Conflictul militar ruso-georgian: o lectie pentru Republica Moldova

Declaratie a Partidului National Liberal

Partidul National Liberal din Republica Moldova constata cu mare ingrijorare usurinta cu care conflictul din enclavele Osetia de Sud si Abhazia de pe teritoriul Georgiei, in care Rusia joaca rolul de mediator si forta de pacificare, a trecut din faza inghetata in starea de confruntare armata. Ostilitatile militare au dus la utilizarea disproportionata a potentialului militar impotriva populatiei civile, fapt pe care PNL il condamna cu toata taria posibila.

Acest conflict de natura interna a degenerat rapid intr-un conflict militar interstatal, in cadrul caruia Rusia a declansat o agresiune armata in toata legea, cu atacuri aeriene, maritime si terestre impotriva Georgiei care, in lipsa unei aliante politico-militare formalizate, a ramas de una singura in fata unui potential militar ce o depaseste categoric. Rusia urmareste strivirea militara a Georgiei pentru intentia acestui stat de a deveni membru al blocului euratlantic NATO si, in consecinta, de a deveni intangibil in fata presiunilor Kremlinului. PNL se aliniaza vocii internationale care pledeaza univoc pentru integritatea teritoriala a Georgiei si neamestecul in treburile sale interne. PNL sprijina pozitia Georgiei de iesire din Comunitatea Statelor Independente si considera ca R.Moldova si Ucraina trebuie sa fie alaturi de Georgia in acest demers crucial pentru viitorul democratic al statelor noastre, care au vocatie euratlantica.

Evenimentele din Georgia trezesc o ingrijorare deosebita in Republica Moldova, pe al carei teritoriu exista un conflict inghetat asemanator. Federatia Rusa joaca – si in cazul conflictului transnistrean din Republica Moldova – rolul de principal mediator international si principala forta de pace militara. Agresiunea militara declansata de Rusia contra Georgiei ii compromite, insa, ireversibil statutul de mediator international in conflictele inghetate din spatiul CSI. In egala masura, Rusia nu mai poate pretinde nici calitatea de forta de pace in zonele respective de conflict.

In aceste conditii, PNL cere Guvernului Republicii Moldova sa revizuiasca, in regim de urgenta, Conceptia securitatii nationale, in sensul integrarii, cit mai rapide, a statului nostru in sistemul de aparare NATO – unicul de natura sa garanteze securitatea statului Republica Moldova. De asemenea, PNL cere Guvernului sa initieze convocarea unei conferinte internationale cu participarea SUA si a UE, in scopul modificarii mecanismului international de mediere si a componentii fortelor de pace in zona de conflict, ceea ce ar exclude abuzurile Rusiei si ar garanta impartialitatea mediatorilor si a fortelor de pace.

PNL cere Procuraturii Generale sa intenteze dosare penale persoanelor din conducerea separatista a Transnistriei care au incurajat si au organizat trimiterea de voluntari in zona de ostilitati din Georgia. PNL avertizeaza opinia publica din Republica Moldova ca neangajarea conducerii de la Chisinau in asemenea masuri, care se impun in mod imperios, condamna statul nostru sa devina, intr-un timp previzibil, victima a santajului militar sau chiar a agresiunii militare ruse.

Chisinau, 11 august 2008

Loading Facebook Comments ...

60 Comments

Add a Comment
  1. Si iata cum Georgia a reusit sa castige razboiul informational cu Rusia! NATO a luat o atitudine transanta in fata Rusiei si i-a transmis un mesaj clar: Nu-ti inchidem portile dialogului dar de acum faptele demonstreaza bunele intentii! Deci , asa cum s-a prognozat de noi, care suntem mici analisti, rusiii si-au pus toata lumea in cap, iar de acum incolo va trebui mult timp sa repare ce a stricat cu acest comportament salbatic! Chiar ar trebui sa vedem cum va ractiona clasa politica moldoveneasca! Oricum, prudenta in cazul Chisinaului va fi scopul principal! Si de data asta e bine asa, parerea mea! Actuala conducere de la Chisinau e compromisa si chiar si rusiii , probabil, o vor schimbata!

  2. Pentru Ion

    Nu este chiar asa. Vreti sa-mi spuneti ca toti cei care atentioneaza si condamna Rusia sint gresiti? ca doar nu veti spune ca doar eu condamn Rusia. Deci – Rusia este vinovata grav si univoc, pentru ca, daca in toti acesti ani, nu statea in spatele separatistilor, nici nu se ajungea la actiunile disperate ale Georgiei contra regimului neconstitutional de la Thinvali. Deci, tot Rusia sta la origini, cu trasul sforilor si cu pacatul originar.

    Tarile aparate de SUA devin libere, tarile „eliberate”, da, de fapt, ocupate de Rusia devin OCUPATE. Aici e marea diferenta. Noi sintem ocupati, dar vrem odata si odata sa fim liberi, fara ca sa ne domine rusii in toate domenii vietii.

    Nu stiu ce misiune aveti ca sa-mi scrieti ca indeplinesc o misiune. Eu vreau sa fiu libera si sa traiesc intr-o tara membra a UE, unde este lege, omul e valoarea suprema, exista libertate si nu exista tot felul de terori.

    A spune ca „ceea ce se intimpla in RM este din cauza neadevarului” este o demagogie d eprima clasa, de unde ati invatat-o oare?

    Aveti pe cineva care va poate spune adevarul total? Dragul meu, „adevar total” nu exista. Exista decizii luate prin vot sau prin persoane decizionale. Adevarul absolut este Cel de Sus. Abia dupa trecerea timpului – mai repde sau mai putin – noi vedem daca deciziile noastre votate sau luate in urma ordinelor, sint corecte.

    Cred eu ca, sigur, cunoasc mai multe, dar democratia si libertatea deexprimare inseamna asumarea raspunderii pentru ce spui si faci. Cind nu ai probe, desi stii unele lucruri – de ce sa te aventurezi? Numai Voronin isi poate permite ca un „pahan” sa murdareasca pe cine vrea el la Televiziune, stiind ca avem un stat fara justitie, un stat care nu e de drept, ai carui judecatori se tem nu de lege, ci de Voronin care ii numeste in functie de sugestiile consilierilor „motivati”. Asa trebuie sa judecati, in caz contrar, iesiti din cadrul legii si totul devine haos. Noi vedem haosul instalat de Voronin, ceea ce nu inseamna ca si noi – acum sau dupa 2009, daca va cadea regimul comunist – vom trebui sa procedam la fel. Nu, va trebui sa procedam dupa lege si pentru asta trebuie, in primul rind vointa intelectuala, omeneasca si politica. Trebuie sa fii liber in suflet, sa nu fii robul tau si al cuiva.

  3. Pentru StefanRO

    Este, poate, pentru prima oara cind NATO a convocat tarile membre pentryu un demers mai categoric impotriva Rusiei legat de Georgia. Cred ca, prin aceasta, „marea Rusie” a pierdut partida contra „micutei Georgii” si acesta e cel mai important rezultat al confruntarii nedorite, desigur, sub aspectul victimelor. Georgia a promis s aincerce sa restabileasca integritatea teritoriala – si a incercat. este altceva ca, poate, nu a crezut intr-o asemenea interventie a Rusiei, dar Rusia, prin aceasta, si-a aratat fata oribila. Kremlnul credea mereu ca Vestul sta la cheremul sau si neglijeaza continuu tarile mici. Iata ca nu e chiar asa si cazul arata ca e nevoie de vointa politica, d ecaractere, dupa care vine si solidaritatea occidentala – atit de asteptata de fostele republici sovietice care trebuie sa ajunga in familia euratlantica.

  4. Adevărul este ca nici mie nu îmi place Rusia, de asta eu nu am cum să apăr acest stat, care are la fundamentul politicii ei metode staliniste. Nu am agreeat niciodată acţiunile lor.
    Ceea ce nu pot eu înţelege este faptul că au murit peste 2000 oameni în acel război, şi nu ştiu dacă voi înţelege vreodată, este prea dureros. Sa ajuns pină acolo că Osetinii le sărută picioarele soldaţilor ruşi pentru că au venit să îi apere, fiţi atentă de Georgieni. Pămîntul Osetin este clar teritoriul Georgian, pe care Ruşii nu doresc să îl dea, deci să lupte cu ruşii, atacă Federaţia Rusă, bombardează în bazele lor militare, numai nu în oameni, nu în cladiri de cinci etaje şi case de locuit, pline cu copii.
    Acuma sa întîmplat ceea ce sa întîmplat şi cu noi în 92, pe lîngă faptul că nu am primit teritoriul transnistrean înapoi, mai suntem şi badjocoriţi tot de moldovenii noştri de peste nistru. Eu personal am vorbit cu oameni care spun mai bine mort decît întors în Moldova. Sigur el nu este corect, eu recunosc acest lucru, însă acesta este efectul războiului.
    Eu ştiu că Moldova este pămînt Românesc, şi să presupunem că Românii ne vor înapoi, iar Voronin vehement nu vrea, atunci ce să înceapă a turna bombe peste noi (poate nu este o comparaţie prea reuşită).
    Susţin Georgia din toate punctele de vedere, şi recunosc reformele democratice de acolo. Însă faptul că sare la bătaie şi se dă tare cu un buget militar de 1 miliard dolari, iar din cauza aceasta mor oameni, nu vreau să fiu deacord.

    Eu nu îndeplinesc nici o misiune, nici nu ştiu cum arată acest lucru, doar presupun. Cînt am zis că vă îndepliniţi o misiune, nu mam referit la faptul că primiţi ordine de la cineva, şi vă cred că sunteţi o persoană liberă din acest punct de vedere.
    Iar dacă ceea ce eu spun, şi presupun, (pentru că sunt limitat în informaţie) este demagogie, vom vedea. Însă nu înţeleg la ce va-ţi referit, cînd aţi zis demagogie?.
    Ce partidul comuniştilor nu spune minciuni, ce unii democraţi, liberali, nu stpun minciuni numai ca să se agaţe de putere. Ori eu visez, sau trăiesc în altă lume?.

  5. Adevarul e Ioane ca eu nu am vazut nici o imagine cu osetini morti! Si sigur rusii faceau o galagie pe imaginile alea , daca le aveau! Rusiii sunt niste mari propagandisti, au experienta in treaba asta! Razboiul nu e bun! Asta toata lumea o stie, si nic durabil nu se poate realiza cu parul! Uita-te la RM, o tara tulburata, si asta de ce? Pentru ca este tinuta cu forta undeva unde poate nu-si doreste! Cred ca orice moldovean s-a saturat sa tot creada ca „lumina vine de la rasarit”! Poate doar indura „rasaritul’..ca n-are ce face…

  6. Pentru Ion

    Nu e vorba ca nu va place Rusia. E vorba ca nu ne plac politicile imperiale si agresive promovate de politicienii si decidentii rusi.

    Cine sa inceapa a turna bombe peste noi?

    Asa cum nu indepliniti nici o misiune, cum spuneti, asa nici eu nu indeplinesc nici o misiune, ci promovez principiile programatice si valorile impartasite de PNL.

    Cind am spus de demagogie, am avut in vedere expresiile incuantificabile, gen „ceea ce se intimpla in RM este din cauza neadevarului”, ca si „unii mai fac slogane pe megasiturile lor de partid despre adevar, insa fierb in minciuna. Mai bine spuneti cind se va spune adevarul total.” Explicati mai clar ce ati avut in vedere ca sa nu calific asta drept demagogie. Convingeti-ma cu argumente si eu sa spun – da, m-ati convins! Poate isi vor spune parerea si unii vizitatori ai blogului.
    Din cite cunosc eu, dvoastra cunoasteti mult mai mult decit ceea ce scrieti.

    este demagogie, vom vedea. Însă nu înţeleg la ce va-ţi referit, cînd aţi zis demagogie?.
    Ce partidul comuniştilor nu spune minciuni, ce unii democraţi, liberali, nu stpun minciuni numai ca să se agaţe de putere. Ori eu visez, sau trăiesc în altă lume?.

  7. Pentru StefanRo si pentru toi

    Postez aici, spre informare, textul documentului vizat in initiativa legislativa depusa in Parlament:

    „Conventia cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana a Republicii Moldova (21 iulie 1992)

    Republica Moldova si Federatia Rusa,

    nazuind spre incetarea totala si cit mai grabnica a focului si spre reglementarea conflictului armat din raioanele nistrene prin mijloace pasnice;

    reafirmindu-si atasamentul fata de principiile Statutului ONU si Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa;

    salutind intelegerea de principiu realizata la 3 iulie 1992 intre Presedintele Republicii Moldova si Presedintele Federatiei Ruse, au convenit urmatoarele:

    Articolul l

    1. Din momentul semnarii Conventiei, partile in conflict isi asuma angajamentul de a intreprinde toate masurile necesare pentru incetarea totala a focului, precum si a oricaror actiuni armate, una impotriva celeilalte.

    2. Odata cu incetarea focului, partile in conflict procedeaza la retragerea unitatilor Fortelor lor armate si a celorlalte formatiuni, a tehnicii de lupta si armamentului, urmind sa incheie acest proces in decurs de sapte zile. Scopul unei asemenea dezangajari este crearea unei zone de securitate intre partile, in conflict. Coordonatele concrete ale zonei vor fi stabilite printr-un protocol special al partilor angajate in realizarea prezentei Conventii.

    Articolul 2

    1. In scopul asigurarii controlului asupra realizarii masurilor prevazute in articolul l, precum si al asigurarii regimului de securitate in zona mentionata, se instituie o Comisie de control unificata, formata din reprezentanti ai celor trei parti angajate in reglementare. Comisia foloseste in activitatea sa grupuri de observatori militari create in concordanta cu toate intelegerile anterioare, inclusiv cvadripartite. Comisia de control procedeaza la indeplinirea sarcinilor ce-i incumba conform prezentei Conventii, in termen de sapte zile din momentul semnarii Conventiei.

    2. Fiecare din partile angajate in activitatea Comisiei isi numeste reprezentantii in componenta acesteia. Locul de resedinta al Comisiei de control este orasul Bender.

    3. In scopul realizarii masurilor sus-mentionate, Comisiei de control i se afecteaza contingente militare create pe baza de voluntariat si reprezentind partile angajate in indeplinirea prezentei conventii. Amplasarea acestor contingente si folosirea lor pentru asigurarea regimului de incetare a focului si a Securitatii in zona de conflict se infaptuiesc in conformitate cu deciziile Comisiei de control, pe baza de consens. Componenta numerica, statutul, conditiile de introducere in zona de conflict si de retragere a contingentelor militare se stabilesc printr-un protocol separat.

    4. In cazul nerespectarii conditiilor prezentei Conventii, Comisia de control cerceteaza imprejurarile in care s-au produs incalcarile si ia de urgenta masurile cuvenite pentru restabilirea pacii si ordinii de drept, precum si pentru neadmiterea unor asemenea incalcari pe viitor.

    5. Activitatea Comisiei de control si a Fortelor afectate acesteia este finantata de toate partile, pe baza de cote.

    Articolul 3

    Orasul Bender, ca loc de resedinta a Comisiei de control — si avindu-se in vedere complexitatea deosebita a situatiei – este declarat zona cu regim sporit de securitate, care se asigura de catre contingentele militare ale partilor angajate in realizarea prezentei Conventii.

    Comisia de control asigura mentinerea ordinii de drept in or. Bender in interactiune cu subunitatile de politie si de militie, acestea avind efective limitate.

    Activitatea economico-administrativa este asigurata in Bender de catre organele existente de autoadministrare din oras, iar in caz de necesitate – impreuna cu Comisia de control.

    Articolul 4

    Unitatile Armatei a 14-a a Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, dislocate in Republica Moldova, vor respecta cu strictete neutralitatea. Cele doua parti in conflict isi asuma obligatia de a respecta neutralitatea si de a se abtine de la orice actiuni ilicite fata de patrimoniul militar, fata de militarii acestei armate si membrii familiilor lor.

    Problemele privind statutul armatei, procedura si termenele retragerii ei pe etape vor fi solutionate in cadrul tratativelor dintre Federatia Rusa si Republica Moldova.

    Articolul 5

    1. Partile in conflict considera inadmisibila aplicarea oricaror sanctiuni sau blocade, in acest context, vor fi inlaturate imediat orice obstacole din calea circulatiei marfurilor, serviciilor si oamenilor, vor fi luate masurile cuvenite in vederea anularii starii de urgenta pe teritoriul Republicii Moldova.

    2. Partile in conflict vor proceda imediat la negocieri in vederea reglementarii problemelor legate de revenirea refugiatilor la locurile de bastina, acordarea de ajutor populatiei din raioanele care au avut de suferit si refacerea obiectivelor economice si a caselor de locuit. Federatia Rusa va acorda sprijinul necesar in acest sens.

    3. Partile in conflict vor intreprinde toate masurile pentru accesul neingradit al ajutoarelor umanitare internationale in zona de reglementare.

    Articolul 6

    Pentru difuzarea informatiei obiective despre situatia din zona de reglementare, partile creeaza pe linga Comisia de control un centru de presa comun.

    Articolul 7

    Partile pornesc de la premisa ca masurile prevazute in prezenta Conventie constituie o importanta parte componenta a procesului de reglementare a conflictului prin mijloace pasnice, politice.

    Articolul 8

    Prezenta Conventie intra in vigoare din momentul semnarii.

    Actiunea prezentei Conventii este suspendata prin acordul comun al partilor sau in cazul in care una din partile contractante o denunta, fapt care implica incetarea activitatii Comisiei de control si a contingentelor militare afectate acesteia.

    Perfectat la Moscova in data de 21 iulie 1992.

    Pentru Republica Moldova MIRCEA SNEGUR

    Pentru Federatia Rusa
    BORIS ELTIN”

    Rezilierea acestui document va fi un prim-pas spre iesirea R.Moldova din zona de influenta a Rusiei.

  8. Voi explica ce am avut invedere:

    1. “ceea ce se intimpla in RM este din cauza neadevarului” – De la declararea independenţei, de la inceputul emanciparii, am fost asigurati de catre Frotul Popular pe atunci ca am scapat de comunisti, iar mai tirziu tot ei fiind cei care le-au readus puterea. Am fost mintiti ca vom trai mai bine.

    2. “unii mai fac slogane pe megasiturile lor de partid despre adevar, insa fierb in minciuna. ” – exista un site, pldm.md, care are sloganul „A avea curaj inseamna nu doar sa poti spune adevarul, dar si sa ai puterea sa nu il ascunzi”, cam asa suna. Sper ca intelegeti.

    3. „Mai bine spuneti cind se va spune adevarul total” – cind spui cu adevarat ce urmaresti. Ce urmaresti defapt, doar o legitimatie de parlamentar ori interesele oamenilor. De ce in pragul alegerilor se promite sarea si marea, iar dupa nu se intimpla nimic.

    Pina la urma din tot ceea am scris eu in comentarii, mi-as dori ca sa fie demagogie. Eu am participat de doua ori la alegeri si de fiecare data mam simtit mintit si tradat de catre cei pe care iam votat.

  9. Ce inseamna StefanRo ca nu ai vazut nici un moart? As vrea sa cred, insa pina la urma are lor o cercetare, idenitficare, dupa care se anunta numarul de morti. Nu se mai dau aceste statistici de pomana, ca doar nu o fi toti prosti prin jur. Cel putin specialistii UE, sau care mai sunt acolo aveau sa nege faptul ca sunt asa multi morti.
    Cit tine de rasarit, vreau sa iti spun ca oamenii nu asteapta nimic de la rasarit, oamenii asteapta vre-un om mai rasarit la cap si inima, care sa schimbe situatia macar un pic mai bine decit au facut-o astea de pina acum.

  10. Pentru Ion

    Raspund punctual:

    1. „… De la inceputul emanciparii, am fost asigurati de catre Frotul Popular pe atunci ca am scapat de comunisti, iar mai tirziu tot ei fiind cei care le-au readus puterea. Am fost mintiti ca vom trai mai bine”. Foarte corect – insa, de ce generalizezi? daca asa a facut PPCD, iar eu nu am fost, nu sint si nu voi fi cu PPCD, de ce trebuie sa se extinda depresia dumitale si asupra altora? Asa si spune din prima precum ai scris a doua oara.

    2. “exista un site, pldm.md, care are sloganul…” – „Aceeasi poveste – si eu ce am cu asta? Daca acum imi spuneti ca e vorba de acest site – imi este clar si mie, dar daca aveti ceva cu http://www.pnl.md si cu http://www.pavlicenco.md – hai sa discutam, astept sugestii.

    3. “Ce urmaresti defapt, doar o legitimatie de parlamentar ori interesele oamenilor. De ce in pragul alegerilor se promite sarea si marea, iar dupa nu se intimpla nimic.” – In primul rind, legitimatia d eparlamentar nu prea da nimic decit nopti nedormite, o gramada d eplingeri ale oamenilor din cauza lipsei justititiei, un salariu mic ce nu te ajuta in activitatea politica, naduh de atitia ani din cauza comunistilor si a aliatilor lor. De ce nu se realizeaza promisiunile? pentru ca sint oameni santajabili in politica noastra. Tocmai de aceea am fost si eu data afara din AMN – pentru ca am mers punct cu punct pe platforma electorala a AMN si am spus ca trebuie sa propunem, de vreme ce PCRM se declara proeuropean si mai rideau ca acesti comunisti le-au furat democratilor mesajul proeuropean. Si ce au facut cu el? unde l-au bagat? ca nu-l mai vad nici ca vorbe, nici ca fapte. Apoi nu s erealizeaza promisiunile pentru ca populatia nu stie a pedepsi, nu are informatii, este inselabila, credula, neinformata cu buna stiinta, persecutata, speriata, insaracita, nu exista societate civila.

    cam astea ar fi. Si – sfatul meu. Cind ai ceva de spus sau de intrebat, fii mai explicit. Voi, vizitatorii d ebloguri, cereti blogerilor sa fie sinceri si clari – dar incercati sa fiti si voi sau, in primul rind voi, asa cum imi cereti mie. Eu, cel putin, ma straduiesc sa va spun exact asa cum cred. fara a iesi din limitele decentei, bineinteles.

    Pina la urma din tot ceea am scris eu in comentarii, mi-as dori ca sa fie demagogie. Eu am participat de doua ori la alegeri si de fiecare data mam simtit mintit si tradat de catre cei pe care iam votat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *