Declaratie cu privire la minciunile Puterii si la ilegalitatea Partidului Comunistilor in R.Moldova

Declaratie citita de deputatul Vitalia Pavlicenco in finalul sedintei
Parlamentului de la Chisinau din 27 iulie 2006

Recent, Parlamentul a discutat initiativa privind iesirea R.Moldova din CSI. Am fost martorii defilarii lipsei de caractere in politica noastra, desi argumentele privind impactul negativ al aflarii, in acesti ani, in CSI au fost mai mult decit convingatoare.

Comunistii au sperat ca parada lor de loialitate fata de CSI le va aduce dividende politice, preturi reduse la gazele rusesti si readmiterea vinurilor si divinurilor pe piata estica. A trecut si Summit-ul G8, pentru care cadoul de respingere de catre Guvern si comisiile parlamentare de la Chisinau a initiativei de iesire din CSI a trecut neobservat. Strategii lui Voronin au dat gres, ca si in toate celelalte cazuri, ce au adus Moldova in situatia cind merge in niciunde, raminind fara aliati.

A dat chix si invocarea alinierii R.Moldova la politicile Georgiei si Ucrainei fata de CSI. Patru Presedinti ai fostelor state sovietice – Armenia, Turkmenistan, Georgia si Ucraina – nu au participat la forul Comunitatii, unde a poposit, insa, total nefericit, multstimatul nostru sef european de stat Voronin. Trist si neinteles, el accepta summit-uri informale cu alergari de cai, in timp ce dezastrul in tara atinge apogeul, iar deznadejdea pune stapinire pe oameni. Se epuizeaza ultimele lor asteptari, toti incepind a intelege – la numai un an de mandat repetat al Presedintelui comunist – ca vine o iarna fierbinte la capitolul «PRAPAD».

Iar conducerea comunista continua sa umble cu minciuni. Declara – si Voronin, si Tarlev – ca autorii initiativei privind CSI si-ar fi retras-o pentru ca, sa va cruciti, nu alta! ar fi inteles, prin argumentele comunistilor, irationalitatea parasirii. Va amintiti – la microfoane s-au inghesuit deputati nostalgici, ce au pus intrebari mai mult decit naive, nefondate pe date si analize. Iar cuvintarea liderului Fractiunii comuniste, ca si argumentele sefului statului, sint in afara elementarei responsabilitati – cine spune in politica «niciodata»? Voi poate nu veti iesi din CSI, insa noi, oameni politici proeuropeni, la sigur vom iesi!Tovarasi demnitari comunisti! Nu mai promovati minciuna la nivel de stat! Am retras initiativa pentru a evita un vot fatal contra iesirii din CSI, in speranta ca, in 6-12 luni, va intelege cum stau lucrurile toata clasa politica si tristetea de pe chipul lui Voronin se va materializa intr-o initiativa luminoasa de rupere a calului de la gard, adica de iesire din CSI. Altfel cum sa intelegem initiativa de reziliere, de catre R.Moldova, a Tribunalului economic al CSI, depusa de Voronin la numai 5 zile dupa initiativa noastra? Cit veti mai sta in doua luntri, pozitie ce a prabusit pe toti si intotdeauna? Nu am vrut expunerea definitiva a clasei politice din R.Moldova, dar am chemat la reconsiderarea pozitiei duplicitare in favoarea unei pozitii clare si univoce.

Daca Georgia si Ucraina nu au participat la summit-ul CSI, sa credem ca Voronin a participat pentru ca se reorienteaza spre Uniunea Rusia-Bielarusi-Moldova?

In situatia cind Rusia sprijina deschis separatismul, acorda tot felul de asistenta regimului calificat si de Voronin ca si banditesc si criminal, sfidindu-ne in mod mai mult decit evident, cind Rusia cheama Grupul celor 8 «sa nu prea observe ce se intimpla in spatiul postsovietic», cum sa mai speri ca va miza pe Chisinaul fara o politica limpede in vreun domeniu? Nimeni nu va respecta o conducere fara demnitate, care merge la summit-uri informale dupa principiul «satul arde, iar baba se piaptana pe la alergari de cai!» Unde este parteneriatul in cadrul GUAM, al Forului Optiunii Democratice, al statelor care, chipurile, si-au ales definitiv calea independentei, incercind sa iasa din sfera de influenta ruseasca, sa obtina retragerea trupelor rusesti si solutionarea conflictelor conform standardelor internationale? Cum poti mima in continuare disponibilitate pentru cooperare civilizata, cind Rusia sprijina un referendum anticonstitutional pe teritoriul unei parti a pamintului nostru, calcind peste principiile sfinte de relatii interstatale? Cum?

Vom incerca sa spunem azi franc de ce si cum. Situatia de impas a R.Moldova este cauzata integral de incapacitatea de guvernare a comunistilor intepeniti in trecut, care ne tin in coada Europei, urmarind un singur scop – imbogatirea unor clanuri prin genocid spiritual, social, economic, adica national. Raportul prezentat de expertii americani la recenta conferinta internationala dedicata dezghetarii conflictelor postsovietice, raport si eforturi salutate de guvernarea comunista, ne arata fara echivoc: R.Moldova e populata de români, ce vorbesc limba româna si nedreptatea istorica abatuta asupra acestui pamint e dedicata conjunctrii geostrategice. Iar comunistii, prin insesi natura lor, nu pot face fata noului context geopolitic si trebuie sa plece.

Trebuie sa plece cu atit mai mult cu cit – si o spunem azi, poate pentru prima oara, sus si tare Partidul Comunistilor activeaza ilegal in Republica Moldova! Reamintim: la 23 august 1991, pornind de la politica antipopulara, dusa de Partidul Comunist din Moldova, partid care a uzurpat puterea si s-a substituit organelor puterii si administratiei de stat, partid care a fost organizatorul represiunilor si deportarilor in masa, al colectivizarii fortate, al foametei planificate, devalorizind si nimicind metodic si sistematic cultura nationala, obiceiurile si traditiile populare, limbile nationale, falsificind istoria, Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova a adoptat Hotarirea nr.683-XII «Cu privire la Partidul Comunist din Moldova», in care, «in temeiul Decretului cu privire la puterea de stat, articolelor 4 si 7 ale Constitutiei Republicii Moldova, a hotarit: «Se interzice activitatea Partidului Comunist din Moldova pe intreg teritoriul republicii».  Urmatoarele puncte ale Hotaririi vizeaza nationalizarea averii Partiului Comunist, luarea de catre Guvern sub paza a bunurilor nationalizate, transmiterea  tuturor documentelor si materialelor de arhiva vizand activitatea Partidului Comunist din Moldova, sistarea de catre Banca Nationala a Moldovei a tuturor operatiunilor banesti potrivit conturilor PCM si varsarea tuturor mijloacelor banesti in bugetul republicii.

Peste numai doi ani, in 1993, un numar de 91 de deputati, adreseaza o Interpelare Parlamentului, pornind de la ideea ca «unele decizii ale Parlamentului, Prezidiului sau cer o noua interpretare de pe pozitiile zilei de azi», cer repunerea in legalitate a Partidului Comunist. Pe data de 7 septembrie 1993 Prezidiul Parlamentului adopta hotarirea nr.1595-XII, semnata de Petru Lucinschi, «Despre interpelarea celor 91 de deputati ai poporului si demersurile unor grupuri de cetateni cu privire la Partidul Comunist din Moldova», in care se spune, in art.2, ca «cetatenii Republicii Moldova au dreptul sa se asocieze in organizatii de partid comuniste in conformitate cu prevederile Legii privind partidele si alte organizatii social-politice in conditii juridice egale cu alte partide si organizatii social-politice».  In art.4 se spune ca «prezenta hotarire intra in vigoare la data publicarii».

Insa aceasta hotarire, nr.1595-XII, din 7 septembrie 1993, prin care se recunoaste dreptul cetatenilor R.Moldova de a se asocia in organizatii de partid comuniste, adica de repunere in legalitate a partidelor comuniste, nu a fost publicata in presa oficiala si nu a intrat, deci, in vigoare. In felul acesta, astazi este in vigoare Hotarirea Parlamentului Republicii Moldova cu privire la Partidul Comunist din Moldova, nr.683-XII din 23,08.91, al carei prim-punct din partea rezolutiva spune ca “Se interzice activitatea Partidului Comunist din Moldova pe intreg teritoriul republicii”. In nomenclatorul legilor si altor documente oficiale adoptate lipseste hotarirea nr.1595-XII.

Constatam, astfel, ca Republica Moldova este condusa de o formatiune ilegala, de aceea nu e de mirare ca uzurpeaza puterea in stat si distruge intreg sistemul public. Cerem Ministerul Justitiei si Procuraturii Generale sa se pronunte neinfluentat asupra acestei situatii de senzatie in R.Moldova, sa anuleze inregistrarea Partidului Comunistilor si a altor partide de esenta comunista. Iar noi trebuie sa intelegem cu totii – declinul fiecaruia si al tuturor ni se trage de la reaparitia ilegala in scena politica moldoveneasca a comunistilor, care nicaieri si niciodata nu au avut succes, generind tragedie si dezastru, crime impotriva umanitatii, care nu au avut si nici nu vor avea nimic in comun cu valorile democratice, nationale si europene, cu democratiile europene, spre a caror familie aspira, prin vocatie, populatia din Republica Moldova.

Solicitam opinia publica de la noi si de peste hotare sa ia cu atentie act de aceasta realitate si sa contribuie la oprirea degradarii continue a vietii in R.Moldova, care are loc prin uzurparea totala a puterii in stat de catre o clica de falsi si ilegali comunisti, catarati la putere prin abuz juridic.

Chisinau, 27 iulie 2006

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
 1. Pentru prosti, dar multi

  Pai de ce de doua ori pui virgula, dar o data nu pui?

  Si ce o fi incifrind constatarea privind „lipsa unui mesaj „sexy”. Ca am chiar devenit curioasa…

 2. prosti dar multi

  Un mesaj „sexy” inseamna unul care sa te faca sa te simti ca esti cel mai dorit cetatean pentru un politician anume, care isi bate capul anume pentru tine si pentru problemele tale si nu poate dormi noaptea de tare ce vrea sa te faca fericit*. 🙂

  Si trebuie chestia asta sa sune asa de convingator, si sa arate asa de frumos (ambalat si cu nelipsita panglica de atlas) incat pur si simplu sa nu poti rezista si sa vrei sa votezi pentru chestia asta.

  –––––––––––
  *Ca in poezia

  Утром мажу бутерброд
  Сразу мысль – а как народ?
  И икра не лезет в горло
  И вино не льётся в рот.
  😀

 3. Pentru prosti, dar multi

  Recunosc sincer – ca politician im bat capul pentru oameni si problemele lor, se intimpla rar si sa dorm bine noaptea, dar poate ca inca nu-mi reuseste sa o spun atit de convingator, incit sa nu puteti rezista si sa vreti sa votati, dar ne mai gindim.

 4. Pentru prosti,dar multi
  Va dau dreptate cu mesajul „sexy”.Si nu am vazut nici eu si nici nu am auzit un politician din Moldova , care ar avea un atare mesaj.
  Acest fapt ma determina sa aleg un TANCULET si nu un mormoloc.
  Daca doriti , incerc eu sa va scriu mesaje ….uni-sexy.Si nici macar nu trebuie sa ma votati.
  Care probleme le v-om aborda la inceput: economice sau politice? Eu voi incerce sa comunic cu DVS pe cit se poate de uni-sexy.Si DVS sa faceti la fel.Asa v-or invata mai multi sa comunice placut, fara sa se cunoasca.Pina la urma poate ne si place OPERA…

 5. prosti dar multi

  pentru 001

  nici o problema.
  Albele incep si castiga? 😉

 6. Pentru Prosti,dar multi:
  „Nici o problema?”
  Nu va cred!
  „Albele incep si castiga?”
  Nimic „sexy”in acest mesaj!
  In „SEXY’ e bine daca „castiga” ambele parti . In mod contrar nu vad nimic „destul de sexy”!
  Ceva mai „sexy” cunoasteti?

 7. Pentru prosti ,dar multi:

  Unde ati dfisparut? Ma rog la Dumnezeu si sper , ca nu s-a intimplat nimic rau cu DVS, prosti , dar multi.
  Cum credeti, ce trebuie sa faceti DVS, prosti,dar multi, ca tot neamul nostru si al DVS sa poata trai decent , sa poata avea un mesaj ” sexy” si in realitate nu numai in vis ?
  Ne-am inteles doar sa ne invatam sa comunicam cu mesaje „sexy”!?

 8. Pentru prosti, dar multi:

  Mesajele ” Sexy” au luat sfirsit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *