De ce nu va includeti sa imbunatatim clasa politica?

Am vrut sa raspund vizitatorului fidel al blogului, pe nume Che. Dar am decis sa plasez si eu un microstudiu, pornind de la comentariul sau.

Am promis sa comentez  o interventie despre clasa politica. Am introdus chiar pe blog o rubrica noua, «Noi, romanii». Nu cred ca suntem un popor de sclavi. Noi sintem abandonati si sintem copaci fara padure. R.Moldova nu are traditii de statalitate. Spre deosebire de baltici, noi nu am avut un stat inainte de 1940, cind am devenit victima Pactului Molotov-Ribbentrop. Au fost apoi deportari, foamete organizata, bagari in gropi cu var, decimari si genocid antinational, antiromanesc, in general. Astea sint lucruri cunoscute, sint crime ale comunismului care trebuie condamnate. Si nu le putem uita  cind incercam sa ne explicam de ce sintem cum sintem. La acestea se adauga cele spuse in postarea ” Ne regasim sau nu ne regasim in acest microstudiu” despre romani.  Ca romani sintem – oricare au fost deznationalizarile, menite tocmai sa ne lipseasca de identitate si de constiinta nationala. Ca sa ai un Moise, trebuie sa ai caractere si spunea un rege roman ca noua ne-au lipsit cel mai mult caracterele. Iar ele au lipsit pentru ca a fost indusa mereu in Basarabia o mare si puternica frica, pentru a ne transforma in ceea ce s-a numit, dupa restructurare, «mankurti», adica oameni fara memorie istorica, fara mindrie nationala, fara necesitate de cheag si de solidarizare. De aceea, s-a mizat atit pe eliminarea Istoriei Romanilor. Voi posta un material ulterior despre cum – pas cu pas – s-a lucrat de la Presedintie pentru inlocuirea metodica a Istoriei romanilor cu Istoria integrata.

Apoi, mai recent, o cauza a fost ca majoritatea oamenilor bagati sau scosi in fata au colaborat cu securitatea. Ei au fost si mai sint santajabili si, de aceea, au facut guvernari prorusesti. Pentru ca i-au tras de sfori ca pe papusi. Daca pina si PPCD-ul a «fost domesticit» , ce sa mai spunem de altii ?

Halul in care acest pamint multpatimit, cazut din istorie si din chiar georgrafie, cum spunea cineva, a ajuns sa aiba oameni fricosi, dependenti, mutilati sufleteste, speriati, este ca am fost la o intersectie, unde Rusia, puternica, a inteles ca se pot face experimente si le-a facut.

Intr-un comentariu foarte recent de pe olvia-press, denumit «Manevrele politicii moldovensti», semnat de un comentator transnistrean, scrie ca «Lupta» impotriva romanizarii Moldovei, pusa la cale de comunisti, i-a adus dividende lui Voronin si partidului sau. Ei au recistigat populatia prorusa si partea de electorat ce se considera etnici moldoveni si nu vor unirea cu Romania. Demonstrarea spiritelor antiromanesti a adus dividende relatiilor moldo-ruse, pentru ca Moscova e contra unirii Moldovei cu Romania. Aceasta unire ar insemna pentru Kremlin pierderea influentei in zona, inclusiv economica.»

Iata de aici se iau toate celelalte, care ne influenteaza sesizabil sau insesisabil. Apare si problema Romaniei, a Vestului. Insa ei inca nu au decis ce ar face cu noi. Mai asteapta, cred eu, pina in 2009, dupa care vor lua niste decizii.

Aceasta realitate a capului plecat, pe care sabia nu-l taie (dar nici soarele nu-l vede) este un adevar trist, dar vine din amaraciunea deceniilor, pe parcursul carora moldovenii-romani au fost umiliti, abandonati, distrusi si folositi. Iar rinza vine de la necesitatea de adaptare, din lipsa de educatie, din putinul pe care il atinge un sarac si i se pare ca a realizat mult, pentru ca nu a avut alte realitati, circumstante sau posibilitati.

In ceea ce priveste prostul intre intelepti si inteleptul intre prosti. Si asta vine de la neputinta, de la ingustimea posibilitatilor, lipsa orizonturilor, care ne-au fost harazite de soarta ce ne-a situat geopolitic intre doua lumi. Sintem cu vocatie europeana, dar sintem sub o mare influenta estica. Sintem occidentali, dar, desi latini, sintem ortodocsi, asta trasind, parca, o linie de demarcare politica si religioasa intre Europa si ceilalti. Poate avansarea Ucrainei va muta aceasta frontiera, si pentru noi, mai spre Est.  Adica tot un popor slav sa ne salveze pe noi, latinii, romanitatea orientala.

In privinta viorii 2, a “eminentei cenusii”. Toate cele spuse mai sus explica si egoismul in partide, unde liderul crede ca, daca are bani, are si minte. Dar nu e asa. Exista aici un semn de intrebare – pai daca ai bani, trebuie sa insemne ca ai stiut sa ii faci si esti si un destept. Dar oare cum s-au facut la noi banii – cu mintea sau cu mintea colectiva de a fura? De aceea, nu intotdeauna banii si intelecti se suprapun, nu merg mina de mina si incep orgoliile, frustrarile.

Neajunsul cel mare este invidia, care provine tot de pe aici. Ar insemna ca cel cu bani, sau cel caruia i se aduc bani si e lider, trebuie sa aiba si caracterul, puterea sa promoveze ceea ce i se cere pentru acei bani. Daca nu e asa, contraziceti-ma.  Si sa-mi demonstrati ca nu exista o legatura intre banii liderilor politici, provenienta lor si politicile promovate. Nu veti putea.

«Mai e un aspect care merita subliniat: in Moldova totul se trece prin prisma etnica: roman, rus, bulgar etc. » – a spus forumistul Che.  Cei de alaturi de romani au fost educati sa fie asa, mai exact, nu au fost educati sa fie altfel. Oare e normal intr-un stat ce exista de 17 ani sa aiba limba de comunicare interetnica limba altui stat ? A fost un compromis in anul 1989, cind mai mult nu s-a putut. Dar acum nu mai poate fi asa. Pentru ca nu e bilingvism cind eu stiu doua limbi, iar tu – doar limba rusa  – si pretinzi ca eu sa-ti vorbesc in limba rusa. Deci, politica de integrare a neromanilor in societate nu are loc. Si e un cerc vicios. Trebuie schimbata mentalitatea, sa fie omogenizata societatea, sa fie mai usoara si fireasca aceasta comunicare. Insa puterea votata mereu este rezultatul aceste neintegrari a neromanilor, care voteaza etnic. Mi-au spus mai multi neromani: noi vedem si intelegem ca acesti comunistii sint la putere si fac matrapazlicuri urmare a votului dat de noi. Adica, s-a dat cetatenia zero in 1990 (la baltici asta nu a fost), dupa care romanii lucreaza azi peste hotare, iar neromanii ne decid cine sa ne conduca, instalind Legislative si Guverne antiromanesti.

Deputatii PNL au colectat deja 26 de semnaturi pentru modificarea denumirii limbii romane in Constitutie. Daca azi ar semna deputatii PPCD, deputatii lui Braghis si citiva independenti, plus Untila si Urecheanu, am putea depune initiativa la Curtea Constitutionala. Dar cind i-am spus unui frontist sa semneze, m-a intrebat – ei si cine o sa ti-o voteze ? Bine, bine, dar daca vrem ca viitorul sa se implineasca, prezentul trebuie sa propuna. Intre 1998 si 2001 PPCD a facut multe initiative sa-i dezavueze pe Snegur si Diacov, noi, PFD, am semnat totul, dar acum, cind noi propunem, PPCD nu semneaza, asa cum nu a semnat nici initiativa de modificare a art.11 privind neutralitatea. Asta cum vine ? E bun doar ce fac eu ? Eu asa nu am procedat niciodata.

Si asta e clasa politica. Dar va pun si eu o intrebare. Daca situiatia e asa cum e – de ce nu va includeti si voi sa imbunatatim aceasta clasa politica? De ce?

Loading Facebook Comments ...

92 Comments

Add a Comment
  1. Dvs ati spus ca aveti acolo in PNL niste tineri asa destepti, activi, dar ma uit ca aici pe blog mai daca au scris 2-3. Spuneati ca trebuie sa faceti forum pe pnl.md, dar ce mai trebuie forum daca se pot implica si aici. Deci pentru ce sa ne includem, vreti sa se simta jigniti? 🙂

    Doamna Pavlicenco, eu cred ca lumea s-a mai moderat un pic si asta este spre bine. Au trecut timpurile de Noua generatie – salvatoarea natiei. Acuma mai multi sunt pragmatici si tot mai greu e sa-i poti manipula. Asta cel putin in cazul tinerilor care se mai informeaza cit de cit. Luati toate partidele si chiar daca sunt unele preferate de mai multi oricum sunt si nuante care te face sa te opresti sa aderi. Asta dupa cum vedeti este in dependenta de conjuncutura politica. Si apoi odata ce aderi pierzi din libertatea ta de a te exprima, iar pentru unii asta e mai scumpa decit toate. Pina nu va fi o coeziune a partidelor politice, pina nu se va demonstra eficacitatea acelor partide liberale preferate nici nu se vor include f multi. Odata ce se va demonstra ca face sa lupti, sa te incadrezi in rindurile unei formatiuni politice, atunci vor veni f multi de nu veti fi bucurosi.

  2. Pentru socolenco

    Exista FORUM pe http://www.pnl.md, pe care am decis sa-l conectam la blog.

    Inrest, eu cred ca e un cerc vicios care trebuie rupt. Chiar si sarcina pe care o fixati – „pina nu va fi o coeziune a partidelor politice, pina nu se va demonstra eficacitatea acelor partide liberale preferate nici nu se vor include f multi” – poate fi rezolvata prin implicarea unor oameni noi. Inteleg nuantele si ceea ce se spune si nu se spune, dar ideea asta cu sa astepti cineva sa faca si apoi voi adera si eu, o consider contraproductiva.

  3. Leit motivul revine…..

    Va aduceti aminte d-na Pavlicenco ca intr-unul din primele mele comentarii vorbeam de o „minima reactie” din partea societatii moldovenesti ca premiza a unei implicari mai substantiale a Romaniei in viata RM. Atunci dv nu ati fost deacord cu acest lucru ..astazi dv CERETI EXACT ACELASI LUCRU de la tineri privind implicarea lor in politica ca premiza a transformarii partidelor in formatiuni politice mai credibile si vi se raspunde practic in acelasi fel.

    Sigur eu va dau dreptate pentru ca partidele nu sunt si nu vor fi NIMIC mai mult ori mai putin decit oglinda societatii, expresia nivelului sau de evolutie si dezvoltare.Nu poti avea partide performanteo viata politica matura in conditiile societatii moldovenesti.

    In perioada de inceput timpuriu a democratiei romanesti circula un dicton: „Fiecare popor are conducatorii pe care si-i merita”, .
    Daca moldovean ar putea medita la intelesul acestui dicton poate la Chisinau ae fi altcineva la putere …..

    Altfel tinerii vor continua sa stea pe margine perpetuind cercul vicios pentru ca asta aud si de la politicieni : nu suntem noi de vina, sunt de vina rusii ca ne-au ocupat, sunt de vina romanii ca NU ne-au ocupat etc etc .

  4. К тому что поведал нам автор есть много возражений.
    Нет смысла по каждому пункту в отдельности излагать свое видение, но если мы румыны рассуждаем и видим проблему по-разному, значит кто-то из нас лукавит.
    1. Русских осталось менее 5% – это что они нам сегодня погоду делают?
    У власти нет почти никого из русских – это они нам экономику поднимать мешают? Россия только нас прижимает к ногтю?
    Разве нельзя оставить проблему приднестровья на некоторое время как предлагают и другие страны и решать проблемы чтоб народ не покидал свою страну?
    2. У нас небыло Statalitate, нет опыта !
    А у Израиля было? У палестины, у Косово? Может у Украины оно было? А у Белорусии, что умеет защищать свои интересы и перед теми и перед этими?
    Разве не видно с какой кровью обретается самостоятельность и государственность – а мы чего хотим создавать?
    Обьединение – ради чего?
    Кто обьяснил где и какая цель преследуется?
    Где стремление другой стороны?
    Народ наш ведь лезет в душу к Румынии – примите нас, мы от всего отказываемся, от страны, от суверанитета, и что?
    Куда лезть, когда тебя не хотят и от тебя отворачиваются как от сифилитика?
    Неужели еще не поняли на примере этого гребанного гражданства, что Румыния нас не хочет и в очередной раз для решения своих проблем сдает нас?
    Неужели не видно что Прибалтика, Венгрия, Польша и т.д. нам больше старается помочь в плане Европы чем Румыния?
    3. О ппсд!
    С самого начала, с момента возрождения и падания наших крестьян с иконами в руках на площади, эту партию поддерживала не более 7-11%.
    Это что, столько народа только проснулось и готов к обьединению за 17 лет?
    Рошка понял, что народ больше не поддается тому тупизму, что он их дурил, с обьединением и еще там чего, а жить-то нормально ведь хочется? Вот он и решил оставить в сторону эту облезлую клячу „обьединение” и прагматично решает как свои проблемы так и проблемы приближенных членов партии.
    Он для нас и не друг, и не враг – он просто поступил с нашей точки зрения подло, но мелкая часть фанатов фронта по прежнему будут его поддерживать.
    А когда обьединить две половинки, фанатов фронта и коммунистов, получается одно целое, и в жоп…… окажемся опять мы.
    Помните?

    Vin ai nostri
    Pleac-ai nostri
    Noi raminem,
    Тot ca prostii.

  5. 111 Vad ca stii si romaneste…Fii dragut te rog…..e totusi un forum de limba romana.

  6. D-na Pavlicenco

    Doresc sa va cunosc parerea in privinta scrisorii „pierdute” (sic) a PLDM-uluica cea in care solicita public initierea unui consliu consultativ de co-operare intre PLDM, PL si AMN.

    Stiu ca PNL-ul nu a fost mentionat dar nici exclus apriori.Presupunind insa ca aceasta scrisoare ar fi fost adresata si PNL-ului as dori sa va cunosc punctul de vedere pe fond dar mai alesa pe forma adica fata de MODUL in care a procedat FILAT.

    Pentru a fi fair-play fata de aceasta solicitare a mea trebuie sa va spun ca eu deja mi-am exprimat niste indoieli serioase fata de asa zisele bunele intentii cu care se pretinde a fi facuta.

  7. Filat are partid de trei luni dar se comporta de parca ar fi autoritate morala cu drept de a fi coordonatorul opozitiei anticomuniste. El a facut o greseala incercind sa se lege de bunul nume al PL-lui si de AMN care totusi este o forta necomunista, neglijind PNL si MAE dind de inteles ca sunt mici si nu ai ce discuta cu ei.
    Filat nu trebuie sa uite de unde a venit, adica din PD-ul prorusesc si de la privatizari, etc. Faptul ca Filat are bani si cumpara ziaristi alde Constantin Tanase si Val Butnaru nu trebuie sa-l imbete, oricum nu va trece pragul electoral si va vinde prin fratii sai masoni partidul pentru a scapa de probleme. Filat nu uita-esti un parvenit pe deapta, venit din oculta si acolo vei pleca.

  8. Filat de fapt este un nerusinat,dupa ce a rupt bucati cu fofirlica de ici de colo(si dintr-un partid si din altul)si si-a construit un nu stiu ce…..un partid de dezertori,acum are indrazneala sa iasa in fata lumii si sa anunte ca El cheama partidele la Alianta.Intelegem si noi ca politica este o tactica,o comportare abila folosita pentru atingerea unor scopuri,dar abilitatea ta nu trebuie sa fie in detrimentul altora.Asta seamana mai mult cu a distruge decit a construi.Si tu esti acela care -i ceri socoteala presedintelui tarii?

    Daca faci apel cheama-i pe toti.Pe PNL nu-l chemi ca nu-ti place Pavlicenco nu de aia ca e mic partidul.Si cel mic cite odata face treaba mai buna decit cel mare,n-ai auzit de asa ceva?

    Dar stiu precis ca va razbunati pe Pavliceno,vreti sa o distrugeti:
    – in primul rind ca e femee,si orgoliul de barbat nu va lasa in pace:”Ce chiar o femee sa ne conduca?”Asta a fost fraza spusa unde ati spus-o si voi stiti bine unde s-a intimplat.
    2- vor sa o distruga si bunii tai „tovarasi” care au plecat din PNL la tine, ca Doamna le-a cerut si niste dari de seama financiare,pentru a putea programa lucrul mai departe.Atunci ati motivat ca nu este democratie in PNL si ati plecat:”De ce sa-mi ceara mie dare de seama?”

    Pai de ajunge unul ca Filat la putere s-a zis oameni buni cu noi,la spinzuratoare cite unul ne duce

  9. „111 Vad ca stii si romaneste…Fii dragut te rog…..e totusi un forum de limba romana.”
    Lasati-l sa scrie macar si in chineza, ca scrie bine. Cui nu place adevarul sa agata repejor de limba. Cred ca e timpul de depasit etapa aceasta.

  10. Sa zicem stalinus ca avem tineri politicieni gata de inrolat pentru cate partide si posibilitati exista sa se inlature comunistii de la putere;care ar fi exemplul de urmat in varianta romaneasca de catre moldovenii neinstruiti si necultivati in sens politic ? …da un ex. de vointa politica si partinica din Romania !

    Si poate Doamna Pavlicenco cunoaste ceva din ‘proiectele comune’ in care sunt implicati tinerii romani si moldoveni laolalta.

  11. 3-„sefu”meu a trecut si el in partidul lui Filat.Sef cu care din 2004,el fiind inca cu Serebreanu, sint in conflict personal.Dar stiti de ce?S-a zgircit sa sustina un grup de copii ce mergeau la un Festival International de Teatru in limba franceza in orasul Gand Belgia.La auzul cuvitului „proiect”in mintea lui,a sefului, roiau dolari si euro cu duiumul,neconstientizind ce munca nebuna trebuie sa depui pentru a demara un proicet sau sa-l mentii.
    De curind i-am reprosat ca unicul drept care nu poate sa mi-l ia este dreptul de a nu-l respecta si dreptul de a nu-i da buna ziua.Sa nu credeti ca a fost f.blajin cu mine sefu.Din 2004 pina in prezent m-a piedepsit cum a putut mai bine,pina si pe copilul meu s-a razbunat.
    De cind i-am reprosat ca „este PSL-ist cu cap de stalinist” s-a mutat la Filat sa-si stearga culoarea.
    In institutia unde lucrez dinsul striga in gura mare ca el este directorul institutiei si nimeni nu are dreptul sa-i faca observatii sau sa propuna.Dar este director de 20 de ani si se mai tine ca acum este cu Filat.
    Pot inca multe sa spun ca mai am ce spune,cunosc f.bine oamenii care au aderat la Filat de aici din regiune.
    Iata pe cine a strins Filat linga el.

  12. Нина!
    Позволь с тобой не согласится.
    Нсколько Филат не хороший человек – никто в этом не сомневается.
    Но парадокс в том, что он у части электората сегодня востребован и ничего с этим не поделать.
    Он ведь никого насильно не притягивает?
    А то что дурит людей, так нас дурили и Рошка, и С.Мокану, и Леонида Лари , и М.Друк нас с голой жоп… оставил посреди площади и уехал.
    Снегур нас обдурил и сегодня фасоль выращивает на дачу – я могу всех перечислить, но стоит ли?
    Чем Филат глупее их?
    Он продвигает свой проект и не смтрит по сторонам, а наступая на людей двигается к поставленной цели.
    Он идет первым слоем, Тэнасе его подталкивает, с зади последнего его отец Константин Тэнасе плечо подставил и таким образом пирамида и создается.
    В политике жалости, скулеж, совести не бывает, преобладает здесь прагматизм и расчет. Вот если бы на равне с Филатом вышел кто нибудь из наших (настоящих патриотов) боюсь Филат остался бы в тени, а так….. желающие могут только его в засос брать, нам же с тобой пока что целоваться не с кем.

  13. Soacra Mica : motivul pentru care eu i-am cerut lui 111 sa scrie romaneste nu a fost doar din principiu ci si pentru simplul motiv ca nu stiu ruseste (in romania nu invata mai nimeni ruseste)….

  14. Multumesc 111,
    n-am stiut multe lucruri din care le-ati exspus.
    Nasilino ne priteaghivaet,no plotit-pociti cito odno i toje.
    In momentul cind a luat omul banul, este obligat sa-l sustina si sa-l voteze.
    A cem mi vse vmeste glupee ih?
    Cine ne incurca pe noi sa fim ca ei?
    Sa va spun ce?-noi in comparatie cu ei sintem mai cu rusine si nu avem obraznicia lor,poate chiar daca vreti un fel de intimiditate,si nici indrazneala lor.Dar ar trebui sa o avem,caci ati scris nitel mai sus:
    Vin ai nostri
    Pleac-ai nostri
    Noi raminem,
    Тot ca prostii.
    Eu nu mai vreau sa fiu proasta.Si eu si Dumneata avem niste valori in noi,care le tinem in timiditate,sau frica ca vom gresi.Acum nu ma mai tem sa gresesc,azi gresesc,miine voi face mai bine,dar trebuie sa avansam.Prin asat toti au trecut.Ce americanilor le-a venit democratia si libertatea pe tava?sau francezii nu au avut si ei probleme politice la diferite etape?Sa vedeti cit de „rai”, reci,guralivi sint francezii.Nu se lasa cu una cu doua,isi cunosc foarte bine drepturile.Dar la noi sindicatele dorm caci se tem sa nu strice relatiile cu sefii,noi dormim dulce tot din aceste motive.
    Si in genere atita timp cit in Moldova noi astea de jos vom linge dosul palmei la sefi de frica ca nu vom avea un loc de munca,sau se vor uita chioris la mine ceilalti,atita timp vom fi „sclavi” cum spunea cineva.
    Iata de unde vin toate,de la frica,de la rusine,de la cumsecadenia noastra.
    Este adevarat ca eu cu Dumneata, si inca citiva nu avem cu cine ne pupa.Nu ne ramine decit doar sa ne ambitionam si sa aratam si noi ca nu sintem mai prosti ca ei.

  15. Pentru unionistul

    Subiectul este destinat pentru a cauta cauzele de ce nu e altfel de cum e. Daca ne uitam, in special, la national-liberalii si democrat-liberalii din Romania, nu am putea spune ca tinerii acolo nu sint promovati – Bogdan Olteanu, Cristi Adomnitei, Crisi Busoi, Cristian Boureanu. Desigur, s-au aflat si fost promovati de un Tariceanu, Stolojan s.a., care, totusi, i-au avansat si sprijinit dupa merit. Dar si ei au dorit. Acum, sind ma intrebati despre ‘proiecte comune’ in care sa fie implicati tinerii romani si moldoveni laolalta, nu faceti decit s areveniti la problema integrarii romanilor basarabeni in societatea romaneasca de peste Prut. Poate acum nu e chiar posibil, dar sper ca, peste putin timp, asta va deveni posibil, numai ca basarabenii vor trebui sa depuna eforturi duble ca sa fie competitivi. Oricum, spre asta trebuie tins si exemplu primilor va fi incurajator pentru altii.

  16. Pentru Soacra mica

    Si eu vreau s ava spun ca nu ma deranjeaza ca scrie omul in ruseste. In ceea ce spune se simte viteza gindirii, adica aceasta nu este greoaie si mie asta imi place, pentru ca si eu cind scriu, cei ce citesc spun – nu se stie care este si opinia voastra – ca se citeste de asemenea cu viteza.

  17. Pentru Nina
    In privinta apelului lansat de Filat la doua zile dupa publicarea si difuzarea Apelului PNL catre partide, pot spune ca metoda cu „imi plac oamenii din partid, dar nu-mi place presedintele vine din timpuri si manipulari mai comuniste”. Cred ca Filat a chemat partidele la dialog nu din sinceritate, ci din calcul populist. Oricum, cred ca a pierdut pentru ca a impartit partidele in cele cu sanse si fara sanse. Vad ca PNL a fost o sansa buna sa-i furnizeze oameni, dar nu e sansa buna sa dialogheze. Este treaba PLDM-ului sa procedeze cum doreste si sa isi asume consecintele actiunilor sale. Filat procedeaza deja de trei ori incorect cu PNL – 1. cind ne/am inteles sa facem un congres si, la un moment dat, a disparut. 2. Cind a inceput sa ademeneasca oameni, nu spun mai mult, ca nu vreau sa ma asemuiesc PPCD-ului. 3. Cind a vorbit acum de un dialog, pentru inceput, intre trei partide. Pe linga astea cred ca are nu numai o presiune din partea propriilor membri, din echipa pur PLDM-ista, ci si dintre cei veniti anterior de la PNL, care sint o frina in dialogul PNL-PLDM. Sa vedem cu ce se va solda situatia ca nu a mers pe calea sa ia oameni noi si indecisi, ci sa atraga oameni de la alte partide, in loc sa aiba negocieri cu conducerea partidelor.

    Eu, Vitalia Pavlicenco, stiu foarte bine cu ce ii incomodez pe toti – cu faptul ca am curaj sa spun ce cred si pentru ca nu sint nici obedienta, nici servila, nici manipulabila. Dar asta e una dintre probleme. Cea mai serioasa este ca presedintii mai multor partide – mai putin PL – nu au un mesaj clar romanesc, proeratlantic, proiesire din CSI, proscoatere in afara legii a comunistilor. Aici avem divergente si nu este inca – e opinia mea – loc de dialog. In plus, cred ca social-democratii si unii social-liberali si chiar unii de la Urecheanu si de la Filat ar putea, la un moment dat, sa repete un 4 aprilie 2005. Sa dea Domnul sa nu am dreptate…

  18. Pentru alter

    Sincer sa va spun, ma doare inima sa citesc ce ati scris despre Filat, pentru ca – in pofida comportamentului gruparii sale fata de PNL – nu l-am atacat si ii doresc succes. Insa aprecierile pe care le-ati dat nu pot sa nu traga la cintar. Iar in privinta lui Constantin Tanase, el mi-a dat saptamina aceasta o replica la afirmatia mea ca de 17 ani oamenii tot voteaza pe cei cu bani si sanse si ramin cei mai saraci in Europa. Ca, cica, eu fiind liberala, ar trebui sa ma bucure varsarea de bani pentru politica, caci nu vin in SUA partide la putere fara bani.Acum ii raspund lui Constantin Tanase: 1. In SUA – unde am fost si am luat cunostinta de sistemul de colectare a banilor si de catre republicani, si de catre democrati – acolo nimeni nu poate da pesin mai mult de 100 dolari. Campania de adunare a banilor pentru campania electorala si candidati este deschisa, transparenta si contabilizata. 2. La noi au votat pe cei cu bani si sanse, dar asta nu exclude ca acestia au si fost tradatorii si „porcii” de care vorbeste Tanase. Nu o exclude una pe alta, ba chiar o completeaza. 3. In al treilea rind – cei care au votat pe 4 apilie sint tradatori sau porci, ca eu nu pot face prea bine diferenta…

  19. Pentru Stalinus

    Am scris deja in rindurile de mai sus. Mai consider ca PLDM, pornind de la calcul sau de la alte considerente inadecvate, a mers cu piciorul sting. Imi pare rau ca, in subterana, unii membri de la PLDM vin la unii membri de la PNL si ne invita pe liste la ei, iar public spun putin altceva. Asa cum am mai spus – cred ca Filat are o presiune dubla din interior – din partea celor ce s-au asezat deja in ierarhii si se vad in Parlament si in Guvern, precum si din partea celor plecati de la PNL, care tocmai tremura si se inrosesc sa nu aiba PLDM discutii si negocieri cu PNL. Ca sa nu ramina ei inferiori, pentru a nu spune altfel… Noi vom urmari atent ce se intimpla. Convinegrea mea este ca barbatii inca nu se pot depasi sa discute cu femei lideri. Ei se sint inconfortabil sa admita egalitatea in discutii cu femeile politiciene. Am simtit-o pe pielea mea, aici nu spun de Filat, ci de altii. Dar e pacat ca PNL, condus de o femeie, e bun sa furnizeze oameni, sa faca interpelari la rugamintea unor barbati deputati mai putin curajosi si care au afaceri sau averi de pierdut, dar cind sa discute o perspectiva comuna, aceste femei curajoase nu mai sint bune. Mai bine zis – e bun curajul, dar impotriva altcuiva, nu si, cumva, impotriva mea. Un consiliu consultativ de cooperare intre PLDM, PL si AMN nu cred ca va fi format si ca va fi eficient. Eu cred ca daca era un mecanism in care sa intre partidele cu deputati in Parlament, apoi si altele, pentru a promova poziti comune impotriva comunistilor care ne papa inca un an din viitorul european, era convingator si pentru populatia necomunista, si pentru Occident. Aici, in pozitia PLDM-ului, a vorbit atit invidia, intoleranta, imaturitatea, diferite complexe, cit si ranchiuna unora si frica altora. Pacat. Vom actiona in functie de comportamentul posibililor parteneri, de pozitia presei si de interesul cetateanului. Vom gasi o medie intre acesti factori. Dar nu cred ca va iesi ceva intre PLDM, AMN si PL. Si atunci noi vom spune ca nu am pierdut nimic.

    Acum va intreb eu – voi cum apreciati acest gest al PLDM? Este in favoarea liberalilor, in detrimentul lor sau nu are nici o importanta?

  20. Pentru eugenb

    Dragul meu,

    In privinta Clubului Rotary – e impinzita nu numai Romania de cluburi Rotary – din Rotary fac parte milionarii romani, in cea mai mare parte liberali, dar si din alte partide, ca si cei mai buni oameni din toata lumea de acest gen de club, cel mai vechi, ce face lucruri de binefacere pentru comunitati. Te-am invitat la noi la club sa te edifici ce si cum. Nu te teme sa vii, ca nimeni nu-ti face nici un rau. Sau poate nu ai curajul sa privesti adevarul in fata si, pentru tine, adevarul citit, propagat cu multa rautate de la distanta de persoane platite, e mai credibil? Daca nu te lasi convins, vino si vezi, de ce trebuie sa il tot faci pe Toma Necredinciosul, cind nimeni nu are nimic de ascuns, chiar ne -am bucura sa devii membru si te vei convinge „cit de masoni sintem”. Am vorbit si cu unii colegi, ei sint consternati de presiunile si intoleranta cu care se propaga efectul zis malefic si mason al clubului, despre care clubul nostru, din romani moldoveni, avind si belgieni, si italieni, nici cu spatele nu stie. Mai vreau sa stii ca acest club a aparut in Moldova la incurajarea unor diplomati de la Ambasada SUA, rotarianismul a fost interzis de comunisti, el este un blazon de noblete, ceea ce inseamna un comportament impecabil si ireprosabil pentru bunii meseriasi din domeniul lor, care, impreuna, cedeaza din venitul personal sau atrag mijloace banesti pentru cei mai tristi ca noi. Daca intri pe http://www.rotary.md, iei cunostinta de toate proiectele derulate in Moldova, timp de zece ani, si de componenta clubului. Iar daca vezi printre ei oameni influenti, care trag sforile politice in Moldova si pun Tara Moldovei la cale, atunci te rog dinainte sa iti iei mai multe servetele, pentru ca sa ai cu sa-ti stergi lacrimile izvorite din risul in hohote…

  21. Pentru 111

    Vreau sa va spun un banc. O doamna ii raspunde alteia despre cum a nimerit cu ai sai copii – un baiat si o fata. Despre fata spune – am nimerit fo-a-a-a-r-te bine. Are un sot – si spala, si calca hainele, si munceste in trei locuri, si are grija de copii, si face curat acasa, de toate. Fiica mea merge numai la lucru – si acasa. Bedi ne znaet. Dar cu baiatul, in schimb, am nimerit foarte rau. Nora il pune si sa spale, sa calce hainele, sa munceasca in trei locuri, sa aiba grija de copii, sa faca si curat in casa, de toate. Iar nora merge numai la lucru – si acasa. Bedi ne znaet. Asa ca aveti dreptate – multe se iau din familie. dar, cred, si din societate, d ela socala. E un cerc vicios care va trebui o data sa-l rupem. Eu stiu multe bancuri…

  22. Pentru 111

    Mi-a placut mult comentariul Chiar si in privinta lui Rosca. Dar il justificati sau nu? Sinteti de acord ca pentru a educa oamenii e nevoei de foarte multa rabdare? De unde sa o luam? Azi am intrat intr-un magazin sa iau niste prajituri, ca m-a sfatuit o medica de la spitalul de unde m-am externat astazi. Vinzatoarele, tinerele, vorbesc numai ruseste. Si daca le spui sa vorbeasca in limba de stat – deja se inraiesc si nu mai vor sa te serveasca din toata inima, ci de forma si se razbuna. Am vorbit cu sefa, dar mi-au stricat dispozitia. E inca foarte mult de lucru si de educatie.

  23. Pentru Stalinus

    In privinta Romaniei v-ati convins ca am si eu o frustrare pentru ca am avut mereu o clasa politica romaneasca – aici la Chisinau – care nu s-a opus avansarii Romaniei spre UE si NATO. Insa dupa aceasta, Romania nu si-a intors fata spre Basarabia. In privinta tinerilor, nu as pune ca e chiar o paralela perfecta. Dar cred ca daca vrem partide cu democratie, cu libertate de exprimare, cu promovarea celor muncitori si buni, nu a celor care ling mai bine palma sefului, eu cred ca trebuie ca tinerii sa se includa. Sinteti deja alta generatie, neviciata, cu alte viziuni, deschidere, prospetime a gindirii, viteza a actiunii…

  24. din pacate doamna VItalia Pavlicenco adevarul despre „neintoarcerea fetei Romaniei spre Basarabia” este motivata de procesul extrem de cheltuitor de resurse care a fost Aderearea la Uniunea Europeana si acum de Integrarea in Uniunea Europeana !!

    chiar si asa Romania se zbate sa accelereze pentru a recupera fata de tarile central europene (ca sa nu vorbim de tarile fondatoare vest-europene)!

    este intradevar o lasare, dar tocmai pentru efortul ar fi fost mult mai mic decat rezultatele… pentru ca ca efortul sa fi dat roade trebuia sa fi fost daca nu o putere pro, macar una neutra si nu atat de CONTRA Romaniei cum este puterea actuala a Rep. Moldova.

    va dati seama ca nici un oficial al Romaniei NU SE POATE auto-invita in Rep. Moldova si nu poate sa creeze unilateral structuri de ajutor de aderare/integrare europeana a Romaniei cu Rep. Moldova !

  25. D-na Pavlicenco

    Eu nu as spune ca Romania nu si-a intors fata catre Moldova, dimpotriva eu zic ca Basescu a pornit chiar vijelios in intimpinarea doleantelor romanilor basarabeni numai ca Moldova e inca prea ocupata sa stea cu fata spre est ,iar Moldova Oficiala s-a aratat ostila cooperarii cu Romania. Nu mi se pare fair play din partea moldovenilor sa ni se reproseze ca nu dorim sa incasam mai multe insulte si reprosuri din partea celor care va conduc astazi.Eu inteleg foarte bine frustrarile unor romani basarabeni ,inclusiv ale dv d-na Pavlicenco dar astazi asta e situatia.Ea trebuie schimbata ,Romania este si va fi disponibila sa ajute Basarabia numai sa aiba cine raspunde ofertei…

    Cit despre generatii eu fac parte mai degraba din aceiasi generatie cu dv (n 1962)…

  26. cea/cel care posteaza ca 111, ma dezamageste foarte mult.
    Si NU pentru ca posteaza in ruseste ci pentru ca (daca am inteles eu bine) spune ca tarile baltice, Ungaria si Polonia doresc intrarea Rep. Moldova in U.E. iar Romania de fapt se opune intrarii Rep. Moldova in U.E. !!!

    halal dvs 111 !!

    si mai spuneti ca unii au considerente pe ratiuni de nationalitate!!!!!
    imi pare enorm de rau ca exista atata rautate, si din acest motiv sunt multi vest-moldoveni care au ciuda asta ca moldovenii din est ii tradeaza!

    dar sa stii ca chiar si asa, Romania NU se opune intrarii Rep. Moldova in UE.
    PERSONAL O CONSIDER O JIGNIRE ADUSA MIE SI TARII ROMANIA !
    DEALTFEL O CONSIDER O JIGNIRE ADUSA TUTUROR OAMENILOR SINCERI DE AICI !

    CINE de ani de zile va da curent gratis?
    CINE de ani de zile v-au dat ajutoare de toate felurile?
    CINE de ani de zile lupta in vestul europei pentru a aduce Rep. Moldova mai aproape de zona euroatlantica?
    CINE?
    ROMANIA! doamna/domnule 111 !!

    vreau sa va pun o intrebare dvs 111 sau poate chiar si doamnei Pavlicenco:

    SE MAI PUTEA INTEGRA VREODATA REP. MOLDOVA IN U.E.
    DACA ROMANIA NU INTRA IN U.E. ?????

    Daca Romania nu facea acest EFORT NATIONAL pentru a aduce Uniunea Europeana la Marea Neagra !!! Un EFORT EXTRAORDINAR concertat pe toate puterile din Vest si mai ales asupra SUA !

    de ce jigniti aceasta munca titanica???
    stiti ce multe jertfe a facut economia Romaniei si mai ales cetatenii ei pentru acest deziderat ?
    pentru a putea avea O SANSA LA DEZVOLTARE ?
    pentru a avea O SANSA DE A AVEA SALARII decente ?

    Imi pare enorm de rau ca ma simt jignit in mod nemeritat de un cetatean al Rep. Moldova, si as vrea niste explicatii in sensul de poate gresesc eu, si nu am inteles bine ce am tradus din ruseste.

    chiar si asa cu respect domnule/doamna 111
    Ed

  27. Ed: Sa stii ca nu degeaba scrie in ruseste desi stie foarte bine romaneste .mai mult mi se pare o sfidare sa insiste in ruseste desi de ex vitalia Pavlicenco ii raspunde in romaneste ,deci respectivul nu are nicio problema in a intelege lb Romana.

    Se pare insa ca nimeni nu e deranjat de acest lucru ba ii mai iau si apararea ,in schimb se pling ca rusii nu-i respecta. Sa stiti dragi moldoveni si d-na Pavlicenco ca si aceasta atitudine a dv a basarabenilor face parte di acel „minim”de care va spuneam eu…
    Cu parere de rau…

  28. D-na Pavlicenco : puneati intrebare daca actiunea lui Filat e in favoare miscarii liberale din RM.
    Am sa va citez raspunsul lui Filat pe care mi l-a dat in cadrul actiunii face2face organizate de Unimedia. La intrebarea mea ,ce anume il inreptateste sa se revendice ca liberal autentic, acesta mi-a raspuns sec fara alte explicatii ca el nu e liberal autentic…de aici deduceti dv cit e de interesat Filat in miscarea liberala….

  29. Pentru Stalinus

    Mersi pentru aceasta remarca, destul de edificatoare… Pe de o parte, intr-adevar, asa cum mentionam in diferite cazuri – pe segmentul social-democrat al esichierului politic basarabean nu prea avea Filat sa-si gaseasca locul. Pe partea drepta este iarasi inghesuiala, insa bazinul electoral e mai mare, desi cam sarmanit pe parcursul vietii si el aici crede ca va pescui bine si nu cred ca greseste. Dar, oricum, imi lasa un sentiment dedublat – si de amaraciune, si de intelegere… Pina la urma, trecerea lui de pe partea de centru-stinga, alaturi de Diacov unde a fost, pe partea mai dreapta a fost un calcul bun, dar s avedem si credibilitatea. Desi, la noi, si credibilitatea se cumpara.

  30. Pentru Stalinus

    In legatura cu 111. Haideti sa vedem, intr-adevar, ce se intimpla. Era o perioada la noi, la Chisinau, cind la scoala nr.1, astazi – „Grigore Asachi” – scoala cu profil francez, unde am facut si eu practica pedagogica, o moda ca acei copii, ai elitei, asa cum era ea, nationalist-sovietica si nomenclaturista, copiii care invatau in „moldoveneste” vorbeau intre ei la pauza si chiar isi sopteau la lectii in … ruseste. A fost un fel de cultura prorusa de comunicare cultivata in regimul trecut, cind a vorbi ruseste era ceva superior fata de ceilalti, „tarane”, dar, totodata, scoala era romaneasca si, pe acasa, tot mai vorbeau „nationalistii” romaneste, pe la bucatarie si la zile de nastere. Nu spun – din acei copii au iesit multe personalitati, dar daca s-a pastrat aceasta obisnuinta, aceasta abordare – ma rog, as vrea chiar sa stiu – daca se poate – cine este 111, unde a invatat, daca exista macar o tangenta cu fenomenul de care am vorbit aici. Fac remarca – fiica mea a invatat la scoala de muzica „Ciprian Porumbescu”, scoala moldoveneasca. Ea este vilonista. Iar la gradinita am purtat-o dintr-un colt al Chisinaului, de la strada Grenoble, la o gradinita moldoveneasca de linga fostul cinematograf „Sipka”, la Riscanu (la noi e oficializata incorect varianta cu Riscanovca). Iar pentru cei care mai spun prostii si ma fac activista sovietica etc. fapt care nu are nimic in comun cu biografia mea, caci nu am lucrat in structuriel sovietice si de partid, vreau sa spun ca zilele astea chiar am dat d eo fotografie in care fiica mea, in anul 1987, cind am fost cu sotul nuni mici la o familie de tineri, fiica noastra este imbracata in ie si recita o poezie de Vieru, avind 12 anisori, cu Abecedarul „Albinuta” lui Vieru in mina…

  31. Pentru Ed

    In legatura cu afirmatiile privind faptul ca „Tarile Baltice, Ungaria si Polonia doresc intrarea Rep. Moldova in U.E. iar Romania de fapt se opune intrarii Rep. Moldova in U.E. !!!” as spune un lucru:

    Daca vreti sa luati de cunostinta de cuvintarea mea la Bruxelles, in luna mai a acestui an, cind am fost invitati liberali in grupul ALDE la Parlamentul European, care e postata pe site-ul http://www.pnl.md, am spus acolo ca nu are cine fi avocatul nostru in fata UE si NATO decit Romania. Insa, la masa de seara, cu presedintele grupului ALDE, un europarlamentar ungur, i-am povestit ceva despre Kalman Mizsei, unnational etnic ungur, reprezentantul UE in R.Moldova. Am fost o data invitata, alaturi de alti repreyentanti ai partidelor, la o discutie la Dedeman despre problema nistreana. De unde, pina unde, discutia a ajuns – caci orice ai spune, asta e adevarul – nu doar transnitrenii au problema identitatii, ei promovind una falsa, inexistenta, ci si populatia de pe malul astlalt al Nistrului, unde este una romaneasca, dar nu se permite azi sa vorbesti prea mult despre asta, ca „se supara” satrapii comunisti. Faptul, ca si altele, par sa-l fi suparat pe reprezentantul UE si, la o alta discutie nu m-a mai invitat. Va dati seama, ca nu pling de jale, ca oricum nu dau nimic aceste dezbateri. Solutiile se iau in alte parti. Dar i-am povestit cazul sefului ALDE, care mi-a zis ca Mizsei e prietenul sau. Cunoasteti, si generalul Bampfi, de la EUBAM, este ungur. Am spus la masa – atunci cind va veni din partea UE un reprezentant roman pentru Moldova, ca si in alte structuri reprezentative europene sau internationale, eu voi crede ca voi, europenii, intelegeti just problema Basarabiei. Am intrebat – de ce nu e asa astazi, ca nu stie mai bine nimeni decit romanul ce e cu RM sau cu Basarabia? Stiti ce mi-a raspuns? Ca nu exista la Bruxelles increderea cuvenita fata de Romania, pe care o considera partinitoare.

    Eu nu accept acest punct de vedere. Si, intr-adevar, UE, care inca nu intelege ca problema RM este existenta RM, ca urmare a nelichidarii consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, necesitatea regasirii romanilor, ca si a germanilor, intr-un stat, atita timp UE va da insarcinari de „modernizare si europenizare” a R.Moldova balticilor, polonezilor, bulgarilor etc., si nu romanilor. Ceea ce u e rau, dar nu e corect. Eu le-am spus balticilor veniti pe la noi – sa nu uitati ca noi sintem romani si, spre deosebire de voi, noi nu am scapat inca de statutul de victima a Pactului Hitler-Stalin. Iar comunistii, dar, mai ales, pepecedistii, va folosesc pentru a-si farda esenta comunista si extremista, neromaneasca, printr-o aparenta proeuropeana.

    La uns eminar, o data, George Bruce, o somitate britanica, cel care a ajutat mult Romania s aintre in NATO, intreba, vazind ca la seminar nu umbla comunistii – „pe cine sa mai aduca in calitate de experti”, la care pepecedistul Cubreacov a spus – estnierni, letoni, lituanieni, iar eu, consternata, al spus – ROMANI? Ati inteles? Iata asa ste PPCD-ul proromanesc.

    Indubitabil – Romania NU se opune intrarii RM in UE. Desigur, sansa Basarabiei a fost si ramine ROMANIA. Numai datorita Romaniei, chiar daca nu se implica mreu in plan politic asa cum ne-am dori, RM are sansa sa devina, odata, stat civilizat, iar pe urma – s eva vedea. Va decide toata natiunea romana, care, pentru inceput, trebuie sa convinga Europa si SUA de drama poporului sau impartit.

    In privinta Marii Negre, eu sprijin pozitia lui Basescu privind necesitatea discutarii strategiei de securitate in zona si pe centura pontica. Am spus despre asta si la AP NATO, mereu.

    Aflarea bazei americane la Constanta ii face sa turbeze pe comunisti si pe rusi. Dar asta este, totodata, sansa noastra de a fi macar cumva sub o securitate, desi inca neextinsa asupra noastra si neinstitutionalizata ca parte a sistemului de securitate euratlantic.

  32. Pentru Stalinus

    Da, Basescu a pornit vijelios in intimpinarea doleantelor romanilor basarabeni si a facut unele declaratii pline de un adevar foarte dureros – ins anu s-a mers mai departe – de ce?

    Da, Moldova, mai exact regimul PCRM-PPCD este cu fata spre est, dar Romania nu trebuie sa se arate prea afectata d asta si ar trebui sa faca multe-multe demersuri in Occident sa ca explice ca noi sintem romani si nu putem fi lasati la cheremul antiromanilor, la cheremul Kremlinului si al coloanei sale a cincea – comunistii din Basarabia. Dar Romania o tot lasa mai moale si asteapta sa se coaca premizele. Dar premizele se vor coace daca si Romania ar fi mai pertinenta, e un cerc inchis, dar, totuna, Romania are mai multe posibilitati sa faca ceva, decit noi sa ne tot autosalvam. Eu spun asta, dar stiti prea bne ca nu stam nici noi cu miinile pachet.

    Credeti ca romanii din Basarabia au posibilitatea sa controleze fluxurile d ebani din Rusia spre politica moldoveneasca? Eu cred ca veti de acord ca nu. Dar invers? Iata aici e o mare parte din raspunsul de ce partide nationale s-au prabusit. Nu au putut rezista in fata partidelor proruse, antinationale la acest capitol. Iar sistemul e controlat de antiromani. Iata in acest triunghi al Bermudelor pentru partidele nationale a trebuit Romania sa gaseasca modalitatea de a ajuta. Nu a gasit decit sa pompeze bani in Rosca, despre care ma mir ca nu a stiut cine e. I-au trebuit 15 ani sa afle? Ce fel de servicii secrete a avut Romania daca nu s-a tot edificat?

  33. Pentru Ed___

    Nu accept intru totul ideea despre “neintoarcerea fetei Romaniei spre Basarabia prin procesul extrem de cheltuitor de resurse care a fost Aderearea la Uniunea Europeana si acum de Integrarea in Uniunea Europeana !!!” Asa cum Rusia se tot zbuciuma si nu-si gaseste linistea pina cind nu-l va preda pamintului pe bolsevicul si criminalul Lenin, as aRomania are blestemul sa nu-si gaseasca linistea pina cind nu isi recupereaza teritoriile si romanii care sint lasati fara liman. Pentru asemenea scopuri nu exista argumentul lipsei de mijloace. E vorba de vointa, sentiment, durere, memoria parintilor, de singele apa nu se face si de altele in aceeasi cheie. Mai ales ca noi, parintii, bunicii nostri au suferit ca nimeni altii.

    chiar si asa Romania se zbate sa accelereze pentru a recupera fata de tarile central europene (ca sa nu vorbim de tarile fondatoare vest-europene)!

    este intradevar o lasare, dar tocmai pentru efortul ar fi fost mult mai mic decat rezultatele… pentru ca ca efortul sa fi dat roade trebuia sa fi fost daca nu o putere pro, macar una neutra si nu atat de CONTRA Romaniei cum este puterea actuala a Rep. Moldova.

    va dati seama ca nici un oficial al Romaniei NU SE POATE auto-invita in Rep. Moldova si nu poate sa creeze unilateral structuri de ajutor de aderare/integrare europeana a Romaniei cu Rep. Moldova !

  34. Multstimati Stalinus si Ed,
    eu mai am doua surori:una casatorita cu un rus din Irbit muntii Ural si traieste in Ecaterinburg,a doua casatorita cu un gagauz(turc)si traieste in Gagauzia,sotul meu este chipurile roman dar cu radacini de grec,vorbeste romaneste.Acum va intreb in ce limba sa le cer cumnatilor mei sa vorbeasca cu mine?
    Da, ne plingem ca sint rusi care nu ne respecta, (sint multi dintre astea),dar in cazul cind 111 face efort cred eu ca acest efort trebuie pretuit si incurajat,nu?.
    Ca de mai pornim inca odata cu agresiune si forta,ajungem iar la un conflict din cauza limbii cum am avut in Transnistria.Nici Dumneata si nici Ed nu ati stat in transee la Bender si nici la Holercani,nu mai vorbesc de Cosnita si Cocieri sa aparati statalitatea si limba romana,dar sotul meu a stat in toate,de mi-a venit putred de bolnav.(Spun asta ca vreau sa accentuezi ca stim f.bine ce inseamna conflict din cauza limbii)
    Sint niste nuante psihologice cu care tre sa operezi,altfel se duce de ripa totul.In cazul nostru pretuim tot ce se poate de pretuit,acesta este specificul teritoriului.
    Sint nascuta intr-un sat de romani adusi din Maramurs,bunelul meu a facut 7 ani de gandarmerie la Galati.Alaturi de satul meu de bastina este un alt sat bulgaresc, care nu se desparte nici macar cu o palma de pamint de cel romanesc.Pe timpul sovietic era un sat mare cu nume de Stoianovca 1 si Stoianovca 2.Eu eram din 2 caci aici erau Romanii,in 1 erau bulgarii.Lumea de aici s-a inteles si se intelege pina in prezent:bulgarul a invatat romana si romanul bulgara fara sa fie impusi de politicieni,pur si simplu aveau nevoie sa se inteleaga.
    Si astazi se fac eforturi atit din partea romanilor cit si din partea neromanilor.Feciorii surorii care sint gagauzi vorbesc romana la perfectie,gagauza,rusa,engleza sau germana.Ai mei copii la fel:rusa vrei nu vrei,engleza la perfectie,franceza la perfectie,nu mai vorbesc de romana.
    Eu cunosc romani din Romania care au invatat rusa,cunosc colegii franceze in Franta in care elevii isi aleg rusa ca o alta limba.Vreti Dumneavoastra sau nu vreti dar rusa este pe locul 3 in lume dupa engleza si franceza.Chiar sa vrem sa facem abstractie de rusa in societatea noastra nu putem.Si la urma urmei tre sa cunosti limba vecinului daca vrei sa fie bine.
    Unul din voi a facut un efort traducind automat mesajul lui 111 cu ajutorul computerului,de ce sa nu o faci si Dumneata D.Stalinus?Este atit de greu?
    Nu apar l.rusa cu toate ca este o limba care imi place si ai ce invata de la ea prin lucrarile lui Gorchii,Puschin,Gogoli s.a., apar multilingvismul de care se vorbeste atita in Europa si exista in Moldova de dincoace de Prut.Sau in Romania nu s-a ajuns inca la aceasta tema?
    „Неужели не видно что Прибалтика, Венгрия, Польша и т.д. нам больше старается помочь в плане Европы чем Румыния?”
    Oare chiar nu se vede ca Pribaltica,Ungaria,Polonia se straduie mai mult sa ne ajute in plan de integrare europeana ca Romania?
    A spus „mai mult ca Romania” dar nu deloc.
    Nimeni nu neaga faptul ca Romania nu a facut.
    Insa sintem iarasi lasati in voia soartei ca si cu multi ani in urma.
    Citez un fragment din „Fratii Jderi”de Mihail Sadoveanu pagina 264-266:”Cind ajunse in vederea tirgului,la o cotitutra unde drumeagul potichnea in ripa,Stratonic ridica ochii lui tulburi si privi departarea rasaritului.Peste Siret,cine stie unde,si mai departe,dincolo de Prut inspre Nistru,era o pustie de pulberi.Dedesubt,din cotlonul vaii,dintr-o balta aproape uscata,captusita cu giulgiu de matasa verde,izbucni fara sama oracaitul broastelor.Era la un ceas cind aceste vietati de obicei tac.Glasul lor izbucni inca o data,pe urma tacu.
    Are sa vie ploae mare,cugeta Stratonic,cu privirile pierdute in adincimea rasaritului.Sucevenii au sa se mire ca un calugar sarman le da vestea;au sa se mire mai ales cind,nu peste multe ceasuri,au sa auda sunetul puhoaielor;si n-au sa stie ca nebunului i-au spus broastele.
    Ha!ha!au sa se bucure cei de departe,care traiesc linga pustia Ucrainei,intru saracie si infricosare.De mult vitele si oile de acolo au fost lasate slobode,ca sa caute singure apa si pasune;iar nemernicii paminteni isi string in fiecare dimineata mai tare briiele,ca sa-si subtieze pintecele;in putinul malai care le-a mai ramas,amesteca huma.De-acolo,dintr-acea parte de lume ,dintr-un sat cu bordee scurmate in pamint,a fugit Stratonic, cind i-a venit vremea intelegerii.Cind era baietanas si traia acolo,il chema Sava si umbla cu ceilalti prunci la paza vitelor.Marginea aceea de tara,ca si acum, era supusa secetei la sapte ani o data:insa in ceilalti ani dadea Dumnezeu oamenilor atita belsug,incit n-aveau ce face cu el.De vindut n-aveau cui vinde,nici griu,nici orz,nici malai.Mincau si paraduiau.Unii invatasera a face vinars din piine.Intelepciunea cea de obste ii indemna sa stringa in sase ani de belsug,pentru vreme de lipsa,in care vreme de lipsa omul are mai cumplita pofta de mincare decit in anii buni.Insa o alta intelepciune ,a ticalosiei lor si a nestatorniciei,de mult ii invtase ca gropile agonisite sint prada lotrilor cazaci si tatarilor.Tocmai in acei ani de lipsa si arsita se ridicau nohaii de la Crim si flaminzii din Ucraina si veneau sa le rapeasca putina hrana pusa deoparte………”

    Citi romani din Romania mare le-au venit astora in ajutor inca atunci in 1444?
    Nici unul,doar ati stiut sa ne invinuiti,iar acum sa va jigniti de ce il lasam pe asta sa vorbeasca rusa.E limba lui materna si sa fie sanatos sa nu si-o uite.La o adica si strabuneii nostri nu si-au uitat-o,calicita, de bucatarie,artificiala,dar au vorbit-o: in soapta, pe ascuns ca nu puteau invata rusa, nu li se invirtea limba altfel decit romaneste.Cum n-ar fi 300 ani sub jugul turc,alti 70 sub comunism,dar romanul de aici mai stie sa vorbeasca limba sa,chiar daca nu ne prea intelegeti.Taranul de la mine din sat vorbeste exact ca cel de la Galati.
    Eu sincer vorbind m-am cam, saturat sa tot primesc reprosuri din partea unor romani,atunci cind ne intilnim la mii de km „ca daca invatati matematica,fizica,chimie,biologie in franceza la ce va mai trebuie si teatrul?”
    Om fi noi prosti dupa cum se exprima si Sadoveanu:”….Taranii cei prosti,de si erau spircuiti astfel din sapte in sapte ani,au urmat sa stea tot intr-acelas loc,si nici vreo aparare nu si-au facut;nici arme nu si-au intocmit;pe cind el a fugit singur in lume asa cum era,bolnavsi strimb,cautind tara asazta”
    Din ce sa faci arme si cu cine sa lupti cu Rusia?
    Ar trebui sa va mindriti cu neamul romanesc de dincoace de Prut ca in pofida tuturor nelegiuirilor care au fost supusi ei mai exista inca si incearca sa construieasca.
    A depus Romania efort titanic dar nici noi nu am stat chiar cu miinile in sin.Un merit este si acela ca acest 111 se numeste roman in mesajele lui chiar daca scrie in rusa.A cui este munca titanica?

    „dar sa stii ca chiar si asa, Romania NU se opune intrarii Rep. Moldova in UE”este adevarat,insa intr-un moment pe timpul podurilor de flori politicienii de atunci strigau in gura mare ca „o ROMANIE fara pantaloni nu poate lua o Moldova tot fara pantaloni”
    V-ati temut ca o sa va saracim.
    Sau „de ne vom uni ne veti spala picioarele si bea apa”.

    Eu sint 38 km de la Galati sint nascuta in satul Tiganca pe malul Prutului,mai bine zis pe balta ceea uscata care o descrie Sadoveanu,acolo unde regele Mihai a ianugurat „Cimitirul de onoare”in cinstea soldatilor cazuti in cel de-al doilea Razboi Mondial casapiti de germani (datorita stim noi cui)la postul de graniceri de la Tiganca unde s-au dat lupte ca n-ati auzit si vazut.Si acum la Tiganca se cinta cintecul despre aceasta lupta.
    Alaturi de acest cimitir exista exact o astfel de groapa cu ostasi rusi.Cine ii intreba in acel moment pe acesti ostasi ce limba vorbesc?Si rusul si romanul se aparau de neamt si nu-l interesa pe nimeni ce fel de limba au in gura.
    De ce va intereseaza pe voi acum cind incercam sa facem ceva mai mult „de ce asta vorbeste ruseste?”
    Si nu v-a jignit,a spus ce a simtit.
    Bravo lui.
    Dar daca vreti sa vorbeasca numai in romana chemati-l in ospetie acolo pe unde sinteti si creati-i anturaj roamanesc pur,unde sa nu intilneasca nici un rus prin preajma, ca sa treaca bariera limbii,motiv ce-l incurca sa se exprime numai in roamana.
    Bafta,puneti-va la treaba nu stati.

  35. Stimata Nina,

    Foarte frumoasa pledoparie.Ma intreb daca la Tiraspol ori la Moscova s-ar gasi vreun rus sa pledeze in acelasi fel pentru limba romana.
    Cit priveste limba rusa ca fiind a treia limba de circulatie ,se vede ca nu prea ai umblat in lume ca tunci ai fi stiut ca risti sa mori de sete cu rusa …..
    N-am nimic cu rusii ,numai ca in RM sunt o MINORITATE care se comporta ca o MAJORITATE . In Romania avem si noi o minoritate importanta (maghiarii) care insa se comporta ca ce sunt ,avem si ministri maghiari in guvern dar n-am auzit unul sa i se ceara traducere ca in guvernul de la Chisinau.In ultima instanta e treaba voastra daca vreti sa traiti ca vasali ai rusilor dar atunci NU MAI AVETI DREPTUL SA REPROSATI NIMIC ROMANILOR. Asta e.

  36. D-na Pavlicenco

    Cum ? nu stiti ce s-a intimplat ??/Voronin si guvernul lui au ineput sa se comporte ca si cind ar fi baut cele 10000 de sticle de vin mai degraba decit sa le fi trimis lui Basescu.

    Oricit s-ar vrea Basescu, guvernul ori parlamentul de la Bucuresti, nu se pot adresa direct populatiei din RM in conditiile comportamentului ostil ale unui presedinte,parlament si guvern ALES DEMOCRATIC si recunoscut ca atare, oricit am vrea noi.

  37. Stimata Nina,

    Zici tu: „”Eu sint 38 km de la Galati sint nascuta in satul Tiganca pe malul Prutului,mai bine zis pe balta ceea uscata care o descrie Sadoveanu,acolo unde regele Mihai a ianugurat “Cimitirul de onoare”in cinstea soldatilor cazuti in cel de-al doilea Razboi Mondial casapiti de germani (datorita stim noi cui)la postul de graniceri de la Tiganca unde s-au dat lupte ca n-ati auzit si vazut.Si acum la Tiganca se cinta cintecul despre aceasta lupta.””

    Cu cine luptau acesti soldati romani atunci cind au cazut??? cu Germanii ??? si ce cautau ei acolo de ce se luptau ?

  38. Nina !
    Дорогой ты мой адвокат – спасибо тебе!
    Не надо меня защищать, и не надо спорить с ребятами из Румынии, они по разному смотрят на все наши беды и не они виноваты в том что им все видется по другому.
    Для того чтоб вести с ними диалоги на равных, нам надо для начала консолидироваться, понять и определится чего хотим и куда, потрясти свои ряды на предмет всех ли принять в ряды борцов за возрождение нашего народа и только после некоего достижения реальных результатов начать конкретный прагматичный разговор с румынской стороной без соплей, слез и засосов.
    Им такие чувства не свойственны.
    Это у них мы взяли: „Фрате, фрате да брынза-й ку бань”.
    Поэтому и должны учиться как на своих так и на их ошибках.
    Бесследно ничего не проходит. Если и через 450 лет вспоминаем все грехи и достижения Штефана и не даем человеку спокойно обитать в праведном мире, то нынешние „телодвижения” Патрии-мумэ на долго врежутся в памяти нашего народа.
    Я еще пойму если „мума” забыла невзначай про одного своего цыгана что потерялся где-то на просторах Африки, за это ее можно простить, не может страна следить за каждого своего была что в свободное плавание по миру пустился, но когда она позволяет себе так вольготно обращаться с миллионами своих граждан что у нее под боком стонут, миллион заявления написали с просьбой о гражданстве, и сотни тысяч просятся на ее територию заработать на кусок хлеба, а она в это время калитку консульства не открывает (хочет показать какая она честная, преданная, надежно защищает европу от какого-то своего бывшего быдла) а ждет пока Воронин ей это позволит – здесь не о братстве говорить надо, здесь мы дложны уже показать простым людям кто есть кто!
    Я прекрасно понимаю, что этот мой пассаж очень кстати и приходится Воронину по вкусу, потому, что он направлен своей иголкой в сторону Румынии, но я не на мельныцу Воронина воду лить хочу, я хочу показать нашим „братьям” что румыны с этой стороны уже не могут спокойно смотреть на весь дибилизм что так и прет с той стороны Прута.
    Нет смысла показать им свою любовь, они этого не понимают.
    Случай из жизни:
    В доме лежит муж покойник.
    Жена убитая горем идет к батюшке просить проводить как подобает покойника в последний путь.
    Тот ей цену говорит.
    Женщина не имея таких денег начала его просить, изворачиваться, плакать. Поп был неумолим.
    Тогда женщина гордо подняла голову и уверенно сказала: – Ну что ж, батюшка! Поведем мы его не кладбище и без тебя, Господь простит нам этот грех, и ушла.
    Через некоторое время Поп сам пришел к дому этой женщины с прижатым хвостом и принялся за свои процедуры исполнять, дабы люди не подняли его на вилы в селе и не отказались в дальнейшем от его услуг.
    А произошло это в селе Машкауцы Криулянского р-на.
    Вы не находите некую связь между этим попом и действиями „патрии-мумэ”?
    Я не буду вам конкретные примеры приводить – анализируйте происходящее и прошлое.
    Боюсь, скоро мума как и тот поп сам припрется показать свое „желание” помочь нам …. и т.д.
    А Венгрия, Польша, Прибалтика не смотрит и не ждет что Воронин позволит им предпринять, они без его разрешения дело делают.
    Вот так вот! Вуаля!

  39. Multstimate Stalinus,
    Va stimez f.mult si pe unii si pe altii.
    „Ma intreb daca la Tiraspol ori la Moscova s-ar gasi vreun rus sa pledeze in acelasi fel pentru limba romana.”

    Cei din Tiraspol si Moscova pledeaza pentru romana tot asa cum pledeaza Parisul,Roma,Berlinul,Monrealul pentru romana.

    „se vede ca nu prea ai umblat in lume ca tunci ai fi stiut ca risti sa mori de sete cu rusa …..”.In Cehia anume cu limba rusa ne-am descurcat,ca unii nu intelegeau engleza,dar cu atit mai mult franceza.

    „In Romania avem si noi o minoritate importanta (maghiarii) care insa se comporta ca ce sunt ,avem si ministri maghiari in guvern dar n-am auzit unul sa i se ceara traducere ca in guvernul de la Chisinau.”
    -se intimpla asta pentru ca aveti legi tari si politicieni mai buni.Va veni timpul ca si noi le vom avea,pentru asta sintem acum in discutii cum sa facem mai bine si cum spune si 111″ нам надо для начала консолидироваться, понять и определится чего хотим и куда, потрясти свои ряды на предмет всех ли принять в ряды борцов за возрождение нашего народа…”

    „In ultima instanta e treaba voastra daca vreti sa traiti ca vasali ai rusilor dar atunci NU MAI AVETI DREPTUL SA REPROSATI NIMIC ROMANILOR. Asta e.”
    Eu nu ma simt vasalul lui 111 si nici 111 vasalul meu.Avem o armonie lingvistica si in cazul dat chiar si idei comune de consolidare a fortelor democratice.Punctul asta trebuie PROMOVAT si CONSOLIDAT.Un minim despre care tot vorbiti.Dar minim poate fi nu doar limba,pentru noi cel mai important acum este constientizarea si consolidarea fortelor democratice,forte in care poate intra oricare democrat,indiferent ce limba vorbeste.
    Imi dau seama, ati vrut sa va faceti mai usoara intelegerea limbii ruse.Sint sigura ca pina la urma o sa ne intelegem de minune.

    Nu vom mai avea dreptul sa va reprosam nimic in momentul cind nu ne veti atinge niste strune interioare care ne sfisie de durere.Straduiti-va sa ne intelegeti cit de cit din punct de vedere psihologic deocamdata,pe urma vedeti cum ne mai snopiti si ce ne mai reprosati.

  40. Nina:

    „Eu nu ma simt vasalul lui 111 si nici 111 vasalul meu.Avem o armonie lingvistica si in cazul dat chiar si idei comune de consolidare a fortelor democratice.””

    Care e armonia lingvistica? el vorbeste limba lui desi limba oficiala a statului si a majoritatii e romana ,iar tu vorbesti tot pe limba lui…asta nu este armonie este DOMINATIE LINGVISTICA..Imi pare rau ca nu poti constientiza acest aspect.

    „Nu vom mai avea dreptul sa va reprosam nimic in momentul cind nu ne veti atinge niste strune interioare care ne sfisie de durere”

    Cum crezi tu ca ne vine noua sa va vedem ca ne vorbiti ruseste ori intre voi cu noi de fata??? NU PUTEM ACCEPTA ASTA IN VECI , te rog sa retii IN VECI. Sunt lucruri peste care nu putem si nici nu dorim sa trecem avem o datorie fata de noi fata de stramosi si fata de istoria noastra ,daca poti sa intelegi…

  41. doamna Nica, cu tot respectul pentru istoria si traditiile familie dvs, asa este SUNTEM OAMENI INAINTE SA FIM DE O ANUME NATIONALITATE.

    ca scrie in ruseste, nu are decat, daca o simte limba materna ca limba rusa mai mult … iar nu are decat, mai ales cand si eu vorbesc inca doua limbi straine foarte bine, din care una chiar a fost in anumite perioade ca limba materna (gandeam in acea limba). deci inteleg perfect ceea ce spuneti.

    dar vad ca si dvs faceti o gafa imensa cand spuneti:
    „Oare chiar nu se vede ca Pribaltica,Ungaria,Polonia se straduie mai mult sa ne ajute in plan de integrare europeana ca Romania?”

    scuzati-ma ca va spun dar am mai comentat despre acest aspect dar pe unimedia.md, si se pare ca trebuie sa il repet si aici:

    Aceasta impresie ca Romania AJUTA MAI PUTIN decat „Pribaltica,Ungaria,Polonia” are EXACT CA MOTIV REFUZUL PUTERII COMUNISTE DE A accepta ajutor de la Romania !!!!!!!!!!

    si tocmai acest lucru il accentez eu (cat si dl Stalinus cred) !
    EXISTA O SERIE DE MOTIVE care vedeti EFECTUL ajutorului Romaniei !!!
    tineti cont VEDETI DOAR EFECTUL dar nu si EFORTUL ENORM care este facut !

    Sa va spun o istorie ca sa intelegeti mai bine ce diferenta enorma este intre Romania si celealte tari…

    Dupa ce Rusia comunista a ocupat Europa de est si apoi sovietica a reocupat blocul comunist estic, cel mai crunt comunism a fost in Romania.
    A fost extrem de atroce, evenimente mai grave cu Romania contemporana poate mai grav a fost doar in timpul ruperii Basarabiei, in Moldova de Est.
    De fapt sa vazut si mai apoi ca cea mai sangeroasa revolutie a fost cea din Romania !
    deci dupa ce Rusia sa razbunat crunt pe poporul roman si pe Romania asa cum nu a facut-o cu nici o tara din Est, dupa caderea Cortinei de Fier (multumesc lui Dumnezeu) Europa de Vest NU O INTERESA ESTUL !

    Noroc ca Germania rupta in doua a facut primul pas, si mai ales pentru DATORIA ISTORICA SI MORALA de unire a RFG cu RDG !! si astfel Uniunea Europeana sa largit !!
    un alt efect norocos a fost ca abia se largise in anii ’80 cu Spania si Irlanda…

    si apoi tarile baltice AU SPUS RASTICAT … NU Rusiei !!
    si prin influenta extrem de puternica a tarilor Scandinave au intrat in vartejul U.E. !
    Apoi a fost randul Cehiei care rupta de Slovacia si-a cerut rascumpararea ororilor Germaniei care o invadase in WW2 !
    Apoi a fost Polonia care a fost ajutata ENORM de Germania care a vrut si ARE o zona tampon intre ei si Rusia.
    si apoi Ungaria printr-un lobby extrem de puternic in USA datorita emigrantilor unguri plecati cu zeci de ani inainte de caderea comunismului !
    si apoi Slovenia care venea din BOGATA Yugoslavie care era mai mult socialista care deja pe timpul Cortinei de Fier permitea emigrarea propriilor cetateni !

    si apoi vine Romania !!!
    SINGURA SI NEAJUTATA DE NIMENI si-a croit drum PRIN PROPRIILE FORTE sa intre in U.E. !
    DA, AM INTRAT MAI MULT IN GENUNCHI !! pentru ca noi NU AM AVUT un „frate mai mare” cum au avut toate celelalte tari pentru a intra in U.E.
    MAI MULT… un efort colosal a fost facut pentru a atrage cea mai mare putere a lumii (CLAR DETASAT CEA MAI PUTERNICA CEL PUTIN ACUM 10 ani cand AM FACUT-O) sa vina sa ne primeasca in NATO !!
    noi o tara de la „lacul rusesc Marea Neagra” !

    Si apoi noi de ce nu am avut un lobby precum Ungaria?! pentru ca in timp ce in Ungaria era un comunism care A PERMIS PANA LA CADERE proprietati private pentru fermierii unguri, in Romania NATIONALIZAREA FORTATA COMUNISTA A AGRICULTURII A UCIS SPRITIUL ROMANULUI SI LEGATURA LUI CU PAMANTUL SI MUNCA ! pentru ca din Ungaria se mai putea emigra, din Romania 70% din cei care incercau sa FUGA (nu exista notiunea de emigrare) au fost ori bagati in puscarii torturati si foarte multi impuscati !!
    Asta a facut Rusia/URSS noua !!!

    si ce vina am avut?
    doar pentru ca eram cea mai din Est tara europeana si mai ales pentru ca deja o parte era in URSS!
    as putea „acuza” ca tocmai din cauza voastra „am avut un asemenea tratament” !

    Si totusi sa integrezi niste tari mici precum Estonia, Lituania, Slovenia, Cehia, etc… si in care au fost pompati enorm de multi bani e usor…
    dar Romania totusi nu e o tara chiar mica !! fata de celelalte si am avut de plecat de la MINUS (nici macare de la zero)!

    Singura tara care ne-a ajutat a fost Franta! si sa nu uitam ce a facut Franta pentru noi !!! dea lungul istoriei sa spun numai despre modernizarea Romaniei MARI !(care includea si Basarabia!) cand a fost fondata de exemplu si Jandarmeria Romana!
    si ce boom economic si social benefic am avut atunci!

    si ?? ce ne-au adus Rusia ? saracie, moarte, durere, razbunare, schilodire, comunismul care a distrus relatia OM-MUNCA (nu contai cat muncesti pentru ca tot atat erai platit, si daca munceai mult deranjai pe ceilalti) si relatia SFANTA OM-PAMANT (milioane de tarani furati de bunuri de catre bolsevici si comunisti !!!) !

    e normal ca cetatenii romani sa aiba obsesie de limba rusa, dar chiar si asa va inteleg de ce o folositi, si de ce va place sa o vorbiti si la o adica e normal si e si chiar dreptul vostru !

    dar de aici si pana a considera ca Romania „a facut mai putin” decat Tarile baltice, Ungaria, Polonia ESTE O IMENS DE MARE DISTANTA !!
    ESTE O MARE GAFA aceasta fraza!

    pentru ca ROMANIA A FACUT CU MULT MAI MULT DECAT VA FACE VREODATA Ungaria si Polonia pentru Rep. Moldova !!
    pentru ca Romania a fost cea care „a tras” atat NATO cat si UE la Marea Neagra ! si asta prin propriile puteri !! fara ajutor dinafara!

    fara acest efort care il desconsiderati, nici nu ati mai fi vorbit azi de integrare europeana.

    si daca doriti sa fiti pragmatici… va pun o intrebare:
    in cati ani va intra Rep. Moldova in U.E. fara sa se uneasca cu Romania ?

    fara sa jignesc, sau sa par infumurat, pentru ca sunt FAPTE RECI, REALITATE CLARA… raspunsul este: ZECI DE ANI !

  42. Stalinus !
    Mai Stalin nu te prosti chiar cu totul!
    Azi sa citesti ceva in romina pe un sait rominesc e tot atit de imposibil ca si la rusi in romina.
    Voi ce, toti ati dat-o in engleza de dragul englezilor sau e un fel de pupa curizm in stil rominesc?
    Ce imi repeti IN VECI ?
    N-ar strica sa te clarifici la inceput cu aceasta lingusie prosteasa in fata SUA si apoi declara-mi IN VECI.
    Nu fiti mai cracanati dechit PAPA de la Roma!
    Nimeni in Europa nu se prostesc asa ca voi. Luati pilda de la Unguri, Poleci, Sirbi – astea nu danseaza prosteste in fata SUA.
    Astea au demnitate!

  43. Stalinus !
    Africa daca a fost colonie a Frantei ea si azi vorbeste franceza. Alte colonii – engleza.
    Voi ne-ati vindut Rusiei, noi insa vorbim romina.
    Da! Se mai intilnesc pe undeva si niste corcituri ca mine, insa ei sunt putini dar ghindesc romineste.

  44. Ed___ !
    Позволь мне самому дать оценку тем событиям и что хорошего для нас сделала Румыния.
    Не надо мне навязывать свою точку зрения.
    Мы тоже читаем и стараемся не отставать от происходящего вокруг нас.
    Я понимаю что Румынии было не легко в Европу интегрироваться.
    В твоих словах есть много неточностей, но сейчас не о них речь.
    Народ Молдовы радовался вместе с вами и держали кулаки 1.01.07.
    Мы искренне радовались этому.
    Мы всегда ждали что Румыния нам скажет примерно следующее:
    – Братцы! Нам трудно! Мы ели-ели сами выбираемся из грязи.
    Потерпите еще немного.
    Столько терпели – осталось еще немного и вот тогда мы примемся и вам помочь.
    Если бы примерно так она поступила, народ Молдовы ее понял бы.
    Но мы ведь видим обратное?
    Если не хочешь и не желаешь этого делать, то хоть не мешай нам!
    Если бы мы были на границе с Венгрией, то у нас не было этого сегодняшнего геморроя, а так…… приходится терпеть братские засосы Румынии!
    ////// fara sa jignesc, sau sa par infumurat, pentru ca sunt FAPTE RECI, REALITATE CLARA… raspunsul este: ZECI DE ANI ! //////////////
    Если мы войдем в Европу и без вашей помоши – тогда разрыв между нами будет неменуем.
    И виноват в этом будет уже не Россия или еще кто.
    Виноваты будете вы сами и прощения вам не будет.

  45. distinsa/distins 111

    am mai scris si pe Unimedia.md ceva relativ la anumite stari emotionale si sociale ale romanilor si moldovenilor din vest si a celor din est, mai exact si mai corect sa reformulez: al cetatenilor din Romania si al cetatenilor din Rep. Moldova indiferent de nationalitate.

    am scris despre DORINTA DE A SE INFAPTUI UNIREA DINTRE ROMANIA si REp.MOLDOVA pentru ca UNIREA VA REPREZENTA DOVADA MATURITATII UMANE A CELOR DE PE O PARTE SI ALTA AL PRUTULUI !

    in sensul ca abia astept sa facem o Unire democrata libera, prin referendum, in care oamenii sa isi voteze aceasta Unire din MATURITATE !
    DOAR cand vom fi indeajunsi de MATURI sa ne dam seama ca trebuie sa ne respectam indiferent de nationalitate, trecut, istorie personala PENTRU CA AVEM TOTUSI SI O DATORIE DE SUFLET fata de locurile unde ne-am nascut, in sensul de a nazui in mod comun la idealuri comune si de a face ceva pentru urmasii urmasilor nostri, DOAR ATUNCI vom putea face Unirea.

    cine stie… poate foarte curand, sau poate niciodata.

    dar pana cand se insista cu asemenea optici „luati pilda de la Unguri, Poleci, Sirbi” nu vom putea CONSTRUI NIMIC IMPREUNA.

    dvs vorbiti despre „ce sa facem noi Romania pentru voi”, dar noi facem deja, dar nu te-ai intrebat niciodata „ce face Rep. Moldova pentru Romania” ???

    sa nu mai spun ca dai exemplu Serbia !!!
    ce a facut Serbia pentru Rep. Moldova?
    POATE VREI SA SPUI „CE A FACUT ROMANIA PENTRU SERBIA !!!”

    A fost tot timpul un aliat fidel al sarbilor! toata istoria!!
    si la bine si la greu !
    si ei? AU DENIGRAT capul bisericii ortodoxe romane din Rep. Moldova PENTRU A FACE PE PLAC capului biserici ortodoxe ruse in Rep. Moldova !

    Si chiar si asa, Romania a continuat sa NU rupa podul dintre noi si ei !
    Tinand cont ca acum minoritatea maghiara din Serbia care are o autonomie in Serbia (e vorba de Voievodina) mai mai.. ca si-ar dori independenta precum a facut si Kosovo !
    Dar antica minoritate romana din Valea Timocului din Serbia NU A RIDICAT NICIODATA DORINTE DE AUTONOMIE ORI INDEPENDENTA fata de Serbia !

    de ce?

    pentru ca asa suntem noi romanii… mai „prosti”…
    mai CIVILIZATI ! mai „cuminti” !! mai buni la inima de fapt!

    problema nu este ca esti cocitura sau nu domnule/doamna 111
    PROBLEMA ESTE CA AVETI PUTINA URA IN SUFLET !
    SI POATE COMPLEXE SI PREJUDECATI apropo de Romania si romani.

    nu stiu de ce, dar credeti-ma ca este neinteimeiata.
    si pana nu ne vom da seama ca aceste prejudecati gresite sunt niste prostii, si ca de fapt prin monopopul media al comunistilor care inca la 20 de ani dupa caderea URSS inca mai trambiteaza „MINCIUNA KGBista” nu aveti cum sa vedeti clar.

    Cand eram mic, am vazut un film al televiziunii Rep.Moldova (pe langa foarte frumoasele desene animate si jocuri de papusi excelente care le aveati si ne placeau noua vest-moldovenilor) si in acel film AM VAZUT CU STUPOARE CUM era vorba de PIONIERI CARE FACEAU CAMPANII DE APARARE A PATRIEI (RSS Rep. Moldova adica) ZICAND:

    „ma uit in Vest la granita tarii mele URSS si sunt gata sa nimicesc orice dusman”

    ca copil, eu un vest-moldovean am fost ULUIT DE MONSTRUOZITATEA UNUI FILM (bine totul era propaganda atunci) facuta copiilor est-moldoveni in care li se spunea ca noi, adica SI EU, eram DUSMANUL care trebuia OMORAT CU ARMA IN MANA !

    va spun foarte sincer ca problema voastra NU este cu Romania!
    ci cu voi insiva !!
    cand o sa va debarasati de MINCIUNA SI PREJUDECATI atunci poate veti vedea mai clar si mai real Romania si romanii asa cum sunt (cu bune cu rele).

    si nu zic ca noi suntem perfecti sau suntem mai buni decat voi !! nu vreau sa COMPAR sau sa RIDIC PE UNII IN SLAVI SI PE UNII SA II CRITIC!
    pentru ca intradevar si noi avem (aveam) prejudecati despre est-moldoveni, dar VA PROMIT ca cel putin SUNT(EM) DISPUSI LA SCHIMBARE !

    cu respect,
    Ed

  46. ******** dar VA PROMIT ca cel putin SUNT(EM) DISPUSI LA SCHIMBARE ! **********

    Voi pina cind sunteti predespusi la schimbare, noi insa ne bagam in fund fara sapun si ne straduim sa urgentam aceasta schimbare.
    Pricepi diferenta?

  47. nu, nu pricep diferenta

    te rog sa imi explici mai pe larg, sincer nu am inteles.

  48. Pentru Stalinus

    Fara a nega ce spuneti, vreau sa va intreb – si daca societatea civila, daca INTREAGA Opozitie, inclusiv fariseii de la PPCD, ar fi iesit in strada si am fi avut o pozitie unica pentru taxarea Guvernarii comuniste – cum era? Isi mai permitea oare Voronin ce si-a permis? Eu cred ca nu. Iar Romania sa aiba o clasa politica prin care sa se manifeste curajul de a recunoaste pe cine din politica moldoveneasca a sprijinit si unde s-a ajuns.

    Si inca ceva – oare comportamentul ofensiv, ca sa nu spun agresiv si imperial, al Rusiei nu poate fi macar cumva echilibrat cu atitudinea unita a clasei politice romanesti fata de Basarabia, in loc sa se faca si din asta uneori doar campanie electorala?

    De cite ori in toate doctrinele Rusia spune de interesele sale strategice. Romania este mai indreptatita sa o faca.

    Nu sint de acord integral cu mesajul lui Ed____, dar sint de acord cu aceasta parte

    Я понимаю что Румынии было не легко в Европу интегрироваться. Народ Молдовы радовался вместе с вами и держали кулаки 1.01.07. Мы искренне радовались этому.
    Мы всегда ждали что Румыния нам скажет примерно следующее: – Братцы! Нам трудно! Мы ели-ели сами выбираемся из грязи. Потерпите еще немного.
    Столько терпели – осталось еще немного и вот тогда мы примемся и вам помочь. Если бы примерно так она поступила, народ Молдовы ее понял бы.

    In ziua cind Romania a fost admisa in NATO, credeti-ma, eu am plins puternic, printr-un sentiment amestecat de bucurie, de mila si de speranta – si pentru noi.

  49. D.Stalinus,

    „DOMINATIE LINGVISTICA..Imi pare rau ca nu poti constientiza acest aspect.”-
    In ce limba v-am raspuns?Si in genere in ce limba discut eu cu Dumneavoastra?Nu romana?Da, sint mindra ca stiu si rusa,si unde cred eu ca tre sa raspund in rusa- raspund si in rusa.Ce crima fac?Si de ce tre sa va jigneasca acest lucru,chiar si atunci cind spun o fraza in rusa fata de Dumneavoastra?
    Sint f.constienta de ceea ce spun.De ce exagerati lucrurile,vreti cu orisice pret sa me vedeti vinovata si condamnata de DOMINATIE LINGVISTICA?.Numarati va rog,cite fraze am scris in rusa si cite in romana.
    De ce numai voi aveti drepturi dar noi nu?Numai de aceea ca sintem o bucata mica rupta dintr-un tot intreg?Si e clar -pe cel mai mic poti sa-l sucesti cum vrei.

    Si fata de mine francezii vorbesc cite odata in bretona nu in franceza literara,dar nu m’am mai ofensat asa si nici nu le-am strigat categoric ca nu constientizeaza acest aspect- ca sint si eu da fata.
    De fapt problema limbilor exista in toata lumea nu numai aici.Si ar trebui sa ne adaptam la mai multe limbi.
    In Belgia bunaoara limba de stat este franceza,dar nu stiu,cu parere de rau sau cu parere de bine nu se respacta.In 2005 in orasul Gand 3 bastinasi din strada am intrebat unde se afla sediul unei asociatii si ce va pare, niciunul nu mi-a raspuns in franceza,toti trei mi-au raspuns in flamanda.Eu care habar nu am de flamanda am fost nevoita sa mai caut pe cineva care sa-mi raspunda in franceza.
    Atentionez:acest exemplu nu inseamna ca noi nu ne respectam limba,si nu credeti ca noi o vorbim mai putin ca voi.

  50. 111:

    Ai auzit tu in parlamentul Romaniei vorbindu-se engleza mai? ai vazut tu partide tinindu-si congrese in engleza,ai vazut tu la cinema filme traduse in engleza? Nu mai scrie timpenii ca m-am saturat pina in git de mankurtismele astea. Nu suntem slugile nimanui si nu pupam pe nimeni in fund ,sa-ti intre bine in cap. Daca am fi slugile americanilor am ratifica mintenas acordul privitor la imunitatea soldatilor SUA infata TPI, dar nu o facem,daca eram slugile SUA asa cum pretinzi tu recunosteam Kosovo demult mai ales ca ne-au supus la presiuni in privinta asta.Asa ca las-o balta.Am inteles bine ce esti tu si nici n-am sa ma straduiesc prea mult sa te conving…

    Am intrebat-o pe Nina care-mi scrie ca soldatii romani inmormintati la Tiganca au fost ucisi de germani, iar tu pretinzi ca v-am vindut rusilor si o faceti fara pic de respect faza de zecile miile de soldati romani morti pe frontul de Est.Dar asa se intimpla cind principala voastra sarbatoare are loc la Eternitate…si la Capul de pod Serpeni…

    Nu a inteles ce inseamna iIN VECI? sa-ti explic: nu voi trata drept roman IN VECI pe acela care se pretinde roman dar imi vorbeste in ruseste.Fara sapun ti-o baga cei a coror limba o ginguresti de zor amiceia dar tu nu numai ca nu faci nimic dar te ratoiesti la mine cind iti spun asta.

    Vad ca scrii si intelegi destul de bine romaneste , e adevarat faci destule greseli dar as fi preferat sa-mi scrii asa cu precizarile de rigoare, tia fi cistigat respectul meu, asa din pacate nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *