De ce nu va includeti sa imbunatatim clasa politica?

Am vrut sa raspund vizitatorului fidel al blogului, pe nume Che. Dar am decis sa plasez si eu un microstudiu, pornind de la comentariul sau.

Am promis sa comentez  o interventie despre clasa politica. Am introdus chiar pe blog o rubrica noua, «Noi, romanii». Nu cred ca suntem un popor de sclavi. Noi sintem abandonati si sintem copaci fara padure. R.Moldova nu are traditii de statalitate. Spre deosebire de baltici, noi nu am avut un stat inainte de 1940, cind am devenit victima Pactului Molotov-Ribbentrop. Au fost apoi deportari, foamete organizata, bagari in gropi cu var, decimari si genocid antinational, antiromanesc, in general. Astea sint lucruri cunoscute, sint crime ale comunismului care trebuie condamnate. Si nu le putem uita  cind incercam sa ne explicam de ce sintem cum sintem. La acestea se adauga cele spuse in postarea ” Ne regasim sau nu ne regasim in acest microstudiu” despre romani.  Ca romani sintem – oricare au fost deznationalizarile, menite tocmai sa ne lipseasca de identitate si de constiinta nationala. Ca sa ai un Moise, trebuie sa ai caractere si spunea un rege roman ca noua ne-au lipsit cel mai mult caracterele. Iar ele au lipsit pentru ca a fost indusa mereu in Basarabia o mare si puternica frica, pentru a ne transforma in ceea ce s-a numit, dupa restructurare, «mankurti», adica oameni fara memorie istorica, fara mindrie nationala, fara necesitate de cheag si de solidarizare. De aceea, s-a mizat atit pe eliminarea Istoriei Romanilor. Voi posta un material ulterior despre cum – pas cu pas – s-a lucrat de la Presedintie pentru inlocuirea metodica a Istoriei romanilor cu Istoria integrata.

Apoi, mai recent, o cauza a fost ca majoritatea oamenilor bagati sau scosi in fata au colaborat cu securitatea. Ei au fost si mai sint santajabili si, de aceea, au facut guvernari prorusesti. Pentru ca i-au tras de sfori ca pe papusi. Daca pina si PPCD-ul a «fost domesticit» , ce sa mai spunem de altii ?

Halul in care acest pamint multpatimit, cazut din istorie si din chiar georgrafie, cum spunea cineva, a ajuns sa aiba oameni fricosi, dependenti, mutilati sufleteste, speriati, este ca am fost la o intersectie, unde Rusia, puternica, a inteles ca se pot face experimente si le-a facut.

Intr-un comentariu foarte recent de pe olvia-press, denumit «Manevrele politicii moldovensti», semnat de un comentator transnistrean, scrie ca «Lupta» impotriva romanizarii Moldovei, pusa la cale de comunisti, i-a adus dividende lui Voronin si partidului sau. Ei au recistigat populatia prorusa si partea de electorat ce se considera etnici moldoveni si nu vor unirea cu Romania. Demonstrarea spiritelor antiromanesti a adus dividende relatiilor moldo-ruse, pentru ca Moscova e contra unirii Moldovei cu Romania. Aceasta unire ar insemna pentru Kremlin pierderea influentei in zona, inclusiv economica.»

Iata de aici se iau toate celelalte, care ne influenteaza sesizabil sau insesisabil. Apare si problema Romaniei, a Vestului. Insa ei inca nu au decis ce ar face cu noi. Mai asteapta, cred eu, pina in 2009, dupa care vor lua niste decizii.

Aceasta realitate a capului plecat, pe care sabia nu-l taie (dar nici soarele nu-l vede) este un adevar trist, dar vine din amaraciunea deceniilor, pe parcursul carora moldovenii-romani au fost umiliti, abandonati, distrusi si folositi. Iar rinza vine de la necesitatea de adaptare, din lipsa de educatie, din putinul pe care il atinge un sarac si i se pare ca a realizat mult, pentru ca nu a avut alte realitati, circumstante sau posibilitati.

In ceea ce priveste prostul intre intelepti si inteleptul intre prosti. Si asta vine de la neputinta, de la ingustimea posibilitatilor, lipsa orizonturilor, care ne-au fost harazite de soarta ce ne-a situat geopolitic intre doua lumi. Sintem cu vocatie europeana, dar sintem sub o mare influenta estica. Sintem occidentali, dar, desi latini, sintem ortodocsi, asta trasind, parca, o linie de demarcare politica si religioasa intre Europa si ceilalti. Poate avansarea Ucrainei va muta aceasta frontiera, si pentru noi, mai spre Est.  Adica tot un popor slav sa ne salveze pe noi, latinii, romanitatea orientala.

In privinta viorii 2, a “eminentei cenusii”. Toate cele spuse mai sus explica si egoismul in partide, unde liderul crede ca, daca are bani, are si minte. Dar nu e asa. Exista aici un semn de intrebare – pai daca ai bani, trebuie sa insemne ca ai stiut sa ii faci si esti si un destept. Dar oare cum s-au facut la noi banii – cu mintea sau cu mintea colectiva de a fura? De aceea, nu intotdeauna banii si intelecti se suprapun, nu merg mina de mina si incep orgoliile, frustrarile.

Neajunsul cel mare este invidia, care provine tot de pe aici. Ar insemna ca cel cu bani, sau cel caruia i se aduc bani si e lider, trebuie sa aiba si caracterul, puterea sa promoveze ceea ce i se cere pentru acei bani. Daca nu e asa, contraziceti-ma.  Si sa-mi demonstrati ca nu exista o legatura intre banii liderilor politici, provenienta lor si politicile promovate. Nu veti putea.

«Mai e un aspect care merita subliniat: in Moldova totul se trece prin prisma etnica: roman, rus, bulgar etc. » – a spus forumistul Che.  Cei de alaturi de romani au fost educati sa fie asa, mai exact, nu au fost educati sa fie altfel. Oare e normal intr-un stat ce exista de 17 ani sa aiba limba de comunicare interetnica limba altui stat ? A fost un compromis in anul 1989, cind mai mult nu s-a putut. Dar acum nu mai poate fi asa. Pentru ca nu e bilingvism cind eu stiu doua limbi, iar tu – doar limba rusa  – si pretinzi ca eu sa-ti vorbesc in limba rusa. Deci, politica de integrare a neromanilor in societate nu are loc. Si e un cerc vicios. Trebuie schimbata mentalitatea, sa fie omogenizata societatea, sa fie mai usoara si fireasca aceasta comunicare. Insa puterea votata mereu este rezultatul aceste neintegrari a neromanilor, care voteaza etnic. Mi-au spus mai multi neromani: noi vedem si intelegem ca acesti comunistii sint la putere si fac matrapazlicuri urmare a votului dat de noi. Adica, s-a dat cetatenia zero in 1990 (la baltici asta nu a fost), dupa care romanii lucreaza azi peste hotare, iar neromanii ne decid cine sa ne conduca, instalind Legislative si Guverne antiromanesti.

Deputatii PNL au colectat deja 26 de semnaturi pentru modificarea denumirii limbii romane in Constitutie. Daca azi ar semna deputatii PPCD, deputatii lui Braghis si citiva independenti, plus Untila si Urecheanu, am putea depune initiativa la Curtea Constitutionala. Dar cind i-am spus unui frontist sa semneze, m-a intrebat – ei si cine o sa ti-o voteze ? Bine, bine, dar daca vrem ca viitorul sa se implineasca, prezentul trebuie sa propuna. Intre 1998 si 2001 PPCD a facut multe initiative sa-i dezavueze pe Snegur si Diacov, noi, PFD, am semnat totul, dar acum, cind noi propunem, PPCD nu semneaza, asa cum nu a semnat nici initiativa de modificare a art.11 privind neutralitatea. Asta cum vine ? E bun doar ce fac eu ? Eu asa nu am procedat niciodata.

Si asta e clasa politica. Dar va pun si eu o intrebare. Daca situiatia e asa cum e – de ce nu va includeti si voi sa imbunatatim aceasta clasa politica? De ce?

Loading Facebook Comments ...

92 Comments

Add a Comment
 1. Pentru Ed_____

  Mie mi-a placut foarte mult comentariul cu intrarea Romaniei in UE si NATO. Este chiar o analiza instructiva si utila. Nu mi-a placut un lucru, care este adevarat, dar nu este complet daca nu-l privim si altfel. Oare basarabenii supusi foametei organizate, bagati in gropi de var, mutilati spiritual, trimisi in Siberia, cu famii despartite ca nu s-au mai intilnit, adusi la starea sa se manince om cu om – acesti romani basarabeni – ce vina au ca fara Romania ar avea nevoie de zeci de ani? Este adevarat, dar nu e vina lor. Cum Romania a intrat in genunchi in UE si NATO, noi, basarabenii, inca raminem in genunchi, la poarta consulatelor si la vama spre Est, pentru o bucata de piine.

  Basarabenii nu trebuie criticati, ci intelesi, compatimiti si ajutati. Pentru ca romanii din Romania au tras multe, fara indoiala, dar sint la ei acasa, iar noi am ramas – nu din vina noastra – sub dominatie ruseasca.

 2. DE-na Pavlicenco

  Nu puteti sa reprosati romanilor ca i-au sprijinit pe PPCD-isti, a fost o greseala e adevarat dar sa nu uitam ca MOLDOVENII I-AU SCOS IN FATA si le-au conferit LEGITIMITATEA in baza careia au primit sprijin din Romania. Nu i-am scos noi romanii dintr-o palarie ca la circ si i-am trimis in Basarabia.
  Diferenta intre ce face Rusia in RM si ce face Romania este data de faptul ca Rusii au de partea lor : UN guvern, un Parlament ,un presedinte, o minoritate unita, puternica si agresiva si o mare parte a populatiei spalata pe creier si rusificata.

  De partea romaniei se afla o proportie extrem de mica (pina in 10%) care culmea mai este si cea mai inerta si inactiva din punct de vedere politic.

 3. Nina: Draga nina m-ai inteles gresit, eu nu iti reprosez ca stii rusa sau ca o vorbesti, eu sunt de principul ca daca stii cit mai multe limbi cu atit mai bine(personal cunosc bine trei si am cunostinte asa si asa din a patra).

  Reprosul meu este urmatorul: de ce voi romanii vorbiti intre voi rusa ? si sa nu-mi spui ca nu e asa (dovada 111). De ce tolerati sa fitri dominati lingvistic vorbind in Basarabia de catre rusi si limba rusa?
  Sa nu-mi spui ca nu-i adevarata povestea cu farmacista care a refuzat sa-i raspunda unei rusoaice in lb rusa si a fost luata la bataie.Mai cunosc si alte exemple….
  NIMENI nu i-a reprosat lui 111 ca scrie in ruseste pe un forum de limba romana desi era clar pentru toata lumea ca respectivul stie bine romaneste, ma rog nimeni pina la un roman???

 4. D-na Pavlicenco,

  Nu sunt deloc deacord cu afirmatia dv cum ca Romania a intrat in genunchi in NATO si UE. Pot sa va spun in cunostinta de cauza mai ales in ce priveste UE (aderare in care am fost implicat in cele mai intime detalii) )ca nu e DELOC asa.
  In ce priveste NATO Romania a dovedit post aderare ca este unul din cei mai activi si competenti membri, nu degeaba i-a fost recunoscuta UNANIM superioritatea in ce priveste informatiile militare din surse umane in teatrele din Afganistan si Irak ,iar ca urmare NATO va infiinta un institut de pregatire a cadrelor NATO in acest domeniu IN ROMANIA.

  As dori sa nu uitati ca Romania trebuia sa intre in NATO odata cu Polonia, Ungaria si Cehia dar administratia democrata a SUA in general recunoscuta ca foarte permeabila intereselor rusesti a preferat sa ne amine(in mod gresit ceea ce au si recunoscut intr-o declaratie a Congresului)

  Cit despre UE si aderarea la UE pot sa va spun ca Romania si Bulgaria au avut de indeplinit niste criterii cu mult mai aspre decit primul val, dealtfel toti oficialii UE au recunoscut ca daca primilor zece li s-ar fi aplicat aceleasi criterii si standarde ca Romaniei si Bulgariei NICI 30 % nu ar fi fost in situatia de a adera.

 5. Stalinus,
  Ati fost vre-odata in Moldova de aici de peste Prut?
  Da,se vorbeste inca mult in rusa.Nu neg acest lucru.
  Roman cu roman nu vorbeste in rusa,mai ales in mediul in care ma aflu eu.Vorbesc in rusa cei din familii de bulgari,gagauzi,ukraineni sau haholi cum li se mai spun pe aici,cu toate ca stiu romana, ei intre ei vorbesc rusa.Comunistii vorbesc in rusa.Din acestea sint multi,mai ales in regiunea noastra.
  Eu nu stiu exemplul cu farmacista,ci imi cunosc propriile exemple cind merg la magazinele din cartier si sint impusa de vizatori sa vorbesc in rusa,atunci nu sint bucurosi cum li-o retez si eu si sotul meu.Si mai sint de-alde mine.Asta s-a intimplat cu 8 ani in urma.Acum lucrurile au avansat in sens pozitiv.Sa vedeti ce tineri dragalasi avem in domeniul limbii romane,o vorbesc mai bine ca noi.
  Insa mai sint scoli ruse in oras,cu timpul vor fi si mai putine.Nu putem sa le distrugem cu forta.Din ce in ce tot mai putini copii vin in scolile ruse,dar mai trebuie ceva timp ca sa fie perfectiune in acest domeniu.
  La noi limba se invata de buna voie nu cu forta.Adevaratii romani nu tolereaza sa se vorbeasca in rusa.
  111 este un caz aparte,ca dinsul intilnim mai rar, de aceea am tolerat si tolerez,nu-l apar,dar chiar daca greseste,are si parti pozitive ce merita sa le pretuiesti.E vorba de o incurajare.V-ati convins si singur ca pina la urma a scris in romana.Ce e drept nu cu acelas calm care l-a avut de la inceput.
  Noi sintem satui sa ne mai batjocorim din cauza limbii,pur si simplu ei in rusa noi in romana,ei in rusa noi in romana si tot asa,fara sa ne mai certam.
  Dar oricum,eu cred ca ceea ce am discutat este util pentru toti.

 6. o ultima postare in aceasta privinta as dori sa fac…

  dna Nina sa stiti ca eu am inteles punctele dvs de vedere, si pe ale dlui Stalinus, dar ceea ce observ (poate gresesc) este ca dvs nu cred ca ati inteles ceea ce a vrut sa spuna Stalinus (sa mai bine zis ce am inteles eu ca spus).

  la faptul ca puterea comunista sa foloseste de inocenta cetatenilor de a fi niste oameni normali care vorbesc (si este foarte bine, chiar si pentru dezvoltarea creierului – se stie ca persoanele care vorbesc cel putin 2 limbi au sanse mult mai mici sa faca Alhaizmer de exemplu 🙂 si rusa pentru a mentine o anumita stare de pro-Rusia si de a mentine un efect URSS.

  deci comunistii sunt dotati cu foarte multe practici si tactici KGB-iste prin care este inclus si folosirea cat mai mult a Rusei.

  Noi asta vedem din afara, ceea ce din interior nu se vede… aceasta contradictie: ca daca voi vorbiti rusa, uman vorbind este normal si chiar bine, dar comunistii folosesc acest lucru pentru a mentine o pozitie pro-Rusia si contra-Euroatlantic.

  In sensul ca datorita vorbirii limbii ruse si de populatia de etnie romana, aceasta ACCEPTA NEMERITAT folosirea limbii ruse ca limba oficiala in documente GUVERNAMENTALE !!!

  aceasta este greseala! si pacaleala pusa la punct de perfidii comunistii, nucleul KGB-ist.

  cum puteti crede ca va puteti integra in UE cu asemenea probleme?
  deci NU sunt niste critici sau ceva care imi face placere… sa nu intelegeti gresit, dar Rep.Moldova ca orice alta tara CARE NU ESTE DESTUL DE PUTERNICA PENTRU A-SI ASIGURA SINGURA SECURITATEA TREBUIE MAI INTAI SA ADERE LA NATO SI APOI LA U.E. !

  dar Rep.Moldova NU NUMAI CA NU POATE GARANTA ca isi asigura singura securitatea ci mai mult integritatea ei statala a fost si este INSTABILA !
  De ce ? PENTRU CA RUSIA SE FOLOSESTE DE ACESTE TARI MICI SI NEVINOVATE PENTRU A TRAGE MARI FOLOASE !!
  la fel si de Georgia isi bate joc de aceasta mica tara, ditamai namila de tara (cea mai intinsa din lume nu? parca asa se lauda) de ce?
  pentru ca sunt niste nesimtiti.

  si voi? vorbiti limba rusa!
  NU e vina vostra, dar cred ca sunteti folositi !!
  daca ma intelegeti!

  si apoi spre binele si pentru viitorul vostru ar trebui sa va ridicati impotriva acestor lucruri. Asta cred ca doreste sa spuna dl Stalinus.
  TREBUIE CA SOCIETATEA CIVILA SA SE RIDICE IMPOTRIVA ACESTOR ANOMALII SI ANORMALITATI !
  dar oare cum puteti voi face un protest contra folosiri abuzive a limbii ruse in adminstratie daca voi chiar o vorbiti intre voi ???

  tin minte ca am mai fost acuzati ca pupincuristi de americani si ca suntem anglofoni (ca iubim sa vorbim limba engleza) dar sincer poate vorbim engleza (sau franceza, ca cica suntem tara francofona) DAR NU FOLOSIM NICI O ALTA LIMBA IN DOCUMENTE OFICIALE !

  intelegeti diferenta?

  imi pare rau ca in aceasta inocenta, si fiind nevinovati, dvs populatia Rep.Moldova sunteti FOLOSITI de puterea comunista.

  deci in final: este bine si trebuie daca doriti sa folositi limba rusa intre voi daca doriti, este libertatea voastra, dar oare la nivel colectiv daca vorbiti limba rusa atunci se creeaza premizele acceptarii folosirii limbii ruse ca limba oficiala !

  sincer nu stiu care poate fi rezolvarea la aceasta problema (ca un aspect sanatos al unor cetateni – vorbirea unei a doua limbi) este folosita in mod miseleste de puterea comunista.
  poate ar fi invatarea altei limbi si de data asta CU ADEVARAT de circulatie internationala!! (mai ales ca daca veti intra in UE, va spun sincer ca copii vostri care vor lucra la mari corporatii vor presupune din start a sti limba engleaza!, iar daca ar pleca pentru un job foarte bine platit, va spun la fel de sincer ca de exemplu cei mai multi romani sunt in Spania – deci mai bine invatati limba spaniola – care si asa se vorbeste in extrem de multe tari din lume ca limba oficiala (unica), sau franceza pentru ca se invata repede si iar este INTRADEVAR LIMBA INTERNATIONALA, nu rusa.. sa fim seriosi… rusa nu este limba internationala – se vorbea cu forta in URSS, si era invatata cu forta in tarile estice care au renuntat imediat dupa caderea comunismului si… Cuba)

  PS: dle Stalinus aveti dreptate Romaniei si Bulgariei i sa impus un standard DUBLU de aderare, mult mai drastic; iar intrarea in genunchi a Romaniei in U.E. am vrut sa o spun nu ca am intrat umiliti, ci ca am intrat cand usa se inchidea si apasati de greutatile care ni s-au tot pus in carca.

 7. Nina: marturisesc ca nu am trecut Prutul pina acum, in ultimii 15 ani nici macar nu am reusit sa-mi vizitez orasul natal Galatiul..

  As dori insa sa-ti spun nu numai ca basarabenii vorbesc ruseste intre ei, ba mai mult o fac in ROMANIA de fata cu romanii.Nu pot sa nu remarc ca ori de cite ori am o conversatie in contradictoriu pe aceste teme cu romanii basarbeni mi se pune EU nu fac ,ori EUfac cutare ori cutare ,iar cel mai des EU NU votez comunisti si totusi realitatea e ce care este. Eu spun „voi” iar cel(cea) cu care discut raspunde cu „EU”…
  Inteleg ca realitatea basarabeana de azi nu e ceva cu care sa te mindresti, dimpotriva ,dar prima conditie ca sa poti evolua este sa admiti ca faci ceva gresit.
  De ce spre exemplu acceptati la cinema sa vi se puna filmele traduse in ruseste ?? daca a-ti umple ecranul cu oua stricate odata crezi ca vi- s-ar mai pune asa ceva?? Nu vreau sa continui cu astfel de exemple ca as putea sa dau o suta.Nu sunt convins de asa zisa lupta a basarbenilor nu neaparat impotriva limbii ruse ci pentru limba romana….

 8. Pentru Stalinus

  Ideea cu intrarea Romaniei in genunchi a fost emisa de un forumist pe acest blog. Eu nu am spus ca sint de acord cu asta. Dar ca a avut probleme la intrare – si asta s-a simtit – ceea ce nu inseamna ca nu a fost mult subiectivism in tratamentul aplicat Romaniei sau ca nu au fost implicari de la Est si de prin alte parti in a face ca Romania sa nu devina membra a comunitatii euratlantice – este adevarat si noi, basarabenii ne-am bucurat s ale vedem depasite. Dar asta nu trebuie sa insemne ca, dupa ce a intrat, ar trebui sa trateze de sus pe basarabenii lasati pe mina rusilor.

  Informatiile pe care le-ati reprodus sint foarte utile. Eu imi amintesc si de tevatura de la Chisinau, cind basarabenii au scris pe un cap cereri – 800 mii – privind intentia de a obtine cetatenie romana, „pentru ca Romaniei nu-i ajung vreo 2-3 milioane de romani pentru UE”. A fost o psihoza pe care eu nu mi-o pot explica, dar si un semn de solidaritate cu romanii, desi argumentul nu stiu de unde s-a luat. De aceea, nu trebuie sa se spuna ca basarabenii vor cetatenie doar pentru a putea calatori. Ei incep sa inteleaga statutul nou al Romaniei, superior, avansat, prosper, la acare ar avea si ei acces scapaind de zona de influenta rusa. Sint si multi rusi care se vor in Romania. Si asta e bine.

 9. Pentru Stalinus

  Eu doresc s arevin la problema basarabenilor care vorbesc in ruseste in fata romanilor. Am mai postat comentarii, spunindu-mi punctul d evedere, dar vad ca trebuie sa revin. Nu este suficient sa-i criticam, trebuie INTELESI si ajutati sa capete incredere in romanii din Romania, in fata carora sa nu se simta inferiori, complexati, jenati.

  Daca basarabenii vor fi tratati la egal, ajutati sa-si depaseasca timiditatea, complexele, care sint explicabile, nu veti mai vedea aceasta. Da, va veni o generatie care nu va mai fi complexata in fata romanilor. Am spus povestea fetei mele, care a fost ferma. Dar eu, ca mama, desi eram prim-adjunct al Agentiei nationale de presa Moldova-pres, de la bun inceput am cunoscut o buna parte din clasa politica si ziaristica din Romania, tot eram tratata de toapele de la Liceul de muzica „Dinu Lipatti” ca o basarabeanca rusoaica etc. Ele nu vroiau sa-i platesca fetei mele bursisoara ce-i revenea sa poata merge la un concert de vioara, la frizerie sau sa-i ia un medicament. Pastrez si azi documentele in acest sens, sscrisorile trimise in care renuntam la bursa in favoarea sefei financiare de la liceu, dar asta vine tot d ela needucatie, de la neinformare, de la lipsa de solicitudine si de la maretia spirituala a sufletului. Sint oameni si oameni.

  Insa basarabenii se protejeaza astfel in fata suspiciunii cu care ii trateaza romanii si chiar ii sfideaza cind vad ca nu pot, deocamdata, altfel, sa-i infrunte. Orice a-i spune, basarabenii nu au fluiditatea exprimarii, mediul in RM e inca rusesc, mai sint corectati brutal cind se exprima inadecvat – insa toate acestea sint consecinta abandonarii noastre pe mina rusilor. Inca ne-am ridicat ca pasarea Phoenix, din cenusa, asta trebuie resectat, spre deosebire de romanii din centrul Romaniei, asimilati si intimidati pe alocuri de unguri. In Basarabia minoritatea alogena e cu privilegii si statut d efacto de majoritate, iar majoritatea romanilor, de 80 la suta, sint inca minoritarii din URSS.

  Si la mine vin multi cetateni care imi spun ca voteaza pentru comunisti. Cineva imi spunea ca se fac extrem de multe falsificari, am impresia ca traim mereu in baza rezultatelor unor alegeri falsificate, dar oamenii oponenti ai Puterii – agrariene, comuniste – au fost mereu intimidati s anu poata observa corect alegerile, iar observatorii occidentali au venit si le-au recunoscut mereu, chiar daca nu a fost cazul…

 10. D-na Pavlicenco

  „Dar asta nu trebuie sa insemne ca, dupa ce a intrat, ar trebui sa trateze de sus pe basarabenii lasati pe mina rusilor.”

  Eu cred mai degraba ca basarbenii din frustrare si disperare incearca sa induca acest senitiment din dorinta de autovictimizare in cadrul relatiei romano-basarabene utilizind vechiul santaj sentimental.

  Ca sa nu ne invirtim in jurul cozii, resping total afirmatia ca romanii i-au tratat de sus pe basarabeni dupa aderare , Basescu a dat glas foarte bine intentiilor noastre.Pe scurt :in momentul in care Voronin
  a schimbat macazul devenind violent si agresiv impotriva Romaniei
  CE AU FACUT BASARABENII ??? NIMIC ABSOLUT NIMIC. in acest caz reprosurile nu mi se par nici sustinute de fair play si nici productive.Daca ar fi sa-l parafrazez oarecum pe presedintele Kenedy le-as spune basarbenilor : inainte sa va tot intrebati ce pot face romanii pentru voi intrebati-va ce puteti face VOI pentru VOI ??cred ca se potriveste destul de bine…

 11. Pentru Ed___

  Am spus si sprijin pozitia ca Rm trebuie MAI INTAI SA ADERE LA NATO SI APOI LA U.E.! Poate alte guvernari, cum am spus in Parlament, vor anula Conceptia de securitate adoptata de comunisti si Braghis, care bate in cuie neutralitatea absurda pentru Moldova. Dar problema e ca actualii guvernanti nu doresc o securitate euratlantica antiruseasca. precum o vad ei.

 12. eh… vedeti domna Pavlicenco ?
  ca trebuie sa intelegeti CA NU PUTETI FI CU FUNDUL INTRE DOUA LUNTRII (scuzati expresia dar este populara in orice cultura europeana)

  NU puteti ca sa faceti INTEGRAREA Rep. MOLDOVA IN TRANSNISTRIA !!! SI SA DORITI INTEGRAREA Rep. MOLDOVA IN ROMANIA !!!!

  NU SE POATE ASA CEVA !!!

  nu puteti dori sa vorbiti in ruseste IN MOD PUBLIC (cinema, guvern, admnistratie, pancarte la orase ma refer!!! – la nivel personal puteti vorbi binenteles ceea ce doreste fiecare) si chiar si in Romania FARA A FACE UN MARE RAU … si NU NOUA Romanilor si vest-moldovenilor ci VOUA INSIVA est-moldovenilor !

  Calea care trebuie urmata, care eu consider este tocmai faptul ca eu, un vest-moldovean NU va cer renuntarea la limba rusa pentru ca ma face sa ma simt bine, ci pentru ca tocmai acest lucru va afecteaza statalitatea, stabiltatea tarii Rep. Moldova si implicit a tuturor celor care traiesc in ea.

  Pai daca eu sa zic un est-moldovean stiu acum istoria REALA si zbuciumata a Moldovei de Est (a Basarabiei) si stiu cum milioane de est-moldoveni au fost trimisi la moarte in SIberia, si stiu inca ca puterea comunista actuala joaca aceaisi placa KGB-ista cu „poporul moldovean”, cu „viitorul luminos comunist” si atunci CHIAR DACA MI-AR PLACE LIMBA RUSA (datorita culturii frumoase pe care o are orice popor) dar STIIND NATURA POLITICA A FOLOSIRII EI si ce nota dau celorlalti tineri viitorul Rep.Moldova vorbind in rusa credeti ca AS MAI VORBI VREODATA IN LIMBA RUSA AVAND O ASEMENA RESPONSABILITATE ?

  tocmai de aceea sunt atat de uimit !
  ca credeti in niste lucruri, in niste minciuni produse de comunisti care vorbesc (daca va vineti sa credeti!!!!!) in mileniul 3

  – LIMBA MOLDOVENEASCA !!!!!!!!!!!!
  – RAIOANE !!!!!!
  – PIONERI (viitor COMUNISTI) !!!!!
  – SOVIET SUPREM (in Transinstria si oficial inca in Rep.Moldova) !!!!!!!!
  – LIMBA RUSA – LIMBA INTERNATIONALA !!!!!!!!!

  deci daca au motive sa se simta complexati NU ESTE PENTRU ca suntem noi mai brezi sau nu (dupa ce am vazut mai multe tari, va spun sincer ca toti suntem la fel de inteligenti, la fel de oameni cu aceleasi greseli si vise) dar pentru ca faceti niste lucruri care va fac rau voua in primul rand !!

  deci CONFUZIA la nivelul tarii si a cetatenilor privind PROPRIA IDENTITATE duce la aceasta MOLESEALA SI CONFUZIE GENERALA.
  Pai sa spunem adevarul daca doriti, tarile baltice s-au integrat in U.E. atat de bine si repede NU NUMAI PENTRU CA AU LUPTAT CIVIC SI PRIN VOT pentru partidele care doreau DEMOCRATIA SI STATUL DE DREPT, ci si pentru ca STIAU CINE SUNT, AU REFUZAT MINCIUNA KGB-stia si COMUNISTA !!! Au refuzat sa mai creada in MINCIUNA RUSIEI !

  Acest lucru Rep.Moldova si cetatenii ei INCA NU AU FACUT-O !
  traiti inca in mileniul trecut, inca mai credeti in URSS, si in tot felul de mituri construite mincinos de partidul comunist care va „hranit” cu minciuni ca sa fie la putere atata timp.

  Stiu ca dvs, sunteti o doamna extrem de distinsa, si apreciez toata munca dvs, dar aceste MINCIUNI TREBUIE SCOASE PUBLIC, si daca sunt rele TREBUIESC CONDAMNATE PUBLIC !

  pana cand la nivel colectiv cei din Rep.Moldova SE VOR RIDICA IMPTORIVA MINCIUNII (si nu mare refer la o revolutie sau altceva militar,etc) ci la RECUNOASTEREA MINCIUNII, CONSTIENTIZAREA EI, SI AFIRMAREA ACESTEI CONSTIENTIZARI !

  Noi din fericire (si nu este meritul nostru sau vina voastra) am facut deja acest lucru. Am condamnat comunismul in Romania prin Parlamentul ALES al Romaniei.
  Am refuzat ca ORICARE ALTA TARA sa isi exercite suveranitatea asupra SUVERANITATII PROPRIEI TARI !
  La noi NU SE VORBESTE SAU SCRIE nici o alta limba oficiala in Guvernul Romaniei!!
  si la noi NU sunt armate straine pe teritoriul nostru !
  la noi NU sunt companii straine care sa detina monopolul complet al unei ramure a econimiei !

 13. Domnule Ed,
  multumesc pentru acest raspuns:

  „comunistii folosesc acest lucru pentru a mentine o pozitie pro-Rusia si contra-Euroatlantic”.

  ACCEPTA NEMERITAT folosirea limbii ruse ca limba oficiala in documente GUVERNAMENTALE !!!

  cum puteti crede ca va puteti integra in UE cu asemenea probleme?

  Rep.Moldova ca orice alta tara CARE NU ESTE DESTUL DE PUTERNICA PENTRU A-SI ASIGURA SINGURA SECURITATEA TREBUIE MAI INTAI SA ADERE LA NATO SI APOI LA U.E. !

  Rep.Moldova NU NUMAI CA NU POATE GARANTA ca isi asigura singura securitatea ci mai mult integritatea ei statala a fost si este INSTABILA !

  PENTRU CA RUSIA SE FOLOSESTE DE ACESTE TARI MICI SI NEVINOVATE PENTRU A TRAGE MARI FOLOASE !!

  cred ca sunteti folositi !!

  si apoi spre binele si pentru viitorul vostru ar trebui sa va ridicati impotriva acestor lucruri.

  intelegeti diferenta?
  De ce credeti ca noi nu intelegem aceasta diferenta?

  Daca nu o intelegeam in alegerile locale nu ieseau invingatori democartii.
  Acum mai facem un efort pentru alegerile 2009….cu toate ca sint f.mari temeri.De ce?
  Lumea care a avut incredere mare in Rosca si altii,pina la urma a fost tradata.Lumea este dezorientata nu stie si nici nu vrea sa stie nimic de politica.
  Lumea pleaca, si pleaca multi,ca peste un timp o sa ne intrebati dar de ce la voi se vorbeste in italiana?

  Eu va propun sa-mi scrieti pe adresa:junact_org@yahoo.com
  cred ca mai avem ce discuta.

  Iar pentru D.Stalinus,
  ma bucur ca sinteti din Galati,cind veniti acasa treceti pe la Cahul.
  Nr tel:0037329923484

 14. Basarabenii prefera sa fie tratati cu dispret ca rusi de catre romani in loc sa fie apostrofati cind se exprima anapoda ,prefera sa-i sfideze pe romani decit sa accepte observatii ??D-na Pavlicenco asemenea atitudine va asigura caracterul rusesc al basarabenilor PE VECI !

  La 17 ani de la destramarea URSS cu greu mai puteti pretinde romanilor aceiasi intelegere fata de apucaturile rusesti ale basarbenilor.Stiu ca e greu si sunt constient ca mutatiile au fost profunde, iar fibra romaneasca a basarabenilor a fost profund afectata dar nu vedem niciun semn de rascoala in sensul simbolic a basarbenilor, nu prea se vede NIMIC !!!!cu parere de rau.

  Cit despre romanii asimilati de maghiari in centrul Romaniei ma faceti sa rid dar in acelai timp ma si intristati prin lipsa de fair play.
  Romanii ardeleni au fost sub ocupatie maghiara dura 700 de ani si au ramas romani ,iar dv dati un exemplu un sat de maghiari unde au ramas 3-4 babe care vorbesc numai ungureste ca n-au incotro si incercati sa faceti din asta un exemplu reprezentativ???

 15. Nina: cit eram copil si adolescent (am plecat din Galati la 19 ani) mergeam des la pescuit pe malul Prutului ,la Foltesti- Cotul Chiului, Vladesti ,Oancea , Matza etc etc nu odata mi s-a intimplat sa stau de vorba cu basarbeni baieti si fete pe celalat mal .
  Sper sa pot vizita Basarbia cit mai curind ,inlusiv Cahulu, nr l-am trecut in agenda…

 16. ok, daca ati inteles diferenta, atunci totul este ok domna Nina.
  scuze daca nu am inteles mai devreme.

  PS
  am notat adresa dvs de email.

 17. Buna ziua d-na Pavlicenco…si tuturor colegilor care au scris!

  Desi am lipsit in a-mi scrie opiniile , asta nu inseamna ca am disparut!
  Deci…vreau sa va spun ca oriunde are loc o dezbatere romano-moldovenesca..totul se reduce la limba, prejudecati, si culmea, acuze de ambele parti! Aceste probleme sunt adevarate, pentru ca exista si nu pot fi ocolite! dar, pentru numele lui Dumnezeu, nu stiu de ce nu se ajunge la un numitor comun pentru ca lucrul asta, desi pare complicat, e simplu si nu e tratat su seriozitate si consecventa! deci toate discutiile trebuie sa plece de la un set de principii cu care toata lumea trebuie sa fie de acord!

  1. In RM 70% din populatie vorbeste in limba Romana!
  2.Romania nu a abandonat Basarabia..ci a fost obligata s-o faca!
  ( nu te poti opune militar unei forte de 20 ori mai mare..iar noi nu suntem vinovati ca nu suntem asa de multi!)
  3. Romania este cel mai mare sprijinitor pe plan extern a RM
  4. Romania este UNICUL stat care timp de 18 ani a platit educatia a o parte din actualii ingineri doctori, economisti din RM!
  5. Romania este UNICUL stat care, atunci cand rusii au introdus embargoul energetic pentru cumintirea RM a livrat GRATIS curent electric!
  6. Exista diferente de perceptie pe ambele maluri ale Prutului datorita faptului ca toti am fost si suntem prost informati ori cu buna stiinta dezimformati!

  daca eceste afirmatii sunt acceptate de toata lumea , atunci putem impreuna sa desfiintam dificultatile! Pentru ca eu sunt convins de mentalitatea actuala a basarabenilor ca daca ar fi fost lasati in pace nu ar fi ajuns asa, asta e clar, si nici noi nu aveam acceasi atitudine de a le cere sa reziste , pentru ca nu au putut, ca nici noi nu am putut,iar noi ramanii trebuie sa ne aducem aminte de politica de indobitocire care ni se aplica candva! Noi am avut norocul ca rusii s-au retras de la noi! altfel…
  Dar un lucru e clar! Societatea basarabeana trebuie sa se „curete” de mentalitatea asta de asteptare si aoto-jelire! aici nimeni nu poate ajuta! noi romanii trebuie sa facem partea noastra de treaba! sa sprijinim lupta basarabenilor de emancipare ..deci avem un rol secundar! Nu unul principal desi ASTA se doreste!nu suntem si nu vrem rolul de Tatuc care cand abandoaneaza cand iubeste!Asta inseamna ca suntem confundati cu stilul rusesc! Noi suntem NOI si VOI sunteti ca noi..deci sunteti NOI! asta trebuie sa se accepte si sa se inteleaga! Si daca asta se accepta comportati-va la fel ca noi! fiti la fel de intoleranti cu minoritatile voastre fiti la fel de deschisi cand e vorba respingerea „democratiei” rasaritene si a culturii venite de acolo! Pentru ca romanul nu accepta ca daca cultura unei tari e frumoasa , atunci hai sa-i vorbim si limba, sa-i imitam pana la identificare! Stim englezeste, franceza, mai nou italiana, ii divinizam pe germani,am vrea sa fim ca germanii, dar cand e vorba de NOI atunci ramanem aceiasi romani, cu bunele si relele noastre! Si toata lumea ne face cand hoti, cand tigani, cand tot felul..si uite ca nu ne-am plans! Acuma toata lumea stie sa faca diferenta cu bune si rele cand e vorba de roman in UE!
  Deci noi vrem sa fiti ca NOI! asta e! Si culmea e ca facem ceva, poate e putin poate e mult , nu stiu..
  dar un lucru stiu..acum in Basarabia nu mai e ca acuma 25 de ani! Deci sta in puterea fiecarui basarabean de a-si cauta identitatea si fericirea asa cum crede de cuvinta! Unii pleca afara , altii raman..e ca la romani! ASTA trebuie sa se recunoasca..Ca e CA LA ROMANI! ca ceea ce se intampla acuma e accentuarea diferentelor…care nu ne apartin, nu erau ale noastre!!!!!

 18. Pentru Ed_____

  La prima vedere, parca nu as avea ce spune ca reactie la ultima Dvs. postare. Pe de alta parte, exista doua lucruri pe care as dori sa le mentionez, la care ma duce gindul dupa ce am citit postarea.

  1. Nu vad in textul expus si cauya, vad numai efectul. Da, nu putem spune la infinit ca am fost decimati si trebuie sa ne schimbam mai greu. Insa Republicile baltice au fost fiecare in parte stat, spre deosebire de R.Moldova, ca a patra parte din Moldova istorica si fara traditiid e statalitate.

  2. Cred ca o vina mare o are clasa politica ce nu vrea sa devina nationala, nu vrea sa spuna oamenilor adevarul asa cum este, ci tot incearca, inclusiv cei ce se considera de dreapta, sa camufleze sis a ascunda adevarul despre faptul ca sintem romani, statul este al doilea romanesc, trebuie sa iesim din CSI, trebuie sa mergem spre NATO si UE, trebuie sa avem o singura Mitropolie, a Basarabiei, canonic subordonata Patriarhiei Romane. Daca ar spune aceste lucruri constant Urecheanu, Diacov, Braghis, Untila, Serebrian, Filat, Petrencu, Pavlicenco – credeti-ma – lucrurile s-ar schimba mai rapid. Acum va intreb – de ce nu se intimpla asta?

 19. Pentru stefanRO

  Nimeni nu spune ca Romania nu a fost obligata sa abandoneze basarabia. O stim. Dar nu e cazul ca dupa aceasta, stiind ce s-a intimplat, mereu sa consideri ca basarabenii sint vinovati de cum sint. Pai ei sint produsul abandonului, fie si fortat, inevitabil etc. Aceasta idee eu o subliniez mereu. Ca Basarabenii trebuie ajutati, intelesi, si nu ironizati, criticati sau umiliti. Ei trebuie ajutati sa isi depaseasca acest complex de inferioritate, timiditatea, neincrederea.

  Stim ca Romania e cel mai mare sprijinitor pe plan extern a RM. Personal, insa, cred ca daca s-ar asigura o anumita calmitate in interior si ar conveni fortele politice din Romania asupra unei pozitii comune de sprijin pentru RM, asa cum au semnat, in 1995, Declaratia de la Snagov de pregatire pentru aderarea la NATO si UE, nu ar fi rau deloc pentru Basarabia.

  Dar stiindu-se ca inca nu au fortele nationale puterea sa razbata spatiul public inchis pentru Opozitie – de ce canalele romanesti nu ar organiza dezbateri cu romani-moldoveni. Imi spunea Cristian Tudor Popescu precum ca interesul presei romanesti fata de basarabia e de 1 la suta. Cum credeti Dvs.?

  E usor sa se spune „comportati-va la fel ca noi! fiti la fel de intoleranti cu minoritatile voastre fiti la fel de deschisi cand e vorba respingerea “democratiei” rasaritene si a culturii venite de acolo!” E ceva mai greu de facut, pentru ca minoritatile sint prea sprijinite de cei interesati, lucru, totusi, necontraechilibrat de Romania.

 20. „Nu pot sa nu remarc ca ori de cite ori am o conversatie in contradictoriu pe aceste teme cu romanii basarbeni mi se pune EU nu fac ,ori EUfac cutare ori cutare ,iar cel mai des EU NU votez comunisti si totusi realitatea e ce care este. Eu spun “voi” iar cel(cea) cu care discut raspunde cu “EU”…
  Inteleg ca realitatea basarabeana de azi nu e ceva cu care sa te mindresti, dimpotriva ,dar prima conditie ca sa poti evolua este sa admiti ca faci ceva gresit.”

  „Basarabenii prefera sa fie tratati cu dispret ca rusi de catre romani in loc sa fie apostrofati cind se exprima anapoda ,prefera sa-i sfideze pe romani decit sa accepte observatii ??”

  Stalinus, eu inteleg unde bati tu cind accentuiezi EU (ma iertati ca va tutuiesc), pentru ca ti-ar parea ca noi basarabenii ar trebui sa fim asa mai modesti, sa nu fim mindri ca suntem din Moldova, din Basarabia. Pai iata ca eu sunt mindru ca sunt de acolo si niciodata nu imi va fi rusine. Si apoi realitatea de azi este ceva temporar care va fi schimbata miine. Te rog sa ma crezi ca chiar daca ne-a fost infiltrat in singe felul rusesc de a fi totuna a ramas mai mult ceea ce este romanesc din noi pentru ca de altfel nu ti-as fi scris in romana aici; si asa cum esti tu mindru ca esti roman, pai iata mindria asta s-a pastrat si la noi, de a fi mindri de ceea de ce suntem chiar daca in cazul de fata suntem pusi fortat din exterior sa ne indentificam diferit. Deci faptul ca suntem mindri nu este din cauza ca am fost rusificati, ci din contra ca am ramas mai mult romani! Te rog sa retii asta si cind vei mai discuta in contradictoriu cu un basarabean sa stii ca are exact acea mindrie de fi cine este asa cum o simti si tu!

  Apoi daca si multi din noi vorbesc mai rau, adica se exprima mai anapoda asta nu inseamna chiar ca sunt prosti. Uite, eu cunosc un baiat care a facut liceul in Iasi si imi spunea ca el era singurul basarabean intr-o clasa de romani din Romania si toti in liceu il aratau cu degetul ca el este rus cu TOATE CA el nici nu stia limba rusa!!! Deci cum poti sa apostrofezi pe cineva sau sa etichetezi fara ca macar sa te convingi de anumite lucruri. Este adevarat ca in liceu sunt copii si ei nu au capacitatea de analiza si capacitatea de a privi cum trebuie la lucrurile astea, dar iata aici vine rolul parintilor care trebuie sa fie mai informati si sa isi educe bine copii care sa ii prezinte pe basarabeni ca romani instrainati si nu ca pe niste rusi. Pentru ca te rog sa ma crezi ca multi si schimba placa la limba rusa cind vad ca sunt atita apostrofati pe nedrept si ca li se cere sa vorbeasca exact ca in Romania. Fiecare trebuie sa vorbeasca cum poate si romanii din Romania trebuie sa pretuiasca faptul ca basarabenii chiar daca cu fost rusificati au pastrat cu sfintenie ceea ce este roman din ei!

  Si odata ce am spus astea te rog sa nu mai atragem atentie atit de mare comunistilor, pentru ca ei sunt pe cale de disparitie in Moldova, iar alegerile locale sunt deja un indiciu. Ceea ce rog eu ca sa faca Romania cel mai mult este ca in 2009 sa trimita maximum posibil de observatori astfel ca alegerile sa se petreaca fara frauda. Iata numai asta imi doresc! Noroc!

 21. D-na Pavlicenco,
  Nu sunt de acord cu dvs!
  eu va spun ca ASTA E imaginea majoritatii basarabene in privinta Romaniei- ca a abandonat Basarabia! eu am facut testul asta la Chisinau, am intrebat 15 oameni si 11 mi-au raspuns ca Romania e vinovata de ce s-a intamplat cu Basarabia! si credeti-ma ca am incercat sa respect cat de cat legile sondajului..varsta, studii, etc..!asta gandeste omul simplu! si m-am enervat intotdeauna ca a trebuit sa ma justific, ca roman, acolo! deci, repet:
  uitati-va la ce scriu pe forumuri,chiar si pe forumul dumneavoastra, cetatenii romani, studiati un pic problema asta, asa de curiozitate, si veti vedea ca romanii in nici un caz nu inteleg sau dispretuiesc basarabenii! Din mesaje se vede foarte clar interes, indignare pentru ce se intampla in Basarabia, si intr-un fel o „aparare” la acest fel de a pune problema vis-a-vis de Romania! Romania este un stat care abia acuma se intareste economic si politic in regiune! am mai spus-o , politica Bucurestiului vis-a-vis de Basarabia e nejustificat de proasta si incoerenta, dar eu cred ca asta se va schimba in viitorul cel mai apropiat! Si am argumente pe tema asta! UE si SUA au interes strategic acum in zona! Se vor folosi clar de Romania pentru a influienta RM! Al doilea argument este cel economic, RM este tara favorizanta teoretic pentru investitiile romanesti! Dar aici ii dau dreptate lui Stalinus, mediul extraordinar de ostil pentru investitiile romanesti si invitatiile slugarnice adresate Rusiei pentru a investi in RM face ca acest capital sa nu intre in RM! iar aici e clar ca noi nu avem ce face!
  Repet…indiferent de ce este sau nu, Romania e si trebuie sa fie un sprijin, dar are un rol secundar in transformarea vietii in RM! De fapt nu vedeti ca toata lumea asteapta ca moldovenii sa faca o schimbare adevarata? Nu numai romanii, dar si UE sau SUA..toti asteapta asta! pot influienta dar n-o pot face pentru moldoveni! Si dezamagitor, pentru mine cel putin, este atmosfera asta de intriga , spionita, „dosare de cadre”, tradare, si banuiala, care domina spectrul politc basarabean!
  in privinta interesului presei romanesti vis-a-vis de viata politica din Basarabia, mai bine ca n-o prezinta, pentru ca ar dauna imaginii omenilor de peste Prut!Ce sa prezinte presa noastra d-na Pavlicenco! Pe Rosca care a tradat ca un ticalos? Sa prezinte in amanuntime cum Voronin si PCRM sunt fatis anti-Romania? sau pe actualii lideri ai opozitiei care daca intrebi 2 moldoveni sunt 3 opinii din care 2 sunt acuzatoare de defetism si coruptie! Mai bine presa noastra ar lucra la imaginea gresita pe care o are romanul cand considera basarabeanul un rus, ceea ce nu este adevarat! dar stiti de ce zice romanul ca basarabeanul e rus? Pentru ca a trait in URSS si in conceptia romanului URSS e Rusia! eu de ex, habar n-aveam ca exista tari ca Uzbechistan sau Cecenia! Totul pentru mine era sovietic, deci rus!sigur ca e usor sa zici „fiti asa..sau invers” dar dvs ati fost de nenumarate ori in Romania si cunoasteti! Vi se pare romanul democrat si ingaduitor cand e vorba de drepturile minoritatilor? romanul are un spirit foarte ironic, e ceea ce numim noi hahalera, daca va este cunoscut termenul! rade si ia in deradere orice, chiar si pe el insusi! si se uita la germani de exemplu cu cea mai mare stima Chiar o sa vedeti expresii de genul „Hehee..in Germania nu s-ar fi intamplat asta, deh..daca suntem romani?”!!! L-a invatat cineva pe roman sa-l urasca pe rus? eu nu-mi aduc aminte! dimpotriva si la noi era o propaganda desantata cand era vorba de „fratele cel mare” de la rasarit! ne-am aparat noi de prostire datorita modului ironic, cu bancuri fata de comertul cu fratele( cu rusul care spune sa impartim frateste..si noi spunem:NU, mai bine jumate-jumate!” Sau „rusilor le dam grau si ei ne iau porumb..asta e comertul cu fratele!”) si existau si la noi turnatori, sa fim noi sanatosi!
  stimata doamna, daca omul nu vrea sa accepte ceva poate sa vina toata armata sovietica, ca tot n-are ce face,cand e vorba de limba! uite..va dau exemplu pe dvs..nu va poate inchide nimeni gura daca vreti sa spuneti ceva!si vorba aia, daca si la dvs in tara nu e aparat de opresiune,atunci unde in Europa asta…?!
  Problema e ca in Moldova stimata doamna , pana mai deunazi, era COOl sa vorbesti ruseste, daca vorbesti ruseste esti DOMN nu taran de la sapa, iar ideea asta ca un copil trebuie sa stie rusa, ca e bine s-o cunoasca, ca inseamna ca stie mai multe limbi, e un obicei si o mandrie a oricarui basarabean! Iar fraza cu cultura ruseasca, ca justificare a invatarii limbii…asta mi se pare cel mai las argument! Limba rusa NU este o limba de circulatie internationala, dar scriitorii rusi DA!IN Romania , cine spune ca stie limba rusa e tinta glumelor! dar nimeni nu rade de Bulgakov sau Esenin! dau exemplul de baza in viata romanesca: noi tratam pe unguri ca MINORITATE! nimeni nu invata limba maghiara, ca asa e bine ca s-o stii…iar cand e un maghiar intre noua romani nu se vorbeste imediat in limba maghiara..ca sa inteleaga si ungurul! dar in Basarabia rusul nu e tratat ca o minoritate! in Basarabia asta se intampla doamna, trebuie sa admiteti asta! e supunerea asta fata de Stapanitor,care a fost justificata acum 50 sau 100 de ani..dar ACUM? asta ne face pe noi romanii sa dispretuim! Daca declari ca un popor te-a facut praf dar vorbesti limba lui, ca are scriitori si cultura deosebita, ce putem noi sa facem? sa fim intelegatori, asa-i? si daca zici „mai frate ce dracu faci? vorbesti ruseste?” pai normal ca primesti raspunsul cu scriitorii si ce frumoasa e de fapt aceasta limba rusa! Poate o fi..dar e limba asupririi! Romanul percepe rusa ca pe limba asupritorilor nostri, iar basarabeanul ca pe limba unor scriitori ilustri..asta e principalul lucru care ne separa!Ca in afara de problema limbii, pe roman nu-l deranjeaza nimica la basarabean! daca basarabeanul vrea sa aiba tara lui, foarte bine zice romanul, daca vrea unire foarte bine, dar nu fraterniza cu acelasi popor care ne-a adus si pe noi la sapa de lemn! Pai stimata doamna, cum sa facem? vrem sa venim ca sa ajutam, dar comunistul si rusul ne da afara din RM! Si nu-mi aduc aminte ca vreodata vreun guvern sa fi fost pro-roman! s-a promovat doar independenta RM!Si cand tipam „fratilor ce dracu faceti cu rusii astia? pai moldoveanul trebuie sa aiba o relatie strategica, ca e chestie de gaze sau mai stiu eu ce motiv..scriitori , democratie si toleranta si tot asa!dar bineinteles ca noi nu intelegem, am parasit fratii, nu sntem in stare sa avem o politica coerenta..si tot asa! pai daca pe mine ca moldovean de aici ma apuca ameteala, ce sa mai vorbim de alti romani care nu au o relatie chiar atat de apropiata regional…ASTA e adevarul in opinia mea, si nu o invinovatire! Demonstrati-ne ca in RM nu conduce minoritatea rusa de 30%..si apoi faceti-ne tradatori si porci si tot asa ,ca nu ne pasa de acelasi popor si toate acuzatiile pamantului, ca atunci vom merita! Pana atunci…

 22. socolenco: Nu cred ca m-ai inteles ce vroiam sa spun cu „EU” si „voi”

  Ca sa fiu mai clar cel mai nun : un exemplu : Eu spuneam: De ce „VOI” mai votati comunismul? si interlocutorul raspunde: „EU” nu votez cu comunistii ?? intelegi?…

  Incolo fratele meu Stefan RO le-a cam spus pe toate…a nu stiu cita oara…si o sa fie tot degeaba..

 23. StefanRO exagerezi… minoritatea rusa de 30%??

  din Moldova de Est (Rep.Moldova fara Transnistria) sunt:
  78% moldoveni/romani
  8.3% ucrainieni
  5.9% rusi
  4.4% gagauzi
  1.9% bulgari

  din Rep.Moldova cu tot cu Transnistria sunt:
  70% moldoveni/romani
  11% ucrainieni
  9.4% rusi
  4.0% gagauzi
  1.9% bulgari

  deci care 30% rusi??
  asta ne enerveaza cel mai tare… ca o majoritate CLARA de 78% de moldoveni/romani sunt sedusi si condusi de o minoritate de 9% de rusi.
  sau cel putin asta este imaginea.

  oricum inteleg foarte bine ca a fost enorm de greu, ca este enorm de greu, dar totusi…

  la independenta Rep.Moldova avea urmatoarele:
  PRIN CONSTITUTIE:
  – sistem politic abia infiintat dar destul de bun !!
  – limba ROMANA cu ortografie LATINA ca limba OFICIALA
  – imnul identic cu cel al Romaniei
  – judete

  ACUM ARE:
  – sistem politic teoretic prost, modificat de comunisti intr-un mod absolut BRUTAL SI NESIMTIT !!!! as enumera INTERDICTIA DE A FACE ALIANTE (frica de curentul portocaliu al nesimtitilor de comunisti) si RIDICAREA PRAGULUI ELECTORAL PESTE 6% (adica EXACT PESTE MAREA MAJORITATE A PREVIZIUNILOR PENTRU MULTE PARTIDE DIN OPOZITIE = JAF PRIN LEGE STRAMBA LA DRUMU MARE !!!!!)
  – aveti „LIMBA MOLDOVENEASCA” ceea ce este O MARE INEPTIE (este grai si nu este limba!) dovedit de atatea ori, am si scris…. si de fiecare data IMI ERA PUR SI SIMPLU SI JENA SA O REPET (dar am sa o mai fac inca odata: ALFABET IDENTIC, CUVINTE IDENTICE, GRAMATICA VERBELOR SI ADEJECTIVELOR IDENTICA, GRAMATICA FRAZEI IDENTICA)
  – aveti imnul schimbat !!!!!!!! RUSINE ! RUSINE ! RUSINE ! cum ati putut vota la referendum SA NU MAI FOLOSITI imnul „Desteapta-te romane”???
  va bate Dumnezeu domnilor !
  – raioane SOVIETICE

  pai LA O ASEMENEA INVOLUTIE ce putem spune?
  ca este de vina istoria? ca este de vina cine?

  „somnul natiunii naste monstri” este o vorba.
  de cand ati dat jos imnul CU ADEVARAT al natiunii „DESTEAPTA-TE ROMANE” se pare ca ati cazut in transa.. in somn…

  si cum sa spun, Romania CU SAU FARA Basarabia merge inainte.
  dar sa nu credeti ca nu ne pare rau.
  nu spunem toate astea fericiti…. dimpotriva o spun CU INIMA INDOITA de ciuda.

  si toate astea pentru ce? PENTRU MINCIUNA SOVIETICA KGB-ISTA SI PENTRU CUIUL LUI PEPELEA DENUMIT – TRANSNISTRIA !
  pentru ca Rep.Moldova se gandeste la integrarea Rep.Moldova in rmn !!!!
  ea de fapt clasa politica si populatia nu se gandeste la integrarea Rep.Moldova in U.E. !!!

  pai scrieti pe o hartie domnilor:
  1. VREAU UNIREA CU TRANSNITRIA?
  2. VREAU UNIREA CU ROMANIA?
  3. VREAU UNIREA CU UNIUNEA EUROPEANA?
  4. VREAU NEUTRALITATEA REP. MOLDOVA?

  si hai sa raspundem la intrebari (poate nu in ordine)
  –––––––––––––––––––––
  1. VREAU UNIREA CU TRANSNISTRIA?
  OK… NU STIU SA RASPUND.
  atunci hai sa vedem taiem foaia in doua si zicem
  AVANTAJE – DEZAVANTAJE

  A. AVANTAJE:
  A1. poate ca teritoriul va fi mai mare (dar si asa nu a fost niciodata a Moldovei istorice – Stefan cel Mare!)
  altceva???? NIMIC !

  B. DEZAVANTAJE:
  ACTUALE:
  B1) militar: zona Transnitriei este ocupata de o forta militara straina Republicii, STATULUI REP.MOLDOVA
  B2) civil: zona Transnitriei este locuita de cetateni CARE IN MAJORITATEA LOR CLARA NU doresc unirea cu Rep.Moldova !!! SI ATUNCI DE CE SA II OBLIGAM CU FORTA? adica Romania cand va zice de Unire sariti in sus ca arsi.. „ca romanii doresc Unirea cu forta” (nimic mai mincinos) dar cand se vorbeste de unirea cu rmn „pare ceva normal chiar daca ei nu vor” !?!?!? E NORMAL?
  B3) economic:
  B3-a)zona Transitriei este ocupata economic de cetateni rusi sau dubla cetatenie rmn-rusa si consuma gaz MOACA din RUsia care nu plateste nimic si vor ca prostii de est-moldoveni sa plateasca,
  B3-b) rmn NU plateste dari la bugetul statului Rep.Moldova !!!
  B3-c) rmn este o GAURA NEAGRA a economiei si INFRACTIONALA nu numai in Rep.Moldova ci este cunoscuta situatai in toata U.E. ! fac trafic de carne vie, droguri si mai ales arme
  TRECUT:
  B4) istoric: transnitria NU A FOST NICIODATA parte a Moldovei (in timpul lui Stefan cel Mare) si NICI MACAR IN TIMPUL Romaniei MAri !!!
  B5) teritorial: de ce sa dorim teritorii care nu sunt ale noastre? ACCEPTAND TRANISTRIA Rep.Moldova PIERDE OFICIAL dreptul de a cere vreodata inapoi Budgeacul (iesirea la Marea Neagra) pe care voi est-modlvoenii ati pierdut-o !!! Stefan cel Mare a infintat atat Isamail – Cetatea ALba, etc.. SI VOI LE-ATI PIERDUT ! daca acceptati rmn nu mai aveti dreptul la Bugeac

  –––––––––––––––––––––
  2) VREAU UNIREA CU ROMANIA?
  (premiza!!!: Rep.Moldova NU SE VA PUTEA face Unirea cu Romania decat partea Moldova de Est – FARA TRANSNISTRIA!
  daca credeti ca o tara NATO poate face Unirea cu o tara care are armata straina pe acel teritoriu VA INSELATI AMARNIC!
  nu pentru ca nu vrem noi (de fapt nici nu vrem o zona care nu nea apartinut niciodata istoric si moral) ci pentru ca nu avem voie
  avem semnate documente cu alte tari si aliante pe care TREBUEI SA LE RESPECTAM ! nu exista sa NU le respectam)
  (rezultat premiza: deci ma voi referi la Rep.Moldova ca actual Moldova de Est – DECI fara rmn!)

  AVANTAJE
  2A1) militar: Moldova de Est (Rep.Moldova) va intra automat in NATO si NICI O ARMATA STRAINA NU VA PUTEA SA MAI INTRE SAU STATIONEZE PE TERITORIUL SAU
  2A2) economic: Guvernul Romaniei va FI OBLIGAT PRIN LEGE sa accorde acelesi sistem de pensii si de sanatate si celor din Rep.Moldova
  dupa cum bine stiti pensiile romanilor au crescut acum cateva luni cu 50% si peste 2 luni vor creste cu 30% iar anul viitor iar cu 10%
  si vor fi din ce in ce mai mari
  mai mult Moldova de Est va avea 3 EURO-REGIUNI si vor fi INCLUSE IN PROGRAMUL EUROPEAN CA EUROREGIUNI PARTE ALE U.E. !
  toti cetatenii Rep.Moldova vor avea DIN START DREPTUL de a MUNCI in TOATA ROMANIA si in foarte multe tari U.E. !!!
  2A3) istoric: ar fi fantastic, pentru ca avem datoria istorica fata de Stefan cel Mare pentru a REINTREGI MOLDOVA in cadrul Romaniei
  (sa nu uitam ca Stefan cel Mare a aparat nu numai Moldova ci si statalitatea din acele timpuri a Transilvaniei – batandu-i pe unguri si polonezi – CE ILAR CARE II CONSIDERATI CA VA AJUTA ACUM LA INTEGRAREA UE MAI MULT DECAT ROMANIA !,
  si a Tarii Romanesti batandu-i pe vasalii si tradatorii conducatori de atunci)
  ne-am face datoria fata de stramosii nostri
  2A4) teritorial: da, Unirea cu Romania va ofera -CEEA CE TREBUIE SA AVETI DREPTUL SI AR TREBUI SA AVETI DEJA- libera circulatie in toata Romania, de la Cahul la Craiova de la Chisinau la TImisoara, de la Balti la Baia Mare
  si nu numai circulatia persoanelor se intelege ci si a serviciilor, bunurilor (deci puteti cumpara imobile, terenuri, face afaceri, IMEDIAT in orice loc al Romaniei)

  DEZAVANTAJE:
  2B1) sincer eu nu vad nici unul. Unii zic ca romanii o sa invadeze Rep.Moldova NIMIC MAI FALS!! si Marea Britanie au asteptat toate ziarele pe aeroporturi si gari sa vada cum vine „VALUL DE ROMANI EMIGRANTI” si au avut o surpriza de proportii:
  in ziua integrarii Romaniei 1 ianuarie 2007 au fost doar 7 ROMANI !!
  ziceti voi dezavantaje ca eu NU VAD NICI UNUL !

  –––––––––––––––––––––
  3. VREAU UNIREA CU UNIUNEA EUROPEANA?

  AVANTAJE:
  la fel ca Unirea cu Romania!

  DEZAVANTAJE:
  nici unul !!
  poate doar asa spus ca sa fim corecti: daca v-ati integra in U.E. dar NU v-ati uni cu Romania,
  veti primi doar fondurile europene, dar FONDURI de la BUGETUL ROMANIEI pentru NIVELAREA SI EGALIZAREA SOCIETATII REp.MODLOVA SI ROMANIA nu.
  Nu suntem noi RFG dar totusi nu suntem chiar cei mai saraci din lume!!
  sa nu uitam ca RDG a fost ridicata enorm de RFG si nu de UE !

  DISCUTII: trebuie sa adaug dealtfel ca Unirea cu U.E. presupune intrarea in NATO !
  Tot cei care spun contrariul VORBESC MINCIUNI MARI CAT CASA !
  SAU PUTETI INTRA IN U.E. FARA SA INTRATI IN NATO CU CONDITIA CA SA FITI O TARA PUTERNICA CARE ISI ASIGRA SINGURA APARAREA MILITARA LA NIVELUL NATO !
  ca sa fiu mai explicit si sa va si demonstrez: Suedia si Finalnda au aderat la UE dar FARA sa fie membre NATO !
  dar scuzati-ma ca mic exemplu Suedia are o armata ultra moderna – face avioane de lupta Gripen !!! plus multe motive… nu am timp sa scriu tot.
  deci Q.E.D.
  Fara Unirea cu Romania, Rep.Moldova ii va lua cu cel putin 10-20 de ani mai mult pentru a se integra in U.E.
  SUNT FAPTE, nu vreau sa ne mandrim cu asta (chiar imi displace sincer)

  –––––––––––––––––––––
  4. VREAU NEUTRALITATEA REP. MOLDOVA?

  am pus aceasta varianta pentru a va trezi putin din minciuna aceasta gogonata.
  DE 18 ANI SUNTETI „NEUTRI” !!! EI SI???? STATILITATEA REP.MOLDOVA A FOST INSTABILA DE LA INDEPENDENTA !

  deci NU EXISTA „Rep.Moldova neutra” ! cu aceasta „neutralitate” vad ca parca mai tare se dezintegrezaa!!!
  NU e vina voastra ca sunteti mici sau ca ati avut o istorie zbuciumata in ultimul secol,
  dar de aici si a CREDE IN ASEMNEA ABERATIE este o mare distanta!!!

  Ganditi-va ca neutri IN EUROPA sunt doar ELVETIA !!!
  SI CE BANI SUNT PUSI IN JOC PENTRU A ASIGUR ACEASTA NEUTRALITATE !
  si ce pozitie geografica !!! AU PENTRU A ASIGURA ACEASTA NEUTRALITATE ! (sa vad eu armata care ataca prin Alpi :)))
  si ce demografie au PENTUR A ASIGRUA ACEASTA NEUTRALITATE !
  La granita cu Franta, Germania, Italia, si fiecare tara are minoritati de o treime in Elvetia!

  deci sa fim seriosi….

  si atunci PUSE PE HARTIE TOATE ACESTE MOTIVE (binenteles puteti dvs oricare sa faceti acelasi lucru, din punctul vostru de vedere!!!)
  si apoi decideti (pentru ca vorba aia: „calculeaza de trei ori si taie o singura data”) !

  CINE SUNTETI, DE UNDE VENITI SI INCOTRO TREBUIE SA VA INDREPTATI !

  mult succes,
  Ed

 24. acum chiar ca inchei si doresc sa spun ca am gresit putin.
  deci scriu niste lucruri care deja dvs doamna Vitalia Pavlicenco
  nu numai ca le stiti, ci multe chiar mult mai bine decat mine,
  mai ales situatia din Rep.Moldova si relatia ei cu U.E.
  clar mult mai bine decat toti cei care comentam pe site-ul dvs;
  si ATI AVUT SI AVETI INITIATIVE (FAPTE) IN ACEST SENS
  care sunt foarte de apreciat.

  De fapt, pe blogul dvs, deja nu mai scriam dvs, ci altora.

  scuzele de rigoare,
  si promisiunea de a nu mai face greseli in acest sens
  Ed

  PS daca as fi cetatean al Rep.Moldova v-as vota, cu toata sinceritatea.

 25. Pentru Ed___

  Domnule, ati facut un studiu adevarat. Ar fi de dorit s aciteasca un numar cit mai mare de oameni. Din pacate, timpul nu-mi permite sa ma refer la toate argumentele din postare, dar la unele ma voi referi.

  1. In legatura cu involutia vreau sa ma refer la mentalitatea alor nostri care considera ca alegerile si politica sint problemele partidelor, nu si ale lor. Nu a fost nici posibil sa le explici, ca nu prea ai unde, dar nici democratii, cind au trebuit sa voteze ei transformarea Radioteleviziunii nationale in institutie publica nu au facut-o. Au luptat tare intre ei Diacov si Rosca. Si au facut-o Voronin cu Rosca, asa cum au vrut ei, pentru ei.

  2. Multi alegatori, incluisv tinerii, stau de o parte, vazind ce va fi, dupa care poate ma includ si eu. Dar asa nu va fi inca mult timp contextul care s aplaca tuturor. Haideti sa-l facem impreuna. Toti sintem vinovati pentru involutie. Toti!

  3. Foarte adevarat – Transnistria e cuiul lui Pepelea. Un ghimpe bagat special in coasta Romaniei si a romanilor, ca sa nu se intregeasca. Numai un schimb de populatie, daca nu e posibil si de teritorii, ar putea salva romanimea de imperialismul rusesc.

  4. Transnistria are menirea sa pericliteze iontegrarea RM in UE, unde se va regasi cu Romania. Am spus si promovat inca in 2002 ideea integrarii in UE, ca problema nistreana sa nu ne pericliteze viitorul european si iata asta se si intimpla.

  5. Mai mult – propaganda comunista special induce populatiei RM sentimentul pacatului de a renunta la Transnistria, ca sa ii faca sa spuna nu abandonam Transnistria, nici chiard e dragul UE, NATO, al Romaniei. Dar este un cerc vicios. Nu avem posibilitatea inca sa instalam o guvernare nationala care sa spuna ca aceasta problema ne desfiinteaza national si – cel mai important – sa faca sa inteleaga acest lucru – ca vointa politica – pe occidentali, ca sa accepte si ei noi aranjamente in Europa, pentru ascapa si ei, si noi, de o durere de cap cu acest cui al lui Pepelea deja in persoana RM, nu doar a RMN!

  6. Sint absolut de acord cu argumentele legate de NATO si ocupatia RM de catre trupele rusesti.

  7. Dar in privinta pensiilor romanilor si oportunitatea de a fi platite si cele ale locuitorrilor RM, este exact si conceptul Uniunii noastre interstatale Romania-Republica Moldova, ca perioada de tranzitie spre UE, unde se va regasi cu Romania – LUCRU DE CARE SE TEME GUVERNAREA COMUNISTA, dar si PPCD, care ar ramine cu marja de manevra de manipulare mai ingusta in cadrul UE si al Romaniei.

  8. Absolut de acord: Unirea cu U.E. presupune intrarea in NATO! Tocmai de aceea comunistii si Braghis, probabil si el, purtator al intereselor rusesti in zona, au votat pentru neutralitate, ca sa nu intram NICI IN UE! Lucru confirmat de afirmatiile factorilor rusi care au spus – ori CSI, ori UE. Adica – nu UE! pentru RM! Si tot aici intrebare: oare AMN – ca „principal partid de opozitie” – vrea NATO, vrea UE, cind a spus la discutarea iesirii din CSI, initiativa depusa in Parlament de mine si de Cosarciuc – precum ca ei vor iesi din sala si m-au eliminat din AMN pentru ca nu mi-am retas initiativa de iesire din CSI? Ce facem cu aceasta Opozitie care parca e democratica, parca e europeana, dar nu vrea sa iasa din CSI, nu vrea NATO, nu stie ca RM e al doilea stat romanesc?

  9. Am facut initiativa de eliminare a articolului 11 din Constitiutie exact pentru a vedea cine vrea si cine – nu. Avem 13 semnaturi. Ceilalti – de ce nu semneaza? ca nu au comanda de la cei ce ii finanteaza! Si de unde ii finanteaza? Asteptam ca si Ucraina si Georgia sa intre inaintea noastra in NATO si chiar UE?

  Astea au fost undele comentarii ale mele la studiul lui Ed_____

 26. Iarasi pentru Ed___________

  Nu ca nu ma supar, dimpotriva, imi pare foarte bine ca discutati intre voi pe blogul meu. Eu am avut o perioada mai grea, cu acces mai limitat la Internet – am fost la spital si la casuta de vacanta. Acum sint mai aproape de un Internet bun, on-line, si voi fi mai operativa. Si va multumesc pentru ca cititi, scrieti si discutati. Nu cred ca e vreo greseala, am citit cu un interes sincer si am apreciat postarile.

 27. Pentru socolenco

  In privinta mindriei de a fi basarabean. Intrebam pe cineva ce inseamna „basarabean”, el venind din Rusia, dar rusele i-au locuit aici. Stiti ce mi-a raspuns? „Basarabeni” sint cei de origine slava, dar care au locuit in Romania Mare. Deci, ei nici atunci nu s-au considerat nici romani, nici moldoveni, nici slavi, dar basarabeni, pentru a le camufla pe toate.

  Romanii din Romania si din diaspora pun alt sens in basarabeni – ca sint romanii din partea ailalta a Prutului. Asta – ca o digresiune.

  Eu sint mindra ca provin din acest teritoriu istoric romanesc de dincoace de Prut. Altceva ca imi este rusine ca nu ne putem mobiliza si organiza sa il facem precum este – romanesc – si prin conducere, esenta, educatie etc. Desi sint cauze si obiective, si subiective.

  Sint foarte multumita de discutiile dintre romanii de pe ambele maluri ale Prutului, pe acest blog, pe problemele legate de intelegerea si apropierea dintre noi, pe cauzele care inca ne fac sa nu vedem in acelasi mod lucrurile. Este un dialog foarte bun, cred eu.

  In rest – pot fi de acord, pot sa nu fiu de acord cu toate opiniile, important este nivelul elevat si civilizat al discutiilor, in cadrul carora adevarul – unu – va iesi la suprafata.

 28. Pentru stefanRO

  1. Imi scrii ca „romanii in nici un caz nu inteleg sau dispretuiesc basarabenii!” Deci – ii inteleg sau nu-i inteleg pe basarabeni? In al doilea rind – indignarea pentru ce se intampla in Basarabia include sau trebuie sa includa examinarea cauzelor de ce s-a ajuns la asta sau trebuie sa faca abstractie de analiza cauzelor. Eu cred ca nu s epoate face abstractie. Toate problemele se trag de la faptul ca RM a ramas vicitima Pactului Hitler-Stalin. Daca era si cu noi ce a fost cu balticii – unde eram azi? Dar asa – ne inglodam tot mai mult. Analizeaza, examineaz asi inteleg romanii cauzele de ce basarabenii sint cum sint? Eu cred ca putin fac asta.

  2. Imi raspunzi chiar dumneata „politica Bucurestiului vis-a-vis de Basarabia e nejustificat de proasta si incoerenta, dar eu cred ca asta se va schimba in viitorul cel mai apropiat! Si am argumente pe tema asta!” Da Doamne sa ai dreptate! Nu spun mai mult. Pt ca daca as spune, as zice ca eu nu cred. Poate -poate, doar pt ca UE si SUA au interes strategic acum in zona!

  3. Faptul ca „mediul extraordinar de ostil pentru investitiile romanesti si invitatiile slugarnice adresate Rusiei pentru a investi in RM face ca acest capital sa nu intre in RM!” este iarasi o consecinta, nu o cauza. Toate s etrag si merg de acolo – ca nu demonstram a fi stat, ca a fost decapitata intelectualitatea si cei ramasi stau cu frica in maduva oaselor, nu pot scoate robul prorus din ei si ca mai sint si cumparati polituc d ebani rusesti si pentru ca o categorie de intelectuali nu se face peste noapte. Dar mite d ecaractere politice!

  4. Sint absolut de acord cu fraza „si dezamagitor, pentru mine cel putin, este atmosfera asta de intriga , spionita, “dosare de cadre”, tradare, si banuiala, care domina spectrul politc basarabean!” Dar cine e vinovat? Tot sistemul kaghebizat care trage sfori, eu sint o victima a acestui sistem Patru ani m-am judecat cu Serviciul de graniceri care nu mi-au dat voie, fara motiv, de trei ori sa traversez frontiera moldo-romana! Si am cistigat procesul! Nu sint multumita, ca politic nu s-a dat apreciere, dar am cistigat! Nu mai spun de PPCD care raspindeste despre toti ca sint securisti, cind, de fapt, mi s epare ca sint chiar ei, demonstrind-o de ani de zile prin tranzactiile comercial-politice antiromanesti, antinationale!
  In rest sint deacord, dar problema cu presa am avut-o in alt fel in calcul. Ca presa romana, in special cea electronica, TV-urile sa dea voie sa apara politicieni din Moldova care nu pot apare in Moldova. Eu am fost de citeva ori la N@$ si faptul a avut un efect extraordinar in RM.

  4. La intrebarea „cum sa facem?” raspunsul este „sa ne intelegeti si sa nu dati motiv pentru frustrari, sa nu inferiorizati, sa fiti ingaduitori, sa aveti rabdarea si sa contribuiti la schimbarea mentalitatii, zi cu zi, pas cu pas. Sa nu considere conducerea romaneasca precum ca a acorda atentie romanilor din Basarabia inseamna a se amesteca in treburile noastre interne si sa nu se lase intimidata de „comunistul si rusul care o da afara din RM!” sa nu puna semnul de egalitate intre conducere si populatie, sa dea semnale populatiei ca cineva, de peste Prut, are grija de sufletelor lor catranite de Siberii si de bolsevici.

  5. Pai, ca sai ai un Guvern proroman e nevoie de romani care sa voteze un Parlament romanesc. Eu muncesc din 1990 la schimbarea mentalitatii, ba chiar de mai inainte, dar nu toti se sacrifica, vor sa fie comozi, il voteaza pe Voronin, apoi spun de „Moldova fara Voronin!”

  6. De „tradatori si porci” a vorbit directorul Timpului, Constantin Tanase, care a spus ca Basarabia a pierdut nu pentru ca i-a tot votat pe cei cu bani si cu sanse, ci pentru ca au fost multi tradatori si porci”, adica in partidele noastre. In timp ce eu pun semn de egalitate intre cei care, in anii de pina acum, au avut bani, sanse, dar tot ei au fost tradatori si porci. Adica nu s-a referit nimeni la romanii din Romania in acest sens, ci la tradatorii si porcii din Basarabia.

 29. Ed o singura chestie :stii care e confuzia pe care tu o faci ,iar StefanRO nu o face?

  In aia 78% care-si zic moldoveni, ei bine „moldovean” poate sa insemne mai multe lucruri atunci cind e vorba de RM.Tu faci automat corespondenta moldovean=roman si nu e deloc asa.Exemple slava Domnului sunt o gramada (de ex Voronin, stati, Stepaniuc si multi altii sunt „moldoveni” )

  Cel mai bine se vede in barometrele semestriale de opinie acole se vad romanii 16% SASESPREZECE LA SUTA !!! restul vor la Maica Rusia…

 30. pentru dl Stalinus:
  de la 2.2% la 16% este deja o performanta :))

  pentru doamna Pavlicenco
  „cind a spus la discutarea iesirii din CSI, initiativa depusa in Parlament de mine si de Cosarciuc – precum ca ei vor iesi din sala si m-au eliminat din AMN pentru ca nu mi-am retas initiativa de iesire din CSI?”
  si
  „Am facut initiativa de eliminare a articolului 11 din Constitiutie exact pentru a vedea cine vrea si cine – nu. Avem 13 semnaturi.”

  extraordinar, incep sa va apreciez din ce in ce mai mult 🙂
  da, se pare ca solutia este sa vorbiti cu fiecare in parte la modul personal, dar daca sunt oameni cu inima inghetata si sufletul vandut…

  aveti intradevar o sarcina dificila ca politician de opozitie in Rep.Moldova

 31. Pentru Ed_________

  Ma intrebati cind a spus Urechean ca va iesi din sala daca se va ajunge la votarea iesirii din CSI. In primul rind, el a avut o interventie prin care a aratat ca nu trebuie sa ase iasa din CSI. In al doilea rind, el a spus aceasta in cadrul Fractiunii si imi pare rau si azi ca nu am mers pina la capat cu votarea initiativei, pentru ca avea sa se vada ce clasa politica avem, care in vorbe este proeuropeana, iar, d efacto, se vrea ramasa in tarcul Tarului rus.

 32. d-na Pavlicenco

  Sa nu va suparati dar eu am scris bine si fraza poate fi reformulata cu imbunatatiri, adica „romanii in nici un caz nu au dispret fata de basarabeni si de fapt exista un nivel mare de intelegere.iar derapajele care apar astea sunt exceptiile care intaresc regula. Va dau ca si contra-exemplu cazul sotiei mele care nu a fost niciodata in Romania inainte de a ma cunoaste si care a ramas extrem de uimita cand fiecare roman cu care vorbea si ii spunea ca e din Chisinau era urmata de un exces de laude si urari de bun venit si de pareri pozitive!dar hai sa abordam direct si aceasta problema a „superioritatii „pe care o afiseaza romanul cand e vorba de basarabean! Daca ati observat cand se intalnesc pentru prima data un roman si un basarabean primul are o atitudine de curiozitate iar celalalt are o atitudine usor vinovata si prima fraza a basarabeanului e sa se scuze intr-un fel ca vorbeste rau romaneste! Si, romanul spune clar „eiii, nu-i nimic..stim ca ati fost supusi rusificarii..etc, etc..” dupa care urmeaza conversatie , oricare ar fi ea! dar…problema cea mai mare apare cand basarabeanul primeste un telefon de la alt basarabean , de acasa di n RM, oricum..si ce se intampla? pai, incepe sa vorbeasca in rusa! Iar daca sunt 2 basarabeni sunt impreuna cu 8 romani..intre ei vorbesc in soapta tot ruseste!Asta se intampla in peste 80% din cazuri. Si mai e ceva…In mod automat curiozitatea noastra se face simtita, basarabeanul e intrebat cum e acolo, cum sunt obiceiurile, cum e viata…iar basarabeanul arata foarte clar diferentele, foarte rare cazurile cand raspunde ” pai e la fel ca aici, numai ca o ducem un pic mai greu..”! Stimata doamna, eu am trista experienta ca , de fiecare data cand am fost la Chisinau, toata lumea se straduia sa-mi arate ca acolo e diferit ca la noi, ca obiceiurile sunt intr-un fel, iar la noi SIGUR e altfel..iar eu cand aduceam argumente ,ca de fapt lumea vorbeste si se poarta cum vorbea si se purta bunica mea D-zeu s-o odihneasca, se uita toata lumea la mine cu uimire!
  Doamna, si la noi clasa politca nu se confunda cu omul de rand! Si la noi e la fel! diferenta e ca omul politic se teme de omul de rand o dat ala 4 ani! si e suficient! nici la noi nu exita constiinta civica ridicata! dar exista un lucru definitoriu! Toti suntem ROMANI! Nu suntem moldoveni, muteni, ardeleni..la vot sau la abordarea vietii noastre toti suntem romani! V-am invitat la o analiza a mesajelor pe care le scriu cetatenii romani! veti observa ca toate converg catre aceleasi idei! uitati-va la modul de manifestare al nostru, am scris, am fost completat de Stalinus, apoi dezvoltat de ED_! Trei mesaje la fel care converg spre aceleasi idei! De aia suntem frati..de aia exista acel sentiment de mandrie si superioritate, pentru ca ne manifestam ca grup! si nu suntem intelectualitate , in sensul asimilat cuvantului(sigur, avem un coeficient de inteligenta ridicat!).D-na Pavlicenco, societatea basarabeana e fracturata la nivel de individ!!! Asta e problema!!!! Pentru a putea avea rabdare, a putea schimba…trebuie sa stim ce se vrea a fi schimbat! Pentru ca sensul acesta larg , de schimbare , rabdare..nu-si are nici o finalitate fara o radiografiere a stilului basarabean!
  iar basarabeanul, in majoritate stie ca e ca romanul , dar „E CA..” nu-i identic, deci ..e diferit! aceasta abordare simplista da voie tuturor KGB-istilor sa vanda orice minciuna ca pe un adevar!
  desi mi-ati raspuns in parte la comentariul anterior, astept de la dumneavoastra si o confirmare a spuselor mele in ceea ce priveste atitudinea basarabeanului fata de limba rusa, fata de faptul ca nu trateaza populatia rusa ca pe o minoritate!
  Si, doamna Pavlicenco, poate o sa radeti,dar suntet gospodina si stiti cum se face maioneza ,da? Maioneza pleaca de la un ou peste care se tot tarna ulei! Ce vreau sa spun prin asta! Romanismul in RM trebuie sa plece si sa se indrepte exclusiv catre populatia romanesca! adica, catre cei care declara si simt ca sunt romani! Adica, trebuie sa fie ajutati de statul roman doar cei care au in pasaport declarat de etnie romana! Lor trebuie sa li se redea cetatenia, copiii lor trebuie adusi la studii in Romania, ei trebuie ajutati pana si financiar, ei trebuie angajati exclusiv in firmele romanesti care investesc in Moldova! Sa vedeti doamna Pavlicenco ce se va intampla atunci! Si daca lumea de acolo afla ca, datorita intrarii in UE Romania beneficiaza pana in 2013 de aproape 60 miliarde eur cu tot cu partea guvernamentala alocata, sa vedem ce se intampla? Si la nivelul de discutii in fata blocului, cand unul va beneficia si altul nu, si va primi raspunsul ca datorita faptului ca el e ROMAN nu moldovean, sa vezi ce coada va fi pe la arhivele statului dupa actele bunicilor!!!!Romania greseste tare mult in privinta Rm d-na Pavlicenco! Greseala cea mare e ca noi generalizam romanii din Basarabia in loc sa facem ca rusii, sa avem grija numai de ai nostri! ca ai nostri sunt cei care se declara ai nostrii! Si daca se declara 16%, foarte bine, daca se declara 70 iarasi bine..si gata unirea! dar nu asa, cu intelegeri, cu frustrari cu explicatii…ca nu ajungem la nimic!
  Va indemn d-na Pavlicenco sa fiti dvs cea care incepe maioneza in Rm, faceti o asociatie a romanilor din Basarabia, care sa se adreseze exclusiv romanilor, si pentru care sa va bateti pentru cetatenie, sa promovati interesele exclusiv a romanilor declarati din Basarabia, ca exemplul Tarlev trebuie luat si in Cazul Romanesc..ca raspuns cel putin! Ca eu cred cu parere de rau, PNL-ul nu va intra in parlament, dar se poate transforma intr-o organizatie non-profit de sprijinire a interesului romanesc! si daca veti avea rezultate, s-ar putea ca constatati ca apar din ce in ce mai multi romani! si sa vedeti ce cinste va fi sa fii roman! ca acuma parca suntem la categoria oamenilor care au un handicap, si noi tre sa avem grija sa nu se intample vreun soc! Foarte multe organizatii rusesti sunt in RM, asa cum si organizatii pro-romane, dar nici una nu are grija declarat de „minoritatea” romanesca! noua ne e frica sa spunem ca in Moldova exista „minoritatea’ romana deoarece credem ca va fi folosita pentru implementarea moldovenismului! Nimic mai gresit! E doar o cale de alegere a drumului, si disparitia mentalitatii „vin ai nostri, pleaca ai nostri”! si daca veti avea o masa de 10% din populatie pentru care sa va sacrificati timpul , sanatatea si nervii, atunci macar stiti pentru ce si cati se merita! ca daca ati observat , electoratul comunist, din studii reiese, este sub media de cultura generala adaugat cu etnia rusa care e unita! Deci, mai pe romaneste, mai usor te intelegi cu dusmanul decat cu prostul! Si avem la mai proverbe romanesti in privinta prostiei, hehee, noi sa fim sanatosi!Asa cum romanul a inteles ca nu vine nimeni sa-l ajute sa se ridice, asa va trebui si basarabeanul sa nu mai stea cu un ochi la Moscova si unul la Bucuresti, ca asa are probleme cu ochii! pentru el trebuie sa stie ca e bine sa se uite peste Prut cu amandoi ochii daca vrea sa-i fie bine cu adevarat si sa mai lase prostiile cu independenta, si cu parteneriatul strategic rusesc, ca nimeni nu da pe gratis, si e mai usor la greu, cu cel care-i al tau! Si curvasaria se plateste, sigur ca da, dar vedeti si dumneavoastra cum, nu? Spuneti-le si colegilor dvs din parlament ca nu s-a auzit niciodata de o curva bogata! Ma scuzati de limbajul direct, dar e bine sa atacam problemele la fel de direct!

 33. Pentru stefanRO

  Dragul meu,

  Chestia cu faptul ca vorbesc basarabenii ruseste nu poate fi schimbata ca vreau eu si dumneata.

  Ei nu trebuie criticati si luati peste picior, ci incercat sa fie intelesi si AJUTATI sa se schimbe. Eu nu se pot schimba asa, ca vreau eu si prietena mea. Vorbesc de o chestie obiectiva, pentru ca daca ar fi unul – da -, dar nu e numai unu. Totusi, totusi, romanii inca nu au cistigat total increderea romanilor basarabeni, acestia ramin complexati si timizi in fata lor, tocmai de aceea au aceste gesturi de autoaparare instinctuala, un fel de sociofobie. Eu nu le accept, nici le incurajez, dar incerc sa mi le explic.

  Deci, trebuie ajutati sa se simta descatusati, ca la ei acasa, liberi, dar asta va fi doar cind vor simti ca au in fata un prieten, ca sintem „noi inde noi”, ca nu va fi ironizat dupa colt. Asta insa nu inseamna ca el ii iubeste pe rusi, pur si simplu el are aici deja un grad de pojghita, de comportament un pic grosolan, care il descatuseaza, facindu-l sa se simta liber. Nu e corect, dar nu poate fi schimbat decit in timp si prin condescendenta noastra, a tuturor. Noi incercam aici sa ne explicam – de ce este asa? Eu, personal, am avut niste complexe in primii ani, ’87-’89 cind mergeam in Romania, acum, insa, nu am nici un complex CU NIMENI! Insisi romanii imi spun ca inca nu au vazut pe nimeni in RM sa le vorbeasca atit de corect, iar viteza mea de exprimare e chiar mai mare decit ar fi normal. Tot ei o spun, insa eu am fost traducator simultanist, de viteza, pe mine limba romana si capacitatea de exprimare rapida, dobindita la traducere, m-a facut, consider eu, politician. Dar nu e cu toti asa, chiar daca s-au mai schimbat generatii. Noi avem vreo doua tinere din provincie, care vorbesc super-super de descatusat romaneste! Chiar as vrea sa le cunoasteti cu vreo ocazie!

  Sint de acord ca sintem romani, noi avem asta si in program, postat si pe site, eu am document ca sint romanca si de la Ministerul nostru antinational al dezvoltarii informationale. Dar si cei de care vorbim vor spune sus si tare ca sint romani doar cind se vor simti cu romanii de la egal la egal.

  Si dumneata mi-o confirmi cind spui ca „societatea basarabeana e fracturata la nivel de individ!!!” Dar sa spui si de rabdarea pentru a schimba situatia. Deci – unde e intre noi diferenta de perceptie si de interpretare, de intelegere a lucrurilor? Dumneata si cu mine intelegem corect lucrurile.

  De acord ca avem nevoie de o radiografie a stilului basarabean. Dar nu asta facem aici? Ca cel mai simplu e sa ne autoflagelam si cu asta sa o incheiem. Insa trebuie sa cautam cauzele, pentru a le depasi, elimina.

  In privinta atitudinii basarabeanului fata de limba rusa, fata de faptul ca nu trateaza populatia rusa ca pe o minoritate – chiar ieri am acordat un amplu interviu la acest capitol – cine este in R.Moldova minoritatea si cine e majoritatea? Sint de acord si invoc mereu faptul ca populatia majoritara in RM o constituie romanii, 80 la suta, oricit s-ar „screme”, iertat sa-mi fie cuvintul, Voronin si Tkaciuk. Dar, dragul meu, vin occidentalii si se intereseaza de respectarea drepturilor „minoritatilor lingvistice, etnice”, ale alogenilor, fara sa isi dea seama ca RM este un caz nestandard, aici majoritatea, romanii, sint pe post de minoritate de facto, pentru ca li se incalca la tot pasul drepturile, iar ei inca se tem sa se ridice din genunchi in fata neromanilor care ii umilesc zilnic, acest spirit venind de la conducerea antiromaneasca. Poate ca – neavind spatiu public de dezbateri, avind doar putini acces la Internet -, nu toti inca isi pot da seama de aceasta realitate inversata. Si aici e buba. De ce comunistii nu permit dezbateri publice pe aceste teme la RadioTV publica? Pentru ca adevarul acesta ce l-as spune eu, altii, i-ar ucide ca forta politica. I-ar dezbraca si ei ar trebui sa piarda si sa dea seama pentru ce au furat.

  Nu sint deloc de acord ca trebuie ajutati de statul roman doar cei care sint declarati prin pasaport ca sint romani! Nu, pentru ca atunci cind ni s-a luat cetatenia parintilor, nimeni nu ne-a intrebat. OAMENII TREBUIE AJUTATI SA INTELEAGA UN LUCRU CLAR – CA SINT ROMANI!!! Abia atunci RM se va salva, ca al doilea stat romanesc, – ceea ce constituie moartea comunistilor si a intereselor rusesti in zona.

  De acord total cu acest fragment: „lor trebuie sa li se redea cetatenia, copiii lor trebuie adusi la studii in Romania, ei trebuie ajutati pina si financiar, ei trebuie angajati exclusiv in firmele romanesti care investesc in Moldova!” Si noi am spus acest lucru prin mecanismul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, care vrei-nu vrei, totuna va fi mecanismul de salvare a noastra a tuturor si a fiecaruia in parte, ca si a intregii natiuni romane. Mai imi scrii „Sa vedeti doamna Pavlicenco ce se va intampla atunci! Si daca lumea de acolo afla ca, datorita intrarii in UE, Romania beneficiaza pana in 2013 de aproape 60 miliarde euro, cu tot cu partea guvernamentala alocata, sa vedem ce se intampla? Si la nivelul de discutii in fata blocului, cand unul va beneficia si altul nu, si va primi raspunsul ca datorita faptului ca el e ROMAN, nu moldovean, sa vezi ce coada va fi pe la arhivele statului dupa actele bunicilor!!! Romania greseste tare mult in privinta RM”. DE acord, dar undeva trebuie rupt cercul vicios, ca sa le poti explica oamenilor acest lucru, ca nu e chiar usor s amergi din casa in casa, desi e absolut necesara si aceasta metdoda prin soldatii partidelor si prin pozitie civica. Cei mai informati s amanifeste solidaritatea de a-i pregati pe cei mai putin informati.

  Eu sint vicepresedinte al Consiliului Mondial al Romanilor si accept ca facem mai putin decit am fi putut, cred ca revenim la aceasta, dar, ca om politic si presedinte al PNL, am spus mereu aceste lucruri de la tribuna principala a Parlamentului, fapt pentru care si clasa politica mai necomunista se cam fereste de mine. ACESTA E CEL MAI TRIST ADEVAR. Pt ca liderii politici barbati spera sa-i mai foloseasca o data – oare de cite ori inca? – pe moldovenii neinformati sa vina la putere, dupa care inca vom mai vedea ce vor face.

  Dar raspunde-mi si tu, Stefan, „de ce acest mesaj clar al PNL nu are priza – precum spuneti – ca sa intre in Parlament (desi inca nu se stie!)?” Incearca sa-mi raspunzi la intrebarea – „Are oare Opozitia pretins nationala un mesaj clar national, romanesc? Daca nu-l are – oare de ce nu-l are? Si cit ne vom mai bitii asa? Unde e capatul acestui fariseism?

  Mie sa nu-mi spuneti „ce cinste e fi sa fii roman”. Eu am cetatenia din 1992 – mai devreme nu s-a putut! -, si am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit”, in grad de Comandor, de care sint mindra. Deci – am probat ca a fi romanca pentru mine este o onoare.

  Dar cine si unde sa-i tot explice ceea ce spui dumneata – ca „basarabeanului sa nu mai stea cu un ochi la Moscova si unul la Bucuresti, ca asa are probleme cu ochii! Pentru el trebuie sa stie ca e bine sa se uite peste Prut cu amandoi ochii daca vrea sa-i fie bine cu adevarat si sa mai lase prostiile cu independenta, si cu parteneriatul strategic rusesc, ca nimeni nu da pe gratis, si e mai usor la greu, cu cel care e al tau!” CINE? Doar unul-doi politicieni? E oare suficient? Dar asta e adevarul – ca mesajul proromanesc inca nu a devenit unul principal si prioritar in RM, exceptind PNL si PL. Cred ca vedeti „curvasaria” – precum v-ati exprimat – a PPCD-ului, acesta fiind, de asemenea, un motiv de dezamagire si de lehametire din partea oamenilor care au vazut ca au fost creduli si au ramas inselati.

  Le-am spus colegilor din Parlament mai multe lucruri, de aceea nu mie trebuie sa-mi spuneti ca am facut sau nu ceva. Eu am facut si fac, iar cineva nu prea aude, ba chiar te dau afara pentru mesaje romanesti, sugerindu-ti sa tot scoti din declaratii cuvintele natiune romana, stat romanesc, limba romana, holocaust antiromanesc etc. Insa, mai tirziu, toti se vor gitui la usa intrarii in Romania si ultimii vor incerca sa fie primii. Sau poate nu am dreptate? In acest Parlament, pentru prima oara, am felicitat pe toti romanii cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei , am vorbit de genocidul si Holocaustul antiromanesc, prin care comunismul a nimicit 1 milion de romani, si multe altele. Dar care e rezultatul? Ca PNL nu are prea multi bani si sanse, asa cum spuneti, iar cei cu bani si sanse nu prea au un mesaj clar national? este asa sa nu? Ce e de facut aici? Astept sfaturi.

  Vitalia PAVLICENCO

 34. Stefan, sunt de acord cu unele pozitii de ale tale, dar eu cred ca pe linga conditiile duble, pe linga efortul sustinut depus de Romania pentru a adera mai intii la NATO a mai fost si interesul acestui bloc politico-militar de a iesi la Marea Neagra si de a se apropia pentru prima data de la existenta si poate si cadeara uniunii sovietice de spatiul care a fost in acea uniune sovietica. Si argumentul este baza militara SUA la Constanta: deci la mare si cel mai aproape de acel spatiu chiar si postsovietic. Eu nu sunt mare si tare in geopolitica sau strateg, dar inteleg ca acest lucru, interesul blocului NATO de a se irija la mare si de a se apropia mai mult de ceea ce cindva era zona interzisa a contat mult in acest proces de aderare. Si apoi la asta mai punem si faptul ca Romania este o tara destul de mare comparabila cu Polonia si Germania – cele mai mari dupa suprafata in Europa unde desigur ca poti pune iarasi niste baze militare. Apoi deschiderea Romaniei chiar si pentru ca sa fie localizate care elemente din scutul antiracheta american iarasi este o politica a Romaniei de a adinci coloborarea cu cel mai puternic stat din lume la ora actuala. Si Romania este oricind o alternativa buna daca Cehia de exemplu se razgindeste pe urma asa cum a facut Polonia. Desigur ca SUA are de unde alege ca doritoare mai sunt si tarile baltice in chestiunea asta, insa Romania are prioritate in chesia asta pentru ca este o tara mult mai mare. Iata ce ii da Romaniei acel impuls ca sa fie atractiva si tot mai mult sa se bucure de atentia celora de peste ocean. Dupa cum vedem in cazul crizei energetice actuale Romanie este o tara asa mai insorita fata de altele mai cu ceata si ploi cum este Anglia unde criza capata proportii mai mari. Si poate ca Romania pe linga programul european mai beneficiaza si de alte programe si proiecte de protectie puse pe rol de partenerul ei principal care este SUA. Si apoi sa comparam Romania si Moldova la ora actuala atunci puteti sa va dati seama ca Moldova care este doar o palma de pamint nu poate prezenta pentru SUA asemenea interes cum are fata de Romania, ca noi nici macar iesire la mare nu mai avem. Iar politica protectionista a Rusiei in Moldova este mai mult facuta din instinct de a se simti influienta in tot spatiul post sovietic chiar daca poate nici interes strategic nu prezentam, dar daca mai stationeaza armata lor la noi pe teritoriu inseamna ca exista si astfel de interes. Asa ca dupa cum spuneam ca sa comparam ce eforturi a facut Romania ca sa devina membru NATO si ce eforturi trebuie sa faca Moldova pentru a ajunge in acel bloc va spun eu ca este de citeva ori mai mare. Va rog sa nu insistati ca asta se obtine dupa merit si trebuie sa depunem efort si sa fim insistenti. Dar trebuie sa nu comparati Moldova cu Romania in chestiunea NATO, pentru ca Moldova este in cu totul alta situatie si conjunctura geo si policitica si strategica. Si apoi numai faptul ca Romania dupa anii 90 s-a vazut libera sa-si decida singura viitorul, pai iata la noi chiar si acuma mai suntem bintuiti de planuri de federalizare, adoptare de neutralitate pe viata unde desigur ca sunt in primul rind interesele Rusiei. Trebuie sa intelegeti ca noi nu suntem liberi de a ne decide singuri viitorul fie el NATO, EU ori mai stiu eu. De asta si lumea de aici este lehametita de toata politica asta care cu adevarat este murdara. Daca ajunge presedintele parlamentului sa spuna ca ceea ce vedem noi este doar virful aisbergului si ca in spatele acestora sunt lucruri cu mult mai mari de care nici nu trebuie sa ne interesam, atunci spuneti ce credibilitate trebuie sa aiba acesti cetateni, cu cita siguranta trebuie sa priveasca ei in viitor? De asta va rog mult ca atunci cind ne comparati pe noi sa luati in cont asta si nu va grabiti sa ne tot dati in urma, ca ba suntem cu 10 ani in urma ba cu 15, sau ca Moldova de azi este Romania anilor 90. Va spun eu ca toate astea sunt prostii. Este cu mult mai rau decit anii 90! Si drept ai spus tu Stefen, Romania greseste in privinta Moldovei pentru ca nu se documenteaza si ne luati asa pe toti intr-o barca. Si faptul ca presa romaneasca are interes de 1% fata de Moldova asta este alarmant! Adica cum, mai bine sa va feriti de a cunoaste realitatea de aici, pentru ca va temeti sa nu va intunecati cind vei sti ce se petrece aici la noi in Moldova, dar cind vine vorba despre dat sfaturi sunti foarte binevoitori. Cel mai usor este de dat sfaturi stiti asta: tot proverb romanesc, nu? Deci va rog mult, si stiu ca sunteti toti pe aici cit de cit interesati de Moldova, si sunteti persoane care pot sa inteleaga tot ceea ce spun. Ma bucur ca va interesati de noi, de probleme noastre, pentru ca numai cunoscind situatia reala de aici ati putea cu adevarat adopta politici corecte fata de Moldova, fata de cetatenii astia abandonati sau poate ca furati si instrainati, rusificati, deportati, exterminati. Cred ca ajung calificativele. Deci concluzia mea este ca intr-adevar cea MAI MARE greseala pe care o face Romania la ora actuala este ca nu se intereseaza de noi, iar indicile de prezenta in presa este graitor si ilustrativ in ce priveste si atitudinea Romaniei fata de acest pamint care cindva ii apartinea, dar care se pare ca nu-i mai trebuie.

 35. Pentru Socolenco!

  Draga prietene! Desi nici eu nu sunt un geo-strateg de mare valoare, consider ca ai nimerit-o cu interesele NATO la adresa Romaniei! Si e evident ca Romania e foarte mult sprijinita de SUA in acest moment, si asta nu pe gratis, iti dai seama! Noi toti stim ca nimic nu-i pe gratis! Si nu vreau sa intram prea in amanunte cu geostrategia dar totusi m-ai provocat(in sens pozitiv) sa-ti ofer un contra-argument asupra a cat e de mare efortul RM pentru aderarea la structurile euro-atlantice! Trebuie sa-ti spun , draga prietene, ca si democratia tot prin stomac trece, iar Bruxelles-ul si Washington-ul are nevoie de resursele energetice ieftine care sunt in zona Caspica. Daca te uiti pe harta, aducerea acestor surse e pe ruta Georgia-Ucraina-RM-Romania..etc..asta fiind cel mai scurt drum!Orice ocol inseamna extrem de mult bani! ei..dar acest coridor trebuie „securizat”, nu? Deci , acest drum trebuie „pazit” de fortele militare nord-atlantice, iar politicile pe ruta asta trebuie sa fie asemanatoare cu cele ale UE-NATO! Pai de aia si RM e atat de interesanta acuma pentru Rusia, nu numai pentru ca are atitudine imperiala, dar destabilizarea zonei inseamna profit pentru Gazprom, adica Rusia..pentru ca nimeni nu alege sa se aprovizioneze dintr-o ruta nesigura!Banii conduc, draga prietene, interesele ne fac mari pe noi cei mici, iar daca noi astia mici nu ne dam seama de vremuri, vom fi aruncati imediat la lada de gunoi! Iar Voronin e de actualitate la Kremlin, datorita faptului ca se doreste „transnistrizarea” Moldovei, stationarea trupelor rusesti, iar ticalosul pune umarul fara nici o jena, pentru ca nu da doi bani pe voi! Numai daca te uiti la el cum vorbeste cu fiecare, se vede ca parca vorbeste cu niste prosti care trebuie invatati , ca habar n-au pe ce lume traiesc! Cea mai mare nesimtire e sa ceri ziaristilor sa fie patrioti, ca din cauza lor Moldova nu e bine vazuta in structurile europene! Poate ar trebui organizate ceva defilari si spectacole omagiale!
  Socolenco- in 2009 E SANSA VOASTRA! asta tot vreau sa spun! Regulile democratice trebuiesc respectate chiar daca ne place sau nu! daca tot comunistii vor iesi, impreuna cu aliatii lor, atunci toata lumea se va supune hotararii POPORULUI moldovenesc, intelegi? Bruxelles-ul de asta atrage atentia asupra corectitudinii votului! dar daca voit veti aduce la putere tot pe astia, atunci..asta e! aici nu mai e vorba de intelegere sau neintelegere…e vorba de vointa! si repet, nimeni nu poate face nimica! Orice roman care e oprit acum de bastonul de militian, va fi oprit cu nerusinare si dupa! In cabina de vot nu mai e Rusia, intelegi? Sigur, de corectitudinea alegerilor toata lumea va avea grija sa se respecte, iar alegerile din 2009 din RM vor fi al naibii de monitorizate! Noi nu dam sfaturi dragul meu, noi ne exprimam ingrijorarera si indemnam sa faceti ca noi, si asta nu din superioritate, ci de frica ca va pierdem, poate definitiv! Pentru ca veti da voie Rusiei sa stea si acum la Marea Neagra! De ce crezi ca se face asa de mare propaganda anti-romaneasca? Pentru ca Romania a intrat sub cupola UE, se va dezvolta, in 10 ani va ajunge destul de puternica economic ca sa se implice decisiv in readucerea Basarabiei la Patria Mama! Iar rusul e constient ca o Romanie puternica va smulge Basarabia din mainile lui!Pentru ca romanul nu uita NICIODATA,draga prietene! cand s-a facut Unirea in 1918, armata romana a intrat in Basarabia, pentru ca In imepriul rus era revolutie si am speculat momentul ca sa ne luam ce era al nostru!Si asta ..dupa 100 de ani!!! O Rusie slaba inseamna o Romanie MARE! anii 90 au fost plini de afirmari a identitatii nationale in RM pentru ca URSS s-a prabusit la fel ca Imperiul Rus! Si Moscova de aia ne uraste, noi avem cel mai scump gaz(Romania-400USD, media europeana 350 USD, RM-218) , pentru ca altceva nu are ce sa ne vanda. Ne uraste din cauza Basarabiei! Ti se pare ca noi cumva am uitat?
  Si de ce tot o tineti inainte cu atitudinea asta ca noi ne dam superiori, ca trebuie intelegere..cand de fapt ne uitam la voi neputinciosi ca ne lovim de mentalitatea de „oi, mlea”( nu stiu daca asa se scrie , dar asa se aude) „lasa , hai sa bem un pahar de jin, ca totul o sa shie bini”!” De aia ne tot inghesuim cu „sfaturile”! E de fapt strigatul de alarma si de ciuda al nostru, care e interpretat ca un sfat superior! Parintii vostri au fost deportati, ucisi, instainati..dar actualele generatii nu-si iau revansa! Iar revansa e in urna de vot,e in interesul de a vedea unde te duce cel ce te conduce! ca daca plangi ca te-a aruncat in prapastie, e prea tarziu!

 36. Doamna Pavlicenco!

  Stiti la ce vreau eu sa va ganditi? Sa va ganditi ca Romania e singurul stat care are alocat prin vot uninominal reprezentati in parlamentul romanesc ai romanilor din afara granitelor!!!! Iar dumneavoastra ar trebui sa candidati pentru un post in Parlamentul romanesc(pentru ca sunteti romanca si Comandor al ordinului „Pentru Merit”) , nu in cel moldovenesc! Mesajul dumneavoastra are mai multa finalitate in Romania decat in Parlamentul de la Chisinau! Asta cu conditia sa nu adormiti pe la noi ca Leonida Lari, sau Ilie Ilascu!!!
  Ca, scuzati-ma ironia, dar foarte tare s-a vazut zbaterea romanilor de origine basarabeana de a se implica in problema sprijinirii propriilor rude! Eu cred ca o zbatere de minim 4 ani merita din partea lor ca sa apara macar o data la posturile de televiziune romanesti!! Dar ce sa facem, daca asa e romanul pretutindeni! Da de mai bine si-l apuca amnezia! Si va rog sa nu-mi aduceti dezamagirea ca si contra-argument!Poate merge promovata si ideea ca majoritatea cantaretilor basarabeni ating consacrarea in Romania, ca pana si tanti Ludmila a aparut pe la noi, sa nu discutam de scriitorii basarabeni care se exprima in reviste finantate din Romania(ca imbecilii de la MS spun asta dar o prezinta ca un act diavolesc), ..asta ca idee de cat de mult uita romanul! IN 18 ani si mii de studenti care au invatat in Romania…a aparut ca sa schimbe ceva in Moldova..doar Chirtoaca! Poate trebuie 100 de ani si intreaga populatie moldoveneasca adusa aici, ca in sfarsit, basarabeanul sa aiba incredere..Stiti , toate astea vin din taxele si impozitele pe care le platim , eu, Stalinus, Ed_, etc…si ne alegem cu, neincrederea, „superioritatea”, intoleranta, si nerabdarea de care suntem acuzati!Bucuros as fi ca o parte dintaxele mele sa mearga la salariul de parlamentar roman al dvs, decat la Ilascu sau Leonida Lari..macar as vedea ca banii dati de Romania pe invatamant, carte, energie electrica gratis pt. RM, de atatia ani(in timp ce rusii si-au plasat banii in cumparare de fabrici)…ar avea o finalitate in aparitia unui basarabean in Parlamentul nostru care sa se bata pentru Basarabia! Mi-ati cerut un sfat..asta e sfatul meu!

 37. „Cea mai mare nesimtire e sa ceri ziaristilor sa fie patrioti, ca din cauza lor Moldova nu e bine vazuta in structurile europene!”

  Pai, iata exact asta si cere Voronin ca jurnalistii sa fie patrioti. Tu crezi ca un jurnalist trebuie sa fie patriot?! Tare aberant imi pare chestia asta. Eu cred ca un jurnalist trebuie sa fie IMPARTIAL si sa prezinte totul asa cum este fara ocolisuri. Iar patrioti trebuie sa fie politicienii. Iata ei in primul rind trebuie sa fie patrioti, pentru ca ei fac politicile pentru noi toti. Mai putin conteaza pare-mi-se chiar si patriotismul nostru a celora de rind decit patriotismul celora care se afla in fruntea tarii. Si daca eu acuma simt ca acei politicieni nu ma reprezinta, asta inseamna ca politicile lor sunt in avanatajul altora decit a celor majoritari. Omul de rind trebuie sa simta ca acei politicieni se gindesc cu adevarat la popor, sa vada ca viata lor se imbunatateste. Asa ca imi pare rau ca mi-ai zis de jurnalisti, pentru ca eu exact sunt contra la o asa abordare a chestiunii de imagine. Eu cred ca patrioti trebuie sa fie in primul rind politicienii, iar indemnul asta a lor de fi patrioti este mai mult o timpenie pentru a acoperi faptul ca ei nu sunt patrioti. Ce fel de patriot poate fi Tarlev de exemplu daca el este acela care a trimbitat pe la toate intilnirile cu cetatenii ca trebuie sa fim patrioti si acuma el face organizatie Prietenilor Rusiei. Oare nu este ridicol ca un asemena „patriot” sa ne ceara noua sa fim patrioti??

 38. ” pentru ca ei fac politicile pentru noi toti.”-foarte corect ati spus Socolenco.Ei hotarasc fara ca sa ne intrebe pe noi.Niciodata in viata nu am fost intrebati de nimic,nici la lucru nici in strada,nici in soapta,nici cu voce tare,nici la microfon in strada sau la tele iziune s.a
  Prea putin ce le pasa politicienilor de parerea noastra.”Interesul poarta fesul”

 39. Pentru StefanRO

  De acord, Romania e sprijinita de SUA, nu pe gratis. Dar daca si SUAau nevoie de Romania, asa cum spui, de ce oare nu ar putea convinge mai mult Washingtonul despre drama basarabenilor in parte si a Romaniei in intregime, cu teritoriile istorice? Ca doar s evede de la o posta – RM ramine un stat-problema.

  Rusia nu este un model politic, de democratie sau economic pentru Moldova, ins aprobleme de geostrategie devanseaza aceste lucruri.

  Dar mentalitatea de “oi, mlea” de unde s-a luat? De la caderea acestui teritoriu din istorie si geografie, din calculele Occidentului, care, iata, parca revine, dar parca nu. Ca doar are loc mereu lupta Rusia-Occident carea vizeaza Basarabia! Dar cine sa fie avocatul nostru, ca toate tarile ex-socialiste au avut unul sau mai mulkti avocati, dar puternici, care nu s-au temut sa se „amestece in treburile interne ale RM”. Strigatul de alarma si de ciuda este inteles, dar insuficient. Numai la noi fostii deportati devin servili ai calailor, dar asta ESTE si a critica nu e suficient, trebuie inteles si cautate metode de a ajuta la schimbarea mentalitatii, nu doar a vedea, analiza, taxa si cam atit! Special s-a distrus mentalitatea populatiei, care sa se teama de sefi si cind intra in cabina de vot.

 40. Mda…acesta e ultimul mesaj postat de mine pe forum..pentru ca nu reusesc sa ma fac inteles..poate e vina mea! in nici un caz nu voi putea accepta ca moldovenii sunt niste victime care trebuiesc ajutate! Dupa parerea mea asta inseamna declasificare.Se pare ca eu doresc egalitate dar aproape toata lumea incearca sa clasifice lucrurile in moldoveni asupriti care trebuiesc intelesi si sprijiniti, ca daca nu e asa, tot noi romanii suntem vinovati …Oricum, raman vesnic la parerea mea ca murdaria din casa lui singur omul si-o curata, ca moldoveanul nu trebuie tratat ca o persoana cu „handicap”, ca deja romanul cade in capcana tip Lapusneanu(„daca voi nu ma vreti, eu va vreu!”),ca poate acest mod de a vedea dusmani si intrigi peste tot si-n toate al basarabeanului nu poate sa fie subiect de stres si enervare pentru noi! Oricum , important e ca aici am intalnit oameni de buna calitate, si asta conteaza cel mai mult! Chiar vreau sa remarc ca acest blog este din punct de vedere calitativ mult superior oricarui alt blog vizitat de mine! Si asta e un mare castig! Va doresc din partea mea stimata doamna tot binele pe care mi-l doresc mie, si sa dea D-zeu sa reusiti in tot ceea ce va propuneti! Salutari si urari de bine tuturor!!!

 41. Pentru StefanRO

  Dragul meu,

  Te-ai suparat cumva pe mine? Daca da, spune-mi motivul, te rog. Unde crezi ca eu am gresit?

 42. Stefan RO
  Fratele meu din alta mama ,ehei cita mizerie am inghitit pe forumurile din Maldavania pina acum ,in alta viata puteam sa emit pretentii de sfint, numai ca eu nu prea intorc si celalalt obraz. E munca grea pe tarlaua asta si e mult de prasit pe ogorul asta fratele meu ca vorba unui forumist „mama mankurtilor e mereu gravida” …..
  Si eu ma chinui din greu sa ma fac inteles pe forumurile basarabene de vreo citiva ani buni ,cred ,fara sa exagerez ca am postat peste 10000 da!ZECE MII de mesaje si fara sa gresesc prea mult probabl am primit peste 100000 de injuraturi. Acum sunt IMUN nu ma mai surprinde nimic si nu ma mai mira nimic dar mi-ar place sa te stiu alaturi de mine si imi place sa cred ,” in nemernicia mea ca un ciine turbat” ca si unora dintre basarabeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *