De ce Min.Justiției ar face o favoare PPDA ori Nu cumva finalitatea PCDA este împiedicarea Reunirii cu România?

12308262_848617205251049_3527687976492507730_n12345642_847188355393934_750805126710991249_nAșa cum se întâmpla din 2008-2009 încoace, când spuneam că Partidul Liberal-Democrat este o struțo-cămilă politică, pusă la cale de ortacii lui Lucinschi (cel care m-a chemat în judecată!) și eram aproape că linșată pentru aceasta, inclusiv de cei care azi fac una cu pământul PLDM, încerc să fac și astăzi același lucru. Adică spun despre cei ce se pretind un partid politic DA și despre amicii rămași, cică, în dimensiunea civică faptul că la mijloc este un alt scop decât cel declarat. Și peste un timp asta se va vedea, așa cum s-a văzut în cazul falșilor proeuropeniș pe care și cei din PCDA i-au votat – PLDM, PD, PL.

Precizez, din capul locului, – nu am vorbit niciodată și nicăieri despre cine stă în spatele lor, așa cum au zis alții. Eu repet, doar, că ei sunt de inspirație lucinschistă, având în vedere toată gașca ce l-a înconjurat pe un Președinte (Snegur) sau altul (Lucinschi) ori pe chiar ambii, regăsiți, ulterior, în PLDM, cu toși copiii lor, în jurul lui Filat.

Spun și un lucru pe care nu l-a scris încă. S-ar putea ca unii animatori ai Platformei DA  să fie doar folosiți pentru dorita credibilitate, pentru că, dacă ne uităm bine, unii au și părăsit acea scenă. Nu voi da nume.  Adică unii nu știu pe cine, de fapt, servesc, nu știu care sunt scopurile adevărate pentru care sunt folosiți. Ei sunt îmbătați de vedetism, la vederea mulțimii disperate și manipulate.

Spun asta indiferent de reacția celor care vor citi. Dar ar fi bine ca toți din acest grup care nu se mai schimbă la microfon, cu excepția celor care au abandonat cursa, să își pună, încă o dată, întrebarea aceasta – dacă sunt siguri că nu fac jocul altcuiva, iar pentru aceasta să se gândească la oamenii care s-au trezit prea târziu că au fost înșelați, să vorbim chiar de foștii pepecediști și liderul lor, care, acum, aproape cu toții, se regăsesc lângă PCDA,lângă Dodon and K.

Am scris acum un an despre lipsa de finalitate în cazul manifestărilor Platformei DA. Pentru că finalitatea poate fi doar una – Reunirea cu România. Dar nu este, să vedem spre sfârșitul articolului de ce și ce e la mijloc.

Nu există nicio îndoială că cei de la guvernare nu sunt de respectat și de crezut. Dar cum spun deja tot mai mulți analiști, chiar dacă l-au servit din gros pe Filat, nu se știe dacă cei care vor să vină în locul acestora nu urmăresc alte scopuri decât cele vocalizate. Și dacă vor să vină, trebuie să fie mai buni. Dar este oare așa?

Minjust1Minjust2 minjust3

Și Minjust4aici sunt două lucruri. Cum poate cere abuziv Ministerului Justiției o persoană, cu studii juridice, care este și avocat, să-i înregistreze deciziile unui pretins congres al unei entități care se consideră partid (condus de o persoană de un orgoliu extraordinar de bolnav), persoană care vrea să își asume destinul populației, dacă această persoană nu dorește și nu e în stare să respecte Legea cu privire la partide și să pregătească un for suprem al unui partid politic având în vedere toate prevederile legii? Să creadă cineva că dacă a folosit o televiziune pentru manipularea în scop politic a dezamăgirii și nevoilor oamenilor ca să se propulseze în politică, are dreptul să ceară Ministerului Justiției să îi facă o favoare și să facă abstracție de lege?

De ce să pui în PMAN la vot decizia de a fi înregistrate deciziile unui pretins congres al unui partid, să spui că acolo nu e ceva în regulă cu o taxă, încă și plătită, când Răspunsul Ministerului Justiției arată foarte clar neajunsuri fundamentale în pregătirea acelui pretins congres care, de fapt, a fost o adunare de niște membri sau simpatizanți…

Nu aș fi scris acest articol și nu atingeam acest prim-aspect (că mai am unul), dacă nu aș ști prin ce am trecut noi, PNL, în acești ani cu pretinsele guvernări europene, care ne-au pus piedici nejustificate la înregistrarea deciziilor congreselor PNL, mai ales în condițiile când noi am respectat buchia legii, fapt confirmat nu doar de toate deciziile instanțelor naționale ale justiției favorabile nouă, în baza precedentelor CEDO?

DE CE UN JURIST POATE PRETINDE SĂ I SE ÎNREGISTREZE ILEGAL NIȘTE PRETENȚII DE DECIZII ALE UNUI CONGRES NEȚINUT CONFORM LEGII, CÂND ALȚII AU RESPECTAT ȘI ÎNCĂ ȘI-AU APĂRAT DREPTATEA ÎN JUDECATĂ? OARE SĂ SE CONSIDERE CĂ DACĂ SE STRIGĂ ÎN STRADĂ ȘI SE ADUNĂ LUMEA DISPERATĂ CU TEMBELIZORUL ATUNCI MINISTERUL JUSTIȚIEI TREBUIE SĂ FACĂ FAVOARE UNUI PARTID, CÂND ALTORA LI SE CERE SĂ RESPECTE BUCHIA LEGII? NOI VOM PUBLICA MAI JOS RĂSPUNSUL MINISTERULUI JUSTIȚIEI PE CARE L-AM PRIMIT DE LA GENERALUL UNIONIST ION COSTAȘ ȘI PE CARE L-AM CITITI CU MARE INTERES, RĂMÂNÂND REVOLTATĂ SĂ AUD CE SPUNE ANDREI NĂSTASE ȘI CE SCRIE ÎN RĂSPUNSUL MJ!

Noi, PNL, an ajuns până la Curtea Constituțională, unde un fost ministru al justiției, verde după ce a fost roșu, aproape că a cerut motive pentru interzicerea PNL, pentru că a inclus la Congresul al III-lea obiectivul Unirii în Program și Statut.

Vreau să se înțeleagă foarte clar că nu pot, într-adevăr, să fie înregistrate deciziile unui doar pretins congres și eu mă chiar miram, văzând viteza adunării oamenilor la acea adunare, care numai congres nu a fost, când nu a fost stabilită norma de reprezentare, nu au fost prezentate procesele-verbale ale organizațiilor teritoriale care desemnează delegații la congres, plus alte neajunsuri, astea două fiind fundamentale pentru a se edifica Ministerul Justiției asupra legitimității și reprezentativității congresului unui partid. După congresul PNL din 25 octombrie 2015 noi am pregătit foarte minuțios – la fel ca și înainte, la desemnarea delegaților – congresul, prezentând un proces-verbal în scris și al întregului congres, al cărui video îl și avem, ca să nu avem probleme cu respectarea întru totul a legii, după care încă ni s-a spus că am prezentat un proces-verbal al congresului prea detaliat, dar am fost atenți la sânge să fie totul supercorect. Așa că nu prea îmi închipui de ce alții vor să fie favorizați neprezentând elementar toate actele cerute… 

Și încă un aspect. Aici ar trebui scrise mai multe, dar nu lungesc articolul, deși am dorit să mă refer la ambele aspecte într-un singur material.

Spuneam mai sus de finalitatea protestelor Platformei DA. Am înțeles, pe 7 iunie, că această finalitate, pe care noi o vedem în Unirea cu România – ȘI AȘA VA FI, VĂ VEȚI CONVINGE! – a fost, pentru grupul animator al Platformei DA, propulsarea prin intermediul unui proiect politic la conducerea statului, având, adică, un capital politic adunat din toate protestele, la care oameni de la alte partide nu au prea vorbit.

Nu mai spun că acum Andrei Năstase amestecă lucrurile – pentru că dacă s-a vrut președinte de partid, trebuia să fie tratat de Platforma CIVICĂ DA la fel ca alți președinți de partid, nu să manipuleze, în mod intenționat, electoral votanții. Iar pentru asta, desigur, finalitatea celor de la PCDA+PPDA, care sunt doar o entitate, în fond, sunt alegerile anticipate. Aici eu nu voi adăuga altceva celor spuse foarte bine de Nicolae Negru. Însă cei de la DA-uri nu au cumva și o altă finalitate? Citiți și alineatele următoare…

NOI, UNIONIȘTII, VEDEM FINALITATEA NUMAI ÎN UNIRE ȘI EA SE VA PRODUCE. AVEM informații care denotă că deja cancelariile occidentale au conștientizat și au acceptat să se lucreze intens pentru pregătirea reunificării celor două state românești.

Sunt absolut sigură că cei care nu doresc acest lucru, dar au informații și cunosc faptul, lucrează intens să împiedice Reunirea R.Moldova cu România. Spunea Ilie Bratu și noi considerăm la fel – judecând și după tratamentul aplicat de DA unioniștilor – că atât Blocul Leancă, în alegerile locale, cât și PCDA sunt proiecte antiunioniste și sunt o diversiune contra avansării spre Reîntregirea cu Țara noastră, România.

OARE NU CUMVA – DINCOLO DE INTERESELE GRUPURILOR OLIGARHICE – FINALITATEA PCDA+PPDA (pricepem de ce esență era partidul lui Nicolae Chirtoacă…) este, de fapt, împiedicarea Reunirii Basarabiei cu România? Care să fie realizată prin propulsarea Dodon-iștilor antiromâni și antiunioniști la putere?

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

35 Comments

Add a Comment
 1. Oare chiar credeși că acea domniță -Maia Sandu-
  care a mărșăluit zilele trecute în aceeași coloană altă-mafiotă
  cu teroriștii Dodon, Usatyi, Nastașenka, Iuda Roșca, Anatol Plugaru, etc.
  oare chiar Maia Sandu este ea curată și nepătată ?
  Vă mai aduceți aminte cine a adus-o din America
  și pus-o Mare Ministră la Educație ?
  DA, pușcariașul Filat !

  Deci, ce dorește Maiecika Sandu diversionista fals populară ?
  DA, devierea noastră de la Calea Victoriei spre Normalitate-
  Re-Unirea noastră cu România !
  ———————————————————-

 2. Maia sandu ma uit si pe retelele de socializare si pe radio europa libera( Unde audienta e zero in Moldova)

  nu are priza la public si nici succes. Pentru ca foloseste consilieri de campanie americani, care habar nu au cum sa vb pe limba moldovenilor ca sa-i cucereasca.

  Nu poti veni cu banii ambasadei americane, si cu imaginea lor sa ai succes in Moldova de azi, satula, revoltata, si la capatul puterilor finanaciare.

  Fratii TOPA, miliardarii, sunt apreciati de Occident , ei detin si compania aeriana AIR MOLDOVA ( O companie onorabila si de succes)

  nu cred eu ca acestia vor fi saraci in Moldova care va intra in Europa nu peste multi ani.

  Sarac si uitat de lume va fi Vlad Filat. Acest Victor Ciorbea modern.

  Americanii au audienta si succes de maxim 2 procente din toata populatia Moldovei de azi!!

  Rusii si KGB-ul au un scor imens, de peste 60 procente azi, de aceea Dodon KGB ar castiga anticipatele fara discutie.

  Iar Uniunea Europeana ar avea un scor de vreo 20, 30 procente maxim. ….. de aceea ar trebui sa apara un nou partid, insa cu MAIA SANDU o sa aiba succes zero.

  Moldova inca nu e pregatita sa aiba o femeie de succes in politica din cauza mentalitatilor! De aceea Maia Sandu va avea succes zero…..

  Moldova are nevoie de politicieni mai tineri, care sa faca EURO REGIUNI in Cahul, autonomie europeana ROMANEASCA in Cahul, descentralizare si banii europeni direct in Cahul fara a trece la coruptia centralizata sovietic pe raioane la Chisinau!

  Moldova are nevoie de banii si fondurile europene si atat. Asta inseamna GRABIREA semnarii acordului de PRE-ADERARE la UE, insa Europa o blocheaza pentru ca Guvernul nu a respectat Acordul de asociere, sa-si duca la fier vechi anumite industrii si fabrici.

 3. Doamna, piedici in toate a pus partidul Des-franarii, Mancurtismului a lu’bossu, sleahta care reprezinta raul radical si renasterea defunctului PCUS. De ce va umiliti, de ce va discreditati cu pupaturi de mana criminala? Ritos lucru. Invidia, amarul, ura, ranchiuna si veninul va sugruma. Pe bune, sunteti intr-atat de fripturista, de angajata, de incapastrata de acest regim Mafiot, intr-atat de insurubata la masina de fabricat minciuni si experimente genocidare, incat nici nu mai simtiti cum va transformati intr-o Hydra bicefala muscala.

 4. ca sa aveti succes trebuie sa abordati temele actuale nu cele ale trecutului.

  Vorbiti prea mult in postari despre voronin si procesele dvs la CEDO si altele, pe care nu prea ii intereseaza pe oameni.

  Oamenii pot fi racordati la realitati si cuceriti daca veniti si ii mobilizati.

  De exemplu de ce nu formati cu Sergiu Lascu, tanarul membru PNL la dvs, o patrula civila asa cum face Bogdan Diaconu in Romania?

  El face patrule civile pe strada pentru a apara pensionarii de interlopii care le fura casele, de mafia tiganeasca din pietele marilor orase, de mafia imobiliara de la Nadas Arad.

  De ce in Moldova nu veniti cu asemenea propuneri si actiuni? Veti avea succes garantat. Nu ii starniti pe oameni, nu ii mobilizati cu asemenea postari.

  Pare lupta dvs personala cu X si Y, pe care nimeni nu o intereseaza.

  Aveti un partid in spate cu care nu stiti ce sa faceti, decat comemorari la monumente si depuneri de coroane. Asta pot face si ONG-urile.

  In Moldova trebuie patrule civile care sa apere pensionarii de raketzii KGB-isti, patronii de magazine de acesti raketi criminali,

  dispar fetele si studentele in padure rapite de racheti cum a fost studenta aia de la Farmacie.

  De ce nu-i mobilizati pe tinerii astia cu Sergiu Lascu?

 5. Виталий Портников, 22.01.2016

  Происходящее в эти дни в Молдове одни называют римейком украинского Майдана: возмущенные граждане против олигарха и нечистоплотных политиков, которые пытаются узурпировать власть и не допустить досрочных выборов. А многие – пародией на украинский Майдан, сотворенной с помощью российских спецслужб. Неслучайно из трех оппозиционных лидеров, которые находятся сейчас во главе протестов, двое – глава социалистов Игорь Додон и руководитель „Нашей партии” Ренато Усатый – в буквальном смысле не вылезают из Москвы.

  Но это не римейк и не пародия. Это то, что бывает, когда после Майдана вместо реформ наступает олигархическое засилье и политическая безответственность. Ведь на самом деле Майдан в Молдове уже был – еще в 2009 году, когда массовые выступления граждан помешали местным коммунистам удержать власть. После этих протестов был сформирован „Альянс за европейскую интеграцию”, правительство которого смогло добиться соглашения об ассоциации Молдовы с Европейским Союзом и безвизового режима для граждан республики. Но при этом Молдова оставалась все такой же бедной, коррумпированной, олигархизированной страной, в которой обычный человек не видел для себя никакой перспективы. А „необычные люди” – лидеры демократических партий, провозглашавших в качестве приоритета европейскую интеграцию, – все эти годы грызлись между собой и делили деньги. Когда закончились свои – стали делить кредитные.

  Из этой схватки за ресурсы победителем вышел бывший вице-спикер Влад Плахотнюк, не без участия которого другой претендент на власть в Молдове – бывший премьер Влад Филат – отправился в следственный изолятор. Но если восемь лет подряд политика в Молдове определялась противостоянием двух Владов, то теперь она свелась к противостоянию Плахотнюка и всех остальных. Для того чтобы сформировать парламентское большинство, Плахотнюку пришлось расколоть сразу две фракции парламента, которые были больше его собственной, – коммунистов экс-президента Воронина и либерал-демократов экс-премьера Филата. Конечно же, это никакая не политика, а очевидное политиканство. И странно было бы думать, что люди всего этого не видят. Видят, конечно. И понимают, что за это большинство они не голосовали.

  Запад скрепя сердце согласился с формированием столь странного большинства. Молдова уже несколько месяцев без правительства, без кредитов, без какой-либо четкой перспективы развития. По сути целая европейская страна превратилась в лодку без руля и ветрил, и ее партнерам хочется, чтобы хотя бы кто-то взял на себя ответственность за ее будущее. Но почему политические оппоненты Плахотнюка должны соглашаться с таким сценарием развития событий – когда они понимают всю степень национального отвращения к происходящему?

  Конечно, эти оппоненты тоже проходимцы. Когда они рассказывают своим потенциальным избирателям о перспективах дружбы с Россией и необходимости отказаться от ассоциации с Европой, они врут – хотя бы потому, что Россия в ее нынешнем состоянии Приднестровью помочь не в состоянии, не то что Молдове. Но кто сделал этих проходимцев популярными? Кто дал шанс прошлому возвратиться? Разве не Плахотнюк с Филатом? Разве не весь безответственный молдавский политический класс, который говорит о Европе, а ворует как в Евразии?

  Именно поэтому это „послемайдан”. И он будет происходить в каждой стране, где победа над прошлым не означает готовности работать на будущее. Украина к такому послемайдану движется семимильными шагами. Амбиции в партиях правящей коалиции, скрытое непонимание между президентом и премьером и их сторонниками, обнищание населения, растущая популярность безответственных популистов, рассказывающих согражданам небылицы о возможностях страны и обещающих „всех посадить”, дезориентация общества, активная работа никуда не девшихся „доброжелателей Путина” – все это так похоже на Молдову, что просто диву даешься.

  И не нужно говорить, что Украину спасут соглашение об ассоциации, безвизовый режим и замирение с оккупированными Россией территориями. У Молдовы все это было – соглашение, безвизовый режим, замирение. Не спасло.

  Спасение – оно в настоящих переменах. В облегчении условий для бизнеса, в готовности к тяжелому труду, в налоговой системе, которая заставит платить каждого, но не убьет любое начинание, в демонополизации, в исчезновении олигархов вместе с контролируемыми ими телеканалами. В отказе политиков от использования своего положения как бизнес-ресурса и в отказе граждан от поиска простых ответов на сложные вопросы.
  Иначе – послемайдан.

 6. @Puscasu Vlad:
  1) Maia Sandu nu are priza din alte motive. Din pacate la noi au succes „Filatii”, „Usatii”, etc. (ca imagine). Dna Sandu in principiu nu are cum sa fie de succes in politica moldoveneasca actuala. Oamenii care sunt in tara sunt de o alta calitate decat am dori noi.

  2) Moldova nu va intra in Europa in urmatorii cel putin 20 de ani. Cine nu observa ca RM e un stat esuat si fara viitor cat de cat prosper, e problema lor. Fara a face mari analize, priviti in jur care e structura sociala, calitatea populatiei, nivelul de cultura, etc. si incotro merg acesti indicatori.

  3) Rusii si KGB-ul au un scor garantat relativ mic, max 25%. Ma refer la oamenii care au aceasta optiune aleasa constient. Problema e ca exista o masa larga de cetateni (probabil 40+%) care pot fi capturati foarte simplu (biserici, secte, partide, clarvazatoare, canale TV rusesti, KGB, etc). Pana a alege Voronin calea europeana, % proeurpoenilor era de ~31-32%; dupa ce „tatuca natiunii” a zis ca mergem spre Europa, proeurpoeni se declarau deja 53-54%, si asta fara a implementa ceva real pro-european.

  4) Crede-ma ca nu se pune problema femeie sau barbat. In foarte multe sate si raioane sunt femei in conducere (primari, viceprimari, etc.). Chiar si seful asociatiei primarilor (nu stiu exact denumirea, insa e o asociatie a tuturor conducatorilor de administratie publica locala) e o femeie. Si in zona rurala e o atitudine mult mai patriarhala, din cate se cunoaste, insa oricum femeile au succes daca fac cu adevarat lucruri bune pentru comunitati. Au taranii o intelepciune inconstienta care le spune ca o femeie e un administrator/primar mai bun.

  5) Moldova nu are nevoie de politicieni tineri. Mai exact, acestia n-au sanse si n-au experienta. Avem nevoie de oameni integri cu experienta (35-50 ani). Evident ca se admit si exceptii.

  6) „patrule civile care sa apere pensionarii de raketzii KGB-isti” – sunteti din Romania? Se pare ca nu aveti idee ce inseamna Republica Moldova si realitatile ei daca veniti cu astfel de propuneri.

  7) Daca inca nu ati inteles, partidul dnei Pavlicenco (mai exact, insasti dna Pavlicenco) este una din doua: sau e o structura diversionista ce compromite constient o buna parte din ceea ce inseamna Unire sau e o secta politica cu o naivitate nedigerabila. La alegeri nu acumuleaza voturi nici cat numarul de membri inregistrati, insa unionistii sunt oameni bine scoliti in mare parte, adica stiu/simt ei ca acest PNL nu e ceea ce reprezinta ideea Unirii. Propun sa nu va mirati de ce sunt abordate asa teme ca dosarele la CEDO vs. Voronin.

 7. Dna Pavlicenco, o intrebare: de ce Dvs si PNL-ul din RM sunteti un 0 absolut de partea cealalta a Prutului? (urmaresc presa si canalele romanesti; niciun expert, niciun reprezentant al PNL-ului din Romania, niciun moderator, nimeni nu aminteste si nici nu face vreo aluzie la existenta partidului Dvs care optati pentru Unire)

  Iar astfel de manipulari „AVEM informații care denotă că deja cancelariile occidentale au conștientizat și au acceptat să se lucreze intens pentru pregătirea reunificării celor două state românești.” ar fi bine sa le evitati, ca va discreditati si mai mult. Unionistii sunt oameni scoliti si informati (in mare parte), stiu ei foarte bine care e atitudinea vestului fata de aceasta problema, ca sa nu mai amintesc de insasi atitudinea statului roman si a establishment-ului de acolo.

 8. http://www.ziarulnational.md/petru-bogatu-pidosnica-treime/

  Pidosnica treime, de Petru Bogatu

  Prezentul continuu

  Aparent, protestele anti-Plahotniuc, după cum le-a definit primarul de Drochia în alocuţiunea sa rostită în faţa mulţimii, s-au extins şi au căpătat forţă. Printre oratori au apărut personalităţi de marcă nemaiîntâlnite anterior la atare manifestaţii. Mă întreb însă câţi dintre cei care l-au ascultat pe istoricul Anatol Ţăranu sau politologul Arcadie Barbăroşie au înţeles discursul lor?

  Un tablou dizgraţios

  Duminică, nişte pretinşi protestatari şi patrioţi ai Moldovei care nu puteau lega româneşte nici două cuvinte s-au manifestat ca nişte brute intolerante. Ei i-au agresat pe unioniştii care, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor din 1859, depuneau flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

  Veţi spune că este un caz izolat. Poate că, de bună seamă, e numai un accident, dar unul simptomatic, totuşi, întrucât pare să dea în vileag deturnarea protestelor de către grupările proruse aflate în solda Kremlinului.

  Apariţiile ostentative ale liderului Platformei DA, Andrei Năstase, la braţul lui Renato Usatîi şi Igor Dodon arată ca dracul. Această treime pidosnică creează un tablou sinistru, mai dizgraţios chiar decât cel de-al doilea paşaport rusesc al lui Vladimir Plahotniuc.

  Contopirea Platformei DA cu Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor nu-i decât o manevră de învăluire. Avem de a face de fapt cu o acoperire civică şi democratică pentru o acţiune rusească şi antiromânească de destabilizare a Republicii Moldova.

  O coabitare contra naturii

  A coabita cu un interlop filorus şi cu favoritul lui Putin la Chişinău chiar şi împotriva oligarhului Plahotniuc e ca şi cum te-ai alătura Statului Islamic pentru a-l da jos pe Bashar al-Assad. Urmările nefaste ale acestei combinaţii contra naturii se vor vedea în săptămânile următoare.

  Orice cooperare cu formaţiunile controlate sau instigate de Moscova e ca un coktail toxic. Liderii PDA care cochetează astăzi cu Dodon şi Renato Usatîi, cu voie sau fără voie, fac jocul Moscovei.

  Mai rămâne doar ca Iu. Roşca să urce la tribună. De altfel, dughinistul cu un plămân rusesc ar fi fost văzut şi el duminică în mijlocul protestatarilor.
  Unii dintre proeuropenii care au luat cuvântul duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale mai că nu se topeau de fericire, împărţind lacrimi de bucurie cu slugile lui Putin din preajmă şi afirmând cum că cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de originile etnice, limba vorbită şi viziunile politice, în sfârşit, s-au unit pentru a combate corupţia şi a dărâma sistemul oligarhic. Fals.

  Nu poţi prepara mâncare sau face curat pe masă cu mâinile murdare. Nu te duci la biserică să te mărturiseşti cu piatra în sân.

  Avatarii Kremlinului

  Erijarea lui Renato Usatîi şi Igor Dodon în luptători cu oligarhia şi corupţia este cea mai cruntă farsă a acestui început de an. Ei se folosesc de Platforma DA ca de un avatar proeuropean pentru a-şi ascunde îndărătul unor sloganuri nobile adevăratele lor scopuri mârşave.

  Deloc întâmplător, în ultimele zile acţiunile antiguvernamentale s-au radicalizat la modul nepermis, liderii ei etalând nişte revendicării nu numai nerealiste, ci şi contraproductive. Să luăm cererea ultimativă de a convoca alegeri anticipate.

  Dacă rămânem pe terenul constituţional şi respectăm legislaţia, un nou scrutin astăzi nu este fezabil, întrucât Parlamentul Republicii Moldova nu se poate autodizolva. Şi nici preşedintele republicii nu are atribuţii să facă asta decât în anumite condiţii speciale care deocamdată nu sunt întrunite.

  Ca să nu mai spun că degringolada economică şi socială care a cuprins al doilea stat românesc l-ar trimite într-o comă profundă în cazul intrării lui în plină iarnă într-o campanie electorală. Tocmai de aceea aliaţii occidentali ai Chişinăului pregătesc un ajutor umanitar, de parcă Republica Moldova ar fi lovită de o calamitate naturală.

  Mulţumesc, niet!

  Ridică întrebări şi afirmaţiile liderilor Platformei DA care, la unison cu noii lor parteneri proruşi, susţin cum că pe ei nu-i interesează geopolitica şi vectorii de politică externă, deoarece scopul lor este mai îngust, ei luptând acum exclusiv cu furtişagurile şi corupţia la nivel înalt. Nici nu ştii ce-i la mijloc mai mult în acest caz: inconştienţă, nesăbuinţă sau ipocrizie.
  Păi, cine să salubrizeze acest stat, stimată Platformă DA? Renato Usatîi cu modelul său Lukaşenko de guvernare pe care nu ascunde că-l adoră? Sau Igor Dodon cu verticala putinistă a puterii? Mulţumesc, niet!

  Să fiu bine înţeles. Actuala clasă politică s-a discreditat de la stânga la dreapta şi trebuie să plece in corpore, iar nemulţumirile oamenilor sunt legitime. Atâta doar că protestele lor sunt confiscate tot de nişte parveniţi şi cleptomani care profită de situaţie pentru a obliga societatea să sară din lacul lui Tanda în puţul lui Manda.

 9. http://ziarulnational.md/nicolae-negru-oligarhia-contra-oligarhiei-sau-noua-clasa-politica-dodon-si-usatii/

  Nicolae NegruOligarhia contra oligarhiei sau „noua clasă politică”, Dodon și Usatîi

  Semne diacritice

  Noul guvern avea să lucreze în liniște și calm, dacă Plahotniuc n-ar fi fost obsedat de ocuparea funcției de prim-ministru. Că o fi nebun, cum a zis ex-premierul Sturza, că o fi disperat să se legitimeze, să-și spele imaginea, cum a spus colegul nostru Petru Bogatu, nu contează. Contează că nu e o decizie bună nici pentru Republica Moldova, nici pentru el personal, căci s-a expus în mod excesiv, a atras asupra sa toate privirile, toate reflectoarele și i-a înfuriat pe cetățenii supărați și revoltați de furtul miliardului.

  Ce mai, nu e o mișcare inteligentă, capacitățile sale intelectuale au fost supraapreciate, lucrul acesta s-a văzut și după Pădurea Domnească și, mai cu seamă, după furtul miliardului. În loc să manifeste discreție, să încerce să tempereze spiritele, pedepsindu-i pe vinovați, el i-a protejat în modul cel mai sfidător, mai arogant. O fi fiind el strateg, dar numai în afaceri obscure, ilegale sau la limita legalității.

  Un premier neutru, neafiliat politic, cum este Ion Sturza, putea să readucă societatea în stare de echilibru, dar Plahotniuc nu a fost capabil să se stăpânească, să-și înfrâneze reflexele napoleonice. Acum se adeverește că „turbulențele”, instabilitatea, demolarea a două guverne, prin care a trecut Republica Moldova după alegerile din 30 noiembrie 2014, sunt „opera” sa. Călcând peste voința alegătorilor, el crea astfel o nouă „realitate”, care să avantajeze PD și să-l propulseze în vârful piramidei administrative.

  Pe de altă parte, ura legitimă, lupta nobilă împotriva „regimului criminal” nu ar trebui să ne întunece rațiunea, discernământul, calculul elementar, ca să nu ajungem „idioții utili” ai unor forțe obscure, nu mai puțin oligarhice, decât cea de care dorim să scăpăm. Înfrățirea liderilor platformei DA cu liderii PSRM și „Partidului Nostru” pare a fi un pas irațional și iresponsabil, nu mai puțin riscant pentru Republica Moldova, decât al lui Plahotniuc.

  Dincolo de preferințele lor geopolitice, aceste formațiuni sunt și ele „produse” de natură oligarhică. Aceasta în cel mai bun caz. Ele ar putea fi și „lucrături” ale serviciului secret al Rusiei, FSB. Știe cumva cineva de unde vin banii, în sume uriașe, cheltuiți „generos” de Dodon și Usatîi? Se cunoaște cine finanțează partidele de la guvernare, dar cine poate spune același lucru despre PSRM și „Partidul Nostru”? Simplul fapt că se află în opoziție îi face cumva pe liderii acestora mai „curați”? Sunt ei politicienii care ne lipsesc, „noua clasă politică”?

  Este cumva exclusă posibilitatea ca Dodon și Usatîi să ia bani de la Plahotniuc? Iar dacă iau bani de la oligarhii ruși sau FSB e mai bine? Mă miră că unele persoane care se prezintă ca exponenți ai principiilor democratice, ai transparenței și integrității politicienilor au ținut discursuri și au găsit de cuviință să mărșăluiască alături de niște politicieni care nu își ascund simpatiile față de „valorile” kaghebiste ale regimului lui Putin, care reprezintă deschis interesele Rusiei în Republica Moldova. Ei reprezintă generația salvatoare, altruistă și integră, de care are nevoie cu adevărat Republica Moldova? Dacă e așa, de ce nu l-am adăuga aici și pe Ilan Șor? Sondajele arată că da, ei sunt pe valul popularității, Maia Sandu și ceilalți îi urmează la mare distanță. Ea și Andrei Năstase pot veni doar la „pachet” cu Dodon și Usatîi.

  Din 24 ianuarie putem vorbi despre „oligarhizarea”, despre compromiterea platformei DA. Să lupți împotriva oligarhiei cu ajutorul unor oligarhi sau fesebiști este culmea prostiei, dacă nu a cinismului. Se știe, din „pactul cu diavolul” câștigă întotdeauna diavolul. Să nu ne ascundem după deget, platforma DA aduna la mitingurile sale tot mai puțină lume (sâmbăta trecută la apelul DA au venit doar câteva mii de oameni, mai puțini decât a strâns PSRM și „PN”, fiecare în parte) și alianța cu Dodon și Usatîi ar fi pentru Andrei Năstase și colegii săi o ieșire din situație, evitarea unui eșec de imagine. După reacția la discursurile vorbitorilor de duminică, s-a văzut că Dodon și Usatîi aveau mult mai mulți simpatizanți printre protestatari, decât Andrei Năstase.

  Se poate astfel deduce că cetățenii proeuropeni au fost mai sensibili la reacția Washingtonului, Bucureștiului și Bruxellesului la instalarea Guvernului Pavel Filip, decât liderii DA și unii comentatori, care, probabil, se consideră mai informați decât CIA sau SIE. De ce ar crede ei că, dispuși să acorde ajutor umanitar și asistență financiară generoasă pentru Republica Moldova, americanii și europenii nu ar avea nevoie de anumite garanții că banii lor nu vor nimeri în buzunarele altor oligarhi sau agenți ai FSB? Alianța monstruoasă dintre DA, PSRM și PN nu aduce nimic bun pentru Republica Moldova. Înlocuirea lui Plahotniuc cu reprezentanții unor oligarhi ruși sau ai FSB nu este o mișcare înainte, ci spre Rusia sau, în cel mai bun caz, spre nicăieri.

  Fiindcă veni vorba, cum se întâmplă că Moscova află despre planurile organizatorilor protestelor înainte de a le afla cetățenii Republicii Moldova? Plahotniuc este o nenorocire pentru Republica Moldova, dar nu Usatîi și Dodon (care în calitate de ministru al Economiei a contribuit la îmbogățirea lui Plahotniuc, oferindu-i, la un preț de nimic, hotelul „Codru”) sunt salvatorii ei. E cel puțin jenant că platforma DA a transmis steagul luptei cu regimul oligarhic unui personaj dubios, care face risipă de bani din surse necunoscute, care se comportă ca un interlop (îi amenința duminică pe reprezentanții guvernării că îi va pedepsi cum îi poftește inima).
  Ridică semene de întrebare și înverșunarea cu care se insistă asupra alegerilor anticipate (catastrofale pentru economia și finanțele publice în condițiile de azi) și nu asupra reformelor din justiție, asupra asigurării independenței Procuraturii Generale, CNA, CNI etc.? Nu cumva scopul adevărat al „aliaților” e preluarea actualului sistem așa cum este el? Platforma ar putea găsi o aplicare mult mai eficientă energiei sale, decât alegerile anticipate imediate: să-și conjuge eforturile cu UE întru reformarea Republicii Moldova după modelul european. Iar guvernarea trebuie să vină cât mai repede cu un plan de acțiuni care să demonstreze că etapa simulărilor, a imitării reformelor a trecut. Că nu se mai află în buzunarul lui Plahotniuc.

 10. Mare disperarea acestor statalisti falimentari imprastiati in tot felul de partide si partidute aflate la putere si in opozitie … cum nu au a prezenta poporului realizari vizibile adevarate au pus de un scandal generalizat in tara. in fapt nimic nu ii desparte radical… fara realizari si fara proiecte de viitor viabile statalistii ofera multimii saracite de gura-casca un spectacol sinistru si jalnic totodata. din pacate pentru ei s-a ajuns la ceasul scadentei …

 11. Vitalia Pavlicenco

  Pt Vlad Puscasu

  Dar de ce nu propuneti sa faca o Garda populara lui Ghimpu, pe care il admirati si care are ceva bani sa le faca uniforme etc. Noi, PNL, nu avem bani, dar idei avem. Lascu are deciziile sale, cu organizatia civica in care activeaza, dar, politic, este membru al PNL.

 12. Republica Moldova
  PARLAMENTUL
  LEGE Nr. 1101
  din 06.02.1997

  cu privire la gărzile populare

  Publicat : 10.04.1997 în Monitorul Oficial Nr. 22-23 art Nr : 232

  Parlamentul adoptă prezenta lege.

  Prezenta lege reglementează modul de participare a cetăţenilor la menţinerea ordinii publice şi la prevenirea infracţiunilor şi contravenţiilor prin organizarea gărzilor populare.

  Capitolul I

  DISPOZIŢII GENERALE

  Articolul 1. Sarcinile de bază ale gărzilor populare

  Sarcinile de bază ale gărzilor populare sînt: asigurarea securităţii şi apărarea intereselor legitime ale cetăţenilor, susţinerea pe toate căile a organelor de drept în acţiunile de menţinere a ordinii publice, de prevenire şi reprimare a infracţiunilor şi contravenţiilor.

  Articolul 2. Legislaţia privind activitatea gărzilor populare

  (1) Legislaţia privind activitatea gărzilor populare se bazează pe Constituţie şi se compune din prezenta lege, precum şi din alte acte normative adoptate în corespundere cu ea.

  (2) Raporturile de muncă şi de altă natură care decurg din desfăşurarea activităţii gărzilor populare şi care nu sînt specificate în prezenta lege se reglementează conform legislaţiei respective.

  Capitolul II

  ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII GĂRZILOR POPULARE

  Articolul 3. Crearea gărzilor populare

  (1) Gărzile populare se creează la întreprinderi, în instituţii, organizaţii, precum şi la locul de trai al cetăţenilor, în conformitate cu decizia autorităţilor administraţiei publice locale, care aprobă instituirea lor în cadrul adunării constituante a persoanelor care doresc să se înroleze în garda populară.

  (2) În rîndurile gărzilor populare pot fi înrolaţi, în baza cererilor personale depuse benevol, cetăţenii Republicii Moldova de la vîrsta de 18 ani care, din punctul de vedere al sănătăţii, al calităţilor profesionale şi morale, sînt capabili să îndeplinească sarcinile încredinţate.

  (3) Fiecare gardă populară este condusă de un comandant şi de locţiitorul acestuia, aleşi la adunarea generală a membrilor gărzii pe un termen de un an.

  (4) Administraţia unităţii fondatoare poate institui o funcţie de comandant salarizat al gărzii populare sau poate stabili pentru el sporuri la salariul funcţiei.

  (5) La întreprinderile, în instituţiile şi organizaţiile cu un număr mare de salariaţi, de studenţi sau elevi pot fi create gărzi populare ale filialelor, atelierelor, secţiilor, sectoarelor, facultăţilor etc., precum şi state majore pentru conducerea gărzilor în cauză.

  (6) Desfiinţarea sau reorganizarea gărzilor populare se face prin decizie a autorităţilor administraţiei publice locale.

  Articolul 4. Conducerea gărzilor populare

  (1) Conducerea generală a gărzilor populare o exercită autorităţile administraţiei publice locale.

  (2) Autorităţile administraţiei publice şi persoanele cu funcţii de răspundere susţin întru totul activitatea gărzilor populare, acordîndu-le un ajutor multilateral în consolidarea ordinii publice şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor.

  (3) Exercitînd în limitele competenţei lor conducerea gărzilor populare, autorităţile administraţiei publice locale organizează şi îndrumă activitatea acestora, întreprind măsurile cuvenite în vederea respectării legalităţii, corelării şi optimizării interacţiunii gărzilor populare cu autorităţile administraţiei publice abilitate să menţină ordinea de drept, iau în dezbatere comunicările referitoare la activitatea gărzilor şi rapoartele comandanţilor şi şefilor de state majore ale gărzilor, soluţionează chestiunile privind asigurarea lor tehnico-materială.

  (4) În scopul dirijării optime a acţiunilor gărzilor populare, autorităţile administraţiei publice locale pot crea un stat major al gărzilor populare instituite în teritoriul lor.

  (5) Autorităţile administraţiei publice locale atribuie funcţiile de conducere a statului major unuia dintre funcţionarii aparatului comitetului executiv raional, al primăriei oraşului sau municipiului.

  (6) Membrului gărzii populare care solicită scutirea de obligaţii i se retrage calitatea de membru.

  (7) Membrul gărzii populare care a comis un delict incompatibil cu aflarea în rîndurile gărzii sau care şi-a neglijat obligaţiile este exclus din garda populară.

  (8) Hotărîrea cu privire la excludere se adoptă la adunarea generală a membrilor gărzii populare sau în cadrul şedinţei statului major.

  (9) Persoana exclusă din garda populară restituie în mod obligatoriu legitimaţia şi insigna.

  Articolul 5. Sarcinile comandantului gărzii populare

  Conducerea operativă a activităţii gărzii populare o exercită comandantul acesteia, care:

  a) organizează interacţiunea cu organele de drept şi cu statele majore ale altor gărzi populare;

  b) planifică activitatea gărzii,dă instrucţiuni membrilor ei şi supraveghează activitatea lor, ţine evidenţa rezultatelor muncii gărzii şi a fiecărui membru al ei, pregăteşte materialele referitoare la organizarea şi activitatea gărzii în vederea examinării lor în cadrul adunării generale a membrilor gărzii;

  c) organizează studierea de către membrii gărzii a formelor şi metodelor de lucru, a legislaţiei în vigoare, ţine şedinţe de pregătire fizică a membrilor gărzii, generalizează şi propagă experienţa pozitivă;

  d) înaintează autorităţilor administraţiei publice şi organizaţiilor obşteşti propuneri în vederea eliminării cauzelor infracţiunilor şi contravenţiilor, a condiţiilor ce duc la comiterea acestora, în vederea creării condiţiilor necesare pentru activitatea gărzii populare;

  e) determină, de comun acord cu organele afacerilor interne şi pornind de la specificul situaţiei operative, numărul optim de membri ai gărzii ce urmează a fi antrenaţi zilnic în acţiunile de menţinere a ordinii publice şi de prevenire a infracţiunilor şi contravenţiilor;

  f) ţine documentaţia de evidenţă a activităţii gărzii;

  g) recomandă autorităţilor administraţiei publice locale şi unităţilor fondatoare respective să-i încurajeze pe membrii gărzii populare care au merite deosebite în combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor sau care îndeplinesc în mod exemplar sarcinile propuse;

  h) înmînează, în cadrul adunării generale, persoanelor care se înrolează în garda populară legitimaţia, insigna şi un îndreptar, în care se specifică obligaţiile de bază şi drepturile fiecărui membru al gărzii, precum şi cele mai importante dispoziţii legale privind menţinerea ordinii publice.

  Capitolul III

  SPECIALIZAREA SUBDIVIZIUNILOR GĂRZILOR POPULARE

  Articolul 6. Specializarea subdiviziunilor

  (1) Întru susţinerea organelor de drept în combaterea anumitor tipuri de infracţiuni şi contravenţii, în componenţa gărzilor populare pot fi create detaşamente sau grupuri specializate.

  (2) În caz de calamităţi, accidente în industrie, catastrofe, epidemii, epizootii, tulburări în masă care periclitează viaţa şi sănătatea cetăţenilor ori care sînt însoţite de pogromuri sau incendii, precum şi în cazul agravării situaţiei operative în legătură cu creşterea infracţiunilor, în componenţa gărzilor populare pot fi create detaşamente operative.

  (3) Membrii gărzilor populare incluşi în detaşamentele operative, în temeiul deciziilor luate de patroni sau de administraţia unităţilor fondatoare, pot fi eliberaţi de la serviciu pe durata desfăşurării lucrărilor de salvare sau a convocărilor de antrenament cu menţinerea salariului mediu la locul de muncă unde au funcţia de bază.

  Capitolul IV

  FUNCŢIILE GĂRZILOR POPULARE

  Articolul 7. Funcţiile gărzilor populare

  (1) Gărzile populare, în comun cu organele de drept:
  a) participă la menţinerea ordinii şi supravegherea legalităţii în locurile publice (în localuri, pe străzi, în pieţe, parcuri etc.), supraveghează buna desfăşurare a întrunirilor, în limitele competenţei;

  b) participă la acţiunile de combatere a huliganismului, beţiei, alcoolismului, sustragerilor din avutul public şi privat, la contracararea altor infracţiuni şi contravenţii;

  c) efectuează, în comun cu organele afacerilor interne, munca de prevenire a infracţiunilor şi contravenţiilor în rîndurile persoanelor eliberate din penitenciare şi ale celor condamnate la pedepse condiţionate;

  d) participă la acţiunile de combatere a vagabondajului infantil, a criminalităţii infantile şi la acţiunile de identificare a adulţilor care implică minori în acte de beţie şi în acţiuni criminale;

  e) întreprind măsuri eficiente pentru acordarea ajutorului de urgenţă persoanelor care au suferit în urma accidentelor şi infracţiunilor, precum şi celor aflate în locuri publice în stare de neajutorare, participă la salvarea oamenilor, a averii lor şi la menţinerea ordinii publice în caz de calamităţi naturale şi de alte situaţii excepţionale;

  f) realizează măsuri de protecţie şi de ocrotire a mediului înconjurător şi a resurselor naturale;

  g) efectuează, în comun cu poliţia rutieră, măsuri în vederea respectării de către cetăţeni a regulilor de circulaţie rutieră.

  (2) Membrii gărzilor populare îşi îndeplinesc, de regulă, funcţiile în timpul lor liber (în afara programului de muncă sau de studii).

  Capitolul V

  OBLIGAŢIILE, DREPTURILE ŞI RESPONSABILITATEA

  MEMBRULUI GĂRZII POPULARE

  Articolul 8. Obligaţiile

  Membrul gărzii populare este obligat:

  a) să participe activ la menţinerea ordinii publice şi la prevenirea infracţiunilor şi contravenţiilor;

  b) să apere onoarea, demnitatea, drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor, să dea dovadă de tact şi politeţe în exerciţiul funcţiunii, să ia imediat măsurile prevăzute de lege de reprimare a oricăror acţiuni antisociale;

  c) să-şi facă conştiincios datoria pe sectorul încredinţat, să execute ordinele comandantului gărzii şi ale statului major, precum şi indicaţiile colaboratorilor organelor de drept în timpul înfăptuirii în comun a măsurilor de menţinere a ordinii publice;

  d) să cunoască şi să respecte cu stricteţe legislaţia în vigoare, să însuşească şi să aplice diferite forme şi metode de combatere a infracţiunilor şi contravenţiilor, să nu divulge informaţiile pe care le-a aflat în exerciţiul funcţiunii şi care constituie un secret protejat de lege;

  e) să comunice la timp statelor majore ale gărzilor, organelor de poliţie şi altor organe de drept informaţiile de care dispune privind pregătirea ori săvîrşirea infracţiunilor, declanşarea unor calamităţi sau privind alte situaţii excepţionale care ar putea periclita securitatea cetăţenilor, întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, precum şi să ia măsuri pentru a preveni aceste situaţii şi a lichida consecinţele lor;

  f) să poarte, în exerciţiul funcţiunii, brasardă, să aibă asupra sa legitimaţia şi insigna de membru;

  g) la solicitarea cetăţenilor şi a colaboratorilor poliţiei,să-şi dea concursul la reprimarea infracţiunilor şi contravenţiilor;

  h) să facă periodic dări de seamă în faţa colectivului de muncă care l-a inclus în garda populară.

  Articolul 9. Drepturile

  (1) Membrul gărzii populare în exerciţiul funcţiunii este în drept:
  a) să ceară cetăţenilor respectarea ordinii publice şi încetarea infracţiunilor sau contravenţiilor;

  b) să ceară infractorilor şi contravenienţilor să prezinte actele de identitate în cazurile cînd stabilirea identităţii este necesară pentru a clarifica împrejurările săvîrşirii infracţiunii, contravenţiei sau complicitatea la ea;

  c) să reţină şi să conducă la poliţie, în cazul cînd au fost epuizate celelalte măsuri de influenţă, persoanele care au încălcat ordinea publică ori au săvîrşit infracţiuni sau contravenţii, pentru identificarea lor şi întocmirea procesului-verbal;

  d) să ridice, la reprimarea infracţiunilor şi contravenţiilor, de la infractori şi contravenienţi uneltele infracţiunilor şi contravenţiilor, urmînd a le preda neîntîrziat poliţiei;

  e) să utilizeze orice mijloace ale apărării active;

  f) să intre fără restricţii în cluburi, cinematografe, pe stadioane şi terenuri sportive, în alte locuri publice în cazul cînd urmăreşte un infractor sau un contravenient care se ascunde sau pentru a reprima o infracţiune, o contravenţie, pentru a-şi îndeplini obligaţiile de menţinere a ordinii publice;

  g) să folosească gratuit transportul urban de pasageri (cu excepţia taximetrelor), în modul stabilit de autorităţile administraţiei publice locale;

  h) să folosească, în caz de urgenţă, orice mijloc de transport (exceptînd automobilele diplomatice) pentru transportarea în instituţiile curative a victimelor accidentelor sau infracţiunilor care necesită ajutor medical urgent, precum şi a cetăţenilor aflaţi în locuri publice în stare de neajutorare;

  i) să folosească gratuit telefoanele întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor.

  (2) În cazul cînd membrului gărzii populare i se acordă concediu medical în legătură cu vătămarea sănătăţii în exerciţiul funcţiunii, indemnizaţia pentru acest concediu constituie un salariu mediu (iar dacă nu are acest salariu – un salariu tarifar sau al funcţiei), indiferent de vechimea în muncă.

  (3) În cazul stabilirii invalidităţii ca urmare a vătămării sănătăţii în exerciţiul funcţiunii, membrului gărzii populare i se fixează pensie de invaliditate în cuantumurile stabilite pentru lucrătorii organelor afacerilor interne.

  (4) Opunerea de rezistenţă acţiunilor legitime ale membrilor gărzilor populare, atentarea la viaţa, sănătatea şi demnitatea acestora în timpul îndeplinirii obligaţiilor atrag răspunderea stabilită de legislaţia în vigoare.

  Articolul 10. Responsabilitatea

  Pentru depăşirea drepturilor acordate, membrii gărzii populare poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

  Capitolul VI

  INTERACŢIUNEA GĂRZILOR POPULARE CU
  ORGANELE DE DREPT

  Articolul 11. Gărzile populare şi organele de drept

  (1) Organele de drept asigură interacţiunea zilnică cu gărzile populare, le acordă ajutor metodologic în planificarea şi evidenţa activităţii lor, dau instrucţiuni membrilor gărzii, îi familiarizează cu formele şi metodele de combatere a infracţiunilor şi contravenţiilor, inclusiv cu cele aplicate în munca individuală de prevenire a infracţiunilor şi contravenţiilor în rîndurile persoanelor care încalcă ordinea publică.

  (2) Organele de drept împreună cu statele majore ale gărzilor populare iau măsuri de menţinere a ordinii publice şi de prevenire a infracţiunilor şi contravenţiilor.

  (3) În timpul derulării unor astfel de acţiuni, conducerea operativă a activităţii gărzilor populare o efectuează persoanele cu funcţii de răspundere ale organelor de drept respective.

  Capitolul VII

  MĂSURILE DE STIMULARE ŞI DE SANCŢIONARE

  Articolul 12. Măsurile de stimulare

  (1) Membrii gărzilor populare care participă activ la combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor sînt stimulaţi de autorităţile administraţiei publice locale, de conducerea organelor de drept şi de administraţia unităţilor fondatoare prin:

  a) exprimare de mulţumiri;

  b) premiere cu cadouri de preţ sau cu bani;

  c) acordare a unui concediu suplimentar plătit cu o durată de pînă la 5 zile;

  d) acordare cu preţ redus a biletelor de tratament sau odihnă la sanatorii şi case de odihnă.

  (2) Membrii gărzilor populare care îşi îndeplinesc conştiincios obligaţiile pot fi stimulaţi şi din mijloacele statelor majore ale gărzilor populare.

  (3) Pentru merite deosebite în combaterea criminalităţii şi menţinerea ordinii publice, membrii gărzilor populare sînt propuşi, în modul stabilit, pentru decorare cu distincţii de stat.

  Articolul 13. Măsurile de sancţionare

  Membrilor gărzilor populare care îşi neglijează obligaţiile li se pot aplica, conform hotărîrii adunării generale sau a statului major, următoarele sancţiuni:

  a) avertisment;

  b) mustrare;

  c) excludere din gardă.

  Capitolul VIII

  ASIGURAREA TEHNICO-MATERIALĂ ŞI FINANŢAREA

  Articolul 14. Asigurarea tehnico-materială

  (1) Unităţile fondatoare asigură gărzile populare cu încăperile necesare, cu legătură telefonică, mobilier, inventar, mijloace de transport şi cu alte mijloace tehnice.

  (2) Gărzile populare create la locul de trai al cetăţenilor sînt asigurate cu încăperile necesare, cu legătură telefonică, mobilier, inventar, mijloace de transport şi cu alte mijloace tehnice de către autorităţile administraţiei publice locale respective.

  (3) Autorităţile administraţiei publice locale, precum şi unităţile fondatoare pun la dispoziţia gărzilor populare mijloace de transport pentru îndeplinirea obligaţiilor, recuperînd cheltuielile de la bugetul local.

  Articolul 15. Finanţarea

  (1) Cheltuielile pentru întreţinerea încăperilor de serviciu, pentru procurarea mobilei, inventarului, literaturii de specialitate, materialului didactic ilustrativ, blanchetelor de legitimaţii şi brasardelor, precum şi cheltuielile pentru telefon, poştă şi alte cheltuieli aferente activităţii gărzilor populare se acoperă de la mijloacele unităţilor fondatoare.

  (2) Mijloacele întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor cheltuite pentru întreţinerea gărzii populare nu se includ în preţul de cost al producţiei.

  (3) Cheltuielile pentru asigurarea activităţii gărzilor populare create la locul de trai al cetăţenilor se acoperă din alocaţiile bugetelor locale.

  Capitolul IX

  SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL ASUPRA
  RESPECTĂRII LEGISLAŢIEI

  Articolul 16. Supravegherea şi controlul

  (1) Supravegherea asupra respectării stricte şi uniforme a legislaţiei de către gărzile populare o exercită Procurorul General şi procurorii din subordine.

  (2) Controlul asupra respectării legislaţiei privind gărzile populare este exercitat de autorităţile administraţiei publice locale şi de alte organe competente, în modul stabilit de lege.

  Capitolul X

  DISPOZIŢII FINALE

  Articolul 17

  Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.

  Articolul 18

  Guvernul, în termen de 3 luni:

  va aduce actele sale normative în conformitate cu prezenta lege;

  va asigura elaborarea actelor normative care vor reglementa mecanismul funcţionării prezentei legi.

  VICEPREŞEDINTELE

  PARLAMENTULUI Dumitru MOŢPAN

  Chişinău, 6 februarie 1997.

  Nr. 1101-XIII.

 13. Eu cred ca domnul Puscasu din Londra confunda garzile populare cu „garzile islamice de conduita”.

 14. bine ca trimiti la plimbare oamenii de caracter, preferand sa ramai in mocirla unui procent mic in alegeri.

 15. Apropo, cum se pozitioneaza PNL-ul fata de noul partid unionist al dnei Gutu „Dreapta”?
  Aveti vre-un articol? rezolutie?

 16. un caz interesant de analizat in privinta statutului limbii ruse in teritoriul prutonistrean. Intrebata o mamica de ce isi da copilul sa invete ca o a doua limba , limba rusa chiar din frageda pruncie, respectiva a raspuns. Pai il va ajuta foarte mult in viata, sa-si gaseasca un rost pe de-o parte iar pe de alta parte limba rusa il va determina sa ramana cat traieste maldavan altceva decat roman. \doar rusa este prietena adevarata a statalitatii si independentei maldavinesti!!!! Stupefiant! Credeti ca este un caz izolat? Aş, de unde aşa ceva, foarte multi basarabeni gândesc aşijderea printre ei destui cu paşapoarte romaneşti!!!! Şi noi ne gândim la unire!!!????HA;HA HA!

 17. Dupa rasul isteric al prostovanului coressi putem trage o singura concluzie: tipul sufera de isterie. Inca in sec.19 medicii recomandau duduilor isterice cate un dus rece, cat si alte proceduri intime, pe care le puteti gasi pe sit-urile medicale. Unele metode, cunoscute de pe acele vremur,i necesitau accesorii pe care fiecare le poate procura intr-un sex-shop modern. Coressi, dragule, nu glumi cu sanatatea. O „usurare” iti este strict necesara. Doar ai internet!

 18. Pt TraTam
  Noi, PNL, inca nu am auzit sa se fi inregistrat un nou partid unionist – ca o va avea pe Ana Gutu in frunte sau pe altcineva. Despre intentii am auzit, dar doar atit. De aceea, inca nu ne putem pozitiona.

  Daca am inteles corect a doua intrebare, este ce rezoltii avem noi despre Unirea cu Romania. Noi promovam Reunirea cu Romania din 2010, de la 16 aprilie 2010, iar in Statut si Program am introdus pe 3 decembrie 2011. Iar declaratii am facut inclusiv din 2007, un Manifest=Apel de solidarizare a fortelor nationale de pe ambele maluri ale Prutului fiind revotata la Congresul al patrulea al PNL din 25 octombrie 2015. Il aveti aici> http://pnl.md/?p=3806

  Manifest-Apel al PNL din Republica Moldova ”În EUROPA – prin ROMÂNIA” privind imperativul solidarizării naționale pentru Refacerea unității românești

  http://pnl.md/?p=3860

  Declarația privind necesitatea declanșării procesului de Reunire a celor două state românești

  Daca veti naviga aceste site-uri veti vedea ca toul ce a facut PNL incepind cu 2006 este corect si toti ajung la ideile si pozitiile noastre. Dar din motive de invidie si atitudine egoista, multi nu vor sa vada – este pacatul lor. Noi avem satisfactia ca facem totul corect, plus toate actiunile unioniste pe care le-am organizat.

  Avem o serie de proiecte, planuri, concepte, Strategii, inclusiv un Plat Marshall, lansat inca anul trecut, avem un Manifest al Consiliului Unirii, unde PNL are un rol foarte important, toate sunt publicate pe site-ul http://www.consiliul-unirii.ro si http://www.pnl.md. Iata linkul unei Declaratii anterioare celei facute de grupul de initiere a celui de-al doilea partid unionist in RM – http://pnl.md/?p=3860

 19. Pt ion onoje

  Nu stiu ce aveti in vedere, dar PNL activeaza fara prea multe donatii banesti, ca unionismul inca inspira frica in R.Moldova, de aceea activam cit putem si, la plimbare, nu am trimis pe nimeni, nici pe Joh Onoje, pe care l-am ajutat cu ce am putut, dar la partid se vine sa aduci, sa faci o contributie, nu sa ceri intr-una ajutor, vorbesc la modul general. La noi inca nu exista cultura aceasta politica.

 20. Pt TraTam

  PNL.md a fost reconstituit, in a treia formula, in 2006. Avem degraba 10 ani de activitate in opozitie extraparlamentara, dar avem o activitate demna, verticala, nu avem bani murdari furati de la cetateni, nu avem oligarhi in spate, iar situatia politica in RM a fost asa ca oamenii au fost amagiti din gros de gupari politice criminale pe care i-au votat din saracie si naivitate. Acum ei deschid ochii.

  Iar daca nu am ajuns in Parlament, cei din Romania nu prea colaboreaza cu partidele extraparlamentare, pentru ca ei considera ca acestea nu ii prea pot ajuta cu voturi ale romanilor basarabeni in alegerile organizate in Romania.

  Inca un raspuns de ce nu avem relatii intense cu partidele romanesti este ca PNL-ro, care ar trebui sa fie un partid unionist, a avut niste mesageri pt PNL.md de cind a fost reconstituit PNL.md, in 2006, dintre cei care ne reprosau de ce am luat mesajul unionist, ca partid. Desi PNL.ro, cu Bratienii, au facut toate Marile Reintregiri romanesti.

  Un alt motiv este ca, probabil, sub acoperirea politica, s-au dat bani la romanasii de profesie din R.Moldova, in special din zona cretin-democrata, care a trecut, apoi, la zona librala, presupunem. Acest sprijin i-a legat pe cei de pe ambele maluri ale Prutului, iar noi, PNL.md, neavind bani murdari ca sa ne impunem in fata PNL.ro, ei nu au avut nici interes, nici dorinta de a se consuma cu noi, plus ca suntem un partid unionist – pozitie pe care ei abia acum incep sa o imbratiseze, desi eu le-am spus demult sa faca asta.

  Un alt motiv al lipsei de relatii dorite cu PNL.ro este ca cei din Romania s-au unit cu PDL, condus de echipa lui Basescu. Or, basescu, in zece ani de presedintie, a spus ca doar PL este in R.Moldova partid romanesc, asa ca sa ajunga acum sa spuna ca PL e partid compromis, iar Ghimpu nu a fost, de fapt, unionist. Dar aceasta atitudine noua ne-a daunat cind ii sprijinea si basarabenii vedeau ca cei din Romania considerau ca doar Ghimpu si Chirtoaca – niste parveniti primitivi – sunt romanii adevarati peste Prut. Mai mult despre farisei nu vreau sa scriu, sa ii judece Dumnezeu.

  Noi, PNL, probabil, nu oferim sperante de impartire a parandaraturilor (otkaturilor) din banii Statului Roman care au trecut Prutul. Noi promovam unionismul sincer si cine are sa vada, e bine, cine nu – asta e, ne vede Dumnezeu pe toti.

  Informatia „Avem informații care denotă că deja cancelariile occidentale au conștientizat și au acceptat să se lucreze intens pentru pregătirea reunificării celor două state românești.” nu este manipulare, este una adevarat si va veti convinge in viitor, numai sa nu uitati sa imi spuneti si mie. Eu nu umblu nici cu minciunile, nici cu manipularile, poate si asta e un motiv – dincolo de lipsa de bani – ca nu avem procente in alegeri, plus ca oamenii partidelor parlamentare corupte de la Chisinau au furat voturile partidelor extraparlamentare, inclusiv ale PNL – sunt date certe. A spus despre furtul a zeci de procente in alegerile parlamentare si locale din 2014 si 2015 si Stfan Uritu, dar noi avem informatii si din societatea civila, si din alte zone.

  Unionistii sunt oameni, intr-adevar, scoliti si informati, sunt sinceri si oameni de convingeri, noi in Consiliul Unirii avem membri din toata lumea. Comunicam cu ei si ne spun multe lucruri.

  Deocamdata, ce am spus noi, totul se adevereste.

  Cit priveste establishment-ul din Romania, sa vedem cine mai ramine necondamnat de justitie si apoi mai vorbim.

  De asemenea, asteptam sa se aseze lucrurile la PNL dupa fuziunea cu PDL si, apoi, sa analizam cu cine incercam sa discutam. Si la ei este o degringolada pe care o dorim clarificata.

  Dava mai aveti intrebari, va raspund la toate.

 21. Pe monumentul celor 300 de spartani cazuti la Thermopile, care au luptat impotriva sclaviei a fost facuta inscriptia:

  Ō ksein’, angellein Lakedaimoniois hoti tēide
  keimetha tois keinōn rhēmasi peithomenoi.

  Această mostră a liricii grecești antice are forma unui cuplet elegiac. O traducere:

  Străine ce treci pe aici, te du și vestește la Sparta:
  Morți noi zacem după ce legilor ei ne-am supus

  Acesta este raspunsul romanilor basarabeni sclavului coressi.

 22. Petru Bogatu

  Batista Cubei şi Andrei Năstase contra UE

  Am trăit s-o vedem şi pe asta! Platforma DA spune NU Europei de dragul alianţei monstruoase cu interlopul Renato Usatîi şi putinistul declarat Dodon.

  Liderul PDA, Andrei Năstase, cântându-le în strună slugilor Moscovei, şi-ar dori să se “pună batista pe ţâmbal” când vine vorba de UE. Nici mai mult, nici mai puţin. Altfel spus, el înclină s-o lase mai moale vreun an-doi cu implementarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Mai pe şleau vorbind, Platforma DA vrea să impună un moratoriu asupra parcursului european al Republicii Moldova pentru a face între timp curăţenie în societate.

  Personajul acesta, dacă nu-i un fariseu care ne ia de fraieri, e cu siguranţă un idiot. Cel fel de luptă anticorupţie vrea el să ducă în afara standardului european? Cu ce mijloace doreşte Andrei Năstase să salubrizeze societatea dacă le respinge pe cele prevăzute de acordul de asociere la UE?

  Dicolo de regimul liberal de guvernare democratică, singurul care poate să asigure o justiţie independentă, există doar autocraţii mai mult sau mai puţin perverse şi toate eminamente corupte. Acestea îmbracă forma regimului teocratic iranian, regimului al-Assad, regimului Turkmenbashi, regimului Putin, regimului Lukaşenko, regimului Mugabe, regimului coloneilor negri, regimului generalului Batista care a guvernat Cuba până la Castro.ş.a.m.d. Cale de mijloc nu este.

  Experienţa ţărilor din fostul bloc sovietic a demonstrat fără putinţă de tăgadă că au reuşit să se modernizeze şi să se civilizeze mai repede statele care au implementat efectiv standardele europene în justiţie, politică, economie şi viaţa socială. România are la ora actuală o putere judecătorească independentă şi combate corupţia cu succes tocmai datorită unei integrări plenare în Uniunea Europeană. Dacă rămânea în afara graniţelor UE, Bucureştiul ar fi fost condus din umbră şi astăzi de mogulii SOV şi Dan Voiculescu care până mai ieri erau şi ei nişte păpuşari de teapa lui Plahotniuc.

  Cândva Vladimir Voronin îşi propunea să transforme Republica Moldova în Cuba Europei. Azi, liderul PDA vrea să înlocuiască integrarea europeană cu o autocraţie de tipul regimului cubanez Batista. Ne promite să facă dreptate şi curăţenie fără acordul de asociere cu UE, dar cu Dodon şi Renato Usatîi. Altminteri zicând, cu Putin. Spasibo, tovarişci, niet.

 23. Cronica Unionistă
  ——————————————-
  La 26-27 martie 2016 la Chișinău
  va avea loc cel de-al doilea Congres al Diasporei Unioniste.
  http://anagutu.net/?p=4385

 24. Azi este ,,HOLOCAUST DAY,,

  Merkel trebuie sa plateasca banii si despagubirile de Holocaust pensionarilor din ROMANIA si REPUBLICA MOLDOVA!!

  – zeci de mii de pensionari moldoveni si rusi din Moldova, persecutati de trupele naziste germane SS. Au fost deportati, impuscati, li s-au furat gainile sau bunurile din casa. Li s-au incediat casa daca au ajutat familii de evrei

  – zeci de mii de pensionari romani de la Ip Trasnea Moisei , Maramures Salaj Cluj Satu Mare Bihor Mures,

  deportati,refugiati, ucisi, torturati. Merkel trebuie sa plateasca Romaniei si Moldovei despagubirile!

  Cereti-va drepturile in Europa! Cel putin despagubiri de 3000 de euro fiecarui pensionar in viata, persecutat de trupele naziste germane SS in Moldova si Romania.

  http://freesyria8.blogspot.co.uk/2016/01/today-is-holocaust-day-merkel-must-give.html

 25. degeaba ati pus-o pe EUFIMIA CUZA sa ceara Rusiei despagubiri ,deoarece Rusia si fosta URSS au castigat razboiul mondial si nu-si va recunoaste in veci vreo crima savarsita.

  De ce nu ati intrebat-o cum a fost deportata si persecutata, jefuita de trupele germane naziste intre 1941-1944 ea si familia ei? si sa dea in judecata in tribunalele internationale, sau cu un avocat priceput din Chisinau, statul german,

  ca sa obtina DESPAGUBIRILE?

  http://freesyria8.blogspot.co.uk/2016/01/today-is-holocaust-day-merkel-must-give.html

  Cereti-va drepturile in Europa!!!

  Drepturile EUFIMIEI CUZA ,si pensionariilor nostri!

  Drepturile la a primit lunar despagubiriile in Euro de la statul german!!

  Este vorba de foarte multi pensionari din Republica Moldova! Germania sa plateasca!

  Angela Merkel si politica pe care si-a asumat-o!

 26. „cei din Romania nu prea colaboreaza cu partidele extraparlamentare” – nu m-am referit la prim-ministru, presedinte sau partide ca structuri. Vorbesc despre faptul ca practic niciun expert/analist/persoana publica (in mare parte nu reprezentati oficiali ai statului) din Romania nu cunoaste sau nu aminteste cel putin despre existenta PNL-ului din RM si ca sunteti unionisti (evident ca ma refel la acele emisiuni si publicatii ce vizeaza RM/Unirea, nu altele). Inteleg ca putin ii intereseaza partidele extraparlamentare, dar dvs. sunteti (mai exact, ar trebui sa fiti) ceva deosebit in relatia cu Romania (ca pozitionare politica si de idei). Alte organizatii unioniste sunt cunoscute, sunt invitati si unii lideri de la ei, etc. Unii comentatori din Romania pana recent il cataloga chiar pe acelasi PD ca fiind unionisti mai moderati! Totusi intrebare ramane fara raspuns: de ce sunteti invizibili in Romania.

  „PNL-ro … ne reprosau de ce am luat mesajul unionist, ca partid. Desi PNL.ro, cu Bratienii, au facut toate Marile Reintregiri romanesti.” – sa fim seriosi, PNL de astazi nu are nimic comun cu PNL-ul Bratienilor. Blaga si Gorghiu e o alta mancare de peste. Degeaba ati luat acest nume de partid (inteleg, brand-ul conteaza); mai simplu era daca erati „Partidul Unirii” sau ceva de genul asta.

  Nu inteleg de ce amintiti atat de mult de careva bani si finantari din partea Romaniei. Ce are asta cu faptul ca nu sunteti cunoscuti peste Prut? Trebuiau cumparate televiziunile sau ce avea sa va ofere acei bani ca sa schimbe atitudinea expertilor din Romania ca sa va ia in calcul?

  Basescu e din aceeasi opera. Nu are nicio relevanta raportand la ceea ce afirm: expertii, cunoscatori ai situatiei din RM (actuali sau fosti angajati de la externe, SRI, politologi, analisti, experti in politica/geopolitica, etc. – perosnae care practic nu sunt cunoscute la noi, dar care studiaza si stau cu ochii pe RM), nu va iau in calcul (nici cel putin sa va enumere ca existati asa o entiate, nu mai zic ca sa va dea o importanta). Imediat apar cel putin 2 raspunsuri: 1) sau ei cunosc ceva si acele informatii ii fac sa va ignore 2) sau ati depus 0 efort pentru a ajunge in vizorul cercurilor extra guvernamentale/partiinice din Romania, iar ei sunt un lobby important in astfel de probleme. Aveti ceva raspunsuri pentru numerele 3, 4, etc? (si va rog fara Basescu, bani si relatiile partiinice dintre mafiotii romani si cei din Basarabia)

  Ce tine de „cancelariile occidentale”, n-am spus ca e minciuna, ci ca e manipulare. Daca cineva undeva a afirmat ceva, asta nici pe departe nu inseamna ca „cancelariile occidentale au conștientizat și au acceptat să se lucreze intens pentru pregătirea reunificării celor două state românești”. Astfel pot veni si eu cu declaratia ca cancelariile occidentale au constientizat ca actiunile ostile fata de Rusia le aduc mari prejudicii financiare si ei au decis sa ne dea pe noi si pe „Novorosia” Rusiei in schimbul deblocarii situatiei. Si astfel de afirmatii din cancelariile vestice au fost auzite, dar asta nu ma face sa cred ca s-au luat astfel de decizii. Totul e mult mai complicat, sunt foarte multe parti implicate si foarte multe obiecte de impartit. Ecuatia e cu foarte multe necunoscute (SUA, Marea Britanie, Germania, Turcia, NATO, Siria, Iranul, petrolul, gazul, pietile financiare, creditarea valutara si multe multe altele). Undeva prin sirul necunoscutelor, asa mai pe la coada, se afla si Romania cu RM. Cineva are interesul pentru unificare, cineva nu are. Vestul are pozitii destul de diferite in aceasta problema, nu sunt unitari nici pe departe. Plus la toate, sa nu uitam ca noi SUNTEM MULT MAI IMPORTANTI PENTRU RUSIA DECAT PENTRU ROMANIA/EUROPA/VEST/SUA. Da, din pacate Rusia depune mult mai multe eforturi pentru a ne pastra in sfera ei de influienta decat o face Romania (ca sa nu zic ca nu face mai nimic in acest sens). Avand o importanta estimata diferit, noi suntem o marfa ieftina pentru Rusia. Nu m-as mira daca suntem schimbati pentru accesul fructelor europene pe piata Rusiei, desi nu cred ca coboara chiar atat de jos si nici Polonia nu are o pondere atat de mare ca sa-si impuna acest deziderat. Pe scurt: nu exista nicio constientizare in cancelariile occidentale, si cat de dureros n-ar fi, nu exista aceasta constiintizare nici in Romania.
  Visati Unirea in continuare prin recitaluri de poezii, marsuri si depuneri de flori, insa cat timp Rusia e un stat unitar, Unirea nu se va realiza. La fel a fost si in 1859: daca nu pierdea Imperiul Rus in fata vestului Razboiul Crimeii, nu se mai facea Mica Unire. Nici atunci vestul n-a fost unitar in privinta unirii principatelor. Noroc ca Napoleon III ne-a sustinut plus ca romanii au facut smecheria cu dubla alegere. Intretimp lumea s-a mai schimbat, praful de pusca nu se mai utilizeaza, ci zboara bombardiere si focoase nucleare intercontinentale.

 27. „Noi, PNL, inca nu am auzit sa se fi inregistrat un nou partid unionist – ca o va avea pe Ana Gutu in frunte sau pe altcineva. Despre intentii am auzit, dar doar atit. De aceea, inca nu ne putem pozitiona. ”

  Poate doar partea formala de inregistrate le MJ lipseste, in rest totul exista, din cate vad pe site-ul lor dreapta.md
  Au declaratii, luari de pozitie, programul, manifestul, lista de persoane (nu cred ca conteaza atat de mult cine va fi presedintele de partid, pare sa fie A. Gutu, dar asta nu schimba multe). Cred ca va puteti pozitiona foarte clar, daca nu fata de partidul care formal nu exista, cel putin fata de initiativa lor … dorinta de-ar fi.
  Din cate se vede, pare a fi un PNL-2 tras la indigo. Daca priviti atenta, chiar si litera D de pe site-ul lor are sageata PNL-ista … poate luati vreo atitudine fata de aceasta plagiere?
  Miroase a un fel de „Partid Comunist Reformator”.
  Deci, cine sunt, diversionsti sau o intarire de forte pe esichierul unionist?

 28. Moldovean persecutat si torturat de nazistii germani in lagarele germane. MERKEL sa plateasca Moldovei despagubirile, si moldovenilor si rusilor etnici.Ion Popușoi din s.Albina, Cimișlia

  http://freesyria8.blogspot.co.uk/2016/01/moldovean-persecutat-si-torturat-de.html

 29. Pavlicenco va ajunga in parlament daca se organizeaza la termen.Partidul lui gimpu se schimba iar electoratul PL PLDM platformei DA, PDM este un electorat revoltat care asteapta alte aparitii si alte personaje sa le preia mesajele.Luati-l si pe Puscasu Vlad ca avocat pe acolo, si faceti ceea ce trebuie de facut. Onoje din pacate nu are credibilitate, el viseaza ca tot ce se intampla rau, daca e o sinucidere in Chisinau, daca moare un pensionar de batranete, daca se aprinde un incendiu intamplator sau daca se sparge o conducta de canalizare de vina sunt rusii mafia ruseasca si KGBul. Cu asemenea mesaje paranoice nu se reuseste a se face treaba, cu onoje acesta. El trebuie luat in poza ca sa luam ochii cu drepturile omului si europenii, si americanii, ca suntem democrati, acceptam negrii nu suntem discriminanti si rasisti ci democrati si intelegatori.Din cate se pare Onoje vrea sa treaca la partidul maiei sandu finantat de homosexualii americani si ambasada lor si de fundatia soros. Americanii vor sa puna bomba moldovenilor pentru a orienta populatia spre occident si nu spre dodon ,usatii si altii ca ei. Platforma DA isi pierde sprijinul ambasadei americane.

 30. Interviul cu premierul Pavel Filip, realizat de Digi24.ro

  Reporter. : Un roman, atunci cand noi, ziaristii vorbim despre politicieni moldoveni, are doua întrebari. Prima: al cui om este. Dumneavoastra al cui sunteti?

  Pavel Filip, premierul Moldovei: Sunt un om al responsabilitatii, nu conteaza functia ocupata, o sugestie si pentru ceilalti: sa nu tinda sa faca si sa se gandeasca la cariera, e bine sa te concentrezi pe munca, lucrurile se deruleaza de la sine. Sunt un om responsabil. Duc o responsabilitate pentru majoritatea parlamentara care a votat pentru acest guvern.

  Rep.: si a doua: cat sta politicianul respectiv în functie?

  Pavel Filip, premierul Moldovei: Eu înca nu ma consider politician – sunt mai mult un om de formare tehnica, am fost în mediul de afaceri, am venit în politica în 2011. Nu vreau sa ma gandesc cat stau în fruntea guvernului – prioritatile sunt altele. Un premier e preocupat de rezultatele pe care urmeaza sa le livreze aceasta echipa guvernamentala.

  Rep.: Romania e prima dumneavoastra vizita externa la mai putin de o saptamana de la învestirea cabinetului dumneavoastra. Ce va asteptati sa obtineti?

  Pavel Filip, premierul Moldovei: A fost foarte important ca prima vizita sa fie aici pentru ca Romania a fost mereu alaturi de Republica Moldova – am vorbit azi cu premierul Dacian Ciolos si am încrederea ca va fi data prima transa de 60 de milioane de euro. Sunt conditionalitati, oricum eram gata sa le îndeplinim pentru ca vrem sa impunem o stabilitate financiara, dar si una sociala si politica. Conditionalitatile sunt realizabile în foarte scurt timp, cu siguranta ca banii vor veni înainte de a avea un acord semnat cu FMI.

  Rep.: Explicati-ne ce se întampla mai exact în Republica Moldova acum.

  Pavel Filip, premierul Moldovei: Suntem într-o situatie destul de dificila, am fost constient ca avem o situatie de criza în Republica Moldova cand am acceptat cu colegii mei sa ne asumam actul guvernarii. Chiar si inaugurarea (învestirea) guvernului a fost pe un fond de tensiune maxima. Eu, fiind membru al cabinetului de ministri, am gasit utile aceste proteste pentru ca modul în care se lucra la guvern, relaxat, cu multe disensiuni politice, cu discutii de unde fiecare încerca sa extraga dividende politice… am considerat ca o presiune din partea societatii civile ar fi buna pentru mobilizarea guvernului. Acum nu mai gandesc la fel, pentru ca nu sunt sigur ca revendicarile sincere ale cetatenilor care erau atunci raman aceleasi.

  Rep.: Am avut si noi proteste de curand, care s-au soldat cu demisia premierului de la acea vreme. Va ganditi la demisie?

  Pavel Filip, premierul Moldovei: Nu. Demisia guvernului nu ar însemna neaparat alegeri anticipate, ci ca parlamentul are la dispozitie trei luni pentru a instala un nou guvern. Nu înteleg aceasta revendicare si aduna lumea si le vorbeste despre aceasta revendicare: alegeri anticipate. Nu pot fi declansate legal, nu se întrunesc cele trei conditii.

  Rep.: Cum puteti dovedi ca sunteti proeuropean?

  Pavel Filip, premierul Moldovei: Integrarea europeana este mai degraba materie de politica interna. Republica Moldova trebuie sa se modernizeze si sa se dezvolte pe interior. Uniunii Europene nu îi trebuie o Republica Moldova plina de coruptie si birocratie. Obiectivul meu este ca cetatenii sa vada ca în Moldova e un guvern care se preocupa de nevoile lor.

  Rep.: Care e legatura dumneavoastra cu Vlad Plahotniuc?

  Pavel Filip, premierul Moldovei: Vlad Plahotniuc este prim-vicepresedintele Partidului Democrat, eu sunt unul dintre vicepresedinti. Asta e legatura noastra pe platforma de partid. Am facut aceeasi universitate, dar la facultati diferite, ne cunoastem de mult.

  Rep.: Care e rolul sau în criza de acolo?

  Pavel Filip, premierul Moldovei: Plahotniuc este un om care s-a preocupat mai putin de imaginea sa. Cei care finanteaza protestele împotriva sa sunt cei care pe vremuri au facut afaceri cu el, au creat televiziuni, au creat non-stop pentru denigrarea acestui om.

  Sursa interviu: Digi24.ro

 31. Proteste violente la Chişinău. Cine se află în spatele lor

  Proteste violente au avut loc miercuri seară la Chişinău. Se pun însă mai multe întrebări: cine sunt participanţii, ce doresc aceştia, cine se află în spatele protestelor, care este scopul real? Dincolo de aceste întrebări, cauza este una singură: eşecul celui de-al doilea stat românesc şi acapararea lui de forţe oligarhice ce folosesc statul pentru exploatarea cetăţenilor. DE ACELASI AUTOR Protestele de la Chişinău şi-au pierdut din susţinerea populară. De ce… Dubla alegere a lui Cuza. Importanţa reformelor în consolidarea statul… Se cere intervenţia lui Dacian Cioloş în criza de la Chişinău. Ce măsu… Cine sunt participanţii? Vrem, nu vrem, marea majoritate a participanţilor la proteste sunt cetăţeni simpli ai Republicii Moldova: pro-ruşi, moldovenişti sau unionişti. Cei din stradă sunt oameni simpli nemulţumiţi, nu sunt omuleţi verzi aduşi de Moscova. Ce doresc aceştia? Un stat normal, un stat care să le ofere drepturi, garanţii şi bunăstare. Vor un stat fără corupţie, cu instituţii respectabile, un stat cu minim de bunăstare asigurată. Va avea loc destabilizarea statului, nu este bine pentru România, dar tot bine nu este să girăm, şantajaţi fiind, un guvern numit de o grupare oligarhică. Moldovenii vor cu Europa, cu România – dovadă stă faptul că la alegerile locale peste 70% din primari sunt din forţele pro-europene. Problema e că la nivel central nu mai au încredere în partidele pro-europene şi atunci dau un vot contra, un vot pedeapsă. Tot dovadă stă faptul că deşi au furat 1 miliard de euro, partidele pro-europene au reuşit să obţină majoritatea, numai pentru simplul fapt că cetăţenii au preferat pe aceştia în locul forţelor pro-ruse. Dar criza s-a acutizat şi atunci pro-europenii practic forţează şi împing cetăţenii să voteze cu forţele pro-ruse. Cine se află în spatele protestelor? În spatele protestelor se află forţele pro-ruse. Ele se folosesc de nemulţumirea populaţiei şi corupţia generallizată pentru a deturna traseul european al Republicii Moldova. Este adevărat că traseul european în realitate nici nu există, deoarece cei care conduc Republica Moldova şi se pretind pro-europeni au făcut cel mai mult rău acestei idei, asociind-o cu cea de corupţie generalizată şi furtul unui miliard de euro, într-o economie cu 10 miliarde(ca şi cum în România un grup de interese ar fi furat şi scos cash din bănci 20 de miliarde de euro). Acolo nu există pro-europeni, nu la nivel de clasă politică. Există unii care au furat această ideea şi au batjocurit-o de oamenii când aud de pro-europeni nu mai înţeleg decât corupţie. Care este scopul real? Scopul real al majorităţii este o viaţă mai bună. Scopul celor care ghidează populaţia din umbră este destabilizarea Republicii Moldova, alegeri anticipate şi venirea forţelor pro-ruse. sursa: http://www.curaj.tv Ce e de făcut? România nu trebuie decât să susţină public şi permanent că singura soluţie reală de guvernare şi rezolvare a crizei permanente de dincolo de Prut este Unirea cu România. România nu trebuie să se implice în lupta oligarhică şi să indice care din hoţi e mai mic, căci astfel va fi asociată cu ideea de corupţie şi hoţie. Nu poţi spune moldovenilor să accepte corupţia şi statul oligarhic mafiot, doar ca el să nu ajungă pe mâna ruşilor. Nu aceasta este alternativa. Unirea Este. Ce se va întâmpla? Dacă România nu vine cu o propunere clară şi oficială legată de începerea negocierilor pentru Unire, binenţeles pe baza unui referendum, este o problemă de luni până se va închide graniţa pe Prut. Acesta va fi un eşec imens al preşedintelui Klaus Johannis, cel care va rămâne în istorie ca preşedintele ce a dat din nou Rusiei pe românii basarabeni. Rusia va veni şi vom asista la un regim ce va anula orice relaţie cu România şi milioanele investite de români şi statul român se vor duce pe apa sâmbetei. La Chişinău asistăm la eşecul geopolitic al României de a stabiliza regiunea. În loc să promovăm singura variantă reală, Unirea cu România, ne-am ascuns în spatele unei idei de integrare europeană care nu există. Mai mult, politicienii de la Bucureşti au girat o mafie politică şi au discreditat România. Rusia va ajunge pe Prut. Cum vor justifica consilierii preşedintelui aceste eşec în faţa partenerilor Europeni? Cum puteţi justifica în faţa românilor că am pierdut din nou Basarabia? Încă nu este prea târziu.

  Citeste mai mult: adev.ro/o19onm

 32. Cronica Unionistă
  ––––––––––––––-
  La 26-27 martie 2016 la Chișinău
  va avea loc cel de-al doilea Congres al Diasporei Unioniste.
  http://anagutu.net/?p=4385

 33. Pt TraTam

  “Poate doar partea formala de inregistrate le MJ lipseste, in rest totul exista, din cate vad pe site-ul lor dreapta.md”

  Nu cunoastem nimic, a face un partid conform legii nu e lucru simplu, noi le uram succes la toti in realizarea scopurilor propuse. Nu mai spun ca pina cel care nu stie ce inseamna asta nu se loveste de realitati, i se pare usa papusa.

  “Au declaratii, luari de pozitie, programul, manifestul, lista de persoane (nu cred ca conteaza atat de mult cine va fi presedintele de partid, pare sa fie A. Gutu, dar asta nu schimba multe). Cred ca va puteti pozitiona foarte clar, daca nu fata de partidul care formal nu exista, cel putin fata de initiativa lor … dorinta de-ar fi.”

  Nu avem ce sa ne positionam fata de cele promovate de Ana Gutu, pentru ca inca nu e partid. Si chiar daca ar fi partid, totul ce spune Gutu noi am spus si am facut inaintea ei, dar nu s-a pozitionat nici ea, nici grupul de initiativa.

  “Din cate se vede, pare a fi un PNL-2 tras la indigo. Daca priviti atenta, chiar si litera D de pe site-ul lor are sageata PNL-ista … poate luati vreo atitudine fata de aceasta plagiere? Miroase a un fel de „Partid Comunist Reformator”.

  Aveti perfecta dreptate, scopurile sunt transparente. Nu stiu daca le si va reusi. Da, ne-am sesizat, am depus toate demersurile necesare la Ministerul Justitiei si la AGEPI, unde un Maxim Gutu a depus acte de inregistrare a unui simbol care – dupa lege – nu are dreptul sa reproduca nici partial alte simboluri, mai ales inregistrate.

  “Deci, cine sunt, diversionsti sau o intarire de forte pe esichierul unionist?”

  Afirmatia va apartine.

  “Vorbesc despre faptul ca practic niciun expert/analist/persoana publica (in mare parte nu reprezentanti oficiali ai statului) din Romania nu cunoaste sau nu aminteste cel putin despre existenta PNL-ului din RM si ca sunteti unionisti (evident ca ma refer la acele emisiuni si publicatii ce vizeaza RM/Unirea, nu altele).”

  Da, asa este. Nu ne putem explica de ce. Cineva ne spunea ca regimul Basescu, cu toata Securitatea Regimului, au fost de partea lui Ghimpu si Chirtoaca, adica PL, in acesti ani, iar acesti indivizi au reusit sa le inculce ideea ca PNL a fost format contra PL, ceea ce mi-a spus-o un sef de Misiune consulara si am impresia ca oricit i-am explicat, nu am reusit sail conving de acest neadevar. Dar asta e o doar o mincinua vehiculata la Bucuresti cu ajutorul unor ”romani de profesie”, adica tocatori de bani ai Statului Roman. Minciuni sunt multe si au prins. Apoi a cazut regimul Basescu, a venit Iohannis, iar PNL este inca in reconstructie si e PDL-izat. Iar PDL, cu Badea, cu altii, au ramas cu ideea ca PL e partid romanesc, iar noi – KGB-isti, asa le-au bagat in cap “prietenii nostri”. Noi vom suporta ratacirile fratilor romani, speram ca, odata si odata, ei se vor dumeri cu adevarat ce este in RM. Pe undeva, avem si senzatia ca nu suntem eligibili pentru parandaraturi – adica suntem prea cinstiti…

  “Inteleg ca putin ii intereseaza partidele extraparlamentare, dar dvs. sunteti (mai exact, ar trebui sa fiti) ceva deosebit in relatia cu Romania (ca pozitionare politica si de idei). Alte organizatii unioniste sunt cunoscute, sunt invitati si unii lideri de la ei, etc. Unii comentatori din Romania pana recent il cataloga chiar pe acelasi PD ca fiind unionisti mai moderati! Totusi intrebare ramane fara raspuns: de ce sunteti invizibili in Romania?”

  Incerc sa mai raspund o data. 1. Nu suntem in Parlament, spre deosebire de PL, PD sau PLDM, de aceea nu suntem atit de eligibili pentru relatii, din punctul lor de vedere. 2. Nu avem bani pentru a activa, pentru ca in RM e greu sa gasesti bani pentru unionism. Asociatiile obstesti din Romania pot aduna mai usor in Romania, spre deosebire de noi, aici. Nu cred ca o sa imi spuneti ca vizibilitatea nu costa. 3. Atita timp cit nici in Romania nu este promovata oficial ideea Reunirii, de noi se feresc toti ca de leprosi, ca suntem partid politic unionist. Cu societatea civila partidele politice din Romania coopereaza, ca nu pot fi suspectate de prietenie cu partid unionist extraparlamentar. 4. Repet, dar asta e – partidele din Romania cauta prietenie in Basarabia cu partide care le pot aduce procente, care au bani, televiziuni, structuri de partid cu bani murdari, din pacate, ca din cei curati nu prea gasesti pe aici, acolo ii cauta DNA. Iata un exemplu – PNL din Romania a semnat un acord cu PLDM-ul lui Filat. Eu am scris atunci un articol care si-a demonstrat justetea – “Oare, într-un viitor, PNL.ro nu îi va fi jenă de colaborarea cu PLDM.md?”, cred ca azi toti au vazut cita dreptate am avut. Iata aici http://www.pavlicenco.md/2015/03/21/oare-intr-un-viitor-pnl-ro-nu-ii-va-fi-jena-de-colaborarea-cu-pldm-md/

  „Sa fim seriosi, PNL de astazi nu are nimic comun cu PNL-ul Bratienilor. Blaga si Gorghiu e o alta mancare de peste. Degeaba ati luat acest nume de partid (inteleg, brand-ul conteaza); mai simplu era daca erati „Partidul Unirii” sau ceva de genul asta.”

  Nu ma pronunt legat de ce este azi PNL.ro. Vad si eu multe lucruri. Dar denumirea de PNL nu am luat-o eu, ci o echipa unde eu nu eram prima vioara, chiar daca am devenit presedinte pe ultima suta de metri. Amintesc mereu de finantare, pentru ca spun multi ca au fost ajutati unii de la noi financiar, li se aduceau dolari in servieta-diplomat sub protectia imunitatii europarlamentare… Ca sa fii cunoscut peste Prut trebuie ca sistemul sa cunoasca bine situatia aici, in Basarabia, eu cred ca inca nu cunoaste si se lupta in SRI mai multe grupari de influenta. Cele ale lui Basescu au fost contra noastra si unele asa au ramas, ca asa a insistat cineva din Basarabia – din invide, din concurenta etc. Da, cred ca fara bani nu poti ajunge nicaieri. Noi am facut multe actiuni, dar nu suntem aratati, adica suntem blocati. Cred ca fraza asta e corecta – “Trebuiau cumparate televiziunile sau ce avea sa va ofere acei bani ca sa schimbe atitudinea expertilor din Romania ca sa va ia in calcul?” Dar nu o pot explica altfel.
  Ascultati: http://vmedia2k.rtv.net/12/2016-01/4332ea0261a3b2e4dad6e976ef6c5312.mp4

  “1) sau ei cunosc ceva si acele informatii ii fac sa va ignore 2) sau ati depus 0 efort pentru a ajunge in vizorul cercurilor extra guvernamentale/partiinice din Romania, iar ei sunt un lobby important in astfel de probleme. “

  Nu cred ca ei cunosc ceva, pt ca acel ceva nu exista. Daca ar exista ar fi fost scos demult in vileag. Eu am fost calomniata ca si KGB-ista, am demonstrat in toate instantele de judecata, dispun de toate actele – CNSAS (adica SRI, SIE, SI al Armatei), plus de la SIS ca nu am avut dosare de niciun fel, insa cei care m-au calomniat nu accepta sa recunoasca faptul ca au gresit in ceea ce au facut contra mea. Am depus multe eforturi, am creat Consiliul Unirii, am facut o conferinta de presa la Hanul lui Manuc, cind s-au implinit 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica, am discutat cu dl Braia, cu Cristian Tudor Poescu, am avut interventii la Romania TV, dar mai mult nu putem spune, nu avem bani sau mijloace sa stam pe usile TV din Romania. Cu anumite cercuri extraguvernamentale nu avem relatii, pt ca si ei acolo sunt, cred eu, afiliati partidelor. Daca eu gresesc, cer scuze…

  “Ce tine de „cancelariile occidentale”, n-am spus ca e minciuna, ci ca e manipulare. Daca cineva undeva a afirmat ceva, asta nici pe departe nu inseamna ca „cancelariile occidentale au conștientizat și au acceptat să se lucreze intens pentru pregătirea reunificării celor două state românești”.

  Aceste informatii le am de la o persoana de mare siguranta din Romania, care a discutat in cercuri influente.

  “Visati Unirea in continuare prin recitaluri de poezii, marsuri si depuneri de flori, insa cat timp Rusia e un stat unitar, Unirea nu se va realiza. La fel a fost si in 1859: daca nu pierdea Imperiul Rus in fata vestului Razboiul Crimeii, nu se mai facea Mica Unire. Nici atunci vestul n-a fost unitar in privinta unirii principatelor. Noroc ca Napoleon III ne-a sustinut plus ca romanii au facut smecheria cu dubla alegere. Intretimp lumea s-a mai schimbat, praful de pusca nu se mai utilizeaza, ci zboara bombardiere si focoase nucleare intercontinentale.”

  Nu cred ca asta ar insemna ca trebuie sa tacem si sa nu pregatim oamenii pentru Unire. Si aici va amintesc ce a spus Nicolae Steinhardt: “In politica nu trebuie intotdeauna sa cistigi, ci sa iti mentii convingerile, pozitiile, sa incerci sa ai dreptate si sa demonstrezi mereu acest lucru.”

  Asta facem noi si sa ne judece Dumnezeu si viitorul, daca prezentul nu ne merita.

 34. Elena Udrea, dezvăluiri la România TV: Când un partid e la putere, firmele fac coadă să-i aducă finanţare

  http://vmedia2k.rtv.net/12/2016-01/4332ea0261a3b2e4dad6e976ef6c5312.mp4

  Elena Udrea a declarat, miercuri seară, la emisiunea „Ediţia de seară” de la România TV, că în timpul campaniilor electorale firmele se înghesuie să finanţeze partidul aflat la putere „cu geanta”, deoarece se tem că, dacă sponsorizările s-ar face transparent, iar un alt partid, de asemenea sponsorizat, ar câştiga alegerile, nu vor mai beneficia de contracte. Totodată, fosta şefă PMP a subliniat că, în urma campaniilor electorale, trezorierii partidelor şi şefii de campanie se îmbogăţesc.

  Elena Udrea a vorbit la România TV despre banii care „curg” spre partide în campaniile electorale şi a apreciat că nu este normal ca finanţările să fie considerate corupţie, mai ales că şi în ţări mult mai dezvoltate lucrurile se întâmplă la fel, doar că reglementat prin lege. Fostul ministru a arătat că banii care vin spre partidele politice în campanii ajung şi la presă, dar şi la cetăţenii care beneficiază de „pomenile electorale” şi care apoi se „oripilează” de banii folosiţi în campanii.

  Fostul ministru se aşteaptă la un 2016 greu, dar în care speră să-şi dovedească nevinovăţia în dosarele în care este acuzată de fapte de corupţie. „Nu e un an uşor pentru mine în mod special, dar va fi un an greu pentru politicieni, pentru că e un an electoral. Pentru mine e un an cu foarte multe provocări pentru că eu, spre deosebire de marea majoritate a colegilor mei din politică, am probleme personale. În 2016 vreau să reuşesc să arăt că adevărul este de partea mea şi să reuşesc să depăşesc cu bine provocările prin care trec”, a declarat Elena Udrea la sosirea la România TV.

  Fosta şefă PMP a vorbit şi de cazul unui ambasador străin la Bucureşti, care „a dat lecţii de moralitate României şi în sprijinirea luptei anticorupţie”, însă la petrecerea dată în cinstea zilei sale de naştere a participat Ovidiu Tender.

  Iată principalele declaraţii ale Elenei Udrea la emisiunea „Ediţia de seară”:

  – E firesc ca bunurile dobândite în urma unei infracţiuni să fie confiscate, dar acest lucru să fie dovedit în instanţă.

  – În România nu se pune accent pe recuperarea prejudiciului, ci pe condamnare, arestare.

  – Un om arătat cu cătuşe generează în opinia publică percepţia de vinovăţie. Opinia publică e influenţată de această percepţie, chiar şi judecătorii

  – În ultimii 10 ani au fost deferiţi justiţiei 9 miniştri şi un fost ministru, ei condamnaţi fără a fi plimbaţi în cătuşe. Înainte nu erau anchetate nume mari în politică. Ei nu au fost plimbaţi în cătuşe când au fost acuzaţi de Parchet. Eu am un statut privilegiat când vine vorba de cătuşe şi procese. Dacă e un fetiş (n.r. – să mă vadă unii în cătuşe), e în regulă.

  – Toată lumea presupune că am conturi afară, că stau pe un morman de bani, dar toţi banii mei sunt în declaraţia în avere.

  – Nimeni nu poate să ia meritul DNA în ultimii 10 ani. Şi înainte a fost bun DNA şi nimeni nu poate spune că nu a avut o activitate bogată, sau că a avut dosare care nu au plecat în instanţă.

  – Percepţia că DNA lucrează e corectă. Trebuie să fim foarte atenţi ca această satisfacţie să nu încurajeze abuzuri din partea instituţiei. Eu nu spun că DNA mă abuzează. Este o evidenţă. În timp ce mie mi s-au făcut dosare peste dosare, alţi colegi nu au fost deranjaţi nici măcar cu o întrebare. Trebuie să fim atenţi să nu se ajungă la abuzuri. Nu contestez dreptul procurorilor de a acuza. Voi demonstra în dosarul Gala Bute că nu am încălcat legea

  – La audierile denunţătorilor a participat presa. A fost un circ. Au fost declaraţii uluitoare cele pe care le-au dat, bâlbe, minciuni. Un singur om spune că a luat geanta şi mi-a dat-o mie după nouă declaraţii de dinainte contradictorii. E în instanţă acest dosar şi se poate verifica pentru că e public.

  – Intrăm în an electoral şi în loc să modificăm regulile se vor finanţa la fel campaniile. Tot cu geanta, altfel cum? O campanie costă milioane de euro. Credeţi că politicieni au banii ăştia acasă? Unii, care au luat acasă bani în campanii, poate… Sunt două tipuri de politicieni: unii care duc la partid banii din campanii, unii care îi duc acasă . Ăia care i-au dus acasă, sunt bine mersi, nu-i întreabă nimeni nimic. Dacă vom continua să fim ipocriţi şi să nu recunoaştem că e o problemă care durează de 26 de ani şi în care nu e implicată doar toată clasa politică, ci şi întreaga societate, şi dacă nu vom schimba regulile, nu am făcut nimic.
  – Îi rog pe cetăţenii care se tot oripilează de banii folosiţi în campanii să-şi deschidă şifonierul. O să găsească o umbrelă pe care scrie, PSD, PNL sau PDL. Şi e doar un exemplu. Ştiu cum se finanţează partidele şi oamenii politici.

  – Când am aflat că la ANRP se dau şpăgi de milioane, i-am spus fostului preşedinte, care a anunţat serviciile secrete. După 6 luni a venit răspunsul, care spunea că totul e în regulă la ANRP. Acum aflăm că nu era aşa şi se dădeau milioane, aşa cum am spus eu.
  – Ca un om care a făcut, a condus campanii, pot să spun că o mare parte a banilor din campanii ajung la presă, dar şi zeci de milioane merg la cetăţeni.

  – Când un partid e la putere, e coadă la uşă cine să îi aducă finanţare. Nu se fac lucrurile transparent pentru că aceleaşi firme finanţează şi alte partide şi se tem că dacă ajung ceilalţi, din celălalt partid, la conducere şi se vede că au sponsorizat şi în partea cealaltă nu mai primesc contracte. Banii aceştia care ajung de la firme sunt împărţiţi şi la presă, firmele trebuie să îi scoată. Se întâmplă să fie relaţii de obligaţie, când politicienii se întorc spre finanţatori.

  – În SUA e la fel, dar acolo nu există trafic de influenţă pentru că totul e transparent. Acolo există legea lobby-ului (…) Am aflat că trezorierii, şefii de campanii se îmbogăţesc după campanie, le cresc conturile după campanie.

  – Sunt dosare în instanţe în care ambasadorii au intervenit pentru anumite contracte

  – Nu trebuie să iei neapărat punga cu bani ca să fii acuzat de trafic de influenţă. Tu, dacă faci o intervenţie pentru o firmă, e trafic de influenţă.
  – Au venit la mine ambasadori să susţină firme din ţările lor. Nu ştiu dacă ambasadorii noştri susţin firmele româneşti, pentru că din păcate firmele româneşti nici în România nu mai sunt susţinute. Oamenii de afaceri români nu prea mai au şanse să facă afaceri în România,, aproape toate firmele de construcţii s-au închis sau aproape toate au dosare penale. Vorbeam cu cineva despre firmele de IT care participă la licitaţii în afara ţării, în ţări europene unde li se spune că nu pot cîştiga pentru că acolo cîştigă firmele lor că au mii de angajaţi. Iar la noi dacă cineva ar proteja o firmă românească în defavoarea uneia străine, puşcărie scrie pe el.

  – Am văzut de curând fotografii cu un ambasador care a dat lecţii de moralitate României şi în sprijinirea anticorupţiei, la petrecerea căruia a participat Ovidiu Tender.

  – Ne costă mai mult incompetenţa decât corupţia. Noi am pierdut 7 miliarde de euro. Am reuşit să aduc fonduri europene la Ministerul Dezvoltării, mai mult decât celelalte ministere la un loc.

  – Corupţia nu a ucis, ci prostia unor oameni care nu au reuşit să amenajeze localul Colectiv ca să nu se întâmple tragedia.

  – Tot ce este capital românesc, omorâm. În schimb, dacă vin străinii, e bine.

  – În cazul Colectiv, au spus că nu e corupţie când l-au eliberat pe fostul primar Piedone.

  – ( n.r. şefii instituţiilor din justiţie) veneau să arate noii puteri cât de dispuşi sunt ei să îi aresteze pe cei care i-au numit. Cei numiţi în 2005 de Iliescu s-au pus la dispoziţia noii puteri arătând că au disponibilitate să îi aresteze pe cei dinainte. Evident că au fost schimbaţi după un an.

  – Este o modă, toţi sunt acum tehnocraţi. Ce a câştigat ţara că a adus acest guvern de falşi tehnocraţi?

  Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/elena-udrea-exclusiv_270781.html#ixzz3yUZHRIkR

 35. Mihai Gribincea: „Și cu ochiul liber se observă o implicare a Rusiei în evenimentele din Republica Moldova!”
  Relațiile moldo-române văzute de ambasadorul R. Moldova la București.

  Premierul Pavel Filip s-a întors marți de la București cu promisiunea că România va începe să transfere Chișinăului primii bani dintr-un împrumut salvator de 150 de milioane de euro dacă se convinge că noul guvern moldovean arată „prin fapte concrete, că este angajat la reforme”. La unele convorbiri ale premierului Filip cu autoritățile române a participat și ambasadorul moldovean la București, Mihai Gribincea, care a acordat un interviu Europei Libere.

  Europa Liberă: E greu de gestionat dosarul relaţiilor moldo-române?

  Mihai Gribincea: „Nu aş putea spune că e greu, dar ca să fie un mandat cu succes, cred că am nevoie de trei elemente: stabilitate politică acasă, o echipă bună şi deschiderea autorităţilor din ţara de reşedinţă faţă de Moldova şi faţă de mine personal. Pot spune că ultimele două condiţii în mod sigur le am. Cu stabilitatea de la Chişinău, la capitolul acesta, stăm mai prost.”

  Ambasadorul R. Moldova la București răspunde întrebărilor Europei Libere

  PlaylistDescarcă
  Europa Liberă: Mandatul dumneavoastră a început cu această vizită a premierului Pavel Filip la Bucureşti, interlocutorii săi au spus că România sprijină reformele ferme şi duse până la capăt pe un fundal de revenire a statului moldovenesc la stabilitatea politică şi economică. Dacă ar fi să faceţi bilanţul acestei vizite, cum aţi caracteriza-o?

  Mihai Gribincea: „A fost o vizită de succes pentru că în primul rând părţile şi-au clarificat poziţiile. Dacă vorbim de autorităţile din ţara gazdă, au vrut să se convingă pe viu că noul guvern instalat la Chişinău este unul cu agendă pro-europeană, determinat să continue reformele care au fost începute, să îndeplinească Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Pe de altă parte, pentru domnul Filip cred că a fost foarte important să înţeleagă în ce condiţii şi care va fi asistenţa care va veni din partea României. Din punctul acesta de vedere, cred că a fost o vizită cu succes.”

  Europa Liberă: Domnul Cioloş, premierul de la Bucureşti, a spus că prima tranşă de 60 de milioane de euro din creditul de 150 de milioane poate fi transferată după prima vizită a reprezentanţilor FMI la Chişinău. Să ne spuneţi ce angajamente trebuie să onoreze Chişinăul, ca să fie credibil pentru a obţine această asistenţă financiară?

  Mihai Gribincea: „Aceste condiţii care ţin în primul rând de autorităţile de la Chişinău, ca să facă anumite reforme, să facă anumiţi paşi concreţi, ca să vă dau un exemplu, numirea guvernatorului Băncii Naţionale, reforma Procuraturii, pachetul de legi anticorupţie, sunt unele condiţii puse de guvernul de la Bucureşti, care nu cred că necesită foarte mult efort din partea noului guvern de la Chişinău, care pot fi făcute într-un termen scurt şi a îndeplini, dacă putem spune aşa, condiţiile interne. A doua condiţie este o vizită a Fondului Monetar Internaţional la Chişinău, care ar indica disponibilitatea FMI de a încheia un acord cu RM. De fapt după ce ar fi o foaie de parcurs a negocierilor privind noul acord.”

  Europa Liberă: Domnul Cioloş, premierul României, a spus că până a ajunge parte din creditul pe care îl oferă România Republicii Moldova, executivul de la Bucureşti este disponibil, este gata să ofere ajutor cetăţenilor care sunt mai mult afectaţi de sărăcie. Cum s-ar face acest lucru?

  Mihai Gribincea: „Domnul Cioloş nu a dezvoltat mai mult ce s-ar putea face concret, a spus că în timpul apropiat vom primi o listă cu anumite propuneri. Asemenea lucruri sunt posibile. De exemplu, poate fi ajutor în ce priveşte CET-urile de la Chişinău, care vor duce foarte curând lipsă de păcură, era cândva ideea de a acorda ajutor cu cărbuni populaţiei. Cred că pot fi găsite asemenea modalităţi de a ajuta populaţia şi populaţia să simtă acest ajutor. Dar deocamdată partea română nu a venit cu o listă a acestor elemente.”

  Europa Liberă: Să nu se termine iarna până atunci.

  Mihai Gribincea: „Nu cred că se va termina iarna, ni s-a promis într-un timp foarte-foarte scurt.”

  Europa Liberă: Cât interes există din partea României pentru a se depăşi această criză politică care perpetuează, instabilitatea care există? Pentru că în piaţă mai sunt oamenii care protestează, au revendicări, guvernarea ar trebui să iniţieze un dialog cu cei nemulţumiţi. Există interes din partea României pentru a se instaura stabilitatea la Chişinău?

  Mihai Gribincea: „Acest interes există nu doar din partea României, dar din partea întregii Uniuni Europene. Însăşi faptul că vinerea trecută a apărut în presă informaţia despre o posibilă vizită la Bucureşti a domnului prim-ministru Filip şi marţi deja s-a realizat vorbeşte despre cât de interesat este Bucureştiul într-o stabilitate a situaţiei în Republica Moldova. Asemenea vizite nu se realizează peste noapte. În plus, dacă vă uitaţi, lista interlocutorilor pe care i-a avut domnul Filip la Bucureşti, iarăşi, vorbeşte de interesul autorităţilor române despre ce se întâmplă în Republica Moldova, despre stabilitatea care trebuie să se instaureze în republica Moldova. O primire la asemenea nivel a domnului prim-ministru Filip de fapt nu înseamnă altceva decât o recunoaştere formală a noului guvern instituit în funcţie.”

  Europa Liberă: Dar oare e suficient ca guvernul să se numească pro-european?

  Mihai Gribincea: „Condiţionalităţile, care au fost făcute, sunt tocmai pentru a da posibilitate acestui guvern să demonstreze că este un guvern care nu numai mimează cursul pro-european, un guvern care nu numai se declară pro-european, dar face paşi concreţi în această direcţie.”

  Europa Liberă: L-am auzit pe un fost şef al diplomaţiei române, şi anume pe domnul Diaconescu, spunând că guvernul României ar putea numi un ambasador special pe relaţia cu Republica Moldova. Ce ar însemna acest lucru?

  Mihai Gribincea: „Pot să vă spun că aici se vehiculează multe opinii cum ar trebui gestionată, instituţionalizată relaţia cu Republica Moldova. Sunt diferite idei despre revenirea la oficiul care a existat cândva pe lângă guvern pentru relaţia cu Republica Moldova, unii vorbesc despre poate crearea unui minister. Sunt nişte opinii mai mult discutate în cercurile academice şi de experţi, deocamdată. Ce va fi mai departe nu ştiu.”

  Europa Liberă: Gestionarea dosarului moldo-român include mai multe compartimente, domenii, de la gaze, electricitate, investiţii. Unde ar fi posibilităţi ca, într-un timp mai restrâns, să se vadă rezultate concrete?

  Mihai Gribincea: „În Republica Moldova sunt foarte multe proiecte în curs de desfăşurare şi care ţin de domeniul cultural, şi de domeniul social, şi de domeniul energetic. Dacă m-aţi întreba ca prioritate, cred că indiferent de ce guvern este la Chişinău, ar trebui ca proiectele energetice să continue. Pentru că aceste proiecte trebuie văzute nu prin prisma politicului sau geopoliticului, că ne va mări independenţa faţă de o singură sursă, dar trebuie privite şi ca nişte proiecte de afaceri faţă de care unele companii, unii oameni de afaceri din România au un interes pur şi simplu de business. De aceea aceste proiecte, indiferent de chiar culoarea politică a guvernelor de la Chişinău, trebuie să continue. Mă gândesc chiar la acel proiect la gazoductului Ungheni-Chişinău.”

  Europa Liberă: El a fost mai mult o încărcătură simbolică. Este adevărat: gazele româneşti au ajuns până la Ungheni, dar, până a ajunge la Chişinău, va mai dura timp.

  Mihai Gribincea: „Va mai dura. În primul rând, vreau să spun că, în ciuda tuturor speculaţiilor din presă, lucrările se desfăşoară conform planului. Ştiţi că în decembrie studiul de fezabilitate a fost încheiat, până în luna aprilie, el trebuie să fie în discuţie publică, după care va fi un proiect tehnic elaborat. Şi dacă totul va decurge conform planului, ca până acum, ar trebui proiectul să fie implementat la termen.”

  Europa Liberă: Pachetul energetic e mai promiţător?

  Mihai Gribincea: „La fel şi cu pachetul energetic. Asemenea proiecte necesită timp, conectări la reţeaua electrică, construcţia de poduri. Sunt proiecte foarte mari care necesită bani, identificarea surselor. Problema este că instabilitatea de la Chişinău îi face pe oamenii de afaceri să nu-şi asume riscul de a se antrena în asemenea proiecte. De aceea e foarte important ca la Chişinău să avem o stabilitate, ca riscurile pentru asemenea proiecte să fie cât mai mici. În plus, cred că pot fi găsite şi surse externe nu doar din Republica Moldova şi România. Dar pentru aceasta este nevoie de stabilitate la Chişinău.”

  Europa Liberă: Aţi avut o întrevedere cu ministrul Apărării din România, am văzut subiectele pe care le-aţi abordat. La Chişinău uneori se speculează, spunându-se că o strânsă colaborare între Armata Naţională a Republicii Moldova şi cea a României nu ar duce la bine şi chiar nu e văzută totdeauna cu ochi buni.

  Mihai Gribincea: „O asemenea abordare o pot avea doar neprietenii Republicii Moldova, cei care ar vrea ca Republica Moldova să aibă o armată prost echipată, prost hrănită şi cu o capacitate probabil de luptă foarte joasă. Un patriot al ţării sale ar dori ca armata ţării să fie o armată puternică. Cu domnul ministru Motoc tocmai am discutat posibilitatea extinderii cooperării sau continuării proiectelor care sunt în curs de desfăşurare, inclusiv cooperarea Republicii Moldova pe dimensiunea NATO.

  La Chişinău se aşteaptă deschiderea unui oficiu NATO, se vorbeşte de acest oficiu de mai mult de un an. Dacă se va vedea o stabilitate la Chişinău, cred că acest oficiu va fi inaugurat foarte repede. Evident că, pentru deschiderea oficiului, este nevoie de o susţinere în Parlament, pentru că oficiul va avea un statut de misiune diplomatică, mai bine spus colaboratorii oficiului, pentru că vor trebui să aibă anumite imunităţi şi oficiul să aibă o anumită imunitate. De aceea va trebui ca decizia despre deschiderea acestui oficiu să fie susţinută şi în Parlament.

  În al doilea rând, după summit-ul din Ţara Galilor, Republica Moldova a devenit parte a Iniţiativei Consolidării Capacităţilor de Apărare NATO, împreună cu Georgia şi Iordania, şi acum există o foaie de parcurs pe care noi trebuie să o îndeplinim. În îndeplinirea acestei foi de parcurs, România ne poate acorda o asistenţă importantă, de consultanţă. Sunt subiecte pe care trebuie să le discutăm şi care nu trebuie ignorate, indiferent de situaţia de la Chişinău.”

  Europa Liberă: V-am auzit pe dumneavoastră la un post de televiziune de peste Prut, aţi vorbit şi despre rolul pe care îl joacă actualmente Federaţia Rusă în ceea ce se întâmplă în regiune. Cât bine i-ar dori Federaţia Rusă actualmente Republicii Moldova?

  Mihai Gribincea: „Chiar şi cu ochiul liber se observă o implicare a Rusiei în evenimentele din Republica Moldova. Faptul că protagoniştii principali ai protestelor nu ascund agenda lor, nu ascund relaţiile cu Moscova, faptul că purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin spune dimineaţa ce se va întâmpla peste zi la Chişinău şi manifestanţii creează structurile despre care vorbeşte, încă înainte de începerea acestor demonstraţii în stradă, de exemplu, crearea Comitetului Salvării Naţionale, vorbeşte domnul Peskov, dacă nu greşesc, vorbeşte dimineaţa, iar în timpul zilei protestatarii adoptă anume un asemenea document de creare a unei asemenea instituţii, cred că vorbeşte foarte mult. Doar cei care nu vor sau sunt rău intenţionaţi nu doresc să recunoască că la Chişinău Rusia are un rol în ceea ce se întâmplă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *