“Proiectul” Leancă – pentru anihilarea luptei anticorupție și a luptei pentru Unire

M-am tot gândit să mai scriu ori să mă opresc. Apreciez umorul celor de la ”Ora de ras” în plină ciumă – ei fiind, poate, unicii care păstrează încă o stare de spirit ce ar mai genera optimism.

Ca și drept moral de a scrie acest articol consider lupta mea, de la bun început, de când a apărut la orizont, contra ”proiectului politic Filat”, considerându-l nociv, înșelător și neproeuropean, fapt văzut bine după alegerile din 30 noiembrie. Bine – e o modă mai nouă, adusă din Occident cu aceste ”proiecte politice”, menite să înlocuiască azi cuvântul ”partid”, de a nu-i mai speria pe oameni cu găștile de furat instituționalizate ca partide. Păcat că doar asta și banii de furat se preiau din Occident, nu și respectarea legii.

Pentru că l-am criticat pe Filat de când s-a lansat cu minciunile și echipa sa contra comuniștilor, el având față de PNL comportamente doar condamnabile, și-au șters de mine picioarele inclusiv ziariști talentați. Și regret că au plecat de pe această lume fără să apuce să își ceară iertare… Păcat că nu au trăit până azi, să vadă toată plenitudinea căderii fariseilor-”stejărei” antinaționali, susținuți de ei. De pediști nici nu spun – ei țin sistemul antiromânesc în R.Moldova și Filat e tot de acolo, dar și-a adunat o echipă de bază din strânsură, care azi nu mai e.

Exact acest lucru acum se întâmplă și va fi cu pretinsul ”proiect politic Leancă”. Am mai scris despre el. Știu, există două categorii mai distincte de percepție a proaspătului și inopinatului luptător contra corupției. Să leșini de râs, nu alta, dacă nu ar fi prea tristă această nouă înșelăciune. Nouă partide ne lipsesc în R.Moldova ori caractere și interes național bine înțeles, nu cel slobozit de sus de Kremlin…

Am ascultat recentul său interviu pentru Realitatea.md. Da, i s-a dezlegat limba, spune multe și mărunte. Și contează pe aceiași naivi ca Nătăfleață, care așteaptă să îi cadă în gură pară mălăiață. Pe care, apoi, o scuipă, cum a fost la și după ultimele alegeri parlamentare.

Leancă spune lucruri în acest interviu de parcă a căzut de pe lună. ”Partid cu mai mulți simpatizanți decât membri, ca în Vest”, Leancă e ”surprins” nevoie mare că la Ministerul Justiției apar trucuri de a-i împiedica înregistrarea bastardului PLDM-4 (după PLDM-1-Filat, PLDM-2-Godea, PLDM-3-Hadârcă). Iar zilele trecute se n’inuna că la Sângerei a fost împiedicat să își facă sobrania.

Vreau să îl întreb pe Iuri – nu știu dacă este și ”Ivanovici” – dar până acum nu ați observat ce ați făcut voi cu toții în aliansurile voastre contra celorlalte partide? Începeți să vă treziți abia când sunteți debarcați? Ceea ce au început să vadă și lib’ralii când au fost înlăturați de la troacă, nu? Sau Iura habar nu are că, în alegerile locale, ortacii săi, operand cu bani furați, le spuneau cetățenilor să nu voteze partidele extraparlamentare, pentru că nu au reprezentanți în Guvern și Parlament și nu vor avea bani pentru comunitățile lor? Iar după alegeri au mers și i-au luat pe toți consilierii la partidele care trebu’… Așa se face în Europa? A coborât acum fostul premier cu picioarele pe pământ și nu știe că nu există condiții egale pentru funcționarea partidelor în R.Moldova? Sau va cunoaște abia acum ce nedemocrație și ce nereforme au făcut de când s-au cocoțat cu Filat în vârful puterii?

Acum – despre ce vrea să facă acest proiect/partid al lui Leancă, încă neînregistrat, dar deja contând pe 50 mandate plus 1 la alegeri.

Pe aceeași Europă la sfântu-așteaptă, cu toate ingredientele de care ni s-au ros urechile. El s-a trezit acum că e nevoie de judecători europeni, începând, ca și Ghimpu, să preia mesajele și prevederile de programe de la alții, că în campania electorală nu i-am auzit cu procurori europeni, DNA-uri – idei luate cu japca de la PNL și Antimafie.

Apropo. E chiar o diversiune contra bunului-simț să spună Leancă faptul că își asumă principalul obiectiv – lupta contra corupției. Ca să lupte el, nu Mocanu și ceilalți, contra matrapazlâcurilor făcute de banda din care a făcut parte. ”Bucuria” noastră, a PNL, că mâine-poimâne Leancă devine și cel mai mare unionist, pare încă să nu se apropie, dar – mai știi? Dacă Sistemului rusesc din R.Moldova îi va trebui și asta, se va face. Și lumea – ”slabă de șiri”, îl va crede, că mațele îi ghiorăie, dar merge cu gura căscată după spectacole cu mincini a la Iura Leancă. Între altele, ceva Leancă a învățat din partidul afurisit al lui Filat – să își facă partid prin întâlniri cu oamenii, pe care să le considere adunări de constituire a organizațiilor raionale. Știm șmecheria. Am vrea să vedem ce spune Ministerul Justiției, care, pe noi, – nu acest ministru, ci Pârlog și Efrim – ne-au hărțuit suficient, iar aliansurile proeuropene au tăcut, dacă nu au și dat exact liderii lor respectivele comenzi de persecutare politică. 

Am mai auzit că Leancă nu vrea în proiect/partid oameni cu trecut penal sau ceva în sensul ăsta. Dar oare cea mai mare problemă a R.Moldova – persoane șantajabile la Putere pentru că au colaborat cu KGB – ei sau patronii lor -, nu și-ar găsi o expresie inovatoare în adunătura lui Leancă, printr-un Cod deontologic, precum avem noi în PNL – că ”cei care au colaborat cu KGB nu pot fi membri ai PNL”. Și primul care să scrie dacă a colaborat sau nu să fie chiar …Leancă, să nu se mai întrebe oamenii ce a făcut exact în Ambasada sovietică la București. Și, dacă nu are ce declara că ar fi colaborat, de ce să nu pledeze pentru Legea Lustrației? Că dacă pretinde precum că ar avea un capital de imagine, care se rodează repede și se poate spulbera insesizabil, măcar să se angajeze în niște lucruri mai deosebite decât celelalte 3 PLDM-uri, amintite mai sus.

Ce nou aduce Leancă, dacă nu vrea NATO, nu vrea Legea Lustrației, nu vrea ieșirea din CSI, nu vrea o cooperare de integrare cu România, ba chiar Unire cu România? A – nu e voie de la Stăpânu’…?

E tot ce au spus și ceilalți, doar că e o nouă adunătură de frustrați, de veșnic boiernași și gulerașe albe de frecat scaunul în funcții unde poți fi cu succes un mare leneș. Știm ce spunem.

Am fi avut multe de menționat, dar ne oprim, că vom mai scrie. M-aș mira mult să vină Sturza într-un asemenea proiect… M-aș mira și știu de ce…

Și dacă oamenii noștri mai au de așteptat vreo patru-șase ani – cât le-a trebuit ca să vadă cine e Filat, deși le-am spus de la bun început, – noi le dorim viață lungă și dezamăgiri de aceeași durată.

Doar că – spunem și cu ocazia apariției acestui alt proiect/partid lucinschist – râde Sistemul de voi, Sistemul care are grijă ca voturile dezamăgiților de Filat să nu se piardă, ci să se adune într-un alt coș, dar tot în Sistem, la îndemâna acelorași corupți și oligarhi. Și se tot fac proiecte proeuropene, când Europa nu se vede la niciun orizont, avându-se și alte două alte sarcini: să se anihileze mesajul anticorupție, dat pe mâna celui care nu a stat departe, în acești ani, de fărădelegi, fiind premier, și să se anihileze Mesajul proUnire, ca lumea iarăși să creadă că Europa e tot mai aproape prin Leancă, deși ea este și va fi tot mai departe.

Că așa trebu’.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Iura Leanka Arogantu cuNasu-peSus –
  cu studii diplomatice ocupante KGB la Moscova si Budapesta,
  un anti-român si anti-unionist notoriu, cel care a propus in 2012
  de interzis tinerilor moldoveni sa mearga la studii in România.

 2. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  adaos: Cipileagu Apa Chioara

 3. E tot ce au spus și ceilalți, doar că e o nouă adunătură de frustrați, de veșnic boiernași și gulerașe albe de frecat scaunul în funcții unde poți fi cu succes un mare leneș. Știm ce spunem.

  Новый проеект Лянкэ-Филат-Лучинский – Большой Белый Обман.

 4. DA ESTE EXACT ASA VOR SA BASCULEZE VOTURILE DIN PLDM DISCREDITAT INTR-UN NOU PLDM A LUI LEANCA, JOCUL E UN TRUC VECHI CU POLITISTUL BUN SI RAU, AICI LEANCA SE PREZINTA CA UNUL BUN IAR FILAT RAU, DAR SINT CA SI IANUS FETELE ACELUIAS ZEU SI AMINDOI BANDITI VERITABILI, AS ZICE UN TWIX O PERECHE DULCE SAU O BOMBOANA OTRAVITA PENTRU NATIUNEA NOASTRA.
  IN LOC SA NE OTRAVRASCA VIATA EI MAI BINE PROCURAM VENIM SI I OTRAVIM NOI PE EI ASA SCAPAM DE UZURPATORI AI NATIUNII FARA REMUSCARI DE CONSTIINTA. GETII STRAMOSII NOSTRI PURTAU CU EI SAGETI OTRAVITE CU VENIN DE VIPERA SI NU EZITAU SA SI DOBOARE DUSMANII PRIN ACEASTA METODO TRADITIONALA, DECI SA APLICAM O METODA TRAMOSEASCA IMPOTRIVA DUSMANILOR NOSTRI.

 5. SI DE CE OARE DN LEANCA POARTA CAMASA SI CRAVATA DE CULOARE ROZ ?!
  DIN CITE STIU EU ROZ-UL ESTE CULOAREA CARE SE POTRIVESTE FETELOR :-):-):-)
  OARE AR FI EL UN GAY ?!:-):-):-)

 6. ASTA AR EXPLICA MULTE…HM…DE CE ESTE EL SANTAJABIL DE KGB-FSB RUS.
  SI DE CE A VOTAT DREPTURILE MINORITATILOR SEXUALE, DECI VREA IN EUROPA LA AI SAI DAR STA CU CURUL LA RUSI :-):-):-):-):-):-)

 7. CRED CA SI IN VIITORUL SAU PARTID VOR INTRA OAMENI DE TEAPA LUI SI DE ORIENTARE DE CULOARE ROZ :-):-):-)

 8. EU IURI LEANCA SINT SFINT SI AM VRUT SA VA DAC IN EUROPA DAR PLDM UITE ASA SINTETI RAI DE TOT, M-ATI OBINDUIT ( ПО ПОНЯТИЯМ В ПЕРЕВОДЕ ОБИДЕТЬ ОЗНАЧАЕТ ОПУСТИТЬ ЧЕЛОВЕКА НА ЗОНЕ )
  HAI LASA LEANCA NU PLINGE CA STIM CE NARAV DE LUPOI AI.
  LASA CA O SA CURATAM INCET INCETISOR PADUREA DE USCATURI SI FOM GACE FOC DIN ELE, SE VA PRIMI UN RUG MARE SI CU FLACARI CALDE CARE NE VOR INCALZI INIMILE SI SUFERINTELE. IAR CENUSA O VOM ARUNCA IN PRUT SI NISTRU.

 9. VREI PARTID ?! DE CULPARE ROZ INCA….OOOOO.ESTI TARE.
  SI MODERN….DREPT LA EUROPA O SA INTRAM CU TINE.
  SA STII CA SI IN EUROPA NIMENI NU SUFERA GAYY DOAR CA AU FACUT O LEGE SI PENTRU EI CA SA STEA IN BANCA LOR, DAR IN EUROPA PENTRU FURTUL BANILOR PUBLICI SI ESCROCHERII INTRI DIRECT LA DUBA SI INTERZIS DE ORICE FUNCTIE PUBLICA PE VIATA.

 10. VREM OAMENI CURATI SI CU REPUTATIE NEPATATA , CHIAR SI NEEXPERIMENTATI, DAR IMPORTANT SA FIE NATIONALISTI SI SA FACA POLITICI IN FOLOSUL BASTINASILOR.
  GUVERNARE IN MOLDOVA FARA JIDANI,RUSI,BULGARI SI CACAUZI.

 11. traiul împreună cu ruşii eliberatori!!!!???? a lăsat urme evidente în mentalul colectiv basarabean.Ca să propui unirea unei populaţii debusolate şi rusificate este o probă de sinucidere politică. Ca dovadă numărul mic de adepţi ai PNL -RM! Există vreun remediu? am convingerea că doar o catastrofă,de orice natură ar fi ea , ar putea repreyenta germenul unei noi conştiinte basarabene autentice. Dacă se doreşte democratic acest deziderat va fi la paştele cailor!

 12. TRAIUL IN COMUN ???
  AI CAZUT IN CAP ?
  NI SA I PUS DIN 1812 UN IMPERIU RUS TARIST, APOI AM SCAPAT DE REVOLUTIA LUI LENIN ALIPINDUNE CU MOLD0VA MAMA IN SINUL REGATULUI R0MANIEI, APOI ATI FUGIT CA CANII PESTE PRUT IN 1940, DUPA ULTIMATUMUL LUI STALIN, SI IARASI NI S-A IMPUS UN BOLSEVISM COMUNISM PERFID ANTI-NATIONAL, FAMILIILE NOASTRE AU FOST DESPROPRIETARILE SI DEPORTATE PRIN SEBERII,KAZAHSTAN SI POLIL NORD, IAR TU IMI CANTI DE TRAI COMUN. AVEM PRETENTII LA IMPERIUL TURC SI RUS SI RUSIA EREDA URSS, PENTRU DAUNELE MATERIALE SI MORALE PRODUSE BASTINASILOR ROMANI-MOLD0VENI , IN VALOARE DE 150 MILIARE DE EURO, CER SA FIE SESIZATE INSTANTELE INTERNATIONALE C0MPETENTE SI CONDAMNARE ACESTOR STATE, ATUNCI CU ACEI BANI NE VOR REFACE SI TARA SI DEMNITATEA SI VOM FACE SI UNITE SI DE TOATE IN VIATA.

 13. DECI VA ROG FRUMOS DOAMMA PAVLOCENCO SA EXAMINATI POSIBILITATEA INITIERII UNUI MEGA PROCES UMPOTRIVA RUSIEI SI TURCIEI PENTRU DAUNELE MORALE SI MATERIALE PRODUSE DE ACESTE 2 TARI MOLDOVEI, ESTIM CA TURCIA NE AR DATORA VREO 50 MILIARDE DE DOLLARI IARI RUSSIA ALTII 100 DE MILIARDE, DIN ACESTI BANI VOM CONSTRUI O TARA NOUA FARA CA SA FIE NEVOIE SA SE FURE, SA I INVESTIM IN DRUMURI, NEMTII NE FOR FACE CA IN GERMANIA, VOM CHEMA SPECIAISTI FRANCEZI SI ITAIENI SA NE INVETE SA FACEM YOGURT, CASCAVAL, SA CRESTEM VITE, OI, CAPRE, SA RECONSTRUIM INDUSTRIA AGRO-ALIMENTARA IN TARA UZINE IN TERITORIU RESPECTIND PRINCIPIUL TERITORIALITATII SI DEZVOLTAND TERITOYIUL SI INFRASTRUCTURA, VOM PLANTA MII DE HECTARE CU NUCI SI ALUNE CARE COSTA O VERE IN OCCIDENT, VOM RECUPERA MALUO MARII SI VOM CREA FERME DE CRESTERE A PESTELUI MARITIM, A SCOICILOR, PERLEOR SI ALTE BUNATATI ALE MARII, VOM ADUCE CELE MAI BUNE RASE DE CAI SI VOM CRESTE SI CAI CA PE VREMURI CAND NU ERAU MERCEDESURI, MERCEDESUL ERA UN CAL MOLDOVENESC ATESTAT IN TOATE CRONICELE TIMPULUI IN EVUL MEDIU, VOM INVESTI ACESTI BANI IN ENERGII RENUVELABILE SI NE VOM AUTO ALIMENTA DIN SURSE PROPRII, DECI ASTA AR FI O MOLDVA PE CARE AS VREA SA O VAD IN VIITOR, NU CEA CARE ESTE ACUMA CU POLITICIENI FRICOSI DE CIZMA RUSULUI, TRADATORI DE MESERIE SI FALSI MORALIZATORI , PSIHODEPENDENI DE ALCOOL SI ALTE DROGURI CONVENTIONALE, RIDICATI CAPUL MOLDOVENI ROMANI SI CERETI VA DREPTURILE SI JUSTIYIE PE PAMINT NATAL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *