Societatea e „cu romanii ori cu rusii”? Negru si Bogatu azi aproape ca nu m-au dezamagit…

Am schimbat, insa doar intr-o anume masura, titlul articolului. Sint de acord in parte cu vizitatorii blogului ca nu trebuie lasat loc pentru interpretari xenofobe, insa eu am parafrazat o vorba a basarabenilor din deceniile trecute „nici cu romanii, nici cu rusii”. De asemenea, adaug aici ca privesc acum emisiunea „Negru si Bogatu” si constat ca ei „aproape” nu ma dezamagesc. Desi imi lasa impresia ca televiziunea JURNAL TV (care azi m-a invitat, dar sint in afara Chisinaului si nu am mers), este controlata de Filat, iata ca analistii nostri Negru si Bogatu ne demonstreaza ca adevarul este pentru ei mai presus de liderul peledemist, care astazi deschide cu fast un sediu de partid la Ciocana-Chisinau, unde trepadusii lui ii invita insistent si pe unii lideri ai PNL, pentru ca „vine conducerea tarii”. Mare eveniment! Potoliti-va fratilor verzi!

Totusi, o remarca privind emisiunea „Negru si Bogatu” voi face. Ei spun de clasa politica… Dar nu sufla aproape un cuvint despre capcana mare in care Ghimpu l-a bagat pe Filat. Vorbesc despre PLDM si Filat cu manusi, atent, avind frica sa nu supere pe cineva, mai mult sugerind, cu multa dragalasenie ceva, apreciind ca ceva acolo e ciudat, cind e vorba de oportunism prorusesc si conjuncturism anational. Pacat. Odata si odata, va trebui sa despartiti albul de negru sau, pardon, negrul de bogat. „Negru” fiind romanul blestemat si decimat, dar care ridica fruntea, si „bogatul” fiind tipii gen Filat, Leanca, Lupu, Urechean si altii, care cred ca romanii din Basarabia pot fi manipulati, in continuare, ca sa nu spunem calcati in picioare. Nu le va reusi. Asa ca fiti mai directi, stimati Negru si Bogatu, oamenii asteapta pozitia voastra ca lideri de opinie, cu demnitate si credibilitate. Nu vi le pierdeti, asa cum mai nu le-ati pierdut de 9 mai. Restul se mai cistiga, insa demnitatea si credibilitatea – foarte greu…

Imi reiau articolul. „Imi pare foarte rau ca am pus acest titlu. Dar trebuie sa recunoastem ca este adevarul dur si pur. Timp de aproape 20 de ani, dupa proclamarea suveranitatii RM, noi ne-am tot ascuns dupa deget. Mai exact dupa degetul “hai sa fim satui si incaltati, hai sa nu fim cu fundul gol”. Si unde am ajuns? Cu fundul gol si cu mindrie statala. Iata asta e adevarul si el este cauzat de lipsa de identitate nationala, romaneasca, de oportunismul vechilor si noilor nomenclaturisti de a se incalzi (unii – chiar de a se frige) pe linga banul public, calcind in picioare adevarul istoric, cel care este ca sintem romani, ca sintem, istoric, parte a Romaniei, ca fara constiinta nationala si fara demnitate nu vom avea nici investitii, nici crestere economica, nici pensii ori salarii bune, nici stat, nici viitor.

Comunistii au dezbinat societatea, favorizindu-i in toate pe antiromani. Au incercat Voronin si tkaciucii “prohaos-isti si chegheva-risti” sa ne faca stat multinational, sa ne faca si stat rusesc, sa alunge romanii din politica, din structurile de stat, din rindul functionarilor publici. Au crezut ca au reusit. NU POATE REZISTA NIMIC CE E ARTIFICIAL. BUHNESTE!!!

Mihai Ghimpu a folosit minunat oportunitatea – si Raporul Comisiei Cojocaru, si 28 iunie, si dreptul sefului de stat. Si nu trebuie sa cedeze, oricare vor fi presiunile. Chiar cu riscul ruperii Aliantei. I-am trimis un mesaj avind continutul: „Mihai, nu ceda. Nu retrage Decretul. Timpurile si oamenii se trec, dar adevarul e unul. Vitalia Pavlicenco”.

Stiti de unde aceasta panica in rindul zisilor parteneri ai lui Ghimpu? Ei se tem ca Ghimpu le ia electoratul, pentru ca democratul Diacov si liberal-democratul Filat sint una si aceeasi persoana ca pozitie si, impreuna cu Urechean, se zbat pe acelasi segment. Prin acordarea identitatii romanesti populatiei statului nostru, ca al doilea stat romanesc, Ghimpu a polarizat societatea in proromani si prorusi. Insa societatea trebuie sa fie polarizata, dupa care sa incepem o apropiere sanatoasa, nu pe baza ideologiei staliniste. Nu limba altui stat trebuie sa fie limba de comunicare inteetnica, ci limba oficiala a statului, limba romana.

Practic, Ghimpu, reuseste sa anuleze falsul privind statul, natiunea, nationalitatea si identitatea “moldovenesti’, de aici incolo punind transant problema – “sinteti cu romanii sau sinteti cu rusii?” Unde sa il plasam pe liberal-democratul Filat, pe care il vad ca pe un agrarian putin evoluat? Un Sangheli gospodar mare, un Kobzon nu doar temperat, ci si cu grija excesiva fata de imagine (stiti la ce ma refer – la peruci), adica un Filat care clacheaza cind e vorba de 9 mai, de 28 iunie, de NATO, de CSI? Nu era mai bine Filat sa se ia de minuta cu Diacov si cu Lupu si sa stea acolo bine-mersi in PeDe-aua lor, cu tot cu ipteh-uri, geep-uri, tigari?

Odata si odata avea sa apara problema – sintem cu adevarul sau facind mereu concesii nefaste pentru toti romanii in favoarea partii de societate prorusa? Poate ca, daca acum toti vor fi uniti in jurul Decretului, lumea si-ar schimba opinia si ar intelege sa nu mai voteze comunistii. Pai, fratilor, daca Natalia Morari va arata sondajele in care o treime este proromaneasca, o treime este proruseasca, iar din cealalta treime la sigur o parte oscileaza – asa cum a fost mereu in RM, de 20 de ani – de ce sa se insiste ca aproape jumatate din populatia proromaneasca sa tina neaparat cont de o treime inca rusificata in societatea noastra? De ce aceasta treime, in loc sa se integreze in societatea noastra nationala, sa decida soarta celui de-al doilea stat romanesc, a carui populatie este inca rezultatul deznationalizarii antiromanesti, prin metode bolsevice si comuniste? De ce? Cum si cind vom schimba parerea celeilalte treimi? „Nu e timpul, inca nu e timpul”. Cum – adica nici peste 20 de ani nu e timpul? Adica asteptati sa revina antiroamnii la guvernare, ca „sa fie timpul”?

Intre 30 si 50 la suta din cetateni vor reunirea cu Romania, asta in conditiile cind tema unirii este inca tabu la televiziuni. Dar daca s-ar ridica supapa si lumea ar spune fara frica ce gindeste? Astazi, tinerii national-liberali au adunat nesperat de multe semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Electoratul se schimba, domnilor, si nu doar „nebunii”, insaraciti, sarmanii, cu buna stiinta, izolati in societate de Puteri proruseti, pledeaza azi pentru reunificarea celor doua state romanesti…

Am prins foarte bine esenta batjocoritoare a reportajului de la Jurnal TV despre actiunea national-liberalilor cu cortul in Scuarul Europei, unde colecteaza semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Fratilor jurnalisti, nu scoateti comanda politica in fata, v-am mai spus – se vede suficient din jocul de carti Cheianu-Durbala (ultimului chiar i-am spus azi, dar apreciez ca a semnat si el la cortul PNL) cine e patronul televiziunii. Spiritual, desigur, nu financiar sau politic.

Prin Decretul privind ocupatia sovietica Ghimpu i-a pus pe toti din societatea noastra in fata dilemei – esti cu romanii, cu demnitatea, cu adevarul istoric, vrei un viitor nefals romanesc, euratlantic, sau esti cu rusii, adica vrei o bilbiiala pentru inca 20 de ani in mlastina moldoveneasca, drept masca a scremetelor poststalinistilor de a face un stat rusesc din RM – “territoria liubvi”, dupa Staris?

Fratilor, oscilind, nu se va reusi nimic! Este extrem de mare presiunea Kremlinului, pe toate caile si prin toate mijloacele, ca sa nu ne permita sa fim liberi. Noi, PNL, am avut mesajul “Libertatea e aproape!” Credeam, intr-un moment, ca e depasit. Nu e depasit. Ba chiar ma tem ca libertatea se indeparteaza. Consider ca toti care au demnitate nationala trebuie sa fie alaturi de Mihai Ghimpu in ziua cind va condamna comunismul in baza raportului Comisiei Cojocaru. Noi, PNL, vom merge cu steagurile noastre. Iar intelectualii care merg incolonati de Sandulachi la Filat sa se inverzeasca la modul direct si indirect, trebuie sa se intrebe – avem, fratilor, sau nu avem demnitate? Eu, Pavlicenco, inca nu vad sa o aveti. Dar voi ar trebui sa fiti in primele rinduri ale luptatorilor pentru demnitatea de roman. Daca sinteti romani, si nu, pur si simplu, verzi. Pentru ca aceasta culoare verde a lui Filat este o culoare anationala, cosmopolita, sfidatoare la adresa tricolorului. Si Decretul lui Ghimpu l-a dezavuat pe Filat, i-a scos masca de pe fata si a aratat ca se teme de romanism si de adevarul istoric. De aici si disponibilitatea de a coopera cu PCRM, care a si inceput prin CMC.

E tot mai trist in RM. Dar e bine ca se despart apele. Numai asa vom putea construi altceva, ceea ce corespunde sufletului si spritiului nostru, romanesc.”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

125 Comments

Add a Comment
  1. Ati zis ca PCRMistii dezbat societatea in 2, dar singura cu ce va ocupati? In mizerie si saracie aceasta e neaparat sa decidem cu cine suntem?
    Mare prostie.
    Dar daca cineva se considera asa zis prorus sau rus – e gata cu dinsul?
    Mare prostie.
    Mare prostie stimata D-na Pavlicenco

  2. Si dupa aceasta o sa ne spuneti ca comii ne imparata populatia intr-o „a-i nostri” si „a-i vostri”?? Prostii! trebuie sa ne unim ca sa rezolvam probleme economice in tara noastra! Cind o sa intelegeti aceasta?

  3. EU NU INTELEG CE CHINUE EI LUMEA ACEASTA PE LA ARHIVE SI SECTII DE PASAPOARTE DACA CU ACESTE PASAPOARTE NU POTI PLECA LIBER. UE CERE VIZE IAR SA PLECI IN CSI PRIN TRANSNITRIA AI SANSA SA DISPARI. DOAMNE NU UITA DE NOI…

  4. E adevarat ca dl Filat poarta peruca?…am auzit ca si-ar fi facut transplant de par…:)…revenind la subiect…ce credeti ca se va intampla dna Pavlicenco la sedinta AIE de Sambata sau de Luni?ca vad ca lucrurile nu sunt clare…va ceda dl. presedinte Ghimpu?…se va destrma AIE?…cum vedeti d-voastra evenimentele ce vor urma?…

  5. Respert!!!!

    …. si iar respect pt asa randuri!!!

  6. maxim spune: Comentariul tau asteapta moderare.???
    Va temeti de oameni trezi???

  7. MOLDOVAN DAR NU rumin

    Timp de aproape 20 de ani, dupa proclamarea suveranitatii RM, noi ne-am tot ascuns dupa deget – Dna Pavlicenco! dar pina la astea 20 de ani dupa ce va-ti ascuns Dmvs? unde a fost martira Pavlicenco pentru poporul roman? de ce nu ati iesit in piata pe timpurile uniunii sa strigati ca suntei romanca? ca in 40 vau ocupat? ce, cum spun rusii ,,кишка была тонка”? ruminca de 3 kapisi sovietice ce sunte-ti!!!!

  8. Felicitari, Vitalia.
    Daca AIE se va destrama din cauza modului in care componentele sale se definesc din punct de vedere identitar si implicit al pozitiei fata de tragedia pricinuita basarabenilor de ocupatia sovietica, o adevarata alianta pro-romaneasca va avea sanse sa ocupe un loc in Parlament si sa propuna un candidat propriu la presedintie.
    Este bine cum procedeaza MAE si PNL care-l sustin pe Ghimpu trecand peste divergentele personale. Acum, puteti constitui doar aliatul politic neparlamentar al PL-ului, si chiar daca vor mai exista conflicte intre voi, impreuna veti reusi, probabil, sa va rodati si sa constituiti nucleul acestei noi aliante nationale romanesti.
    Da, apele se vor desparti si fiecare basarabean va trebui sa se hotarasca, in cele din urma, pe ce parte se situeaza. Sigur, nu este un proces usor de constiinta din cauza anilor de alienare la care a fost supusa populatia din Basarabia, dar viitorul nu poate fi construit pe minciuna.
    Inca odata, felicitari pentru pozitia adoptata.
    Mircea Popescu

  9. Dna Pavlicenco,
    „Instigare la ura interetnica” va fi acuzatia. Schimbati titlul. Rusia vs Romania, nu rusii vs romanii.

  10. Stimata Dna Pavlicenco. De aici din Chicago USA tot respectul pentru articolul scris. Eu sunt ardelean si urmaresc cu mare admiratie, speranta si incredere lupta voastra a ROMANILOR de peste Prut. Nu mai este atit de important sa va uniti cu Romania atit cit conteaza sa fiti LIBERI si sa acceptati adevarata apartenenta culturala si nationala. Nu o sa fie usor. Asa cum vedem noi lucrurile de aici Rusia se tranforma din nou in dictaura prin actiunile antidemocratice impotriva opozantilor si presei. Ei (rusii) o sa incerce sa mentina o stare de incertitudine si frica in RM si sa o controleze prin problema transnistriana. Insa se poate. Opinia publica din vest este de partea voastra. Succes and sa auzim numai de bine

  11. Prea devreme pentru a pune această problemă.

    Marea majoritate a populaţiei nu a avut încă acces la adevărul istoric, la ceea ce a însemnat ocupaţia sovietică.

    Dar la un moment dat această problemă va trebui pusă.

    Deşi, dacă ar fi corect informaţi, cred că numărul celor care ar vrea cu ţara ar fi peste 60-70%.

  12. De ce televiziunea publica nu difuzeaza documentare cu ceea ce s-a intamplat in anii 1940-1950?…oamenii sunt neinformati,mai ales cei din mediul rural,oamenii trebuie sa aiba surse de informare,d-na Pavlicenco cred ca ar trebui sa faceti presiune pe acest segment,al mediatizarii adevarului istoric…

  13. Tocmai am terminat de citit cel mai bun articol al Vitaliei Pavlicenco. Felicitari!

  14. @ browser. De acord. Ocupaţia-i Fact. Dacă taci eşti rob. Dacă-mi ceri părerea despre umilinţa de mai mult de jumătate de veac şi încă cu un surâs fariseic – la bot !!! Decretul este împăcarea cu sufletul şi veniţii, dacă nu se caţără pe masă. Bravo Ghimpu!

  15. Doamna Vitalia,
    Dumnezeu sa Va ajute.

  16. romanul american

    …OARE NU AR FI MAI CINSTIT SA SE PUNA PAZELE UNUI ….PARTID NATIONAL ROMAN….IN FELUL ACESTA SE VOR VEDEA CLAR…ASPIRATILE…

  17. Vom fi pe 28.06 alături de Preşedintele Mihai Ghimpu!

  18. Vitalia azi ai pus punctul pe „I”!
    Ca si restul oamenilor sa intelelga ce a fost ocupatia sovietica trebuie sa le aratati cu degetul ceea ce este azi Transnistria!
    Avem asadar exemplu viu al ocupatiei dar si exemplu viu al libertatii peste Prut si oamenii asa trebuie sa aleaga intre puscoiul rusesc si pamant liber romanesc!!!!

  19. Asociatia femeilor de afaceri din Romania cu sediul legal in Bucuresti a decis sa sustina in campania electorala din Republica Moldova pe VITALIA PAVLICENCO si PARTIDUL NATIONAL LIBERAL.
    Dupa sustinerea pe care Sindicatul Liber European din Italia a cetatenilor Romaniei si Moldovei a dat-o partidelor AIE , iata a doua miscare importanta de sustinere politica din Romania.
    Asadar, femeile de afaceri intreprinzatoare din Romania vor sustine pe Vitalia!(Te pui domnule cu femeile astea cu influenta si pline de bani?)

  20. mai corect cum a zis cineva mai sus ar fi : cu Russia sau Romania .

  21. Pt Marcel

    Societatea este extrem de dezbinata, pentru ca satrapii vostri comunisti au crezut ca ne pot calca in picioare. Nu ne pot calca – nici Voronin, nici Tkaciuk, nici Lupu, nici Filat. Eu am pus degetul pe rana si punctul pe i. Si avem tot dreptul, de vreme ce chiar ultimul Soviet Suprem al URSS a denuntat Pactul Molotov-Ribbentrop, sa adunam semnaturi pentru lichidarea consecintelor acestu document criminal Stalin-Hitler. Pentru ca noi nu vrem sa traim cu un abuz istoric, pentru ca numai R.Moldova a ramas consecinta dureroasa si distrugatoare a fiecarui om cinstit a acestui Pact. Poate sa se considere si extraterestru cineva – trebuie sa invete limba romana, sa respecte romanii din RM si sa se integreze pe baze europene, cunoscute de toti, in societatea noastra. Rusii merg in Germania, in Franta, in SUA si invata limba sau ii forteaza pe aceia sa adopte limba a doua de stat rusa pentru simplul motiv ca sint lenesi si incapabili sa mai invete o limba? Dar aici de ce se poate si dupa 20 de ani? Pentru ca le-au facut krisa komunistii si i-au lasat sa nu invete, crezind ca ne vor calari toata viata cu „statul lor polietnic si rusesc”.

  22. Pt maxim

    Si timp de 20 de ani – din care 14 ani au fost agrarieni si comunisti la putere – de ce nu ati reusit sa ii uniti pe „ai nostri” si „ai vostri”, de ce nu ati rezolvat problemele economice? Cind o sa intelegeti asta, adica faptul ca fara nu poti construi nimic pe minciuna? Si adevarul e ca trebuie sa fim impreuna cu Romania, ajungind imediat in UE, nu cu Rusia, care ne vrea robi in continuare, ne vrea saraci si subdezvoltati. Si asta doar de frica sa nu se extinda NATO spre Est.

  23. Pt mugur

    Nu, nu am auzit sa poarte Filat peruca. Presa a scris de transplant de par, dar parca nu era frumos si nu semana cu Putin mai tare fara transplant? Eu am vrut sa spun ca si prin transplant, cind il vad acum asa de grav si rotungit pe Filat, imi aduca aminte de Kobzon.

    Eu cred ca daca vor avea minte, liderii AIE vor accepta ca, in 1940, Armata sovietica ne-a ocupat, si nu ne-a eliberat. dca nu va accepta acest adevar, se va destrama si bine va face, pentru ca totuna vor fi alegeri. Am auzit ca se cauta smecherii sa nu fie alegeri anticipate. Stiu doar ca Ghimpu are semnatura si daca cineva va vota sa-l demita, nu va cistiga, prin demiterea lui Ghimpu ei, pur si simplu, il vor consolida. Dupa care, in viitoarele alegeri, se va da o lupta extrem de acerba intre Rusia si Romania pentru acest teritoriu.

  24. decizia lui ghimpu a facut sa cada mastile jos de pe fetele murdare si schimonosite ale “democratilor” de carton , in fapt neo-comunisti sadea … ghimpu nu a facut nimic altceva decit sa se intoarca la filonul adevarat si curat al declaratiei de independenta a r.moldova . si atunci de unde isteria aceasta la comunisti si pseudo-democrati ? de unde aceasta frica maladiva de adevarul istoric ? nu exista alta explicatie decit aceea ca stiu ca se afla in tabara “raului” si minciunii , in slujba unor interese straine de interesele poporului “pamintului” … acesti democrati de carton ataca subtil toate realizarile obtinute cu sacrificii de miscarea nationala in vremurile de inceput ale r.moldova . de limba romana nu vor sa auda , imnul national de atunci a fost schimbat , acelasi neam a fost impartit intre moldoveni si romani , pentru a submina de la baza identitatea noastra unitara . obraznicia acestor derbedei a atins un punct culminant ieri , cind declaratia pcrm face vorbire de ” revansismul fascist de pe vremea lui antonescu ” al presedintelui ghimpu … greseala … cum ghimpu nu a facut altceva decit sa se ghideze dupa actul de independenta , in fapt comunistii considera acel act ca “revansism fascist antonescian” . ei sunt adevaratii anti-statalisti !

  25. Marcel: „In mizerie si saracie aceasta e neaparat sa decidem cu cine suntem?”
    – Dar cu cine oare noi pînă acum suntem săraci, oare nu în CSI cu Rusia?
    – Istoria contemporană arată că cei care „au fost eliberaţi de urss” (adica de Rusia) au trăit mai rău ca cei pe care Rusia nu i-a „eliberat”. Chiar şi în timpul lui Brejnev în RDG trăiau cu mult mai bine ca în urss, dar cu mult mai rău ca în RFG. Din caza acesta anume RDG sa unit cu RFG, şi nu RFG cu RDG
    Oare nu observi că chiar şi ţările slavone din Pactul de la Varşovia sa debarasat de „eliberatorii” ruşi. Nu este vorba de RUŞII din Rusia, dar de conducerea Rusiei, ruşii din ţara eliberată şi „de coloana a cincea” – cozile de topr, mancurţii

  26. Pt toma

    S-ar putea sa aveti dreptate – ar fi mai corect „cu Rusia sau cu Romania”, dar am scris asa, pentru ca asa vorbesc oamenii simpli – „cu romanii sau cu rusii”?

  27. Pt bagiu ovidiu

    Va multumim pt sprijin si asteptam propuneri de cooperare.

  28. Pt nistreanul

    E corect, dar cum sa ii convingem pe cit mai multi? Daca am reusi, am dori sa facem o actiune mai mare, in Piata Marii Adunari Nationale si pe o perioada de citeva luni. Cu ce ne ajutati?

  29. Pt romanul american

    Este un partid national roman la noi, dar nu exista donatii pentru partide romanesti sa se dezvolte in RM. De aceea nici PNL nu este in Parlament. Mihai Ciubotaru, care a cistigat la CEDO dreptul de a se numi roman si prin actele starii civile ale R.Moldova, a propus sa se faca la noi o Alianta a Unitatii Romanesti, care ar avea si o abreviere extraordinara – AUR. Iata spre ce trebuie sa mergem.

  30. Pt mugur

    Televiziunile nu difuzeaza adevarul istoric pentru ca sint controlate de politicienii care astazi se pronunta contra Decretului lui Ghimpu.

  31. Pt Mircea Popescu

    Mersi pentru postari, ele sint pentru mine un mare sprijin moral. Vreau doar sa precizez ca eu nu am certuri cu PL. Imi spun opinia despre cum guverneaza cei ce si-au asumat niste functii sau au fost alesi, Insa PL, ca orice partid aflat in Parlament, are apucaturi arogante si va intelege ca nu e bine numai cind va vedea ca e bine sa te consolidezi cind esti sus, nu s acrezi ca poporul te va iubi mereu,

  32. Pt MOLDOVAN DAR NU rumin

    Eu mi-am redobindit cetatenia romana in 1992 si pt asta am fost data afara de trepadusii lui Snegur din lucru. Cine spunea ca e roman in URSS la Chisinau era bagat la psihusca. Nu am mai vrut sa traiesc acolo, dar ce am facut in perioada sovietica nu imi este nimic imputabil. Nu am lucrat in organele sovietice si nici in cele d epartid. Istoria mea este pe blog, cautati-o.

  33. Pt maxim

    Eu am postat articolul pe la ora 23.00, apoi m-am culcat. Am redeschis laptopul la ora 8.10 minute azi dimineata. Nu am sters nici un mesaj, dara asa sint blogurile ca cei care intra prima oara asteapta moderare. Nu eu am facut blogul, ci specialistii.

  34. „Mihai Ciubotaru, care a cistigat la CEDO dreptul de a se numi roman si prin actele starii civile ale R.Moldova,” – cu regret , dar cistigul ui Cibotaru cel putin la moment nu are nici o relevata practica . mam convins personal acu citeva zile , cind mi-am facut buletin nou . functionarii de acolo refuza categoric sa scrie in ancheta de acolo etnia pe care o revendici , aratind la certificatele de nastere falsificate de rusi , unde se arata ca parintii sunt de nationalitate „moldoveni” .

  35. „Alianta a Unitatii Romanesti, care ar avea si o abreviere extraordinara – AUR. Iata spre ce trebuie sa mergem.” – frumos , chiar romantic , dar sa fim macar odata pragmatici/practici . lumea vrea sou/spectacol si doar o mina de oameni sunt gata sa mearga binevol si nemotivati material sub aceste drapele unioniste cu Romania.

  36. Vom face unirea, este doar o chestiune de timp. Ne trebuie mai multi oameni ca dumneavoastra d-na Vitalia si ca dl. Ghimpu. Lupi sunt multi adevarul e numai unul. Unitate!

  37. Da,e o problema strigenta nici pina astazi nu stim cine suntem.Eu cred ca decretul lui Ghimpul e corect si are toata sustinerea populatiei in mare parte ,dar ramine un alt semn de intrebare unirea cu Rominia si pierderea suveranitatii.Cred ca preferabil acum de pregatit masele ceva timp de adus la cunostinta rezultatele favorabile ale unirii ,dar nu de actionat urgent fiindca ma tem ca Rusia va aplica scenariul Gruziei si va face cum va vrea ea pe acest teritoriul al Transnistriei urmind ca noi si asa saraci sa simptim economic toata miinia rusilor ,doar in mare pare piata de desfacere marfurilor noastre este piata rusa .Ca in proverbul moldovenesc 7 ori masoara si o data taie

  38. Dl Ghimpu a folosit excelent acest moment pentru a se lansa in campanie electorala. Adevarul istoric e de partea lui, pe care sa recunoastem nu-l contesta PLDM. Modul de a actiona a lui Ghimpu, aplicandu-i o lovitura tare de tot lui Filat nu e cavaleresc, dar stim bine asta e politica. Din pacate insa doar cu asemenea mesaje in RM nu castigi presedentia si Filat stie prea bine acest lucru. Chiar nu vede dna Pavlicenco deosebirea dintre PLDM si PD. Razboiul dus intre PL si PLD ne va costa viitoarele alegeri. Ghipu constient sau nu dar ii slabeste pe centristi si ii intareste pe comunisti. Sa nu se planga atunci dupa alegerile din toamna cand se va constituii o alta alianta, condusa de Lupu si Dodon

  39. Titlul articolului e totusi belicos. Miroase a xenofobie si a razboi interetnic

  40. vitalia,
    de ce nu ati semnat acest decret in anul 1989-1990? unde erati atunci, de ce acum in campanie electorala?va rog sa raspundeti>in 20 de ani niciodata nu atzi pus aceasta problema shi acum cand se lupta …cele dpoua formatiuni politice pldmsi pl –care pe care–veniti cu sustinerea unei idei care…sunteti caraghioasa, de ce nu ati lansat-o atunci, in anul 1990?

  41. Bravo Ghimpu!!!!!! Nu ceda!

  42. Articolul este actual, jocul deja s-a inceput si trebuie continuat acum fara ezitari. Daca se vor mai gasi motive de amanare atunci timul va fi in defavoarea Republicii Moldova si culturii romanesti. Sa vedem totusi …. Ghimpu la sigur ca nu retrage decretul, PCRM + PD +MU sa vedem daca nu-l demit. Urechean si Filat cred ca se vor abtine de a participa la demiterea lui Mihai Ghimpu pentru a nu pierde electorat. Lupta e stransa si sa vedem acum cum se termina. Daca se trece peste asta atunci bravo AIE si cred ca lucrurile se vor misca si mai departe spre bine (desi incet), daca nu atunci …..

  43. „Nu ne pot calca – nici Voronin, nici Tkaciuk, nici Lupu, nici Filat”. Dna Pavlicenco, imi pare rau, o ia cam razna. Daca am lupta si in contunuare contra tuturor, avem oare sanse sa iesim din marasmul asta? Chiar nu vedeti ca Filat face lucruri concrete in directia integrarii in UE? Vedeti ce sprijin vine din partea Germaniei si nu numai. Pe de alta parte, dl Ghimpu e privit ca o cioara alba in UE si ca premier ar fi fost de doi bani.

  44. pt Jovanny
    Sa fim seriosi, dl Ghimpu nu va fi demis, asa cum isi doresc comunistii. PD nu va vota in nici un caz, dar daca admitem prin absurd ca voteaza, oricum impreuna cu bolsevicii si muistii au doar 61 de voturi, pentru demitere fiind necesare 68. Inteleg ca dl Ghimpu isi doreste sa fie tratat acum ca erou sau victima tuturor neocumunistilor

  45. Nu stiu cati sunt, acum, cei care sunt „cu romanii”. Consider insa ca, la cate declaratii demagogice si fara suport, privitoare la problema Basarabiei, a facut statul roman, prin vocea autorizata diverselor autoritati vremelnice ale sale, a venit vremea pentru un gest cu adevarat transant. Legea romaneasca spune, referitor la problema cetateniei romane, ca este cetatean de drept al statului roman acea persoana care a avut cetatenia romana si, din motive neimputabile acelei persoane, i-a fost retrasa, precum si urmasii acelei persoane. Domnul Alexandru Tanase, fost magistrat al statului roman, actualmente Ministru al Justitiei al statului moldovean, face urmatoarea observatie: In graba de a ocupa repede teritoriul Basarabiei, Bucovinei si a Tinutului Herta, autoritatile staliniste sovietice au uitat sa retraga cetatenia romana locuitorilor acestor provincii. Ce le impiedica atunci pe autoritatile romane sa le acorde tuturor acelora care se considera cetateni romani, direct, fara nici un fel de complicati abracadabrante, cetatenia romana? Din motive pragmatice, care tin de faptul ca cetatenia romana presupune si cetatenia europeana, numarul solicitantilor va depasi cu mult jumatate din populatia Republicii Moldova, mai ales daca acest demers va fi aplicat tuturor solicitantilor de cetatenie romana care au dreptul la aceasta cetatenie, indiferent de etnie. Gestul trebuie sa fie unul simplu, direct, fara complicatii inutile, care imping lucrurile spre termene incredibil de lungi, uneori si peste 7 ani. Este dispus statul roman sa faca acest demers? Ma tem ca nu… Statul bulgar da, statul roman nu… Daca majoritatea cetatenilor Republicii Moldova ar avea si cetatenia romana si europeana ( multi din cei care azi se declara moldoveni si nu numai ei, datorita puterii exemplului, ar trece repede in tabara cealalta, macar si din pragmatism ), altfel s-ar scrie istoria. Din pacate exista acel fatidic DACA… Istoria se precipita insa si, intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, indiferent cate forte conservatoare s-ar opune, lucrurile se vor indrepta in directia care trebuie. Forta economica si militara, civilizatia indicutabil superioara a acelor „pamanturi occidentale ale fagaduintei” e cea care se impune. Asa a fost mereu de-a lungul istoriei. S-au petrecut mereu lucruri icredibile in Europa: Au avut loc doua razboaie mondiale devastatoare, marile imperii au disparut, au aparut statele nationale, s-a prabusit definitiv comunismul ( indiferent ce mai spera unii ), Germania s-a reunificat, Uniunea Sovietica, Iugoslavia si Cehoslovacia s-au dezmembrat, Belgia este si ea in pragul dezmembrarii si in plus a aparut aceasta forta economica si politica, unica in felul ei, care este Uniunea Europeana. Totul este posibil deci si orice demers impotriva cursului firesc al istoriei prelungeste agonia unor sisteme cu consecinte dramatice asupra populatiei… Istoria, insa, nu-i iarta niciodata pe poltroni, pe lasi si pe indecisi.

  46. Stimabila, societatea deja de 20 de ani a decis. Nu sintem nici cu rusii si nici cu romanii, noi suntem cu Republica Moldova.

  47. INCREDIBIL DAR ADEVARAT !… PLDM vrea ca funcţia de şef al statului să fie comasată cu cea de şef al Guvernului. Propunerea a fost făcută public de deputatul PLDM, Alexandru Cimbriciuc. Potrivit lui, liberal-democraţii vor propune aceeastă idee colegilor de alianţă spre discuţii. SI PROBABIL FILAT SA PREIA ACEASTA FUNCTIE COMASATA SI SA-SI PUNA PE CAP SI COROANA REGALA … A INCEPUT SA FIE DEPASIT DE EVENIMENTE PLD-UL DACA VINE CU ASEMENEA NEBUNII SI GOGOMANII … ASTA NE MAI LIPSEA ACUM .

  48. Ma inchin pana la pamant in fata lui Mihai Ghimpu, acest mare roman moldovean care se exprima atat de frust si de direct, precum marii duhovnici ai neamului, pe care l-am admirat si l-am iubit din instinct, din clipa in care am aflat de existenta lui. Am continuat sa-l respect si sa cred in el, impotriva tuturor detractorilor si n-am gresit.

  49. pt Costin
    Chiar nu stiai ca M. Godea a spus ca e un punct de vedere impartasit de deputatul respectiv si nu de PLD?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *