Am depus listele de subscripție la CEC. Mulțumim sprijinitorilor. Iată abuzurile. Vedem ce urmează

img_0240Cu mare greu și chin, dar colectorii au adunat cele 15 mii de semnături pentru a se depune actele necesare la CEC în vederea participării la alegerile prezidențiale. În ultima zi, pe 29 septembrie, au venit la Autoritatea Electorală cu listele de subscripție sub braț mai mulți candidați pentru a fi înscriși în cursă.

LE MULȚUMIM TUTUROR MEMBRILOR, SIMPATIZANȚILOR ȘI ADEPȚILOR NOȘTRI, CARE AU ALERGAT PRIN TERITORIU ȘI AU COLECTAT NUMĂRUL NECESAR DE SEMNĂTURI!!!

Exercițiul din prima etapă a fost unul inechitabil pentru concurenți, deoarece cei ce nu sunt în Parlament, la guvernare sau în opoziția parlamentară, au posibilități reduse ca – într-un timp atât de scurt – să colecteze semnăturile necesare – de aproape patru ori mai mult decât pentru înregistrarea unui partid, unde termenul nu este limitat. Au fost și o serie de abuzuri, în special în ultimele zile, pe care le-am formulat într-o Notă informativă specială, remisă ieri, pe 29 septembrie, CEC.sarac

Vitalia PAVLICENCO

          Comisiei Electorale Centrale

         NOTA INFORMATIVĂ PRIVIND ABUZURILE ÎN PERIOADA DE COLECTARE A SEMNĂTURILOR ÎN SPRIJINUL VITALIEI PAVLICENCO

Suntem la sfârșitul etapei de colectare a semnăturilor pentru cetățenii înaintați de grupurile de ințiativă în vederea înscrierii în cursă pentru participare la alegerile prezidențiale.

După cum am menționat în diverse luări de atitudine publică, legislația electorală pentru acest scrutin nu este democratic, nu permite participarea egală la faza de colectare a semnăturilor pentru eventualii candidați.

Din abuzurile de care ne-am lovit noi, ca și eventual subiect electoral, până în această fază, avem:

 1. La Step Soci, Orhei, la Durlești-Mun.Chișinău primarii, înainte de a aplica ștampila, au dorit să xeroxeze listele – e clar că în scopuri favorabile primarilor aleși pe listele partidelor concurente.
 2. La Primăria Orhei au ținut listele la ei, probabil că le-au și xeroxat, dar nu în prezența colectorilor, după care au eliminat, ca ”repetându-se”, mai multe nume de persoane care și-au depus semnăturile.
 3. La Cârnățeni-Ștefan-Vodă, a mers colectorul de cțteva ori ca să autentifice listele, ceea ce a răpit timpul necesar colectării.
 4. La Drepcăuți-Briceni, Primarul așa și nu a dorit să autentifice lista depusă, iar colectorul a abandonat ideea de a întreprinde ceva, pt că secretara nu a dorit să accepte un Demers, după care au plecat de la Primărie și Primarul, și secretara.
 5. La Gribova-Drochia, Secretara și Primarul au dorit să xeroxeze listele, ca ”să vadă dacă semnatarii sunt, într-adevăr, unioniști”.
 6. În satele Satu-Nou și Mihailovca din Cimișlia primarii au fost de negăsit și nu au fost autentificate listele, nimeni nu a acceptat demersurile colectorilor.
 7. La Călugăr-Fălești, primarul ales din partea PPPN nu voia să autentifice listele, pentru că le-a parcurs cu ochii și a observat acolo o rudă ”despre care știe că nu este unionistă” și a început să sune să intimideze semnatarii, cerându-le socoteală de ce au semnat.
 8. La Edineț, primarul a plecat peste hotare, în Polonia, și a luat ștampila cu el.
 9. În ultima zi, 29 septembrie, mai mulți primari nu erau de găsit, inclusiv Primarul de Chișinău și toate secretarele cu ștampile, ori au fost găsiți greu, prin eforturi suplimentare. Erau toți – unu ca unu – de la Primăria Chișinău, ”plecați la dezveliri de monumente”, fără să rămână cineva de serviciu, știindu-se că e ultima zi de autentificare a listelor de subscripție pentru alegerile prezidențiale. Credem că aceste absențe au fost premeditate. Abia din a doua încercare a fost aplicată și ștampila la Chișinău.
 10. La Sărătenii Vechi,Telenești,, pe 29 septembrie, primarul era plecat la Chișinău și nimeni, în lipsa lui, nu a aplicat ștampila.
 11. În satul Vărzărești, Nisporeni, primarul a anunțat că a pierdut ștampila. S-a aplicat, după pierderea timpului, ștampila Consiliului.
 12. O parte din primarii suburbiilor Chișinăului sunt plecați pe 29 septembrie la seminar la Vadul lui Vodă, de aceea nu au aplicat ștampila pe liste.
 13. Alte abuzuri.

Vitalia PAVLICENCO,

înscrisă la CEC pentru colectarea semnăturilor

 în vederea participării la alegerile prezidențiale

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *