Mesaj de salut. Sau despre Tineret şi Internet!

Dragi prieteni,

Am acceptat propunerea echipei UNIMEDIA de a face un blog in ideea de a comunica mai bine cu cei care doresc acest lucru.

Sint convinsa ca dialogul si comunicarea sint extrem de benefice pentru dobindirea libertatii de gindire si de exprimare. Sint liberala prin valorile si principiile impartasite si cred ca doar libertatea, in toate manifestarile sale, este in masura sa formeze caractere care – pe mai departe – pot schimba lucrurile in bine. Ca om politic destul de activ, accept adevarul formulat de Cicero, potrivit caruia «caracterul fara inteligenta poate multe, insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic». Mai cred ca transparenta este leacul tuturor bolilor, in special politice.

Sint si filolog, am facut ziaristica, mi-a placut mereu sa comunic si in scris, de aceea ar fi un mare pacat sa nu folosim mijloacele extraordinare de care dispunem astazi gratie Internetului, pentru a incerca sa verificam daca ideile si gindurile noastre consuna cu cele ale conationalilor.

Am calculator din 1992, utilizez Internetul de peste 10 ani si chiar glumeam ca – daca vine o vreme si o vama si trebuie sa mergi la Domnul – mi-as lua cu mine accesul la Internet.

In privinta legaturii dintre filologie si liberalism, ce imi caracterizeaza – cred eu – spiritul, voi reproduce un citat al lui E.Renan, care scria despre rolul filologiei in Epoca Renasterii: «Nu ma tem ca exagerez spunind ca filologia, indisolubil legata de atitudinea critica, este unul dintre cele mai esentiale elemente ale spiritului modern, ca – fara de filologie – lumea moderna nu ar fi ceea ce este, ca filologia constituie marea diferenta dintre evul mediu si timpurile moderne. Daca depasim evul mediu in claritate, in precizie, in critica – o datoram exclusiv educatiei filologice. Spiritul modern, aduca rationalismul, critica, liberalismul au fost intemeiate in aceeasi zi cu filologia. Intemeietorii spiritului modern sint filologii”.

Va invit sa facem schimb de pareri despre ce se intimpla in jurul nostru. Avem deja o alta generatie, de tineri, foarte bine pregatiti, care – sint convinsa – vor schimba lucrurile in Republica Moldova. Ca presedinte al PNL consider ca Tineretul si Internetul pot face astfel incit partea de populatie neinformata – cu buna stiinta – de actuala guvernare sa nu inchida viitorul tinerilor.

Va urez sa aveti timpul necesar pentru a comunica intre voi si cu cine doriti, sa va puneti cit mai multe intrebari si – mai ales – sa gasiti raspunsuri la ele. Sper sa va pot ajuta si eu, daca imi va reusi.

Loading Facebook Comments ...

52 Comments

 1. Buna ziua D.na Pavlicenco, eu va scriu din Torini, Italia. Am dat intimplator peste acest blog, si ma intrigat mult. Locuesc aici de vreo 8 ani dar incerc sa ma tin la curent cu ceea ce se intimpla in Moldova. Sintem o multime de moldoveni aici, si am dori foarte mult sa luam parte activa la alegerile din 2009. Am fondat chiar si o asociatie culturala a moldovenilor de aici care se numeste „Basarabia”si incercam sa ne promovam cultura, folclorul, prin organizarea sarbatorilor nationale, sarbatorilor de pasti, craciun, am organizat o serata dedicata lui Eminescu ,impreuna cu alte asociatii rominesti, dar avem nevoe de sustinere.Pentru a avia un sediu, pentru a edita un ziar, de care avem foarte mult nevoe, prin care am reusi sa tinem legaturi cu alte asociatii ale moldovenilor din Italia, si care ni-ar tine la curent cu noutatile de acasa, si prin care am avia posibilitatea de a intelege multe lucruri de care noi cei plcati de acasa am ramas in urma. Din ceea ce am vazut aici cred ca ati putea cistiga mult daca ati dori sa organizam o intilnire chiar cu moldovenii de aici pentru a ne ajuta sa ne spunem si noi parerea la alegeri. Astept cu nerabdare raspunsul D.tra

 2. Pentru Larisa Olarescu

  M-a bucurat foarte mult aceasta postare.

  Noi avem pe cineva cu o asociatie de moldoveni din Italia, care vrea sa ne sprijine. Insa despre aceasta trebuie sa discutam privat. Adresa mea este vpavlicenco@yahoo.com sau vitalia@pavlicenco.eu

  Am fost in Italia cind era nepoata mea acolo. Eu pot circula liber acum – am pasaport diplomatic si pasaport romanesc.

  De Anul Nou, copii ne-au facut cadou o calatorie la Roma, pentru o zi si jumatate, apoi am plecat la Forli si Venezia.

  Am avut ocazia sa ajut, de aici din Moldova, in probleme consulare, moldoveni din Italia, care nu sint tratati prea bine de angajatii Ambasadei. Dar dupa o interventie, situatia s emai schimba. le-am spus mereu diplomatilor sa fie intelegatori si sa-i apere pe cetatenii nostri din Italia, Spania, Portugalia, nu sa-i jecmaneasca.

  Imi pare bine ca manifestati interes fata de ce se intimpla in Moldova. Am discutat si pe acest blog, impreuna cu vizitatorii mei foarte interesanti, despr eimplicarea moldovenilor plecati peste hotare. Vrem sa facem o initiativa legislativa in acest sens. Consideram ca votul Dumneavoastra poate fi decisiv pentru debarcarea comunistilor si a pepecedistilor. Pentru asta trebuie multa informare si blogul, site-ul http://www.pnl.md, comunicarea prin e-mail poate da ceva, daca nu si mai mult.

  Am participat acum doi ani la prima conferinta a comunitatilor romanesti din Romania si am mai facut cunostinta cu presedinti de asociatii ale romanilor, moldovenilor din Italia.

  este excelent ca vreti sa luati parte activa la alegerile din 2009. Si noi consideram ca acolo sinteti alti oameni, formati prin greu si prin experienta straina si puteti fi de folos Moldovei, dar sa aveti aici de lucru, linga copii si parinti, ceea ce poate veni dupa schimbari, prima fiind o alta putere, necomunista, proeuropeana, nationala, care sa apere interesele nationale ale populatiei.

  Este minunat si spune mult ca ati fondat o asociatie culturala a moldovenilor si inca avind denumirea de „Basarabia”! Asta inseamna ca va doare inima pentru pamintul natal si tot ce e cultura, folclor, traditii, pentru ca afara asta ne pierdem si ne ratacim printre ceilalti.

  Sint de acord sa organizam o intilnire. Vom face tot posibilul sa o avem, urmeaza doar sa ne stabilim graficul. V-am dat adresa, imi scrieti, tinem legatura, va trec si cu telefoanele in agenda. Pe site-ul http://www.pnl.md sint toate adatele despre mine, despre PNL, tel. meu este 0037369111682

  Cu respect, Vitalia Pavlicenco

Comments are closed.