Instabilitatea politică şi economică din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România de a scoate această ţară din sfera de influenţă a Rusiei pentru a aprofunda relaţiile în cadrul sistemului Uniunii Europene, comentează agenţia americană de analize Stratfor.
Începând din anul 2009, Administraţia de la Chişinău s-a orientat spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, clivajul politic – în principal între Partidul Democrat şi Partidul Liberal-Democrat şi cele proruse Partidul Comunist şi Partidul Socialist – au generat un impas politic semnificativ la Chişinău.
Aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când premierul Chiril Gaburici a demisionat.
(…) R.Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional. În plus, Uniunea Europeană a anunţat pe 7 iulie suspendarea finanţării pentru R.Moldova până la formarea noului guvern. Partidele declaeare proeuropene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă.
Această situaţie este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semnificativa prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Transnistria şi în Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului.
Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova – în special dificultăţile financiare din ce în ce mai mari ale ţării – ar putea oferi o oportunitate României. Situaţia economică precară a Republicii Moldova, despre care publicul crede că este generată în principal de corupţie, ar putea explica de ce recentele manifestaţii în favoarea reunificării cu România au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani.
România este într-o poziţie bună de a oferi asistenţă financiară, dat fiind că înţelege bine situaţia din R.Moldova şi are interesul strategic de a scoate Chişinăul de pe orbita Moscovei. Însă, chiar dacă actualele condiţii oferă oportunităţi României, Bucureştiul este conştient că se confruntă cu obstacole în demersul de consolidare a influenţei asupra Chişinăului. Timp de mulţi ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, însă restricţiile comerciale motivate politic au condus la scăderea exporturilor moldovene către Rusia, generând creşterea acestora spre UE, în special spre România.
Deficienţele financiare din ce în ce mai mari din R.Moldova, precum şi capacitatea şi voinţa României de a atenua unele dintre problemele economice ale ţării ar putea face ca acest subiect să devină unul de mare interes pentru ambele părţi în viitor.
Au spus pe la UE, de mai multe ori, ca Republica Moldova nu va intra în veci nici în UE, nici în NATO, atâta timp cât va avea atârnată de coadă tinicheaua numită Transnistria.
Și asta pentru că în UE și în NATO intră țările fără dispute cu vecinii.
In acest sens, nici măcar o unire cu România nu se poate face fără acordul acestor două organizații, UE si NATO care, de bine de rău, garantează acum integritatea României, așa cum este ea azi.
Integrare depinde în primul rând de Moldova, nu de UE, în al doilea rând, că Moldova și-ar face mult rău singură să intre în UE mai nepregătită decât era chiar România în 2007, iar în al treilea rând, că Moldova are nevoie de garanția NATO împotriva Rusiei, nu de integrarea în UE.
Mai bine cu Romania, dar coruptii… nu vor!
MESAJUL LUNII CUPTOR
–––––––––––––––––—————-
O Soluție
pentru ieșirea din criză de la Chișinău –
crearea de urgență a unei Adunări Constituante
/cu 51 de reprezenanți/
care să Restabilească Actul Re-Unirii Basarabiei
pt. TOTDEAUNA cu România,
votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării
de la Chișinău la 27 martie 1918.
Un Act istoric întrerupt de ocupația rusească
de la 28 iunie 1940 în baza Pactului secret ruso-german Ribbentrop-Moldotov, ocupație străină
care continuă până în prezent cu armata rusească în Transnistria.
–––––––––––––––––––––––-
un articol de academician Petru Soltan,
în dialog cu scriitorul octogenar unionist Ion Druță
stabilit la Moscova.
ziarul Literatura și Arta
din 9 iulie 2015, prima pagină
https://drive.google.com/file/d/0ByA7Kci8VpxBZ2MxRUF0MXM0eWs/view?pli=1
N.B.
și în contextul manifestărilor unioniste
de la începutul acestui Cuptor –
Marea Adunare Unionistă de la Chișinău
și Marșul pe jos a celor circa o mie de tineri
est-moldoveni pe ruta Chișinău-Călărași-Ungheni
-Iași /aproape 130 km/ și apoi cu trenul la București
la un alt Marș Unionist spre Cotroceni din 12 Iulie 2015.
––––––––––––––
B.U.N. ! B.U.N. ! B.U.N. !
BLOCUL UNIRII NATIONALE !
Marsul spre Bucuresti al tinerilor unionisti imi aminteste de „Cruciada copiilor” din sec. XIII. Miile de tineri cruciati au fost intalniti la Roma de catre papa, blagosloviti si… trimisi acasa.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Gustave_dore_crusades_the_childrens_crusade.jpg
Partidul Liberal Reformator
Comunicat de presă
La 15 iulie 2015, la Chișinău a fost convocat Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Reformator, care a făcut bilanțul campaniei electorale a alegerilor locale din iunie 2015 și a examinat perspectivele activității partidului în condițiile crizei politice din ce în ce mai pronunțate.
În alocuțiunea sa pe marginea problemelor incluse în ordinea de zi, Președintele PLR, dl Ion Hadârcă a menționat că toată clasa politică responsabilă, întreaga societate din Republica Moldova, dar și partenerii externi s-au convins în 2015 de adevărul pe care l-a spus cu tărie Partidul Liberal Reformator în campania electorală din 2014 și mai înainte, că cea mai gravă problemă a Republicii Moldova este corupția generată de stăpâniarea din ce în ce mai nesăbuită a oligarhilor scăpătați la putere. Sloganul „Pentru Moldova, fără oligarhi” rămâne și astăzi de cea mai stringentă actualitate pentru partid, pentru forțele politice autentic pro-europene și pentru societatea civilă activă.
Referindu-se la cooperarea PLR în cadrul Blocului electoral Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă, dl Hadârcă a evocat în plan pozitiv încercarea PLR de a constitui un pol electoral al unei alternative europene în alegerile locale și a subliniat că participarea PLR în cadrul Blocului a adus, în general, un plus de valoare atât partidului, cât și Platformei în întregime.
Dl Oleg Bodrug, co-președintele PLR a prezentat Consiliului Politic Național un bilanț statistic al participării PLR la Blocul Electoral PPE și a rezumat că rezultatele sunt contradictorii și din punct de vedere statistic, dar și politic. Dacă în Chișinău, echipa PLR condusă de consilierul municipal Veaceslav Bulat, președintele organizației municipale, le apricează pozitiv, apoi în multe alte organizații teritoriale, ele sunt diametral opuse.
Liderii organizațiilor teritoriale Soroca, Orhei, Drochia, Căușeni, Ștefan Vodă, Sângerei, Fălești au adus dovezi că PLR a pierdut puncte importante în alegeri din cauza comportamentului necolegial al unor reprezentatnți ai Partidului Popular European.
Părerea mai multor vorbitori a fost că dacă în Blocul Electoral constituit din trei partide – două cu acte în regulă și unul în constituire – ar fi existat mai mult spirit european de cooperare din partea Partidului Popular Eurpean în constituire, rezultatele ar fi fost mult mai bune.
În ciuda animozităților, PLR a păstrat integritatea Blocului Electoral, oferind alegătorilor posibilitatea unei opțiuni distincte de cea a partidelor oligarhice de la putere, din opoziție și din partida coloanei a cincea promoscovite.
În felul acesta PLR a demonstrat o dată în plus că este un partid care nu doar declară, ci care funcționează aplicând realmente instrumentele democratice ale vieții interne de partid și că, în luarea unor decizii importante, prioritatea numărul unu revine interesului național. Iar la momentul respectiv, ruperea Blocului Electoral ar fi adus prejudicii imaginii Republicii Moldova care este în așteptarea unor forțe care să constituie un pol politic de alternativă actualelor partide oligarhice și antinaționale din arcul parlamentar existent.
Referitor la perspectiva politică a Republicii Moldova și rolul PLR în contextul ei a vorbit vice-președintele PLR, Tatiana Potîng.
În acest sens participanții la ședința Consiliului au fost de acord că Republica Moldova se află în fața unei realități extrem de nefaste pentru viitorul ei european. O alternativă politică credibilă, care să aibă sprijinul popular masiv, este un imperativ de importanță vitală pentru Republica Moldova.
PLR conștientizează actualitatea exclusivă a acestui deziderat și în acest sens, reprezentanți împuterniciți ai PLR au purtat și vor purta discuții cu partidele din compartimentul de dreapta și de centru-dreapta al eșichierului politic, între care în primul rând cu Partidul Național Liberal. În procesul devenirii de jure a PPE, PLR va purta discuții și cu acest partid pentru constituirea unui pol politic puternic extraparlamentar.
PLR se află în discuții avansate cu societatea civilă, în special cu reprezentanții Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” în vederea materializării spiritului protestatar împotriva statului controlat de oligarhi într-o voință politică reală care să pună capăt dezmățului politic, hoțiilor interminabile, a corupției și fărădelegilor.
Eliberarea statului Republica Moldova de sub dominația oligarhilor corupți, punerea faptellor acestora pe cântarul Legii, continuarea și demararea altor reforme în interesul cetățenilor, repunerea Republicii Moldova pe drumul european de la care a fost abătută – aceasta este sarcina politică imediată și de perspectivă a Partidului Liberal Reformator pe planul creării și consolidării unei Alternaive Politice Democratice Pro-Euroopene.
Consiliul Politic Național al PLR a concluzionat că trebuie să se acționeze cu fermitate pe direcțiile schițate pentru ca acest obiectiv de interes național să-și găsească finalitate la următorul congres al formațiunii, preconizat statutar să aibă loc în toamna anului 2015.
Chișinău, 15 iulie 2015
Trebuie să fiţi un pic mai martiri!
RE-Unirea: un ideal, de care politicienii se tem
/ de Loredana Diacu /
http://epochtimes-romania.com/news/trebuie-sa-fiti-un-pic-mai-martiri-unirea-un-ideal-de-care-politicienii-se-tem–235953
„A fost greu, am întâlnit câteva dificultăţi şi chiar până ieri nu am reuşit să merg, am şchiopătat de un picior, căci am făcut răni. Am mers şi pe caniculă şi pe furtună, dar asta nu ne-a oprit să venim să cerem RE-Unirea”, ne-a declarat joi Anastasia, una dintre adolescentele basarabence venite pe jos din Chişinău la Bucureşti,
în Marşul lui Ştefan cel Mare.
Ajunşi duminică în ţara mamă unde au fost întâmpinaţi cu flori, aplauze şi cântece de bucureşteni şi cu indiferenţă de majoritatea politicienilor, tinerii şi-au petrecut ultimele zile la Şcoala de Vară Unionistă organizată de Platforma Acţiunea 2012 unde au aflat că doar ei pot face RE-Unirea şi că, pentru a-şi vedea visul cu ochii, trebuie să fie UN PIC MAI MARTIRI.
Politicienii se tem de RE-Unire, se tem de ea prea devreme, se tem prea devreme şi de ruşi, de occidentali, dar cu oameni consecvenţi şi încăpăţânaţi în stradă şi în cancelarii se poate, asta e ştirea, se poate!
„Ştiu că veţi reuşi, e logic să reuşiţi în 10 ani, 20 de ani şi atunci ce voi aţi făcut rămâne în istorie. Noi, ca politicieni, avem limitările noastre dar ce faceţi voi va rămâne în istorie mai pregnant decât ce facem noi.”, le-a declarat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi tinerilor veniţi de peste Prut.
„În acest moment, o astfel de temă, Unirea, e greu digerabilă la nivelul clasei politice şi într-o parte şi într-alta, se vor face grupuri de prietenie, vor veni oameni să va întâmpine, e bine, dar e foarte puţin”, le-a explicat tinerilor fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, adăugând că opoziţia externă faţă de Unire nu este deloc atât de mare pe cât se doreşte să pară a fi:
„Ce nu înţeleg politicienii de la Bucureşti şi mai ales cei de la Chişinău este faptul că opunerea externă nu este atât de mare, îndrăznesc să vă spun, inclusiv din partea Federaţiei Ruse, credeţi-mă, sigur, e greu, trebuie însă să ai oameni de stat pentru asta care să convingă, să ştie să joace, să explice şi să dea garanţiile necesare.
Vorbesc de opunere politică de cancelarie, nu vorbesc de opunerea în ce vă priveşte pe voi, unde va fi opunerea cap coadă. Politicienii se tem de Unire, se tem de ea prea devreme, se tem prea devreme şi de ruşi, de occidentali, dar cu oameni consecvenţi şi încăpăţânaţi în stradă şi în cancelarii se poate, asta e ştirea, se poate!”, a mai adăugat Diaconescu.
Trebuie să fiţi un pic mai martiri! Să nu obosiţi!”, le-a cerut Diaconescu tinerilor, asigurându-i că ceea ce fac ei nu este nici pe departe atât de neimportant cum vor să-i facă politicienii să creadă:
„Povestea pe care v-aţi asumat-o e atât de sensibilă încât este urmărită pas cu pas de lumea interesată. Ce se aşteaptă de la voi? Să obosiţi. Ok, au făcut un marş… Discutăm într-o lume cinică, în care voi aţi pus o temă, o temă foarte sensibilă, nu veţi găsi niciun politician nici de la Chişinău nici de la Bucureşti, care să vă contrazică formal, însă să nu credeţi că lucrurile sunt chiar atât de împărtăşite.”, a dat asigurări Diaconescu.
Întrebat dacă politicienii români fac eforturi în direcţia Unirii, fostul ministru a negat: „În momentul de faţă, politicienii români nu fac lobby pentru Unire, le este teamă, vor acţiona doar obligaţi. Nu cred în buna credinţă a nimănui, trebuie o masă critică.”
„Dumneavoastră să nu vă plictisiţi, să nu cădeţi în dezamăgire pentru că între demersul dumneavoastră şi relaţia între cele două state va continua pentru o lungă perioadă de timp să fie o mare diferenţă, nu veţi putea fi opriţi altfel decât prin speranţa că prin nerecunoaştere vă veţi descuraja. Dumneavoastră trebuie să continuaţi să existaţi, să faceţi să se întâmple lucruri care nu pot fi negate”, a continuat Diaconescu.
Iar eforturile unioniştilor ar trebui să culmineze cu declanşarea unor referendumuri pe tema Unirii, pe ambele maluri ale Prutului, a explicat fostul ministru. Şi în momentul în care milioane de oameni vor opta pentru Unire la referendum, o astfel de voinţă va fi incontestabilă la nivelul tuturor cancelariilor iar Unirea se va produce mai uşor decât îşi imaginează orice politician. Ne găsim în faţa unei ferestre de oportunitate în care inclusiv mult invocata problemă a Transnistriei poate fi soluţionată mai uşor decât se crede, aceasta putând fi parte a unui acord mai cuprinzător vizând Ucraina.
Puterea se teme
–––––––––––––
Dacă basarabenii şi-au aşteptat oaspeţii sosiţi la seara românească de la Crevedia cu zâmbete, vin şi cozonac, cu cântece şi belşug de bucate gătite chiar de ei, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre oficialităţi.
Maşinile ce ne-au adus la centrul „Eudoxiu Hurmuzachi”, instituţie aflată în subordinea MAE, au fost oprite în dreptul barierei: „Presa nu are voie să intre”, ne-a comunicat un angajat zelos, după ce a constatat că una dintre maşinile ce ne adusese are număr de TVR şi abţibild de Presă în geam.
Ne-am strecurat înăuntru în extremis, prezentaţi de Acţiunea 2012
ca „prieteni”, nu ca jurnalişti. Motivul? „MAE nu vrea ca numele
să-i fie asociat cu RE-Unirea”, ne-a şoptit cineva.
Unirea va veni de la sine
Discutam zilele trecute cu un prieten despre faptul că marşurile unioniste din ultima vreme acţionează mai mult în detrimentul Unirii, decât în favoarea ei. Să nu mă înţelegeţi greşit, am tot respectul pentru oamenii care încă mai cred că vor schimba ceva prin intermediul acestor marşuri şi proteste. Şi am tot respectul pentru tinerii care au făcut drumul pe jos până în România ca să ceară Unirea. Însă am impresia că unioniştii de astăzi ar trebui să folosească alte metode.
Ne întrebăm deseori, unde au dispărut sutele de mii de români care fluturau drapelele tricolore în PMAN la sfârşitul anilor 1980. Unde sunt ei? S-au mutat în România sau sunt dezamăgiţi de deceniile de pseudo-independenţă şi suveranitate? Să fim sinceri, marşurile unioniste din prezent adună cel mult câte 10 mii de oameni, însă e şi asta ceva. Nu mă deranjează cantitatea, ci mai degrabă calitatea. Nu poţi să promovezi unionismul în secolul XXI cu instrumentele din secolul trecut. Recitarea de poezii, speach-urile patriotice şi atitudinile şovine nu îşi mai au locul. Unionismul în ziua de astăzi trebuie promovat prin alte căi – prin înţelegerea beneficiilor economice, politice şi legislative. Să lăsăm un pic la o parte istoria, limba vorbită şi identitatea. Să uităm pentru o clipă de rusofobie. Să promovăm unirea altfel, mai tolerant şi mai pe înţelesul tuturor. Unirea ar însemna puşcăria pentru toţi demnitarii şi funcţionarii noştri corupţi. Ideea că toţi guvernanţii noştri vor sta la răcoare este îndrăgită şi cerută de toată societatea, până şi de stataliştii românofobi. Vă asigur că până şi un separatist cu panglica Sfântului Gheorghe în piept va cere unirea, când va înţelege că unirea înseamnă o justiţie corectă şi echitabilă pentru toţi. Ruşii, găgăuzii şi moldoveniştii vor cere şi ei unirea, când vor înţelege că aceasta înseamnă transparenţă administrativă şi dezvoltare economică.
Nici nu cred că trebuie să mai întreprindem ceva pentru unire, clasa politică actuală lucrează pentru noi. În ritmurile în care ne mişcăm, acest stat este sortit pieirii. Europa deja ne-a întors spatele, realizând că nu poţi trata un organism de corupţie când tot capul lui este deja contaminat. Rămâne să-i lăsăm pe aceşti profitori să mai fure vreo cinci anişori, să se joace de-a justiţia şi legea, să mai organizeze nişte atacuri raider şi furturi de miliarde. Lăsaţi-i să aducă ţara la colaps economic şi politic, iar atunci societatea va răbufni. Să aşteptăm calm, pentru că unirea vine de la sine. Până şi Rogozin e cuprins de panică, cică şcoala din Republica Moldova îi transformă pe ruşi în români. Înseamnă că ceva se mişcă. Până şi găgăuzii au deja posibilitatea de a învăţa limba română gratuit, important e să vrea. Şi nu cred că există oameni sănătoşi la cap care nu ar vrea să mai înveţe o limbă, mai ales că e vorba de limba statului în care locuiesc. Unirea vine încet dar sigur, şi în mare parte va avea loc datorită criminalilor de la guvernare. Răbdare, lăsaţi-i să se mai joace de-a Europa un pic.
vad ca unii critica aceste marsuri unioniste care au loc din cand in cand cu participare mai numeroasa sau mai putin numeroasa … numara participantii cu inimile oprite in loc de frica cresterii activismului unionist … stramba din nas si prorocesc disparitia unionistilor de la Moldova … de parca dezastrul total , a se citi falimentul – in care se afla Moldova astazi ar fi rezultatul activitatii „subversive” unioniste . au fost unionistii cei care au fost la guvernarea tarii iar bandele de talhari afiliate la Moscova tip PCRM , PD , PLD si altele au fost saracutele mereu in opozitie , numai la putere nu … tot unionistii au furat si miliardul de verzisori … tot unionistii marsaluiesc la Tiraspol …
… intre timp – mirare mare – de rezultatele recensamintului populatiei Moldovei , in special structura etnica , nu mai auzim nimic . liniste deplina ! se pare ca bandele mafioto-oligarhice rusofile PD si PLD , au inceput a transpira serios cu gandul la darea spre opinia publica a rezultatelor recensamintului … de parca acest recensamint a fost platit de PD si PLD si nu din bani publici . frica mare , nu gluma !
… ce sa mai vorbim de o reforma administrativ-teritoriala profunda , care sa duca la maxim 6 judete si o zona metropolitana a capitalei … nu raioane sovietice , tovarasi ! fara UTAGuri de tip bantustanian . cum UE cere regiuni administrativ-teritoriale puternice care sa poata absorbi fondurile europene de dezvoltare teritoriala , guvernantii se mai dezvaluie inca odata si in profunzime a fi doar niste falsi pro-europenisti …
inca un nume greu din PLD – Nicolae Juravschi – se dezice de manechinul de carton care astepta slugarnic cu orele in antecamera lui Putin in asteptarea indicatiilor pretioase … Vlad Filat .
http://blog.jurnal.md/gheorghe-costandachi/miliardul-furat-tarif-necontrolat-stat-esuat/
Miliardul furat, tarif necontrolat, stat eşuatSărăcire totală a populaţiei
Calculele preventive relevă ca în prima fază de scumpire a energiei electrice, consumatorii vor trebui să achite adăugător cel puţin 1,25 miliarde lei, majorarea tarifului la gazele naturale va impune consumatorii privaţi şi corporativi să scoată din buzunare adăugător 450,0 milioane lei, luând în considerare consumul anual de gaze naturale de peste 1,55 miliarde m3; iar suma derivată după toate aceste scumpiri la faza a doua ar fi de cel puţin de 2 ori mai mare. După faza primului an de scumpire există riscul devalorizării masive a monedei naţionale, fapt ce ar provoca un alt lanţ de scumpiri. Majorarea la resursele energetice va provoca disponibilizări la unii agenţi economici, ca afect al majorării preţurilor la producţia şi serviciile lor, fapt ce va reduce volumul lor de vânzări şi respectiv va trage (impune) micşorarea volumelor de producţie.
În viaţa regulatore a economiei protejate se întâmplă lucruri ciudate. Pe piaţa mondială petrolul s-a redus la preţ în ultimii ani cu 50-65%, carburanţii de pe piaţa UE a suferit o scădere bruscă de la 20 la 30%, gazul a suferit o reducere de la 460 USD pentru Republica Moldova la 260 USD ce constituie 57 %.
Nu a existat şi nu există nici un motiv pentru a fi majorate preţurile la gazele naturale. Invers acestea în mod obligatoriu ar trebui să fie scăzute cu cel puţin 25-30% pentru toate categoriile de consumatori, inclusiv agenţii economici.
Efectele scumpirilor la energia electrică şi gazele naturale vor avea un impact extrem de grav asupra populaţiei.
Este cunoscut, conform modelelor econometrice, o majorare de 1% la resursele energetice furnizate consumatorilor, provoacă un lanţ valoric al scumpirilor asupra tuturor produselor şi serviciilor, care derivă din această scumpire. Astfel, consumatorii vor avea de plătit cel puţin de 3 ori pentru majorarea produsă:
1. Tarifele la gaze şi energie electrică vor fi achitate de către consumatorii privaţi.
2. Noile scumpiri vor duce la majorarea tarifului la agentul termic cu cel puţin 35-45%, în funcţie de zona geografică şi nivelul tehnologic de producere al acestuia, totodată va duce la majorarea tarifului la apa caldă cu cel puţin30-35%, va duce la majorarea producerii apei potabile furnizată în fiecare apartament şi către fiecare agent economic cu cel puţin 25-30%, şi, toate acestea vor fi achitate de către consumatorii de servicii comunale.
3. Producătorii moldoveni de mărfuri şi servicii vor majora preţurile la produsele autohtone proporţional majorării tarifelor la energia electrică şi gazul natural, care va majora şi costurile impozitelor la aceste mărfuri şi servicii. Respectiv preţurile de fabricare la mărfurile şi serviciile autohtone ar putea creşte de la 15% la 50%, în funcţie de categoria de produs şi serviciu, care consumă mai mult curent electric sau gaz natural pentru producţia lor.
Schema de majorare la energia electrică, gaze naturale şi alte tipuri de resurse energetice a fost pusă la cale mai mulţi ani în urmă şi este un act din spectacolul regizat din umbră de către persoane venite la putere întâmplător, în anul 2009 după revolta din 7 aprilie a aceluiaşi an. S-a planificat până în cele mai mici detalii, ca după furtul secolului de luna noiembrie 2014, să fie provocată o devalorizare masivă a leului pentru ca să fie motivată menţinerea preţurilor la carburanţi şi alte produse de import, în timp ce acestea înregistrau reduceri masive pe pieţele internaţionale.
Astăzi nu ar exista nicio justificare a majorării tarifelor la energia electrică, gaze naturale şi carburanţi, dacă procesele de administrare publică de nivel guvernamental erau stăpânite corect, Însă odată date în mâinile unor persoane incompetente şi dubioase, acestea favorizează procesele de administrare guvernamentală în folosul propriilor dorinţe de a se îmbogăţi ei şi apropiaţii lor.
Consecinţe sociale periculoase
Toate aceste scumpiri îşi pot lăsa amprentă istorică de lungă durată prin revolte sociale de proporţii imprevizibile. Dacă guvernanţii de la putere nu înţeleg ameninţarea la care este expus statul Republica Moldova, atunci o să-mi permit să le explic.
Cetăţenii au fost jefuiţi mai multe ori, începând cu perioada de la declararea independenţii Moldovei. Ultimul jaf nu poate fi iertat, iar impactul furtului a cel puţin 30 miliarde lei din sistemul bancar, în ultimii ani, este rezultatul tuturor acestor scumpiri, sărăcire a populaţiei şi aruncare a cetăţenilor în bezna incertitudinii, haosului şi sărăcirii profunde şi totale.
Toate evenimentele şi acţiunile care au loc în ultimii doi ani confirmă teza despre faptul că Moldova în realitate este un stat eşuat.
Guvernanţii nu au conştientizat că revoltele sociale pot să-i scoată cu furcile din fotoliile lor de acolo unde se află: Guvern, Parlament, Preşedinţie şi toate celelalte structuri şi instituţii responsabile de justiţie, economie şi protecţie socială.
Aceasta va fi produsul tuturor fenomenelor şi proceselor din ultimii 15 ani. După aceasta acest stat cu numele Republica Moldova ar putea reveni la o funcţionalitate normală ca stat în cel puţin 20-25 de ani, însă sunt prea puţine simptome care indică la aceasta.
Румыния – главный партнер Молдовы в Европе. В прошлом году власти соседнего государства выделили нашей стране свыше 70 миллионов евро. Больше перечислили только Соединённые Штаты.
Румыния предоставила Молдове деньги на ремонт детсадов, Института матери и ребёнка, Органного зала, столичного художественного музея и кагульского театра имени Богдана Петричейку Хаждеу. Также в прошлом году румынские власти подарили Молдове 100 школьных микроавтобусов, пять машин скорой помощи и 50 автомобилей для центральной публичной администрации.
По итогам 2014-го товарооборот между Румынией и Молдовой составил миллиард 600 миллионов долларов.
CRONICA UNIONISTĂ
––––––––––––––
21 iulie 2015
http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Unirea-%E2%80%93-promovata-de-la-firul-ierbii.-10-000-de-basarabeni-ne-viziteaza-tara.-George-Simion-Fratii-de-peste-Prut-trebuie-sa-ne-cunoasca-Romania-are-multe-modele-de-succes-122107
10.000 de basarabeni, reprezentând diferite categorii sociale, vor vizita România până la sfârșitul lunii septembrie, în cadrul unei acțiuni care promovează ideea RE-Unirii Republicii Moldova cu România.
Basarabenii vin în România pentru a vedea care vor fi beneficiile viitoarei Uniri cu România, în cadrul acțiunii „RE-Unirea – promovată de la firul ierbii”. Programul a început luni, în două comune – Filipeștii de Târg (Prahova) și Cumpăna (Constanţa), anunță Platforma Unionistă Acțiunea 2012.
La Filipeștii de Târg a fost dezvelit bustul boierului Pană Filipescu, eveniment la care au participat și 30 de profesori din Basarabia. Aceştia iau parte la cursuri privind identitatea națională comună a celor două state și vizitează obiectivele de importanță culturală din zonă.
În comuna constănțeană Cumpăna, 100 dintre basarabenii veniți pe jos din Chișinău către România au fost primiți de primarul comunei, Mariana Gâju, în ceea ce se autointitulează „sat european”. Tinerii au mărșăluit simbolic, văzând unele proiecte finalizate deja, cum ar fi școala de balet sau sala de scrimă din localitate.
„Viitoarea RE-Unificare trebuie să provină de la firul ierbii, de la dorința ambelor populații și credem că această dorință va fi stimulată prin cunoaștere. Cu bune și cu rele, frații de peste Prut trebuie să ne cunoască și nu le putem prezenta numai Bucureștiul sau alte centre urbane. În ciuda defetismului nostru, România are multe modele de succes în societatea de atăzi”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
Până la finalul lunii septembrie, 10 000 de cetățeni din Basarabia vor vizita, în grupuri organizate, toate judeţele României.
Conform unui sondaj realizat în februarie 2014 de Centrul Român de Studii și Strategii, 52% dintre cetățenii din Republica Moldova sunt favorabili unei viitoare RE-Uniri.
CRONICA UNIONISTĂ / 3
––––––––––––––––––––
Opt mituri anti-unire, DEMONTATE.
Adevărul despre ce beneficii ar avea România
din RE-Unirea cu Basarabia
21 iulie 2015
http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Opt-mituri-anti-unire-DEMONTATE.-Adevarul-despre-ce-beneficii-ar-avea-Romania-din-unirea-cu-Basarabia-Partea-I-122032
Miturile anti-Re-Unire sunt teorii promovate, amator sau profesionist, de cei care își manifestă scepticismul faţă de procesul de reîntregire a ţării. Mimând pragmatismul, ei spun despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” și invocă, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic.
Fără să contrazică adevărul istoric, că Basarabia e parte din terioriul românesc, retorica scepticilor induce nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore: instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Cât adevăr și câtă dezinformare/manipulare se ascunde în toate aceste teorii?
––––––––––––––––––––––––––––
MITUL 1 –
„România nu are nevoie de rușii din Basarabia”
–––––––––––––––––––––––––––-
Dezvoltată, ideea sună așa: „România n-are nevoie de o regiune cu aproape 40% populație rusofonă, care ar face din problema minorităților o piatră de moară, după ce problema maghiară a fost oarecum depășită”. Cât adevăr ascunde această teorie?
Conform datelor oficiale prezentate de Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, la referendumul din 2014 populaţia acestei ţări era de 3.555.159 locuitori.
Nu au fost încă date publicităţii datele referitoare la naţionalităţile de bază însă, conform rezultatelor precedentului referendum (2004), doar 8,4% dintre cetăţenii Republicii Moldova
s-au declarat ca fiind de naţionalitate ucraineană,
5,9% – ruși,
4,4% – găgăuzi,
1,9% – bulgari
și 1% – alte naţionalităţi.
78,5% din cetăţenii Republicii Moldova s-au declarat moldoveni, iar 2,2% – români (n.r. – conform unor date preliminare, această cifră a crescut, în 2014, la 23,2%), ceea ce ne arată că procentul etnic românesc este de 80,7%.
Prin comparaţie, la recensământul efectuat în România în 2011, 88,9% dintre cetăţeni s-au declarat români, 6,5% – etnici maghiari, 3,3% – romi, 50.900 de persoane – ucraineni, 36.000 – germani, 27.700 – turci, 23.500 – ruşi (lipoveni) şi 20.300 – tătari.
Populaţia de etnie maghiară înregistrată la recensământul din 2011 în România a fost de 1.227.600 persoane. Ȋn Republica Moldova trăiesc 201.218 cetăţeni de etnie rusă și 282.406 de ucraineni. Ȋnsumaţi, sunt de trei ori mai puţini decât numărul etnicilor maghiari de la noi.
MITUL 2:
„Nu toţi cei care se declară moldoveni sunt și români”
–––––––––––––––––––––––––––-
Este o teorie promovată de rusofili și de cei care nesocotesc istoria. „Moldovenii sunt români! Noi, rușii, le-am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români!”, a declarat recent Vladimir Jirinovski, într-un interviu acordat unei televiziuni ruse.
Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, este cunoscut ca fiind un naționalist excentric. Declarația sa recentă contrazice „teoria moldovenismului”, promovată de filorușii și rusofonii care au tot încercat, vreme îndelungată, îndoctrinarea populației din Basarabia și alterarea coeziunii culturale, lingvistice și spirituale dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, scrie timpul.md.
Mitul promovat de rusofili este demontat chiar unul dintre idolii lor,
de însuși Jirinovski.
MITUL 3:
„România nu se poate lega la cap cu Transnistria”
––––––––––––––––––––––––––––
Altfel spus, „România n-are nevoie de o regiune cu un conflict înghețat în interiorul granițelor sale, adică de Transnistria”.
Este adevărat, în Republica Moldova există un conflict îngheţat, vechi de peste două decenii, însă această stare de fapt nu reprezintă un obstacol de netrecut în calea regăsirii unităţii naţionale româneşti. Regimul separatist de la Tiraspol nu se bucură de niciun fel de recunoaştere internaţională, nici măcar din partea Federaţiei Ruse, stat care îl protejează şi îi asigură existenţa.
Platforma Unionistă ACȚIUNEA 2012, o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România, militează pentru Unirea celor două state româneşti în graniţele lor actuale, recunoscute internaţional. „Internalizarea conflictului transnistrean între frontierele statului român unificat nu reprezintă un fapt fără precedent. În Uniunea Europeană există exemplul Ciprului, ţară care a fost acceptată în Uniune, deşi găzduieşte încă din 1973 un conflict îngheţat, iar trupe ale unei ţări nemembră UE sunt prezente pe teritoriul acesteia, împotriva voinţei sale. Prin urmare, ca şi în cazul Ciprului, Acţiunea 2012 este de acord că România va trebui să continue negocierile în vederea găsirii unei soluţii paşnice pentru rezolvarea conflictului existent”, se precizează pe site-ul actiunea2012.ro.
Platforma Unionistă ACȚIUNEA 2012 consideră că e nevoie ca România, până la rezolvarea problemei Transnistriei, să stabilească „o linie de demarcaţie atent securizată cu dotări de nivel european la limita de vest a zonei controlate de separatişti. Aici se vor afla atât punctele de trecere a frontierei Uniunii Europene, cât şi birourile serviciilor puse la dispoziţia locuitorilor din localităţile supuse autorităţilor din Tiraspol.”
La rândul său, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, susţine că în această perioadă „ne găsim în faţa unei ferestre de oportunitate, în care inclusiv mult invocata problemă a Transnistriei poate fi soluţionată mai uşor decât se crede, aceasta putând fi parte a unui acord mai cuprinzător ce vizează Ucraina”.
La summit-ul NATO din septembrie 2014, liderii aliați au decis să acorde sprijin, consiliere și asistență Moldovei.
Conform unui comunicat de presă emis recent de Ministerul Apărării de la Chișinău, „circa 800 de militari din Republica Moldova, SUA, Polonia, Georgia şi România participă, în perioada 12-25 iulie a.c., la exerciţiul multinaţional «Efort comun 2015». În manevrele militare sunt implicaţi aproximativ 800 de militari din Moldova, SUA, Polonia, Georgia și România”. Evenimentul are loc la centrul de instruire militară al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi.
MITUL 4 –
„România n-are nevoie de corupţia din Basarabia”
–––––––––––––––––––––––––––-
Ca și când noi am fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţe, al vieţii fără de moarte și al guvernării fără de corupţie, unii dintre români invocă ca argument anti-unionist problemele existente acum în Republica Moldova.
„România n-are nevoie de o regiune cu o corupție endemică și o oligarhie mult mai apropiate de modelul din Asia centrală decât de Europa”, susţine teoria.
De fapt, după unificarea celor două state, regulile, legile și justiția din România se vor extinde și peste Prut. Cu alte cuvinte, sistemul nostru imunitar anticorupţie, dezvoltat îndeosebi în ultima vreme, poate învinge microbul existent în Republica Moldova.
Pe de altă parte, problemele ce există astăzi dincolo dincolo de Prut sunt considerate de unii drept o oportunitate. „Instabilitatea din Moldova ar putea fi o ocazie pentru România”, este titlul unui raport dat publicităţii, la 17 iulie a.c., de agenția americană de analiză strategică Stratfor. „De-a lungul anilor, atât Rusia, cât și Uniunea Europeană au încercat să-și extindă sferele de influență în Moldova, prin sprijinirea partidelor politice sau a mișcărilor sociale.
Asemenea Ucrainei, Moldova a optat în ultimii ani pentru relații mai strânse cu UE, semnând în 2014 un acord de asociere și de liber schimb cu statele din blocul comunitar”, relatează agenția Startfor.
„Aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când premierul pro-european Chiril Gaburici a demisionat. Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale şi FMI. În plus, UE a anunţat, la 7 iulie a.c., suspendarea finanţării pentru Republica Moldova până la formarea noului guvern.
Partidele proeuropene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă”, informează Stratfor, care subliniază că situaţia de acum „este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semnificativa prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Transnistria şi în zone proruse precum Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului. Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova – în special dificultăţile financiare din ce în ce mai mari ale ţării – ar putea fi o oportunitate pentru România, de a scoate această ţară din sfera de influenţă a Rusiei”, se subliniază în raportul agenției americane Stratfor.
MITUL 5 –
„România n-are nevoie de o regiune săracă”
––––––––––––––––––––––––––
Dezvoltată, ideea sună așa:
„România n-are nevoie de o regiune cu o economie mai mult decât problematică, care ar duce PIB-ul în jos, anulând și puținul recuperat în ultimii ani față de media UE”
Dimpotrivă, susţine dr.ec. Cătălin Ghinăraru, secretar știinţific la Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale. „Revenirea Basarabiei la patria mamă este și o poartă deschisă pentru România spre Est, spre pieţele din Est. Acum, România se chinuie să se uite înspre Est. Ori, acesta este un lucru important, să ne uităm către pieţele din Est, pentru că ele sunt viitorul. Basarabia ar putea fi platforma noastră către spaţiul de răsărit, care este o piaţă imensă și un oportunitate de dezvoltare”, declară dr. ec. Cătălin Ghinăraru.
Un studiu realizat recent de „Fundația Universitară a Mării Negre” arată că „singura cale prin care România sau Republica Moldova pot avea creștere economică de peste 5% este viitoarea Unire”. Ȋn caz contrar, nu se prefigurează vreo schimbare în dinamica actuală, pentru niciuna din cele două ţări..
Raportul dat publicităţii la 17 iulie a.c. de agenția americană de analiză strategică Stratfor susţine același lucru: „criza politică din Moldova – și în special dificultățile financiare crescute ale țării – ar putea oferi, de asemenea, o oportunitate pentru România. (…) Chiar dacă, la nivel declarativ, liderii politici români nu susțin reunificarea, Bucureștiul rămâne un susținător cheie al legăturilor mai strânse cu Chișinăul, în contextul Uniunii Europene. (…)
Înainte de întâlnirea ce avut loc la 8 iulie a.c. între Klaus Iohannis și Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, o delegație de la Banca Națională a România a efectuat o vizită mai puțin mediatizată, dar potenţial semnificativă pentru Moldova. Scopul oficial al vizitei a fost lansarea unui proiect de înfrățire sprijinit de UE, ce vizează consolidarea capacității băncii centrale din Republica Moldova în domeniile de reglementare și supraveghere. Proiectul a primit 1,2 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a oferi asistență tehnică în Moldova și va fi implementat de către Banca Națională a Moldovei și un consorțiu ce cuprinde Banca Națională a României și Banca Centrală din Olanda. Acest proiect vine într-un moment cheie pentru economia Moldovei, aflată sub impactul dispariției, la începutul acestui an, a peste 1 miliard dolari – echivalentul a peste 12,5 % din PIB-ul țării – de la trei din cele mai mari bănci din Moldova, dar și a scandalului de corupție ce a urmat.
Știind că băncile străine nu vor intra, cel mai probabil, în Republica Moldova într-un moment în care 80% din băncile din ţară se află în programe de supraveghere, România e într-o poziție bună pentru a asista această ţară, având în vedere apropierea de Moldova, dar și existenţa unui interes strategic de a scoate Chișinăul de pe orbită Moscovei. În plus, pentru ca sectorul bancar român să împartă expertiza sa cu sectorul din Moldova, Bucureștiul ar putea facilita investițiile românești în Moldova.”
Conform raportului Stratfor, „Bucureștiul e conștient că se confruntă cu obstacole în consolidarea influenței sale la Chișinău. Timp de mulți ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, dar restricțiile comerciale din motive politice au scăzut exporturile moldovenești în Rusia, iar exporturile către Uniunea Europeană și în special către România au crescut. În 2014, Moldova a exportat 18 % din produsele sale în România, față de 11% în Rusia, iar exporturile de fructe din Moldova în Uniunea Europeană – majoritatea spre România – au crescut cu mai mult de 60% în primele șase luni ale anului 2015. Cu toate acestea, Moscova păstreze o prezență puternică în sectorul financiar din Moldova. Aproximativ 70 % din sectorul bancar al Moldovei este controlat de capitalul rusesc, iar președintele celei mai mari bănci din Moldova, Moldindconbank, trăiește în Rusia și are legături politice acolo.
Dar marile bănci, precum Moldindconbank, au ajuns sub un control mai mare și au contribuit la creșterea problemelor politice în Republica Moldova, ca urmare a crizei economice. Prin urmare, creșterea slăbiciunilor financiare ale Republicii Moldova și capacitatea României, dar și dorința ei de a ajuta la atenuarea unora dintre problemele economice ar putea face ca acest subiect să devină unul de mare interes pentru ambele părţi, în viitor.”
MITUL 6 –
„Vor fi probleme cu diferenţele existente între economiile
din Basarabia și din România”
–––––––––––––––––––––––––––
„Desigur, vor exista probleme tehnice”, mărturisește dr. ec. Cătălin Ghinăraru, secretar știinţific la Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale. „Avem două monede, va trebuie făcută o tranziţie la o singură monedă naţională. Dar în 1918 (n.r. – anul Marii Uniri) existau în circulţie 4-5 monede, nu este un proces anevoios.”
Ȋn ceea ce privește armonizarea sistemelor de protecţie socială din cele două state, ea poate fi ceva mai dificilă, pentru că nu se poate realiza imediat. „Sistemele sunt asemănătoare, dar nu sunt identice, în România și în Republica Moldova. Dar, din experienţa noastră românească, recalcularea pensiilor din Moldova, de pildă, se poate face într-un an, doi.”
Pensia medie în Republica Moldova este de 82 USD, în vreme ce în România ea se ridică la 211 USD. Pe o durată de 12 luni, de pildă, aducerea pensiilor la aceleași standarde ar presupune niște costuri suplimentare de circa 1 miliard USD.
MITUL 7 –
„RE-Unirea presupune costuri financiare pe care nu le putem suporta”
––––––––––––––––––––––––––––
Statul german a cheltuit pentru reunificare 1.600 miliarde USD (paritate 2000), companiile germane au avut o creștere a cifrei de afaceri de 4.900 miliarde de USD (aceeași paritate). Creșterea de PIB asociată creșterii importanței și vizibilității noii republici federale este estimată de către analiștii CIA la cel puțin 150 miliarde USD anual (paritate 2000), din 1990 până în 2010.
În Republica Coreea există un minister al reunificării, care dezvoltă o metodologie foarte riguroasă de calcul al costului asociat reunificării țării. Estimarea cea mai exactă prevede un cost al reunificării de 2.000 miliarde USD în următorii 30 ani, dar se estimează și un plus de PIB de 500 miliarde USD, anual, ca medie pe următorii 20 ani, ceea ce ar conduce la poziţionarea Coreei în primele 10 economii ale lumii.
„Costurile reunificării se raportează întotdeauna la mărimea PIB-ului, pentru că ele sunt asociate reducerii diferențelor de performanță economică. Modelul cel mai adecvat și mai apropriat probabilei reunificări a celor două state românești este cel german (1990). Dacă unirea s-ar produce mâine, urmând metodologia coreeană sau faptele petrecute în Germania, am avea un cost de aproximativ jumătate de PIB actual (adică 90 miliarde USD) pentru următorii 20 ani, cost care ar reduce decalajul de PIB/locuitor de la 4 la 1 până la 1 la 1,5 (înapoi în 1990)”, relevă un studiu realizat de Fundația Universitară a Mării Negre.
„Din acestă sumă, 20% (18 miliarde USD) ar fi investiții private, deci statul român ar trebui să cheltuie cam 70 miliarde USD, adică 3,5 miliarde USD în medie pe an. Ceea ce reprezintă o treime din cheltuielile actuale cu investițiile. Drept comparație, cheltuielile cu investițiile s-au redus în 2013 față de 2012 cu 16%. Este insuportabil? Costul reunificării pare mare, dar, privit în contextul economiei unei națiuni, el este suportabil”, se precizează în concluziile studiului.
Mai mult, economiștii au stabilit că „efectul nevăzut al reunificării ar consta în creșterea cu 10% anual al PIB-ului, ca efect al creșterii cifrei de afaceri a companiilor românești (adică, în 8 ani, ne-am dubla PIB-ul actual), dar și în creșterea însemnătății geopolitice a țării, care ar aduce un plus, în medie, de încă 5 până la 10% din PIB anual. Beneficiile reîntregirii sunt net mai mari decât costurile: în cazul României și Republicii Moldova, evoluția în următorii 25 de ani se comprima în doar 15 (un plus de eficiență de 40%).”
Luând în calcul aceste date, reunificarea este practic un proces care s-ar finanța singur.
MITUL 8 –
„Re-Unirea Basarabiei cu România
se poate face în interiorul Uniunii Europene”
––––––––––––––––––––––––––
Există, și printre unioniști, voci care împărtășesc această teorie, dar și sceptici care o contrazic. „Cred că viitorul este al unui singur stat în UE, și nu a două state europene, România și Republica Moldova. Dacă vrem să respirăm acolo, și nu să stăm deasupra apei, precum Grecia și Cipru, trebuie să fim acolo împreună, nu separat”, atrage atenţia dr. ec. Cătălin Ghinăraru, secretar știinţific la Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale.
„Ȋn spaţiul Uniunii Europene este o concurenţă mare, fiecare stat își apără propriul interes. Dacă am fi două state, niciodată nu ne-am putea armoniza interesele. Așa cum se întâmplă acum între Grecia și Cipru sau între Cehia și Slovenia. Dacă am fi un singur stat, am avea o mai mare putere de negociere acolo, pentru toţi românii. Ceea ce ar fi un lucru important pentru noi, ca naţiune”, subliniază dr. ec. Cătălin Ghinăraru.
La rândul său, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, consideră că „Unirea nu se face peste noapte, ci se face în pași. «Unirea se poate face în interiorul Uniunii Europene», se spune la București. Nu neglijaţi acest lucru. Acest demers se poate realiza mult mai bine, dacă facem parte din aceeași familie. (…) Ce nu înţeleg politicienii de la Bucureşti şi mai ales cei de la Chişinău este faptul că opunerea externă nu este atât de mare, îndrăznesc să vă spun, inclusiv din partea Federaţiei Ruse, credeţi-mă! Sigur, e greu, trebuie însă să ai oameni de stat pentru asta care să convingă, să ştie să joace, să explice şi să dea garanţiile necesare. Vorbesc de opunere politică de cancelarie, nu vorbesc de opunerea în ce vă priveşte pe voi (n.r. – tinerii basarabeni care susţin reîntregirea ţării), unde va fi opunere cap-coadă.
Politicienii se tem de RE-Unire, se tem de ea prea devreme, se tem prea devreme şi de ruşi, de occidentali, dar cu oameni consecvenţi şi încăpăţânaţi, în stradă şi în cancelarii, se poate”, susţine fostul ministru de Externe al României.
––––––––––––––––––––––––
Iar dacă se poate, istoria ne obligă să vrem!
Ne-Stimate domnule Vicu Untilă,
/utilizez forma de Vicu,
căci Veaceslav este un nume rusesc ocupant/
http://untila.md/atitudini/o-lege-care-nu-lucreaza/
Pe acest blog mereu vă plângeți de ceva
din Guvern, din Parlament, etc. că nu funcționează.
Dar, domnule deputat PL,
Dvs. sunteți Președintele Comisiei pentru Securitate din Parlament.
Și mai sunteți și Vice-Președintele PL !
Aveți puteri mari !
De ce nu vă suflecați mânecile și să vă apucați de treabă,
să faceți ceva concret și să nu vă mai văicarați ghimpește.
A Propos,
dacă sunteți Președintele acestei Comisii de Securitate,
de ce ati acceptat la 13 mai 2015 arestarea și deportarea peste Prut în Europa Liberă a lui Georgică Simion,
un lider unionist vest-moldovean din Focșani ?
Asta este pro-europenismul Partdidului Liberal Ghimpist?
– Sau nu știți că noua partajare a funcțiilor bănoase din Stat,
iarăși vinde SIS -ul KGB-ist tot Partudului Liberal ?
Așa cum a fost și în 2009.
Deci, de ce până acum, timp de 6 ani, PL Ghimpist
nu a reformat SIS-ul KGB-ist rusofon ruso-fil
anti-romănesc și anti-unionist din Chișinău ?
De ce mențineți decizia abuzivă a deportării lui Georgică Simion
/iar pe teroriștii din Tiraspol
îî transportați cu pază guvernamentală la aeroportul din Chișinău ?
-Sau o altă temă –
în calitatea Dvs. de Președinte a Comisiei de Securitate,
de ce nu puneți problema destituirii unui anumit Osipov
din Guvernul vostru, pentru trădare de Stat și colaborare cu teroriștii de la Tiraspol și Moscova ? De ce ?
Oare chiar Partidul Liberal este într-adevăr pro-european și democratic
sau e o altă cloacă de interese mafiotice ghimpiste
anti-românești și anti-unioniste ?
Rușine !
–––––––––––––––––
N.B.
Și de ce oare manipulați cu comentariile pe acest blog ?
De ce nu lăsați mesajele la vedere ?
Doar asta ati învățat pe la organizațiile internaționale
de transport cât ați lucrat la Geneva ?
Să vă lamentați și să scânciți tot interzicând mesajele cititorilor ?
Un asemenea bărbătoi oglindit ?
P.S.
Acest mesaj critic /dreptul democratic european la opinie/
va fi republicat pe toate forumurile democratice unioniste
din Chișinău.
Salve !
Putin la gurile Dunarii – Republica Populara Basarabeana…
Austria este pionul Rusiei pe tabla de şah a Europei
Am sentimentul că preşedintele rus atunci când joacă şah, pionul său preferat poartă numele de Austria . Tot mai mult când Putin strănută la Kremlin oficialii de la Viena îşi pun batista la gură. Austria a fost vârful de lance din UE care s-a opus cu vehemenţă sancţiunilor economice împotriva Rusiei după ocuparea Crimeii. Economia austriacă depinde în proporţie de 80% de resursele naturale ale Federaţiei Ruse. Fără petrolul, gazul, mineralele şi lemnul rusesc motorul economiei Austriei se gripează. După impunerea sancţiunilor economice pe care nu le-a dorit faţă de Rusia tot mai mult Viena are probleme economice, fiind în pragul recesiunii. Zilele acestea a ieşit la iveală că celebra companie austriacăOMV începând cu anii 90 se comportă ca o sucursală a Gazprom. Fără ruşi OMV ar intra în faliment. Nu întâmplător noul şef al OMV este un om apropiat de Gazprom şi Vladimir Putin. Rainer Seele, preşedintele board-ului Wintershall,firma ce reprezintă interesele Gazprom în Germania şi prin care România a importat gaze din Rusia până în vara anului trecut, preia funcţia de director executiv al OMV de la 1 iulie. Consiliul director al companiei austriece OMV, principalul acţionar al Petrom, a convenit să îl numească în funcţia de director executiv pe Rainer Seele, preşedintele board-ului Wintershall. Ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, a anunţat că OMV va numi un candidat-surpriză la conducerea companiei. Din punct de vedere economic şi politic Austria reprezintă vîrful de lance a intereselor Germaniei în Europa de est. Ce nu poate spune şi nu face Berlinul e pusă la înaintare public Viena. Vladimir Putin stie lucrurile acestea şi joacă tare. Interesul preşedintelui rus e să ajungă la gurile Dunării pentru a îngenunchia economic şi politic România singura ţară care îi mai stă în cale pentru a controla centrul european.
DanubeRhineMap
Austria, Ungaria , Bulgaria şi Serbia sunt ţările prietene Rusiei şi care înconjoară România ca un cerc de foc. Bucureştiul stă deocamdată ca un spin în faţa Moscovei. Dacă Putin ajunge la gurile Dunării va putea controla economic şi apoi politic Europa prin canalul Dunăre – Rin – Main. Putin îşi urmăreşte cu încăpăţânare proiectul de a controla Europa, care e pentru el un apendice geopolitic al Euroasiei. Deja la Odessa s-a înfiinţat Republica Populară Basarabeană. Un lider al radicalilor ucraineni, luptător în K1, Sergei Lascenko fost asasinat de ceceni, care sunt se pare mâna neagră şi lungă a Moscovei. Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a arestat deja 39 de insurgenţi ruşi care pregăteau o revoltă militară la Odessa . E o chestiune de zile ca Republica Populară Basarabeană care cuprinde Bugeacul şi Transnistriasă-şi proclame autonomia faţă de Kiev. Atunci Putin va ajunge la gurile Dunării, iar pionul preferat pe tabla sa de şah europeană va fi Austria , prin care va controla coloana vertebrală a UE, celebrul canal Dunăre – Rin – Main . O nouă enclavă separatistă. Cu sprijinul Rusiei „Republica Populară a Basarabiei” vizează gurile Dunării.
Republica Populara a Basarabiei / Republica Bugeac
646×404
Rusia lucrează la o nouă zonă separatistă în sudul Ucrainei : „Republica Populară a Basarabiei” care ar putea destabiliza şi Republica Moldova Regiunea Bugeac. Moscova lucrează la un nou proiect separatist pro-rus în sudul Ucrainei, realizat cu sprijinul unor politicieni de la Chişinău. Luni a avut loc la Odessa congresul de constituire a unei aşa-zise „Rade Populare a Basarabiei”.
Printre invitaţi, au fost prezenţi fostul deputat comunist Grigori Petrenko şi liderul mişcării „Patrioţii Moldovei”, Mihail Garbuz, Sviatoslav Proinov, şeful organizaţiei de tineret a partidului ultra-naţionalist bulgar „ATAKA”, titrează Buciumul.
Conform presei bulgare, citată de Adevarul, Proinov nu este membru al partidului ATAKA, iar organizaţia de tineret a acestui partid este condusă de Denisa Gadjeva. Partidul ATAKA a transmis presei de la Sofia un comunicat în care se arată că Sviatoslav Proinov nu reprezintă partidul. Contactat de Adevărul Moldova , Grigore Petrenko a negat că ar fi participat la congresul de constituire a Radei Populare a Basarabiei de la Odessa ).
Înainte de organizarea conferinţei, opt reprezentanţi ai Radei Populare a Basarabiei ar fi fost reţinuţi de organele de ordine ucrainene sub acuzaţia de separatism deoarece împărţeau pliante care anunţau acest congres. Un mesaj de salut a fost adresat organizatorilor şi de Mihail Formuzal, fost başkan al autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova . Potrivit site-ului, pe care această organizaţie abia înfiinţată şi l-a creat deja, „Rada (organ colegial de exercitare a puterii n.r.) a fost înfiinţată ca organ reprezentativ, cu scopul apărării intereselor comunităţilor etnice din Basarabia”. Este vorba, în speţă, de cele nouă raioane – Arciz, Bolgrad, Cetatea Albă, Chilia, Ismail, Reni, Sărata, Tarutin şi Tatarbunar – din sudul Basarabiei, care se află astăzi în componenţa Ucrainei. Potrivit sursei citate, în calitate de delegaţi, la congres au fost reprezentate cele mai importante comunităţi etnice din regiune – bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, romă, moldovenească şi poloneză. Participanţii nu ascund că urmăresc crearea unei entităţi cu statut special în sudul Ucrainei.
„Misiunea noastră este de a obţine pentru Basarabia un statut de autonomie naţional-culturală. Popoarele noastre trebuie să fie corespunzător reprezentate în viaţa politică şi economică a Ucrainei, iar comunităţile noastre trebuie să poată influenţa deciziile care privesc regiunea noastră”, se afirmă într-un mesaj difuzat cu această ocazie. Deputaţii aşa-zisei „Rade Populare a Basarabiei” îşi mai rezervă „dreptul la autodeterminare” în cazul aderării Ucrainei la NATO.
Presa ucraineană remarcă,faptul, că organizatorii nu fac public numele deputaţilor prezenţi la congres, ci doar pe cel al invitaţilor din alte ţări, însă în poza ataşată apare un jurnalist de la Odesa, Artiom Buzila, cunoscut pentru vederile sale pro-moscovite. La fel, portalul Korrespondent scrie că site-ul organizaţiei este înregistrat în Rusia.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a luat deja în vizor înfiinţarea acestui „organ reprezentativ”, precizează presa ucraineană. Experţii internaţionali au atras anterior atenţia asupra intenţiilor Kremlinului de a crea o nouă regiune de instabilitate în sudul regiunii Odessa şi a Republicii Moldova, cu denumirea de Republica Populară Basarabia, ori Republica Bugeac. În cazul realizării acestui scenariu, se presupune destabilizarea situaţiei în Găgăuzia, în raioanele Taraclia şi Basarabeasca din Republica Moldova , precum şi în Transnistria, care ar opri parcursul european al Republicii Moldova . Se presupune, de asemenea, lipsirea Ucrainei de porturile Dunării, stabilirea în regiune a unor baze militare ruse pentru a deschide ulterior un al doilea front împotriva Ucrainei.