Conflictul militar ruso-georgian: o lectie pentru Republica Moldova

Declaratie a Partidului National Liberal

Partidul National Liberal din Republica Moldova constata cu mare ingrijorare usurinta cu care conflictul din enclavele Osetia de Sud si Abhazia de pe teritoriul Georgiei, in care Rusia joaca rolul de mediator si forta de pacificare, a trecut din faza inghetata in starea de confruntare armata. Ostilitatile militare au dus la utilizarea disproportionata a potentialului militar impotriva populatiei civile, fapt pe care PNL il condamna cu toata taria posibila.

Acest conflict de natura interna a degenerat rapid intr-un conflict militar interstatal, in cadrul caruia Rusia a declansat o agresiune armata in toata legea, cu atacuri aeriene, maritime si terestre impotriva Georgiei care, in lipsa unei aliante politico-militare formalizate, a ramas de una singura in fata unui potential militar ce o depaseste categoric. Rusia urmareste strivirea militara a Georgiei pentru intentia acestui stat de a deveni membru al blocului euratlantic NATO si, in consecinta, de a deveni intangibil in fata presiunilor Kremlinului. PNL se aliniaza vocii internationale care pledeaza univoc pentru integritatea teritoriala a Georgiei si neamestecul in treburile sale interne. PNL sprijina pozitia Georgiei de iesire din Comunitatea Statelor Independente si considera ca R.Moldova si Ucraina trebuie sa fie alaturi de Georgia in acest demers crucial pentru viitorul democratic al statelor noastre, care au vocatie euratlantica.

Evenimentele din Georgia trezesc o ingrijorare deosebita in Republica Moldova, pe al carei teritoriu exista un conflict inghetat asemanator. Federatia Rusa joaca – si in cazul conflictului transnistrean din Republica Moldova – rolul de principal mediator international si principala forta de pace militara. Agresiunea militara declansata de Rusia contra Georgiei ii compromite, insa, ireversibil statutul de mediator international in conflictele inghetate din spatiul CSI. In egala masura, Rusia nu mai poate pretinde nici calitatea de forta de pace in zonele respective de conflict.

In aceste conditii, PNL cere Guvernului Republicii Moldova sa revizuiasca, in regim de urgenta, Conceptia securitatii nationale, in sensul integrarii, cit mai rapide, a statului nostru in sistemul de aparare NATO – unicul de natura sa garanteze securitatea statului Republica Moldova. De asemenea, PNL cere Guvernului sa initieze convocarea unei conferinte internationale cu participarea SUA si a UE, in scopul modificarii mecanismului international de mediere si a componentii fortelor de pace in zona de conflict, ceea ce ar exclude abuzurile Rusiei si ar garanta impartialitatea mediatorilor si a fortelor de pace.

PNL cere Procuraturii Generale sa intenteze dosare penale persoanelor din conducerea separatista a Transnistriei care au incurajat si au organizat trimiterea de voluntari in zona de ostilitati din Georgia. PNL avertizeaza opinia publica din Republica Moldova ca neangajarea conducerii de la Chisinau in asemenea masuri, care se impun in mod imperios, condamna statul nostru sa devina, intr-un timp previzibil, victima a santajului militar sau chiar a agresiunii militare ruse.

Chisinau, 11 august 2008

Loading Facebook Comments ...

60 Comments

Add a Comment
 1. In cazul absentei unei reactii din partea guvernului ( ceea ce va fi, incontestabil), ce va intreprinde PNL in continuare?

  Apreciez initiativa!

 2. Pentru beauty_inside

  Dar nu sintem la prima situatie cind Guvernul nu face mare treaba. Putem spune cred ca dupa acest conflict haosul in capul lui Voronin ai al consilierilor sai este si mai mare si ei nu stiu ce sa faca. Am facut o postare in acest sens comentind, tot azi, altor postari. Dar mai cred ca de azi inainte se va activiza viata politica si vor fi mai multe proteste, participari la actiuni stradale, care au si inceput si pe care le vom organiza si noi. Apoi mai spunem si inn Parlament, poate vor dori si se vor gindi ca e momentul sa coordonam unele actiuni si alte partide necomuniste.

 3. buna initiativa. orice luare de pozitie este mai importanta decat deloc.

  chiar si daca acea pozitie este foarte „cuminte” (precum a Romaniei) sau „obraznica” (precum a Ucrainei).

  Oricum ar trebui sensibilizata populatia Rep.Moldova cu privire la comparatia intre CSI si UE !!!!

  —————————————
  A) veniturile din tarile UE:
  Lituania 19730$/cap locuitor
  Letonia 18103$/cap locuitor
  Estonia 15310$/cap locuitor
  Romania 12285$/cap locuitor

  B) veniturile din tarile CSI:
  Kazakhstan 10658$/cap locuitor *
  Turkmenistan 8900$/cap locuitor *
  Ucraina 8624$/cap locuitor
  Azerbaijan 6476$/cap locuitor *
  Armenia 4941$/cap locuitor
  Georgia 4700$/cap locuitor
  Rep.Moldova 2962$/cap locuitor
  Uzbekistan 2283$/cap locuitor
  Kyrgyzstan 2150$/cap locuitor
  Tajikistan 1388$/cap locuitor
  —————————————
  Si sa tinem cont ca tarile cu * au /fac export de gaze !

  deci Rep.Moldova NU ESTE NICI MACAR in Georgia/Armenia!!! este tocmai in Asia centrala ca venituri pe cap de locuitor !

  cred ca un afis mare cu acest tabel poate iar convinge pe cetatenii Rep.Moldova sa faca o alegere in cunostinta de cauza.

 4. @ dna Pavlicenco
  ce va face sa credeti ca de azi inainte vor incepe mai multe proteste? nu cred! eu de asta am si intrebat care sunt actiune PNL de mai departe pentru ca stiu bine reactiile Guvernului, adica lipsa lor! 🙂

  @ED__
  Sunt de acord ca orice initiativa e deja ceva decat nimic! am si apreciat faptul! Nu contest!
  Referitor la sensibilizarea populatiei 🙂 cred ca fiecare cetatean o simte pe pielea lui! si odata ce nimeni nu s-a trezit pana acum, vorbeste clar despre ceea ce suntem noi!

 5. Atit timp cit principile calauzitoare ale moldoveanului de la vladica la opinca fata de rusia si in ce priveste politica internationala sunt:

  1Capul plecat sabia nu-l taie si
  2. Jitica blinda suge de la doua Vaci..
  nu e greu de intrevazut ce concluzie o sa traga basarabeanul din conflictul asta:

  Si ni aviem ghini cu mama Rassia
  Si injuram mai virtos pi „romini” ka s fashim plashere Marelui Priatel…

  d-na Pavlicenco cred ca traiti in Neverland …concetatenii dv sunt asa de departe de ce ginditi dv incit aproape imi vine sa rid cind imi mai spuneti ca nu inteleg sufletul basarabeanului….

 6. “Conflictul militar ruso-georgian: o lectie pentru Republica Moldova” – mai precis o lectie pentru toti acei politicieni cu-n mesaj radical antiRusia care daca s-ar fi aflat la putere in actuala conjuctura n-ar fi ezitat o actiune asemanatoare Georgiei,judecand dupa inertia declaratiilor politice si actiunilor de pana acum a liderilor acestora.
  Ceea ce se poate evidentia cu certitudine si care se constitue si ca o dovada de un act politic veritabil, este aceea ca in urma incetarii focului de catre partile in conflict,pozitia ‘de facto’, pe care o revendica Rusia in raport cu Georgia in urma negocierilor care vor avea loc este aceea a acordarii unui Statut Special Autonom provinciilor separatiste Osetiei si Abhaziei cu privilegiile unui adevarat stat independent chair mult mai favorabil decat ar fi putut-o acorda Comunitatea Internationala prin recunoasterea ‘de iure’ a statelor in cauza.Daca e sa comparam efectele politice pe care guvernarea actuala din RM a exercitat-o prin adoptarea Legii din 2005 referitoare la Statutul Transnistriei si Gagauziei,putem considera prin raportare la toate initiativele si actiunile politice intreprinse de opozitie ca, o reusita politica asa cum acesteia i se poate aduce suficiente critici. COMPARATI si JUDECATI !

  ….ESTE EVIDENT CE AR FI PUTUT PIERDE MOLDOVA daca ar fi jucat rolul de avangarda strategico-politica intr-o imbratisare a politicii ‘axei Whashington-Londra-Bucuresti’ pe care nu v-ati sfiit sa o adoptati ca stratagema de actiune politica in toti acesti ani ai opozitiei anticomuniste si proromanesti ! Iata ca Big Brother s-a dovedit a va invata de rau si noi moldovenii am fi platit ca in ’44(1940) !

  Nu mai aud glasul teribilului ‘Biruitor” al marilor in spargerea valurilor de bombardamente resesti !

 7. Iata acum vad ca PNL a revenit la starea sa analitica fireasca. O pozitie exprimata succint, extrem de clar si cu o profunzime deosebita. Rusia s-ia pierdut dreprul de mediator international al conflictelor inghetate. O conferinta internationala in problema conflictului din Transnistria este un imperativ. Bravo PNL! Cu aceasta trebuie de mers in alegeri. Partea inteligenta a populatiei v-a aprecia acesta pozitie.

 8. Pentru beauty_inside spune:

  1. Situatia cu Georgia cred ca le va arata oamenilor ca Rusia nu are bariere si scrupule. Adica este periculoasa.

  2. Ca asta ni s epoate intimpla si noua si ar trebui sa ne gasim un protector, care poate fi NATO. Simpatiile pentru NATO au crescut in ultimii ani.

  3. Saracia a adus oamenii la o disperare cumplita. Cred ca toate, combinate, vor declansa o miscare.

  4. Daca Voronin va insista cu problema transnistreana. PPCD de asemenea nu va tacea si, vedeti, a si inceput cu protestele stradale.

  5. Pina la urmasi Occidentul cred ca este interesat de miscari mai revolutionare, deoarece actiunile Rusiei arata ca incepe sa se lupte mai concret si mai deschis pentru spatiul de influenta si nde securitate.

  6. Sper sa se trezeasca si unele partide mai adormite, vazind ca altii fac ceva, dar ele tac. Daca doar Rosca va lua steagul protestelor din nou, celelalte partide risca sa fie aratat de Rosca iarasi cu degetul ca sint prorusesti.

  7. Dar poate ca si Voronin il roaga pe Rosca sa protesteze, pentru a spune Rusiei ca anumite solutii, totusi, sint imposibile, pentru ca pornesc miscari stradale.

