SUA ar putea preveni pericolul real al transnistrizarii / bielarusizarii R.Moldova

Interviu acordat de Vitalia Pavlicenco unei reviste occidentale 

 

1. Care a fost motivul pentru care partidul dumneavoastra a declarat necesitatea Uniunii Interstatale  Romania – Republica Moldova?

              

RASPUNS: Este greu de imaginat cum ar putea intra R.Moldova in UE fara acest proiect, care inseamna, de fapt, un Parteneriat strategic bilateral pentru implementarea, in R.Moldova, cu sprijinul major al Romaniei, a reformelor de natura sa faca R.Moldova eligibila pentru comunitatea europeana. Romania este avocatul si sprijinitorul firesc al celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova. Conexiunile din Kiev si din diaspora ucraineano-americana ar arata ca o solutie unionista mai transanta, pentru moment, ar provoca deocamdata retineri din partea fortelor democratice din R.Moldova in aceasta directie. Pe de alta parte, sondajele de opinie confirma existenta a circa 20 la suta din romanii din R.Moldova ca adepti ai conceptului privind Uniunea Interstatala, carora li se adauda procentajul unionistilor clasici. De asemenea, tinerele generatii sint tot mai unioniste, ele nu mai sint impovarate de consecintele deznationalizarii la care au fost supusi parintii si bunicii lor. Exemplul statelor ex-sovietice si ex-socialiste, inclusv al Romaniei, care sint membre ale NATO si UE, sint un stimulent activ pentru schimbarea mentalitatii si a optiunii politice ale populatiei din R.Moldova.

 

2. Ce opinie aveti privind implicarea tot mai accentuata a Rusiei in rezolvarea conflictului transnistrean dupa recunoasterea regunilor separatiste din Georgia?

 

RASPUNS: Republica Moldova sta cu Sabia lui Damocle de asupra capului – adica, daca nu va accepta un Memorandum «Kozak-II», Rusia ar putea incepe recunoastrea graduala a Transnistriei, precum a procedat cu Osetia de Sud si Abhazia. Partidul National Liberal s-a opus puternic agresiunii ruse impotriva Georgiei si a condamnat recunoasterea, de catre Rusia, a independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei. Rusia a propus eliminarea din formatul de negocieri 5+2 a OCSE, UE, SUA, Ucrainei, adica sa ramina numai Moscova, Tiraspol si Chisinau. PNL considera acest lucru extrem de periculos pentru viitorul european si securitatea statului nostru, dar si pentru securitatea europeana si crede ca Rusia si-a pierdut statutul de mediator si de forta de pace, urmind obligatoriu sa se retraga militar din R.Moldova. De asemenea, Chisinaul trebuie sa solicite Vestului identificarea unul alt mecanism de reglemenare a conflictelor inghetate. Ca Rusia sa nu se implice tot mai accentuat in rezolvarea conflictului transnistrean, Occidentul trebuie sa aiba o pozitie clara si consolidata.

3. Ce rol ati dori sa joace UE in reglementarea transnistreana? Credeti ca UE este suficient de implicata in aceasta problema sau ar putea face mai mult?

 

RASPUNS: 1.UE nu trebuie sa forteze azi nici o solutie privind conflictul separatist din Republica Moldova. 2.UE nu trebuie sa accepte transformarea statului nostru in moneda de schimb pentru retragerea trupelor rusesti pe liniile din 6 august 2008, inainte de inceperea razboiului in Caucaz. De asemenea, UE nu trebuie sa ii sprijine pe comunisti, in defavoarea fortelor democratice, doar pe motivul ca azi comunistii ar fi mai predispusi pentru compromisuri, neacceptate, insa, de majoritatea opiniei publice. 3.UE trebuie sa respecte pozitia majoritatii populatiei din R.Moldova, care este, in proportie de 70-80 la suta, puternic anti-federalizare si contra unei autonomii prea largi Transnistriei, pozitie reflectata si in sondajele de opinie. Parlamentul R.Moldova a votat in anul 2005 o Declaratie la inceputul legislaturii 2005-2009, in care se prevede rezolvarea conflictului transnistrean conform Constitutiei R.Moldova si standardelor internationale.

 

4. Ce rol ar putea juca America?

 

RASPUNS: Statele Unite ale Americii ar putea preveni pericolul real al transnistrizarii/bielarusizarii R.Moldova. Exact atunci cind comunistii intentioneaza sa rezolve conflictul transnistrean, in R.Moldova creste numarul cazurilor de violare a drepturilor omului. SUA ar trebui sa se ghideze, in problema transnistreana, nu numai de considerentele «putere», «pace si prosperitate», ci si de «principiile democratice», dar sa faca si ceea ce am sugerat mai sus pentru UE. Inainte ca electoratul transnistrean sa voteze in alegerile din R.Moldova, SUA trebuie sa ceara demilitarizarea, democratizarea si decriminalizarea Transnistriei, conform si documentelor votate de Parlamentul de la Chisinau.

 

5. Ce beneficii ar avea Voronin/PCRM de pe urma rezolvarii conflictului transnistrean? Vedeti aici vreo legatura cu alegerile din 2009?

 

RASPUNS: 1.Comunistii doresc sa se mentina la putere cu orice pret, chiar nedemocratic. Presedintele Voronin are cetatenie si pensie militara rusa, iar consilierul prezidential Mark Tkaciuk, care si-a facut doctoratul la Sankt Petersburg si pare sa fi primit „stipendii” de la servicii secrete ruse, ar vrea sa le aiba si pe viitor. Un electorat transnistrean intr-o Transnistrie nedemocratizata, care ar vota, cica, in proportie de 97 la suta, pentru comunisti sau pentru aliatii lor transnistreni, ar transforma alegerile-2009 intr-o farsa si chiar intr-o crima. Comunistii, care s-au opus independentei R.Moldova pina in 2001, nu au de gind sa rezolve problema transnistreana si sa faca bine in R.Moldova, ci sa faca bine doar clanului mafiot din propriul partid.

 

6. Credeti ca R.Moldova este pregatita pentru reintegrare, daca se va identifica o rezolvare? Ce ar trebui sa se produca pentru ca R.Moldova sa fie pregatita?

 

RASPUNS: R.Moldova nu va fi pregatita pentru o rezolvare transnistreana cit timp radioteleviziunea publica va ramine controlata in mod absolut de partidul/coalitia de guvernamint de azi, pina cind drepturile omului nu vor fi respectate si deficitul de democratie in R.Moldova este enorm. Conflictul transnistrean va trebui rezolvat dupa alegerile din 2009, in spiritul Constitutiei R.Moldova, care limiteaza oportunitatile de referendum si de amendamente la Constitutie cu sase luni inainte de alegerile parlamentare.

 

7. In ce masura Voronin si Smirnov controleaza procesul de reintegrare? Credeti ca Rusia (Medvedev/Putin) este cea care controleaza intreg procesul?

 

RASPUNS: Interesele de afaceri in Rusia ale fiului prezidential Oleg Voronin, precum si statutul de cetateni ai Federatiei Ruse al lui Voronin si Smirnov le minimalizeaza „libertatea de actiune”. Deci, procesul este controlat de Rusia, dovada fiind si ultimele ei “intelegeri” si revendicari – sa fie excluse din formatul 5+2 de negocieri SUA, UE, OSCE, Ucraina. Rusia aplica, in general, dublele standarde – doreste unele principii pentru rezolvarea conflictului transnistren, dar si altele in cazul Ceceniei si Tatarstanului, precum si in modelul agreat de Kremlin privind Uniunea Rusia-Bielarusi.

 

8. Credeti ca ar putea deveni Transnistria “moneda de schimb” in relatia Rusiei cu UE si cu SUA/NATO?

 

RASPUNS: Nu numai ca poate deveni “moneda de schimb”, dar detin unele informatii, inca neconfirmate, ce indica faptul ca UE ar aproba elemente dintr-un Memorandum “Kozak-II” in schimbul retragerii trupelor ruse pe pozitiile dinaintea razboiului ruso-georgian. In SUA sint diverse elemente politice si mlitare ce ar fi gata de sacrificii in problema R.Moldova de dragul schimbarii liniei Rusiei fata de Iran. Moldova poate deveni atragatoare pentru populatia Transnistriei nu prin mentinerea comunistilor la putere si a nivelului tot mai inalt de coruptie, ci prin starea de lucruri de dupa decomunizare, desovietizare si prin promovarea reformelor profunde datorita si a obtinerii unui Acord de Stabilizare si Asociere cu UE, pe care il vor implementa de acum fortele democratice.

 

Chisinau, 5 septembrie 2008

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
  1. Pentru Magenta
    mesajul precedent este pentru Hasan.Acesta este pentru magenta.
    Sunteti foarte agera la minte. Mi-a placut replica DVS la comentariul lui Stalinus cum nu se discuta in public chestiuni foarte importante , asa …pentru urechea prezentilor sa spuna chindva ca el a propus.Interesant este felul tendentios al lui Stalinus.S-a prins ca un iepuras cu coada scurta. Adica tot noi basarabenii suntem niste „tata leanta peste gard” . Va imaginati ce ar face din noi acest Stalinus in caz de ocazional?
    Nu este romin si punctum.Este verisorul lui Stalin.

  2. D-na Pavlicenco, de ce ati sters replica expusa de Sara? Vad , ca nu mai este pe pagina.

  3. Pentru Sara

    Ei, nu chiar asa. Sigur, e greu de tolerat ce spune vizitatorul Hasan, dar asemenea mesaje il vor inrai si mai tare si nu cred ca este bine sa fie asa.

  4. Pentru Iovu

    Imi pare rau, dar nu am sters nici un mesaj semnat de vizitatorul Sara. Am citit si eu o replica aici, i-am dat raspuns ca nu trebuie „chiar asa”, dar nu am sters nimic.

  5. Doamna Pavlicenco,
    ba mi-a placut nespus de mult mesajul Sarei,si sa stie alde Hasan, ca femeile nu-s proaste, cum incerca dinsu sa ne convinga aici pe blog.
    Adica noi pe el sa nu-l inraim,dar el pe noi sa ne inraiasca?
    sa fie sanatos si sa traga invataminte din mesajele astea,de nu…. mai suntem femei pe aici…….facem solidaritate feminina.
    Atunci il vom vedea, cum va mai spune ca postati sub nume diferite.Nesimtitul.
    Aceste mesaje il va ajuta sa faca deosebire,cine este cine.Se cam incurca baiatul.

  6. Sara,
    ma bucur sa constat ca exista pe aici si fauna de genul tau, care gratie emanciparii au si acces la internet si-si pot spune nestingherit si incoerent frinturile de ginduri. La urma urmei, dna Pavlicenco, ce conteaza cita consistenta intelectuala au vizitatorii blogului dumitale. Cu alegatorii e ca si cu banii – ei nu au miros (si ca si banii, in cazul unora, sint extrem de putini).

  7. pentru Hasan
    La mesajul d-nei Pavlicenco am decis sa-mi cer scuze pentru sinceritate .Nu m-am referit numai la DVS , dar la ssituatia generala , care predomina in societatea noastra si care cred , ca nici DVS nu va prieste. Eu cred , ca daca stam si ne ghindim bine , este usor sa criticam tot ce ne apare in fata.Parerea mea este ca omul nu trebuie sa atace si nu va fi atacat. Sau daca cineva este atacat pe ne drept , macar cineva din jur e dator sa incerce sa-i tina aparare. Absolut asa voi proceda , daca Hasan v-a fi injurat de cineva sau mai stiu eu ce …
    Eu prefer sa nu pierd timpul in zadar si sa nu dau o replica , daca nu mi-a placut felul , in care Hasan pina acum a tot incercat sa incolteasca un om , care cred eu ca este net superior multora dintre oamenii , care ne inconjoara.
    D-na Pavlicenco, eu nu voi mai aparea pe blogul DVS , daca nu sunteti de acord cu felul in care am scris replica, dar sa vedeti, ca altii au fost de acord cu mina.
    Noapte buna, Hasan.
    Noapte buna d.Pavlicenco.
    Sara

  8. Pentru Nina

    Nu este usor sa rezisti in fata celor care parca au o misiune sa se comporte intr-un fel sau altul. Dar incercam sa rezistam. daca nu si nu va dori sa discute frumos, eu nu voi mai raspunde, dar vor vedea colegii si il vor judeca, daca vor dori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *