Un articol din Decembrie 2020

Nu am mai scris de un Secol. Din SCÂRBĂ, DEZGUST și DISPRET!!!

Ne apropiem de sfârșitul unei luni, al unui trimestru, al unei jumătăți de an și al unui an sinistru – așa cum nu au mai văzut nici bunicii și nici părinții nostri. Nimeni dintre generațiile actuale nu s-au gândit să apuce asemenea vremuri. Când ”superrealizările” de tehnică militară și-au pierdut rostul, iar capacitatea lor de amenințare nu mai are nicio valoare, pentru că le-a luat locul un virus terrorist, ce promite să ne țină în distresul de fatalitate încă un an, cel puțin, în timp ce, din urma lui se anunță deja venirea unui alt virus.

Lucrurile sunt amestecate inexplicabil, când toți sunt somați să respecte regulile și restricțiile impuse de autorități, dar, totodată, au loc alegeri pe ambele maluri ale Prutului, pe alocuri cu participări firești slabe, cum au fost parlamentarele din România.

În Republica Moldova așteptările sunt mari după prezidențiale, însă pe unii îi deja cuprinde neîncrederea în forța decidentă învingătoare, pentru că regimul și sistemul înrădăcinate nu se pretează schimbărilor chiarcatât de ușor. Dar nici cei care stau în spatele noii puteri nu traversează acum cea mai fericită perioadă de libertate financiară și în acțiuni, date fiind cheltuielile enorme făcute de toate statele în contextul Covid-19.

Acest an, 2020, este unul absolut ”inedit”, prin distresul trait de populații, de uluitoarea îngenunchere a planetei urmare a catastrofei virotice răspândite cu bună sau proastă știință pe mapamond.

Nimic nu va mai fi la fel cum a fost. Frica ce s-a reușit a fi indusă oamenilor i-a transformat în legume sociale, trecând pe planul doi comunicarea și obiceiurile, iar tăcerea unora este mai elocventă decât orice afirmații.

Revenind la scrutine, vedem prăbușirea încrederii în unii coloși ai democrației, cum ar fi SUA, unde nu se știe încă ce se întâmplă cu rezultatele alegerilor, operându-se cu învinuiri de fraudări electorale. Ce să mai spună, în acest caz, românii?

Frica de a te întâlni cu oamenii, frica de teste, de tratamente, de spitale, de vaccinuri există și nu va dispare prea curând.

Sunt prea multe îndoieli legat de intențiile bune ale celor ce au depus și jurământe profesionale, dar și legat de Guvernele care dau semne tot mai clare că servesc interese străine și că au vândut interesele semenilor. ONU anunță un an cu foamete, cu depresie și multe incertitudini.  ”Conspiraționiștii” (așa îi privesc pe unii vânzătorii de neam) ajung în Parlamente, deranjând Sistemul, dar, în special, Regimul.

În concluzie – tradițiile atacate, credința fiind ținta principală, planul cu viruși planetari fiind în ofensivă, dar toate se pot schimba numai prin curaj. Dar dacă nici CURAJ nu e – nimic nu e.

Să fiți ocoliți de viruși bine concepuți!

Vitalia PAVLICENCO