PNL consideră drept pripită poziția PL, PAS și a PPDA privind alegerile pentru Primăria Chișinău

12072569_1195971320415278_4175729737190220051_n-300x169-300x169În recenta sa ședință, Delegația Politică Națională a PNL a adoptat o Declarație-Poziție, în care îndemna partidele de dreapta la un dialog pentru identificarea unui candidat comun la funcția de Primar al Chișinăului.

PNL nu a lansat nicio declarație anterior deciziilor făcute publice de PL, PPDA și PAS.

Majoritatea populației conștiente de pericolul repolarizării votanților pe dimensiunea geopolitică Est-Vest aștepta un dialog și o coordonare a partidelor politice care nu doresc o revansă proestică la Chișinău.

În acest sens, grupuri civic active, din foști deputați, miniștri, oameni de cultură, specialiști în administrația publică locală s-au arătat dispuși să favorizeze discuțiile dintre entitățile politice. Au avut loc și primele tatonări, un dialog în cadrul unui For civic, unde au participat opt entități politice.

Nu a existat, însă voința politică pentru a continua dialogul în acel format sau unul mai larg. Dimpotrivă, prezența unor politicieni de peste Prut, care îl puteau încuraja, dialog propus consecvent și repetat de PNL.md, a influențat negativ eventualele negocieri, care au eșuat în prima formulă. Păcat.

Nici PL nu și-a înaintat candidatul urmare a unor discuții cu alte entități, eventual sprijinitoare a acestuia, inclusiv dispuse să dialogheze și în perspectiva alegerilor parlamentare. Este, însă, clar că rezultatele alegerilor locale din Chișinău își vor avea efectul – dacă până la desfășurarea lor nu va avea loc Reunirea cu România – asupra scrutinului general.

Eșecul dialogului pe segmentul de dreapta al eșichierului politic poate conduce la o evoluție regretabilă pe scena politică, ale cărei eventuale consecințe le-am putea regreta cu toții..

În acest sens, PNL, care a demonstrat că poate construi platforme comune, se vede nevoit să identifice soluția pe care o consideră oportună în noua situație.

Cu tot regretul, național-liberalii consideră, totuși că ar mai mai există oportunitatea unui dialog al partidelor și după înaintarea tuturor candidaților. Pentru ca mai târziu să nu fie PREA TÂRZIU.

Vitalia PAVLICENCO, președintele PNL

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *