Asta am spus la Radio Moldova despre ”Guvernul-caricatură”. După articolul despre râsuri…

ha-ha

Rusește, pentru ”Guvernul etern” Snegur-Lucinschi

După unul dintre articolele mele recente despre râsurile din politica basarabeană, sprijinite de râsuri, iată ce am declarat în contextul instalării noului-vechi Guvern:

”S-a pierdut un an după alegerile din noiembrie trecut. Acest Guvern-caricatură – după Guvernul-caricatură Gaburici înseamnă o bătaie de joc la adresa cetățenilor din partea hoților de miliarde. Guvernul a fost format în fața presiunilor sociale, pentru că există pericolul ca Republica Moldova să dea faliment ca stat. Și statul oricum va falimenta și ne vom uni cu România, doar că agonia mai durează și chinuiește populația.

11796325_923179017761987_8447191352681647493_nUn asemenea Guvern și un asemenea premier nu oferă nicio speranță de bine. Dacă nu au făcut nimic bun pentru basarabeni liderii partidelor recocoțate – prin fraudă – la Putere, ce au promis marea și sarea după căderea comuniștilor, în 2009, ce să aștepți de la niște clone, care vor fi folosite doar ca să acopere furturile de miliarde de până acum și furturile de acum înainte.

În partidele componente ale acestei noi-vechi coaliții nu există caractere – oameni care să promoveze măsuri impopulare, dar necesare, pentru ca Republica Moldova să fie acceptată, într-o perspectivă măcar îndepărtată, în comunitatea europeană a statelor civilizate.

Poziția Partidului Național Liberal, care a propus tot felul de programe, platforme, planuri, concepte pentru apropierea, până la Unire, a celor două state românești, consideră că Republica Moldova rămâne captiva clanurilor mafiote, corupte, care prăbușesc orice speranță a basarabenilor la o altă viață aici, acasă, decât în sărăcie, mizerie, corupție și injustiție.

În interiorul clasei politice din Republica Moldova nu există interesul să modernizeze societatea, instituțiile statului ori justiția, care nu funcționează, de aceea, sărăcia se va adânci, investiții nu vor mai veni, prețurile cresc, oamenii pleacă.

Acest cabinet de miniștri va fi în continuare la cheremul grupărilor politice cleptocratice și va încerca să le lase factorilor europeni impresia că aici ceva se schimbă, dar nu va reuși, pentru că nimeni din Europa și SUA nu mai crede în partidele din Parlament.

Ca fost deputat de două ori, ca președinte al PNL, am avut dreptate în tot ce am spus în anii trecuți referitor la falsitatea și corupția partidele pretins proeuropene, care nu au specialiști în domenii, ci doar oameni de partid ce participă criminal la furtul din averea publică și din fondurile europene, scop pentru care a fost investit și Guvernul de azi, cu miniștrii respectivi. Cu excepția, desigur, a unor persoane, care sunt foarte puține și nu au curaj. Liderii politici se tem de oamenii care au curaj și viziuni mai independente.

Iar Partidul Liberal nu are, pur și simplu, oameni de calitate și profesioniști pentru funcțiile de miniștri și a înaintat piese utile liderului Ghimpu, ca de altfel, și ceilalți doi – Filat și Lupu. Ce sa mai spui de PL, daca participă și votează un asemenea Guvern si un asemenea premier – doar ca să ajungă la troacă.

PL, după ce plagiază toate ideile și propunerile anticorupție de la PNL, când ajunge la formarea Guvernului uită și de miliard, și de justiție europeană, și de lupta contra corupției.”

Legat de declarația lui Vlad Plahotniuc privind depunerea mandatului, am spus că, probabil, liderul democrat a pierdut interesul pentru acest Parlament și  se pregătește ori de alegeri anticipate, ori de alegerea Președintelui. Cine știe ce scenarii urmează… Doar că ele sunt toate contra intereselor celor mulți.

Vitalia PAVLICENCO

 

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
  1. http://www.basarabia.md/blog-mihai-ghimpu-si-a-patat-reputatia/

    BLOG: Mihai Ghimpu si-a pătat reputația

    Știam eu că are Mihai Ghimpu tarakanii lui, și totuși l-am votat pe 30 noiembrie. Fapt pe care am ajuns să-l regret.

    Cum naiba să sari în cap cu criticile în adresa Maiei Sandu, iar pe Streleț să-l accepți tacit fără nici un fel de nanu Gheorghe?

    Streleț îi jis! El o să facă tot posibilul să distrugă probele care-l învinovățesc pe Filat.

    În timp ce cererile Maiei Sandu de a schimba procurorul general și guvernatorul BNM l-au adus pe Ghimpu în pragul unui atac de cord. Adică cînd zbiera el despe procuror european în scopuri electorale era ok, iar cînd tot același lucru îl face un deputat din alt părtid, Ghimpu face spumew la gură. El și, a patentat undeva această idee?

    Din faptul că Maia Sandu este membru PLDM eu nu mi făceam probleme – penitenciarul răcoros o să-l înghită oricum pe Filat, dacă nu azi – mîine.

    Iar candidatura Maiei Sandu era o ocazie perfectă de a începe a implementa reforme reale, care în perspectivă ar aduce la distrugerea altui clan moldovenesc – Snegur-Gherman/Plahotniuc.

    Trebuie să recunoaștem, că Filat s-a folosit de Maia Sandu ca de o sperietoare, ca să bage în boale cingacicucii din clanul opus. Însă partea bună acestei situații este că demosul a avut încă o dată să se convingă, interesele cui apără Ghimpu și din ce clan face el parte.

    Că nu Plahotniuc și nu Lupu au atacat candidatura Maiei Sandu, nu. Ei i-au spus lu Gimpu “ФАС Миша!, mănînc-o pe Maia“, și Ghimpu a executat.

    Acum el încearcă să se dezvinovățească, zicînd că oricum era s-o voteze pe Maia, dacă PLDM insista. Fariseism curat.

    Acum Ghimpu zice: “da și, am ajuns Noi, ca Maia Sandu să ne ducă de mînuță la FMI sau Banca Mondială ca pe niște copii?”

    Da cine cenzurat cenzurat cenzurat sunteți voi în cenzurat mea?

    Eu și l-am votat pe Gimpu, să aud amuia aerele estea a luia de la Colonița??!

    Normal că ați ajuns la starea că trebuie să fiți duși de mînuță la parteneri externi, pentru că poporul îl mințiți cu nerușinare și nu vă respecați angajamentele.

    În așa caz, dacă sunteți pîn-în-tratît de rîsuri cenzurat, normal că trebuie duși de mînuță.

    În țară se fură cu miliarde, reforme nu se fac, tarifele cresc, da Ghimpu se indignează.

    Cum să-l mai votezi după așa aere de obrăznicie?

    Domnule Ghimpu, sunteți deputat într-o țărișoară săracă, nu sunteți lord englez în a 11 generație, de unde-n cenzurat atâta snobism perfid și idiot???????????

    Ca concluzie, toți cei care s-au ostenit să voteze PL, inclusiv eu, mai bine luau și votau deodată PDM.

    Rezultatul era să fie tot același. Numai că în PDM lumea i mai sinceră, acolo toți fac afaceri și combinații fără să le ascundă după cuvinte frumoase despre neam, țară, limbă și deportări.

  2. iaca ca Plahotniuc pleaca din Parlament … informatiile mele sunt ca vor fi conditii draconice de tip Grecia si pentru Moldova impuse de vestici . se pare ca occidentalii au dat un ultimatum Moldovei , in care se cer lucruri exceptionale si intr-un timp foarte redus . presiunea occidentala este atat de mare incat unii nici nu isi pot inchipui … plecarea lui Plahotniuc e doar inceputul uraganului ce se va abate asupra Moldovei in curand . deja in mod surprinzator unul care nu are nici un post in noul guvern , Dorin Chirtoaca , anunta ca doua din cele trei banci cu probleme vor fi inchise … pana acum nu se dorea cu adevarat acest lucru . acelasi Chirtoaca anunta venirea unor vremuri foarte grele pentru populatie … urmeaza o taiere de 3 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare … cheltuielilor sociale mai bine spus . urmeaza inevitabil concedieri masive in randul bugetarilor . urmeaza un val colosal de cresteri ale preturilor , adica a inflatiei . deja BNM a si luat unele masuri astazi in graba asteptarea fiind la o explozie a inflatiei .

  3. in cele mai optimiste variante , adica cadere la intelegere cu UE , SUA si organismele financiare internationale , nu pot grabi venirea grosului fondurilor occidentale mai devreme de inceputul verii 2016 ! asta daca acum repede , in august s-ar rezolva toate … nu mai vorbim de intarzieri ! ce se va intampla insa pana atunci ? nimeni nu stie …

  4. Valeriu Streleţ şi reinstalarea în mediocritate

    29 iulie 2015 . Dan Nicu

    Deputatul Valeriu Streleţ a devenit cunoscut, din 2009 încoace, ca un locotenent fidel al lui Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

    Ca şef al fracţiunii parlamentare a PLDM pe timpul în care Filat îşi exercita mandatul de prim-ministru, Streleţ nu s-a manifestat niciodată prin vreun act mai rebel la adresa şefului său. Ba chiar, în februarie-martie 2013, după ce a fost implicat în scandalul înregistrărilor care a dus la demisia lui Filat, Streleţ a fost pe punctul să se ia la bătaie cu ex-aliaţii din PDM şi PL, într-o întâlnire.Şi actuala desemnare a lui Streleţ pentru funcţia de prim-ministru face parte dintr-o misiune pe care liderul său, Vlad Filat, i-a încredinţat-o. Streleţ urmează să servească în continuare cu fidelitate interesele „Şefului” şi să presteze în orice mod necesar acestuia. Doar „repartizarea” i-a fost schimbată. Odată cu aceasta, îi va creşte şi importanţa: actualul deputat trebuie să se pregătească pentru mult mai multe interacţiuni cu presa, dar şi cu partenerii externi ai Republicii Moldova. Cum se va descurca mediocrul Valeriu Steleţ (mult inferior lui Iurie Leancă, de exemplu), în această postură rămâne de văzut, însă lui îi va reveni o misiune mult mai grea decât în cazul lui Leancă: el trebuie să refacă relaţiile Republicii Moldova cu instituţiile financiare internaţionale. Relaţiile Maiei Sandu la Banca Mondială, unde aceasta a lucrat într-un post destul de înalt, o recomandau direct pentru îndatoririle specifice pe care le va avea prim-ministrul Republicii Moldova în perioada următoare. Streleţ a declarat deja că doreşte ca Maia Sandu să rămână în guvern. Poate că astfel speră dumnealui ca misiunile FMI şi BM să fie mai mulţumite când vor vizita Republica Moldova. Valeriu Streleţ reprezintă o soluţie comodă pentru toate cele trei partide care compun coaliţia de guvernare. În mandatul său, cei care au făcut afaceri acoperite de la cel mai înalt nivel vor continua să se ocupe de ele. Aducerea unui procuror străin va fi amânată la nesfârşit, iar anchetarea dispariţiei miliardului şi a celorlalte dosare de actualitate va trena şi nu va duce la clarificarea situaţiei şi pedepsirea vinovaţilor. Într-o clasă politică precum e cea a Republicii Moldova, numirea lui Streleţ ca prim-ministru nu trebuie să mire pe nimeni. El este un politician moldovean tipic. Iar mandatul său de prim-ministru va fi cel al unui prim-ministru moldovean tipic. Nici mai rău, dar nici mai bun. Dar şi fără progrese, în condiţiile în care avem nevoie de fructificarea susţinerii pe care o avem din partea UE, care dă semne de epuizare. Ca orice candidat la funcţia de prim-ministru care se respectă, şi ca orice prim-ministru, şi Streleţ este milionar, are pachete de acţiuni la diferite firme şi o companie care-i aparţine în totalitate („Bioprotect”), care, la rândul ei, are contracte cu statul. Streleţ are şi anumite probleme personale care au fost puse în discuţie în presă. Astfel, s-a relatat că acesta ar fi avut în urmă cu câţiva ani o relaţie extraconjugală din care s-a născut şi un copil. Însă acum politicianul nu mai doreşte să audă de acel copil. Mama sa l-a ameninţat pe Streleţ cu judecata în mesajul expediat către presă. Însă, având în vedere că respectiva ştire a apărut cu peste un an în urmă, iar o continuare a situaţiei nu a mai fost dată publicităţii, e posibil ca întreaga poveste să fie fabricată.Una peste alta, numirea lui Valeriu Streleţ ca prim-ministru, în detrimentul Maiei Sandu, demonstrează că pentru politicienii moldoveni rămânerea în mocirla în care ne aflăm este mai de dorit decât ieşirea din zona de confort întru schimbarea în profunzime, în bine, a societăţii şi instituţiilor noastre. Pentru a câta oară din 1991 încoace, ne reinstalăm în mediocritate.

  5. Отрывки из интернет – дискуссии двух известных политологов о ситуации в Молдове. Часть-1.

    А.

    Добрый вечер! Не стоят ли за М. Ткачук западники, которые замутили комбинацию: с помощью Петренко и К* устранить В. Плахотнюк (олигарх с самостоятельными интересами) и социалистов (большую оппозиционную партию с парламентским представительством), чтобы продвинуть во власть своих безликих и послушных ставленников типа Майи Санду?…. Вот над чем я размышляю. Обычно, где М. Ткачук – там Запад выигрывает.

    Н.

    Все наши предыдущие анализы показывают, что М. Ткачук как раз работал на слив ПКРМ, именно В. Плахотнюк, который конечно же „кинул” М.Ткачук. И не исключено, что мстительный М. Ткачук может пойти на сделку с Западом, чтобы устранить про российского В. Плахотнюк. Но про российскость В. Плахотнюк это состояние временное, пока российские финансовые потоки идут через него. Именно это и есть гарантия В. Плахотнюк, он смотрящий за российскими потоками. Но В. Плахотнюк может провести собственную „операцию” с Западом и сдать эти потоки Западу, что скорее так и будет. Мая Санду слабый ставленник, так как должна „лечь” под В. Плахотнюк. Ни она ни Запад этого не хотят. Так что Запад должен провернуть собственную операцию по сливу В. Плахотнюк, с более сильными личностями чем М. Санду. А на такую роль годиться только Н. Герман с ее хорошими связями на Западе, и сильными корнями на политическом кладбище Молдовы, и при хороших связях со смотрителями „золота ПКРМ”. А сумма этого „партийного золота” на сегодня оценивается в 10 млрд. западных копеек, и ее отец, М. Снегур, до сих пор держит веревочку в руках. И тут самое интересное. В. Плахотнюк удивительным образом примазан и к этим потокам. Так что вопрос слива „отца нации” это задача обоюдного желания Запада и Востока. Если вернутся к Н. Герман, то ее муж работал в свое время у Бориса Бирштейна, основателя „Сеабеко”. Именно этот Б. Бирштейн выводил «золото партии» за пределы СССР. Именно Б. Бирштейн купил для М. Снегура отель «Жоли Алон», который впоследствии перекупил Влад Плахотнюк. Таким образом В. Плахотнюк имеет если не прямое, то косвенное отношение к М. Снегуру, и отмыванию «партийного золота», и старой верхушке КГБ. Ход с Маей Санду это отвлечение внимания , потому у Н. Герман куда больше шансов на премьерство, сами понимаете почему. М. Снегур женат на дочери генерала КГБ, вот почему через него и Б. Бирштейна выводились за рубеж фонды КПСС. Борис Бирштейн при Снегуре был Председателем Высшего Экономического Совета. Артур Герман в это же время был зам. министра внешэконом связей. Этот же Борис Бирштейн был советником Аскара Акаева. Этот же Борис Бирштейн был лучшим другом и партнером Дмитрия Якубовского, главного «решальшика» России в начале 90-х, и на которых замыкалось высшее руководство ФСБ, того времени, и не безызвестная „солнцевская братва”. В свое время Наталья Герман была задержана в московском аэропорту с чемоданом долларов, но тотчас же отпущена.

    Стало очевидным, что настоящая политическая борьба в Молдове ведется между 2-я группировками, Лучинский- Филат и Снегур- Плахотнюк. Вот такие вот дела. Борис Бирштейн вернулся, «I’ll be back», как говорил Арнольд Шварцнегер в фильме „Терминатор”.

    Вот такая «арихметика» однако.

    А.

    Интересный расклад. А какая оптимальная конечная цель может быть? Что лучше?

    Н.

    Оптимальная цель это сохранение статус-кво по украденному миллиарду. Оба варианта плохи для Молдовы.

    А.

    Нет, я имею в виду с точки зрения здравомыслящих сил что лучше, исходя из реалий?

    Н.

    Сегодня в Молдове здравомыслящих мало или нет вовсе. Все представляют чьи-то узкие клановые интересы.

    А.

    И как мыслите, чем всё это завершится, в том числе у дома В. Плахотнюк?

    Н.

    Правые получили команду валить В. Плахотнюк. Это на руку В. Филату , Лучинским и прочим. В. Плахотнюк будет упорно сопротивляться, но в самый опасный момент он покинет Молдову, благо его капиталы уже в Гонконге. Запад поддерживает правых.

    А

    Но это плохо, получается. Лучше бы В. Плахотнюк тогда устоял, ибо В. Филат и правые – это прямые марионетки Запада. Что плохо Западу, то нам лучше, разве нет?

    Н.

    Да это так. Совершенно так. Но у В. Плахотнюк нет четкой внутренней и внешней политической платформы, это не в его пользу, и его стратегическая ошибка..

    А.

    Тем более, В. Филат – это ещё и М. Саакашвили с американцами. А пусть В. Плахотнюк будет и без платформы, чем В. Филат будет иметь чёткую проамериканскую платформу- по логике. В. Филат – это ещё и Е. Шевчук. Вот и замыкается западная цепочка в бывшей МССР.

    Н.

    Да это верно. Налицо явная подстава В. Плахотнюк в отношении Лучинских и В. Филата. Им дали украсть несколько десятков миллионов долларов, чтобы испачкать. А сам миллиард скрыли за этими «пупсиками», которых будут «жарить» по полной, во исполнение желания зарубежного центра во главе с Б. Бирштейном. Даже пресс-конференция эмиссара „солнцевской братвы” Ринато Усатого, от 27.07.2015, наилучшим образом свидетельствует нашим анализам. А что касается М. Ткачук, то его тоже использовали в сливе ПКРМ, но „поматросили” и бросили. Таким образом руками М. Ткачук устранили главного правопреемника на «партийное золото»- Владимира Воронина и ПКРМ. Может случиться так, что именно Б. Бирштейн сегодня имеет свои виды на Приднестровье и Е. Шевчук его устраивает наилучшим образом.

    А

    Значит, это тем более долгосрочная антироссийская комбинация. Отрыв, через Е. Шевчука и В. Плахотнюк, ПМР от России.

    Н

    Да, скорее всего так и есть.

    А.

    Интересно, в России это всё понимают?

    Н.

    В России конфликтуют три-четыре олигархические группировки, но все они четко видят и понимают сложившуюся ситуацию.

    А

    Но потеря Молдовы и Приднестровья разве кого-то устроит?

    Н.

    Вопрос даже не в этом, или геополитических приоритетах, а скорее всего в потере геофинансового центра по отмыванию финансовых потоков, который исправно действует с 1990 гг. . А сегодняшняя Молдова именно такой территорией и является. Молдова не нужна им как государственно- политическое образование, а как международный центр по отмыванию финансовых потоков. А для такой территории можно подгонять и сочинять, любые модели государственного устройства, лишь бы сохранить статус-кво.

    А.

    Западу или России это нужно?

    Н.

    Европе это точно не нужно. А вот теневым финансовым кругам России это как бальзам на сердце. Именно через эти схемы будут валить В. Путина и саму Россию. Теневики завязаны на либералов России, которые пасутся в ГосДепии.

    А.

    Спасибо. Сегодня мы провели не плохую дискуссию.

    Н.

    С удовольствием, да, действительно, до новых встреч.

    Часть-2. Шевчук и Филат слились в экстазе …….

    http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://

  6. Întrebaţi basarabenii, nu cu mult timp in urma, ce ar alege:
    1.Uniunea vamala ori, 2.aderarea Republicii Moldova la UE, s-a raspuns:
    1.Uniunea vamala, 50% la sută – si 2. UE- 32%, relata portalul Unimedia.
    Interesant cit de mult s-au schimbat optiunile!

  7. Acesta e rezultatul guvernarii postcomunistilor, care se dau drept proeuropeni…

  8. lucrurile stau prea simplu … nici nu mai conta numele premierului sau care formula guvernamentala este . viitorul guvern are doar doua variante mari si late … ori face reforme adevarate si porneste in mod real lupta anti-coruptie si asa primeste bani din vest … ori se face ca face ceea ce nu face , ca si pana acum si nu primeste nimic de la vestici . deja au inceput intalnirile de curtuoazie cu reprezentantii UE , se trimit felicitari si sarutari din SUA si de la FMI , BERD , BM … probabil ca deja la aceasta ora Strelet are mutarile de facut in plic primite de la occidentali . dupa deziluziile trecute si cazul Grecia , nimeni nu mai crede in nimic si vrea sa vada doar fapte .

  9. Ghimpu este un om profund antipatic. Am impresia ca doreste cu orice pret sa fie anume asa. Asa si nu am inteles de ce nu a facut coalitie iarna trecuta, deoarece acum nu mai cere „procuror european”. Insa, nu permite nimanui sa ceara un asemenea „procuror” pe motiv ca este ideea lui personala, probabil ca a si brevetat-o undeva. Are un comportament agresiv si sfidator. A inceput sa se comporte exact ca Vladimir Voronin. A adus autobuze in PMSN si a blocat locul pentru a incurca protestul platformei civice „DA”, a brutalizat jurnalistul de la jurnalTV, a vorbit injositor despre Maia Sandu. Oare alegatorii sunt toatal orbi si nu vad ce face acest domn?
    Am un sentiment profund de greata cand apare pe ecrane, „perlele d-lui lingvistice” nu mai trezesc un sentiment de umor ci mai curand unul de scarba si chiar furie…
    Si nu cred defel ca el este acela care ne „salveaza” de tancurile rusesti.

  10. Într-adevăr, Ghimpu a dezamăgit. El seamănă tot mai mult cu un „clovn politic” tragi-comic într-o Moldovă aflată cu un picior în prăpastie, în timp ce celălalt picior este amputat de lăcomia clanurile politico-oligarhice. După cum se prezintă pe scena politică, Ghimpu nu poate fi calificat ca un „om de stat” pentru că, se pare, nu mai are nimic în comun cu interesele fundamentale ale Moldovei. De fapt este foarte greu să descifrezi ce este în capul acestui personaj şi ce traiectorie preconizează el pentru „ţărişoara lui”.

  11. Buna seara, se pare ca de abia acuma v-ati dar seama de ceea ce este PL Clanul Ghimpu-Chirtoaca in RM, pacat dar mai Bine mai tarziu decat niciodata.
    In fine circul cu clovnii din Parlamentul RM continua, dar nu va dura mult timp, toata pseudo elita va cadea in urma znor eveninente grave si tragice, salvarea bastinasilor din Moldova va fi doar intr-un partid nationalist. Sper mult in PNL.
    Plahotniuc nu va fi presedinte, vrea sa scape ieftin.
    Moldova este in pericol, vine momentul crucial si perioada de criza maxima. Uniti va peste tot in tara. Doar asa o sa va salvati vietile impreuna. Si nu va mai jucati de-a turca cu chestiunea identitatii nationale.

  12. Misiunea lui Strelets este sa mature urmele crimelor economice Ale mafiei rusesti din Moldova, Strelets este jikerul mafiei si pregatit si promovat de ea inca din anii 2001-2002 , Dupa cite a anuntat cele 3 banco vor fi lichidate iar asta necesita timp, moldovenii nu sint prosti ci extra prosti, au permis furtul si permit lichidarea probelor.
    IN UCRAINA POPORUL A INTRATBIN OFICIUL LUI IANUCOVICI SI SECHESTRAT TOATE DOCUMENTELE PRIN URMARE CU AJUTORUL ORGANIZATIEI INTERNATIONALE FATF AU RECUPERAT O BUNA PARTE DIN MILIARDELE FURATE DE IANUCOVICI.
    CE VA IMPIEDICA SA FACETI ACELAS LUCRU IN MOLDOVA ?
    POPORUL ESTE TOTUL SI ESTE O PUTERE.
    NU VA INCHINATI IN FATA UNUI GRUP MIC DE UZURPATORI.
    DAUPA ULTIMA DECLARATIE A LUI STRELETS INTSRLEG CA EL SE CREDE CA FMI VA VENI SA OFERE CREDITE SI SA SALVEZE MOLDOVA, CRED CA SI A BAUT MINTILE DE TOT.
    ATATA TIMP CAT NU SE VOR FACE REFORME IN JUSTITIE SI SECTORUL BANCAR SI DAREA DE SEAMA CU CELE 3 BANCI, MOLDOVA NU VA PRIMI NIMIC.
    IAR MOLDOVENII VOR SUFERI FOAME SI SARACIE.
    SALVAREA ESTE UNIREA SI AFIRMAREA IDENTITATII NATIONALE.
    MOLDOVA SEAMANA CU O CATELUSA DUSA DE STAPINUL FSB SI CHINUITA SI BATJOCURITA , TROPPO ZESTE TE MOLDOVA. JOS MAFIA. JOS MINCIUNA. CERETI CONTURILE PE MASA.

  13. Не хватает кухарки!
    by BOGDAN ȚÎRDEA posted on 05/08/2015
    После двухмесячных мучений, «гора родила мышь» –кабмин Валерия Стрельца. В новом правительстве половина министров люди мало кому известные, а вторая половина «прославилась» коррупционными скандалами.

    Торжество маразма

    Кого не смутит факт, что 2/3 министров совершенно не имеют представления о той сфере деятельности, которой им предстаит заниматься.

    Они анекдотично от нее далеки: министр обороны – бывший ветеринар, министр просвещения – журналист, министр экологии – юрист.

    Зато министром юстиции стал глава ЖДМ! Это вполне логично- юрист уже есть в Минэкологии, а рулить кому-то и здесь надо. Министерством экономики будет руководить бухгалтер, что тоже… разумно. Здесь же главное не экономику развивать, а деньги полученные со схем считать.

    Министерством спорта будет управлять филолог(говорят вначале хотели назначить зоолога).

    Минстроительства возглавит полицейский. А вот главой МВД станет юрист, ни дня не проработавший в полиции.

    В культуре, оказывается, лучше всех разбирается историк. Видимо, деятели культуры дорожат своей репутацией…

    Радует что хотя бы министр здравоохранения – медик. Опыт у нее –аж шесть лет в медицине! Министр информационных технологий и вовсе мастер на все руки: руководил фабрикой «Bucuria», не повезло с ним и Табачному комбинату. Под конец решил добить и информационные технологии страны. То паспорта новые внедряет, то номера, то еще что-то. И за все это нужно платить. И каждый раз – дороже!

    Некоторых министров из одного министерства перевели в другое. Так, бывший министр труда стала министром здравоохранения, а министр здравоохранения стал министром труда. А какая разница? Все равно никто работать не собираеться!

    Рыльце в пушку?

    Еще новость дня: ключевые позиции в правительстве занимают люди замешанные в громких коррупционных скандалах. Остальных же можно заподозрить, как минимум, в нечистоплотности.

    Сам премьер Валерий Стрелец был обвинен агентством «Оmega» в лоббировании интересов своей же фирмы –«Bioprotect». Якобы взамен субсидий из Минсельхоза фермерам ненавязчиво предлагалось покупать удобрения у этой организации. А ведь фонд субсидирования тоже нескромный-от 400 до 600 млн леев! В Интернете также гуляет телефонная запись переговоров Стрельца с Виколом. И если последний за превышение должностных полномочий получил срок, то Стрелец по той же причине получил повышение.

    Министр финансов Анатол Арапу в 2001-2013 занимал высокие руководящие посты в румынском филиале «Lukoil». Чуть позже, в 2014-ом, компанию обвинили в нанесении ущерба государству в размере 230 млн евро посредством отмывания денег, неуплаты налогов и т.д. http://cms4.jurnal.md/ro/import/2014/10/7/directorul-petrotel-lukoil-ploiesti-cercetat-pentru-evaziune-fiscala-1178134/ Став минстром, Арапу, видимо, поддержал идею о выделении 6 млрд леев из национальных резервов страны, за что и был сохранен в должности.

    Министр экологии от ЛП Валерий Мунтяну обвинялся в лоббировании интересов фирмы “Аvicola Floreni”, чьи киоски заполонили столицу. Это один из самых преданных лакеев «кукловода», яростно атакующий всех его врагов.

    Корина Фусу на протяжении нескольких лет забывает указать в своих декларациях о доходах фирму, в которой ей принадлежат 10% акций. Речь идет об ООО «Alfort-Prim». В духе европейских ценностей, не щадя себя, боролась против оппозиционных СМИ. На ее совести –закрытие телеканала НИТ. «Чудесным образом» частоты перешли к одному из телевидений «кукловода», а сама Фусу заняла мягкое кресло министра образования. Для этого олигарху пришлось выпихнуть их правительства Майю Санду.

    Министр обороны Анатол Шалару «прославился» нецелевым расходованием денег дорожного фонда. Показалось мало. Решил заняться ремонтом нескольких локомотивов в Румынии. Сумма, выплаченная румынам была приличная -12 млн евро. Однако все локомотивы тут же вышли из строя. Не дай Господь, чтобы Шалару взялся ремонтировать скажем, вертолеты!.

    Юрий Киринчук, по данным агентства «Оmegа», проводил преступные финансовые схемы через принадлежащую ему SRL CAVIO. Данные о его деяниях находятся в распоряжении Генпрокуратуры РМ. За активную борьбу с оппозицией назначен Министром транспорта по квоте ЛП. http://omg.md/index.php?newsid=10508.

    Министр здравоохранения Руксанда Главан была директором Компании «Glavirux» ООО. В 2013 году адвокат Анна Урсаки обвинила Главан в том, что она замешана в схеме контрабандного провоза приборов по измерению содержания сахара в крови. http://anticoruptie.md/stiri/guvernul-strelet-interese-afaceri-si-averi/

    Эксперты оптимистичны: дескать, с таким «послужным списком» и до премьерского кресла недалеко!

    Министр экономики Стефан Бриде был аудитором BEM, «Unibank», «Banca Socială». Многие европейские СМИ, в том числе агентство «Bloomberg» и престижная газета «The Guardian» обвинили его в халатности и сокрытии реального положения дел в этих банках. http://www.jurnal.md/en/economic/2015/2/13/the-frenchman-proposed-by-the-democratic-party-for-the-position-of-the-minister-of-economy-an-arrogant-unscrupulous-person-with-a-limited-intellectual-potential/

    Неудивительно, что сей господин стал министром…

    Будет хуже…

    Правительство Стрельца- одно из самых слабых и коррумпированных. Несмотря на менеджерские способности главы кабмина, ситуация только ухудшится. Олигархическая система заметно укрепилась. Власть окончательно перебралась из парламента и правительства в гостиницу «Codru». Все понимают, что от самого премьера ничего не зависит. Министры ему не подчиняются. Решений принимать он не сможет. Даже сместить воров-министров не позволят. Все решения давно принимаются тремя олигархами, а чаще всего – кукловодом. Четыре предыдущих кабмина «проевропейского» альянса довели страну до полного краха. Это правительство, еще более коррумпированно и некомпетентно.

    Оно только создано, а эксперты уже говорят, что ничего у него не получится. Доверие к властям- в зоне 10-12%, то есть никакое.

    На фоне экономического кризиса, обвала экспорта, пустого бюджета, безудержного роста тарифов, отсутствия инвестиций –министры приступают к работе.

    Увидим ли мы их через полгода?

    Аргументы и Факты, 05.08. 2015

  14. Стрелец подкрался незаметно…
    by BOGDAN ȚÎRDEA posted on 03/08/2015
    Preambul: Blogul mi-a fost atacat. Cel mai probabil, de oamenii păpușarului, care mi-au și eliminat articolul ШОУ ПРОДОЛЖАЕТСЯ.

    Вот уже два месяца лидеры правящего альянса никак не могут договориться о формате будущей власти. И это люди которые 6 лет совместно правят страной!

    Принуждение к сотрудничеству

    Для того чтобы сделать партнеров по альянсу сговорчивей, кукловод арестовал нанаша и племянника Филата. Но так как Филат все еще настаивал на своей кандидатуре, 20 июля фракцию ЛДПМ покинул Н. Журавский. Причина выхода Журавского из фракции на поверхности: еще в апреле 2014-го Генпрокуратура кукловода завела на Журавского уголовное дело за сокрытие доходов. http://www.timpul.md/articol/deputatul-nicolae-juravschi-este-cercetat-penal-pentru-fals-in-declaratia-de-avere-58003.html

    21 июля в прокуратуру вызвали и самого Филата – по делу БЕМ. Буквально на следующий день Филат прозрел, отказавшись от премьерского кресла в пользу кандидатуры Майи Санду.

    Но Санду не могла быть премьером в принципе. На нее у кукловода нет серьезного «компромата». Генпрокурор и НАЦ так упорно искали «компромат» на Филата и ПСРМ, что всуе забыли про Санду!

    После того как в СМИ появилась новая порция «компромата» о том, что Филат на деньги из БЕМ-а оплатил услуги по пиару американской фирме, лидер ЛДПМ отказался и от Майи Санду. Как шутят в интернете, Стрелец подкрался незаметно. Но обещает устроить нам полный стрелец всерьез и надолго!

    В любом случае, от Филата уйдут еще несколько депутатов. Надо же Лянкэ фракцию сделать!

    Одновременно с Филатом, в стойло загоняли и Гимпу. Для начала, видимо, потехи ради, в Национальную комиссию по этике были вызваны заместители Гимпу и Киртоакэ – Гурский и Херца. На руку кукловоду были и два коррупционных скандала, вспыхнувшие в соседней Румынии.

    В одном из них скандально известная фирма Гимпу, Парстар, оказалась замешанной в контрабанде нефти, вместе с фирмой Лукойл. http://cms4.jurnal.md/ro/economic/2015/7/10/uriasul-scandal-lukoil-din-romania-parstar-petrol-companie-controlata-de-oameni-din-anturajul-lui-ghimpu-implicata/

    Скандал лишь подтвердил подозрения, что в Молдове Гимпу воюет с русскими, а в Румынии делает с ними бизнес. А в чем проблема?

    Другой борец за денежные знаки, депутат ЛП Юрие Киринчук, по данным информационного агентства Омега, проводил преступные финансовые схемы через принадлежащую ему фирму SRL CAVIO. Не отставала на этом нелегком поприще и супруга депутата – Тамара. Ее специализация – налоговые преступления. За что и была осуждена в Румынии, Апелляционной палатой Ясс. Данные о деяниях Киринчука находятся в распоряжении Генеральной прокуратуры Молдовы. http://omg.md/index.php?newsid=10508

    Вот почему кукловод отдал Минтранс Гимпу, а министром транспорта был назначен Киринчук! Дураку понятно, что Киринчук будет отдавать все тендеры на ремонт дорог людям кукловода. Кстати, этот, по уши погрязший в коррупции либерал, ранее обвинил Зинаиду Гречаный в воровстве денег из БЕМ! Это произошло аккурат после того, как ПСРМ обвинила кукловода и Филата в афере. Надеюсь, всем ясно, как работает кукловод?

    Короче, получив пару горячих оплеух, Гимпу прозрел. Разговоры об отставке прокурора, воровстве из БЕМ, отправки в тюрьму олигархов, почтительно обходит стороной.

    Ногой под зад, для профилактики, получил и лидер ПКРМ. Его просто выпихнули из альянса. Руководство над КСТР, ЦИК, Счетной палаты также не дали. Кандидатура коммунистов на должность адвоката народа, проголосованная, кстати, парламентом, была отклонена Конституционным судом!

    Полагаю, что кукловоду доставляет патологическое удовольствие издеваться над собственными партнерами, каждый раз опуская их по поводу и без оного.

    Короче, шоу продолжается. Жаль, что проходит оно за счет граждан и против них…

  15. Ion Sturza, stupefiat de tupeul lui Drăguţanu: Joacă rolul de idiot util; Guvernatorul şi BNM – criminalii responsabili de dezastrul de la bănci
    Ion Sturza, stupefiat de tupeul lui Drăguţanu: Joacă rolul de idiot util; Guvernatorul şi BNM – criminalii responsabili de dezastrul de la bănci
    Sursa: jurnal.md Foto: Facebook/Amcham.md 10237 06.08.2015 10:12
    Lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, sub înaltul patronaj al Guvernului, are drept scop să acopere urmele jafului de la celei trei bănci, consideră fostul premier Ion Sturza. Într-o postare pe contul său de Facebook, Sturza se arată stupefiat de declaraţiile lui Drăguţanu care se spală pe mâini şi spune că nu poartă nicio vină pentru jaful de la băncile ce urmează să fie lichidate.

    „Guvernatorul băncii centrale, Dorin Drăguţanu, şi Consiliul BNM sunt „criminalii” responsabili de acest dezastru al secolului” afirmă Sturza. Acesta a punctat toate ilegalităţile din sistemul bancar din Republica Moldova care s-au produs anume de când Drăguţanu a ocupat fotoliul de guvernator.

    „Sunt stupefiat de tupeul „junelui” de la Banca Naţională a Moldovei – Dorin Drăguţanu! El „nu” e vinovat de nimic… El a acţionat, informat fiind… De parcă nu în „mandatul” lui:

    – 2/3 dintre activele băncilor moldoveneşti au trecut, într-o formă total netransparentă, sub controlul unor persoane obscure din Federaţia Rusă, care au acţionat concertat şi au devalizat sistemul bancar;
    – S-a furat faimosul miliard de USD. Atenţie, în realitate mult mai mult!
    – S-au spălat peste 20 de miliarde de USD ai mafiei ruseşti;
    – S-au legalizat banii criminali din lista Magnitsky;
    – Auditul băncilor a trecut de la companii cu renume internaţional la una obscură a actualului ministru al Economiei, Stéphane Bridé;
    – Bugetul a garantat acoperirea găurii de la cele trei bănci cu 15 miliarde de lei, bani pe care îi vom plăti toţi noi, cetăţenii Moldovei;
    – S-au redus (furat) rezervele valutare cu aproximativ 1(!) miliard de USD;
    – Leul s-a depreciat de două ori, ceea ce a dus la creşterea dramatică a preţurilor şi tarifelor şi la sărăcirea populaţiei”.

    „Şi acum lichidăm trei bănci, что бы все было шито крыто, sub înaltul patronaj al Guvernului şi Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară. Acest comitet, apărut din orgoliul nemărginit al domnului Filat, care voia să controleze totul, şi care nu are nici valoare legală, nici practică”, continuă Sturza.

    Potrivit fostului premier, „BNM este SINGURUL organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar, singurul regulator şi controlor. Să-şi asume responsabilitatea! Guvernatorul şi Consiliul BNM sunt „criminalii” responsabili de acest dezastru al secolului. Ei trebuie „scoşi” în piaţă şi „bătuţi” cu pietre”, consideră Ion Sturza.

    „Domnul Drăguţanu va fi susţinut, inclusiv de cel mai „deştept” dintre pământeni, atâta timp cât va juca rolul de idiot util, dar după, să ştie sigur, va fi ţapul legat de gard”, conchide fostul premier.

    Președintele unei bănci din Moldova: O parte din miliardul furat s-a reîntors în țară

    Președintele unei bănci din Moldova: O parte din miliardul furat s-a reîntors în țară

    Preşedintele Mobiasbancă Groupe Société Générale, Ridha Tekaia, este de părere că o parte din miliardul dispărut din cele trei bănci s-a reîntors în țară și a fost utilizat pentru niște achiziții mari.
    Mai mult, acesta susține că achizițiile ar putea fi reîntoarse statului în calitate de compensații pentru pierderile înregistrate, notează UNIMEDIA.

    „În primul rând, consider că o parte din acest miliard s-a reîntors deja în ţară şi a fost utilizat pentru careva achiziţii majore. Cred că aceste achiziţii ar putea fi reîntoarse statului în calitate de compensaţii pentru pierderile înregistrate”, a declarat directorul Mobias Banca într-un interviu pentru profit.md.
    Bancherul mai afirmă că situația în care s-au pomenit Banca de Economii este încă din perioada când se afla în proprietatea statului.

    „În al doilea rând, consider că BEM s-a îmbolnăvit nu în 2014, dar cu mult mai înainte, în perioada în care banca se afla în proprietatea statului. Când am sosit la Chişinău în 2011, BEM se confrunta deja cu anumite probleme de management.

    În orice bancă, prima persoană responsabilă este acţionarul, în cazul dat statul. Cel de-al doilea este regulatorul, iar al treilea sunt companiile de audit ce pregătesc rapoarte anuale care sunt ulterior aprobate de acţionari. Mai există şi Consiliul de supraveghere, directorii executivi şi, în cele din urmă, managerii. Nu sunt expert pentru a spune cine anume se face vinovat de această situaţie, dar cel mai probabil că responsabili sunt reprezentanţii acestui lanţ şi nu doar managerii care au fost învinuiţi, în primul rând”, menționează Ridha Tekaia pentru sursă.

    În cadrul aceluiași interviu, președintele Mobias Banca mai consideră că Moldova ar putea avea un sistem bancar excelent, fără a avea o bancă de stat. „Statul a demonstrat de câteva ori că nu este în stare să gestioneze corect o bancă sau orice altă companie. Nu este businessul lui de bază. Statul are atâtea alte lucruri de realizat în alte sectoare ale economiei încât o povară adiţională nu îşi are rostu”, punctează bancherul.

  16. „DRESORII” LEULUI: Afacerile, casele de lux şi creditele preferenţiale de la Banca Naţională
    Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), cu un salariu lunar de aproximativ 75 de mii de lei, locuieşte într-o casă particulară la marginea Chişinăului, pusă în gaj, în 2010, pentru un credit mai mult decât preferenţial, cu o dobândă de doar 0,5%, luat direct de la BNM. De astfel de credite au beneficiat, în ultimii ani, cel puţin alţi doi conducători ai instituţiei care dictează regulile de joc pe piaţa valutară din R. Moldova: prim-viceguvernatorul Marin Moloşag şi viceguvernatoarea Emma Tăbârţă, care, la fel, locuieşte împreună cu soţul, implicat în afaceri, într-o casă de lux din comuna Stăuceni.

    BNM este condusă de guvernatorul Dorin Drăguţanu, numit de Parlament în noiembrie 2009, secondat de prim-viceguvernatorul Marin Moloşag, avansat în decembrie 2009, după ce anterior a fost viceguvernator, şi de trei viceguvernatori: Emma Tăbârţă, numită în octombrie 2008, Ion Sturzu şi Aureliu Cincilei, ambii votaţi de Parlament în iulie 2013. În timp ce întreaga societate trăieşte în aceste zile în suspans, încercând să anticipeze perspectivele leului, cei care-i decid soarta duc un trai mai mult decât decent, obţinând credite preferenţiale, având case şi maşini luxoase, dar şi venituri de milioane.

    508-casa-dragutanu-(2)Casa de milioane şi creditul preferenţial
    Dorin Drăguţanu a declarat, pe anul 2013, un venit de aproape 900 de mii de lei, adică aproximativ 75 de mii de lei lunar. Împreună cu soţia sa, Otilia, şi cei doi copii ai lor, guvernatorul locuieşte într-o casă cu două niveluri de la marginea Chişinăului. Imobilul, care are, cel puţin oficial, 116 m.p., se întinde pe un teren cu o suprafaţă de aproape 600 m.p., intrat în posesia soţilor Drăguţanu în urma unui contract de înstrăinare cu condiţia întreţinerii pe viaţă. În 2008, terenul şi imobilul au fost puse în gaj la Victoriabank, pentru un credit de 705 mii de lei. Trei ani mai târziu, în februarie 2011, după ce Drăguţanu devine guvernator, casa şi terenul devin iarăşi obiectul unui contract de ipotecă pentru un credit de 840 mii de lei. Doar că, de această dată, semnatara contractului nu este o bancă comercială, ci chiar BNM, instituţie pe care Dorin Drăguţanu o conduce.

    Creditul pe care oficialul l-a obţinut este indicat şi în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi pe care acesta le-a depus, în ultimii ani, la Comisia Naţională de Integritate (CNI), în ele, însă, fiind ascunsă denumirea instituţiei care le-a oferit. Dar, din declaraţii, aflăm că creditul, care trebuie rambursat până în octombrie 2016, are o rată a dobânzii extrem de atractivă şi nemaiîntâlnită pe piaţă, de doar 0,5%. Cu alte cuvinte, familia Drăguţanu plăteşte cu aproximativ 20 de mii de lei mai mult peste suma pe care a contractat-o de la BNM, în condiţiile în care, muritorii de rând, pentru un credit asemănător, obţinut de la băncile comerciale, ar trebui să plătească în plus vreo 600 de mii de lei peste suma împrumutată, respectiv, nu mai puţin de 1,4 milioane de lei, dacă facem calculele raportându-ne la o rată anuală a dobânzii de 15%. Guvernatorul, pe lângă credit, are şi câteva conturi bancare, în care păstrează peste 80 mii de lei. Majoritatea dintre acestea au fost deschise la Moldova-Agroindbank.

    508-familia-dragutanuFirma soţiei şi contractele de milioane cu statul
    În 2012, şi soţia guvernatorului, Otilia Drăguţanu, a beneficiat de un credit de 330 mii de lei pentru procurarea unei maşini în leasing, un Volkswagen Tiguan, fabricat chiar în 2012. Creditul, în euro, obţinut de la o instituţie bancară de la noi, nu mai este însă unul preferenţial, ca cel de la BNM, ci cu o dobândă anuală de 10,99%. Otilia Drăguţanu este cunoscută în lumea mondenă de la Chişinău ca fiind o prosperă femeie de afaceri. Conform datelor oferite de Camera Înregistrării de Stat (CÎS), aceasta este fondatoarea a 5 SRL-uri, cu afaceri în mai multe domenii. Prima, „Anodilia” SRL, deţinătoarea brandurilor Berlizzo Group, care implică Berlizzo Translations (birou de traduceri), Berlizzo Events (organizarea evenimentelor) şi Communications Boutique (consultanţă şi servicii de relaţii publice), a fost fondată în 2002, împreună cu verişorul ei, Anatol Palade (ambii având câte 50%), director la „Proconsulting” SRL, companie ce propune consultanţă în management, marketing, finanţe şi investiţii, dezvoltare regională sau parteneriate publice-private, dar şi fondator a alte 3 SRL-uri.

    Firma „Anodilia” SRL a câştigat, doar în 2013, trei contracte cu instituţiile statului pentru organizarea unor evenimente. Astfel, în august 2014, firma soţiei guvernatorului a obţinut un contract în valoare de 2,88 milioane de lei pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Festivalului „Ziua Vinului 2014”. În noiembrie 2014, între Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care a organizat licitaţia, şi firma Otiliei Drăguţanu a fost semnat un acord adiţional de micşorare, prin care suma contractului a fost redusă cu 770 mii de lei. În noiembrie 2014, „Anodilia” SRL a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) pentru servicii de elaborare a concepţiei şi realizarea regiei sărbătorii Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare. Contractul, în valoare de 183 mii de lei, a revenit firmei familiei Drăguţanu în urma unei licitaţii la care a participat un singur agent economic, câştigătorul. În decembrie 2014, „Anodilia” a obţinut un alt contract, în valoare de 260 mii de lei, pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Vernisajului Vinului în Chişinău, licitaţie organizată, la fel, de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, instituţie din subordinea MAIA.

    308-anatol-paladePartenerii soţiei guvernatorului
    Firma „Anodilia” SRL este, la rându-i, fondatoarea altor două SRL-uri. Prima dintre ele, „Caro Travel” SRL, e o agenţie de turism, iar firma familiei Drăguţanu deţine 60% din capitalul ei social, celelalte 40% aparţinând Carminei Dan-Dorogoi. În 2011, „Anodilia” a fondat, împreună cu Ludmila Andronic şi Vitalie Condraţchi, firma SRL „Conviot”, cu obiective de activitate declarate în publicitate, activităţi de radio şi tv etc. Otilia Drăguţanu figurează în calitate de fondatoare şi la firma „Otidia” SRL, împreună cu Diana Palade-Uţică, angajată la Teleradio Moldova, firmă specializată în mai multe tipuri de comerţ.

    A cincea firmă a familiei Drăguţanu este Întreprinderea Mixtă „Mandot”, la care Otilia Drăguţanu (20%) este asociată cu doi cetăţeni români, Mancaş Dragoş Cosmin (60%) şi Axinte Mădălina Codruţa (20%). Cosmin Mancaş, partenerul familiei Drăguţanu, este implicat în mai multe afaceri în România, cum ar fi comercializarea covrigilor şi a altor produse de patiserie, dar şi în câteva scandaluri. În R. Moldova, „Mandot” are, printre obiectivele de activitate declarate, fabricarea pâinii şi comercializarea produselor de patiserie. În 2014, „Mandot” activa în incinta Pieţei Centrale, pe str. Armenească, 50. Deşi deţine 5 firme, Otilia Drăguţanu a raportat, în 2012—2013, dividende doar din activitatea unui singur SRL, „Anodilia”, în sumă totală de circa 700 mii de lei.

    508-emma-tabirtaCasa, creditul şi afacerile familiei viceguvernatoarei
    Emma Tăbârţă, care deţine funcţia de viceguvernatoare încă din 2008, a obţinut şi ea, la fel ca şeful său, Dorin Drăguţanu, în 2010, un credit preferenţial de 2 milioane de lei, cu o dobândă de doar 0,5%, de la BNM. Banii urmează a fi rambursaţi timp de 15 ani, respectiv, până în 2025. Pe lângă acest credit, pentru care Tăbârţă şi-a pus în gaj apartamentul de 123,7 m.p. din centrul Chişinăului, aceasta mai are pe numele său şi alte credite: unul de 16500 de euro (340 mii de lei), luat tot în 2010, cu o rată a dobânzii de 12,5%, şi altul de 400 mii de lei, luat în 2012, cu o rată a dobânzii de 6%. Şi soţul său, Ion Echim, are două credite: unul de 76 mii de euro, contractat în 2013, şi altul, tot din 2013, de 600 mii de lei, luat fără dobândă (!).

    508-casa-tabartaPe lângă apartamentul din centrul Chişinăului, „dotat” cu garaj, Emma Tăbârţă deţine şi o casă în comuna Stăuceni, la câţiva kilometri de capitală. Imobilul este evaluat de experţii cadastrali la peste 1 milion de lei, preţul de piaţă fiind însă mult mai mare. Casa are 126 m. p. şi a fost procurată de Emma Tăbârţă în 2010, după ce, anterior, pe ea fusese pus sechestru, imobilul fiind construit de o altă persoană, în baza unui credit bancar obţinut de la Comerţbank. În 2012, în urma unui contract de donaţie, Ion Echim, soţul viceguvernatoarei, a devenit proprietar al unei jumătăţi din imobil. Echim, soţul Emmei Tăbârţă, este fostul adjunct al directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, acum Consiliul Concurenţei. Între timp, acesta a plecat din cadrul instituţiei şi s-a lansat în afaceri. Conform CÎS, Ion Echim este fondatorul şi administratorul firmei „Sungrain Group”, din str. Veronica Micle 1, cu activităţi în agricultură (cultura plantelor cerealiere, a legumelor etc.). Acest SRL este, la rându-i, fondatorul altei firme, „Sungrain Agro”, cu aceleaşi activităţi. SRL-ul este administrat de un cetăţean ucrainean, Viaceslav Khimich, şi îşi are sediul într-un oficiu din str. Bernardazzi.

    508-molosag-marinMilionarul Cincilei cu soţie ministră
    Dacă Dorin Drăguţanu a obţinut un credit de 840 mii de lei cu o rată a dobânzii de doar 0,5%, iar viceguvernatoarea Emma Tăbârţă unul de 2 milioane de lei, prim-viceguvernatorul Marin Moloşag a obţinut, în aceleaşi condiţii, tot de la BNM, un credit de 1,93 milioane de lei. Banii au fost solicitaţi în 2010 şi urmează a fi restituiţi băncii până în 2025. Amintim aici că, după ce a obţinut creditul de la BNM, Moloşag şi-a deschis, împreună cu soţia, în anii 2011-2012, mai multe conturi bancare, unde deţinea, la început de 2014, aproape 800 mii de lei. Prim-viceguvernatorul are, împreună cu soţia, trei apartamente, de 32, 44 şi 67 m.p., şi un teren agricol, procurat în 2010. Totodată, la început de 2014, soţii Marin şi Iraida Moloşag au declarat că au preluat drepturile care derivă dintr-un contract de investire în construcţia unui spaţiu locativ pe str. Zelinski din Chişinău.

    508-ruxanda-pdAureliu Cincilei şi Ion Sturzu, cei mai noi viceguvernatori, nu o duc mai rău decât colegii lor din administraţia BNM, ba dimpotrivă. Astfel, Aureliu Cincilei, care a fost, până la numirea în funcţia de viceguvernator, preşedinte la Eurocreditbank, instituţie care s-a confruntat în acea perioadă cu grave probleme, a avut, în 2012, un venit de 1,5 milioane de lei doar din salariu. În conturi deschise în 2013 şi 2014, Cincilei deţine aproximativ 600 mii de lei. Viceguvernatorul are 3 terenuri agricole, două case de locuit, una dintre care de peste 300 m.p., în Chişinău, evaluată de experţi cadastrali la aproape 2 milioane de lei, dar şi două apartamente, de 67 şi 91 m.p. Cincilei este căsătorit cu Ruxanda Glavan, noua ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cea care deţine 100% din firma „Glavirux” SRL, specializată în importul şi distribuţia preparatelor farmaceutice. În ultimii 2 ani, acest SRL a câştigat peste 70 de licitaţii organizate de instituţiile medicale din republică în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

    508-sturzu-ionCNI verifică conducerea BNM. Tabârţă a scăpat
    Ion Sturzu a ajuns la BNM de la Curtea de Conturi (CC) şi pare cel mai modest viceguvernator, dacă e să ne raportăm la averea sa. În ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietăţi, depusă la începutul anului 2014, Sturzu a indicat că deţine doar un apartament de 82 m.p. În 2013, acesta a avut încasări salariale, de la CC şi BNM, de peste 300 mii de lei, iar soţia sa, angajată la Victoriabank, de 80 mii de lei. Sturzu avea, în martie 2014, aproape 200 mii de lei (în USD) în conturi.

    508-aureliu-cincileiÎn luna septembrie 2014, CNI a iniţiat, din oficiu, controale în privinţa conducerii BNM. Astfel, Dorin Drăguţanu a fost suspectat că nu a declarat veniturile soţiei sale, obţinute în 2013, faptă pentru care este suspectat şi Marin Moloşag. Aureliu Cincilei e suspectat că nu şi-a declarat toate automobilele, iar Emma Tăbârţă, că nu a declarat firma soţului. Reprezentanţii CNI ne-au informat că la 5 februarie 2015 a fost finalizat controlul în privinţa Emmei Tăbârţă, iar CNI a clasat cauza, deoarece soţul viceguvernatoarei a devenit fondator şi administrator de firmă în 2014, în timp ce instituţia a verificat declaraţia ei pe 2013.

    Articolul 71 din Legea cu privire la BNM interzice instituţiei să acorde asistenţă financiară, fie în forma unui împrumut direct sau indirect, fie prin cumpărarea unui împrumut, participarea în cadrul unui împrumut sau utilizarea oricărui instrument din care rezultă oricare obligaţiuni, preluarea unei datorii sau alte acţiuni analoage. Totuşi, prin derogare, Banca Naţională poate să acorde credite oricărui salariat al său în baza regulamentului aprobat de Consiliul de administraţie. ZdG a contactat reprezentanţii BNM pentru a vedea cum putem lua cunoştinţă de regulamentul prin care şefii instituţiei au obţinut creditele preferenţiale, doar că, reprezentanţii BNM ne-au spus că acel regulament poate fi consulat doar de către angajaţii Băncii, persoanele din afara instituţiei neavând acces la el.

    BNM refuză să discute
    Marţi, 24 februarie, ZdG i-a contactat în repetate rânduri pe Dorin Drăguţanu, Marin Moloşag şi Emma Tăbârţă, cei care au obţinut creditele preferenţiale de la instituţia din care fac parte, însă aceştia nu au răspuns la telefoanele mobile. La cele de serviciu, ni s-a spus că oficialii sunt ocupaţi. Asemenea informaţii am primit şi de la Serviciul de Presă al BNM, care, după ce am precizat subiectul la care am dori să discutăm, ne-au spus că şefii BNM ar fi foarte ocupaţi.

    Miercuri, 25 februarie 2015, ZdG a continuat să contacteze şefii BNM, în special pe Dorin Drăguţanu, Emma Tăbârţă şi Marin Moloşag. La telefoanele mobile nu au răspuns, iar din anticamera ni s-a zis că ar fi, iarăşi ocupaţi. Ni s-a spus însă că, mesajul nostru, precum şi tema la care am dori să discutăm cu ei le-a fost adusă la cunoştinţă.

    Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

    Acest articol a apărut în Ediția print a Ziarului de Gardă din 26 februarie 2015.

  17. Sistemul bancar – pus la perete și făcut victimă a incompetenței și corupției de stat
    Рисунок1
    Iată că s-a săvîrșit și asta, mai marii guvernării de azi declară că băncile care au fost lovite de hrăpăria lor, de setea de bani și dorința criminală de a fura de la popor, aceste bănci vor fi închise.

    http://www.publika.md/dorin-dragutanu-despre-cele-trei-banci-sunt-niste-zombi-si-trebuie-lichidate-video_2371681.html

    Au declarat-o cu firescul pafos și spume la gură exponenți ai puterii care de cîțiva ani nu se tem de schimbările politice căci ei vorba poetului tot locului rămîn.

    Nu sînt deacord să se lichideze BEM pentru prostia și hoția unora.

    Se aruncă în ochi acea lipsă totală de transparență în decizii și logică elementară în șirul de evenimente și acțiuni ale puterii.

    Deci dacă le luăm pe rînd: Pașii principali

    Banca de Economii și alte bănci (dar în special mă înteresează BEM-ul) a ajuns pe mîini private, asta a fost una din primele decizii ale huntei. Cine și cum a luat această decizie și cine trebuie să poarte răspundere pentru înstrăinare frauduloasă? Nu se știe.
    BEM începe să fie gestionat din ce în ce mai fraudulos, se ridică numeroase voci care bat alarma la acea vreme cum că cea mai veche bancă a Moldovei riscă să intre în probleme din care nu va mai iesi, dar toți tac. Statul, Ministerul Finanțelor, Banca Națională, toți fac front comun și tac de se fac că plouă. Era clar că există o înțelegere între toate astea ca să fie lucrurile lăsate la voia sorții. Chiar și la apariția primelor informații despre operațiunile dubioase, poliția și procuratura nu au mișcat un deget. Și vocile au țipat cît au țipat și au dispărut, o variantă tipică moldovenească de la huntă încoace.
    Faza de delapidare activă a miliardelor. Este acea față care a avut loc în toamna anului 2014 cînd pînă la aceasta s-a pregătit foarte bine terenul și au fost efectuate operațiuni de încercare și transmise sume mici (relativ mici) în difrite conturi și zone off-shor ca să se verifice sistemul și reacția acestuia. Obserînd că sistemul are o reacție zero deci este total amorțit/adormit în acest moment se trece la transferarea (debitarea) eșalonată a sumelor de bani aproape de limita maximă astfel ca sistemele de securitate SWIFT să nu dea alarmă și să nu sesizeze anumite organe de control și verificare independente de sistemul parazitat de stat din Moldova.
    Banii au fost scoși sub formă de valută. Iar ca dezastrul să fie și mai puternic au hhotărît că nu este suficient doar atît ce era la BEM, au organizat cu ajutorul servililor din guvern un transfer de ajutor din partea Băncii Naționale către băncile lovite (în special BEM) ddin care transferuri iar au mai pompat în conturi special pregătite.

    Statul, mai precis organele corupte ale puterii superioare de stat (guvernul) au fost în mare parte complici la toate aceste operaațiuni frauduloase despre care aveau cunoștințe la momentul efectuării acestora un număr restrîns de oameni. Funcția lui Șor era doar de a executa, întreaga mașinărie cuprinde mult mai multe elemente care au gîndit, au plătit funcționarii, au deconectat anumite sisteme de protecție și au asigurat apoi retragerea și ștergerea oricăror urme.

    Cine se face vinovat?

    Este cea mai acută întrebare, aceasta apare în mintea fiecăruia din noi, cine este vinovat și cine va răspunde de aceasta? La început au vrut să-l facă oaie neagră pe Șor, presa aservită puterii își îndeplinea foarte bine misiunea de a lucra banii primiți și găsea zilnic cîte o dovadă și reportaj despre Șor și cum acesta este legat direct de furtul miliardelor de lei. Acesta de asemenea a simțit că este pus la colț și pe un timp oarecare s-a speriat că chiar îl vor băga la dubă proșrii ăștia, care pînă ieri formau o echipă. Dar i s-au explicat foarte repede care sunt aranjamentele.

    Au urmat niște înscenări de vizite și chemări la CNA cu multă presă și cu Șor pe post de om speriat, dar adus de tot cortegiul și alaiul său la interogatoriu. Apoi ore întregi de lipsă a acestuia în care se presupune că anchetatorii întrebau ce și cum, iar jurnaliștii stăteau ca tuzicii (cățeii) ssub ușa CNA de așteptau un răspuns. Apoi la fel de spectaculos Șor ieșea de la „interogatoriu” cu presupuse semne de oboseală și enervare pe care presa servilă trebuia să le prindă și să le dea electoratului (bîdloratului) ca toți să vadă cum se desfășoară ancheta și dacă nu azi apmîine Șor va fi închis ca principalul suspect. Și cînd deoadată pe neașteptate acesta devine primar de Orhei, o funcție care îi acordă o oarecare liniște și lumină pozitivă în public. Iar bîdloratul tot întreabă Cine oare a furat miliardele? Și doar cu atîta rămîne, nu iese nimeni să le distrugă guvernnul, nu iese nimeni să surpe această guvernare sau să organizeze un maaidan, au mărit tarifele la energie ca rezultat direct al furtului de miliarde și nu au zburat nici o piatră și nici un coctail Molotov spre parlamentul și guvernul țării. Ce să-i faci i-aș spune mămăligă acestui electorat dar mă tem să nu supăr mămăliga, nu merit acest bîdlorat maimult decît balegă. Iar mai marii țării se simt bine stăpîni peste balegă, mai ales că aceasta rabdă orice și oricît vei scuipa în ea.

    Dar să ne întoarcem la băncile noastre care au fost lovite de avaria unora de a fura și mai mult decît furau pînă acum, au trecut la un alt nivel, ceva de genul jocurilor dde calculator.

    Guvernarea a fost părtașă la furtul miliardelor, autrecut sub tăcere și au mușamalizat cît au putut acest caz, au semnat documente secrete și în mod sigur aau avut o cotă bună din toți banii furați. Să ne amintim celpuțin de ordinul secret semnat de Leancă cu privire la secretizarea unor date din sistemul bancar. Iar apoi după ce Leancă a fost dat la gunoi de foștii camarazi și scos de la șefia guvernului acesta apare cu declarații halucinante la ProTV cum că: Ce puteam face eu, nu puteam face nimic, eram doar prim ministru… Știe Leancă mai multe dar nu poate să spună acum, este legat și el în toate, este poate șantajat, dar și știe prea multe. Cunoscut fiindu-i caracterul lipsit de prea mult curaj foștii aliați nu prea se tem de surprize curajoase din partea lui cum că va ieși cu declarații șocante sau ceva de genul acesta. În schimb i-au dat voie să-și deschiă partid, nu i-au pus bețe-n roate ca lui Usatîi deci se poartă bine cu el. Guvernarea este în mod evident părtașă la furtul de proporții din BEM.

    Și totuși bîdloratul vrea sînge, vrea ca cineva să fie vinovat și pedepsit pentru toate, s-au furat banii, au crescut euroși dolarul, au crescut tarifele și iată că deja cresc și prețurile la pîine. Cineva trebuie pus la perete! Aceasta l-a înțeles și guvernarea. A vrut Maia Sandu să-l destituie pe Drăguțan și să-l dea afară pe procurorul general, și imediat coaliția și-a schimbat opinia și a aruncat-o pe Maia din calcule. Ăștia doi cel din BNM și ăla din PG erauunii din cei mai implicați în „afacerea secolului” cu concursul nemijlocit și informarea lor s-au făcut toate. Pe Maia au aruncat-o, s-au folosit destul, l-au pus în frunte pe servilul Streleț care nu va face un pas la dreapta sau la stînga fără voia șăfului. Acesta este cuminte, nu are idei multe de luptă cu nedreptatea și nu va face surprize, are și unele momente prin care să fie șantajat așa că îi aranjează pe toți. Da da dragii mei cam la așa un nivel a coborît statul nostru, se joacă de-a țara, pentru că balega tace.

    Și ca să jertfească cu cineva sau cu ceva au hotărît iară să o facă cu cap, deci cineva să aibă de cîștigat de pe asta. Au hotărît să lichideze cea mai veche și de tradiție bancă din Moldova – BEM și încă 2 cu ea. De ce anume așa? În primul rînd dispare un concurent important pe piața bancaară din Moldova, se eliberează un teren enorm de posibilități și operațiuni pe care în mod prioritar le preia Victoria Bank da da aia a lui Plahiș. Și nu era nici pe departe Banca de economii una falimentară, avea numeroase depozite, sute de întreprinderi cele mai mari se deserveau la ea, în fiecare sat erau ghișeie ale BEM, în ghișeiele orășenești nu era zi fără coadă, deci o bancă mai vie decăt multe altele. Au hotărît să o lovească, cineva își face banca lui mai puternică, iaar cineva va suge iarăși bani din această operațiune, Drăguțan a declarat că procesul de lichidare va costa încă 800 milioane de lei, ceea ce în final va fi peste un miliard de alți lei. Hai să ghicim cîți dinn ăștia îi vor fura iarăși cineva?

    Deci incompetența și hrăpărialor eio acoperă cu lichidarea băncii, este un fel de ungere pe ochi ssu cum se spune переводят стрелки. Așa ca să arate presa și proștii să hăpănească și asta.

    Și ce face procuratura? Ce face Ministerul Finanțelor? Ce face BNM-ul? Se fac că plouă și totul este bine și perfect legal.

    Hai să vedem din ultimile succese ale Moldovei și statului acesta:

    Au lovit în creștini votînd legea pederastiei,

    Au concesionat cum au vrut aeroportul Chișinău

    Au lovit în medici de le-au reformat sistemul micșorînd salariile

    Au lovit în profesori prin numeroasele reforme care au făcut să se închidă sute de școli

    Au scuipat oamenii înn față organizînd marșui gay prin capitală

    Au sfidat egea prin ascunderea omorului din Pădurea Domnească

    Au votat din a 7-a oară președintele țării pe un nene care nu are ideie unde trăiește.

    Au lovit în sistemul bancar de au furat miliarde.

    Au lovit în agricultori ridicînd TVA-ul și alte taxe și organizînd 2 ani de embargou rusesc care putea fi evitat.

    Au ridicat tarifele la energie și au sărăcit populația de rînd prin furtul miliardelor și prăbușirea leului artificial.

    Așa lovesc fiecare categorie aparte și toți restul tac. Divide et Impera.

    Cine s-a revoltat? Cine a spus un NU hotărît? Cine se va răscula?

    Se va răscula oare bîdla?

    Sturza: Guvernatorul și Consiliul BNM trebuie „scoși” în piață și „bătuți” cu pietre

    Sturza: Guvernatorul și Consiliul BNM trebuie „scoși” în piață și „bătuți” cu pietre
    Foto: UNIMEDIA
    Omul de afaceri, Ion Sturza, acuză guvernatorul și consiliul BNM pentru situația din sistemul financiar.
    Totodată, Sturza vine cu un îndemn către actualul premier, Valeriu Streleț, să nu-și asume responsabilitatea lichidării băncilor, informează UNIMEDIA.
    „Sunt stupefiat de tupeul „junelui” de la Banca Națională a Moldovei – Dorin Drăguțanu! El „nu” e vinovat de nimic… El a acționat, informat fiind… De parcă nu în „mandatul” lui:
    – 2/3 dintre activele băncilor moldovenești au trecut, într-o formă total netransparentă, sub controlul unor persoane obscure din Federația Rusă, care au acționat concertat și au devalizat sistemul bancar;
    – s-a furat faimosul miliard de USD. Atenție!, în realitate mult mai mult!
    – s-au spălat peste 20 de miliarde de USD ai mafiei rusești;
    – s-au legalizat banii criminali din lista Magnțki;
    – auditul băncilor a trecut de la companii cu renume internațional la una obscură a actualului ministru al Economiei, Stéphane Bridé…
    – bugetul a garantat acoperirea găurii de la cele trei bănci cu 15 miliarde de lei, bani pe care îi vom plăti toți noi, cetățenii Moldovei;
    – s-au redus (furat) rezervele valutare cu aproximativ 1(!) miliard de USD;
    – leul s-a depreciat de două ori, ceea ce a dus la creșterea dramatică a prețurilor și tarifelor și la sărăcirea populației”, a precizat Sturza.
    Potrivit sursei, BNM este singurul organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar, singurul regulator și controlor.
    „Guvernatorul și Consiliul BNM sunt „criminalii” responsabili de acest dezastru al secolului. Ei trebuie „scoși” în piață și „bătuți” cu pietre. Dar, politic vorbind, toți sunt în aceeași barcă, barcă care riscă să se scufunde…
    Domnul Streleț, de altfel, un om onest și muncitor, în cele mai bune tradiții ale șefului său de partid, a luat prăjina și s-a pornit prin sat: el va face, el va drege… Lăsați PR-ul și declarațiile populiste! Nu vă angajați în lucruri pe care știți prea bine că nu le puteți realiza, nici în politica externă, nici în cea internă. Cu atât mai mult, nu vă asumați responsabilitatea lichidării băncilor.
    P.S. Domnul Drăguțanu va fi susținut, inclusiv de cel mai „deștept” dintre pământeni, atâta timp cât va juca rolul de idiot util, dar după, să știe sigur, va fi țapul legat de gard…”, a mai adăugat Sturza.

    Stimați prieteni,sunt stupefiat de tupeul „junelui” de la Banca Națională a Moldovei – Dorin Drăguțanu! El „nu” e…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *