La TVR Moldova – și despre Unire, și despre un Demers din 2014 către Traian Băsescu

Pe 19 iulie la TVR Moldova, unde am fost în platou cu moderatorul Vasile Munteanu, iar ca invitată – cu Tatiana Potîng, vicepreședinte al PLR, am vorbit despre actualul sistem electoral și Dezbaterile din Parlament, despre coalizarea forțelor europeniste și unioniste, despre apariția neîncetată a noi entități unioniste provenite din fracturarea și fragmentarea Partidului Liberal.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2023588207869155&id=1587903308104316&_rdr

Și aici am găsit emisiunea, linkul postat mai sus, ce indică spre Facebook, unde poate fi privită și descărcată.

Legat de vizita fostului Președinte al României, Traian Băsescu, la Chișinău, pe 25 iunie 2017, întîlnire servită opiniei publice drept ”congres extraordinar” al unui partid, am spus, în emisiune că, înainte de alegerile din 2014, o delegație a Platformei Consiliului Unirii a mers la Cotroceni să încerce să solicite un sprijin moral și politic pentru o coagulare a forțelor românești dincoace de Prut.Deplasarea la București a fost precedată de un Demers, privind solicitarea acelei întîlniri cu Traian Băsescu. Demersul nu a fost publicat pînă în prezent, dar atunci l-am expediat electronic Președintelui și grupului său de consilieri. Întîlnirea s-a produs, însă cu doar un consilier al său, după ce, așa cum spuneam, șeful Statului Român, aflat pe ultima sută de metri la Președinție, lansase ideea Unirii celor două state românești ca și proiect de Țară, urmînd poziția noastră de a vorbi de imperativul Reîntregirii. Amintim – PNL a lansat, în mai 2010, obiectivul unionist de PNL, după care, în 2011 a început coagularea forțelor proromânești și a sectorului asociativ unionist. Peste cîteva luni, PNL a convocat un congres la care a trecut în Statut și Program acest obiectiv al reunificării, iar in februarie 2012 a fondat, împreună cu alte entități politice și asociative, Platforma Consiliului Unirii. După ce și Băsescu a ieșit în fața opiniei publice și a clasei politice cu mesajul unionist, Consiliul Unirii l-a invitat să adere la această platformă.

Publicăm Demersul privind solicitarea unei întîlniri acum, menționînd că nu s-a soldat cu nimic discuția avută cu acel consilier al lui Traian Băsescu, preocupat doar de ”intrarea PL în Parlament” și de comportamentul zonelor noastre ”vulnerabile” în cazul înfăptuirii Unirii.

Despre alte declarații și afirmații ale sale, preferăm să păstrăm discreția promisă…

Despre multe alte aspecte, invocate incorect și fals de unii proaspeți unioniști se poate înțelege dacă veți viziona emisiunea Punctul pe azi, al cărei link este mai sus.

Iată Demersul, semnat de coordonatorii CU, document ce spune clar multe privind curajul, deschiderea și scopul sincer al semnatarilor:

Președintelui României, dlui Traian BĂSESCU

Excelență,

Vă adresăm acest demers din partea Consiliului Unirii, constituit în luna februarie anul 2012 la Chișinău.

Consiliul Unirii este o Platformă unionistă, care întrunește cetățeni români, entități politice și civice de pe ambele maluri ale Prutului, precum și din comunitățile românești de peste hotare http://www.consiliul-unirii.ro/organizatii-si-persoane-afiliate/

Consiliul Unirii s-a constituit pentru promovarea obiectivului Unirii, în anul împlinirii a două secole de ocupație ruso-sovietică, comemorate pe 13-16 mai 2012 la Chișinău, prin ample acțiuni de demnitate națională.

În perioada 2012-2014, Platforma unionistă ”Consiliul Unirii”, împreună cu Platforma civică ”Acțiunea-2012”, au organizat mai multe manifestări stradale, marșuri unioniste, mitinguri și activități culturale, sociale și politice la Chișinău, București, Cahul, Bălți. Alba Iulia și în alte localități.

Membrii Consiliului Unirii sunt convinși că numai reunirea celor două state românești și integrarea alogenilor în societate pot salva populația din stânga Prutului.

Consiliul Unirii, din care fac parte și Partidul Național Liberal din R.Moldova – o entitate politică extraparlamentară, dinamică și în cadrul acestei Platforme unioniste, – Forul Democrat al Românilor, Asociația Veteranilor de Război-1992 ”Tiras-Tighina”, numeroase alte entități, – a adresat mai multe scrisori, demersuri, propuneri conducerilor celor două state românești, la care, probabil, din lipsă de timp sau din alte motive, necunoscute nouă, nu s-a răspuns.

Consiliul Unirii a luat mereu atitudine și a salutat orice declarație proUnire făcută de demnitarii din dreapta Prutului, l-a invitat și pe Președintele Traian Băsescu – după ce a lansat afirmația despre obiectivul unionist ca și ”proiect de Țară” – în componența CU, sprijinind mesajul ”Unirea cu România este cea mai scurtă cale de integrare a Republicii Moldova în UE”, mesaj lansat de PNL și în campania electorală din noiembrie 2010, după Manifestul-Apel de solidarizare națională, din 3 martie 2007 – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=169&Itemid=48)

Componentele CU își continuă activitatea, în pofida oricăror dificultăți, întâlnite în cel de-al doilea stat românesc, dar resimțite și prin lipsa de reacție din partea oficialilor de la București, care lasă, uneori, senzația unei atitudini selective față de românii unioniști din Basarabia, din motive necunoscute nouă, poate doar presupuse subiectiv.

Astfel, membrii CU au făcut mai multe încercări de a discuta despre coagularea forțelor românești, pentru a se obține, în stânga Prutului, un grup unionist reprezentativ în Parlamentul R.Moldova, în contextul evoluțiilor din zonă, ce par periculoase și însoțite de riscuri. Din păcate, cu forțe proprii, încă nu s-a reușit o coagulare, dispersarea fiind la îndemâna structurilor ostile reunificării românești și demersului european al R.Moldova, pe care l-ar putea periclita.

Consiliul Unirii consideră că, împreună, forțele naționale din Basarabia – cu suportul adepților din România ai procesului de omogenizare intraromânească, promovat de membrii CU, care au adresat un mesaj de încurajare a cooperării intraromânești și Președintelui Nicolae Timofti, – ar putea opune rezistență forțelor antiromânești, fățișe sau camuflate

Consiliul Unirii intenționează să desfășoare un FORUM al unioniștilor pe 28 iunie 2014, la Chișinău, și ar fi un succes dacă o consolidare a segmentului românesc, unionist, european s-ar produce în acest an, dificil, pe ambele maluri ale Prutului și în zona de est a Europei.

Va adresăm acest demers și pentru că membrii CU, inclusiv conducerea PNL din R.Moldova, care a militat și obținut, pentru prima oară, ca partid, obiectivul unionist în Statut și Program, au o nedumerire, legată de o atitudine ce pare nemeritată și injustă față de acțiunile Platformei noastre unioniste, care are un obiectiv sincer, promovat cu efort propriu, fără vreo stimulare logistică din sfera Guvernelor celor două state românești sau de pe undeva din altă parte. Tocmai asta, în opinia noastră, ar părea să fie dovada supremă că obiectivul unionist pe care îl împărtășim și pentru a cărui înfăptuire milităm, ca persoane neșantajabile prin trecutul nostru, este unul sincer, nonprofit, ci doar epuizant și dificil, asumat într-un stat cu o conducere declarată proeuropeană, nu și proromânească.

Și asta în condițiile când societatea manifestă un interes și sprijin tot mai mari pentru aspirația unionistă, sondajele si televotingurile demonstrând ca ”proiectul de reîntregire a Țării”, lansat de Președintele Traian Băsescu, este tot mai real.

Credem ca situația cu care ne confruntăm noi, Consiliul Unirii, ar putea fi cauzată și de lipsa de informare sau de o informare parțială, fragmentată și tendențioasă directa a Domniei Voastre, Domnule Președinte.

În legătură cu aceasta, Vă solicităm o primire în audiență, pentru o discuție sinceră despre evoluțiile din Republica Moldova în scopul focalizării strategice a forțelor unioniste din cele doua state românești.

Tocmai de aceea, dar și în ideea că un Președinte al României este al tuturor românilor, având dreptul moral și civic, prin activitatea noastră intensă publică de zi cu zi, Vă solicităm să acceptați o discuție, pentru a vedea dacă e posibilă o intelegere si sincronizare mai buna în actiunile viitoare.

Ştefan MAIMESCU, ex-deputat, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, membru al Consiliului ,,Asociaţiei Parlamentul-90”, preşedintele Asociaţiei socio-culturale ”Maluri de Prut” din Italia, decorat cu Ordinul Republicii

Nicolae DABIJA, scriitor, ex-deputat, istoric literar, membru de onoare al Academiei Române, membru-corespondent al Academiei de Științe a R.Moldova, președintele Forului Democrat al Romanilor , decorat cu înalte distincții ale celor două state românești

Anatol CARAMAN, locotenent-colonel, cavaler al Ordinului “Ştefan cel Mare”, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului – 1992 ”Tiras-Tighina”

Gheorghe MÂRZENCU, ziarist, membru ai Asociaţiei obşteşti ”Memoria victimelor regimului totalitar comunist”

Gheorghe VIȚĂ, jurist, preşedintele Uniunii Românilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa

Vitalia PAVLICENCO, doctor în filologia română, ex-deputat, deţinătoare a Ordinului Naţional al României “Pentru Merit” în Grad de Comandor, preşedintele PNL

Anatolie REVENCO, medic, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal

Timotei ŢURCANU, inginer

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *