Poziție exprimată la solicitarea ZdG legat de situația de la frontiera ruso-ucraineană

Raspunzand acestei solicitari:

Ziarul de Gardă, SONDAJ:
”Tensiuni periculoase între Moscova și Kiev. Ucraina se declară amenințată cu război, după ce Rusia și-a concentrat în ultimele săptămâni la granițele ei până la 20.000 de militari. Kremlinul respinge acuzațiile și susține că mișcările de trupe și armament în apropiere de Ucraina sunt menite să asigure securitatea Rusiei și nu amenință pe nimeni, iar dacă se va ajunge la o declanșare a conflagrației, aceasta, ”în funcție de amploare”, ar putea marca ”începutul sfârșitului” pentru Ucraina – declarație făcută de Dmitri Kozak, adjunctul şefului Cancelariei prezidenţiale ruse. Regatul Unit, Statele Unite, Franța și Germania au cerut Moscovei să detensioneze situaţia și să nu destabilizeze Ucraina. Rusia amenință Ucraina cu război. Se va opri Rusia la Ucraina sau va merge mai departe? Va fi afectată și R. Moldova?”

Vitalia PAVLICENCO:

”Da, situația legata de posibilul conflict militar Rusia-Ucraina nu este simplă. Rusia are de suferit din cauza sancțiunilor impuse urmare a situatiei opoziționistului Navalnîi și are tensiuni în interior din partea grupărilor oligarhice. Un conflict militar ar ridica spiritul poporului rus, cum a mai făcut administrația Putin.

Republica Moldova este în pericol, pentru că are trupe rusești de ocupație pe teritoriul său, în zona nistreană, care pot joncționa cu cele ce au ajuns la frontiera Ucrainei. Însă pe teritoriul României este o bază militară americană, care e un scut NATO și pentru noi.

Se dă și o luptă mare pentru controlul bazinului Mării Negre între Rusia, Turcia și Occident. Cu toate acestea, deși Occidentul este de partea Ucrainei, el nu se va implica la sigur cu trupe, poate doar cu dotări, armamente, dar, la sigur, – cu poziții, atitudini, mesaje, restricții.

Oricât de necredibil poate fi – dar dacă Rusia avansează periculos, cine știe? – poate fi o situație când ne-am putea salva prin Re-Unire cu România, concept și decizie agreate sau stimulate de Vest.”