Interviu. Alexandra CAN: ”Am o bogată experiență nu numai în administrația publică locală…”

Site-ul PNL: Dna Alexandra CAN, de ce candidați pentru funcția de Primar al Chișinăului?

Eu reprezint un partid care cunoaște lupta din calitatea sa de formațiune politică extraparlamentară. Puține partide pot invoca o activitate de opoziție în afara Parlamentului timp de 11 ani. Reprezint primul partid statutar unionist, care a avut suficient de suferit și de la comuniști, și de la pretinșii europeniști. Cu toate acestea, PNL a pledat mereu pentru consolidarea forțelor eurounioniste. Am dialogat cu 12 entități politice și asociative înainte de alegerile prezidențiale. Am propus, ca partid, continuarea acestui dialog și acum, în preajma parlamentarelor, trecând prin alegerile locale. A fost la diferite mese rotunde. Știți, însă, cum au evoluat lucrurile. De aceea, un partid care nu apucă să vadă o responsabilitate comună politică în situația specifică din R.Moldova, ajunge, în mod firesc, să participe separat la alegeri, pentru a continua să transmită cetățenilor mesajele sale politice și mesajul de consolidare. În afară de aceasta, la ce bun să mai existe un partid care are oameni de calitate, dar să nu îi propună în diferite alegeri, pentru că unele entități și grupări clientelare din fruntea lor se consideră tari pe piața politică urmare a faptului că au agende ascunse și sprijin financiar dubios, precum nu e cazul PNL?

Site-ul PNL: Dar în actuala situație, când există pericolul revanșei celor de stânga la conducerea capitalei, ce le răspundeți celor care spun că se favorizează fragmentarea Dreptei?

În primul rând, e greu să spui care este la noi Dreapta și dacă e chiar vorba de vreo forță de dreapta sau avem de a face cu o entitate centristă de stânga drapată cu retorică proeuropeană și de dreapta. În al doilea rând, precum puteți observa, PNL a venit cu al său candidat pe ultima sută de metri, pentru că a urmărit atent situația, ca să constate câți oameni candidează și dacă se gândesc la pericolele și viitor. Apoi, de fapt, PNL a tot propus dialog și mese rotunde, pentru a construi un proiect comun în viitoarele parlamentare, pentru care am putea face un prim-pas cu localele din primăvara asta. Dar oare formațiunile parlamentare, gen PL și PLDM, apoi cei care își spun ”cu sprijin popular”, nu era cazul să se gândească și ei la acest pericol? Și nu doar la cum a-i suci și a-i răsuci pe unii în scopul reobținerii unui vot util, din nou, dar dezamăgitor, ca întotdeauna?

Site-ul PNL: Cu ce sunteți Dvs. mai bună decât unii tineri care candidează?

Din păcate, societatea are o mare dezamăgire legată de tineri. Fie că a fost Filat, Lupu, Chirtoacă, nimeni nu a demonstrat un model de sacrificiu politic și comportament etic și necoruptibil. Apoi,e la mijloc un an. Între timp, clasa politică poate pregăti un candidat comun trecând prin aceste alegeri, care să fie deja pentru patru ani, începând cu 2019. Eu aș putea fi liantul între generația cu experiență și generația cu elan, ținând cont de dezamăgirile generate de echipele de partid după 2007 și 2009.

Eu, însă, am o bogată experiență nu numai în administrația publică locală, am experiență de manager în activitatea industrială, de ministru al industriei și comerțului, de președinte APIUS, prin care venim cu propuneri pentru Guvern, ca să poată activa întreprinderile în condiții mai adecvate asigurării unei bune creșteri economice republicii.

Avem o bogată experiență de cooperare internațională, în primul rând cu România, atât ca manager de întreprindere, pe care am ridicat-o fiind îngropată în datorii, cât și ca asociație.

Ca vicepreședinte al PNL am simțit ca o datorie să vin cu expertiza mea, ca să asigurăm o trecere de la o perioadă mai puțin reușită din administrarea orașului la o perioadă bazată pe experiența altor orașe.

Site-ul PNL: Ce priorități vedeți după preluarea conducerii orașului?

Totul ce am făcut în viața mea ca activitate profesională, am făcut cu oamenii. Am găsit înțelegere cu toți, pentru că am venit cu argumente de nerespins, nebazate pe interese înguste. Avem și o echipă care mă va ajuta – îi am în vedere pe Mihai Severovan, Timotei Țurcanu, Mircea Rusu, care au candidat anterior la funcția de Primar și/sau au fost consilieri municipali. În acest sens, voi cumula toată experiența și propunerile pe care le vom găsi împreună drept optime, pentru a lua, în acest an, niște decizii cât mai corecte și utile oamenilor. Nu sunt o persoană coruptă, nici coruptibilă, nici șantajabilă, ceea ce îmi acordă un credit de credibilitate necesară, pentru a lucra împreună și alături de Consiliul municipal, în vederea identificării unor soluții bune. Când am fost desemnată ministru, am început, evident, cu auditul, ca să știm exact ce situație preluăm, apoi am analizat sarcinile începute și nefinalizate, după care am venit la ideea priorităților.

Site-ul PNL: Credeți că veți reuși ceva în numai un an?

Important este să trasezi direcțiile concrete. Și să nu ai interese oneroase. Când acest lucru îl vor vedea toți cei angajați în administrarea orașului, sunt sigură că le va fi rușine să se lenevească ori să subțieze averea publică.

Site-ul PNL: Vedeți vreo posibilitate să vă retrageți în favoarea cuiva?

E prea mare efortul de a mă înscrie și a mă angaja în această cursă, pentru a ne juca de-a retragerea. Depinde de comportamentul concurenților electorali cum vom acționa în turul doi. Ideea unui candidat comun era bună ca o convenire între oameni așezați, care se gândesc la viitorul politic în general al societății. Noi pentru asta am pledat. PNL are 11 ani de existență, a cam fost victima ”votului util” și al ”votului pentru cei cu șanse”, care ne-a jucat festa și ne-a adus pe toți pe marginea prăpastiei politice, economice și sociale. Dar dacă nu s-a reușit, haideți să asigurăm o campanie civilizată, să nu ne murdărim, pentru că, de la asta, nimeni nu devine mai curat, să facem competiția ideilor, propunerilor, a inteligenței. Sunt candidați mai tineri, mai avani, dar care sunt aduși de mânuță de seniori, sunt și candidați care își aparțin, așa ca mine, important este să discutăm sincer și să nu avem idei ascunse. De asta va depinde și cum sau dacă vom putea face un front comun pentru viitoarele parlamentare.

Site-ul PNL: Dar cum credeți dna Can – PNL, care a tot rămas partid de opoziție extraparlamentară, nu a trecut pragul, va avea acum un mai mare sprijin?

În primul rând, PNL a fost reconstituit în a treia formulă a sa în 2006, după ce, în 2001, a participat la marea consolidare a partidelor democratice, pentru că veniseră masiv la putere comuniștii. Atunci PNL a fost primul partid care s-a dizolvat. A participat la formarea AMN, apoi – a BMD. Nu a votat în 2005 pentru un nou mandat al lui Voronin.  Însă național-liberalii au fost excluși din AMN (părăsit de cei care l-au votat pe Voronin) și s-au readunat în PNL, înregistrat cu greu de regimul comunist. PNL a dat a doua dovadă de cooperare când a participat împreună cu MAE, condus de Anatolie Petrencu, la alegerile din 2009. După care a tot sperat, ca oameni de bună-credință din aceste guvernări postcomuniste vor da o șansă celui de-al doilea stat românesc. În 2009 și 2010 PNL a sprijinit forțele pretins proeuropene. Când, peste un an, a observat jocurile murdare de Putere între PD și PLDM, și-a asumat obiectivul unionist, pe care, în 2011, l-a adoptat ca principiu programatic și obiectiv statutar. Din 2012, a promovat intens scopul Reunificării cu România, îmbrățișat de tot mai multe entități politice și cetățeni. Nu cred că trebuie să amintesc de greșelile populației manipulate, care a votat mereu – ținându-se de nas – falsa perspectivă proeuropeană, care nu se mai vede la orizont. Dacă cei invitați sub stindardul unionismului ne regăseam împreună încă din 2010, acum eram în cu totul altă dimensiune, în altă fază. Noi, PNL, însă, am rezistat și am propus pentru alegerile locale parțiale să pledăm pentru cei cu viziuni proromânești și cu atitudine matură, coaptă, pentru buna administrare a orașului, de unde să mergem tot așa și în viitoarele parlamentare.

