Ziua de 27 martie necesită o bună conjugare a forțelor unioniste și o bună organizare

IMG_7520Joi, 10 martie, a avut loc ședința membrilor activi ai Consiliului Unirii, la care au fost reprezentanți ai mai multor entități asociative, nonguvernamentale, dar și ai partidelor, invitați de coordonatorii CU pentru a se discuta despre modalitățile de organizare, pe 27 martie, a unei manifestări unioniste comune pentru toți unioniștii declarați și nedeclarați.

Au participat, ca viitori membri ai Consiliului Unirii, la ședință președinți și vicepreședinți ai PNL, PLR, Partidului Verde Ecologist, Partidului Popular din Republica Moldova, Partidului politic ”Dreapta”, care au răspuns îndemnului coordonatorilor CU, de a se face un schimb de opinii privind formula de prezență a formațiunilor politice la manifestările de la 27 martie.

Cei prezenți au discutat despre o alternativă politică unionistă și despre un dialog în vederea coalizării eforturilor entităților în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale.

S-a menționat, în ședință, că și unele partide, ai căror reprezentanți nu au fost la ședință, și-au exprimat disponibilitatea de a veni la acțiunea unionistă de la 27 martie. S-a discutat și despre venirea entităților cu propriile steaguri și însemne politice.

Unii membri ai CU consideră că partidele românești, unioniste ar trebui să semneze un document de tipul Pactului de la Snagov, pentru angajarea răspunderii în privința acțiunilor proUnire.

Au fost exprimate serioase preocupări ca organizatorii unor acțiuni unioniste, care par să pledeze – greșit și dăunător, pentru ”departinizarea și depolitizarea mișcării unioniste”, – să nu pregătească o manifestare ce nu s-ar ridica la statutul preconizat și, astfel, să devină motiv pentru aprecieri dezaprobatoare din partea forțelor filoruse antiromânești și antiunioniste.

S-a propus resetarea, după 27 martie, dar, poate, și până la acea dată, a modului de funcționare și a conducerii Consiliului Unirii, pentru a se extinde IMG_7519Platforma unionistă ce activează din februarie 2012. Scopul resetării este o mai bună funcționare a acestuia, în perspectiva includerii unor segmente tot mai largi ale societății în procesul de pregătire a reunificării celor două state românești.

IMG_7521Cei prezenți la a patra ședință, din februarie încoace, a Consiliului Unirii, au IMG_7522menționat, cu îngrijorare, că, de săptămâna viitoare, rămân doar două pentru organizare, ceea ce devine tot mai puțin timp. Partidele își exprimă deschiderea pentru dialog și cooperare, doar că se va încercă a se identifica și cu cine trebuie discutat pentru modul de gestionare și administrare a acțiunilor comune ale unioniștilor din 27 martie, duminica, 2016.

Mai multe entități asociative și politice au depus declarații prealabile privind acțiuni unioniste pe 27 martie, de aceea, rămâne o discuție la obiect, pe marginea unui scenariu bine elaborat, în jurul căruia să se ia decizii cu asumare de responsabilitate – fie că e vorba de Palatul Național, PMAN, Scuarul Operei Naționale sau de un Marș unionist…

S-a lansat îndemnul să se meargă ferm și solidar spre obiectivul național, iar partidele unioniste să delegheze un grup care să discute cu grupul ce organizează o adunare mare la Palatul National, pentru a se încerca o acțiune comună, deoarece e nevoie de o certitudine pentru 27 martie, cu manifestări publice care să adune, nu să dezbine. Să vadă forțe politice filoruse că noi suntem acasă, că noi suntem mulți.

S-a decis formarea grupului din membri și potențiali membri ai Consiliului Unirii – Anatolie Revenco (PNL), Mihai Severovan (PNL), Andrei Apostol (PNL), Anatolie Petrencu (Asociația Istoricilor din Republica Moldova), Valeriu Saharneanu (PLR), Dumitru Osipov (Asociația ”ProBasarabia și Bucovina”), Dan Nicu (”Partidul politic ”Dreapta”), Constantin Lazăr (Asociația cetățenilor români din Basarabia)

Toți au invocat necesitatea să se demonstreze, pe 27 martie, că unioniștii sunt uniți, să se acționeze astfel încât să se vadă câte forțe unioniste sunt, iar acțiunile lor să nu se suprapună, Consiliului Unirii fiind structura firească pentru pregătirea și înfăptuirea Unirii.

Aproape toți vorbitorii au menționat că ziua de 27 martie este Ziua unei mari așteptări, că trebuie procedat astfel încât să nu se greșească, mai ales că partidele au filiale ce pot aduna și aduce în acea zi la Chișinău sute de persoane, doar că și documentele ce vor fi adoptate să fie de o importanță majoră și decisivă pentru destinul românilor.

SP al CU

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *