Previziune Stratfor: Rusia se va dizolva, România se va uni cu Basarabia

224x145Previziunile agenţiei americane de analiză Stratfor arată că, în perioada 2015-2025, vom asista la o disoluţie a Federaţiei Ruse. În paralel, ţările care au suferit pierderi teritoriale în favoarea Uniunii Sovietice ar urma să şi le recupereze în anii următori.

În previziunile strategice pentru anii 2015-2025, agenţia americană Stratfor 646x404lansează ideea că deşi confruntarea din Ucraina va rămâne elementul central al preocupărilor internaţionale, totuşi Federaţia Rusă nu va continua să existe în forma sa actuală întregul deceniu care ne aşteaptă. Dependenţa covârşitoare a economiei ruse faţă de exporturile energetice şi lipsa de predictibilitate a evoluţiei preţurilor va pune Moscova în imposibilitatea de a susţine relaţiile instituţionale în întregimea imensului teritoriu al Federaţiei Ruse de azi.

Analiştii agenţiei Stratfor se aşteaptă ca ”autoritatea Moscovei să slăbească substanţial, ceea ce va duce la o fragmentare formală şi informală a Rusiei, Securitatea arsenalului nuclear rus va deveni principala îngrijorare, pe măsură ce acest proces se va accelera la sfârşitul deceniului ce urmează”.

Eşecul economic

Rusia a eşuat în procesul de transformare a veniturilor provenite din vânzarea resurselor energetice într-o economie sustenabilă, rămânând vulnerabilă în faţa fluctuaţiilor de preţuri pe piaţa internaţională. Mai mult, Federaţia Rusă nu are nici un mecanism de protecţie faţă de forţele unei pieţe libere. Conform Stratfor, această situaţie va duce la repetarea fenomenelor din anii 1980 şi 1990, perioade în care a scăzut dramatic capacitatea Moscovei de a susţine infrastructura întregii ţări. ”Aceasta va provoca regiunile să caute metode de a se proteja, formând entităţi autonome formale şi informale. Legăturile economice care leagă periferia rusă de Moscova se vor dizolva”, susţin analiştii Stratfor.

Soluţia forţei

Agenţia americană citată aminteşte că, în mod tradiţional, Rusia a rezolvat prin forţă acest gen de probleme, cu ajutorul serviciilor secrete. Însă la fel ca în anii 80 ai secolului trecut, serviciile secrete nu vor putea să limiteze forţele centrifuge care vor împinge regiunile în afara controlului Moscovei. ”De data aceasta puterea FSB este slăbită prin faptul că membrii conducerii sale sunt implicaţi în economie. Pe măsură ce economia se împiedică, acelaşi lucru se va întâmpla cu forţa FSB. Iar dacă FSB nu va inspira o teamă reală, fragmentarea Rusiei nu va mai putea fi împieicată”, apreciază analiştii Stratfor.

Teritoriile ocupate de sovietici

”În vestul Rusiei, Polonia, Ungaria şi România vor încerca să recupereze regiuni pierdute în favoarea ruşilor în diverse momente. Vor acţiona astfel încât să atragă Belarus şi Ucraina în această direcţie. În sud, capacitatea ruşilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrală va intra într-o perioadă de instabilitate. În nord-vest, regiunea Karelia va căuta să se alăture Finlandei, iar în estul îndepărtat, regiunile de coastă mai apropiate de China, Japonia şi Statele Unite decât de Moscova vor începe să se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor căuta neapărat autonomia, însă vor fi puse în situaţia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune împotriva Moscovei, ci slăbirea capacităţii Moscovei de a sprijini şi controla Federaţia Rusă va creea un adevărat vid. Ce va continua să existe în acest vid vor fi fragmentele Federaţiei Ruse” – aşa arată descrierea viitoarei fragmentări a Rusiei în viziunea analiştilor Stratfor.

Criza nucleară

Disoluţia Federaţiei Ruse va duce la apariţia celei mai mari crize a următorului deceniu: problema numeroaselor capacităţi nucleare ofensive care sunt distribuite în toate regiunile ruse. Dispariţia puterii centrale a Moscovei va ridica problema controlului asupra acestor rachete şi cum va putea fi garantat faptul că ele nu vor fi folosite. Analiştii Stratfor apreciază că Statele Unite vor fi singura putere capabilă să trateze această problemă, însă nu vor putea să garanteze că nu va fi lansată nici o rachetă cu încărcătură nucleară. ”Statele Unite vor fi obligate fie să inventeze o soluţie militară care este greu de imaginat în acest moment, să accepte ameninţarea unor astfel de lansări sau să încerce să creeze guvernări viabile din punct de vedere economic în regiunile în care se găsesc astfel de sisteme de armament”, mai arată analiştii Stratfor.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/previziune-stratfor-rusia-dizolva-romania-uni-basarabia-1_54eb6ec9448e03c0fde96c8a/index.html

Romania va recupera Basarabia. Vezi cand vom avea o noua Unire

Compania americana de analiza strategica Stratfor a publicat predictiile sale pentru urmatorul deceniu. Previziunile americanilor nu se refera numai la marile puteri mondiale, ci si la Romania, care va juca un rol foarte important in urmatorul deceniu. Potrivit Stratfor, Romania va deveni un partener privilegiat alSUA, cu un rol-cheie in coalitia impotriva Rusiei.
„Ne asteptam ca aceasta coalitie sa fie condusa de Polonia iar Romania sa joace un rol semnificativ in prima jumatate a deceniului. In a doua jumatate, aceasta alianta va juca un rol semnificativ in retrasarea frontierelor Rusiei si recuperarea teritoriilor pierdute prin metode formale si informale. In timp ce Moscova va slabi, aceasta alianta va deveni influenta dominanta nu doar in Belarus si Ucraina, dar chiar si mai la est”.
Cei de la Stratfor prevad Unirea Basarabiei cu Romania. In contextul potentialei fragmentari a Rusiei, „Polonia, Ungaria si Romania vor urmari recuperarea regiunilor luate de rusi in trecut”. Aceste eforturi urmeaza sa fie sustinute si de SUA care, afirma analistii americani, vor ajuta Polonia si Romania prin parteneriatele strategice caree „vor face din parteneri tari cu economii puternice, societati stabile si capabile sa-si creeze o forta militara”.

http://www.bzi.ro/romania-va-recupera-basarabia-vezi-cand-vom-avea-o-noua-unire-483729

Loading Facebook Comments ...

36 Comments

 1. http://ido.md/?p=2729

  DOMNUL IOHANNIS A RENUNȚAT LA DISCURSUL UNIONIST ?

  Posted by Iurie Vlas on Feb 24, 2015

  Președintele României, Klaus Iohannis, va întreprinde în perioada 24-25 februarie o vizită oficială în Republica Moldova. Șeful statului român va fi întâmpinat de către omologul său, Nicolae Timofti, dar se va întâlni și cu ceilalți reprezentanți ai conducerii de vârf al Republicii Moldova, prim-ministrul Chiril Gaburici, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, precum și cu liderii PLDM, PDM și PL.

  Vizita la Chișinău a președintelui României are loc tocmai în perioada în care apele politice din regiune se reașează.Ucraina tocmai a pierdut războiul cu Rusia. Autoritățile de la Kiev au pierdut, pentru multă vreme de acum înainte, controlul politic, administrativ şi economic asupra regiunii Donbas, (de Crimeea nici nu mai vorbim). Experții în domeniul politicilor de securitate afirmă că în aceste condiții, Federația Rusă impune regândirea tuturor tratatelor existente în zonă. „Problema esenţială aflată în discuţie nu mai este Ucraina în sine, ci ordinea politică în Europa, aranjamentele de securitate în zona care a aparţinut până în 1991 Uniunii Sovietice şi continuarea paradigmei integrităţii teritoriale a statelor suverane”, notează sumbru Valentin Naumescu.

  Acțiunile președintelui Iohannis în Republica Moldova vor sugera modul în care România se va raporta la expansiunea Federației Ruse în regiune. Politicile Cotroceniului sunt așteptate cu interes atât la sediul Uniunii Europene, dar şi peste Ocean, la Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagon. Domnul Iohannis are o intuiție politică bine dezvoltată și beneficiază de calificatul suport informațional al serviciilor românești de inteligență. De asta, domnia sa face, în general, gesturi bine cântărite.

  Așa cum a făcut-o atunci când, după ce a anunțat, la Digi 24, că îl va propune pe domnul Hellvig la șefia SRI s-a referit și la situația din Republica Moldova. În interviu președintele român a spus că, la Chișinău s-a realizat o soluție de compromis și că, ”nu putem dicta Republicii Moldova ce să facă”. O inedită afirmație – de recunoaștere a faptului că, în istoria relațiilor dintre București și Chișinău au existat situații în care oficialii de la București au impus Chișinăului punctele lor de vedere. O recunoaștere a faptului că, pe parcursul mandatului domnului Iohannis, acest lucru nu se va întâmpla.

  Dacă șeful statului român declară, cu subiect și predicat, că nu poate dicta Republicii Moldova, înseamnă că în relațiile speciale dintre cele două state a intervenit ceva. Despre ce să fie vorba? Despre supraviețuire, așa cum sugera domnul Fota într-un interviu pentru portalul ziare.com? „Republica Moldova are instincte foarte bune, a supraviețuit în Uniunea Sovietică zeci de ani. Cred că politicienii moldoveni au înțeles foarte rapid ce se întâmplă în regiune și își iau masuri de supraviețuire”, spunea domnul Fota. Ori poate e vorba despre faptul că președintele Iohannis a intrat în sfera de influență germană? Nominalizarea la șefia SRI a unui politician convins în supremația Berlinului însemnând de fapt acest lucru, așa cum nota recent Dan Tapalagă?

  Domnul Iohannis a spus că salută compromisul politic realizat la Chișinău. Acest mod de rezolvare al ecuației politice moldovenești a fost în strânsă legătură cu situația politică din Ucraina. Acolo unde, în detrimentul statelor occidentale, Putin a reușit să își impună punctul său de vedere. Prezența comuniștilor într-o alianță in extremis cu două partide pro-europene poate fi explicată doar prin amenințările de securitate la adresa statului moldovean. Amenințări de securitate care sunt înțelese și de către președintele Iohannis.

  Vizita domnului Iohannis la Chișinău are loc chiar în prima săptămână de activitate a guvernului Gaburici. Să nu uităm că este prima vizită a unui demnitar străin de rang înalt după instaurarea noului guvern în Moldova. Încărcătură ei simbolică poate fi descifrată și în cheia unei speranțe de simpatie pentru noul prim-ministrul al Republicii Moldova.Desigur că această vizită este și un semnal de sprijin al României pentru Republica Moldova în realizarea obiectivelor de integrare europeană.

  Un lucru este cât se poate de clar – domnul Iohannis a renunțat la discursul unionist al predecesorului său. Proiectul de țară anunțat de președintele Băsescu, Unirea Basarabiei cu România, se pare că nu mai este valabil. Ce va propune domnul Iohannis în loc ? Modelul propus depreședintele român e legat de lupta împotriva marii corupții. În aceste momente statul român a devenit model și inspirație în regiune în ceea ce privește combaterea acestui flagel. România lucrului bine făcut e anunțatul proiect de țară al Cotroceniului. Să vedem ce va ieși.

 2. DA VOI CREDETI CA IOHANNIS VA FACE UNIREA ?!
  NAIVI SINTETI, UNIREA SE PRODUCE IN INIMI SI MINTILE OAMENILOR, ATITA TIMP CAT VOM AVEA TULBURARI POLITICE SI SOCIALE, DIVIZIUNE POLITICA IN PARLAMENT, NIMENI NU VA TRATA CU JOI, VA ASIGUR, CUNOSC PREA BUNE LOGICA EUROPEANA, EI DE FAPT SINT SERIOSI, ASTA NOI NU VREM SA ACCEPTAM CONDITIILE LOR, CAUTAM NOD IN PAPURA INVENTAM SISTEME SI STATALITATI NOI IN MOLDOVA, EXACT CA IN EVUL MEDIU, DECI O SANSA AR FI CEEA DE A NE CONFORMA, IN REST FIECARE SA FIE CONSTIENT CA EUROPA SI ROMANIA NU E DONATOR SI VA TREBUI DE MUNCIT SI SA DEVENIM COMPETITIVI IN EUROPA ALTFEL NE VOR MINCA CU TOT CU PICIOARE.
  DEJA SINTEM IN INTARZIERE MARE. SO CU VASUL SPART , FIECARE SA SI PUNA INTREBAREA CINE VA ACCEPTA UN PARTENER CARE NU ARE O IDEE CLARA SI NU E FIDEL ?!
  UITE CAM ASTA E RM, 5 PARTIDE IN PARLAMENT CARE SE CEARTA INTRE EI SI SE UITA BA LA WEST BA LA EST, TREBUIE SA INVETE SA FACA POLITICA IN FOLOSUL COMUNITATII NU DOAR AI BUZUNARELOR. DAR SI AICI NU VAD INTERESUL LOR, CACI LA EST DEJA TOTUL E PROGRAMAT, OR AVEA RUSII MILIARDE SI RESURSE CAT INCAPE DAR NU AU TEHNOLOGII SA LE VALORIFICE SI NIVELUL DE VIATA ARATA ADEVARATA RUSIE CAT DE DISTRUSA SI INAPOIATA ESTE, ADEVARAT CA TIMP DE 4 ANI VOR CHELTUI FONDUL DE REZERVA SAU SE VA FURA PUR SI SIMPLU IAR MAI TARZIU VA VENI SI COLAPSUL GENERAL, DECI NIMENI NU STIE EXACT DAR CEVA SE VA PRODUCE IN INTERIORUL RUSIEI CU CONSECINTE DRASTICE, IN LUME NU EXISTA NICI UN IMPERIU CA RUSIA PENTRU CA NU E POSIBIL SA EXISTE, ACEEASI FRANTA, MAREA BRITANIE SI JAPONIA SINT PRESENTE IN FOSTELE COLONII DAR CA PARTENERI ECONOMICI SI NU CA AGRESORI, ACEASTA POLITICA E MULT MAI COSTISITOARE, E TIMPUL CA RUSIA SA INTELEAGA ASTA, NU POTI SI NICI NU ARE SENS SA FORTEZI PE CINEVA, CAZUL UCRAINEI ESTE EVIDENT.

 3. REFACEREA ROMANIEI ESTE UN PROCES LENT DAR SIGUR, APOI CA SE VA PRODUCE IN 10 ANI E POSIBIL, PERSONAL CRED CA MAI DEVREME PRIN 2018-2020, ATUNCI CORESPUNDE CU TERMINAREA BANILOR RUSIEI SI FONDUL EI DE REZERVA, DEJA AU DIFICULTATI SI NU AU 100 DE LILIOANE PENTRU TRANSNISTRIA, IAR CE SA ZICEM DE CATIVA ANI, IAR POLITICIENII NOSTRI SE UITA DOAR LA CEI CE LE DAU MITA, DECI CAT TIMP LE VA MAI DA RUSIA BANI ?!
  RUSIA A CREAT MONSTRI IN TARILE NOASTRE, LE DADEA BANI I-A INVATAT CU NARAV SA FIE CORUPTI SI SA CEARA SI SA DEA MITA. DAR IN EUROPA ASA CEVA NU EXISTA !!!
  TREZIRE CETATENI !!!!
  IN UE MITA NU EXISTA !!!
  EXISTA DREPTURI SI OBLIGATII, CINE LE CUNOASTE ARE TOT CE I TREBUIE SA FACA AFACERI,CARIERA SAMD !!!
  DECI INFORMATI-VA SI INFORMATI PE ATI MOLDOVENI SI MEMBRI AI FAMILIEI, ASA VOM PUTEA IESI DIN ACEASTA LOGICA POST COMUNISTA SI SOCIETATE DEZORIENTATA,
  CHIAR VA INDEMN SA DEVENITI PEDANTI CA SI GERMANII, DECI DACA NU SCRIE IN COD SAU TRATAT JURIDIC ATUNCI NU EXISTA, IAR CEVA CE NU E REGLEMENTAT NU ESTE INTERZIS, ASA TREBUIE SA VA COMPORTATI SI IN SOCIETATE.
  ATUNCI TOTUL SE VA ASEZA SI IN SOCIETATE.

 4. Evenimeintul cel mai important: constituirea Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” (DA). Dacă nu aţi reacţionat la acestă faptă deopsebit de curajoasă şi nobilă, Vă rugăm măcar să nu criticaţi. Trebuie să facem regulă la noi acasă, schimbarea trebuie s-o facă cetăţenii. Cu problemele care le avem, n-are nimeni nevoie de noi. Ideea acesta a sugerat-o astăzi şi Iohanis.
  Ne scuzaţi că am îndrăznit să ne dăm cu părerea, că ştim că nu Vă place.

 5. 12 LUCRURI INCREDIBILE DESPRE VENIREA LUI IOHANNIS LA CHIȘINĂU

  Iohannis Filat Tigari

  Inițial niciun politician moldovean nu a vrut să vină să-l întâmpine pe Klaus Iohannis pe aeroport. Se zvonea că aduce și un procuror DNA.

  Domnica Cemortan este dezamăgită de venirea lui Klaus Iohannis: ”eu îl preferam pe Băsescu, este căpitan de navă!”

  Klaus Iohannis nu a putut să-și lanseze cartea și la Chișinău. Toate bibliotecile erau ocupate de fete care făceau videochat.

  Klaus Iohannis l-a speriat de moarte pe comunistul Voronin, la întâlnirea cu acesta i-a vorbit în germană.

  Președinția Republicii Moldova a corectat greșeala din invitația la dineu. Acum scrie: ”mânca-ț-aș pe președinte!”

  Klaus Iohannis a propus unirea dintre România și Republica Moldova. Aceasta se va numi Anschluss, după modelul austro – german din 1938.

  Incident diplomatic la Guvern: premierul Gaburici l-a întrebat pe Klaus Iohannis dacă poate să-i aducă un BMW petiorkă din Germania.

  Klaus Iohannis a fost țepuit chiar pe aeroport. Un valiutchik pe nume Plaha i-a schimbat 500 de euro la cursul de acum o lună – 18 lei pentru un euro.

  Incredibil, fostul premier Vlad Filat l-a întrebat pe Klaus Iohannis dacă are loc în avion să-i ia până la București un bax de țigări pentru niște amici.

  Mihai Ghimpu a scris o frază memorabilă pe facebook: ”este o zi cea mai importantă din viețile molovenească. Klaos Iohnes este un om nalt.”

  După tradiția politică din Chișinău, lui Klaus Iohannis i s-a oferit posibilitatea să divorțeze și să-și aleagă o prezentatoare de televiziune!

  Greseala pe micuțul aeroport din Chișinău. În loc să cânte imnul României, orchestra moldovenească a cântat imnul Germaniei.

 6. CRITICA MEA ESTE IN SPIRITUL DA, E BINE CA S-AU ADUNAT, AU AVUT CURAJ SA SE ARATE LA LUME SI SA FACA O DECLARATIE. APOI SALUT PREZENTA FEMEILOR IN RINDURI-LE LOR, AR TREBUI SA O COOPTEZE SI PE DOAMNA PAVLICENCO PENTRU CA ESTE LIDER DE PARTID, PRO EUROPEAN, PRO ROMAN SI PRO NATIONAL MOLDOVENESC, DECI AM INCREDERE IN CORNELIA COZONAC CA PERSONALITATI CARE AU DAT DOVADA DE INALTE CALITATI CIVICE, DECI E BINE PENTRU UN INCEPUT, DAR LA NOI MULTI INCEP APOI SE TERMINA CA DEOBICEI CU PROBLEME FINANCIARE LIPSA DE VOINTA SAMD, VREAU SA CRED CA SINT ADEVARATI SI VOR COAGULA SOCIETATEA SI O VOR INFORMA CORECT, DEJA DIN CUVINTELE LUI OAZU NANTOI AM VAZUT MULT ALTRUISM POLITIC, ASTA E IMPORTANT, AR TREBUI SA I COOPTEZE SI PE LEANCA SI CORMAN, CARE AU FOST PUR SI SIMPLU ANIHILATI DE CAPII LOR, DACA SINT ADEVARATI PATRIOTI SI POLITICIENI AR TREBUI SA DENUNTE PARTIDELE IN CARE AU LUCRAT, EXACT ASA IN CARE AU LUCRAT, CACI A FI POLITICIAN ESTE O MESERIE SI DACA NU MERGE BINE INTR-UN PARTID ATUNCI AI TOT DREPTUL SA-I DENUNTI ACTIVITATEA SI SA PLECI DIN EL PRECUM SA TE ALATURI CELOR CE POSIBIL CA AU ACELEASI IDEI SI INTENTII.
  DECI CORMAN ESTE SI EL UN PRO EUROPEAN, LA FEL CA SI STURZA SI PAVLICENCO SAU LEANCA, DAR TOTI SINT PORNITE PE CAI GRESITE AICI ESTE SI VINA LOR CACI UN OLIGARHAT ISI APARA INTERESELE SALE NU A CETATENILOR UN POLITICIAN DOAR AL CETATENILOR. DECI SA EASA LA APA CURATA SI SA SI ARATE INTENTIILE ALTFEL SINT SUBESTIMATI COMPLICI AI PUTERII SI GUVERNARII PRECEDENTE.

 7. CAZUL BUTMALAI ESTE UNUL CARE A DAT DE GOL RM IN LUME, SE VORBESTE PESTE TOT DE ASTA, DECI IN LOCUL LUI BUTMALAI SI IN MEMORIA SA TREBUIE SA APARA 2 CA BUTMALAI SI SA DENUNTE TOATE PORCARIILE LOR. APOI CREDETI-MA CA NU AU MINI ASA DE TARI CA SA AJUNGA LA DOUA PERSONAITATI DE VAZA DIN RM.
  CU UN BUTMALAI LE-A MERS DAR CU DOI LA SIGUR VOR DA GRES. DECI FARA FRICA TREBUIE SA SE ORGANIZEZE SI SA ACTIONEZE CAT NU ESTE INCA TARZIU. ACEASTA GUVERNARE DE ABIA SI-A INCEPUT ACTIVITATEA.

 8. Mi se pare o prostie analiza. Rusia nu se va dezmembra. Popoarele respective au fost distruse, de 300 de ani ele nu mai există, există doar ca limbă. Nu cred că Rusia va avea probleme. Probemele pot apărea doar după decesul lui Putin, când va fi o luptă pe putere, nu văd, atunci dacă economia va ţăndări s-ar putea isca nişte conflicte între ruşi.

  Apoi cu privire la România, noi nu vrem nici un teritoriu înapoi, vrem nişte drepturi normale pentru românii de acolo. Deci Ucraina nu este în pericol. De asemenea Polonia nu cred că mai are nici un etnic polonez în Ruthenia, deci puţin probabil să deschidă cutia Pandorei. Singura chestie reală este cazul Ungarie.
  Însă eu şi sper că şi alţii din România nu vor permite niciodată ca Maramureşul de nord să intre în Ungaria. Cred România va împiedica ca Ungaria să preaia Maramureşul.
  Problema reală esta alta, Polonia şi ROmânia riscă să fie izolate de state proruse, mai ales România, deci eu cred că momentan Rusia este în avantaj în zonă. Marea problemă strategică este lipsa graniţei comune a Poloniei cu România, de asta îi nevoie de Ucraina în NATO şi UE, altfel România poate rămânea izolată.

 9. Filat cu baba, by traianvasilcau

  (poveste populară moldovenească)

  A fost odată ca niciodată o babă.

  Care, smerită, nu ca unii artiști în viață, se ruga la Iisus cel răstignit pe o cruce din drum să-i mai ia din păcate.

  Trece pe-alături Filat.

  – Da de ce, mătușico, îți pierzi timpul, rugîndu-te la Iisus? Ce poate să-ți deie el?

  Iaca mai bine te-ai ruga la mine, că eu multe pot în țara asta, a zis el, mîndru de sine și cu mîinile în buzunarele din pantaloni.

  Băbuța și-a ridicat ochii plini de lacrimi spre Filat și i-a răspuns:

  – Apoi, dragu’ babei, eu îs de-acord să mă rog și la tine, da’ să te văd mai întîi răstignit pe cruce.

  Ca Iisus!

 10. Vasile, eu cred că tu greşeşti pentru că nu ai înţeles cum a rezistat Rusia până în prezent, cine a păstrat-o în această formă şi care a fost interesul. Probabil că pentru viitorul apropriat şi cu siguranţă pentru perspectivă acel interes nu mai există.Sigur România nu are pretenţii teritoriale în raporturile cu vecinii şi respectă principiile euroatlantice în această privinţă. Când este vorba despre Rusia, trebuie reamintit că pactul Ribentrop-Molotov a încălcat normele dreptului internaţional, fiind aproape unanim apreciat ca fiind nul, din câte îmi amintesc ( sper să nu greşesc ), chiar şi de către Rusia. Modul în care a fost organizat teritoriul URSS, conform doctrinei bolşevice, priveşte toate popoarele înglobate samavolnic în acest colos , inclusiv pe românii din acest spaţiu cărora le-au fost răpite teritorii prin reorganizare pentru ca puterea sovietică să fie omniprezentă. Din această perspectivă previziunile Stratforse, criticate de tine în mod superficial, părerea mea, au un fundament solid.

 11. Rusia trebuie sa aibe interesul ca ROMANIA sa se uneasca cu Republica Moldova si regiunea Bugeac (slab populata) care apartinea de Moldova, Dacia. Rusia poate avea un numar mic de rusofoni in Ucraina dupa cucerirea si anexarea Crimeei, Donbasului si altor regiuni pro Rusia din EST, SUD din Ucraina. Rusia NU cred ca se va bucura de numarul mare al populatiei pro vest ramasa acum in Ucraina.

 12. FOARTE TARE ESTE BANCUL DOAMNA PAVLICENCO, VAD CA AVETI SIMTUL UMORULUI SI ANUME PE CEL NEGRU :-):-):-)

  ADEVARUL ESTE CA SE PRACTICA SI PINA IN ZIUA DE AZI IN EUROPA DUPA CITE AM ENUMTAT ANUL TRECUT AU RASTIGNIT UN ROM ( TIGAN), DUPA CARE A INTERVENIT CHIAR PRESEDINTELE. DAR DUMNEZEU CU EI ROMII,
  O ZICALA MOLDOVENEASCA SPUNE : BANI AU SI TIGANII DAR NU AU FERICIRE !
  DECI CRED CA ACEST FILAT NU CRED CA VA FI FERICIT IN VIATA, O MINTIT O TARA INTREAGA IAR EL CRED CA NICI NU ESTE CREDINCIOS, SI CU SIGURANTA VA VENI SI ZIUA RASPLATII, DEJA A AVUT UN ACCIDENT INAINTE DE ALEGERI, ESTE UN SEMN DE LA DUMNEZEU, SI NU UNELTIRE KGB-FSB CUM SCRIAU IN PRESA, ASA RAHAT DE OM NU O VA TERMINA BINE.

 13. APOI VASILE, SONCER SA FIU NU INTELEG POZITIA INTELECTUALITATII MOLDOVENESTI SI CELEI DIN ROMANIA CU PRIVIRE LA BUCOVINA SI ETATEA ALBA, DE CE SA NU LE CEREM INAPOI ?! SA CEREM ANULAREA PRIN INSTANTE INTERNATIONALE ACELUI ACORD TACIT SI MISEL INTRE POLITBURO-UL URSS PRIN CARE A FOST CEDATA BUCOVINA SI CETATEA ALBA CATRE UCRAINA SI SA LE OFERIM CADOU TRANSNISTRIA ?!
  ESTE JUST, LICHIDAM 2 PROBLEME :

  1) ORGOLIUL NATIONAL

  2) PROBLEMA TRANS (NISTREANA), LASA I IN MINILE SECTORULUI DE DREAPTA, CHIAR AS INVITA REPREZENTANTII LOR IN MOLDOVA SA DISCUTAM ACEASTA CEDARE SI PROBLEMA. PINA LA URMA URMEI HOTARELE MOLDOVEI IN EVUL MEDIU SI A BASARABIEI TARISTE ERAU EXACT PE NISTRU, LA CE BUN NE TREBUIE O TRANSNISTRIE CU TRANSII LOR CARE NU PLATESC GAS-UL, MAI BINE ZIS IL FURA DE LA NOI PRIN TRANSNISTRIA, SI STIM BINE IN BUZUNARUL CUI PLEACA, TRANSNISTRIA NU ESTE DECAT O SCHEMA MAFIOTA DE DELAPIDARE A BANULUI PUBLIC SI IMBOGATIRE A GUVERNANTILOR MOLDOVENI.

  AVEM NUMAI PIERDERI CU TRANSNISTRIA, APOI NU POTI IMPUNE LA OAMENI CE SINT CORCITI CU RUSII SI UCRAINENII O CONCEPTIE DE VIATA MOLDOVENEASCA SAU ROMANEASCA EI TOT VOR CONTINUA SA VORBEASCA RUSESTE SI SA PLINGA CA SINT UMILIATI, ESTE EXACT CAZUL MIGRANTILOR ARABI IN FRANTA, EI SE COMPORTA LA FEL, NU SE INTEGREAZA IN SOCIETATE SI DOAR DAUNE FAC.

  DECI O POZITIE PUTERNICA TREBUIE LUATA IN ACEST SENS.

  PE NOI IN RM SI UE NU TREBUIE SA NE INTERESEZE SOARTA RUSIEI EI AU VIATA LOR SI POPORUL LOR, DACA NU S INSTARE SA SE GINDEASCA CA SE POATE DE TRAIT SI ALTFEL, ASTA E NOI IN RM SINTEM MULT MAI LIBERI DOAR CA NU PRETUIM ASTA SI AM UITAT DE TOTALITARISM IMPERIALIST RUSESC TURCESC SI SOVIETIC, UITA-TE SI TU PRIN CE ATRECUT MOLDOVA DUPA CE A FOST OCUPATA DE TURCI, CAT MAI ERAU HAICUDI IN TARA SE MAI PUTEA TRAI CUM AU DISPARUT HAIDUCII AU VENIT FANARIOTII APOI SI RUSARAIA, DECI TREBUIE FACUTA ORDINE IN STATUL NOSTRU SI DE INCEPUT CU BAZELE LUI, CUM VREM SA L VEDEM, APOI PRINCIPIILE SI DESIGUR CINE POATE FACE PARTE DIN EL, IN PRIMUL RIND VORBESC DE FUNCTIA PUBLICA, CATE CONCURSURI SINT ORGANIZATE IN RM PENTRU OCUPAREA FUNCTIEI PUBLICE ?!
  DAR CELEI MILITARE ?!
  DAR. ELEI POLITIENESTI ?!
  NU MAI ZIC DE CELE EUROPENE :-):-):-)
  TRIMITETI-L PE GABURICI LA STRASBOURG SA VORBEASCA IN FATA PARLAMENTULUI EUROPEAN O SA MURITI DE RAS LA SIGUR, SAU PE VORONIN CRED CA DEPUTATII EUROPENI VOR CADEA DE PE SCAUNE.

 14. RUSII SI IN EUROPA NU SE INTEGREAZA STAU CATE 10 ANI SI NICI NU STIU A VORBI NICI ITALIANA NICI FRANCEZA NICI GERMANA, DECI SINT O NATIUNE ZOMBI, EI SINT PROGRAMATI DOAR SA VORBEASCA RUSA SI AU IN CAP IDEA DE NATIUNE MARE, VINO SA VEZI CATI RUSI STAU CU MINA INTINSA IN EUROPA SI SE INJOSESC SI SINT INJOSITI LA LOCUL DE LUCRU, CE ASA MARE NATIE ?!
  V-AU INVATAT IN RM SA LE DATI INCHINACIUNI SI BATETI MATANII CA ERAU CANDVA STAPINI DAR AZI DPAR NOI PUTEM SA DECIDEM SOARTA NOASTRA CU ATIT MAI MULT CA AVEM SI SPRIJINUL UE SI OTAN, TREBUIE SA FIE CLAR CA RUSIA ESTE O TARA IMPORTANTA IN EUROPA SI LUME DAR NU ESTE STAPINA NICAIARI, NICI LA NOI NU TREBUIE SA FACA POLITICA.
  HANDICAPUL MOLD0VENILOR VINE DE AICI, DIN FRAGEDA TINERETE SI ARMATA, CEL PUTIN CARE AU FACUT-O LA RUSI, SINT FORMATATI EXACT CA NISTE ZOMBI RUSESTI SI TASPUND LA C0MENZILE LUI PUTIN.
  DECI EU VAD CUM SINT MILD0VENII DIN EUROPA SI CEI DE ACASA ESTE DIFERENTA MARE.
  PRIMII GINDESC LIBER SI INTREPRIND CEVA IN VIATA, UNII GRESESC ALTII REUSESC, DAR ESENTIAL SINT AUTONOMI.
  ALTII CEI DE ACASA SINT INHAMATI DE TOT FELUL DE OBSTACOLE , PRIETENII DUBIOASE, SISTEM PERFID SI CORUPT SI PARTICIPA LA EL, VRIND SAU NEVRIND, DECI SINT FACTORI CARE TREBUIE SA LE DISTRUGEM, NU TREBUIE SA DAM VINA DOAR PE O PERSOANA CA FILAT SAU CHIRTOACA, SINT GUNOAIE PE CARE LE VOM ARUNCA IN LADA CU GUNOI LA ALEGERI, DAR SA SCHIMBAM ACESTI FACTORI PEBTRU CA ASA PERSOANE SA NU MAI APARA PE SCENA POLITICA DIN RM.

 15. APOI SINCER DUMNEZEU CU EI CU RUSIA LOR SI ORTODOXIA LOR FALSA, CA EI OMOARA SI VIOLEAZA MAI CEVA CA INTARILE MUSULMANE, DECI NIVELUL DE CULTURA SI CIVILIZATIE ESTE LA FEL CA IN MAROC SAU SIRIA, DE ACEEA SI SE AJUTA RECIPROC, APOI ISI CER IERTARE PENTRU PACATELE LOR. NU DRAGI PRIETENI ASA CEVA NU MAI MERGE.
  LASATI-VA DE PRIETENI RUSI SI OBICEIURILE LOR IN PRIMUL RIND APOI NOI AVEM TRADITII MULT MAI BUNE SI ADEVARAT CRESTINE IN MOLDOVA SI ROMANIA ERAM CRESTINI INAINTEA RUSILOR INCA DIN SECOLELE 2-3 ERA NOASTRA, PE CAND RUSII DE ABIA IN SEC 10 DECI CAM VREO 700-800 DE ANI MAI TARZIU. DECI ORTODOXIA RUSA ESTE UN OBSTACOL MARE SI TREBUIE LIMITATA LA MAXIM INFLUENTA EI IN TARA NOASTRA.

 16. NU CADETI PRADA PROPAGANDEI RUSESTI IN MOLDOVA, DACA VA SPUNE CINEVA RUSOFOB, SA-I PUNETI LA PUNCT IMEDIAT, CACI EI SINT ADEVARATI MOLDOFOBI SI ROMANOFOBI CHIAR IN TARA NOASTRA.

  PUNCTUL DE BAZA TREBUIE SA FIE CA SA CONFORMAM TOATA LUMEA LA ACELEASI NORME SI REGULI DIN SOCIETATE.

  INDIFERENT CA ESTE RUS,BULGAR,TIGAN,EVREU SAU ALTA NATIONALITATE, TOTI EGALI IN FATA LEGII SI TOTI CU ACELESSI DREPTURI SI OBLIGATII.

  DECI ACEST SCHOR TREBUIE SA RASPUNDA IN CAITATE DE CETATEAN AL RM PENTRU SARACIREA POPULATIEI SI AL STATULUI. ESTE UN ATAC LA SECURITATEA NATIONALA, SI PROPRIETATEA TUTUROR MOLDOVENILOR. PRACTIC NE-A LUAT DIJMA PENTRU TOATA VIATA UN DOLAR DE CAP DE LOCUITOR !!!

  IAR PE VIITOR SPER CA ASA PERSONAJE SA NU AIBA ACCES NICIODATA LA BANUL PUBLICSI FINANTELE STATULUI, MAI BINE PUNEAU ADMINISTRATOR DIN ELVETIA SAU FRANTA,ANDLIA SAU GERMANIA DECAT II VINDEAU PACHETUL MAJORITAR AL BEM.

 17. NOI TREBUIE SA PRIVIM CE SE INTAMPLA IN SOCIETATEA NOASTRA SI SA CONTRIBUIM LA CRESTEREA EI,
  DECI SA INCEPEM CU FUNCTIA PUBLI A SI FUNCTIONARII, STATUTUL LOR, DREPTURILE SI OBLIGATIILE LOR.
  SA ALEGEM UN MODEL EUROPEAN SI SA I TRIMITEM PE CEI BATRINI LA PENSIE IN MASA TOTI CA UNUL.
  SA ANGAJAM DOAR CEI CE AU STUDII IN RM DEMICRATICA,ROMANIA,EUROPA,SUA, SI AU PROFILUL DE A INDEPLINI FUNCTII PUBLICE. ALTFEL EI NE VOR CALARI IN CONTINUARE SI NE VOR DIJMUI PERMANENT.

 18. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  În atenția Președintelui României
  Klaus Johannis, în vizită la Chișinău la 24-25 februarie 2015
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  – „Am fost DOAR un premier”-
  fostul premier mazilit Iurie Leancă, /anti-român și anti-unionist/,
  despre jaful de la Banca Moldovei, cedarea Aeroportului rușilor
  şi tot ce s-a întâmplat după 2009-
  http www jurnal md ro
  – Într-un final, Iurie Leancă a menţionat că unica soluţie pentru Rep. Moldova
  este PRESIUNEA DINAFARĂ:
  „Sistemul e putred, nu funcţionează.
  N-am reuşit să facem aşa încât să schimbăm sistemul şi îmi pare rău.
  Doar cu propriile noastre forţe nu vom reuşi să ieşim din această mlaştină.
  Situaţia e complicată, dar nu suntem nici primii nici ultimii care se confruntă
  cu aceste probleme.

  PUTEM REUȘI DOAR
  CU PRESIUNE ȘI SUSȚINERE DINAFARĂ
  Altă cale nu există”

 19. Pentru SERGIU:

  Sergiu, tot ce ai de spus spune scurt si clar. oameni obosesc citind monologuri tale lungi.

  Vorba lungă – sărăcie omului ( proverb moldovenesc)

 20. RUSIA NU se va destrama asa de mult cum vor unii, dar Rusia va mai pierde niste teritorii pentru ca este prea mult NATIONALISM. ROMANIA sa aibe iar ZONA DE LITORAL 400 kilometri de la Cetatea Alba (Nistru) pana la Vama Veche (granita cu Bulgaria) asa cum era DACIA acum 2000 de ani in urma, Principatele romane, ROMANIA MARE. Daca Rusia si-a luat inapoi teritoriile stramosesti din Ucraina, NATO, UE si alte tari poate ne vor ajuta sa reparam nedreptatea si FRONTIERA ROMANIEI sa fie pe apa NISTRULUI.

 21. DIALOGUL ESTE O FORMA DE COMUNICARE, STUDIAZA-L PE PLATON INAINTE DE A-MI DA SFATURI, APOI INVATA SA RESPECTI LIBERTATEA DE OPINIE A ALTOR PERSOANE.
  GINDESTI EXACT CA O RUSOAICA SI REPREZINTI BINE POPORUL ZOMBIZAT DE BOLSEVICO-COMUNISTI.

 22. EU AM PROPUS SA FIE STABILITE LEGATURI CU PARTIDELE NATIONALISTE DIN UCRAINA SI ROMANIA PE ACEASTA TEMA, IAR SOLUTIA AR FI CEDAREA TRANSNISTRIEI SI RECUPERAREA BUCOVINEI SI BASARABIEI DE SUD.

  ASA VOM SCAPA DE UN EVENTUAL RAZBOI, NE VOM REPARA ORGOLIU NATIONAL RECUPERIND CETATILE VECHI ALE MOLDOVEI LUO STEFAN CEL MARE SI RAMINE PRIETENI CU TOATA LUMEA.

  LASATI-I PE RUSI SI UCRAINENI SA SE LAMUREASCA INTRE EI CU CINE SI CUM VOR SA FIE.
  NU TREBUIE SA LE URMAM CALEA, SE OMOARA CA DOI DEBILI IN OCHII LUMII, STATE FRATESTI, IN EUROPA NIMENI NU INTELEGE DE CE SI PENTRU CE , CE AU DE IMPARTIT
  DECI CE AR FI SA FACA RAZBOI FRANTA SI ITALIA ?! CAM ASA AR ARATA IN EUROPA SITUATIA ASTA.
  CIVILIZATIA SLAVA DE EST ESTE UNA TIMPITA SI DEGRADATA, UNICA CALE PENTRU NOI ESTE CIVIIZATIA NEOROMANA.
  DECI TREBUIE SA NE DAM SEAMA DE ACESTE LUCRURI SI SA RENUNTAM LA TRANSNISTRIA, TV RUSA, PROPAGAREA LIMBII RUSE SAMD.

 23. RUSII ca oamenii au multe calitati si defecte, sunt OAMENII care locuiesc pe o suprafata foarte mare unde alti oamenii NU au vrut sa locuiasca sau NU au putut. LIMBA NOSTRA ROMANA si cu alfabet latin (raspandit pe o suprafata mai mare decat alfabetul chirilic) a OPRIT slavizarea noastra ca oamenii asa cum s-a intamplat in Bulgaria si Serbia de azi.

 24. pt. SERGIU:

  Doamne, ce ești un intelectual educat! Vai de mine!

  Apropo, Platon a scris dialoguri destul de scurt și clar.

 25. RAZVI SA STII CA IN LIMBA SERBO-CROATA SINT MULTE CUVINTE COMUNE DIN LIMBA ROMANA,
  DE EXEMPLU CUVINTUL HRANA, EXISTA IN GRAIUL CROATILOR SI ARE ACELAS SENS CU CEL DE HRANA DIN LIMBA ROMANA.

  IAR ASEMANAREA FIZIOLOGICA INTRE POPOARELE IUGOSLAVE SI POPULATIA ROMANA LA NORD DE BALCANI ESTE COPLESITOARE, EI IUGOSLAVII PROBABIL CA SINT ACEI DACI CARE AU INVADAT BALCANII DIN PERIOADA RAZBOAIELOR DE DUPA TRAIAN, CACI CARPII AU PURTAT MAI MULTE RAZBOAIE IMPREUNA CU COSTOBOCII SI I-AU INVINS PE ROMANI MIGRIND APPI SPRE BALCANI. ASTA O GASESTI IN ISTORIILE LUI GALERIUS IMPARAT DAC LA ROMA.

  APOI CUM EXPLICI AMESTECUL SI ASEMANARILE INTRE NUMELE DE FAMILIE INTRE SIRBI SI ROMANI, EXEMPLU :
  LA ROMANI IOVAN,
  LA SIRBI SI CROATI IOVAN(OVIC)
  LA ROMANI DAMIAN
  LA SIRBI SI CROATI DAMIAN(OVIC)
  SAMD EXEPLE SINT MULTEINSA-SI TERMINATIA NUMELOR DE FAMILIE IN ESCU LA ROMANI NU ESTE O MODIFICARE CITITA IN SLAVA CA EVSKI, DIN CARE GASESTI SLAVIZATI CAM TOATA IUGOSLAVIA SI BULGARIA CU MACEDONIA IMPREUNA.
  RUSII CONSIDERA FENOTIPUL LOR CA FIIND BLOZI CU OCHI ALBASTRI, CEEA CE NU CORESPUNDE CU SIRBII, CROATII SI BULGARII, EI AVIND TRASATURI MEDITERANEENE PUTERNICE.

  LA FEL STUDIILE DE GENETICA ARATA CA POPULATIA CROATIEI DE PE COASTELE DALMATIEI AU ACELAS COD GENETIC CU POPULATIA DIN MOLDOVA PARTEA ROMANEASCA SI BASARABIA IN PROPORTIE DE 98 % , UN FAPT INTERESANT SI ARGUMENT IN FAVOAREA FAPTULUI CA EI IUGOSLAVII INAINTE A DEVENI VORBITORI DE LIMBI INRUDITE CU SLAVA VECHE AU FOST RUDELE NOASTRE SI ALE STRAMOSILOR NOSTRI, DEALTFEL IN ILIADA SE POVESTESTE DESPRE FAPTUL CA DARDANII OCUPAU ACELE TERITORII CARE SINT SERBIA DE AZI SI ERA CONSIDERATA DACIA LA SUD DE DUNARE IN ANTICHITATE, IAR INSASI ILIRII ERAU POPOR INRUDIT CU DACII SI GETII DE LA NORD DE DUNARE SI TRACII DE LA SUD DE DUNARE !!!
  DECI CRED CA VORBIM DE O COMINITATE LARGA IN BALCANI DAR DIVIZATA.

 26. STIMATA RUSOAICA, NU PRETIND DE A FI UN INTELECTUAL EDUCAT, ESTE O COMBINATIE DE CUVINTE CARE SE EXCLUD UNUL PE CELALALT,
  AI VAZUT INTELECTUALI NEEDUCATI ?!
  SAU NEINTELECTUALI EDUCATI ?!
  CRED CA NU. ORICUM MERSI DE COMPLIMENT, SI VVAROG SA COMENTATI TEMELE ACESTUO FORUM FARA ATAC LA PERSOANA.
  CRED CA FILAT SI CHIRTOACA SINT IDOLII DVS, NU SI AI MEI.
  EI SINT ADEVARATI INTELECTUALI EDUCATI, E SUFICIENT SA ANALIZAM ROADELE ACTIVITATII LOR POLITICE.

 27. PE NOI AR TREBUI SA NE INTERESEZE MAI PUTIN SOARTA RUSIEI, SI MAI MULT SOARTA MOLDOVEI.
  APOI CEI CE VOR SA FIE CU RUSIA SINT LIBERI SA MIGREZE ACOLO SI SA TRAEASCA DUPA LEGEA LOR, SI SISTEMUL TOTALITAR.
  SINT IMPOTRIVA ORICAREI FORME DE TOTALITARISM IN MOLDOVA, IAR CEEA CE INCEARCA SA FACA GUVERNANTII NOSTRI ESTE EXACT O MANIPLA IN ACEST SENS.
  DECI SPUNETI TOTI NU TOTALITARISMULUI RUSESC SI TENDINTELOR DE ACAPARARE A MOLDOVEI.
  SISTEMULUI CARE A FOST PUS LA PUNCT DE GUVERNAREA PRECEDENTA SI MEDODELOR LOR DE INDOBITOCIRE A POPULATIEI.
  MINCIUNI SI VORBE DESARTE ASTA AM AUZIT TOTI ACESTI ANI. CRED CA LA ASTA TREBUIE SA SE GINDEASCA FIECARE CETATEAN AL RM, INDIFERENT DE NATIONALITATEA SA.
  CARE SINT VALORILE SALE IN RAPORT CU SOCIETATEA IN CARE TRAIM ?!
  CUM VA FI SOCIETATEA DIN RM MIINE, POIMIINE, PESTE UN AN SAU CINCI ANI ?!

 28. Klaus Johannis a produs o mare si foarte placuta surpriza pentru toti cei care au urmarit dezbaterea de la Digi 24 . Neamtul nostru…”romanesc” se dovedeste mai necesar pentru Romania de cum se poate crede si s-a crezut!! Viziunea sa romaneasca -( pentru ca asa s-a si conturat !) asupra lumii de azi va schimba complet paradigmele politice dupa care va evolua Romania. E cu un cap deasupra lui Basescu caruia i-am dat constant voturile in cei zece ani. Argumente expuse limpede, simplu, foarte realiste si foarte bine gandite!! Se vede ca e pe langa sasul ardelean cel stiut de noi toti, si profesorul de fizica cu o logica imbatabila!! O schimbare care va urca cu o treapta mai sus tot ce e legat de Romania, dar si de Moldova.

 29. ,,Unirea României cu Moldova e un lucru pe care numai Bucureștiul poate să-l ofere și numai Chișinăul poate să-l accepte. „Dacă cetățenii Republici Moldova își doresc unirea cu România, atunci nimeni nu-i poate opri”, a declarat Klaus Iohannis. În ceea ce privește relația cu Rusia, în contextul actual, Klaus Iohannis crede că nu poate fi gestionată decât împreună cu UE, SUA și NATO”

 30. Incident neplăcut în momentul în care Klaus Iohannis a ajuns la sediul Președinției Republicii Moldova. Pentru că nici oficialii moldoveni și nici cei români nu știau cum arată Timofti, Iohannis a dat mâna cu purtătorul de cuvânt. Un deputat l-a prezentat pe Vlad Țurcanu ca șef al statului Republica Moldova, iar Klaus Iohannis i-a spus: ”arătați foarte bine la 66 de ani, domnule președinte Timofti. Nu aș fi zis în veci că sunteți pensionar. V-aș fi dat cel mult 40. Care este secretul?”

  Potrivit redactorilor moldovesti.info, Vlad Țurcanu i-a răspuns că nu este el președintele și că toată lumea îl confundă cu primul om în stat. Incidentul nu a putut fi rezolvat prea repede – președintele Timofti dispăruse și nu era de găsit pentru a se saluta cu omologul său român. Nicolae Timofti a apărut după o jumătate de oră și a povestit că noul polițist care păzește intrarea nu l-a crezut că este președinte și nu l-a lăsat să intre. Nicolae Timofti nu este la prima problemă de acest fel. Nici polițiștii care păzesc Parlamentul nu l-au lăsat de câteva ori să intre în clădire.

 31. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Un Comentariu Preluat –
  de la Gorea Laurențiu,
  Februarie 25, 2015

  Klaus Iohannis vede în Re-Unire un proces foarte complex care implică rațiune și diplomație, nu numai sentimente. El este noua speranță a tuturor românilor alungați de sărăcie pe tot globul! Românii văd în el omul providențial! De la inceputul mandatului a fost activ și eficient. Deja unii au prins încredere și revin să schimbe țara… să sperăm că va fi în scurt timp altceva….Scuze că nu folosesc mijloacele de socializare, din principiu.
  Cu mult respect!

  https://romanmihaes.wordpress.com/2015/02/25/vizita-lui-iohannis-la-chisinau-si-resetarea-relatiilor-moldo-romane/
  – comentariu preluat la o postare de Roman Mihăieș din SIS-temul de la Chișinău, cu studii la Iași, dar anti-român și anti-unionist !

 32. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Chișinău, 25 Februarie 2015,
  Aula Magna a Universității de Stat
  – Spicuiri din discursul Președintelui Românei, Klaus Johannis Unionistul.

  http://cuget-liber.md/despre-unire-fara-patima/item/601-un-discurs-de-milioane-al-presedintelui-nostru-iohannis-marea-iazbanda-a-lui-stefan-reprezinta-o-lectie-pentru-noi-cei-din-secolul-xxi.html
  1.
  Apropierea centenarului Marii Uniri este un moment foarte important pentru ambele state românești. Actul istoric, „cel mai profund și mai frumos proiect de țară al istoriei moderne”, a fost posibil pentru că „cei care au făurit Unirea nu erau nici mai buni, nici mai harnici decât noi, dar aveau un sentiment al inaltei datorii pe care noi, azi, nu il mai avem”. Astăzi, colaborarea dintre București și Chișinău, bazată pe identitatea comună, este una inedită pentru Uniunea Europeana, românii se vor regăsi „nu doar în Uniune, ci și în Comuniune. Solidaritatea noastră de neam nu doar că poate doborî garduri de sarma ghimpată, dar poate construi și un viitor comun pentru noi”.
  2.
  „Cine ajunge la statuia lui Ștefan cel Mare de la Chișinau poate vedea măreția lui prin însemnele puterii medievale pe care le redă această sculptură din perioada interbelică: coroana, paloș și cruce, dar un străin poate rata ceva foarte important dacă s-ar multumi cu atât. Ștefan este un simbol al identității noastre comune, faptele lui au contribuit decisiv la solidaritatea unui neam, cel românesc, iar marea izbândă a vieții sale reprezintă o lecție pentru noi, cei din secolul XXI”.
  3.
  „Pentru noi obiectivul este mult mai mult decât acela ca moldovenii să devină cetățeni comunitari, pentru că, de la Timiăoara la Orhei se aude o singura limbă, cea romană, iar trecutul nostru încape, între coperțile aceleiasi cărți de istorie”.

 33. Este important sa ne cunoastem istoria si sa o transmitem, apoi in Stat trebuie sa conduca oamenii locului, nu veneticii din est. Care ne trag apre prapastie.

 34. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  O vizită care redefineşte
  relaţiile pe termen lung.
  Cum poate deveni Rep. Moldova un non-subiect în politica românească.
  24 feb.2015
  de Val. Naumescu,
  doctor în ştiinţe politice, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Americane.
  Are gradul diplomatic de ministru-consilier, fiind fost consul general al României la Toronto (martie 2008 – octombrie 2012) şi secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe (ianuarie 2005 – iunie 2007).
  Este fondatorul şi coordonatorul Grupului de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL.
  Printre cărţile sale cele mai recente, se numără Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014), Foreign Policy and Diplomacy: An Introduction (EFES, 2014) şi Teme de politică internaţională: conflicte, tensiuni, dezbateri (EFES, 2014).

  http://www.contributors.ro/global-europa/o-vizita-care-redefineste-relatiile-pe-termen-lung-cum-poate-deveni-republica-moldova-un-non-subiect-in-politica-romaneasca/#comment-230527

  Idei şi puncte cheie:

  – Vizita Preşedintelui Iohannis la Chişinău, deşi aparent nespectaculoasă, fără accentele emoţional-ipocrite şi fără stridenţele populist-electorale cu care ne obişnuise fostul preşedinte, va avea consecinţe infinit mai importante, mai adânci şi de mai lungă durată asupra relaţiilor dintre cele două state de limbă română;
  – Unii vor fi dezamăgiţi de aceste consecinţe şi redefiniri, văzându-le drept intrarea într-o etapă „incoloră, inodoră şi insipidă” a relaţiilor bilaterale (nu că până acum n-ar fi fost în realitate la fel, dar cel puţin clişeele reciproce despre „fraţi” şi „relaţii speciale” bălteau din abundenţă în discursurile oficiale, de o parte şi de alta a Prutului), alţii le vor saluta, considerându-le calme, detaşate, lucide şi raţionale;
  – Etosul statului român în relaţia cu Republica Moldova se va schimba, devenind mai franc dar mai riguros, mai puţin teatral dar mai credibil, mai european dar mai puţin angajant, şi mai ales cu o doză de interes pe măsura interesului autorităţilor de la Chişinău pentru România;
  – Readucerea Partidului Comuniştilor, românofob şi anti-occidental, în coaliţia parlamentară majoritară nu poate fi ignorată politic de România, iar Bucureştiul va şti să transmită, sec, profesionist şi atent la cuvinte, mesajul necesar (excepţional comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României după votarea guvernului de la Chişinău, guvern susţinut de PCRM dar care lasă cel mai pro-occidental şi mai pro-românesc partid parlamentar în afara puterii);
  – Nu este exclus ca, pe termen lung, noua politică a României faţă de Republica Moldova (corectă şi tehnică) să fie de fapt mai eficientă decât „proclamaţiile” teatrale ale vechiului regim de la Bucureşti, iar generaţiile de tineri basarabeni care vor intra pe scenă să aibă ocazia să descopere oportunităţile reale ale apropierii de România şi de societatea românească (business, cariere profesionale, educaţie, cultură şi mediul academic, proiecte comune pe zone de interes specific, fructificarea avantajului limbii comune etc.), dincolo de cuvintele mari ale celor care încercau să exploateze, aşa cum s-a văzut recent, imaginare nişe electorale.
  –––––––––––––––-

  Aeronava prezidenţială românească va ateriza peste câteva ore la Chişinău, aducându-le moldovenilor de peste Prut o nouă paradigmă politică şi un nou discurs despre relaţiile bilaterale România-Republica Moldova. În prima fază, e posibil ca schimbarea să nu fie observată cu ochiul liber (adică de marele public), cu atât mai mult cu cât inclusiv personajul principal aşteptat să vorbească va spune apăsat că mergem, în principiu, pe o linie de continuitate politică şi strategică, de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, că aşteptăm ca noul guvern să performeze pe calea reformelor autentice, că România va acorda sprijin pe măsura eforturilor reale ale Chişinăului de a transpune în fapte mesajul majoritar pro-european al alegătorilor moldoveni din 30 noiembrie 2014 etc.

  Schimbările sunt însă dincolo de primele rânduri ale speech-ului oficial şi de formulele de curtoazie diplomatică iniţială, şi se vor (re)simţi cu siguranţă în lunile şi anii care vor urma. Un capitol s-a închis şi altul se deschide în relaţia dintre cele două state. Cuvintele vor fi mai puţine iar faptele, performanţele politico-administrative şi realităţile concrete vor conta mai mult. Pentru unii va fi mai bine, pentru alţii nu. Cine va şti să se adapteze rapid, din mers, la noul curs al politicii, la noile aşteptări ale oamenilor, la noile cerinţe şi imperative ale unei regiuni care devine una a opţiunilor clare, puternice şi ferme, va avea de câştigat. Cine va rămâne captiv în compromisuri mediocre va pierde trenul. Şi pentru România, şi pentru Republica Moldova (şi pentru alţii din această zonă) vin vremuri cruciale, care cer seriozitate decizională, determinare şi pricepere, care separă apele pe falia dintre lumi, dar care amestecă înşelător formule consacrate de succes euro-atlantic cu mirajele populiste şi cântecele de sirenă ale Rusiei. Deja liderii Ungariei, Greciei şi Cehiei se clatină pe buza unei prăpastii politice din adâncul căreia se aude cazaciocul, alternând cu acordurile melodramatice chinezeşti.

  Acum Chişinăul va trebui să livreze performanţe, nu poveşti, şi mai ales să dovedească dacă şi în ce sens mai are nevoie de România. Preşedintele Iohannis va şti cum să transmită această condiţie liderilor vechi şi noi de peste Prut, politicos şi elegant, desigur cu aerul că „România nu dă lecţii nimănui” iar vecinii pot face ce vor în ţara lor. Există oare şi un risc în această nouă situaţie bilaterală? Da, există riscul ca, neputând sau nefăcând lucrurile aşteptate de Uniunea Europeană (reforme) şi de România (reforme şi asumarea identităţilor comune, cu toate consecinţele care decurg de aici), depărtându-se în mod vizibil de orice dorinţă de a avea un proiect comun cu România iar dezamăgirile ţinându-se lanţ în această relaţie, Republica Moldova să devină în câţiva ani un non-subiect în politica şi societatea românească. Să ajungem să vorbim despre Republica Moldova tot atât şi tot aşa cum vorbim despre Bulgaria sau Serbia, de exemplu, că despre Ucraina oricum vom vorbi mai mult. Există riscul (sau poate şansa, speră unii?) ca tema „Republica Moldova” să se închidă treptat şi discret şi să dispară de pe agenda românească.

  În fine, să mai spunem ceea ce nu este un secret pentru nimeni, anume că formarea noii majorităţi parlamentare care a susţinut învestirea Guvernului Gaburici, cu PCRM înăuntru şi PL în afară, nu se vede deloc bine, nici de la Bucureşti, nici din alte capitale europene, şi, cel mai important, nici de către electoratul pro-occidental al Republicii Moldova. Un guvern minoritar este întotdeauna un guvern slab, coruptibil şi predispus la compromisuri. Un guvern slab este şi va fi la mâna comuniştilor, care nu au votat şi au contestat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. A te face că nu observi această vulnerabilitate politică majoră ar fi o ipocrizie ieşită din comun.

  Nu avem nimic de reproşat în acest moment tânărului premier de la Chişinău iar semnalele preliminare, despre capacităţile sale intelectuale şi manageriale, sunt dintre cele mai bune. Singura observaţie pe care o formulăm în acest moment de aici, din România, este legată de fundaţia politică şubredă pe care s-a construit acest guvern.

  PLDM şi PDM s-au predat practic în faţa PCRM şi au oferit un rând de chei ale puterii comuniştilor, care sunt departe de a fi consideraţi un partid reformat, aşa cum s-a încercat să se explice publicului. Este o capcană, cred, că Voronin a votat guvernul fără să ceară aparent nimic în schimb. Oricând improvizaţia aceasta suspectă poate ceda. Ne-am bucura să fie vorba de un guvern performant, stabil şi puternic, care să fortifice justiţia şi să înceapă marele război împotriva corupţiei (în fond, cea mai importantă dintre toate reformele unui stat postcomunist!), să modernizeze economia, administraţia şi educaţia, dar faptul că totul, dar absolut totul ar putea fi blocat în orice moment în Parlament de voinţa contrară a lui Voronin şi a celor 21 de deputaţi comunişti, nu reprezintă nicidecum un motiv de optimism pentru noi. Vom fi mult mai atenţi la tot ce se întâmplă la Chişinău şi nu ne vom mai limita la clişee şi banalităţi.

  „Basarabia lucrului bine făcut” va fi aşadar condiţia logică şi inevitabilă a rămânerii Chişinăului pe traiectoria occidentalizării, precum şi a unei relaţii redefinite şi reaşezate cu România, pe baze precise, într-un set de parametri calculaţi şi evaluaţi nemţeşte, cam aşa cum mergea ceasul bunicului din celebrul clip.
  –––––––––-
  Dacă nu, nu.
  Avem şi alte lucruri de făcut.

 35. Pentru Un informat

  Ha-ha-haaaaa
  bravo!
  Bine punctat!

 36. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  video:
  Studenții din Chișinău i-au strigat
  lui Klaus Johannis: Re-Unire !
  http://ziarulnational.md/video-klaus-iohannis-a-facut-o-baie-de-multime-la-usm-s-a-scandat-unire/

  25 Februarie 2015,
  Aula Magna
  a Universității de Stat din Chișinău
  – Spicuiri din discursul Președintelui României, Klaus Johannis Unionistul.
  1.
  – „Obiectivele majore au nevoie de date simbolice. În 2018, România va marca un eveniment deosebit – aniversarea Marii Uniri. Cred cu tărie că Unirea de la 1918 a fost cel mai profund proiect de țară din istoria noastră modernă. Cei care au făcut Unirea nu erau nici mai buni, nici mai harnici decât noi, dar au avut în gând un sentiment care aproape a dispărut din viața noastră publică din ultimii ani – înaltul simț al datoriei. Sunt convins că putem găsi împreună, pe lângă moivul de a marca o istorie comună, un obiectiv pe care Moldova să-l îndeplinească în relația sa cu UE, iar România să sprijine această etapă a calendarului aderării”,
  2.
  – Astăzi, comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură face din relația României cu R. Moldova un episod unic la nivel european. Între noi este ceva mai presus. Limba noastră comună este mult mai veche decât momentul în care vizionarii lideri europeni construiau prima comunitate a cărbunelui și oțelului. Între noi există un amestec de solidaritate greu de definit dar ușor de simțit, de la Timișoara la Orhei se aude aceeași limbă, iar trecutul nostru încape între coperțile aceluiași manual de istorie”.
  3.
  – Câtă dreptate avea Jean Monnet când spunea, referindu-se la comunitatea europeană: noi nu coalizăm statele, ci unim oamenii. Rostită de un român aici, la porțile Europei, această frază are un înțeles aparte. Modelul de cooperare București-Chișinău este atât de inedit în istoria europeană, încât sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi nu numai în uniune, ci și în comuniune, iar experiența lor va deveni parte a patrimoniului european. Malurile Prutului au fost despărțite o dată de sârmă ghimpată, dar acest simbol al degradării păcii și libertății nu a fost caracteristic doar pentru România și Moldova, ci pentru jumătate de Europă. Acum, două state europene, unul membru al UE și celălalt aspirant la acest statut, au șansa de a demonstra că solidaritatea nu doar că poate doborî garduri de sârmă ghimpată, ci poate construi un viitor comun. Sunt convins că, în timp rezonabil, Prutul va rămâne doar o graniță geografică, iar R. Moldova va fi membru al UE”,

Comments are closed.