Între altele, Programul politic al PNL spune ”PNL pledează pentru constituirea şi consolidarea polului politic liberal, în cadrul căruia să se regăsească toate forţele liberale din Republica Moldova. Partidul constată că revenirea repetată şi menţinerea la putere a forţelor nostalgice a determinat frânarea şi chiar regresul proceselor de democratizare, de reformare şi de propăşire spirituală a societăţii. Democraţia şi reformele trebuie promovate şi prezentate adecvat, în vederea obţinerii sprijinului întregii societăţi pentru transformări ferme, rapide şi eficiente, printr-o mişcare coerentă şi accelerată spre statul de drept şi economia de piaţă.”

Site-ul PNL: Cu ce alte propuneri și promisiuni veniți în această campanie electorală?

PNL a demonstrat mere deschidere pentru promovarea persoanelor nu doar din partid. Am avut pe listă persoane care erau din societatea civilă, dar care corespundeau criteriilor de meritocrație. Un principiu este ca funcționarii publici să fie angajați prin concurs, nu după criterii de apartenență politică. Dar concursurile trebuie să fie obiective, nu mimate.

Un alt principiu este consultarea asociațiilor de producători, profesionale, sindicale, cu care să existe un dialog permanent. Doar așa putem afla impactul și feedbak-ul deciziilor luate și aplicate în administrare. Este scris în Programul nostru electoral, publicat integral aici – http://pnl.md/?p=6099 – că ”PNL concepe și alegerile din 2018 ca pe o oportunitate pentru promovarea orientării europene și a idealului de Reîntregire națională al societății, deși constată compromiterea acestor obiective de către guvernările europeniste.” De asemenea, PNL reiterează trei principii de bază din Platforma electorală-2007: modernizarea localităţilor, prin utilizarea fondurilor europene, obţinute cu ajutorul României;descentralizarea reală a administraţiei publice locale, aplicarea principiului european al autonomiei locale; democratizarea actului de guvernare la nivelul comunităţii, prin transparenţă, libera concurenţă, competitivitate, implicarea cetăţeanului în luarea deciziilor şi controlul societăţii civile. Doar asemenea transformări pot desovietiza, decomuniza şi dekaghebiza societatea, fapt ce nu a avut loc din 1991 până în prezent nici la nivel central, nici la cel local. Pentru aceasta se cere: împiedicarea ascensiunii falșilor socialiști-comunişti la guvernare; anchetarea uzurpatorilor puterii de stat, care au condus la oligarhizarea societăţii; aplicarea Conceptului-program de integrare concomitentă românească și europeană.”

Astfel, PROPUNEM proiecte şi măsuri prioritare de modernizare şi dezvoltare durabilă a Municipiului:

Prioritatea nr.1: Politici urbanistice principiale

Prioritatea nr.2: Actualizarea Planului de Dezvoltare socio-economică a Municipiului.

Prioritatea nr.3. Extinderea pe piaţa investiţională a instituţiei dezvoltatorului

Prioritatea nr.4: O altă abordare a transportului urban și a comunicațiilor

Prioritatea nr.5: Mediul ambiant

Prioritatea nr.6: Modernizarea habitatului suburban

Prioritatea nr.7: Managementul şi politica decizională în Primărie

Prioritatea nr.8: Politici sociale

Prioritatea nr.9: Atragerea investiţiilor (coloana vertebrală a economiei) printr-un Plan Marshall şi conversiunea remitențelor!

Site-ul PNL: Vă mulțumim și vă dorim succes!

 

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *