Recent, dar și cu timp în urmă, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în lipsa capacităților de a-și exercita atribuțiile legale, dar și în lipsă de idei, se lansează, în mod anticonstituțional, în declarații intimidatoare la adresa cetățenilor noștri, care împărtășesc opțiunea politică de Reunire cu România.
Această atitudine publică, vocalizată de demnitarul de stat care trebuie să fie exemplu de respectare a Constituției și de mediator în societate, este o atitudine discriminatorie, ilegală și condamnabilă, care cade sub incidența legii.
Partidul Național Liberal a demonstrat în anul 2012, în instanța de judecată, – pornind de la interpretarea corectă a Constituției, de la prevederile art.10 al CvEDO și de la Poziția Curții Constituționale, ca răspuns la Sesizarea unui pretins ministru proeuropean, care urmărea interzicerea PNL pentru obiectivul său politic unionist, – că a pleda pentru Unirea cu România este un drept legal, constituțional, încadrat în dreptul fundamental al libertății de exprimare, ce nu poate fi penalizat atâta timp cât pentru realizarea acestui obiectiv unionist se pledează pe cale pașnică, pe căi legale, constituționale.
Astfel, în Republica Moldova s-a creat un precedent în justiția națională, bazat pe justiția europeană, privind dreptul de a opta pentru reunirea a două state, prin voință reciprocă și prin metode democratice.
Tentativele antidemocratice și anticonstituționale ale persoanei care, accidental, a devenit Președinte al celui de-al doilea stat românesc, trebuie oprite de către instituțiile abilitate.
PNL are datoria să apere dreptul la libera opțiune și la libera exprimare, statutară, a membrilor săi și solicită Procuraturii să investigheze aceste cazuri de încălcare a Constituției, de intimidare a cetățenilor ce nu împărtășesc viziunile segmentului de societate influențat malefic de un socialist antiromân, antidemocrat, antieuropean, care împarte societatea în cei ce gândesc la fel ca el, fie vorba și de un Președinte, și cei care gândesc altfel. Mai mult, când asemenea declarații sunt făcute de un Președinte al statului, contra unor cetățeni cu anumite opțiuni politice, faptul poate fi înțeles de o parte din societate ca îndemn la ură, la intoleranță, ca defăimare. Președintele Dodon se prevalează de imunitatea prezidențială prin funcția sa de înalt demnitar de stat, crezându-se inviolabil, și își permite să atace pe cine vrea el, așa cum îi dictează mentalitatea sa sovietică și comunistă.
PNL reține atenția că președintele național-liberal a câștigat pe procedură un proces-precedent la CEDO, contra statului R.Moldova (Cauza ”Pavlicenco vs Voronin”, care acum se judecă, în continuare în instanțele naționale), unde, pentru prima dată, Curtea Europeană a examat aspectul privind imunitatea prezidenţială în cauze civile. Curtea a constatat, avînd în vedere circumstanţele cauzelor, un dezichilibru echitabil între interesul public de a proteja libertatea de exprimare a Președintelui în exercitarea mandatului său și interesul reclamanților de a-și apăra dreptul lor constituțional la libera exprimare și la obținerea unei decizii motivate în instanțele naționale asupra pretențiilor lor. PNL a cîștigat mereu procesele de judecată în instanțele naționale – fiind vorba de calomnierea conducerii sale, de catalogarea unioniștilor drept extremiști, fie de dreptul de a avea un Statut unionist.
Având în vedere toate aceste realități, PNL îi îndeamnă pe unioniștii să fie și mai uniți, și mai consolidați, activi și curajoși, pentru a nu permite unor indivizi antinaționali să deturneze calea noastră firească spre reunificarea celor două state românești.
Adoptată la ședința Biroului Politic Central al PNL
din 28 iunie 2017
Oferim toată argumentarea legală DODON-ului, care nu cunoaște legislația și vrea răspundere penală pentru unioniști:
http://www.pavlicenco.md/2014/04/14/clipurile-unioniste-sunt-legale-si-constitutionale-pentru-manipulatorii-de-la-accent-tv-ul-comunist/