Interviul integral pt ”Cutia neagră” și ediția Fabrika. Apropo de ”KGB”-ism – am câștigat în CA procesul vs Ghimpu

Chiar dacă nu este aici la temă, dar, pe undeva, subiectele tratate în filmul Cutia neagră, în interviul acordat de mine pentru Today.md și abordat în ediția Fabrika, consună cu procesul câștigat de mine în Curtea de Apel, în care pârâtul este Mihail Ghimpu. Cel care mă tot calomniază de ani buni. Că de fapt, la noi, dincoace de Prut – unii sunt cu trecuturi nebuloase, iar alții trag, pe nedrept, ponoasele…

Astfel după ce Ghimpu s-a lăudat la Publika TV, acum aproape un an, că el a spus de multe ori și pe unde a dorit că ”Pavlicenco nu este exemplu societății pentru că a lucrat la ATEM, unde nimeni nu lucra fără acceptul KGB-ului”, adică – este KGB-istă, – iată că va trebui să infirme cele afirmate și să spună la Publika TV că ”Pavlicenco nu a avut nicio afiliere cu niciun KGB” – așa cum spune decizia de judecată, irevocabilă, în cazul meu, precum cum spun, de asemenea, SIS din R.Moldova și CNSAS din România.

Este încă un triumf al dreptății prin justiție, după ce filorusul Viktor Șelin se tot zbate să nu execute hotărârea de judecată prin care trebuie să infirme cele spuse în 2012 la 2 Plus, în aceeași cheie aproximativ la adresa mea.

Să vedem dacă și Ghimpu se va zbate ca și Șelin sau se va conforma hotărârii instanței de judecată.

Mai este Curtea Supremă de Justiție, dacă va crede Ghimpu că ar trebui să-și apere și acolo afirmațiile calomnioase și denigratoare, care le tot dă drept judecăți de valoare. Se întreba un martor – ”Cum poate un om fără valoare să emită judecăți de valoare?” – asta mă întreba la modul general….

Postăm și Cererea adăugătoare, de precizare a pretențiilor, solicitată de instanță, înainte de a pronunța hotărârea. În privința sumei cerute ca despăgubiri, în R.Moldova, ca stat sărac, acest lucru încă șchiopătează, dar vom ataca la CEDO.

Instanța a judecat după lege, nu după funcție și nu a permis, așa cum i-am solicitat, să creeze precedente în privința călcării în picioare a deciziilor irevocabile ale justiției…

Vitalia Pavlicenco

Dosar nr.2a-1063/15 Către: Curtea de Apel Chişinău

Judecător-raportor A.Panov

Apelant: Vitalia PAVLICENCO,
str. Tudor Vladimirescu nr.89, bl.2, apt.1,
Durleşti, MD-2003 Chişinău

Reprezentant: Filipp DRUŢA,
avocat,
str. Igor Vieru nr.1, ap. 37
MD-2075 Chişinău
069456452
filipp_druta@yahoo.com

Intimat: Mihai Ghimpu,
str.Nicolae Iorga nr.15
MD-2012 Chişinău
Tel./fax: (373 2)228326
str. Mihail Cogălniceanu 80 ap. 8,
MD-2012 Chişinău

CERERE SUPLIMENTARĂ

privind precizarea pretenţiilor

Prezenta cerere nu reprezintă o modificare a pretenţiilor. Cererea este necesară conform cerinţelor art.26 alin.(2) din Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare şi pct. 40 din Hotărârea explicativă nr.7, din 24.12.12, a Plenului CSJ – „Cu privire la practica aplicării de către instanţele de judecată a unor prevederi ale Legii cu privire la libertatea de exprimare”.

În cadrul emisiunii, în care au fost făcute declarațiile atacate prin Cererea în judecată a avut loc următorul dialog între moderatoare și pârât:

„MODERATOAREA:”Dle Ghimpu, iată, dna Pavlicenco scrie pe blog că Dumneavoastră ați pus Unirea în sicriu, după care ați scos-o, ați spălat-o, ați periat-o, ați parfumat-o și ați pregătit-o ca marfă electorală, fiind ”unionist” numai în declarații pentru cronici și la Cotroceni sau în Pipera.”

GHIMPU: Pavlicenco nu este exemplu societatii, ea a lucrat la ATEM, la ITAR-TASS, si la ATEM nu lucra niciunul fara acceptul KGB-ului si cind l-am intrebat eu pe seful ATEM-ului – ”Putea sa ajunga cineva sa lucreze la ATEM traducator sau maturator, nu conteaza, fara acceptul KGB-ului? Stiti ce mi-a spus? – Mihai, ti je umnii pareni!

MODERATOAREA – I-ati putea spune lucrurile astea in fata?

GHIMPU: Da ea stie, ca a lucrat la ATEM, eu le-am spus public nu o singura data.”

Pornind de la aceste afirmații, precizăm textul pe care ar trebui să îl pronunțe Mihai Ghimpu ca dezmințire:

”A-l obliga pe Mihai Ghimpu să facă următoarea declarație, la același post de televiziune – Publika TV, la emisiunea Fabrika, emisiune care începe la ora 21.30: ”Eu, Mihai Ghimpu, declar în legătură cu afirmațiile făcute de mine pe 5 februarie 2014 la Publika TV că Vitalia Pavlicenco nu a avut nicio afiliere cu KGB”.

Această formulare are la bază câteva argument-repere:

1. După cum se vede din dialogul reprodus mai sus, însăși moderatoarea a perceput și înțeles sensul extrem de negativ și grav al afirmației pârâtului, adică sensul că ”Pavlicenco ar fi avut o afiliere/conexiune cu KGB” – întrebându-l, imediat, pe Ghimpu dacă ”ar putea să îi spună lucrurile astea în față” Vitaliei Pavlicenco? Însuși tonul arată că e un lucru neplăcut și calomnios, care – după cum devine clar – poate fi atacabil în instanța de judecată, ceea ce eu, ca reclamantă, am spus direct în emisiune și am și făcut ulterior.

2. Ediția Fabrika, în care pârâtul a făcut afirmațiile calomnioase cu o ușurință de invidiat, adăugând că le-a spus de mai multe ori public, veneau la câteva zile după ce fuseseră publicate în Internet, pe blogurile Vitaliei Pavlicenco, pe peretele Facebook al reclamantei, Hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, care a constatat faptul necolaborării, sub nici o formă, a Vitaliei Pavlicenco cu niciun KGB.

3. Martorul Sergiu Mocanu, care, peste câteva zile după afirmațiile calomnioase ale pțrțtului, a spus, în emisiunea sa, ”legat de afirmațiile lui Ghimpu, de la Publika TV, eu nu cred că Vitalia Pavlicenco a colaborat cu KGB”, DEMONSTREAZĂ, de asemenea, ca și în cazul moderatoarei, percepția afirmației lui Ghimpu, care exact acest lucru a vrut să îl spună și să îl transmită publicului – că ”Vitalia Pavlicenco a avut conexiune/afiliere cu KGB, de aceea a și lucrat la ATEM și, prin urmare, nu este exemplu societății…”

4. Martorul Mihai Maler, care a lucrat la ATEM și care a vizionat emisiunea, a confirmat, în fața instanței, că a înțeles – și el, și fiul său, Iuliu, – exact așa, ca și moderatoarea și Sergiu Mocanu – că pârâtul Ghimpu asta a vrut să spună prin ce a afirmat – că ”Vitalia Pavlicenco a colaborat cu KGB”.

5. Toate aceste argumente vin în suportul Cererii de precizare a formulării, pe care trebuie să o spună pârâtul la Publika TV, pentru că percepția tuturor este că el a vrut să afirme despre colaborarea Vitaliei Pavlicenco cu KGB.

6. Or, în cazul unui politician, care este în văzul public, precum este Vitalia Pavlicenco, persoana calomniată, percepția mesajului și a imaginii contează enorm, de aceea și are dreptul să tindă să își apere demnitatea și onoarea, mai ales că toate dovezile de necolaborare sunt făcute publice.

Cu respect, Vitalia Pavlicenco

Avocat Filipp Druţa

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. Doamna lumea are tot dreptul sa va suspecteze In special dupa ce ati castigat un proces intr-o tara controlata de fosti KGB isti 😀 😀

 2. Felicitari, Dna Pavlicencu, pentru curajul de a scoate la iveala coruptia clasei politice. Cu cit vor fi mai popularizate aceste faradelegi, cu atit vor fi mai multi cei interesati sa intre pe blogul dumneavoastra. Mai multa informatie in acest sens alimenteaza spiritul combatant si poate insemna o coagulare in jurul ideilor PNL-ului.

 3. Cum adica ,,MESAJUL UNIONIST ESTE EXCLUSIVIST, CĂ NU ARE DREPTUL LA EXISTENȚĂ ȘI CĂ TREBUIE EXCLUS DIN SPAȚIUL ȘI DIN DISCURSUL PUBLIC”!?

  V-am ascultat discursul si aveti consideratia si respectul meu total pentru ceea ce faceti cu atita suflet pentru neam si tara.
  Sunteti un om cu suflet mare, neinfricat, curajos, un mare, mare patriot!
  Rar se nasc asemenea oameni, consecventi unui ideal!

 4. Pt graf

  Are tot dreptul sa suspecteze, dar, mai ales, are obligatia sa raspunda pentru ce face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *