Ar fi loc, în 2017, și pentru minuni?

15181569_1116040721842028_4823624096802361178_nan-nou-fericit-2Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă. Le așteptăm cu toții și cu gîndul la un bilanț care, de multe ori se arată îmbucurător. Cu speranța că va fi mai bine.

Nu avem, însă, aceleași sentimente în pragul Noului An, 2017. Sărbătorile de Crăciun și cea de la trecerea dintre ani vor fi amestecate cu o senzație grea și apăsătoare, pentru că, oricît ar spune cineva că trebuie să mai lăsăm politica la o parte și să ne retragem în cochilia fiecăruia, în sînul familiei, nu poți exista într-un spațiu ermetic, în afara spectacolului politic, cel care, în acest an, se sfîrșește ca unul urît și trist.

Pe mai mulți îi aud – deoarece mă sună în fiece zi – că nu cred în nimic, pentru că nu văd nicio speranță de mai bine.

Și o ducem așa, în depresie, de 25 de ani. Poate, cu unele mici excepții, care au sugerat o posibilă schimbare.

Și este foarte greu să spui tranșant unde e linia ce separă răspunderea politicienilor de răspunderea populației – cea care acordă mandat de încredere și le încredințează Puterea oamenilor politici – cei care le prăbușesc, an de an, speranțele și le tot înșeală așteptările.  

E foarte greu mai ales pentru noi, românii, care – deși încă nu contăm și nu suntem ținta unor acte de terorism, cum vedem, din păcate, în alte state, – nu ne regăsim, totuși, liniștea prin unitatea care ne lipsește și care, parcă, se îndepărtează ca obiectiv politic, tot prin jocurile populiste și meschine ale unor politicieni.

Anul 2016 a fost unul cu două scrutine pe cele două maluri de Prut. Din păcate, ele au îndepărtat încrederea că ne-au apropiat de realizarea obiectivului de Reîntregire a națiunii române.  Aici, în stînga Prutului, a venit la Putere o paiață agresivă, străină neamului nostru, un exponent al inamicilor noștri dintotdeauna – expansioniștii ruși -, care ”întregește de minune” Sistemul demolator de speranțe de după 2009. Iar în dreapta Prutului obiectivul Unirii este retras și din declarațiile politice. Pentru că s-au terminat alegerile.

De unde să luăm Puterea să o luăm de la capăt? Se înțelege oare că numai unitatea în eforturi comune poate reda o speranță și celor care dau Puterea și celor care constată cît de greșit s-a dat, din nou, Puterea?

Încă nu știu.

Dar speranța moare ultima.

Vă doresc un Crăciun Fericit și un nou An, 2017, în care să se producă și minuni…

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *