Initiative si realizari ale national-liberalilor

PNL opteaza pentru accederea rapida a R.Moldova in NATO si UE printr-un proiect aparte – nu in pachet cu Ucraina sau cu Balcanii de Vest, ci preluind rapid experienta specialistilor din Romania, fiind asistata de programe ale UE. PNL opteaza pentru conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, sub forma unui „Parteneriat strategic bilateral Pro Europa”, prin care sa fie accelerate reformele in R.Moldova, cu ajutorul Romaniei, in vederea accederii rapide in comunitatea europeana. 

 

PNL a pledat in toate documentele pentru ca – alaturi de Rusia si Ucraina – sa participe la negocierile in problema transnistreana si Romania, preocupata de soarta romanilor de peste Prut si din Transnistria, unde oamenii isi apara, in conditii grele, identitatea nationala romaneasca, limba, istoria, cultura si traditiile.

 

PNL cere continuu retragerea imediata si neconditionata a trupelor si a arsenalelor rusesti din R.Moldova, in baza actelor internationale, inclusiv a Rezolutiei AP NATO de la Amsterdam, 1999, promovata de national-liberali.

 

PNL a promovat constant principiul solutionarii diferendului separatist cu implicarea organismelor internationale si a marilor Puteri, pentru identificarea unui model conform standardelor occidentale, obtinerea retragerii imediate si neconditionate a trupelor rusesti si a fortelor de pace, adoptarea unui Plan Marshall pentru intreaga Republica Moldova si introducerea administrarii externe in zona transnistreana, in vederea pregatirii unor alegeri democratice.

 

Nationalliberalii au promovat, in anul 2002, in Acordul dintre PL (formula 2002) si PNL din Romania sintagmacele doua state romanesti”, considerind obiectiva si corecta identificarea statului R.Moldova ca al doilea stat romanesc”.

 

PNL a propus, in 2002, dupa modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, crearea unei Comisii Nationale pentru elaborarea Conceptiei si a Strategiei de pregatire a R.Moldova pentru UE. Comunistii au preluat ideea si au compromis-o.

 

PNL a propus iesirea R.Moldova din CSI, iesire respinsa si de fortele nationale. Numai abandonarea spatiului eurasiatic, haotic si imprevizibil, poate servi drept garantie pentru integrarea R.Moldova in spatiul european civilizat.

 

PNL a propus in Parlament anularea vizelor la intrarea in R.Moldova pentru cetatenii tarilor membre ale UE.

 

PNL cere ca R.Moldova sa renunte la rolul Rusiei de mediator international privilegiat si de forta de pace in conflictul transnistrean – ca o prima masura de protejare impotriva amestecului Moscovei in treburile interne ale R.Moldova.

 

PNL a inaintat in Parlament proiectul de hotarire privind denuntarea urgenta, de catre R.Moldova, a Conventiei cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana din 1992, aceasta insemnind plecarea asa-ziselor forte de pace si dizolvarea Comisiei Unificate de Control, din cauza carora zona separatista s-a consolidat ca stat.

 

PNL a propus in Parlament iesirea R.Moldova din Memorandumul-1997, prin care Tiraspolul a obtinut dreptul la activitate economica externa independenta.

 

PNL a colectat 26 de semnaturi ale deputatilor (din necesarul de 34) pentru modificarea art.13 din Constitutie – privind limba romana – si 13 semnaturi pentru modificarea art.11 – pentru eliminarea neutralitatii militare a statului. Tinerii national-liberaii au remis Summit-ului NATO de la Bucuresti un Mesaj de atasament la valorile euratlantice.

 

PNL condamna Marea infometare din Ucraina si foametea organizata in Basarabia dupa ocuparea din anul 1940.

 

PNL a cerut in Parlament condamnarea oficiala a crimelor regimului comunist, conform Rezolutiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

 

PNL a invocat ilegalitatea PCRM pe arena politica a R.Moldova. Hotarirea Prezidiului Parlamentului din 1993, de repunere in legalitate a partidelor de sorginte comunista, nu a fost publicata in Actele Oficiale, nu a intrat in vigoare.

 

PNL a participat activ la modificarea legislatiei privind despagubirea persoanelor deportate de regimul comunist-stalinist.

 

PNL a initiat si desfasurat audieri in Fractiuni parlamentare privind Istoria Romanilor.

 

PNL a initiat modificarea legislatiei privind acordarea de asistenta materiala participantilor la razboiul de la Nistru, vaduvelor si copiilor lor.

 

PNL a cerut verificarea – de catre o Comisie independenta – a legalitatii averii Familiei Voronin.

 

PNL a cerut finantarea, conform legii, a justitiei nationale, pentru a deveni independenta.

 

PNL a creat, pe 8 martie 2008, Organizatia Femeilor National-Liberale si pe 25 martie – Organizatia Tinerilor National-Liberali.

 

PNL a participat, pe 27 martie, la marsul dintre Parlamentul R.Moldova si istorica Sala unde s-a votat, in anul 1918, Unirea Basarabiei cu Romania si a dansat Hora Unirii in Piata Marii Nationale!

 

PNL a marcat pe 9 mai Ziua Europei in Scuarul Operei Nationale, actiune la care au participat alte trei partide de centru-dreapta.

 

PNL a avertizat societatea ca anul preelectoral 2008 este pierdut politic, economic si social pentru R. Moldova, deoarece Clanul mafiot Voronin se va ocupa numai de pastrarea puterii prin alegerile din 2009, ce nu pot fi libere si democratice sub un regim dictatorial.

Loading Facebook Comments ...

84 Comments

Add a Comment
  1. Mai bine ne-ati explica efectele produse ca urmare a fiecarei initiative luate. In concret.Sper ca ati inteles de data asta !

  2. Iti spun eu Marele Ochi care sunt rezultatele.
    In urma intilnirilor din teritoriu cu Doamna Pavlicenco,in cadrul carora s-au plins parinti si elevi,mai ales cei din clasele bilingve,ca copii lor nu au dreptul sa participe la olimpiada republicana la limba franceza, sub pretextul ca cunosc prea bine limba franceza.Anul trecut pentru prima data a fost organizata aceasta olimpiada de catre AUF,desigur gratie Doamnei Pavlicenco.Ministerul Educatiei n-a facut nimic decit sa imite acest concurs chipurile organizind inca o etapa,de fapt fiind acelas concurs.(sa nu se spuna ca Ministerul nu lucreaza,in deosebi ex-ministrul Tvircun)I etapa -organizata de AUF, a doua- de Minister.
    Si ma intreb, de ce trebuiau tesuti intr-atit copiii? ca la finele acestor etape,sa ma bucur si eu ca profesor,de faptul ca una din elevele mele a ocupat locul III la aceasta olimpiada organizata in doua etape.
    Curind iti voi mai spune ce rezultate mai sunt din toate aceste initiative.Dar mai asteapta nitel.

  3. Nu va suparati doamna Pavlicenco, dar daca in locul PNL puneam numele „Vova”, erau practic aceleasi efecte. Oricine poate sa faca declaratii care de care mai spumoase si mai pompoase, dar sa vedem care au fost si efectele. A fost vreo initiativa din cele inaintate de PNL realizata? Mi-as dori mult sa va laudati cu realizarile. Va multumesc mult!

  4. pentru Alexandru

    Alexandre , ar fi fost un miracol sa fie acceptate initiativele inaintate de d.Pavlicenco. Dar chiar credeti ca vor accepta comunistii vreo idee sau vor adopta deciziile respective prin vot?

    Parerea mea este ca efectul initiativelor inaintate de Vitalia Pavlicenco este demascarea de fiecare data a reavointei comunistilor de a adopta initiative propuse de partidele democrate. Poporul trebuie in sfirsit sa constientizeze ce inseamna „comunism”.
    Dar stiti cumva un alt parlamentar sa vina cu mai multe initiative dechit doamna Pavliceycoa de a schimba spre bine situatia in tara/
    Bafta in toate

  5. Pentru Marele Ochi

    Din aceasta replica inadecvata rezulta doua lucruri:

    1. Ori incurcati Opozitia cu Puterea intimplator sau cu buna stiinta, in plus, uitind in ce stat va aflati si cine se afla intr-un mod monopolizant la putere.

    2. Ori faceti demagogie din invidie. Un singur exemplu, expus pe blog in discutii: datorita initaitivei mele R.Moldova a anulat, totusi, printr-o alta initiativa, vizele pentru tarile UE, fapt care a condus la adoptarea regimului-tip de vize pentru Moldova spre UE, care, asa cum era „tip”, nu fusese acordat R.Moldova. Iar vize pentru Ue era doar in RM si in Bielarusi… In rest, nu prea inteleg despre ce realizari vorbiti, ca doar la fiecare punct e scris ca e depusa initiativa legislativa ori sint adunate semnaturi. Pe cine vreti sa induceti in eroare, va intreb pentru ca acest blog este vizitat d eoameni destepti, din cite vad eu?! Chiar este atit de greu sa intelegeti finalitatea sau va „trebuie sa nu intelegeti”?

  6. Pentru alexandru:

    Imi spui si mie daca toata tevatura cu adoptarea Conventiei privind micul trafic la frontiera promovata de PLDM s-a soldat cumva cu adoptarea Conventiei?

    In rest, citeste, prin aceasta prisma, raspunsul dat Marelui Ochi. In al doilea rind, manifesta rabdare si mai citeste odata textul intitulat exact „initiative si REALIZARI ale national-liberalilor”. In al treilea rind, nu fii atit de impatimit de ceva ca sa nu ai o prea mare dezamagire. Cred ca intelegi la ce ma refer.

    Iara daca nici dumneata nu faci diferenta intre un regim democratic, unde sint acceptate initiativele bune, si un regim comunist postsovietic subordonat Rusiei, care are cu totul alte interese si planuri decit realizarile si initiativele national-liberalilor, atunci nu vad diferenta dintre unii necomunisti si comunisti.

    Oare nu din cauza asta, ca lucrurile sint mereu nelimpezite si amestecate, avem ce avem in Moldova? Care alt partid decit PNL a raspuns celor 10 puncte formulate de ziarul TIMPUL referitor la optiuni de o importanta definitorie pentru destinul nostru? Oare nu e clar ca cei orientati spre Est nu vor sa accepte initiativele care indreapta societatea spre Vest?

  7. Am „descoperit” un sit care il prezinta pe Voronin in situatii „neconforme” cu morala, comunista chiar.
    http://www.interesulpublic .ro/22-01-2008/Voronin-sex-cu-nevasta-ministrului-de-externe.html
    As vrea sa ne spuneti cat „gir” de credibilitate putem sa dam acestor acuze si cat „adevar” pot sa cuprinda aceste „stiri”. Si daca este un „gram” de adevar in aceste stiri referitoare la Voronin, ce atitudine a luat sau ia in continuare PNL pentru „demascarea” atitudinii „imorale” a Sefului Statului. Multumesc pentru intelegere si va urez sa luati Alegerile din 2009.

  8. Mai trebuie un punct. Cel mai important, care ar suna in felul urmator –
    Constientizind importanta alegerilor parlamentare din 2009 pentru viitorul democratic si romanesc al Basarabiei, ponderea reala a partidului si contraproductivitatea dispersarii electoratului national-democat, am decis unilateral sa aderam la PL. Va fi cel mai consistent punct si singura realizare palpabila a formatiunii date si a presedintei lui.

  9. „…am decis unilateral sa aderam la PL.”

    Hasan, d-a Pavlicenco inca de la inceput cind a fost expulzata din AMN a vrut sa mearga in PL, insa dl Ghimpu a spus ca daca vrea poate sa vina doar ea, de restul nu are nevoie. Si d-a Pavlicenco a spus ca ea a ramas cu echipa si au format PNL. Cred si eu ca ar fi super daca ar fuziona in PL. Atunci as sti ca nimic nu va duce la acea ca dispersarea asta de care vorbesti sa se produca. Pentru ca intre ei, intre aspiratiile lor nu exista nici o deosebire, chiar si d-a Pavlicenco a spus asta. Iata sa comparam PL de PLDM atunci sunt sigur ca sunt deosebiri in asiratiile lor, de asta o fuziune cu PLDM nu stiu daca ar fi atit de potrivita, insa fuziunea PNL in PL este poate chiar dorita de multi, mai ales care au aspiratii sanatoase indreptate spre restabilirea limbii romane ca limba de stat, spre restabilirea identitatii noastre romanesti, spre restabilirea spatiului romanesc.

  10. Pentru eugenb

    Poate ca sint persoana care am avut curajul sa-l intreb pe ministrul de externe ce crede el despre ceea ce se spune despre Voronin si sotia sa. Mi-a spus ca stie si ca le stirnesc „drugii”, probabil – asa inteleg eu – i-a avut in vedere pe agentii antiStratan de la Presedintie.

    PNL este aproape singurul partid care a pus problema legalitatii averilor Familiei Voronin, crearii unei comisii independente pentru asta, problema facerii publice a tuturor averilor lui Oleg Voronin, problema crearii unei comisii sa verificare sanatatea lui Vladimir Voronin care lasa de nbanuit, eu, Vitalia Pavlicenco, am indemnat Opozitia sa facem in anul 2008 impeachment lui Voronin ca sef de stat, de asemenea, l-am chemat in judecata pentru ca m-a ponegrit la NIT si dosarul a fost acceptat la CEDO. Site-ul de care spuneti inca nu l-am vazut. Acum sint la Forul economic de la Krynica, Polonia, de unde incerc sa nu raman prea datoare cu raspunsuri pentru blog.

  11. Pentru Hasan

    Stai pe pace ca nimeni nu va declara ca adera la cineva. Acesta e un proces civilizat, nu fortat ca doreste Hasan sau ca isi bate joc de acest proces cel ce sta in spatele cuiva de pe blog. Daca sta nu stiti, imi pare rau. Eu nu am vazut consistenta la PL decit ca lumea, satula de comunisti l-a votat pe Chirtoaca. Dar la nivel drepublican – cit a luat PL in alegerile locale? Si nici acum nu se prea extinde, mai ales ca pirghiile din municipiu le-a scapat. Din prea multa „inteligenta” care, transpusa in comportamentul pelist, inseamna infumurare si intoleranta, incapacitate de dialog si compromis, incapacitate de a lua decizii, de a gestiona situatii grele, de a ceda, de a prioritiza lucrurile, de a se purta civilizat.

  12. Pentru socolenco

    Sint de acord ca multi alegatori sint pentru fuziunea PNL-PL. Chiar la diferite mitinguri se apropia lumea si spunea – dna Pavlicenco, haideti sa mergeti PNL cu PL, sa fie Chirtoaca presedinte, Dvs. – vicepresedinte si noi sa va votam. Dar intrebarea ramine – Chirtoaca este decident in PL? Eu cred ca nu. Ghimpu discuta cu cineva? Nu. Chiar recent un presedinte a discutat cu el si, dupa asta, mi-a spus ca nici nu vrea sa reproduca ce a spus el. Deci, asta e si eu nu inteleg de ce atita vorbarie. PNL-istii sint oameni asezati, nu zmunciti si nesabuiti. Eu mai bune nu participa la alegeri decit sa mearga sa ii balacareasca cineva care nu e model de intelectual roman din Basarabia.

    Si inca ceva. Pina cind nu vedem din cauza cui nu are loc unificarea fortelor, degeaba vorbim. Eu intreb – daca noi, PNL, sintem rai si natingi, de ce nu are loc unificarea intre PL, PLDM. AMN, MAE, PE etc.? Fara PNL.

  13. PNL-istii sint oameni asezati, nu zmunciti si nesabuiti. Dar Dvs. ? Ce crede lumea despre Dvs. ? Ca nu sinteti zmunicita si nesabuita ? Eu aud alte lucruri si as vrea personal sa ma pot convinge ca nu au dreptate. Am asistat la o lansare de carte la Uniunea Scriitorilor si acolo era un fost coleg de partid de-al Dvs. Unul din acele partide prin care ati fost. Si din cite va descria, la o micuta petrecere care a urmat, portretul nu parea sa fie unul foarte simpatic. E drept ca dupa asta a trecut si pe la Ghimpu. A fost amuzant…

  14. PE ? Ce e PE ? Partidul European ? Ha, ha ! Partidul SIS-ului. Poate ca e cazul ca PNL sa se uneasca numai cu PE si MAE ? Ar fi o bijuterie de partid, mai ales daca l-ati pune pe Viorel Ghimpu presedinte. Atunci si Tarlev ar arata ca un gigant intelectual. Si nici n-ar mai fi vreun pericol legat de numarul alegatorilor pe care le-ar putea pierde partidele cu sanse. Pierderile vor fi minime si compensate de savurarea spectacolului gratuit.

  15. Si inca ceva. Ca sa fie echipa completa sa n-o uitati pe Violeta Cusnir. Pina atunci ea vine de la lucru din Italia. Ea are multe voturi in Calarasi. Vreo 50. Tot e inainte. O puteti pune presedinte de onoare ca tot Ruty vrea presedinti de onoare.

  16. Pentru Hasan

    In primul rind o cheama Valentina Cusnir. In al doilea rind – numai daca e adevarat – stiam ca se vrea la PL. Si aparticipat la sedinte ale Consiliului municipal Chisinau aparindu-i fizic pe adeptii PL in fata lui Oniscenko.

  17. Pentru Hasan

    PE inseamna Partidul European si e condus de Viorel Ghimpu, un alt nepot al lui Mihai Ghimpu. Nu stiu despre legaturile acestui partid cu cineva sau cu ceva.

    Cind era in viata Gheorghe Ghimpu, el nu era in acelasi partid cu Mihai Ghimpu si glumele erau ca la Ghimpi fiecare are cite un partid. Asa o continua si nepotii.

    Inca nu se pune problema unirii cu MAE. Din cite stiu – numai daca e adevarat – le place PNL, dar nu le place Pavlicenco. Ce sa-i faci, de aia la noi e asa cum e – ca ne tot place sau nu ne place cineva. Daca actionam si noi, national-liberalii, asa, nu mai faceam fuzionarile din 2001 pina in 2005.

    Eu cred ca pe Viorel Ghimpu l-ar putea lua presedinte sau vice ori Mihai Ghimpu, ori Chirtoaca, cine va fi la manivela. Nu cred ca glumele rautacioase sint oportune, cel putin din simplul motiv ca Viorel e tot Ghimpu si e nepot al lui Mihai Ghimpu si e verisor cu Chirtoaca, nu cu Pavlicenco. sau chiar va scapa asta atit de usor? Si eu, cae va credeam perspicace…

    Dar cit de ginganti intelectuali sint Familia Ghimpu, impreuna cu toti nepotii, cu morgi superserioase si cu povara tarii pe umerii fragili, pe care ii apasa prea trare, asta o va aprecia electoratul nostru, foarte informat.

  18. Viorel Ghimpu e in afara PL si e bine acolo sa si ramine. Nu cei de la PL ci Dvs il doreati intr-o echipa. De aici si aprecierile pe care le-am facut. Nu cred ca dna Cusnir, Valentina, va ajunge la PL pentru ca asta ar lovi serios in imaginea partidului. Ea nu e nici tinara si nici inteligenta si se numara printre cei care a votat la 4 aprilie. Bine n-a votat, dar nici n-a condamnat imediat votul. Ca acuma-i pare rau, e altceva. Am mai spus si mai repet – sper ca Chirtoaca va fi consecvent pina la capat. Daca faci troc cu Cusnir sau cu ceilalti doi deputati ex-PPCD, numele lor imi scapa, atunci e deja lipsa de consecutivitate. Si cei de la PPCD sau PNL ori PLD vor ataca imediat pe punctul acesta.

  19. Pentru Hasan

    1. Eu nu am spus ca noi l-am dori pe Viorel Ghimpu. Parerea mea personala este ca acest partid nu trebuia sa apara. Dar asa apar partide conduse de Ghimpi. Si daca e Ghimpu, spuneam ca nu trebuia sa continue traditia Familiei de a face mai multe partide, si a nu fi, toata familia, intr-un singur partid. Am spus ca toate partidele enumerate ar fi bine sa fie in unul, pentru a simplifica optiunea, despre care vorbesc mai multi. Dar asta inca nu inseamna ca este o varianta corecta.

    2. Parerea mea este ca Valentina Cusnir este apreciata de oameni, chiar daca aprecierea lor nu coincide cu a lui Hasan.

    3. Chirtoaca a justificat la PRO TV votul din 4 aprilie, intr-o emisiune comuna cu Filat. A spus intr-un fel ca nu era alta iesire. Eu mi-am expus punctul de vedere despre ce era de facut atunci.

    4. Pe cei doi deputati ii cheama Ion Neagu si Zoia jalba.

    5. Consecventa sau consecutivitate?

    6. Nu am atacat primii PL. Chiar am propus – si ne-a reusit – dupa prima conferinta a comunitatilor romanesti, de aproape doi ani, sa facem o conferinta de presa comuna cu Serebrian si Chirtoaca, la Parlament, si am spus ca grupul PNL – ca inca nu eram partid, ci proaspat eliminat din AMN, il poate sprijini pe Chirtoaca la primar. pe mine lumea nu m-a votat – si mi-au spus multi – petru ca aui zis ca nivelul meu nu e de Primarie, ci de Parlament. Nu m-au crezut ca sint primar si eu nu trebuia sa candidez, ci doar sa sprijin echipa pentru Consiliul municipal. Dar colegii au spus ca ii tradez daca nu candidez si, pentru un partid inregistrat de trei luni, chiar da alumea pe noi – pe Taranu si pavlicenco – ne cunostea – noi am luat bine, dar si rau, pentru ca nu ne-au ascoiat cu PNL. In multe localitati – ne-au spus mai tirziu – au votat parca pentru noi, dar au aplicat stampila in patratelul PL.

    Si vreau sa vad cit ai s-o tii cu ironiile? Daca raspunsurile mele serioase nu te aranjeaza, sa stii ca am sa-l ascult pe Jay si am sa consider ca pe dumneata te intereseaza nu raspunsurile si dialogul, ci oportunitatea de a jigni si a improsca rautate. Atunci eu nu voi mai reactiona. Uitindu-ma la asemenea reactii, chiar ma gindesc – ce dezonoare pentru simpatizatii dumitale ca te prezinti asa.

  20. „Sint de acord ca multi alegatori sint pentru fuziunea PNL-PL.”

    D-a Pavlicenco, iata dvs spuneti ca ati fost totdeauna liberala, asa cum sunteti si acuma. Dar eu ma intreb, va simtiti totodata si libera in actiunile dvs? Pentru ca de ce va intreb asta: pai, iata stiu ca dupa ce ati fost expulzata din AMN dl Ghimpu v-a invitat in PL, dar ce ati spus dvs? Ati spus ca nu, eu merg cu toata echipa, singura nu pot sa merg in PL. Pai, d-a Pavlicenco, cum explicati acest atasament fata de „echipa” caci nici nu ati spus cine este echipa dvs; poate dl Taranu si alti fosti nomenclaturisti care au scris carti si ode comunismului si care nu au regretat niciodata asta – public. De ce spuneti ca sunteti liberala, insa nu actionati liber? Cum se poate de explicat asta? Mersi!

    Am impresia ca de asta si ati fost investita in aceasta functie de presedinte a PNL, pentru ca acea echipa se cam temea ca nu mergeti cumva pe urma la PL. Si apoi dvs nu vedeti ce echipa fidela aveti cind unii din ei au mers fara nici un regret in PLDM, asa cum este dl Vlad Darie. Imi pare rau, dar cred ca inca continuati sa fiti fidela unei echipe care nu va este tot atit de fidela cit sunteti dvs. As crede ca daca sunteti liberala, trebuie si sa actionati liber, asa cum va cere sufletul si ratiunea si nu cum vrea echipa. Pentru ca altfel eu pot sa concluzionez ca dvs nici nu veti actiona in spirit liberal, ci asa cum va placea echipei.

  21. „3. Chirtoaca a justificat la PRO TV votul din 4 aprilie, intr-o emisiune comuna cu Filat. A spus intr-un fel ca nu era alta iesire. Eu mi-am expus punctul de vedere despre ce era de facut atunci.”

    D-a Pavlicenco, si-a expus punctul de vedere, de ce trebuie sa amintiti de asta atit de des. Va rog sa transpuneti mai bine acel interviu aici integral ca sa ne facem noi singuri concluziile si nu sa ne fortati sa credem ceea ce credeti dvs despre acea opinie. Mersi!

  22. Nu e cazul sa amestecam familia cu politica si facem partide-clanuri, partide-familii. Am citit imediat dupa fuziunea PSL cu PDM in presa despre relatiile de rudenie care au stat la baza acestei fuziuni. Am fost pur si simplu oripilat. Am crezut ca-s inventii berlinschiene, dar nu. Pas cu pas am constatat ca lucrurile sint asa cum erau descrise acolo. Si tare sper ca PL nu ava ajunge sa fie tot asa un partid al finilor aceluiasi nanas.

  23. Pentru socolenco

    Le-am dat la baieti sa caute fragmentul cu ce a spus Chirtoaca. Ei inca nu au putut deschide DVD-ul, voi incerca atunci cind revin la Chisinau. Eu nu am uitat ca am promis sa reproduc intocmai afirmartia lui Chirtoaca.

    De ce amintim? pentru ca nu-mi place cind cineva ma tot oboseste cu sfinti. Nu este sfint nimeni, dar daca ai facut o declaratie sau actiune – justifica-le. Eu imi justific declaratiile si actiunile. Dar daca altul nu justifica, asta nu inseamna ca nu ele nu exista.

    Eu nu cred ca am pacatuit prea mult in viata asta, ca nici nu am doar 29 de ani, ci, iata, in curind – 55. Dar nici sa mi se tot inculpe ceva, in raport cu sfintii. Ca sint tineri, dar deja nu sint sfinti, insa ei nu au trait in regimul sovietic, asa ca noi. E usor sa fii sfint nenimerind in regim dictatorial, dar cine stie cum avea sa se comporte cineva fiind pus intr-un regim nefast? Nici nu-mi place sa imi faca observatii si sa imi indice ce si cum adeptii unor repetenti din regimul trecut sau care au absolvit scoala nu cu certificat de absolvire, ci cu certificat in care se arata ca a ramsa cineva cu niste restante. Adica a invatat prost, iar acum asta e o virtute…

    Eu sint mindra ca am spus ca sintem cu echipa, pentru ca daca procedam altfel, tot voi aveati sa-mi spuneti ca sint oportunista. Situatia iese ca, oricum ai da, e tot rau, dar asa nu este adevarat. O solutie este, totusi, mai buna decit alta. Si eu cred ca nu am avut dreptul moral sa nu fiu alaturi de echipa care m-a promovat in Parlament, prin toate structurile colective ale partidelor in care noi am fuzionat, chiar daca am meritat, ca am muncit, dar poti si sa muncesti si sa fii usor debarcat. pe mine echipa nu m-a debarcat.

    Unde e limita intre morala si libertate? Libertatea este de a alege, de a proceda corect. Acum despre echipa deschideti rubrica Biroul Permanent Central pe site-ul http://www.pnl.md si veti vedea echipa, plus o parte din cei care au plecat la PLDM, dar atunci au inregistrat ei denumirea de PNL la Ministerul Justitiei si eu eram alaturi de ei, nu seful lor.

    Taranu nu a fost nomenclaturist, a fost si este istoric, om de stiinta. El a explicat despre cartile scrise, care nu sint cele mai groaznice, adica asa cum ii place lui Chirtoaca si lui Rosca sa le umfle. Eu nu cred ca Taranu trebuie dat afara din partid ca a scris carti sub regimul comunist. PL-ul si adeptii sai vor ramine izolati daca ii vor ponegri pe toti si ii vor baga in trecutul, de care acestia s-au despartit si au facut alte actiuni acum, fara a mai cirti de atunci. Eu, cind am fost invitata in PNL, Taranu era acolo si este un bun ideolog. Stiu ca asta nu place multora, insa la noi desteptaciunea si intelepciunea sint obiecte de invidie. De aceea si ne conduc trogloditii. Spunea un filozof franceaz – Mafia, ca si Intelectualii, nu-i omoara decit pe ai sai.

    Eu cred ca nu intelegeti corect libertatea. Asta nu inseamna ca umblu din capul meu. Am o familie, un grup politic si sintem impreuna de multi ani, actionam unit, coordonat si asta e bine. De ce credeti ca aas fi liberala ca sa fiu singura, mai ales cind opiniile impartasite de mine sint impartasite sid e colegii mei. Iar actiunile – le discutam.

    Nu este adevarat ca Vlad Darie a mers fara regret la PLDM. Au fost si niste calcule, la care nu doresc sa ma refer. Are si Vlad Darie doza sa de misoginism, ca toti barbatii, dar au fost si motive de alt gen, in afara de relatia lui cu mine sau cu Rusu, cu alti colegi la care a tinut si, sper, mai tine.

  24. Da, mersi ca mi-ati indicat unde sa gasesc echipa. Am mai fost pe acea pagina si alta data si iata ma oprisem la numarul doi. Dvs imi spuneati odata ca dl Rusu a avut de doua ori posibilitatea sa devina parlamentar, dar nu a fost oportunist si nu a mers. A oferit posibilitatea celor mai tineri sa mearga in parlament. Ei bine, atunci am spus ca respect acest gest.
    Dar iata am fost mirat cind cautind daca in iulie 2005 a participat Braghis in campania electorala pentru primarie, asa cum se spune pe Unimedia, si care ar fi acumulat 20%, am dat si de dl Rusu, care in noiembrie 2005 a participat din partea AMN. Pai iata nu inteleg, parlamentar nu a dorit, dar primar a dorit? Cum puteti sa-mi explicati asta. Mersi!

  25. „Nici nu-mi place sa imi faca observatii si sa imi indice ce si cum adeptii unor repetenti din regimul trecut sau care au absolvit scoala nu cu certificat de absolvire, ci cu certificat in care se arata ca a ramsa cineva cu niste restante.”

    Cine si cind v-a facut asa observatii? A fost asta cineva de la PL? In genere care au fost in ultimul timp sulitele venite din partea PL, pentru ca nu prea am vazut pare-mi-se.

    Si apoi acolo cu sfintii: D-a Pavlicenco, eu va inteleg perfect cind vedeti cum multi il cam idolatrifica pe Dorin Chirtoaca, insa cred ca chiar daca dvs nu aveti o vina direct, vina oricum este a toata generatia din care faceti parte, in special cei care au fost la guvernare inca de la declararea independetei sau si mai tirziu.

    D-a Pavlicenco, iata acuma vad cum toti aclama si chiar condamna PL ca nu a stiut cum sa gestioneze o mica victorie in CMC. Dar eu stau si ma gindesc, dar de ce nimeni nu se gaseste si sa condamne MAREA VICTORIE de dupa declararea independetei. Iata atunci nu s-a gestionat victoria cum trebuie, pentru ca daca ar fi fost gestionata cum trebuie am fi fost in alta situatie, poate ceva apropiat situatiei din tarile Baltice. D-a Pavlicenco, cind vad cum liderii PPCD se dau pe linga acei lideri din tarile Baltice, precum ca au luptat concomitent, ei acolo si frontul popular la Chisinau. Si sa vedem cum a fost gestionata aceasta victorie acolo si cum a fost gestionata acum. Iata de ce, d-a Pavlicenco, masele acum dau vot de blam tuturor celor care nu au stiut cum sa gestioneze victoria mare din anii 90. Si numai pentru ca Dorin este din alta generatie, numai pentru ca el nu a participat la proasta gestionare – iata numai pentru asta el are un enorm avantaj in fata tuturor candidatilor si asta s-a vazut si in campania de la Primarie. Pentru Dorin nu au votat doar cei cu aspiratii pro Romania, el singur a spus ca a observat ca au votat multi si din cartierele de rusi. Deci iata de ce asa se intimpla ca el acum fara mare efort, si poate ca fara mari merite sa fie cotat atit de inalt fata de cei care au facut multe, dar au avut nenorocul sa se afle prin cei care nu au stiut cum sa gestioneze marea victorie din anii 90, dar care au fost direct responsabili de asta. Si iata eu cind vad cum PPCD se mindreste ca ei sunt mostenitorul de drept a frontului popular, eu in locul lor mi-ar fi rusine sa spun asta stiind ca nu a fost gestionata asa cum trebuie acea victorie. De asta va rog sa nu fiti invidioasa ori pizmasa fata de Dorin. Este norocul lui si trebuie sa-l apreciem ca el singur ori cu indemnul altora a avut curajul sa candideze si sa cistige primaria. Eu personal il apreciez pentru asta cu toata ca recunosc ca de la inceput aveam si eu careva rezerve fata de el. Dar cu timpul vad ca el se descurca bine si chiar daca nu are destula experienta, activitatea la primarie va face din el unlider adevarat, insa noi acum avem nevoie de asta mai mult ca aerul.

  26. D-a Pavlicenco, dvs intr-un comentariu anterior ati spus ca vreti mai repede sa puteti transmite functia pe care o aveti unui tinar. Dar din postarea de mai sus as crede ca dvs inca mai pretindeti la functii si chiar sunteti dispusa sa protestati contra lui Dorin Chirtoaca pentru ca el este cotat atit de sus cam fara merite. Mai sus am incercat sa explic de ce asa se intimpla, de ce masele l-au sustinut atit de mult in campania din 2007, pentru ca daca privim in 2005 la fel a obtinut un procent bun. D-a Pavlicenco, eu nici nu spun ca dvs nu ati avea o experienta buna aflindu-va atitia ani in parlament si care ati fost implicata in multe procese si metamorfoze de pe scena politica. Dar vedeti si dvs ca acuma pentru noi este cea mai scumpa coeziunea dintre fortele democrate, pentru ca orice sulita de-a dvs indreptata catre Dorin este un plus in favoarea comunistilor, pentru ca ei de fapt si asa nu se tem de el si il cam desconsidera, insa s-au convins in 2007 ca nu e de glumit si nu e de recomandat sa-ti dezpareciezi concurentul. Si iata stiu ca si PL are iesiri cam critice fata de toate partidele – si PNL, si PLDM si AMN. Stiu ca sunt critici, ca spun totul transant, si nu vreau sa spun ca sa-i tolerati pentru toate. Stiu ca au si ei unele slabiciuni, ce tine de experienta, mai stiu eu poate si iesirile agresive, dar ceea ce pot si ma incumet sa cer este cel putin ca dvs chiar daca ii criticati sa fiti OBIECTIVA si netendentioasa! Pentru ca atunci cind esti obiectiv si critici in stinga si in dreapta este ceva ce trebuie sa se intimple intr-o socientate sanatoasa, dar cind toate partidele se critica tendentios, atunci se primeste ceva urit de tot. Este incultura, nu stiu ce sa spun altceva. Deci va rog mult sa nu faceti asa ca prin iesirile dure sa-i ajutati tot pe comunisti in lupta lor contra partidelor democrate. Cit mai obiectiv si cred ca fii obiectivi ati putea sa le cereti si celorlalti concurenti electorali sa fie la fel – indiferent cine-s ei: si PL, PLDM, AMN si celelelalte partide. Pentru ca chiar daca dvs spuneti ca la noi e jungla, atunci va spun ca sunt sigur ca la asta isi aduc contributia toate partidele inclusiv si PNL.

    Eu acum nu stiu ce anume v-a motivat sa repetati pe blog ca Dorin in nu stiu ce emisiune a justificat acel vot, dar eu cred ca decit repetind as fi fost mai bine sa puneti aici la dispozitie acea informatie si noi sa o interpretam asa cum consideram. Si apoi nu stiu, nu mi-ati spus daca ei v-au atacat inultima vreme, ma refer la PL, dar sa fie si alte partide, eu nu cred ca trebuie sa dati numaidecit lovitura de raspuns daca nu aveti un motiv bine intemeiat. Daca si aveti careva motive sa criticati un partid, atunci puteti sa pastrati acea informatie si sa o lansati doar atunci cind si ei va vor ataca. In asa caz toti vor fi si mai atenti si nu vor avea tentatia sa critice tendentios. Cred ca este cea mai mare greseala pe care poate sa o faca partidele democrate acuma inainte de campanie electorala – de a se critica tendentios.

    Si ca sa completez idea pe care am inceput-o la inceput: dvs chiar si daca mai pretidneti la careva functii atunci nu trebuie sa o faceti cu orice pret doar pentru ca aveti experienta. Da, nimeni nici nu neaga asta, dar iata cum a facut dl Mosanu – el era membru de onoare, deci mai mult pe post de consilier. Cred ca dvs trebuie sa mergeti pe urmele lui si daca din anumite motive in viitorul scrutin nu veti obtine in deajuns voturi pentru a va promova cu ajutorul PNL in parlament asta nu inseamna ca noi nu avem nevoie de dvs. Experienta dvs este foarte pretioasa si cred ca tinerii au nevoie mare de consilieri ca dvs, insa nu trebuie sa-i dam la o parte pe tineri doar pentru ca au experienta putina. Iata va rog sa va ginditi la asta si sa-mi spuenti sincer ce credeti despre asta si daca un post de consilier pentru un tinar politician ar fi pentru dvs suficient si onorabil. mersi

  27. Spuneati undeva, doamna Pavlicenco ca jurnalistul Vlad Darie ar fi misogin si ca a plecat de asta la PNL. Nu stiam ca a fost acolo, eu nu am auzit de multa vreme de el, de foarte mult, inca de cind eram student si mai priveam Catalanul. Nu era jurnalist rau.
    Eu nu cred, doamna, ca toti barbatii sint misogini. Si nici liderii. Probleme poate are Urechean. Ceilalti lideri isi educa femeile lor politice de serviciu pe care le scot cind le trebuie, le flutura, le arata si iar le pun la loc. Rosca a produs femei de genul Valentina Cusnir, Serbrean pe Olga Nikolenko, Diacov pe doamna Buraga (care a fost la mine in sat si nu vorbea de cit de bun, inteligent si frumos e seful ei). Eu am cunoscut binicel una din ele si una din cauzele deziluziei de un anume partid liberal a fost chiar acea femeie-politician. Si daca e vorba de asa cucoane in politica apoi si eu sint misogin. D

  28. Hasan,
    ce te razboiesti bre, cu femeile?Ce nu-ti plac?Sunt mai putin inteligente decit voi, barabatii?
    Am mai intilnit de-alde tine si Octavian Grama din PLDM, care nu-si stimeaza nici chiar mama,singur cu limba lui a spus-o.Le-a vorbit foarte urit pe sotie si mama.Apoi ce parere si atitudine sa ia lumea fata de-alde voi?
    Tu nu crezi ca de se ridica femea,dau de dracu barbatii?
    Fii mai atent ce spui!

  29. Pentru socolenco

    Despre Rusu.
    Nu a dorit nici parlamentar, nici primar. Dar echipa AMN il propunea la functia de primar pe Urecheanu, din nou dupa ce a decis sa aleaga Parlamentul in 2005. Nimeni din AMN nu-l infrunta pe Urecheanu. Rezulta ca AMN nu avea sa aiba un candidat, ceea ce nu era explicabil si compromitea imaginea AMN. National-liberalii l-au convins pe Rusu sa faca asta. El este presedintele Uniunii Industriasilor si Intreprinzatorilor, este un bun manager. A luat 10 la suta – cu 2 la suta mai mulot decit recentul candidat la primar din partea AMN, Leonid Bujor, din echipa pura a lui Urecheanu. In trei saptamini sa iei 10 la suta, mai mult decit a luat Filat in recentele locale la Chisinau, e ceva. fiti de acord. Mai mult – cu acordul tacit al lui Urecheanu, din partea ecologistilor a candidat Oleg Cernei, care era membru al Consiliului politic al AMN. A fost o lucratura. Dupa care am cerut eliminarea lui Cernei, dar ne-au eliminat pe noi. Sint jocuri murdare facute de echipa lui Urecheanu. Iata de ce cu el nu te prea poti porni la drumul mare. Este influenta de reteaua din jurul sau, ca sa nu spun de lingusitorii care ii plac. Iar lingusitorii plac omului slab, deoarece nu are putere sa se spele de ei, sa instituie alte principii de promovare, munca si principialitatea, nu servilismul, care acopera sau ascunde lenevia.

  30. Pentru socolenco

    La chestia cu certificatele de absolvire nu dau mai multe detalii. Sper s anu mai fie nevoie o data sa spun cum am mai spus – fortata – la Vocea Basarabiei.

    Reprezentantii PL umbla prin teritoriu si ii ponegresc pe cei de la PNL, pe mine si pe taranu, pe Rusu si pe altii. Eu nu am nici o vina pentru ca nu am fost la guvernare. NU trebuie sa incurcati chiar asa lucrurile – si cei din Opozitie, si cei de la guvernare ca ar avea aceeasi vina. Mai ales ca eu nu am fost in prima linie – de presedinte si vice. Am fost vice citeva luni la PL. atit, in rest -mi-am expus pozitia mereu fara frica – si in partid, si in Parlament, dar nu am avut masa de oameni in spate sa si votam.

    De acord cu gestionarea victoriei dupa Independenta. Eu personal nu eram acolo, dar raspunsuri gasiti in interviul lui Mosanu. Nu ma faceti sa regret ca l-ati citit, ca sa spun ca ceva nu ati inteles.

    Despre PPCD cititi un interviu de vineri, se pare, din timpul, unde cineva spune ca toate Fronturile de dupa Perestrioka au fost inventate si calauzite de KGB. Eu in Fronrul Popular nu am fost. Voi posta la Chisinau un document despre cei despre care se spune intr-un document secret de pe timpul sovietic, deja cind aparuse „Miscarea democratica”. Va va fi foarte interesant. Si voi mai plasa multe alte documente interesante.

    Despre monstruoasa defilare a PPCD si PCRM cu relatia cu balticii am facut mai multe declaratii in Parlament, ele sint si pe site-ul http://www.pnl.md, le-am spus si le spun si deiplomatilor si politicienilor baltici ca nu-i inteleg, de fapt ca prin aceasta relatie coalitia monstruoasa de la Chisinau isi ascunde neeuropenismul si antiromanismul.

    Ca Dorin e din alta generatie nu inseamna ca nu putea proceda ca Serebrian intr-un moment. Luati-va distanta de rigoare in a-l idealiza de p acum. Va intreb sincer – eu am 55 de ani, am avut suficiente ispite, dar nu am cedat. Acum – iertati-ma – de ce imi-l tot bagati pe Dorin, cu rude Ghimpi imprastiati prin atitea partide? Eu nu am tradat, avind ispite, el nu a tradat neavind ispite, dar nu se stia ce facea avindu-le. Insist sa ginditi si asa. Tineretea nu e virtute, ea trece, virtute e sa rezisti in fata ispitelor, asa cum nu a rezistat Serebrian, Filat, Rosca.

    Avantajul sau va fi cind va rezista in fata ispitelor. Nu sint deloc invidioasa fata de Dorin, dar, avind mai multa experienta, va invit sa nu va inselati, fiti mereu mai atenti si mai prudenti, ca sa nu-mi spuneti, peste un an-doi, „da, dna Pavlicenco, ati avut dreptate”. Credeti-i pe cei ce au fost in situatii dificile si au rezistat, nu pe cei care nu au fost inca in situatii dificile si nu au fost in ipostaza de a decide – rezista sau nu. iar situatii de astea inca va voi povesti multe pe blog.

  31. Nina,
    eu nu am nimic cu femeile inteligente, dar cred ca locul proastelor nu e in politica cum nu e nici al prostilor. Eu am mai spus – vreau in politica luminite feminene inteligente de genul Lilianei Vitu, Stelei Mocanu, Valentinei Ursu, Iulianei Costin, Alei Mindicanu si nu tipe care pica testul IQ ca-s cu intelect de limita ca cele pe care le mentionam cu alta ocazie.

  32. Hasan,
    imi place ideea ta:vreau in politica luminite feminene inteligente de genul Lilianei Vitu, Stelei Mocanu, Valentinei Ursu, Iulianei Costin, Alei Mindicanu.
    Dar ce faci tu ca aceste femei sa ajunga in politica?
    Merci pour ta bienveillance de me repondre.

  33. ??? Ce fac eu ? Eu credeam ca asta trebuie s-o faca ele, sau cei care fac politica activa. Daca nu vor ele sa vina/revina in politica, atunci e de datoria liderilor s-o faca. Si daca PNL e asa de orientat feminist atunci ar fi cazul ca d-na Pavlicenco sa le invite si sa discute cu ele. Dumneaei, nu eu. Si asta in cazul cind intr-adevar nu se teme de conducrenta. Dar concurenta cu aceste doamne ar fi dura pentru ca sint de categorie grea. Aici nu merge ca cu Urecheanu sau cu Untila.

    P.S.
    Eu am facut engleza. Vorbesc binisor. Poate chiar mai binisor ca dna Pavlicenco franceza pentru ca am fost un an la studii in SUA. Dar nu vorbesc perfect, ca dumneaei. Si de aceea nici ruseste nu vorbesc cind particip la reuniuni internationale.

  34. Vezi cum esti?
    „??? Ce fac eu ? Eu credeam ca asta trebuie s-o faca ele, sau cei care fac politica activa”
    Dar eu cred ca, fiecare din noi este capabil sa o faca,numai sa vrea si sa mai stie precis ce vrea.

  35. Pentru Hasan

    Nu am spus ca istoricul Vlad Darie ar fi misogin, am spus ca are si el, ca toti barbatii, o doza de misoginism, dar ca a plecat si din alte motive, despre care nu voi spune acum.

    Eu, insa, cred ca aproape toti barbatii (eu cunosc si multe exceptii frumoase) sint misogini si, cel mai curios, sint doua lucruri – 1. Barbatii politicieni privesc la femeile din politica la fel ca la sotiile lor de acasa. 2. Sotiile barbatilor din politica ii monteaza impotriva femeilor din politica, pentru ca – 1) nu sint si ele acolo si sint invidioase, depasindu-si, astfel, complexul si ciuda; 2) Vor sa savureze din „umbra” sau din alt loc, mai caldut, ca, totusi, ele ii dirijeaza pe barbatii lor, pentru a nu cadea sub influenta femeilor politice.

    Sotul meu nu se baga in politica. Nici eu nu ma bag in activitatea catedrei de literatura universala, pe care o conduce. Rosca a produs femei de genul ziaristei-deputat Angela Arama, care, iata, a divortat de sotul sau. Acum vreau sa spun pozitia mea fata de plasarea femeilor de catre PPCD. Ei au facut asa nu din dagoste de oportunitatile egale, ci pentru ca au vrut sa prinda vreo trei iepuri:

    1. Sa arate lumii ca unii spun de plasarea femeilor, iar ei chiar le pun. Au contat ca femei alde Cusnir, Jalba, altele vor lesina pe spate ca le-a facut troika pepecedista deputate si vor tacea toata legislatura. Nu a mers, ca sint femei care au muncit in teritoriu o viata, nu ca Arama si Chiriac, pentru care au muncit altii.

    2. Au vrut, astfel, sa inchida drumul unor lideri pepecedisti din teritoriu, care sa nu le dea apoi bataie de cap cum le-au mai dat.

    3. Au vrut sa impinga pe lista pina pe locul 13 pe un Vitalie nagacevschi, cel care i-a ajutat cu toata asistenta sa juridica multi ani, dar de care s-au temut sa-i dea libertate politica, sa-l faca deputat, asa cum au patit cu Susarenco. Vitalie Nagacevschi, care a fost si avocatul meu in procesul cu granicerii, pe care l-am cistigat, spunea ca el nu ar fi votat ca pepecedistii pentru Voronin pe 4 aprilie. Probabil ca trioka pepcedista a simtit asta.

    Olga Nicolenko, Valentina Buliga nu sint adevarate femei politician – nu au curajul sa spuna decit ce crede sefu. Apoi sa nu ma intrebati de ce nu avem democratie in RM. pentru ca democratia nu exista nici in partide. Aceste femei sint bune, destepte, dar nu au pozitie. Eu nu respect decit politicieni/ene cu pozitii, nu servitorii sefului, pentru a fi promiovati prin obedienta.

  36. Pentru Hasan

    Cite o data am impresia ca nu va cheama Hasan, ci Ala Mindicanu.
    Din lista enumerata as scoate-o pe Ala Mindicanu. As mai scoate doua, dar mai las precizarile.

  37. Pentru Hasan

    PNL nu e orientat feminist. Eu am fost patru ani redactor-sef al Mesagerului si unii mi-au spus ca au ramas masca sa afle, dupa patru ani, ca era o femeie redactor-sef. Nu am vorbit de problema asta niciodata. Nici cind am ajuns in Parlament nu am inceput sa vorbesc despre oportunitatile egale decit fortata de ONG-urile care activeaza in domeniu.

    Nici in relatiile cu barbatii politicieni nu m-am referit la asta. Dar am inceput sa inteleg problema cind am devenit presedinte.

    Femeile enumerate sint pentru mine in diferite categorii. Mie nu-mi ajunge timp cit as dori pentru tot ce imi propune, dar unele femei categoric ne-ar compromite. Eu nu ma tem de concurenta cu femei destepte, ma tem de eforturile consumate cu tzoape. Si de astea sint de ajuns, inclusiv in politica.

    Nu puteti vorbi mai bine decit mine franceza, pentru ca eu am abzolvit Facultatea de limbi straine si am vorbit multi ani d ela inaltele tribune internationale in franceza. Am redactat si recenzat carti traduse din franceza.

    Dar in privinta anului de studii in SUA stau si ma gindesc – eu, cind am fost cinci saptamini la cursuri FMI de finante publice in spaniola, am venit mult transformata. Nu zic, ati invatat multe acolo, dar ceva nu ati invatat. Cultura polemicii, care, s-ar putea, sa nu vi se predat…

  38. „Nu sint deloc invidioasa fata de Dorin, dar, avind mai multa experienta, va invit sa nu va inselati, fiti mereu mai atenti si mai prudenti…”

    D-a Pavlicenco, iata mai sus am scris asa ceva: „Eu personal il apreciez pentru asta cu toata ca recunosc ca de la inceput aveam si eu careva rezerve fata de el. Dar cu timpul vad ca el se descurca bine si chiar daca nu are destula experienta, activitatea la primarie va face din el un lider adevarat…”

    Acuma sa va explic eu mai in detaliu: iata cind in 2007 era in toi campania electorala pentru primarie pai iata eu fara sa ma informez, fara macar sa stiu ce rezultate au fost in 2005, cite campanii au fost in 2005, mi-am pemis asa din anumite considerente sa cred ca dl Filat va cistiga primaria, pentru ca pare un lider promitator chiar daca mai erau careva zvonuri, chiar de mai stiam si eu cite ceva de prin alte parti. Chiar si dupa ce a cistigat Dorin primaria am continuat sa-i sustin proiectul politic crezind ca va face un partid cu adevarat democratic si nou. Dar iata ca dupa ce initiativa de referendum a fost anulata m-am dezamagit complet si in timp ce Filat pierde din imagine in ochii mei, Dorin din contra tot mai mult cistiga. De asta d-a Pavlincenco, chiar daca dvs spuneti ca aveti experienta oricum eu ca tinar ma simt obligat sa sustin tinerii in politica. Si am ajuns la concluzia asta nu asa facind aprecieri superficiale ca la inceput, pe cind mergea campania electorala in 2007 si nu eram aproape deloc informat, dar deja dupa ce m-am informat destul de bine despre partide, despre evolutia lor pe scena politica. Acuma va spun sincer ca vad lucrurile cu alti ochi si poate ca uneori imi parea ca pierd prea mult timp pentru a ma informa, insa acum ma simt mult mai comfortabil ca stiu ce sa aleg, stiu pe cine trebuie sa sustin.

  39. D-na Pavlicenco,
    sa le luam pe rind.
    1. Eu cred ca am o cultura perfecta a polemicii, tot asa cum Dvs. credeti ca vorbiti perfect franceza
    2. Eu nu vorbesc franceza deloc. Stiu engleza. Dar nu pretind ca o cunosc perfect desi, din cite spunea un ex-coleg de-al dvs la o intilnire la care am facut aici referinta, nu puteti potrivi articolele inaintea substantivelor din cauza ca ati confunda genul substantivelor care in romana sint feminine iar in franceza masculine. Nu as fi atras atentia la ce spuneati referitor la franceza daca nu mi-asi fi amintit imediat de acel savuros comentariu pe seama francezei Dvs.
    3. O cunosc pe Dna Mindicanu. Am discutat cu dumneaei de citeva ori pe cind veneam la dezbaterile de joi de la PSL. Dar asta a fost pina la BMD. Adica demult. Nici nu stiu ce mai face. Cunosc doar ca e sefa de catedra la ULIM si ca recent a scos o culegere de articole pe care n-am apucat s-o vad. Pot sa va spun ca am avut despre ea o parere extrem de buna si mea parut rau ca Serebrean a dat preferinta unor femei gen Nicolenco in fata ei. Si asta numai pentru propria lui comoditate. Ca sa nu aiba probleme pentru ca dna Mindicanu il intreba lucruri la care nu vroia sa raspunda, mai ales legate de banii care pina la alegerile din 2003 curgeau girla la PSL si din care nu s-a ales nimic pentru ca au fost cheltuiti aiurea. Adica nu. Ce spun eu. Chiar recent un absolvent al Institutului din Nisa mi-a spus ca l-a vizitat pe Serebrian in apartamentul lui din Nisa cind acesta a stat acolo ca sa se refaca dupa congresul din februarie sub nobilul pretext ca are lectii (apropo, sper ca dupa ce a lipsit doua luni si a incasat niste bani la Nisa nu a uitat sa-si si ia si modestul salariu de deputat). Minunata locuinta si nu pot crede ca a obtinut-o doar din salariu si onorariu pentru carti si conferinte. Zicea ca e la maximum 250 m de la mare, etajul trei, cinci odai. Si asta, din cite spuneau unii fosti lideri ai PSL, s-a facut din banii pentru campania electorala locala din 2003.

  40. Pentru socolenco

    Dar nu e nici o problema. Fiecare isi poate sprijini generatia. Conteaza sa fie oameni care nu dezamagesc. Si noi o sa avem, cred eu (spun asa, pentru ca la noi se voteaza, nu se dicteaza) tineri pe liste, pe locuri trecatoare. Sigur, nu are fiecare partid cite un primar cistigat, dar nici nu inseamna ca el va fi mereu cum credeti si ca altii nu pot fi ca el sau mai buni. Si-apoi, exista o problema de care tot facem abstractie – ce poate decide Chirtoaca azi in PL? care este echipa PL? Cu un Chirtoaca primar nu inseamna ca faci o Fractiune parlamentara functionala.

  41. Pentru hasan

    Daca ai ajuns sa compari faptul lipsei culturii polemicii cu expresia „cunosc la perfectie franceza”, folosita ca o sintagma de uz curent, mai ales ca despre lipsa de cultura a polemicii putem vorbi inainte de raspunsul dat in legatura cu franceza, inseamna ca nu ai argumente. Si imi pare tot mai rau.

    In rest – despre ce cred eu de Ala Minducanu si de Oleg Serebrian – nu voi spune decit urmatoarele. Am fost prietena cu Ala Mindicanu in perioada sovietica. Ea m-a propus socrului ei sa lucrez la ATEM, lui Valentin Mindicanu. Insa cind era deputat si eu eram redactor-sef la Mesagerul, se purta de sus si cauta sa de indicatii, Asta a inceput sa strice prietenia, ruptura care s-a adincit cind eu nu am acceptat mai multe lucruri din comportamentul ei in Parlamentul din 1998-2001. Apoi ea a fortat-o pe Lidia Istrati sa scrie un articol indreptat impotriva mea, dar inzadar, pentru ca nu aveam nimic in comun cu ce credea Ala. Apoi a republicat acel articol in Democratia. Apoi a recunoscut asta si si-a cerut scuze. Apoi a venit la mine si mi-a spus mai multe lucruri de Serebrian, i-am propus sa ne intilnim in trei si sa-mi confirme in fata lui. A disparut apoi si a mai spus ceva acolo gen „nu stiam ca ceva v-ati inteles cu Serebrian si nu am timp de asemenea lucruri” – asta dupa ce tot ea s-a tinut scai d emine sa avem acea discutie. Am ramas tablou si am sters-o din viata mea. Dar este adevarat ca Serebrian si ai sai nu au procedat corect nici cu ea, nici cu PFD. Insa eu nu cunosc motivele, eu cunosc numai ce am patit eu. Apoi, cind am dat un interviu amplu pe ournet.md, ea s-a tot chiunuit cu pseudonime sa imi puna intrebari crezute de ea „provocatoare”. Am raspuns pe masura si am amarit-o. Nu stiu daca e adevarat, dar am auzit ca il astepta pe Voronin de ziua ei de nastere la ULIM. daca e si asta adevarat, atunci ramin muta, dar foarte usurata si limpezita. Si mai am vreo doua persoane pe care le-am sters din lista mea de viata.

    Despre ce imi scrieti de Serebrian nu stiu. Dar nu trebuie sa generalizati. Nu cred ca daca asta e adevarat puteti extrapola asta asupra altora. Cel mai bine, insa, ar fi sa cititi un interviu acordat de Serebrian la fel pe ournet.md, daca se mai pastreaza, daca nu, il am eu pe undeva. Dar trebuie sa-l caut. Ceea ce am remarcat acolo si nu mi-a placut a fost lipsa de respect si nervozitatea de a raspunde. Dar s-ar putea ca impresiile mele sa fie gresite.

  42. Stiu la ce va referiti. La un interviu din vremea campaniei parlamentare de pe Azi md. in care era intrebat, se pare de acel apartament si el da un raspuns evaziv.

    Cu nervozitate nu stiu, pentru ca el e destul de stapinit, dar o tonalitate aroganta are. Mai ales in raspunsurile din interviul de pe Unimedia din martie, cind apropo, era la Nisa.

    Si pentru ca tot veni vorba, de ce totusi nu s-a produs cu PSL. E adevarat tot ce spune Serebrean referitor la propunerile care vau fost facute pina in octombrie – congres 1-1, alegerea presedintelui prin vot secret etc. A zis asta de citeva ori public, dar n-ati reactionat nici intr-un fel. El zicea la peselisti ca a facut tot posibilul pentru unire si chiar le-a pus sa asculte inregistrarile unor discutii si ca de asta singura solutie este unirea cu PDM si intrarea lui si a fidelilor sai in viitorul legislativ.

  43. „Si-apoi, exista o problema de care tot facem abstractie – ce poate decide Chirtoaca azi in PL? care este echipa PL?”

    Pai iata ca nu stiu prea mult care este echipa, dar iata de ex. Ion Ciobanu, consilier PL in CMC. Pentru el as vota, pentru ca imi pare mult mai capabil chiar decit presedintele cmc Musuc.

  44. Foarte bun Ion Ciobanu, intr-adevar. Si Salaru, noul vicepresedinte al PL, e un om dintr-o bucata nu o lichea. Si Corina Fusu e o doamna subtire nu o mahalagioaca. Dar hai sa nu uitam si de faptul ca-n PL sint foarte multi tineri extraordinari, care inca nu-s cunoscuti. Nici Chirtoaca nu era cunoscut, dar iata ca acuma il vedem si ne pare bine ca avem macar o speranta. Pe altii urmeaza inca sa-i cunoastem si campania parlamentara le va da posibilitatea. Eu sint sigur ca PL va aduce o echipa buna, indrazneata, pregatita si asa cum zice dna Pavlicenco rezistenta la ispite. Eu i-am vazut pe copiii acesteia la manifestarile legate de pomul de Craciun si am fost profund emotionat. Pavlicencele, Filatii, Serebrienii, Rostii, nemaivorbind de Diacovi, Braghisi si Urecheni au de crescut in sensul responsabilitatii civice pina la ei.

  45. Am impresia, Socolenco, ca pe acest blog existam cu-adevarat numai doi si dna Pavlicenco. Cum dispare doamna Pavlicenco cum dispar si „ceilalti”. Nu ti se pare stranie activizarea „mai multor” participanti doar cind e dna Pavlicenco pe fir ? Eu am senzatia ca dumneaei participa pe blog sub mai multe nume. Asa ca sa-i pare si ei si noua ca e animatie mare pe aici si asistam la o discutie larga.

  46. Nu, nu sunt sigur, postarile lui Stalinus sunt de neconfundat. Apoi mai sunt si altii pe aici care au un stil aparte. In orice caz, la inceput, dupa ce a fost lansat acest blog a fost putin asaltat, apoi dupa un timp d-a Pavlicenco a abundat acest blog cu texte scrise mai demult ceea ce a dus la o descrestere de vizite, cel putin eu nu veneam aici prea des cind vedeam textele celea asa lungi si inca lasate aproape integral, adica neprescurtate. Dupa asta cind a inceput sa scrie texte mai noi, si nu chiar lungi blogul s-a mai activizat un pic.

    Cred ca d-a Pavlicenco ar trebui sa tina cont de ceea ce scriu acum daca este interesata ca acest blog sa fie mereu vizitat: sa renunte sa publice texte scrise demult. Acelea le poate pune acolo intr-o rubrica aparte. Nu ne intereseaza ceea ce a fost, ce initiative a facut, pentru ca deja nu mai putem interveni, mai ales discuta asa mult. Cel mai mult putem discuta asupra temelor asupra carora ne punem da opinia si putin influienta din pozitia pe care trebuie sa o ia fata de anumite evenimente. De asta trebuie sa scrie texte cit mai actuale si ct mai de interes pentru potentialii alegatori.

  47. „Eu am senzatia ca dumneaei participa pe blog sub mai multe nume”
    Hasan,nici intr-un caz eu, nu pot sa fiu Pavlicenco.Nu sunt atit de des pe site fiindca fac proiecte de lunga durata.Tu ce, le-ai terminat deja?
    Si mai sunt niste motive ca lumea nu prea este prezenta pe blog:se string „papusoii”si s-a copt si poama.Se vede ca nu aveti de spalat butoaie.
    Imi place si mie Corina Fusu,este o femee inteligenta.Am cunoscut-o in proiectul claselor bilingve la emisiunea saptaminala a AUF „Francosfera”.A plecat Tatiana Daniliuc din tara,s-a terminat si francosfera.Pacat.

  48. Pentru Hasan

    1. Nu cunoscti actiunile tinerilor PNL. Pentru asta poti vizita site-ul http://www.pnl.md, incluiv galeria de foto – cind am facut mars de 27 martie, de Ziua Unirii, de 9 mai, actiuni boicotate de „bravii” Pl-isti. Despre Salaru nu cred asa cum spuneti. Si sint sigura ca va veti convinge, odata.

    Corina Fusu e de treaba, dar nu prea are influenta. Mie imi place ca oamenii nu doar sa serveasca, obedient, dar si sa nu se teama sa-si spuna opinia, adica sa nu fie pedepsiti pentru asta. Fraza „Pavlicencele, Filatii, Serebrienii, Rostii, nemaivorbind de Diacovi, Braghisi si Urecheni au de crescut in sensul responsabilitatii civice pina la ei” izvoraste din invidie si rautate. Imi pare rau ca PL are sustinatori care se exprima nu numai inadecvat, ci si in spirit frontist. Frontismul nu duce nicaieri. Dar, in primul rind, el arata ca liberalismul unora e doar de fatada. Ca el nu este o forma de existenta, comportament, gindire, de cooperare, de analiza.

  49. Pentru Hasan

    1. Sper sa aiba vizitatorii blogului intelepciunea si taria sa nu se lase descurajati si lehamatiti de unele postari ale lui Hasan, care demonstreaza adeseori subnivel.

    2. Eu abia de am timp sa ma includ pentru a nu ramine in urma cu raspunsurile. Dar ceea ce ati scri sa eu as putea participa cu mai multe nume nu este numai uluitor de urit, ci arata cum procedati si credeti ca toti sint asa. Nu faceti asta, ca inca nu s-a „hasanit”, slava domnului, toata lumea. Daca aveti curajul sa va convingeti ca spuneti enormitati, developati-va, veniti sa va deschid blogul ca administrator si copiati-va adresele sau intrebati-i pe vizitatorii pe care ii banuiti ca nu sint ei de ce doriti. Sau credeti ca am timp sa scriu in mai multe stiluri!? este cea mai mare aiureala citita pe blogul meu, venita din partea – ca sa vezi – a unui sustinator PL. Acum ramin si mai convinsa ca impresiile mele despre Pl-isti sint adevarate.

    Cel mai bun sfat este sa nu va chinuiti si sa va mincati nervii si sanatatea pe acest blog. Eu am rabdare si discut, dar, in loc sa apara niste firicele de bun simt, dispar si ultimele firimituri de speranta in acest sens.

    Eu am revenit acum dimineata din Polonia, sint la casuta de vacanta unde ma chinui cu un Internet mai prost si imi e dat sa citesc niste aiureli. Poate ne scutiti, totusi, de asemenea postari, ca sa nu credem ca nerusinarea poate cobori chiar atit de jos?

  50. „este cea mai mare aiureala citita pe blogul meu, venita din partea – ca sa vezi – a unui sustinator PL. Acum ramin si mai convinsa ca impresiile mele despre Pl-isti sint adevarate.”

    D-a Pavlicenco, eu nu cred ca este corect ca sa va faceti niste impresii despre Patidul Liberal doar dupa felul de a se exprima si comporta a unui simplu simpatizant PL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *