Declaratie cu privire la minciunile Puterii si la ilegalitatea Partidului Comunistilor in R.Moldova

Declaratie citita de deputatul Vitalia Pavlicenco in finalul sedintei
Parlamentului de la Chisinau din 27 iulie 2006

Recent, Parlamentul a discutat initiativa privind iesirea R.Moldova din CSI. Am fost martorii defilarii lipsei de caractere in politica noastra, desi argumentele privind impactul negativ al aflarii, in acesti ani, in CSI au fost mai mult decit convingatoare.

Comunistii au sperat ca parada lor de loialitate fata de CSI le va aduce dividende politice, preturi reduse la gazele rusesti si readmiterea vinurilor si divinurilor pe piata estica. A trecut si Summit-ul G8, pentru care cadoul de respingere de catre Guvern si comisiile parlamentare de la Chisinau a initiativei de iesire din CSI a trecut neobservat. Strategii lui Voronin au dat gres, ca si in toate celelalte cazuri, ce au adus Moldova in situatia cind merge in niciunde, raminind fara aliati.

A dat chix si invocarea alinierii R.Moldova la politicile Georgiei si Ucrainei fata de CSI. Patru Presedinti ai fostelor state sovietice – Armenia, Turkmenistan, Georgia si Ucraina – nu au participat la forul Comunitatii, unde a poposit, insa, total nefericit, multstimatul nostru sef european de stat Voronin. Trist si neinteles, el accepta summit-uri informale cu alergari de cai, in timp ce dezastrul in tara atinge apogeul, iar deznadejdea pune stapinire pe oameni. Se epuizeaza ultimele lor asteptari, toti incepind a intelege – la numai un an de mandat repetat al Presedintelui comunist – ca vine o iarna fierbinte la capitolul «PRAPAD».

Iar conducerea comunista continua sa umble cu minciuni. Declara – si Voronin, si Tarlev – ca autorii initiativei privind CSI si-ar fi retras-o pentru ca, sa va cruciti, nu alta! ar fi inteles, prin argumentele comunistilor, irationalitatea parasirii. Va amintiti – la microfoane s-au inghesuit deputati nostalgici, ce au pus intrebari mai mult decit naive, nefondate pe date si analize. Iar cuvintarea liderului Fractiunii comuniste, ca si argumentele sefului statului, sint in afara elementarei responsabilitati – cine spune in politica «niciodata»? Voi poate nu veti iesi din CSI, insa noi, oameni politici proeuropeni, la sigur vom iesi!Tovarasi demnitari comunisti! Nu mai promovati minciuna la nivel de stat! Am retras initiativa pentru a evita un vot fatal contra iesirii din CSI, in speranta ca, in 6-12 luni, va intelege cum stau lucrurile toata clasa politica si tristetea de pe chipul lui Voronin se va materializa intr-o initiativa luminoasa de rupere a calului de la gard, adica de iesire din CSI. Altfel cum sa intelegem initiativa de reziliere, de catre R.Moldova, a Tribunalului economic al CSI, depusa de Voronin la numai 5 zile dupa initiativa noastra? Cit veti mai sta in doua luntri, pozitie ce a prabusit pe toti si intotdeauna? Nu am vrut expunerea definitiva a clasei politice din R.Moldova, dar am chemat la reconsiderarea pozitiei duplicitare in favoarea unei pozitii clare si univoce.

Daca Georgia si Ucraina nu au participat la summit-ul CSI, sa credem ca Voronin a participat pentru ca se reorienteaza spre Uniunea Rusia-Bielarusi-Moldova?

In situatia cind Rusia sprijina deschis separatismul, acorda tot felul de asistenta regimului calificat si de Voronin ca si banditesc si criminal, sfidindu-ne in mod mai mult decit evident, cind Rusia cheama Grupul celor 8 «sa nu prea observe ce se intimpla in spatiul postsovietic», cum sa mai speri ca va miza pe Chisinaul fara o politica limpede in vreun domeniu? Nimeni nu va respecta o conducere fara demnitate, care merge la summit-uri informale dupa principiul «satul arde, iar baba se piaptana pe la alergari de cai!» Unde este parteneriatul in cadrul GUAM, al Forului Optiunii Democratice, al statelor care, chipurile, si-au ales definitiv calea independentei, incercind sa iasa din sfera de influenta ruseasca, sa obtina retragerea trupelor rusesti si solutionarea conflictelor conform standardelor internationale? Cum poti mima in continuare disponibilitate pentru cooperare civilizata, cind Rusia sprijina un referendum anticonstitutional pe teritoriul unei parti a pamintului nostru, calcind peste principiile sfinte de relatii interstatale? Cum?

Vom incerca sa spunem azi franc de ce si cum. Situatia de impas a R.Moldova este cauzata integral de incapacitatea de guvernare a comunistilor intepeniti in trecut, care ne tin in coada Europei, urmarind un singur scop – imbogatirea unor clanuri prin genocid spiritual, social, economic, adica national. Raportul prezentat de expertii americani la recenta conferinta internationala dedicata dezghetarii conflictelor postsovietice, raport si eforturi salutate de guvernarea comunista, ne arata fara echivoc: R.Moldova e populata de români, ce vorbesc limba româna si nedreptatea istorica abatuta asupra acestui pamint e dedicata conjunctrii geostrategice. Iar comunistii, prin insesi natura lor, nu pot face fata noului context geopolitic si trebuie sa plece.

Trebuie sa plece cu atit mai mult cu cit – si o spunem azi, poate pentru prima oara, sus si tare Partidul Comunistilor activeaza ilegal in Republica Moldova! Reamintim: la 23 august 1991, pornind de la politica antipopulara, dusa de Partidul Comunist din Moldova, partid care a uzurpat puterea si s-a substituit organelor puterii si administratiei de stat, partid care a fost organizatorul represiunilor si deportarilor in masa, al colectivizarii fortate, al foametei planificate, devalorizind si nimicind metodic si sistematic cultura nationala, obiceiurile si traditiile populare, limbile nationale, falsificind istoria, Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova a adoptat Hotarirea nr.683-XII «Cu privire la Partidul Comunist din Moldova», in care, «in temeiul Decretului cu privire la puterea de stat, articolelor 4 si 7 ale Constitutiei Republicii Moldova, a hotarit: «Se interzice activitatea Partidului Comunist din Moldova pe intreg teritoriul republicii».  Urmatoarele puncte ale Hotaririi vizeaza nationalizarea averii Partiului Comunist, luarea de catre Guvern sub paza a bunurilor nationalizate, transmiterea  tuturor documentelor si materialelor de arhiva vizand activitatea Partidului Comunist din Moldova, sistarea de catre Banca Nationala a Moldovei a tuturor operatiunilor banesti potrivit conturilor PCM si varsarea tuturor mijloacelor banesti in bugetul republicii.

Peste numai doi ani, in 1993, un numar de 91 de deputati, adreseaza o Interpelare Parlamentului, pornind de la ideea ca «unele decizii ale Parlamentului, Prezidiului sau cer o noua interpretare de pe pozitiile zilei de azi», cer repunerea in legalitate a Partidului Comunist. Pe data de 7 septembrie 1993 Prezidiul Parlamentului adopta hotarirea nr.1595-XII, semnata de Petru Lucinschi, «Despre interpelarea celor 91 de deputati ai poporului si demersurile unor grupuri de cetateni cu privire la Partidul Comunist din Moldova», in care se spune, in art.2, ca «cetatenii Republicii Moldova au dreptul sa se asocieze in organizatii de partid comuniste in conformitate cu prevederile Legii privind partidele si alte organizatii social-politice in conditii juridice egale cu alte partide si organizatii social-politice».  In art.4 se spune ca «prezenta hotarire intra in vigoare la data publicarii».

Insa aceasta hotarire, nr.1595-XII, din 7 septembrie 1993, prin care se recunoaste dreptul cetatenilor R.Moldova de a se asocia in organizatii de partid comuniste, adica de repunere in legalitate a partidelor comuniste, nu a fost publicata in presa oficiala si nu a intrat, deci, in vigoare. In felul acesta, astazi este in vigoare Hotarirea Parlamentului Republicii Moldova cu privire la Partidul Comunist din Moldova, nr.683-XII din 23,08.91, al carei prim-punct din partea rezolutiva spune ca “Se interzice activitatea Partidului Comunist din Moldova pe intreg teritoriul republicii”. In nomenclatorul legilor si altor documente oficiale adoptate lipseste hotarirea nr.1595-XII.

Constatam, astfel, ca Republica Moldova este condusa de o formatiune ilegala, de aceea nu e de mirare ca uzurpeaza puterea in stat si distruge intreg sistemul public. Cerem Ministerul Justitiei si Procuraturii Generale sa se pronunte neinfluentat asupra acestei situatii de senzatie in R.Moldova, sa anuleze inregistrarea Partidului Comunistilor si a altor partide de esenta comunista. Iar noi trebuie sa intelegem cu totii – declinul fiecaruia si al tuturor ni se trage de la reaparitia ilegala in scena politica moldoveneasca a comunistilor, care nicaieri si niciodata nu au avut succes, generind tragedie si dezastru, crime impotriva umanitatii, care nu au avut si nici nu vor avea nimic in comun cu valorile democratice, nationale si europene, cu democratiile europene, spre a caror familie aspira, prin vocatie, populatia din Republica Moldova.

Solicitam opinia publica de la noi si de peste hotare sa ia cu atentie act de aceasta realitate si sa contribuie la oprirea degradarii continue a vietii in R.Moldova, care are loc prin uzurparea totala a puterii in stat de catre o clica de falsi si ilegali comunisti, catarati la putere prin abuz juridic.

Chisinau, 27 iulie 2006

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
 1. SI VOI ATI DECLARAT PARTIDUL COMUNIST ILEGAL DUPA CADEREA URSS !?!?

  nu am stiut !
  sincer deja va apreciez pe voi din Rep. Moldova ca ati facut acest lucru in trecut!!!!

  ah… in trecut aveati in Constitutie limba romana, imnul „Desteapta-te romane”, comunistii inafara legii, nu erati in CSI, ….

  deci tot acest curs de inapoiere si INVOLUTIE la „limba moldoveneasca”, alt imn, limba rusa folosita oficial in mod ILEGAL, soviete pe teritoriul Rep.Moldova (rmn) !! a fost generat NUMAI DUPA ce sa reactivat in MOD ILEGAL acest partid comunist tradator de tara !!!

  deci nu sunteti chiar atat de acuzat pana la urma…
  eh… singurul lucru este NECESITATEA ENORMA DE CARE NEVOIE OPOZITIA REALA IN Rep.Moldova (as spune extrem de sincer si cat pot eu de obiectiv: partidele de curent liberal !!) este de a fi cat mai puternica in MEDIA si in teritoriu pentru a aduce la cunostinta cat mai mult aceste aspecte care comunistii incearca sa le ascunda sub pres, mintind in continuare cu tactici KGB-iste

  Dealtfel NU M-AS MIRA ABSOLUT DELOC DACA partidul comunist nu ar fi sprijinit DIRECT de FSB ex-KGB de la Moscova cu logistica si specialisti in dezinformare!!! platiti cu banii murdari si negri de la transnistria care plateste de fapt DIN NEPLATA IMPOZITELOR catre bugetul Rep.Moldova!!! – adica de fapt din banii furati din buzunarele voastre !

  trebuie facut cunoscut cator mai multi cetateni acest FURT GROSOLAN din buzunarele lor, si aceste ILEGALITATI contrar legilor si constitutiei Rep.Moldova.

 2. Doamna Pavlicenco!
  Am citit cu atentie discursul d-voastra si sunt de acord.
  Aveti dreptate.
  Dar, daca ati afisat declaratia pe blog doriti sa aflati si unele pareri a cititrilor, nu?
  Eu unul nu sunt de acord cu Demneata in ceea se se refera la CSI.
  Nici o tara nu a iesit din CSI si nimeni nici nu declara aceasta intentie.
  De ce?
  Sunt mai prosti dechit noi?
  Nu cred!
  Toata Europa se stradue sa coopereze cu Rusia si CSI, se lupta pentru peata de deafacere – noi insa dorim s-o rupem din gara!
  Nu miroase a prostie?
  E usor sa ridicam poalele si sa le aratam fundul, ceia ce e specific gospodinelor noastre, dar nimeni altor nici prin cap nu le trece sa faca una ca asta.
  Rusii ii hartuesc si pe SUA, polonezi. baltici nu mai putin ca pe noi, insa ei rezolva problemele si nu apeleaza la fuste.
  Sa nu uitam ca nici rominii nu-s mai de treaba fata de noi in chestiile de comert.
  Sa ne amintim de ouale pe care ba le cumpara ba nu, de vinul ce li sa nazarit ca e prea gras si ne-au prostit in Europa.
  Si ultima!
  Eu tare nu doresc ca sa rida lumea si de opozitia noastra ca de scamatorul rus Jirinivschi.
  Unul a „цишнит-о” cu referendumul de alegerea presedintelui, cu neutralitatea, iesirea din CSI s.a.
  N-ar strica ca uneori sa-su mai dea seama opozitia aceasta si de imaginea prosteasca ce si-o face cu mina sa.
  Propuneri sunt multe si bune insa nu totdeauna sunt propuse la timpul respectiv.
  Noi stim ca mireasa permanent se grabeste la pat, insa nimeni nu-i v-a permite acesta savurare in timpul postului.

 3. ehheeeheeee 111 !
  m-am convins! credeam ca stiti mai bine in sensul ca sunteti mai obiectiv ce se intampla in Rep.Moldova, dar URA va umbreste orice fel de judecata.

  „E usor sa ridicam poalele si sa le aratam fundul, ceia ce e specific gospodinelor noastre” ???
  „Noi stim ca mireasa permanent se grabeste la pat, insa nimeni nu-i v-a permite acesta savurare in timpul postului.” ??
  „Sa ne amintim de ouale pe care ba le cumpara ba nu, de vinul ce li sa nazarit ca e prea gras si ne-au prostit in Europa.”

  de unde le tot scoateti dle?
  sau doamna ? (desi imi este greu sa cred ca sunteti o doamna)

  si… „Nici o tara nu a iesit din CSI si nimeni nici nu declara aceasta intentie.”

  PAI IN LIPSA A ALTCEVA NORMAL CA NU IES DIN CSI IN SPERANTA CA TRAG TACA MOSCOVEI CU GAZ CUMPARAT MAI IEFTIN !!!
  DAR FAZA E CA TOT VA SCUMPIT GAZUL !!!

  dar sa fiti prosti sa credeti ca CSI inseamna bine pentru toti !!
  Tot Rusia si Kazashstan fac jocurile. Si de fapt mai mult Federatia Rusa…
  ca Kazahstan nu ii prea pasa.. are prea mult petrol, gaze, produse agricole, ca sa ii mai pese de vreo ceva.

  si apoi am ras o gramada cu „Rusii in hartuesc si pe SUA”
  :))))))))

  daaa… ii hartuiesc tare… asa de tare.. ca pe SUA ii doare undeva de Federatia Rusa.

  sunteti atat de rusofil ca sunteti ORB domnule.
  vorba unui om care comenta pe siteuri romanesti „Rusia daca nu avea gaze, si nu ar fi fost razboiul din Iraq si umbra razboiului din Iran care sa creasca pretul la petrol si implicit la gaz.. tras de par asa.. atunci Rusia era la ora asta Zimbabue”
  ca sa intelegeti in Zimbabue tocmai ce sa emis bancnota de 1 miliard cu care poti sa cumperi doar paine.. (adica inflatie extrema deja fara limita)

  pupa-i in fund pe Federatia Rusa cat mai tare poti dle 111
  dar poate asa tare ca sa le ajungi in stomac.

  Oameni fara coloana vertebrala ca dvs au dus lucrurile unde sunt.

  ––
  acum mai la rece… hai sa vedem
  aveti dreptul la opinie, si deci si la sa fiti criticat (puteti si dvs sa ma criticati cand doriti dvs)

  1. ati zis „Am citit cu atentie discursul d-voastra si sunt de acord.
  Aveti dreptate.” dar „Eu unul nu sunt de acord cu Demneata in ceea se se refera la CSI.”
  DECI sunteti sau nu de accord? va hotarati ?

  2. ati zis „Toata Europa se stradue sa coopereze cu Rusia si CSI, se lupta pentru peata de deafacere – noi insa dorim s-o rupem din gara!”
  Care TOATA Europa vrea sa coopereze cu Rusia ci CSI?????
  DOAR GERMANIA si AUSTRIA coopereaza dar nu cu „Rusia” ci cu GAZPROM. SI ATAT!
  Marea Britanie, Norvegia,Suedia, Spania, Portugalia PUTIN LE PASA LOR DE RUSIA !!! PENTRU CA AU PETROL SI GAZE DIN PLATOUL CONTINENTAL !!
  In viitor si Romania NU O SA O INTERESEZE DELOC gazu rusesc…
  deja se construiesc o termocentrala in Oltenia si una in Dobrogea de peste 1000MW fiecare! plus Reactorul 3 si 4 de la Cernavoda, plus ca se mai face o centrala atomoelectrica noua.
  Daca facem si proiectul Nabucco putin ne mai pasa noua de rusi.
  Apropo de curand Georgia, Turcia si Azerbadjan, si Armenia parca nu mai retin, au sarbatorit culuarul de gaz dintre tarile lor !!!
  deja lucrurile merg spre binele nostru in ciuda RUsiei lacome.

  2. „Sa nu uitam ca nici rominii nu-s mai de treaba fata de noi in chestiile de comert” … poate da, si este foarte bine daca asa este. aici nu va contrazic.

 4. Ed___ !

  **** “Sa nu uitam ca nici rominii nu-s mai de treaba fata de noi in chestiile de comert” … poate da, si este foarte bine daca asa este. aici nu va contrazic.*****

  Iata vezi !
  Singur ai si pus punctul !
  Din asta reiese ca:
  1. E mai bine sa fii frecat de unul strain – nu e atat de dureros chind te freaca fratele!
  Mai ales daca acesta e un frate vitreg.

 5. Pentru Ed_________

  Inca multe nu ai apucat sa cunosti din ce s-a facut pe la noi.

  Acum, in privinta involutiei, despre care spui destul de des, ai dreptate, pentru ca „prietenii” nostri de la Kremlin nu dorm si nu au nevoie sa evoluam, ci sa involuam. Si gasesc mereu lepre care se pun la dispozitie pentru scopuri antnationale, unii mai invelindu-le in niste scenarii „neintelese” de altii, ca noi, mai „prosti”.

  Absolut de acord ca „singurul lucru este NECESITATEA ENORMA DE CARE NEVOIE OPOZITIA REALA IN Rep.Moldova (as spune extrem de sincer si cat pot eu de obiectiv: partidele de curent liberal !!) este de a fi cat mai puternica in MEDIA si in teritoriu pentru a aduce la cunostinta cat mai mult aceste aspecte care comunistii incearca sa le ascunda sub pres, mintind in continuare cu tactici KGB-iste”. Oare nu despre aceasta tot discutam pe acest blog?

  Ba chiar cred ca partidul comunist e sprijinit DIRECT de FSB ex-KGB de la Moscova cu logistica si specialisti in dezinformare!!!

  De acord cu toate cele mentionate. Voi mai posta alte lucruri spuse, declarate, facute. ca sa ne cunoastem actiunile si, prin ele, sa ne cunoastem si noi, reciproc.

 6. Pentru 111

  Desigur, am plasat pe blog sa vedeti, sa va spuneti opiniile. In privinta CSI sint o gramada de studii despre rolul nefast si cauza mentinerii R.Moldova in stare de involutie. Balticii nu au fost in CSI si unde sint!?.. Occidentalii nu spun direct, dar nu agreeaza aflarea concomitenta in CSI si in aspiratia proeuropeana.

  Recent, factori rusi au spus clar ß aflarea in CSI si tendinta de integrare europeana sint incompatibile.

  RM nu devine competitiva raminind cu lipsa de standarde in cmertul cu Rusia, unde putea vinde orice „bulearka” de vin. Acum, iata si in Rusia, se pune ingradiri si se cer patrametri, calitate. Expertii va spun ca sint pure speculari comuniste chestiile cu piata de desfacere rusa, estica etc. Deputatul, clegul meu, Valeriu Cosarciuc, a argumentat excelent in Parlament, cind s-a discutat initiativa noastra de iesire din CSI, stagnarea economica a RM, cauyata de neiesirea din CSI, de cantonarea noastra lamentabila intrßun spatiu imprevizibil, haotic si cre nu este model nici de democratie, nici economic.

  Cooperarea Europei cu Rusia si CSI nu are nimic in comun cu neiesirea noastra din CSI. Trebuie sa ne stringem curelele, sa platim gazele, care, iata, sint tot mai scumpe, sa ne cumparam astfellibertatea si s amergem pe drumul fratilor romani si baltici, bulgari si unguri, cehi slovaci si polonezi. Nu o rupem din nici o gara, ci trebuie sa ne construim relatiile pe baza reciproc avantajoasa. Numai atunci vom fi respectati. Si nu miroase deloc a prostie, ba miroase a prostie sa batem pasul pe loc. A avea relatii civilizate nu inseamna a ridica poalele si a arata cuiva fundul – si nu e neaparat sa spunem de „gospodine”, mai sint si „gospodari” care fac la fel (sa respectam egalitatea genurilor!).

  Occidentul cauta cu infrigurare surse alternative de energie sa scape de presiunea energetica a Rusiei. Asta e problema.

  Iata ce inseamna libertatea de gindire – unul spune sa facem actiuni, sa iesim cu initiatve, altul spune ca opozitia isi face cu alte initiative imagine prosteasca. Care e media si care e comportamentul optim?

  Remarca legata de mireasa care se grabeste la pat nu este potrivita, cred eu. Mai gindeste-te. poate dai alta varianta.

 7. „Sa nu uitam ca nici rominii nu-s mai de treaba fata de noi in chestiile de comert”………

  Volumul comerţului exterior România – Republica Moldova, creştere de 50% Imprimare
  Publicat la 29-05-2008
  Volumul comerţului exterior dintre România şi Republica Moldova a crescut cu circa 50% în primele trei luni ale anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu peste 100% în comparaţie cu primul trimestru al anului 2006.

  Astfel, în perioada de referinţă, volumul comerţului cu Republica Moldova a fost de circa 200 milioane de dolari, faţă de 132 milioane de dolari în 2007 şi 90 milioane de dolari în 2006, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) de la Chişinău.

  În primele trei luni ale anului curent, România a exportat peste Prut mărfuri în valoare de peste 135 milioane dolari, cea mai mare parte revenind produselor minerale (circa 73,5 milioane de dolari, cu circa 70% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 150% mai mult faţă de 2006). Din această categorie, cea mai mare parte revine combustibililor minerali, petrolului şi produselor rezultate din distilarea acestuia.

  Metalele comune şi produsele derivate acestora sunt o altă categorie de mărfuri, care reprezintă o mare parte din volumul de export în Republica Moldova şi care a crescut simţitor în ultimii ani. Astfel, în primele trei luni ale anului curent au fost exportate acest tip de mărfuri în valoare de peste 10 milioane de dolari, de două ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de cinci ori mai mult faţă de 2006.

  Cea mai mare parte revine exporturilor de fontă, fier sau oţel şi articolelor din aceste metale (aproape 8 milioane de dolari, sau de opt ori mai mult faţă de primele trei luni ale anului 2006). Au fost exportate aluminiu şi articole din aluminiu, în valoare de peste 1,5 milioane dolari.

  România a exportat pe piaţa moldovenească, în perioada de referinţă, produse alimentare şi băuturi în valoare de circa 5,6 milioane de dolari, faţă de circa 3,4 milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anilor trecuţi. Cea mai mare parte dintre acestea revine băuturilor alcoolice şi fără alcool – 2,7 milioane de dolari, legume preparate sau conservate – 550.000 dolari, produse de brutărie şi patiserie – 260.000 de dolari, margarină – peste 230.000 de dolari, produse lactate 233.000 de dolari, bere – 24.000 de dolari.

  Datele BNS de la Chişinău atestă o creştere semnificativă a exporturilor româneşti în Republica Moldova la nutreţuri pentru animale, de la circa 24.000 dolari în primele trei luni din 2007, la aproape un milion de dolari în aceeaşi perioadă a anului curent. S-a dublat şi exportul de cereale şi făină, de la 180.000 de dolari în 2007, la 360.000 de dolari în primele trei luni ale anului curent.

  Pe de altă parte, în perioada de referinţă s-a redus exportul la zahăr, de la 70.000 de dolari în 2006, la 22.000 de dolari în 2007 şi la 7.000 de dolari în anul curent. Exportul de carne s-a redus de două ori faţă de anul trecut şi de trei ori faţă de 2006, ajungând la cifra de 111.000 de dolari în primele trei luni ale anului curent.

  În primul trimestru al anului curent, România a exportat în Republica Moldova cauciuc, materiale plastice şi produse derivate în valoare de aproape 7 milioane de dolari, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar de două ori mai mult faţă de 2006.

  Exportul de textile a constituit peste 5,5 milioane de dolari, sau cu circa 70% mai mult faţă de 2007 şi cu 35% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2006. Cea mai mare parte din această categorie revine îmbrăcămintei şi articolelor din îmbrăcăminte – aproape 3 milioane de dolari.

  România a mai exportat peste Prut maşini şi aparate în valoare de aproape 8 milioane de dolari (cu circa 30% mai mult faţă de 2007 şi de patru ori mai mult în comparaţie cu primul trimestru al anului 2006); mobilă în valoare de peste 6,5 milioane de dolari (în creştere cu peste 50% şi respectiv circa 250% faţă de 2007 şi 2006); vehicule şi componente în valoare de 3 milioane dolari, de două ori mai mult faţă de 2007; lemn şi articole de lemn de 1,5 milioane dolari; cărţi, ziare şi alte produse poligrafice de peste 1,2 milioane dolari; încălţăminte în valoare de circa un milion dolari.

  În perioada de referinţă, România a importat din Republica Moldova mărfuri în valoare de aproape 65 milioane dolari, faţă de aproape 47 milioane în 2007 şi 30 milioane dolari în primul trimestru al anului 2006.

  Principala categorie de mărfuri importate din acest stat sunt materialele textile – aproape 13 milioane de dolari, sau de două ori mai mult în comparaţie cu aceleaşi perioadă de timp din ultimii doi ani. S-au importat îndeosebi îmbrăcăminte şi articole de circa 11,3 milioane dolari, adică de două ori mai mult decât a exportat România în Republica Moldova. De peste Prut, în primele trei luni au fost importate şi covoare în valoare de aproape un milion de dolari.

  Republica Moldova a exportat în România fibre, cabluri şi alţi conductori în valoare de circa 13 milioane de dolari, de 15 ori mai mult în comparaţie cu 2007.

  România a importat şi încălţăminte în valoare de peste 8 milioane de dolari, cu circa 30% mai mult decât în 2007 şi de şapte ori mai mult, faţă de primele trei luni ale anului 2006. România a importat încălţăminte din Republica Moldova de opt ori mai mult decât a exportat în această ţară.

  Importul de ulei a constituit o valoare de peste 4,7 milioane de dolari, cifră comparativă cu aceeaşi perioadă din 2006, dar de două ori mai puţin faţă de anul trecut. Cea mai mare parte revine uleiului de floarea soarelui – 4,3 milioane dolari, urmat de cel de soia – 400.000 dolari.

  România a importat şi sticlă şi produse derivate, precum şi produse ceramice de circa 4,3 milioane dolari, de peste trei ori mai mult decât în 2006 şi cu 50% faţă de primele trei luni ale anului 2007.

  Importul de produse alimentare şi băuturi a constituit circa 3,3 milioane de dolari, cu aproape 50% mai mult faţă de 2007, dar aproximativ de două ori mai puţin în comparaţie cu 2006. Cea mai mare parte revine importului de vin – aproape 1,1 milioane dolari, comparativ cu anii trecuţi. Dintre băuturile alcoolice, România a importat din Republica Moldova şi rachiuri în valoare de 350 mii dolari, de zeci de ori mai mult decât în anii precedenţi, când acest produs practic nu era importat din Republica Moldova.

  Printre mărfurile importate din Republica Moldova, din categoria produselor alimentare, mai sunt de menţionat produsele de brutărie şi patiserie – peste jumătate milion dolari (de circa 2,5 ori mai mult decât în 2007), ciocolată – 426.000 de dolari (de aproape două ori mai mult), zahăr şi produse din zahăr – 290.000 de mii dolari (în scădere cu aproape 100%)

  România a mai importat din ţara vecină gips, anhidrit şi ipsos de peste 2,6 milioane dolari; fontă, fier, oţel şi articole din derivate de 2,4 milioane de dolari (de aproape trei ori mai puţin decât a exportat în aceeaşi ţară); hârtie şi carton de 2 milioane de dolari; obiecte din piele de aproape 2 milioane de dolari, mobilă de circa 1,5 milioane de dolari.

  România ocupă locul doi după volumul de comerţ exterior al Republicii Moldova, fiind devansată de Federaţia Rusă.
  Publicat in : Ştiri, Realităţi Economice
  Favorit Printează Trimite unui prieten Articole similare Salvează în del.icio.us

  Iata cum orbiti de prejudecati unii se informeaza in ale economicului la fel de „integrat” ca si in ale istoriei. Acest individ nu scrie el degeaba in ruseste iar cei care au sarit la mine cind a ridicat obiectii INCLUSIV DV D_NA PAVLICENCO ar trebui sa priceapa in sfirsit ca nu insistam noi romanii aiurea impotriva a ce este rusesc in viata basarabenilor.

  Apartenenta la CSI nu este decit o modalitate in plus de a tine magarul legat la gard sa nu cumva sa o ia razna.Cu alte cuvinte CSI e un saivan unde baciul de la Kremlin isi tine „oile” sa nu se rataceasca de „turma”, iar daca incep sa behaie de foame le mai arunca un brat de fin.

  Altfel aceleasi halucinatii de marire a sovietelor..mai lipseste sa ne spuna ca aerul a fost inventat de” Vazduhov”…
  Am o singura informatie pentru 111 California(care e unul diin cele 50 de state americane) are un pib DUBLU fata de RUSIA si PUNCTUM! asa „hartuiti”……Dumnezeule cita alienare!!!!!

 8. Doamna Vitalia!
  Pai despre asta si eu vordeam mai inainte.
  Poliitca avem pina peste cap, insa cu economia stam mai prost.
  Iata de ce am si propus o corelatie mai strinsa cu rominii in esonomie.
  De se sa nu organizam un program de afaceri la nivel de bysiness mic sau mijlociu, locuri de munca, piata de desfacere si altele, sub umbrela PNL?
  Pe orice ou exportat, sticla, cutie,… sa persiste sigla PNL, ca un simbol al corelatiei fratesti si anume sub protectia partidului ?
  Bedeti cum frontistii pe linia de partid implica recoltarea rapitei in Moldova? Bravo lor!
  Si prin aceasta metoda se manifesta, totodata aduchind un suport material si moral chit poporului atit si partidului.
  Iata asta v-a fi o actiune concreta, care cu adevarat ne v-a taia buricul de la matca ruseasca.
  Insa… nici rominii nu se grabesc cu atractia noastra in familia europeana, nici opozitia noastra „не мычит – не телится! „

 9. Da, şi din PIB-ul Rusiei se cheltuiesc sume enorme pentru dezvoltarea arsenalului militar şi pentru păzirea imensului teritoriu rusesc. Să punem la socoteală şi multe vieţi omeneşti pierdute pe altarul militarizării Ruaiei şi a controlării acestui teritoriu. În Rusia e o calamitate să ai un băiat care urmează să-şi satisfacă stagiul militar obligatoriu. Interesaţi-vă caţi tineri militari îşi pierd viaţa anual în Rusia!!!!

 10. Pentru Aurel

  Dumneata ai absoluta dreptate, cred eu, in ceea ce afirmi. Asta a fost miza in URSS – polituca de inarmare pe seama lipsei de prosperitate a societatii, si politica de intimidare a potentialilor dusmani. Dar – URSS – a dat chix. Si politica imperiala rusa, la fel, va da chix in continuare.

  Si relatiile nestatutare, zisa „dedovscina” la noi e mostenita in forma dura tot de acolo. Chiar am spus de la tribuna Parlamentului – din Rusia ne-a fost adusa hotia si betia.

  Cind Karamzin a fost rugat sa caracterizeze printr-un cuvint Rusia, el a spus „Voruiut!” – adica toti fura! Romanul nostru din basarabia a stiut mereu si masura la bautura, dar cu venirea bolsevicilor mai multi au fost transformati in „boseci” – asa le spunea la oamenii care au pierdut masra si rusinea. Iar „boseci” le spuneau rusilor veniti. Sotul meu a invatat la Moscova, fiind trimis de la facultatea d elimbi straine, spaniola, pentru ca fusese medaliat, ca si mine, si atunci „mai sus” insemna Moscova, Leningrad, Kiev, Minsk, Harkov. Ei, iata la Moscova el a vazut mereu alti rusi, adevarati, rusi culti, civilizati, care stau acasa si nu se extind ca in bancul – „Cu cine are frontiere Rusia?” Raspuns: „Cu care tara doreste, cu aceea are frontiera”. Ne-au „eliberat”, dar, de fapt, ne-au ocupat si nu ne mai lasa in pace.

 11. Pentru 111

  Dragul meu,

  Economia insemna expresia concentrata a politicii. Dec, daca nu ai politici corecte, sta pe loc economia.

  Am cutreierat in lung si lat Romania pentru relatii economice. E foarte complicat – romanii nu vin aici decit cu greu, pentru ca nu avem stat de drept, justitie, climat investitional adecvat, oameniid e afaceri onesti sint persecutati si investitotii fara protectie sint alungati, Mai este si ostilitatea antiromaneasca.

  De PNL mai vorbim. Am spus – noi trebuie sa ne intarim pozitiile, dupa care sa ne extindem in sensul invocat de dumneata aici.

  PPCD are istoria sa, cu toate implicantele, dar nu-i invidiez, pentru ca nu accpet pretul pe care il platesc pentru ce au si pot face.

  Despre opozitia noastra, care “не мычит – не телится! “ o sa mai avem ocazii sa discutam. Oricum, ne gindim la toate propunerile.

 12. Doamnă Vitalia Pavlicenco, vă spun în cunoştinţă de cauză că nici germanii, austriecii sau francezii nu vor să audă de RM. Mai mult, nici măcar nu vor să intre pe teritoriul RM. Pentru occidentali, basarabenii sunt mai ruşi decat ruşii înşişi. Se tem de infrastructura, poliţia, rakeţii şi politicienii basarabeni. Se tem de orice, nu ştiu cum i-aţi tratat pe occidentali, dar aşa cum basarabenii urăsc pe romani, aşa şi europenii îi desconsideră în totalitate RM. Un german de la E.ON Iaşi mi-a spus că „Die Bessarabien ist Narrenhaus” etc. Deci nici noi romanii nu ne dam în vant după Basarabia, mai ales că sunteţi „dotaţi cu o ură teribilă fată de tot ce este romanesc”.

 13. Vă rog să mă scuzaţi, d-nă Pavlicenco, dar sub impulsul lecturării unor postări antiromaneşti din Basarabia, cred că am depăşit bunele maniere. Vă rog încă odată să mă scuzaţi!

 14. Pentru 111,

  este ultima data cand va scriu dvs, pentru ca am sa va ignor
  motivul: va contraziceti si vorbiti doar ca sa va aflati in treaba
  (dar e dreptul dvs sa vorbiti oricand, oricat si despre orice)

  O tara este precum un om !

  – unei tari ii trebuie o economie buna, dar ii trebuie sa o viata politica buna, dar ii trebuie si o viata sociala, culturala, si asa mai departe
  fiecare depinde de alta, si a avea doar o economie buna si o politica dezastruasa este ANORMAL pentru provoaca DEZECHILIBRE
  (exemplu Germania nazista: economie foarte buna, politica dezastruasa = RAZBOI)

  – asa si unei persoane care ii trebuie sanatate fizica dar si mintala, viata sociala dar si momente singur (citit carte, etc) orice lipsa acuta a unui aspect duce la DEZECHILIBRU.

  Si la final sa mai adaug ceva: NU ESTE IMPOSIBIL sa le ai pe toate, ci chiar dimpotriva ESTE POSIBIL SI ASA ESTE NORMAL.

  Este normal sa fii un om sanatos, un om intelept (nu zic inteligent), un om cu bun simt, un om care iubeste, etc…
  si o tara la fel este normal sa aiba viata politica sanatoasa (pentru oameni – deci democratie), sa aibe economie buna, sa aiba si viata sociala buna (pensionarii sa fie multumiti si somerii sa aiba venit minim garantat)

  cand UNUL DIN ACESTE ASPECTE nu functioneaza bine, atunci ACEI CETATENI AI ACELEI TARI TREBUIE SA IA MASURI, SA SE RIDICE SI SA VOCIFEREZE ! sa fie cu alte cuvinte VIGILENTI !
  La fel si un om daca il doare ceva, sau nu ii merge bine NU trebuie sa stea sa nu faca nimic, ci trebuie sa se duca la doctor, sau sa se implice in rezolvarea problemei.

  corect dle 111?

  pana la urma nu pot decat sa va respect dorintele si cele exprimate. daca doriti in CSI foarte bine, aveti deja ceea ce va doriti.

  as putea sa va intreb totusi:
  1. VA E BINE IN CSI, ADICA IN PREZENT PENTRU CA SUNTETI DEJA IN CSI ?

  2. VA E BINE CU CONDUCERE COMUNISTA ?

  pentru ca sincer, poate eu sunt cel care gresesc enorm, poate va este bine, si eu cred altfel in mod subiectiv.

  numai bine dle 111,
  Ed

 15. D-na Pavlicenco

  „Am cutreierat in lung si lat Romania pentru relatii economice. E foarte complicat – romanii nu vin aici decit cu greu, pentru ca nu avem stat de drept, justitie, climat investitional adecvat, oameniid e afaceri onesti sint persecutati si investitotii fara protectie sint alungati, Mai este si ostilitatea antiromaneasca.”

  Ei bine D-na Pavlicenco acelasi lucru il faceam si eu la inceputul anilor 90 ca functionar guvernamental prin Europa si nu numai, incercind sa conving diverse companii sa vina sa investeasca in Romania.Am reusit cu foarte mare greutate sa conving citeva companii micute dar tintele mar au ramas neinduplecate : NU PREZENTAM SIGURANTA SERIOZITATE CADRU LEGISLATIV SISTEM POLITIC, DEMOCRATIE SCHIOAPA, REFORME SCIRTIINDE , CORUPTIE GROBIANA ETC

  RECUNOASTETI PEISAJUL???? eu unul cind afirm anumite lucruri o fac PENTRU SIMPLU MOTIV CA AM MAI VAZUT FILMUL ASTA ….

  Aceste probleme nu se rezolva privind catre in afara ci catre innauntru…..

 16. continuare:
  In plus va rog sa retineti un aspect important ROMANIA RENUNTASE OFOICIAL SI DEFINITIV LA COMUNISM si tot nu a fost deajuns.A trebuit sa orbecaim cu tot felul de paleative si modele stupide pina cind a trebuit sa aplicam experienta altora fara sa o mai facem pe desteptii si de abia cam din 2002 a inceput sa iasa soarele si pe strda noastra.

 17. Ed___ !

  Oare chiar nu intelegi?
  Politica e concentrarea posibilitatilor economice si nu invers.
  Deci, in primul rind economia, si apoi….
  Pe stomacul gol se face numai demagogie si nu politica.
  Ca sa educam poporul trebue sa procedam ca la circ.
  Dresarea se face prin aplicarea a ceva „gustos” si nicidecum a discutiilor prostesti la infinit.
  In Moldova se discuta 17 ani!
  Se vede rezultatul?
  Nu observi intentia SUA de a discuta cu transnistria cu inclinarea in domeniul economiei si nu prelungirea la infinit a dibilizmului politic?
  Sau poate d-ta socoti ca SUA sunt mai prosti ca democratii nostri si nu stiu ce propun?
  De ce in asa caz nici cei de peste Prut nu propun nimic mai avantajos in apropierea malurilor dezmembrate?
  Reiese ca si astea sunt prosti?
  Si ce sa facem noi, prostimea si golanimea de popor?
  Iata de ce si am propus sa incepem ceva de la bysiness si economie.
  Stalin mi-a enumerat chiti chiloti a cumparat Rominia de la Moldova – mare scofala!
  Dar de ce desteptul asta nu recunoaste ca odata ce Rominia cumpara metale de la Tiraspol, rominilor lii in sula de Moldova si prin acest comert sustin separatistii?
  Pai daca fratii nostri destepti ii sustin pe separatisti, de ce nu ne sustin si pe noi?
  E una sa cumperi chiloti si alta – metale!

 18. IATA CE SCRIE UN CONCETATEAN DUPA O CALATORIE IN RM:

  „21.07.2008
  Moldova prin goana masinii
  Recent am pornit prin Republica Moldova de la Cahul la Chisinau cu masina.
  O adevarata aventura. Drumurile sunt altfel decat ceea ce scrie pe harta, localitatile nu apar sau sunt undeva unde trebuie sa fii un mare ghicitor pentru a da de ele.
  Spunem mereu in Romania ca avem drumuri proaste. Nu ati vazut drumurile din Republica Moldova! Daca ar fi circulat zilnic numai tancuri pe ele si nu ar fi aratat asa cum arata. Nici o palma dreapta. Totul numai valuri, de parca bitumul a fost turnat de vre-un marinar nostalgic dupa Marea Neagra. Si pentru ca totul sa fie minunat nu exista indicatoare, borne si nici tablite de avertizare in ceea ce priveste distantele pana la urmatoarea localitate. Totul este facut de parca cineva chiar vrea sa te ratacesti.
  Ce frumoase sunt dealurile si ce albastru este cerul…
  Soseaua cu doua benzi de circulatie e lata de pot intra pe ea si trei masini in paralel. Pacat numai ca nu este trafic.
  Drumul curge lin iar de o parte si de alta vedem numai ruine. Sunt ceea ce au distrus oamenii dupa desprinderea de URSS. Fiecare si-a luat partea, mai o giurgiuvea, o caramida, vacile, tractoarele sau bucati din ele etc. Dupa atatia ani ruinele sunt singurele care arata ca pe aceste meleaguri se facea candva si agricultura de mare performanta.
  Azi vezi zeci de hectare numai parloaga. Doar micile petice private sunt ingrijite. Privind ruina stai si te intrebi oare ce fac oamenii de prin sate. Dupa ce reusesti sa intri intr-unul intelegi drama. Populatia este imbatranita, tinerii la munca „afara” iar copii crescuti de bunici. Cine sa mai faca agricultura si mai ales cu ce. Nu sunt masini agricole, benzina si motoria sunt scumpe ca pe la noi iar preturile pentru roada campului parca o bataie de joc.
  Satele trec in goana masinii cu aceeasi saracie. Oamenii sunt posomorati de traiul greu si banii putini iar bucuria parca este starina de aceste meleaguri.
  Dupa peripetii si intortocheri ajung la Chisinau.
  Orasul respira prin noile zone rezidentiale unde vilele neterminate , la alb ( adica doar peretii de rezistenta si acoperisul ) sunt vandute pe sume de minim 250000 de euro impreuna cu un petec de 600 de metri sau mai putin. Privind casoaiele acestea noi, intr-un contrast izbitor cu restul tarii stai si te intrebi ce multe poti face intr-un sat numai cu banii dati de pe una din ele. Proprietarii sunt prosperi si aparent scot bani din piatra seaca. Au businessuri profitabile de unde isi permit astfel de alegeri.
  Viata e scumpa si scumpirile sunt la ordinea zilei. Chisinaul traieste, respira si sufera. E un oras cosmopolit unde limbile si culturile se amesteca.
  Masinile vechi de prin anii 60 sunt intrecute la vre-un stop de ultimul tip de Lexus si cateodata printre ele mai zaresti si vre-un Logan autohton care cu numerele ciudate din Trasnistria parca este de pe alta planeta.
  Sigur ca da : suntem in Planeta Moldova! Aici totul este posibil si totul este permis. E voie sa traversezi pe rosu pentru ca nu stii daca poti pe verde. E voie sa gonesti cu masina prin oras pentru ca politia doarme la umba si alearga dupa ciubucuri. E frumos pentru ca tinerii dau culoare vetii imbatranite. E frumos sa ai denumiri de strazi ca Eminescu si Kogalniceanu iar indicatiile sa le primesti in limba rusa. E bine ca taximetristii nu isi cunosc propriul oras dar sunt simpatici cand suna vre-un politist pentru explicatii de traseu! E frumos pentru ca se simt romani, cel putin unii dintre ei.
  Viata ar fi prea monotona in Moldova fara toate cele ce se intampla. Guvernul sa fie unul comunist dar economia capitalista. Limba de stat sa se numeasca intr-un fel iar oamenii sa o considere romana. Rusii sa se planga ca sunt oropsiti dar sa nu poti face o facultate tehnica sau sa construiesti o dugheana daca nu stii rusa pentru ca planurile se fac in acea limba. Interesant si fascinant.
  Uimire si revolta, durere si speranta.
  Si pentru ca toate sa fie deosebite insasi sediul Consiliului Europei are garduri de beton 2 metri inaltime suprainaltate cu fier terminat in varf cu tepuse! Sa vada omul simplu ca Europa ii primeste la sanul ei si ii trateaza cu respect!
  Si ca toate drumurile si drumul meu se incheie.
  Intoarcerea spre Cahul a fost la fel de „zguduita”. Interesant este ca asfaltul era carpit la un moment dat in noante de roz ! Sa fi fost politica „optimista” a drumarilor moldoveni ?
  Romania este occident cand vii din Moldova. Se vede ca „respira”, ca este cat de cat o ordine si o randuiala a lucrurilor.
  Si cand te gandesti ca pana nu demult eram si noi …..
  Vizitati Republica Moldova pentur ca nu aveti ce regreta.
  E plina de contraste si frumuseti.
  Publicat de Mihai Vintila „

 19. 111 nu fii obraznic ! Scrii numai si numai aberatii ,nu ai niciun fel de studii dar dai lectii in stinga si in dreapta.

  A spus si d-na Pavlicenco si ti-o repet si eu : POLITICUL DETERMINA ECONOMICUL si nicidecum invers ,e prima lectie ce se preda invataceilor de la studii economice…
  Exprima-te civilizat derbedeule ca nu esti la votca cu „drugii”tai…

 20. am sa imi calc pe inima si am sa iti raspund, desi am zis ca nu o sa iti mai raspund niciodata dle 111.

  cu tot respectul pentru ceea ce crezi, dar
  deci „Politica e concentrarea posibilitatilor economice si nu invers.” este cea mai mare aberatie !!!!

  POLITICA GUVERNEAZA ECONOMIA!

  daca nu crezi ia exemplu de la Koreea de Nord – care comunista „pur sange” zace intro saracie de au taiat toti copacii si nu mai au ce manca nici macar scoarta de la copaci.
  sau China care este un hibrid comunist-capitalist (60% comunism pentru prostimea de jos si 40% capitalist pentru liderii partidului comunist si marile companii internationale care au investit acolo).

  pai cum crezi ca au PUTUT INVESTI companii internationale majore SUME IMENSE DE BANI IN CHINA? o TARA COMUNISTA 100% INAINTE DE ASTA?

  Pentru ca POLITIC China a decis POLITIC ca sa se deschida economic si sa GARANTEZE investitiile straine !

  De ce oare Romania pana in 2004 cand am aderat la NATO si pana sa incepem aderarea la UE am fost VARZA dpdv economic, si apoi pana in 2006 crestea economica era clar mai mare, ca apoi dupa iulie 2006 deja cand se stia ca decizia era PENTRU intrarea Romaniei (si Bulgariei) de a intra in UE investitiile au fost RECORD !!! pe acele trimeste si in urmatoarele !??

  Pentru ca un stat a decis printr-o clasa politica anumite principii !!
  si alte state si mai ales companii cu putere financiara ALEG SAU NU ALEG „zone” de investitii adica tari, daca acele tari AU SI RESPECTA ACELEASI PRINCIPII SAU NU !

  intelegi?
  e normal ca o firma rusa sa vina in Transnistria sa investeasca pentru ca stie ca acolo este stationata Armata Rusa si NU A PLECAT NICIODATA DE LA INTRAREA ILEGALA PE TERITORIUL REp.Moldova !!!
  deci investeste pentru ca zona respectiva ii ofera SIGURANTA de catre conducerea acelei zone/tari: ADICA DE POLITIC.

  de ce au investit companiile occidentale in Romania ?
  pentru ca stiu ca Romania este in NATO si urma sa intre in UE !!
  deci investesc in aceasta tara pentru ca le ofera SIGURANTA de cater conducerea tarii: ADICA DE POLITIC.

  Dar Rep.Moldova ??
  La ce investitori se poate astepta?
  Tari NATO ? USA,Norvegia,Islanda? NUU… pentru ca NU este in NATO!
  Tari UE ? Germania,Italai,Franta? NUU… pentru ca NU este in UE!
  Tari CSI ? daaa.. dar cine? Rusia.. mda.. . Ucraina?? care companii?? cele ale miliardarilor de carton ai Ucrainei ? mafiotii ?? si oricum nici macar ei pentru ca au destul loc in Ucraina pentru a investi !!
  si deci cine ? cine mai este in CSI si sa aiba PUTERE FINANCIARA?
  Kazahstan ?? daa.. e tara faina.. dar are teritoriu prea mare si prea multe de facut in propria tara.. .

  si atunci cine? Georgia? Azerbaidjean? Tadjinkistan ?
  :)))
  ce mai investitori…

  si dle 111 TE CONTRAZICI.
  v-am mai spus!

  daca considerati ca „economicul e mai important” atunci daca ati fi presedintele Rep.Moldova incotro ati indrepta tara?

  1) CSI ? investitori ca Rusia (PIB mare doar datorita gazului si exportului de arme), Ucraina saraca?, Georgia in razboi ca voi?, Tadjikistan? ce potential au ???

  2) UE ? investitori ca Germania, UK, Franta, Italia, Olanda, …
  ce potential au ???

  INTREBAREA ESTENTIALA CARE AR TREBUI SA SI-O PUNA ORICE CETATEAN AL REPUBLICII MOLDOVA INDIFERENT DE NATIONALITATE SAU DE CULOARE POLITICA SAU RELIGIE ESTE:

  A)
  A1) de ce vreau unirea cu transnistria ?
  A2) ce naiba sunt eu sa ma integrez in CSI cu state central-asiatice ???!?!!?!? cu tari care au alfabete chilirice, arabe, asiatice ? cand tara mea are alfabet latin ????

  B)
  B1) de ce nu vreau unirea cu romania ?
  B2) ce naiba nu ma integrez in UE cu state europene ??!?!?! cu tari care au alfabete latine ??

  UNDE ESTE LOCUL MEU ?
  UNDE ESTE LOCUL TARII MELE ?

  Oare nu vedeti CLAR CA LUMINA ZILEI ca exista Turcia care doreste in UE, Ucraina doreste clar in UE (cel putin vestul Ucrainei), Georgia vrea in UE, Armenia ar dori in UE ???

  Pai de la Azerbaidjean incolo cu toate tarile cu care se termina in … STAN … cu ele vreti voi sa va integrati ?????

  Este o notiune de common-sens dle 111.
  sa iti dai seama de lucrurile anormale!

  dar daca dvs negati adevarul si realitatea din fata dvs, inseamna doar ca nu aveti acel common-sense.
  iar simtul normalitatii nu se poate invata ci este atribut personal al fiecaruia.

 21. sau sa va formulez intrebarea mai simplu:

  sunteti o tara europeana sau o tara asiatica , dle 111 ?

 22. Pentru Aurel

  Oricit te vei stradui sa ma bagi intr-o oala cu toti, sa stii – eu nu ma dau intrata.

  Imi pare rau sa spun – dar nu imi asum ce se intimpla la noi. Nu am fost la guvernare. Sau poate crezi ca, daca nu am fost la guvernare, nu trebuia sa-mi deschid blog? Pentru ca unii dintre voi vorbiti cu cine va asculta, dar cei care va asculta nu sint si cei care raspund de dezastrul din Moldova. Daca observi parcursul meu politic, eu nu am fost comunista, social-democrata, nu am fost la guvernare, sint cetatenaca romanca din 1992, am luptat ca redactor-sef al ziarului MESAGERUL (1994-1998) impotriva agrarienilor, de 8 ani lupt contra comunistilor, social-democratilor prorusi si a aliatilor lor. SINTEM CU DUMNEATA DE ACEEASI PARTE A BARICADEI. Nu ma impinge in oala cu Stinga antiromaneasca si nu incerca sa-mi pui in circa totul ce ai spus si ce este adevarat. M-as bucura sa spui toate astea lui Voronin si lui Rosca. El crede ca in RM totul este Ok. Daca nu ai citit nimic pina acum pe blog, apoi pe site-ul http://www.pnl.md, nu e vina mea, dar cu fiecare vizitator nu pot sa o iau de la inceput. Eu stiu de atutudinea occidentalilor, am citit in Parlament sute de declaratii, transmisiunile in direct ale sedintelor de Legislativ au fost intrerupte pentru ca eu spuneam multe lucruri deschis contra Clanului Voronin, care creeaza exact situatia de care scrii aici si de care eu raspund cel mai putin.

 23. Pentru Stalinus

  Ce sa spun? Sint de acord, cunosc toate aceste lucruri, am participat si incercat si rasincercat.

  Nu neg deloc legat de privirea dinauntru. Dar nu uita – in spatele a tot ce in Romania, tot Romania sta, insa indaratul la ce e in RM stau cercurile rusesti. Drama autentica a basarabenilor este pozitia geografica, geostrategica, aspectul geopolitic. Convingerea mea e ca, in subterana, se da o lupta pentru unde sa fie RM – in Est sau in Vest, sa urmam modelul vestic sau modelul-nemodel estic. Si sint optimista aici.

 24. Stalinus!

  La derbedeul matale voi raspunde ceva mai moale.
  Ma dobitocule!
  La aceasta afirmatie:
  *** A spus si d-na Pavlicenco si ti-o repet si eu : POLITICUL DETERMINA ECONOMICUL si nicidecum invers ****
  sunt nevoit sa-ti raspund in rusa din simplu motiv ca am studiat in rusa:
  „Бытиё определяет сознание!”.
  Deci repet ma dobitocule!
  Ce politica a impins Rominia sa coopereze economic cu transnistria?
  Chestiile politice sau totusi preferintele economice?
  Despre ce fel de politica vorbeste EDul in economie *** Pentru ca POLITIC China a decis POLITIC ca sa se deschida economic si sa GARANTEZE investitiile straine !***
  Ma omule !
  Daca investitorul are, sau va avea in viitor profit de la investagatiile sale, el va investiga si in iadul dracului.
  Pe el profitul il intereseaza si nicidecum politica. Chind Rusia si-a schimbat orientarea europeana spre cea asiatica bysinesul european nu sa implicat in politica ci si-a luat banii si rusii au ramas cu fundul gol.
  Unde-i poliitca bre?

  Ati vazut cum Rominia coopereaza cu separatistii nostri?
  Sau poate sau inteles pentru inceput politic?
  Ei !
  stalin – deci cine s-a prostit?
  Si mai zici ca nu-ti place adresarea – dobit…!

 25. Pentru Ed______, pentru 111, si nu numai

  RM este un stat romanesc ce trebuie sa devina parte al intregului spatiu politic romanesc si european. Cu estul sa aiba cooperare reciproc aantajoasa si sa iasa din CSI. Asta e pozitia mea univoca.

  Argumentele aduse de Ed_________ sint aproape exhaustive si arata rolul politicii, ca expresie a vointei intelectuale, decizionale, prin care se dezvolta economia. Nu putem rupe una de alta, este o demagogie menita sa faca rau, dar, de fapt, comunistii, tot cerind neamestecarea politicii cu economia, manipuleaza.

  Absolut de acord ca unele „companii cu putere financiara ALEG SAU NU ALEG “zone” de investitii adica tari, daca acele tari AU SI RESPECTA ACELEASI PRINCIPII SAU NU!”

  Numai intrarea RM in NATO va insemna ruperea calului de la gard spre Vest, spre venirea investitiilor, spre spre apariia increderii in acest stat si crearea locurilor de munca, prin venirea companiilor straine si extinderea afacerilor.

  De acord – aceasta unire cu Transnistria, raspedalata, are menirea sa ne tina in loc, sa nu ne unim cu Romania, nici cu UE, sa nu vina NATO.

  Cred ca si gagauzii vor dori in UE, urmind exemplul Turciei.

  Meri lui Ed__________ pentru ajutorul cu aceasta postare.

 26. Pentru 111

  Nu sint de acord cu replica dumintale data lui Stalinus.

  Da, bытиё определяет сознание!”, dar nimeni nu risca sa-si bage banii si sa si-i piarda. Insa in RM poti pierde si ce nici nu ai. Au spus-o mai multi investitori straini si agenti economici veniti cu tot riscul. Nici eu nu accept cooperarea Romania-Transnistria, exista si asemenea cazuri, dar nu ele definesc principiile generale si majoritatea situatiilor. Acestea sint exceptii. Sau nu se cunoaste cistigul si la cine in buzunar intra din exportul de energie electrica de peste Nistru spre Romania? Eu cunosc – mi-au spus expertii. Dar asta nu inseamna nimic definitiv, batut in cuie.

  Dar, 111, nu folosi, te rog, cuvinte gen „ba”, „dobitocule” etc. Nu ne face noua cinste la toti asta. sa cautam cauzele, principii, exprlicatii, solutii, nu s ane jignim. Asta inchide dialogul si eu va multumesc tuturor ca inca nu v-am plistisit.

 27. prosti dar multi

  Sunteti tendentioasa, dna Pavlicenco…

  „derbedeul” lui stalinus l-ati ignorat, dar nu v-a scapat „dobitocul” lui 111.

  De ce oare?

 28. Pentru prosti dar multi

  Nu sint tendentioasa, intr-adevar mi-a scapat, din greseala. Ii chem pe cei mai moderati si mai curajosi sa nu se lase prada provocarilor.

 29. dle 111.

  asa numita zicala „geneza determina constiinta” sau mai bine spus „existenţa determină conştiinţa” scrisa de Karl Marx tatal comunismului !!
  cel care scria ca din cauza ca lumea in care sa nascut avea clase sociale in care altii nu aveau drepturile sa intre, atunci el a gandit sistemul comunist in care sa existe doar o singura clasa: cea muncitoare !

  PROBLEMA ENORMA este ca REALMENTE CE SA INTAMPLAT ?
  cea mai mare clasa sa rasculat sa distruga toate celelalte clase si astfel a fost doar o modalitate de INSTIGARE LA VIOLENTA, LA URA SOCIALA
  sa nu uitam ca bolsevismul si comunismul pe care unii il vad „eliberator” ca dvs dle 111 este de fapt O MARE MANIFESTARE COLECTIVA A VIOLENTEI SI INTOLERANTEI („cine nu e cu noi e impotriva noastra”).
  Dupa inlaturarea oricarei alte clase care se opus, atunci a devenit IPOCRIZIE pentru ca statul desi se afirma comunist a creat totusi o patura mult deasupra ca beneficii: politbiroul (conducerea partidului comunist) care veghea ca partidul sa fie atotputernic mereu pentru totdeauna.

  Apoi a continuat cu distrugerea relatiilor umane profunde, precum LIBERTATEA DE CIRCULATIE toti erau REPARTIZATI in diferite orase pentru diferite munci, cetateanu nu decidea pentru viata lui in totalitate… pentru ca „era partidul supra destept care gandea pentru toti”, apoi a fost ingradita si LIBERTATEA DE EXPRIMARE fapt care a dus la vociferari din clasa muncitoare a celor care nu suportau, fapt ce a dus la infiintarea KGB, Securitatea Romana, etc. care au omorat si suprimat OAMENI pentru a nu permite decat vocea partidului sa fie exprimata, dupa care a intervenit si distrugerea LIBERTATII DE MISCARE prin lipsa a 95% din populatie de a parasi tara (sau eventual doar in excursii in alte tari comuniste), si as putea sa va adaug in continuare.. ce a devenit acest monstru: comunismul.

  Karl Marx a plecat de la ideea de a crea un sistem egal pentru oameni gen crestininsm dar care sa fie ATEU sa nu intre decizia lui Dumnezeu ci doar a OAMENILOR.
  si totul parea foarte bine construit sau macar intentionat dar avea o ENORMA GRESEALA !

  Decizia de a fi atee aceasta politica comunista a fost fatala!!!
  pentru ca decizia de a fi atee a fost pentru ca SE PROSLAVEA EGOUL UMAN impotriva normalitatii generate de legile lui Dumnezeu.

  Si anume: NU POTI FORTA POPULATII SA URMEZE ANUMITA vointa a unui om, a uni conduceri a unui partid, LA INFINIT !! chiar daca au fortat prelungirea acestei nebunii prin manipulari IN MASA puse la cale de psihologi KGBisti cu ratiuni de ura sociala, sau de ura nationala, sau pe ura de difrerente economice, pentru a mentine directia dorita de ei.

  de ce? pentru ca este ANORMAL. este DIAVOLICESC as zice.

  Intr-un final ce sa intamplat? tarile comuniste au rabufnit si au explodat pentru ca OAMENII SUNT FACUT DE DUMENZEU SA FIE LIBERI !
  Liberi sa greseasca!! liberi sa pacatuiasca! liberi sa nu greseasca! liberi sa fie bine .. sau nu…
  Culmea LIBERTATEA este mai importanta decat sanatatea, bogatia, ordinea,etc.

  revenind la „existenţa determină conştiinţa”
  care o consider negativa pentru ca a incercat si ceausescu sa faca in Romania, cu partidul comunism au vrut sa creeze „OMUL NOU” !!
  ESTE fortarea de catre om a crearii unor oameni care sa fie docili si sa nu aiba vointa decat OBEDIENTA fata de partid.
  Bine ca nu au reusit complet!! decat au distrus schilodit mai mult sau mai putin intregi de oameni.

  dle 111, normalitatea este „constiinta determina existenta” !!

  cand in URSS si Romania se faceau asemenea experimente sociale: pionerii de exemplu indoctrinati de mici pentru iubirea pentru partid, etc (existenta determina constiinta)
  in USA un negru vorbea despre libertatile civile, si America devenea din ce in ce mai libera, cetatenii ei erau din ce in ce mai liberi si mai bogati. bogati din punct de vedere moral.
  (constiinta determina existenta)

  Eu cred ca constiinta fiecaruia interioara trebuie sa ne determine destinele!!!
  Si nu existenta din jurul nostru trebuie sa ne subjuge constiinta.

 30. Prosti dar multi : cam ce calificativ ar merita individul pentru urmatoarea
  replica:
  „Stalin mi-a enumerat chiti chiloti a cumparat Rominia de la Moldova – mare scofala!
  Dar de ce desteptul asta nu recunoaste ca odata ce Rominia cumpara metale de la Tiraspol, rominilor lii in sula de Moldova ..”
  „DERBEDEU” mi se pare destul de blind…tu ce parere ai?

 31. Stalinus,
  tatal meu prindea peste la cotul lui Nihaila pe malul astlalt al Prutului,intre Oancea si Falciu,cam vre-o 10-15 km mai jos de Falciu.Daca tot o sa continuati in stilul asta ne inghit apele Prutului si a Nistrului,si pe noi si pe voi-ceea ce inseamna ca ne bate Dumnezeu ac nu stim sa ne intelegem frateste.
  Cind vii la Cahul?

 32. Nina …as vrea sa stiu si eu, dar vreau sa vin in Moldova libera ,libera de ocupatia comunisto-sovietica ca nu suport….

  Pentru cine ii intereseaza: de ce face Romania comert cu Transnistria??
  Din doua motiive;
  Unul strict comercial (pret)
  Unul politico-strategic : prima lege a comertului : daca vrei sa ai succes trebuie sa ai un rol determinant in piata: ori controlezi marfa ori desfacerea.
  Romania aexact asta face acum vrea sa devina principalul partener economic in zona ,inlocuind Rusia..In RM e aproape si in Transnistria la Fel .Ati uitat cum ati chitait de durere cind nu va mai luau rusii vinul???
  Dar astea sunt fineturi pe care nu orice bolovan care citeaza din Marx poate sa le priceapa…

 33. Satlinus,
  multumesc mult pentru aceste explicatii,prin care vedem si noi tendintele adevarate ale Romaniei,nu le stim noi astea de dincoace.
  Si iaras ajung la ideea ca tre sa comunicam mult,cu toti si pentru toti,pina la urma se vor spala creerii de stiinta lui Marx si a altora.
  Asa e,dar cu rabdarea treci si marea.
  Credem noi ca nu a mai ramas mult.
  Tu ce zici?

 34. prosti dar multi

  Stalinus,

  Daca te intereseaza cu adevarat parerea mea, eu cred ca cel care nu poate argumenta fara atacuri la persoana oponentului nu se deosebeste cu nimic de comunistii, pe care ii criticam anume pentru asta.

  Iar cei care observa numai paiul din ochiul oponentilor de idei nu se deosebesc cu nimic de … sa zicem NIT.

  Asta pentru ca m-ai intrebat. Eu, de-o vorba, eram gata sa raman filosof.

 35. prosti dar multi:

  Ma intereseaza parerile tuturor oamenilor civilizati si de buna credinta mai ales.Cind ti-am pus intrebarea ,n-am facut-o ca ma plictiseam ci mai mult ca un test de buna credinta ,pentru ca am observat ca te-ai grabit sa-i faci obsarvatii Vitaliei Pavlicenco .
  Raspunsul pe care mi l-ai dat m-a dezamagit si nu neaparat ca nu mi-ai dat satisfactie ci pentru ca ai preferat sa te invirti in jurul cozii.N-ai ametit?

 36. Nina: mi-e greu sa spun cu precizie…Sigur comunistii sufera de uzura puterii…indubitabil, dar nu sunt foarte sigur ca basarabenii vor fi in stare sa priveasca limpede…

  S-au depus eforturi URIASE din partea Rusiei pentru a va mentine pe orbita lor ,au investit in crearea de partide noi cu poleala proaspata dar cu interior putred , veti avea o misiune foarte grea.
  Tot ce pot eu sa promit este ca voi fi aici pe forum sa-mi dau cu parerea cu riscul sa fiu facut albie de porci ca sai pina acum…

 37. prosti dar multi

  Stalinus,

  Eu nu stiu cati chiloti a cumparat Romania de la noi, si nici ce afaceri au facut unii in transnistria. Nu ma pot pronunta, pentru ca nu cunosc suficient de bine lucrurile.

  „Testele de buna credinta” mi se par deplasate, asa cum eu nu am jurat credinta nici uneia dintre parti. Daca nu te superi vreau sa traiesc fara a fi pe orbita nimanui, si fara ca cineva sa fie indreptatit sa astepte de la mine sa vin sa-i pup mana (sau alte parti ale corpului).

  La fel de neadecvate imi par incercarile de a eticheta oamenii ale caror pareri au tot atata drept la existenta ca si ale noastre. (Mai ales cand este vorba de alegeri, practic, la tema „oul sau gaina”)

 38. prosti dar multi

  Cat despre „observatie” – ma includ si eu sa imbunatatesc clasei politice. Asa inteleg eu lucrurile si aici vad necesitatea de imbunatatire, clasa noastra politica avand un defect mare si comun – dorinta de a discuta numai cu simpatizantii. 🙂

  Sper ca dna Pavlicenco nu se supara. 🙂

 39. Imi place ultima postare „prosti dar multi”. Ai observat bine. 🙂

 40. prosti dar multi

  multumesc, socolenco, dragut din partea ta 🙂

 41. Pentru prosti dar multi

  De ce nu pui virgula dupa prosti?

  Repet – nu-mi asum reprezentativitatea pentru toata clasa politica. Pot avea si eu o opinie despre asta -ca mai multi politicieni se cam considera „vajnici si nujnici” si nu au timp pentru dialog. In timp ce dialogul si transparenta sint leacurile tuturor bolilor, inclusiv sau, in primul rind, politice. Sint si cuvintele de ordine in felul de a fi si activa al celor din Occident.

  Insa, e si al doilea capat al batului. Iata eu mi-am deschis blog. Sa recunoastem – este un „ghembel” pe cap. Acum unii – cum s-a intimplat si la PROTV – spun ca, de cind cu blogul, nu mai dau pe la Parlament. Am fost la spital si a coincis lipsa mea din cauza spitalului cu ultima saptamina de sedinte din sesiunea de vara a Parlamentului. Acum unii spun – uite, domnule, are timp femeia asta sa tot discute pe blog. Adica nu face altceva nimic. Cind, de fapt, am cele mai multe interpelari in Parlament si ma culc in fiece noapte – cu acest blog – pe la 3.00.

  Dar – care e folosul de a discuta? Este sau nu este? Oare nu discutam intre noi, cam intre aceleasi persoane?

  Si ultimul lucru – de cind mi-am deschis blog NU AM FOST NEVOITA sa sterg decit 3-4 mesaje indecente in prima zi. Dupa aceasta niciodata nu am mai fost in situatia sa o fac.

  Prin urmare – la care mesaj al vreunui nesimpatizant nu am raspuns? Ca am facut-o bine, ca nu prea – am si eu, ca tot omul, limitele mele intelectuale si de cunostinte. Dar nu am ignorat sau sfidat pe nimeni. Mi se pare ca nici pe prosti, dar multi…

 42. prosti dar multi…………

  Buna credinta inseamna sa fii corect si sa nu alterezi realitatea sa nu ocolesti subiectul si sa nu umbli cu fofirlica ….dar se pare ca cer prea multe de la tine …….intelegi mataluta? era destul de usor ….

  prosti dar multi……hmm…

 43. „prosti dar multi” sa stii ca in privinta „dorinta de a discuta numai cu simpatizantii.” este intradevar foarte buna observatia dar ai dat cu nuca in perete, sau mai bine zis cu „bata in balta” in privinta dnei Pavlicenco.

  „dorinta de a discuta numai cu simpatizantii. ” poti sa o atribui cu fapte comunistilor ! se observa clar cand sunt prezentate stiri la tv nationala cum voronin discuta el frumos … vai… si foarte civilizat cu un LINGAU OBEDIENT 100% (ADICA care nu isi permite de a avea o opinie proprie si este de accord fara cartire in toate privintele) pentru a da impresia de importanta lui voronin ca are dreptate.
  de fapt o mascarada rusinoasa…

  in schimb pe formulul dnei Pavlicenco cu fapte(dovezi) se vede ca scriu persoane in mod civilizat dar CARE AU OPINII DIFERITE.

  dealtfel aceasta senzatie de „dorinta de a discuta numai cu simpatizantii. ” este una generata de senzatia ca „electoratul nu este ascultat de politicieni” !
  ceea ce este foarte adevarat pentru anumite partide politice.

  sincer din ce am citit si vazut la voi, oricum partidele liberale sunt pe departe cele mai TRANSPARENTE si COMUNICATIVE cu societatea civila!
  trebuie sa o recunoastem.
  Datorita acestor calitati excelente si care constrateaza cu celelalte partide atat de mult, eu sincer nu inteleg de ce le este greu unor sa decida pe cine sa voteze!

  cel putin asa cred eu personal.
  pentru ca daca ar fi dupa mine un parlament format doar din partidele liberale (si eventual maxim si AMN) SIGUR AR REZOLVA TOATE PROBLEMELE Rep.MOLDOVA si ar fi in stare o asemenea clasa politica, un asemenea Parlament al Rep.Moldova cu acesti componenti nu numai sa o scoata din afundatura in care este, dar sa o si puna pe roate.

 44. PS doar o curiozitate dle „prosti dar multi”, pentru ca cred ca aceste (mici) greseli care le faceti desi mi se pare ca sunteti foarte inteligent sunt datorita varstei. sunteti minor?
  scuze de intrebare daca este prea ciudata sau personala…

 45. prosti dar multi

  Despre care greseli e vorba, Ed?
  Nu cred ca textele mele sunt cu totul neingrijite, chiar daca, pe alocuri, lipseste vreo virgula.
  Nu, nu sunt minor.

 46. prosti dar multi

  „Dar – care e folosul de a discuta? Este sau nu este? Oare nu discutam intre noi, cam intre aceleasi persoane?”

  Depinde de scopul acestui blog. Discutia poate fi utila doar daca produce ceva, de exemplu, noi idei. Blogul este un instrument, cu ajutorul lui, de exemplu, puteti afla de la oameni ceea ce ei nu v-ar spune altfel.

  Daca, insa, acest blog va transforma pe Dvs in robul lui, si chiar va face sa va culcati la 3.00 in fiecare noapte, pentru ca intretineti niste discutii care nu au nici o valoare aplicata… 🙂 (aici s-ar potrivi o mutrita care strange din umeri)

  In general, Ed a intuit corect lucrurile cu electoratul care nu e ascultat de politicieni. Si nu in sensul ca eu as fi scris o petitie (sau un mesaj pe blog) si nu am primit raspuns, ci mai degraba in sensul ca sute de mii de oameni au o problema, care insa, nu se regaseste pe agenda politicienilor. Nici macar inainte de alegeri.

  Odata la 5 ani politicienii se tot dau la electorat cu chestiuni de politica externa – Romania sau Rusia, CIS sau NATO, Mitropolia aia sau ailalta.
  + traditionalele „bunastare, crestere economica, protectie sociala etcetera etcetera”.

  Tot astept sa apara un politician care sa spuna ca daca vine la putere, politia o sa ma pazeasca pe mine, nu pe dansul, ca drumurile in sate o sa fie drumuri, nu rape, ca satele vor iesi din evul mediu si vor avea canalizare, ca posturile in serviciul public se vor lua prin concurs, ca organele de tutela isi vor bate capul de copiii cu parinti peste hotare, si tot asa…

  Partidele noastre nu se gandesc la asa ceva. Ele discuta
  a) cat e de prost (rau, corupt) adversarul
  b) cat e de prost (vinovat, neinformat, manipulat) poporul ca il sustine
  c) cat suntem noi de altfel
  d) Concluzia logica, in cor: Jos Ala, Traiasca Cutare.

  Asta numesc eu „a discuta cu simpatizantii”.

  Nu se refera concret la Dvs. – este mai degraba un portret colectiv al clasei noastre politice.

 47. Pentru prosti dar multi

  Vad ca nu vrei sa pui virgula dupa prosti, dar corect ar fi sa o pui. Intre altele, o porecla a mea era virgula, altele doua erau mnogostanocinitza si tanculet.

  Azi chiar vreau sa spun ca vad si persoane noi, dar si revenirea celor care au mai fost. Deja ma preocupa sa fac fata prin raspunsuri.

  Pai daca sute de mii de oameni au o problema care nu se regaseste pe agenda politicienilor, inseamna ca dialogul ori nu exista, ori e insuficient.

  Oricum, mesajul si sugestiile plasate aici -„politia o sa ma pazeasca pe mine, nu pe dansul, ca drumurile in sate o sa fie drumuri, nu rape, ca satele vor iesi din evul mediu si vor avea canalizare, ca posturile in serviciul public se vor lua prin concurs, ca organele de tutela isi vor bate capul de copiii cu parinti peste hotare, si tot asa… – promit ca le vei regasi in platforma noastra electorala.

  Insa, repet – nu ma baga in portretul colectiv al clasei politice cel putin din motivul ca nu sint agreata de cei ce ar face un bun potret colectiv. sa ma bagi atunci cind – doar ca un exemplu – Serafim Urecheanu va coresponda cu dumneata pe un blog si-ti va raspunde EL, nu Victor Osipov.

 48. prosti, dar multi

  Tanculet vi se potriveste. 🙂

 49. prosti, dar multi

  Dvs va deosebiti de ei prin faptul ca aveti energie, inteligenta si perseverenta, asta va face, indiscutabil, un personaj pozitiv prin comparatie.

  Dar aveti si o mare asemanare – lipsa unui mesaj „sexy”. 🙂

 50. prosti dar multi

  Ei, hai… Daca pun si virgule, astept moderare pana dimineta… 😕

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *