Societatea e „cu romanii ori cu rusii”? Negru si Bogatu azi aproape ca nu m-au dezamagit…

Am schimbat, insa doar intr-o anume masura, titlul articolului. Sint de acord in parte cu vizitatorii blogului ca nu trebuie lasat loc pentru interpretari xenofobe, insa eu am parafrazat o vorba a basarabenilor din deceniile trecute „nici cu romanii, nici cu rusii”. De asemenea, adaug aici ca privesc acum emisiunea „Negru si Bogatu” si constat ca ei „aproape” nu ma dezamagesc. Desi imi lasa impresia ca televiziunea JURNAL TV (care azi m-a invitat, dar sint in afara Chisinaului si nu am mers), este controlata de Filat, iata ca analistii nostri Negru si Bogatu ne demonstreaza ca adevarul este pentru ei mai presus de liderul peledemist, care astazi deschide cu fast un sediu de partid la Ciocana-Chisinau, unde trepadusii lui ii invita insistent si pe unii lideri ai PNL, pentru ca „vine conducerea tarii”. Mare eveniment! Potoliti-va fratilor verzi!

Totusi, o remarca privind emisiunea „Negru si Bogatu” voi face. Ei spun de clasa politica… Dar nu sufla aproape un cuvint despre capcana mare in care Ghimpu l-a bagat pe Filat. Vorbesc despre PLDM si Filat cu manusi, atent, avind frica sa nu supere pe cineva, mai mult sugerind, cu multa dragalasenie ceva, apreciind ca ceva acolo e ciudat, cind e vorba de oportunism prorusesc si conjuncturism anational. Pacat. Odata si odata, va trebui sa despartiti albul de negru sau, pardon, negrul de bogat. „Negru” fiind romanul blestemat si decimat, dar care ridica fruntea, si „bogatul” fiind tipii gen Filat, Leanca, Lupu, Urechean si altii, care cred ca romanii din Basarabia pot fi manipulati, in continuare, ca sa nu spunem calcati in picioare. Nu le va reusi. Asa ca fiti mai directi, stimati Negru si Bogatu, oamenii asteapta pozitia voastra ca lideri de opinie, cu demnitate si credibilitate. Nu vi le pierdeti, asa cum mai nu le-ati pierdut de 9 mai. Restul se mai cistiga, insa demnitatea si credibilitatea – foarte greu…

Imi reiau articolul. „Imi pare foarte rau ca am pus acest titlu. Dar trebuie sa recunoastem ca este adevarul dur si pur. Timp de aproape 20 de ani, dupa proclamarea suveranitatii RM, noi ne-am tot ascuns dupa deget. Mai exact dupa degetul “hai sa fim satui si incaltati, hai sa nu fim cu fundul gol”. Si unde am ajuns? Cu fundul gol si cu mindrie statala. Iata asta e adevarul si el este cauzat de lipsa de identitate nationala, romaneasca, de oportunismul vechilor si noilor nomenclaturisti de a se incalzi (unii – chiar de a se frige) pe linga banul public, calcind in picioare adevarul istoric, cel care este ca sintem romani, ca sintem, istoric, parte a Romaniei, ca fara constiinta nationala si fara demnitate nu vom avea nici investitii, nici crestere economica, nici pensii ori salarii bune, nici stat, nici viitor.

Comunistii au dezbinat societatea, favorizindu-i in toate pe antiromani. Au incercat Voronin si tkaciucii “prohaos-isti si chegheva-risti” sa ne faca stat multinational, sa ne faca si stat rusesc, sa alunge romanii din politica, din structurile de stat, din rindul functionarilor publici. Au crezut ca au reusit. NU POATE REZISTA NIMIC CE E ARTIFICIAL. BUHNESTE!!!

Mihai Ghimpu a folosit minunat oportunitatea – si Raporul Comisiei Cojocaru, si 28 iunie, si dreptul sefului de stat. Si nu trebuie sa cedeze, oricare vor fi presiunile. Chiar cu riscul ruperii Aliantei. I-am trimis un mesaj avind continutul: „Mihai, nu ceda. Nu retrage Decretul. Timpurile si oamenii se trec, dar adevarul e unul. Vitalia Pavlicenco”.

Stiti de unde aceasta panica in rindul zisilor parteneri ai lui Ghimpu? Ei se tem ca Ghimpu le ia electoratul, pentru ca democratul Diacov si liberal-democratul Filat sint una si aceeasi persoana ca pozitie si, impreuna cu Urechean, se zbat pe acelasi segment. Prin acordarea identitatii romanesti populatiei statului nostru, ca al doilea stat romanesc, Ghimpu a polarizat societatea in proromani si prorusi. Insa societatea trebuie sa fie polarizata, dupa care sa incepem o apropiere sanatoasa, nu pe baza ideologiei staliniste. Nu limba altui stat trebuie sa fie limba de comunicare inteetnica, ci limba oficiala a statului, limba romana.

Practic, Ghimpu, reuseste sa anuleze falsul privind statul, natiunea, nationalitatea si identitatea “moldovenesti’, de aici incolo punind transant problema – “sinteti cu romanii sau sinteti cu rusii?” Unde sa il plasam pe liberal-democratul Filat, pe care il vad ca pe un agrarian putin evoluat? Un Sangheli gospodar mare, un Kobzon nu doar temperat, ci si cu grija excesiva fata de imagine (stiti la ce ma refer – la peruci), adica un Filat care clacheaza cind e vorba de 9 mai, de 28 iunie, de NATO, de CSI? Nu era mai bine Filat sa se ia de minuta cu Diacov si cu Lupu si sa stea acolo bine-mersi in PeDe-aua lor, cu tot cu ipteh-uri, geep-uri, tigari?

Odata si odata avea sa apara problema – sintem cu adevarul sau facind mereu concesii nefaste pentru toti romanii in favoarea partii de societate prorusa? Poate ca, daca acum toti vor fi uniti in jurul Decretului, lumea si-ar schimba opinia si ar intelege sa nu mai voteze comunistii. Pai, fratilor, daca Natalia Morari va arata sondajele in care o treime este proromaneasca, o treime este proruseasca, iar din cealalta treime la sigur o parte oscileaza – asa cum a fost mereu in RM, de 20 de ani – de ce sa se insiste ca aproape jumatate din populatia proromaneasca sa tina neaparat cont de o treime inca rusificata in societatea noastra? De ce aceasta treime, in loc sa se integreze in societatea noastra nationala, sa decida soarta celui de-al doilea stat romanesc, a carui populatie este inca rezultatul deznationalizarii antiromanesti, prin metode bolsevice si comuniste? De ce? Cum si cind vom schimba parerea celeilalte treimi? „Nu e timpul, inca nu e timpul”. Cum – adica nici peste 20 de ani nu e timpul? Adica asteptati sa revina antiroamnii la guvernare, ca „sa fie timpul”?

Intre 30 si 50 la suta din cetateni vor reunirea cu Romania, asta in conditiile cind tema unirii este inca tabu la televiziuni. Dar daca s-ar ridica supapa si lumea ar spune fara frica ce gindeste? Astazi, tinerii national-liberali au adunat nesperat de multe semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Electoratul se schimba, domnilor, si nu doar „nebunii”, insaraciti, sarmanii, cu buna stiinta, izolati in societate de Puteri proruseti, pledeaza azi pentru reunificarea celor doua state romanesti…

Am prins foarte bine esenta batjocoritoare a reportajului de la Jurnal TV despre actiunea national-liberalilor cu cortul in Scuarul Europei, unde colecteaza semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Fratilor jurnalisti, nu scoateti comanda politica in fata, v-am mai spus – se vede suficient din jocul de carti Cheianu-Durbala (ultimului chiar i-am spus azi, dar apreciez ca a semnat si el la cortul PNL) cine e patronul televiziunii. Spiritual, desigur, nu financiar sau politic.

Prin Decretul privind ocupatia sovietica Ghimpu i-a pus pe toti din societatea noastra in fata dilemei – esti cu romanii, cu demnitatea, cu adevarul istoric, vrei un viitor nefals romanesc, euratlantic, sau esti cu rusii, adica vrei o bilbiiala pentru inca 20 de ani in mlastina moldoveneasca, drept masca a scremetelor poststalinistilor de a face un stat rusesc din RM – “territoria liubvi”, dupa Staris?

Fratilor, oscilind, nu se va reusi nimic! Este extrem de mare presiunea Kremlinului, pe toate caile si prin toate mijloacele, ca sa nu ne permita sa fim liberi. Noi, PNL, am avut mesajul “Libertatea e aproape!” Credeam, intr-un moment, ca e depasit. Nu e depasit. Ba chiar ma tem ca libertatea se indeparteaza. Consider ca toti care au demnitate nationala trebuie sa fie alaturi de Mihai Ghimpu in ziua cind va condamna comunismul in baza raportului Comisiei Cojocaru. Noi, PNL, vom merge cu steagurile noastre. Iar intelectualii care merg incolonati de Sandulachi la Filat sa se inverzeasca la modul direct si indirect, trebuie sa se intrebe – avem, fratilor, sau nu avem demnitate? Eu, Pavlicenco, inca nu vad sa o aveti. Dar voi ar trebui sa fiti in primele rinduri ale luptatorilor pentru demnitatea de roman. Daca sinteti romani, si nu, pur si simplu, verzi. Pentru ca aceasta culoare verde a lui Filat este o culoare anationala, cosmopolita, sfidatoare la adresa tricolorului. Si Decretul lui Ghimpu l-a dezavuat pe Filat, i-a scos masca de pe fata si a aratat ca se teme de romanism si de adevarul istoric. De aici si disponibilitatea de a coopera cu PCRM, care a si inceput prin CMC.

E tot mai trist in RM. Dar e bine ca se despart apele. Numai asa vom putea construi altceva, ceea ce corespunde sufletului si spritiului nostru, romanesc.”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

125 Comments

Add a Comment
  1. Pt Vlad

    Imi pare bine ca aveti curajul sa scrieti macar atit. Poate ca, miine sau luni, veti scrie mai mult… Acum, in privinta lui Basescu, daca nu ma insel, ati fost d epartea mea – contra lui. Si daca e asa, as vrea sa ii revad pe toti cei care faceau aburi aici pe blog atunci cind eu spuneam ca acest anturaj al lui basescu are alte interese in cap decit ale poporului.

    Romania nu e Basescu si Boc, Berceanu, Blaga, adica bbbb-eii. Romania e poporul roman care poate fi si trezit. Unirea e cu poporul, nu cu hotii. Cind venim toti impreuna la vot mai maturam din profitorii neobrazati.

  2. Pt Alina

    Si-a facut transplant, asa a scris presa. Se si vede. Are un par des acum, de parca e peruca. Dar nu i-a tinut nimeni dintre noi microcoscopul sau lupa pe cap in timpul transplantului.

  3. pentru xyzPorc mancurt
    romInia- tu vii sau nu vii ? sau est bun numai sa ataci verbal persoana in online ?

  4. Pt ANUL 2012

    Eu i-am trimis un SMS cu un continut anuntat pe blog. Ins atrebuie sa va spun ca PNL le-a anticipat pe toate. PL, poate, s-a temut si sa nu le luam mesajul si pozitia si e bine ca l-a impins pe Filat unde merita – pe centru-stinga, avind Naklon de stinga prorusa.

  5. VP , lasati-l pe Basescu in pace si nu-i atribuiti pacatele din 1990 incoace. COMUNISTUL DE ILIESCU A FACUT LOVITURA DE STAT SI A ADUS ESALONUL 2 DE COMUNISTI LA PUTERE in Romania, CARE A FURAT SI A PRIVATIZAT TOTUL .. Cititi cartea lui Cartianu, SFARSITUL CEUSETILOR..poate va mai desteptati si nu-i mai venerati pe iliescu &geoanma &crin.. si toata clika lor prorusa. E CLAR CA ATI VOTAT CU CRIN , APOI CU GEOANA, CACI CUM MULTI SUNT RATACITI IN BASARABIA SI-I VOTEAZA PE COMUNISTI su dta votezi cu ..comunistii /deghizati in psd,pnl /romani. Basescu se straduie sa schimbe statul roman ,unde prea adanc este implantata, de 20 ani, coruptia si ticalosenia/chiar si unii din PDL sunt cu pufusor pe botisor./. Sfatul meu :nu te baga in politica romaneasca, ai grija de Moldova.

  6. de ce nu vb de Basescu , care in CSAT meircurea trecuta a pus problema retragerii trupelor russesti din RM, aproape concomitent cu Germania .PNL-ul MATALE SI PSD-UL/romanesc/ CE FAC IN ACEASTA PRIVINTA? BASESCU A AVUT INTOTDEAUNA O POLITICA CONSECVENTA IN PRIVINTA RM.

  7. Bravo d-le Ghimpu pentru curaj, bravo d-na Valeria Pavlicenco!
    Va invit pe saitul http://www.patriotism.md sa va spuneti parerea in legatura cu decretul d-lui Ghimpu, si unde puteti sa va exprimati deschis cu privire la toate temele de actualitate si in favoarea apropierii inevitabile dintre cele doua maluri ale Prutului!

  8. Referitor la ultimul comment. Maladets Kolitsa :)))) moia skola. Luind in consideratie ca primul comment la voi, by default se modereaza, rezulta ca tu l-ai plasat. Numai ca nu prea are efect, acolo unde ai dat linkul in genere totul se modereaza. :)))) Maladets – prinzi repede.

  9. pt Costi
    Chiar nu intelegeti ca principalul vinovat al aruncarii Romaniei in haos e Basescu si partidul lui de buzunar? Lasati insinuarile! Fara indoiala, Nu sunt ingeri nici Antonescu, Iohanis, Geoana sau Ponta, dar marea majoritate a romanilor din Tara au inteles in sfarsit ce fel om de stat e Base si ce guvern acesta a condus si inca mai conduce! Unde e parlamentul promis de el? Ce fel de reforme a promovat un Videanu, Udrea sau Berceanu? Cate milioane de euro a ratat Ro din cauza acestor ministri superperformeri?

  10. Aceasta alianta intre PREACUVIOSUL VLADIMIR si PREACURVITUL PASSAT nu este un bon semn nici pentru BISERICA si nici pentru MOLDOVA.

  11. pt dna Pavlicenco
    Dupa ce am ascultat o emisiune http://www.jurnaltv.md/#consiliul-municipal-are-presedinte-114677, am inteles ca realitatea legata de votarea lui Dumanschi nu e chiar asa cum a prezentat-o PL si PNL. Vazand ce au spus dnii Cernei si Caba, care l/au votat pe Dumanschi, nu sunt deloc convins ca nu a procedat la fel si dl Severovan. Devine limpede ca Chirtoaca s-a cam izolat si chiar a provocat aceasta situatie, la fel cum isi cam”chidaneste” in ultimul timp si dl Ghimpu partenerii. Ce sa-i faci, se apropie alegerile si trebuie obtinute cat mai multe voturi!

  12. Pt Vlad

    Repet – Severovan nu a votat.

  13. Pentru mancurtul Viorel,
    Am vizitat site-ul „patriotism”. Eu stiam ca sub influienta drogului numit propaganda sovietica mintea multor basarabeni a plecat la plimbare. Ce scrie insa acolo este un intreg manual de psihiatrie. Pai unde s-a mai vazut ca provincia sa absoarba metropola si asta fara ca cetatenii Moldovei ( ai Moldovei celei adevarate si nu a fostei gubernii cu nume de imprumut ) sa fie consultati. Tu pe moldovenii din Romania i-ai intrebat vreodata daca vor sa se uneasca cu voi, cei mai calici din Europa, si sa plece din Romania, din NATO si din Uniunea Europeana? Cred ca sunteti cazuti in cap. Tot ce inseamna patrimoniu istoric si cultural moldovenesc si romanesc in acelasi timp se afla pa teritoriul Romaniei. Toate cele 4 capitale istorice ale Moldovei, Baia, Siret, Suceava si Iasi se afla in Romania. Stefan cel Mare si Sfant s-a nascut la Borzesti ( Neamt ), a murit din cauza unei boli cumplite pentru acele vremuri la Suceava si a fost inmormantat la manastirea Putna ( Suceava ), toate trei localitati din Romania. 43 din cele 45 de biserici si manastiri se afla pe teritoriul Romaniei si al Moldovei istorice. Eminescu s-a nascut la Botosani si este inmormantat la cimitirul Belu din Bucuresti. 92% din marile personalitati culturale ale Modovei s-au nascut, au trait si au murit pe teritoriul actualei Romanii. Singura mare personalitate culturala care a trait pe teritoriul Basarabiei a fost… Puskin. Unirea Moldovei cu Valahia s-a facut la cererea Moldovei prin vocea patriotilor pasoptisti Kogalniceanu, Alecsandri, Cuza… Aceasta teorie a Moldovei mari, care a fost folosita de Mocova pentru a ocupa peritorii din Basarabia si Bucovina pentru ca apoi sa sa se ajunga la ocuparea intregului teritoriu al Moldovei istorice a fost cel mai marsav atac indreptat impotriva poporului roman. Cand am spus ca esti un porc mancurt nu stiam cat de mare si de cumplit este acest adevar. Din fericire, astazi, aceasta mizerie nu mai este posibila. Moldova istorica, cea adevarata, se afla acolo unde ii este locul, adica in componenta Romanieisi, se afla sub umbrela NATO si a Uniunii Europene, iar de la 27 martie 2011 va intra in componenta spatiului Shengen. Care crezi tu ca ar fi moldoveanu din Romania care ar da cetatenia europeana pe cetatenia celui mai calic stat din Eoropa, care se zbate din rasputeri sa scape din acest marasm. Cand scoateti pe piata o asa gogomanie ar trebui ca macar voi sa credeti in ea. Am vazut ca pe logoul site-ului vostru este pus Stefan cel Mare si Sfant. Pai voi stiti ca el era nepotul lui Iancu de Hunedoara, principele Transivaniei si ca era var drept cu Vlad Tepes, voevodul Valahiei, nepotul lui Mircea cel Batran si cu Matei Corvin, pricipele Transivaniei si regele Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara? Stiti ce a spus Mihai Viteazul cand la 1600 a unit pentru prima data cele trei pricipate romanesti? A spus asa: „Asta-i pohta ce-am pohtit, dorinta din veac a romanilor”. Am vazut ca tii sa murdaresti cu orice pret tot ce este romanesc. Si site-ul o face, cu varf si indesat. La fel se exprima si continua sa se exprime si tradatorul neamului romanesc, valahul Bujenita, alias Voronin. Si cam cum sperati voi, niste ticalosi netrebnici, pusi in slujba calailor velico-rusi, sa va duceti la indeplinire aceasta imensa gogomanie. Voi, iconstientilor, chiar credeti ca NATO doarme? Voi chiar credeti ca serviciile secrete romanesti si Comisia de la Bruxelles dorm? Ce credeti ca mai reprezinta astazi, ca forta militara, Federatia Rusa? Sau vreti sa organizati, cum ati fact-o mereu in istoria Basarabiei, revolte subversive ca in Kirgistan? Doamne cata prostie! Doamne cata Ticalosie! Sa nu va ierte Dumnezeu si va puna sa platiti, cu varf si indesat, pentru aceasta talharie fara seaman pe care ati pus-o la cale asupra propriului neam. Pana atunci, eu sper, din toata inima, ca veti plati pentru aceste talharii aici pa pamant.

  14. Pentru xyz

    Omule, nu te enerva si nu-i credita cu onoare pe acesti indivizi. Sunt niste oameni murdariti sufleteste, cine stie ce interese dubioase au.
    Noi avem un proiect de reunificare politica a celor doua tari romane si il vom continua pana la realizarea sa. Cum crezi ca se simteau pasoptistii ardeleni si toata armata lor taraneasca cand s-au unit Moldova cu Tara Romaneasca? Si au mai avut de asteptat inca vreo 60 de ani, dar s-a facut pana la urma si unirea cea mare. Cum s-au simtit bucovinenii care de la 1775 pana la 1918 au fost tot prin straini? Dobrogenii au intrat intr-un pasalac turcesc din sec.15 si dupa 400 de ani i-am readus acasa.
    Vom face unirea iar toate gunoaiele astea care pun mizerii anti-Romania pe siteuri de doi lei vor putea verifica vechea zicala a romanului: „De ce ti-e frica, de aia nu scapi”

  15. Pentru Doc,
    Indivizii astia au facut foarte mult rau in perioada interbelica, cand Basarabia era in componenta Romaniei. Sub finantarea regimului sovietic bolsevic, au tinut-o tot intr-un atentat si intr-o provocare. Mare belea a avut cu ei statul roman. E adevarat ca acum vremurile s-au schimbat. Cu toate ca Romania nu mai este la cheremul Rusiei, un pic de vigilenta nu strica. Un ofiter al serviciilor de informatii imi spunea atunci cand l-am intalnit intamplator pe strada: „Sunt niste prostii. Nu merita sa le dati importanta. Cine are timp de ei? Romania are alte prioritati.”

  16. Pentru Mancurtul Viorel,
    Daca tot va dati „moldovenisti”, macar mergeti pana la capat si renuntati la simbolurile unioniste. Renuntati la steagul triclor romanesc, rosu galben albastru, si treceti la steagul rosu verde si inlocuiti stema de inspiratie romaneasca cu vulturul valh cruciat si inlocuiti-o cu vechea stema cu capul de bour rasucit inscris intr-o cruce ogivala si schimbati denumirea statului in Basarabia, denumirea vechii gubernii rusesti. Denumirea de Moldova este patrimoniu patronimic si cultural moldovenesc si romanesc si pentru o folosi trebuie sa aveti acceptul statului roman. E ca in cazul Macedoniei in conflictul ei cu Grecia, care din cauza ca nu renunta la propria denumire, care e considerata patrimoniu patronimic si cultural grecesc, nu poate intra in Uniunea Europeana. Dupa ce infaptuiti toate acestea si daca si in noile conditii gloata de adepti va mai sprijina, mai aveti dreptul sa scoateti pe gatlej o vorba. Pana atunci, continuind sa fiti moldovenisti si sa furati cultura si dreptul patrimonial al vechiului principat Moldova, al carui continuator de drept nu sunteti ( niciodata un judet sau doua sau patru nu vor putea sa reprezinte de drept intregul ), mai ales ca provincia cu acest nume ( nu principatul ) se afla in componenta Romaniei, sunteti niste hoti la drumul mare. Renuntati la Eminescu si la ceilalti titani ai culturii moldovenesti si romanesti si mai vorbim. Abia dupa aceea puteti sa va considerati ce vreti voi ( hotentoti, bosimani… ) iar de vorbit puteti sa declarati ca vorbiti ce vreti voi ( molmana, peltica etc. ). Parerea mea este insa ca nu e prea bine sa-i starniti absolut inutil pe romani, care n-au de loc de gand sa va invadeze ( ce afacere grozava ar face daca ar ocupa un teritoriu fara nici un fel de resurse si aflat intr-o stare de cumplita saracie? ). Cu legea in mana si cu sprijinul organismelor internationale in spate, romanii, care deocamdata tac, pentruca nu uita ca au origini comune cu poporul din Basarabia si au obligatii morale fata de acesta, daca vor continua sa fie continuu insultati, va pot face, daca vor, suficiente greutati, iar rusii, ma tem ca nu prea au cum sa va apere. Au si ei suficiente probleme cu organismele internationale: nici acum nu au fost admisi ca membri ai „Organizatiei Mondiale a Comertului” cu toate consecintele in schimburile comerciale internationale care decurg din asta.

  17. Pentru ADRIAN.

    Daca definitia va apartine, PLATON din antichitatate regreta din mormantul sau ca nu a pronuntat EL aceasta fraza :::: RELIGIA ESTE UN VICIU AL SOCIETATII.

  18. Romania si Moldova – 2 state, 1 popor. Impreauna suntem mai puternici. Dezbinati suntem slabi.

  19. ============================================================================

    TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!

    ============================================================================

  20. Articol aberant de TUDOR DARIE, un individ care nu este si nu va fi ROMAN niciodata.

    Inconjurat de lasi si LINGAI PRESEDINTELE GHIMPU ilupta sa ridice pe primul plan DEMNITATEA UNEI tari aservite inca OCUPANTULUI. TOATA TARA TREBUE sa sustina actiunile DEMNE DE UN MARE OM DE STAT ale PRESEDONTELUI GHIMPU.

    Ramai PERPLEX sa mai citesti asfe de argumente care plac atat de mult OCUPANTULUI ::: “” nu e momentul acum “” zic UNII , “” contextul este gresit “” zic altii. Aceste fraze si multe altele de acest gen le auzim de mai mult de 20 de ani.

    Cu supunere de SCLAV trebue menajat DUSMANUL SECULAR.

  21. Constantin TANASE: „Alianţa, între decretul lui Ghimpu, morală, politică şi istorie”

    Moto: „Democraţia fără presă este inacceptabilă. Democraţia cu presă este insuportabilă”
    (Winston Churchill)

    1. De ce decretul lui Ghimpu i-a supărat pe ruşi?

    Decretul semnat joi de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice, a provocat reacţii furtunoase nu numai în interior, ci şi în exterior. Cum era şi de aşteptat, cel mai virulent a reacţionat diplomaţia rusă, de parcă respectivul decret ar viza o gubernie a Rusiei, nu un stat suveran şi independent. Cu ce i-a deranjat decretul pe ruşi, când el de fapt nu vine cu nimic nou – concluzia despre 28 iunie 1940 ca zi a ocupaţiei sovietice se conţine şi în Declaraţia de Independenţă a R. Moldova? Mai mult, de 20 de ani de când există statul independent Republica Moldova, presa şi opinia publică democratică a marcat ziua de 28 iunie ca zi de doliu naţional. Ceea ce a făcut Ghimpu e că a „sistematizat materialul” şi a propus un plan de acţiuni ce ar despărţi apele şi ar pune capăt ambiguităţilor şi bâlbâielilor politice pe această temă.

    Dacă pe ruşi i-a deranjat cerinţa tranşantă ca Rusia să-şi retragă trupele şi armamentul de pe teritoriul R. Moldova, apoi nici această cerinţă nu e nouă. În plus, de ce uităm că în Constituţia noastră există un articol special care interzice prezenţa trupelor străine pe teritoriul R. Moldova? Sau poate Ghimpu se face vinovat că, în calitatea sa de şef interimar al statului, cere respectarea acestui stat? Apoi, cerinţa respectivă se sincronizează şi cu recentele reacţii occidentale – mă refer, în special, la declaraţia cancelarului Germaniei despre necesitatea retragerii armatei ruse din Transnistria. Dar şi în interior această cerinţă a fost formulată, nu demult, de către premierul Vlad Filat. Aşadar, ce s-a întâmplat, de ce diplomaţia de la Moscova a reacţionat atât de bolnăvicios, isteric şi obraznic la decretul lui Ghimpu?

    2. Rusia nu renunţă la rolul de „jandarm al Europei”

    Nu s-a întâmplat nimic, pur şi simplu, Rusia nu se dezminte pe sine şi, umflându-şi muşchii, dovedeşte că a rămas aceeaşi putere imperială şi că doreşte ca şi în continuare să joace acelaşi rol de „jandarm al Europei” pe care l-a jucat Rusia ţaristă. Tonul reacţiilor la decretul lui Ghimpu este la fel de cinic şi agresiv ca şi ultimatumul lui Molotov din 26 iunie 1940. Deci, reacţia Rusiei nu miră, ea este „logică” şi „firească”. Ceea ce miră cu adevărat este reacţia elitei politice din R. Moldova, îndeosebi, a unor lideri ai Alianţei. Incredibil, dar unii lideri ai AIE – Lupu şi Urecheanu – în loc să dea o replică usturătoare diplomaţiei ruse, au pus la îndoială oportunitatea decretului lui Ghimpu. De aici şi până la a cere capul lui Ghimpu, cum fac comuniştii, nu e nici măcar un pas. Astfel, cu sau fără voia lor, poziţia ocupată de ei s-a sincronizat perfect cu poziţia comuniştilor şi a lui Pasat.

    Ruşii, prin coloana a cincea pe care o au la Chişinău, de mai mult timp îl demonizează şi-l satanizează pe Ghimpu, induc opiniei publice ideea că el ar fi un prostănac analfabet şi bolnav psihic. Este foarte clar că, prin aceste insinuări şi etichetări injurioase, se urmăreşte scopul de a umili R. Moldova, cetăţenii ei, dar şi de a distruge Alianţa prin a-i determina pe Lupu, Urecheanu şi Filat să se distanţeze de Ghimpu. Faptul că liderii Alianţei nu i-au dat Rusiei replica cuvenită, ci, dimpotrivă, s-au sincronizat cu poziţia ei, e descalificant, dovedeşte nu numai oportunism, dar şi un soi urât de laşitate politică şi lipsă nu numai de demnitate naţională, dar şi de demnitate statală.

    3. De ce s-au supărat pe Ghimpu ceilalţi lideri ai Alianţei?

    Eu (dar nu numai eu) aşa şi n-am înţeles cu ce i-a deranjat pe liderii Alianţei decretul lui Ghimpu. Faptul că 28 iunie 1940 e declarată Zi a ocupaţiei sovietice sau cerinţa de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova? Sau faptul că decretul nu a fost coordonat cu ei? Dacă, şi după 20 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova (faţă de URSS!!!), elitele noastre politice continuă să gândească ruseşte – adică, în termenii diplomaţiei imperiale ruseşti -, înseamnă că lucrurile stau cu mult mai prost decât s-a crezut, iar schimbarea despre care s-a tot trâmbiţat nu va avea loc în curând.

    O precizare de ordin (mai mult) personal. Anul trecut, susţinând Alianţa, eu am votat şi pentru acest decret al lui Ghimpu. Sunt un om liber, nu am niciun angajament faţă de nimeni – cu excepţia propriilor mele conştiinţe şi biografii – de aceea, îmi permit să nu fiu de acord cu acei lideri care cer anularea decretului lui Ghimpu. Ce e la mijloc, mă întreb, de ce e determinată această poziţie: de frica faţă de ruşi, de angajamentele faţă de ruşi, de un simplu oportunism? Un lucru e evident: cei care atacă decretul şi cer anularea lui, oricâte vorbe frumoase ar spune, în faptă, se solidarizează cu Armata Roşie care, pe 28 iunie 1940, intrând cu tancurile în Chişinău, a instalat aici un regim comunist criminal, care a mutilat fiinţa naţională a acestui popor.

    Şi încă o precizare, la fel de personală. În unele comentarii puse pe post zilele acestea la „Jurnal TV” şi „Publika TV”, partizanii decretului lui Ghimpu au fost etichetaţi drept „extremişti de dreapta”. Dacă a te situa pe poziţia adevărului istoric, dacă a-ţi păstra neîncovoiată şira spinării, dacă a avea un pic de demnitate naţională înseamnă a fi „extremist de dreapta”, atunci eu mă mândresc şi accept să port cu demnitate acest nume. Şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu m-a lăsat să devin „realist şi pragmatic”.

    4. Cum e Tanda aşa e şi Manda

    Lui Ghimpu i se reproşează, şi pe bună dreptate, că nu a coordonat decretul cu ceilalţi lideri ai AIE şi că a făcut un gest electoral. Da, e adevărat, gestul lui Ghimpu e (şi) electoral, dar oare acţiunile celorlalţi lideri nu sunt la fel de electorale? Aceasta, pe de o parte. Pe de alta, ce garanţii existau că, fiind pus în discuţie în Parlament, decretul ar fi fost aprobat de ceilalţi lideri ai AIE? Ghimpu a ştiut foarte bine acest lucru, de aceea a şi decis să acţioneze cum a acţionat. Într-un cuvânt, toţi sunt o apă şi un pământ, cum e Tanda aşa e şi Manda – în toate acţiunile tuturor liderilor Alianţei există ambiţii, calcule electorale şi mult egoism partinic. Şi acest lucru e firesc. Dar numai până la un punct, până la punctul unde interesul naţional şi demnitatea naţională sunt substituite de interesele partinice şi electorale. Da, prin acest decret Ghimpu i-a forţat pe cei trei lideri ai AIE să joace pe terenul şi în favoarea lui. Însă acesta nu e un motiv pentru a nu recunoaşte că pe 28 iunie 1940 a avut loc ocuparea Basarabiei de către URSS şi pentru a nu cere ca Rusia, succesoarea de drept a URSS, să-şi retragă forţele armate de pe teritoriul R. Moldova.

    În loc de P.S. Cu cine trebuie să lupte Alianţa?

    Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, are dreptate când spune că „în mai multe societăţi democratice, mai ales în cele post-totalitare, precum e R. Moldova, a existat un raport dificil între istorie şi politică”. E adevărat, aceasta însă nu înseamnă că elitele noastre politice trebuie să facă politică intrând în conflict cu… istoria. Dimpotrivă, intrând în conflict cu istoria neamului tău, nu poţi face politică în interesul naţional al ţării tale şi, involuntar poate, o faci în interesul altei ţări… Da, asupra istoriei noastre, inclusiv asupra zilei de 28 iunie 1940, există şi alt punct de vedere: că ar fi „ziua eliberării de sub jugul României burghezo-moşiereşti”, numai că această viziune e a hoţului care striga „prindeţi hoţul!”. Elitele politice, de dragul voturilor, nu trebuie să coboare la nivelul victimei care-şi adulează călăul. În asemenea cazuri acestea nu mai sunt elitele naţiunii, ci deşeurile ei. Egoismul politic poate arunca în aer Alianţa, lucru pe care-l visează şi cu ochii deschişi comuniştii şi Kremlinul care, apropo, niciodată nu şi-a ascuns idiosincraziile faţă de AIE. Desfacerea Alianţei, însă, înseamnă prăbuşirea tuturor proiectelor politice iniţiate de ea şi sprijinite de Occident. Dacă liderii Alianţei sunt cu adevărat pragmatici şi realişti şi dacă nu doresc să se descalifice moral în faţa societăţii, ei trebuie să lupte nu cu decretul lui Ghimpu, ci cu comuniştii, şi să ceară nu anularea decretului lui Ghimpu, ci – o dată în plus – retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării pe care o conduc.

  22. Articol aberant de un individ care nu este si nu va fi ROMAN niciodata.

    Inconjurat de lasi si LINGAI PRESEDINTELE GHIMPU lupta sa ridice pe primul plan DEMNITATEA UNEI tari aservite inca OCUPANTULUI. TOATA TARA TREBUE sa sustina actiunile DEMNE DE UN MARE OM DE STAT ale PRESEDONTELUI GHIMPU.

    Ramai PERPLEX sa mai citesti asfe de argumente care plac atat de mult OCUPANTULUI ::: “” nu e momentul acum “” zic UNII , “” contextul este gresit “” zic altii. Aceste fraze si multe altele de acest gen le auzim de mai mult de 20 de ani.

    Cu supunere de SCLAV trebue menajat DUSMANUL SECULAR.

  23. In legatura cu solicitarea de anulare a decretului lui Ghimpu chiar de catre Ghimpu, acest lucru nu este posibil din punct de vedere juridic. Decretul este un act unilateral, or, potrivit principiilor generale de drept, actul unilateral este irevocabil. Astfel, un act unilateral nu poate fi retras/revocat/retractat de autoritatea emitenta.

    In acest caz s-ar putea pronunta Curtea Constitutionala in temeiul art. 135 alin.(1) lit. a) din Constitutie.

  24. Distinşi conaţionali,
    Peste cîteva zile se împlinesc 70 de ani de la ruperea brutală a Basarabiei şi a nordului Bucovinei de la Ţară.
    Accesînd linkul http://telecinemate ca.com/odessa- in-flacari- filme-romanesti/
    veţi putea viziona un film deosebit de important.
    Este o pagină de ISTORIE a BASARABIEI, de adevărată Istorie a Basarabiei, a României implicit.
    Practic, e vorba de începutul Holocaustului Neamului.
    Vă rog să-l transmiteţi la cît mai multă lume.
    Cu aleasă preţuire, Ion Berghia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *