Mesaj de salut. Sau despre Tineret şi Internet!

Dragi prieteni,

Am acceptat propunerea echipei UNIMEDIA de a face un blog in ideea de a comunica mai bine cu cei care doresc acest lucru.

Sint convinsa ca dialogul si comunicarea sint extrem de benefice pentru dobindirea libertatii de gindire si de exprimare. Sint liberala prin valorile si principiile impartasite si cred ca doar libertatea, in toate manifestarile sale, este in masura sa formeze caractere care – pe mai departe – pot schimba lucrurile in bine. Ca om politic destul de activ, accept adevarul formulat de Cicero, potrivit caruia «caracterul fara inteligenta poate multe, insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic». Mai cred ca transparenta este leacul tuturor bolilor, in special politice.

Sint si filolog, am facut ziaristica, mi-a placut mereu sa comunic si in scris, de aceea ar fi un mare pacat sa nu folosim mijloacele extraordinare de care dispunem astazi gratie Internetului, pentru a incerca sa verificam daca ideile si gindurile noastre consuna cu cele ale conationalilor.

Am calculator din 1992, utilizez Internetul de peste 10 ani si chiar glumeam ca – daca vine o vreme si o vama si trebuie sa mergi la Domnul – mi-as lua cu mine accesul la Internet.

In privinta legaturii dintre filologie si liberalism, ce imi caracterizeaza – cred eu – spiritul, voi reproduce un citat al lui E.Renan, care scria despre rolul filologiei in Epoca Renasterii: «Nu ma tem ca exagerez spunind ca filologia, indisolubil legata de atitudinea critica, este unul dintre cele mai esentiale elemente ale spiritului modern, ca – fara de filologie – lumea moderna nu ar fi ceea ce este, ca filologia constituie marea diferenta dintre evul mediu si timpurile moderne. Daca depasim evul mediu in claritate, in precizie, in critica – o datoram exclusiv educatiei filologice. Spiritul modern, aduca rationalismul, critica, liberalismul au fost intemeiate in aceeasi zi cu filologia. Intemeietorii spiritului modern sint filologii”.

Va invit sa facem schimb de pareri despre ce se intimpla in jurul nostru. Avem deja o alta generatie, de tineri, foarte bine pregatiti, care – sint convinsa – vor schimba lucrurile in Republica Moldova. Ca presedinte al PNL consider ca Tineretul si Internetul pot face astfel incit partea de populatie neinformata – cu buna stiinta – de actuala guvernare sa nu inchida viitorul tinerilor.

Va urez sa aveti timpul necesar pentru a comunica intre voi si cu cine doriti, sa va puneti cit mai multe intrebari si – mai ales – sa gasiti raspunsuri la ele. Sper sa va pot ajuta si eu, daca imi va reusi.

Loading Facebook Comments ...

52 Comments

  1. am citit cv-ul dumneavoastra care este foarte impresionant, dar nu cred ca citatele din filosofi, si cursurile internationale o sa va ajute sa prezentati la alegeri unprogram care sa prezinte o alternativa la situatia actuala. Chiar daca o sa faceti un asa program, trebue sa-l aduceti la intelesul celor multi, si omenii trebue sa creada ca anume d-stra si nu altcineva o sa fiti persona potrivita sa-l puneti in practica. Deci lasati „politica” si abordati probleme concrete, gasiti solutii realiste(credibile). P.S. acum nu sunt in moldova dar as vrea sa ma intorc daca climatul de afaceri si caliattea vietii se va schimba, bafta la alegeri.

  2. Dna Pavlicenco, salutari si numai bafta pentru blogul Dvs! Apreciez ( si nu numai eu,cred) ca politicienii simt necesitatea de a comunica cu poporul 🙂 si asa cum Internetul e cel mai eficient mijloc ( eficienta, timp), ati facut cea mai buna alegere! Bafta!

  3. Baieţi, în ce limba scrieţi, unde vi-s diacriticile?
    Felicitări d-na Pavlicenco !!!

  4. Kak dela rrrromanca Pavlicenco…de ce nu Pavlicencu ?

  5. Va urez doar: Foc La Ghete!! sa alungam „rusul din noi” !!

  6. Dna Pavlicenco, ma bucur ca prin intermediul acestui blog, pot in sfarsit, sa-mi exprim consideratia pentru dvs.
    Va admir ca om politic. Mai in gluma spunand, ar fi bine ca politicienii asemeni dvs sa poata fi clonati :). Avem nevoie de persoane cu convingeri ferme, decise in actiuni si cu caracter puternic, asa cum ati mentionat si dvs, ca fatarnici si lingai avem destui.
    La mai mult si la mai mare! Sa o tineti tot asa!

  7. oare cand vom avea si noi o tara europeana?

  8. Bun venit si intr-un ceas bun!

  9. Je vous souhaite beaucoup de succès! 🙂

  10. D-na Pavlicenco, v-am urmarit de mai multe ori interventiile, si la tv, si in presa..nu pot decit sa va felicit si sa ma bucur ca o femeie are atita curaj si forta in afirmarea in politica moldoveneasca. Eu va scriu de peste Prut, si aveti cel putin un sustinator acolo 🙂 aduceti Moldova mai aproape de Romania, acolo unde ii este locul..mult succes!

  11. Stimati vizitatori ai blogului,
    Va multumesc pentru aprecierea lansarii Blogului, pentru felicitarile exprimate si urarile de succes.

    Am pledat mereu pentru libera exprimare. Citind comentariile primei zile, am vazut si unele mai putin placute. In general, sint inclinata sa extind cit mai mult marja de plasare a comentariilor, de aceea va adresez rugamintea sa pastrati decenta in a va exprima opinia, oricit de critica si dura ar fi ca esenta.

    Ma bucur si ca ati apreciat design-ul Blogului.

    Vreau sa raspund intrebarii de ce am facut atit de tirziu blog. Este pentru ca nu am avut timp, pe care nici acum nu-l am, dar am considerat ca ar fi regretabil ca in acest an, care va fi unul, cred eu, interesant, sa nu comunicam si pe aceasta cale, cind in RM nu exista accesul Opozitiei la mass media publica. Calculator am din 92, insa acces la Internet – din 1998 – dupa ce am revenit de la cursurile de finante publice in limba spaniola la care am fost timp de 5 saptamini la FMI, fiind selectata prin concurs.

    M-a tentat si ideea unui site personal, dar ginerele meu, informatician, a cam fost ocupat si nu am apucat sa-l facem. Am un inceput pe http://www.pavlicenco.eu, cu vreo cinci interviuri de acum un ai ceva, destul de sugestive. PNL are un site – http://www.pnl.md, care, adevarat, nu trebuie sa fie personal. Urmariti-l, acum avem pe cineva care va reusi sa-l administreze mai bine.

    In privinta citatelor din filosofi nu le neglijez si voi mai reproduce pe parcurs, sper sa va placa. In privinta programului, noi avem Legi, Strategii, Conceptii, Doctrine, Proiecte, Tactici, Scheme si Tabele, Calendare si multe altele, nu trebuie sa inventam roata, DAR NU AVEM vointa politica, drept alternativa situatiei actuale.

    De acord cu ideea ca programul trebuie adus pe intelesul celor multi, in privinta implementarii cred va fi o coalitie, ca si in 1998, care va face acest lucru. Intre altele, finul meu este la New York si cauta sa revina cu afaceri aici. In general, insa, cine sa faca acest bun climat pentru afaceri, daca nu noi, cu totii?

    Mi-a placut mult numele de Vitalicus. Daca esti Vitalie, esti tizul meu si ma bucur. Daca va interesa, va voi povesti de ce ma cheama Vitalia, care e un nume mai raspindit printre barbati…

    Raspund intrebarii „Kak dela rrrromanca Pavlicenco…de ce nu Pavlicencu?”

    Numele meu de fata este Vangheli. Sintem rude cu scriitorul pentru copii Spiridon Vangheli, care a scris mult despre Guguta. El l-a cunoscut pe tatal meu, pe care eu nu l-am cunoscut – a murit cu cinci luni inainte de nasterea mea.

    Mama mea preda la scoala din satul Grinauti-Balti, unde invata si Spiridon Vangheli, al carui tata a cununat-o pe bunica mea. Mama mea a invatat la o scoala normala de la Iasi, adica de invatatoare pentru clasele primare. Apoi a studiat cu tata la „Institutul Invatatoresc” din Balti. Tatal meu se numea Victor Vangheli.

    Sotul meu este din Puhaceni, Anenii-Noi. Mama sa spune ca bunicul lui Sergiu provine din albgardistii refugiati din Rusia si ajunsi peste Nistru, cred ca erau si ucraineni. Iata de unde s-a luat Pavlicenco.

    Sotul meu a semnat mai multe carti ca Sergiu Pavlicencu. Eu i-am spus ca nu sint de acord, dar e dreptul lui sa faca ce vrea, el fiind si membru al Uniunii Scriitorilor. Eu ramin asa cum am apucat in perioada dinaintea Independentei – Pavlicenco. Si sint romanca, avind cetatenie romana din 1992, dar nu cred ca defectul meu ca spun „r” mai altfel ar fi un motiv de ironizare. Iata am plasat acest mesaj ca sa va arat ca nu ma deranjeaza, dar nu e adecvata o asemenea atitudine. Nu va suparati, poate gresesc…

    Mesajul semnat de Extra cu „Foc La Ghete! si sa alungam “rusul din noi” !!! il inteleg in ideea sa ne redobindim constiinta si identitatea de romani. Am gresit cumva?

    Vom avea si noi o tara europeana cind fiecare ne vom implica. Cit de putin. Tinerii trebuie sa-i ajute pe batrini sa nu voteze trecutul, dar la asta voi reveni cu niste cazuri interesante… Daca doriti.

    Maksis, je vous remercie pour votre message!

  12. Bun venit in lumea bloggerilor!

  13. Foarte frumos si inteligent raspuns.Va „combat” fara ezitare…Imi plac adversarii puternici si apreciez ca nu ati pierdut simtul umorului si cel al cumsecadeniei ( „fie vorba” lui Stati)…

  14. Si totusi cind scrieti sunteti altfel…:-)

  15. Bun venit in lumea blog-urilor 🙂

  16. Ma bucur ca ne raspundeti comentariilor si speram sa ne ascultati atat laudele cat si criticile. o zi buna sa aveti.

  17. va admir si va apreciez pentru toate declaratiile facute in presa, parlament, etc. Dati dovada de curaj si ambitie pentru ceea ce afirmati ,sper ca acestea sa isi pastreza aceeasi directie si dupa marele hop- alegerile….. Vrem un stat demn, european si o populatie care sa reconstintizeze adevaratele radacini, poate ar trebui sa fim un pic de baltici la capitolul acesta, ce ziceti?

  18. Victoria, mersi pentru aprecieri. Sa stii ca nu sint dintre cei carora le cresc urechile la asa vorbe. In activitatea mea de om politic, de doua ori deputat, nu am abdicat niciodata de la principiile si convingerile mele, ba chiar am fost ironizata in privinta „verticalitatii” excesive, care, este adevarat, nu stii intotdeauna exact cum sa o delimitizei astfel incit sa nu frizeze cu inflexibilitatea. Insa sint valori si lucruri in care nu poti ceda. Raspunzind ultimei dumneatale fraze – sint azi partide democratice, care se cred mari si tari, dar nu au un mesaj si vointa ferme. Uneori stai si te gindesti – oare nu cumva diferenta dintre cei aflati azi la putere si cei mai „mari”, care aspira legal si firesc la aceasta putere, e doar ca unii inca sint la „treuca”, iar altii – inca nu sint la „treuca”? Probabil asta e motivul, cind ni se „transmite” ca PNL ii „impiedica” pe unii de pe dreapta. Da, si ii vom impiedica sa nu aiba un mesaj clar, sa foloseasca electoratul doar pentru vot, apoi sa faca din nou guvernari prorusesti.

  19. E foarte bine ca tot mai multe personalitati politice incep sa patrunda in domeniul virtual.
    Bun venit si o cat mai prolifica comunicare cu internautii…

  20. Apreciez pozitiv tendinta mai multor politicieni anticomunisti de a comunica prin bloguri. Dar parerea mea este ca acest lucru se face PREA TIRZIU, asta se putea de facuti si cu 5-6 ani in urma. Mai ales avind in vedere citi bani au fost investiti in asa-numita „societate civila”, care in cea mai mare parte este o societate de sobolani lenesi care au invatat cum sa deturneze fondurile destiate dezvoltarii democratii in RM.
    Blogurile nu rezolva PROBLEMA ESENTIALA – lipsa unor personalitati politice proeminente in rindurile asa-numitilor democrati de la noi.

  21. De când urmăresc ce se întâmplă pe scena politică din R.Moldova, am observat că nu aţi ieşit PREA mult în evidenţă. Aţi fost diplomată, neutră. Nu ştiu dacă asta e varianta perfectă de câştigare a electoratului.

    Imi pare bine că ia amploare COMUNICAREA în RM.
    Daca nu LIVE, atunci pe internet.. deşi şi pe internet există cenzură în ultimul timp.

    Seara bună.

    p.s. un principiu in Marketing spune: Diferenţiază-te sau mori.
    Dumneavoastră ce faceţi?

  22. va admir foarte mult si sper ca o doamna sa-i invete pe domni cum sa procedeze cind ajung in impas (ma refer la cei din parlament, primarie). Si sa vada si strainii ca avem doamne demne de tot respectul.

  23. http://www.pavlicenco.eu e slabut ca design. Nu cred ca cineva a citit toate interviurile de acolo, + fotografiile neprelucrate :(. Ar fi de dorit mai multe fisiere mulimedia (audio, video, foto) sa nu obosim cititorul. Pe http://pavlicenco.md e dorit de asemenea mai multa multimedia. Foarte mult mi-a placut rubrica :”TRIMITE O PETITIE”.

  24. D-na Pavlicenco, va felicit pentru faptul ca v-ati deschis propriul blog! Contactul cu cei pe care ii intereseaza ce se petrece in jurul lor, cu tara lor, ar trebui sa-l aiba orice politician care se respecta! Desi sunt din Romania, stiu ca sunteti o persoana foarte activa, si ma bucur ca sunteti FEMEIE in societatea patriarhala moldoveneasca! Am sa urmaresc blogul dvs asa cum fac cu site-urile Unimedia, Moldova.org, Flux, deca.md si..Moldova suverana! stiti de ce fac asta? Pentru ca Imi pasa de Basarabia!

  25. Stimata Doamna Liberala : ati afirmat undeva mai sus ca in activitatea dumneavoastra de om politic cu doua mandate de deputat nu ati abdicat niciodata de la principiile si convingeriile politice.Ce ne puteti spune despre acel principiu politic(si nu numai) al carui devotament dumneavoastra il urmati cu consecventa in cariera politica si anume Principiul Egalitatii in Drepturi ale Cetatenilor, oricare ar fi acestia tinand cont ca realizarea acestui principiu in fapt tine cu precadere de doctrina partidelor de stanga si in special al celui Comunist.Prin urmare a promova un principiu ca acesta intr-un mandat politic liberal sau ‘a te declara public’ ca, sunteti anticomunista sau cea mai ferventa ‘critica’ la adresa comunistilor denota o atitudine fatisa si impotriva Principiului Egalitatii in Drepturi fata de Oricare cetatean ar fi acesta !

    …….si apoi odata ce ati parcurs pana la un moment destul de avansat drumul Liberalismului personal ce o sa faceti ?……..o sa asteptati ori o sa stati dupa fiecare cetatean ca Liberalismul dumneavoastra avansat in cariera sa fie ajuns din urma de Egalitarismul Cetateanului mai…….sa zicem….lipsit de noroc sau poate chiar s-o zicem in fata,discriminat de la o buna bucata de vreme incoace ?
    _______Pana la urma ‘filosifia trece prin stomacul fiacarui cetatean’ si mai vrea sa fie si plimbata cu masina ! Nu conteaza cine a spus-o dar e foarte realista !

    Va rog sa nu procedati ca in cazul domnului Socolenco !

  26. „Chisinãul oferã Transnistriei statutul de
    republicã”–-mi sa rupt inima cynd am citit……………INCEPETI O
    REVOLUTIE, ALTFEL NE-AM DUS DE RIPA!!!!!!!!!

  27. In privinta Principiului Egalitatii in Drepturi ale Cetatenilor trebuie sa spun ca ooamenii sint egali in drepturi, dar depinde de ei cum le realizeaza. Oamenii trebuie sa aiba oportunitati egale, insa modul de valorificare a oportunitatilor depinde de fiecare, de capacitati, ereditate etc. Nu are nimic in comun asta cu lupta contra fariseilor care folosesc simbolurile comuniste pentru a-i insela pe oameni, dar, de fapt, ei sint comunisti-capitalisti.

    Nu am avut si capacitatea s ainteleg ultimul alineat din comentariul privind drumul Liberalismului, dar despre stomac si de ce oamenii la noi voteaza cum voteaza mai revenim, pentru ca am raspuns foarte mult altor intrebari si e ora 2.30 spre vineri dimineata. Dar cum am procedat in cazul domnului Socolenco?

  28. Buna dimineata, Europa…
    Posibil ca a mai citit
    cineva
    careva
    la una dintre mass-media
    (unica si ea
    in capitala de pe Bic),
    precum
    ca dna Pavlicenco
    are primul blog
    si este poate unicul
    politician care are blog…
    Politicieni care sa-i cunoasca lumea sunt putini,
    caci intra in parlament pe liste…
    Si totusi
    cativa dintre cei cunoscuti
    au blog, domnilor informatori mass-media…
    Daca ati fi scris ca abea acum si-a facut blog
    prima sau unica dintre deputate din RM,
    poate ca va credeam.
    Dar cand e vorba de politicieni…
    Cate doamne, sefe prin partide,
    au web site personale zise – blog…
    Dar sunt politicieni care nu sunt prin partide,
    dar au stat la temelia democratiei in Moldova… si continua lupta…
    si au bloguri de mult timp…
    O doamna are o gramada,
    peste 20 de bloguri in diferite domenii:
    si pe wordpress.com
    si pe blogspot.com
    si pe ucoz.ru
    si pe weblog.ro…
    Unele le are de multi ani,
    altele mai recente…
    Poate ca e prea mult
    sa faci cate un blog in fiecare an, luna, zi,
    dar le-a facut singura…
    Si are deja peste 60000 vizitatori
    la fiecare…
    Cred ca se apropie la sutele de mii sau
    la un milion de vizitatori…
    Cronicar IT

  29. Doamna Pavlicenco de ce PNL_ul il are ca vicepresedinte pe Anatol Taranu, care este un comunist convins iar pina la independenta RM publica carti despre beneficiile comunismului.
    Istoria nu iarta astfel de tradari iar din acest motiv este penalizat si PNL-ul.
    O zi buna!

    P.S. Sa nu spuneti ca nu cunoasteti cine a fost Taranu pina nu demult.

  30. Pentru Nikki

    Asa cum am spus in alte comentarii, PNL nu este partidul facut de sau pentru Vitalia Pavlicenco. A fost si este o echipa. In acasta echipa Anatol Taranu, deputat in primul Parlament democratic al R.Moldova, este un coleg important. Ii mai avem ca vicepresedinti pe Mircea Rusu, deputat in primul Parlament damocratic din R.Moldova, om de afaceri, fost presedinte al PNL, si Alexandra Can, fost ministru al industriei si comertului in Guvernul Sturza, acum director de succes al fabricii de articole de marochinarie S.A. «Artima». Si dna Can, si eu, avem Ordine nationale ale Romaniei, cu care ne mindrim. Ce-i drept, Rosca-Secareanu-Cubreacov nu au ordine ale Romaniei si nici nu au procese la CEDO impotriva lui Voronin (asa cum am eu) pentru ca ar fi luat bani din Romania. Deci eu, care nu am luat bani niciodata din Romania, nu am avut proiecte sau altceva finantat din Romania, dar am in schimb un ordin national romanesc, ma judec pentru ca m-a invinuit de acest lucru satrapul si bolsevicul Voronin.

    In privinta lui Anatol Taranu. El nu e unicul care a scris cite ceva in regim comunist. Important este ca astazi, cind ai alegere politica – pe care atunci nu o aveai, sa inchei un capitol si sa mergi mai departe. Ceea ce a si facut. Pe de alta parte el are si alte carti, scrise in alta perioada, care ar trebui, de asemenea, evaluate. In general, insa, am sa-l rog pe Taranu sa va dea un raspuns la aceasta intrebare. Cred ca va raspunde mai bine decit mine. Sper sa nu va suparati pentru asta. Ar fi pacat daca din acest motiv ar fi penalizat PNL-ul.

  31. Doamna Pavlicenco,

    trebuie sa intelegeti ca azi toti care aud de nomenclaturisti nu fac de cit Huuuooo. Desigur ca este o reactie deja poate si automata, pentru ca toti stiu ca din cauza lor am ajuns unde suntem la moment. Poate ca in cazul unora nu ar fi corect si asta doar daca au facut parte din partide democratice si care dupa declararea independentei nu au facut gasti si grupari cu fostii sefi comunisti. Apropo, pe ce liste se afla domnul A. Taranu in primul parlament? Si cum a evoluat acel partid? Probabil stiti si de seria de articole din Flux despre marii sefi din vechea nomenclatura din AMN ceea ce prentru mine chiar a constituit o mare descoperire. Si asta chiar daca am sa le reprosez celora de la PPCD de ce nu scriu atit de bine si despre marii sefi ai nomenclaturii din PCRM. Eu nu-l cunosc pe A. Taranu si nu stiu in ce masura s-a reorientat, dar eu va spun personal ca daca as sti ca in urmatorul scrutin asemenea oameni, cu asa background in spate vor merge in parlament pe lista PNL eu nu as vota niciodata acest partid. Nu conteaza s-au reorientat acesti oameni ori nu, dar pentru noi cei tineri nu mai prezinta persoane in care sa ne incredem. Va rog sa ne intelegeti corect. Cred ca sunt destui tineri destepti si constiinciosi care nu au cunoscut practicile sovietice si nu au nici mentalitate sovietica. Trebuie sa ne credeti ca mentalitatea acesti oameni nu si-o pot schimba atit de mult. Asta este parerea mea, dar as fi foarte placut surprins daca ar veni totusi cu un raspuns aici pe blog. Cred ca cel mai bun lucru pe care l-ar putea face este sa nu mai candideze pe liste pentru parlament. Acesti oameni intr-adevar au o experienta de necontestat care au cunoscut anii de tranzitie dintre doua regimuri: unul sovietic si altul democrat si sunt de acord ca ei au multe de spus, dar intr-un partid ca PNL ei pot fi doar pe post de sfatuitori, de consilieri si nicidecum de potentiale persoane investite in functii publice. Iata nici virsta nu o stiu, dar parca as intui ca are deja undeva 60 de ani. De la asa persoane nu astept decit sa se retraga din viata politica pentru ca vremea in care au putut sa faca ceva deja a trecut si nu trebuie sa incurce celor tineri sa faca mai mult. Ei mai sus de cit au facut nu se pot ridica. Stiti in aviatica este asa notiune de „potoloc” – asta este inaltimea la care un aparat de zbor se poate ridica maximal. Pai iata ei s-au ridicat pina unde au putut si nu mai trebuie sa insiste, caci mai mult nu pot. Si asta nu ca este un repros – este o constatare si trebuie sa o recunoasca. Si va sigur ca daca acesti oameni mai nimeresc pe listele PNL, atunci va asigur ca va fi penalizat. Cel putin eu sunt unul care asa voi proceda.

  32. Pentru Niki
    toti oamenii au „un” trecut, „un” prezent si cred , si „un ” viitor. Important este , ca daca ne „impiedicam” numai de trecutul multor persoane … am descoperi un „nu!” pentru viitorul a foarte multor persoane , care nu ar fi de acord cu parerile noastre si cred , ca ar fi bine , ca aceste persoane vizate sa acceseze Blog-ul si sa-si expuna punctul lor de vedere.
    Sa nu uitam si de istoria tarii noastre , care mai mult de sapte decenii a avut un sistem unipartinic dictatorial de dirijare….. in care unele persoane muncitoare/din cele mai harnice/ au fost „impinse” in partidul comunistilor pentru un simplu motiv : cresterea planificata a numarului membrilor de partid.
    Noi incercam sa facem tot , ce ne sta in puteri ,sa mobilizam la maximum „suflarea” omeneasca pentru imbunatatirea situatiei social-economice a acestui popor, pentru un viitor european .
    Ne bucuram nespus pentru tineretul din PNL , care s-a inclus activ in realizarea scopurilor propuse. Veniti cu noi si o sa Va convingeti de spiritul democratic , care predomina in activitatea noastra.
    Noi nu recunoastem categoria de „negri de pe plantatii”.
    La noi cu adevarat toti sunt egali in drepturi si au posibilitatea sa se afirme.

  33. Pentru socolenco

    Eu nu am fost nomenclaturista. In primul Parlament deputatii au fost alesi pe circumscriptii, apoi A.Taranu a fost social-democrat. Va inteleg optiunea. Noi avem destui tineri destepti si constiinciosi care nu au cunoscut practicile sovietice si nu au nici mentalitate sovietica. Ei au pregatit si participat la multe actiuni si eu personal ii voi sprijini si promova in masura in care depinde de mine.

  34. Nu stiu cum au fost alesi, dar am mai citit pe un blog ca domnul A. Taranu a fost in partidul agrarian, adica cu comunistii de azi si acum deja este roman si liberal. Eu cred ca daca Dvs considerati ca acest domn este o persoana importanta din PNL, atunci tare as mai recomanda ca la fel ca Dvs sa prezinte un CV politic aici. Si poate chiar si vice-presedintii, de ce nu? Dvs vorbiti adesea de echipa, ca sunteti cu echipa, noi trebuie sa stim care este acea echipa! Cei mai influienti membri ai partidului trebuie sa se prezinte si sa permiteti sa publice aici si CV-urile lor politice. Care sunt planurile, daca vor sa candideze si alte detalii daca se poate. Iata nu stiu, poate ca nu am cautat bine, dar pe pnl.md asa cum nu am mai gasit Programul PNL tot asa nu am gasit membrii biroului permanent asa cum poti sa gasesti la PL de ex. unde sunt poze si poti sa vezi cine sunt oamenii, macar cum arata. La PL este frumos, au pus chiar si pozele liderilor din teritorii. Cred ca ar fi bine si PNL sa isi promoveze oamenii in asa mod. Mai ales cei mai influineti. Asta este o sugestie.
    Apropo, eu nu am spus ca sunteti nomenclaturista. Dupa cite stiu eu nu ati facut parte din partidele agrarienilor ori alte partide formate indata dupa declararea independentei. Desigur ca imi voi ajusta impresiile mai mult dupa ce veti prezenta si Dvs CV politic aici pe blog. Deci dupa cum ati si observat aici nu va poate opri nimeni pentru a va promova. Iar cu cit mai multi vizitatori o sa aveti cu atit mai multi o sa cunoasca informatie veridica despre PNL. Si ca sa va destainui un secret: eu pentru prima oara vad un blog unde autorul este atit de receptiv. Asta chiar apreciez la Dvs. Va asigur ca cu cit veti scrie mai regulat si mai interesant cu atit mai multi vor fi prezenti aici. Si trebuie sa intelegeti ca aici pe blog Dvs nu sunteti doar cea care prezentati PNL-ul. Dvs sunteti mai mult! Dvs prezentati aici intreg Legislativul care dupa cum stim este invaluit in necunoastere pentru noi. Dvs sunteti cea care ne puteti aduce aici pe blog cele mai proaspete noutati si impresii despre ceea ce se petrece acolo. Cred ca contientizati asta si daca o sa va dedati cu suflet cred ca acest proiect de blog va fi unul de Succes. Iar asta o sa va ofere tot ceea ce pina acuma nu aveati suficient: in primul rind o sa fiti citita si ascultata, o sa aveti posibilitatea sa va exprimati si sa ne comunicati ce se mai instrumenteaza in legislativ. Eu cred si vreau sa privesc pe Dvs ca pe deputatul nostru chiar daca nu v-am ales personal, dar vreau ca Dvs sa ne reprezentati pe noi cei care avem aspiratii comune, framintari comune. Stiu ca asta va va fura mult timp, dar sper sa aveti si rezultate astfel ca sa fiti si multumita. Deci multa tarie, multa dirzenie in continuare si asteptam interventiile Dvs aici. Desigur si CV-urile. Mersi anticipat!

  35. Pentru socolenco
    Dl A. Taranu nu a fost in partidul agrarian, el a fost social-democrat, apoi a trecut la PNL, cu multi ani in urma. Noi lucram acum asupra pregatirii si plasarii CV-urilor membrilor BPC al PNL. Lista lor este pe site, vom posta si CV-urile politice. Vicepresedintii sint membri ai BPC. Planurile si alte detalii, pe masura posibilitatilor. Din pacate, eu nu am urmarit suta la suta, dar e plasat asa ceva in cazul altor partide? Programul PNL il plasam astazi, ca si Scurtul istoric al PNL (varianta ampla). Membrii BPC sint la rubrica Biroul Permanent Central, punem in curind, si pozele. Vor fi si liderii din teritoriu. Mersi pentru sugestie – chiar azi am discutat despre asta. Se ocupa stafful. Sint de acord cu toate celelalte remarci.

  36. Pentru socolenco

    Am verificat. Avem Scurtul istoric in versiune ampla, ca si Programul PNL, intreg setul de materiale mai detailate despre PNL pe site-ul http://www.pnl.md, apoi mergi la rubrica din dreapta Articole, apoi jos este cu galben scris Grupaj materiale PNL-2007, cind se intra acolo, se deschid un sir de materiale, unul dupa altul. Scurtul-amplu istoric este al doilea si, peste citeva materiale, mai jos, este Programul. Dar ii voi ruga pe administratorii Blogului sa le puna si pe blog. Eu am incercat, dar nu stiu sa pun deocamdata decit doar pe prima pagina. Invat. Imi cer scuze. Astept o reactie de confirmare ca ati intrat si gasit. Ramine sa postez CV-ul meu politic, dar trebuie sa vad cum, ca pot posta deocamdata, cum spuneam, pe prima pagina. Am sa am si eu dupa aceasta niste intrebari. Azi mai inchei ca ma internez miine la spital – am fost vineri la o conferinta si m-a tras curentul-conditioner etc. Medicii insista sa ma internez, e o nevralgie puternica.

  37. „Exact PNL devine iniţiatorul cascadei de fuzionări ce a condus la consolidarea forţelor democratice de diferite orientări doctrinare.”

    Am citit scurt istoricul PNL si fraza de mai sus m-a cam intrigat. Ma intreb de ce a trebuit PNL sa fie INITIATORUL cascadei de fuzionari? Da stiu ca din 1999 PPCD era lider in promovarea valorilor nationale, pro-romanesti, dar asta nu trebuia sa impinga PNL care deja exista din 1993 spre fuzionari care de departe se vad ca nu prea aveau finalitate, cu diferite asociatiuni si grupari politice care erau mai degraba de stinga si care au dorit sa se amestece putin cu valorile nationale si liberale. Dupa cum ati vazut AMN pina la urma totuna a expulzat aripa liberala din partid, astfel la moment AMN devenind sau mai degraba raminind asa cum si urma sa fie – o forta de stinga. Cred ca ratacirea asta a PNL prin cascada asta de fuziuni a fost cam inutila si o pierdere de timp. Pentru ca da, au fost in acele grupari oameni care au votat independenta, dar care pe urma s-au perindat la conducere doar de dragul puterii si conducerii si nu ca sa faca ceva real pentru Moldova. Asta trebuia sa realizeze PNL si daca presedintele de atunci intelegea asta atunci nu ar fi acceptat macar propunerea altora de fuziune nu inca sa fie el initiatorul. Cred ca aici domnul Rusu trebuie sa vina cu explicatii suplimentare pentru ca eu nu vad acele fuziuni ca fiind absolut necesare la acea vreme. Cred ca asta a fost o gresala si comunistii au si profitat de pe urma ratacirii fortelor democrate prin fuziuni si metamorfoze care fura timp.

  38. „Liderii actuali ai AMN reprezintă, de fapt, interesele acelei grupări a oligarhiei moldoveneşti, care a fost înlăturată de la putere de comunişti în 2001.”

    Iata de asta nici nu ma indoiam parca. Pentru ca dupa cum v-am spus, in flux.md liderul PPCD are un serial numit Who is who in politica moldoveneasca unde descrie pe fiecare membru din grupul parlamentar AMN: TOTI SUNT NOMENCLATURISTI! Si desigur ca protestul vehement a AMN contra comunistilor nu este un protest contra ideologiei lor, ci este un protest pentru ca au fost lipsiti de putere. Deci autoproclamatul lider al opozitiei – AMN nu poate sa faca schimbarea in Moldova, pentru acesta nici nu este scopul lor. Scopul lor este sa ii dea jos pe comunisti pentru a se cocota ei acolo sus. Si acuma ma gindesc: cu cine au stat in banca PNL -istii de dragul compromisului si unirii, fuzionarii, coeziunii fortelor democrate. Oare chiar ati crezut ca veti reusi sa realizati acea coeziune cind va aliati cu fostii nomenclaturisti? Foarte controversate imi par mie aceste compromisuri. Cred ca daca PNL nu se implica in aceste fuziuni, atunci acum nu ar fi fost nevoie sa veniti urgent cu explicatii. Insa daca chiar si au fost necesare, atunci asta trebuie de demonstrat.

  39. Pentru socolenco

    Chiar daca noi credem asa, asta nu inseamna ca PPCD este mai bun. Asta e una. Da, exista putine sanse ca AMN va face schimbarea in Moldova. Am spus – diferenta ar fi ca unii inca sint la treuca, iar altii – inca nu. Bine, dar atunci de ce atita insistenta cu unirea Opozitiei ? Oamenii isi vor merita soarta. PNL a participat la toate unificarile pentru ca romanii din Basarabia spun una si buna – uniti-va ! Ei nu vor sa-si puna creierasul in miscare, ci vor sa vada alb-negru – astia sint comunistii, ceilalti sint restul. Noi nea-m gindit si am facut fuziuni centru-dreapta—centru-stinga tocmai pentru ca sa dam o sansa de stabilitate politica si economica drept alternativa comunistilor-pepedistilor. In societatea noastra e greu sa eviti nomenclaturistii, dar noi vorbim nu sde azi, ci de acum citiva ani. Eu nu am dictat climatul in PNL la acele timpuri. Dar nici sprijin financiar nu prea era, de aceea, partidele s eunesc sa-i darime pe guvernanti, Punctul de vedere era sprijinit si de occidentali.

    PNL a fost INITIATORUL cascadei de fuzionari pentru ca altii nu vroiau sa cedeze functia de presedinte? PNL nu a facut unificarile contra PPCD, care s-a cerut la un moment dat in BMD, dar nu a fost acceptat. Sint de acord ca AMN ramine mai degraba o forta de stinga. Pot spune si eu acum ca «ratacirea PNL prin cascada de fuziuni a fost inutila si o pierdere de timp ». Dar azi, chiar pe blog, o parte insista pe unirea partidelor.

  40. „Zece argumente pentru renaşterea naţională şi liberală”

    Eu nu inteleg de ce spuneti zece argumente, dar scrieti 11. Asta ce este o gluma, ori neintentionat s-a primit?

    Apoi ma uit in lista si vad ca acele argumente nu sunt puse dupa prioritate. Punctele 6 si 7 eu le-as pune pe locul 1 si 2. Dupa acestea doua sa urmeze altele la fel dupa prioritate pentru Moldova. Aceste prioritati trebuie sa reiasa din necesitatile stringente asa cum formulati in punctul 11: „formarea unei clase politice credibile, de tip european.” ceea ce eu as pune-o numaidecit pe locul 3. Restul punctelor trebuiesc redactate si reformulate. Un urmator punct ar fi fost: crearea unul adevarat partid de opozitie cu scopul de venire masiva in viitorul parlament. Pentru ca sincer va spun, ma uit la majoritatea acestor puncte si vad ca au un caracter mai mult informativ decit caracter politic. Folositi verbe ca vrem, dorim, e nevoie, se impune. Deci parca ati forma un ONG cu scop de monitorizare a scenei politice si nu un partid POLITIC cu ambitii politice. Va spun sincer ca toata aceasta formalitate dezgusta si face ca PNL sa devina plasa pentru putinii visatori care au mai ramas in Moldova. Renastere nationala nu inseamna doar informare, dar potentiala forta politica care sa realizeze ceea ce altele nu pot. De informat se pot informa oriunde la miile de ONG-uri deja existente.

  41. D-a Pavlicenco,

    Eu inteleg ca pentru a ajunge la un compromis trebuiesc cedari, dar nici prea mari care sa va compromita. Asa cum a facut PPCD de ex. Iata acuma PNL poate face negocieri doar cu PL si poate si cu PLD. Daca in AMN ati fost deja si stiti cine sunt acolo si cit de greu se urnesc cind e vorba de un compromis atunci nici nu trebuie sa insistati sa aveti negocieri cu ei. Da, oamenii insista, dar ei nu sunt intotdeauna cel mai bine informati pentru a putea constientiza daca e posibil asta intotdeauna. Doar Dvs si alti politicieni care stiti cum stau lucrurile, stiti care sunt partidele credibile si care sunt formate de grupari de interes puteti judeca daca aceaste unificari de partide si liste comune sunt cele mai eficiente in acest caz. Ideea de uniune de partide sau blocuri cred ca deja ati inteles ca a esuat in 2005 si bine ca au fost interzise. Pentru ca uite ce ‘hitru’ este AMN – daca se ajunge la idea de lista comuna sigla sa fie soarele. Oare asta nu este manipulare? De unde s-a luat AMN lider de opozitie care s-a format in 2003 si propus ca partid de baza pentru blocul BMD in 2005. Care sunt rezultatele personale obtinute in alegeri? Doar 17% in teritoriu, dar asta nu-i da nicidecum dreptul sa se numeasca lider. Dvs ma credeti ca eu chiar credeam intr-o vreme ca AMN va lua in sondaje cam cit ar lua PCRM? Si acuma imi dau seama ca am fost manipulat, pentru ca stiind ca AMN a fost initiatoarea acelui bloc in 2005 a facut sa se inteleaga ca ei sunt cei mai „glavnye” in opozitie. De asta lumea lasa sa spuna unificare de partide, dar Dvs fiti acea care sa le explicati ca idea asta este expirata. Nici lista comuna, nici unificare de partide. Cea mai buna idee este ca toate partidele de opozitie sa mearga singure in alegeri si sa se alieze doar dupa alegeri acele care trec pragul electoral. Cele care simt ca nu au sanse sa mearga singure, atunci mai bine nici nu se inscriu in cursa electorala, dar sustine un alt partid care are obiective asemanatoare. Asta este parerea mea. Va mai repet, a cauta un compromis nu inseamna sa risti sa te compromiti!

  42. „În acelaşi timp, Partidul se pronunţă împotriva tentativelor nihiliste de blamare a experienţei politice şi a purtătorilor ei, doar pe motivul că nu aparţin tinerei generaţii de politicieni.”

    Deci fraza de mai sus a fost inclusa in Program anume pentru a justifica prezenta reprezentantilor guvernarilor precedente in listele electorale cit si aspiratiile lor pentru a ocupa posturi publice. Ei ce sa spun, eu m-am exprimat deja pe marginea acestora.

    „Unele realizări şi iniţiative ale naţional-liberalilor”

    Acest capitol cunoaste o usoara tenta propagandistica. M-ar bucura sa vad ca va dati seama despre ce vorbesc.

    Acum sa revenim la Program. In primul rind acest Program PNL nu este deloc structurat. Al al doilea rind dupa ce l-am citit eu nu am simtit ca PNL vrea sa vina la guvernare, pentru ca nicaieri nu spune ca vrea sa acceada masiv in viitorul parlament. Asta cred ca este o greseala grava.
    Este scris intr-o maniera foarte generala. Nu se vorbeste strict despre solutii. Sunt compartimente care nici nu au fost deloc obordate: ceea ce tine de invatamint, ecologie si asta in pofida faptului ca si Dvs D-a Pavlicenco sunteti doctor in filologie, si D-l Taranu este din mediul academic. Eu sa va spun drept am cautat in primul rind sa citesc despre asta, dar intrucit nu este structurat dupa puncte a trebuit sa citesc tot programul ca sa ma conving ca nu ati abordat acest capitol in conditiile cind invatamintul in Moldova cunoaste probleme destul de grave. Cred ca ati auzit de conferinta de presa realizate de PD cu acest scop. Eu cred ca pentru a readuce societatea pe fagasul normalitatii trebuie in primul rind sa fie sustinut si imbunatatit sistemul de invatamint care a degradat foarte mult.
    Va rog mult ca atunci cind veti aduce acel program PNL aici pe blog atunci sa-l structurati macar un pic, pentru ca va spun este scris asa ca un amalgam de fraze generale si care iti mai da uneori impresia ca ceva se repeta. Abordati mult orientarea spre Europa si Romania, spre uniunea interstatala, tematica bunastarii, dar trebuiesc aduse ca suport si solutii concrete cum se poate de realizat aceasta bunastare. Imi pare rau ca poate am citit si eu prea fugitiv, dar un Prgram de partid eu nu il citesc ca o carte, ca un eseu, ci dupa compartimente prioritare. Si asa cum aici nu erau puncte am citit cit mai repede sa ajung la ceea ce ma interesa mai mult. Dar nu am gasit nimic despre reforme in invatamint, despre sustinerea concreta prin actiuni concrete a cadrelor didactice de ex.

    Si ca sa va ajut sa intelegeti ce am avut in vedere prin propangadistic acolo mai sus, atunci va spun ca sfirsitul programului PNL este la fel propangadistic. Sper sa va dati seama si sa-mi spuneti si mie. (prin sfirsit am in vedere acolo jos dupa lozincile PNL)

    Va rog sa nu credeti ca voi contesta intiativele PNL, pentru ca ceea ce tine de schimbarea limbei in romana in constitutie este intr-adevar un scop nobil si rusine pentru PPCD ca nu sustine aceasta initiativa.

    Insa initiativa din anul 2002 cind PNL nici nu exista deja din 2001 nu cred ca mai trebuiesc puse in lista de realizari. Cind PNL fuzionase deja acele realizari sunt trecute dupa partidul in care fuzionase. Puteati sa va referiti la membrii care apartineau nucleului vechi PNL care au inaintat anumite initiative pe care le promovati si sustineti chiar si acum.

    Multe asertiuni chiar de la inceput par a fi preluate din rapoarte intocmite de Uniunea Europeana ori alte organizatii ca monitorizeaza situatia social-politica si economica a Moldovei. Deci prea multe constatari.

    Ceea ce imi place cel mai mult este ca doriti sa formati un cadru adecvat pentru dezvotarea micului business. Asta este punctul forte. Un alt punct abordat mai bine este si dezvotarea de politici pentru asistenta sociala.

  43. Deci acuma astept intrebarile Dvs, ca spuneati ca o sa aveti intrebari. Va doresc insanatosire grabnica si multa rabdare cu noi cei care avem aici mii de intrebari.

  44. Pentru socolenco
    Da, am vazut analiza programului, ne vom gindi la obiectiile formulate. In porivinta intrebarilor ar fi: Care este, totusi, ratiunea unui blog? Ce practica au alte bloguri? In ce masura oamenii le viziteaza constant si daca se intimpla sa creasca numarul vizitatorilor. Nu se intimpla sa stai sa scrii ore in sir pentru aceiasi doi-trei oameni, cu care ar fi mai simplu sa discuti prin Messenger? Eu inca nu m-am lamurit in tevatura asta. Poate gresesc.

  45. Poate ca la aceste intrebari ar putea sa va raspunda mai exact cineva mai experimentat, dar am sa incerc si eu sa imi spun punctul de vedere. In primul rind ca un blog sa devina mai popular trebuie sa scrieti regulat despre evenimentele politice din tara: asta in cazul Dvs fiind politician. Numarul de vizitatori poate sa creasca daca il veti promova si pe alte site-uri. Iata de ex. intrati pe jurnaltv.md si o sa vedeti cum Domnul Mocanu isi promoveaza blogul printr-un baner. Apoi eu as crede ca nici nu trebuie sa va faceti atit de mari griji despre numarul de vizitatori. Eu cred ca pentru Dvs trebuie sa fie suficient ca aveti un mediu personal unde puteti sa va exprimati si emite informatii, unde puteti posta alanizele Dvs, comentariile si luarile de atitudine fata de evenimentele politice. Un lucru cert este ca nu toti cei care va viziteaza blogul vor scrie si comentarii. Sunt din astia care doar citesc si gata. Ei ori nu au o parere ori au si nu sunt sigura de ea, ori au si o si scriu. Pe Dvs asta nu trebuie sa va deranjeze. Raspundeti la cei care va intreaba ceva, la cei care sunt interesati de ceea ce faceti, la cei care va critica chiar. Si apoi un blog este ceva public unde fiecare interesat si cu acces la internet poate sa intre si sa citeasca, sa se informeze. Pe cind o discutie pe messenger este ceva privat si nimeni niciodata nu va sti ce ati discutat Dvs, care sunt pozitiile si impresiile fata de evenimentele politice. Iata puteati sa scrieti despre vizita lui Comănescu la Chişinău. Nu porcepeti blogul ca pe o masinarie de popularizare doar a partidului. Blogul in primul rind este ceva personal. Dar si public totodata. Scrieti liber si vizitatorii nu se vor lasa asteptati. Sau daca vreti sa ne aduceti la cunostinta cu evenimentele din cadrul partidului, atunci puteti sa puneti aici poze si materiale video. Posibilitatile sunt mult mai mari decit discutiile pe messenger. Mult Succes!

  46. Pentru socolenco

    Mersi pentru sugestii. Am mai inteles cite ceva. Si, iata asa, incetul cu incetul, ne dam si noi cu lumea bloggerilor… Sanatate.

  47. Buna !!!

    Am o intrebare care nu prea o pot lamuri nicidecum,

    E adevarat ca :,, venerabila patriotista Vitalia Pavlicenco” a ocupat

    si postul de presedinte al Rotary Club Chisinau in perioada 2001-

    2002) care nu este altceva decit masonerie…

  48. Pentru nih

    Daca vreti sa va comentez prostiile scrise de Victor Roncea si Global News sau cum se mai cheama, care stau la cheremul lui Rosca, vreau sa va spun ca nu ma angajez intr-o asemena concurenta.

    Nu avem nimic in comun cu masoneria. Mie mi se pare ca am raspun la o asemenea intrebare deja pe acest blog, cineva caruia i-am raspuns prin petitie, apoi zicea ca nu i-am raspuns, dar eu ii raspunsesem. De la faptul ca Roncea sau altii spun ca Rotary are ceva in comun cu masoneria, asta inca nu inseamna ca e asa. I-am spus acelui forumist si va repet – veniti la sedintele noastre in fiece marti, la ora 18.00, la Filarmonica de stat si va veti edifica chiar Dvs. cu ce ne ocupam, cine e in club si ce reprezentam. Rotary nu este un club inchis. Cautati raspunsul si cititi. Nu am avut, nu am si cred ca nu voi avea nimic in comun cu structuri oculte, neclare, oricit de mult ar dori sa demonstreze aceasta oponentii politici. Nu luati afirmatiile cuiva drept moneda pura, veniti si va convingeti singuri. Pentru ca daca eu tot incerc sa va conving, iar voi reveniti cu fraze batjocoritoare si cu intrebari la care orice raspuns as da, va ramin, veniti sa va lamuriti chiar Dvs.

    Telefonul meu este 069111682

  49. Aud la protv ca de cind v-ati deschis blog nu ati mai dat pe la sedintele plenare la parlament. Asa este ori nu?

  50. Pentru socolenco

    Din pacate, eu nu am auzit asta la PROTV. Insa deschiderea blogului a coincis cu internarea mea la spital, unde am stat doua saptamini. Pacat ca la noi nu te intreaba, dar mai curind te huiduiesc. Pe de alta parte – bine ca au spus la PROTV de blog, abia a aflat mai multa lume. Publicitatea proasta este tot publicitate. Totodata, sint mereu obsedata de ideea de a mentine cit de cit interesul pentru blog. Ieri, bunoara, inainte de plecarea mea in Germania, unde sint acum la Hamburg, la fiica si ginerele meu, am acordat un interviu la „Vocea Basarabiei”, apoi am plasat pe blog ultimele postari, care – numai daca nu ma insel – par sa fi mai trezit interesul unor potentiali vizitatori constanti ai blogului. Voi asculta reportajul PROTV si le voi trimite o notificare. Ca doar vedeti si voi – eu sscriu pe blog seara, noaptea, nu ziua in amiaza mare.

    Si inca ceva. Fara a incerca sa patrund in intimitatea relatiei voatre cu Internetul – si nici nu ma pot adresa tuturor – imi raspunde doar cine doreste: in ce calitati lucrati si cum gasiti timp pentru a intra pe site-uri si bloguri? Asta e pentru purul meu interes. Va multumesc tuturor celor care veti binevoi sa-mi raspundeti.

Comments are closed.