E momentul să ne solidarizăm cu protestatarii din România – dar ȘI PENTRU REUNIRE!

UN MESAJ PENTRU UNIONISTII DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI

0274_03022015_Moldova_Romania-700x466-300x199În situația creata în ambele capitale românești, avem solicitări – de la membrii 10429270_927907473900916_2587697262403714261_nnoștri ai PNL- din teritoriu privind ieșirea în stradă, pentru a cere Reunirea cu România. Considerăm ca acest lucru ar trebui să il facem împreună, prin coordonarea tuturor nucleelor, grupurilor ce se revendică unioniste pe ambele maluri ale Prutului. Noi am comunicat acest gând și mars-chisinau-guvern-comun-e1446893489517această propunere celor ce au organizat separat sau împreuna cu noi – PNL și Consiliul pnl-unireUnirii -, acțiuni unioniste stradale. Noi, PNL, TVR-92 „Tiras-Tighina”, alte componente ale Consiliului Unirii, am fost la TOATE acțiunile unioniste, oriunde au avut ele loc – la Chișinău, Bălți, Cahul, Alba Iulia, București. Ar fi bine dacă romanii, ieșiți în stradă în România, ar da și un mesaj de pro Unire, pro un Guvern unic al celor două state românești, ca sa fie încurajați basarabeni că frații îi așteaptă acasă. Dacă am reuși să ne potrivim intențiile și acțiunile, am putea stabili o acțiune comună, de exemplu, pentru duminică.

În urma unor discuții de ultimă oră, s-a stabilit că sâmbătă va fi dat un comunicat de presă despre o acțiune comună a Platformelor unioniste BUN și Consiliul Unirii (din care face parte și PNL.md) pentru duminică, 8 noiembrie, la ora 13.00, la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, la care sunt invitați toți unioniștii și ceilalți oameni de bună credință pentru un Marș de solidaritate cu protestatarii din România, care vor cere, și ei acolo, un Guvern unic pe ambele maluri de Prut.

Vitalia Pavlicenco, președintele PNL

Loading Facebook Comments ...

25 Comments

Add a Comment
  1. CEL MAI POTRIVIT MOMENT ! Pasnic, democratic, cu multa întelepciune, bine organizat, fara excese exstremiste, sa-i chemam pe toti cetatenii moldovei: ucraineni, rusi, gagauzi, evrei s a – toti împreuna – la actul de duminica, 8 XI 2015. Contactatii pe cei din tara; PNL-istii, PNTD, PROMONARHIA, POBASARABIA si BUCOVINA

    cU dOAMNE AJUTA ! Gr Vulpe

  2. DECLARAŢIA
    Uniunii Scriitorilor din Moldova
    privind RE-Unirea cu România

    http://www.timpul.md/articol/declaratia-uniunii-scriitorilor-din-moldova-privind-unirea-82176.html

    N.B.
    Reiterăm propunerea academicianului Petru Soltan din iulie 2015
    de a institui urgent o Adunare Constituantă din 51 de aleși
    care să RE-STABILEASCĂ
    „ACTUL UNIRII” pt. TOTDEAUNA a Basarabiei cu România,
    votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării
    la 27 martie 1918 la Chișinău.
    ACT întrerupt de ocupația sovietică din 28 iunie 1940
    prin Protocoalele secrete ruso-germane
    comunisto-naziste Ribbentrop-Molotov.
    –––––––––––––––––––––––––––––––––

  3. ANUNȚ UNIONIST IMPORTANT-
    ––––––––––––––-
    Duminică. 8 Nov.2015, orele 13.00
    în fața Monumentului lui Ștefan cel Mare din Chișinău

    se va desfășura o ACȚIUNE UNIONISTĂ
    de Solidaritate cu protestatarii din România,
    la care se va cere
    – Formarea unui Guvern Comun Unionist la București și Chișinău
    – RE-UNIREA URGENTĂ !
    ––––––––––––––––––
    N.B.
    UNICA SOLUȚIE PRACTICĂ
    în baza adevărului istoric azat pe documente istorice-
    – Reiterăm propunerea academicianului Petru Soltan din iulie 2015
    de a institui urgent o Adunare Constituantă din 51 de aleși
    care să RE-STABILEASCĂ
    „ACTUL UNIRII” pt. TOTDEAUNA a Basarabiei cu România,
    votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării
    la 27 martie 1918 la Chișinău.
    ACT întrerupt de ocupația sovietică din 28 iunie 1940
    prin Protocoalele secrete ruso-germane
    comunisto-naziste Ribbentrop-Molotov.
    –––––––––––––––––––––––––––––––––
    P.S.
    „Ziarul de Gardă” din Chișinău
    a introdus săptămâna aceasta
    cenzura la mesajele prea unioniste,
    metodă preluată de la ziarul „Timpul” tănăsist din Chișinău
    încă din august 2011.
    Rușine !
    ––––––––––––––––

  4. Tot Acela este ciocanitoarea telegrafica TASS!

  5. Daca perdem acuma sansul istoric – om fi blestemati de urmasii nostri (daca or fiin sensul achesta) fiindca Moldova a exista numai prin nume de facto a fi al doilia Kalinidrad. Evinementele structura populatiei si princhipal mentalitatea deja e SCHIMBATA. FITI VIJILENTI!!! ACUMA ORI NICHIODATA!!!

  6. Cam putine rezultate aduc tot felul de marsuri si actiuni. Din pacate R.M. este un stat capturat, si cei, care l-au capturat, nu apleaca urechea catre doleantele poporului. Daca pana si protestele masive din septembrie-octombrie nu au avut mai niciun rezultat, ce rezultat va avea un mars facut de cateva sute de oameni? Aici se cere un mars de sute de mii de oameni, care sa dureze si a fie combinate cu proteste in fiecare urba a R.M., cu o greva generala, cu actiuni de nesupunere civica. Asa ceva nu va avea loc. Toti vor canta cantece de Teodorovici, vor recita poezii si apoi vor merge acasa sa plateasca tarifele inalte la curent, gaz si apa. Populatia R.M. este devizata etnic, geopolitic, social.
    E un mediu perfect pentru ca populatia sa nu aiba nicio sansa sa rezolve ceva si sa fie indobitocita de criminalii de la guvernare.
    Ma bucura foarte mult elanul unionistilor, dar nu cred ca se va face ceva concret. Guvernantii vor ramane surzi si orbi la toate aceste actiuni.

  7. Vasile Gârneț Starea națiunii: cum mai stăm cu Unirea?

    „Discuțiile despre Unire devin tot mai intense, măcar pentru motivul că în R. Moldova există un sentiment cvasiunanim al unui „capăt de drum”, al unui eșec geopolitic”
    În aceste zile, când avem criză de guvern și la Chișinău, și la București, am discutat cu prieteni și rude despre Unire. Un subiect pe care nu-l abordez prea des fără motiv, poate din grija de a nu-l banaliza, de a nu-l bagateliza. Unirea e un ideal care mi-a modelat întreaga existență.
    Cele mai aprinse discuții despre Unire sunt pe rețelele de socializare. Tragedia de la clubul bucureștean „Colectiv” a scos în stradă noua generație, una care nu suportă minciuna, corupția și falsul. Protestatarii de la București sunt admirați la noi pentru faptul că au forțat demisia premierului Ponta, așa cum nu s-a întâmplat la Chișinău, unde prin tragere de sfori mafiote și lupte mocirloase a fost doborât un guvern pornit să facă reforme. Modelul românesc trezește emulație și pe această latură a acțiunii civice, încât o cunoscută jurnalistă de la Chișinău se întreba pe FB: „Ce ne încurcă să fim ca românii? Să venim (adică să protestăm – n.m.) și să nu plecăm până nu vor pleca cei care trebuie să plece?”.
    A primit răspunsuri argumentate și nuanțate, punctând diferențele dintre basarabeni și români. România e mai omogenă din punct de vedere etnic și lingvistic, R. Moldova are importante minorități rusofone, iar aproape jumătate din electorat privește cu nostalgie spre Rusia. Acest clivaj al opțiunilor contrazice flagrant cursul european declarat al R. Moldova. Dar totuși nu într-o măsură la fel de mare cum o fac politicienii corupți și ipocriți de la guvernare. Apoi, e și o diferență de statut: România e membră a clubului occidental, iar R. Moldova a rămas în zona-tampon, la cheremul oligarhiei locale, adică al Rusiei, și tot așa…
    În pofida tuturor acestor diferențe, care par uneori insurmontabile, discuțiile despre Unire devin tot mai intense și mai frecvente, măcar pentru motivul că în R. Moldova există un sentiment cvasiunanim al unui „capăt de drum”, al unui eșec geopolitic. Marea majoritate a basarabenilor nu au amintiri personale despre epoca interbelică, în schimb cunosc realitățile de azi ale României. Orice moldovean cât de cât informat și mai ales stresat de plata facturilor lunare știe că salariile în România sunt de două ori mai mari decât în R. Moldova, iar pensiile – de patru ori. Pe o piață mai mare, cum este România, ai mai multe șanse să-ți găsești o slujbă, iar producătorii să-și afle mai mulți consumatori. Pentru cei revoltați și nemulțumiți există reazemul și speranța că DNA își va face datoria. Ceea ce nu poți să afirmi despre R. Moldova. Deși avem și noi mascați la CNA, eficiența lor este nulă, încât ne-am trezit cu bănci devalizate – fază prin care România a trecut pe la începutul anilor ‘90, ceea ce arată încă o dată nepotrivirile ce ne despart.
    Cred că dincolo de toate aceste argumente, Unirea îi atrage, în special pe tineri, prin noutatea absolută pe care ar aduce-o. Ar însemna să întoarcem fila istoriei, să tăiem poala unor experimente dezumanizante care au pârjolit R. Moldova, golind-o de segmentul cel mai activ al populației. Rusia nu mai exercită fascinația de altădată, în ciuda faptului că R. Moldova se află sub asediul ei mediatic. Rusia lunecă în criză, în haos și lucrul acesta îl spun chiar moldovenii care lucrează acolo. Bombardați de televiziunile rusești, oamenii noștri își iau, instinctiv, distanță. Nimeni nu vrea să locuiască într-o casă ce stă să se prăbușească peste tine.
    O țară nouă înseamnă o experiență nouă, o aventură nouă pe care, orice s-ar spune, merită să o traversăm. Nu va fi ușor. Unirea va implica, inevitabil, un proces de adaptare, sincronizare, ajustare instituțională, dar mai ales o acomodare mentală, o tranziție care va avea și asperitățile ei. Le-a fost greu germanilor cu rigoarea și dedicația lor, greu va fi și la români. Dar generația de azi merită acest obiectiv – radical, îndrăzneț –, care i-ar da personalitate. De ce n-am fi și noi „generația Unirii”?
    Ne place România pentru cultura ei, pentru virtuțile și avantajele sale, dar în egală măsură ne-o asumăm și cu toate neîmplinirile și decalajele pe care le are în raport cu Occidentul. De ce? Pentru că e țara noastră și o iubim.

  8. prutonistrenii au probleme de identitate, nu ştiu ce limbă vorbesc, iar unii basarabeni vor unirea!!!! bre, luaţi-o molcom, întâi cu alfabetizarea , apoi unirea. Bre, hai cugetaţi, dacă 1,5 milioane prutonistreni vin în statul român şi grăiesc că ei găvăresc maldaveneşte, sunt maldaveni altceva decât români,limba lor interetnică fiind rusa şi altele asemenea lor, ce se va întâmpla bre? bătăi generalizate!??, lupte de stradă !!!!

  9. coressi este o scarnavie de baboaica, care vinde bomboane agricole la gara de la Podul Iloaiei. Este total analfabeta si maximal proasta. Si pentru ca se afla mereu in stare de ebrietate, nu poate decide daca este maldavana ori muldovana. De fapt este de origini egiptene, dar uita mereude asta…

  10. pentru realizarea unirii sunt necesare următoarele; toţi românii de la vest de Prut să înveţe intensiv limba rusă,Dodon sau Usatâi să fie propuşi iar toţi românii să-i voteze pentru funcţia de preşedinte al României reunificate,renunţarea la UE şi Nato cu intrarea în spaţiul exsovietic, etc.

  11. universul de cunoaştere al prutonistreanului Titus se rezumă între Iaşi şi Podul Iloaiei, altceva este mai mult decât poate domnia sa să înţeleagă. I-aş recomanda pentru documentare pieţele centrale Ieşene unde o sumedenie de basarabeni vând cu ajutorul egiptenilor bomboane agricole, păstăi fumigene şi rahat multicolor. Prin urmare domnule Titus, ai rămas de căruţă, bre!

  12. Baboaica coressi a vizitat numai o singura data R.M. Si a vizitat(traditia o impune) doar piata de la Balti, unde a ramas incantata de … pestele sarat, afumat sau inghetat, adus din Kamceatka. Intr-un extaz de incantare fata de „negutatorii” balteni, cu care a vorbit ruseste, coressi isi aminteste pana si azi de acel eveniment major din viata ei.
    Coressi, poate ar fi bine pentru tine sa treci de la bomboane agricole la peste sarat???

  13. aici greşeşti, bre Titus, fusei prin Bsarabia de prea multe ori ca să mai pot visa la unire bre!Locul prutonistrenilor este lângă Ivan, acolo vrea majoritatea. Trebuie să fim realişti, să vedem realitatea aşa cum este ea. Poate că o dezvoltare prutonistreană în marele bloc exsovietic va fi de bun augur atât timp cât majoritatea populaţiei basarabene ştie la perfecţie limba rusă. Apoi la Maskva lucrează foarte mulţi basarabeni de unde trimit ruble şi comportamente ruseşti la baştină. Se întâmplă de foarte mulţi ani .rezultatul , o puzderie de prenume de genul iurie, Ghenadie, Aliona etc care au prefigurat identitatea maldavenească. Si aceşti cetăţeni sunt majoritatea. ! Este contra naturii unirea în acest caz. Ce vreau să afirm de fapt. ; sunt atât de multe lucruri de făcut înaintea unirii că mi se pare ridicol să vorbeşti despre ea când baza este aşa de şubredă, Servus bre!

  14. Lasa-ma, soro. Parca putini Wilhelm, Siegfried, William, Vladimir aveti in Romania? Din aceasta cauza sa-ti faci griji, mancati-as? Spune-ne mai bine, pe sleau, ca esti basarabiofoba, alaturi de Banciu, Petru Clej, Bantus Doru, etc, care urati basarabenii pentru ca asa va este ranza, ati fost intorsi de la tsitsa prea brutal in pruncie. Voi, basarabiofobii, nu aveti nicio identitate, o aveti numai pe a vostra, marlaneasca, ca va pute mereu si sunteti „firavi de nas”. Cat nu ati carcoti voi, UNIREA oricum se va produce. Da, Basarabia nu este 100% locuita de romani. Am citit azi „Descrierea Moldovei” de Cantemir. Domnul-savant al Moldovei spune: „CAP. XVI. Despre ceilalți locuitori ai Moldovei

    Eu nu cred că mai este altă țară de potriva Moldovei, intru care să se afle locuind așa multe feluri de noroade, căci osebit de Moldoveni, ai cărora moși s’au întors din Maramureș, mai lo­cuesc întru dânsa și Grecii, Albaniți, Sârbi, Bul­gari, Leși, Cazaci, Ruși, Unguri, Nemți, Ar­meni, Evrei și Tiganii cei plodoși”

    Asa ca, bre coressi, nu mai scormoni, ca un cocos in balegar. Nici Sardinia nu a fost perfect italiana, dar a zidit statul italian. Nici Prusia nu a fost intocmai germana, iata ca statul german exista.
    Si la o adica, Basarabia a fost primul pamant romanesc ce s-a unit cu Tara in 1918.

  15. am fi vrut să avem mulţi de al de Siegfried, dar n-a fost să fie .Bre. Titus, citeşte-l pe Petre Ţuţea ca să afli dece românii cad în cur când au fost obligaţi să joace kazaciok. În schimb basarabenii s-au adaptat, îşi păstrează echilibru ca rusul învăţător. Prin urmare să nu o mai lungim, unirea va fi cţnd veţi cădea toţi în cur atunci când Ivan dirijează!!! Ai priceput bre cum stă treaba?

  16. Fa, coressi, poate ai fi tu buna la ghicit si la umblat cu ghiocul, dar in privinta dansurilor si piruetelor, zau ca nu esti priceputa.

  17. Urmatoarele judete din Romania au produsul intern brut anual egal sau mai mare decat produsul intern brut din toata Republica Moldova (adica peste 6 miliarde dolari). Ele sint : Arges, Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Prahova si Bucuresti.

  18. vladu
    Si care sunt concluziile? Acest fapt ajuta sau incurca Unirii?

  19. nici nu ajută, nici nu încurcă! nu poţi compara mere cu pere!

  20. Vladimir Pilat din Lăpușna trăiește-n preacurvie din decembrie 2009 cu o teleastă terfelită de toți comisarii de poliție, de Vor On In și alți politicieni cu safeurile pline totdeauna, nu vrea s-o ia de nevastă și să-i dăruiască un prunc, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna a vîndut și mai vinde orice funcție cît de cît importantă de stat, cu minimum 50 000 euro cash, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna a furat 1 miliard 500 000(ghiciți valuta) din bugetul statului și din mita cetățenilor statului pe care-l guvernează din 2009, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna donează microbuze unor familii numeroase, pe care sunt obligate să le plătească(35 000 euro unul) ONG-uri de caritate, din granturi externe, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna promite computere copiilor bolnavi și uită să le mai și ofere, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna trimite scrisori agenților economici din partea Guvernului, aceștia transferă sumele solicitate la contul indicat, a doua zi pe banii aceștia Pilat organizează festiBaluri peste festiBaluri sub foarte înaltul lui patronaj, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna e un dictator sadea, a legiferat homosexualismul și lesbianismul la moldoveni, e bisexual însuși, preferă, în aceeași măsură, și bărbații, și femeile, inclusiv competiția-n GRUP, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna și-a tras președinte de buzunar, unul TiMOȘti, i-a cumpărat pe Mișin și Co, Hadîrcă și Co, Pasat și tot KGB-ul din care face parte de cînd se știe soldat, i-a privatizat pe mai toți scriitorii, actorii, regizorii, compozitorii, muzicienii, jurnaliștii, sportivii, cineaștii, boschetarii și curvarii, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna e cel mai bogat contrabandist necondamnat(deocamdată!)din Europa, se crede și cel mai frumos, purtînd pe scăfîrlie un ditamai implant realizat în Elveția pentru 50 000 euro plătite de ONG-urile obligate de el să o facă, dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Vladimir Pilat din Lăpușna e o greșeală istorică a poporului pe care acesta crede să-l poată conduce pînă la moarte(moartea poporului, se subînțelege!), dar “cel mai mult crede-n bunul Dumnezeu, în Republica Moldova și-n cetățenii Republicii Moldova”.

    Alei, Doamne, cum îl ții și nu-l duci unde Tu știi…

    Prin natale pușcării, prin natale pușcării,

    Offff, Doamne!

  21. Ţaţa „Coressi” şi cu ţaţa „Titus ” la o şuetă pe marginea şanţului ce desparte în abstract cele două ţări ale românilor, pentru una dintre ele găsindu-se un nume furat din fondul românesc de regionime şi anume Moldova. Spun asta pentru că cea mai mare parte a provinciei Moldova şi cea mai importantă sub aspect economic , cultural, spiritual şi nu în ultimul rând politic este partea din dreapta Prutului unde s-a aflat din totdeauna capitala şi s-au dezvoltat cele mai importante aşezăminte rurale şi orăşeneşti şi au înflorit centrele economice şi culturale care au făcut din Moldova una dintre cele mai puternice provincii româneaşti. Prin urmare, dacă ruşii prin raptul teritorial au anexat o parte din provincia Moldova nu puteau să folosească acelaşi regionim care era deja folosit şi aparţinea în mod notoriu spaţiului românesc. Dar scopul ruşilor era unul foarte pervers. Ei au folosit pentru teritoriile ocupate mereu metoda divide et impera şi le-a ieşit aproape tot timpul, chiar şi după trecerea unui interval de timp destul de lung, cum este cazul Moldovei prutonistrene. Dovada este disputa la care asistăm pe acest blog între cele două nominalizaţe de mine mai sus- Ţaţa „Coressi” şi ţaţa „Titus „.

  22. Boul vlad rage periodic la luna, neintelegand nimic din ce spun. Boul vlad se plictise4ste in emigratie si isi mai scarpina din cand in cand fundul naparlit de mine. Boule vlad, mergi la pasune si nu mugi a ploaie…

  23. Este chiar uimitor ca acest bouts vlad ma ataca cu atata ura si prostie. Boule vlad, dar ceva relevant in afara de bolboroseli idioate poti spune?

  24. Priviti atent ca dobitocul vlad nici nu a citit despre ce am scris, el abereaza cu comentariul sau „savant”. Vlad da cu degetul in cer si toata menstruatia de cuvinte varsata in comentariu este scrisa doar sa ma insulte. Boul vlad se aseamana cu eroul din cartea „Aventurile soldatului Svejk”, asa numitul „general al latrinelor”, care cand vorbea parea ca mesteca in gura un „biftec” facut din „turta vacii”. Ha-ha-ha

  25. Vlad da-i inaîte cu tupeu
    Titus e din acelasi aluat si reactneôneaza prutonistreneste.servus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *