General (r) Dr Mircea Chelaru: “Rezistenţa civică identitară prin cultură superioară şi înaltă spiritualitate”

Generalul-Mircea-Chelaru-Rezistenta-civica-identitara-prin-cultura-superioara-si-inalta-spiritualitateMircea CHELARU este membru al Consiliului Unirii si a participat la majoritatea marsurilor unioniste organizate de promotorii ideii majore de refacere a unitatii nationale romanesti, din care face parte si domnia sa.

Construcția unei Societăţi Sănătoase – Apel către Naţiunea Română

Lumea în care trăim este grăbită şi superficială, fapt pentru care, de cele mai multe, ori aparenţa este luată drept fond iar esenţele sunt vădit ignorate. Lumea din care venim, fiecare în felul nostru, este viciată de o memorie colectivă scurtă, cel mai adesea distorsionată de manipulări brutale. Virtuţile, acolo unde se întâmplă să mai fie practicate, precum şi buna lucrare pentru omul de lângă tine sunt, aproape fără excepţie, luate drept defecte sau în cel mai bun caz, nişte curiozităţi ciudate de comportament individual. Acestei lumi, tot mai străină de sine, ne adresăm imperativ! Accederea succesivă a României în stucturile Organizaţiei Atlanticului de Nord şi ale Uniunii Europene a fost considerată un dublu moment de împlinire a devenirii istorice a națiunii noastre. Așteptările ulterioare acestui eveniment crucial aveau sa fie exprimate în mod public de întreaga societate românească și, indiferent de temele enunțate, numitorul comun al discursului naţional a fost același: construcția unei Societăţi Sănătoase aducând Civilizaţia Europei Moderne în în străvechea Vatră Spirituală a Românilor.

Actul educațional familial și cel instituțional este viciat de neglijență, deviaţionism, improvizație și corupere emoțională

Analiza sintetică a societății românești din ultimii ani conduce însă la o serie de concluzii alarmante, în mod deosebit asupra deprecierii devastatoare a comportamentului și moralei publice, atât la nivelul individului cât şi la nivel instituţional. Prejudiciul moral-social este imens. Actul educațional familial și cel instituțional este viciat de neglijență, deviaţionism, improvizație și corupere emoțională în formă continuă. În spațiul vizualului public se practică vulgaritatea, pornografia, scandalagismul, grotescul, bădărănia şi instigarea directă la ură revanşardă! Au fost eliminate, cu mici excepții, temele formative, artele frumoase, manifestul iubirii, duioșia, tandreța, frumusețea ca stare de spirit, caritatea, buna cuviință, smerenia și toleranța.

Strada a devenit o junglă umană. Omul cuminte a fost asasinat în spaţiul civic!

Agresivitatea trotuarului, nesimțirea automobilistului, insolența omului de ordine, kitchul omniprezent, extravaganța și exhibiționismul, toate, în parte sau la un loc, agresează la tot pasul bunul simț comun, schilodesc pudoarea naturală şi inhibă violent reacţia individuală de autoapărare. Taraba publică mediatică insistă pe spaţiul ocupat de corupţie, violenţă şi şarlatanie, cu prim planuri de speculanți, interlopi și clienți abrutizați ai rețelelor de crimă organizată, care practică modelul prozelit al răului ca şi formulă de succes! Omul cuminte este scuipat, agresat, umilit pe stradă, în tranvai, la școală, la piață, în magazin, în propria-i ogradă sau în scara de bloc. El este furat, mințit, iarăşi şi iarăşi manipulat, înjosit și lipsit de dreptate. Omul cuminte a fost asasinat în spaţiul civic.Iar schilodirea ființei publice, nimeni altul decât omul-cetăţean, reprezintă cea mai mare amenințare la adresa viitoarelor generații biologice şi educaționale.

Înțelegând că patrimoniul cel mai de preț al unei națiuni este tocmai capitalul său imaterial, în care este inclusă și morala cetății, am luat act şi mă manifest cu profundă îngrijorare faţă de alterarea fondului formativ al noilor generații și îndeosebi a modelului de viață tradiţional românesc. Mă adresez, aşadar, tuturor instituțiilor publice și organizațiilor private, să recurgă la o atentă și responsabilă analiză a mediului actual de desfășurare a vieții publice intervenind rapid şi corectiv pentru eliminarea acelor surse nocive care pot produce pervertirea simțurilor și a legilor naturale, pentru suprimarea programelor de orice natură care, prin sugestie și contaminare imagologică, produc distrugerea simbolică a identităților specifice, mai ales prin campanii ţintite de defăimare naţională, și falsifică prin substituire esenţele noastre tradiționale.

Este momentul să învăţăm a spune „NU!” la tot ceea ce nu ne mai reprezintă!

În fața pericolului unei depersonalizări sau chiar sluţiri a modelului de viață românesc, cu vădită finalitate a profanării sale spirituale, îmi asum răspunderea în nume personal, de a cere tuturor reprezentanților Puterilor Statului și, prin extensie, instituțiilor responsabile, de orice natură, angajarea lucidă și intransigentă, capabilă să respingă insinuările periculoase ale curentelor decadente, excentrice și imorale. Întregii Societăţi Româneşti, ca sursă unică a Puterii Civile, adresez chemarea simbol pentru angajarea directă şi activă în rezistenţa civică identitară prin cultură superioară şi înaltă spiritualitate. De ani buni încoace, românul băştinaş, oricât de puţin ar avea, nu se plânge de foame. El plânge mocnit şi surd de ruşine! Este momentul să învăţăm a spune „NU!” la tot ceea ce nu ne mai reprezintă!

Europenizarea României nu trebuie să fie doar un concept de propagandă găunoasă a celora care au ajuns să gestioneze puterea naţiunii. Spiritul novator și preluarea critică a valorilor aplicabile este o necesitate dar și o consecință a dialogului între națiunea română și celelalte națiuni europene. Importul experimentelor ratate și a derivatelor nocive ale acestora trebuie, însă, eliminate cât mai repede cu putință, iar guvernarea să se facă numai în beneficiul românilor! Peste spațiul de prosperitate European trebuie să se suprapună noetica naturală și spiritualitatea unei civilizații morale, iar modelul acesteia este însăşi credinţa noastră străbună!

Poporul Român merită şi este demn de un asemenea destin!

Autor: General (r) Dr Mircea Chelaru
Sursa: art-emis.ro

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. Ion Sturza, despre schema de corupţie cu implicarea ANSA: Politicienii din Moldova şi-au tras câte un monopol, Sursa: jurnal.md

  Politicienii din Republica Moldova au transformat ţara într-o treucă din care se hrănesc funcţionarii corupţi, iar guvernanţii care au declarat că luptă împotriva monopolurilor de fapt beneficiază din urma acestora.

  Astfel comentează fostul premier Ion Sturza investigaţia RISE Moldova care a descoperit o schemă de corupţie în exportul de fructe în Rusia, în care sunt implicaţi funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

  „Din investigaţia RISE, e absolut clar cu ce se ocupă de fapt ANSA – îi pune pe toţi la „şciotcik”…Acum la fructe. Mai ţineţi minte „lupta” politicienilor cu monopolurile?! Astăzi nu mai este actuală. Fiecare şi-a tras câte un „monopol”. Am transformat toată ţara într-o treucă din care mănâncă tot funcţionăraşul, şi de al nostru, şi de al vostru… Iar tu, ţărane, muncitor, antreprenor, pedagog, medic etc. dă-i cu sapa, că-ţi stă bine!”, comentează Sturza pe contul său de Facebook.

  „Funcţionarii „statului” nu se mai satură să îşi bată joc şi să profite de necazul ţăranilor moldoveni. Iniţial, mare mi-a fost mirarea de ce domnul ministru Sula şi domnul director Porcescu îşi rupeau cămaşa pentru ca în alimentaţia moldovenilor să fie neapărat incluse şi „produse” din carne, stomacuri, vezici sau maţe infestate… Conform funcţiei, ministrul ar trebui să-şi bată capul de producătorul autohton, nu de cel extern, infectat şi necinstit. Iar ANSA (Porcescu) să fie preocupaţi de securitatea alimentară a moldovenilor, nu de interesele obscure ale unor procesatori de produse din carne”, continuă Sturza.

  Investigaţia jurnaliştilor de la Rise Moldova a scos la iveală o schemă coruptă cu implicarea funcţionarilor de stat prin care fructele moldoveneşti pot fi exportate în Rusia prin intermediul unor documente ce conţin date false.

  Jurnaliştii au identificat o firmă din stânga Nistrului care poate pune la dispoziţie pachetul de acte necesar exportului, în condiţiile în care Rusia a impus embargo pentru fructele moldoveneşti, cu excepţia celor din regiunea separatistă, dar şi din Găgăuzia.

  Prezentându-se drept un antreprenor care vrea să exporte două camioane de fructe, reporterul a solicitat ajutor de la fondatorul firmei. Pentru servicii, i s-a pretins 10 mii de dolari. Ulterior, reporterului RISE i-au fost furnizate două pachete de acte care permit exportul în Federaţia Rusă a 38 tone de fructe, fără analize de laborator sau inspecţia mărfii. Actele au fost semnate de un angajat al Serviciului Vamal şi un funcţionar ANSA. Solicitat pentru o reacţie, directorul interimar al ANSA ne-a spus să-l contactăm pe şeful adjunct, Alexandru Ciobanu, care nu a răspuns, însă la telefon. În urma publicării investigaţiei, CNA s-a autosesizat şi va investiga cazul.

 2. catastrofa uriasa pentru Rusia ! … petrolul scade la 40,45 dolari barilul ! se ajunsese chiar mai jos aceasta dupa-amiaza la 40,21 dolari barilul dar a mai crescut cu putin mai apoi …

 3. FOAIA UNIONISTĂ – /1
  Gustar-2015
  ——————————————–––––––––
  o publicație independentă bilunară on-line,
  -cronica și actualitatea unionistă
  din toată Basarabia istorică și din Bucovina de Nord,
  autori: Generația Flacăra Unionistă Anonimă
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––——
  motto:
  NUMAI RE-UNIREA CU ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ –
  VECHEA DACIE STRĂBUNĂ
  NE ESTE SALVAREA ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  – ÎN BAZA RESTABILIRII ACTULUI RE-UNIRII DIN 27 MARTIE 1918
  VOTAT DE SFATUL ȚĂRII DE LA CHIȘINĂU !
  ————————————————————————————————–––––––
  15.
  Autorul nemțean Lulea Marius Dorin propune pe blogul său din Adevărul ro din 17 August 2015
  o dezbatere despre posibilitatea alegerii lui Traian Băsescu Unionistu,
  ex-Președinte al României, la funcția de Președinte al Rep. Moldova
  la alegerile din 2016 pe calea Re-Unirii.
  14.
  Academicianul Petru Soltan din Chișinău propune instituirea urgentă
  a unei Adunări Constituante /din 51 de de aleși/
  care să RESTABILEASCĂ imediat ACTUL RE-UNIRII din 27 martie 1918.
  IMPERATIVUL ȘI DATORIA NOASTRĂ ISTORICĂ !
  /ziarul Literartura și Arta din 9 iulie 2015/
  13.
  Liderul unionist disident Georgică Simion din Focșani
  propune pe blogul său /Timpul md 14 august 2015/
  alegerea candidaturilor unui Nou Sfat al Țării care să Re-Stabilească Actul Re-Unirii pt. TOTDEAUNA
  a Basarabiei cu România votat de Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918
  12.
  Solidaritate Unionistă Internațională:
  Americanul Tim Schneider din Kanzas City este stabilit deja
  de câțiva ani în orășelul Ialoveni unde predă engleza.
  Un bun prieten al tuturor românilor, el intenționează să producă un film despre Dacia Străbună.
  Totodată, bunul samaritean se întreabă retoric oare de ce în Rep. Moldova
  filmele americane sunt traduse cu voce în rusește și apoi subtitrate în românește.
  Să fie oare est-moldovenii atât de handicapați și să nu poată face nici o mișcare
  fără marea limba rusă de ocupație, ne întrebăm noi ?
  /ziarulnational md 16 august 2015/
  11.
  Copiii est-moldoveni vor fi unii dintre cei mai fericiți din lume după Re-Unirea noastră cu România.
  O Asociație britanică a stabilit că copiii români sunt unii dintre cei mai fericiți din lume.
  La coadă clasându-se copiii britanici și cei sud-coreeni, destul de nefericiți !
  10.
  Decalarația lui Traian Băsescu,
  fost Președinte al României, referitor la Re-Unire:
  /la Izvorul Mureșului, județul Harghita, Universitatea de Vară, ediția a XIII-ea/
  ,,Am pierdut Basarabia în urma deciziei a doi criminali, Stalin şi Hitler /Pactul ruso-german din 1939/,
  şi nu putem sta la nesfârşit aşa cum au hotărât ei.
  -Le-am spus deja președinților Voronin, apoi Ghimpu, Timofte,
  că soluția de viitor este Re-Unirea. Acum a sosit momentul Re-Unirii !”
  9.
  În asemenea mod, Bravul Marinar i-a dat replica
  noului prim-ministrul mafiotic filatelist mojic Valeriu Strelețu de la Chișinău un anti-român și anti-unionist,
  care prin declarațille sale recente anti-unioniste manipulează opinia publică.
  – Această teză falsă a pușcașilor anti-unioniști este susținută
  și de europarlamentara româncă săsoaică Renate Weber, care aplică dublul standard – ceea ce i s-a permis Germaniei în 1990- Re-Unificarea, nu i se permite României și Moldovei de Est.
  La toată această hărmălaie anti-unionistă
  se alătură și o anume Sabina Fati ungro-fila-foba de la ziarul România Liberă.
  Germania ne spune NEIN, în consecință Pactul secret
  fascisto-comunist ruso-german Ribbentrop-Molotov din 1939
  râmăne în vigoare pentru noi !
  Danke Schön, Russische Deutschland !
  –––––––––––––––––––––––––––
  8.
  un alt anti-unionist și anti-român –
  Mihai Ghimpu, lider PL, demagogul și fățarnicul –
  un comentariu preluat:
  /infoprut ro 3 august 2015/
  de Zatic Anatolieș
  Medic la IMSP Institutul oncologic Chișinău-
  „In privinta Re-Unirii:
  pe 3 mai 2015 dupa ce s-a terminat mitngul,
  am stat de vorba cu domnul Ghimpu intre sesiunile de foto cu tinerele participante la miting
  si ii sugeram idea de Re-Unire pina in 2018
  la care dumnealui mi-a dat replica –
  ca nu e momentul, ca nu suntem pregatiti,
  ca poporul nu accepta Re-Unirea,
  ca poporul vrea sa mai traiasca in rahat
  cu acesti liberali, LPDM,PDM la putere,
  ca ei sa suga de la treuca, iar poporul pe ei
  nu ii intereseaza, aceasta este parerea mea
  dupa acea discutie amicala.
  – Armele sus ! Sa infaptuim Re-Unirea !
  Unica Cale de a scapa de jugul
  care ni l-au pus tot ai nostri !
  N.B.
  Este bine de menționat faptul că din toată echipa de conducători a PL,
  doar primarul Dorin Chirtoacă a îndrăznit în această primăvară, pentru prima dată,
  să-l ignore pe moșul său mafiot Ghimpu
  și să se pronunțe deschis pentru Re-Unire.
  Ceilalți capi tari – Valeriu Munteanu, Vicu Untilă, Anatol Șalaru, Corina Fusu
  țin prea mult la fotoliile lor independentiste bănoase
  ca să meargă în pas cu majoritatea populației unioniste.
  –––––––––––––––––––––––––

  7.
  În presa din toată România Mare și cea Mică,
  de la Nistru la Tisa
  a fost republicat PROIECTUL UNIONIST CONCRET
  “GO FOR MOLDOVA”
  semnat de analiștii Dan Dungaciu și Petrișor Peiu
  de la Fundația Universitară a Mării Negre
  – Ideea acestui proiect coincide şi este expresia conceptului de proiect elaborat şi promovat de către Consiliul Unirii
  în „Manifestul Unioniştilor” (2012).
  Ulterior, tema a fost dezvoltată în studiul de caz
  „Planul Marshall: România–R.Moldova” (2014),
  precum și, mai recent,
  în „A doua şansă de revenire la normalitate: R.Moldova-România”
  / www consiliul-unirii ro via Doamna Vitalia Pavlicenco, PNL /
  –––––––––––––––––-
  6.
  – B.U.N. ! B.U.N. ! B.U.N. !
  = Blocul Unirii Naționale recent creat în mai 2015 organizeazaă mai multe școli de vară
  în România pentru mii de tinerii unioniști est-moldoveni
  ghidați de liderii din Actiunea-2012 și din Tinerii Moldovei.
  – Tot B.U.N.=ul va publica în curând la Chișinău
  o Foiae Unionistă bilunară.
  -Tot B.U.N.-ul va face public numele Marelui Nou Lider Unionist
  din Basarabia și Bucovina de Nord care ne va conduce spre apropiata Re-Unire !
  5.
  Iar SIS-temul KGB din Chișinău, Parlamentul și Guvernul,
  cu toții anti-români și anti-unioniști
  mențin în continuare decizia stalinistă timofturista mafiotă din 13 mai 2015
  de arestare și deportare peste Prut în Europa Liberă
  a liderului unionist Georgică Simion, un vest-moldovean din Focșani,
  în timp ce teroriștii ocupanți rusofoni din Transnistria
  călătoresc vajnic sub escortă timofturistă prin aeroportul Chișinău
  și prin toată Rep. Molotova, independentă și neutră,
  dar cu tankurile rusești la Nistru.
  –––––––––––––––––
  4.
  Citiți aici Scrisoarea unui ieșean
  către basarabenii care luptă pt. Re-Unire !
  O epistolă scrisă de Alexandru Manoliu de 91 de ani, profesor-pensionar din Iași,
  participant la Podurile de flori Unioniste de la Prut
  din 6 mai 1990 și cel din 11 iulie 2015
  după Marele Pelerinaj Unionist pe jos între Chișinău și Iași /circa 130 de km/
  /Jurnal de Chișinău din 12 august 2015 /
  http://www.jc.md/stimatii-mei-frati-de-peste-prutscrisoare-catre-basarabenii-care-lupta-pentru-unire/
  3.
  Casa Regală a României,
  Regele Mihai I și deja fostul Principe Nicolae –
  un comentariu preluat-
  jurnal md 11 august 2015
  de Klaus Dietzmann ·
  UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” din IAŞI

  “Nici o problemă, dle principe.
  Sunteți acum liber de a Vă urma idealurile.
  Unul din ele ar putea fi Re-Întregirea Neamului,
  cea ce nu a reușit bunicul rege din mai multe motive.
  Trăind printre străini, cred că ați găsit justficarea înțelepciunii proverbului-
  Fie pâinea cât de rea tot mai bună-i în Țara mea,
  în al nostru Colț de Rai și în Grădina Maiicii Domnului…
  Metafore care ne impun să avem grijă de viitorul acestei Grădini,
  ce a stat la bazele civilizației europene…
  Ar fi bine dacă veți fi de ajutor românilor de la Est de Prut,
  care degrabă vor căuta un nou lider de stat.
  Ar fi bine dacă acest om de stat ar fi de viță regală.
  Aveți în față Istoria, ce trebuie să o făuriți împreună cu Neamul,
  pentru a avea o Românie puternică și stimată de vecinii apropiați și mai îndepărtați.
  Dumnezeu să Vă ajute” !!!
  2.
  Radio Europa Liberă de la Praga, 12 august 2015
  “RE-Unirea între discurs general și Acțiune practică”
  Un punct de vedere săptămânal cu Vitalie Ciobanu
  www europalibera org
  1.
  Să ne amintim din când în când, să punem o lumânare de sufletul lor, să spunem o rugăciune
  ÎN MEMORIA acelor zeci și zeci de unioniști martiri,
  uciși, accidentați la comandă, otrăviți, iradiați,
  în ultimii 25 de ani de post-comunism
  și post-stalinism mafiotic imperial rusofon și ruso-fil
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOVINA DE NORD========
  ——— ♥ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥—RE-U N I R E!—♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 4. in conditiile unei inevitabile prabusiri economico-financiare a Rusiei cat de curand , creste pericolul unei actiuni militare aventuriste de genul „TOTUL SAU NIMIC” din partea huntei putiniste ! Faraonul Rusiei are nevoie ca de aer de o rapida victorie militara coplesitoare care sa acopere corul nemultumirilor crescande ale populatiei ruse pauperizate ca urmare a politicii sale criminale imperialisto-fasciste …

 5. rubla ruseasca in cadere libera … 75,05 ruble pentru un euro si 67,41 ruble pentru un dolar american !

 6. moneda kazaha – tenge – s-a prabusit ! … cu 35% intr-o singura zi . prabusirea pretului petrolului a dus la fortarea guvernului kazah de a renunta la sistemul de reglementare a ratei de schimb si introducerea unui curs liber , flotant …

 7. Venezuela condusa de socialistii prieteni ai lui Putin se afla la un pas de colaps economico-financiar … pretul scazut al petrolului a dus la o inflatie undeva la 800% pentru anul acesta … magazinele alimentare sunt goale , somajul a explodat , saracia a luat proportii nemaivazute pentru aceasta tara … deja bancnotele – bolivari – sunt folosite pe post de servetele si hartie igienica … vorba aia … „Viva Chavez” !

 8. Prezentul continuu // Interesul pentru tema cu pricina a crescut după anexarea rusească a Crimeii și declanșarea ostilităților în estul Ucrainei
  Dacă toți românii, nu doar cei dintre hotarele țării, ar opta pentru unire, Republica Moldova cel târziu până în aprilie 2018 ar deveni o parte a statului român. Acesta este laitmotivul unui articol publicat săptămâna curentă în prestigiosul săptămânal german„Frankfurter Allgemeine Zeitung”.
  Sub radar internațional
  Sare în ochi faptul că, de la un timp încoace, mass-media din Europa și cea de peste Oceanse apleacă asupra chestiunii unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România. Aceasta a ajuns sub radarul presei internaționale mai cu seamă după anul 2013, când Traian Băsescu și-a lansat notoriul său proiect de țară.
  Totuși, interesul pentru tema cu pricinaa crescutdupă anexarea rusească a Crimeii și declanșarea ostilităților în estul Ucrainei. Problema fusese abordată de-a lungul ultimelor luni de reputate instituții de presă din Franța, Marea Britanie, Belgia sau SUA.
  Probabilitatea unirii celor două state românești a fost analizată recent și de Agenția americană „Stratfor”. Relatări despre mitingurile unioniste din Chișinău au transmis Fox News, ABC News, Radio Free Europe/Radio Libertyș.a.
  Comentariile din presa occidentală au fost,de regulă, pertinente și preponderent pozitive. Sentimentele și aspirațiile unioniste au găsit înțelegere, iar în multe cazuri chiar susținere.
  De ce tot mai mulți moldoveni își dorescunirea
  O figură aparte face ultima analiză pe tema unirii celor două state românești, semnată în „Frankfurter Allgemeine Zeitung” de jurnalistul german Karl-Peter Schwarz. El caută să găsească răspunsuri la o întrebare care începe să frământe opinia publică occidentală: de ce tot mai mulți moldoveni își doresc unirea cu România?
  Autorul mai întâi face recurs la istorie pentru a le explica germanilor că Basarabia este pământ românesc. El amintește că aceasta ultima dată fusese ocupată de Uniunea Sovietică sub pretextul „eliberării de fascism” în august 1944. Spune că tăvălugul represiunilor staliniste a ucis nu mai puțin de 350 de mii de români basarabeni.
  Totodată, arătând că, potrivit ultimelor sondaje, cel puțin doi din trei români se pronunță pentru unirea Republicii Moldova cu România, semnatarul articolului din publicația germană scrie că până și politicienii de la Chișinău care se identifică drept româniresping, din varii considerente, deocamdată posibilitatea fuziunii celor două state.
  Numai că privirile aruncate de populație spre Prut devin insistente. Tot mai mulți moldoveni au nu doar pașaport românesc, ciși o mentalitate românească.
  În final, Karl-Peter Schwarz trage o concluzie ce dovedește o bună cunoaștere a realităților de la fața locului. În opinia sa, astăzi numărul unioniștilor dintre Prut și Nistru crește nu doar datorită renașterii conștiinței naționale, ci și în urma faptului că, pentru tot mai multă lume, unirea este singura salvare de căderea în prăpastia istorică pe a cărei margine s-a pomenit Republica Moldova.
  Restabilirea statu-quoului interbelic
  Așadar, Occidentul pare tot mai preocupat de problema unirii Basarabiei cu România, temă care până mai ieri era tabu. Și acest fapt mi se pare simptomatic.
  Eșuarea proiectului „Republica Moldova”, la care face aluzie și „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, dezastrul financiar, presiunile geopolitice, statutul de „battleground state”, căruia Chișinăul nu este în stare să-i facă față, netezesc drumul spre o revizuire a frontierelor în viitorul previzibil. Indiferent de modul în care se va încheia războiul din Ucraina, procesul de pacificare în acest spațiu geopolitic va implica schimburi de teritorii și, în consecință, modificări de hotare.
  Cel de-al doilea stat românesc nu are cum să se sustragă unor transformări iminente în zonă. Cea mai firească și la îndemână soluție este restabilirea, cel puțin parțială, a statu-quoului interbelic al teritoriului numit astăzi Republica Moldova.

 9. Cine a votat împotriva cedării Basarabiei
  JUNE 27, 2014 ADMIN 4 COMMENTS

  Pierderea Basarabiei

  Pe 27 iunie 1940 Carol al II-lea este trezit din somn la ora 2 noaptea de Ernest Urdăreanu care îi spune că Moscova a trimis o notă ultimativă. Abia la ora 7 dimineața a fost primit textul complet. Regele notează în jurnal că “această știre m-a trăznit ca o lovitură de măciucă și m-a revoltat în cel mai înalt grad.”

  Carol al II-lea
  Carol al II-lea

  Prima grijă a suveranului nu a fost să discute cu factorii responsabili asupra situației create ci să asiste între 8 și 8.45 la examenul de bacalaureat al fiului său. De abia la ora 9 s-a întâlnit cu oamenii politici. Carol s-a pronunțat pentru rezistență. “Nu pot concepe ca suveran al țării să cedez teritorii care sunt hotărât, și de fapt istoric, românești.” I-a consultat pe reprezentanții Italiei și Germaniei care l-au sfătuit să cedeze. Ilcuș și Țenescu, oameni ai armatei spuneau că țara nu poate rezista pe trei fronturi. În momentul crucial al istoriei României, armata, în care Carol își infiltrase protejații se dovedea neputincioasă. Pentru discutarea situației a fost convocat la ora 12 un Consiliu de Coroană. Împotriva cedării s-au pronunțat 11 oameni (cei mai importanți fiind Nicolae Iorga, Victor Antonescu și Ernest Urdăreanu ). Patru au fost pentru discuții cu partea sovietică (istoricul Constantin C. Giurescu). Dintre cei 12 rămași, 11 au fost pentru cedare iar unul, primul ministru Tătărescu s-a abținut. S-a convenit la trimiterea unui răspuns prin care să se treacă la negocieri.

  Constantin C. Giurescu
  Constantin C. Giurescu

  Regele din nou era ocupat cu altceva. “Se făcuse 2, a avut loc promovarea clasei lui Mihăiță și declararea lor ca bacalaureați, după care am oferit băieților câte o tabacheră și lui Mihăiță “Ordinul Pentru Merit” și alte decorații profesorilor și lui (Petre) Andrei (Ministrul Educației Naționale), care a prezidat comisiunea. A avut loc pe urmă masa pentru noii promovați și profesorii lor. Oricine își poate închipui (ce) a fost în sufletul meu în acele momente, mai ales că chestiunea nu este publică. La șampanie am ținut un logos, care cred că a fost foarte frumos. Am vorbit, adânc emoționat atât de bacalaureatul lui Mihăiță, cât și de oribilele evenimente ale zilei. Mihăiță, cu glas tare, a citit cuvântarea pregătită de seara.”

  Nicolae Iorga

  Între timp au sosit răspunsurile diplomatice de la Berlin, Roma, Ankara, Atena și Belgrad. România era singură, ba mai mult Germania și Italia insistau să satisfacem cererile. S-a convocat o nouă ședință a Consiliului de Coroană la ora 24. De data aceasta a fost un vot expectativ (Victor Antonescu) și doar 6 împotrivă. Despre ei, Carol al II-lea scria: „Numele lor merită să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnităţii româneşti: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu.” Restul au fost pentru cedare. Un rol important în luarea hotărârii l-a avut generalul Florea Țenescu, șeful Statului Major, care a arătat că România nu dispunea de forțele materiale pentru o rezistență militară de durată. Carol nota: “am ieșit din el (Consiliul de Coroană) amărât și dezgustat. Am avut un sentiment oribil astăzi, când mai mulți ofițeri au venit, după masă, să mă roage să cedez, căci astfel mergem la dezastru sigur.”

  Ernest Urdareanu
  Ernest Urdareanu

  Pe 28 a venit și cel din urmă ultimatum sovietic. România pierdea Basarabia. La 30 iunie regele nota: “Știrile din Basarabia sunt tot triste. Din păcate am avut dreptate cu așa-zisa reorganizare a F.R.N. (Frontul Renașterii Naționale, partid creat de rege). Mulți dintre conducătorii de acolo s-au arătat complet bolșevizați, fiind cei dintâi care au primit cu drapele roșii și flori trupele sovietice. Incidente cu populația, mai ales cea evreiască, au avut loc peste tot. S-au împușcat funcționari, s-au atacat și dezarmat chiar unități militare. Ritmul înaintării Armatei Roșii a depășit cu mult planul stabilit.” Pe 3 iulie a fost declarat doliu național. Cinematografele și teatrele au fost închise, în biserici s-au ținut slujbe pentru cei căzuți sub stăpânirea bolșevicilor, tuturor locuitorilor li s-a cerut să îngenuncheze și să păstreze câteva momente de reculegere.

  Bucuresti-28-iunie-1940-Ziua-cand-ne-a-fost-rapita-Basarabia1

  sursa

  Ioan Scurtu, România în timpul celor patru regi. Carol II, editura Enciclopedică, București, 2010

 10. Independența Republicii Moldova–o farsă!
  by traianvasilcau
  Văd niște artiști tineri, care atunci cînd pleacă peste Prut la concerte sunt pro Unire, iar la Chișinău strigă: „La mulți ani, Republica Moldova! Să fii fără moarte!”

  Adică sunt antiUnire!

  Dîndu-se mari și tari, și mîndrindu-se cu imnul Republicii Moldova, care e poezia „Limba noastră”.

  De s-ar ridica din mormînt Mateevici, și ar auzi că poezia sa despre Limbă a ajuns imnul mascaradei lui Hitler și Stalin…

  Dar preotul tace, compozitorul Al. Cristea, proUnire și el, nu poate nici el protesta și numai tinerii unioniști de formă, nu și de conținut, sunt cameleoni și-și bat joc de lucrarea lor, întrebuințînd-o în scopuri separatiste, așa-zis stataliste, neromânești.

  Luni, acești tineri artiști sunt pro Unire cu Patria-Mamă, marți sunt pro Unire cu Rusia lui Usatîi și Șor, iar miercuri pocnesc șampania, toarnă-n pahare și strigă, s-audă și moțPanul Streleț: „La mulți ani, statul Republica Moldova! La mulți ani, iubită Țară! La mulți ani, Patrie-mamă–Republica Moldova!”

  Nu contează idealurile lui Mateevici, Eminescu și Porumbescu.

  Important e să fie plătiți pentru ceea ce spun.

  Halal artiști!

  La ce să ne mai mirăm că politicienii nu ne vor binele, atîta timp cît poeții, și cîntăreții sunt de acord pîn-la primul cîntat al cocoșilor să-și renege mama și țara de 1500 de ori!

  Important e să curgă premii, inclusiv naționale, ordine și medalii, loturi de pămînt și apartamente.

  Că-n rest cameleonului îi e în cot că Republica hitleristo-stalinistă Moldova e doar o farsă pe harta lumii.

  Da, da, o farsă, dacă a doua zi de la proclamarea independenței sale nu a votat și Reunificarea cu unica ei Patrie-mamă.

  Cu România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *