi pare rau dar pct dv de vedere e de tot risul si tipic pentru basarabeni: „Voi repeta si eu pina la epuizare: din pacate, moldovenii au tot vazut ca nu trebuiesc nimanui, decit Rusiei, „…

    Pai cum ? adica Lumea trebuie sa se pronunte pentru ca basarabeanul sa se urneasca de dupa cuptor? ..o sa cam aveti de asteptat stimata doamna ……mult si bine…..

  14. Si inca ceva: eu nu reprosez elementele vizibile ale rusificarii ci continuitatea lor atunci cind nimeni nu o mai impune si faptul ca asistam la o re-rusificare entuziasta si benevola a basarabenilor care parca la inceputul anilor 90 erau mult mai romani ca acum.

  15. Stalinus, poti tu sa ne reprosezi noua foarte multe, dar asa cum avem noi niste politicieni de tot risul, tot asa si Romania are niste politicieni lasi care se conformeaza intru totul cind vin la Chisinau. De ce cind sunt la Bucuresti ii vezi cum se dau in declaratii taioase si bataioase, dar cind vin la Chisinau se inmoaie ca posmegii dar fara apa. Este vorba si de acel Basescu care pe la scoli de vara face declaratii apocaliptice, precum ca Republica Moldova este o mare de romani, dar la Chisinau a preferat mai degraba sa mearga cu Voronin la beciurile de la Cricova si sa-ti amine intilnirea cu Dorin Chirtoaca. Este vorba si de acel ministru de externe, care venit la Chisinau la fel s-a conformat conditiilor impuse de cei de la Chisinau si cind au fost in fata jurnalistilor i-au lasat cu buza umflata refuzind sa raspunda la careva intrebari, iar cineva justificand ca asa au conevenit ei. Pai, domanule ce fel de verticalitate vrei de la asa politicieni?! In asa caz nici de la Romania nu trebuie sa asteptam nimic, pentru ca ei nu-s mai buni decit politicienii nostri care se conforma intru totul rusilor cind merg la Moscova, apoi cind vina casa isi dau seama ce prostii au spus ori ce prosteste s-au comportat, la fel cum ajung politicienii romani la Bucuresti cind vin de la Chisinau. Dar probabil nu-i mustra nici e unul nici pe altul constiinta. Si asa an de an, acel comportament, si tu vrei schimabari?? Nuu, schimabri vor veni atunci vind si de o parte si de alta se va demonstra veriticalitate si nu comportament conform. Asa ca nu spune de paiul din ochiul vecinului, vezi-ti birna din ochiul tau.

  16. D-na Pavlicenco: „domneste o atmosfera ca pe timpul lui Ceausescu – ei cum credeti ca ati putea cere atita de la romanii basarabeni care sint eroi numai prin a fi romani?”…

    Eu nu am pretentia de la basarabeni sa faca mai mult decit am facut noi cu Ceausescu…..

    Inca un lucru: „Nu sint de acord cu un argument – a-i face doar pe moldoveni vinovati ca sint in situatia in care sint.” Ma vad si eu nevoit sa repet.Nu-i fac vinovati pe basarabeni de situatia in care au fost adusi ,dar ii fac vinovati ca pe de-oparte se complac in aceasta situatie si nu fac mai nimic sa schimbe ceva…

    Acum despre relatiile RM cu SUA…

    Acum vreo doi ani am avut o discutie destul de dura cu Nicolae Negru pe forumul de la Jurnal de Chisinau care intr-un articol vorbea de „aliatii nostri americani”.
    Care aliati americani ? aia care sunt injurati la tot coltul in RM ? Atunci cind moldovenii tipa isterizati ca nu vor NATO? cind la inaugurarea CID NATO de la Chisinau ,moldoveni din astia abrutizati au dat buzna peste Gorincioi (ia sa-l intrebati) ca sa-i ceara imperativ sa le arate unde-s ascunse armele si spionii NATO?
    D-na Pavlicenco ,cind Bush a rostit un discurs in Piata revolutiei la Bucuresti si ne-a cerut sa prietenim cu Rusia zeci de mii de romani i-au raspuns cu o liniste de mormint .Atunci a fost clar pentru todeauna americanilor cine suntem si ce vrem .Dv basarbenii stiti ce sunteti si ce vreti? si bineinteles nu ma refer la dv personal.
    Cind raspunsul la nivelul intregii societati basarabene va fi unul clar si pozitiv atunci veti avea si America aliat ,pina atunci sa nu aveti pretentia de la America sa o faca pe Mama Omida sau sa dea in Bobi cu „ma iubeste nu ma iubeste” ca America n-are timp de asa ceva

  17. Socolenco : mai tu esti saracut rau de tot la minte…de ce nu lasi tu politica si ocupa-te de ceva la care te pricepi. Te observ cum te scremi pe forumurile astea absolut incapabil sa legi o idee coerenta.
    La nivel de relatii oficiale exista niste reguli peste care nu se poate trece ,fiecare vizita este precedata de stabilirea unor reguli ce trebuiesc respectate cu atit mai mult atunci cind esti oaspete.
    La ce ar fi folosit confruntarea cu Voronin ? oficialii romani care au venit la Chisinau au venit sa obtina ceva pentru cetatenii Romaniei? sau pentru basarabeni ? ma refer la promisiunea re-inoita a lui voronin de a deschide cele doua consulate de la Balti si Cahul, ma refer la micul trafic de frontiera si ma refer la introducerea RM ca punct distinct de lucru pe genda Consiliului UE din Octombrie (ca tot spunea d-na Pavlicenco ca nu facem nimic)
    Pentru asta oficialii romani au trebuit sa-si calce pe inima pentru a debloca relatiile IN INTERESUL VOSTRU AL BASARABENILOR si iata ca se gasesc destui oligofreni care sa reproseze asta. Ce a spus Basescu la o scoala de vara intr-un cadru informal e una iar cadrul oficial e alta.
    Poate ar trebui sa va re-amintesc ca Basescu e printre putinii din Europa care a indraznit sa le-o trinteasca rusilor in fata , ceea ce voi basarabenii nu veti indrazni in veci. Voi aveti tupeul si neobrazarea sa reprosati romanilor tot felul de lucruri dar va tremura chilotii in cur sa iesiti in PMAN si sa strigati JOS VORONIN JOS COMUNISMUL!!!!

  18. Stalinus, nu am de unde sa stiu ce fel de reguli sunt la nivel oficial, ca nu mi-au fost parintii ministri. Ma informez cit pot si nu fac politica asa cum iti pare tie.

    Apoi ce tine de obedienta fata de rusi: pai, Stalinus, tu singur spui cum ca ai cunoaste situatia de pe scena politica din Republica Moldova. Daca e asa atunci ai tine cont de faptul ca de la independenta pina acum la alegeri noi nu am avut OFERTA POLITICA si s-a regizat asa ca sa alegem, dupa cum spune si dl Mihai Ghimpu, dintre doi comunisti. Iata ca abia in 2009 in sfirsit si noi vom avea oferta politica pentru ca va fi si AMN, si PLDM, si PL, si PD, si PNL si o alta serie de patria-rodina. Iata abia acuma vom putea alege si sunt sigur ca fortele democrate, nu pretins democrate, vor cistiga detasat si abia atunci, cred eu, va trebui sa ne judeci cum raspundem noi rusilor si nu numai.

    Stalinus, spui ca esti deja la 45 de ani, de ce am impresia uneori ca sari peste chestii destul de importante si care ar trebui sa le iai in calcul, si anume lipsa ofertei electorale. Pentru ca iata din 1999 si pina 2001 PPCD ne-a tradat si au votat cu comunistii pentru demiterea lui Sturza, dupa care l-au pus inlocul lui pe Braghis, apoi a urmat si cistigarea spectaculoasa a comunistilor. In 2005 a fost nevoie de un compromis si PPCD iarasi si-a jucat rolul de tradator. Pai ce sa facem daca avem un neam si o elita politica tradatoare? Speram si noi ca in 2009 sa avem alte rezultate si pentru prima data sa avem la conducere oameni care ne reprezinta cu adevarat. Si un sfat: renunta sa fii atit de incisiv.

  19. Iata Stalinus, pentru a te informa mai mult de ce si cum, citeste acest interviu, pentru ca si mie mi l-a recomandat D-a Pavlicenco: http://garda.com.md/exclusiv/populatia-cu-exceptia-nomenclaturii-de-toate-rangurile-este-egalata-in-saracie#comment-265

  20. Citisem interviul cu Alexandru Mosanu care este unul din basarabenii pe care il respect cel mai mult .
    Am sa-ti pun si eu un interviu acordat de Marianne Mikko in Ziarul de Garda acum ceva timp in urma. Vei vedea ca mai sunt si alti decit romanii care va vad la fel ca noi…

    „Despre geografie, hotare şi porţi deschise

    Cu Marianne Mikko, preşedinta Comitetului de cooperare parlamentară Moldova—UE

    — Faptul că Moldova este situată acum în imediata vecinătate a UE poate constitui un avantaj special pentru un acord mai rapid de integrare?

    — Nu e suficient ca o ţară să fie situată doar GEOGRAFIC alături de UE, ca să discute despre un parteneriat de aderare. Mi–i teamă că politic, Moldova încă nu e alături de UE.

    Vreau să vă spun că din punct de vedere geografic ţara mea, Estonia, este alături de Rusia. Totodată, Estonia nu a semnat niciodată un acord de frontieră. Estonia s–a deschis valorilor europene imediat după căderea URSS şi a mers pe calea integrării cât de rapid s–a putut.

    Moldova nu are hotar geografic cu Rusia, dar când vin la Chişinău găsesc o mentalitate de dependenţă faţă de Rusia, voi vă comportaţi de parcă aţi avea un asemenea vecin. Cetăţenii R.Moldova sunt francofoni, ei se înţeleg cu uşurinţă cu vorbitorii limbilor romanice (italieni, spanioli, francezi, portughezi). De ce însă, când vin la Chişinău, vă au vorbind ruseşte, gândind la Rusia şi despre Rusia? Limba pe care o vorbeşti îţi influenţează modul de gândire, dacă limba e estică — gândeşti spre est, dacă e vestică — gândeşti spre vest. Pentru cetăţenii estonieni a fost chiar mai greu să se integreze în culturile europene, pentru că limba noastră este foarte diferită. Cetăţenii voştri comunică cu uşurinţă în Italia, Spania, Franţa. De ce dar aveţi atâtea canale TV ruseşti, care vă menţin în această sferă de influenţă? Ce primiţi prin intermediul acestor canale? Jumătate informaţie şi jumătate propagandă, şi acest fapt devine un drog. Sunteţi vecini cu UE, dar uşa aţi deschis–o spre est. Estonia, fiind vecină cu Rusia, şi–a deschis uşa spre Bruxelles.

    Voi aţi fost luaţi în sfera de influenţă a Rusiei, şi atunci când veţi refuza să fiţi în sfera lor de influenţă, veţi putea discuta liber cu vecinul vostru adevărat, care este Uniunea Europeană.

    Diavolul e ascuns în detalii — învăţaţi limbile franceză, engleză şi germană, şi comunicaţi cu toată lumea — atunci veţi înţelege de la sine ce aveţi de făcut.

    — Este conflictul transnistrean un obstacol de bază în calea integrării Moldovei în UE?

    — Transnistria a fost întotdeauna «o scuză bună» pentru a acoperi această tărăgănată nedesprindere politică a Moldovei de Federaţia Rusă. Dar vreau să spun că un politician bun nu caută să se victimizeze în permanenţă, arătând la una şi aceeaşi problemă, ci conduce ţara în modul cel mai serios. Eu cred că nu Transnistria e problema nr.1 a Moldovei. Moldova trebuie să facă eforturi imediate pentru a soluţiona problema serioasă a drepturilor omului şi mult disputata situaţie cu justiţia. Atunci când Moldova va soluţiona aceste probleme fundamentale, şi parametrii problemei transnistrene vor fi alţii, Moldova fiind un stat atractiv şi democrat. Dacă îţi pasă cu adevărat de naţiune — atunci rezolvi aceste probleme, dacă însă la conducere sunt politicieni egoişti — sunt găsite diferite interese şi conflicte după care s–ar ascunde. Cred că Moldova are nevoie de mai multe femei la guvernare — femeile sunt mai puţin corupte, mai dedicate cauzei, mai motivate. Ele ar putea schimba situaţia mai rapid.

    — Care ar fi primii paşi prin care am putea întredeschide portiţa între UE şi Moldova?

    — Înţeleg că Moldova e o ţară parlamentară. Atunci, Parlamentului îi revine rolul enorm ca să ceară şi să asigure schimbările rapide în Moldova, în domeniile enumerate mai sus. Totodată, alegătorii trebuie să se regăsească cu adevărat în deciziile Parlamentului, şi pentru aceasta trebuie să aibă acces liber la informaţiile de interes public. Aici trebuie să ne referim şi la rolul presei din Moldova de a face publice aceste informaţii.

    Presa este un privilegiu al unei societăţi democratice şi trebuie să fie o putere respectată. În Moldova presa nu a ajuns până la această etapă. Să luăm, de exemplu, Teleradio Moldova. Când întreb politicienii din Moldova de ce lipseşte echidistanţa şi echilibrul politic în buletinele de ştiri, ei dau vina pe jurnalişti, acuzându–i că ei singuri se autocenzurează şi au un nivel profesional foarte slab. Am încercat să vorbesc şi cu unii jurnalişti de acolo, dar ei nu prea cunosc limbile. Mă gândesc totuşi că e vina politicienilor, care au un prea mare confort de a se vedea tot pe ei înşişi la ecranul TV în fiecare zi, astfel încât nu mai consideră important să contribuie la diversificarea imaginii Teleradio Moldova.

  21. Socolenco: Oferta politica nu e ceva de genul „para maaiata in gura lui natafleata” ea nu apare dfatorita gravitatiei ..De oferta politica sunteti raspunzatori tot voi cetatenii RM care unii s-au bagat in politica iar altii (majoritatea) sad frumushal acasa si sparg rasarita dupa cuptor asteptind OFERTE POLITICE… si „sa vina cineva ” ori „las ca intra Ucraina in NATO si ne rezolva si pe noi” sau ” las ca ne scapa America”….

    Daca tu nu intelegi aceste aspecte nu te avinta sa-mi reprosezi mie ca-s superficial…

  22. „De oferta politica sunteti raspunzatori tot voi cetatenii RM care unii s-au bagat in politica iar altii (majoritatea) sad frumushal acasa…”

    Stalinus, citeste al 17-a comantariu de la postul: „Afirmatiile conducerii AMN privind «principala forta politica de opozitie» sint o iluzie”. Si iata vei vedea ca idea ta de mai sus se contine acolo si eu vad in schimbarea asta ca rol direct trebuie sa-l aiba partidele politice, pentru ca ele au nevoie de alegatori, deci trebuie sa-l educe. Deci partidele si trebuie sa activizeze masele, sa le cultive cultura politica, dar nu sa mearga cu manipulari si sa le spuna ca votati cu noi ca venim sa facem bine. Cu asa formulari generale nu mai ajungi sa convingi pe nimeni.

  23. Pentru socolenco

    Nu sint de acord ca moldovenii se complac si nu fac mai nimic sa schimbe ceva… Cum adica asa? dar cum s-a facut ca, fara radioteleviziune publica, fara justitie, cu persecutii, totusi, 21 de raioane au conduceri democratice, nu comuniste? pai, iertati-ma, cum puteti spune ca oamenii, o treime fiind plecati sa nu moara de foame peste hotare, totusi au votat pentru democrati – asa cum sint, ca altii nu exista.

    De asemenea, moldovenii nu tipa isterizati ca nu vor NATO. Dimpotriva, treptat, creste procentul adeptilor NATO.

    Ca raspunsul la nivelul intregii societati basarabene sa fie unul clar si pozitiv, e nevoie de tot ce am spus deja,in alta postare. Nimic din nimic nu iese. Totusi, noi credem ca SUA poate fi un partener strategic al RM, de vreme ce Romania asteapta schimbari de la sine in Moldova.

  24. Cit despre interviul cu Marianne Mikko, pot sa-ti spun ca am citit si eu acest interviu mai inainte.
    Uite, eu chiar si aici pe blogul d-ei Pavlicenco am reprosat cum de asa se intimpla ca dupa caderea uniunii sovietice am pornit de la acelas nivel, dar tarile baltice acuma unde sunt si unde este Moldova. Si iata ca d-a Pavlicenco a incercat sa-mi raspunda si cred ca are si putina dreptate, pentru ca tarile baltice intr-adevar au fost tari aparte si inainte de razboi, deci deja isi insusise statutul de tara, pe cind noi care in 1918 am votat unirea dupa un secol de existenta sub imperiul rusesc prin anexarea de la 1812, dupa care in 1940 vine rusul cu tancul si ne rupe de la Romania, apoi in 1941 maresalul Antonescu ne elibereaza de rusi, apoi in 1944 vin iarasi rusii peste noi si care ne-au deznationalizat iarasi un jumate de secol, ne-au distrus identitatea, ca dupa ce obtinem in 1991 independeta sa mai provoace si conflictul transnistrean pentru a ne ameninta si santaja daca ceva nu le place. Nu crezi ca toata aceasta framintare ne-a epuizat?? Noi nu avem traditie de tara, noi inca nici nu ne-am insusit acest statul, ca Rusia deja a si sfidat independenta noastra, ne impune neutralitate pe viata. Cum vrei tu ca noi sa ne comportam ca o tara cind noi nu avem aceleasi traditii cum le-au avut estonieinii si toate tarile baltice? Cred ca nu e cel mai bun exemplu pentru a ne compara, pentru ca noi in primul rind trebuie sa ne recapatam identitatea, sa stim ca suntem cel de-a doilea stat romanesc, ca limba romana este de comun acord acceptata ca unica limba de stat si de comunicare interetnica si ca suntem de sine statori cind este vorba de politica externa. Iata abia atunci cind toate aceste conditii se vor realiza, dar ele se vor realiza, chiar daca mai greu, dar se vor realiza, iata numai atunci, cred eu, veti putea sa va permiteti sa ne criticati. Dar asa cind de la independeta noi am fost pusi in conditia de a alege un comunsit din doi comunisti camuflati sub diferite culori politice, pai nu are cum sa avem acum in fruntea tarii oameni care sa ne reprezinte cu adevarat.

    Deci tine minte Stalinus, noi inca nu ne-am insusit statalitatea si nici nu sunt sigur daca trebuie sa ne straduim tare odata ce se apropie tot mai mult ocazii si perspective pentru a infaptui unirea. Dupa cum vezi daca mai schimbi unghiul, atunci poti sa vezi lucrurile si mai pozitiv. Spor!

  25. D-na Pavlicenco : nu vi se pare ciudat faptul ca desi nu sunteti deacord cu mai nicio observatie facuta fie de romani ,estonieni ori alti europeni totusi lucrurile in RM merg asa cum merg ?
    Eu v-am mai spus odata o poveste ,era ceva trait de mine dar se pare ca experientele altora nu valoreaza prea mult.
    Ar fi bine sa ascultati mai mult si mai atent ce vi se spune ca vreti avea de cistigat. Dumneavoastra basarabenii va consumati energiile cautind argumente sa contracarati criticile si observatiile decit sa gasiti solutii in beneficiul vostru…

  26. Pentru stalinus

    Nu cred ca asemenea cuvinte ca oligofreni trebie folosite aici. Forta argumentelor e mai mare decit argumentul cuvintului deplasat.

    Dar, in privinta fricii basarabenilor, nu e chiar asa. Noi, de 27 martie, cind s-au implinit 90 de ani d ela unirea Basarabiei cu romania, am facut un mars de la Parlamentul actual la edificiul unde s-a votat unirea, ne-au filmat o turma de securisti, apoi am dansat Hora Unirii in PMAN. dar iata Forul democrat al Romanilor a mers sa ne asfixiem cu totii in sala Dedeman, in loc sa iasa, cu PNL, in PMAN.
    Dar nu poti aplica reprosul tuturor.

  27. „Nu sint de acord ca moldovenii se complac si nu fac mai nimic sa schimbe ceva…”

    Poate ca acel comentariu trebuia sa fie pentru Stalinus, ca eu nu am spus ca noi ne complacem asa, eu vorbesc doar de activizarea maselor asa cum am spus mai sus si in alte comentarii rolul principal in care il au partidele politice. Stalinus chiar de critica ca moldovenii stau si asteapta are si putina dreptate, pentru ca am impresia ca in 2007 au ales democrati, dar asta deja cind le ajunge cutitul la os. De asta pentru a nu ajunge in asa situatii mai accentuiez ca

  28. accentuez ca partidele au rolul principal pentru a activiza toata tara astfel ca participarea la vot sa fie 80-90 si nu 51%. Iata unde trebuie sa se ajunga!

  29. Pentru Stalinus

    Noi cunoastem interviul acordat de Marianne Mikko.

  30. cel mai mare pericol , cel al transnistrizarii, nu americanii il pot preveni! Americanii sunt un factor extern, care poate influienta viata politca a RM! Dar nu americanii! MOLDOVENII, doamna Pavlicenco! Politicienii moldoveni! Ma refer , cei din opozitie!Daca politicienii nu vor face front comun in fata pericolului, de ce ar veni de la americani? Bunicii mei, ca si bunicii tuturor romanilor au asteptat in ’45 venirea americanilor, si ei n-au venit! dar au venit atunci cand noi am stiut sa le taiem capul, influientati sau nu, comunistilor! Victoria apartine intotdeauna celor curajosi, sau , daca nu esti curajos,a aliantelor care te duc la victorie! Ori, partidele in care isi pune speranta moldoveanul de rand, ce fac? Pai dau declaratii, isi „consolideaza” pozitia, fac politici de alcov, fac intalniri, se tatoneaza..asta fac! Se vede ca schimbarea vine in RM..asta e clar, nu trebuie s-o negam! Oamenii isi doresc schimbarea, pentru a trai mai bine! Dar, daca partidele politce nu-si respecta statutul de partide politce..are vina are moldoveanul de rand? Eu cred ca acuma lumea e bulversata! pai , de ce? Pai uite asa..ca sunt mai multe partide care spun acelasi lucru, dar fiecare spune ca EL detine cheia de bolta! Unde pot interveni americanii? pai ..in nimic! Cum pot preveni transnistrizarea? Pai.ia uitati-va ce se intampla in coltul asta de lume! Iuscenko se cearta cu Timosenko..dar fiecare sustin ca sunt occidentali! In Moldova..Urecheanu merge singur, dar nu exclude asimilari..Ghimpu e taliban dar il are pe Chirtoaca pe post de „imagine”, oamenii lui Filat stau intr-un picior, biroul de presa al PLDM nu doarme noaptea de cata treaba are cu comunicatele, Pavlicenco este o luptatoare infocata a principiului celor doua state romanesti, dar nu are un partid viabil care sa duca la implinirea acestui deziderat…Americanii trebuie sa salveze moldovenii de ..moldoveni! Exact ca proverbul „Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc si singur!” ASTA E ADEVARUL in politica moldoveneasca colegi forumisti si d-na Pavlicenco! Transnistrenii ar fi un mare nimic in fata unui ocean de moldoveni care ar spune NU comunismului! Chiar daca rusii i-ar baga in parlament prin tertipuri, ar fi anihilati de hoatararea moldovenilor de a merge spre vest! Exista vreaun partid puternic care sa aiba curajul sa spuna” Oameni buni, 20 de ani am incercat cu estul, hai sa incercam la fel si cu vestul, dar fara est!”. Veti spune d-na Pvlicenco ca dvs ati facut asta! Dar pe noi ne intereseaza rezultatele si organizarea nu tipete in pustiu! Trebuie odata si-o data politicianul moldovean sa-si faca datoria de politician! Adica sa aiba „minima moralia”! daca asta exista..exista speranta! Daca nu…

  31. Pentru Stalinus

    Nu vad unde nu am fost de acord cu obiectiile strainilor (nu ma refer la romani aici) despre ce e in Moldova. Insa pentru ca lucrurile merg prost in Moldova nu Pavlicenco e vinovata si va repet – de vreme ce nimeni dintre politicieni nu discuta cu voi ca mine, asta nu inseamna sa-mi puneti mie in spate toate relele din RM. Eu nu am fost la guvernare, de 15 ani lupt pentru democratie, pentru identitatea si limba noastra si, in aceste conditii, iata vin romanii care isi arata dispretul. Nu-l aratati ca il stim si fara aceasta. Eu personal, nu vreau nici un ajutor din partea romanilor si as fi fericita sa ne scoatem noi tragindu-ne in sus de par din mizeria in care am fost abandonati de romani pe mina rusilor.

    Pe de alta parte, sint si romani care ne inteleg si asta nu inseamna ca ne dau ceva din mila, ci ne sprijina moral manifestind intelegere, nu doar reprosindu-ne mereu ceea ce nu au curajul a recunoaste, ca romanii, ca, de fapt, noi sintem produsul abandonului lor. Eu simt in postarile pe care le plasati ori o tensiune, ori o enervare, ori un dispret, poate si mi se pare, dara oricum mi se pare ca nu face bine. Deloc. Si regret.
    -mi pare nimic ciudat ca nu sint de acord cu observatiile facuta fie de romani ,estonieni ori alti europeni totusi lucrurile in RM merg asa cum merg ?
    Eu v-am mai spus odata o poveste ,era ceva trait de mine dar se pare ca experientele altora nu valoreaza prea mult.
    Ar fi bine sa ascultati mai mult si mai atent ce vi se spune ca vreti avea de cistigat. Dumneavoastra basarabenii va consumati energiile cautind argumente sa contracarati criticile si observatiile decit sa gasiti solutii in beneficiul vostru…

  32. Pentru Stalinus!
    Asa , Stalinus! Cu unele pareri expuse de DVS sunt de acord . Altele sunt obraznice /felul de a comenta nivelul de cunostinte ale lui Socolenco/.
    Nu va costa nimic sa comentati adevarul scris nu o singura data de V.Pavlicenco despre soarta vitrega a neamului de peste Prut.Nu aveti cum sa intelegeti.
    Spuneti ca ati facut ce trebuia cu Ceausescu.La asta v-a ajuns capul.Dar ce cap ati avut cind l-ati pus in fruntea tarii pe Iliescu? , care a „incurajat rachetul” , jaful si toate intunecimile de care nici pina acum nu va puteti spala? 5 ani in urma mi-a povestit un martor ocular / din spusele d-lui/ , ca imediat dupa proclamarea independentii /recunascuta imediat de Romania/ presedintele de atunci Mircea Snegur la Cotroceni discuta la o receptie cu Iliescu si Iliescu a spus o fraza..”domnule presedinte, daca ne v-om uni chindva…..” M.Snegur a intrerupt fraza lui Iliescu si a spus „….de ce chindva si nu acum?” La auzul acestei intrebari Iliescu s-a facut ca nu aude , s-a untors la 180 grade si parca nici nu ar fi auzit ce a spus Snegur si a trecut cu vederea discutia. Nu stiu pe chit este de adevarat ce mi s-a spus acest om , dar este destul de credibil TipulMi-as dori sa stiu cu adevarat , daca a fost aceasta discutie si acest comportament din partea lui Iliescu . Eu cred ca a fost.Si momentul nu s-a valorificat.Dar rusu nu a putut sa intirzie-si-a bagat coada KGB – ista si a creat o zona noua de conflict , care inca v-a mai dura.
    Cum credeti DVS:dsca ar fi sa procedeze basarabenii cum au procedat nemtii din RDG – granicerii romini ar opune rezistenta ori nu? Romania ar propune formula nemtilor sa construiasca pentru rusii din Moldova un orasel pe la Ural si sa se carabaneasca acasa rusii , care nu v-or dori sa mai „fie asupriti ” de romani?
    Stim ca rusii nu v-or intirzia sa ne macelareasca pe toti intru protejarea intereselor rusilor „de pretutindeni din Moldova”, asa cum au procedat de fiecare data chind au dorit sa induca spaima in oameni , si din partea celora care stiu sa dea sfaturi /nu sa si se implice/ nu v-a urma …nimic.De ce? De frica ca nu cumva sa apara probleme cu EUROPA. Asa se mai intimpla si pina acum intre fratii vitregi sau razletiti. Fiecare isi apara pielea lui si nu il doare soarta aproapelui , daca vede ca e cam periculos.

  33. pentru Socolenco
    Ce vad pozitiv ,pentru moment, in comentariile de felul DVS: cu atare „suturi ” in fund mie personal imi treziti furia pentru tot ce se intimpla cu noi , imi creste adrenalina si cred ca devin si mai decisa sa fac ce pot pentru a schimba situatia .
    Daca ar avea acses la Internet si mos Ion Roata ,cred ca libertatea ar fi mai aproape.

  34. pentru 001

    Ma bucur ca pot sa activizez macar pe cineva pe acest blog.

  35. „Sondaje se mai fac si prin alte parti si chiar recent mi-au comunicat rezultate apropiate din doua surse.”

    D-a Pavlicenco, am solicitat inca de la inceput sa spuneti concret cine au realizat aceste sondaje. Pentru ca depinde si de cine sunt realizate: unii au mai multa credibilitate decit altii. Iata de ce si intreb precis cine le-a realizat, care sunt acele doua surse. Mersi!

  36. Pentru socolenco

    O sursa e din SUA si o alta e de la o institutie d einvatamint superior din RM.

  37. Adevarat ,am fost prea dur cu Socolenco fapt pentru care imi pare realmente rau si ii cer scuze lui Socolenco pentru cuvintele nepotrivite.

    D-na Pavlicenco:”eu simt in postarile pe care le plasati ori o tensiune, ori o enervare, ori un dispret, poate si mi se pare, dara oricum mi se pare ca nu face bine. Deloc. Si regret.”

    Sesizati corect dar sentimentul adevarat este EXASPERARE….pentru ca vedem cum trec ani dupa ani in care romanii au tot inteles ,iar acum au inceput sa nu mai inteleaga de ce basarabenii nu se pot schimba,nu inteleg de ce au un comportament auto-destructiv.Ca nu ne inghit cine stie ce pe noi cei din Romania poate pina si asta am putea intelege intr-o oarecare masura dar de ce va comportati in mod absolut masochist facindu-va rau chiar voua insiva asta cu greu vom pricepe, iar acest sentiment il percepeti dv in postarile noastre stimata d-na…

    001 :Atit am fost in stare atunci , sa-l punem pe Iliescu acest KGB-ist care ne-a tras ani de zile innapoi dar noi am invatat incet incet din greseli
    si am progresat, iar acum cei ca Iliescu sunt trasi pe linie moarta…

    Sa-ti mai spun ceva : nu am incredere in oameni care abordeaza in felul asta asa o problema, asta nu se intreaba la receptii in gura mare ca tata leanta peste gard ,mai ales cind vrei cu adevarat sa faci ceva despre subiect.Cel care face treaba asta in gura mare ,mai degraba vrea sa alerteze pe toata lumea si sa poata spune :uite eu am incercat ati auzit ca eu am intrebat…..dovada si ce s-a intimplat cu transnistrenii…

  38. stalinus, atunci cine l-a tras de limba pe iliescu sa inceapa discutia asta in gura mare? bineinteles , daca e adevarat ca s-a discutat asta .

    sunt de acord cu dna pavlicenco , ne cunoasteti putin.

  39. magenta: nu stiu nimic de aceasta discutie nu stiu in ce masura e reala deci vorbim vorbe….

  40. Pentru stalinus

    Nu cred ca EXASPERAREA este sentimentul care trebuie sa-i cuprinda pe romanii din Romania mai mult decit pe romanii din Basarabia. Exact ceea ce spuneti pot spune si eu ca repros la faptul ca Romania nu e Germania de Vest. Si astazi germanii din est sint ca un fel de homo sovieticus, insa germanii din Vest ii rabda si le pun capul la loc. Pentru ca reintregirea natiunii e mai importanta decit exasperarea ce nu produce decit repros si dispret.

    Nu se pot schimba basarabenii pentru ca prea au fost stricati. Dati-mi – si v-au explicat si vizitatorii – o perioada mai inchegata cind ei au fost romani si mindri de asta – nu loviti de unii, apoi de altii. Eu sint romanca si mindra ca am – in iluziii, mai mult, – un liman, o Tara, un stat – dar sint putini de astia.

    Ma doare gura de cind spun si ma tot intreb de mai face – basarabenii se comporta masochist de frica, de neincredere, de lipsa de discutii, de imposibilitatea de a vedea si altceva, ca urmare a educatiei bolsevice distrugatoare. Asta nu va e de ajuns? Si eu am un puternic sentiment d emila amestecat cu ciuda, dar incerc sa-i apar pentru ca stiu cine este in jur, ce au tras parintii, bunicii, sora, rudele, prietenii. Cititi Cartea foametei de Larisa Turea si apoi s amai vorbim.

    Iesisi odata din toga lui Toma necredinciosul si Toma indaratnicul si imbracati toga lui Ion intelegatorul, condescententul si ajutatorul.

  41. Pentru magenta

    Eu vad acest nume – numai daca nu gresesc – prima oara. Dar ma bucur si consider ca trebuie sa ne cunoastem cu rabdare.

  42. Citesc eu toate astea si ma gindesc. E noapte tirziu si LHC n-a adus sfirsitul lumii asa cum credeau unii. Ma gindesc, mai ales dupa ce l-am vazut pe Tarlev la televizor si mi-a crescut nespus de mult aprecierea de sine, ma gindesc, da oare sa fac si eu un partid, si sa fiu presedinte de partid, si sa ma duc sa citesc asa un raport cum a scris doamna Pavlicenco la Krynica. Ruseste stiu si eu. Si sa nu mai iau o leafa de 1200 de lei da una de vreo zece ori mai mare. Si nici cu chirie n-as mai trai ca am auzit ca presedintii de republica uneori sint generosi, mai dau pentru te miri ce servicii colo un apartament, dincolo o casuta, sau poate niste banet de cheltuieli…

  43. Hasan,
    pai ce stai,inscrie-te si tu intr-un partid si….nu rata sansa.Poate ajungi sa fii presedinte de partid.

  44. Pentru Hasan

    Ironia din iluziile desarte pe care le expui este evidenta, dar este, iarasi, manifestare a slabiciunii.

    1. E foarte bine sa incercati, tinerii, sa faceti un partid. Dar sa fie democratic, asa cum este normal si cum vi se pare ca este usor sa-l faceti. Numai trecind prin asta veti intelege ce e asta. Un exemplu – membrii de partid se contopesc intr-atit cu partidul ca vin dupa orice ajutor – ba a murit socrul, ba se casatoreste fiica. Stiti cit e de greu s afaci fata si sa le spui la toti ca sintem aici ca fiecare sa aduca ceva, nu sa ia. Dar vreau voi sa cunoasteti asta, nu din spuse. Oamenii sint buni, intentiile la fel, dar de mentalitatea asta nu fugi atit de usor. Poate voi, tinerii, veti construi un partid pe alta mentalitate.

    2. Despre Tarlev – discutam azi la Krynica – unii spun ca va lua 20 la suta in alegeri, daca va participa, altii – ca nu va lua nimic. Voi ce credeti?

    3. Co9municare de care am scris eu si care iti pare inzadar usor de scris o poti scrie si plaseaz-o pe blogul meu. Iar noi vom citi si te vom aprecia. Fara ironie. Ia ce tema vrei tu.

    3. Leafa de parlamentar este de plus-minus 6300 lei. Eu platesc soferul, apoi pachetul telefon si ramin cu nici doua mii pentru benzina, reparatia masinii, Internet, imprimanta, hirtie, haine, mincare, protocol, zile de nastere, etc.etc. Parlamentarii din Romania, Ucraina si Rusia au cite zece mii dolari, din care o parte nu sint raportabili si au masini la centru si in provincia de care raspund politic, asistenti la centru si in provincie. Parlamentarii din Chisinau nu au nici un ajutor, consilierii de la Comisii ii servesc pe presedintii, in cea mai mare parte, comunisti. Eu de aia stau noptile, scriu interpelari, comunicari, interventii etc.

    4. La celelalte nu raspund ca le consider inadecvate.

  45. Sper, doamna, ca nu vreti sa ma convingeti ca traiti cu 6,3 mii lei. Stim noi prea bine ca fiecare interpelare plasata impotriva cuiva, votari etc. se platesc. Doar despre asta se discuta, se stie. Unii deputati o recunosc deschis. Am votat – am primit. Cei din opozitie primesc de la adversarii regimului. Cei care voteaza cu puterea primesc de la Voronin. Ca doar nu degeaba vreti sa fiti lideri de partide si deputati. Banii acestia ii faci avind ore la doua universitati si mai activind in vre-un proiect. Si asta fara, asa cum zicea aici cineva, sa iau mita. Sa stiti ca mita nu iau toti profesorii de la universitati dar numai cei care-s in reteaua decanilor.

  46. Pentru hasan

    Nici nu am de gind sa conving pe cineva ca exist cu 6,3 mii lei. Dar daca veti intreba vreodata la contabilitatea Parlamentului cine asteapta cu nerabdare salarul, va veti convinge.

    Cit despre interpelarile facute, sinteti un naiv. Ce ajuta interpelarile facute de Opozitie. Deputatii din Opozitie nu sint deloc influenti asupra persoanelor puse de comunisti. Eu nu telefonez niciunui ministru, decit cind imi scriu din inchisoare ca cineva si-a taiat venele, face greva foamei protestind contra conditiilor inumane.

    Cine voteaza intepelarile deputatilor? Ele nu se voteaza, se trimit destinatarilor si primim raspunsuri formale, cu care nu avem ce face, dar trebuie sa le trimitem, pentru ca oamenii nu inteleg de ce ei nu asculta de deputati. dar le explic – nici nu trebuie sa asculte, ei trebuie sa respecte legea. Nici o propunere de a mea in parlament nu a fost supusa examinarii. Nici iesirea din CSI, pentru ca am retras-o inainte de vot, ca sa nu se „supere prea tare Urecheanu”, ca asa am decis si cu Cosarciuc, coautor. In rest, comunistii aproape ca nu pun pe ordinea de zi proiectele propuse de Opozitei si eu voi plasa lista proiectelor semnate d emine, care zac, in incalcarea Regulamentului, in sertarele lui Ostapciuc si Lupu. Eu nu am putere in Parlament si nici nu face parte din principiile mele sa intru cu cineva in cirdasie dintre comunisti ca sa rezolv ceva cuiva adversarilor regimului. Eu nu vreau sa imi fie legate miinile, sa stau cu frica in sin, sa nu pot critica oricind ce vreau eu, ca intr-o zi sa-mi spuna un comunist „lasa, dna Pavlicenco, nu mai fiti asa categoc=rica – ati uitat ca l-ati/m-ati rugat sa va fac asta pentru cutare?” Iata de ce lupt cu pieptul deschis. Vreti, credeti, nu – cum vreti. Dar cind iti auzi ca eu am luat ceva pentru ceva de la cineva sa-mi spuneti si mie, ca sint foarte curioasa.

    Eu nu am ore la universitati si nu activez in nici un proiect. Tocmai asta ii face sa turbeze pe comunisti, ca nu au de unde ma agata. Voi posta scanat pe blog cistigul anual al familiei de prin 2001 si impozitele platite de mine si de sot.

    Cred ca v-am lamurit ca mita, probabil, poate lua cel ce poate rezolva ceva, eu nu pot rezolva. Si chiar daca as putea, totuna nu as lua. Si maica-mea, si sotul meu sint cei care au spus asa: in acest regim e mai bine sa fim saraci, cu cit noi cistigam, dar sa dormim linistit, nu cu frica precum ca vine cineva si iti bate la usa.

    Cred ca aveti dreptate cu profesorii din reteaua decanilor. Dar despre mita si profesorii de la universitati am sa povestesc pe urma ceva interesant, acum ma grabesc la dezbateri.

  47. pentru Hasan

    Cine-o fi Hasan-ul ? Ce aveti in capul DVS? Dupa cum de bine stiti „arta ” stricaciunilor in societatea noastra grav bolnava , dupa cum spuneti ca unii parlamentari va spun direct cum se vind satanei pentru bani in schimbul unui vot, sunt sigura si eu ca DVS sunteti unul dintre ei.Am inteles de pe blog , ca sunteti profesor de istorie.Cred , ca daca DVS aveti in anturaje discutii atat de confidentiale cu cei care iau mita sau fac orice pentru bani, probabil ca sunteti unul ca si ei.Probabil , ca va intreceti , care este mai hapsin la bani.Si nu este de mirare.
    Deacea nu va vine sa credeti , ca in aceasta situatie economic grea un deputat nu poate rata sansa sa nu pupe mai intii banul si pe urma sa ridice mina, sa scrie o petitie sau sa faca o interpelare.Nu uitati, ca d.Pavlicenco este mai intii de toate femeie si mai apoi parlamentar.Dar femei ca D-ei sunt mai multe.Care nu prefera sa se ghiftuie pe bani straini.
    Mai apoi femeile sunt mai harnice, nu umbla la vinatoare, saune cu curve, cazinouri si betii.Femeile nu intretin amantii, nu le fac cadouri, nu duc salariile la prostituate si mai…mai…. mai multe „activitati barbatesti” nu sunt pentru femei.O fi , poate si femei de neamul acesta , dar cu siguranta, putine.Si daca ati vazut multe , apoi este clar ca sunteti printre tipul acesta de oameni.
    Eu personal nu am auzit de la nimeni sa se laude cum baga mina in buzunar strain.Mie nu-mi spune nimeni .Le este rusinepentru ca stiu , ca eu nu fac parte din aceasta categorie.Daca DVS sunteti pus la curent-sunteti ca ei.nu ma indoiesc nici chit ai clipi din ochi.Cine pune primul laba pe prajina?….C…a.

  48. pentru Hasan

    Nasan, ai vazut ce patesti chind numeri bani straini? Sa stii , ca Sara are dreptate.Nici eu nu prea am ocazia sa cunosc mitocani, dar stiu sigur ca d.Pavlicenco nu sta de vorba cu cei care o incurajeaza mai intii de toate , ca daca facem… o sa shie ghini. Pe aceasta categorie de oameni ii trimite usor la plimbat…

  49. Cred , ca Nasan a primit si de la mine un ciubuc pentru un rahat de nota , dar nu pentru ca sunt prost , dar pentru ca el este Hitru si cu putere de decizie.Doreste – imi pune nota.Nu doreste- nu imi pune nota.Ca doar stie clar ca nu ma duc la judecata-licitatie. Dar si noi discutam intre noi cui si chit sa-i dam.Si pretul este diferit- in functie de chit de lacomi sunt Hasanii. Azi nu discutam, dar dupa o vreme nu numai ca v-om discuta deschis, dar le vom cere si sa ne intoarca banii luati prin hirtuire.Si o sa-i dea . Noi v-om crea un ONG a tuturor celor , care au fost hirtuiti sa dea bani si ii v-om invita pe rind pe toti debitorii sa ne intoarca banii inapoi .In mod contrar le v-a fi rusine de Dumnezeu , chind ii v-or trece pragul.

  50. pentru magenta
    Nasan, ai vazut ce patesti chind numeri bani straini? Sa stii , ca Sara are dreptate.Nici eu nu prea am ocazia sa cunosc mitocani, dar stiu sigur ca d.Pavlicenco nu sta de vorba cu cei care o incurajeaza mai intii de toate , ca daca facem… o sa shie ghini. Pe aceasta categorie de oameni ii trimite usor la plimbat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *