Declaraţia PNL cu privire la decizia Parlamentului rus privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud si la impactul acesteia asupra R.Moldova.
PNL din Moldova califica deciziile Parlamentului rus privind recunoaşterea independenţei enclavelor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud din Georgia drept o incalcare grosolana de catre acesta a principiilor de baza ale dreptului international si drept un act de agresiune impotriva unui stat independent membru al ONU. Prin aceste actiuni, Rusia a creat un precedent – deosebit de periculos – de amestec in treburile interne ale statelor CSI, fapt ce ii confirma definitiv rolul de parte in conflictele inghetate din acest spatiu, compromitindu-i iremediabil calitatea de pacificator si de mediator in solutionarea acestora. Implicarea Rusiei in conflictul transnistrean este identica implicarii acesteia in Georgia si nu poate avea alte consecinte decit transnistrizarea R.Moldova, compromiterea grava a integritatii teritoriale si a suveranitatii statului nostru.
Ultimele actiuni ale Rusiei, prin care a incalcat dreptul international, utilizind disproportionat forta militara, pentru a-si promova interesele in spatiul CSI, desfiinteaza aceasta structura interstatala si, concomitent, denota ca Moscova renunta la edificarea unor relatii de parteneriat cu UE, SUA si cu NATO. Pe acest fundal, toti cei care isi mai pastreaza fidelitatea fata de CSI fac un compromis de obedienta in fata Rusiei, ramin, deci, aliatii Moscovei, devenind, in mod automat, adversari a tot ce se numeste civilizatie occidentala, valoare europeana, securitate euratlantica.
In aceste conditii extraordinare pentru securitatea nationala, PNL cere denuntarea urgenta, de catre R.Moldova, a Conventiei cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana din 1992 si renuntarea la rolul Rusiei de mediator international privilegiat si de forta de pace in conflictul transnistrean – ca o prima masura de protejare impotriva amestecului Moscovei in treburile interne ale R.Moldova.
PNL cere Parlamentului de la Chisinau sa interzica Presedintelui Voronin si Guvernului orice intelegeri cu Rusia in problema transnistreana fara anuntarea prealabila a forului legislativ suprem. PNL cere Guvernului initierea imediata a negocierilor interstatale cu Rusia privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor militare ruse de pe teritoriul R.Moldova. PNL cere negocierea unui acord moldo-ucrainenan de cooperare si de asistenta militara in cadrul GUAM.
In preajma alegerilor parlamentare din RM si avind in vedere actiunile agresive ale Rusiei, indreptate impotriva suveranitatii statelor CSI, Partidul Natiobnal Liberal isi reitereaza atasamentul ferm fata de proiectul politic Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, de natura sa garanteze parcursul european, rapid si eficient, precum si suveranitatea celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova.
Chisinau, 26 august 2008
Cuvinte frumoase, intentii nobile, sperante atractive.
Sunt intru totul de acord cu aceasta declaratie.
Propunerile sunt binevenite, mai prost stam cu vointa politica si apararea intereselor statului din partea unor demnitari.
Bravo PNL, bravo Pavlicenco. Un adevarat plan de salvare a RM. Pacat ca PNL nu guverneaza in RM.
Declaratia e frumoasa..pacat ca nu e de actualitate in RM! Dar ramane ideea de baza..PNL din RM isi afirma propria platforma!
Pentru 111
Sint mai putin de acord cu sintagma „cuvinte frumoase”.Ce fel de cuvinte frumoase cind situatia se agraveaza?
Vointa politica se educa, se formeaza, se impune. hai s ale-a impunem, prin forta noastra activa si unita.
D-a Pavlicenco, dar ce spun despre acest proiect politicienii din Romania si chiar din Moldova. Ati mai discutat despre asta si cu alti politicieni ori numai in partid? Mersi!
azi mi s-a sfasiat inima cand am vazut cine a depus flori la statuia Mariei Sale Stefan….
Pentru socolenco
Am remis conceptul privind Uniunea Interstatala Romania-R.Moldova tuturor partidelor importante din Romania si Presedintiei. Poate ca ei cred despre faptul ca nu exista o forta impunatoare care sa doreasca asta in Basarabia. Insa important este sa nu te temi sa o spui, pentru ca foarte multi cred in sinea lor asa.
Apoi, daca mai multe partide si forte ar imbratisa acest concept am avea o mai mare sansa de izbinda. Oricum, trebuie sa mergem inainte, pentru ca totuna acolo vom ajunge, mai devreme sau mai tirziu.
Mai ales, in actualul context ruso-georgian, cind se agraveaza situatia si relatiile NATO-Rusia, Vest-Est, in fata R.Moldova poate apare problema „Ce facem?” Cu cine raminem? raminem stat sau redevenim colonie rusa. Ne transnistrizam sau abandonam definitiv Transnistria? Mergem spre UE sau spre Rusia-Bielarusi?
Eu cred ca, in acest context, perspectiva unirii Basarabiei cu Romania poate deveni realitate si s-ar putea ca Rusia sa preseze asupra noastra si pentru ca simte realitatea aceasta.
Pentru StefanRo
PNL a depus azi flori la Monumentul Stefan cel Mare in numar de 130 de persoane, venite din toate raioanele republicii. Apoi am facut o receptie in cadrul partidului, la un restaurant.
Si fiindca se vorbeste foarte mult de transnistrizarea Moldovei iar dumneavoastra n-ati facut exceptie de la aceasta politica manifestandu-va alaturi de alti politicieni iluminati din opozitie impotriva ‘proiectului’ nu va este teama ca prin acest ‘proiect interstatal’ va fi transnistrizata pe viitor si Romania ? Va dati seama ce pericol sunteti pentru Romania prin aceasta; practic ii transnistrizati pe toti politicienii carora le-ati facut cunoscut conceptul Uniunii Interstatale . Ma gandesc la ce fata ar fi facut vadim si basescu si politicienii mai antitransnistrii ? am fi scapat mai usor de ei !
Ganditi-va si la un proiect de ‘explicitare a transnistrizarii Romaniei’, tot in viitorul apropiat !
eu ma refeream la hienele alea de Voronin si suita….
D-a Pavlicenco, a remite cuiva ceva si a initia o discutie seriosa pe aceasta tema a proiectului de uniune interstatala este o distanta mare, pentru ca in primul caz remiterea are sens de informare asupra unui fapt divers, alte ori chiar spam, insa in al doilea caz cind pui proiectul pe masa si incepi o discutie despre el este cu adevarat o initiativa. Pentru ca altfel acest proiect ramane la nivel de idee, de proiect odata ce nu este analizat, discutat, imbunatatit.
Deci sa inteleg ca nici in Moldova nu ati discutat cu nimeni acest proiect? Cred ca doar discutaind despre el vom intelege si noi mai mult ce anume ne propuneti si in primul rind vor intelege si politicienii daca trebuie sa-l sustina ori nu. Altfel acest proiect l-as categorisi drept momeala pentru multi visatori care au nevoie de stiri exotice, dar ireale.
Iata eu de fapt asa fara o analiza profunda a acestui proiect as spune ca pledati pentru unire, dar asa intr-un mod mai speculativ ceea ce politicienilor de la Bucuresti nu le-ar placea. Cred ca sunteti constienta de acest lucru. Pentru ca iata de exemplu eu in caz de unire a Moldovei cu Romania as propune ca statul format sa se numeasca Romania Mare, dar nici intr-un caz uniune interstatala. Asta miroase mai mult a federatie. Parerea mea.
Pentru Marele Ochi
Noi nu ne-am „manifestat alaturi de alti politicieni iluminati din opozitie”. Noi am facut la timp o declaratie si o conferinta de presa in legatura cu razboiul ruso-georgian, apoi o alta declaratie – in legatura cu recunoasterea Abhaziei si a Osetiei de Sud, care: 1. Au fost recunoscute de experti drept cele mai bune dintre toate declaratiile partidelor de Opozitie. 2. Le-am facut la timp si nu am plagiat nimic. 3. Am formulat nu doar calificari si acuzari, temeri si presupuneri, dar si propuneri absolut concrete ce trebuie sa faca politicineii pe care ii doare interesul national. 4. Pe blogul meu am plasat si initiativa legislativa facuta acum doi ani, care, daca se accepta in Parlament, astazi R.Moldova ar evita manipularea posibila de catre Rusia a fortelor d epace care, iata in Georgia, s-au transformat in forta de nepace, de razboi, de atac. Dar se vede ca mi-ati dat o idee – voi plasa acea initiativa si pe site-ul PNL.
Acum in privinta ‘proiectului interstatal’. Eu cred ca Romania e un stat puternic si are aliati tot mai buni. Dar cine a spus ca trebuie sa mergem neaparat cu Transnistria? Noi putem temporar sa conservam situatia cu Transnistria, redeclarind-o drept teritoriu ocupat de Rusia si sa mergem inainte. Ca doar miza principala cu transnistria – asta e, sa ne tina pe loc Rusia, sa nu mergem nici in UE, nici in NATO, nici in Romania.
Cred ca temerea privind transnistrizarea Romaniei este total superflua. dar vreau si eu sa va intreb: anvizajati sau nu pe bviitor unirea cu Romania? Daca da – cum, in ce forma? Daca nu – in ce forma si cu ce esenta vedeti caracterul si viitorul R.Moldova? Eu incep s afiu pesimista, iar proiectul nostru interstatal este o salvare in fata ocuparii noastre si politice definitive de catre Rusia. este o salvare in fata pericolului rus si al transnistrizarii. Credeti ca Romania vrea sa raminem in sfera de influenta rusa?
Pentru socolenco
Asta i-am raspuns Marelui Ochi.
„Acum in privinta ‘proiectului interstatal’. Eu cred ca Romania e un stat puternic si are aliati tot mai buni. Dar cine a spus ca trebuie sa mergem neaparat cu Transnistria spre Romania si spre UE sau NATO? Noi putem temporar sa conservam situatia cu Transnistria, redeclarind-o drept teritoriu ocupat de Rusia si sa mergem inainte. Ca doar miza principala cu Transnistria – asta e, sa ne tina pe loc Rusia, sa nu mergem nici in UE, nici in NATO, nici in Romania.
Cred ca temerea privind transnistrizarea Romaniei este total superflua. Dar vreau si eu sa va intreb: anvizajati sau nu pe viitor unirea cu Romania? Daca da – cum, in ce forma? Daca nu – in ce forma si cu ce esenta vedeti caracterul si viitorul R.Moldova? Eu incep sa fiu pesimista, iar proiectul nostru interstatal este o salvare in fata ocuparii noastre si politice definitive de catre Rusia. este o salvare in fata pericolului rus si al transnistrizarii. Credeti ca Romania vrea sa raminem in sfera de influenta rusa?”
Acum, punctual:
1. A initia discutii serioase in Romania trebuie ceva mai mult timp, noi nu l-am avut indeajuns de la fondare. Am avut alegeri locale, apoi tevatura cu PLDM, acum ne asezam pe picioare. Vizitati azi site-ul sa vedeti poze de la depunerea de flori si comunicatul de presa.
2. In Romania am fost la Cristian Tudor Popescu, la Doru Braia, am vorbit cu Teodor Melescanu, cu un vicepresedinte de la Partidul Conservator, am participat la discutii initiate de PNCD la Parlament, la discutii la Palatul Cotroceni, am participat la alte foruri organizate de diverse ONG-uri, am participat la emisiuni pe N24. Atita am reusit, am difuzat documentul, dar, probabil, romanii, azi, au problemele lor, sint o gramada de clarificari intre partide si politicieni acolo, se mai muleaza pe politicile europene pentru ca sint si ei de putin timp in UE, am spus tangential despre proiect si la Bruxelles.
Noi am mers cu acest proiect si in alegerile locale, cind a fost ceva mai greu sa promovezi un proiect national, dar am spus ca trebuie pusa baza pentru alegerile din 2009.
Convinegrea noastra este ca asta e salvarea R.Moldova. Timpul, sint sigura, va demonstra daca avem dreptate, noi credem ca o avem.
Pentru a discuta in Moldova, trebuie sa ai cu cine. Aratati-mi partidul dispus. PL a fost folosit de PPCD si ne-a atacat intr-un hal fara de hal. Nici nu ne-am asteptat. In rest – cu cine? Dati-mi sugestii. Dar nu mi le veti putea da, deoarece totul ce am rasdicutat pe acest blog la tema romanismului si a partidelor „nationale” demonstreaza ca AMN, PD, PSD, PPCD, altele se tem sa discute. PLDM a aparut mai tirziu.
Ceea ce v-am scris arata clar ca nu promovam momeli. Vreti – credeti, nu vreti – nu credeti. Si votati proiecte intermediare sa ne fie „ghini cu tati”. Dar, de fapt, nici nu ne e bine, nici nu e bine cu nimeni.
Da, pledam pentru unire, dar fara a speria prea tare UE, pina se va obisnui cu ideea. Si nu e speculativ, ci o prudenta necesara, pina mai prinde radacini si Romania in UE si in NATO. Credeti ca nu avem dreptate?
Stiti, mi se pare ca politicienilor de la Bucuresti le-ar placea doar sa vada, peste noapte, forte romanesti univoce si majoritare la Chisinau. dar: 1. Cum o facem? 2. Cu exact asta se ocupa PPCD si PCRM – sa nu fie asa forte sau ele sa fie slabe lin R.Moldova. Sinteti de acord cu mine? Pentru ca PPCD a pretins toata viata ca numai acest partid, iar acum – impreuna cu PCRM – stiu cind sa mergem la mincat si cind sa mergem la … odihnit. Eu nu cred ca ei.
Nu miroase nimic a federatie. Miroase a o perioada de tranzitie ca sa suportam mai usor reformele spre UE. Uniunea Interstatala este un proiect de parteneriat bilateral strategic proEUROPA si inceteaza cind devenim membri ai UE, unde intra in joc alte reguli. Dar tocmai de aceea PCRM nu vrea in UE si NATO, ca sa nu se intilneasca toti romanii in UE si sa dispara frontierele.
Deci dupa cum inteleg acest proiect este mai mult ca o simbioza ce ne-ar ajuta sa ajungem in UE si NATO, dar pe urma, ce urmeaza pe urma? S-o tot continuam cu suveranitatea?
Cred ca Romania ca stat UE nu va dori ca Moldova sa paraziteze pe spinarea lor. Daca noi vrem in UE, atunci trebuie sa demonstram asta prin fapte si sa nu stam si sa asteptam mana din cer. Daca tot spuneti ca unirea este scopul, atunci trebuie sa schimbam elita politica in 2009 si sa pledam cu mare forta pentru a implimenta valorile europene si euro-atlantice. Si numai dupa ce vom intra in UE si NATO vom putea face si unirea. Eu alt scenariu real nu vad si cred ca majoritatea din Romania la fel nu ar accepta vreo uniune interstatala.
Poate ca intr-adevar aveti intentii bune, dar iata singura ati spus ca prea putin timp de existenta are PNL ca sa se manifeste prin initierea de discutii cu oficialii de la Bucuresti. Cred ca pentru a fi luati in calcul ca forta politica la Bucuresti trebuie ca PNL sa se consolideze si sa devina credibil prin politicile pe care le promoveaza. Iata ca PNL are abia 2 ani de existenta si vreti sa participati in alegerile din 2009 cu toate ca undeva tot stiti ca pragul electoral este greu de trecut si e mare riscul ca sa nu treceti.
De ce nu ati proceda ca PL care nu a participat la alegeri in 2005 constientizindu-si vulnerabilitatea? Uite la ei acuma cu cita forta si incredre merg in alegeri. De ce nu ati mai astepta ca sa va consolidati ca partid politic si sa participati in 2013 ca partid cu sanse reale de a accede in parlament? Eu cred ca toate aceste detalii despre care va vorbesc acuma sunt esentiale atunci cind merge vorba despre credibilitatea partenerilor politici din Romania. Trebuie sa demonstrati rationalitatea actiunilor PNL si nu sa actionati aleatoriu. Exact la asta se uita si oficialii europeni. Numai asa veti fi cotat ca partid serios si nu dubios.
Ma iertati ca sunt atit de direct, dar cred cu tarie ca daca vreti ca PNL sa devina cu adevarat o forta politica pro romaneasca in Moldova, atunci ati trebui sa pasiti pe urmele PL, asta inseamna sa renuntati la alegerile din 2009 exact asa cum au facut ei in 2005, sa va consolidati organizatiile in teritoriu, sa va popularizati politicile si numai dupa asta sa mergeti ca partid politic in alegeri ori la Bucuresti cu discutii. Cred ca in asa caz si PL isi va schimba pozitia fata de PNL.
Pentru ca de PPCD nu mai putem vorbi ca partid care pledeaza pentru romanism, pentru lor le este draga statalitatea RM de care isi face atita grija PCRM si Kremlinul. Pe linga ei la fel PSD, PD, AMN si poate chiar si PLDM.
Deci dupa cum ati spus poate ca la Bucuresti intr-adevar se gindesc asa ca in Moldova fortele politice pro romanesti sunt neesentiale. Iata ca PD-L a incheiat un acord cu PL si asta ne demonstreaza ca si la Bucuresti isi pun sperante in acest partid in 2009. Poate ca daca PNL din Romania va vedea oportun, inainte de alegerile din 2013, va incheia ceva asemanator cu PNL din Moldova. In general v-ati gindit sa incheiati un acord cu PNL din Romania?
D-a Pavlicenco, stiu ca poate ceea ce am spus mai sus doare; eu de fapt am mai propus si alta dacata ca PNL sa nu participe in alegerile din 2009 pentru a se mai consolida. Dvs ati spus ca la biroul partidului ati decis ca sa participati. Va rog sa ma credeti ca nu am nici un interes ca sa va opresc. Cred ca cel putin trebuie sa ne spuneti si noua care sunt argumentele ce va fac atit de increzatori ca treceti in parlament. Aveti nevoie de aproximativ 100 mii de alegatori, credeti ca ei exista si sunt gata sa voteze cu PNL? Iata asta ar insemna cam cite 3 mii de voturi din fiecare raion, fara a lua in calcul capitala si mun. Balti.
Iata ma uit pe site-ul partidului si vad cit de mult se mindresc dl Taranu si dl Rusu pentru faptul ca au votat independenta. Cred ca mai mult de aceasta independenta avea nevoie Rusia, pentru ca mai apoi sa ne mai aduca si armata pentru a ne pazi.
D-a Pavlicenco, eu am impresia ca PNL nu pledeaza pentru nici o unire. Eu vad ca prea mult se tot accentuiaza statalitatea si suveranitatea pe cind de fapt independenta noastra este SFIDATA de Rusia. Pe linga armata rusa pe teritoriu ne mai impun si neutralitate; si nu le ajunge ca este stipulata in constitutie, dar vor si garantie internationala. Oare avem noi nevoie de statalitatea asta daca Rusia isi sterge picioarele de acest pamant?
D-a Pavlicenco, iata ca aveti in PNL doi deputati care au votat independenta RM. Deci sunt oameni implicati in viata politica de mult timp si cunosc cite ceva din realitatile din politica. Eu acum ma gindesc: si de ce se intimpla ca acei care au fost cindva deputati mai vor sa mai fie si dorinta asta a lor este atit de mare ca sunt in stare sa faca si partide noi, sa pledeze ca sa mearga in alegeri cu ele chiar daca din experienta lor stiu ca trebuie sa ai putin tupeu, dar nici atita incit sa fii considerat naiv. Cred ca acest lucru ne demonstreaza ca ei s-au consumat ca potentiali politicieni si trebuie sa lase tinerii sa vina in politica. Si decit sa se tot propulseze pe sine in posturi mai bine ar ajuta ca tinerii sa fie propulsati pe scena politica pentru ca numai ei vor fi capabili sa aduca si electorat partidului. Cred ca acesti actori politici nu mai pot atrage electorat. As crede ca mai degraba il disperseaza. PNL trebuie sa vina cu o echipa tinara si pro romaneasca daca vrea sa creasca pe scena, caci altfel poate sa astepte si un mandat si doua ca totuna nu va putea sa creasca pentru a trece pragul electoral.
„PL a fost folosit de PPCD si ne-a atacat intr-un hal fara de hal. Nici nu ne-am asteptat.”
Puteti sa-mi spuneti mai mult despre cum PPCD a folosit PL-ul pentru a va ataca?
Iata eu aici am gasit ceva interesant si sper ca veti comenta ce se scrie acolo. http://www.alegeri.md/2007/docs/pl/200705281/
Din acest text scris de PL inteleg ca de fapt PNL a facut atac contra PL in campania electorala din anul trecut. Dvs cum comentati acele evenimente?
pentru socolenco
Nu ma doare ce ati spus. va raspund asa cum ma duce mintea si capul, cum cred eu si cum adoptam noi in comun decizii.
PNL va participa in alegeri, dar nu am spus forma si astazi nu am ce sa detalizez. Noi ne consolidam in teritoriu, cream structuri. Este adevarat ca daca aveam inca un an pina la alegeri era mai bine, acum e mai greu, dar mergem inainte.
Voi apreciati astazi niste lucruri care atuci cind s-a votat Independenta au fost percepute cu totul altfel. Atunci era o stare de spirit in sensul de a scapa, prin proclamarea Independentei, de influenta rusa, iar unirea cu Romania nu zacea inca in capetele oamenilor iesiti proaspat din URSS. Acum vrem prea mult de la cei de atunci. Asta nu e posibil.
Rusia nu a renuntat niciodata la scenarii de dominatie, dar nici ai nostri nu le-au descifrat, ba poate au facut si cirdasie cu Rusia. dar ce sa facem acum? Luptam pentru a scapa de armata pusa atit d efrumos in coastele noastre. Eu nu eram in Parlament, eram la Moldova-press.
PNL pledeaza pentru unire nu d edragul unirii, ci in baza unor planuri, concepte si l-am postat si pe acest blog acel concept. daca nu place, sa faca cineva unul mai real si mai bun. daca noi realizam planul nostru, nici nu mai trebuie sa spui unire, cda deja totul va fi fost facut.
Statalitatea si suveranitatea sint la fel sfidate de Rusia. Ni se impune neutralitatea ucigatoare. Putem spune ca nu avem nevoie si trebui sa ne unim cu Romania sa deve im deoadata membri ai UE si NATO. dar ce facem cu babutele speriate de romani si cumparate cu 20 d elei d ecomunisti, in conditiile cind nu avem acces tele-radio-fonic la ele?
Cei care au fost cindva deputati nu vor sa mai fie. Dl Rusu a avut de trei ori ocazia sa devina parlamentar, dar nu a mers, mi-a dat voie mie, lui Taranu. El ne sprijina si acum si considera ca daca vocea noastra nu se auzea in Parlament, ceilalti aveau s acada prea usor in pacat. Lucru din pacate, verificat. Asta vrem si pe viitor – sa se auda vocea noastra, pt ca tot aici ajungem, deputatii PNL au curaj.
Va multumesc pentru raspuns. Imi place ca dl Rusu nu a profitat de ocazie doar pentru a se face deputat. Cred ca de astfel de oameni avem nevoie cit mai multi, care sa nu fie setosi de putere, pentru ca altfel ajung sa sfideze toate valorile numai ca sa se perinde la guvernare.
„dar ce facem cu babutele speriate de romani si cumparate cu 20 d elei d ecomunisti, in conditiile cind nu avem acces tele-radio-fonic la ele?”
D-a Pavlicenco, eu cred ca lucrul cu oamenii din casa in casa este cel mai eficient. Credeti ca comunistii cind au venit in 2001 la guvenare au facut altfel? Exact asa au facut, au mers grupusoare din sat in sat, din casa in casa si au promis ceva, dupa care au realizat, deci intra-devar le-au dat pensii regulat chiar daca acuma par cam mici. Iata cum au cistigat increderea. Si asta functioneaza mai ales la babute cum spuneti, pentru ca pentru cei batrini un 20 de lei pentru paine le ajunge la sat sa-si duca hainele batrinetii. Cred ca puteti sa procedati exact ca ei, sa instruiti un grup mare de tineri care sa vorbeasca oamenilor cine sunteti si ce le promiteti. Stiu ca asa si PL au spus ca lucreaza, merg din casa in casa si vorbesc despre partid.
Iata va dau un link sa vedeti cum se justifica comunistii pentru faptul ca nu accepta confruntarea directa TV: http://www.alegeri.md/2007/docs/pcrm/200705231/
Eu cred ca ei si in 2009 tot asa vor face, vor merge din casa in casa si nu vor participa la dezbaterile televizate, pentru ca asta le-ar stirbi enorm din imagine, dar asa merg din sat in sat fac promisiuni si oamenii le cred, dupa care o sa faca cite ceva sa le unga ochii si gata. Iata ce tactica interesanta au ales comunistii. Asa ca nu trebuie sa spuneti ca nu ajungeti la alegatori. Intilnirea directa cu alegatorii este cea mai eficienta.
Deci daca PNL nu pleda pentru unire de dragul unirii, atunci asta trebuie sa fie clar la toti, pentru ca orice musamalizare a politicii partidului poate sa va coste. Daca PNL nu crede ca unirea de dragul unirii este cea mai buna solutie pentru cel de-al doilea stat romanesc, atunci asa trebuie si sa spuna. Puteti sa spuneti asta deschis si sincer si mult mai bine va fi. Nimeni nu are ce sa va reproseze ceva daca asta este pozitia partidului. Mai rau este cind se declara una si se face alta. Asta nu trebuie sa permiteti.
Este clar ca Rusia nu a renuntat la planurile sale de dominatie, insa exemplul tarilor baltice este graitor. Cred ca depinde si de verticalitatea politicienilor de la Chisinau, pentru ca daca vor fi fermi in politica fata de Rusia, atunci vom capata respect. Altfel vom fi in continuare desconsiderati si aflati sub continua influienta ruseasca.
Da, poate ca aveti dreptate ca atunci cind a fost votata independeta oamenii doreau putina libertate si nu se gindeau la unire si poate ca nici Romania nu era atit de puternica ca acuma ca sa ne ia sub protectia ei. Nu cred ca asta a fost grav, a fost grav faptul ca s-a pemis coruperea politicienilor de la Chisinau astfel ca sa ajunga la conducere iarasi nomenclaturistii care sunt obedienti Kremlinului. Va amintesc iarasi de tarile baltice unde acea lupta de independenta nu a mai permis sa ajunga la conducere forte proruse si astazi iata ca sunt si in UE si in NATO. Pe mine asta mai tare ma doare. Cum de ei au putut insa noi acuma suntem cea mai saraca tara din Europa? Mie de ex. imi este rusine pentru asta, pentru ca Moldova este in rind cu tarile cele mai inferior dezvoltate din Africa. Oare sa fim noi atit de rai si prosti ca sa nu ne ispravim cu treburile acestei tari de o minoritate ruseasca sa ne joace atata festa? De asta va spuns ca si la noi masele au inteles ca nu mai trebuie sa aiba incredere in toti liderii politici de pina acuma si o sa vedeti cum un sir de partide asa si nu o sa treaca pragul electoral, dar asta anume pentru ca au in frunte lideri nomenclaturisti ori prorusi. Partidele care vor avea in frunte tineri onesti si activi vor avea Succes. De asta eu cred ca si PNL daca tot vrea sa fie auzit trebuie sa constientizeze asta si sa propulseze tineri cu adevarat activi si pro europeni. Altfel eu nici nu vad cum veti reusi sa treceti pragul electoral.
D-na Pavlicenco,
Nu ar fi mai bine sa se incerce o unire a partidelor de orientare liberala din Republica Moldova in vederea unui scop comun, stiut fiind ca astfel forta lor cumulata va insemna cu adevarat ceva.
Ce anume impiedica la aceasta unire?
Pentru socolenco
Noi am lucrat din casa in casa la AMN. Metoda nu e doar comunista, e americana.
Insa, pentru a putea face asta trebuie sa ai o armata puternica. E una cind oamenii merg la AMN mai usor sa ingroase rindurile unui „partid cu sanse” si e altceva cazul nostru, care am tot construit alternative unite, fuzionate comunistilor, dupa care ne-au eliminat pentru principii si acum cautam oameni pentru „partid fara sanse”. gasim, dar mai greu, ca nu au pierit toti oamenii cu principii.
Comunistii intotdeauna au avut sprijin din Est. Lor le-a fost oleaca mai usor decit PNL, care spunem adevarul, iar ei – promisiuni populiste de salam de 2,25 ruble kilul. In plus, niciodata democratii nu i-au impiedicat sa-si promoveze aberatiile, in cazul democratilor – comunistii ii persecuta.
Increderea cistigata de comunisti se vede perfect in saracia de azi. Asemenea incredere nu ne trebuie.
Mersi pentru link.
Ati apreciat foarte corect tactica pe care o vor adopta comunistii. Dar noi nu avem bani publici sa le ungem ochii alegatorilor. Cine e cu cutitul si piinea, acela poate aplica tactica.
Revin la intilnirile directe cu alegatorii. Da, sint eficiente, dar trebuie sa ai echipe care sa le organizeze. Spuneam in alte raspusuri ca daca nu ai inca echipe puternice iti trebuie citiva ani sa mergi la intilniri cu toti.
Nu avem de gind sa ne ascundem. Vom spune exact ce gindim. Deja am inceput sa spunem.
Spuneti de verticalitatea politicienilor de la Chisinau, este tema dezbatuta pe larg pe blog. Cum apreciati reactiile posibile ale politicienilor nostri in fata pericolului rusesc de federalizare si transnistrizare?
Mi s epare ca PNL este ferm in politica fata de Rusia, ambele declaratii ale noastre, ultimele, sint taxate de experti ca cele mai bune, dar sint evitate, pentru ca nimeni sau foarte putini sint principiali, verticali, directi, nesantajabili.
Cunoastem cazul tarilor baltice. Acolo nu s-a dat cetatenia ZERO pentru toti neavenitii, veneticii, care nu au meritat si care nici azi nu ne cunosc limba si istoria. Asta a fost o mare crima, pentru ca acum – moldovenii merg sa ingrijeasca d ebabe, iar alogenii conduc batrinii si copii ramasi acasa. Pe cine asta nu doare? Balticii au putut pentru ca au fost stat, noi, RSS Moldoveneasca, am fost o facatura antiromaneasca, impotriva statului si a natiunii careia trebuia sa ii apartinem. Este o mare diferenta. Eu am fost pe timpul sovieticilor la Vilnius si am avut o colega d eacolo la facultate, Violeta Steponaitite, ulterior a tradus cind a fost Iliescu odata in Lituania, ea a invatat romana, traducea si versuri. Ei erau nationalisti, erau uniti, si-au aparat neamul istoria, limba. Ceea ce nu s-a intimplat la noi prea puternic, navind traditii d estatalitate si, fiind la frontiera civilizatiilor, avind o puternica mentalitate tranzactionala.
Nu sintem rai si prosti, dar o mare parte sint santajabili, corupti, au bani pentru politica de la persoane din Rusia, cred, asta si explica situatia. Incercati s aactivati intr-un partid dupa principii democratice si sa-mi spuneti cit ati rezistat… Ei, iata aceste partide si vor trece pragul electoral, iar,apoi, patru ani, iarasi vom discuta despre ce e cu clasa noastra politica.
Pentru Delia
Da, ar fi mai bine. Dar nu se incearca la modul concret, ci numai declarativ. Fiecare spune, dar nimeni nu vrea, de fapt, sa se intilneasca sa inceapa a discuta.
Am facut si noi o serie de apeluri, indemnuri, dar sintem conciderati mai fara forta si nu se vrea a se discuta cu noi. Totodata, nici noi nu avem de gind sa ne dizolvam pentru a deschide calea politicienilor santajabili, corupti, platiti de cei cu interese din Rusia. Si vom spune acest lucru in campania electorala, daca nu se va dori sa se discute cu noi.
Pericolul perpectuarii comunistilor trebuie sa-i deranjeze pe toti, nu doar pe PNL. Noi am contribuit masiv la formarea AMN, voluntar-involuntar – la formarea PLDM, avem dreptul moral sa consideram ca ar trebui sa discutam. daca nu si nu – asta e. Fiecare isi asuma partea de raspundere pentru raminerea la putere a comunistilor, nu doar PNL va fi vinovat de asta.
In general, pe acest blog am discutat si rasdicutat despre unirea/neunirea partidelor liberale. Ar fi cam greu sa o iau de la capat. daca aveti rabdare, puteti rasfoi blogul si gasi rapunsuri cu lux de detalii la aceste intrebari.
„Cum apreciati reactiile posibile ale politicienilor nostri in fata pericolului rusesc de federalizare si transnistrizare?”
Eu sincer sa fiu cred ca cel mai transant ar fi PL dupa care poate si PLDM, pentru ca liderul Filat si-a expus pozitia vizavi de conflictul transnistrean si pentru ei e fain daca transnistria ar avea o autonomie larga in cadrul republicii Moldova, dar asta ar putea insemna si republica nu numai autonomie larga. Ce tine de celelalte partide: PSD, PD, AMN, PPCD ma iertati dar sunt niste lingai, care nu vor avea o pozitie transanta. Deja le urmaresc de mai mult timp declaratiile si aud doar scinceli, in special de la PD, de la Diacov. Intr-adevar este skolschii asa cum spuneai Voronin. Liderul AMN parca are cind, nicaieri nu se grabeste, nimic nu il alarmeaza. Pe semne a acumulat destul el cit a fost primar si chiar daca mare procent nu o sa aiba in 2009 nu o sa-l deranjeze tare. Liderul PSD este prorus si il apreciez ca lasa sa se inteleaga asta clar fara sa ascunda asa cum face Diacov. Deci pentru PSD orice scenariu propus de Kremlin va fi OK. Asta cu conditia ca sa obtina supotul Kremlinului pentru a se perinda la guvernare. Imi pare rau doar de Serebrean care pare a fi mai transant, dar nu ii era lui locul in PD, dar deja asta e alegerea lui. Poate oricind sa iasa daca nu va accepta politica lui Diacov. De partidele proruse nu mai vorbesc, ca astia interpreaza si mai gresit lucrurile. Pentru ei ar fi cred foarte bine daca toata Republica Moldova s-ar numi transnistria si ar fi limba rusa limba de stat.
Ma bucur ca PNL vrea sa aiba un mesaj mai transant. Asta va aduce electorat oricum. Maselor le plac liderii care sunt hotariti in ceea ce fac si nu se tem nici de comunisti nici de actiunile lor. Cred ca o tenta mai severa, ma refer la disciplina, la acrtiunile pe care urmeaza sa le intreprindeti, va aduce un flux de imagine. Oamenii de multe ori merg dupa acel lider care inspira incredere si ei se simt in siguranta, se simt protectati. Dar nici maniere nervoase, violente sau agresive nu este de dorit ca sa le fie frica.
Iata asa si nu mi-ati mai raspuns la acel text scris de PL: http://www.alegeri.md/2007/docs/pl/200705281/
Cum comentati acel text? Este adevarat ca ati atacat PL-ul in campanie si ca ati colaborat cu nomenclaturistii? Cred ca se refera la faptul ca ati facut parte din AMN unde sunt foarte multi nomenclaturisti. Cred ca vizavi de acest lucru trebuie sa adoptati o pozitie cit mai echilibrata astfel ca sa demonstrati ca participarea PNL-ul in componenta AMN a fost facuta cu intentii bune si ca ati iesit de acolo atunci cind ati vazut ca neglijeaza pozitia liberala pnl-istilor.
„Da, pledam pentru unire, dar fara a speria prea tare UE, pina se va obisnui cu ideea. Si nu e speculativ, ci o prudenta necesara, pina mai prinde radacini si Romania in UE si in NATO. Credeti ca nu avem dreptate?”
Nu cred ca UE se sperie prea tare de unirea Moldovei cu Romania, pentru ca asta mai degraba ori mai tirziu oricum o sa se intimple. Pe ei cred ca mai tare i-ar speria perpetuarea comunistilor si dupa 2009, dar asta numai intr-un singur caz: ca comunistii sa falsifice alegerile.
Pentru socolenco
Eu sint de alta parere.
1. Ue inca se teme sau nu vrea sa recunoasca necesitatea unirii Moldovei cu Romania. Dar nu exclud, pe de alta parte, ca dupa cele intimplate cu Osetia de sud si Abhazia, recunoscute de Rusia, atitudinea s-ar putea schimba. Ministrul francez de externe a exprimat temerea pentru securitatea Moldovei si a Ucrainei, si altii isi dau seama ce evolutii nefaste pentru noi, cu un Voronin in fruntea statului, pot fi…
2. Ue si s eteme, si nu se teme de perpetuarea comunistilor dupa 2009. Si banuiesc faptul ca vor falsifica dur comunistii. De aceea investesc enorm acum in observarea, monitorizarea si pregatirea alegerilor. Insa itele le va incurca PPCD si aici UE poate ceda, pentru ca PPCD a reusit sa induca opinia ca la putere in Moldova sint, alaturi de comunisti, si „mladoreformatori” gen Tkaciuk, Lupu si Rosca, cei care le mai spala imaginea comunistilor de satrapi bolsevici invechiti in rele. Daca vor cistiga iar comunistii, dar cel mai probabil scenariu este nerecunoasterea alegerilor si o revolutie, mai ales in contextul incercarii de transnistrizare, cred ca va fi o revolutie. Transnistrizarea inseamna raminerea trupelor ruse aproape de Balcani si uinsecuritatea euratlantica in zona, ceea ce Vestul nu poate accepta. dara fara transnistrziare, numai avind comunisti la putere, Occidentul s-ar putea resemna.
Da, imi amintesc ca si eu am enuntat aceasta idee vizavi de pozitia reticenta si rezervata a UE fata de unirea Moldovei cu Romania si precum ca insasi UE nu este interesata in aceasta unire. Probabil ca odata ajunsi in UE aceasta idee sa dispara in general. Activizarea UE acuma cind se vede cum situatia din Osetia si Abhazia a deturnat nu este pentru faptul ca ei isi fac griji pentru noi, de viitorul nostrul. Ei mai mult isi fac griji acum de securitatea lor, de securitatea hotarelor actuale ale UE. Pentru ca orice conflict armat inseamna cheltuieli, insa tarile europene sunt mai zgircite decit SUA cind este vorba de securitate. Altfel UE si-ar fi construit propriul sistem rachet de aparare si nu ar fi permis ca SUA sa-si construiasca scutul antiracheta in UE. Da probabil acum si tarile europene vor primi un impus pentru a se inculde mai activ in rezolvarea problemei transnistrene. Si nu cred ca alegerile nu vor fi recunoscute si ca va fi revolutie. Alegerile vor fi cistigate detasat de fortele democrate, exact asa cum a cistigat Dorin Chirtoaca in capitala. Pentru alegerea presedintelui este nevoie de 61 de voturi daca nu ma insel (3/5 din deputati: 3/5*101=61). Dorin exact 61 procente a avut. Deci probleme cu alegerea presedintelui la fel nu vor fi. Eu cred asa ca in 2005 westul a sustinut comunistii pentru ca atunci intr-adevar erau probleme la alegerea presedintelui, pentru ca comunistii au obtinut mai putin decit in 2001 cind au putut alege singuri presedintele, insa insuficient au obtinut si partidele democrate ca sa poata alege ele singure presedintele. Deci era nevoie de un compromis, ceea ce in 2009 nu va fi nevoie. Ce tine de transnistrizare, asta imi pare mai mult speculatii pentru ca despre asta se vorbeste deja de ani intregi. Sper ca lucrurile sa se inceapa sa se miste abia din 2009 cind se va pune problema mai transant si se va decide ce face ramane in componenta RM ori pleaca la Ucraina. Asa ca nu cred ca va fi revolutie ori razboi. Rusia nu va putea proceda la fel si in cazul transnistriei, pentru ca acest teritoriu se afla la o mare distanta de propriile hotare. Cred ca Rusia mai degraba ar inclina ca transnistria sa intre in componenta Ucrainei ca mai apoi sa o ia in cleste din partea cealalta cu Sevastopolul, Crimeia. Cred ca pentru Rusia acuma atentia ii este atrasa de aspiratiile tot mai puternice ale Ucrainei de aderare la NATO. Daca transnistria ar intra in componenta Ucrainei, acolo unde a si fost pe vremea Uniunii sovietice, atunci ei ar mai putea rupe o bucata din Ucraina, si ar largi putin aceasta fisie de pamint, pentru ca in Ucraine, inca in 1924 cind aparuse transnistria avea un teritoriu mai mare, ceea ce acuma ar servi ca temei pentru a se largi acolo.
NU cred ca pentru oficialii europeni prezenta comunistilor ii aranjeaza, pentru ca ei vad si singuri ca lucrurile nu evoluiaza deloc si este nevoie numaidecit ca sa vina la guvernare un alt partid, in deosebi cu aspiratii puternice europene. Asta le-ar usura si lor lucrul, pentru ca ma gindesc ca deja si Bruxellul s-a cam saturat sa le tot toarne fonduri comunistilor si sa nu indeplineasca nimic la timp. Iata chiar sa vedeti ce suport o sa primeasca partidele proeuropene in alegerile din 2009. Iar comunistii nu vor primi nici un fel de suport.
D-a Pavlicenco, de ce neglijati acest link pe care l-am pus de doua ori, macar spuneti-mi ca nu vreti sa comentati. http://www.alegeri.md/2007/docs/pl/200705281/
„Ue inca se teme sau nu vrea sa recunoasca necesitatea unirii Moldovei cu Romania.”
D-a Pavlicenco, eu cred ca pe noi mai putin trebuie sa ne intereseze ce vrea UE sau Rusia. Trebuie sa ne aparam in primul rind interesele noastre. Daca unirea Moldovei cu Romania pentru noi este un avantaj, daca asta este in avantajul dezvoltarii noastre depline ca etnie romaneasca, atunci nimic si nimeni nu trebuie sa ne opreasca sa realizam asta: nici UE, nici Rusia. Cred ca trebuie sa fim intr-adevar mai pragmatici si sa vedem avantajele pe care le vom avea in urma unirii. Eu spun sincer ca dupa mine unirea este un enorm avantaj pentru viitorul nostru, pentru restabilirea identitatii noastre romanesti care in ultimele zeci de ani a suferit foarte mult. Cred ca o sa fiti de acord cu mine. Insasi Dvs ati spus ca nu pledati pentru unire de dragul unirii. Deci intr-adevar trebuie sa analizam foarte minutios si daca unirea ne este in avantajul nostru, a comunitatii romanesti in general, atunci trebuie sa mergem spre asta si nimic nu trebuie sa ne opreasca. Tot Dvs ati spus ca noi ne deosebim de tarile baltice, pentru ca ei au fost tari aparte si inainte de razboi, pe cind noi am fost rupti de la pamantul de care apartinem. Acuma chiar daca exista Republica Moldova sunt probleme foarte mari cand trebuie sa ne insusim aceasta statalitate si pe acest lucru se speculeaza si se profita enorm. De asta nici nu a existat niciodata in acesti 17 ani o coeziune a fortei democrate astfel ca sa nu permita intoarcerea nomenclaturistilor la putere. Uitati-va si acum cit de tensionata este situatia dintre partidele democrate. Am impresia ca este mai mare tensiunea dintre partidele democrate decit dintre comunisti si opozitie. Iata aici e problema. Este nevoie de coeziune si pentru ca sa existe aceasta coeziune trebuie ca fiecare sa-si aduca contributia, sa mai faca cedari si sa lupte cu adevarat pentru cauza nationala a acestui popor si nu sa fie in serviciul veneticilor ori minoritatilor. Asa ca repet: putin mai mult pragmatism si mai mult hotarire in actiuni si o sa vedeti ca si UE si Rusia vor respecta optiunea noastra. Insa trebuie caracter pentru asta. Dvs spuneti ca aveti curaj. Spuneti sincer, sunteti gata sa luptati pentru cauza unirii pina la capat daca vedeti in asta la fel ca mine doar avantaj pentru noi ca etnie romaneasca? Mersi!
Va salut din nou cu respect doamna Pavlicenco. Nu am mai scris de ceva timp am preferat doar sa citesc. Totusi vreau sa trimit un mesaj domnului Socolenco. Stimate domn, eu sunt din Bucuresti. Urmaresc de ceva timp bloguri si site-uri pro Romania conduse de romanii basarabeni. Peste tot am pus aceasi intrebare pe care o sa o adresez si dumneavoastra. Dumneavoastra in calitate de cetatean al RM ce faceti practic pentru a se realiza unirea? Noi romanii din vest o vrem, o asteptam si speram sa se intample repede. Pe site-ul http://www.basarabeni.ro toata lumea spune ca vor unirea dar ca au ales partide care s-au schimbat imediat dupa alegeri. Adica mesajul pro occidental a ajuns un mesaj pro rusia. Si asta e tot s-au resemnat. Imi pare cel putin absurd ca un cetatean din RM sa astepte totul de la un partid politic si singura sanctiune este votul. Asta e normal sa se intampla intr-o tara democratica nu intr-o tara condusa de un partid comunist. De fapt, desi ma chinui de zor sa inteleg cat mai multe despre RM, nu inteleg mai nimic. Partidul Comunist din RM se plangea pe o pagina ca nu este respectata democratia. Pai ce treaba are una cu alta. Ori esti comunist ori esti democrat. Nu poti sa fi si una si alta. Comunismul are alte valori fata de capitalism iar capitalismul respecta democratia. Eu vad din ce in ce mai mult ca toata lumea din RM ar vrea schimbarea dar nimeni nu face nimic. Proteste nu fac pentru ca le e frica ca o sa ii bage in puscarii. ONG-urile sunt tacute sau nu exista deloc. Mai mult vad ca se incearca din ce in ce mai mult sa se infiinteze fundatii pro rusia. Eu va spun sincer asa cum i-am spus si doamnei Pavlicenco ca daca opinia publica din RM nu o sa ia atitudine nimic nu se va schimba. Poate vointa oamenilor este pro vest si pro romania dar daca alegerile vor fi falsificate se vor resemna si ajungem de unde s-a plecat. Noi, ceilalti romani, ne-am plictisit si saturat sa vedem ca nu exista determinare si ma refer la determinarea poporului si nu a partidelor pentru a schimba ceva in RM. Cineva chiar imi spunea ca romania nu face nimic pentru a grabi unirea. NU NOI TREBUIE SA FACEM ci poporul roman din RM. Ei trebuie sa schimbe ceva. Dumneavoastra domnule Socolenco trebuie sa faceti ceva. Fiecare individ conteaza.
In primul rind ma bucur ca va preocupa RM si spuneti deschis ca vreti unirea sa se realizeze cit mai repede. Eu ca cetatean al RM vreau sa obtin cetatenia romana de multi ani si tot nu imi reuseste, deja poate stiti din ce motive. Cineva imi spunea ca te poti considera roman si fara sa ai cetatenie, eu insa cred altfel: ca eu sa ma simt roman am nevoie de cetatenie ca sa ma pot include in procesul de alegere a Presedintelui Romaniei, ca si cum as alege presedintele meu. Eu trebuie sa ma simt confortabil si important odata ce voi deveni cetatean al Romaniei. Insa spun, tot acest proces de REDOBINDIRE dureaza prea mult si eu iata ca aproape am renuntat. Am fost la consulat, am scris o cerere, am inregistrat-o si cred ca o sa pastrez documentul ca amintire. Nu stiu cum altii, dar pentru mine faptul ca eu o sa obtin cetatenia imi pare un pas ca unirea sa se realizeze. Ma dezgusta cind sunt servit cu presupuneri ca am nevoie de cetatenie pentru a ajunge in UE.
Un alt lucru pe care as putea sa-l mentionez este ca si eu la fel ca Dvs ma interesez de Romania, citesc presa electronica. Desigur ca in masura posibilitatilor si recunosc ca nu reusesc totdeauna sa citesc, dar ma stradui cit pot de mult sa cunosc ce se intimpla in Romania. Iata stiu despre faptul ca din cauza legii uninominatului romanii cu cetatenie din RM nu se stie cum vor vota. Nu imi puteti spune mai mult despre asta, ca pe mine m-a cam intristat acest fapt, pentru ca ma gindesc ca persoane care au cetatenie si vor sa voteze vor fi neglijate. Eu cel putin daca as avea cetatenia m-as considera neglijat si cu drepturile incalcate. Apropo, tot pe aici pe blog am scris cu alta ocazie ca este foarte rau ca despre RM nu se scrie aproape nimic in presa romaneasca. Noi parca nici nu am exista. Cineva spunea ca suntem prezenti 1%, iar eu as crede ca inca mai putin. Deci sunt de acord ca noi cei din RM trebuie sa facem ca sa ne apropiem de Romania, insa si cei din Romania trebuie sa fie informati corect despre ceea ce se intimpla in RM. Pentru ca multi stiu doar din auzite si din zvonuri ce se intimpla la noi, cum sunt oamenii si tot asa.
Acuma am sa spun ce ma doare: nu am vrut sa spun de la inceput, insa sincer pe mine ma cam enerveaza formularea asta ca trebuie sa facem CEVA ca sa realizeze unirea sau sa aderam la UE. Cred ca formularea asta este prea abstracta si trebuie sa ne referim la lucruri mai concrete. Spuneti CE ANUME trebuie sa facem, spuneti concret cum sa actionam ca sa ajungem in UE si dupa asta sa facem unirea. Dar sunt sigur ca nu o sa puteti spune, pentru ca inainte de a ne da sfaturi trebuie sa cunoasteti foarte bine situatia din RM. Iata de de multe ori vad ca ne tot sunt date sfaturi insa sunt cam neintemeiate pe alocuri si se simte ca domnul(a) care le formuleaza nu este destul de documentat in privinta situatiei social-politice din RM. De asta si se ajuge la formulare de FACETI SI VOI CEVA, pentru ca altfel nici nu poti sa spui atunci cind nu te poti referi la ceva concret odata ce nu cunosti ce se intimpla cu adevarat in RM. Aici ajungem la ceea ce am spus eu mai sus cind am accentuat ca este importanta informarea romanilor din Romania despre situatia din RM. Desigur ca si informarea noastra despre ceea ce se intimpla in Romania tot este importanta, asta ne-ar ajuta sa ne putem integra mai mult in comunitatea romaneasca.
Dupa cum se vede pentru a se realiza unirea este nevoia de contributia tuturora si a celora din RM si a celora din Romania. Iata a scris dl Turcescu un articol nu demult despre faptul cum Romania a facut o greseala ca nu este prezenta mai mult in economia din RM si ca nu se investeste mai mult asa cum fac ungurii in Covasna si Hargita. Deci cel care va spunea ca Romania nu face nimic pentru a grabi unirea probabil avea si dreptate.
Acuma reesind din tot ce am spus pot sa concluzionez ca nu e corecta formularea ca NU NOI TREBUIE SA FACEM CI POPORUL DIN RM pentru a grabi unirea. Cred ca toti trebuie sa ne aducem contributia. Eu cel putin mi-as dori ca romanii din Romania sa se informeze despre noi, sa stie ce se intimpla la noi si sa nu fie indiferenti fata de tot ce ni se intimpla. Transnistria este gaura neagra a economiei si asta ne tine pe loc. Daca romanii din Romania ar sti mai multe despre noi atunci nici nu ar mai formula astfel de expresii precum ca FACETI SI VOI CEVA. Decit asa indemnuri mai bine ar tacea si nu s-ar face de rusine pentru faptul ca cunosc foarte putin despre RM.
Sper ca am dat un raspuns cit am putut de complet, insa astept si intrebari daca ceva nu-i clar.
Imi spuneti ca nimeni nu fac proteste: pai iata au protestat pensionarii ca le este mica pensia, au protesta micii intreprinzatori care vor sa lucreze pe baza de patenta, vor protesta si profesorii ca nu se sunt marite salariile. Eu cred ca nu este chiar asa cum spuneti. Da, putin, dar oamenii oricum se manifesta. Insa ca sa intelegeti de ce atit de putin se protesteaza, atunci daca ati sti ca dintr-o populatie de 4 mil mai mult de un mil este peste hotare la lucru la negru ati intelege mai mult si de ce rezultatele alegerilor sunt atit de proaste. Va accentuiez informarea corecta este foarte importanta atunci cind analizezi lucrurile mai ales ce tine de o tara.
Iata mai comunic cu tineri aflati in Bucuresti originari din Moldova si imi spuneau cit le este de greu sa isi gaseasca o slujba, cit le este de greu sa se angajeze legal. Deci acolo de cine depinde ca basarabenii sa se intergreze? Cred ca asta este asemanator cu tematica cetateniei care se ofera foarte greu. Am inteles ca abia acum Traian Basescu a propus guvernului ca tinerilor care absolva universitatea in Romania sa li se ofere posibilitatea sa obtina si cetatenia daca vor. Cred ca asta trebuia sa o faca cu mult mai demult si nu erau sa fie 2% de romani in RM dar 10%.
Si noi ne temem ca sa nu fie falsificate alegerile, de asta dorinta mea cea mare este ca Romania sa trimita cit poate de multi observatori ca sa nu le permitem asta. Cred ca cel putin asta Romania poate sa faca sau cel putin asta TREBUIE sa faca.
„PNL va participa in alegeri, dar nu am spus forma si astazi nu am ce sa detalizez.”
D-a Pavlicenco, Dvs si singura va intrebati: „Aratati-mi partidul dispus.”, deci dupa cum vedem PNL va participa de sine statotor in alegeri. Nu cred ca trebuie sa ne tineti asa in suspans ca ati avea variante de participare pe care nu le cunoastem. Stiu ca mentionati mai demult ca aveti 8 optiuni de participare in alegeri pe care tot nu le-ati facut publice. Dar asta era inca inainte de a aparea declaratia PMAE catre celelalte partide, inainte de apelul PLDM catre PL, poate ca inainte si de apelul PNL catre partidele liberale de a va aduna la discutii pe tema alegerilor. Am vazut ca toate aceste initiative s-au consumat si nici un rezultat, dar este si de asteptat, ca doar idea de lista comuna nu este acceptata de toti, iar blocurile sunt interzise. Eu nu cred ca PNL are formule necunoscute, pentru ca in conditiile cind nimeni nu raspunde la apelurile altora, se vede ca nu va fi nici consultare, nici coordonare de actiuni in alegeri. Toti vor actiona asa cum le va duce mintea si capul.
Cred ca ati decis sa participati in alegeri insa justificarea precum ca nu vreti sa detalizati acum imi pare cam ieftina. Cel mai bine pozia PNL este prezenta in aceasta fraza: „Daca nu vor reusi actiuni comune ale liberalilor, noi vom spune totul ce credem despre toti, asa cum spun si altii.” Deci este clar ca actiuni comune nu veti putea sa aveti, asta deja este clar de pe acuma. Inseamna ca ceea ce va face PNL in alegeri este ca VA SPUNE TOTUL CE CREDETI DESPRE TOTI, ASA CUM SPUN SI ALTII. De ce trebuie sa ascundeti asta?
Si apoi imi pare lipsit de ratiune cind se spune: „Si atunci mergem va bank – ori cistigam, ori pierdem.” Cred ca un partid serios nici nu admite faptul ca va pierde si ca nu va promova in parlament, insa daca admite atunci sunt probleme despre care trebuie sa vorbiti, sa le rezolvati. Decid sa va dedicati fortele celorlalti, mai bine dedicati-va fortele pentru PNL, vorbiti despre problemele PNL si incercati sa vi le rezolvati. Stiti cum spunea ca daca te indoiesti de ceva, atunci mai bine nu fa. Deci daca PNL se indoieste ca nu va trece pragul, atunci mai bine nu participa un alegeri. Pentru ca altfel as crede ca rolul PNL in alegeri va fi asa cum am mentionat mai sus, doar SA SPUNA TOT CE CREDE DESPRE TOTI. Credeti ca asta este sau poate fi un rol nobil pentru un partid politic, doar ca sa spuna si chipurile sa incurce la altii? Cred ca un partid trebuie sa fie o echipa bine organizata si ale caror actiuni sa fie bine calculate astfel ca dubii ce tine de rezultate nici sa nu fie.
Spuneti ca aveti curaj. De ce nu aveti curaj sa spuneti lucrurilor pe nume, sa spuneti ca PNL nu este destul de pregatit ca sa participe un alegeri, ca doar si singura ati spus ca: „Este adevarat ca daca aveam inca un an pina la alegeri era mai bine, acum e mai greu, dar mergem inainte.” Nimeni nici nu va opreste sa nu mergeti inainte, dar a merge inainte asta nu presupune si sa participati in alegeri cind nu sunteti siguri pe fortele proprii acum. A merge inainte ar insemna mai bine sa va consolidati in continuare si sa participati in 2013 ca partid sigur pe sine, consolidat si a carui rol va fi sa obtina un rezultat bun la alegeri indiferent ce vor spune altii, nu sa va revina rolul doar de a spune totul despre toti cind pentru multi nu conteaza ce tot spuneti. Conteaza ce spui atunci cind reprezinti ceva, cind reprezinti o buna parte de societate, cind ai in spate o suta de mii de alegatori. Iata atunci trebuie sa vorbiti si va asigur ca veti fi si ascultati, pentru ca veti avea si notorietate, dar asa cind va limitati doar a spune, ma gindesc ca scopul PNL nici nu este ca sa vina la guvernare impreuna cu alte partide, ci sa tot spuna, dar pe care nimeni nu asculta.
salut Socolenco, si bine te-am gasit!
trebuie sa-ti spun sincer ca apreciez mult faptul; ca te zbati in obtinerea cetateniei..sincer imi pare rau ca actele nu se rezolva la timp..si cred ca si in administratia romanesca mai sunt multe de facut..dar cel mai bun lucru e ca actuala generatie de birocrati trebuie sa dispara! Si pentru ca suntem la capitolul birocrati, vreau sa dau un argument, dupa parerea mea definitoriu, de ce firmele romanesti nu sunt in RM, de ce capitalul romanesc nu isi face simtita prezenta in mod clar..! Ei..problema e ca un om de afaceri , sau orice om, se loveste de sistemul birocratic! Pentru noi cei din tara, sistemul nostru a reprezentat ani la rand un dezastru pentru economia romaneasca..si pana a fost infranta grele lupte s-au dat..iar razboiul cu acest flagel nici acuma nu a fost castigat! Iar sistemul nostru e, normal, asemanator cu cel din Basarabia, adica mostenirea comunisto-stalinista! Dar in Basarabia mai e ceva..sistemul birocratic e alimentat si cu ura aceea anti-romanesca! cam iti dai seama ce se intampla cand vrea romanul sa faca o firma, asa-i? In al doilea rand, e clar faptul ca in acest moment suferim grav de neinformare-noi romaniii din dreapta Prutului, si de dezinformare la voi cei din stanga Nistrului!Nu incerc sa gasesc scuze nimanui si sa acuz pe nimeni! Ma refer asa la omul de pe strada, unul ca mine si ca tine! dar la capitolul conduceri..ehe..aici se schimba treaba! Tu esti un fidel forumist..,si ai observat ca asteptarea cea mare catre voi e chiar asta..faceti ceva! Iar lumea din RM pe care o intereseaza viata sociala spune: nu putem pentru ca nu ne lasa, avem tradatori, dar Romania trebuie sa ne ajute! In principiu e corect, dar din pacate Romania nu poate exporta in Basarabia spiritul civic! Nu-i nimeni vinovat ca marea majoritate nu sunt ca tine, care te intereseaza, care citesti presa romanesca, care ai vrea sa faci ceva,si iarasi nu-i nimeni vinovat pe aici ca romanii, in majoritate nu sunt ca mine, de ex..adica sa-i intereseze, sa dedice macar un minut din viata si faptului ca dincolo de un rau, stau alti romani care sunt la mare anaghie! Asta-i viata deocamdata! Singurul lucru pe care putem noi sa-l facem e sa contrazicem pe oricine din vecinatatea noastra cand e vorba de Romania sau Basarabia! Adica sa avem curaj sa le spunem tuturor celor care bat campii in privinta asta! Si aici, noi cei de pe forum sa avem curajul sa le spunem altor romani ca habar nu au ce vorbesc cand e vorba de situatia din Basarabia, si voi acolo la fel! Nu observi Socolenco, ca de fapt un pas catre Unire s-a facut? In domeniul invatamantului, in domeniul culturii..acolo e deja viata concreta! Dar nu putem sa facem nimic in privinta propriilor vostri conducatori! Noi ne putem sanctiona proprii nostri conducatori, si chiar o facem…si tare as vrea ca si la Chisinau sa se intample acelasi lucru!Iar faptul ca 2 legislaturi la rand au iesit aceeasi conducatori, adica ticalosii astia de comunisti, ne-a impins la parerile pe care le avem acuma! Stiu! S-a mers cu niste minciuni, dar stii cum e socolenco…de 2 ori la rand? Noi spunem ” prima data sunt fraier..dar a doua oara..?” Iar in privinta d-nei Pavlicenco , ma inscriu in aceeasi idee! Eu m-am exprimat mai plastic, ideea cu „maioneza”, dar in principiu cand ai o asemenea idee si scop, ca RM sa devina al doilea stat romanesc, trebuie sa ai si un partid extrem de bine organizat si puternic, ca ideea sa aiba expertiza si sa fie alaturata cu conceptul de putere, notorietate si seriozitate!
Salut Stefan si mersi pentru reactie. Vad ca te preocupa chestia asta cu cele doua mandate ale comunistilor. Uite, eu la fel ca altii am considerat ca actul din 4 aprilie a fost o tradare a PPCD, pentru ca intr-adevar toti cei care au votat acest partid nu s-au gindit vreodata ca crestin-democratii vor proceda astfel. Dar vezi ca in politica lucrurile uneori iau intorsaturi mai putin asteptate si iata eu cred ca abia acuma incep si eu putin mai mult sa inteleg actul din 4 aprilie. M-am referit la asta si mai sus si am sa aduc acel fragment aici: „Eu cred asa ca in 2005 westul a sustinut comunistii pentru ca atunci intr-adevar erau probleme la alegerea presedintelui, pentru ca comunistii au obtinut mai putin decit in 2001 cind au putut alege singuri presedintele, insa insuficient au obtinut si partidele democrate ca sa poata alege ele singure presedintele.”
Deci in 2001 comunistii au cistigat pentru ca in acei 4 ani de guvernare Lucinschi in tara a fost saracie lucie, oamenii nu primeau salarii cu anii, pensii nici vorba. Oamenii erau intr-adevar deznajduiti. Acum ce s-a intimplat in 2005 a fost o situatie cind comunistii au acumulat 46%, iar Blocul Moldova Democrata+PPCD au acumulat 28.5+9%=37.5%. Deci se vede ca partidele democrate nu au acumulat suficient pentru a putea alege presedintele, iar comunistii avea cu aproape 9% mai mult decit partidele democrate in suma. Era clar ca presedintele urma sa fie propus de comunisti. Problema este ca pentru a alege presedintele este nevoie de 3/5 de deputati ceea ce constituie 61 deputati.
Da, a fost o lectie grea, dar poate si necesara pentru noi toti ca sa ne activizam mai mult si in 2009 sa avem o victorie deplina a fortelor democrate. Acuma cred ca ai inteles si tu de ce asa s-a intimplat ca sa avem comunisti la guvernare 2 mandate consecutiv. Poate a fost o surpriza pentru toti, dar uite cit de frumos s-a votat in 2007, peste doi ani, primarul de Chisinau care a cistigat cu 61% alegerile. Sper ca si in 2009 sa avem asa rezultat si fortele democrate sa obtina min 61% pe tara ca sa nu fie probleme cu alegerea presedintelui.
Pe mine deja actul de 4 aprilie nu ma preocupa atit de tare, pentru ca a fost necesar un compromis. Acuma pe mine ma revolta mai mult comportamentul PPCD care dupa acel act voteaza in continuu doar cu comunistii, in toate consiliile raionale chiar si in consiliu municipal Chisinau. Iata pentru mine asta constituie un act de tradare si nu votarea din 4 aprilie 2005. Dar cred ca in 2009 pentru aceasta tradare va fi pedepsit si nu va mai trece pragul electoral.
Pentru socolenco
Punctul de vedere, analiza si pronosticurile expuse aici atit de amplu imi par interesante si demne de luat in calcul. Nu as fi de acord doar cu pasivitatea Rusiei. Da, s-ar putea ca Rusia sa nu aplice acelasi scenariu ca si in Osetia de sud, pentru ca a facut-o prea lata acolo si se compromite, devenind total nejustificabila, insa ca va incerca o varianta de transnistrizare a Moldovei eu nu as pune la indoiala. Intrebarea mea este – in ce masura mai ramine PPCD credibil in fata Occidentului? In privinta comunistilor – parca am crede ca s-au saturat vesticii de ei, dar ce credeti de PPCD, care le tot spala imaginea comunistilor?
Pentru socolenco
Eu nu am neglijat nici un link. Mi l-am copiat in agenda sa-l vad, dar nu imediat, pt ca am mult de raspuns pe blog si nu reusesc. In plus, ne-au aglomerat zilele de nastere, cu date rotunde. Iata, doua seri la rind am fost, chiar acum am venit de la ziua de nastere a fostei deputate din primul Parlament democratic, alaturi de care am fost membru in PD, condus de Gheorghe Ghimpu, Nadejda Brinzan, unde am stat impreuna cu fostii mei colegi de PFD si de Parlament Alexandru Mosanu, Vasile Nedelciuc, Nicolae Dabija s.a.
De acord ca trebuie sa ne aparam, in primul rind, interesele noastre. Dar cind incercam sa analizam de ce nu ni le putem apara, ajungem tot la influentele nefaste din afara…
Nimic si nimeni nu trebuie sa ne opreasca sa realizam, de exemplu, unirea cu Romania. Dar ne opresc. Sint total de acord ca „unirea este un enorm avantaj pentru viitorul nostru, pentru restabilirea identitatii noastre romanesti, care, in ultimele decenii, a suferit foarte mult”. De acord. Dar d ece treburile nu merg? Ce fel de clasa politica avem si ce clasa ne trebuie sa ca mearga? de ce nu exista vointa politica pentru asta? de ce nu putem aduce foarte multi specialisti din Romania s ane ajute sa ne miscam inainte? De ce? Spuneti-mi, pt ca eu stiu de ce, dar vreau sa vad opinia voastra.
Da, este mai mare tensiunea dintre partidele democrate decit dintre comunisti si opozitie”. dar de ce? Nu cred ca e din cauza PNL. Si eu spun ca e nevoie de coeziune, PNL a facut mai multe declaratii. Am discutat mult pe acest blog. Dar totul sta pe loc. Ce inseamna „putin mai mult pragmatism”? Spuneti-mi concret ce depind ede mine ca sa schimbam lucrurile. Pe puncte – ca sa spun ce am putea accepta si ce – nu.
Da, trebuie caractere, care lipsesc in Moldova. Eu nu spun ca akm curaj, eu l-am demonstrat.
Eu nu vad ce greutate ar fi sa spun „sincer ca sint gata sa lupt pentru cauza unirii pina la capat daca vedeti in asta la fel ca mine doar avantaj pentru noi ca etnie romaneasca?” Desigur ca da. Cine a facut o gramada d elucruri in acest Parlament in directia promovarii romanismului in plin regim comunisto-pepecedist? Cine a felicitat, pentrui prima oara, d ela microfonul 5, pe toti romanii, doia ani la rind, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, cind marian Lupu, spekaer, ne felicita ironic si el cu ocazia Zilei internationale a lupte contra SIDA? Cine are cetatenie romana din 1992, cine a adunat semnaturi pentru limba romana, pentru NATO, cine are Ordinul National al Romaniei? Apasati pe „pavlicenco vitalia” si cautati pe Internet si vedeti declaratiile mele. Cine l-a chemat in judecata pe Voronin pentru prostiile antiromanesti spuse la adresa mea? Nu vreau sa spun mai mult, dar nu inteleg de ce imi cereri sa depun efort sa va spun ca pot lupta pina la capat pentru unirea cu Romania, daca asta fac zilnic?
Pentru intrebatorul
Am citit postarea si am un sentiment dublu. Unul este ca parca aveti dreptate. Altul este ca satulul nu-l poate crede si intelege pe flamind. Sinteti din Romania si nu ar trebui, dar daca ar fi sa simtiti ce simte lumea de aici, poate ca i-ati intelege altfel. Eu nu-i justific pe fricosi, pe lasi, pe comozi, pe imperturbabili, pe indolenti etc.etc., dar ei exista si in conditiile cind PCRM a omorit pluralismul de opinie, nimeni nu mai indrazneste sa protesteze. In general, sint foarte multe de spus, dar pe acest blog s-au spus deja atitea ca ar fi foarte greu sa o iei de la capat. Lumea a fost cu buna stiinta insaracita, ca sa ramina fara demnitate. Au insaracit-o ca sa fure totul ce mai este. Le-au bagat frica in oase tuturor. Sint foarte putini nesantajabili. Ce sa facem in aceasta situatie? Va dau doar un exemplu ce ar putea face Romania si romanii de peste Prut, dar nu se face. 1. Romanii membri ai partidelor din Romania sa impuna in aceste formatiuni politici proBasarabia. Asta se poate? Se poate. Exista? Nu prea. 2. Posturile de televiziune cu impact in Basarabia sa invite basarabeni la emisiuni, pt ca ei nu pot vorbi in R.Moldova. Se poate asta sa se intimple, asa cum se intimpla cu posturile de televiziune din Rusia pentru Moldova? Se poate. Are loc asa ceva? Nu are loc.
„Nu vreau sa spun mai mult, dar nu inteleg de ce imi cereri sa depun efort sa va spun ca pot lupta pina la capat pentru unirea cu Romania, daca asta fac zilnic?”
Am vrut sa spuneti asta pentru ca am avut impresia mai multe ori ca totusi pledati pentru modelul Germania/Austria si nu imi era clar care anume reguli vin in joc dupa ce ipotetic uniunea interstatala isi atinge scopul si ajungem in UE si NATO. Care atunci sunt acele reguli, la ce anume va refereati?
Pentru socolenco
Chiar mai sus am spus ce ar putea face Romania si romanii pentru Basarabia, pe linga ce fac.
Mie mi-a spus Cristian Tudor Popescu precum ca interesul presei romane fata de basarabia e de numai 1%.
Sint absolut de acord ca romanii din Romania ar trebui facuti sau sa inteleaga ei insisi ca ar fi absolut necesar sa fie interesati de ce s eintimpla la noi. sa fie interviuri cu oameni politici, emisiuni, sa se vada ca nu sintem lasati in afara zonei informationale. dar sintem lasati sa ne balacim cum putem in mizeria noastra, sperindu-se ca, peste un timp, se va alege griul d eneghina. sa vedem cite secole ne mai trebuie.
Pentru socolenco
In privinta regulilor ce intervin dupa admiterea RM in UE, am avut in vedere ca incepe sa se produca omogenizarea spatiului european, implicit – si omogenizarea spatiului romanesc in spatiul european.
Pentru socolenco
Sint foarte curioasa sa aflu citeva lucruri:
1. De ce v-ar trebui imediat s astiti formula in care vom participa la alegeri? Vreti s ava incadrati in PNL si va mai trebuie un detaliu pentru a lua decizia?
2. In PNL – si nu stiu de ce v-ar parea straniu, deoarece straniu e ceea ce se intimpla in alte partide – deciziile se iau DEMOCRATIC. Dupa discutii, dupa dezbateri, dupa votari. Eu nu decid una. Chiar daca reusesc sa asigur partea logistica de functionare a partidului. Am vazut atitealucruri proaste inpartidele conduse d ebarbati din care am facut parte ca nu vrea sa fac la fel, adica asa cum am criticat.
3. Si daca „nu va fi nici consultare, nici coordonare de actiuni in alegeri”. Daca „toti vor actiona asa cum le va duce mintea si capul”, care ar fi intrebarea si pretentia fata de PNL?
4. Nu inteleg de ce fraza: “Daca nu vor reusi actiuni comune ale liberalilor, noi vom spune totul ce credem despre toti, asa cum spun si altii” ar trebui sa insemne ca „este clar ca actiuni comune nu veti putea sa aveti, asta deja este clar de pe acum”. Nu inteleg deloc ce logica aveti. ca sa fie ceva, trebuie sa fie BILATERAL. Ecista asa ceva? Sau ati uitat – PLDM face apel AMN si PL, iar MAE vrea doar cu AMN si PLDM, probabil spunind si ei ca „PNL e bun, dar Pavlicenco e rea”. Si-atunci vintrebarea mea este – ce vreti d ela PNL?
5. Da, un partid serios nu admite ca va pierde, dar intr-osocietate normala. Insa in R.Moldova nu exista alegeri corecte si libere, de aceea aici regulile sint de jungla. Totul e calculat din timp. Imi spunea cindva un consilier de-al lui Lucinschi – apoi noi voua (PFD) va vom da vreo 8-9 la suta (asta cind sondajele aratu 16 la suta). iata in aceste conditii nu ne judecati dupa regulile unei socetati corecte si civilizate, lipsa in Moldova.
6. In legatura cu intrebarea „credeti ca poate fi un rol nobil pentru un partid politic sa spuna si sa incurce la altii?” va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre duelul PL-PLDM prin Mihai Ghimpu-Alexandru Tanase.
7. Daca stiti atit de bine cum trebuie sa fie un partid, de ce nu decideti sa va aplicati cunostintele in practica, sa ajutati la apropierea schimbarii – inclusiv a clasei politice?
8. Pai unde e logica? Cum adica nu am curaj cind spun, asa cum mentionati, “este adevarat ca, daca aveam inca un an pina la alegeri era mai bine, acum e mai greu, dar mergem inainte”? Nu va inteleg. Adica dupa ce va vorbesc sincer imi spuneti ca nu am curaj? Ba a merge inainte inseamna exact sa participam in alegeri.
9. Daca imi spuneti mie, dupa toate postarile pe blog, legate de initiativele legislative, de sumedenia de interpelari adresate, foarte dure, la adresa guvernarii, in apararea oamenilor (cititi stenogramele Parlamentului) ca „va limitati doar a spune”, mie chiar imi pare rau ca-mi pierd timpul pe aici.
10. Haideti sa o luam altfel, ca vad ca nu ne intelegem. Ce fapte concrete, in afara de spuse si denigrari prin carti intregi a facut PPCD? E partid serios sau nu? Sa ma iertati, dar partidul nu e societate filantropica sa imparta ajutoare umanitare, ci trebuie sa aiba program, programe, conceptii, propuneri, idei, dar, principalul, vointa – sa le impuna. Ce inseamna „scopul PNL nici nu e sa vina la guvernare impreuna cu alte partide, ci sa tot spuna, dar pe care nimeni nu asculta?” Am spus ca daca nu vom merge impreuna la alegeri, vom preveni societatea sa voteze corect, sa nu voteze pentru cutare pentru ca… si pentru cutare pentru ca… iar dupa 2009, cind va incepe tradarea, vom spune – noi v-am zis sa nu-i votati? Sint mai mult ca sigura de aceasta evolutie si imi pare rau.
„3. Si daca “nu va fi nici consultare, nici coordonare de actiuni in alegeri”. Daca “toti vor actiona asa cum le va duce mintea si capul”, care ar fi intrebarea si pretentia fata de PNL?”
„Si-atunci vintrebarea mea este – ce vreti d ela PNL?”
Vreau ca PNL sa nu procedeze la fel ca ei si sa actioneze aleatoriu.
„iata in aceste conditii nu ne judecati dupa regulile unei socetati corecte si civilizate, lipsa in Moldova.”
Daca vrem ca si in Moldova sa existe o societate civilizata, atunci in pofida situatiei curente trebuie categoric sa actionam dupa principiile din societatile civilizate si in final vom ajunge ca si noi sa avem o societate civilizata. Insa continuand sa actionam ca in jungla nu schimbam nimic. Stiam ca PNL crea SCHIMBAREA, ori ma insel?
„va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre duelul PL-PLDM prin Mihai Ghimpu-Alexandru Tanase.”
Iata chiar acuma caut acel interviu despre care vorbeste dl Tanase si nu-l gasesc. Pe urma va spun.
„Ba a merge inainte inseamna exact sa participam in alegeri.”
Atunci vreau sa fie argumentata aceasta participare. Din care considerente creti sa participati? Vrei sa popularizati partidul, vreti sa va faceti cunoscute politicile? Ca doar e adevarat o campanie electorala este ca un iarmaroc unde fiecare isi pune la vedere marfa – oferta politica. Totusi stiti ca tocmeala de acasa nu se potriveste cu cea de la tirg si pentru asta trebuie sa aveti asigurari suplimentare ca marfa PNL se va vinde ca pestele proaspat. Asta ar insemna sondaje aditionale, actiuni mai multe prin teritoriu, si alte sondari de teren utile.
„…mie chiar imi pare rau ca-mi pierd timpul pe aici.”
D-a Pavlicenco, nu trebuie sa interpretati asa. Ma refeream doar la posibilitatea de a obtine un rezultat. Anume ca spre asta vroiam sa va orientez, spre a obtine un rezultat daca tot insistati sa participati in alegeri. Pentru ca daca si asa stiti ca sunt sanse mici sa treceti pragul si veti prefera doar sa spuneti ce credeti despre ceilalti asta nu ar fi o actiune nobila de partid serios.
„Ce fapte concrete, in afara de spuse si denigrari prin carti intregi a facut PPCD?”
Anume ca vroiam sa intelegeti ca nu trebuie sa actionati ca ei.
Va rog sa reformulati fraza: „Am spus ca daca nu vom merge impreuna la alegeri, vom preveni societatea sa voteze corect, sa nu voteze pentru cutare pentru ca… si pentru cutare pentru ca… iar dupa 2009, cind va incepe tradarea, vom spune – noi v-am zis sa nu-i votati? Sint mai mult ca sigura de aceasta evolutie si imi pare rau.”
Va multumesc!
„4. Nu inteleg de ce fraza: “Daca nu vor reusi actiuni comune ale liberalilor, noi vom spune totul ce credem despre toti, asa cum spun si altii” ar trebui sa insemne ca “este clar ca actiuni comune nu veti putea sa aveti, asta deja este clar de pe acum”. Nu inteleg deloc ce logica aveti. ca sa fie ceva, trebuie sa fie BILATERAL. Ecista asa ceva? Sau ati uitat – PLDM face apel AMN si PL, iar MAE vrea doar cu AMN si PLDM, probabil spunind si ei ca “PNL e bun, dar Pavlicenco e rea”. Si-atunci vintrebarea mea este – ce vreti d ela PNL?”
D-a Pavlicenco, Dvs ati spus ca daca nu vor reusi actiunile comune deja stiind ca ele nu au cum sa existe si ne-am convins pina acuma cind nu au raspuns unii la altii la diferite initiative. De asta am omis prima parte si consider ca puteati si sa puneti doar a doua parte din acea fraza: „noi vom spune totul ce credem despre toti, asa cum spun si altii”. Constatarea mea: “este clar ca actiuni comune nu veti putea sa aveti, asta deja este clar de pe acum” nu o confruntati la fraza intreaga, pentru ca ea imi serveste doar ca argument pentru a omite prima parte din fraza formulata de Dvs si anume: “Daca nu vor reusi actiuni comune ale liberalilor, noi vom spune totul ce credem despre toti, asa cum spun si altii” Acuma sper sa fie clar si sa intelegeti si logica mea.
„Dar d ece treburile nu merg? Ce fel de clasa politica avem si ce clasa ne trebuie sa ca mearga? de ce nu exista vointa politica pentru asta? de ce nu putem aduce foarte multi specialisti din Romania s ane ajute sa ne miscam inainte? De ce? Spuneti-mi, pt ca eu stiu de ce, dar vreau sa vad opinia voastra.”
Treburile nu merg pentru ca presiunea Kremlinului este prea mare si ispita politicienilor nostri de a se imbogati peste noapte este la fel de mare. Aici si apare acel nod care ne opreste din toate si din progresarea pe linia UE, si pe linia dezvoltarii infrastructurii interne a aparatului de stat. Iar cauza ca nu vin specialistii din Romania nu o stiu, cu toate ca ei se arata dispusi in general sa ne ajute in toate. Poate ca uneori avem si noi tendinte sa ii mai criticam, insa pe de alta parte eu cred ca ei actioneaza si corect intr-o oarecare masura, pentru ca doar se stie ca omului nu-i poti da nimic cu de-a sila. Deci daca guvenantii nostri se simt atit de mari specialisti si nu apeleaza la ajutor, atunci de ce specialistii din Romania ar trebui sa se impuna cu de-a sila sa ne ajute. Este normal ca sa fim ajutati atunci cind cerem ajutor, dar daca la noi dintre oficiali nu cere nimeni nici nu primim nici un fel de asistenta. Asta e parerea mea.
„Ce inseamna “putin mai mult pragmatism”? Spuneti-mi concret ce depind ede mine ca sa schimbam lucrurile. Pe puncte – ca sa spun ce am putea accepta si ce – nu.”
Aici ma refeream mai mult la unire cind am spus de pragmatism. Si Dvs undeva ati atins asta cind ati spus ca nu pledati pentru unire de dragul unirii. Pentru ca si eu asa consider: trebuie sa vedem avantaje palpabile din urma unirii lucru care sa ne motiveze intr-adevar sa depunem maxim efort ca sa obtinem si rezultatul scontat. Eu nu sunt adeptul unei lupte pentru o cauza insa care intr-o anumita conjunctura sa nu ne fie cea mai avantajoasa pe termen lung. Cred ca trebuie sa punem pragmatism si in alte abordari, insa cu multa prudenta, ca nici nu trebuie sa ne conducem doar dupa obtinerea de foloase. Iata de ex. liderul PLDM a spus ca pledeaza pentru relatii pragmatice cu Rusia, ceea ce pentru mine inca necesita concretizari. Pentru ca dupa mine oricit de avantajoase promisiuni nu ne-ar face Rusia parcursul nostru european si euro-atlantic nu trebuie sa fie afectat, cu atit mai mult parcursul nostru de integrare etnica. Cred ca in raport cu Rusia in general trebuie sa fim prudenti, pentru ca este prea masiva si dintr-o simpla miscare neatenta ne-ar putea strivi. De asta nu stiu daca trebuie sa fim cu Rusia doar pragmatici.
„PL a fost folosit de PPCD si ne-a atacat intr-un hal fara de hal. Nici nu ne-am asteptat.”
Asa si nu ati mai spus cum a fost folosit PL de PPCD pentru a va ataca. Iata din acest link pe care il pun a treia ori a patra oare se vede ca de fapt PNL ataca PL: http://www.alegeri.md/2007/docs/pl/200705281/
„In general v-ati gindit sa incheiati un acord cu PNL din Romania?”
Care este partidul din Romania cu care intentionati sa incheiati un acord? Este asta PNL ori altul? Cred ca daca PNL se declara un partid pro romanesc atunci numaidecit trebuie sa aiba si ei un acord asa cum are PL cu PD-L din Romania.
Eu consider ca pentru a schimba ceva PNL la fel ca si alte partide pro romanesti trebuie sa se orienteze sa vina cu echipe considerabila in parlament, pentru ca cu reprezentanti nu faci nimic. Trebuie sa devina factor de decizie si nu element de decor ca sa infrumuseteze fata guvernarii precum ca e democrata. Nu trebuie sa permiteti ca deputatii PNL sa fie element de decor asa cum este in CMC de ex. Trebuie sa pledati pentru a veni cu o echipa considerabila daca vrei cu adevarat sa schimbati ceva. Asta trebuie sa fie scopul. ECHIPA NUMEROASA! Ca sa nu mai lasati nici o sansa sau speranta nomenclaturistilor ori celorlalti carora le pare ca este atit de usor sa te mentii la guvernare cu minciuni.
Ca sa aveti si suport PNL trebuie sa devina partid al principiilor asa cum incearca sa fie PLDM. Pentru ca chiar daca mai sunt chestii care ne deranjeaza, cum ar fi activitatea lor pe alocuri degenerata, mediatizarea puternica, acest partid vad ca vrea sa devina un partid al principiilor. Asta ma bucura si vreau ca sa existe mai multe partide de acest fel. As prefera ca partidele mai tinere ca PNL, PL, PLDM sa devina partide de principiu care vor aduce schimbarea. Schimabrea se contine anume prin impunerea acestor noi reguli in politica cind se actioneaza rational si nu aleatoriu, haotic. Astfel aceste partide sa evite pe cit e posibil fuzionari si tot felul de aliante ce le-ar stirbi din integritate. Aceste partide trebuiesc pregatite ca sa devina partide cu traditii. Sa stiti ca e mai greu sa construiesti un astfel de partid, insa un partid cu traditii este mult mai stabil pe scena politica si respectiv mai greu i se poate scadea ratingul. Astfel si alegatorii fideli vor avea si concurenta sanatoasa dintre ele sa fie doar in folosul lor. Iar atitudinea impartiala, netendentioasa unul fata de altul se poate de adoptat fara mari intelegeri sau discutii. Asta se poate de convenit prin comunicarea nonverbala sau prin promovarea acestui fel de comportament nonviolent unul la adresa altuia. Deja alegatorii singuri vor vedea cine si cum se comporta si pentru cine sa-si dea votul. Esential este ca sa scapam de elementul asta salbatec din politica moldoveneasca cind in campania electorala se toarna cu zoi in cap cind toti stiu ca peste o luna vor trebui sa faca coalitii si sa lucreze cot la cot pentru a realiza proiecte pentru interes comun. Si aici ajung sa va spun ceea ce urmaream: ca nu e bine sa spui tot ce crezi despre cineva, sa denigrezi si sa-ti permiti actiuni de denigrare a concurentilor politici. Astfel de lupta trebuie abandonata. Asta tine de perioada de tranzitie. Un comportament civilizat trebuie deja sa adoptati si sa va respectati concurentii politici.
“va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre duelul PL-PLDM prin Mihai Ghimpu-Alexandru Tanase.”
D-a Pavlicenco, eu nu sunt adeptul unor atacuri directe asa cum aprocedeaza in acest caz PLDM si PL. Cred ca acest conflict a pornit de la interviul acordat de dl A. Tanase pentru Jurnal din data de 8 august http://www.jurnal.md/article/8120/ unde dupa cum vedem titlul este formulat prea direct si este indreptat spre dl Ghimpu. O chestie pe care vreau sa o remarcati este si faptul ca acest interviu este PP – pentru publicitate. Adica cum de s-a gindit si incumetat PLDM sa-si faca publicitate din denigrarea/criticarea dl-ui Ghimpu? Iata aici cred ca PLDM nu a procedat chiar principial asa cum spuneam mai sus. De fapt mai sus am formulat corect: PLDM incearca sa devina un partid al principiilor, insa cred ca mai are de lucru la acest capitol si el. Dar nu e nimic grav, ca doar sunt si ei de curind pe scena politica si au dreptul sa faca greseli. Principalul e ca sa nu le mai repete. Asta se refera si la PL: au dreptul sa mai faca si greseli, dar sa nu le repete.
Apoi iata ca la 22 august PL trimite redactiei Jurnal de Chisinau http://www.jurnal.md/article/8343/ acest interviu ca raspuns pentru PLDM si observam ca titlul este scris in aceasi maniera numai ca in acest caz este vizat dl A. Tanase. Deci PL a preferat sa raspunda cu aceeasi moneda cu toate ca eu nu sunt de acord ca daca cineva isi permite sa te denigreze sau sa te critice si sa-si faca chipurile publicitate din asta ar trebui sa actionezi in aceasi maniera. Eu cred ca puteau sa reactioneze mai putin violent, cu toate ca aparitia acestei reactii mai tirziu ne spune ca totusi nu s-au grabit tare sa dea un raspuns cit mai repede si asta ma bucura. Au incercat probabil sa fie mai echilibrati, ceea ce nu pot sa spun despre dl A. Tanase care de data asta s-a grabit sa dea raspuns chiar dupa o saptamana de la aparitia interviului PL. http://www.filat.md/blog/?p=1203 Graba strica treaba si asa ca sa compar formularile din interviul din 8 august si cea de acum din timpul.md putem vedea ca replicile sunt cu putin mai dure. Apoi ce tine de asumarea responsabilitatii dl-ui Ghimpu pentru pastrarea coalitiei: da, poate ca un anumit angajament fata de aceasta trebuia sa aiba si liderul PL, insa nu trebuie nici sa uitam cum sedintele CMC erau boicotate la inceput anume de reprezentantii AMN. Numai eu imi amintesc nenumarate iesiri dure ale amenistului Oleg Cernei care facea si glume cu „copchilu ista” referindu-se la primar. Deci dupa ce ai votat un reprezentat PL in fruntea CMC, trebuie si sa-l respecti dupa logica mea si nu sa te lansezi in discutii sterile pe teme mai putin importante pierzind timpul pretios care mai apoi tot ei sa spuna ca CMC a lucrat mai incet. Da, a lucrat mai incet, dar cred si eu ca nici nu trebuie nicaieri sa ne grabim si sa facem lucrurile corect in conformitate cu legea si cel mai important este ca sa fie discutate toate deciziile astfel ca sa nu fie admise decizii ilegale dupa care tot primaria sa plateasca despagubiri. Deci concluzia mea este ca intr-adevar dl Ghimpu trebuia sa-si asume responsabilitatea pentru pastrarea coalitiei democrate, insa si cei care au format-o trebuiau sa-si aduca contributia si sa respecte pe cel pe care l-au pus un fruntea CMC. Odata ce ei singuri l-au tratat cu desconsiderare era clar ca nici dl Ghimpu acuma nu simte ca trebuie sa raspunda in fata AMN si PLDM. Deci acolo veriga slaba nu a fost doar PSD si Musuc, au mai fost pe linga el si Oniscenci si Popa si alti activisti alde Oleg Cernei din partea AMN care au contribuit la destabilizare si acuma iata ca a ramas si el fara functia de presedinte de comisie. Chiar am observat ca dl Cernei dupa ce a vazut ca PSD s-a cam activizat in ultima vreme cu Musuc, atunci el s-a mai calmat si incerca deja el sa tina parte la PL, dar pe semne era prea tirziu pentru asa actiuni. Asa trebuia sa actioneze inca de la inceput.
O alta chestie pe care am observat-o este ca PLDM nu prea vrea si nu prea are placerea sa lucreze cu dl Ghimpu, de parca chiar ar fi un ghimpe care ii incurca. Imi amintesc inca ca dupa ce anul trecut Dorin Chirtoaca a fost ales primar si deja aparuse si PLDM, Vlad Filat a dat un interviu nu stiu carui ziar acolo in care spunea ca el il sustine pe Dorin si ca chiar ar dori sa colaboreze cu PL mai mult, insa numai daca presedinte de partid ar fi Dorin si nu dl Ghimpu. Deci ceva nu le place, ceva le incurca. Cind omul nu vrea sa conlucreze cu cineva desigur ca poate aduce diferite motive si cauze pentru a se justifica ceea ce face acum PLDM care incearca prin toate metodele sa demonstreze ca Ghimpu nu este un bun organizator si ca nici in parlament nu ar face mare treaba. Cred ca sunt chestii pe care acuma nu le stim, dar pe parcurs poate le aflam.
Eu personal nu ma bucur ca tensiunile dintre PL si PLDM cresc. Cred ca PL prea mult banuieste celelate partide de colaborare cu comunistii si nomenclaturistii, dar probabil si PLDM s-a simtit putin atins pentru faptul ca PL nu a acceptat propunerea de formare a unui consiliu de coordonare a actiunilor pentru perioada alegerilor. Deci orice tensiune este alimentata mai complex si nu trebuie sa luam in calcul doar ceea ce este la suprafata.
Penru socolenco
Raspund la toate postarile in bloc, intr-o singura postare, pentru ca sint la casuta de vacanta si inca nu am aici un Internet prea bun.
1. De la bun inceput nu imi este clar nici mie: de ce postarile de la socolenco stateau pentru aprobare, de obicei, cel ce a postat si a avut autorizarea, nu mai sta in stand by. Am gasit trei postari in asteptare, iar eu am intrat abia pe la amiaza pe Internet.
2. PNL tocmai ca nu procedeaza aleatoriu, ci premeditat, cind face ceva. Adica pune la cale si programeaza, nu procedeaz intempestiv, la intimplare.
3. Mie imi place ideea sa actionam ca intr-o societate civilizata. Dar nu va pare ca despre “cei cuminti” nu ajungeti tot voi sa spuneti ca “nu au sansa” si ca “ar fi mai bine sa stea acasa?” Schimbarea nu inseamna sa iti joace cine vrea tontoroiul pe cap. Cum adica? Toti ca in jungle, dar PNL ca sfintul? Chiar vreau sa stiu opinia voastra. Schimbarea se face dupa ce vii la putere. Mie mi se pare ca celor cu care nu discutati nu le cereti nimic, iar celor cu care discutati le cereti si pentru cei cu care nu discutati.
4. Participam din aceleasi considerente ca toate partidele, cu oferta noastra politica. Se accepta – bine, nu – asta e. Numai ca tocmeala nu se potriveste cu cea de la tirg pentru toate partidele, nu doar pentru PNL. Sondaje aditionale, actiuni mai multe prin teritoriu, alte sondari de teren utile necesita sa nu fie persecutii din partea puterii, sa nu fie persecutati oamenii de afaceri donatori (la noi partidele nu sint finantate de la Buget inca), inseamna benzina etc. Trebuie infruntata puterea, dar nu e usor. Activeaza liber si favorizat, in schimb, Rosca.
5. Propozitia “…mie chiar imi pare rau ca-mi pierd timpul pe aici” nu trebuie inteleasa ad litteram, ci in sensul ca m-am saturat sa spun unul si acelasi lucru.
6. Duelul PL-PLDM este nobil si de partide serioase?
7. De ce imi spuneti ca nu trebuie sa procedam ca PPCD? Am procedat noi vreodata ca ei?
8. Nu am inteles solicitarea din “Va rog sa reformulati fraza: “Am spus ca daca nu vom merge impreuna la alegeri, vom preveni societatea sa voteze corect, sa nu voteze pentru cutare pentru ca… si pentru cutare pentru ca… iar dupa 2009, cind va incepe tradarea, vom spune – noi v-am zis sa nu-i votati? Sint mai mult ca sigura de aceasta evolutie si imi pare rau.”
9. Da, stim si noi de ce treburile nu merg. Si care e vina PNL? Legat de pragmatism. Iarasi venim la unire. Am o intrebare, din doua parti, ca sa ma lamuresc. 1. Am facut apeluri la unirea partidelor? Am facut (noi am facut fuzionari din 2001, sa tot dea Domnul!” 2. Ati auzit cumva pe undeva ca cineva a invitat PNL undeva, la o discutie si noi am refuzat? Eu nu am auzit. Si-atunci – ce are PNL sa discute de unire? Noi cream structuri si ne cautam adeptii.
10. Acum si despre unirea cu Romania. Conceptia noastra extrem de amanuntita despre Uniunea Inerstatala Romania-Republica Moldova este concreta. Pragmatica. Spuneti prin ce nu e clara. Nu vorbim acum de vointa politica, ci de concept.
11. “Asa si nu ati mai spus cum a fost folosit PL de PPCD pentru a va ataca. Iata din acest link pe care il pun a treia ori a patra oare se vede ca de fapt PNL ataca PL: http://www.alegeri.md/2007/docs/pl/200705281/” PNL a atacat PL dupa ce PL a atacat PL. A publicat in Flux imediat, a vorbit la PRO TV si a debitat prostii la EUTV despre Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova si despre mine, de parca era doar idea mea, a spus ca inseamna o federalizare a Romaniei, ca inseamna despinderea Ardealului de Romania si a comparat aceasta conceptie cu Memorandumul Kozak din 2003. PPCD i-a oferit spatiu generos PL-ului sa ne atace si de acolo a inceput lupta dintre PL si PNL, pe care noi nu o continuam, dar Ghimpu – da. Chirtoaca si Ghimpu speculeaza azi cu imaginea lui Gheorghe Ghimpu (eu am fost cu el in partid), dar uita sa spuna ca atunci cind era in viata Gh.Ghimpu Mihai nu se prea impaca nici cu el, iar fiecare dintre ei avea cite un partid. Ca Gh.Ghimpu a fost membru al CC al PCM (ce a cautat el acolo?), ca Gh.Ghimpu sau Mihai Ghimpu au propus in Parlament varianta zero la cetatenia R.Moldova, capatind toti cetatenia, ca pentru asta lui Ghimpu Gh. ceva parca i se promisese in diplomatie si multe altele. Dar ma opresc. As putea adauga – am caseta de la PROTV – ca Dorin Chirtoaca a justificat intr-un fel votul din 4 aprilie pentru Voronin.
12. La “In general v-ati gindit sa incheiati un acord cu PNL din Romania?” Am raspuns deja. Nu ne propunem in mod deliberat, pentru ca trebuie sa avem procente, mai intii. Nu ne legam de gitul nimanui. Participam la actiuni comune, la congrese, la foruri, la seminare, ne cunoastem cu Tariceanu, cu multi altii, dar inca nu ne propunem sa mergem mai departe. Sintem “pragmatici”. AMN are acord, dar lucrurile nu merg, din cite stiu. Nu discutam pina la alegeri subiectul cu cine cooperam din Romania. Ei vor avea alegeri, nu le arde de asta, la noi vor fi alegeri. Eu cred ca nu e momentul potrivit.
13. Deputatii PNL nu au fost niciodata element de decor. Au fost cei mai activi in toate fuzionarile. Si nu avem nomenclaturisti, care fosnesc numai in capul lui Chirtoaca si Ghimpu. De ce mosul lui Dorin Chirtoaca, Gheorghe Ghimpu, a mers sa fie nomenclaturist in CC al PCM? Si acum frate-su sa le faca tuturor proces de constiinta? Procedeaza ca Frontul, vor pati ca Frontul. Spunea Basescu – de unde sa va iau oameni in SRI fara practici comuniste? Ar fi sa avem numai tineri de 14-16 ani, daca e sa luam dupa revolutia din 1989.
14. In privinta partidului principiilor chiar v-as ruga sa nu invocati exemplul PLDM, ca ma supara neadevarul. Filat a semnat ultimul initiativa pentru NATO. Filat a spus ca face PLDM cu oameni noi si indecisi si a hascuit ce a putut de la alte partide. Filat s-a inteles cu echipa PNL sa facem congres comun si l-am acceptat de presedinte al viitorului partid, nu s-a vorbit nici macar de vicepresedinte pentru nimeni, apoi dispare si nu raspunde la telefon. Omul care se poarta asa este un om pe care sa te bizui si care vrea sa conduca o tara? A spus-o chiar un om apropiat de pe la el. Inainte de a merge incolo sa fie platit si sa munceasca. Va mai pot spune cite ceva, dar nu vreau. Eu nu accept asemenea cmportament, care nu este unul al principiilor. Dar daca va place PLDM, nu e nici o problema. Fiecare are dreptul la dezamagiri.
15. Imi spuneti ca “nu e bine sa spui tot ce crezi despre cineva si sa-ti permiti actiuni de denigrare a concurentilor politici. Astfel de lupta trebuie abandonata. Asta tine de perioada de tranzitie. Un comportament civilizat trebuie deja sa adoptati si sa va respectati concurentii politici”. Pe citi i-ati mai convins sa procedeze asa?
16. Incercati sa faceti o analiza amanuntita a duelului PL-PLDM. Dar nu asta conteaza. Conteaza incapacitatea liberalilor lui Ghimpu de a gestiona situatiile grele, de a nu dialoga, a nu face compromisuri, de a ii brusca si a le inchede gura la toti, a avea frica de a lua decizii. Toate acestea se pot proiecta si in viitorul parlament. Observati titlul materialului lui A.Tanase – ceva gen Iluzia anului 2009. Adica este o iluzie ca echipa PL poate decide ceva. Asta conteaza. In plus, eu privesc altfel lucrurile. Eu cred ca dup ace a fost votat Ghimpu in fruntea CMC, trebuia sa ii respecte pe toti cei ce l-au votat. Cind mi s-a spus de frica de a semna ceva, argumentind “da ce, vrei sa ma atace in instanta comunistii?”, eu am aluzionat asta la PROTV. Dar mi-a sarit in cap acest Ghimpu, incit mi-am zis ca nu mai merg niciodata cu el in vreo emisiune, decit numai electorala, unde se arde unul pe altul.
17. Da, PLDM vrea sa demonstreze ceva gen Ghimpu e incapabil, dar nici Ghimpu nu a incercat sa demonstreze prea puternic altceva decit cearta, suparare, reprosuri, bruscari, intoleranta. Asta e societatea civilizata de care imi spuneati mai sus? Eu cred ca Ghimpu, din pacate, prin intoleranta sa si lipsa de finete intelectuala, compromite chipul intelectualului national, roman, in Basarabia.
1. Va rog sa stergeti acele postari care se repeta la urma si acele in care pun doar niste intrebari scurte. Daca Dvs nu stiti de ce am ajuns sa fiu in regim de stand by, atunci eu cu atit mai putin
2. Daca PNL procedeaza premeditat, atunci vreau sa argumentati bine participarea PNL in alegeri. Asa incepind de la lucruri simple si pina la chestiuni cheie care va impinge sa participati. Ca doar alegeri vor mai fi si anume, dupa 2009, vor fi alegeri locale in 2011, dupa 2 ani. Asa ca daca nu o sa participati in 2009 nu o sa insemne ca stati acasa si va uitati cum altii va joaca pe cap.
3. D-a Pavlicenco, deja de mai mult de 10 ani avem peste hotare mai mult de un milion de oameni care traiesc in tari europene si care sunt societati civilizate. Va garantez ca acel partid care va fi primul care va actiona dupa principiile din societatile civilizate va avea sustinerea lor express. Oamenii de peste hotare nici nu manifesta interes cind vad primitivismul asta din Moldova. Nu va orientati doar pe electoratul ramas, care in mare parte e indiferent. Cei plecati sunt cu mai multa initiativa si vor sa vada intii de toate o oferta civilizata in Moldova si numai dupa asta isi vor da votul.
„Schimbarea se face dupa ce vii la putere.”
Exact asa spune si dl Ghimpu, dar nu este chiar asa. Schimbarea o putem face si acuma prin adoptarea unui nou comportament, prin adoptarea de noi principii si numaidecit prin actiuni care sa reflecte aceste principii. Schimbarea nu este ceva abstract cu inteles ingust. Schimbarea este in noi, este in mase si numai dupa ce masele se vor activiza, numai dupa ce partidele politice vor invata sa le activizeze, iata atunci vom avea si Schimbare. Schimbarea de care imi vorbiti mai sus este mai limitata decit inteleg eu. Dvs va referiti doar la schimbarea de elita politica, si la asta se refera mai multi lideri politici, in special cei din PLDM. Eu nu cred ca prin asta putem intelege si crede a fi schimbare. Schimbarea pe care o doresc eu este o schimbare organica a societatii, dar asta va avea loc numai atunci cind aceasta societate va fi activizata, cind partidele politice nu vor umbla doar dupa profit propriu, ca asta nu e firma sa urmaresti doar profit propriu, partidele trebuie sa urmareasca ceva mai nobil, trebuie sa cultive cutura civica la mase, pentru ca numai asa vor reusi sa le activeze si din asta vor avea de cistigat toti in special si partidele politice.
„Mie mi se pare ca celor cu care nu discutati nu le cereti nimic, iar celor cu care discutati le cereti si pentru cei cu care nu discutati.”
Dvs credeti ca daca scriu aici asta inseamna ca cer doar de la PNL ceva? Nu, eu scriu aici pe blogul Dvs care unul public si stiu ca il citesc mai multi, si reprezentanti ai altor partide si prin intermediul acesta trimit acest mesaj public la toti actorii politici. Asa ca nu luati prea personal tot ce va cer, pentru ca cerinta mea se adreseaza catre toate partidele, dar in special catre cele care spun ca vor SCHIMBAREA.
4. D-a Pavlicenco, odata ce ati spus ca actionati premeditat, atunci cum de admiteti sa spuneti ca veti participa la alegeri si deja vor accepta bine, nu – asta e? Oare din aceasta nu se vede ca parca ati actiona aleatoriu cind nu sunteti sigura pe actiunile Dvs? Am spus, un partid serios nu joaca dupa asa reguli, si obtinerea rezultatului nici nu e pus la indoiala. Dvs vreti ca cineva sa va ceeze conditii de lucru, ca sa nu fiti persecutati, ca sa vi se dea bani pentru partid. Cred ca Dvs trebuie sa puneti conditiile, Dvs trebuie sa va impuneti regulile de joc dupa care ceilalti sa joace. Dvs prin aceasta atitudine v-ati acceptat prea mult rolul de partid de opozitie care este mereu nedreptatid. Nu trebuie sa cereti nimic, trebuie sa va impuneti singuri asa cum puteti, pentru ca puneti-va in locul comunistilor si spuneti cum ati actiona, le-ati da bani sa-si faca campanie, le-ati oferi avantaje, nu tot ati actiona asa ca sa fie diminuata prezenta lor pe scena politica? Puterea trebuie infrunatat insa asta se incepe de la montarea psihologica, de la abandonarea posturii de victima, de neprivilegiat si de lucrat dupa principii care functioneaza. Si atunci nu veti spune ca trebuie sa infruntati puterea si nu e usor. Atunci cind veti actiona continuu si nu va va afecta persecutiile comunistilor, atunci veti spune ca nu mai este asa greu cind veti vedea ca sunt si rezultate. Nu va mai comparati cu Rosca, asta iar este un motiv pentru a va justifica pozitia asta de victima pe care partidele din opozitie si-au insusit-o atit de temeinic.
6. Am spus ca imi pare rau de acest duel. Am spus totul ce cred despre el mai sus.
7. Nu am spus ca ati actionat ca PPCD, dar am accentuat ca nu trebuie sa actionati ca ei. Asta nu inseamna nici ca ati fi actionat cindva ca ei.
8. Acolo eu nu am inteles si de asta am solicitat sa reformulati. Pentru ca inteleg ca Dvs ipotetic presupuneti cam cum ati actiona daca nu veti participa in alegeri si dupa cum inteleg scrieti ca ati face o recomandare, insa mai pe urma nu imi e clar, nu inteleg de care evolutie anume sunteti sigura.
9. Nu cred ca trebuie sa cautati vreo vina a PNL. Trebuie ca de ex, de azi sa actionati dupa principii ale unei societati civilizate pentru ca numai asa vezi aduce SCHIMBAREA. Veti aduce schimbarea pe care o asptept eu. Pentru ca am spus si mai sus, schimbarea de elita inca nu inseamna schimbarea asa cum o intelg eu. Elita care habar nu are de principiile din societatile europene si care actioneaza asa cum ii spune de ex. Snegur ori alti fosti demnitari, va asigur ca sunt departe de a aduce schimbarea.
Perioada fuziunilor a expirat, acuma a venit perioada cind partidele trebuie sa tinda sa devina partide cu traditii. Eu nici nu va imping spre fuzionari si uniuni de partide. Ati fuzionat pina acum si cred ca trebuie sa va fi invatat lectia ca prin fuziuni nu faci nimic, pentru ca societatea vrea partide mai stabile in care sa aiba incredere. Deci ma bucur ca va consolidati si va cautati adeptii.
10. Eu am inteles conceptul de uniune interstatala, doar ca nu cred ca partidele din Romania vor accepta o asemenea uniune. Le-ar parea unora prea periculoasa. Cred ca noi singuri trebuie sa depunem efort sa ajungem in UE si NATO fara ajutorul atit de consistent din partea Romaniei. Romania oricum ne va ajuta, trebuie doar ca noi sa solicitam ajutor.
11. Eu nu stiu despre acest incident, dar bine, a fost a fost, acuma cred ca e bine ca nu continuati lupta. Ce tine de speculatiile cu imaginea dl G. Ghimpu, da, eu stiu ca nu se impaca si iata nu imi putem explica asta, dar acuma dupa ce mi-ati spus ca G.Ghimpu a fost in CC (ceea ce nu stiu ce inseamna) a PCM – adica partidul comunistilor? Deci el a fost in PCRM? Ori in partidul PCM de pe vremea sovieticilor, ca nu am inteles. Dvs in care partid ati fost cu G. Ghimpu, in PFD? Aici recunosc ca nu prea cunosc si deci nici nu pot sa judec. Insa iata din interviul transmis pentru Jurnal am gasit si despre cetatenia ZERO:
„Accept să fim criticaţi numai atunci când greşim. Dar nu cum a scris Constantin Tănase că deputatul Mihai Ghimpu a pledat pentru „varianta zero” de acordare a cetăţeniei R. Moldova şi că în urma aplicării acesteia, datorită lui Ghimpu (care nu se uneşte cu nimeni dintre cei care au colaborat cu structurile sovietice) au fost aduşi la putere şi li s-a oferit dreptul să voteze kaghebiştilor, enkavediştilor şi tuturor nomenclaturiştilor. Minciună. Curată minciună. Toată lumea ştie cum am luptat în ’88-’89 şi în primul Parlament, cum am apărat interesele naţionale şi cum le apăr şi acum. Ar fi mai bine să verifice lumea de câte ori a vorbit Constantin Tănase la microfonul din Parlament şi ce a apărat dumnealui acolo fiind consilierul lui Mircea Snegur.”
Deci daca G Ghimpu a facut careva angajamente cu nomenclaturistii poate ca dl Mihai anume din acest motiv nu se intelegea cu fratele sau care si-a permis sa colaboreze cu acei nomenclaturisti care poate ca si ii promisese ceva posturi in diplomatie.
„As putea adauga – am caseta de la PROTV – ca Dorin Chirtoaca a justificat intr-un fel votul din 4 aprilie pentru Voronin.”
Pai iata ca despre votul din 4 aprilie am scris si eu mai sus. Ce ziceti despre pozitia mea, cum apreciati analiza pentru acel act? Eu nu am vazut acel discurs al lui Dorin si va rog sa-mi spuneti ce zice Dorin despre el. Chiar imi este interesant. Va multumesc!
13. D-a Pavlicenco, eu ma bucur ca deputatii PNL au fost cei mai activi in fuzionari si nu numai, dar nu mai amintiti atit de fuzionari cind stim ca asta nu a fost cea mai buna solutie si vedem cum a pierdut AMN impreuna cu tot blocul Moldova Democrata in 2005. Pentru ca sunteti activi ma bucur, dar m-as bucura ca la fel sa invatati din greselile din trecut si sa nu le mai repetati. Asa deci fuziunile nu trebuie sa va preocupe. Construti partidul asa ca sa fie o forta integra si puternica care sa reprezinte o buna parte din societate si atunci la sigur ca deputatii PNL nu vor si elemente de decor. Eu va doresc asta!
Ce tine de prudenta liderilor PL poate ca este si justificata cu toate ca si eu cred ca pe alocuri este prea pronuntata. Si apoi nu cred ca trebuie sa paraziteze doar pe spinarea acestui argument precum ca ceilalti sunt rai pentru ca au colaborat cu nomenclaturistii. Sunt cred eu si alte argumente, pentru ca altfel devin plictisitori tinind una si buna. Sper sa gaseasca argumente mai variate pentru a se promova.
14. D-a Pavlicenco, daca o sa fiti atenta, atunci o sa vedeti ca de doua ori am spus si inca a doua oara am accentuat ca bine am formulat prima data cind am spus ca PLDM incearca sa devina un partid al principilor. Dar nici daca fac anumite greseli nu trebuie sa le sarim in cap, ca doar si ei la fel ca PNL si PL sunt contra comunistilor, contra perpetuarii lor la guvernare. Deci asta trebuie sa va determine ca sa adoptati un comportament mai colegial. Chiar daca dl Filat a semnat ultimul initiativa pentru NATO este salutabil ca au semnat. Si pe mine ma nemultumeste anumite lucruri la ei, cum ar fi promosiune ca va aparea pagina partidului si iata au trecut deja vreo 3 luni si nu mai apare. Mai sunt si alte chestii pe care as putea sa le spun, dar totodata este salutabil ca anume PLDM ajuta atit de mult pe sinistrati. Este partidul ca intr-adevar a facut multe actiuni si chiar daca nu imi place ca le-a politizat imbracind de fiecare data participantii la acele actiuni cu maiouri marca PLDM, oricum este bine ca s-au inclus si ca nu au fost toti indiferenti. Deci hai sa nu vedem doar ceea ce este rau la altii, trebuie sa apreciem si lucrurile bune pe care le fac. Eu asa consider. Pentru ca iata PNL a spus inca de la inceput prin dl Taranu ca ce poate sa faca un partid neparlamentar, iata asa a spus, si sa va spun sincer asta m-a cam intristat. Cum adica ce poate sa faca, putea cit de putin sa adune. Eu sa fi fost in locul lui as fi dat un salariu intreg de deputat pe o luna pentru ajutorul celor care au ramas fara case, si pe linga asta era deja vacanta, putea macar dintre mebrii PNL sa mai adune putin pina la o suma de 10 mii de lei si sa mearga intr-un sat acolo, sa intrebe primarul cite familii au avut de suferit si sa imparta suma asta egal la toti. Iata asta puteau sa faca PNL dar nu a facut. Stiu ca doar Dorin a donat un intreg salariu pe o luna pentru sinistrati si pentru asta il apreciez enorm, pentru ca a actionat exact asa cum as fi actionat eu in locul lui. Deci sunt de acord ca un partid nu este o agentie de caritate, dar D-a Pavlicenco, au ramas oamenii fara case, va inchipuiti asta. Nimeni nu cerea sa le faceti indata case, oamenii aveau nevoie de o bucata de paine, de o cana de apa. Ce sa mai vorbim. Asa ca va spun apreciez PLDM pentru actiunile lor concrete cu toate ca au cam politizat toate acele actiuni. Daca nu ar fi politizat chiar tot atunci chiar i-as fi apreciat pentru actiuni sincere si lipside de substrat politic, dar stiti cum, ma gindesc ca poate au fost si ei impusi de situatie, pentru ca sunt si ei un partid care a aparut nu demult si au nevoie de sustinere si ca macar oamenii sa stie de existenta lor. Pentru ca imi inchipui nu au vorbit acolo de politica, tot despre nevoile celor suferinzi au vorbit. Au profitat si ei putin, dar fac asta poate ca acum pentru a se lansa si pentru a ajunge in parlament. Principalul e ca si ei vor sa debarce pe comunisti si le urez si lor Succes, chiar daca acuma sunt in conflict cu PL, pe care la fel il apreciez.
Deja despre actiunile intreprinse de dl Filat mai inainte nu pot sa spun, de ce nu il sunati acum si sa vorbiti despre asta, acuma cred ca cel putin un raspuns satisfacator v-ar putea da. De ce preferati sa condamnati niste actiuni dar nu va interesati de ce anume a procedat asa. Iata chiar va rog sa il contactati si sa ne spuneti si noua de ce a procedat asa.
15. Am spus ca odata ce scriu aici, eu recomand asta la toti sa se comporte in mod civilizat. Daca ar mai exista bloguri asa precum il aveti Dvs atunci la sigur ca as scrie si acolo, nici nu va indoiti de asta. Pina ce o sa ma folosesc cit pot de tribuna de pe blogul Dvs pentru a face publice ideile mele, pozitia mea si toate recomandarile mele.
16. Dvs spuneti ca nu va place PLDM, dar din acest punct vad ca mai nu le tineti partea si sunteti de acord cu pozitia dl-ui A. Tanase. Pai cum sa inteleg, mai sus spuneti ca PLDM nu este un partid al principiilor, dar mai jos le tineti partea.
„Incercati sa faceti o analiza amanuntita a duelului PL-PLDM. Dar nu asta conteaza. Conteaza incapacitatea liberalilor lui Ghimpu de a gestiona situatiile grele… ”
D-a Pavlicenco, situatia asta din CMC trebuie abordata putin mai critic, nu credeti. De ce ma rog preferati sa va faceti concluzii fata de anumiti oameni, dar nu preferati sa incercati sa intelegeti mai mult situatia asta din CMC, sa vedeti ceea ce nu vad altii. Iata eu de ex. as putea crede ca toata aceasta situatie din CMC a fost programata special, exact asa cum spuneati de acel consilier al lui Lucinschi care spunea ca noi voua va vom da 8-9%, cred ca exact si aici totul a fost regizat bine si venirea lui Musuc la functia pe care o detine nu a fost o intimplare. Ca doar la alegerile pentru CMC, PL a obtinut totusi un procent mai modest decit rezultatele lui Dorin pentru primarie. Deci iluzia unei cistigari depline a primariei, cistigarea postului de presedinte CMC, cistigarea primariei generale de Dorin dadea impresia si iluzia ca PL este regele acolo, care urma sa il compromita, sa regizeze asa ca PL sa piarda, si anume inainte de campania electorala astfel ca masele sa nu aiba incredere in ei chiar atit de mult. Iar faptul ca PLDM se prinde in aceasta regizare, cel mai probabil pusa la care le comunisti, ca doar ei dispun de resursele administrative, este regretabila. Comunnistii de asta si au nevoie, ca partidele politice care vor sa alterneze la guvernare sa se lupte intre ele, si ei sa cistige. De asta si va spus, fiti mai atenta nu va lansati in campania asta electorala cind deja stiti precis ca vor fi puse pe rol numaidecit careva regizari in care PNL ar putea sa joaca de minune in favoarea lor. De asta si va spus, evitati la maximum sa va ciondaniti cu PL sau PLDM. Evitati sa jucati dupa rolul si provocarile puse la cale de comunisti. Acuma sper sa intelegeti ca eu vreau ca PNL, atit si PL, PLDM sa constientizeze ca orice confruntare dintre ele este doar in favoarea comunistilor. Ei acuma bat din palme cind vad cum PL si PLDM se bat cap in cap. De asta si Dvs fiti putin mai rezerbata si nu va mai permiteti sa spuneti atita ca dl Ghimpu este brutal, incompetent, nu stie a dialoga si tot asa. Trebuie sa tinem cont ca Dorin a cistigat in mare masura din cauza dl-ui Ghimpu care l-a asistat pe toata perioada campaniei electorale. Deci daca Dorin a cistigat, atunci nu mai este dl Ghimpu chiar atit de incapabil asa cum vreti sa demonstrati. Asta le trebuie comunistilor, si Dvs impreuna cu PLDM le faceti un serviciu. Iata ati vazut ca undeva si cindva un partid sa-si ceara scuze fata de altul, daca a gresit in privinta altui partid? Eu nu am vazut nicaieri, dar iata ca in acest caz, partidele liberale care vor sa ajunga la guvernare ar trebui sa isi mai ceara iertare din cind in cind pentru ca numai asta le-ar ajuta sa mearga impreuna inainte si sa debarce comunistii de la guvernare. Deci greseli stim cu totii ca sunt, de ce atunci nici un partid nu simte nevoia sa isi ceara scuze de la altul cind stie ca a gresit fata de altul? Si mai spuneati ca suntem crestini.
„Eu cred ca dup ace a fost votat Ghimpu in fruntea CMC, trebuia sa ii respecte pe toti cei ce l-au votat.”
D-a Pavlicenco, va spun ca venirea dl-ui Ghimpu nu a fost o intimplare, a fost o regizare. Oare de ce luni intregi nu se putea decide in privinta asta cum sa se procedeze? De ce s-a intins atita? Pai anume pentru ca atunci lucrau baieteii la acest plan de compromitere a lui Dorin impreuna cu tot PL. Poate ca dl Ghimpu si s-a comportat mai neglijent, dar poate ca el pe urma si-a dat seama ca asta este o inscenare si ca urmeaza sa fie dat jos.
17. Eu nici nu spun ca PL face totul corect, dar ati vazut ca am incercat sa analizez si eu cit am putut de obiectiv duelul PL-PLDM si faptul ca PL a raspuns mai tirziu asta ne arata o doza de echilibru totusi. De ce dl Tanase Alexandru a preferat sa arunce manusa, iata asta nu imi este clar. De ce a dat acel interviu si a preferat ca sa acuze pe dl Ghimpu chiar din titlul? Cred nu mai trebuia sa se grabeasca si el sa il acuze in toate pe dl Ghimpu, dar sa inteleaga ca in Moldova inca sunt la putere comunistii si ca ei pot regiza orice fel de scenarii de care trebuie sa-si dea seama si nu sa le faca jocul. Aici chiar nu sunt de acord cu dl Tanase cu toate ca il apreciez si pe el in pozitiile pe care le adopta uneori. Aici cred ca s-a grabit sa arunce toata vina doar in capul unui om. Vina nu poate fi niciodata doar a unui om, ea mereu este a tuturor celora implicati in ceva ce nu a mers.
Pentru socolenco
Eu nu vreau sa gresesc la sters. Imi scrieti care postari s le sterg dupa ora postarii. Adica, imi spuneti – stergeti, va rog, postarile plasate la ora …, …, si ….
Raspunsuri sau comentarii voi da mai tirziu ca merge greu Internetul la fazenda.
Deci incepeti sa stergeti cu comentariul in care scriu doar „Eu sunt moderat?” de la ora 06.06 pina la comentariul in care scriu doar „PL” de la ora 07.07.