Ce am spus și ce nu am spus la Moldova în direct

protest

Respect pentru oamenii din strada. Sarmanii oameni platesc pentru credulitatea si naivitatea de a crede in farisei pe 30 noiembrie și încă vor plăti scump.

Imi exprim lipsa de respect pentru intelectualii care au indemnat pe 30 noiembrie si in alegerile locale sa fie votati aceiasi hotii si aceleași clanuri tilharesti.

Vreau sa explic foarte clar pozitia unionistilor din PNL, a Consiliului Unirii.

Noi, unionistii, am mers la toate protestele contra guvernarii corupte. Primul protest, din februarie, l-am sprijinit si oamenii nostri au mers, apoi am fost invitati pentru 5 aprilie, am  organizat oamenii, ni s-a dat cu mare scirt cuvintul, am mers pe 3 mai si pe 7 iunie, foarte organizat, cu identitate de partid, romaneasca, unionist, dar am fost rugati sa nu avem tricoloruri romanesti.  Dupa 5 aprilie ni s-a spus ca putem sa nu mai chemam oameni, ca ei vin si singuri. Din discutia, avuta cu un alt animator al Platformei, ni s-a spus ca mesajul unionist nu este acceptat de animatorii Platformei DA, pentru ca ar fi exclusivist. Adica, pluralismul de opinii si libertatea de exprimare au sucombat.

Cum am vedea noi situatia daca declaratiile corespundeau intentiilor.

Cum spunea Igor Botan si cum se stie, si partidele extraparlamentare fac parte din societatea civila.

Societatea RM are nevoie de o limpezire clara – cine e pentru UE si cine nu. Noi, unionistii, suntem cei mai mari eurointegristi, avem si multi alolingvi cu noi.

Astfel, Platforma DA, daca se anunta deschisa si larga, trebuia sa accepte partidele extraparlamentare europene, pentru ca ea se declara proeuropeana, si, impreuna, sa luptam contra coruptiei. Amintesc – noi, PNL, am avut un program concret in alegerile parlamentare din 30 noiembrie, cu 18 propuneri pina la Reintregirea din 2018, inclusiv cu o filiala DNA, cu posturi vamale comune cu Romania pe Prut, o armata comuna, o politica externa coordonata si comuna, leul romanesc cu circulatie aici pina la introducerea monedei euro. Acum se vorbeste tot mai mult despre ce am spus noi.

Si daca se limpezesc lucrurile ca suntem proeuropeni, noi, unionistii, chiar mai rapizi, atunci ne coordonam eforturile. Daca unionistii nu au mai fost acceptati, atunci a intervenit cenzura, atitudinea selectiva, adica alte scopuri. Care? Un proiect politic propriu, pentru a substitui actuala guvernare, dar a nu permite nici actualelor partide extraparlamentare sa se ridice.

Scoaterea oamenilor in strada este si prin rolul Jurnal TV.

Este adevarat ca alegeri corecte nu pot avea loc astazi cu institutii controlate total. Dar asta a si fost motivul unor rezultate mai modeste ale partidelor neparlamentare. Deci, ma intreb, de ce nici in locale animatorii Platformei DA nu au chemat la vot pentru partidele proeuropene si unioniste neparlamentare, dar au tacut si au privit indiferent ridicarea Stingii proruse?

Dar stiindu-se situatia din Ucraina, interesul Rusiei pentru destabilizarea din RM ca si din Ucraina, ce se vrea din anticipate. Noi ne-am bucura sa fie, pentru ca noi le-am spus oamenilor, cit am putut, ca pe 30 noiembrie sa nu ii voteze pe cei care se tem de puscariile din Europa si Romania si, de aceea, nu le trebuie nici Unire, nici integrare europeana, ca nu o sa isi faca ei hara-kiri singuri.

Deci, daca acum animatorii recunosc faptul ca alegerile au fost furate, ce fel de alegeri se vor -ca sa cistige Dodon si Greceanii, care sunt iarasi pe linga Putin, ca si Usatii si Dodon ce se alatura protestelor, deci, unionistii ce sa faca linga Dodon, care abia ii viseaza sa le puna capat unionistilor?

Deci nu este o delimitare clara intre proeuropeni si neeuropeni, mai mult – este o conexiune cu o parte din Putere si, astfel, se promoveaza statalismul antiromanesc, moldovenismul antiromanesc si antiunionismul, cind, de fapt, Unirea e unica solutie pentru Republica Moldova si pentru situatia de criza endemica.

Acum, imaginati-va daca intreg efortul unei TV care a chemat oamenii in strada, daca efortul si vederile oamenilor veniti la protest ar fi fost orientate spre mesajul Unirii cu Romania, unde eram noi? Si daca asta nu s-a facut – inseamna ca acest lucru cineva de undeva, influent, nu l-a vrut. Si – atunci, cine sunt romanii si pretinsii unionisti animatori ai Platformei DA? Eu nu identific lumea din strada cu grupul emetic dirigent, pentru ca nu faci cu ermetismul, ci cu coagularea eforturilor.

Ne bucură că unioniștii au aproximativ aceleași pozitii. Toți sunt convinși că doar Unirea, care poate fi până în 2018, este ieșirea din situație, mai acum când și Europa se șubrezește, și Rusia rămâne stat agresor.

Si mai e ceva. Eu am spus cine cred ca sta in spatele animatorilor din fata ai Platformei DA, dar cind vad ca persoane care au debarcat Guvernul Sturza, in 1999, care l-au votat pe Voronin, pe 4 aprilie, in 2005, care au cufundat R.Moldova cu bolsevicii pe 10 ani, care au colaborat cu Voronin si i-au votat pe falsii proeuropeni, acum ne dau lectii de anticoruptie si europenism, nu cred ca poate exista credibilitate. Deci, este o lupta a acelorasi doua clanuri intre ele, iar ceilalti sunt martori sau victime.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

17 Comments

Add a Comment
 1. Виталия Павличенко обвинила членов DA в пророссийской ориентации
  Павличенко: „Лидеры DA выступают за государственность сталинского типа”.
  Павличенко: „Лидеры DA выступают за государственность сталинского типа”.

  Лидер Национал-либеральной партии Виталия Павличенко обвинила участников акции протеста на ПВНС в пророссийской ориентации и поддержке левых формирований.

  Андрей Нэстасе, один из лидеров Платформы DA, отклонил обвинения и сказал, что целью платформы было сплотить участников протеста. Противоречивые заявления прозвучали в рамках передачи Moldova în direct телеканала Moldova 1, передает IPN.

  „Лидеры DA выступают за государственность сталинского типа. Прорумынские граждане ими отвергаются. В марте они отклонили триколор. Они поддержали и сочувствовали Григорию Петренко, они готовы открыть свои объятия Игорю Додону. Это движение вносит раскол”, – сказала Павличенко.

  В реплике Андрей Нэстасе заявил, что главной целью было объединить, сплотить собственный народ в борьбе против олигархической власти. „Для нас не имеет значение политическая ориентация, национальность или вероисповедание протестующих. В Совет Великого Национального собрания вошли представители различных категорий граждан, студенты, пенсионеры, врачи, фермеры, бывшие комбатанты. Есть и один унионист, который также входит в Платформу DA, – подчеркнул Нэстасе.

  Он опровергнул утверждение о том, что создание Платформы DA – его идея. „Эта идея давно витала в воздухе, не я был ее инициатором. С Игорем Боцаном мы познакомились недавно. Также, и с другими учредителями Платформы я познакомился на учредительной конференции”, – уточнил Нэстасе.

  http://point.md/ru/novosti/politika/vitaliya-pavlichenko-obvinila-chlenov-da-v-prorossijskoj-orientacii

 2. Alexandru Oleinic: „Oamenii aşteptau ca venirea forţelor democratice în ţară să aducă libertate, stabilitate…”

  Portrete și interviuri în Piața MAN la Chișinău: directorul Agentiei Naționale pentru Atragerea Investitiilor si lider al Partidului Popular.

  În Piața MAN la Chișinău

  Cine este în Piața Marii Adunării Naționale? De ce demonstrează? Valentina Ursu face la microfonul Europei Libere, portretele mai multor participanți. Nu este un tablou exhaustiv, desigur. Printre cei întâlniți în Piața Marii Adunări Naționale se numără și fostul ministru al comunicațiilor Alexandru Oleinic, actualmente directorul Agentiei Naționale pentru Atragerea Investitiilor si lider al Partidului Popular, formatiune extraparlamentara. ..

  Alexandru Oleinic: „Cetăţenii au aşteptat nişte schimbări reale, nişte reforme reale şi în justiţie, şi în mediul de afaceri, şi în politicile fiscale, politicile de dezvoltare a antreprenoriatului. Oamenii aşteptau ca venirea forţelor democratice în ţară să aducă libertate, să aducă stabilitate, să aducă posibilitate de a avea o concurenţă loială, de a face un business în Republica Moldova şi de a avea un loc de muncă bine plătit aici.”

  Europa Liberă: De ce nu s-au întâmplat toate aceste lucruri?

  Alexandru Oleinic: „Cred că principala problemă a fost lupta unor conducători de partide care au preluat puterea pentru funcţii, pentru controlul asupra domeniilor concrete, pentru monopolizarea domeniilor economice. Lupta pentru îmbogăţirea clanurilor politice concrete, aceasta a fost principala problemă de ce noi ne-am stopat timp de patru ani.”

  Europa Liberă: De ce instituţiile statului au acceptat tacit această politică promovată de partide care au constituit coaliţia de guvernare?

  Alexandru Oleinic: „În ultimii patru ani au fost trei lideri care au constituit permanent coaliţia de guvernare. Şi cea mai mare greşeală, la care şi noi am atras atenţia, nu o dată, a fost partajarea pe principii politice a funcţiilor în stat. Fiindcă este imposibil ca politicul să promoveze oameni cu capacităţi, cu experienţă, oameni care într-adevăr îşi au valoarea în domeniile concrete. Şi această partajare a adus oameni în instituţiile de stat care şi-au pus scopul principal numai schemele şi monopolul fluxurilor de bani şi controlul bugetului de stat. Cred că aceasta a fost cea mai mare problemă şi este şi astăzi.

  După 24 de ani de independenţă, Republica Moldova are două probleme foarte mari, cancerul Republicii Moldova este corupţia care a adus ţara la o sărăcie stupidă. De vină sunt evenimentele din noiembrie anul trecut până acum, tot mediul de afaceri îşi aranjase planurile pentru a avea o dezvoltare pe un timp mai lung şi acum, prin furtul acesta al secolului, care este fără precedent, toată lumea ne califică ca ţara cea mai săracă din comunitatea europeană şi ca ţara cea mai coruptă.

  Noi ne-am evidenţiat într-o formă foarte negativă şi aceasta cred că este cea mai mare problemă în Republica Moldova – corupţia, corupţia politică în primul rând. Spiritul din piaţă de duminică arată că în Republica Moldova s-a ajuns la apogeul răbdării din partea cetăţenilor. Oamenii în piaţă duminică au fost adunaţi nu de partidele politice sau, într-o măsură oarecare, de liderii care erau pe scenă. Oamenii s-au adunat din dorinţa de a schimba într-adevăr ceva. Deja a ajuns răbdarea la limită.”

  Europa Liberă: L-am auzit pe domnul premier Valeriu Streleţ care spunea că unii sunt cei care protestează în piaţă şi alţii sunt cei care au urcat pe scenă.

  Alexandru Oleinic: „Reprezentanţii societăţii civile au avut curajul şi au adunat echipa aceasta care s-a urcat pe scenă. Și acolo sunt viziuni diferite, sunt expuneri diferite, unii sunt exponenţi ai unor interese, dar în majoritate sunt exponenţii societăţii civile care au avut curajul să iasă în faţa cetăţenilor şi să spună adevărul, atrăgându-le atenţia că sunt şi oameni în care se poate de avut încredere. Spiritul din piaţă arată una, că cetăţenii s-au săturat, dar toţi caută un lider, un punct de sprijin să facă schimbarea aceasta.”

  Europa Liberă: Ce părere aveţi despre revendicări, domnule Oleinic?

  Alexandru Oleinic: „Eu nu am văzut în scenă liderul care poate să-şi asume responsabilitatea dată. Ce ţine de revendicări, sunt reale atunci când ele au o finalitate, ele sunt necesare toate. Ce s-a numit în revendicări toate sunt necesare.”

  Europa Liberă: Dar se cere demisia preşedintelui, demisia guvernului.

  Alexandru Oleinic: „Nu aşa. Se cere alegerea preşedintelui de întreg poporul. Fiindcă a demite preşedintele cu jumătate de an înainte de încheierea mandatului aceasta nu înseamnă că tu hotărăşti problema. Problema este alegerea preşedintelui de întreg poporul, ca să avem un segment al puterii independent, un segment al puterii care să reprezinte cetăţenii, nu politicul. Se cere rezolvarea problemei cu reforma în justiţie, demisia procurorului general, demisia conducerii CNA, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, demisia guvernatorului Băncii Naţionale.”

  Europa Liberă: Aceste demisii, pe cale legală, pot să se întâmple doar în Legislativ.

  Alexandru Oleinic: „Eu la aceasta am vrut să ajung. Toate demisiile acestea sunt consecinţele unor acţiuni care s-au întâmplat în ultimul an. Dacă vorbim de Banca Naţională, este aportul concret al Băncii Naţionale la furtul miliardului de euro. Dacă vorbim de procurorul general, noi vorbim de acele probleme care sunt acolo. Dacă vorbim de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, vorbim de consecinţele campaniei electorale, sunt televiziuni care 90% din tot eterul l-au consacrat unor partide concrete.

  Noi ori avem concurenţă loială şi avem transparenţă, ori avem o dictatură de care totuşi cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea. De aceea, revendicările ca să fie implementate, trebuie să fie o logică finală. Logica finală – Parlamentul trebuie să schimbe preşedintele Comisiei Electorale Centrale, ca să putem avea acces la alegeri libere şi independente, trebuie să schimbe preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ca să avem drept la libertatea de exprimare, să schimbe procurorul general. Dar ca să ajungem la alegeri anticipate…”

  Europa Liberă: E o revendicare legală solicitarea referitoare la convocarea alegerilor anticipate?

  Alexandru Oleinic: „Revendicarea este necesară. Dar pentru a desfășura alegerile anticipate, ţara trebuie pregătită. Noi nu putem merge la alegeri anticipate cu situaţia pe care am avut-o în iunie la alegerile locale şi în noiembrie la alegerile parlamentare.”

  Europa Liberă: Dar nu se va adânci criza politică, odată cu declanşarea unor alegeri parlamentare anticipate? Mai ales că trebuie să fie ales şi şeful statului. Se suprapun mai multe lucruri.

  Alexandru Oleinic: „Situaţia e cu mult mai complicată în legătură cu această jumătate de an până la expirarea mandatului preşedintelui ţării. E cu mult mai complicat cine în Parlament va face schimbările necesare. Iar mă întorc la Comisia Electorală Centrală, la CNA, la Procuratură, la Banca Naţională.”

  Europa Liberă: Şi atunci se adânceşte criza sau nu, odată cu declanşarea alegerilor parlamentare anticipate?

  Alexandru Oleinic: „Alegerile parlamentare sunt necesare în ţară pentru a face schimbarea reală, dar trebuie să pregătim ţara pentru acestea.”

  Europa Liberă: Când ar fi momentul potrivit pentru a convoca, a organiza aceste alegeri anticipate?

  Alexandru Oleinic: „Noi avem astăzi nevoie în ţară de o ramură a puterii independente şi reale care într-un timp foarte scurt să înfăptuiască toate reformele acestea şi acesta ar fi guvernul Republicii Moldova. Dacă astăzi în Republica Moldova ar apărea un prim-ministru independent, competent, ca să poată duce negocierile cu partenerii…”

  Europa Liberă: Deci, demisia premierului şi executivului ar fi colacul de salvare pe moment?

  Alexandru Oleinic: „Astăzi candidatura primului ministru independent de politic, dar în strânsă legătură cu partenerii noştri de dezvoltare ar fi o salvare a situaţiei.”

  Europa Liberă: A fost domnul Gaburici. Aţi văzut că nu a rezistat nici câteva luni.

  Alexandru Oleinic: „Domnul Gaburici era reprezentantul Partidului Liberal Democrat din Moldova.”

  Europa Liberă: Nu era membru de partid. Oricum un partid trebuie să propună candidatura şefului de executiv.

  Alexandru Oleinic: „Cetăţenii noştri care vor o schimbare trebuie să aprecieze cine ar fi candidatul la funcţia de prim-ministru în Republica Moldova în timpul cel mai apropiat.”

  Europa Liberă: Dumneavoastră ceva mai devreme aţi spus că nu se găseşte un lider naţional, vorbind şi despre aceste acţiuni de protest, un eventual lider naţional pentru ţară. Acum ziceţi că mai trebuie căutat şi un premier. Vedeţi că tot e deficit de cadre, deficit de personalităţi, deficit de persoane integre.

  Alexandru Oleinic: „Situaţia în ţară este foarte complicată. Pe de o parte, trebuie să ajungem la schimbările acestea prin intermediul Parlamentului. Pe de altă parte, ca să ajungem la nişte alegeri cinstite, curate şi transparente, trebuie să facem mai multe schimbări care ţin tot de Parlamentul Republicii Moldova. Cetăţenii astăzi, unindu-se, pot influenţa să mergem pe calea de a schimba, în primul rând, în fruntea guvernului să apară o persoană pregătită.”

  Europa Liberă: Va fi sacrificat domnul Streleţ şi actualul cabinet de miniştri?

  Alexandru Oleinic: „Domnul Streleţ şi actualul cabinet de miniştri sunt angajaţi politic. Și ei, fără doar şi poate, nu vor putea face schimbările.”

  Europa Liberă: Vor fi sacrificaţi?

  Alexandru Oleinic: „Desigur că cineva trebuie să cedeze.”

  Europa Liberă: Domnul Streleţ a zis că nu cedează.

  Alexandru Oleinic: „Streleţ astăzi nu că nu cedează, dar nici nu poate implementa ceea ce cer cetăţenii. Noi avem două şanse. Ori facem o schimbare acum şi posibilitatea de a schimba ceva este prin intermediul noului guvern, ori atunci ţara ajunge la faliment. Dacă mergem la alegeri, aşa cum astăzi cineva a scos ideea, noi alegerile trebuie să le avem legal în aprilie-mai anul viitor, până în aprilie-mai anul viitor nici FMI, nici Banca Mondială nu vor veni în ţară, nu vom avea acord, din aprilie anul viitor până în septembrie apare noul guvern, înseamnă că noi un an de zile suntem într-o situaţie dificilă.”

  Europa Liberă: Ce ar însemna acest faliment pentru Republica Moldova? Dispariţia statului?

  Alexandru Oleinic: „În primul rând, stoparea finanţării din partea partenerilor.”

  Europa Liberă: Şi dacă se stopează asistenţa din exterior, vin toate belelele una peste alta, se ajunge la lichidarea statului? Sau cum ar fi?

  Alexandru Oleinic: „În situaţia de faliment au trecut mai multe ţări. Este falimentul prin administrarea externă. Este falimentul prin responsabilitatea faţă de creditori. La noi totuşi datoriile sunt destul de mari, nimeni nu a dăruit banii aceştia pentru Republica Moldova. Înseamnă că noi vom trebui mai departe să cedăm ce ţine de politicile statului care pot fi implementate în funcție de necesităţile statului şi să mergem pe baza politicilor care vor fi cerute de către administratorii externi.

  Falimentul unei ţări este o procedură foarte serioasă şi o procedură foarte dureroasă pentru cetăţenii de rând, întâi de toate. Puterea nu trebuie să se joace cu situaţia şi cu răbdarea cetăţenilor. Noi astăzi suntem la limită absolută, uitaţi-vă după alocările care vin din buget şi veţi vedea care este situaţia în economie şi după un an în agricultură destul de dificil. Noi avem probleme în toate domeniile. Noi astăzi nu avem domenii în care să nu avem probleme serioase.”

  Europa Liberă: Şeful executivului aceasta şi spunea, că oamenii care vin în piaţă ar fi trebuit să ceară majorări de salarii, majorări de pensii, reduceri la tarife pentru gaze, pentru energie, dar nu să se axeze pe revendicări politice.

  Alexandru Oleinic: „Şeful executivului a fost în Parlamentul Republicii Moldova şi din şase ani patru a fost liderul fracţiunii majoritare în alianţa de guvernare. Au trebuit să se ocupe cu problemele acestea, începând cu 2009, să creeze politici, ca ţara să se dezvolte şi să ajungem la posibilitatea de a plăti pensii şi salarii mari, dar nu să ajungem la situaţia în care să fie furat un miliard de euro şi noi acum să vorbim despre pensii. Declaraţia că dolarul ar putea ajunge la 40 de lei…”

  Europa Liberă: …în lipsa unui acord între guvernul Moldovei şi FMI.

  Alexandru Oleinic: „Deja cred că nu are importanţă, fiindcă aceasta este o declaraţie absolut iresponsabilă din partea unui guvern. Ei ce doresc? Ca cetăţenii din piaţă să bată din palme pentru rezultatul guvernării lor? Care este logica la aşa declaraţii? De speriat acum e foarte primejdios.”

  Europa Liberă: Acţiunile de protest pot consolida alianţa de guvernare sau, din contra, ar putea să o dezbine? Pot apărea alte coaliţii?

  Alexandru Oleinic: „Acţiunile de protest pot să responsabilizeze actul de guvernare şi să facă o schimbare în actul de guvernare concret. Unica soluţie astăzi este un guvern nou, cu o echipă absolut neangajată politic, competentă, responsabilă, corectă şi de încredere pentru partenerii noştri de dezvoltare, care ar putea pregăti ţara în jumătate de an, un an, pentru alegeri anticipate corecte, transparente şi democratice.”

  http://www.europalibera.org/content/article/27235733.html

 3. 7 сентября 2015
  Протесты и аресты: как митинговал Кишинев и что будет дальше
  Активисты гражданской платформы клятвенно заверяют, что не прекратят протесты, пока их требования не будут выполнены.

  Гражданской платформе «Достоинство и правда» удалось организовать 6 сентября, пожалуй, самую массовую акцию протеста за последние годы.

  Активисты платформы говорят, что протесты продолжатся, пока власть не выполнит требования митингующих. Главные из них — отставка президента, правительства, а также председателя парламента и проведение досрочных выборов. Если власть не выполнит требования, протестующие намерены блокировать государственные учреждения, сообщает newsmaker.md.

  Собрались

  Митинг 6 сентября получился многотысячным. Люди стояли не только на центральной площади, но и в сквере Кафедрального собора. Скандальный концерт на Moldexpo, организованный мобильным оператором Unite, и сюжеты телеканалов Publika TV и Prime о неминуемом «кровавом Майдане», за которым стоит Москва, стали лучшей рекламой антиправительственной акции, хотя преследовали противоположную цель.

  — Как можно жить в такой коррумпированной стране? Цены выросли, а уровень жизни упал. Я вышла на протест из-за повышения цен, — объясняла NM Зинаида, приехавшая на митинг из Кожушны.

  Жительница Кишинева Вера пришла на площадь с трехлетним ребенком:

  — Я вышла на площадь из-за низкого уровня жизни. Я вышла против того, чтобы семьи распадались — мой муж работает в Германии. Я за будущее наших детей. Я не смогу все время находиться на площади, так как маленький ребенок, но буду периодически выходить.

  Пенсионеры Полина Семеновна и Анатолий Павлович — она в прошлом педагог, а он бывший военный — сказали корреспонденту NM, что пришли митинговать от безысходности:

  — Власти обманывают народ. Пусть они попробуют прожить на такие зарплаты, как у нас и при таких тарифах. Они считают нас за быдло: мы живем в нищете, а они все делят кресла. Обязательно останемся до конца, чтобы убрать воров из власти!

  Организаторы митинга заявили, что на площадь пришли 100 тыс. человек. И.о. главы Генерального инспектората полиции Георгий Кавкалюк в беседе с NM назвал цифру в десять раз меньше.

  Так или иначе, но нынешняя акция платформы «Достоинство и правда» была беспрецедентной по численности. Участники протеста держали молдавские, румынские триколоры и флаги Евросоюза. В толпе были те, кто мечтает о том, чтобы республика стала частью соседней страны и те, кто считает, что Молдова должна оставаться независимым государством.

  Потребовали

  Активисты гражданской платформы «Достоинство и правда» говорили со сцены о необходимости борьбы с коррупцией, отстранении олигархов от власти, необходимости вернуть народу захваченное государство.

  — Мы можем сказать, что протестное движение зародилось после кражи миллиарда. Наши прошлые митинги имели последствия — был опубликован отчет Kroll (о том, как именно через молдавские банки был выведен €1млрд), иностранные партнеры заморозили финансирование. Из европейской истории успеха мы превратились в захваченное государство, — заявил со сцены один из организаторов митинга политолог Игорь Боцан.

  — Преступники во власти совершили самое тяжкое преступление — узурпировали власть. Они должны ответить и за социальный геноцид. За тех, кто умер из-за отсутствия нормальной медицины, из-за нищенских пенсий, — заявил активист платформы журналист Василе Нэстасе.

  Едва ли не в самом начале митинга было объявлено, что он будет бессрочным: людей призвали не покидать площадь до победы. Что следует считать победой ясно из резолюции митинга, в которой обозначены следующие требования: отставка президента и изменение процедуры его избрания с тем, чтобы глава государства избирался всенародно, отставка спикера и проведение досрочных парламентских выборов не позднее марта будущего года, создание правительства народного доверия, которое эти выборы должно организовать, деполитизация госинститутов.

  Еще в резолюции содержится просьба к международным партнерам Молдовы по развитию объявить персонами нон грата в ЕС и США зампреда Демпартии Владимира Плахотнюка, президента Николае Тимофти, лидера Либеральной партии Михая Гимпу, генпрокурора Корнелий Гурина и главу Нацбанка Дорина Дрэгуцану.

  Через четыре часа после начала митинга делегацию протестующих (ее возглавлял адвокат Андрей Нэстасе) принял премьер Валериу Стрелец. Беседа состоялась на первом этаже здания правительства. Стрелец принял у митингующих список требований и заявил, что в правительстве будет создана рабочая группа, чтобы его проанализировать.

  Также премьер предложил встретиться через час в минсельхозе для переговоров. Это предложение не устроило организаторов митинга — Валериу Стрельцу пришлось заседать в отсутствие контактной группы, сформированной «Достоинством и правдой». Во время этого совещания премьер сообщил, что у него есть план, как удовлетворить требования протестующих. Совместными действиями с представителями платформы можно создать хороший климат для развития страны, отметил Стрелец, выразив надежду на скорую встречу без ультиматумов.

  На вопрос NM, считает ли он, что необходимо расследовать влияние Влада Плахотнюка на государственные структуры, Стрелец ответил уклончиво: «Правительство должно решить какие требования легитимны, а какие — нет».

  Президент Николае Тимофти и спикер Андриан Канду, которых протестующие также хотели бы видеть, чтобы передать им свои требования, на призыв так и не отреагировали.

  Арестовали

  Параллельно с митингом на площади проходила еще одна акция протеста. Ее организовал лидер партии «Наш дом — Молдова» экс-депутат парламента Григорий Петренко. Петренко и его сторонники собрались у здания Академии наук Молдовы в 12:00. Они скандировали лозунги «Долой воров!», «Плахотнюк — в тюрьму!». Григорий Петренко называл приостановление решения о повышении тарифов на газ и электроэнергию «нашей общей победой».

  Около 13:00 Петренко и несколько сотен его сторонников направились к центру. Но на площадь не пошли. Конечной точкой их извилистого маршрута оказалась Генпрокуратура, к зданию которой колонна протестующих вышла с улицы Александру чел Бун. Протестующие попытались прорваться к дверям здания. Некоторым это почти удалось. Однако полиция довольно быстро оттеснила их от входа. Вскоре к Генпрокуратуре подтянулся и полицейский спецназ.

  В какой-то момент между силовиками и участниками акции протеста произошла потасовка. У прокуратуры были задержаны трое участников акции — Григорий Петренко, Павел Григорчук и Михаил Амерберг. Позже стало известно, что они арестованы на трое суток. В рюкзаке Григорчука были обнаружены цепи и навесные замки с ключами. Как он собирался все это применить — заблокировать двери прокуратуры снаружи или закрыться изнутри — неизвестно. Попытка разбить у прокуратуры палаточный городок также не увенчалась успехом — помешала полиция.

  Один из участников этого протеста, настоявший на анонимности, сказал NM, что намерение обосноваться у прокуратуры для него стало неожиданностью. По его словам, изначально планировалось, что колонна пройдет мимо здания и направится на центральную площадь.

  Обосновались

  Ближе к вечеру протестующие разбили на площади палатки. Сначала их было около двух десятков. Но потом палаточный городок вырос — когда стемнело палаток на площади было уже больше полусотни.

  Нэстасе также отметил, что по требованиям, которые перечислены в резолюции митинга, никаких компромиссов с властями быть не может: «Они должны быть выполнены и точка. Это не обсуждается». По его словам, теперь ситуация иная, чем была во время предыдущих протестов.

  http://point.md/ru/novosti/obschestvo/protesti-i-aresti58-kak-mitingoval-kishinev-i-chto-budet-daljshe

  — Площадь дала нам легитимность. Нас уполномочил народ. Мы давали властям время выполнить требования, звучавшие на прошлых митингах. Они ничего не сделали. Если проигнорируют и сейчас — выведем людей и будем блокировать государственные здания. Парламент, например, — сказал он.

  На вопрос NM о том, что за партия может быть создана активистами «Достоинства и правды» и как она будет называться, Василе Нэстасе ответил: «Может будет называться „Партия Великого национального собрания“, а может „Партия Великого национального собрания — Достоинство и правда“». Эта партия, по его словам, может быть временной — «очистит власть от коррупции и уйдет». Он также сказал, что лидеры платформы не будут против, чтобы будущую партию возглавила экс-министр просвещения Майя Санду.

  — Мы согласны, чтобы Санду ее возглавила. Мы хотим, чтобы таких как Санду среди нас было как можно больше, — отметил Василе Нэстасе.
  http://point.md/ru/novosti/obschestvo/protesti-i-aresti58-kak-mitingoval-kishinev-i-chto-budet-daljshe

 4. Doamna Vitalia Pavlicenco,
  E de semnalat pozitiv aceasta pozitie a dv si a PNL- Basarabia in privinta Platformei DA și a maratonului politic din PMAN. E atat cazul, cat si momentul oportun sa fie nu numai precizata , ci si extinsa activ aceasta pozitie.Mi se pare , nu eufemistic vorbind , ca aveti tocmai personalitati integre si de prestigiu grupate in jurul PNL și Consiliul Unirii, care pot aduce un aport poate chiar decisiv in decantarea atator derapaje si confuzii cate s-au aglomerat …aiurea-n tramvai(sic! ) in RM.Antrenati-i alaturi de dv SA-ȘI SPUNA CUVANTUL si cred ca rezultatele nu vor intarzia sa apara. Nu uit si nu ma dezic de aprecierea care am mai facut-o:PNL(BASARABIA) are CEL MAI BUN PROGRAM POLITIC DINTRE TOATE PARTIDELE PARLAMENTARE SI EXTRAPARLAMENTARE BASARABENE.
  OARE NU OBLIGA ACEST LUCRU LA MAI MULT SI LA MAI BINE?
  In fata haosului politic (sic!) instalat lent si pe alocuri chiar irational de foarte multi ani, doar responsabiliatea tuturor( sau reversul ei ) isi mai pot spune cuvantul.

 5. FOAIA B.U.N.-ă UNIONISTĂ – / 4
  Luna lui Răpciune/sau vinițel/-2015
  ——————————————–––––––––
  o publicație independentă bilunară on-line,
  -cronica și actualitatea unionistă
  din toată Basarabia istorică și din Bucovina de Nord,
  autori: Generația Flacăra Unionistă Anonimă
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––——
  motto:
  NUMAI RE-UNIREA CU ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ –
  VECHEA DACIE STRĂBUNĂ
  NE ESTE SALVAREA ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  – ÎN BAZA RESTABILIRII ACTULUI RE-UNIRII DIN 27 MARTIE 1918
  VOTAT DE SFATUL ȚĂRII DE LA CHIȘINĂU !
  ——————————————————————–––––––––-
  Editorial-
  EVENIMENTUL LUNII SEPTEMBRIE UNIONISTE-

  La 5 Septembrie 2015 la Chișinău s-a creat un nou partid

  -Dreapta Unionistă-

  care își propune realizarea Re-Întregirii națiunii românești
  prin RE-Unificarea juridico-politică, economică, militară,
  diplomatică și socială a Rep. Moldova cu România.
  Grupul de inițiativă – Anica Guțu
  Dorin Dușciac, Anatol Arhire, Vitalie Marinuța,
  Gheorghe Șalaru, Ilie Ilașcu, Alina Ghețiu,
  Maxim Guțu, Victor Sandu, Dan Nicu, etc.

  La deschidere a participat doamna Monica Macovei, europarlamentară de la București și fondatoarea partidulu M10, care a salutat noua formațiune unionistă și a citat din cuvântarea la Bruxelles a Patriarhului Filaret al Ucrainei care a declarat că dușmanul intern
  al Ucrainei este corupția, iar cel extern este Federația Rusă.
  Declarație care se referă și la Rep. Moldova.

  -Un alt vorbitor – liderul ecologist Alecu Reniță a menționat faptul că populația Basarabiei își mai amintește de calitatea școlii românești din perioada interbelică spre deosebire de faptul că la momentul Re-Unirii cu România din 1918 și ieșirea din Imperiul Rusesc, 90% din populația Basarabiei era analfabetă.

  La Noua Dreaptă Unionistă se așteaptă aderarea și a altor personalități unioniste din Chișinău – foștii ambasadori Tudor Panțâru,
  Ștefan Gorda, Iorgu Munteanu, Victor Guzun, ziarista Lenuța Robu,
  colonelul Ion Costaș, scriitorul Ion Druță din Moscova,
  colonel (r) KGB Nicolae Lupașcu, Dumitru Gabura și Mihai Ciubotaru de la basarabialiterara md etc.
  Notă-
  – SIS-temul KGB diversionist din Chișinău a întrerupt curentul electric din aula Universitîții Libere unde s-au ținut lucrărle
  acestui grup de inițiativă.
  – Tot SIS-temul KGB diversionist bălănist
  cu ajutorul teroriștilor de la Tiraspol și Kremlin prin metode psihotronice au creat nori chimici artificiali de-asupra Chișinăului
  ca să descurajeze populația să participe la protestele pașnice
  anti-mafiote din 6 Septembrie.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOVINA DE NORD========
  ——— ♥ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥—RE-U N I R E!—♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  Notă Noastră
  –––––––-
  Este imperios necesar
  – ca Dreapta Unionistă cu doamna Anica Guțu
  – și PNL cu doamna Vitalia Pavlicenco, plus Consiliul Re-Unirii,
  – plus aripa unionistă din PL cu Dorin Chirtoacă și Vicu Untilă
  – plus Forumul Democratic al Românilor din RM
  condus de scriitorul Nicolae Dabija, etc.
  să adere la Blocul Unității Naționale = B.U.N =
  o platformă unonistă creată recent acum în mai 2015,
  sub auspiciile tinerilor unioniști
  IMPERIOS !
  UNIREA TUTUROR FORȚELOR UNIONISTE !

 6. Doamna Pavlicenco, dar ce spun despre situatia din R.Moldova domnii Dulghieru si Dorogan?

 7. Mai iese Moldova din groapa în care se află?

  Protestele din ultima săptămână au adâncit și mai mult prăpastia între cei aflați la putere și propriii cetățeni. Scenariile de redresare a situației sunt puține și destul de greu de realizat.

  Ce vor protestatarii și cum pot obține acele revendicări?

  Una dintre revendicările lor principale sunt alegerile parlamentare anticipate. Din păcate, este o iluzie că alegerile anticipate ar putea aduce ceva nou și util politicii noastre, dacă se merge pe actualul Cod Electoral. Din punctul meu de vedere, prima solicitare ar trebui să fie modificarea Codului Electoral de către un grup de lucru format din protestatari, societatea civilă și eventual experți europeni. Actualul sistem electoral, unde șeful de partid este un mini-rege, care decide cine și pe ce loc se află în ierarhia parlamentară, este CAUZA care a generat acest Parlament disfuncțional și incapabil să miște înainte corabia numită RM.
  Deși, în trecut, au existat discuții despre modificarea Codului, ele au fost abandonate, pentru că, evident, acesta convine de minune actualilor șefi de partid, care-și garantează că vor avea fracțiuni pe care le vor controla de parcă ar fi angajații lor, și nu reprezentanții cetățenilor.

  Soluția pentru a scăpa de „șefi de partid” este ca votul să fie UNINOMINAL (niciun fel de liste), așa cum se întâmplă în Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Consider că un scrutin electoral desfășurat prin vot uninominal majoritar absolut – 2 tururi de scrutin, dacă în primul tur de scrutin nu sunt obținute 51% de voturi de către un candidat – , este o garanție că cei aleși chiar sunt reprezentativi pentru cetățeni. Alternativa este să votăm în continuare sigle colorate, în spatele cărora se află criminali camuflați în politicieni.

  Un partid politic care nu este democratic pe interior (șefii de partid din Parlament, la noi, nu se schimbă niciodată) n-au cum să emane democrație în exterior, după ce ajung în Parlament. Votul uninominal a dat RM cel mai de succes Parlament din istorie – cel care a reușit să voteze Independența față de URSS și să pună bazele acestui stat. Restul, alese pe „liste de partid”, doar au distrus ce s-a creat atunci.

  Scrutinul uninominal înseamnă că, într-o circumscripție electorală, se alege un singur mandat, iar alegătorul poate acorda un singur vot. Pentru a alege 101 deputați vor fi formate, 101 circumscripții electorale. După ce politicianul X, care stârnește ura poporului, va candida în circumscripția Y, acolo poate candida și un reprezentat al protestatarilor. Este unica soluție corectă, legală și normală de a avea un Parlament reprezentativ, care să se simtă responsabil în fața cetățenilor, și nu a șefului de partid care i-a făcut loc pe listă.
  Nu există diferență între politizare și partinizare?
  Cornelia Cozonac, membru fondator al Platformei DA, într-un interviu pentru o instituție media din România: „Depolitizarea trebuie să se facă prin numire prin concurs deschis, nu prin numiri politice.”
  Este evident că esența mesajului este absolut corectă, dar forma este total eronată. Avem nevoie ca în toate funcțiile în stat să fie numite persoane în funcție de interesele politice ale statului. Public un fragment dintr-un text de C. Tănase care vizează această problemă a neînțelegerii de către societate a diferenței între politică și partid.
  „Intelectuali… nepolitizaţi?!
  Deoarece, la noi, confuzia dintre politic şi partinic a făcut carieră, voi încerca să fac unele comentarii la temă. Expresia intelectual nepolitizat este profund oximoronică, ca şi, de exemplu, otravă dulce, bucurie amară ş.a. Precum otrava nu poate fi dulce, tot aşa şi un intelectual nu poate fi nepolitizat. Repet, confuzia se face aici între politic şi partinic. Politica e un domeniu de activitate umană care nu e obligatoriu amorală şi detestabilă. Că în politică îşi fac drum şi politicaştrii şi politicianiştii e altă treabă. Un intelectual nu poate fi în afara politicii; el poate fi în afara partidelor politice. Un intelectual, prin natura activităţii sale, e legat de politică (înţeleasă ca ştiinţă şi artă de guvernare a unui stat). Un intelectual, indiferent în ce domeniu se manifestă, nu poate să nu se preocupe şi de problemele statului, ale ţării în care trăieşte, iar aceasta înseamnă a face politică. A fi cetăţean activ înseamnă a face politică. De fapt, orice om face politică. Iată de ce, când cineva vorbeşte despre intelectuali nepolitizaţi, fie că nu ştie ce vorbeşte, fie că greşeşte premeditat, cu rea intenţie. Nepolitizat înseamnă apolitic, iar apolitic înseamnă în afara problemelor societăţii, or, un intelectual, prin definiţie, e obligat să se preocupe de problemele societăţii şi ale ţării lui.” (C.T., 3 august 2011)

  În loc de concluzie
  Atâta timp cât protestatarii nu vor reuși să modifice acele legi, care generează situația de astăzi, va fi o nouă luptă cu morile de vânt. Pentru că trebuiesc atacate cauzele care ne-au adus aici și nu efectele. Iar pentru a ajunge la concluzii corecte, avem nevoie și de premise adevărate. Lupta asta cu „politizarea” ar fi amuzantă, dacă nu ar fi atât de tristă, or aceasta demonstrează un nivel scăzut de înțelegere a problemelor. Adversar al cetățenilor este Partidul, nu Politica. Astăzi, din păcate, toate partidele din RM se comportă ca o imitație a Partidului Comunist Sovietic, care este deasupra statului. În loc ca Partidul să țină cont de politicile necesare statului pentru a schimba ceva, el ține cont de interesele celui care face lista pentru alegeri. Prin urmare, practica partinică de inspirație sovietică este adversarul poporului, nu cetățenii care au revendicări politice, absolut legitime.

  Greu de presupus că cetățenii își vor lua țara înapoi, dacă liderii protestatarilor, jurnaliștii și, în general, societatea, nu fac diferență între politic și partinic.

 8. Stimata dna Pavlicenco! Uneori tacrea e cu adevarat „de aur”.Mi-ati lasat o impresie foarte rea cu ceea ce ati spus acolo,la Moldova 1.Pentru mine chiar ca a fost bine ca nu ati reusit sa mai spuneti si altceva.M-am convins cat e de lasa intelectualitatea,adica cei care se pretind „elita” societatatii.

 9. BLOG: Platforma DA – arma clanului Lucinsky în războiul cu Plahotniuc
  11.09.2015 | BLOG, RADU FRUNZARI | 2 RESPONSES

  Suntem martori unui protest de mult așteptat, care în loc să de bucure ne pune pe gînduri. Multă lume aproape instinctiv simte că ceva nu e în regulă cu acest protest, dar nu poate să-și explice ce anume îi neliniștește. Protestul este anti-oligarhic, protestatarii sunt susținătorii euro-integrării, cerințele sunt radicale, și totuși parcă ceva nu se leagă…

  Iar presa și blogherașii ca de obicei și mai tare încurcă lumea, inducînd-o în eroare cu teorii despre “mîna Moscovei” și alianța secretă a protestatarilor cu Dodon.

  Știți ce vă nedumerește?

  În primul rînd întrebarea: de ce taman acum? De ce protestele nu s-au început atunci cînd s-a aflat că s-a furat miliardul?

  Nu trebuie să privim chestiunea protestului din centrul Chișinăului prin prisma geopoliticului și să implicăm în această chestiune pe ruși sau americani.

  Cei mai mari dușmani ai moldovenilor sunt alți moldoveni, asta-i adevărul, ne place nouă sau nu.

  Dacă sunteți sută la sută susținători ai Platformei DA și n-aveți nici un fel de întrebări referitor la adevăratele intenții a liderilor acestei platforme, vă îndemn să nu mai pierdeți timpul și nervii și nu mai citiți mai departe după acest .

  Dar dacă ceva vă miroase urît, și aveți dubii vizavi de scopurile reale ale platformei DA și integritatea liderilor acestei mișcări, vă aduc aminte că sursa biologică a mirosului urît mereu plutește pe suprafață, și nu prea are rost să pierdem vremea în descifrarea teoriilor conspiraționiste – nici FSB-ul, nici CIA și nici Siguranța nu au nici o tangență cu protestele ce se petrec acum în Chișinău. Asta deși reprezentanții acestor organizații în clipa de față sunt stocați masiv în Chișinău și se plictisesc adunînd informații despre situația reală din Moldova și tot felul de materiale compromițătoare despre oamenii care ocupă un rol important în jocurile de culise ale politicii moldovenești.

  Ca să-ți dai seama despre adevăratul scop al protestelor este îndeajuns să privești un pic mai atent la organizatori.

  Principalul ideolog al platformei este domnul Igor Boțan. Un bărbat foarte deștept. Duce și o emisiune pe marele ecrane, împreună cu Natalia Morari, cea care deși nu se află printre organizatori susține activ protestele DA, le face publicitate și apără platforma de atacurile experților lui Plahotniuc.

  image3

  În mod firesc și logic, ar trebui să vă puneți întrebarea – da cui aparține această televiziune, și deci ale cui interese promovează?

  Dacă nu ați știut postul TV7 aparține lui Chiril Lucinsky.

  658x0_gazpromtv

  Căruia taic-so ia lăsat o mînă de afaceri pe teritoriul Russiei. În această ordine de idei teoria despre amestecul rușilor se adeverește, însă doar parțial. Ambele clanuri – cît și cel al lui Lucinsky, cît și cel al lui Snegur-Gherman-Plahotniuc au în Russia grupări influente care-i susțin.

  lucinschi

  Acest “copil de aur” al politicii moldovenești, iarăși, dacă nu ați știut, face parte din partidul lui Filat.

  download3

  Iar Natalia Morari, se află în strînse legături și cu Filat, pe care l-a ajutat pe 7 aprilie să urce la putere, și cu Chiril, la postul tv al căruia lucrează sau face propagandă.

  Natalia-Morari-protest-2009

  Alt post care promovează proiectul DA este JurnalTV, pe care nu demult Filat l-a cumpărat de la Țopi.

  Uitați-vă atent: blogherașii care manîncă fărmături de pe masa lui Plahotniuc fac ou cu oțet Platforma DA, ei îi învinuiesc pe activiștii Da de toate relele, începînd cu extremism politic, legături cu Antifa lui Petrenco și terminînd cu raptul Basarabiei și furtul al tezaurului național românesc.

  Blogherașii plătiți de Filat joacă mai abil. Nu pentru că sunt mai intiligenți, ci pentru că sunt în poziții mai favorabile – ei au privatizat lozincile lupta cu oligarhii, statul capturat și întoarceți miliardul înapoi.

  De ce protestele s-au început anume acum?

  Nu pentru că lumea nu ar mai putea răbda, moldovenii sunt un popor răbdător.

  Protestele s-au început anume acum, pentru că instituțiile controlate de oligarhul Plahotniuc – CNA și Procuratura au strîns destule materiale ca să-l bage la răcoare pe oligarhul Filat.

  Anume acest lucru Ponta a discutat cu Plahotniuc la hotelul Nobil, unde a fost chemat și Dodon. Plahotniuc cu Ponta prin intermediul lui Dodon i-au anunțat pe oamenii din Kremlin că doresc să-l neutralizeze pe Filat, cerîndu-le să nu intervină pentru a-l apăra.

  Deci, noi asistăm la o luptă a clanurilor oligarhice care luptă pentru putere – de la o vreme, Moldova a devenit prea strîmtă pentru Plahotniuc și Filat. Unul va trebui să plece.

  Această luptă între clanuri aduce țara pe muchia prăpastiei, la instabilitate politică și financiară. De această instabilitate se pot folosi alți actori doritori de putere – Dodon și Usatîi, exponenți direcți ai Russiei.

  Ideal ar fi să plece și Filat, și Plahotniuc. Dar ambii au în spate rude și oameni influenți care se hrănesc din banii noștri. Nici unul din ei nu poate abandona totul baltă și pur și simplu să plece.

  Trebuie să ne dăm seama, că fie îi susținem pe protestatari, fie că suntem contra platformei Da, noi involuntar luăm partea unuia din oligarhi.

  Nu mai fiți naivi – n-are nimeni interesul să lupte pentru interesele voastre.

  Blogul lui Radu Frunzari

 10. Foarte buna presenta, Doamna Vitalia. Mesajul a fost expus f. clar.
  Nastase este un balbait care nu e capabil sa-si exprime gandurile dealtfel ca si toti ceilalti balbaiti din Platforma DA. Dar acest element nu mai conteaza. Conteaza scopul final.
  Se vede cu ochiul liber ca totul este foarte bine organizat in stil KGB-FSB de a inlocui un grup criminal cu altul manipuland o masa de oameni umilita si saracita. Balbaitii din DA nu sunt capabili de asa ceva.
  Faptul ca Unionismul este exclus ca mesaj ne da de inteles ca e o afacere „interna”, e o reglare de conturi intre clanuriile care jefuiesc aceasta populatie de 25 ani.
  Ii urmarec pe acesti balbaiti la Jurnal TV. La intrebari f. simple gen „si ce e mai departe” nu au raspunsuri. Nu le au fiindca chiar acei care stau in spate nu stiu. Ei spera la o revolta spontana populara. Numai ca „sperantele” nu coincid cu realitatea. FSB-GRU „sperau” si ei ca „miscarea populara” va dezmembra tot sudul Ucrainei pana la Dunare.

 11. Postez si eu un articol mai vechi, scris in anul 2009 de catre jurnalistul Petru Clej. E un articol-prezicere:

  Mihai Ghimpu ar trebui să-și savureze rapid momentul de glorie
  de Petru Clej (30-8-2009)

  „Dle preşedinte Mihai Ghimpu, suntem la ordinul dumneavoastră!” Asta au declarat după şedinţa legislativului reprezentanţii serviciului pază de stat către Mihai Ghimpu, noul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.
  Aceştia s-au prezentat în faţa Palatului Republicii cu un Mercedes al serviciului Pază de Stat.
  „Mai vedem cum vom proceda. Sunt liberal, îmi place libertatea. Dar legea este lege!”, a declarat Ghimpu referitor la maşina, care i-a fost pusă la dispoziţie.
  Așa relata unimedia.md plecarea de la Parlament pe data de 28 august 2009 a noului “speaker”. Ales cu voturile celor 53 de deputați care formează Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), după părăsirea sălii de către cei 48 de deputați ai Partidului Comuniștilor, liderul PL devine primul președinte declarat anti-comunist al parlamentului de la Chișinău, dacă-l excludem pe Alexandru Moșanu, ales în 1990 înaintea declarării independenței.
  Comparat cu predecesorii săi, Petru Lucinschi, Dumitru Moțpan, Dumitru Diacov, Eugenia Ostapciuc și Marian Lupu, Mihai Ghimpu, un avocat în vârstă de 58 de ani, nu are în spatele său un aparat de partid și de stat. Membru fondator al Frontului de Popular din Moldova, el a înființat în 1993 Partidul Reformei, care până la transformarea sa în Partidul Liberal în 2005 s-a zbătut în anonimat.
  Anticharismaticul Mihai Ghimpu a avut în 2005 ideea inspirată de a-l înainta pe nepotul său, tânărul Dorin Chirtoacă, candidat în alegerile parțiale pentru ocuparea scaunului vacant de primar al Capitalei, în urma demisiei lui Serafim Urecheanu, devenit deputat în scrutinul parlamentar din martie 2005.
  Dorin Chirtoacă n-a reușit să fie ales atunci, însă a câștigat o victorie strălucită în iunie 2007, învingându-l pe ineptul candidat comunist, Veaceslav Iordan. Acela a fost momentul “decolării” PL, care a obținut 15 mandate la scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009 și din nou 15 mandate la alegerile repetate din 29 iulie.
  În urma formării AIE, lui Mihai Ghimpu i-a revenit în mod logic postul de președinte al Parlamentului, din moment ce liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, este candidat la Președinția Republicii Moldova, iar liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vladimir Filat, e candidat la funcția de prim ministru.
  Mihai Ghimpu, până nu nu demult cunoscut mai degrabă ca frate al regretatului Gheorghe Ghimpu, fostul pereședinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, ar trebui să se grăbească să-și savureze succesul, mai ales că el devine și președinte interimar al Republicii Moldova.
  Comuniștii au anunțat deja că vor contesta la Curtea Constituțională alegerea lui Ghimpu în absența lor. Dar chiar dacă rămâne președinte al Parlamentului, nu e deloc sigur că AIE va reuși să atragă minimum opt voturi de la PCRM pentru alegerea noului șef al statului și atunci parlamentul ar fi din nou dizolvat.
  Mihai Ghimpu a mai avut o experiență oarecum similară la Consiliul Municipal Chișinău, unde a fost ales președinte după nenumărate pertractări în vara lui 2007, pentru a fi demis din funcție doar câteva luni mai târziu.
  Când l-am intervievat în timpul alegerilor locale din 2007, Mihai Ghimpu mi-a făcut la un moment dat impresia unui autist, cu care este foarte greu să comunici. Prezența sa lângă Dorin Chirtoacă, utilă acum trei – patru ani, a devenit acum un balast pentru tânărul primar al Capitalei, dar și pentru PL.
  Pentru moment, Mihai Ghimpu are tot dreptul să-și savureze victoria, după aproape 20 de ani de cvasi-anonimat politic. Dar pe termen mediu și lung, liderul PL nu poate decât să urmeze traiectoria unor Vladimir Voronin sau Serafim Urecheanu și a generației de politicieni care este responsabilă de stagnarea Republicii Moldova, într-o binemeritată retragere.

 12. POSTED BY: OVIDIU DROBOTĂ SEPTEMBER 11, 2015
  Zilele trecute o cunoştinţă mai veche m-a invitat într-o seară la un pahar de vin roşu demisec pe o terasă cu specific românesc de pe malul laculului de la mine din cartier. Această cunoştinţă a fost membru al trupelor speciale sovietice din vremea URSS. El mi-a expus o teorie interesantă despre actuala şi inopinata invazie a refugiaţilor musulmani, cu apucături şi trăsături islamiste.

  Totul a început de la evenimentul Charlie Hebdo, din 7 ianuarie, când au fost asasinaţi mai mulţi caricaturişti şi jurnalişti francezi în centrul Parisului, deşi redacţia era păzită de poliţişti şi monitorizată de DST. Comandoul jihadist prin execuţia sumară şi punctuală a arătat Europei că islamiştii de la ISIS de fapt controlează din punct de vedere al siguranţei publice continentul, adică mai pe româneşte fac ce vor în Uniunea Europeană, asta în timp ce NATO se plimbă cu vapoarele pe Marea Neagră, pe banii noştri din taxe şi impozite.

  ISIS duce un război asimetric împotriva Europei, iar noi răspundem cu metode învechite ca în secolul XX. În luna februarie Statul Islamic a ameninţat public că va invada până în toamnă Europa cu 100.000 de luptători. Ei au arme cumpărate de la ucraineni. Atunci diplomatul român Siviu Crăiescu a tras un semnal de alarmă neluat în seamă de SRI sau serviciile secrete occidentale. “Statul Islamic depăşeşte dimensiunile unei organizaţii teroriste tipice. El este organizat ca o armată neregulată de tip reţelar, care numără 100.000 de agenţi înarmaţi, dintre care 40.000 occidentali, dar şi sute de mii de simpatizanţi. Resursele se ridică la 2.000.000.000 de dolari, plus accesul la resurse nonfinanciare, în special resursele de petrol din zonă.”

  stat islamic

  În luna mai serviciile secrete turceşti au interogat mai mulţi luptători jihadişti prinşi din Siria, care afirmau că în patru luni va începe ofensiva islamistă în Europa. Comisia Europeană şi conducerea UE nu s-a sesizat la aceste semnale. De ce? Din obtuzitate, datorită unui marxism ateist stupid, sau posibil o parte din liderii europeni să fi primit şpăgi uriaşe, ca să închidă ochii, de la traficanţii de carne vie care folosesc acelaşi traseu al drogurilor de intrare în Europa: Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Ungaria.

  La sfârşitul lunii august s-a pus în mişcare puhoiul, circa un million de refugiaţi din Orientul Mijlciu şi nordul Africii. Din analizele ONU circa 70% dintre refugiaţi sunt bărbaţi tineri, restul fiind copii şi femei. Şeful Frontlex a arătat într-o conferinţă de presă că au fost prinşi sau interceptaţi luptători ISIS printre ei, unii dintre ei au fost arestaţi la graniţa bulgară sau ungară. Dar grosul islamiştilor au intrat fără probleme în U.E.

  Specialiştii şi agenţii de securitate interesaţi de viitorul Europei au observat că refugiaţii musulmani sunt foarte bine organizaţi şi obraznici, nu par oameni care fug de război şi înfometaţi, pentru că ei aruncă mâncarea primită. Ei sunt împărţiţi în grupuri de câte zece oameni, care au un lider, care-i coordonează prin telefoanele mobile smartphone. La cincizeci de oameni au un comandant care le transmite prin şefii de grupă instrucţiunile în limba arabă. Se poate observa la Budapesta, cum “refugiaţii” musulmani intră ordonat şi coordonaţi în autobuze şi ascultă comenzile şefilor lor. Atunci, când coboară din autobuze toţi citesc pe smartphonuri comenzile în limba arabă. Ei toţi, parcă sunt înţeleşi, vor să ajungă în Germania, aici se vor coordona în aşteptarea noilor instrucţiuni de la Statul Islamic.

  Se pare că în Germania sunt ascunse şi îngropate logistică militară, muniţie şi armament suficent pentru a începe Jihadul european aşa cum ameninţă din ianuarie liderii Statului Islamic pentru a ataca U.E, cu ajutorul musulmanilor islamişti din ghetourile marilor oraşe occidentale. Zilele acestea Europa nu asistă la o criză umanitară cum încearcă presa aservită intereselor lui Angela Merkel şi a Comisiei Europene controlate de Germania, ci la un război asimetric, o invazie musulmană organizată şi coordonată de Statul Islamic.

  stat islamic 1

  În noul Califat Islamic European, România va purta denumirea de “Orobpa”.Cum vom răspunde noi, europenii, invaziei musulmane coordonată de Statul Islamic? Până acum liderii naţionali şi europeni s-au dovedit neputincioşi şi impotenţi în faţa valului “refugiaţilor” islamişti, parcă ar fi paralizaţi de o forţă întunecată. Speranţa de libertate rămâne la popoarele creştine.

  Un articol de Ionuţ Ţene

  Sursa: napocanews.ro

 13. Infractorii care conduc separatiştii din Ucraina: jafurile şi violurile ca mod de guvernare 12 septembrie 2015 Datorită faptului că au ajuns să trăiască în haos, locuitorii din Doneţk şi-au pierdut încredere în liderii separatişti şi Rusia. O serie de documente publicate de către organizaţia rusească Anonymous International, descriu realitatea crudă a vieţii de zi cu zi în aşa-zisa ”Republica Populară Doneţk” (DNR) din estul Ucrainei. Crime şi violuri oribile, spargeri, furturi de maşini şi proprietate şi alte fărădelegi au pus stăpânire pe locuitorii regiunii separatiste, potrivit informaţiilor furnizate de către Anonymous International. Ultimele documente, publicate pe data de 2 septembrie de către organizaţia rusească, ce se ocupă cu dezvăluirea datelor secrete, dezvăluie corespondenţa dintre oficiali din cadrul Procuraturii Generale a entităţii autoproclamate şi cei ai ministerului pentru Securitatea Statului, datând de la sfârşitul anului 2014, începutul lui 2015, scrie jurnalistul Will Wright pe platforma globalvoicesonline.org Un raport mai larg al aşa-zisului ministru al Securităţii Statului indică faptul că majoritatea conducerii DNR este constituită într-un grup criminal condus de autodeclaratul premier Alexandr Zaharcenco, grup care face abuz de funcţiile pe care le deţine pentru a obţine venituri ilegale şi a solicita mită. Un rezumat al raportului realizat de publicaţia The Insider descrie felul în care luptătorii separatişti şi cei ruşi terorizează populaţia prin răpiri, jafuri, tortură şi crime. Teroare adusă de ”fraţii” ceceni Un alt raport făcut de către aşa-zisa Procuratură Generală în luna ianuarie 2015 oferă o descriere mai detaliată a umilinţelor suferite de localnicii din Doneţk şi-i scoate la iveală pe unii dintre responsabilii principali din spatele acestor abuzuri. Unele dintre cele mai frecvente plângeri depuse de cetăţeni ţin de furtul de maşini, documente şi alte bunuri, răpirea membrilor familiilor de către oameni înarmaţi şi dispariţia acestora şi preluarea locuinţelor şi proprietăţilor comerciale. Raportul notează de asemenea faptul că plângerile referitoare la acţiunile ilegale ale miliţiilor înarmate implică de cele mai multe ori membri ai batalioanelor ”Vostok” (trad. Est) şi ”Oplot” (Bastion). Referitor la batalionul ”Vostok”, o unitate de luptă din Cecenia având legături strânse cu ministerul Apărării din Rusia care a fost dislocată în estul Ucrainei în primăvara anului 2014, raportul face următoarele precizări: ”Astfel acţiunile ilegale ale unităţilor armate din componenţa batalionul ”Vostok”, indică crearea unei puternice grupări criminale înarmate, acţiunile căreia sunt îndreptate către îmbogăţirea prin orice mijloace – nu doar prin preluarea, prin atacuri raider armate, a obiectelor de producţie şi stabilirea controlului asupra agenţilor economici, dar şi prin controlul total asupra unor oraşe şi regiuni a Republicii Populare Doneţk, fapt ce duce la discreditarea şi izolarea internaţională a statului nostru.” Acord între criminali şi oligarhi Ultimul raport dezvăluie de asemenea un acord care ar fi fost încheiat în timpul unei întâlniri în luna octombrie 2014 între liderul DNR, Alexandr Zaharcenko, capii organizaţiilor criminale regionale şi Rinat Ahmetov, unul dintre cei mai puternici oligarhi ucraineni, apropiat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici. Înţelegerea ar fi presupus desemnarea oamenilor lui Ahmetov în funcţii cheie ale guvernului DNR pentru asigurarea menţinerii lui Zaharcenko la putere şi repartizarea funcţiilor din structurile de stat şi a bunurilor industriale liderilor regionali, inclusiv capilor reţelelor criminale şi oamenilor lui Ianukovici, care acum locuieşte în Rusia după ce a fugit din Ucraina în 2014. În ce priveşte viitorul regiunii controlate de separatişti, acordul specifică drept obiectiv obţinerea unei autonomii totale a ţinutului Donbas în componenţa Ucrainei şi a unui statut similar cu cel dat Crimeei în anul 1991. Fiind contactat de jurnalişti pentru a obţine o reacţie referitoare la scurgerea de documente, serviciul de presă a lui Ahmetov a declarat că acesta nu comentează ”informaţii false şi provocatoare” care circulă pe internet. Lideri doar pe foaie Un lucru curios este şi faptul că informaţiile ieşite la iveală dezvăluie şi sondajele interne care fi fost realizate în decembrie 2014 în teritoriul controlat de separatişti. În aceste documente, încrederea oamenilor faţă de conducerea DNR este descrisă ca ”fiind nu doar în declin total, ci chiar total absentă”, în timp ce sentimentul general faţă de aceasta este descris de către sloganul ”autorităţile sunt nişte baniţi”. Un sentiment de abandon şi dezamăgire totală faţă de nivelul de ajutor umanitar din partea Rusiei este de asemenea remarcat ca fiind predominant. Procentul populaţiei care vrea să se alăture la Rusia a căzut de la 77% la 48%, restul fiind împărţiţi între cei care optează pentru independenţa totală a DNR şi cei care-şi doresc o autonomie în cadrul Ucrainei. Sondajele îl dau pe fostul comandant separatist şi cetăţean al Rusiei, Igor Strelkov, drept cea mai populară figură politică, în timp ce Zaharcenko a pierdut cel mai mult din popularitate dintre toţi liderii locali. Documentele mai dezvăluie şi o răscoală a localnicilor din satul Şahteorsk, revoltaţi de lipsa ajutoarelor umanitare. La începutul acestei veri, Anonymous International a obţinut şi publicat de asemenea un şir de rapoarte ale poliţiei din Doneţk care completează tabloul sumbru al vieţii în regiunea din estul Ucrainei controlată de separatişti. Aceste rapoarte conţin detalii oribile despre răpiri, jafuri, violuri şi crime şi vorbesc despre mai multe proteste neautorizate ale populaţiei locale. Explozie de criminalitate Într-un al rezumat al rapoartelor scurse de la poliţia separatistă, The Insider menţionează că, în timp ce în trecut regiunea Doneţk era una dintre zonele cu cea mai scăzută rată a criminalităţii, noile informaţii indică o creştere dramatică a acesteia: ”După cum vedem, dacă este să ţinem cont de statistica făcută de poliţia ucraineană, până la începerea războiului, în regiunea Doneţk avea loc mai puţin de o crimă pe zi. Întrucât DNR este doar o parte a regiunii Doneţk, atunci omorurile trebuiau să aibă loc încă mai rar (mai ales că populaţia din acest teritoriu a scăzut dramatic, datorită emigrării masive a oamenilor paşnici). Judecând după documentele dezvăluite, însă, vedem un lucru total opus – zilnic au loc între 1 şi 9 crime (în medie fiind vorba de 3 crime), aceasta fără să se ţină cont de persoanele dispărute fără urmă şi de cadavre găsite ale căror cauză a morţii este necunoscută. Astfel statistica referitoare la crimele violente indică o creştere a acestora de câteva ori”, se menţionează în rezumat. Acte din ce în ce mai oribile The Insider subliniază şi faptul că crimele descrise în rapoartele poliţiei separatiste sunt, totodată, şi mai macabre faţă de cele ce aveau loc mai înainte, fiind vorba de răpiri şi jafuri armate petrecute în plină stradă şi în plină zi, realizate de oameni în uniformă de camuflaj sau violuri ale copiilor. Publicaţia concluzionează faptul că crimele au devenit ”mai cinice şi mai deschise”. În timp ce întrebarea referitoare la modul în care Anonymous International obţine informaţiile pe care le publică rămâne deschisă şi de ce grupul scoate la lumină doar un anumit tip de informaţii, documentele şi corespondenţa obţinută de acesta sunt considerate în mare măsură ca fiind autentice, chiar dacă acest lucru este dificil de verificat. Aceste ultime rapoarte par să confirme din nou faptul că cea mai mare tragedie a conflictului din estul Ucrainei îl constitutie numărul teribil de victime făcut de acest conflict în rândul populaţiei locale de acolo.

 14. ce trebuia dovedit s-a dovedit : … Iurie Rosca: „Platforma DA merita toata sustinerea. Protestele non-stop trebuie sa ia amploare”

  „Demisia actualei puteri, alegeri parlamentare anticipate si pedepsirea tuturor criminalilor de stat – iata programul de lupta civica pasnica al oamenilor care stau in centrul capitalei” – este un fragment dintr-un mesaj pe care Iurie Rosca l-a postat astazi pe Facebook.

 15. Ingrediente
  Gulas de ciuperci

  600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate)
  1 catel usturoi
  1 fir mic rozmarin
  1 fir mic cimbru
  5 fire patrunjel
  1 lingura ulei
  sare, piper negru

  Sos gulas

  1 ardei rosu (gras sau kapia; aprox 150 gr)
  1/2 ceapa mica (cca 15 gr)
  1 catel usturoi
  1 lingurita cu varf boia de ardei dulce
  1 lingurita cu varf pasta de rosii
  1 lingurita crema de otet balsamic
  1 priza zahar
  1 lingura ulei
  sare

  Portii: 2

  Preparare
  Gulas de ciuperci
  1.Daca folositi ciuperci congelate incepeti cu ele: le puneti intr-o tigaie larga, la foc mediu si le lasati pana sunt decongelate complet. Strecurati sucul lasat de ciuperci, presand bine pe ciuperci; retineti separat ciupercile si sucul lasat. Masurati sucul lasat de ciuperci si completati cu apa daca e cazul astfel incat sa aveti 300 ml lichid.
  2.Restul ciupercilor se sterg cu un servetel, se curata de picioruse si se taie bucati potrivite.
  3.Sosul: intr-o oala incingeti uleiul si adaugati ceapa tocata, usturoiul felii groase si ardeiul curatat taiat bucati nu foarte mari. Se soteaza impreuna 5 minute, pana ceapa se inmoaie un pic. Se adauga pasta de rosii si otetul balsamic si se soteaza impreuna inca 1 minut. Se trage oala de pe foc, se adauga boiaua (daca doriti puneti si putina boia iute si afumata) si zaharul si se amesteca bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci si se condimenteaza cu putina sare. Daca nu ati folosit ciuperci congelate folositi 300 ml apa. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute.
  4.Se mixeza sosul in blender si apoi se trece printr-o sita fina.
  5.Intr-o cratita mai larga incingeti uleiul si adaugati ciupercile crude (in cazul meu cele champignon). Se soteaza la foc mare pana incep sa se rumeneasca. Se adauga si ciupercile care au fost congelate si se soteaza impreuna inca 2-3 minute.
  6.Se adauga usturoiul taiat felii, firele de verdeata, putina sare si piper negru si se soteaza inca 1 minut.
  7.Se adauga sosul gulas si se fierbe cu capac timp de 10 minute.
  8.Se scot verdeturile din oala. Se drege gulasul de sare. Se adauga patrunjel tocat. E bun cu mamaliguta sau piure de cartofi.

 16. axa Dodon – Usatii – Petrenco – Rosca e pusa pe fapte mari … Voronin ar fi vrut si el sa fie in primele randuri ale „revolutiei velico-ruse” dar stie ca trebuie sa se delimiteze mereu de pozitiile lui Dodon si Usatii caci altfel ar pierde noi parti de electorat spre PSRM si PN . in plus Voronin stie prea bine ca fara fondurile occidentalilor Moldova ar disparea rapid de pe harta lumii … daca nu se va reusi cu protestul din PMAN va trebui pornit cu altul cat de curand … „„Demisia actualei puteri, alegeri parlamentare anticipate si pedepsirea tuturor criminalilor de stat – iata programul lui Rosca trezit parca din anonimat de evenimentele care au loc … iata ca am ajuns sa vedem pe criminalul Rosca cerand pedepsirea … criminalilor ! banditul Rosca vicepremier in guvernul criminal Greceanii membra astazi in conducerea PSRM ne da lectii cine sa demisioneze si cand sa se faca alegeri anticipate si cine probabil sa castige … penibil ! ce banda doreste sa vina la putere … batranul uzat Voronin , tartorul regimului de trista amintire . Dodon , o fosta speranta a PCRM care se dovedeste pe zi ce trece a fi doar un simplu si umil slujbas al serviciilor de informatii ale Rusiei … derbedeul se duce in vacantele sale costisitoare doar in tari ale UE , dar lumina merge sa o ia numai de la stapinii sai moscoviti … Usatii merge in slugarnicia sa fata de Rusia mai departe decat Dodon fiind intrecut poate doar de Petrenco … trebuie spus ca acesti maimutoi sunt de condamnat nu pentru ca au simpatie fata de Rusia ci in primul rand au simpatie fata de regimul totalitar imperialisto-fascist putinist … o eventuala venire la putere a acestor forte retrograde , reactionare , extremiste , ar duce la transformarea Moldovei intr-o a doua RMN … iar directia nu poate fi decat spre catastrofa caci spre acest lucru se indreapta cu pasi repezi bantustanul RMN … in situatia geopolitica de astazi o guvernare PCRM-PSRM-PN-PETRENCO-ROSCA ar fi ca si cum ai flutura o carpa rosie prin fata unui taur furios … Ukraina nici nu ar mai sta pe tocmeala si ar inchide cu totul granita pe toata intinderea cu Moldova si Transnistria … Romania ar lovi si ea din toate pozitiile o asemenea guvernare filo-rusa . UE , SUA , FMI , BM , BERD , BCE ar trimite la plimbare eventualii emisari dodonisti … nu ramane decat saparea unui tunel la mare adancime si pe distanta de mii de kilometri spre Rusia …

 17. trebuie spus ca Moldova nu mai este in situatia de acum cativa ani de zile … acum grosul schimburilor comerciale au loc cu Vestul nu cu Rusia ! Rusia nu mai are forta sa preia toate exporturile Moldovei care au loc astazi catre Vest , ori o guvernare filo-rusa ar prabusi un lucru fara sa puna o crestere in loc . de fapt in curand vom vedea ce efecte economice catastrofice vor fi asupra RMN prin anularea facilitatilor vamale acordate de catre UE incepand cu 1 ianuarie 2016 …se vorbeste ca se va impune o noua reducere a salariilor si pensiilor pe linga cea de 30% de acum , cu inca 20-25 % …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *