Partidul Național Liberal desfășoară, începând cu luna aprilie, campania de informare și sprijinire a cetățenilor români pentru înscrierea în Registrul electoral în vederea alegerilor pentru Parlamentul de la București. Este o campanie dificilă, pentru că e greu să ajungi la fiecare deținător de cetățenie română, mulți fiind plecați, alții neînțelegînd încă foarte bine necesitatea acestui exercițiu. Se adaugă lipsa de interes din partea posturilor radio și TV, deși am vorbit și am solicitat cîtorva dintre ele să consacre timp și dezbaterii acestui subiect.
PNL este un partid extraparlamentar, care nu dispune de prea multe mijloace financiare pentru a desfășura așa cum își dorește această campanie.
Unele filiale ale PNL sunt mai active și au deja rezultate bune în vederea realizării scopului de a-i mobiliza și solidariza pe românii basarabeni să obțină, eventual, deschiderea unei secții de votare în centrul administrativ unde locuiesc. Asemenea raioane sunt Soroca, Drochia, Leova. Se lucrează și în alte raioane.
La întîlnirile din cîteva raioane cu cetățenii români, la care vin și cei fără cetățenia română, dar fiind rugați să ajute la informarea celorlalți, au participat și reprezentanți de la PNL.ro.
La recenta ședință a DPN a PNL, din 16 iulie 2016, au fost repartizate cereri de înscriere în Registrul electoral, plicuri cu adrese, președinții structurilor PNL fiind rugați să activeze mai intens.
Zilnic persoane voluntari de la PNL îi sună pe cetățenii români și pe cei ce nu au cetățenia română, ca să sensibilizeze semenii să vină la sediul PNL să se înscrie în Registrul electoral. Recunoaștem, nimeni nu refuză, acceptă să se înscrie, dar, probabil, lipsa unei mai bune informări își spune cuvântul și ar fi bine dacă partidele politice naționale de pe ambele maluri ale Prutului ar fi mai active în acest sens.
Reprezentanții PNL.md aruncă în cutia poștală de la Ambasadă plicuri cu cereri depuse de cetățeni pentru Registrul electoral și sperăm că ele sunt procesate conform legii.
Ar fi bine ca și misiunile diplomatice să intervină la posturile radio și TV să anunțe despre noile prevederi ale legislației.
Cetățenii români din Basarabia, probabil, consideră că ”se vor descurca” în acea zi, deși noi le spunem că noiembrie nu este iulie și misiunile diplomatice au o capacitate limitată de procesare în ziua votului pentru Parlamentul de la București – de această dată.
Recent, premierul României Dacian Cioloș și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul mic de cetățeni din afara frontierelor României înscriși în Registrul electoral. Nu excludem că se vor găsi alte soluții pentru a rezolva problema votului cetățenilor români din afară atunci când clasa politică din România se va convinge de caracterul foarte anevoios al acestui proces de înscriere în Registrul electoral, chiar dacă un asemenea procedeu de limpezire și precizare a locului unde va vota fiecare român este binevenit.
Era, poate, mai simplu dacă cetățenii români se înscriau în Registrul electoral prin Internet, pentru a facilita accesul în vederea posibilității de a participa la vot.
La sfîrșitul acestei campanii, PNL.md va publica lista persoanelor (numele de familie și prima literă a prenumelui) înscrise în Registrul electoral prin efortul național-liberalilor, pentru a-i ruga pe toți să se verifice dacă a ajuns la destinație și s-a ținut cont de cererile depuse la misiunile diplomatice. Persoanele care au adresat cereri cu sprijinul PNL.md, dar nu prin intermediul stafului partidului, nu vor fi in acea listă, dar vor fi rugate să se verifice, de asemenea.
Vitalia PAVLICENCO, președintele PNL