Chiar dacă în acest articol de mai jos nu există nicio referire la Consiliul Unirii din Republica Moldova, format în februarie 2012, pentru a marca 200 de ani de ocupație ruso-sovietică și care a desfășurat mai multe acțiuni împreună cu alte Platforme civice și unioniste, Partidul Național Liberal, parte componentă a Consiliului Unirii, care are în Statutul său obiectivul Unirii, care a pledat și prin Platforma electorală pentru alegerile din 2014, pentru un program amplu și unul punctual, din 18 puncte pentru Reîntregirea din 2018, SALUTĂ articolele care duc la schimbarea mentalității factorilor decidenți și a populației privind necesitatea reunificării celor două state românești. PNL salută, de asemenea, faptul că printre parlamentarii de la București, proUnire, sunt și membri ai PNL din România. Asta pentru că PNL.md le-a sugerat mereu reprezentanților din PNL.ro să îmbrățișeze Mesajul Unirii, pentru că PNL istoric a înfăptuit Marile Uniri și PNL.md se revendică de la acel PNL românesc. Vitalia PAVLICENCO
Analiză EUObserver: Ce ar însemna unirea României cu Moldova? De ce nu iau în serios Washingtonul şi Bruxelles-ul această ipoteză
6 martie 2015, Ana Stan
Ideea reunificării deschide răni istorice, dar şi recente, pe fondul războiului din Ucraina şi al zonei de conflict separatist din Transnistria şi ar putea mări ruptura dintre Rusia şi UE
Un grup recent format din parlamentari români promovează ideea reunificării dintre România şi Republica Moldova. Cu 41 de parlamentari la Bucureşti, grupul „Prietenii Unirii“ ţinteşte să dezvolte legăturile economice şi culturale dintre cele două ţări, însă cea mai controversată propunere, favorizată de unii din grup, este chiar unirea, notează „EUObserver“ într-o analiză despre realismul unei astfel de uniri.
Trebuie să lucrăm împreună cu Moldova, să îi ajutăm să găsească valorile europene, iar dacă unirea va reprezenta o soluţie acceptată de Uniunea Europeană (UE) şi de NATO, vom fi bucuroşi să o facem“, spune Ovidiu Raeţchi, parlamentar român din partea Partidului Naţional Liberal (PNL), parte din grupul „Prietenii Unirii“.
Unirea ar fi un răspuns la problemele Moldovei
Ideea reunificării deschide răni istorice, dar şi recente, pe fondul războiului din Ucraina şi al zonei de conflict separatist din Transnistria şi ar putea mări ruptura dintre Rusia şi UE. Totul vine într-un moment crucial pentru Moldova care suferă de pe urma unei căderi economice şi a corupţiei în creştere. Politicienii români îşi declară susţinerea profundă pentru unire, însă trebuie să şi practice ceea ce susţin, notează Michael Bird, jurnalist pentru „EUObserver“.Între timp, mişcările pro-unioniste din ambele ţări promovează unirea ca pe un răspuns la problemele moldoveneşti. „Moldova nu poate supravieţui şi singura soluţie pentru a ieşi din criză este o unire cu România“, susţine Dinu Plângău, preşedintele grupului activist pro-unionist „Tinerii Moldovei“.
Activiştii dau exemplu România, ca fiind un succes economic şi politic datorită creşterii economice stabile, a statutului de membru NATO şi UE şi a programelor radicale anticorupţie în care sute de politicieni sunt arestaţi şi se confruntă cu condamnări la închisoare.
Însă în capitala moldovenească, Chişinău, niciun partid din Parlament nu a urmat o linie unionistă. Deşi Moldova favorizează o intrare în UE, este puţin mai rece faţă de statutul de membru NATO.După alegerile de anul trecut, culoarea politică a ţării se schimbă de la cea liberală şi pro-europeană, către cea roşie a comuniştilor şi socialiştilor, mai apropiaţi de Rusia. Partidele proruse s-au dovedit o forţă. „Discuţiile despre unificare slăbesc politica moldovenească şi hrănesc discursul anti-românism al politicienilor moldoveni proruşi“, spune Nicu Popescu, analist senior la Institutul UE pentru Studii de Securitate.
Partidul Socialist are cele mai multe locuri în Parlamentul moldovean, în timp ce o coaliţie instabilă dintre comunişti şi liberali se află la conducerea Guvernului. Între timp, doar între 7,5 şi 15% din moldoveni favorizează o unire cu România, cifre care au rămas aproape neschimbate în ultimul deceniu.
Reunificare versus reanexare
Rusia şi România s-au luptat pe teritoriul reprezentat de Moldova de azi în ultimele două secole, încă de când Imperiul Otoman a cedat controlul statului vasal Moldova, inclusiv teren la vest şi la est de graniţa actuală a României cu Moldova. În timp ce România promovează „reunificarea“, Rusia susţine că aceasta ar reprezenta, de fapt, o „reanexare“.Teritoriul Republicii Moldova a făcut parte din Imperiul Ţarist între 1812 şi 1918 şi a fost o republică a Uniunii Sovietice între 1945 şi 1991. Totuşi, România susţine că Moldova are legături culturale imense cu ea, majoritatea populaţiei fiind vorbitori de limbă română. Însăşi România, care a existat ca stat după 1860, a absorbit Moldova între 1918 şi 1940.Aşa că şi România, dar şi Rusia susţin influenţa asupra Chişinăului.
Unirea dă bine la români. Traian Băsescu: „Proiectul meu de suflet“
„Prietenii Unirii“ are două scopuri. Pe lângă faptul de a vedea dacă o asemenea unire este posibilă, grupul de parlamentari promovează o abordarea blândă privind relaţiile economice, culturale şi sociale dintre România şi Republica Moldova: legături feroviare mai bune, susţinerea sistemului educaţional din Moldova, burse româneşti pentru studenţii moldoveni şi o intensificare a dialogului politic.
„Nimeni din Bucureşti nu vorbeşte cu moldovenii despre ce au ei nevoie, lucruri simple ca manuale în limba română pentru licee şi universităţi. Mai sunt multe de făcut la un nivel mai mic, nu să considerăm unificarea ca fiind cel mai important obiectiv“, adaugă Ovidiu Raeţchi.
Ideea reunificării cu Moldova este manipulată de liderii români înainte de alegeri, tactică binecunoscută pentru câştig. Unirea este susţinută de 76% din români, potrivit unui sondaj IRES realizat în 2013, şi niciun candidat major la alegerile prezidenţiale de anul trecut nu a ignorat acest lucru. Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, denumea unirea ca fiind „proiectul lui de suflet“. Acest lucru l-a susţinut şi premierul României, Victor Ponta: „Promisiunea mea este ca împreună să realizăm cea de-a doua mare unire a României“, spunea el anul trecut în campania prezidenţială.
Politicienii români nu sunt luaţi în serios
Diplomaţi europeni şi-au exprimat îngrijorările cu privire la asemenea discuţii, însă declaraţiile politicienilor nu creează mare panică deoarece foarte puţini de la Bruxelles şi din Washington iau în serios politicienii români, spune jurnalistul „EUObserver“.Din 2010, România şi-a crescut susţinerea pentru Moldova, în special faţă de tineri, următoarea generaţie de votanţi, dând 100 de milioane de euro drept ajutor celor de peste Prut, pentru susţinerea educaţiei şi infrastructurii. Studenţii moldoveni din România se bucură de privilegii speciale, iar anul trecut, Ponta a donat 100 de microbuze pentru şcolile din Moldova.În ultimii 10 ani, numărul moldovenilor cu acces la paşapoartele româneşti a explodat, astfel existând zeci de mii de noi votanţi. „Cu fiecare alegeri, din ce în ce mai mulţi moldoveni cu paşaport românesc votează în România. Dat fiind faptul că multe alegeri din România sunt foarte strânse, brusc există un interes şi mai mare din partea partidelor politice româneşti“, explică Popescu.Totuşi, din partea preşedintelui Klaus Iohannis nu există discuţii despre vreo reunificare. Anul trecut, în timp ce Iohannis era încă primarul Sibiului, el susţinea „mişcări mai lente“ către o unire, notând faptul că aceasta nu reprezintă un scop naţional. Însă nici el nu a exclus eventualitatea unei asemenea uniri.
Activişti, uniţi-vă!
„Acţiunea 2012 este un grup „umbrelă“ ce însumează alte 30 de grupări pro-unioniste din România, Moldova, Elveţia, Franţa , Italia şi SUA care-şi doresc ca România să facă o ofertă Moldovei pentru reunificare în 2016. „Acum Moldova se confruntă cu o criză economică care este catastrofală şi singurul lucru care poate salva Republica Moldova este o unire cu România“, declară vicepreşedintele Acţiunea 2012, Iulia Modiga.
Anul viitor în România au loc alegeri parlamentare. Deşi unirea cu Moldova nu se află pe lista de priorităţi a românului obişnuit, votanţii pot fi convinşi de candidaţii cu tendinţe unioniste.
La un nivel teoretic, activiştii şi unii politicieni solicită un referendum privind unirea, care să aibă loc în martie 2018. Această dată este plină de încărcătură politică, reprezentând un secol de când s-au unit părţi din Moldova cu România.
Problema Basarabiei
Însă precedentele istorice devin spinoase atunci când se ajunge la teritoriul propriu-zis care s-ar uni cu România. Turiştii din Bucureşti văd peste tot desene şi abţibilduri puse pe bănci din parc, pe gurile de canal, pe clădirile abandonate şi pe pereţii toaletelor din baruri prin care se spune că „Basarabia e România“, referindu-se la o zonă care a făcut parte din România între cele două războaie mondiale. Şi totuşi, Basarabia include zone şi la nord şi la sud de Moldova de astăzi, care acum sunt parte din Ucraina.De asemenea, Basarabia exclude mare parte din Transnistria, o republică separatistă din estul Moldovei care este aliată Moscovei şi are şi propria monedă.Politicienii români vorbesc deseori despre unificarea cu Basarabia, şi totuşi, atunci când activiştii şi parlamentarii sunt întrebaţi susţin că nu au niciun plan cu teritoriul ucrainean.
Problema Transnistriei
Deşi activiştii din „Acţiunea 2012“ vor să se unească şi cu Transnistria, nu există precedent istoric privind apartenenţa de România a acestei regiuni. Transnistria găzduieşte acum cea de-a 14-a armată a Rusiei şi este căminul unei populaţii amestecate de ruşi, moldoveni şi ucraineni.Majoritatea transnistrenilor rămân proruşi şi sunt sceptici cu privire la intenţiile României. Însă oponenţii ruşilor spun că acest lucru este din cauza presei proruse. „Cei din afară cred că Transnistria este un stat sovietic, dar mulţi transnistreni văd România ca un loc aparţinând de secolul al XIX-lea, cu căruţe cu coviltir conduse de ţigani la fiecare colţ de stradă“, declara un transnistrean pentru „EUObserver“.
`Dacă aşteptăm să vedem ce spune lumea, nu mai facem niciodată unirea“
Criticii susţin că începutul discuţiilor expansioniste într-un moment în care UE încearcă să calmeze tendinţele separatiste din statele membre nu reprezintă o idee înţeleaptă. „Ştim că acesta este un moment sensibil din cauza crizei din Ucraina“, explică şi Raeţchi.O altă grijă o reprezintă implicaţiile geopolitice, adică eufemismul pentru „chestia asta ar enerva teribil Rusia“, notează jurnalistul. „Ne-am uitat prea mult la ce are de spus Rusia sau altcineva despre această problemă. Dacă aşteptăm să vedem ce spune toată lumea, inclusiv Rusia şi Bruxelles-ul, nu o mai facem niciodată. Trebuie să ne decidem noi“, susţine Iulia Modiga.Însă, un referendum în Chişinău pare foarte puţin probabil. „Există dezamăgiri din ce în ce mai mari faţă de partidele proeuropene din Moldova, dar totul e din cauză că nu şi-au îndeplinit promisiunile cu privire la combaterea corupţiei“, spune Nicu Popescu.„Ceea ce se întâmplă este că centrul de gravitaţie al politicii moldoveneşti se mută de la UE şi de la România, către Rusia“, adaugă Modiga.Ministrul rus de Externe nu a dorit să comenteze pe acest subiect. De asemenea, şi omologul său moldovean a ales să nu comenteze. Potrivit ministerului din Moldova, acesta nu are „competenţa“ de a reacţiona la iniţierea unui alt grup unionist din Parlamentul de la Bucureşti, conchide Michael Bird pentru „EUObserver“.
COMENTARII
Adaugă această persoană în comunitatea ta și fii la curent cu activitatea sa din site.
1 fan Ar insemna un act politic important! In rest..ce sa zic..fiecare cum simte! Au plecat asa de multi dupa revolutie!! E greu de raspuns la intrebarea asta!
Zamolxe Nu stiu daca basarabeni ar putea renunta la parlamentari si presedintele lor , dar noi am renunta foarte usor la parlametari nostri……pentru ca prea putin dintre ei ne mai reprezita ! . ,..Favorizez ideea unirii Rep.Moldova cu Moldoltenia. . Aceasta ar fi o debarasare importanta de anumite balastre, poveri infractionale, financiare, culturale. . . .
Camelian Propinatiu Varianta online Cotidianul, prin 2006, toamna, un material descurajant, intitulat Cât ne-ar costa unirea cu Basarabia, adica 30-35 miliarde euro in primii cinci ani! Instructiv e ca România s-a ales repede cu o datorie externa de vreo trei ori mai mare, care vedem azi ca e pe nesimtite suportabila
Camelian Propinatiu E firesc ca euroatlanticii sa nu ia in serios ca pe refegisti: www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/44628/Citi-bani-ne-ar-costa-unirea-cu-Basarabia.htmlwww.contributors.ro/editorial/unire-cu-basarabia/ www.timpul.md/articol/%28analiza-fumn-%29costurile-reunificarii-%E2%80%93-investiie-in-creterea-economica-a-statului-reintregit-66315.html
Haiduc basarabean Despre care unire vorbiti? Pana cand nu interzicem propaganda rusa si nu ne zgaibaram de hoti la putere nu vede nimeni nici pe aproape unirea. Oamenii de rand sant mintiti prin toate metodele posibile. Socialistii la alegeri imblau din casa-n casa, si isi cautau oamenii nemultamiti de viata, da sarmanul om, neavand o alta alternativa, ea crezut pe ei – „romanii sunt de vina” ca noi traim la marginea prapastiei economice. Daca cineva ar putea sa-si ea o raspundere de ce se petrece in tara asta, si sa ne evidentieze vectorul pe care mergem, lumea l-ar sustine cu o majoritate de voturi. Da asa, castiga chear si hotii cand ne promit „cai verzi”. Daca dorim sa facem ceva impreuna – hai sa facem, hai sa conlucram impreuna. Si nu e nevoie sa varati bani aici, deoarece foarte rar cine isi da seama unde se duc banii. Este nevoie de legat economiile noastre, ca sa avem exemplu la noi acasa, deoarece rar cine iese peste hotar. O alta problema – cetateniea romana. De ce eu, urmas al cetatenilor romani, traiesc pe teritoriu stravechi romanesc, trebuie sa-mi dobandesc cetatenia romana? Cu ce ma deosebesc de acelasi roman nascut in partea dreapta a Prutului? Majoritatea populatiei nu are bani de strict necesar, nu tocmai sa zboare la Bucuresti, sa dee juramantul.
voie voda Eu nu inteleg de ce nu exista un partid ROMANIA MARE deja. Adica 74% din romani si 40% moldoveni sustin cauza. Oricum cred ca statistica moldovenilor poate fi mai mare dar mergem si cu 40%. Faceam partidul, propuneam planul de unire (exista un odel German testat cu succes si usor de urmat) printre celelalte proiecte in functie de importanta lor si promoveam ideea pana la urmatoarele alegeri. Trebuie sa iasa ceva la cata sustinere are cauza.
ion sbucium LIBERTATEA e o COMOARA de neprețuit, ea nu se vinde… „Smecherii” care ar vrea sa facă cu ea „comerț”, „business” si ar scoate de vânzare – sunt INFRACTORI, locul lor e la pușcărie. LIBERTATEA si INDEPENDENTA NATIONALA a R.Moldova obținută după 500 de ani de neîntrerupte ocupații imperiale si ale „fraților mai mari” e un bun, o CUCERIRE a zeci de generații, a mii si mii de martiri anonimi care s-au jertfit si au luptat pentru ea. Cred romanii ca moldovenii ex-basarabeni si ex-sovietici ar putea renunța la ea fara LUPTA, asa „mioritic”, de pomana? – Aveți închipuiri greșite despre R.Moldova si cetățenii săi – ei nu sunt nici moldovenii cei de pana la 1812 si nici basarabenii de pana la 1940, ei sunt ex-rusi ai imperiului rus, ex-basarabeni si ex-sovietici plus moldoveni ce-si vad rostul in UE alături de Tarile Baltice si cele din Parteneriatul Estic. Niciun cetățean al R.Moldova nu-si amintește cumva cu nostalgie de anii 1918-1940 si nu vad in culori roze interbelicul romanesc. Chiar daca vorbesc aceeasi limba – practic sunt un alt popor, cu o alte trăsături fizice, mentalitate, psihologie si alte idealuri, interese – de multe ori opuse, in conflict cu cele ale romanilor. Poate doar după vreo 100- 200 de ani sa se asemenea din nou cu romanii, dar pana atunci nu se știe dacă va mai exista însăși Romania si numele actual de romani. Romania nu-i va putea cuceri, ocupa, subjuga etc. chiar dacă numeric ii depășește de 5-6 ori. Ginindu-se după ex-Basarabia Romania va pierde si ceea ce are si in primul rând Transilvania. Se face zarva cu „unirea” in timp ce se conturează clar „dezunirea” si ca pe vremea venirii la putere in urss a lui Gorbaciov se declara una, dar in realitate se intampla alte lucruri in defavoarea României si a integrității ale teritoriale. Da de bănuit si acest articol republicat in aproape de 20 de publicații, portaluri, posturi TV din Romania si absolut in niciunul din R.Moldova. Mirele isi face planuri de nunta, iar mireasa habar n-are de ele, nu știe si n-o interesează deloc „poftele” sale. R.Moldova are acum de îndeplinit cerințele ce rezulta din Acordul de liber schimb comercial aprofundat cu UE si n-are timp de pierdut cu „poveștile” despre „unire”.
Ionel URSS a căzut când se striga cel mai tare „Drujba, drujba, nerushimaya drujba narodov SSSR!”(Prietenia de nezdruncinat a popoarelor urss!”) Dimineața si seara, in fiecare minut mereu se rostea cuvântul „drujba” pana când un expert occidental a observat ca se pare ca se intampla ceva rau de tot cu acea „drujba narodov”, dacă se afișează pe toți pereții si se aclamează atât de des. Ceva asemanator ar putea sa se întâmple acum si cu „unirea”… Nu se clatină, nu cade si ea?! Sentimentele profunde, umane ce-i „unește” pe oameni de regula nu se prea afișează, nu se striga, nu se ajunge cu ele la isterie nationala… Ian vedeți, ian cătați – nu cumva „unirea”, la fel ca „drujba”, se zdruncina, se clatină si își da si ea acum duhul?!
Vasilie Nu se poate vorbi serios de unirea R. Moldova cu Romania atata tim cat procentul cetatenilor respectivei republici ar vota pentru unire in procent de maxim 20%.Si acest procent mi se pare excesiv de optimist. Sau poate unii vor o anexare prin forta?! deabia atunci am da apa la moara rusilor.
Haiduc basarabean Unii la noi inainte de a se culca cu sotia se consulteaza cu rusia, asta se numeste: „Sa nui suparam cumva”. „voie voda”. Un partid ca Romania Mare ar avevea sustinerea majora in R.Moldova, credetima, si nu va uitati ca papagalii estea platiti de Putler. Problema e ca ne conduc hotii smecheri, cat pe noi asa si pe voi.
Donna Gaby Basily Paul Moise Balastul coruptilor se va aduna frumos gramada. Iar clasa politica din Rep Moldova ar ramane fara obiectul muncii…
ion zbucium . Ma indoiesc ca Romaniia vrea sa „subjuge” Rep Moldova, in rest, aveti toatala dreptate. Grupurile unioniste sunt populiste, iar cei sinceri sunt niste visatori care nu iau in calcul realitatile.
Stramos Mos .Exact ! Chisinaul are nevoie STRINGENTA de o Noua Partida Nationala Unionista si cu un lider puternic. Eventual generalul Unionist Ion Costas !
Stramos Mos RE-UNIRE ! Titlul articolului este totalmente gresit ! Nu este vorba de Unire, ci de RE- UNIRE ! Basarabia s-a UNIT deja o data cu România la 27 martie 1918 in baza „Actului Unirii votat de majoritatea deputatilor din „Sfatul Tarii” de la Chisinau. Deci actualmente se pune problema Re-Unirii si Re-Venirii la Normalitate anulând rezultatele ocupatiei sovietice din 1940!
ion zbucium oare de ce nu i-au in serios articolul asta?
Nu-mi place harta, este o hartă oribilă .
Doamna Pavlicenco lăsaţi teritoriile Ucrainei în pace.
Apoi Tranistria este parte a statului dv. nu a Regatului Românie cum apare pe hartă. Să înţeleg că aţi renunţat la ea?
Apoi dacă tot vă lansaţi în românii din Ucraina nu i-aţi reprezentat pe hartă pe toţi, să înţeleg că unii sunt mai români ca românii?
Partea pe care aţi înlăturat-o a votat unirea, însă au fost lăsaţi pe dinafară de un guvern incompetent.
V-am spus că staţi foarte rău propagandistic, faceţi niştegreşeli memorabile, m-ai bine vă limitataţi la chestii simple.
O asemenea hartă este sinucigasă atât în Moldova cât şi în România.
MANIFESTARILE
RE-UNIRII BASARABIEI CU ROMANIA
1)
Duminică, 29 Martie, orele 14, Chișinău,
O Mare Adunare TRICOLORĂ Pro-Re-Unire în Piața Mare,
organizată de Platforma Unionistă Acțiunea-2012.
ADU UN STEAG TRICOLOR !
2)
26-28 Martie 2015
Vizita la Chișinău a Deputaților Prietenilor RE-Unirii din Parlamentul de la Bucuresti, in frunte cu Angel Tilvăr, Ministrul delegat pt. relațiile cu românii de peste hotare
– intâlnire cu presa si bloggerii
– vizita Deputaților Români Unioniști la liceele adoptate din Rep. Moldova
seara – un Concert festiv la Teatrul Ginta Latină din Chișinău
– 28 martie 2015-
– intâlnirea deputaților bucureșteni Unioniști
cu deputații moldoveni NE-Unioniști din Parlamentul de la Chișinău
– 27 martie, orele 10:00, Chișinău,
– Depunere de flori și declarații publice, cu un mic recital de cântece patriotice românești,
la Monumentul lui Ștefan cel Mare
28 martie –
A treia zi a vizitei este rezervată pentru întâlniri cu oameni de afaceri
din România care activează la Chișinău,
– întâlniri cu grupurile parlamentare ale principalelor fracțini politice,
– o ședință cu directorul ICR Chișinău, Valeriu Matei.
– Seara va fi dedicată Tinerilor Moldovei,
cea mai mare organizație de tineret din Republica Moldova.
3)
27 martie 2015- Primăria Chișinău-
ora 11.00, depunere de flori la mormintele deputaţilor care au făcut parte din Sfatul Ţării,
înmormântaţi la cimitirul central din capitală.
– După care, la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice, localul în care a fost votată Unirea, va avea loc o conferinţă.
– Totodată, pe parcursul zilei vor fi distribuite mai multe pliante cu cei şapte primari de Chişinău care au fost deputaţi în Sfatul Ţării,
dar şi cu deputaţii care au votat Unirea. Acestea vor fi distribuite în şcolile şi liceele din Chişinău.
Pe 27 martie, chişinăuienii sunt aşteptaţi la o expoziţie de drapele istorice ale lui Petru Costin.
4)
Joi, 26 martie, ora 19.00, la Bălţi,
la Teatrul Național Vasile Alecsandri,
spectacolul de teatru „Pasărea măiastră – Maria Tănase” susținut de actrița Adriana Trandafir din România.
Textul- George Sbârcea, Regia- George Bănică. Intrarea liberă.
5)
Vineri, 27 martie, ora 19.00,
la Cahul, Palatul de Cultură,
cântărețul român Nicu Alifantis și „Fragile” Band va susţine în premieră concertul „Brațe de aer”. Intrarea liberă.
6).
Tot pe 27 martie, de la ora 19.00, în Bucureşti, la Arenele Romane,
va avea loc Festivalul „Zilele Basarabiei” în cadrul căruia vor concerta formaţiile
Zdob şi Zdub, Alternosfera şi Cuibul.
7)
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iasi, 27-28 martie,
Turneu la Chişinău, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din capitală.
– 27 martie – „Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija
(unde este implicată şi orchestra „Zece prăjini”),
– 28 martie – spectacolul „Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts,
în regia lui Claudiu Goga.
8)
23–29 martie 2015, la Galați
Festivalul Zilele Basarabiei, ediția a XIV,
9)
27-30 martie, la Brașov,
„Basarabia – File din poveste”.
Piaţa Sfatului, ora 11.00, expoziție foto și bucate alese,
seara – un concert, etc.
10)
Festivalul „ Zilele Basarabiei„ la Timișoara, 27-29 martie 2015
– Vineri, 27 martie, ora 11:00,
depunerea de flori, la monumentul Regelui Ferdinand, din Piaţa Victoriei.
– Vineri, 27 martie, ora 18:00, în incinta Hotelului Timişoara,
o discuție despre „Inițiativa tinerilor basarabeni”,
împreună cu invitații noștri speciali.
– În data de 28 martie, orele 13, Cafeneaua D’Arc, lansarea de carte, invitații speciali vor fi emeriții scriitori din Rep. Moldova :
Ion Buzu-„3 ml de konfidor” ,Victor Țvetov – „În lipsa unor lucruri importante”, Alexandru Vakulovski – „Afganii”, Moni Stănilă – „Colonia fabricii”.
– Sâmbătă, 28 martie, ora 22:00, vă prezentăm un concert inedit, cu participarea trupei din Republica Moldova – ALTERNOSFERA
la fostele Hale Fructus (Timișoara, strada Gheorghe Lazăr nr.26).
– Duminica, 29 martie, ora 18:00,
un spectacol de exceptie, „Dragă doamnă profesoară„ de Nelly Cobzaru
prezentat de trupa de teatru „Vasile Alecsandri„, din Bălţi,
o piesă dramatică în incinta sălii de spectacole din cadrul Fundaţiei Judeţene de Tineret Timiş.
– duminica, 29 martie, cu o seara socială #Monstru,
în incinta Restaurantului Politehnica (Baza 2)
––––––––––––––––––––––––––-
RE-AMINTIRE –
“ACTUL UNIRII” Basarabiei cu România
votat de majoritatea deputaților din “Sfatul Ţării”
la 27 martie 1918 la Chişinău, str. Alexe Mateevici, 111,
/actualmente Academia de Arte/
————————————————————————––––––––––
» În numele poporului Basarabiei,
Sfatul Ţării declară:
– Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei
dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria,
– ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove,
– în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam,
– pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor,
de azi înainte şi pentru totdeauna,
SE UNEŞTE CU MAMA SA ROMÂNIA.
TRĂIASCĂ UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA
DE-A PURURI ŞI TOTDEAUNA !»
– Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ
– Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa
– Secretarul Sfatului Ţării, I. Buzdugan
—————————————————————–—————————–––––––
N.B.
– tot în acea zi istorică unică de 27 martie 1918
marele compozitor român George Enescu /1881-1955/
a oferit un concert de Zile Mari la Chişinău,
la care a asistat şi Prim-Ministrul român
Alexandru Marghiloman /1854-1925/
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
=========== BUCOVINA DE NORD ===========
——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
—————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
ÎN BAZA „ACTULUI RE-UNIRII’ PT. TOTDEAUNA
A BASARABIEI CU MOLDOVA ISTORICĂ
ÎN CADRUL ROMÂNIEI MARI
VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
===============================
––––––––––––––––––––––––––––––––
tranjsnistria va opri UNIREA daca nu renuntam la regiunea asta mica si saraca dar mare in probleme.
eRăzvi u spun să renunţăm şi la Basarabia , ne face mari probleme cu Rusia, de 200 de ani suntem în conflict cu cel mai mare imperiu pentru o provincie în loc să ne vindem grâul şi laptele, în loc să fim parteneri.
Putem şi noi vinde drepturile de a cere Moldova, Ukrainei, că tot vă voia prin 1918 când voiaţi să fiţi independenţi. Ukraine ne poate da o fâşie mică în Marmaţia, să nu depindem Ungaria şi să Avem graniţă cu Slovacia, iar apoi putem dormi liniştiţi.
Ce spui de asta?
Cum spui tu cine este îndreptăţit sau nu să se UNească cu România, cum renunţi tu la români de zici că-s oi doar pentru a prinde vagonul Unirii. :))
Nu vreau să muriţi pe Nistru pentru Transnistria însă nici să o jucaţi la table.
Vasile, eşti foarte confuz în ceea ce scrii. Nu te înţelege nimeni . Vrei să vinzi grâul şi laptele ruşilor în schimbul Basarabiei ? Eu te credeam om chibzuit şi cu o viziune mai largă asupra drepturilor românilor privind teritoriului lor naţional, drepturi născute de-a lungul istoriei, consolidate în timpul stăpânirii şi vieţuirii noastre în aceste locuri şi recunoscute de comunitatea internaţională în perioadele în care s-au pus bazele unor reguli internaţionale mult mai juste iar agresiunea statelor cu politică expansionistă a fost stopată chiar şi temporar. Nu este locul să facem scenarii legate de configuraţia hărţilor sau a vecinătăţilor României. Ceea ce trebuie realizat, în opinia mea, ca o prioritate , este construcţia conştiinţei de neam şi îmbunătăţirea vieţii românilor de pretutindeni. La acest moment, efortul nostru trebuie dirijat spre educaţie şi cultură, spre zona economică în comunităţile româneşti, spre întărirea capacităţii de protejare a intereselor acestor comunităţi Dacă omenirea va evolua în direcţia trasată în prezent de statele democratice, atunci se va realiza şi unirea românilor într-o structură, probabil suprastatală sau, oricum, vor exista mult mai multe părghii pentru organizarea şi protejarea românilor faţă de excesele unora.În haosul creat de puterea bolşevică, inclusiv în comunităţile româneşti şi în teritoriile aparţinând acestora, este foarte greu să găseşti soluţii care să fie la adăpost de critici. De aceea, cred eu, prioritatea noastră trebuie să fie organizarea comunităţilor româneşti care va constitui fundamentul celorlate realizări ce vor veni fără doar şi poate. Nu imperiile dictează evoluţia omenirii. Dacă nu sunt un factor de progres, ele pot fâna, pot incetini, pot determina modificarea unor trasee dar nu pot opri evoluţia popoarelor. Ceea ce este însă un adevăr indubitabil, în nici nu caz, nici un imperiu, de-a lungul istoriei, nu a putut să răpună sufletul (conştiinţa) popoarelor decât doar prin lichidarea fizică a comunităţilor respective. Or, în zorii mileniului III în care trăim, este greu de crezut că se va putea întâmpla un asemenea fenomen.
ved ke aici se geteste lokul pentru un alt rezboi ,nu pentru üniree””
ved ke aici se geteste lokul pentru un alt rezboi ,nu pentru üniree””.si asta nu e numai perea mea,e un joc foate murdar , al rominiei.am vezut odate ce unirea ku rominia kindvaa…