PNL.md solicită ședinței comune a celor două Guverne românești acceptarea Programului național-liberal de Reîntregire până în 2018

534292_329663000437019_1157830000_n (2)Acesta este programul electoral propus de PNL.md în alegerile din noiembrie 2014, care trebuie să devină program politic al celor două Guverne românești, pentru a se avansa spre Reunificare pînă în 2018, când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Ne bucură faptul că tot mai multe entități din societatea civilă îmbrățișează aceste propuneri concrete de omogenizare a spațiului românesc de pe ambele maluri ale Prutului – obiectiv politic înscris în Programul și Statutul PNL.md. Amintim – la Iași – unioniștii din PNL, AVR-92 ”Tiras-Tighina”, din alte componente ale Consiliului Unirii au sprijinit prima ședință comună de după 2009 a Guvernelor celor două state românești. Ar fi bine ca viitoarea ședință comună să aibă loc la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, și să adopte AGENDA REÎNTREGIRII. 

Vitalia Pavlicenco

18 priorități până la Reîntregirea din 2018

1. Identificarea de aliați peste Prut pentru completarea art.1 din Constituția României, după model german, în eventualitatea “redobândirii suveranității politice și teritoriale asupra provinciilor/pământurilor rupte de la Statul Român de către Puteri străine”, cu prevederea că “schimbarea compoziției unor teritorii românești, prin deportarea băștinașilor și colonizarea acestor teritorii de către reprezentanți ai statului străin, care le-a ocupat, constituie crimă de genocid și se pedepsește ca și crimele comise împotriva umanității”.

2. Preluarea integrală – prin adaptare – a legislației euroconforme din România – pentru evitarea cheltuielilor greu de suportat de către un stat sărac.

3. Ieșirea din CSI, aderarea la NATO, adoptarea Legii Lustrației – condiții imperative pentru decizii independente la nivel de stat, fără presiuni asupra persoanelor șantajabile, promovate mereu în funcții înalte de Sistemul prorusesc de securitate.

4. Formarea unui Guvern al Unirii din 11 ministere, care va pregăti Reîntregirea prin europenizare. Funcțiile ministerelor, ca organe executive de elaborare și de implementare a politicilor ramurale, vor fi detașate de funcțiile de control și reglementare, de gestionare a patrimoniului. E nevoie de profesionalizarea administrației de stat – funcția de ministru e politică, însă de la secretar de stat în jos – toți vor fi selectați prin concurs, aceasta însemnând stabilitate în funcție și independență pentru decizii legale.

5. Delegarea treptată, prin acorduri, a unor atribuții de politică externă MAE al României – în misiunile străine ale României va fi personal mixt. România va redeveni parte în negocierile transnistrene. Promovarea unui lobby comun pe lângă cancelariile occidentale, în vederea obținerii sprijinului european și american pentru o integrare românească rapidă.

6. Ministerul integrării românești și europene va promova omogenizarea intraromânească, va superviza și coordona reformarea justiției, va implementa reforme structurale și instituționale, va asimila transparent fondurile europene.

7. Posturi comune ale serviciilor la frontieră în punctele de control-trecere peste Prut – pentru eliminarea contrabandei până la lichidarea vămilor.

8. Forțe Militare moldo-române comune, pentru securitate în stânga Prutului. În perioada de tranziție – statut de aliat non-membru al NATO pentru Armata R.Moldova. Eficientizarea MAI după model românesc.

9. Libera circulație a leului românesc, alături de leul moldovenesc, până la introducerea euro – pentru înviorarea economiei în stânga Prutului.

10. Aderarea la Strategia națională în domeniu și la Strategia de dezvoltare durabilă ale României – pentru salvarea agriculturii, ca prioritate națională.

11.Preluarea conceptelor eficiente ale sistemului românesc fiscal și financiar. Gestionarea patrimoniului/companiilor de stat după criterii corporatiste de manageri aleși prin concurs, pe criterii profesionale.

12. Semnarea unui Acord interinstituțional și asociativ complex/multilateral între Patronate, Uniuni de producători și Camerele de Comerţ din cele două state românești – pentru promovarea produselor noastre în UE, SUA, în alte țări.

13. Crearea, la Chișinău, a unei filiale a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, – care va activa împreună cu un CNA depolitizat, în baza legislației naționale și europene, ca să fie puși la închisoare și politicienii corupți.

14.Reîntregirea românilor de pe ambele maluri de Prut în Diasporă, fără ingerințe politice din partea promotorilor moldovenismului stalinist. Condiții optime și credibile readucerii cetățenilor acasă.

15.Difuzarea – gratis ori cu sprijinul financiar al Statului Român – de către operatorii de Televiziuni prin cablu, a posturilor TV apreciate peste Prut, pentru a contracara dominația informațională rusească.

16. Crearea unei Universități mari românești la Chișinău – pentru formarea europeană a tinerilor basarabeni.

17. Negocieri eficiente cu Statul Român, în vederea deschiderii pieței de muncă din România – pentru plasarea legală, cu asistență socială, a basarabenilor.

18. Semnarea unui acord oficial între Comisia Electorală Centrală din R.Moldova și Biroul Electoral Central din România – pentru desfășurarea de alegeri corecte în stânga Prutului, având în vedere numărul tot mai mare de cetățeni români.

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. 19. Interconectarea căilor ferate CFR cu CFM, prin construirea liniilor cu ecartament european, într-o primă fază, până în 2018 – de la Chișinău la Ungheni și de la Bălți la Ungheni
  20. Interconectarea rețelelor energetice (de gaze și electricitate) ale României cu cele ale R. Moldova, până în 2017.
  21. Construirea a trei noi poduri rutiere peste Prut
  22. Construirea – într-o primă fază, până în 2018 – a cinci sute de km de conducte de irigare în agricultură

 2. PNL Moldova si PNL Romania faceti cumva si intilniti-va, luati exemplul celor doua guverne si iesiti la lupta dreapta si veti reusi!
  Ne-am saturat, non-valorile sunt trecute la rang de virtute, prostia este mediatizata, coruptia se extinde. Totul se intimpla cind scursurile politice pot fi manipulati de niste „jmecheri” care cred ca istoria se va scrie cu ei sau va scrie despre ei. Prostii urca pe scara non-valorilor pina-n virf agatindu-se puternic de compromis, sustinatorul tupeului fara margini. Aceste puslamale sustinute politic de partide, ajung sa fure din avutia tarii fara sa se sinchiseasca.
  Pentru ei nu sunt legi, ci doar pentru cei necajiti!

 3. Unirea cu Basarabia ar aduce si avantaje materiale, chiar daca azi nu par asa de evidente. In primul rand marirea pietei pentru produsele romanesti si Europene, teren arabil de o calitate foarte buna ”nestors” de exploatarea salbatica si superintensiva. In contextul inrautatirii conditiilor de clima ce se prefigureaza in 10-20 de ani zone intinse de pe glob, terenurile, azi fertile, vor deveni desert (inclusiv in Europa) pamantul arabil de calitate va fi aur curat ( ca si apa dulce ).
  Sa nu uitam si Vinurile moldovenesti, ca si cele romanesti
  au piata de desfacere asigurata si ”brand” creat in constiinta zecilor de milioane de consumatori din spatiul Exsovietic.
  Unirea este o datorie morala fata de jertfa (sute de mii de suflete) parintilor si bunicilor nostri care au murit pentru aceste teritorii si pentru dreptul la identitate Romaneasca.

 4. “Jos mâinile de pe Franzeluța!”
  În grija statului prețurile la pâine. Oligarhii de la putere, aparent își fac griji pentru popor ca să mențină prețurile la pâine, dar de fapt, adevăratul scop este unul meschin și murdar, de a acapara și controla și ramura de panificație.

  Mâinile murdare ale oligarhilor, după furtul miliardului, bancrotizarea și împărțirea băncilor, vinderea aeroportului, iată că au ajuns și până la cea mai sensibilă și importantă ramură pentru întreaga societate, cea de panificație.
  În 6 August a.c. a avut loc o ședință în cadrul Ministerului Agriculuturii cu agricultori și producători de panificație, unde s-au discutat rezultatele recoltei de cereale pentru sezonul 2014-2015 și posibile evoluții la prețurile grânelor și respectiv, a produselor de panificație. Producătorii și-au expus aici problemele cu care se confruntă în acest sezon, cât și, au propus diferite soluții de remediare a situației, inclusiv subvenții sau subsidii nominale, pentru a putea menține prețurile în așa sector sensibil, precum cel de panificație, care se află într-o profundă criză de mai mulți ani.
  Dar, în rezultatul ședinței, unde a fost prezent și un membru al Consiliului Concurenței al R.M., după un scenariu bine regizat, chipurile, Consiliul s-a auto-sesizat și acum toți producătorii de panificație sunt presați și amenințați cu amenzi exorbitante, inclusiv Franzeluța SA, care riscă să fie amendată cu sume între 8 și 20 mln. lei!
  Toți producătorii sunt presați și constrânși de a activa în condiții și scheme dictate de ei, și nu în condiții libere de piață, ceea ce va duce la falimentarea sectorului și la un control monopolist asupra ramurei de panificație.
  Scopul este unul clar și simplu de înțeles când, o întreprindere de stat este amendată tot de către stat cu sume fabuloase, doar pentru a duce întreprinderea în stare de faliment, ca ulterior, să fie cumpărată la preț de nimic.
  Această este o următoare schemă frauduloasă a instituțiilor de stat subordonate oligarhilor care, până la urmă își doresc să acapareze chiar și ceea ce este mai scump, pâinea poporului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *