”Vine Kirill?” D E C L A R A Ț I E: PNL.md încurajează trecerea comunității religioase din RM sub oblăduirea Patriarhiei BORo

384782În Programul Partidului Național Liberal se spune: ”…ţinîndu-se cont de faptul că majoritatea populaţiei Republicii Moldova o constituie românii, ca parte a naţiunii române, Partidul optează pentru separarea canonică a comunităţii religioase din Republica Moldova de Biserica Ortodoxă Rusă şi pentru trecerea ei sub oblăduirea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, după principiul “o eparhie, un popor, o limba”, principiu acceptat şi de semnatarii Acordului bilateral de la Constantinopol dintre BORu şi BORo, prin care s-au angajat să respecte canoanele sinodale si apostolice, rezultate în urma deciziilor Sinodului (Conciliul) Ecumenic III, de la Efes din anul 431. Moldovenii sunt români, fac parte din naţiunea română şi nu pot fi decît supuşii unicei noastre Biserici naţionale – Biserica Ortodoxă Română.”

Aceasta este poziția național-liberalilor atât în contextul refacerii Scaunului Mitropolitan de la Kiev, demarate de Patriarhia de la Constantinopol, – cât și al vizitei inoportune a Patriarhului Kirill în al doilea stat românesc.

PNL.md califică venirea lui Kirill, pe care l-a întâmpinat anterior cu proteste, ca animată de interesele geopolitice ale Kremlinului, pentru că Biserica Ortodoxă Rusă continuă să fie alături de promotorii expansionismului rusesc.

Separarea Bisericii Ucrainene de cea Rusă, după subordonarea de către BORu, în sec. al XVII-lea, arată că abuzul, nevalidat de Constantinopol, va fi înlăturat. Viitoarea „Constituantă bisericească” va alege Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene și va primi ”Tomosul de autocefalie”.

”Tomos” pe care, între altele, Biserica Ortodoxă Rusă, conform specialiștilor autentici, nu îl deține, de fapt.

Această situație oferă oportunitatea revenirii la firesc a Ortodoxiei în RM, având exemplul și precedentul adevăratei demnități naționale a națiunii ucrainene anterior cotropite… Patriarhia de la Moscova a luat în stăpânire Mitropolia de la Kiev, aflată sub ascultarea Constantinopolului, în 1686, după alipirea Ucrainei de către Rusia țaristă în 1654, care, prin alte invazii, a mai ocupat teritorii străine, inclusiv teritoriul dintre Prut și Nistru. Însă Patriarhia de la Constantinopol, sub a cărei autoritate până în 1812 s-a aflat Basarabia, nu a încuviințat niciodată nici uzurparea de către Rusia a teritoriului canonic românesc. 

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este subordonată Patriarhatului de la Moscova, dar nu poate pretinde Autocefalia, pentru că teritoriul celui de-al doilea stat românesc aparține canonic Bisericii Ortodoxe Române (BOR). 

Vizita Patriarhului Kirill, care atacă dur Biserica-Mamă a Constantinopolului, denotă temerea – firească, între altele, – a pierderii, de către BORu, a influenței politice și geopolitice în zonele încă ocupate militar de Rusia, precum e și al doilea stat românesc având armata rusă peste Nistru. Iar alegerea unor anumite ”zone-țintă” din RM, pentru a fi vizitate de Patriarhul Kirill, indică scopurile de dezmembrare și dezbinare a societății moldovenești, după principiul ”divide et impera”.

Deși Biserica e declarată ca separată de stat, în RM, se constată, inclusiv printr-o Hotărâre a Curții Constituționale, implicarea grosolană neîncetată a Bisericii în procesul politic și electoral, cu sprijinul ilegal și condamnabil al unui zis președinte, inutil, pe nume Dodon, care urmărește aservirea, în continuare, a societății unor scopuri prorusești nocive poporului român, perpetuând monstruozitatea propagandei religioase în favoarea unei ideologii comuniste antipopulare.

PNL.md cere autorităților statului să aibă un dialog demn cu Biserica din RM și să încerce, împreună cu alte segmente politice, sociale și profesionale, să analizeze urmările nefaste ale acestei vizite, să oprească plimbările lui Kirill prin Basarabia ca la el acasă și să nu obstrucționeze mersul firesc al societății noastre, care nu poate fi altul decât cel spre refacerea unității naționale, prin reunirea celor două state românești.

Chișinău, 24 octombrie 2018

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *