Ce credem noi despre ”integrarea europeană” în Constituție

9 Mai 2008, Hora Unirii de Ziua Europei, organizată de PNL.md și Ce alegea Mihai GHIMPU în 2014

Suntem întrebați de mai multă lume ce poziție avem noi, național-liberalii, față de jocurile politice ale Puterii, în legătură cu introducerea orientării europene în Constituție, prin trecerea sintagmei de „integrare europeană”.

Am avut ocazia și am spus, în diferite emisiuni, că trebuia votată această propunere de către PL și PLDM, dincolo de interesele electorale ale partidelor parlamentare, pe de o parte, și ale unor partide extraparlamentare, pe de altă parte. Partidele se trec, la fel și oamenii, dar faptele rămân și se îndepărtează de inițiatori când acestea devin un bun colectiv.

Prin anul 2001, când au venit comuniștii masiv la Putere,  personal, am participat la o masă rotundă -conferință organizată de Mișcarea Europeană în frunte cu președintele fostului PSL Oleg Serebrian, cu o comunicare intitulată ”Integrarea europeană, ca idee națională a societății din RM.” Veneam dintr-un partid cu politicieni care, în primul Parlament, contribuiseră masiv și decisiv la textul excelent al Declarației de Independență, unde găsim câteva alineate care – de pe atunci – îmbinau europenismul cu unionismul.

Declarația de Independență, scrisă și cu suportul unor diplomați profesioniști de peste Prut, este un exemplu inegalabil de îmbinare a adevărului istoric cu aspirația europeană și cea de unitate națională românească. Exact poziția aceasta a promovat-o mereu atât PFD, cât și PNL – partidele în ale căror rânduri am militat și militez pentru idealuri sacre în calitatea mea de om politic.

Din Declarația de Independență:

http://istoria.md/articol/573/Declara%C5%A3ia_de_Independen%C5%A3%C4%83_a_Republicii_Moldova

”TINÎND SEAMA de procesele ireversibile ce au loc în Europa şi în lume de democratizare, de afirmare a libertăţii, independenţei şi unităţii naţionale, de edificare a statelor de drept şi de trecere la economia de piaţă;

”SOLICITĂ tuturor statelor şi guvernelor lumii recunoaşterea independenţei sale, astfel cum a fost proclamată de Parlamentul liber ales al Republicii, şi îşi exprimă dorinţa de a stabili relaţii politice, economice, culturale şi în alte domenii de interes comun cu ţările europene, cu toate statele lumii, fiind gata să procedeze la stabilirea de relaţii diplomatice cu acestea, potrivit normelor de drept internațional şi practicii existente în lume în această materie;”

”DECLARĂ că este gata să adere la Actul final de la Helsinki şi la Carta de la Paris pentru o nouă Europă, solicitînd, totodată, să fie admisă cu drepturi egale la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi la mecanismele sale;”

”CERE Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupaţie a acesteia şi să retragă trupele sovietice de pe teritoriul naţional al Republicii Moldova;

”GARANTEAZĂ exercitarea drepturilor sociale, economice, culturale şi a libertăţilor politice ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv ale persoanelor aparţinînd grupurilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase, în conformitate cu prevederile Actului final de la Helsinki şi ale documentelor adoptate ulterior Cartei de la Paris pentru o nouă Europă.”

În anul 2008, PNL.md, reconstituit cu doi ani anterior, în 2006, în a treia formulă, sărbătorea pe 9 mai Ziua Europei, participanții la care au dansat Hora Unirii. Vizavi, la Cinematograful Patria, comuniștii serveau de zor țuikă și terci soldățesc. La microfon, invitați de PNL.md, au vorbit reprezentanții mai multor partide proeuropene, ai uniunilor de creație. PL a ironizat acțiunea, invitația și au privit lucrurile dintr-o parte, nu reproduc ce au spus unii de acolo…

Apoi, PNL.md a mers pe lista Mișcării Acțiunea Europeană (MAE) în alegerile din 2009. Puțin mai târziu, în primăvara anului 2010, PNL.md și-a asumat politic –  public și deschis – obiectivul unionist și l-a inclus în Statut ca obiectiv programatic la Congresul al III-lea, din 3 decembrie 2011.

Tot de atunci, în două scrutine parlamentare, după ce am vorbit de Unire încă în localele din 2007, cât și în cadrul referendumului eșuat pentru alegerea Președintelui de către toți cetățenii, PNL.md a venit cu sloganele și lozincile preluate acum de multe partide – mai ieri europeniste, iar azi – deja unioniste: ”PNL propune Unirea cu România” și ”În Europa – prin România”, ”Reunirea cu România – cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE”. Înaintea alegerilor prezidențiale am discutat cu 13 entități politice și asociative să identificăm un singur candidat. Și cum vă imaginați că nu erau atâtea entități unioniste, am discutat cu entități europeniste, fiind învinuiți de unii unioniști ”mai prospeciori și cruzișori” precum că PNL ar fi abdicat de la unionism.

Putem adăuga și asta – am mers și am sprijinit marșurile de protest ale celor care își zic ”având sprijin popular” (?), încercând să îmbinăm – iarăși – europenismul cu obiectivul unionist. Iar programul electoral din parlamentarele de la 2014, este unul de desfășurare paralelă a procesului de integrare europeană cu cel de integrare românească.

IMG_0803IMG_0804Până aici am scris aceste lucruri ca să arăt cum am tot încercat – și continuăm încercăm și azi – să îmbinăm aspirația europenistă cu cea unionistă, căci nu putem fi promotorii unui europenism steril, neromânesc, irealizabil, fals și populist.

Da, cam așa europenism ar vrea să includă PD-ul în Constituție. Însă TOT oamenii și politicienii sunt cei care îl pot umple de conținut, nu? Azi îmi spun mai mulți că era bine ca româna să fie în Constituție măcar între paranteze, că, iată, acum ne tot avântăm să o băgăm acolo, dar nu se reușește.

Așa că e nevoie să facem ce e posibil, într-un stat/ne-stat, unde e totul circumstanțial, forțat, fals, nenatural. Situația pe care o avem după 27 de ani de la proclamarea Independenței, în raport cu ce se înțelege din Declarația de Independență este ca între pământul de azi și cerul (aspirațiile curate și sincere) din 1991 Tocmai de aceea Marian Lupu spunea că arsese pe un 7 aprilie Declarația de Independență…

Integrarea euroatlantică este Titlul VI din Constituția României.IMG_1632

Astfel, dacă toți deputații declarați neproruși din Parlament aveau să voteze pentru modificarea Constituției, puteau monitoriza ulterior și folosi, la tot pasul, argumentul că inițiatorii au amăgit populația și lucrurile se întorceau împotriva autorilor ideii. Dar așa cum va fi în continuare, cei care nu au votat vor trebui să tot răspundă întrebării de ce nu au făcut-o. Acum nu vor mai putea spune ”deși nu vă credem, am acordat un credit nemeritat de dragul cetățenilor și al viitorului destinului nostru comun” – deși este adevărat că nu prea ai cu cine avansa spre visul european sau spre aspirația sacră a refacerii unității naționale românești.

În calitate de deputat în două mandate nu am procedat niciodată să nu votez ceva bun, pentru că era propus de alții – așa au făcut mereu numai pepecediștii lui Iurie Roșca. Ca să nu vorbim mult, să amintim doar refuzul PPCD de a vota înregistrarea Mitropoliei Basarabiei doar pentru că a propus PFD. Multe frustrări, însă, am adunat, e și aici o capcană pentru PL și PLDM, dar trebuie să știi a proceda corect și a folosi ulterior pasul tău corect în dialogul cu societatea.

Totodată, dacă se vota modificarea în Constituție, iar PD a ales o variantă câștigătoare în ambele cazuri – de refuz sau de accept – jocurile cu referendumul repede anunțat de a fi desfășurat concomitent cu alegerile din 24 februarie erau tăiate.

Da, putem accepta că PD nu a vrut să fie votată modificarea, ca să aibă material pentru manipulare și huiduială la adresa partidelor în cădere de pe centru-dreapta, pentru a le lua definitiv mesajul proeuropean. În caz contrar, sunt de acord, aveau să dialogheze, ceva să mai cedeze ăn alte planuri, cum ar fi măcar turul II de scrutin în noul sistem mixt. Dar, acum, campania lor electorală este făcută în plan propagandistic, va fi greu să mergi pe urmele lor să o dezbați. Iar PL și PLDM se vor ”gudura și pletoci” în coada PAS și DA pentru a fi cenușăresele iluziilor lor. Asta va fi o a doua greșeală, fatală, de aceea, începe să se vadă falsitatea devenirii peste noapte a acestor două entități unioniste, care, însă, tot europeniste rămân ca să le placă celor ce se consideră, încă, ”având sprijin popular”.  

Dar le mai acordăm un credit de încredere în avans acestor două partide care, totuși, ar fi cazul să se deosebească de cele aflate încă la cheremul unor europeniști de paradă cu băsmăluțe germane pe țambal – veniți să facem un Bloc euro-unionist, lucru pe care, dacă nu îl veți face, vă veți dezonora. Iar timpul va arăta foarte curând că este așa.

Dar de unde tertipul electoral al PD? Să ne amintim cum și-a câștigat al doilea mandat Traian Băsescu. El și-a legat mesajul și lupta în campania electorală de un referendum UITAT CU MARE SUCCES – de a modifica în Constituția României structura Parlamentului prin a reduce numărul de deputați și a-l face monocameral.

Se mai discută și aspectul dacă includerea direcției europene în Constituție nu ar fi o piedică pe viitor pentru Reunirea cu România.Spunem clar că nu. Practica judiciară, deciziile instanțelor până la Curtea Supremă de Justiție, Poziția Curții Constituționale, sesizate de Ministerul Justiției – totul în contextul luptei PNL pentru recunoașterea și reconfirmarea constituționalității obiectivului politic unionist, pentru instituționalizarea politică a unui unionism promovat pașnic, decizii și poziții prin care a fost explicat și interpretat definitiv textul Constituției RM, în special art.142, ne spune că aici nimic nu mai poate fi schimbat. Nici chiar Dodon nu va mai avea nicicând această posibilitate.

Așa trebuia făcut și cu integrarea europeană.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *