Declarația PNL: „Nu există perspectivă europeană cu un Guvern lipsit de voință politică”

_DSC0125Noua coaliție pretins proeuropeană, care a ”emanat” un Guvern înțesat de neprofesioniști, încheie perioada de 5 ani de marasm antieuropean, ce caracterizează starea din societatea celui de-al doilea stat românesc, în special după alegerile fraudate din 30 noiembrie 2014.

În curând se va împlini un an după ultimul scrutin parlamentar, un an pierdut în mod iresponsabil și cu nerușinare de cei iertați de electorat și creditați, încă o dată, cu speranțe de mai bine, dar care tot instalează premieri-păpuși obedienți în fața clanurilor politice criminale ce cufundă Republica Moldova într-o sărăcie tot mai profundă, în injustiție și în corupție generalizată.

Niciunul dintre cei trei capi de grupări politice care au format o nouă coaliție-farsă AIE și un nou-vechi Guvern-marionetă, ce va fi mereu tras de sfori, nu au scopul reformării instituțiilor statului și respectării angajamentelor asumate prin Acordul de asociere a RM la UE, ci doar urmăresc mimarea reformelor, menținerea la Puterea, de care abuzează, și nesupărarea patronilor de la Kremlin, în fața cărora potentații zilei sunt șantajabili și, deci, vulnerabili.

În prezent, când la Est avem o Ucraină atacată continuu de Rusia agresoare, când Grecia nu iese din criza adâncă, în care atrage și țările vecine, Republica Moldova ar fi trebuit să își evalueze bine capacitățile și posibilitățile de a avansa spre UE. Și, ca urmare – să antameze discuții sincere cu societatea civilă și cu partenerii occidentali, pentru a înțelege că pericolele geostrategice impun alte soluții – majore și decisive. Însă o coaliție-parodie și un Guvern-caricatură, ce aparțin ideologic acelorași clanuri ale foștilor Președinți – Snegur și Lucinski –, încă Rezidenți ai Moscovei, nu sunt îndrituite de patronii politici externi să le accepte și să le aplice.

Partidul Național Liberal a propus, în repetate rânduri, viziuni, proiecte, concepte, planuri serioase și concrete privind ieșirea populației Basarabiei dintr-un regim cleptocratic, antinațional, ai căror protagoniști nu cunosc obiectivul național al basarabenilor – cel de refacere a unității naționale a românilor.

În alegerile din 30 noiembrie 2014 PNL a propus o Platformă-program din 18 priorități de avansare spre UE prin Unirea cu România în 2018 și un Program Marshall comun pentru ambele state românești, inclusiv: preluarea integrală a legislației euroconforme din România; ieșirea din CSI; aderarea la NATO; adoptarea Legii Lustrației; formarea unui Guvern al Unirii din 11 ministere; delegarea treptată a unor atribuții de politică externă MAE al României, cu promovarea unui lobby comun pe lângă cancelariile occidentale – în vederea obținerii sprijinului european și american pentru o integrare românească rapidă; un minister al integrării românești și europene, care să supervizeze și să coordoneze reformarea justiției, să implementeze reforme structurale și instituționale, să asimileze transparent fondurile europene; posturi comune ale serviciilor la frontieră în punctele de control-trecere peste Prut – pentru eliminarea contrabandei până la lichidarea vămilor; Forțe Militare moldo-române comune, pentru securitate în stânga Prutului, iar în perioada de tranziție – statut de aliat non-membru al NATO pentru Armata R.Moldova; eficientizarea MAI după model românesc; libera circulație a leului românesc, alături de leul moldovenesc; aderarea la Strategia națională în domeniu și la Strategia de dezvoltare durabilă ale României – pentru salvarea agriculturii, ca prioritate națională; preluarea conceptelor eficiente ale sistemului românesc fiscal și financiar; semnarea unui Acord interinstituțional și asociativ complex/multilateral între Patronate, Uniuni de producători și Camerele de Comerţ din cele două state românești, crearea, la Chișinău, a unei filiale a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, – care să activeze împreună cu un CNA depolitizat; difuzarea – gratis ori cu sprijinul financiar al Statului Român – a posturilor TV apreciate peste Prut, pentru a contracara dominația informațională rusească; negocieri eficiente cu Statul Român, în vederea deschiderii pieței de muncă din România ș.a.

Tot mai mulți analiști – astăzi de peste Prut, dar mâine – și dincoace de Prut – conștientizează necesitatea implicării majore și prioritare a României în salvarea populației de dincoace de Prut și propun soluții pentru cele două state românești. Pentru că alte căi de ieșire din marasm și din depresia societății nu există.

PNL cheamă, repetat, entitățile politice, care împărtășesc aceste viziuni, să se coaguleze și să constituie o alternativă actualelor partide pretins proeuropene, care, de fapt, nu fac altceva decât să fure statul și să prăbușească viitorul cetățenilor noștri creduli și iertători.

Partidul Național Liberal,

Chișinău, 1 august 2015

 

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. RELE SECRET AL VATICANULUI: IISUS S-A NASCUT IN ROMANIA?
  Spiritualitate

  O informare pentru presedintele SUA din anii 1972, prezentata de un ofiter de contraiformatii de la Aviatia americana continea o serie de informatii. Dar oare chiar s-a nascut Iisus in Romania?
  – extraterestrii numiti “Inaltii” au facut, in diverse randuri, interventii in ADN-ul primatelor terestre si al altor specii, acum 25.000, 15.000 si 2.500
  – aceeasi extraterestrii inalti si blonzi au creat in urma cu 2.000 ani, o fiinta care a fost trimisa pe Pamant sa-i invete pe oameni dragostea si non-violenta. Aici este vorba de Isus.
  Aisus Christheos, dupa cum se stie, sau ar trebuie sa se stie inseamna in limba Geto-Daca: ” Fiul Zeilor Blonzi” si avea 1.82 m inaltime, dupa anumite estimari facute pe Baza Giulgiului de la Torino, despre care eu personal nu cred ca ar fi adevarat, insa la aceasta concluzie au ajuns cei din KGB analizand sangele de pe acel Giulgiu si au stabilit ca Isus era Blond cu Ochii Albastrii, aici sunt perfect de acord, pt ca asa aratau si dacii.
  Se autonumea Fiul Omului sau Fiul lui Dumnezeu. In miturile romanilor, Uranus apare ca Omul Mare, iar Zamolxe/Cronos/Saturn ca Omul Mic. La greci si romani, cei care au preluat multe de la daci, Cronos/Saturn mai era supranumit si Homolos sau Gigantul.
  Pleiadeenii, fratii dacilor, dupa cum au fost prezentati de cei care au avut norocul sa ii vada, sunt descrisi ca: inalti, blonzi, cu ochii albastri, poarta robe albe si sunt numiti “Inteleptii” de celelalte rase extraterestre; nu degeaba Romania, este cunoscuta ca si RAMANIA de la RAMANI (tara inteleptilor).
  In timpul vietii pe Pamant a lui Isus, evreii(khazarii) erau negriciosi si nu depaseau 1.60 m inaltime, dupa cum sunt descrisi de insusi antropologi evrei de astazi.
  Nazareth nu a existat ca asezare
  In noul testament, Isus este cunoscut ca “cel nascut in nazaret” sau “isus din nazareth” insa dupa cum scrie mai sus asezarea Nazareth nu exista ca asezare umana. Deci nasterea sa in palestina este o simpla legenda creata ulterior de evanghelisti, copiata din vechile traditii (Mithra etc.) si modificata de clanul istoricilor romani, Pliniu cel Tanar si Josefus, care afirma la un moment dat, ca ei au modificat evangheliile, desi exista o carte numita “Adevaratii autori ai noului testament” acolo pt cei care o cititi gasiti schimbarile care au fost facute de catre cei 2 istorici in evanghelii pt a modifica adevarul.
  Nazareth = Naz.Ar.e.th = Printul AR/RA este zeu, adica reptilianul Mar.duk = Ducele Ram.
  Isus nu mintea cu nimic cand spunea ca este Fiul Omului, al Tatalui, adica a lui Marduk/Ra(m)/Cronos/Saturn si primul pe planeta care a fost ZAMOLXE, deoarece era fiul acestuia, Apollo – Gemenul Divin, care s-a mai lasat rastignit inca odata, dupa 500 de ani, pentru a aduce si iudeilor Noul Testament, dupa ce, in secolul 5 i.e.n, geto-dacii primisera “Nof Dias” adica tot un Nou Testament.
  Isus cel din Pleiade
  Toate miturile Pamantului percepeau Pleiadele ca pe o constelatie sacra sau pe sursa intregii vieti.
  Arabii le considerau sediul nemuririi, altii (din Borneo) drept centrul Universului.
  Mayasii se considerau “copii Pleiadelor” iar dacii – fratii celor din Pleiade.
  Ca de obicei, un mit al grecilor antici inverseaza realitatea insa ne transmite o informatie ascunsa si foarte importanta. Atlas a fost parintele celor 7 Pleiade, impreuna cu Pleione, fiica bunicilor sau dinspre mama: Oceanus (Dunarea) si Thetis (Tisa). Una din cele 7, cea mai mare, se numea Maia, nume pe care il intalnim aproape obsedant la mamele lui Hermes, Agni, Budha, Isus (in varianta ebraica).
  Bineinteles ca Pleiadele nu sunt o constelatie creata de pe Terra! pt ca citit invers, mitul grecilor (care au bulversat toata mitologia preluata de la daci) ne arata insa izvorul ceresc si cel pamantean al tuturor acestor traditii: Pleiadele si DACIA
  Preston Nichols, cel despre care am scris pe blog ca a fost crescut in Pleiade de catre extraterestrii afirma ca:
  “Nu am nicio indoiala ca civilizatia noastra se trage din a lor”, adica a celor din Pleiade.
  Principalul factor care le-a permis sa atinga aceasta stare extrem de evoluata, crede el Nichols, a fost acela ca “si-au dezvoltat o constiinta colectiva care ii leaga pe toti unii de altii”.
  Si are dreptate, pt ca cei care s-au intalnit cu extraterestrii si nu sunt putini, afirma ca extraterestrii spun asa:
  “Suntem toti unul”
  Aceasta constiinta colectiva se manifesta ca o voce mentala pe care o aud cu totii si cu care pot conversa (…) aceasta nu da niciodata ordine si nu incearca sa controleze in vreun fel individul. Este mai degraba un prieten sau un sfatuitor.
  Daca Umanitatea ar fi la fel de unita, nu cred ca ar mai putea avea loc razboi sau vreo crima pe Pamant. Exista si la noi un asemenea camp de constiinta colectiv dar este situat la nivel subconstient.”
  Isus Fiul Omului din Bucegi
  Papa Ioan Paul al 2 lea nu era naiv cand a afirmat: “Romania Gradina Maicii Domnului”, iar la fel sunt singur ca si asta au vazut si fotografiat cei de la Vatican cu ajutorul cronovizorului, despre care am scris pe blog, construit de padre Pellegrino, un calugar iezuit, care a construit o masina de calatorie in timp, aceasta pe baza tahionilor acceseaza trecutul, insa nu se poate modifica.
  Sa revin, Aisus Chris.theos (Fiul Zeilor Blonzi) a fost originar din Pleiade ca si Atlantii, primii care au fost in Romania, iar Dacii fiind descendentii lor, cum si noi ROMANII la randul nostru suntem descendentii Dacilor.
  Isus a fost un esenian, adica es.en.ion, dupa cum se stia in urma cu 2.000 de ani. Numele esenienilor, discipolii pelasgilor daci (v.J. Flavius) la care mergeau anul la “perfectionare”, adepti ai cultului solar, este unul corupt de copisti si de timp. Sa-l intelegem mai bine:
  iisus
  Es = Fiu (ai=e; Aisus = Es.us, in care us este o adaugare tarzie, grecizata).
  En = Domnul (v. reptilianul En.ki – Domnul Pamantului, reptilianul En.lil – Domnul Poruncii/Furtunii).
  Ion = Divin (vechiul Kog.a.ion – Capul Divinului/Urmasului/Sefului – Munte Sfant al dacilor, Varful Omu).
  Deci: es.en.ioni = Fiii lui Dumnezeu (Marele Zeu). Acestia se considerau Fiii Luminii.
  Isus se autonumea Fiul Omului, dar si Fiul Tatalui/Fiul lui Dumnezeu. Am vazut ca Tatal era un apelativ vechi de 50.000 de ani…
  Sub numele de Homolos (Omul) era cunoscut Cronos/Saturn/Zamolxe in antichitate, de romani si mai ales de greci. Palestina in vremea lui Isus era un teritoriu in curs de greco-romanizare, cea ce romanii nu au reusit sa faca cu dacii, pt ca acestia si-au pastrat traditia, cat si limba.
  Chipul sau putea fi vazut pe Muntele Sfant al Antichitatii: Ba.cauca (Vocea/Tunetul Tatalui), Bucegii de azi, iar Varful respectiv de munte se numeste si acum Varfu Omu.
  Daca ne gandim la ce artefact se afla sub muntii bucegi si ceahlau, sub sarmisegetusa, sub masivu godeanu, si toate descoperirile arheologice de pe teritoriul Romaniei cum ar fi cele din Bozioru, disparitia din 1981, din intorsura Buzaului, evenimentele care au loc in Padurea Baciu din Cluj Napoca si alte lucruri, iar daca le punem toate cap la cap, vedem o istorie aici in Carpati UNICATA PE TERRA, pt ca aici a inceput totul.
  Sursa: daniilgaucan

 2. MESAJUL LUNII lui GUSTAR
  –––––––––––––––––—————––
  O Soluție
  pentru ieșirea din criză de la Chișinău –
  instituirea de urgență a unei Adunări Constituante
  /cu 51 de reprezenanți/
  care să Restabilească Actul Re-Unirii Basarabiei
  pt. TOTDEAUNA cu România,
  votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării
  de la Chișinău la 27 martie 1918.

  Un Act istoric întrerupt de ocupația rusească
  de la 28 iunie 1940 în baza Pactului secret ruso-german Ribbentrop-Moldotov, ocupație străină
  care continuă până în prezent cu armata rusească în Transnistria.
  –––––––––––––––––––––––-
  un articol de academician Petru Soltan,
  în dialog cu scriitorul octogenar unionist Ion Druță
  stabilit la Moscova.
  ziarul Literatura și Arta
  din 9 iulie 2015, prima pagină
  https://drive.google.com/file/d/0ByA7Kci8VpxBZ2MxRUF0MXM0eWs/view?pli=1

  N.B.
  și în contextul manifestărilor unioniste
  de la începutul acestui Cuptor –
  Marea Adunare Unionistă de la Chișinău
  și Marșul pe jos a celor circa o mie de tineri
  est-moldoveni pe ruta Chișinău-Călărași-Ungheni
  -Iași /aproape 130 km/ și apoi cu trenul la București
  la un alt Marș Unionist spre Cotroceni din 12 Iulie 2015.
  ––––––––––––––––––––––
  B.U.N. ! B.U.N. ! B.U.N. !

 3. @Adevarul
  Toate articolele dacomanilor sunt pline de minciuni si sunt scrise de niste semianalfabeti. In articolul postat de tine se afirma ca pe timpul lui Isus evreii erau si kazari(hazari). E o minciuna totala, evreii sunt un popor semitic din Orientul Apropiat, kazarii(hazarii) sunt un popor turcic veniti de undeva din Siberia. Intre aparitia hazarilor ca adepti ai religiei iudaice in Europa de Est si viata lui Isus sunt vreo 500 de ani daca nu mai mult. Asa ca pe timpul lui Isus evreii nu erau kahari.

  Nu inteleg, de ce dacomanii insista ca se trag din zei si nu din oameni simpli, tarani muncitori. De ce trebuie sa se minta? E o mare prostie, pute a provincialism si chiar idiotism.

 4. tara se scufunda dar parlamentarii pleaca in vacanta ! curg guvernele fantoma la vale , dar pe nimeni nu intereseaza asta … Gaburici , Gherman , Strelet … peste 3-4 luni il vor schimba si pe acesta ultimul cu siguranta caci situatia social-economico-financiara va deveni catastrofica … si iara alt neica-nimeni va fi scos la inaintare de maimutoii pseudo-europenisti , in realitate filo-rusi pur-sange si iara se va vorbi de sperante grandioase si aderari la UE in 2-3 ani de zile vorba lui Filatov .

 5. nici nu a jurat bine de luare in primire a functiei de premier si Strelet cheama de urgenta FMI la negocieri … pare ca un inecat care face un ultim efort si iese la suprafata apei sa mai soarba o gura de aer rece , inainte de a se duce la fund , la cele vesnice , pentru totdeauna … disperare mare . pana mai ieri gugumanii guvernamentali nici nu mai bagau in seama reprezentantii FMI , care oameni seriosi si-au facut bagajele si au plecat pe la treburile lor … ca doara nu erau sa stea dupa fundurile derbedeilor si mafiotilor de pe B

 6. SOLICIT DEMISIA LUI IOHANNIS.CINE ISI IUBESTE TARA,VA SEMNA PETITIA!

  SOLICIT PUBLIC DEMISIA PRESEDINTELUI IOHANNIS PENTRU INCALCARI FLAGRANTE ALE CONSTITUTIEI SI PENTRU CA ESTE LIDERUL UNUI GRUP INFRACTIONAL CARE DORESTE DESTABILIZAREA ROMANIEI ATAT PRIN INSTITUTII ALE STATULUI ROMAN SRI,DNA,SIE CAT SI ANUMITE STRUCTURI ALE STATULUI GERMAN CARE PRIN SUBVENITII FINANCIARE CAT SI PRIN LOGISTICA DE MANIPULARE L-AU IMPUS ROMANILOR CA PRESEDINTE PE KLAUS IOHANNIS. PSD..Cheama poporul la lupta impotriva lui Iohannis sa alungam de la conducerea statului un tradator de tara,dornic de putere pt a se razbuna pe poporul roman pentru ca a intors armele impotriva parintelui sau Hittler.Europa nu inseamna Germania,dar ce nu a reusit Hittler prin razboi,subjugarea Europei a reusit Angela Merkel prin programe de austeritate,ajutata fiind de FMI si de aliatii Germaniei din al doilea razboi mondial.Merkel si-a aratat puterea dictatoriala asupra Europei,declarand ca va scoate Grecia pe o perioada de cinci ani din Uniunea Europeana.Castigarea alegerilor prezidentiale de catre Iohannis au fost de fapt o lovitura de stat pregatita pas cu pas de catre puterea executiva a Germaniei.Iohannis este un presedinte impus de catre servicii secrete si judiciare,si de manipulare a maselor pentru a duce la indeplinire planul Germaniei de subjugare a Europei.UNITI VOM INVINGE,DEZBINATI VOM FI INVINSI CA SI PANA ACUM! IOHANNIS ai aruncat tara in haos pentru ca asa ti-a cerut altii si toate acestea pentru ca Romania este pe crestere economica si nu mai era nevoie de imprumuturi externe .FMI SI BANCA MONDIALA,are interes ca Romania sa fie datoare pentru a o tine sub talpa lor,tu ca un Neamt si nu ca un Roman,te-ai supus ordinului venit din exterior,PENTRU CA NU AI INTERES CA ROMANIA SI FIE O TARA PROSPERA si te inteleg perfect,pentru care urmas ai lasa o tara prospera,tu traiesti prezentul,pentru ca ai prezent,viitor nu ai,nu stiu nici la cine lasi cele sase case ca nu ai mostenitori,pentru cine strangi si agonisesti,pentru cine te straduiesti sa faci avere ca nu ai la cine lasa nici cainele din curte,chiar si el va ramane al nimanui asa cum vor ramane si cele sase case .Lasa Romania in pace si dute omule,dute si vinde tot ce ai si plimbate cu sotia ta pe unde vrei,macar in ceasul mortii sa te bucuri ca nu ai trait degeaba,te-ai plimbat pe unde ai vrut,nu te mai plimba pe banii romanilor prin locuri exotice,daca sotia ta vrea plimbata,plimbo ca sotie ,nu ca prima doamna,ca nu o recunoastem ca prima doamna,eu zic ca si aici ar fi conflict de interese daca iti angajezi sotia intr-o functie de stat ,tu fiind presedinte.Ai declarat verbal ca iti doresti un guvern al tau,mai IOHANNIS,ma cine te crezi tu,vrei dictatura ,sa decizi ce vrei tu si cine se impotriveste tie ,sa fie strivit sub cizma ta de nazist,ma tu te crezi Hittler si noi nu stim,ma Iohannis ,pe Hittler l-am alungat odata ,daca este nevoie te alungam si pe tine ,ca din cate vad tu vrei sa te razbuni pe poporul roman ca a intors armele impotriva poporului tau.Poporu se va ridica impotriva ta si te va alunga de ai sa iti rupi dintii si asta in scurt timp,pentru ca a inteles cine esti si ce vrei.

  https://searchnewsglobal.wordpress.com/2015/06/25/forumul-democrat-al-germanilor-din-romania-f-d-g-r-condus-de-klaus-iohannis-se-declara-oficial-continuatorul-partidului-nazist-din-al-doilea-razboi-mondial/

 7. „Stiati ca tatal lui Carmen Iohannis este fostul sef al Securitatii Sibiu, isi semna indicativele cu pseudonimul “Nurca” sau “Blanarul”, si omul in fața caruia raporta Hurezeanu?” Da Hurezeanu nu-i singurul sarlatan antiroman promovat de „noile structuri”– sunt bine „impanate” partidele politice din Romania cu astfel de specimene!

  Familia lui Carmen Iohannis !

  ”Stiati ca tatal lui Carmen Iohannis este fostul sef al Securitatii Sibiu, isi semna indicativele cu pseudonimul “Nurca” sau “Blanarul”, si omul in fața caruia raporta Hurezeanu?

  De ce credeti ca a sarit mizeria de Hurezeanu in sus cand a fost ales Iohannis: “Drumul Romaniei este definitiv catre Bruxelles si Alianta Nord-Atlantica! Respiram aer occidental la Bucuresti!”?

  Chiar traiti cu impresia ca neamtul de Iohannis a ajuns presedintele Romaniei, fara sa aiba in spate un sistem de care nu aveti habar?! Aveti idee cati bani avea Carmen cand s-a maritat cu Klaus? Incepeti sa calculati de la cateva sute de mii de dolari in sus! Tatal ei vindea haine de blana tuturor nevestelor de nomenclaturisti si o nurca putea sa ajunga si la 50.000 de lei, in conditiile in care o Dacie costa 65.000 de lei! Nu va mai lasati dumneavoastra atat de usor inselati de afirmatii de genul: “Doamna profesoara Iohannis merge pe jos la scoala! Modestia intruchipata!”.

  După arhivele oficiale, șeful I.J.M.I. Sibiu era col. Rotaru Iulian, lt.col. Petrişor era şeful Securităţii Sibiu, și locţiitor şef Securităţii, mr. Aioanei Constantin. Dar Hurezeanu minte, Ion Lăzurcă nu a fost blănar bogat din Rășinari, ci un sărăntoc din Sântu, unde rudele i-au demolat casa modestă după ce a murit și au ridicat alta.

  Iohannis.

  Părinții lui Iohannis sunt Susanne și Gustav Heinz Johannis, amândoi sași transilvăneni. Aceștia au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria. Klaus Iohannis a declarat într-un interviu că familia Iohannis este atestată în Cisnădie din secolul al XVI-lea. Klaus Iohannis a absolvit în anul 1983 studiile de fizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După terminarea facultății a fost mai întâi profesor de fizică la Agnita, apoi la unele școli din Sibiu, iar din 1989 la Liceul Samuel von Brukenthal. În anul 1997 a devenit inspector școlar general adjunct, iar între 1999 și 2000 a fost inspector școlar general al județului Sibiu.

  Este căsătorit din 1989 cu Carmen Lăzurcă-Iohannis, născută pe data de 2 noiembrie 1960, profesoară de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. Carmen Iohannis, născută Lăzurcă, este descendenta unei familii române unite (greco-catolice) din satul Sântu, aflat în apropiere de Reghin. În perioada de interzicere a Bisericii Române Unite de către autoritățile comuniste, Carmen Iohannis participa la slujbele clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu în locuința sa din strada Șelarilor, slujbe la care a fost prezent și Klaus.

  Ioan A. Crisan

 8. Politolog rus: Moldova ar putea deveni parte a UE, integrându-se în România şi renunţând la regiunea transnistreană

  Politolog rus: Moldova ar putea deveni parte a UE, integrându-se în România şi renunţând la regiunea transnistreană
  Foto: inliniedreapta.net
  Politologul rus Andrei Piontkovski a vorbit într-un interviu pentru Adevărul despre planurile lui Putin cu privire la regiunea transnistreană, a explicat de ce Republica Moldova nu se uneşte cu România şi a dezvăluit istoria apariţiei ideii de federalizare în spaţiul postsovietic.
  Potrivit lui Piontkovski, nu Putin este cel care a ocupat Transnistria, de aceea regiunea nu se află în centrul intereselor sale geopolitice. Situaţia însă a fost alta în primăvara anului 2014 când pe 18 martie Putin a ţinut discursul cu privire la Crimeea şi a apărut în faţa presei şi societăţii într-o stare euforică.
  După ce a anexat Crimeea el a avut planuri napoleonice privind Novorossia, care ar fi cuprins nouă sau zece regiuni ale Ucrainei de la Donbas până la regiunea transnistreană. Dacă acest plan s-ar fi materializat, Transnistria ar fi devenit parte a Novorossiei. Însă acest plan a picat fără susţinerea aşteptată din partea populaţiei de limbă rusă şi a etnicilor ruşi.
  „O oarecare susţinere din partea minorităţii din Doneţk şi Lugansk a fost simţită, fapt care a permis dezvoltarea evenimentului bine-cunoscut. Acum, proiectul Novorossia este îngropat. Putin nu va merge la o altă escaladare a conflictului. Preţul va fi unul prea mare. De aceea, problema transnistreană şi-a pierdut din actualitatea acută. Acesta rămâne în rândurile conflictelor vechi, îngheţate încă de pe timpul căderii Uniunii Sovietice”, subliniază Piontkovski.
  Cu toate acestea, întrebarea este dacă regiuea transnistreană poate deveni o monedă de schimb pentru Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Piontkovski a vorbit de multe ori cu colegii săi din Republica Moldova spunându-le că ei demult s-ar fi integrat în UE prin unirea cu România şi renunţarea la raioanele de est. Însă acest scenariu nu îi satisface pe moldoveni din mai multe cauze. „Principalul motiv – elitele de la guvernare doresc să păstreze atributele puterii, cum ar fi funcţia de preşedinte, covoare roşii, lainer prezidenţial şi aşa mai departe. Nici o altă ţară din Europa de Est nu a avut această şansă de a deveni peste noapte un membru al Uniunii Europene.
  „Dar Moldova, nu se ştie de ce, nu este atrasă de acest plan”. Politologul constată că şi cetăţenii Republicii Moldova ar putea să-i învinuiască pe politicieni de trădarea intereselor naţionale, pierderea suveranităţii. „Din alt punct de vedere, dacă această decizie nu a fost luată în ultimii 25 de ani, nici nu va fi luată. Însă aceasta ar fi unica posibilă decizie radicală cu privire la regiunea separatistă. Este un conflict îngheţat din temelie şi vorbind sincer nu văd o altă posibilă soluţie”.

 9. Acum 75 de ani, ca ieri, pe 2 august 1940 avea să fie declarată crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Era o urmare a ocupării de către URSS a Basarabiei și Nordului Bucovinei la 28 iunie 1940. Nu s-a respectat nici măcar formal legislația sovieitcă de atunci, crearea RSSM fiind decisă de Sovietul Suprem al URSS, și nu de Sovietul Suprem de la Chișinău, așa cum s-a procedat în crearea RSS Lituaniană, RSS Letonă și RSS Estoniană (declarate de Sovietele Supreme respective, lituanian, leton și estonian). Modul în care s-au trasat hotarele noii republici unionale constituie un alt subiect important până astăzi. Deși “Pravda” din 7 iulie 1940 menționase că se aștepta o unire a RASSM cu Basarabia, o jumătate din fosta autonomie interbelică și 2/3 din teritoriul Basarabiei au fost excluse din componența nou createi RSS Moldovenească. Nu s-a ținut cont de componența etnică a populației, nici de alte aspecte, precum ar fi cele economice, așa cum preciza chiar conducerea comunistă de la Chișinău într-un memoriu adresat lui Stalin în 1946. Cel mai flagrant caz o constituie orașul Reni și satele din împrejurimi, care aveau o absolută majoritate românească, situate în imediata vecinătate a raionului Vulcănești și Giurgiulești. Astăzi nu se pune problema retrasării hotarelor, dar trebuie să ne cunoaștem istoria noastră recentă.
  Am publicat acum câțiva ani împreună cu colegul Virgil Paslariuc un dosar de arhivă, în original și în paralel în traducere românească, cu un studiu introductiv extins în română și rezumat în engleză despre problema trasării hotarelor RSSM în 1940 și încercările ulterioare de a ridica chestiunea în contextul războiului și a perioadei imediat următoare. Îl repostez aici pentru cei care încă nu l-au citit.

  Chestiunea revizuirii hotarelor RSS Moldoveneşti: de la proiectul „Moldova Mare” la proiectul „Basarabia Mare” şi cauzele eşecului acestora (decembrie 1943 – iunie 1946)

 10. Стрелец подкрался незаметно…
  by BOGDAN ȚÎRDEA posted on 03/08/2015
  Preambul: Blogul mi-a fost atacat. Cel mai probabil, de oamenii păpușarului, care mi-au și eliminat articolul ШОУ ПРОДОЛЖАЕТСЯ.

  Вот уже два месяца лидеры правящего альянса никак не могут договориться о формате будущей власти. И это люди которые 6 лет совместно правят страной!

  Принуждение к сотрудничеству

  Для того чтобы сделать партнеров по альянсу сговорчивей, кукловод арестовал нанаша и племянника Филата. Но так как Филат все еще настаивал на своей кандидатуре, 20 июля фракцию ЛДПМ покинул Н. Журавский. Причина выхода Журавского из фракции на поверхности: еще в апреле 2014-го Генпрокуратура кукловода завела на Журавского уголовное дело за сокрытие доходов. http://www.timpul.md/articol/deputatul-nicolae-juravschi-este-cercetat-penal-pentru-fals-in-declaratia-de-avere-58003.html

  21 июля в прокуратуру вызвали и самого Филата – по делу БЕМ. Буквально на следующий день Филат прозрел, отказавшись от премьерского кресла в пользу кандидатуры Майи Санду.

  Но Санду не могла быть премьером в принципе. На нее у кукловода нет серьезного «компромата». Генпрокурор и НАЦ так упорно искали «компромат» на Филата и ПСРМ, что всуе забыли про Санду!

  После того как в СМИ появилась новая порция «компромата» о том, что Филат на деньги из БЕМ-а оплатил услуги по пиару американской фирме, лидер ЛДПМ отказался и от Майи Санду. Как шутят в интернете, Стрелец подкрался незаметно. Но обещает устроить нам полный стрелец всерьез и надолго!

  В любом случае, от Филата уйдут еще несколько депутатов. Надо же Лянкэ фракцию сделать!

  Одновременно с Филатом, в стойло загоняли и Гимпу. Для начала, видимо, потехи ради, в Национальную комиссию по этике были вызваны заместители Гимпу и Киртоакэ – Гурский и Херца. На руку кукловоду были и два коррупционных скандала, вспыхнувшие в соседней Румынии.

  В одном из них скандально известная фирма Гимпу, Парстар, оказалась замешанной в контрабанде нефти, вместе с фирмой Лукойл. http://cms4.jurnal.md/ro/economic/2015/7/10/uriasul-scandal-lukoil-din-romania-parstar-petrol-companie-controlata-de-oameni-din-anturajul-lui-ghimpu-implicata/

  Скандал лишь подтвердил подозрения, что в Молдове Гимпу воюет с русскими, а в Румынии делает с ними бизнес. А в чем проблема?

  Другой борец за денежные знаки, депутат ЛП Юрие Киринчук, по данным информационного агентства Омега, проводил преступные финансовые схемы через принадлежащую ему фирму SRL CAVIO. Не отставала на этом нелегком поприще и супруга депутата – Тамара. Ее специализация – налоговые преступления. За что и была осуждена в Румынии, Апелляционной палатой Ясс. Данные о деяниях Киринчука находятся в распоряжении Генеральной прокуратуры Молдовы. http://omg.md/index.php?newsid=10508

  Вот почему кукловод отдал Минтранс Гимпу, а министром транспорта был назначен Киринчук! Дураку понятно, что Киринчук будет отдавать все тендеры на ремонт дорог людям кукловода. Кстати, этот, по уши погрязший в коррупции либерал, ранее обвинил Зинаиду Гречаный в воровстве денег из БЕМ! Это произошло аккурат после того, как ПСРМ обвинила кукловода и Филата в афере. Надеюсь, всем ясно, как работает кукловод?

  Короче, получив пару горячих оплеух, Гимпу прозрел. Разговоры об отставке прокурора, воровстве из БЕМ, отправки в тюрьму олигархов, почтительно обходит стороной.

  Ногой под зад, для профилактики, получил и лидер ПКРМ. Его просто выпихнули из альянса. Руководство над КСТР, ЦИК, Счетной палаты также не дали. Кандидатура коммунистов на должность адвоката народа, проголосованная, кстати, парламентом, была отклонена Конституционным судом!

  Полагаю, что кукловоду доставляет патологическое удовольствие издеваться над собственными партнерами, каждый раз опуская их по поводу и без оного.

  Короче, шоу продолжается. Жаль, что проходит оно за счет граждан и против них…

 11. DESPRE LUKOIL SI MAFIA LUI BASESCU

  Rechizitoriul de 123 de pagini realizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti detaliază în patru capitole majore modalităţile prin care Petrotel Lukoil, a treia cea mai mare rafinărie din ţară, a fost decapitalizată, acesta fiind de altfel „romanul“ pe care se bazează cel mai mare scandal economic actual.

  Un intermediar necunoscut pare a fi cheia atât în ceea ce priveşte importurile scumpe, cele mai multe din Kazahstan, cât şi vânzările de produse petroliere sub costuri. Împrumuturi de la compania-mamă la dobânzi duble faţă de piaţă sau majorări de capital făcute de acţionarul din Olanda al rafinăriei care însă se întorceau în aceeaşi zi cu dobândă, toate fac parte dintr-un „carusel fiscal“, aşa cum este denumit de procurori, care a generat un prejudiciu de 1,7 mld. euro în perioada 2011-2014, scrie Ziarul Financiar (ZF).

  De cealaltă parte a baricadei, ruşii de la Lukoil neagă acuzaţiile care li se aduc şi spun că-şi vor apăra reputaţia prin toate mijloacele posibile, la curţi internaţionale, dar şi pe plan local.

  Lukoil a cumpărat rafinăria din Ploieşti în 1998 cu 53 de milioane de dolari. În 2003 a delistat-o de pe BVB.

  În 2011-2014, perioada analizată de procurori, rafinăria ploieşteană a generat pierderi de a­proape 2 mld. lei (500 de milioane de euro), dar de fapt profiturile erau exportate în alte ţări, către firme controlate direct sau indirect chiar de cei cărora li se încredinţase administrarea unităţii, potrivit procurorilor.
  Pasul 1: imporţi scump, vinzi ieftin

  Una dintre metodele care au dus unitatea de rafinare în situaţia de azi a fost „stabilirea, acceptarea şi practicarea de preţuri de vânzare inferioare preţurilor de cost, preţuri în care sunt incluse costurile cu materia primă achiziţionată la preţuri defavorabile societăţii, scopul final al acestei politici de preţuri fiind acela de a externaliza profitul, de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat.“

  Rechizitoriul obţinut de ZF este anonimizat, adică numele unor societăţi sau persoane nu sunt devăluite, dar cert este că atât în procesul de achiziţie a materiilor prime, cât şi în cel de vânzare a produselor finite apare mai de fiecare dată o anumită societate al cărei sediu era la aceeaşi adresă la care îşi are sediul social Lukoil România. Aceasta din urmă este tot o companie controlată de ruşii de la Lukoil, prin ea fiind administrate cele 300 de benzinării prin care grupul este prezent în România.

  Reprezentanţii Lukoil România nu au precizat până la închiderea ediţiei care este numele firmei intermediare şi nici care este legătura dintre Lukoil România şi entitatea în cauză.

  „Din cele expuse, în baza documentelor existente, se desprinde concluzia că pe circuitul economic al operaţiunii de import ţiţei, de regulă de origine Republica Kazakhstan – SC… SA – SC Petrotel Lukoil SA, se interpun şi alte societăţi pe lanţul de tranzacţionare din ţări membre U.E., având ca efect cert achiziţionarea de către SC Petrotel Lukoil SA a ţiţeiul provenit din import la preţuri mai mari“, se arată în documentul procurorilor.

  În rechizitoriu nu se specifică nici numele companiilor din Kazahtan de la care era achiziţionat petrolul care prin mai mulţi intermediari ajungea eventual şi la rafinăria din Ploieşti, dar într-unul din paragrafe apar iniţialele „JSC K“ având rolul de exportator.

  Principalul producător de petrol din Kazahstan este compania de stat KazMunayGas. În România, KazMunayGas este cel mai mare rafinor prin intermediul rafinăriei Petromidia şi al doilea cel mai mare jucător din vânzarea de carburanţi. La rândul său, Petrom are operaţiuni de explorare şi producţie în Kazahstan derulate prin firma Kom Munai LLP. Niciuna dintre cele două companii nu a comentat pe baza situaţiei până la închiderea ediţiei.

  Mai departe, procurorii analizează modalitatea prin care se realizau vânzările de produse finite, acelaşi partener trader anonim, S.C. … S.A., intrând în scenă.

  În fiecare an, în perioada 2011-2014, Petrotel Lukoil a vândut produse petroliere sub costuri, potrivit procurorilor.

  În 2011, rafinăria a pierdut 86,5 milioane de lei, în 2012 s-au mai evaporat 88,2 milioane de lei. Procedeul continuă în 2012 când rafinăria pierde 96,5 milioane de lei, dar şi în 2014 când unitatea renunţă la 64,5 milioane de lei.

  Procurorii spun că „practicarea de preţuri de vânzare inferioare preţurilor de cost a fost efectuată cu intenţie, motivat de faptul că circa 84% din vânzări au fost efectuate către societăţi comerciale din cadrul grupului, scopul final al acestei politici de preţuri fiind acela de a externaliza profitul, de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat.“

  Ca urmare a acestei politici, compania este obligată să se împrumte pentru a-şi continua activitatea, iar apoi plăteşte dobânzi pe credite care se reflectă în costuri financiare.

  Pasul 2: majorări de capital fictive

  O altă metodă prin care, potrivit procurorilor, plecau banii din vistieria Petrotel Lukoil erau majorările de capital fictive. Practic, acţionarul majoritar al rafinăriei, Lukoil Holding BV Olanda, simula infuzii de capital pentru ca în aceeaşi zi rafinăria să vireze înapoi în contul companiei din Olanda banii primiţi, la care se adăuga o dobândă. Pe scurt, rafinăria transforma majorarea de capital într-un credit pe care-l înapoia în aceeaşi zi şi pentru care plătea dobândă.

  „În cadrul acestui carusel fiscal, practic S.C.Petrotel Lukoil S.A. n-a avut niciun avantaj fiscal sau o rezultantă comercială profitabilă, aşa cum în mod normal ar fi trebuit să producă un ajutor bănesc venit din partea acţionarului majoritar, ci a generat doar obligaţii contractuale respectiv dobânzi plătite în contul creditelor accesate, toate acestea contribuind la generarea de pierderi fiscale repetate şi care, dacă nu ar fi fost susţinute de repetabilitatea acordării în condiţii nefavorabile împrumuturilor de către acţionarul majoritar, ar conduce la blocarea activităţii“, se arată în rechizitoriu.

  Pasul 3: împrumuturi de la compania-mamă la dobânzi umflate

  Tot potrivit procurorilor, Petrotel Lukoil lua împrumuturi de la acţionarul său majoritar din Olanda, dar banii se plăteau înapoi acţionarului majoritar la o dobândă peste piaţă. Spre exemplu, în 2012 rafinăria ia un credit de 320 de milioane de euro de la Lukoil Europe Holdings.

  „Creditul contractat este în valoare de 320 de milioane de euro şi are prevăzut ca termen de rambursare 1 decembrie 2022. Rata dobânzii prevăzută în contract este de 6% plus Libor pe an, iar pentru neefectuarea plăţii la scadenţă se percepe o dobândă de 8% plus Libor pe an“, se arată în rechizitoriu. Dobânda este dublă faţă de nivelul practicat în piaţă.

  Deşi banii erau destinaţi investiţiilor, aceştia erau utilizaţi cu alte scopuri.

  „S.C.Petrotel Lukoil S.A. a accesat şi primit de la acţionarul majoritar un credit pentru efectuarea de investiţii, pe care acesta l-a folosit pentru stingerea unui împrumut aflat în derulare şi a dobânzilor aferente acestuia, rămânând debitor în cadrul noului contract cu o sumă mare generatoare de dobânzi mari şi fără a efectua investiţiile necesare îmbunătăţirii indicatorilor de performanţă ai societăţii, producând prin aceste manopere un real beneficiu acţionarului majoritar ce avea calitatea de creditor.“

  Pasul 4: simularea de investiţii

  Documentele financiare ale Petrotel Lukoil au fost auditate de KMPG, dar şi numele EY apare în rechizitoriul întocmit de procurori. Ambele companii fac parte din elita firmelor de consultanţă şi audit la nivel global şi niciuna dintre ele nu a comentat pe baza acestui subiect.

  „O altă modalitate de folosire cu rea-cre­dinţă a creditului sau bunului societăţii o constituie simularea unor operaţiuni de creditare pentru investiţii, prin acordarea de către acţionarul majoritar inc.Lukoil Europe Holdings BV Olanda a unor împrumuturi, ce au luat forma unor transferuri bancare ce nu s-au regăsit în activul (mijloace fixe, instalaţii etc) S.C.Petrotel Lukoil S.A. şi care au fost restituite sub forma unor rambursări de credite“, se arată în rechizitoriu.

  Lukoil spune că este nevinovată

  În faţa tuturor acestor acuzaţii, ruşii de la Lukoil pledează nevinovat.

  „La fel ca înainte, compania neagă acuzaţiile care sunt aduse către Petrotel-Lukoil şi managementului companiei şi intenţionează să-şi apere reputaţia apelând la toate metodele atât în cadrul legislativ internaţional, cât şi românesc“, au declarat reprezentanţii companiei.

  Activitatea de urmărire penală s-a desfăşurat cu sprijinul tehnic şi informativ al SRI şi al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. Rechizitoriul a fost înaintat către Tribunalul Prahova, spre judecare.
  Cum a fost sprijinită evaziunea fiscală a companiei Lukoil în timpul mandatelor lui Traian Băsescu

  Publicat: (acum 4 ore) // Actualizat: (acum 4 ore) // Sursa: romaniatv.net
  Autor: Iulian Tudor
  Compania Lukoil, trimisă în judecată pentru cel mai mare prejudiciu din istorie, 1,8 miliarde de euro, a fost sprijinită de guvernele băsiste. Potrivit rechizitoriului, pe lângă paguba produsă de gigantul rus, Lukoil a beneficiat de facilităţi fiscale de 1,5 miliarde de euro, în mandatul lui Traian Băsescu. În plus, niciun control al ANAF-ului condus de Sorin Blejnar nu a descoperit ilegalităţile ruşilor, potrivit România TV.

  3Comenteaza

  WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW
  Cum a fost sprijinită evaziunea fiscală a companiei Lukoil în timpul mandatelor lui Traian Băsescu

  În timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu la Cotroceni, compania Lukoil a obţinut o amânare de plată a TVA-ului în valoare de aproape un miliard de euro, potrivit rechizitoriului procurorilor.

  În plus, începând cu 2008 şi până în 2014, valoarea beneficiilor acordate către Lukoil a ajuns la un MILIARD şi jumătate de euro.

  Citeşte şi: Cum îşi transfera Petrotel Lukoil profitul altor societăţi pentru a nu plăti impozite statului român

  Coincidenţă sau nu, în tot acest timp, Traian Băsescu a beneficiat de donaţii consistente de la Lukoil. Potrivit informaţiilor de la Monitorul Oficial, compania rusească a fost principalul sponsor al PDL-ului în 2009, în anul campaniei electorale pentru prezidenţiale. Aproximativ 100.000 de euro au intrat oficial în conturile partidului lui Traian Băsescu, potrivit România TV.

  Evazioniştii au beneficiat de protecţie şi la nivelul ANAF-ului condus de Sorin Blejnar. Procurorii susţin că ruşii de la Lukoil au ţinut intenţionat rafinăria din Ploieşti pe pierdere ca să nu plătească taxe la stat şi ca să scoată profitul din ţară. Pentru aceasta, au angrenat zeci de firme în circuitul evazionist.

  Cu toate acestea, ANAF nu a descoperit nicio neregulă la niciuna dintre cele peste 40 de firme care fac acum obiectul cercetărilor.

  Mai mult, deşi Lukoil beneficia de ajutor din partea statului, ANAF-ul lui Blejnar nu a sesizat neregulile de la plata taxelor. De altfel, din cauza protecţiei acordate evazioniştilor din domeniul petrolier, Sorin Blejnar s-a ales cu două dosare penale.

  Citeşte şi: Dosarul Lukoil, trimis în instanţă pentru acuzaţii de spălare de bani. Prejudiciu estimat la 1,8 mld. euro

  Procurorii susţin că prejudiciul cauzat de Lukoil se ridică la aproape 2 miliarde de euro. În plus, anchetatorii au alte 41 de dosare deschise în urma verificărilor făcute la Lukoil. acuzaţiile sunt de spălare de bani şi evaziune fiscală.

 12. Ilie Şerbănescu: În genunchi în faţa FMI şi UE, ne-am distrus industria şi suntem vasali altora

  Articol postat de Lăzăreanu Răzvan la data de July 28, 2015

  AL NOSTRU ILIE ŞERBĂNESCU

  Florea Dumitrescu:

  – Pentru a fi membru in UE Romania a pierdut sute de miliarde de dolari prin jefuirea economiei sale. Nu se poate sa trecem cu vederea aceste lucruri; aveam o baza economica ce putea fi modernizata. Noi am dat insa cu piciorul la tot ce aveam, ne-am distrus propria industrie.

  Ilie Serbanescu:

  – FMI avea alta atitudine fata de Romania cand facea parte din lagarul socialist, deoarece atunci tara noastra a facut o bresa. Acum insa sunt alte conditii.

  – Nu exista bani pe gratis, asta e o poveste de adormit copii. Am ajuns sa fim vasalii altora, suntem dependenti economic de altii pe toate compartimentele. La ultimul summit de la Bruxelles miza a fost intre Germania si Marea Britanie.

  Florea Dumitrescu:

  – Traian Basescu are aceeasi nemultumire ca si FMI, in loc sa fi reprezentat Romania pe langa aceasta institutie. In negocierile avute cu FMI in anii ’70, daca as fi facut ce spuneai McNamara si ceilalti oficiali ai institutiei, as fi indatorat tara. Deci trebuie avut, in aceste negocieri, un punct de vedere propriu, care sa corespunda celui national, nu unul care sa se identifice cu cel al FMI. Acum, noi, de unde vom inapoia creditele, cand nu mai avem economie care sa produca?

  Ilie Serbanescu:

  – Pe atunci aveam insa un anume grad de independenta, pe care astazi nu-l mai avem. In momentul de fata suntem lichidati si intr-un grad de dependenta absurd.

  – Am fost fortati sa incheiem acordul din 2009. Am fost amenintati ca vor pleca bancile din tara, desi probabil nu ar fi facut-o. Daca nu am fi lichidat sistemul bancar propriu intre 2003 si 2008 si nu s-ar fi facut creditele/datoriile fara acoperire, nu am fi avut cum sa fim amenintati.

  – In prezent nu mai avem nici macar capacitatea de manevra din 2009: resursele minerale nu mai sunt ale noastre, retelele de distributie a gazului la fel, bancile nu mai sunt nici ele.

  – Daca ridica glasul Merkel sau Barosso, in aceasta situatie, poate ar trebui sa incepem sa spunem: da domnule, arunca-ma afara din lume. Si poate doar atunci vor spune, stati, nici chiar asa, ca nu-i putem omori. E greu sa traim mai prost decat traim acum.

  Florea Dumitrescu:

  – Eu am scris inca din 1992 ca macar sistemul bancar sa nu-l privatizam. Si n-am scris de la mine, am citit in zeci de carti, si n-am gasit pe lume care sa-si distruga sistemul bancar, inclusiv in tarile capitaliste, unde tarile au propriile lor banci.

  Ilie Serbanescu:

  – Eu n-am auzit pe lume de vreo tara care sa se fi dezvoltat pe baza de banci straine. Nu exista. Polonia, care a facut privatizari masive, si-a pastrat in fiecare sector o prezenta importanta.

 13. Sturza: Guvernatorul și Consiliul BNM trebuie „scoși” în piață și „bătuți” cu pietre

  Sturza: Guvernatorul și Consiliul BNM trebuie „scoși” în piață și „bătuți” cu pietre
  Foto: UNIMEDIA
  Omul de afaceri, Ion Sturza, acuză guvernatorul și consiliul BNM pentru situația din sistemul financiar.
  Totodată, Sturza vine cu un îndemn către actualul premier, Valeriu Streleț, să nu-și asume responsabilitatea lichidării băncilor, informează UNIMEDIA.
  „Sunt stupefiat de tupeul „junelui” de la Banca Națională a Moldovei – Dorin Drăguțanu! El „nu” e vinovat de nimic… El a acționat, informat fiind… De parcă nu în „mandatul” lui:
  – 2/3 dintre activele băncilor moldovenești au trecut, într-o formă total netransparentă, sub controlul unor persoane obscure din Federația Rusă, care au acționat concertat și au devalizat sistemul bancar;
  – s-a furat faimosul miliard de USD. Atenție!, în realitate mult mai mult!
  – s-au spălat peste 20 de miliarde de USD ai mafiei rusești;
  – s-au legalizat banii criminali din lista Magnțki;
  – auditul băncilor a trecut de la companii cu renume internațional la una obscură a actualului ministru al Economiei, Stéphane Bridé…
  – bugetul a garantat acoperirea găurii de la cele trei bănci cu 15 miliarde de lei, bani pe care îi vom plăti toți noi, cetățenii Moldovei;
  – s-au redus (furat) rezervele valutare cu aproximativ 1(!) miliard de USD;
  – leul s-a depreciat de două ori, ceea ce a dus la creșterea dramatică a prețurilor și tarifelor și la sărăcirea populației”, a precizat Sturza.
  Potrivit sursei, BNM este singurul organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar, singurul regulator și controlor.
  „Guvernatorul și Consiliul BNM sunt „criminalii” responsabili de acest dezastru al secolului. Ei trebuie „scoși” în piață și „bătuți” cu pietre. Dar, politic vorbind, toți sunt în aceeași barcă, barcă care riscă să se scufunde…
  Domnul Streleț, de altfel, un om onest și muncitor, în cele mai bune tradiții ale șefului său de partid, a luat prăjina și s-a pornit prin sat: el va face, el va drege… Lăsați PR-ul și declarațiile populiste! Nu vă angajați în lucruri pe care știți prea bine că nu le puteți realiza, nici în politica externă, nici în cea internă. Cu atât mai mult, nu vă asumați responsabilitatea lichidării băncilor.
  P.S. Domnul Drăguțanu va fi susținut, inclusiv de cel mai „deștept” dintre pământeni, atâta timp cât va juca rolul de idiot util, dar după, să știe sigur, va fi țapul legat de gard…”, a mai adăugat Sturza.

  Stimați prieteni,sunt stupefiat de tupeul „junelui” de la Banca Națională a Moldovei – Dorin Drăguțanu! El „nu” e…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *