Declaraţia PNL cu privire la decizia Parlamentului rus privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud si la impactul acesteia asupra R.Moldova.
PNL din Moldova califica deciziile Parlamentului rus privind recunoaşterea independenţei enclavelor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud din Georgia drept o incalcare grosolana de catre acesta a principiilor de baza ale dreptului international si drept un act de agresiune impotriva unui stat independent membru al ONU. Prin aceste actiuni, Rusia a creat un precedent – deosebit de periculos – de amestec in treburile interne ale statelor CSI, fapt ce ii confirma definitiv rolul de parte in conflictele inghetate din acest spatiu, compromitindu-i iremediabil calitatea de pacificator si de mediator in solutionarea acestora. Implicarea Rusiei in conflictul transnistrean este identica implicarii acesteia in Georgia si nu poate avea alte consecinte decit transnistrizarea R.Moldova, compromiterea grava a integritatii teritoriale si a suveranitatii statului nostru.
Ultimele actiuni ale Rusiei, prin care a incalcat dreptul international, utilizind disproportionat forta militara, pentru a-si promova interesele in spatiul CSI, desfiinteaza aceasta structura interstatala si, concomitent, denota ca Moscova renunta la edificarea unor relatii de parteneriat cu UE, SUA si cu NATO. Pe acest fundal, toti cei care isi mai pastreaza fidelitatea fata de CSI fac un compromis de obedienta in fata Rusiei, ramin, deci, aliatii Moscovei, devenind, in mod automat, adversari a tot ce se numeste civilizatie occidentala, valoare europeana, securitate euratlantica.
In aceste conditii extraordinare pentru securitatea nationala, PNL cere denuntarea urgenta, de catre R.Moldova, a Conventiei cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana din 1992 si renuntarea la rolul Rusiei de mediator international privilegiat si de forta de pace in conflictul transnistrean – ca o prima masura de protejare impotriva amestecului Moscovei in treburile interne ale R.Moldova.
PNL cere Parlamentului de la Chisinau sa interzica Presedintelui Voronin si Guvernului orice intelegeri cu Rusia in problema transnistreana fara anuntarea prealabila a forului legislativ suprem. PNL cere Guvernului initierea imediata a negocierilor interstatale cu Rusia privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor militare ruse de pe teritoriul R.Moldova. PNL cere negocierea unui acord moldo-ucrainenan de cooperare si de asistenta militara in cadrul GUAM.
In preajma alegerilor parlamentare din RM si avind in vedere actiunile agresive ale Rusiei, indreptate impotriva suveranitatii statelor CSI, Partidul Natiobnal Liberal isi reitereaza atasamentul ferm fata de proiectul politic Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, de natura sa garanteze parcursul european, rapid si eficient, precum si suveranitatea celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova.
Chisinau, 26 august 2008
Pt domna Pavlicenco. Multumesc de raspuns doamna. Totusi nu pot sa fiu de acord cu dumneavoastra in aceasta privinta. Romania nu poate lua act oficial ca doreste unirea cu RM. Ca o doreste a afirmat-o de fiecare data pe la toate forumurile internationale. Din pacate, lumea asteapta ca RM sa ceara unirea cu Romania. La ce bun sa aduc Basarabeni la televizor. Toata lumea stie ca in RM se traieste greu si ca fratii nostrii sunt asupriti. Ce putem face? Sa intervenim puternic sa fortam unirea? Nu cred ca e o solutie pe urma toata lumea ar vedea romania ca pe rusi. Eu cred ca mingia este in mana romanilor din RM. Daca ei ar iesi si ar cere unirea nu cred ca nimeni ar mai sta in calea unirii. Nici UE nici NATO. Acum toata lumea ne avertizeaza sa stam cuminti ca situatia este deja grava. Dar daca cererea ar veni din partea cealalta nimeni nu ar mai comenta. Si pot sa va dau asa cum mi-ati dat mie si eu niste exemple. Si pentru domnul socolenco. 1. Infiintati ONG-uri pro vest dar adevarate. 2. Repetati scenariul facut de eroii Doina si Ion Aldea Teodorovici. Scoatei lumea in strada la spectacole nationaliste. Nu aveti cu cine. Aduceti-l pe Furdui Iancu sa cante si va garantez ca si sufletul rusului devine roman. Solutii sunt multe. Asta cu aducerea cantaretiolor mari in Basarabia poate sa fie si o strategie buna de campanie daca va ganditi putin doamna.
Pentru intrebatorul
Dar cine intervine puternic sa forteze unirea? Nu cunosc asemenea cazuri. Dar cine ar putea sa ii faca pe oameni sa iasa sa ceara unirea, ca nimeni sa nu le mai stea „in calea unirii”? Ce mesaj i-ar scoate pe oameni in strada?
Vin romanii sa cinte cu bani sau fara? Daca vin fara bani sau cu sponsorizari de peste Prut sa-i faca sa ne cinte aici, sint de acord sa aducem oameni.
Pai nu stiu cum vin si se pare ca nici dumneavoastra pentru ca nu ati incercat sa ii aduceti. Poate vin din patriotism. Poate sunt companii care sunt de acord sa le acopere costurile. Ati incercat? E greu? Sau poate nu se vrea de fapt. Stiti pana cand nu incerci nu poti sa sti cat de greu este poti doar sa stai in fund si sa zici mi se pare greu. Ca vulpea care nu ajunge la struguri si deja spune sunt acrii. Trimiteti scrisori ca aveti putere sunteti totusi presedinta unui partid politic si deputat in camera unei tari. Nu vreau sa cred ca un cantaret roman de muzica populara ar incerca sa scoata profit din asa ceva. E posibil sa va ceara doar cazare si masa si astea nu sunt foarte greu de obtinut sa fim seriosi… Nici ca sponsorizari. Dar ganditi-va cati oameni scoteau in strada sotii Teodorovici. Acei oameni pot fi electoratul dumneavoastra.
Si nu aduceti numai romani… Aduceti si Basarabeni. Sunt sigur ca exista cantareti de muzica populara in basarabia foarte buni. Asta e un joc de imagine atat pentru a raduce romanismul in inimile oamenilor cat si pentru a castiga electorat…
Pentru intrebatorul
Nu, nu am incercat sa aducem. Exista un fel de repulsie pentru a aduce cintareti pentru campaniile electorale, cind se face o competitie d eprost gust. De acolo s-a mutat un pic aceasta senzatie si asupra altor eventuale concerte, care sint utile, dar care au iz electoral.
Poate gresesc, dar exista asta.
Poate sunt companii care sunt de acord sa le acopere costurile. Numai ca in R.Moldova aceste companii tare s emai tem cind aud de partide nationale si despre care cred ca sint cu mai putine sanse. Dar vom incerca, de ce nu?
Pentru socolenco
Mesajul privind participarea PNL in alegeri va fi facut cunoscut la timpul potrivit. Ideea principala este ca in R.Moldova exista o frica sa se spuna un mesaj clar proromanesc, considerindu-se mereu ca aceasta ar insemna ingustarea bazinului electoral. Noi, daca vom participa separat, vom merge pe acest mesaj, de care se teme atit AMN, cit si PD, altii. Exista putine sanse ca R.Moldova sa se salveze singura din situatia actuala. Si perspectivele sint slabe si nebuloase. De aceea, numai luarea RM de catre Romania la remorca pentru UE ne-ar putea salva. Iar conceptul este expus in Manifestul-Apel de soldarizare a clasei politice din Moldova si Romania, unde mai clar nu se poate spune. Cu cit vom amina acest imperativ, cu atit ne vom pierde cu zile. Iar perspectiva – iat-o – postez un articol primit azi pe Internet:
“SPLENDOAREA SI MIZERIA MOLDOVEI
M-am intors recent dintr-o calatorie de lunga durata prin tarile Europei de Est…si inca nu am revenit cu adevarat de acolo! Iata o scurta schita a celei mai secrete, celei mai enigmatice si a celei mai derutante tari din aceasta zona: Moldova.
Moldova este Cuba de maine! E tara ce s-a debarasat de comunism si, la 15 ani dupa marea euforie din 1991, deziluzia devine un fenomen atotcuprinzator. Prima noutate: comunistii mai sunt inca la putere.
Deloc prosti, ei au intors vesta pe dos, au adoptat un discurs democratic si au invatat sa elogieze sistemul liberal si sacro-sfanta libera initiativa. Rezultat: bogatiile se afla in mainile unei clici de afaceristi si mafioti, iar populatia bea de stinge.
Tara este citata cu regularitate ca fiind cea mai saraca din Europa si ofera din departare imaginea unei natiuni inchistate, dedicata coruptiei, nepotismului, prostitutiei si traficului de tot soiul.
Sosind la Chisinau, esti mai intii frapat de multitudinea autoturismelor de lux ce brazdeaza orasul in toate directiile: Mercedes-uri splendide, BMW-uri din serii limitate, Lexus-uri inflacarate noi-noute, vehicule 4 x 4 se deplaseaza pasnic pe arterele principale ale orasului.
Tot mergand pe jos, poti constata cantitatea enorma de restaurante si de cafenele, arhipline la orice ora a zilei de o multime de oameni, care isi afiseaza nestingherit bunurile: ceasuri luxoase la mana, coliere de aur sau argint aranjate solid in jurul gatului, haine de firma, ca sa impresioneze, si, desigur, telefoane mobile ultimul racnet, la care personajele raspund din cand in cand cu o nonsalanta calculata.
Accesoriul de top sint cheile de la masina, puse neglijent pe masa, pe care indivizii le tot ating si le misca intre doua fraze lipsite de sens sau sporadicele miscari du-te-vin-o ale ospatarului.
Cred ca ati inteles: fiind in Moldova, esti in regatul desavarsit al aparentelor. Doar aparentele conteaza! Trebuie sa afisezi, sa arati, sa te expui din plin la vederea tuturor… Si e formidabil asa! In timp ce tara e saraca si ocupa ultimul loc printre natiunile europene la capitolul bunuri produse, in timp ce salariul mediu oscileaza regeste intre 70 si 150 Euro pe luna, plimbandu-te prin Chisinau ai impresia ca te-ai afla undeva intre Paris si Londra.
Cineva mi-a povestit un banc acolo, care, de fapt, ilustreaza perfect aceasta cursa frenetica pentru prestigiul ego-ului: o tanara moldoveanca lucreaza in Franta si isi invita mama in ospetie pentru doua saptamani. La week-end fiica vrea sa-i arate Franta, sa-i organizeze o calatorie. Dansa alege orasul Arles cu arenele sale (oras istoric in sud-vestul Frantei cu vestigii monumentale ale culturii romane. – Nota traducatoarei), imprejurimile Camarga (ecosistem specific intre fluviul Rone si Marea Mediterana cu ape sarate, vegetatie si fauna deosebita, zona supramumita „Texasul francez” – nota traducatoarei). Mama fetei incrunta sprancenele si zice: „Cum ai spus – Arles? Despre ce-mi vorbesti, fata mea? La intoarcere vreau sa povestesc despre Nisa si Monte Carlo, oamenii cunosc anume aceste orase si vor sti despre ce e vorba atunci cand voi discuta cu ei.”
Iata un alt fapt revelator al mentalitatilor: ai putea crede ca la Chisinau ciclismul este interzis. Bicicletele sunt inexistente. Pur si simplu din cauza ca sunt sinonime cu saracia. Ele simbolizeaza saracia. A te deplasa cu bicicleta in perceptia psihologica moldoveneasca inseamna a nu avea mijloace sa-ti cumperi un automobil. Rusine…..
Ce sa spun despre femei in Moldova? E un defileu permanent! Nu am vazut nicaieri o asa multitudine de tinere machiate si fardate, in fuste mini sau pantaloni mulati pe corp, pe tocuri inalte, cu decolteuri si zorzoane. O moldoveanca fara fese proeminente si fara zorzoane – e o raritate! Si s-o spunem fara ocolisuri – moldovencele sunt frumoase. Se pare ca alimentatia proasta, excesul de calorii, obezitatea nu este un fenomen care le afecteaza. Una mai gratioasa si mai supla decat alta. Una va face sa o uitati pe cealalta, cum se spune in Orient, si chiar cele doar cateva urate au o uratenie distinsa. Ce vor aceste femei? Sa placa? Sa gaseasca un sot ideal, sa intemeieze o familie? Ca de obicei in lume? Nu, lucrurile sunt mai complicate… Capitalismul este o idee noua in Moldova. Odata instaurat, el a desemnat criteriul-rege in raporturile umane: banii. Interlocutorii(toarele) mele au parere unanima: aceste creaturi (femeile din Moldova. – Nota traducatoarei) sunt sensibile inainte de toate la un singur argument: portofelul. Le plac la nebunie barbatii care arunca generos cu banii. Dar cum ramane cu sarmul? – ripostam eu elocvent, zburlindu-ma si agitandu-mi bratele pentru a pune in valoare evidenta, spiritul, umorul, romantismul, demnitatea, buna educatie si cumsecadenia – aceste valori sunt aruncate naibii, dracia dracului??? Toata lumea rade cu pofta. E dragut, asta… Da, aceste categorii mai sunt apreciate, sunt bune la ceva, insa nici pe departe principale, mi s-a raspuns. Tristete…
In Moldova, cultul generalizat al aparentelor lasa loc pentru spectacolul saraciei, ce isi merita turistii amatori de mizerie. Acest spectacol, insa, trebuie cautat. Baracile din Bombay, hamalii velo-taxiurilor din Delhi si cersetorii din Addis-Abeba, care s-ar afisa imediat in fata ochilor – ar fi un spectacol prea usor. Si apoi, e o imagine deja depasita, am obosit de asa ceva. E timpul imaginilor novatoare. Turistul amator de mizerie va examina, de exemplu, vechile cladiri rezidentiale sovietice pentru a savura un autentic spectacol al degradarii generale. Fatadele sunt murdare, zgariate, surpate de uzura si mucegai. Ferestrele dezarticulate si fisurate. Patrunzand in cladire, dai peste ascensoare preistorice si puturoase, cutii postale smulse si ruginite, pubele comune debordand de gunoaie si deschise in bataia vantului, pereti vechi surpati de umiditate etc. Si toate acestea se intind cat ai vedea cu ochii. Fir-ar sa fie! Ti se taie rasuflarea!
Turistul amator de mizerie va mai da o raita-doua si pe la tara. Indata ce treci de Chisinau, nu mai exista semne de circulatie pe drum. Trebuie sa cunosti itinerariul pe degete sau sa te pricopsesti cu o busola. Magnificul Drum al Vinului permite sa traversezi sate pitoresti fara asfalt. Exista fantani la fiecare 500 metri. Ah, da! Soferul va informeaza, distrat, ca satenii inca nu au apa potabila in casele lor (!), cei care o au sunt cu adevarat niste norocosi: fintinile sunt situate la o aruncatura de bat de la cocioabele lor. Altii trebuie sa parcurga kilometri intregi pentru a aduce apa. Deci, nu exista retea de distributie a apei in sate: e foarte simplu, si e doar la cativa kilometri de Chisinau, de masinile luxoase, de restaurantele arhipline si de viata nocturna galagioasa. La minus 20 grade Celsius iarna satenii se duc dupa apa la fantana pentru necesitatile cotidiene: sa se spele, sa spele vasele, lenjeria, etc. Mi-am pus aceasta intrebare de mii de ori: cum putea Uniunea Sovietica sa trimita oameni in spatiul cosmic fara ca sa fie in stare sa asigure distribuirea apei potabile cetatenilor sai? La sigur, e o chestie de prioritate…
Tot de-a lungul soselei poti intalni sate fantome. Explicatie: locuitorii in corpore sunt plecati in lume. Moldova este un mare furnizor de imigranti. Dupa mine vine si fratele, apoi verisorul, apoi vecinul, si, desigur, prietena vecinului meu si asa mai departe. Italia si Rusia sint primii clienti. In Franta o comuna din suburbia Parisului numara o importanta comunitate de moldoveni. Vizele de plecare sint luate cu asalt, traficul si mita – un fenomen curent. Acesti imigranti, prin definitie, furnizori de valuta, constituie o adevarata mana pentru o economie muribunda. Ca si pe alte meridiane, moneda nationala (leul moldovenesc) se mentine vitejeste gratie banilor trimisi de imigranti.
Moldova este Cuba de miine, as spune. Dar e si Cuba de ieri. Inegalitati sociale profunde, o putere politica corupta si foarte discreditata. Proliferarea luxului indecent, fastul si stralucirea capitalei contrasteaza cu satele unde lipseste un minim vital necesar. Si, in plus, o populatie derutata: Revolutia a fost realizata sau ba? Ar mai putea face ea altceva?
Articol de Khaldoun Laroui, profesor
Vezi varianta franceza pe site-ul:
http://lesauroresboreales.blogspot.com/
Tradus de Ana GUTU
In privinta milionului de peste hotare avem o propunere pentru care vom pleda puternic, dar nu pot spune aici, pentru ca la noi se cam fura ideile. Dar sintem foarte constienti de aceasta realitate cu cei de peste hotare si de necesitatea captarii voturilor lor.
As accepta usor ideea «adoptarii unui nou comportament, prin adoptarea de noi principii si prin actiuni care sa reflecte aceste principii», insa in jungla – oare cistiga iepurasul? Le tot demonstram celorlalti corectitudine, dar ne pomenim cu bita in cap. Schimbarea adevarata, organica, o doresc toti, dar partidele inca nu sint moderne, nu sint democratice, nu exista libertate si pluralism de opinii in cadrul lor pina la luarea deciziilor, exista mult servilism, lungusire. Ce fel de stil nou pot cultiva aceste partide in societate?
Nu este atit de usor sa delimitezi activitatea obiectiva si necesara desfasurata de partide de activitatea lor dupa profit propriu – de obicei lucrurile se impletesc. Eu inca nu vad partide adevarate care sa cultive civismul maselor, mi se pare ca inca nici nu inteleg ce cistig ar avea din asta.
Cind erau in opozitie, intre 1998-1999, comunistii erau mereu invitati la dialog si la emisiuni, dar veneau. Pe atunci, insa, si partidele din Opozitia extraparlamentara aveau dreptul la opinie la Radioteleviziune. Deci, nu e chiar cum spuneti. Comunistii au avut posibilitatea sa se desfase din plin.
Este foarte usor sa spui «cind veti actiona continuu si nu va vor afecta persecutiile comunistilor». Duminica am fost la Floresti. Ei, iata imi povestea o persoana cum statea de vorba cu o alta persoana, cam necunoscuta pentru securistii din raion. Au venit patru persoane pe rind, cu seful securitatii rationale in frunte, ca sa vada cine e acea persoana cu care discuta persoana cunoscuta de ei… Asta ca un exemplu.
Gh.Ghimpu a fost in Comitetul Central al Partidului Comunist din RSS Moldoveneasca. Eu am fost cu Gh.Ghimpu in PD-ul condus de el, care a fuzionat apoi cu Congresul Intelectualilor si a format Congresul Democrat Unit, care si-a schimbat apoi denumirea in PFD.
Despre pledarea lui Ghimpu pentru cetatenia zero stiu de la altcineva, mai sigur. Eu nu eram in acel Parlament si nu prea am retinut cine a promovat. Daca Mihai Ghimpu avea niste divergente ideologice si de pozitie cu fratele, acum nu ar trebui sa defileze chiar atit de mult, impreuna cu Dorin, cu memoria lui.
Eu cred ca legat de 4 aprilie erau doua solutii. Una – sa se iasa liber si cu totii la discutii cu oamenii, inclusiv la televizor, si sa dezbata ce facem in aceasta situatie. Daca era o pozitie comuna ferma, inclusiv a lui Rosca, cred ca nu aveau sa fie alegeri anticipate, dar se putea pune o persoana neutra in functia de Presedinte. A doua varianta erau alegeri anticipate, mai bune decit dictatura ce a urmat. Ca sa spun ce a zis exact Dorin trebuie sa pun caseta. Ramine ca o datorie a mea.
Amintesc de fuzionari numai pentru ca toti bat capul cu una si aceeasi – uniti-va ! In privinta BMD am fost contra aducerii lui Diacov si Serebrian. Nimeni nu poate spune ca eu, ca deputat, sint element de decor.
Eu nu cred ca PLDM i-a putut ajuta prea mult pe sinistrati. E prea mare nevoia. Un partid nu poate inlocui statul. Ma bucur daca agentii economici au ajutat PLDM cu bani pentru sinistrati. Mult s-a platit pentru imagine. PLDM a facut actiuni pentru ca are mijloace si e foarte bine, nu sintem comparabili si nu ne simtim jigniti. Dar este si altceva. Noi facem actiuni, dar pentru ca nu putem plati mediatizarea, nu se prea stie de ele. In privinta sinistratilor, nu-mi place populismul. Unde e nevoia, cade si partidul, carind dupa el o televiziune. Noi privim altfel aceste lucruri, desi nimeni nu stie unde e dreptatea. PLDM a facut ce a facut ca sa se spuna «Filat i-a ajutat pe sinistrati». Ca i-a ajutat, ca nu prea, ca mult, ca foarte putin, raportat la toate nevoile lor, dar scopul a fost asta. Consider metda populista pe fondul nenorocirii generale.
Eu sint in relatii normale cu Filat, ceea ce nu ma impiedica sa-mi spun opinia despre PLDM. Dar o spun ca ma intrebati. Nu vad nici o necesitate sa-l sun pe Filat. Il sun cind am o problema din cauza lui. De exemplu – un adept al sau, director de scoala, fiind frustrat de faptul ca nu toti invatatorii au scris (ca si comunistii in Floresti) cereri de aderare la PLDM, ca el sa se laude in fata conducerii lor raionale, a inceput sa se razbune pe liderul nostru PNL, invatatoare in colectivul condus de acest director. S-a ajuns la Minister, cu plingeri etc. Ei – inchipuiti-va cum exista tensiuni intre PLDM si PNL si sa ne faca dreptate un minister condus de comunisti. Ei, iata, l-am sunat pe Filat si i-am spus sa-si potoleasca adeptul. Asttept feed-backul. O alta situatie a fost cind m-am aflat in alt raion cu primar PLDM, atras de la PL, ca si presedintele raionului, fost PD, acum PLDM, care s-au purtat ca si agrarienii si comunistii – daca ei sint de la PLDM, un deputat PNL nici nu are dreptul sa vina in sat, ca e mosia PLDM, desi eu am fost invitata de liderul nostru PNL de acolo, iar prietena mea, vicepresedinte PNL, le-a promis si s-a tinut de cuvint sa imbrace scaunele in sala de festivitati a scolii din sat. Iar la ceaiul de dupa (intr-adevar ceai, ca eu nu servesc deloc bauturi alcoolice), le-am spus de necesitatea unui alt stil, modern, spre deosebire de comportamentul lor, care este acelasi de dinainte, al agrarienilor, numai ca se cheama acum peledemisti. I-am spus lui Filat ca sint ingrozita de acest comportament urit, pentru ca oamenii nostri, PNL, sint CU TOTUL ALTII! E un alt aluat. Iata cu ce ocazii am vorbit cu Filat. In rest – nu am necesitate de cit l-am intrebat ce facem cu evolutiile in problema nistreana, ca ar fi bine sa ne opunem organizat. Si ultima. Filat nu raspunde intotdeauna la telefon, desi in ultimul timp e mai corect. Eu nu prefer sa telefonez de citeva ori. In privinta condamnarii actiunilor, daca ma voi tine sa ma interesez de asta – nu-mi ajunge timp de blog. Da, inca un exemplu. Noi am facut actiune comuna pe 9 mai si nici nu ne-am gindit sa spunem vreunui partid sa vina fara insemne. AMN si-a adus toate carutele de la partid. Cind, insa, PLDM-ul a facut o actiune cu micul trafic la frontiera, a sunat o persoana si a spus la toti sa nu vina cu insemnele partidelor, adica sa vina ca adepti ai PLDM, nu cu mai multe culori in piata. Eu nu accept asa ceva.
Nu tin parte nici PL, nici PLDM. Spun doar ca in opinia mea Ghimpu nu a putut gestiona o victorie la CMC si ca aceasta, din cauza unor persoane ca si Ghimpu, s-ar putea repeta si in alte situatii, inclusiv de viitor. Daca venirea lui Musuc a fost regizata, inseamna, cu atit mai mult, s-a impus prudenta. De ce PLDM «se prinde in aceasta regizare, cel mai probabil pusa la care le comunisti, ca doar ei dispun de resursele administrative» – asa cum spuneti – aici ramine sa cautati raspunsul. Imi spuneti ca «vreti ca PNL, PL, PLDM sa constientizeze ca orice confruntare dintre ele este doar in favoarea comunistilor». Dar cum ati fi procedat daca v-ar fi atacat PL asa cum ne-a atacat pe noi cu Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova?
Eu nu am spus ca Ghimpu este incapabil. Am spus si spun ca este intolerant, necooperant, jigneste usor si fara motiv. Cu asemenea oameni nu e placut sa discuti.
„Dar cum ati fi procedat daca v-ar fi atacat PL asa cum ne-a atacat pe noi cu Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova?”
Eu cred ca un partid trebuie sa gaseasca o buna corelatie intre posibilitatile lui si proiectele pe care le impune, pentru ca daca PNL s-a gindit la asa proiect, atunci trebuia sa nu se grabeasca sa il anunde decit cind devenea partid palamentar, dar cu fortele proprii, cind avea incheiat un acord cu PNL din Romania si cind putea si sa faca ceva real, cel putin discutii pe tema asta cu oficialii romani, nu doar sa vorbeasca aici despre acest proiect atunci cind nu are nici macare o sustinere a lui din partea altor partide. Partide mici – initiative mici.
Eu cred ca partidele politice, ca entitati politice trebuie sa promoveze anume politici si nu protectorat membrilor partidului.
Pentru socolenco
Mi se pare ca aici sint niste contradictii.
In recomandarile formulate de vizitatorii blogului regasesti mai multe lucruri care sint, de fapt, pe puterea unor partide mai stabilizate. Si noi am fost asa, inainte d efuzionarile incepute in 2001. Pe de alta parte, acum spuneti ca initiativa lansata d enoi nu e pe piterile unui partid fara pondere mare in Parlament. Dar unde rupem cercul vicios? Nu spunem ca nu sintem mari, nu sintem mari, ca nu spunem. Dar cineva trebuie sa spuna ca, pe fundalul aceasta, sa fie dezavuati cei carese tem sa spuna. Ca doar viitorul – este cert – e acesta, intr-o forma sau alta.
In R.Moldova, din pacate, membrii de partid sint persecutati nu doar d ecomunisti, ci si de conducatorii din orice alt partid, din care nu faci parte. Am exemple concrete, in cazul nostru, dar nu le voi expune acum. Si iata aci e vorba de ceea ce scriati – alt stil, alt model, alta abordare, alt comportament, alt fel d epartide. Inca nu sint. Coaja se arata cam asa, dar esenta e putreda, e tot cum a fost.
Chestia cu campanie electorala este adiacenta. Nu o sa va duceti la o companie sa ii spuneti dati-mi bani pentru campania electorala a PNL. Dar mergeti la companii si spuneti ca vreti sa organizati un spectacol la care participa : Nicolae Furdui Iancu etc si care se intituleaza: Sangele apa nu se face xxx* la nume va puteti gandi. Si nu va mai limitati doar la companiile din basarabia. Alea sunt si asa cum sunt sarace. Aveti aici de la romtelecom la vodafone la orange la nokia coca cola pepsi. Jdemii de companii. Sunteti romanca ganditi-va la toate companiile din romania. Pentru un banner in spatele podiumului nici nu se uita la 10 mii de dolari. Au obtinut unii sponsorizari pentru mai putin.
Pentru intrebatorul
Revin cu un raspuns. Dupa aceasta sugestie pe care mi-ati facut-o mi-a venit o idee pe care voi incepe sa o realizez. Sa vedem daca merge. Si, daca va merge, va voi spune ca merge. Nu pot spune acum mai mult. Mersi.
Cu placere doamna. Idei mai am… intai sa vedem asta cum se materializeaza. Aceasta idee o sa mearga nu pentru ca este a mea ci pentru au folosit-o foarte multi. Apropo sunt absolvent SNSPA – scoala nationala de studii politice si administrative cu specializare in Public Relations. Asa ca daca apar greutati pe parcurs va stau la dispozitie. Deznodam noi itele cumva :).
„PNL pledeaza pentru unire nu de dragul unirii, ci in baza unor planuri, concepte si le-am postat si pe acest blog acel concept.”
„Nimic si nimeni nu trebuie sa ne opreasca sa realizam, de exemplu, unirea cu Romania. Dar ne opresc.”
„Cine a facut o gramada d elucruri in acest Parlament in directia promovarii romanismului in plin regim comunisto-pepecedist?”
D-a Pavlicenco, sa stiti ca apreciez tot ce faceti pentru apropierea Moldovei de Romania, insa revin din nou aici pentru ca mai ceva de spus: sunt de parerea ca daca faci foarte multe ca sa realizeze ceva insa nu crezi ca asta se poate realiza cu adevarat, atunci nici finalitate nu va fi si nici unire. Pentru ca iata ne vorbiti de acest proiect de unire interstata, insa cind am citit mai sus comentariile Dvs am ajuns la concluzia ca totusi obiectivul pe care-l urmariti este aderarea Moldovei la UE, insa pe urma altele sunt regulile, si ati completat mai apoi ca adica va avea loc si intregirea spatiului romanesc in cadrul spatiului european, iar de unire nici nu va mai trebui sa vorbim. Cind spuneti asta am impresia ca chiar daca acest proiect il veti realiza unirea pina la urma oricum nu va fi si asta anume pentru ca nu spuneti acuma TRANSANT ca numai dupa ce realizam proiectul nostru de uniune interstatala VOM PORNI DISCUTIILE SERIOASE PE TEMA UNIRII, PENTRU A REINTREGI POPORUL ROMANESC! Iata eu asta am asteptat sa spuneti, insa nu a fost sa fie, de asta si sunt asa cam sceptic ca PNL intradevar CREDE in unire.
Mai jos am copiat un comentariu in care comentez actul de la 4 aprilie 2005 si stiu ca v-am cerut opinia referitor la aceasta interpretare a mea, dar nu ati mai dat-o. Va rog daca se poate sa cititi si sa-mi spuneti daca am dreptate in unele privinte, pentru ca am vazut ca Dvs totusi mai spuneti ca la 4 aprilie a fost un act de tradare si chiar am avut impresia ca il percepeti diferit. Spuneti atunci in ce gresesc eu prin interpretarea de mai jos. Mersi!
_____________________
# socolenco spune:
29 August 2008, la 23:11
Salut Stefan si mersi pentru reactie. Vad ca te preocupa chestia asta cu cele doua mandate ale comunistilor. Uite, eu la fel ca altii am considerat ca actul din 4 aprilie a fost o tradare a PPCD, pentru ca intr-adevar toti cei care au votat acest partid nu s-au gindit vreodata ca crestin-democratii vor proceda astfel. Dar vezi ca in politica lucrurile uneori iau intorsaturi mai putin asteptate si iata eu cred ca abia acuma incep si eu putin mai mult sa inteleg actul din 4 aprilie. M-am referit la asta si mai sus si am sa aduc acel fragment aici: “Eu cred asa ca in 2005 westul a sustinut comunistii pentru ca atunci intr-adevar erau probleme la alegerea presedintelui, pentru ca comunistii au obtinut mai putin decit in 2001 cind au putut alege singuri presedintele, insa insuficient au obtinut si partidele democrate ca sa poata alege ele singure presedintele.”
Deci in 2001 comunistii au cistigat pentru ca in acei 4 ani de guvernare Lucinschi in tara a fost saracie lucie, oamenii nu primeau salarii cu anii, pensii nici vorba. Oamenii erau intr-adevar deznajduiti. Acum ce s-a intimplat in 2005 a fost o situatie cind comunistii au acumulat 46%, iar Blocul Moldova Democrata+PPCD au acumulat 28.5+9%=37.5%. Deci se vede ca partidele democrate nu au acumulat suficient pentru a putea alege presedintele, iar comunistii avea cu aproape 9% mai mult decit partidele democrate in suma. Era clar ca presedintele urma sa fie propus de comunisti. Problema este ca pentru a alege presedintele este nevoie de 3/5 de deputati ceea ce constituie 61 deputati.
Da, a fost o lectie grea, dar poate si necesara pentru noi toti ca sa ne activizam mai mult si in 2009 sa avem o victorie deplina a fortelor democrate. Acuma cred ca ai inteles si tu de ce asa s-a intimplat ca sa avem comunisti la guvernare 2 mandate consecutiv. Poate a fost o surpriza pentru toti, dar uite cit de frumos s-a votat in 2007, peste doi ani, primarul de Chisinau care a cistigat cu 61% alegerile. Sper ca si in 2009 sa avem asa rezultat si fortele democrate sa obtina min 61% pe tara ca sa nu fie probleme cu alegerea presedintelui.
Pe mine deja actul de 4 aprilie nu ma preocupa atit de tare, pentru ca a fost necesar un compromis. Acuma pe mine ma revolta mai mult comportamentul PPCD care dupa acel act voteaza in continuu doar cu comunistii, in toate consiliile raionale chiar si in consiliu municipal Chisinau. Iata pentru mine asta constituie un act de tradare si nu votarea din 4 aprilie 2005. Dar cred ca in 2009 pentru aceasta tradare va fi pedepsit si nu va mai trece pragul electoral.
Stiti ce nu realizeaza nimeni din RM in momentul de fata? Cel ce va reusi sa faca unirea Basarabiei cu Tara Mama indiferent cum o va face va scrie istorie. El va fi cel care va ramane in cartile de istorie ca un erou. Va fi slavit si apreciat de romanii de pretudindeni. Va da speranta. Si ce e mai nobil pe lumea asta decat sa ramai in memoria oamenilor care vor trai dupa tine ca un erou national. In locul lui Voronin sincer dupa ce vede ca partidul comunist nu prea mai are sanse sa ajunga la putere probabil ca asta as face. As cere unirea cu patria mama. As scrie istorie. As ramane in carti ca cel care a reusit sa uneasca cele doua popoare care de mult timp sunt despartite pe nedrept. Pacat ca el nu vede lucrurile asa.
Pentru socolenco
Eu sint de alta parere: din ce faci si promovezi pina la urma ceva va schimba opinia oamenilor. ca sa se produca ceva, trebuie mai intii promovata necesitatea schimbarii sau a deciziei in capul oamenilor. La noi nu se realizeaza schimbarea mentalitatii nu pentru ca ai nostri oameni nu ar fi destepti sau receptivi, ci pentru ca nu exista pluralism de opinii si nu se respecta prevederea constitutionala privind informarea obiectiva a populatiei. daca ar fi asta, ceea ce spunem noi ar ajunge mai usor la oameni. O a doua dificultate – la care m-am rasreferit – sint conditiile de persecutare a celor care vor sa ajute Opozitia. Oamenii s etem. Mie imi spun unii – eu nu pot faca ca dumneata, dar respect ce faci si te ajut putin. Acum cred ca problema noastra e sa ajungem la astia care macar gindesc asa. Pentru ca nu putem concura cu cei care fac ce vor cu mijloacele publice si propaga diferite prostii antinationale, manipulind din gros. Stiu ca se vor prabusi, dar trec ani si se perimeaza vieti. Atitia oameni, tineri capabili, nu-si pot pune capacitatile, cunosctintele, abilitatile in serviciul prosperitati…
repet – proiectul de unire interstatala este o etapa pe calea spre apropierea inevitabila si inerenta a celor doua parti de natiune din cele doua state romanesti. Odata cu informarea, reformele, pluralismul, statul d edrept, venirea investiilor, aparitia clasei de mijloc, liberalizarea economiei – va apare societatea care va dori unirea. fara aceasta apropiere si ajutorare din partea Romaniei ne vom chinui in continuare batind pasul pe loc. Asta e filozofia. Si inca ceva. Pensionari nostri adusi la mizerie, voteaza pentru 20 d elei. Romania poate si are datoria sa ne ajute in privinta unificarii sistemului social, pentru ca pensionarii sa poate exista altfel si sa nu mai voteze trecutul. In acest punct comunistii si pepecedistii au vazut pericolul Uniunii Interstatale – ca nu vor mai putea manipula batrinii care ii tot metin la putere. Uniunea Interstatala este un „Parteneriat strategic bilateral romano-roma Pentru Europa”.
Iata in acest fragment eu am spus TRANSANT despre ce e vorba. dar in conceptul platformei electorale noi vom spune mai clar. Si sint sigura ca ni se vor pune piedici mari si inca mult vom avea de luptat.
Eu nu vreau sa spun ca „numai dupa ce realizam proiectul nostru de uniune interstatala VOM PORNI DISCUTIILE SERIOASE PE TEMA UNIRII, PENTRU A REINTREGI POPORUL ROMANESC!” Pentru ca situatia in lume se schimba, problema transnistreana agata ca o sabie a lui Damocle, iar obiectivul d eunire nimeni nu-l poate anula. observati – si in toate discutiile despre statutul Transnistriei se vrea a se prevedea dreptul de desprindere a transnistriei in cazul in care Moldova isi pierde statutul de subiect de drept international. Adica – se admite ideea in continuare, ba unii chiar o cred tot mai realizabila, ca unica salvare si soltie pentru a nu cadea acest teritoriu cu 80 la suta de romani definitiv si implacabil in sfera ruseasca.
Noi acum ne precizam platforma electorala, urmeaza sa facem niste consolidari cu alte forte, sper, si vom lansa exact conceptul precizat. Aveti putina rabdare. dar promiteti-mi si mie ca va angajati sa nu stati de o parte, doar ca observatori „impartiali”.
Da, PNL CREDE, intr-adevar, in unire, numai ca trebuie sa vedem cum exact o servim electoratului, pentru ca problema istorica e una, politica e alta si electorala – a treia.
Incerc sa analizez lucrurile spuse despre 4 aprilie, desi am scris deja despre asta.
1. Alegerile nu au trebuit recunoscute – nici de Coalitia-2005, nici de OSCE, nici de CE. Aici a fost manipulare.
2. Vestul nu a trebuit sa-i sustina pe comunisti, ci sa sprijine Opozitia in a contesta alegerile, asa cum a facut in Ucraina si Georgia. Acum Vestul a inteles, dar buba e mai mare si e mai greu. Dar pe toate le-a manipulat PPCD cu Socor si altii de prin alte parti, eu am primit informatii de peste ocean in acest sens. „Vestul” au fost niste manipulatori occidentali care au luat si bani pentru medirea votului proVoronin.
3. Comunistii au cistigat in 2001 din cauza ca Lucinschi, Rosca si comunistii au dat jos ADR. Lucinschi s-a temut de cresterea autritati lui Sturza. iar lipsa de pensii, salarii era consecinta guvernarii agrarienilor si a lui Lucinschi, insa Sturza deja iesea la mal dupa defaultul din 1998 si de asta s-au speriat fortele proruse si s-au unit contra lui Sturza.
4. daca nu vota PPCD, PSL si PD pentru Voronin, se anuntau alte alegeri si atunci, cu intirziere, Vestul putea sprijini in 2001, in alegeri repetate, o revolutie roz si in Moldova, daca i-a scapat prima oara. Era altceva si la noi. Greu, instabilitate, dar mai bine, pentru ca ceva se misca. Acum e stagnare si dictatura in toata legea si o perspectiva ingreuiata de a-i da jos pe comunisti si pepecedisti. iata se spune ca se pregateste plasarea lui Rosca drept speaker si a lui lupu – la Banca Nationala. daca va fi asa – nu va fi ce spun? ca occidentul se va lasa din nou manipulat de „tinerii reformatori”/manipulatori?
5. Pe mine actul de la 4 aprilie ma preocupa tare ca si cel cu Musuc de la 6 iunie, pt ca asta se va repeta si trebuie gindit de pe acum ce e de facut. Comportamentul PPCD de aici rezulta si este o explicatie logica. Votarea in continuare ca si comunistii, in toate consiliile raionale chiar si in consiliu municipal Chisinau de catre PPCD este continuarea „logica” a actului de tradare de la 4 aprilie 2005.
6. Da Doamne ca in 2009 pentru aceasta tradare PPCD sa fie pedepsit si sa nu mai treaca pragul electoral. Numai ca vor destabiliza si nefiind in Parlament. sa va amintiti de cuvintele mele.
Pentru intrebatorul
ca sa reuseasca cineva unirea Basarabiei cu Tara Mama, trebuie pluralism d eopinii, acces la radioteleviziunea publica, stat d edrept, investii, o clasa mijlocie, libertate.
Dar va intreb – de ce PPCD a renuntat la acest ideal si obiectiv? De ce AMN, PLDM, alte partide nu spun transant asta? incercati sa-mi raspundeti.
„…au dat jos ADR. Lucinschi s-a temut de cresterea autritati lui Sturza.”
D-a Pavlicenco, iata si eu am votat in 2001 pentru Sturza, dar nu era el in PD care nu a trecut pragul electoral de 4%? Si ce este ADR ca nu prea stiu ce schimbari pe scena politica au avut loc atunci? Mersi!
pentru socolenco
ADR a facut schimbari structurale. Sturza a avut curajul sa spuna ca e nevoie sa iesim din CSI. Si Guvernul Braghis, si Guvernul Tarlev au functionat datorita bazelor d etrecere la economia de piata puse de ADR, care a facut reforme in spiritul cerintelor FMI, BM, a schimbat sistemul de asistenta sociala, a anulat garantiile date de Guvern pentru credite private date, a anulat achitarile reciprce, a amortizat efectele defaultului. A adoptat la 11 septembrie in Parlament o decizie privind obiectivul strategic d eintegrare europeana ca obectiv strategic major al R.Moldova si reorientarea exporturilor spre piata din Vest. De fapt, ADR a trebuit sa infrunte situatia disperata de dupa agrarieni – oare de ce uita toti azi d eagrarienii care au dormitat ca reforme, dar au furat bine-mersi statul din 1994 pina in 1998 si au lasat vistieria goala si o datorie externa de 1 miliard 200 milioane de dolari. Fortele prorusesti s-au speriat, pentru ca orice succes in vreun stat postsovietic ameninta intrarea lui in UE, ceea ce nu acccepta si nu va accepta Rusia prea curind. iar PPCd – cu comertul politic – unde pica acolo pica si s-a aliniat acestui obiectiv de rasturnare a Guvernului reformator.
Dar refrmele sint impopulare si tocmai in momentul cind deja trebuiau majorate pensiile, salariile si bursele, Sturza a fost dat jos. Sa nu creasca influenta lui Sturza, de atunci Diacov nu se impaca cu Lucinschi.
D-a Pavlicenco, va multumesc pentru raspuns, dar ma intereseaza putin din istoricul ADR, pentru ca iata am gasit pe wikipedia ca ADR inseamna Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (ADR), dar ma intereseaza ce legatura are asta cu Sturza, pentru ca va spun ca eu am votat pentru el in 2001 dar nu stiu nici macar partidul din care facea parte. Este asta partidul PD? Deci in 2001 PD nu trece bariera de 4% asa cum am spus mai sus?
Iata cel mai interesant este la adresa de care v-am vorbit http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Sturza anume acest fragment:
„La 5 noiembrie 1999, o nouă majoritate parlamentară – constituită din comunisti, creştin democraţi şi independenţi desprinşi de formatiunile de centru-dreapta – votează împotriva privatizării mai multor întreprinderi din industria vinului şi tutunului, contrar condiţiilor puse de organismele financiar-bancare internaţionale. FMI, Banca Mondială şi ceilalţi creditori anunţă suspendarea finanţării Republicii Moldova.
La 9 noiembrie 1999 aceeaşi nouă majoritate votează cu 58 de voturi pentru demiterea guvernului Sturza, demitere sprijinită şi de preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Abia la 21 decembrie 1999, noua majoritate parlamentară acordă votul de încredere pentru cel de-al treilea candidat la funcţia de premier, Dumitru Braghiş şi guvernului său, evitându-se astfel alegerile parlamentare anticipate.”
Deci dupa cum vedem crestin-democratii au mai votat impreuna cu comunistii si inainte de alegerile din 2001. Atunci toate protestele din 2001-2002 nu au fost decit un teatru, iar la asta actul din 4 aprilie nici nu trebuia sa ne mire la fel nici votarea lor continua prin consiliile raionale cit si cel municipal al capitalei.
pentru socolenco
Ceea ce ati extras si reprodus aici va confirma ce v-am spus.
Da, crestin-democratii au mai votat impreuna cu comunistii si inainte de alegerile din 2001. De atunci s-a deschis calea comunistilor spre putere. unde ii vedem cocotati si azi. Cititi interviul acordat de Alexandru Mosanu din numarul de joi al Ziarului de Garda. Ete foarte instructiv. Si spuneti-mi apoi opinia, daca doriti.
Da, despre protestele din 2001-2002 s-a sus ca era un spectacol regizat si derulat cu acceptul ascuns al comunistilor.
Totus, actul de la 4 aprilie a mirat, pentru ca a fost prea de tot si s-a ajuns la o coalitie deschisa PPCD-PCRM.
Iar cind in 2007 PPCD a chemat la formarea coalitiilor fara comunisti 0 eu personal nu i-am mai crezut. Altii l-au iertat pe Rosca si au colaborat. Acum vad si ei ca Rosca este plecat la vale pe calea profitului politic, in detrimentul intereselor nationale. Chiar si PL, chiar si AMN au mai crezut o data in PPCD, care le-a aratat apoi ica o data fata adevarata. Imi aintesc – Urecheanu a spus atunci ca nu trebuie sa ne tot amintim de 4 aprilie, sa uitam si sa mergem inainte. Au mers… Unde au ajuns?
„Cititi interviul acordat de Alexandru Mosanu din numarul de joi al Ziarului de Garda. Ete foarte instructiv. Si spuneti-mi apoi opinia, daca doriti.”
Intr-adevar este instructiv si am avut o deosebita placere sa-l citesc. Eu iata chiar nu inteleg cum PSL avind asa consilieri a putut sa procedeze atit de josnic, sa nu dea ascultare, si sa voteze pentru Voronin. Cred ca pentru asta Serebrean va plati scump si foarte scump cit va mai face politica.
D-a Pavlicenco, eu cred ca despre pcrm, ppcd nici nu mai merita sa vorbim, trebuie pur si simplu sa-i uitam! Eu personal asa voi face, in orice comentariu nici nu voi aminti de ei, pentru ca ei sunt cadavre politice. Doar irnorindu-i vom reusi sa scapam cu adevarat de ei.
In comentariul de mai sus va rog sa-mi spuneti mai mult despre istoricum ADR. Va rog inca o data daca se poate sa-mi spuneti ce legatura are ADR cu Sturza. Mersi!
Pentru socolenco
PSL a facut PR cu numele lui Mosanu, dar nu i-a interesat inteligenta si experienta lui Mosanu. Si-apoi Serebrian era Dumnezeu la PSL, nu discuta inainte de a face, a discutat dupa e a facut.
Si daca noi uitam de pcrm si ppcd si ei vor iesi iar in 2009? Ignorindu-i noi, nu cred ca ii ignoraeza toti.
Nu, din pacate, nu am prea mult timp sa spun multe despre ADR si sturza. Eu plec marti la Forul economic de la Krynica si daca e sa raspund – numai la intrebari concrete. sa incercam.
http://www.timpul.md/articol/unele-partide-au-inregistrat-un-scor-ruinos-18182.html
Cred ca deja ati facut cunostinta cu articolul. Ceva mai inainte a-ti spus ca de miine sunteti la pensie, cred ca meritati odihna binemeritata alaturi de pisoi.
Pt Mishanea
Nu pot „face cunostinta” cu articolu, pt ca articolul nu e persoana. Dar am luat cunostinta de acest articol rautacios, pentru ca doar asa scrie „Timpul” despre PNL. Dumnezeu sa-l ierte. Si nu ne deranjeaza, dar nu vom uita. Ii dorim lui Sandu Tanase sa stea cit mai mult linga Filat, care „v grobu evo videl”. E parerea mea personala.