  8. In general, cred ca se coace o predispozitie, se coc niste premize pentru declansarea unui protest izvorit din esecul generalizat, care a afectat intreg sistemul. Noi sintem intr-o criza de sistem.

 9. Pentru unionistul

  Eu nu am inteles esenta postarii. Nu cred ca reactia inerta ma vizeaza pe mine, dar in ceea ce priveste alte partide, in special cele care nu se doresc in NATO, am spus de o mie d eori ca asta nu e de inteles.

  Nu are nimic in comun cum procedeaza Rusia si mesajele radicale din RM. Rusia este tara care a destabilizat constant o lume si asta stie bine sa faca. Restul exprlicatiilor le-am dat pe blog si nu mai repet.

 10. Pentru Stalinus

  ma obligati sa revin la o fraza devenita sacramentala: si chiar daca e asa cum spuneti – ce propuneti? ba ne spuneti politicienilor ca nu lucram, ca nu mergem in teritoriu, ca nu ne facem treaba, ba va exprimati disperarea in legatura cu electoratul acesta invatat sa fie prorus si nu vreti sa acceptati ca stabilirea diagnosticului e numai jumatate de treaba.

  1Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede.

  2. Jitica blinda suge de la doua vaci – ma tem eu ca au intarcat-o ambele…

  3. Si ni avem di ghini cu maika Rosia… Pai ca sa fii iubit trebuie sa te zbati. S-a zbatut Romania? Daca da, eu ma bucur si merg linistita la culcare.

  4. Chestia facutul plaserii Rusiei vizeaza regimul de la conducere, eu repet ca nu prefer sa fiu bagata in aceeasi oala.

  5. Eu locuiesc in R.Moldova si stiu bine ce populatie avem, o foloseste din plin partidul comunistilor. Noi mizam pe un electorat mai avansat, mai pregatit, dar sint si batrini peste care a trecut o bilioteca… Daca cetatenii nostri nu se vor schimba, inseamna ca isi merita soarta. Opozitia are mai putine posibilitati decit guvernarea sa faca populism.

 11. ha ha haa… (rad eu rad, dar e cam de plans)

  „au cam intarcat-o ambele”

  aveti dreptate dna Pavlicenco, daca e sa ne luam dupa fapte ROmania nu a ajutat Rep.Moldova la inundatii iar despre Rusia cu pretul la gaze iar crescut nu as zice ca chiar se chiama ajutor….

  nu Rep.Moldova suge de la cele doua tari ci …. RUsia suge de la Rep.Moldova datoriile , Rusia suge – bani si vin si Romania prin accordarea cetateniei suge – oameni.

  sper ca macar oamenii aceia care ii suge Romania macar sa intoarca ceva bani inapoi in Rep.Moldova (desi nu este direct meritul Romaniei ci direct este meritul acelor cetateni muncitor din Rep.Moldova care pleaca la munca).

 12. Greu dacă va puneți speranțele și așteptările numai în oameni, și nu mi se pare nici prea corect.
  Dvs așteptați sa va împingă cineva de la spate să faceți, căci oamenii au făcut, cred, ce trebuia (dacă ați ajuns unde sunteți acum).

  Nu prea înțeleg, dacă oamenii, v-au ales, păi v-au ales degeaba ?
  Tot ei ar trebui să ridice si problemele ? nu v-au ales să le reprezentați interesele ?
  Dvs așteptați probabil o răzmerita sau ce ? ca abia după … he he să le apareți ca un fel de protector de interese ?
  Ce e aia ?
  Nu cred ca se face astfel.
  Dvs (cei aleși tot de oameni) ar trebui să ridicați ce problemă este de ridicat, și dacă e de susținut mai mult că sigur lumea o să și susțină, nu să împingeți (așteptați sa pice) lumea în fata sa ceara ea și dvs în spate dar apăreți ..după ca mari susținători, (jeluitori de fapt)
  La modul asta de gândire lumea nici nu va sări pentru ca primul las este … altul, nu omul de rând.
  El nu are nici măcar în cine se baza.

 13. d-na Pavlicenco: chiar daca amindoua au intarcat-o asta nu inseamna ca basarabeanul a renuntat la acest principiu….

  Romania NU SE VA ZBATE sa fie iubita!!!! Nu va licita pentru suflete niciodata.
  Daca este este daca nu vom astepta pina va fi.

  Daca dv o sa continuati sa mizati numai pe un electorat avansat o sa cam faceti tusa si politica de garsoniere….

  Propuneti partidelor democratice un pact de colaborare pe platforma minimala: rasturnarea comunistilor.Fiecare partid sa formeze ehipe care merg la sate si stau acolo o saptamina doua trei sa vada taranul ca d-nii de la „centru” ajung sa stie ce gust are mamaliga de la ei din sat.
  Aceste echipe e importanr sa aiba o singura misiune sa lamureasaca oamenii despre nocivitatea comunismului si nicidecum sa faca reclama propriului partid.

 14. D-na Pavlicenco!
  Eri, 13.08 la 18.30 am fost martor la reactia vecinilor (vre-o 20 de barbati ce bateau cartile si domino in curte) care au pufnit in ris ca la comanda de cele 3 propozitii spuse de matale la radio.
  Dumneata ai spus totul corect, insa acesti viitori alegatori au ris nu de matale personal, ci de atitudinea intirziata a partidului.
  Asa si ziceau:
  Oare chiar asa lung doarme madma asta?
  Daca si Climenco si-a expus deja parerea, alte partide au pus umarul, madama insa ca si comunistii o da cu declaratiile goale. Oare PNL sa fie atit de gros la falca si sa nu priceapa ca cu reactia inrieziata a ramas la coada lui Climenco?
  Nu va inchipuiti chit de rusine imi era sa ascult aceste cuvinte si zimbetul lor dispretuitor.
  Dumneata, probabil, ai socotit ca prin aceasta declaratie aduci un suport miscarii democratice in tara, insa locatarii nu numai a unei curti din capitala se tavaleau de ris.
  Im venea sa trasnesc radiodifuzorul ala ce a stirnit aceasta veselie.
  Imi era foarte jignitor si dureros.
  De ce va scriu aceste rinduri?
  Vreau ca sa stiti realitatea adevarata din teritoriu, reactia oamenilor simpli la gafele comise.
  Nu cred ca cei din anturajul dumitale sunt atit de viteji sa va spuma despre astfel de reactii din partea oamenilor la declaratiile facute.
  Cu aceasta declaratie cu nimic nu va deosebiti de comunisti.
  Oamenii spuneau ca ati facut-o in stilul ala sovetic.
  Rideau!

 15. eu nu sunt ingrijorat… e foarte posibil ca tot comunistii sa iasa la putere, dar e foarte posibil sau nu.

  oricum nu cred ca exista tara in care toti sa voteze acelasi partid, dar oricum cred ca PNL are un bazin electoral de start….

  si nici oamenii nu se shicmba brusc, azi rad… maine o sa aprecieze…

  si oricum 111, sa stii ca si la noi multa lume rade de TOTI politicienii dar la vot cand se duc incearca sa fie seriosi.

  pentru ca in definitiv si romanii de aici din Romania!!! ca si voi dealtfel, inca mai stam sa invatam ceva ce nu stim, si anume:

  POLITICA ESTE UN LUCRU EXTREM DE SERIOS !
  SI CAND FACI CIRC DE POLITICA FACI CIRC DE PROPRIILE DESTINE !

  dar si o gluma este intotdeauna e bine venita… si inca ceva dle 111

  as vrea sa faceti un mic experiment:

  sa va duceti afara la acei vecini sa intrati in vorba si sa ii intrebati asa intro doara „cu cine o sa doreasca sa voteze ?”

  si o sa vedeti ca e posibil sa voteze chiar cu PNL de care radeau !!

  ii intrebati ?

  PS: chiar si asa e posibil sa zica AMN de exemplu (dau un exemplu asa de explicatie) dar sa voteze cu PNL !!!
  EXISTA IN ROMANIA o mare problema a firmelor de facut sondaje de vot, sondaje politice, pentru ca si-au dat seama de un lucru fabulos la romani (cel putin noi de aici, dar dupa cat de mult semanam pentru ca suntem frati… cred ca si voi faceti la fel):
  MULTI AU SPUS IN ESALOANELE DE EXECUTIE A SONDAJELOR CA VOTEAZA X, dar la alegeri au votat Y !!!

  pentru ca la un moment dat si-au dat seama ca diferentele dintre realitate si ce iesea din sondaj erau prea mari, si deci faptul ca romanii sunt destul de secretosi cu cine REALMENTE voteaza !

 16. de-ati sti cati oameni sunt pro-rusi…! indiferent ce face rusia, este considerat bine! chiar daca maine intra cu tancurile prin Transnistria si ajung la chisinau, toti se vor ruga la matushka rassia sa le acorde cetatenie chipurile fiind rusi lucrurile o sa mearga mai bine! Inclusiv parintii mei, care sunt moldoveni din origine, dar care nu-si cunosc limba!
  va spun din adancul sufletului ca nu stiu ce ar trezi moldoveanul… saracia?? nu cred! cine o sa iasa primul la proteste, Rosca sau altii?
  oamenii sunt intr-o stagnare si sufera de indiferenta cronica!

 17. Ed___ule!
  Eu nu doresc sa comentez seriozitatea sau invers a alegatorilor chind rid de un partid.
  Oamenii doar nu rideau la comanda, lor doar le-a descretit fruntea fapta comisa de conducerea PNL si nimic mai mult.
  Ce sa le mai lamuresti!
  Chind e de ris, ei rid de comunisti, chind fac boroboata ppcd – rid de ei.
  Eri se vede ca a fost ziua si rindul PNL sa distreze electoratul in calitate de cloun.
  Publicul a ris din suflet.
  Eu doar am spus ca am fost numai martor la o veselie spontana dupa actiunea unui partid democrat.

 18. Pentru Roman

  Nu cred ca oamenii au facut. Oamenii au votat trecutul, temindu-se de viitor. ca sa creada in viitor – zic unii – hai sa ii amagim, sa le spunem ca nu va fi greu. Insa viitorul va fi greu. Noi spunem adevarul, nu minciuni de inselat si de alimentat sperante desarte.

  Numai in R.Moldova Opozitia nu are acces la mediile publice. De aceea si oamenii, simtind asta, ar trebui sa se informeze mai bine si pe alte cai. Deja sint mai multe antene parabolice, incetul cu incetul oamenii au acces la informatii si la alte puncte d evedere decit doar al comunistilor si pepecedistilor.

  Orice comportament al unui politician este compus din doua parti: 1. Sa te mulezi peasteptarile oamenilor, sa le cunosti prin dialog, prin informare. 2. Sa faci astfel incit sa-i obisnuiesti pe oameni cu ideea ca e nevoie de schimbare, sa le schimbi mentalitatea, viziunile, inclusiv cu riscul de a nu te vota. Si sa te tii de cuvint. Asa ne invata national-liberalul Paul Pacuraru si eu procedez astfel.

  Nimeni nu trebuie sa ma impinga pe la spate, eu sint foarte activa si fac multe, dar sint mai modesta ca nu „tzip” lucrurile pe care le fac si – este adevarat – nu am bani sa port PROTV-ul sau TV-7 dupa mine. Numai azi, ca sa publicam declaratia PNL, ce apare miine, am platit 1800 de lei pe un sfert d epagina. Nu e usor sa gasesti acesti bani, dca din salariul d edeputat nu poti tine un partid…

  Sinteti primul om care ma intrebati sau „constatati” ca „pe mine oamenii m+au ales degeaba”. De obicei, beneficiez de alta remarca „sinteti cel mai activ deputat din Parlament”. Am cele mai multe interpelari facute in baza sesizarilor oamenilor, am abordat sute d eprobleme. Asta acum unora li se pare ca a devenit activ Filat, insa doi ani, pina la alegerile locale, l-ati auzit? dar pe mine – nu veti nega – m-ati auzit. Acum ca despre cum se respecta deputatul, cum voteaza majoritatea comunista propunerile Opozitiei, cum nu functioneaza in parlament conceptul de „propunere legislativa” – asa cum functioneaza in SUA – desi figureaz ain Regulament si am solicitat si descifrarea din partea Sectiei juridice a Legislativului acest lucru – este altceva. Dar nu inseamna ca daca nu functioneaza institutiile statului ca a fost „a4leasa degeaba” pavlicenco. Pur si simplu nu-mi cunoasteti activitatea.

  Oamenii au ales o majoritate care nu-mi permite la nivel d efunctionare a statului sa le reprezint interesele. Asta e raspunsul concret. Si nu sint omul care s atac, am spus in zeci d edeclararii ce se intimpla in acest sens la noi. Consultati stenogramele de la inceputul anului2005 si, apoi, sa faceti remarci pornind de la necunoastere. Vedeti, chiar daca discutati fara sa stiti, totuna va raspund cit mai complet. Deci, am rabdare. manifestati-o la rindu-va, si informati-va din stenograma Parlamentului, apoi sa-mi scrieti opinia.

  Razmerita va veni fara mine si celor care m-au invitat sa vin cind au protestat, am venit. Nu m-am bagat ca musca in lapte niciodata, imi repugna acest bagat.

  Ba cred ca exact asa se face.

  Cit priveste „ridicarea problemei” – in fata cui s ao ridici. Insist – cititi stenogramele sedintelor Parlamentului si numarati cite probleme au fost ridicate in fata surzilor si mutilor-aliati ai PPCD si cum voteaza coalitia PCRM-PPCD „drujno” la pachet contra tuturor propunerilor Opozitiei si ale lui Pavlicenco.

  Cum adica omul nu are pe cine se baza? Se bazeaza pe comunistii carora le-au dat majoritatea. Care e problema? Sa-i voteze sanatosi in continuare daca sint multumiti de cum au guvernat. daca nu – sa caute sa se informeze, sa nu faca multe cumatrii si nunti „ca la mine la nimeni”, dar sa isi cumpere un calculator, un Internet, o televiziune ca sa prinda si alte canbale decit Moldova-1, NIT si EuTV si – asta e!

 19. Pentru Stalinus

  1. Sa nu se zbata Romania sa fie iubita!!! Sa nu liciteze pentru suflete niciodata. Asteptati pina va fi. Si dormiti linistiti. Noi nu dormim linistiti dar de ce trebuie sa va doara asta?

  2. Noi nu mizam doar pe un electorat avansat. Noi incercam sa ii facem si pe ceilalti sa inteleaga mai mult. Poate nu ne reuseste, poate nu avem posibilitatile altora. le doresc succes celor ce pot, dar iata noi am spus sa iesim din CSI, iar Urecheanu „cu al sau partid mare-mare-mare” a spus ca „nu ne grabim, ca oricind putem iesi, dar trebuie sa ne gindim cum facem”. Noi, eu personal, am pus in Parlament problema, am semnat si a doua initiativa legislativa, ce zace in Parlament si consider ca trebuie s afacem ca georgienii – au votat intr-o zi iesirea din CSI. Avem reactii bune d ela oamenii simpli…

  3.Am propus in repetate rinduri „propuneti partidelor democratice un pact de colaborare pe platforma minimala: rasturnarea comunistilor.” Nu s-a reactionat. Scrieti Pavlicenco pe Gooogle si cititi asemenea declaratii si puneti-va problema de ce nu s-a reactionat si nu se face precum spuneti.

  4. Noi mergem pe unde putem. Citit site-ul nostru despre conferinta Ungheni (www.pnl.md).

 20. Pentru 111

  1. Am explicat clar: am venit joi noaptea din Georgia. Joi si vineri am fost ocupata cu documente urgente. Luni seara am avut sedinta Biroului, la care s-a adoptat textul declaratiei PNL. Marti am avut o intilnire cu americana Rebecca Chaimberlain si am plecat la Ungheni la conferinta (vezi site-ul wwww.pnl.md). Miercuri am fost la conferinta d epresa, am difuzat declaratia, am fost la postul de televiziune DTV. Dar atitudinea fata de razboiul ruso-georgian am plasat-o se pare joi sau vineri seara.

  Cei care au de ris intr-o societate fara pluralism d eopinii, fara acces la mediile d epresa publice sa rida cit le pofteste inima, ca rid de ei, de rezultatul votului lor. Si sa mai voteze cum au votat, daca le place.

  Nu vad ce gafa am comis. Chiar nu vad. Nu am inteles fraza „Cu aceasta declaratie cu nimic nu va deosebiti de comunisti.”

  Pot spune oamenii ce vor, daca ar fi activi si ar contribui la rasturnarea comunistilor, parerea lor ar fi de luat in seama. dar daca nu vad diferenta, inseamna ca sint comunisti. Noi avem reactii multe si bune la declaratia noastra.

 21. Pentru beauty_inside

  Da, stiu ca multi oameni sunt prorusi. Pentru ca nu stiu altceva si se tem de altceva. Poate ii va mai trezi Georgia si Ucraina. In rest, la descrierea facuta va intreb – da, asa este – dar ce facem? Daca oamenii nu ies din o stagnare, vor cadea apoi intr-o si mai mare depresie. Dar este exact ce-si doresc serviciile speciale ruse, cu al „nostru” Resetnicov de la SIS in frunte. Ca pe mare zapaceala si disperare, probabil, se fura de minune. Apatia si indiferenta imbogatesc foarte bine pe unii.

 22. D-na Pavlicenco : Va inteleg frustrarile dar nu le voi accepta atunci cind o luati pe alaturi de realitate.

  Noi nu dormim iar de ceva timp noi romanii avem grija de interesele voastre ale basarabenilor mai mult decit o faceti dv basarabenii.Eu am fost clar dar dv refuzati sa intelegeti noi romanii nu vom intra in cursa „care da mai mult pe cap de basarabean” noi sau rusii.Noi vom continua sa ne facem treaba INDIFERENT de situatie.

  Cu declaratii politice nu se va urni nimic in RM pentru simplul motiv asa cum arata 111 nu prea are cine sa le auda si sa le priceapa.

  Fortati mina celorlalte partide ,asociati-va cu cel putin doua partide INDIFERENT DE DIMENSIUNE si incepeti campania la sate cu colective MIXTE , luati-o de la un capat DAR NU FACETI PROPAGANDA DE PARTID si doar lamurirti oamenii de ce comunismul e rau pentru ei.Oamenii sunt scirbiti de politicianism, mergeti in teritoriu cu un mesaj care sa cuprinda numai interesul alegatorului ,oamenii vor sti sa aprecieze in final .Stiu ca e o munca de sisif dar e o munca CU FINALITATE SIGURA.

  Eu va asigur ca dupa doua-trei saptamini celelalte partide democratice VA VOR CAUTA EI.

 23. D-na Pavlicenco:”Nu vad ce gafa am comis. Chiar nu vad. Nu am inteles fraza “Cu aceasta declaratie cu nimic nu va deosebiti de comunisti.”

  Pot spune oamenii ce vor, daca ar fi activi si ar contribui la rasturnarea comunistilor, parerea lor ar fi de luat in seama. dar daca nu vad diferenta, inseamna ca sint comunisti. Noi avem reactii multe si bune la declaratia noastra.”

  Stimata d-na faceti o gafa de zile mari , oamenii aia SUNT SCIRBITI nu neaparat comunisti .Nu au incredere in cei ca dv pentru ca le aruncati o declaratie de la inaltimea Mass Media dar lui Voronin i-a DAT ceva : pensia la timp, alocatia, chiar si o rama de ochelari.Dv i-ati aruncat o declaratie intre o excursie in Germania si o intilnire cu nu stiu ce americana…

  Opozitia va fi zdrobita itr-o maniera dura daca veti continua cu astfel de prestatii.Lasati mass media , puneti ciubotele si coboriti in batatura taranului , veti afla multe si dv si veti avea succes.

  Oamenii sunt pro-usi pentru acolo ei percep ceva palpabil chiar daca nu e REAL: GAZ ieftin, Petrol, desfacere pentru produse,apartenenta la un spatiu de forta si prestigiu….democratie??!!! ce-i aia? ce-am avut si ce-am pierdut…Omul stiu ca atunci cind arata pasaportul sovietic se simtea …mindru ca e cineva..

 24. Am citit azi atitudinea intelectualilor moldoveni la propunerea lui Vlad Cubreacov de a scoate Mitropolia Basarabiei de sub obladuirea Rominiei.
  Mai mare tradare nu-ti trebuie.
  In aceste conditii de ce d-na Pavlicenco nu se foloseste de gafa comisa de „acesti destepti” si nu organizeaza o companie de lamurire si deschidere a ochilor la moldoveni?
  Oare nu-i momentul de a arata cine si chit costa in opozitia noastra,si nu prin declaratii, dar cum a propus si stalin, de cutreera satele.
  Dumneata d-na Pavlicenco n-ai dreptul si nu prea e solid sa invinuesti poporul de intuneric politic si prostie electorala.
  Poporul de chind ii el a fost prost si numai elita politica are datoria de a i-l invata, educa, indrepta si conduce pe o cale noua.
  Dumneata insa te superi si ii invinuesti ca nu s-au informat la timp.
  Ce sa-i faci?
  Prosti – dar multi !
  Prosti – dar nu olegrofeni.
  Cu ei se poate de muncit.
  Nu mi-l inchipui pe d-ul Taranu in ciubote framintind glodul din sate.

 25. Pentru Stalinus

  Probabil ca nu ne intelegem. Si imi pare rau. Eu sint in politica de vreo 15 ani. Ati facut politica vreodata? Stiti cum activeaza un partid, si inca in R.Moldova? Daca imi gasiti un om in R.Moldova care spune ca Pavlicenco este „lenesa” si „aristocrata”, „nu munceste in teren si asteapta mana din cer”, va rog sa-mi spuneti si mie. Ca sa mergi in teritoriu in forta – poate nu stiati – oamenii nu vin la simplul anunt ca cineva vine sa le explice ceva. Pentru asta trebuie sa lucreze structurile partidului, sa aduca oameni la intilniri. Filat a facut intilniri pe tema traficului mic la frontiera – cu mare greu veneau, dintr-un intreg raion, vreo-o 300-400 oameni. Va invit sa cititi pe site-ul http://www.pnl.md comunicatul de presa despre Conferinta teritoriala PNL de la Ungheni si Declaratia adoptata de cei 80 la suta de participanti la conferinta. Si asa mergem mai departe. Oamenii nu mai cred in nimic, dar noi, totusi, reusim sa atragem oameni activi, care se angajeaza si fac structuri de sprijin pentru PNL, taxat de „prieteni” ca „partid fara sansa”. Asa ca nu-mi descoperiti America despre ce si cum trebuie sa facem. Nu mai spun cit costa benzina, cit e salariul deputatului basarabean, cit de repede alearga cineva sa ajute un partd condus de o femeie, partid categorisit „fara sansa”, cum sint interceptati, prelucrati, limpeziti creierii si persecutati cei care vor si care vin la noi. La Ungheni, pe un consilier raional (liderul ales e tot un consilier raional) l-a chemat seful SIS (Serviciul de Informatii si Securitate) din raion si l-a avertizat sa nu vina la PNL, ca va avea probleme. V-as putea spune inca o gramada de lucruri ca sa va arat ca nu sint nici lenesa, nici autosuficienta, nici novice in politica si nici naiva sau disperata, in general. Si nici nu am activat in conditii bune si usoare, ci mereu numai la limita posibililului, extrem de greu, am avut un caz cind oamenii cu simt din politie m-au avertizat ca in acea zi era pusa la cale rasturnarea masinii mele la Ocnita, dupa ce liderului raional i-au aruncat in curte o grenada si i-au aprins microbuzul. Asta era in 1998. In 2005 am mers prin zapada pina la genunchi zi de zi pe la casa fiecarui om din Donduseni si inca in vreo cinci localitati, incit si cei de la Donduseni deja cedau.

  Acum cred ca veti intelege mai usor de ce am pozitia respectiva, care nu are nimic absolut cu nu stiu care frustrari de care spuneti. Mai mult, am un model al broscutei surde, care a participat la o competitie cu broscute urcind un munte si toate au parasit cursa, spunindu-li-se de pe margini ca nu face sa inainteze, insa cea surda nu a auzit indemnurile si a ajuns sus, pe virf. Asta era secretul aflat de cei care au intrebat-o la capatul cursei.

 26. Pentru Stalinus

  Eu nu sint la guvernare ca Voronin sa le dau oamenilor pensie la timp, alocatia, chiar si o rama de ochelari. Dar si fara mine ei vad ca pensia nu le ajunge. Numai ca problemele lor se iau exact de acolo de unde a spus PNL – iesirea din CSI si scaparea de influenta rusa, dezvoltarea statului pe alte principii. daca poate ajuta si Romania cu ceva – e bine, daca nu – ne vom descurca in continuare si fara. Adica, ne vom chinui sa scapam de comunistii sprijiniti de rusi fara ajutorul Romaniei, care „va urmari cu viu interes, in continuare, cum se chinuie o parte din Opozitie sa rastoarne comunistii din R.Moldova”.

  Va rog mult sa va straduiti sa intelegeti exact ce scriu si sa nu rastalmaciti, ca ma deranjeaza. Eu nu am facut excursie in Germania. Eu am fost la fiica mea, pe care nu am vazut-o un an si jumatate, copiii mi-au luat o masina de mina a doua sa am cu ce ma deplasa. Consider ca PNL a facut o declaratie foarte buna, in spiritul programului, pentru care chiar unii lideri de partide mi-au transmis felicitari. Mai putin Urecheanu, care asa si nu mai vrea sa iasa din CSI. Ca nu le place tuturor ce facem – asta e. La toti nu le poti placea si nici nu-mi propun.

  Stim foarte bine cum sint oamenii, dar dupa alegerile locale din 2007 doua treimi din raioane nu sint in miinile comunistilor. Acum cred ca oamenii sint si mai dezamagiti. Totul e inainte.

 27. Pentru 111

  Cred ca ceva nu era clar. Din cite stiu, intelectualii cer scoaterea Mitropoliei Basarabiei de sub obladuirea PPCD, a lui Vlad Cubreacov, si trecerea sub obladuirea directa a Patriarhiei Romane, pentru ca Mitrpolitul Petru de la Chisinau asculta de Cubreacov si nu organizeaza activitatea conform regulilor bisericesti.

  Nu cred ca e vorba de o gafa a intelectualilor. Dimpotriva, bine ca, in sfirsit, s-a spus un adevar – ca PPCD a exploatat si continua sa exploateye Mitropolia Basarabiei pentru interesul politic si alte interese.

  Daca nu ati citit suficient pe acest blog ce am spus despre cit ce e Opozitie in Moldova, cit costa, ce face, incotro priveste, de cine asculta si altele, nu o voi lua de la inceput. Dar PPCD nu e Opozitie, PPCD sint acolotii comunistilor.

  Nu stiu de unde ati luat ca am invinuit poporul de intuneric politic. Nu dezinformati si nu rastalmaciti. Am spus si spun mereu – populatia R.Moldova nu este informata de comunisti cu buna stiinta, pentru a putea fi manipulata in intreseul coalitiei PCRM-PPCD.

  Am spus si spun mereu, poate nu ati citit, ca am scris chiar recent aici, ca fac parte din oamenii polutici care cred ca trebuie spus adevarul pentru a educa, forma, nu a dezinforma si manipula, nu a difuza populism pentru a cistiga, apoi a insela si a arata ca una gindim, alta spunem si a treia facem. Tocmai de aceea ca sintem directi si facem ce spunem ne este mai greu.

  Exemplu: dupa primul esec al nesustinerii propunerii de iesire din CSI in Parlamentul de la Chisinau, am semnat a doua initiativa in acelasi sens si ea zace in sertarele comunistilor, unde se mureaza cu succes. Am adunat semnaturi pentru schimbarea art.11 si 13 din Constitutia R.Moldova privnd anularea neutralitatii si introducrea limbii rmane, in loc de moldoveaneasca.

  Nimeni nu-i faca pe oameni oliiiigofreni. Sint neinformati cu buna stiinta, dar nici nu-si dau toti straduinta sa se informeye. Thomas Jefferson a spus: daca vrei sa fii liber, trebuie sa fii informat.

  Cu ei muncim. Citi pe site-ul http://www.pnl.md comunicatul de presa si declaratia participantilor la conferinta ONL d ela Ungheni.

  Toti am framintat si framintam glodul, dar vrem sa avem sosele si drumuri bune, inclusiv in sate.

 28. d-na Pavlicenco : Nu mi-as permite sa-mi dau cu parerea ,ori sa fac sugestii despre ceva fata de care sa nu am experienta personala.

  Ca sa raspund la intrebarea dv :da fac politica din 21 decembrie 1989.

 29. Conflictul ruso-georgian este un foarte bun exemplu pentru Republica Moldova si pentru clasa ei politica:

  1. Rusia nu e nicicand un „partener strategic” pentru nimeni…cel putin pote fi „stapan”!
  2. Politica la 2 capete nu poate fi decat paguboasa..pentru ca atunci cand apar conflicte transante atunci NIMENI nu se uita la acel stat ca la un eventual aliat!
  3. In momentul in care esti angrenat in intelegeri globale si regionale..RESPECTA-LE indiferent cat te costa! Vedem cazul Georgiei care, desi acuma e intr-o situatie grea, si-a respectat statutul!
  4. Nu exista concept de „tara mica”! poate doar o tara cu politicieni „mici”!

  Oricum pe zi ce trece se va descoperi dedesubturile acestui „razboi” care..parerea mea e ca a fost foarte bine „orchestrat” de rusi! Ca prea au reactionat asa de repede si din 2 parti! Oricat de bine organizata ar fi o armata, nu poate mobiliza 30 mii de militari in 24 ore! Si sa nu vina cineva sa-mi vanda de alea cu „maretia” armatei ruse, ca sigur vom rade copios! Armata rusa e mare, si bine dotata, dar nici de asa…sa fim realisti! Atacuri dinspre uscat si mare nu se fac asa ca s-a apucat Georgia sa restabileasca ordinea in Osetia!
  Sper ca si partenerii nostri occidentali si-au invatat lectia ca o prietenie cu rusul nu poate exista..ci doar niste interese comune..care sigur sunt de scurta durata! Spun asta si nu privesc patimas la poporul rus…dar asta e adevarul! Oricum eu cred ca Rusia a pierdut „razboiul” asta! Daca avea puterea sa se opreasca la granitele osetine si faceau zarva de atacurile georgiene…castigau prestigiu..dar rusii nu s-au rabdat! Sa vedem ce iese cu CSI-ul , ca Georgia se retrage! Daca pica si CSI-ul, atunci Rusia trebuie clar sa-si schimbe comportamentul asta pentru intotdeauna! Sa vedem daca si poate!

 30. Pentru 111

  Daca Lumea din curte nu ar bate table linistita si nu ar muri de ris , chind trebuie sa plinga, daca DVS ati cobori de la balcon si ati incerca sa ajutati acei oameni sa inteleaga ca spectator poti fi numai la teatru si poti spune ca ti-a placut sau nu cum a jucat rolul artistul,daca ati intreba de ei ce cred ca poate face personal pentru binele familiei lui , cum crede EL ca ii v-or aduce binele in casa tuturor cei 101 de Deputati alesi de Popor, dintre care o majoritate de comunisti pensionari muti, bucurosi ca sunt acolo si nu-i doare in cot de soarta alegatorilor lor……….,sunt montati ca o masina de vot pentru a promova interesele criminale a unei grupari mici la numar , dar cu interese mari economica vadite, invesmintati cu bugetul tarii si structurile de forta, care baga frica in tot ce misca contra vointei lor, daca ati pune umarul si ati contribui cu ce puteti la consolidarea celora pe care comparativ ii simpatizati pentru punctul de vedere si politica pe care o promoveaza …….. si multe alte posibile „daca” – cred ca ar fi din partea DVS mai convingator. Dar DVS sunteti predispus sa urmariti de la balcon…Asa este mai usor.Este adevarat ,ca daca nu va intereseaza , poate, ce se intimpla, poate o duceti destul de bine si nu va este rusine de Tara in care traiti , poate chiar va si prieste sa fie asa cum este ….si la actuala guvernare ii prieste.Sa guverneze o tara plina de oameni calici, saraci , agramati , cu tineri fortati sa plece din tara,familii distruse , oameni sortiti sa se ghindeasca zi de zi cu ce sa-si alimenteze copii si sa nu mai dispuna de timp pentru informare….
  Eu apreciez oamenii , care dupa critica vin si cu propuneri si actiuni de imbunatatire a starii lucrurilor.De criticat suntem buni toti, dar sa generam idei , sa le promovam , sa demonstram , ca nu suntem ” mici” si nu depinde de noi este mai omeneste.
  Daca ati incerca sa obtineti un raspuns la intrebarea prin ce se deosebeste intelectualul devenit somer sau chiar boschetar, indiferent de ce limba vorbeste, daca ati putea sa va faceti inteles , pina la urma ca soarta fiecaruia depinde si de el insusi si ca nu trebuie sa astepte ca cineva v-a aduce raiul pe pamint fara truda si credinta fiecaruia , as vota si eu pentru echipa in care ati figura si DVS.
  Dar vazind , ca stati la balcon chind altii bat table si rid de cei , care au venit cu o declaratie cu intirziere…..cred, ca mai bine mai tirziu decit de loc……
  Scuze , daca poate am gresit cu ceva sau v-am deranjat.

 31. Pentru StefanRO

  Absolut de acord cu StefanRo in privinta faptului ca acest conflict ruso-georgian este o oportunitate de dyavuare si demascare a clasei politice. Acum se vede cine e cu NATO si UE, cine doreste sa fie in sistemul civilizational si de securitate euratlantic si cine vrea sa ramina in spatiul postsovietic.

  Cum e sa-i privesti pe liderii politici care parca se vor in UE, dar vorbesc de “partenerul strategic” in persoana Rusiei ramase cu mentalitatea imperiala si de vesnic protector-“stapan”!

  Absolu de acord ca „politica la 2 capete e paguboasa”. La noi se tot crede ca, in asemenea mod, unele partide vor putea insela populatia – neinformata si ramasa in mare parte cu fobii de Romania si de Vest – sa voteze, dupa care se va mai vedea din care parte va bate vintul si ce politici vom promova. Georgienii – sper si ucrainenii – vor demonstra, ca si balticii, verticalitate si principialitate, sa o rupa definitiv cu spatiul ex-sovietic si sa meara spre un spatiu de normalitate, al legii, al bunastarii.

  Balticii au demonstrat ca nu exista “tara mica”, exista politicieni patrioti si de caracter.

  Acest razboi ruso-georgian a fost orchestrat de rusi si cred ca el va insemna impartitul clar al lumii in rusi si ceilalti, in linii mari. Iar Moldova va trebui sa decida cu cine este.

  Si eu cred ca Rusia a pierdut acest “razboi”, pentru ca si-a aratat, inca o data, fata adevarata.

 32. …imi dausi eu cu parerea despre razboiul ruso-goegian…daca el va lua amploare ma intreb ce va face moldova???departea cui va fi???ma tem sa ma gindesc….dar e o situatie grava…oricit ar parea de absurd ne paste un pericol…..poate de asta md nu vrea sa iasa din CSI…NU CREDETI???

 33. Stimate 001 !

  D-ta nu mai deranjat cu nimic.
  Sa nu crezi ca n-am ce-ti reprosa la cele spuse.
  Am!
  Si foarte multe, dar nu-i asta principalul.
  Principalul e ca noi, doi romini, privim diferit la evenimentele ce au avut loc in trecut si in prezent, si nu pentru ca suntem dusmani, ci pentru ca nu stim inca ce vrem si care sunt metodele de a obtine ceea ce dorim.
  Pentru ai lamuri celui ce bate cartile in curte icotr-o si cum s-o apucam, cineva trebuie mie sa-mi lamureasca ce trebuie de facut si numai apoi sa ma apropii de ei ca sa le lamuresc viziunea partidului. Si trebuie asa sa-mi lamureasca, ca in primul rind sa coincida viziunile mele cu a liderului sau partidului.
  Ce vedem noi in realitate?
  O declaratie (dupa mine buna si corecta) atirnata pe internet nu poate ajunge la inima „картёжникулуй” pentru ca el nici nu a auzit de internet. Si asta-i tot, tot lucrul cu masele?
  Oare chiar nui clar ca activitatea de partid nu se face numai cu declaratii si rosaturi de fund prin prezidium la „собраний” cu diferite ocazii.
  Pentru inceput liderul de partid e dator sa lamureasca echipei sale, sa-i pregateasca cu argumente si viziuni noi pe care le asteapta poporul si numai dupa asta sa te apropii de oameni.
  Cu oamenii trebuie sa vorbesti in limba lor ca sa te inteleaga dar nu sa le reprosezi ca sunt intunecati si nu doresc sa se informeze.
  Nu degeaba Rosca chindva umbla la miting cu caciula de chirlan si in cufaicuta. El nu-i om prost.
  Ti-l inchipei pe Taranu in cufaicuta?
  De la el a burghizie aduce, nu a reprezentant al poporului, cu toate ca e un om destept.

  Propuneri sunt multe insa ce folos?
  Ce sa vorbesti cu cei ce s-au adunat nu demult si discutau aprins problema cum v-a arata „корочка” membrului de partid?
  Chiar crezi ca oamenii ii vor lua in serios pe desteptii astea, si-i vor asculta cu atentie chind ei se vor screme de a le lamuri in ce consta sensul vietii si cum trebuie sa procedam de a scapa de o guvernare proasta ca sa vina alta si mai timpita?
  Cred ca-ti amintesti de votul masiv a alegatorilor pentru comunisti?
  Acest gest a fost unul de protest impotriva dobitocilor democrati din anii 1995 ce au ninicit tot ce e sfint si speranta la o viata mai buna.
  Si tactica d-nei Pavlicenco ce e pusa numai de a critica comunistii nu e corecta.
  Poporul nu-i mai prost de chit cineva, el totul vede si isi face concluziile respective.
  Mai bine ar fi daca dumneaei prin fapte concrete si cu conotatii pozitive ar ajunge la inima omului de rind dar nu numai de a rascoli glosul societatii. De negativ suntem satui.
  Omul azi are nevoie de izmene, nu de declaratii pompoase.
  De fapte concrete.

 34. Stefan RO:

  Motto: ce-si face omul cu mina lui e ..lucru manual….
  Stefane tu zici asa : „Oricum pe zi ce trece se va descoperi dedesubturile acestui “razboi” care..parerea mea e ca a fost foarte bine “orchestrat” de rusi! Ca prea au reactionat asa de repede si din 2 parti! Oricat de bine organizata ar fi o armata, nu poate mobiliza 30 mii de militari in 24 ore! Si sa nu vina cineva sa-mi vanda de alea cu “maretia” armatei ruse, ca sigur vom rade copios! Armata rusa e mare, si bine dotata, dar nici de asa…sa fim realisti! Atacuri dinspre uscat si mare nu se fac asa ca s-a apucat Georgia sa restabileasca ordinea in Osetia!

  Sunt deacord ca a fost foarte bine orchestrat dar de AMERICANI care au avut grija sa-i manipuleze pe rusi scurgind constant informatii despre intentiile georgienilor fiind astfel siguri ca Rusii nu vor fi luati prin surprindere si cunoscindu-i bine sa fie siguri ca vor reactiona extrem de violent si disproportionat.
  Avind in vedere ca rusii au „cistigat” pe tern dar pe zi ce trece pierd lamentabil razboiul din mass media putem trage niste concluzii hai sa zicem intermediare:

  1.Gerorgia reactioneaza dur iesind din CSI si foarte probabil va antrena si Ucraina dupa ea..
  2. Statele unite trag de urechi pe acei aliati europeni care s-au opus
  acordarii MAP pentru Georgia si ucraina, obligindu-i pe acestia sa-si revizuiasca parerile.
  3. Se reuseste o bresa in tandreturile Germano-Franco-Rusesti
  4. Se pozitioneaza Rusia (propagandistic) pe o treapta inferioara fata de FINALIZAREA acordului in ce priveste scutul anti-racheta..
  5.Rusia este data innapoi la nivelul URSS august 1968 ca perceptie internationala fapt ce-i va aduce mari prejudicii pe plan international dar area in care Rusia va avea extraordinar de mult de pierdut va fi spatiul CSI pentru ca reflexul normal al oricarui membru CSI va fi sa se in trebe oare daca misc in front ori nu-mi convine ceva voi avea soarta Georgiei.Este de asteptat ca anumite state CSI sa se indrepte spre vest pentru a-si asigura securitatea.

  rusii au fost ademeniti sa foloseasca forta in mod exagerat si vor plati .Modul in care se comporta acum denota deruta maxima la Kremlin care nu stiu ce sa mai faca. Au relizat ca au fost trasi pe sfoara ..daca se retrag pierd fata si pe plan intern pentru ca pe plan extern au pirdut-o deja.

  Stefane: rusii au fost pacaliti serios acum sa vedem daca Vestul va sti sa joace pina la final.

 35. ahaa…… multumesc dle Stalinus.

  cred ca asta e legatura, de fapt miza americanilor era sa aduca mai aproape tarile CSI in sfera NATO, pentru a pune ursul rusesc cu botul pe labe

  (si inchiderea cordonului de securitate – Canada-SUA-Mexic-UE-Turcia-Georgia — tari CSI – armenia, azerbaidjean, tadjickistan,uzbekistan,turmkenistan, — afganistan – china – korea de sud – japonia – philipine …. toate aceste tari mai putin cele CSI sunt sub influenta SUA si/sau chiar tari ALIATE SUA!!! daca reuseste SUA acest lucru a incercuit Rusia dpdv strategic)

  dealtfel aveti perfecta dreptate, se stie ca armata rusa a facut pregatirile de invazie in Georgia de acum 2 luni in urma, cand au facut chiar si sub acoperirea unui exercitiu militar „Pace in caucaz” o repetitie generala.

  Dar de fapt miza erau scoaterea tarilor din CSI, sau macar slabirea puternica a RUsiei in CSI, pentru a atrage o slabire a capabilitatii Rusiei de a fi tot timpul „copilul rasfatat si ingamfat” si pentru a da mai multa libertate SUA de a actiona.

  oricum a fost o buna oportunitate a SUA sa vada reactiile si ii lasa spatiu de manevra.
  Rusii sunt recunoscuti ca strategi … nu zic nu… dar ceea ce mi-a placut din totdeauna la americani este ca AU AVUT VIZIONARI !

  Si VIZIONARII sunt mai buni decat STRATEGII ! au ceva in plus! o aura!! 😉

 36. Stalinus

  Sa stii ca m-am gandit si eu la asta..ca prea americanii au lasat 2 zile sa treaca fara sa spuna nimic..ca sa vada cum reactioneaza lumea! Si bineinteles cel mai penibil a reactionat OSCE..dar rusii au luat o teapa de cred ca o sa-i usture tare de acum incolo! E greu sa le mai explici tarilor din CSI ca de fapt Rusia ii apara de „agresiunile ” vestului dupa experienta georgiana! Iar credulii de la Berlin si Paris cred ca s-au trezit deja! Mai ramane un singur imbecil, ala de la Roma, dar ala oricum e iremediabil..asa ca…! Dar de un lucru trebuie sa fim siguri..la Washington si la Moscova..SE STIA ! Sper ca marti, la reuniunea NATO, pozitia europeana asupra rusilor sa fie coerenta si clara..si eu zic ca va fi clara anti-Rusia! Si cred ca vremea tandreturilor ruso-germane s-a incheiat, chiar daca nimeni nu va recunoaste asta! E clar ca va trebui sa fie intrebata si Rusia cand e vorba de politica externa regionala, pentru ca e totusi o putere, dar nu va mai fi aceeasi putere! Vremurile s-au schimbat, si Rusia va trebui sa se schimbe! Se pare ca chiar analistii lor au inceput sa traga semnale de alarma ca trebuie schimbata politica fata de „vecini”! E clar ca nu mai merge cu ciomagul in mana si cu ranjetul pe buze!

 37. Ed : miza e mai pragmatica decit crezi :trebuia mentinuta securitatea unui cordon energetic Caspica-Caucaz-Marea Neagra independent de controlul rusilor.
  Iportant este ca au luat sfirsit tandreturile Ruso-Americane ,foarte pagubitoare pentru interesele noastre.In aceasta situatie valoare Romaniei pentru obiectivele americane nu poate fi decit in crestere.

  Mai este un aspect pe care nu l-am mentionat important pentru noi prin consecinte.:In SUA la sf anului va avea loc batalia pentru Casa Alba.Vulturii republicani au dorit sa pozitioneze SUA in raport cu Rusia de asa maniera sa blochete orice speculatii ale Democratilor (care sunt binecunoscuti pentru ingaduinta cu care au cedat intereselor rusesti de la Kennedy incoace) Acum Democratii nu au incotro decit sa fie deacord cu politica Casei Albe altfel putind fi expusi unei pozitii perdante.

 38. 111

  Apreciez foarte mult ideea de intoarcere la popor a politicii in RM! Nu vreau sa intru in conflict cu nimeni, dar Rosca a fost intotdeauna un Pinochio..a spus „adevarurile” cu nasul pana la stele! Pe multi a reusit sa pacaleasca atat in RM cat si in Romania..dar pana la urma s-a dovedit ca atunci cand a coborat din copac, de atata lupta s-a asezat direct in bratele lui Vorornin! Asta e cea mai jalnica tradare, dar el a mai facut de astea..dar nimeni nu le-a dat importanta..atat in RM cat si in Romania! Timpul lui s-a terminat, si asta inspre binele romanismului in RM, si sper ca un alt Rosca sa nu mai apara niciodata!Si iti inteleg foarte bine tulburarea din suflet cand vezi cum oamenii de pe banca joaca carti si rad de Pavlicenco..dar din pacate ei rad si de ei insisi cand traiesc asa cum traiesc! Voi aveti regizorul asta extraordinar Cobileanski..arata extraordinar de bine manifestarea vietii in RM! Se vede ca-ti iubesti tara, si suferi cand vezi atata indiferenta din toate partile si ma mai bucur ca nu ai incetat sa-ti spui roman chiar daca la un moment dat te-ai si certat cu romanii! Eu stiu ca munca in strada e cea mai eficienta dar si cea mai grea..pentru ca mai usor poti convinge o multime decat un om! Important e daca poti convinge un om care voteaza cu comunistii sa NU-I MAI VOTEZE! Ca dupa aia se orienteaza el si singur fie la Pavlicenco fie la cine crede el ca e mai breaz! Iar de chestia asta eu cred ca pe tine nu trebuie sa te mai convinga nimeni , pentru ca se vede ca esti un anti-comunist!

 39. Stefan: Bush in primele zile si declaratii abia daca se abtinea sa nu il ia risul..Mustacea ,iar eu nu pricepeam de ce ..situatia era critica dar el stia deja rezultatul meciului ,lucrurile evoluau cf scenariului, cu cit rusii ucideau, jefuiau, distrugeau cu atit se afundau mai tare…

  OSCE este o caricatura din pacate o fantosa pe care marile puteri o interpun cind nu vor sa se infrunte intr-o problema. La noi in parlament cind nu vor sa rezolve ceva inventeaza o comisie..La nivelul Europei cind nu vor sa scoata un taciune aprins din foc ..trimit OSCE-ul..

 40. Ce concluzii ar putea trage R Moldova din aceasta experienta a Georgiei.?

  In primul rind pentru Rusia notiunile „suveranitate nationala”, „dreptul natiunilor la auto determinare” nu inseamna absolut nimic atunci cind e vorba de interesele rusesti.
  Prin urmare cei care spera sa obtina ceva in detrimentul intereseolr rusesti de buna voie da dovata de infantilism politic atit timp cit rusii prefera sa intre in conflict cu o putere mult mai mare pentru interesele lor.

  R Moldova nu va obtine nimic.Asa zisul plan de re-integrare a Transnistriei e de fapt un plan de RE-sovietizare a R Moldova, orice copil poate vedea lucrul acesta.Multi isi pun probabil intrebarea oare daca incepem sa-i refuzam pe rusi putem pati la fel ca Georgienii???

  Situatia RMoldova e un pic diferita sunt foarte multi „daca” la mijloc.
  Primul e cel care se refera la perpetuarea comunistilor la putere sau nu.
  Daca vor continua rusii probabil vor continua cu politica zaharelului pentru integrarea RMoldova in noua URSS care deja a primit un nume Uniunea Europei Rasaritene.
  Daca in 2009 se schimba structura puterii cu una mai proieminent democratica mai pro-UE si NATO e posibil sa asistam la o inasprire a relatiilor cu Rusia si chiar la amenintari directe ori santaj economic(energetic -comercial).Totusi in acest moment RM este mult mai bine pregatita sa faca fata unui astfel de santaj intrucit o mare parte a schimburilor sale comerciale au loc cu tari UE perfect capabile sa preia excedentul de marfa ce ar putea apare in cazul unuei blocade economice rusesti.
  O alta particularitate importanta este ca Rusia nu are frontiera comuna cu R Moldova si nu prea ii vad pe Ucraineni sa permita rusilor sa treaca cu tancurile pe teritoriul lor.
  Sunt unii pe acest forum cu pretentii de bloggeri si mari economisti care vor sa rezolve problemele economice independent de sistemul politic si de contextul extern al tarii.O economie functionala de piata SINGURA capabila sa asigure prosperitate nu poate fi promivata si realizata in afara sistemului politic cel AL DEMOCRATIEI FUNCTIONALE cei care tot peroreaza despre capacitatea comunistilor de a realiza asa ceva sunt niste diletanti ori simpli propagandisti.
  O tara cu un sistem politic putred, anacronic si si total corupt (cum este cel al lui Voronin) nu poate asigura conditii decente pentru nimic : nici pentru o economie de piata functionala nici pentru o democratie functionala si cu atit mai putin a unui sistem de relatii externe care sa plaseze R Moldova intr-un sistem de securitate confortabil.

  In conditiile actuale nu este exclus ca rusii sa recurga la provocari prin intermediul Transnistrenilor pentru a avea motiv sa ingroase rindurile soldatilor deja existenti in Transnistria.In acest caz nu stiu cine va sari in ajutorul RM pentru ca Voronin a avut grija ca RM sa stea in afara oricarui aranjameent de securitate propovaduind neutralitatea ca pretext pentru totala aservire a tarii intereselor rusesti.S-a vazut clar in cazul Georgiei cit ar cintari „NEUTRALITATEA” R Moldova daca interesele rusesti ar fi prejudiciate in vre-un fel.Neutralitatea ceruta de rusi si inginata de tradatorul Voronin este doar o masura prin care rusii se asigura ca nimeni nu va sari in ajutorul R Moldova daca cumva se hotarasc sa aplice acelasi tratament ca cel aplicat Georgiei.

 41. Pentru 001 !

  Spuneti „pentru a-i lamuri celui ce bate cartile in curte incotro si cum s-o apucam, cineva trebuie mie sa-mi lamureasca ce trebuie facut si numai apoi sa ma apropii de el ca sa-i lamuresc viziunea partidului”.

  Pentru asta trebuie – 1. Sa doresti sa fie purtatorul de pozitii, idei, atitudini ale partidului respectiv. 2. Sa te inscrii in partid sau sa vii pe la partid sa te informezi, sa declari ca vrei sa vii la sedintele de partid in cadrul organizatiei de care tii. 3. Sa mergi la intilnirile anuntate de organizatia respectiva cu oamenii, pe care trebuie sa-i inviti si sa te astepti ca ei sa nu vina la intilniri cu oamenii politici, dar tinerii sa mearga pe la apartamente sa-i invite afara la discutii. 4. Sa te informezi din mijloacele accesibilie – Internet, presa. DIN PACATE, NU SI DIN RADIOTELEVIZIUNE PUBLICA, CE NU EXISTA LA NOI. Insa impactul ei este foarte mare si are acces la ea doar coalitia PCRM-PPCD. Viziunile dumitale nu trebuie sa coincida cu ale liderului, ci cu deciziile organismelor colective ale partidului, in cadrul carora ele se elaboreaza, se creeaza, apoi se voteaza. Liderul nu e geniu sa stie cum e mai bine totul. In general, nimeni nu stie cum e cel mai bine – numai Cel de Sus.

  Acel “картёжник” mai bine ar mai munci un pic si si-ar lua un caculator, decit sa petreaca timpul cu batutul cartilor. Dar daca nici radioteleviziune nu are cu pluralism, ci cu doar un punct de vedere, pe care il va vota in continuare, soarta ii va fi aceeasi.

  Lucrul cu masele este foarte anevoios, vreti sa-mi spuneti ca Geoana sau Tariceanu merge in toate curtile de blocuri sa explice politica partidului? Oare nu pentru asta exista Rradioteleviziunea?

  REPET: cautati-mi unde eu am spus ca oamenii sint intunecati? AM SPUS CA OAMENII NU SINT INFORMATI SAU SINT DEZINFORMATI CU BUNA STIINTA. De acord, ca trebuie sa le cultivi dorinta de a se informa, insa sechelele perioadei sovietice nu pot fi lichidate usor doar de catre PNL, asta nu este prea pe puterile membrilor partidului sa umble din casa in casa sa explice. Nu ajunge timp fizic.

  Si va ror sa-mi raspundeti – comunistii nostri umbla din casa in casa? Dar daca si umbla din casa in casa, umbla pe degeaba? Sau iau bani din spalari de bani, raket, furturi din intreprinderile de stat, platind trepadusii sa faca asta? Poate AMN cu Filat au asa putere sa plateasca sau sa umble pe degeaba oamenii din casa in casa sa explice politica partidului, nu cred ca PNL are asa putere – nici chiar umana. Dar ideologic, la nivel de mesaj, avem cel mai clar mesaj si nu sintem patati cu o cooperare cu comunistii antitomani. Tocmai de aceea nu avem acces la mediile publice.

  Daca voi credeti ca RM are nevoie de oameni cu caciula de cirlan si cufaicuta, care sa cumpere si sa dezamageasca PROFUND oamenii, dupa cooperare cu acesti comunisti antiromani, si nu de oameni destepti, care nu imbraca aceste cufaicute false, dar emit idei, eu nu cred la fel. Nu trebuie sa-i amagim pe oameni, ci sa-i educam, aratindu-le ca au nevoie de oameni destepti, cu idei, cu vointa, cu pozitie, nu cu caciula trasa pe ochi sa si-i ascunda, ca nu sint sinceri…

  In privinta democratilor, acestia nu au condus RM. Intre 1990-93 a fost un Parlament tarcat, in care democratii au avut o treime. Intre 1994-98 au fost agrarienii – aceiasi comunisti. Din 1998 un pic a fost Guvernul Ciubuc-2, apartinind lui Lucinschi, iar din toamna 1998 – a fost, doar noua luni, Ion Sturza. In rest – iarasi comunistii si PPCD, care l-au pus pe Braghis si, de atunci, comunistii au control si majoritate pina in prezent. Agagrienii au lasat in 1998 o vistierie goala si o datorie externa de 1 miliard 200 milioane dolari, ajunsa acum, multumita comunistilor, la 3 miliarde si ceva de dolari.

  Democratii au facut reforme bune si nu au „nimicit tot ce e sfint si speranta la o viata mai buna” – ei au fost in situatia de a degaja molozul lasat de comunistii agrarieni. Acelasi lucru va fi daca vor cadea comunistii in 2009.

  Daca ginditi altfel despre perioada 1990-2001 eu va spun ca aveti viziuni comuniste gresite.

  In Opozitie nu exista fapte concrete. banii publici sint operati de comunisti, dar Opozitia nu poate avea bani cinstiti in de ajuns pentru activitate, pentru ca donatorii sint persecutati.

  Izmene omului trebuie sa-i dea cei pe care i-a votat – comunistii, care, de fapt, l-au dezbracat si de izmene.

  Declaratiile noastre nu sint DELOC pompoase. Sint declaratii care deranjeaza – pacat ca si pe dumneata -, pentru ca arata adevarul si spun ce trebuie sa facem ca sa scapam de influenta Rusiei si sa devenim liberi, dupa care va exista si democratie, si viitor, si prosperitate. Dar aducem acest mesaj la oameni cum putem, ca nu avem influenta asupra mass mediei, dar a umbla din casa in casa ne-ar trebui o armata de oameni care sa nu manince, sa nu aiba de platit facturi, sa aiba bani de circulat si sa faca o munca de sisif, care inca nu se stie la ce va duce. Vrea sa fie omul liber – sa se informeze. Nu vrea – sa-i voteze pe comunisti si sa joace fericit cartile in curte in continuare, rizind de Pavlicenco, daca asa ii place.

  Dumneata ai o viziune specifica asupra faptelor concrete, pe care mintea mea, probabil cam putina, nu o intelege.

 42. Se observa deasemenea inceputul provocarilor si in RM! A aparut si Formuzal, acest baiat anticomunist in declaratii, dar iata cum se dezvaluie adevarata fata a lui Formuzal de „conserva” a rusilor! probabil ca se va incerca acelasi scenariu in care Rusia apara popoarele mici „amenintate” de popoarele mari! Se vede clar ca Germania a deschis ochii in fata pericolului rusesc, Franta va urma aceeasi traiectorie, iar mascariciul italian, prieten cu Putin, va fi cumintit de catre Aliati urgent! Miza cea mare va fi insa Ucraina! Daca americanii si UE vor sprijini puterea de la Kiev, rusii vor pierde cea mai mare batalie de la incheierea razboiului rece! batalia pentru resurse trebuia data! Iar UE nu se poate lasa la mana rusilor, asta era previzibil! Si , acum si eu cred ca americanii au dat un branci georgienilor ca sa-i trezeasca pe germani si francezi, cazuti in mrejele zambetului rusesc!

 43. Pentru Vitalia Pavlicenco

  Ati trimis un mesaj pentru 001, care este numele meu pe blogul DVS.
  Daca reveniti la mesajul meu o sa vedeti , ca este scris pentru 111, care in data de 14.08.08, ora 14 -10 a povestit despre vecinii , care jucau carti si domino si au luat in ris initiativa PNL precum ca ar fi cu intirziere……Eu am scris gresit , ca ” bat tablele” , pentru mine a bate tablele sau a juca carti si domino este la fel.Eu nu joc nici una nici alta.Dar nici nu derid pe cei , care fac cum pot in activitatea lor fata de dezastru in care se afla poporul in aceasta tarisoara.
  Tot ce am scris a fost pentru D-lui si deacea cred , ca ati comentat o situatie valabila si folositoare pentru toti.Si pentru mine tot.
  In rest sunt de acord cu DVS.

 44. Pentru 111

  Nu avem de ce ne supara.Dar cu permisiune DVS va intreb:
  Ce preferati : Un partid cu multi bani , care poate finanta toate activitatile ce tin de convingerea electoratului , dar care este bogat in urma delapidarii de catre membrii lui a fondurilor gestionate indiferent de provenienta lor, care sa straduie cu orice pret sa vina la putere pentru a scapa de justitie sau un partid fara oameni corupti , dar care stie si doreste sa implementeze reforme economice adecvate cu efect social pentru o bunastare a populatiei?
  Ati intilnit sau ati cunoscut cindva oameni capabili sa conduca structurii in stat fara a urmari scopuri meschine de clan, numai de proprie imbogatire si sa fie gata sa serveasca poporul?Daca da, nu va rusinati.Numiti aceste persoane.Doresc si eu sa-i cunosc.
  Daca va doare cu adevarat ce se intimpla in tara, care este partea DVS de participare , pe care sunteti gata sa o oferiti partidului politic , care ar putea sa va convinga ca este partidul cu oamenii pe care ati dori sa-i votati si sa va reprezinte interesele in Parlament,Guvern,Primarie s.a.m.d ?
  Eu in mesajul meu pentru DVS m-am referit la situatie in general si nu in particular.Dar daca si personal ati avea o pozitia clara ar fi bine sa nu ratati sansa sa va expuneti punctul de vedere , doar spuneti ca va pasa. Dar daca va pasa nu puteti fi indiferent.Si daca nu sunteti indiferent , dar in virtutea situatie nu puteti sa va dedicati activitatilor ce ar contribui la schimbarea in bine, ajutati cu ce puteti pa cei care incearca sa faca chit pot pentru acest ideal.

 45. 001 !
  Eu nu pot sa afirm ca sunt atit de destept in problemele organizarii si functionarii unui partid.
  Din asta reiese ca nu pot fi nici in echipa de frunte a unei astfel de ortanizatii.
  Eu deja am inteles ca toate partidele sub umbrela lor democratica au si unele interese meschine.
  Nu le condamn pentru astfel de intentii. Partidele tot din oameni sunt formate, dar noi stim ca majoritatea lor au si unele instincte criminale.
  Unul fura, altul dubeste, mie-mi plec fetele s.a.m.d.
  Sfintii s-au terminat.
  Asa ca cu „eliberarea si fericirea poporului” fara unele untentii de grup majoritatea partidelor o cam termina.
  Unele partide mai schimba putin placa, incerc alte metode – la PNL insa ai impresia ca d-na Pavlicenco ieri deja s-a trezit si se avinta in batalie cu metodele anilor 1990.
  Mai sus am scris, ca din 1989 am fost un om devotat miscarii de eliberare nationala si impartaseam ideile si tactica PPCD.
  Mult timp am activat anume printre rusi de a le lamuri viziunile, durerile si sperantale rominilor basarabeni.
  Azi cararile noastre cu aceasta formatiune s-au despartit.
  Eu impartasesc viziunile d-nei Pavlicenco, ai impresia ca cu adevarat pe dumneaei o doare sufletul pentru tara si cauza noastra romineasca insa uneori te apuca indoielele ca nu se vede c-am cum si chind v-om vedea primele rezultate a activitatii acestui partid.
  Dumeata propui sa punem umarul de a impinge carul din loc in munca de partid.
  De acord! Dar cum?
  Eu doar nu pot influienta asupra primirii unor astfel de „declaratii” de care si cei bauti din curte rid ?
  Pai daca doresti ca cineva sa te sistina fii bun si lamureste-i omului cei si incotro?
  Mai ales celor ce au o influienta si asupra altor persoane.
  Eu socot ca munca fiecarui memdru de partid nu consta in adunarea si demonstrarea in fata sefului chite percoane ai adunat la intilnirea lui cu poporul, ci in numarul voturilor adunate de pe secrorul concret pentru partulul din care faci parte si de care esti personal raspunzator .
  Dar pentru asta sunt necesare si unele surse financiare.
  Nu poate d-na Pavlicenco sa ne plimbe pe toti cu masina cumparata de fiica ei !
  Dar sa opui rezistenta in lupta de partid in fata lui Filat, Rosca sau Urecheanu cu finantele lor – chiar ca te rid din nou si nu numai betivanii din curtea noastra.

 46. Pentru 111

  Da, intr-adevar, am trimis un mesaj pentru dumneata, dar am scris pentru 001. Sper ca l-ati citit, totusi.

  Nimic nu rezulta. Fiecare o ia intr-un partid de la zero. Important e sa vrei si sa te interesezi.

  Nu sint de acord ca „toate partidele sub umbrela lor democratica au si unele interese meschine”. Spuneti-mi ce a avut de cistigat in acesti ani PNL, care a pastrat si promovat valorile liberale, valorile nationale, nu am fdost in cirdasie cu stinga, am facut fuzionari, am propus in Parlament mereu ceea ce ne doare. Ce au cistiat personal Mircea Rusu, presedinte multi ani al PNL, acelasi Anatol Taranu, ca si Alexandra Can, fost ministru al industriei si comertului in Guvernul Sturza, respectata de o lume intreaga? Avem alti membri ai BPC care de ani sintem cu ei in echipa si nu sint nici profitori, nici meschini, ca si oameni in teritoriu – acelasi Dumitru Mahu, de la Hincesti, consilier orasenesc, ce lupta contra cmunistilor in problema cu spitalele de acolo, unde PCRM a facut haos etc. Sint oameni care au ramas fideli ai unor valori si nu au umblat incolo si incoace.

  Nu prea inteleg nici despre „instinctele criminale”.

  Probabil ca deoarece nu ma inscriu in aceste scheme si par ca abia m-am trezit, dar adevarul e ca am fost activa in Parlament si am pus mereu problemele care nu se rezolva de prin … 1990.
  Dezamagirea si nerabdarea „cum si chind v-om vedea primele rezultate a activitatii acestui partid” sint si ale noastre, dar nu stam cu miinil pachet si nici nu-mi pot asuma eu toata vina doar pentru ca puteti discuta cu mine direct, iar altii – despre care ati spus ca au bani – nu vor sa discute cu Dvs. pe blog.

  Ba munca fiecarui memdru de partid consta si in adunarea persoanelor care sa discute cu mesagerii partidului despre probleme. Iar numarul voturilor adunate de pe sectorul concret pentru partulul din care fac parte si de care sint personal raspunzatori, depinde si de aceste intilniri.

  Acestea sint metode perene, nu doar din anii ’90.

  Cit priveste „Filat, Rosca sau Urecheanu cu finantele lor”, de care imi scrieti, problema sta astfel: 1. Fiecare are dreptul sa voteze un sac de bani sau un sac de convingeri si principii. 2. Fiecare are dreptul la inselare. 3. Asta inca nu inseamna ca in politica trebuie sa fie numai saci cu bani. Am spus si repet: Sintem in contnuare cei mai saraci din Europa pentru ca votam oamenii care ne inseala, ne amagesc, fac populism, ne dau produse sau ochelari in campania electorala, dupa care, acesti oameni, isi fac treburile patru ani bine-mersi, aduna bani s avina peste patru ani si sa cumpere din nou voturile.

  Eram in Parlament intre 1998-2001 vicepresedinte la Comisia Buget si Finante si eram groaza celor ce puneau probleme cu dedesubturi – prietenele mele specialiste le descifrau, aratindu-mi interesele meschine ce se ascundeau, eu le dezavuam, dar, neavind interese meschine, nu eram cumparabila. Mai multe as putea spune despre asta…

 47. Pentru 111
  Pe mine nu ma intereseaza nici loc in Parlament , nici functii mari sau mici in sistemul bugetar.Imi chistig existenta prin munca grea care imi stirbeste sanatatea, imi solicita tot timpul, nici sa ai posibilitatea sa te ghindesti ca intr-o buna zi…fiecare datoreaza o moarte, de ea nu scapa nimeni.Nu este neaparat sa fie toata lumea membru de partid si mai ales in frunte, daca simte ca nu e pentru el.Dar sa ai pozitie civica in tara care traiesti…este absolut necesar! Cred, ca d.Pavlicenco ar fi bucuroasa sa cunoasca mai multi , care ar pune sintagma lui in acele declaratii , daca ar fi mai bune.Dar un partid nou , creat fara bani, este mai credibil decit cel „cu barba” , in care v-ati dezamagit personal…dar cu bani! De unde se aduna banii la partidele politice? Din sponsorizari fara raspuns ? Si care trebuie sa fie raspunsul? Va spun parerea mea:Eu iti dau bani , dar daca vii la putere- faci trafic de influienta si imi faci lobby la careva legi si hotariri de Guvern , care imi permit sa scot intreit …Ori banii mai pot veni din trafic de influienta , clanuri mafiote si functionari ai statului fara nici un Dumnezeu si credinta in suflet , care pentru un loc de munca face si pentru el si pentru SEFU .Oricum SEFU chind ii arde fundul il da afara prin intelegere prealabila si ramine cu minile curate si fraza stereotip:”Cutare si cutare a fost eliberat din functie”. Ati auzit in ultimii ani sa fie pus cineva din cadrul marilor hoti , reprezentanti ai puterii, la dubala? Eu nu prea.
  Si atunci cum reusim? Cu banii lui Filat , Urecheanu si Rosca , cum ati spus, nu te poti bate……de unul singur sau cu un partid fara bani …Da ! , nu te poti.Dar daca mai multi ca noi si DVS inteleg acest lucru , de ce sa nu va implicati putin, macar sa intelegeti cine este cine si ce putem astepta de la ei? Cred ca puteti avea acces la partidele , pe care daca chiar nu le simpatizati, macar sa vedeti ce si cum misca si sa discutati pe viu…sa nu va inselati si sa nu fiti inselat. Si cam asa se poate urni carul din loc. Unde va place va luati si vecini sa asculte,si rudele , si prietenii.O sa spuneti ca nu aveti timp si ca nici nebun nu sunteti.
  Doar nu credeti , ca Filat v-a imparti si dupa alegeri banii pe care ii gestioneaza indiferent de provenienta lor.Dinsul este bogat , dupa cum spuneti, dar eu personal nu stiu chit de bogat este.Daca a reusit sa devie bogat dupa atitea ani de munca in sistemul bugetar, in functii inalte in stat , unde se afla si pina in prezent…..Atunci sa-mi spuneti de ce colega in trecut a DVS , Valentina Cusnir in concediul ei de deputat pleaca in Italia la munca umilitoare pentru un deputat? Pentru ca sa-si intoarca datoriile…asa a declarat si eu o cred. Dar sutele de mii de cetateni din tara si printre ei si mai destepti ca cei bogati, de ce nu au reusit sa acumuleze din munca lor macar sa le ajunga sa-si intretina familiile? Aprobati cumva zicala ” ca suntem prosti pentru ca nu avem bani, dar nu avem bani pentru ca suntem prosti” ?
  Eu pledezi pentru o tara cu oameni bogati , dar nu o tara numai cu oameni numarati pe degete bogati si 90 % putrezi de…saracie. Cu atiti bolnavi de tuberculoza si SIDA ,narcomanie si alcoolism , copii nescolarizati, fara parinti,parinti batrini , care isi termina soarta in azil chind copii maturi au fugit din tara nu numai de linga ei si nu se pot intoarce nici la inmormintarea lor de frica ca nu v-or mai reusi sa plece inapoi.Si multe multe altele……Dar cred ca anume indiferenta ne omoara.Ca Oameni, ca popor.Ca Tara.Si de ce credeti ca un partid politic trebuie sa vina sa-i convinga pe „carturarii” care joaca domino , dar „carturarul” trebuie sa rinjeasca , cind ii arde fundul in saracie? Nu votul lui poate fi hotaritor? Si daca ii place sa rinjeasca, sa rinjeasca sanatos asa cum este, ca daca ar fi avut un loc de munca si un salariu decent , probabil ca in timp de vara gasea o ocupatie mai interesanta decit sa bata cartile in curte .
  E numai de datoria persoanelor tip Pavlicenco sa robeasca pentru bunastarea lor si a copiilor? V-am spus , ca responsabilitatea este a noastra a tuturor.
  In final sa ne intrebam: Ce pot si ce am facut eu personal ca viate sa fie mai buna in aceasta tara? DVS sunteti multumiti? In Polonoa , Slovenia in numai 5 ani au implementat reforme economice , care au clasat aceste tari pe locuri de frunte! Daca la ei ar fi fost situatia noastra cred, ca cetatenii lor ar fi dat jos cu furci si lopeti pentru totdeauna atare guvernari.
  Dar noi jucam carti.Si luam in deridere pe cei care incearca sa faca ceva. E greu sa critici? Nu! Dar sa participi cu propuneri de imbunatatire au incercat ei vre-o data? Tot cred ca nu.
  Cred ca imi intelegeti strigatul sufletului meu si repet , ca am spus-o la modul general , dar este valabil si in particular.
  Scuze pentru ca nu am putut sa va scriu un mesaj , care sa va faca viata mai vesela, dar nu ne arde de veselie.Poate in mesajul urmator va voi spune chiteva bancuri .
  Noapte buna.

 48. Dna Pavlicenco,

  pina la urma au murit oameni, multi oameni, iar cel mai tragic este ca invinuim doar o parte iar pe cealalta o aparam. Ambii se fac vinovati de acest lucru, poate mai mult Georgia care a tras in oamenii lor.Politica SUA, UE, şi cea Rusia, are multe similitudini. Ceea ce face Rusia in teritoriul Georgian, Transnistrean, Cecen, Osetin, Obhaz (si care o mai fi), este acelas lucru ce face si a facut pina acum SUA in Afganistan, Irak, Iran, Vietnam, Panama (si care o mai fi). Dvoastra doriti sa mariti zona de influenta UE in RM, iar alti colegi din parlament maresc zona de influienta a Rusiei, toti voi indepliniti o misiune.
  Eu am tot respectul pentru fiecare om, inclusiv si fata de dvoastra, insa ceea ce se intimpla in RM este din cauza neadevarului. Unii mai fac slogane pe megasiturile lor de partid despre adevar, insa fierb in minciuna. Mai bine spuneti cind se va spune adevarul total.
  Din cite cunosc eu, dvoastra cunoasteti mult mai mult decit ceea ce scrieti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *