PNL condamnă declarațiile Ambasadorului SUA, care neagă dreptul românilor la unitate națională

sloganjamespetitPartidul Național Liberal a obținut dreptul instituțional, confirmat și constituțional, de a pleda pentru obiectivul național al Reîntregirii României, pentru unitatea națională românească, prin reunificarea celor două state românești.

În acest fel, orice declarații care neagă – direct sau indirect – dreptul constituțional al cetățenilor din R.Moldova de a fi împreună într-un stat românesc, unitar, european, contravin dreptului democratic al basarabenilor de a-și decide soarta, conform Declarației de Independență și conform Constituției Republicii Moldova.

Chiar dacă Ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, contactele avute și analizele accesibile i-au sugerat că Republica Moldova va fi pe veci un stat independent, valul de protest și nemulțumire provocat îi demonstrează necunoașterea, de către domnia sa, a esenței, spiritului și a identității românești a locuitorilor celui de-al doilea stat românesc. Majoritatea locuitorilor R.Moldova își doresc Reîntregirea României, consideră că România este Patria Mare a lor, alături de locul de trai de dincoace de Prut, dar încă ezită să se pronunțe public și ferm pentru că statul ”Republica Moldova”, edificat și cu sprijinul SUA, dar controlat încă de Moscova, nu este unul democratic, în care niciun om să nu fie persecutat pentru viziunile sale, în primul rând unioniste. Noi, PNL, cunoaștem din plin această tristă realitate.

PNL îi amintește Excelenței sale, Ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, prevederile constituționale care consacră dreptul basarabenilor la Reunire cu România, la unitatea națională românească:

Din DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ: „REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ŞI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ŞI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ŞI VIITORUL, FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ŞI NĂZUINŢELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAŢIONALE.”

Din CONSTITUȚIA REPUBLICII MOLDOVA:

Articolul 142. Limitele revizuirii
(1) Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Partidul Național Liberal îi cere Ambasadorului SUA să își retragă declarațiile în favoarea dreptului democratic al cetățenilor de a-și decide soarta și îi cheamă pe români și pe alogenii loiali națiunii române, europene, să se alăture în demersurile care condamnă asemenea afirmații.

Chișinău, 29 august 2016

Tinerii PNL-istii AU FOST ORGANIZATORI AI PROTESTULUI DIN FATA AMBASADEI SUA

SUAAprecieri pentru membrii PNL.md, pentru reprezentantii altor partide nationale, care au avut initiativa si au organizat/participat la protestul de azi de la Ambasada SUA. Este vorba de Vitalie Lisnic, membru al BPC al PNL, avind esarfa PNL la git, de Ion Calmic, Secretarul General al PNL.

La protest au fost si reprezentanti ai altor entitati, unul fiind Vasile Costiuc, precum si cunoscutul unionist Ilie Bratu.

Ca intotdeauna, presa, din pacate, vede altfel realitatile si nu mentioneaza corect organizatorii si participantii, urmarind alte interese…
SP al PNL

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *