În toți anii săi de existență, în trei formule politice, după anul 1991, pe malul stâng al Prutului, PNL.md a contribuit efectiv la coagularea forțelor democratice. În anul 2001, după instalarea masivă a PCRM la Putere, PNL a fost partidul care s-a dizolvat, favorizând unificarea liberală, apoi democratică, creându-se o Opoziție parlamentară anticomunistă activă în anul 2005.
Reconstituit, în anul 2006, în a treia formulă politică, după excluderea abuzivă a unor lideri național-liberali din AMN, PNL a inclus în Program unificarea forțelor naționale într-un pol liberal. Este unul dintre obiectivele, pentru a cărui realizare PNL a acționat mereu, propunând – prin apeluri, declarații, mese rotunde, discuții în cadrul Consiliului Unirii, – crearea unei Platforme național-liberale puternice, care să promoveze modernizarea și europenizarea celui de-al doilea stat românesc, apropierea maximă de România, până la realizarea obiectivului strategic major de reînfăptuire a unității naționale românești.
PNL a propus dialog tuturor formațiunilor ce se revendică drept naționale, avându-l inclusiv cu formațiunile apărute după 2009, când populația a sperat că s-a produs o autentică alternanță, necomunistă, la Putere. Nu a fost să fie, de aceea, regruparea forțelor politice pe o platformă național-liberală, populară, europeană, raportat la spațiul politic românesc european, rămâne un imperativ. În 2014, în ajunul alegerilor parlamentare din noiembrie, PNL a propus forțelor politice, succesiv, trei alianțe – Bloc european, Bloc liberal sau un Bloc al partidelor extraparlamentare, pentru o disociere clară a forțelor democratice, proeuropene de forțele prorusești, antinaționale.
Plecând de la aceste constatări, PNL propune și îndeamnă mai multe entități politice și asociative, ce pot fi definite ca naționale, – PLDM, PPEM, PLR, MP ”Antimafie”, PPM, PAD, PVE, Sfatul Țării–2, Partidul ”Democrația Acasă”, PP ”Dreapta” ș.a., – negocieri, sub egida reprezentanților PNL.ro, – un dialog intens în perioada imediat următoare, pentru a se găsi un numitor comun și a se accepta patru pași în vederea realizării, în comun, a unui proiect politic de viitor – solid și viabil.
PNL solicită, totodată, liderilor politici ai PNL din România să contribuie, prin expertiza membrilor lor marcanți, la medierea acestui dialog politic în Basarabia.
PNL propune un proces ce include PATRU ETAPE: 1. Semnarea unei declarații comune de sprijinire acum și pe durata întregii campanii electorale din 2016, pentru Parlamentul de la București, a formațiunii PNL din România. 2. Identificarea unui candidat comun – din afara acestor entități – pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. 3. Participarea în comun la următoarele alegeri parlamentare – anticipate sau ordinare – în Republica Moldova, la oricare alte campanii electorale sau referendumuri, cu o structură condusă de copreședinți, pe modelul fuzionării PNL.ro-PDL.ro. 4. Convocarea unui congres, după primul scrutin parlamentar, sau conform altor înțelegeri ori circumstanțe, și alegerea conducerii unice a formațiunii.
Acest proiect ar însemna o contribuție evidentă și un pas imens spre omogenizarea spațiului politic românesc, facilitând și participarea basarabenilor cu vederi liberale, naționale, proeuroatlantice la următoarele două scrutine pe teritoriul românesc de pe ambele maluri ale Prutului.
PNL speră că, în ultimul ceas, cu o lună și jumătate înainte de data-limită a desemnării candidatului pentru funcția de Președinte al R.Moldova, va demara acest proiect politic necesar cetățenilor cu vederi democratice, proeuropene.
Partidul Național Liberal,
Chișinău, 16 iulie 2016