Toată lumea vorbește despre gaze… Care va fi prețul politic al înțelegerii cu rușii? (și emisiunea)

Toată lumea discută despre problema legată de furnizarea gazelor. Nimeni nu vrea să înghețe, este limpede. S-au obișnuit toți că o guvernare prorusească ”se înțelegea” de minune cu administrația Putin, toți tăceau și … politica avansa. Drept că … spre niciunde.

După ce o nouă guvernare s-a instalat în toate instituțiile decisive ale Puterii, o guvernare care se autodeclară proeuropeană, mizând pe o cerșire mai reușită a banilor vitali pentru populația de dincoace de Prut, ecuația cu gazele rusești s-a deteriorat. De ce? Pentru că Moscova spune – când mai direct și când mai indirect – că nu agreează apropierea R.Moldova de UE, ceea ce înseamnă că ne dorește, în continuare, satelitul Rusiei, ca să nu se extindă lumea euroatlantică, prin România, spre spațiul controlat de Moscova.

Toată situația gravă care s-a creat pe piața politico-economică privind gazele, în special rusești, a aruncat, mai ales, Ucraina și Republica Moldova, într-o problemă dificilă. Însă Ucraina este un stat mare și se va descurca. R.Moldova nu este stat, ci un conglomerat de instituții corupte și aservite intereselor străine sau un stătuleț-problemă, care, confruntat cu probleme existențiale majore, se vede clar că nu face față, gândul conducându-ne la aceeași unică soluție pentru populația noastră – cea a Reunirii cu România.

Ridică foarte multe înrebări ultma ”noutate” – că ”a realizat Guvernul de la Chișinău o înțelegere cu Gazprom”, dar bucuria este umbrită de instransparența partidului ce invoca transparența și combaterea corupției cu o voce de neîntrecut.

Ideologia tranzacțională a ”Republicii Moldova – mioară, care suge de la două oi” nu aduce nimic nou în istoria acestui teritoriu și – oricât forța de centru-stânga, ce conduce azi acest stat românesc, își imaginează că îi va fenta pe toți – lucrurile totuna vor ieși la suprafață. Și, cu cât transparența va întârzia, cu atât mai mare va fi dezamâgirea populației care s-a lăsat manipulată că este bine să votezi ”buni” cerșetori politici proeuropeni.

Eu nu pot crede atât de ușor că nediversificarea resurselor de gaze, că neglijarea ofertei României de a ne livra gaze, că neidentificarea altor surse alternative nu ar însemna un contract neascuns cu Gazprom, că nu vor apare decizii urmare a presiunilor de federalizare, de ”o lăsare mai moale cu integrarea europeană”, ca să nu mai spunem de integrarea intraromânească, așa cum spunea PNL.md ferm încă din 2008, prin Manifestul Solidarizării Naționale, adresat societăților de pe ambele maluri ale Prutului.

Acum, concret, apărând deja întrebări pertinente puse de analiști pe rețelele de socializare:

 1. Care este, totuși, prețul gazelor de la Gazprom și cât va primi consumatorul în factură?
 2. Care va fi formula de compensare?
 3. Cum va fi calculat și facturat consumul zonei nistrene?
 4. A fost sau nu a fost oferta livrării de gaze din România ?
 5. Ce se va întâmpla cu Gazoductul Iași- Chiținău? Va rămâne capital și investiții moarte?
 6. Când se va liberaliza piața gazelor și va fi implementat pachetul energetic 3?
 7. Asistența europeană de 60 de milioane de euro pentru RM în problema gazelor vor merge ușurel spre Rusia? Oare nu cumva s-a realizat înțelegerea cu Gazprom imediat ce au venit banii europeni?
 8. Nu era oare mai logic și curajos să înceapă cu România diversificarea resurselor de livrare a gazelor, având și niște bani europeni, inclusiv folosind Gazoducturl românesc?
 9. Cu ce se deosebește, astfel, actuala Guvernare de cele prorusești?
 10. La ce să îi mai criticăm pe corupții de ieri, dacă nu există minime semnale privind dorința de a se edifica noua guvernare de nu e mai bine de naționalizat structura de gestionare a gazelor, rețelele de transmitere a gazelor, urmare a unor investigații autentice legat de ce s-a făcut ani buni la Moldova-gaz?
 11. Oare partenerii europeni le dau bani ”oamenilor buni cerșetori” (puneți virgula unde doriți) fără să fie interesați de concesiile politice și geostrategice făcute de Chișinău Moscovei?

Există și multe alte întrebări pe care le-am pus și în emisiunea de aseară de la TV 8, pe care vă invit să o vizionați.

Vitalia PAVLICENCO