Mircea Eliade: De ce sunt intelectualii lași? Și un video supercomic!

eliade-centruAti vãzut vreodatã un “intelectual” în timpul unei crize politice, sau unei prefaceri internationale?

Nu numai cã e uluit si neiformat, asta încã n’ar fi o rusine prea mare. Dar e deadreptul înspãimântat, e coplesit de fricã, e paralizat de panicã. Umblã aiurit, pune întrebãri oricui, ascultã pe oricine îi vorbeste, are o încredere oarbã în orice dobitoc politic – si tremurã pentru viata si libertatea lui ca cel din urmã dintre sclavi. Numai atunci îsi dã el seama ce putin s’a “interesat” de viata socialã din jurul sãu. Si cautã pretutindeni sprijin, adãpost, încurajare. Renuntã la orice demnitate personalã, uitã cu desãvârsire misiunea lui istoricã; frica face din el o lichea si un sclav.

De câte ori plutesc în aer psihoze politice, de câte ori se întâmplã sau se asteaptã ceva grav – o revolutie, o reforma acerbã, un atentat, o schimbare esentialã a ordinei sociale – bietul “intelectual” român îsi pierde mintile.(Fireste, vorbesc numai de “intelectualul” pur, de cel fãrã aderente cu partidele sau grupãrile poltice). Incearcã atunci sã facã cele mai umilitoare tranzactii; si nu de ordin concret, politic, ci tranzactii fara nici un profit, fara nici o eficacitate.

Mãrturiseste oricarui om întâlnit ca aproba anumite gesturi politice, cã si el a gândit asa, cã bine se face ce se face etc. In noaptea insurectiei comuniste dela Atelierele Grivita, am întâlnit un excelent romancier care, aflând de cele ce s’au întâmplat, mi-a deschis repede ultimul sãu roman, apãrut chiar în zilele acelea, ca sã-mi arate cã si el a promovat o revolutie sociala si antiburgheza. Poate cã asa era.

Dar nu lucrul acesta e semnificativ. Ci faptul ca excelentul romancier s’a grabit sã-si caute puncte de contact cu o miscare socialã despre care nu stia nimic, nu stia cine o face si contra cui, daca are sorti de izbândã si de eficacitate, etc. Nu stia nimic. Scos din preocuparile lui “intelectuale”, i-a fost fricã. Tot asa le-a fost fricã tuturor intelectualilor crestini de succesele “Garzii de fier” si au început sã o aprobe nu pentru cã le convenea programul “Gãrzii”, ci pentru cã se temeau sã nu fie suspectati si persecutati dupã o eventualã victorie a ei.

Nu am nimic de zis contra intelectualilor care trec de o parte sau alta a baricadei îndemnati de o anumitã constiintã socialã sau nationalã. Dar îmi repugnã lasitatea intelectualilor apolitici, care îsi descopãr deodatã aderente cu o miscare socialã în pragul izbânzii (sau care numai pare astfel).

Si ei nu fac asta din interes, cãci cei mai multi n’au nimic de câstigat ca “intelectuali” dintr’o asemenea miscare. O fac pur si simplu din frica, din lasitate. Frica ce îsi are rãdãcina în lipsa de constiintã “functionalã” (dacã ni se iartã expresia), în lipsa constiintei cã ei, ”intelectualii”, reprezintã – în pofida oricarei violente si a oricarei prostii politice – singura fortã invincibilã a unei natiuni. Dacã orice intelectual si-ar da seama ce reprezintã el în societatea româneascã, si mai ales pe cine reprezinta el – putin i’ar pãsa atunci de orice revolutie, de orice razboi, de orice criza politica. Mare sau mica, biruita sau victorioasa, o natiune nu înfrunta eternitatea nici prin politicienii ei, nici prin armata ei, nici prin tãranii sau proletarii ei – ci numai prin ce se gândeste, se descopera si se creeaza între hotarele ei.

Ceasul de azi sau de mâine poate fi stãpânit de oricine, fara ca o natiune sa piara. Fortele care musca din eternitate, fortele care sustin istoria unei tari si-i alimenteaza misiunea ei – n’au nimic cu politicul, nici cu economicul, nici cu socialul. Ele sunt purtate si exaltate numai de catre “intelectualii” unei tari, de avantgarda care singura, pe frontierele timpului, lupta contra neantului. Atâtea provincii romane, admirabil civilizate, au pierit pentru totdeauna pentru cã nu au existat acolo creiere care sa domine masa amorfa si efemeridele istoriei, sa creeze valori sufletesti, sa nutreasca o cultura.

Aproape toate republicile sud-americane trãiesc aceiasi experientã perifericã, semi-istoricã, asteptând ca timpul sã le înghita actuala lor viata “politica”. Deci, asta reprezinta “intelectualii”: lupta contra neantului, a mortii; permanenta afirmare a geniului, virilitãtii, puterii de creatie a unei natiuni. Si ca atare n’au de ce sã se teama, sã intre în panicã si sã se umileascã în fata unei miscãri politice cu sanse de succes. Mai întâi pentru cã orice miscare politica îsi are radacinile in ideile unui intelectual sau a unui grup de intelectuali. (Nu vorbesc, fireste, nici de guverne, nici de legislatii abstracte; ci de revolutii, reforme si reactiuni concrete, istorice).

Si in al doilea rând, pentru cã nici o revolutie si nici un act politic nu priveste direct pe intelectual. (Poate privi, în orice caz, numai interesele lui de breaslã, confortul lui, familia lui). In ceasul în care ceva se întâmplã politic, deci se consumã – intelectualul se aflã cu mult înainte, ocupat sã creeze ceva care sa muste din eternitate, sau sa faca ceva care numai dupa multi ani va fi precipitat în stradã, va cãpãta valoare politica. In ceasul unei revolutii sau a unei crize, intelectualul adevarat se aflã prea departe ca sa se mai poata întoarce inapoi; el a trecut demult pe acolo. Ceeace pare nou, pentru mase, este de mult trãit, asimilat, consumat pentru el.

Indiferenta fata de politica, de prezentul politic? Nicidecum. Ci numai toleranta si întelegere. Dai o mânã de ajutor si treci mai departe. Dar în nici un caz nu merita sã-ti pierzi cumpãtul, sã-ti iesi din fire si sã pactizezi cu oricine – uitând cã nimeni nu poate avea dreptul de a pactiza cu tine. Iti pierzi libertatea? Asta nu ti-o poate lua nimeni. Iti primejduiesti situatia materiala? Asta priveste familia ta, nu pe tine. Iti risti viata? Ei si? Acel pe care îl reprezinti, nu moare niciodatã. Dacã crezi altfel, renuntã la “intelectualitate” si fã-te om politic.

https://secareanu.wordpress.com/2014/04/13/mircea-eliade-de-ce-sunt-intelectualii-lasi/

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Un Nou Lider Unionist:
  generalul Ion Costaș,
  care va crea
  Noua Partidă Națională Unonistă
  la Chișinău

  http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/un-roman-exemplar-generalul-ion-costas/

  Totuși RE-Unirea se va realiza. Chiar în 90-91, am avut o întâlnire la Huși, unde eram eu, Snegur, Iliescu, Roman și Spiroiu, și am discutat mai multe probleme printre care și cea de RE-Unire, pe care eu am propus-o. Ei au spus că districtul militar Odesa și Uniunea Sovietică stă aici pe Prut, iar noi nu putem să ne Re-Unim. Mă considerau nebun, însă atunci era momentul oportun.Acum din datele pe care le dețin eu, circa 35-40% dintre moldoveni și-ar dori RE-Unirea cu România și e o cifră destul de bună. Iar odată cu schimbarea noii generații și cu schimbarea atitudinii aici la București, cât și la Chișinău, va da Dumnezeu și va veni RE-Unirea.

 2. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  CRONICA UNIONISTA

  http://www.consiliul-unirii.ro/2015/03/13/in-cadrul-consiliului-unirii-o-masa-rotunda-privind-prioritatile-societatii-civile-proromanesti/#comment-31380
  18.
  …Mesajul dlui Ștefan Maimescu, unul dintre cei ce și-a asumat coordonarea activității Consiliului Unirii dela Chișinău din februarie 2012 și până în prezent.

  ”În Diaspora din Italia, PD si PLDM lucreaza contra aderării la UE, contra RE-Unirii. Anumite persoane din zona PNL.ro din Italia, spun că Angela Merkel i-a transmis recent, în timpul vizitei lui Klaus Iohannis în Germania,
  că unica soluție pentru o Basarabie, aflată în pericol de reocupare și în corupție, este RE-Unirea cu România.
  Basarabenii din Italia, care i-au votat pe actualii guvernanți au luat apă în gură, dar nu văd altă soluție – la Torino sunt un milion si ceva de români si basarabeni, iar la Padova 15-20 mii basarabeni și 50 de mii români din România.
  Deși, totuși, unii încep să înțeleagă și că nu mai face să dăm cu capul de perete pentru a înțelege că o altă cale decât Re-Întregirea nu există?

  Cei mai mari martiri ai neamului au plecat din această lume neimpliniti, iar o bandă de neaveniți și parveniți s-au cocoțat la putere și, temându-se de pușcărie, nu vor nici Românie, nici Europă. Și Klaus Iohannis, și Ambasadorii americani,
  și emisarii europeni, toți vorbesc de injustiția și de corupția de la noi.
  Iar coloana a cincea se tot consolidează”

 3. Video are un succes frumos pe retelele de socializare!Bravo!

 4. Foarte fine video ))) este de ras dar cu lacrimi, oricum sper sa inteleaga majoritata cine este Filat si ce act de tradare nationala a cmis aliindu-se cu comunistii chiar daca miine se vor numi social deocrati, de data asta nu ne vor prosti, votam doar nationalisti, fara PLDM,PL,PD ETC, falsificatorii istoriei si neamului cemodan vokzal rosia !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *