Dar oare de cind antiromanul din R.Moldova nu e prorus, mai ales cind e comunist?

 

Pe forul de discutii Reintregirea_Romaniei@yahoogroups.com unii vizitatori au postat opinii, din care ar renunta ca PNL, care a sprijinit initiativa Miscarii Sociale «Gagauzia Unita» de a se colecta smenaturi pentru condamnarea comunismului si scoaterea partidelor de sorginte comunista din R.Moldova in afara legii ar insemna sprijinirea separatismului gagauz. Acesti vizitatori «isi pun multe semne de intrebare privind pozitia aceasta a tinerilor national-liberali si a mea». Este adevarat, acesti emitatori de opinii, care par sa fie adeptii PPCD, nu reproduc intreaga pozitie expusa si de mine pe blog. De aceea, am fost nevoita sa dau replici repetate, pe care pe postez pe blog, pentru a va invita sa luati cunostinta de acest duel si sa va expuneti, cine doriti, opinia.

 

Vitalia Pavlicenco 

 

Ion BUGA: Ca tot veni vorba despre conflictele separatiste si patriotii de carton am gasit un material relevant care face legatura intre ei pe site-ul PNL-ului stimatei madam Pavlicenco… http://pnl.md/ care toata ziua numai despre romanism si vorbeste, evident prin prisma care ii convine.

Pozitia OTNL fata de actiunea MS „Gagauzia Unita”

 

Organizatia de tineret a PNL saluta pozitia “Gagauziei Unite”, referitor la condamnarea regimului communist.

 

Dupa parerea Organizatiei de tineret a PNL, apelul si actiunea Miscarii Sociale “Gagauzia Unita” de colectare a semnaturilor in acest scop, este una corecta si ferma, ca raspuns la ingerinta ilegala a Partidului Comunistilor in treburile interne ale autonomiei, incalcind dreptul alesilor locali la formarea Puterii regionale, urmare a alegerilor democratice.

 

Consideram ca regimul comunist se deda abuzurilor in spiritul practicilor  totalitare, iar alegerile din 2009 ii preseaza sa comita tot mai multe ilegalitati, find constienti, de fapt, ca nu au realizat nimic pentru a apara interesul national si pentru a dezvolta societatea, urmarind doar scopuri de imbogatire personala si de perpetuare, cu orice pret, la putere.

 

Astfel noi, Organizatia de Tineret a Partidului National Liberal, declaram ca sustinem pozitia Miscarii Sociale “Gagauzia Unita”, vom sustine toate celelate actiuni ale formatiunilor anticomuniste, in scopul apararii intereselor nationale si al viitorului democratic, european al statului Republica Moldova.

 

Veaceslav Ombun, presedintele Organizatiei de Tineret a PNL

 

Octavian RACU: Pavlicenco canta ode separatistilor. Astăzi, în blogul său deputatul naţional-liberal Vitalia Pavlicenco îndeamnă lumea să aplaude formaţiunea „Edinaia Gagauzia” pentru declaraţiile sale „anticomuniste” .

 

Poate aş fi bătut şi eu din palme dacă nu ar exista pericolul separatismului şi acesta nu s-ar accentua pe zi ce trece. Nu cred că e cazul să transformăm “mojahezii” din sud în “victimele regimului comunist”. Deputatul Pavlicenco se bucură că în alegerile următoare regiunea gagauză nu va mai vota pentru partidului comunist. Oare în contextul ultimatumurilor separatiste, voturile nu vor „migra” spre formaţiunile care vor susţine direct sau indirect federalizarea Republicii Moldova? Ce folos de „anticomunismul” gagauz dacă acesta va transforma statul nostru (unitar şi indivizibil) într-o federaţie de statuleţe, controlate direct de Kremlin ? Nu este prima declaraţie a doamnei Pavlicenco care trezeşte multe-multe-multe semne de întrebare.

 

PS: Dacă vom continua şirul logic, autorităţile separatiste de la Tiraspol merită şi ele să fie lăudate pentru “anticomunismul” său?

Octavian RACU: Doamna Pavlicenco, in timp ce PCRM este unicul partid care reprezinta un concurent serios pentru fortele separatiste din regiune. Sa luam o paralela cu problema din Romania. Sa ne imaginam o situatia putin absurda: Daca in Harghita si Covasna PSD ar deveni un concurent serios pentru UDMR, ati devenit un sustinator fervent a lui Marko Belor, sau ati sustine partidul care reprezinta de fapt autoritatea Chisinaului akolo. Daca comunistii (fereasca Dumnezeu!) pierd teren in regiunea autonoma, „Edinaia Gagauzia” va deveni unicul partid din regiune si in consecinta, intreaga Basarabie va avea de suferit.

 

 

Vitalia PAVLICENCO:

 

Domnule Ion Buga,Nu mai umblati cu manipulari. Vad de mai multe ori ce postari faceti si cum va promovati idolii crestin-democrati farisei. Nu va cunosc si nici nu ard de dorinta sa va cunosc, asa cum nu vreau sa aud de PPCD-ul pe care ii sprijina si care coopereaza cu acesti comunisti antiromani.

PNL este contra comunistilor. Si daca gagauzii, spre deosebire de PPCD, considera ca acesti comunisti antiromani trebuie dati jos, inseamna ca ne aliniem acestor indemnuri, pe care le-am lansat repetat si noi. Dar cind spun ca manipulati am in vedere ca spuneti „despre conflictele separatiste si patriotii de carton” ca ar exista o legatura intre nu stiu cine si site-ul PNL. In primul rind, site-ul e al PNL. In al doilea rind, la mentiunea ca „madam Pavlicenco vorbeste toata ziua numai despre romanism si vorbeste, evident, prin prisma care ii convine”, va voi spune ca nu m-am angajat niciodata sa vorbesc pe blogul meu prin viziunea dumitale despre romanism sau prin viziunea altcuiva. Daca dumneata te-ai angajat sa vorbesti prin viziunea altcuiva, eu, in schimb, spun ce cred eu si consider ca asa e normal In al treilea rind, ii invit pe toti cei interesati de adevarul despre manipularea dlui Buga, in care m-a vizat, sa citeasca postarea mea despre indemnul gagauzilor pe blogul meu www.pavlicenco. md, iar eu voi da aici un fragment, din
care dl Buga putea lua ceva mai relevant:

„Trebuie sa salutam pozitia „Gagauziei Unite” de condamnare oficiala a regimului comunist si de interzicere a functionarii organizatiilor de sorginte comunista in Republica Moldova

Aceasta pozitie a Miscarii sociale «Gagauzia Unita» este un semn de normalitate, care demonstreaza ca in R.Moldova votul in alegerile viitoare ar putea sa nu mai fie unul etnic, pentru o Stinga ce se muleaza pe interesele imperiale ale unor cercuri politice de la Kremlin.

Este un pas salutar din partea MS «Gagauzia Unita», care ar fi bine sa fie urmat de un al doilea pas – de dorinta cetatenilor R.Moldova de etnie gagauza sa mergem impreuna spre NATO si UE, pentru a scoate cel de-al doilea stat romanesc de sub influenta nefasta a Estului, pentru a iesi din CSI si a ne integra in familia euratlantica.

Este regretabil ca partidele ce isi zic anti/necomuniste de la noi nu se solidarizeaza intre ele in acest mesaj colectiv de cerere a demisiei clanului comunist al lui Vladimir Voronin, ce a uzurpat
Puterea in stat, intr-un mesaj colectiv de condamnare a crimelor comunismului si de interzicere a regimurilor si a organizatiilor de esenta comunista in R.Moldova. PNL a facut mai multe declaratii si a lansat apeluri de instituire a unei Mese rotunde a partidelor anticomuniste, pentru coordonarea deciziilor, pozitiilor, atitudinilor si a actiunilor in acest an preelectoral – 2008- pierdut sub toate aspectele pentru R.Moldova, deoarece comunistii se vor deda continuu ilegalitatilor de tot genul ca, impreuna cu aliatii lor, sa se perpetueze la putere in 2009. O pozitie unita a partidelor anticomuniste impotriva regimului Voronin, care a uzurpat Puterea in
stat, ca cea mai mare crima impotriva propriului popr, precum prevede si Constitutia, ar da un semnal pozitiv si Occidentului, care e gata sa salute o pozitie cordonata a partidelor democratice.

Amintesc: un grup de deputati a depus, acum peste doi ani, un proiect de Hotarire privind sprijinirea Rezolutiei APCE 1481 (2006) „Despre condamnarea de catre comunitatea internationala a crimelor regimurilor comuniste totalitare” si refuzul Partidului Comunistilor
de a se distanta ferm de crimele comise de regimurile communiste totalitare. Insa documentul ramine sa zaca in sertarele satrapilor bolsevici din Parlamentul de la Chisinau.

De asemenea, ca deputat national-liberal, am facut publica o declaratie (pe care o reproduc mai jos), prin care am aratat ilegalitatea inregistrarii Partidului Comunistilor in R.Moldova. Am
interpelat in legatura cu aceasta ilegalitate Ministerul Justitiei si Procuratura, care au dat raspunsuri formale, neprocedind la actiuni ce se impun conform legii – privind anularea inregistrarii Partidului Comunistilor in R.Moldova, in baza faptului ca Hotarirea nr.1595-XII,
semnata de Petru Lucinschi, «Despre interpelarea celor 91 de deputati ai poporului si demersurile unor grupuri de cetateni cu privire la Partidul Comunist din Moldova», in care se spune, in art.2, ca «cetatenii Republicii Moldova au dreptul sa se asocieze in organizatii de partid comuniste in conformitate cu prevederile Legii privind partidele si alte organizatii social-politice in conditii juridice egale cu alte partide si organizatii social-politice» nu a fost publicata in Actele Oficiale, prin urmare nu a intrat in vigoare, raminind valabila Hotarirea de la 23 august 1991.

La 23 august 1991, deputatii democrati si nationali, anticomunisti, „pornind de la politica antipopulara, dusa de Partidul Comunist din Moldova, partid care a uzurpat puterea si s-a substituit organelor puterii si administratiei de stat, partid care a fost organizatorul represiunilor si deportarilor in masa, al colectivizarii fortate, al foametei planificate, devalorizind si nimicind metodic si sistematic cultura nationala, obiceiurile si traditiile populare, limbile nationale, falsificind istoria”, au promovat si adoptat, in cadrul Prezidiului Parlamentului Republicii
Moldova, Hotarirea nr.683-XII «Cu privire la Partidul Comunist din Moldova», in care, «in temeiul Decretului cu privire la puterea de stat, articolelor 4 si 7 ale Constitutiei Republicii Moldova, s-a hotarit: «Se interzice activitatea Partidului Comunist din Moldova pe intreg teritoriul republicii.”

 

 

 

Apoi urmeaza „Declaratie cu privire la minciunile Puterii si la ilegalitatea Partidului Comunistilor in R.Moldova”, citita de deputatul Vitalia Pavlicenco in finalul sedintei
Parlamentului de la Chisinau din 27 iulie 2006.Aceasta postare, ma bucur, publicata la 28 iulie 2008, a beneficiat de 399 afisai si de 56 de comentarii.

Ii invit pe toti sa citeasaca si acest document, pe care aici nu-l reproduc, dar care a fost difuzat la momentul potrivit.

Daca PPCD are de gind sa monopolizeze, in continuare, in mod fariseic, romanismul, nu va mai ascundeti dupa trucaje. Iar daca PPC si adeptii sai sint deranjati de lupta impotriva comunistilor, nu va faceti probleme, oricum, deja stie o lume intreaga faptul ca PPCD e bratul comunistilor impotriva fortelor proromanesti, de dreapta, proeuropene si proNATO in R.Moldova.

Si va mai spun ceva – in sondajul IPP, asa cum este el, avizat, se pare, inainte de a fi dat publicitatii de Presedintia comunista, mesajul cel mai clar proNATO este al PNL, nu al PPCD.

Vitalia Pavlicenco, deputat, presedintele PNL din R.Moldova

 

 

Ion BUGA:

 

“Este scris mult, chiar prea mult. Dar s-o luam simplu si la subiect. Este cunoscut faptul ca PCRM are o atitudine latratoare la adresa Romaniei, dar asta nu inseamna automat ca ei sunt pro-rusi. Daca PCRM era un partid pro-rusesc – R. Moldova ar fi fost federalizata inca din 2003 conform doleantelor Federatiei Ruse, adica planul Kozak ar fi fost semnat si pus in aplicare. Este evident ca rusilor le este mai convinabil sa rezolve favorabil lor conflictele inghetate din spatiul ex-sovietic astfel sa-si subordoneze definitiv R. Moldova si Georgia decat sa le mentina in starea actuala. Atunci daca PCRM este docil Moscovei si Rusia este „interesata” de ce nu se termina spectacolul cu un final rusesc? Caci existe alte forte, chiar docile Moscovei, iar PCRM sunt promotorii moldovenismului primitiv, dar totodata si a independentei R. Moldova fata de Federatia Rusa, chiar a unei independente mai mari fata de Rusia in comparatie cu fostele guvernari „democratice” . Iar PPCD este in primul rand un partid care se opune intereselor rusesti in Basarabia, indiferent cum ar fi ele camuflate: in separatism sadea sau „romanism” de parada.Este binecunoscut ca Rusia sustine fortele separatiste din R. Moldova si Georgia, iar la ora actuala conflictul real este ruso-georgian si nu cum doreste Rusia sa-l prezinte. Revenind la subiect, acea formatiune politica din „autonomia gagauza”, care are o denumire similara cu cea a partidului puterii din Federatia Rusa – „Gagauzia Unita” si Dvs o sustineti – este una din acele forte separatiste sustinute de catre rusi care s-a „conformat legislatiei R. Moldova” pentru a avea un statut legal. Deci promovand drepturile „autonomiei gagauze” care pot merge daca ne luam dupa politicienii de la „Gagauzia Unita” pana la aceleasi drepturi care ar putea fi acordate regiunii secesioniste transnistrene. .. va aflati pe aceleasi pozitii cu cei care militeaza pentru subminarea independentei R. Moldova fata de Rusia.

Acest pasaj demonstreaza foarte clar adevaratele Dvs intentii – de a apara separatismul gagauz (urmeaza un text, se pare, in gagauza).

 

 

 
Cat priveste brand-ul de „comunisti” care il utilizeaza PCRM este doar din considerente electorale si de imagine caci ei nu mai au nimic in comun cu comunismul sovietic, iar acest lucru se remarca cel mai bine din punct de vedere al sistemului economic promovat de catre guvernanti.

Iar depunerile de flori la Lenin sunt echivalente Horelor Unirii jucate de Dvs – manifestari de parada asemanatoare. Cu alte cuvinte PCRM se foloseste de notiunea de „comunism” precum Dvs va folositi de notiunea de „romanism”.Exista doua posibilitati: ori nu intelegeti ca in politica lucrurile nu sunt simple ca in matematica, adica dusmanul dusmanului meu nu este neaparat prietenul meu si putem fi toti trei fi dusmani sau prieteni partiali, etc.ori derutati intentionat caci asta va este menirea – parada, sampanie, recitaluri si nimic concret.

Cu o floare nu se face primavara, la fel precum nici cu mesaje patriotarde fara substanta nu se va produce aderarea euro-atlantica. Insa declararea unor scopuri nobile si sustinerea unor forte oculte care se opun evident acestor scopuri nobile – este menirea de a duce electoratul in deriva, cu alte cuvinte… in a-l prosti».

Vitalia PAVLICENCO:

 

 

 

1. Nu e scris prea mult, ci e preluat de pe blogul de pe care nu ati preluat decit partea prin care dezinformati. Voi, pepecedistii, asa faceti – luati niste fragmente scurte si ponegriti, rupind texte mereu din context. De ce nu ati preluat fraza in care spuneam  „Este un pas salutar din partea MS «Gagauzia Unita», care ar fi bine sa fie urmat de un al doilea pas – de dorinta cetatenilor R.Moldova de etnie gagauza sa mergem impreuna spre NATO si UE, pentru a scoate cel de-al doilea stat romanesc de sub influenta nefasta a Estului, pentru a iesi din CSI si a ne integra in familia euratlantica”????????????????

 

2. Eu cred ca PCRM este o forta prorusa. Imi pare rau ca ati uitat cind PPCD spunea ca PCRM este coloana a cincea a Rusiei in R.Moldova. V-ati schimbat Dvs. si PPCD opinia in aceasta privinta?

 

3. PCRM este prorus, numai ca nu poate accepta concurenta permanenta cu separatistii de la Tiraspol. Si vrea sa obtina simpatia Moscovei doar pentru Voronin, nu si pentru Smirnov. Daca miine Rusia accepta sa-l cedeze pe Smirnov, sint sigura ca Voronin va fi foarte recunoscator Moscovei. I-a si spus lui Putin – de ce va trebuie doar Transnistria, daca va pot pune la dispozitie toata Moldova? Adica de ce nu accepta Rusia sa ia o Moldova transnistrizata? Rusia insa nu accepta pentru ca se teme ca miine vor veni alte forte si ea nu va reusi pina atunci sa se insurubeze bine in R.Moldova, dind vrabia din mina pe cioara din gard. Din aceasta cauza nu se termina spectacolul cu un final rusesc, despre care imi spuneti.

 

5. PPCD nu se opune intereselor rusesti in Basarabia. PPCD a facut mereu tranzactii comercial-politice cu fortele prorusesti si inca va face.

 

6. De ce va tot asumati rolul de procuror in a pune etichete si a stabili cine are „romanism” de parada si cine promoveaza un romanism autentic? Va amintesc ce a spus Ilascu – „nimeni nu  a facut mai rau pentru romanism in R.Moldova decit Iurie Rosca”. Deci – al cui romanism e de parada? Eu cred ca romanismul este paravanul prorusismului PPCD. Nu inzadar „principalii PPCD-isti”, din cite stiu, nu au nici cetatenie romana, nici ordine ale Romaniei.

 

7. Nu conteaza ca o formatiune politica din „autonomia gagauza” are o denumire similara cu cea a partidului puterii din Federatia Rusa. Conteaza ca, poate, nu vom mai avea un vot etnic, procomunist din partea neromanilor, deoarece asta ne-a omorit pe noi, romanii, in acesti ani, in R.Moldova. Eu nu sprijin nici o forta separatista – eu sint contra comunistilor sprijiniti de PPCD si cred ca fara comunisti se va putea discuta altfel cu reprezentantii gagauzi. Oare Romania, care impreuna cu OSCE, a contribuit la insusirea limbii romane, de stat, de catre gagauzi, inseamna ca Romania sprijina separatismul gagauz?

 

8. Nu promovez drepturile „autonomiei gagauze” si nu ma situez pe nici un fel de pozitii cu cei ce militeaza pentru subminarea independentei R. Moldova fata de Rusia. Eu sint contra fortelor imperiale ruse si contra comunistilor, DE ACEEA AM SPUS – REPET – ca „este un pas salutar din partea MS «Gagauzia Unita», care ar fi bine sa fie urmat de un al doilea pas – de dorinta cetatenilor R.Moldova de etnie gagauza sa mergem impreuna spre NATO si UE, pentru a scoate cel de-al doilea stat romanesc de sub influenta nefasta a Estului, pentru a iesi din CSI si a ne integra in familia euratlantica”

 

9. In acest sens, concluziile voastre ca PNL si Pavlicenco, OTNL ar apara separatismul gagauz sint bolnave, vreti sa distrageti atentia oamenilor de la efectele nefastei coalitii PPCD-PCRM, dar va voi vedea cind Voronin va face totul sa aduca Transnistria la vot si canalul de trecere in Parlament pentru democrati, romani, va fi foarte ingust, prin care nu va trece nici PPCD. 

 

10. Dar acum, cind Partidul Comunistilor a acceptat sitiuatia din Gagauzia si se teme sa nu piarda total sprijinul de acolo, sa credem ca PCRM sprijina din nou separatismul? Cind am spus ca am vrea ca si gagauzii sa mearga spre spatiul euratlantic, asta inseamna ca SEPARATISMUL GAGAUZ NU ARE LOC PENTRU A EXISTA IN MOLDOVA.

 

11. In privinta depunerilor de flori la Lenin, egalate cu Horele Unirii jucate de romani la Chisinau, nu de mine, ci de romani, le calificati „de parada” numai pentru ca nu le face PPCD. Pentru ca PPCD a crezut mereu ca prostii vor spune ca e bine ceva numai cind spune sau face PPCD. Nu le ramine PPCD-istilor sa mearga sa depuna flori la Lenin impreuna cu PCRM si cu Voronin, pe care nu-i crede prorusi, dar care sint puternic antiromani. DAR OARE DE CIND ANTIROMANUL DIN R.MOLDOVA NU E PRORUS, MAI ALES CIND E COMUNIST?

 

12. Eu nu ma folosesc doar de notiunea de „romanism”. Va amintesc – am cetatenie romana din 1992. Am fost data afara pentru asta din serviciu. Am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in gtrad de Comandor. Va mai pot spune ceea ce am aflat mai tirziu – ca a fost inaintat pentru Ordin si Vlad Cubreacov, dar nu a fost acceptat. Oare nu de aceea ca Vlad Cubreacov e prea „aparut/disparut”, pntru ca PPCD face romanism de parada si pentru ca nu sint credibili la Bucuresti, indiferent de minciunile pe care le spun ei oamenilor ca sint iubiti acolo? 

 

13. Mai lasati-ma cu demagogia ca numai voi „intelegeti ca in politica lucrurile nu sunt simple ca in matematica”. Explicati asta oamenilor care sa voteze PPCD, nu mie. Parerea mea este ca trebuie dati jos comunistii in R.Moldova si aliatii lor, ca e regretabil faptul cind gagauzii se revolta si vor sa condamnam comunismul, iar formatiunile zise democratice, ezita sa spuna asta. De asemenea, ca dupa ce comunismul va fi dat jos, se va discuta si cu gagauzii, si cu transnistrenii altfel, deoarece vor vedea si ei ca e alt raport de forte in RM. Tocmai de aceea comunistii vor sa obtina venirea transnistrenilor in Parlamentul din 2009, pentru a nu permite schimbarea raportului de forte in favoarea fortelor democratice, liberale, proromanesti si proeuropene. Printre acestea eu nu mai includ PPCD.

 

14. Niciodata nu m-am ocupat cu „derutarea intentionata” si nu cred ca am „menirea de parada, sampanie, recitaluri si nimic concret”. Eu nu consum nici o bautura, iar sampanie – cu atit mai putin.

 

15. Ba se face si cu o floare primavara, iar mesaje fara substanta si patriotarde faceti voi, adeptii si trubadurii PPCD. Exact PPCD sustine „forte oculte si duce electoratul in deriva, cu alte cuvinte… vrea sa-l prosteasca”

 

16. Iar in final, va voi spune, domnule Buga: „PPCD ESTE PRINCIPALA PIEDICA PENTRU O ALTERNATIVA DEMOCRATICA, PROEUROPEANA, PROREFORMATOARE, PROROMANEASCA LA PUTERE IN REPUBLICA MOLDOVA”.

  

 

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. îmi sună a borș 😛
  bârfă pentru discreditare. Traiască politicienii 🙂 îmi aduce-ți aminte și de un proverb „Tara arde și baba se piaptănă”, ferească-ne D-zeu să avem probleme grele – ne mănâncă câinii.

 2. Pentru Roman

  Oare noi nu avem probleme foarte grele ? Lumea fuge din tara si isi leapada copii in grija altora. Narcomania, SIDA, Proxenizmul, betia,omorurile, jaful, saracia , tuberculoza si …….multe altele, nu este destul? Chind au ajuns fratii sa se injunghieze, nevinovatul sa stea la inchisoare iar vinovatul la libertate, chind un proces de judecata se transforma in licitatie, chind noutatile de la televizor te face sa te intrebi de ce tot poporul moldovenesc traeste domneste si are de toate si numai tu te simti prost, chind suntem impartiti in ai lor si altii, chind banul public se distribuie parca ar fi pomana din buzunarul lor,si fac ce vor cu el……Si multe alte ….
  Si chind asupra tarii s-a abatut urgia apelor si a anecat atitea case , lanuri , oamenii morti…noi praznuim public si dansam la nunti domnesti in centrul capitalei?
  Gasiti o oarecare logica in toate acestea?
  Nu va afecteaza cind vi se spune ca sunteti altul dechit v-au spus parintii?
  Credeti ca in Georgia nu rusii sunt cei care au provocat razboiul? „Rusii ” inseamna conducerea Rusiei si nu poporul Rusiei , marea majoritate care o duc la fel de greu.
  Este normal sa traiesti o viata si sa nu vrei, sa nu stii sa scoti doua vorbe in limba poporului bastinas?
  Credeti in comunism ?

 3. Doamna Pavlicenco cum este posibil ca cca-ul sa grabit sa privatizeze eurotv si antena-c iar teleradiobaltii nici nu au de ghind sal privatizeze,reiese ca chisinaul care este de 6 ori mai mare de kit baltiu nu are dreptu la teleradio publice,iar baltiul are dreptul la teleradio publice, va rugam pe viitor kind veti avea posibilitate sa puneti aceasa intrebare in parlament

 4. Pentru alex:

  Ce sa spun? In Parlamentul nostru „punerea problemei” nu da nimic, iar ceea ce s-a intimplat si se intimpla nu sugereaza decit ca trebuie dati jos comunistii, ca sa se introneze legea si bunul simt.

 5. Stimata doamna as dori sa va adresez o intrebare de fapt mai multe eu fiind un cetatean roman *fara nici un fel de diferentiere fata de romanii din moldova* care doar vede prin media ce se intampla in Republica Moldova. Sincer nu inteleg mai nimic. Se pare ca romanii din Republica Moldova doresc unirea Basarabiei cu patria mama lucrul pe care il dorim si noi. Intrebarea mea este una simpla. De ce nu se realizeaza? De ce nu se face un referendum? De ce o parte a Romaniei sa ramana la nesfarsit in zona gri? Multi cetateni romani vad lucrul acesta ca o neimplicare a societatii civile in Republica Moldova pentru a realiza ceva. Citesc din ce in ce mai multe formuri si observ ca oamenii se plang ca nu pot obtine vize pentru europa ca ar dori foarte mult sa devina cetateni romani. In Romania opnia publica a inceput sa spuna : dragostea cu sila nu se poate. Adica perceptia se schimba si apare o degradare cum ca de fapt Republica Moldova nu doreste unirea cu Romania. Cum este posibil ca liceeni din RM sa fie acuzati de tradare pentru ca au scris pe un forum jos comunismul sau basarabia-pamant romanesc? Unde este reactia opiniei publice la aceste abuzuri? Libera expresie e un act de tradare?
  V-as ramane recunoscator daca ati gasi putin timp pentru a raspunde macar la cateva dintre intrebarile mele.

 6. Pentru intrebatorul

  1. Am impresia ca nu ati citit nimic sau foarte putin de pe acest blog, unde s-a scris extrem de mult despre intrebarile care le puneti.

  2. Romanii din Republica Moldova, despre care spuneti ca „doresc unirea Basarabiei cu patria mama lucrul pe care il dorim si noi”, nu voteaza o majoritate care sa fie orientata univoc spre UE si Romania, care sa adopte decizia privind realizarea unui referendum si care sa permita pluralismul de opinii in Moldova asa ca in alte tari. Urmare a deznationalizarii de-a lungul deceniilor, moldovenii nu ar vota atit de usor pentru unirea cu Romania. Probabil – si regret mult – romanii din R.Moldova-stat-problema-victima inca a Pactului Hitler-Stalin – stiu azi mai multe si mai bine de Rusia, au fost dezvatati de sovietici sa-si ia soarta in miini, sint persecutati si alungati din serviciu daca au pasapoarte romanesti – eu am fost una dintre primele la acest capitol etc.etc. De aceea, intrebarea e simpla, dar realizarea – nu. Daca era simpla, nu ajungeati sa puneti aceasta intrebare.

  Deaceea astazi, urmare a situatiei descrise, a plecarii sutelor de mii de moldoveni peste hotare si a neinformarii, cu un regim comunist la guvernare, nu are nici cine pune problema si vota un referendum, dar e si periculos sa faci – daca s-ar decide, desi nu vad cum – pentru ca daca s-ar vota „nu”, noua un vot pe nepregatite nu ne trebuie.

  O parte a Romaniei ramane la nesfarsit in zona gri din motivele descrise mai sus, dar si pentru ca Romania nu e Germania de Vest.

  Nu avem o adevarata societate civila. Cea existenta se teme sa abordeze aceste probleme considerate delicate si contrare viziunilor comunistilor.

  Dragostea cu sila nu se poate, dar basarabenii au fost lasati pe mina rusilor si acum trebuie recistigati cu dragoste, intelegere si ajutor.

  Intrebati: „Cum este posibil ca liceeni din RM sa fie acuzati de tradare pentru ca au scris pe un forum jos comunismul sau Basarabia-pamant romanesc?” Iata ca este posibil. Comunistii ii urasc de moarte pe romani si toti care depind de ei se tem ca nu vor avea ce minca acasa. Nu avem mare opinie publica, nu avem bunastare economica si oamenii sint dependenti. Am fost lasati pe mina rusilor, am ramas in subdezvoltare, sintem un teritoriu cazut din georgrafie si istorie. Asa spun si romanii-romani, si romanii-basarabeni.

  Lipsa liberei exprimari e un act de tradare in orice regim, insa regimul comunist a fost votat de oameni neinformati, insa votat!

  Am raspuns cit am putut de amplu. Urmariti ora postarii. Eu sint cetateanca romana din 1992 si am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in grad de Comandor. Cred ca am dreptul moral sa vorbesc despre aceste lucruri.

 7. Va multumesc mult stimata doamna. M-ati mai lamurit putin. Pacat si sincer imi pare rau ca nu va pot vota ca as face-o cu cea mai mare placere si incredere. Ehh dar cine stie. Poate o veni si timpul cand veti candida in Romania *unita sau nu. Vremurile o sa ne lamureasca pe toti.

 8. Pentru Intrebatorul

  Eu cred ca romanii din Basarabia, inclusiv cu pasaport romanesc, pe care eu il am din 1992, trebuie sa incerce sa candideze in Romania. Mai ales ca cei cu pasapoarte romanesti nu au dreptul sa candideze in R.Moldova. Ma gindesc si eu sa incerc a candida in Romania. Cine stie?..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *