Noi suntem români basarabeni (video)

ansamblu

Aici, pe scena Filarmonicii, a doua fetiță din stânga este nepoțica noastră, Christiana-Beatrice, în ”Iedera” – ansamblul celor mici condus de Ileana Osoianu…


Interpret: Valeriu Râșniță, Versuri: Ion Stoleru, Muzică: Dinu Mateevici

Loading Facebook Comments ...

30 Comments

Add a Comment
 1. =Toader Unionistul=

  ADUCEREA FILATELISTĂ LA PUTERE
  A COMUNIȘTILOR TERORIȘTI
  ROȘII DE SÂNGE
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  EXCLUSIV Dan Dungaciu din Bucuresti
  despre situaţia din Rep. Moldova:
  „Viţelul deştept“, între România şi Rusia

  http://adevarul.ro/international/europa/exclusiv-dan-dungaciu-despre-situatia-republica-moldova-vitelul-destept-romania-rusia-1_54b89965448e03c0fda4b26f/index.html

  Vă mai amintiţi celebra formulă „viţelul deştept suge de la două vaci” atribuită fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima şi asumată copios şi de fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin? Formula este expresia cea mai concisă a ambiguităţii „inteligente” a acestui spaţiu, a dorinţei de a fi şi cu Estul, şi cu Vestul, dar nici cu unul, nici cu altul până la capăt. Unde a dus această şmecherie ucraineană, am văzut. Unde va duce versiunea ei moldovenească, urmează să vedem. Căci apare astăzi, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie (în care cele trei partide proeuropene PLDM, PD şi PL au câştigat majoritatea), în timpul negocierilor pentru crearea unei coaliţii de guvernare, din nou, aceeaşi atmosferă. Pluteşte în aer acelaşi iz de „viţel deştept” care vrea să fie şi cu Estul şi cu Vestul şi, dacă se poate, să îi păcălească pe toţi în acelaşi timp, scrie în exclusivitate pentru „Adevărul“, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române.

  Primul semn a fost cererea precipitată a preşedintelui R. Moldova, NicolaeTimofti, către Curtea Constituţională, prin care cerea amânarea interpelării Partidului Liberal vizând constituţionalitatea Articolului 11 care prevede aşa zisa neutralitate a R. Moldova. De ce a fost nevoie de această intervenţie? Şi de ce acum? Probabil pentru că cercul din jurul preşedinţiei a înţeles cât de iluzorie şi neconstituţională este „neutralitatea” R. Moldova şi a vrut să amâne deznodământul. Cel mai probabil, Curtea ar fi invalidat Articolul 11, aşa cum a invalidat, tot la propunerea liberalilor, Articolului 13 care stipula că limba vorbită în republica vecină este „limba moldovenească cu grafie latină”. Cine se teme, de fapt, de anularea neutralităţii R. Moldova? Şi de ce?

  Al doilea element a fost blocarea datelor privind identitatea ale Recensământului populaţiei din R. Moldova din 2014. Rezultatele au fost fără precedent, indicând creşteri spectaculoase în rândul celor care vorbesc limba română (de la 16,2% în 2004 la 40,3% în 2014) sau cei care se declară români (de la 1,86% în 2004 la 23,2% în 2014). Autorităţile au blocat aceste date (şi numai pe acestea!), care au apărut, ulterior, pe surse. În al treilea rând, au început negocierile în vederea unei cooptări la guvernare a Partidului Comuniştilor (şi eliminarea Partidului Liberal), în numele unei „coaliţii mai largi” şi a „consolidării societăţii”. O veritabilă „monstruoasă coaliţie”. Asemenea gesturi, care culminează cu potenţiala aducere la guvernare a PCRM (direct sau indirect), vor genera consecinţe aproape fără precedent: pe plan intern, perpetuarea corupţiei şi atenuarea proceselor de reformă necesare pentru continuarea agendei europene; pe plan regional, crearea unei „zone tampon”, fără identitate şi profil; pe plan bilateral, reînceperea unei confruntări identitare între Bucureşti şi Chişinău; iar pe plan geopolitic, victoria post electorală a Rusiei în R. Moldova care îşi vede, astfel, realizate toate obiectivele, în ciuda faptului că părea învinsă la urne. Dar să le luăm pe rând.

  Miza geopolitică regională
  Miza geopolitică a regiunii în 2015 este relaţia Vestului cu Moscova. Căderea economică a Rusie generată în primul rând de sancţiunile economice şi de scăderea dramatică a preţului petrolului, au adus Moscova într-o situţie fără precedent. În această confruntare cu Occidentul, Rusia nu poate câştiga. Dar şansa ei este enorma problemă pe care o poate genera: o Rusie care cade economic este incomparabil mai greu şi mai costisitor de gestionat. Şi nimeni nu vrea asta. Acesta este motivul pentru care mesajele de acomodare şi găsire a unei soluţii sunt tot mai evidente, de la poziţiile Germaniei, tot mai nuanţate, până la cele ale „ministrului de externe” european Frederica Mogherini. Iar una dintre mizele acestei negocieri (dincolo de ridicarea reciporcă a sancţiunilor) este geopolitică, respectiv crearea unei „zone tampon” convenabile pentru ambele părţi şi care să satisfacă dorinţa de „europenizare fără integrare a Europei”, pe de-o parte, dar şi temerile faţă de apartenenţa „străinătăţi apropiate” la spaţiul euroatlantic din partea Rusiei. Dacă în ceea ce priveşte confruntarea directă dintre Occident şi Rusia România nu are ce face sau ce spune, în ceea ce priveşte viitoarea „zonă tampon” poate şi trebuie să se pronunţe. Şi asta pentru motivul că R. Moldova este menită, alături de Ucraina sau Belarus, de a fi parte a acelui „buffer”, a acelei „zone gri”, plasată undeva între lumi, fără identitate precisă, cu o suveranitate mereu negociată şi apartenenţe vagi.

  Cooptarea la guvernare a comuniştilor, partid care nu a votat Acordul de Asociere, dar nici nu l-a respins, înseamnă pentru toată lumea tocmai semnalul că R. Moldova se pregăteşte pentru viitorul statut de „zonă tampon”, respectiv plasarea acesteia în zona gri, în care o presiunea integraţionistă reală pe Bruxelles nu va mai fi pusă decât de formă. Iar o parte însemnată a Bruxellesului se pare că ar fi foarte mulţumită de asemenea rezultat… „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”! Aşa suna slogan electoral al unui partid democrat şi proeuropean în ultimele alegeri. Astăzi, acelaşi partid deschide indecent uşa guvernării lui Voronin şi comuniştilor săi… Ce (mai) înseamnă Partidul Comuniştilor azi? Primul răspuns pe care îl primeşti este că e partidul care şi-a schimbat năravul şi s-a decis să sprijine parcursul european. Răspunsul este superficial. În realitate, cum spuneam, PCRM nu a votat în Parlament pentru Acordul de Asociere, doar a ieşit din sală. Deci, dacă nu e împotrivă, nu e nici pro. A-l vinde acum ca pro-european şi a jubila că vine la guvernare e cel puţin hazardat. Chestiunea poate stârni entuziasm la Varşovia sau Budapesta, dar de la Bucureşti sau Chişinău o asemenea atitudine e ridicolă. Şi asta pentru că, de-a lungul timpului, disputa Bucureşti – Chişinău nu a apărut (doar) de la orientarea ne-europeană şi pro-rusă a R. Moldova pe timpul guvernării comuniste a lui Voronin (dincolo de episodul respingerii Memorandumului Kozak), cât, mai ales, din pricina profilului identitar al acestui partid, respectiv un moldovenism extrem, de formulă sovietică, şi virulent anti-România. PCRM este, din acest punct de vedere, un partid identitar militant şi agresiv: este cel care a oficializat aşa numita Concepţie naţională a R. Moldova, în care majoritatea etnică moldovenească este violent subliniată, iar „românii” sunt doar o minoritate printre multe altele.

  Tot comuniştii sunt cei care au încurajat şi girat faimosul Dicţionar moldovenesc – românesc, au scos TVR din republică, au expulzat jurnalişti români, au izgonit profesori şi preoţi din R. Moldova, au închis firme din România, au pus vize cetăţenilor României, au vrut să impună „istoria integrată” în detrimentul Istoriei Românilor, au preamărit „eliberarea” sovietică şi au vituperat împotriva „ocupaţiei” româneşti, au expulzat diplomaţi români (inclusiv ambasadorul), iar de 7 aprilie, sub conducerea lor, tinerii de la Chişinău au fost arestaţi, bătuţi, asasinaţi pe stradă, iar frontiera cu România închisă. (Şi toate aceste concomitent cu declararea în 2005, de către PCRM, a „integrări europene” ca obiectivul principal de politică externă sau de implementarea de zor a Planului de Acţiuni UE-RM.) Nu a existat niciun regret, niciodată, despre toate acestea. Şi toată moştenirea anti-România a acestui partid este acum, subit, ştearsă din peisaj. Cu ce drept? A oculta această chestiune este cel puţin indecent, iar amnezia unor jurnalişti sau politicieni – vinovată. Să inocentezi astăzi PCRM sau să îi inviţi la guvernare înseamnă jignirea tuturor celor care au avut de suferit în cei opt ani de guvernare comunistă. Şi, nu în ultimul rând, o palmă la adresa României.

  Rusia pierde la urne, dar câştigă la… negocieri
  Intrarea R. Moldova pe traseul „viţelului deştept” şi cooptarea PCRM la guvernare (fie direct fie prin susţinerea unui guvern minoritar PLDM – PD) va genera o serie de consecinţe cu impact regional şi bilateral major. 1. Prin eliminarea PL de la guvernare şi cooptarea comuniştilor, Federaţia Rusă va obţine tot ce şi-a dorit, respectiv diminuarea reformelor pro-europene, scoaterea completă de pe agendă a chestiunii NATO, garanţia – prin PCRM – că R. Moldova va balansa în continuare între Est şi Vest, siguranţa că nicio apropiere periculoasă de România nu se va produce, din moment ce PCRM va fi garantul cel mai explicit al menţinerii „dosarului moldovenist” ca grilă de relaţionare cu Bucureştiul. 2. Pe plan intern, cârdăşia PLDM şi PD cu comuniştii va duce la măcinarea până la implozie a unora dintre aceste partide democratice (în special PLDM), iar politicieni care până mai ieri constituiau garanţii incontestabile de europenitate, se vor transforma, mâine, în spectre. 3.

  Polarizarea internă din R. Moldova se va radicaliza, iar bătălia cea mai mare se va da cu ocazia alegerilor pentru Primăria Chişinăului (iunie 2015), când Dorin Chirtoacă, vicepreşedintel PL, va fi singur împotriva tuturor. Chişinăul va fi ultima redută pe care „monstruoasa coaliţie” va dori să o cucerească. 4. România va fi pusă într-o situaţie aproape imposibilă. Nu va putea contesta explicit retorica „pro-europeană” a Chişinăului, dar nici nu poate gira o Alinaţă susţinută direct sau indirect de către PCRM, cel mai anti-românesc partid din R. Moldova (alături de Partidul Socialiştilor, al lui Igor Dodon, ultimul find însă un biet emul al lui Vladimir Voronin în proiectul moldovenist sovietic). Repetăm: dacă alte state europene pot face abstracţie de profilul anti-România al viitoarei coaliţii cu PCRM, Bucureştiul nu poate face asta fără să se compromită iremediabil. Oricât se va încerca aşa ceva, societatea româneacă nu va permite o decolorare identitară completă a relaţiei dintre cele două maluri ale Prutului. Iar cine crede că atitudinea identitară a PCRM faţă de România se va schimba în viitor, nu înţelege nimic din realităţile R. Moldova. 5. Teoretic, o guvernare cu PCRM va asigura cele 61 de voturi pentru alegerea preşedintelui R. Moldova anul care vine. Asta înseamnă că o formulă extinsă cu PCRM va avea şansă, teoretic, să se menţină la guvernare până în… 2018, anul la care Bucureştiul va sărbători 100 de ani de la Marea Unire.

  Care va fi atunci atmosfera de la Chişinău şi relaţia dintre România şi R. Moldova, nu e greu de intuit. 6. În atare condiţii, presiunea pe Bucureşti e enormă. Se ridica inclusiv problema oportunităţii vizitei preşedintelui României din data de 22-23 ianuarie la Chişinău. A te grăbi să girezi o construcţie guvernamentală cu PCRM înseamnă a călca pe aceeşi greblă pe care a mai călcat un preşedinte român, în 2005, când s-a grăbit să îl îmbrăţişeze (tot) pe europeanul Vladimir Voronin, iar relaţia s-a transformat, treptat, în jigniri şi înjurături birjăreşti venite de peste Prut, persecuţii şi expulzări pentru cetăţenii României, acuze la adresa oficialilor români. Regretele preşedintelui României pentru graba de a gira ce nu putea fi girat, au fost tardive şi inutile. Iar dacă din lecţia aceasta nu se va învăţa nimic, politica externă a României în viitori ani se pregăteşte să pice la cel mai important examen al său: relaţia cu R. Moldova.
  –––––––––––––––––––
  Dan Dungaciu

 2. =Toader Unionistul=

  CRONICA UNIONISTĂ-
  un comentariu preluat –
  de Cumnatul Cumnatului

  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/diferente-romania-republica-moldova-1_54bba0e7448e03c0fdb67d73/index.html

  Suna banal si de necrezut, insa România fara Rep. Moldova n-o sa se ridice economic niciodata si invers la fel. Va fi nevoie de muuuuuuuu….uuulte judecati ca sa fie inlaturat mucegaiul comunist si la fel multe proiecte social-culturale si de infrastructura. Trebuie de initiat si dupa aceea va fi si RE-Unirea.

  De exemplu – Romania ar putea face un proiect fezabil – de construirea unui aeroport lowcost
  in apropiere de Chisinau, sau si mai bine 3 – la Chisinau, Balti si Cahul, – cai ferate de mare viteza la standarde europene si electrificate.

  / De cartile oprite in vama nu vreau sa mentionez/.

  Daca vor fi 3 aeropoarte gestionate de Romania,
  mai credeti ca rusii vor fi in stare sa mai investeasca in ceea ce au preluat miseleste ?
  … Ei trebuie sa bage, in baza contractului, bani geata,
  si fara perspectiva si concurenta, vor da aeroportul inapoi la fel cum si banca…

  Razboiul economic ? Rusii niciodata nu l-au putut câstiga !
  Aduceti-va aminte de „perestroica” lui Gorbaciov-
  a fot o simpa criza in Rusia, atât.
  Ei au incercat s-o camufleze sub forme de „democratie”,
  intâlniri la nivel inalt cu Margaret Thatcher, etc… bla, bla, bla,
  acolo a fost un shah-mat evident, piata petrolului in URSS a cazutl brusc,
  banii plecasera ca munitie in Afganistan, si tara a ramas cu curu pe ghiata.
  De ce istoria sa nu sa se repete ?
  De ce noi sa nu profitam de intelepciune si sa nu ne Re-Unim ?
  Fiindca in curând Rusia nu va exista ca tara, si acolo piata va fi una noua,
  si doar impreuna vom reusi.
  Estul României cu cunostinte vaste in cultura estului va explora pietele estice,
  vestul cu vestul, si impreuna vom câstiga !

 3. DA SE PARE CA CAPURILE MAFIEI DIN MOLDOVA, CELULA TERORISTA À MAFIEI RUSE IN MOLDOVA, SA DESCOPERIT, AZI ESTE TOT MAI CLAR CINE SINT EI, VORONIN,PLAHOTNIUC,FILAT, DECI TOTUL ESTE CLAR, CHIAR DACA NU SUSTIN UNIONISMUL DAR NICI CU ASA BOI IN EUROPA NU VREAU SA INTRU, UNICA SOLUTIE À DOUA REVOLUTIE CA IN 2009

 4. Șocant, jumătate din moldoveni nu vor în UE, ci cu Rusia!
  Cum să vrei cu Rusia? Cum să refuzi modernizarea europeană? Cum să dai cu piciorul într-o şansă unică, istorică? Stimați moldoveni, voi vă daţi seama de ceea ce faceţi şi unde vreţi să mergeţi? Voi chiar nu puteţi face deosebirea dintre spaţiul rusesc şi cel european?! Chiar nu vă povestesc rudele cum se trăieşte în ţările din Uniunea Europeană? Şi nu vorbesc doar de capitalele europene, ci de suburbii, orășele mici din Spania, Italia, Germania. În comparație, Rusia este oarecum civilizată şi extrem de bogată doar în Moscova și în alte câteva orașe mari. Cu cât te îndepărtezi de matuşka Maskva, cu atât mai mult vezi sărăcia extremă a Rusiei. Dragi moldoveni, ce o fi cu voi? Încercați doar să vorbiţi româneşte în Moscova şi aveţi şanse mari să fiţi bătuţi măr de ultranaţionaliştii ruşi. În schimb, “norocul” de a lua în cârcă vreo două castane într-o ţară europeană este mic. Oricum o întorci, cetățenii din Uniunea Europeană sunt mai civilizați, mai de bun simț, mai bine crescuți decât rușii. Dar de ce compar Rusia cu Uniunea Europeană?
  Nu există termen de comparaţie.

 5. # 9,09
  probabil ca moldovenii din rep. moldova (90% dintre ei) refuza integrarea in u.e. deoarece au o mare sila, o mare ostilitate fata de romanii din romania.

 6. In atentia lui TOADER UNIONISTUL
  Cereti presei on line basarabene si in special troicii BOGATU-NEGRU-CIOBANU sa explice in articolele lor :
  1) de ce Artur Resetnicov isi permite sa viziteze atat de des Ambasada Rusiei de la Chisinau exact in toiul intenselor discutii pentru formarea AIE3 ?
  2) de ce traseul „moldovenesc” (malul „moldovenesc” al PRUTULUI) a fost deviat cu cateva sute de metri in amonte fata de jonctiunea (proiectata!) cu traseul romanesc (Iasi-Ungheni) ? Cine sunt smecherii care au procedat la asa ceva si de ce?
  3)Cine si de ce saboteaza intelegerile europene realizate de DACIAN CIOLOS (fost comisar UE)in beneficiul agriculturii „moldovenesti”?
  4)Cine grabeste …urgentarea revenirii merelor „moldovenesti” pe piata rusa in conditiile cand ROMANIA(+UE)poate absorbi intreaga productie de mere a „moldovei” si inca cu beneficii sporite?
  5)Care sunt solutiile concrete , punctuale si nu generale(vorbe-n vant!) ale PLDM si PD avansate PL?

 7. Toader Unionistul, cred ca erai nitel sub influnta lui Bahus cand ai scris aceaste aberatii, citez: „Suna banal si de necrezut, insa România fara Rep. Moldova n-o sa se ridice economic niciodata si invers la fel.” Toadere, se vede ca nu stii mai nimic despre economia Romaniei….,dar mai ales a R. Moldova…,care nu are decat mere, pere si ceva struguri, hai si niste porumb, grau si alte zarzavaturi. Ce altceva are R. Moldova prin care sa contribuie la ridicarea economica a RO, nimic important, nimic de zis, sunt importante produsele agricole dar de la pana la….,hai sa fim serios. Sunt vreo 15, 20 de judete in RO care produc fiecare in parte cu mult peste PIB-ul R.M., atunci despre ce economia a R.M. vorbim…,despre una care nu exista in RM decat intr-o forma primitiva si preponderent agricola. RO nu are economic de castigat din aceasta afacere prea mult, exceptand factorul uman, aici e DA, dar economic f. f. putin…,in schimb R.M. castiga fantastic de mult….,dar mai bine s-o lasam asa…, vorba oltenilor ” muica, las-o incurcata bine ca-i vie”!

 8. =Toader Unionistul=

  Furnico draga,
  Fii mai atent la postarile mele si la vorbele cu Bahus !
  Sunt PRELUARI si nu sunt opiniile mele !
  Prezint realitatea asa cum este.
  Fiecare are dreptul la opinie.
  Deci intrebarile tale le vei oferi Cumnatului Acela.
  Eu sunt un scrib modest care COPIE totul ce se refera la RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA .
  Si doar foarte rar imi exprim opiniile !
  Pseudonimul meu -Unionistul- iti va spune totul despre mine. Sa ne traiesti !
  N.B.
  Nu-mi mai amintesc cine, dar si cineva notoriu de la Bucuresti isi exprimase aceeasi idee de Re-Intregire economica benefica.
  Un punct de discutie, si de ce nu nu, si la un pahar de vin.
  E un concept de dor si de inima, daca mai poti intelege asta, draga Bahus-ule !

 9. =Toader Unionistul=

  RONICA UNIONISTĂ – 3 / ian.2015/
  un comentariu preluat la Chișinău –
  – scris de Titirez

  http://danielabodrug.md/plahotniuc-si-filat-salvati-de-ghimpu/#comment-5476

  De ce mă dezamăgiți, doamnă Daniela BODRUG ?
  Reconciliați-vă punctele de vedere toți cei care acordați importanța
  RE-Intregirii cu România
  și acoradați-i tactic și strategic importanța cuvenită.

  Interese meschine de putere politică in Rep. Moldova
  nu se pot asocia cu
  INTERESUL NATIONAL al INTREGULUI POPOR ROMAN.
  Iar acest interes nu este unul al naționalismului de paradă
  cu care se poate defila oriunde și oricând.
  Dacă se poate întelege așa ceva, e foarte bine.
  Dacă nu, NU.
  Asa că, pentru ROMANIA este mult mai importantă
  intrarea in SCHENGEN decât o iluzorie “zonă gri” din Estul sau,
  unde să ne jucăm mereu și mereu de-a șoarecele cu pisica.
  Pentru România secolului al XXI-lea este VITALĂ
  integrarea noastră deplină in UE și asociere cu NATO,
  iar o cooperare cu comuniștii (neo-comuniștii) este exclusă “ab initio”.
  Știți bine că fundamentul CORUPTIEI mari sau mici
  este tocmai acest comunism impardonabil,
  care încearcă din nou marea cu degetul prin PUTIN și politica sa depășită de vremi.

  Nu-mi vine să cred, nu pot să cred că Vă puteți face părtașă
  la slăbirea elementului românesc între basarabeni.
  Să nu uitați că momentele și evenimetele anului abia început
  vor fi cruciale în acest sens !

 10. =Toader Unionistul=

  O PRELUARE –
  ––––––––
  MAFIE ȘI CORUPȚIE LA CHIȘINĂU-
  – Juristul dubios Sandu Tănase
  /cu studii la Iași/-
  manipulare anti-europeană, anti-românească, anti-unionistă !

  http://www.jurnal.md/ro/politic/2015/1/19/cum-manipuleaza-cc-a-denaturat-mesajul-comisiei-de-la-venetia-privind-legea-testarii-integritatii/

  Răspunsul Comisiei de la Veneţia referitor la Legea privind testarea integrităţii profesionale a fost denaturat de către Curtea Constituţională. Or, în varianta tradusă în limba română şi plasată pe site-ul oficial al CC a fost introdusă o frază care nu există în varianta originală a opiniei exprimate de către Comisia de la Veneţia. De cealaltă parte, explicaţia Curţii Constituţionale este că a avut loc e eroare tehnică.

  Mai exact, la sfârşitul anului 2013, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un pachet de legi anticorupţie, menite să combată corupţia în sistemul judiciar. Proiectele de legi, inclusiv cel al Legii privind testarea integrităţii profesionale, au fost avizate pozitiv de către Consiliul Europei. Experţii europeni au declarat atunci că această lege ar putea consolida măsurile anticorupţie, dar au menţionat că aceasta necesită o îmbunătăţire pentru a nu admite influenţarea sistemului judecătoresc.

  În urma unei sesizări, Curtea Constituţională a decis să solicite un aviz şi din partea Comisiei de la Veneţia cu privire la Legea testării integrităţii.

  Răspunsul Comisiei nu a fost unul negativ, în el fiind relevată necesitatea îmbunătăţirii prevederilor Legii care vizează judecătorii.

  În paragraful 88 al avizului, Comisia de la Veneţia reţine o concluzie exclusiv referitoare la aplicabilitatea legii judecătorilor.
  ––––––––––––––––
  Textul integral al paragrafului 88 în versiunea engleză prevede doar textul:
  ––––––––––––––
  „88. Există o serie de standarde europene şi internaţionale, garanţii şi bune practici în ceea ce priveşte procedurile disciplinare (privind comportamentul etic) cu privire la judecători, pe care Legea nr.325 urmează să le abordeze cu mai multă atenţie.”

  În versiunea în limba română, publicată pe pagina oficială a Curţii Constituţionale, după fraza de mai sus, CC a adăugat şi următorul text:
  –––––––––––––––––
  „Această lege apare ca un instrument extrem de discutabil, oportunitatea căruia în vederea luptei cu fenomenele de corupţie atât de larg răspândite în sectorul public este discutabilă.”
  –––––––––––––––––
  Frază care însă nu există în răspunsul original al Comisiei de la Veneţia.

  Semnalul de alarmă vine din partea Transparency International – Moldova, care acuză Curtea Constituţională de manipulare a opiniei publice şi califică acest caz drept teren favorabil pentru declararea neconstituţionalităţii Legii privind testarea integrităţii profesionale, ceea ce ar împiedica prevenirea şi combaterea corupţiei nu numai în rândul judecătorilor, dar şi în întreg sectorul public.

  „Se creează impresia că prin acţiunile sale Curtea Constituţională a încercat o manipulare a opiniei publice cu privire la conţinutul adevărat al avizului Comisiei de la Veneţia, fapt ce trezeşte îngrijorări cu privire la obiectivitatea cu care Curtea Constituţională urmează să examineze sesizarea în cauză. Această frază nu numai că a dat o apreciere negativă clauzelor ce ţin de testarea judecătorilor, dar şi a extins-o asupra întregii legi aplicabile mai multor categorii de angajaţi ai sectorului public, opinia publică fiind indusă în eroare”, se spune într-un comunicat de presă.

  Totodată, Transparency îşi exprimă îngrijorarea că „prin acţiuni de manipulare a opiniei publice se creează un teren propice pentru declararea neconstituţionalităţii Legii privind testarea integrităţii profesionale, ceea ce ar împiedica prevenirea şi combaterea corupţiei nu numai în rândul judecătorilor, dar şi în întreg sectorul public”.

  „Transparency International – Moldova se arată alarmată şi în privinţa examinării de către Curtea Constituţională şi a altor prevederi importante incluse în pachetul de legi anticorupţie, cum ar fi cele referitoare la instituirea mecanismului confiscării extinse şi a îmbogăţirii ilicite în Codul penal al RM”, se mai spune în declaraţie.

  Contactată de Jurnal.md, secretarul general al Curţii Constituţionale, Rodica Secrieru, ne-a spus că este vorba despre o greşeală tehnică, versiunea în limba română fiind, de fapt, traducerea unui răspuns preliminar al Comisiei de la Veneţia. „Pe site a fost publicată traducerea unui răspuns preliminar expediat de Comisia de la Veneţia, în care se conţinea şi această frază. În răspunsul final această frază a fost eliminată, însă pe site-ul Curţii a fost publicată traducerea acelui răspuns preliminar. Este o eroare tehnică care nu influenţează în niciun fel concluziile finale ale Comisiei de la Veneţia”, a declarat Rodica Secrieru.

  Legea privind testarea integrităţii profesionale în sectorul judiciar face parte dintr-un pachet de iniţiative legislative, menit să prevină şi să combată corupţia din justiţie. Pachetul de legi a fost elaborat în conformitate cu prevederile Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei, orientată spre descurajarea actelor de corupţie şi sancţionarea mai severă în asemenea cazuri. Pachetul legislativ mai prevede testarea la poligraf a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror, dar şi testarea integrităţii profesionale a acestora.
  ––––––––––––––––
  Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

 11. =Toader Unionistul=

  Președintele Klaus Johannis întoarce spatele „monstruoasei coaliţii” din Chişinău.
  Cine sunt occidentalii care fac jocuri anti-românești și anti-europene la Chișinău?

  http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/16136-klaus-johannis-intoarce-spatele-monstruoasei-coaliii-din-chiinu-cine-sunt-occidentalii-care-fac-jocuri-anti-romaneti-i-anti-europene-la-chiinu.html

  O adevărată bombă a explodat vineri seara la Chişinău, chiar în toiul negocierilor privind formării unei noi coaliţii de guvernământ, ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie 2014. Klaus Johannis, preşedintele României, şi-a anulat vizita pe care trebuia să o efectueze în Republica Moldova între 21-23 ianuarie 2014, şi care urma, să fie prima sa vizită într-o altă ca preşedinte în funcţie, scrie George Dumitru în www deschide md, preluat de Romanian Global News.

  Discuţiile despre formarea unei noi coaliţii nu au ajuns până acum la niciun rezultat. Însă prelungirea negocierilor nu constituia pentru partea română un motiv de anulare a vizitei. Partidele pro-europene care se află la putere în Republica Moldova din 2009 au obţinut 55 mandate din 101 şi se presupunea că se vor înţelege cumva, înaintea vizitei, sau măcar după aceasta. Pe 8 ianuarie 2014, Johannis confirmase intenţia sa de a veni la Chişinău pe 21-23 ianuarie.

  Nu prelungirea negocierilor politice a fost cauza anulării vizitei la Chişinău a preşedintelui României. Pe 12 ianuarie, Vlad Filat (PLDM) şi Marian Lupu (PDM) au anunţat că negocierile cu Mihai Ghimpu (PL) sunt dificile şi, în consecinţă, vor deschide discuţiile cu PCRM (Partidul Comuniştilor). Spectrul venirii la putere a comuniştilor şi riscul ca Johannis, sosit în vizită la Chişinău, să fie nevoit să dea mâna cu Vladimir Voronin, liderul comunist proaspăt vopsit în „european”, a dus la decizia de anulare a vizitei.

  PCRM – partidul urii antiromâneşti
  –––––––––––––––––
  Prezenţa PCRM în coaliţia de la Chişinău, ar răci foarte tare relaţiile dintre România şi Republica Moldova. Regimul Voronin a prigonit Mitropolia Basarabiei aparţinând de Patriarhia Română şi a acuzat România la Consiliul Europei de agresiune, din cauza reactivării acestei organizări bisericeşti. A încercat să scoată din şcoli manualele de „Limba română” şi „Istoria Românilor” şi a fost împiedicat numai de manifestaţiile de masă, organizate de elevii, studenţii şi profesorii din Chişinău. Bolşevicii antiromâni ai lui Voronin au dat o lege prin care cei care susţin identitatea românească vor fi „neutralizaţi”.

  Actul normativ prevede „neutralizarea…necontenitelor tentative de demoldovenizare, de negare a existenţei naţiunii moldoveneşti şi a statalităţii moldoveneşti, de discreditare a istoriei Moldovei, de ignorare a etnonimului „moldoveni” şi glotonimului „limba moldovenească”.

  Demenţa comunistă a atins apogeul în aprilie 2009. După alegerile din 5 aprilie 2009, câştigate de PCRM, pe 7 aprilie 2009, mii de demonstranţi, majoritatea studenţi, au protestat împotriva fraudelor electorale. Provocatori care s-au bucurat de sprijinul unor personaje din interiorul regimului comunist au incendiat clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului. La ordinul Moscovei, Voronin a acuzat pe nedrept România pentru violenţe şi a expulzat ambasadorul român. Voronin a ordonat impunerea vizelor pentru cetăţenii români, încălcând astfel şi acordul UE-Moldova dar şi legea prin care Parlamentul R. Moldova a adoptat acordul respectiv.

  Delirul a continuat şi în campania electorală din 2010, când România a constituit principala temă a PCRM. Comuniştii au încercat să batjocorească ajutorul acordat cu generozitate de România Republicii Moldova. Ca urmare a inundaţiilor din valea Prutului, România a acordat un ajutor de 15 milioane de euro, cu care s-au construit de la temelie două sate distruse de inundaţii, Nemţeni şi Cotul Morii. PCRM a difuzat în replică un film în care pretindea că inundaţiile au fost provocate de români, care au aruncat dintr-un elicopter o bombă care a distrus digul de la Nemţeni.

  „Europeanul” Voronin este tot marioneta Moscovei
  –––––––––––––––––
  Vlad Filat şi Marian Lupu pretind că PCRM s-a schimbat şi a devenit european, iar Voronin personal nu mai este unealta Moscovei ci este „statalist”. Dar Vladimir Voronin nu este deloc european. PCRM a refuzat să voteze în Parlament Acordul de Asociere încheiat cu UE, deputaţii comunişti părăsind sala. Pentru această legislatură PCRM şi-a anunţat deja priorităţile. În primul rând „întărirea neutralităţii” Republicii Moldova. Aceasta este o directivă a Moscovei ce vizează împiedicarea apropierii Republicii Moldova de NATO. Un alt mare obiectiv al PCRM este „sărbătorirea a 70 de ani de la Marea Victorie”. Aceasta este o mare acţiune de propagandă a regimului Putin, desfăşurată sub pretextul victoriei URSS în cel de-al doilea război mondial, la 9 mai 1945. La Chişinău, acest eveniment este transformat într-un prilej de delir antiromânesc. Intrarea trupelor sovietice în Chişinău în august 1944 este considerată „eliberarea de sub jugul româno-fascist”, iar anexarea Basarabiei la URSS în 1940 este considerată tot eliberare.

  Astfel, Vlad Filat şi Marian Lupu vor veni la Bucureşti cu mâna întinsă pentru sprijin financiar şi politico-diplomatic, în timp ce la Chişinău vor serba împreună cu aliatul lor Voronin eliberarea de sub jugul invadatorilor români.

  Un alt punct important pe care PCRM ar vrea să-l negocieze cu aliaţii din PLDM şi PDM este „acordarea unui statut special, social-cultural raionului Taraclia”. Taraclia este un raion cu majoritate bulgărească iar sintagma PCRM înseamnă de fapt acordarea statutului de autonomie teritorială pe criterii etnice, după modelul Găgăuziei. Acesta este o comandă a Moscovei care doreşte să ameninţe Republica Moldova cu secesiunea unor raioane etnice în cazul apropierii de UE-NATO. Voronin, pe care Lupu şi Filat îl prezintă ca „statalist”, are deja un plan pentru dezmembrarea Republicii Moldova.

  Neruşinarea lui Voronin este maximă, pentru că reprezentantul său la negocierile cu Filat şi Lupu este Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Pe timpul regimului comunist, Reşetnicov transformase SIS într-o unealtă antiromânească a FSB, cum se numeşte în prezent KGB-ul rusesc. În anul 2011 Procuratura Generală a stabilit că, în anul 2009, SIS a ascultat telefoanele lui A. Tănase, M. Godea, V. Nagacevschi, pe atunci vicepreşedinţi în PLDM, partidul lui Filat. Dar pe Filat nu-l deranjează. Poate ne va spune acum că şi fostul şef al securiştilor moldoveni este un mare european, la fel ca Voronin.

  Sub mandatul lui Reşetnicov, SIS a întreprins mai multe operaţiuni subversive împotriva României, atât singur cât şi împreună cu FSB-ul rusesc, aşa că apariţia lui Reşetnicov ca negociator al unei „coaliţii europene” nu poate decât să ridice multe sprâncene la Bucureşti, acolo de unde Filat şi Lupu aşeaptă un sprijin „necondiţionat, ferm şi constant”. Este de ajuns să mai adăugăm doar că Reşetnicov a ameninţat România cu dezmembrarea teritorială.

  Dacă PCRM este reprezentat în comisia de negocieri de Reşetnicov, fostul său securist-şef, PDM, partidul lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc este reprezentat la aceleaşi negocieri de Sergiu (Serghei) Sîrbu, fostul jurist al PCRM, vopsit în „democrat european”. Cei doi negociază o „coaliţie europeană”, iar România ar trebui să aplaude rezultatul muncii lor, în numele „stabilităţii” şi „integrării europene” şi să finanţeze la greu un viitor guvern de bandiţi sovietici cu mască europeană.

  Guvernul de la Chişinău a scos în anul 2010 gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu România, ce data din perioada sovietică. Gestul a înfuriat PCRM care a declanşat o campanie apocaliptică prin care cerea menţinerea „gardului protector” de la Prut. În lipsa acestuia, mistreţii ar veni din România şi ar strica ogoarele basarabenilor. În schimb, vacile şi oile din Republica Moldova, lăsate fără „gardul protector” ar sări ca proastele în Prut şi s-ar îneca. „Democratul” Sergiu Sârbu, pe atunci deputat comunist, a declarat în parlament că, în lipsa sârmei ghimpate ce separa românii, lupii din România trec Prutul şi devorează moldoveni.

  Coaliţia pune punct parcursului european
  –––––––––––––––––
  O coaliţie parlamentară a PLDM şi PDM cu PCRM ar însemna sfârşitul parcursului european al Republicii Moldova. PCRM s-a manifestat virulent împotriva integrării europene, prin boicot parlamentar, acţiuni de stradă şi altele de acelaşi gen. Cine poate garanta că aceşti indivizi vor susţine integrarea europeană de acum încolo?

  Republica Moldova are mari restanţe în ce priveşte reformele, deşi pretinde că ar fi „premiantul” Parteneriatului Estic. UE este interesată în special de reforma în justiţie, însă Republica Moldova are cea mai coruptă justiţie din lume, situându-se pe locul 144 în topul alcătuit de World Economic Forum. Aceeaşi republică, avidă de bani europeni şi româneşti, este şi pe locul 102 în lume în ce priveşte „risipa banilor publici”. Din asemenea motive, există serioase reticenţe în UE privind presupusa integrare europeană a Republicii Moldova. Succesele în această privinţă au fost obţinute în primul rând ca urmare a unor extraordinare insistenţe şi presiuni ale reprezentanţilor români la Consiliul European, Comisia Europeană, guvernele statelor membre UE etc, în ajutorul „fraţilor de peste Prut”. Se pune întrebarea ce motivaţie ar mai avea România să facă aşa ceva în sprijinul unei coaliţii ce include comuniştii.

  La rândul lor, „europenii” din conducerea de la Chişinău au arătat multe dovezi de ostilitate faţă de România, de la ura lui Marian Lupu împotriva denumirii de „limba română” la tentativa lui Filat de înlocuire a manualelor de „Istoria Românilor” sau înscenarea organelor moldoveneşti împotriva ataşatului român al Apărării.

  Unica şansă a Republicii Moldova de a scăpa de dependenţa gazului rusesc este gazoductul Iaşi-Ungheni, în care România a investit milioane de euro, diferenţa fiind acoperită de fonduri UE, acordate tot ca urmare a insistenţelor României. În schimb, partea de conductă de pe malul moldovenesc a costat dublu pe unitatea de măsură faţă de segmentul românesc, deşi lucrările au fost executate de aceeaşi firmă. Conducta din Republica Moldova a ieşit pe malul Prutului cu câteva sute de metri în amonte de conducta ce vine din România, prin încălcarea proiectului, ceea ce a dus la noi întârzieri. Conducta trebuia să treacă pe terenurile cumpărate anterior de nişte şmecheri de dragul banilor plătiţi pentru terenurile expropiate. Tot moldovenii au orchestrat o campanie în presa lor prin care au avut neruşinarea să încerce să atribuie părţii române întârzierile. A apărut astfel suspiciunea că guvernanţii moldoveni nu sunt interesaţi atât de independenţa energetică, cât aveau nevoie de gazoductul Iaşi-Ungheni ca argument pentru a obţine de la ruşi comisioane cât mai mari la importul de gaze de la Gazprom. România a suportat multe afronturi din partea „europenilor” de la Chişinău, gândindu-se la binele celor aproape trei milioane de români basarabeni, nicidecum la guvernanţii corupţi şi antiromâni. Includerea partidului antiromânesc PCRM în coaliţie ar fi însă o insultă gravă, de neacceptat pentru România, practic cel mai important susţinător al Republicii Moldova.

  Romanian Global News atrage atenția asupra unor demersuri cel puțin suspecte ale unor ambasade de la Chisinău dar și ale reprezentantului delegației UE la Chișinău care fac presiuni, insistând pentru intrarea criminalului Vladimir Voronin în coaliția de guvernare de la Chișinău.

  Nici finlandezul Pirkka Tapiola, nici ambasadorul german și nici cel suedez nu sunt mai responsabili decât Bucureștiul față de cei trei milioane de români din R. Moldova.

  Nu putem să credem că excelențele lor, ambasadorii, împreună cu Tapiola nu sunt la curent cu cele două recente întâlniri discrete ale lui Artur Reşetnicov cu „diplomați” ai Ambasadei Rusiei la Chișinău…Sau poate știu de aceste întâlniri și tocmai de asta insistă…

  Poate Klaus Iohannis reușește să transmită acest lucru la Berlin, dacă nu direct cel puțin prin cei doi consilieri pro- Berlin plasați de Germania în imediata sa apropiere. Poate astfel mesajul trece mai repede…Asta dacă nu cumva jocurile sunt altele…

 12. INCALCARE MAJORA A DREPTURILOR OMULUI in Moldova: Arestarea fostului ministru Gheorghe Papuc fara dovezi pentru 7 aprilie 2009 !
  Gheorghe Papuc,arestat pentru dosarul inscenat din 7 aprilie 2009,fara nici o dovada in Justitie.Gheorghe Papuc a fost de partea democratiei,a ordonat pactizarea cu poporul si cu revolutia,cu populatia civila,cu tineretul,pentru democratie.Eliberati acest prisonier,pentru a nu ajunge la CEDO si a avea blocate fondurile europene pentru Justitia corupta.

 13. CORUPTIA SUFOCA JUSTITIA

  -ARESTAREA ILEGALA A LUI GHEORGHE PAPUC,fost ministru de interne

  -blocarea fondurilor UE de catre Comisia Europeana pentru justitie

 14. =Toader Unionistul=

  BPR

  ████████████████████████████████████████
  █████████████▓▓▓███▓▓▓███▓▓▓████████████
  █████████████▓██▓██▓██▓██▓██▓███████████
  █████████████▓▓▓███▓▓▓███▓▓▓████████████
  █████████████▓██▓██▓█████▓██▓███████████
  █████████████▓▓▓███▓█████▓██▓███████████
  ████████████████████████████████████████
  █████████ BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC ████████
  ████████████████████████████████████████
  ████▓▓▓▓▓▓▓█████╬╬╬╬╬╬████╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  ███▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██╬╬╬╬╬╬██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  ████▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██╬╬╬╬╬█╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  ███▓▓▓███████▓▓▓███╬╬╬╬╬╬█████████╬╬╬╬██
  ███▓▓██████████▓▓██╬╬╬╬╬████████╬╬╬╬╬╬██
  ███▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  ████▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  █████▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  █████▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  █████▓▓▓▓▓▓▓██▓▓▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  █████▓▓▓▓▓████▓▓▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  ████▓▓▓▓▓▓██▓▓▓▓███╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██
  ████▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▓▓███╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██╬╬╬╬███
  █████▓██▓▓▓▓▓▓▓▓▓██████╬╬╬╬╬╬╬██╬╬╬╬╬███
  █████▓▓█████▓▓▓████╬████╬╬╬████╬╬╬╬╬╬███
  ██████▓▓▓▓████████╬╬╬████████╬╬╬╬╬╬╬████
  ███████▓▓▓▓▓▓▓▓▓█████████╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬████
  ███████▓▓▓▓▓▓▓▓███╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬█████
  ████████▓▓▓▓▓▓▓▓████╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬██████
  █████████▓▓▓▓▓▓▓▓▓███╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬███████
  ██████████▓▓▓▓▓▓▓▓▓██╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬████████
  ███████████▓▓▓▓▓▓▓███╬╬╬╬╬╬╬╬╬╬█████████

 15. =Toader Unionistul=

  ██████████████████████
  ███▓▓▓███▓▓▓███▓▓▓████
  ███▓██▓██▓██▓██▓██▓███
  ███▓▓▓███▓▓▓███▓▓▓████
  ███▓██▓██▓█████▓██▓███
  ███▓▓▓███▓█████▓██▓███
  ██████████████████████
  BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC
  ██████████████████████

 16. Mai oameni Buni,nici nu va puteti imagina ce vi se pregateste cu un asemenea scénariu régizat de catre (mama)lui Voronin…….de peste Nistru dégeaba a-ti mai Fost la vot in noiembrie 2014….daca nu iesiti sa cu ratait parlamentul de mizeria rosie….

 17. Basarabia Pamant Romanesc, subscriu….,100%. Trebuie sa recunosc ca munca ta, Toadere, este de sisif, chiar daca mai sunt unele inadvertente, dupa parerea mea, informarea e totusi OK, faci o treaba buna, sper ca nu te-ai suparat ca am amintit de Bahus …!? 🙂

 18. In atentia lui TOADER
  daca vrei indica-mi un blog unde sa te pot contacta

 19. =Toader Unionistul=

  Scrisoare deschisă
  către președintele Klaus Iohannis
  ––––––––––––––-
  scrisă de Petrişor Gabriel Peiu,
  46 ani, doctor al Universităţii Politehnica din Bucureşti (1996), şef de lucrări la aceeaşi instituţie; a fost consilier al Primului Ministru Radu Vasile (1998-1999) şi al Primului Ministru Adrian Năstase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) şi vicepreşedinte al Agenţiei pentru Investiţii Străine (2003-2004); preşedinte al Sidex Galaţi (1999-2000) şi administrator al Romtelecom (1997-2000), Omniasig (1999-2001) şi Electroputere (2004-2005). În prezent este consultant în afaceri pentru mai multe companii străine.

  http://puterea.ro/politica/vezi-ce-i-scrie-petrisor-peiu-lui-klaus-johannis-despre-republica-moldova-107451.html

  Stimate domnule Preşedinte Klaus Iohannis, Am admirat, în timpul campaniei electorale , discursul dumneavoastră ferm şi inteligent despre o viziune asupra viitorului celor două ţări cu populaţie românească; acest discurs îmi arată un om hotărât să joace la masa istoriei jocul cel mare al ţării sale şi- surprinzător pentru mulţi- era clar că înţelegeţi realitatea şi mai ales miza momentului în Basarabia.

  A urmat , două săptămâni după entuziasmanta alegere a dumneavoastră în funcţia de preşedinte, vizita “de partid” de la Chişinău când v-aţi oferit imensul capital politic pe care îl aveaţi atunci că ofrandă pe altarul meschin al unei foste mari speranţe de la Chişinău, un om care a irosit inclusiv “împrumutul de credibilitate” din partea dumneavoastră. Am pus acest episod în seama unei stângăcii inevitabile la început de mandat , mai ales că nu păreaţi a avea o echipă în spate sau imaginea acelei echipe era cam difuză atunci.

  Am ajuns , acum , într-un moment în care nu mai este loc de stângăcii, de improvizaţii, de nehotărâri sau de greşeli. La Chişinău se joacă un act crucial: echipa „proeuropeana„(PLDM şi PD) slăvita în articole, lozinci şi clipuri video este pe cale să se predea -sau să îmbrăţişeze ,în funcţie de cinismul punctului de vedere- hidrei comuniste, bătrâna cârpa kaghebista (de data aceasta la propriu), PCRM.

  Este vremea să aflaţi, domnule Preşedinte pe care cu sufletul, nu cu raţiunea v-am votat, câteva chestiuni esenţiale:

  – Drăcuşorul cu miros de petrol romanesc vrea să batjocorească miza românească majoră din Basarabia prin predarea aşa-numitelor partide pro-europene pe care le controlează, direct sau prin dosarele procurorilor personali, unei oculte mafiote locale , cu unicul scop al acaparării şi perpetuării puterii absolute ;

  – Alţi drăcuşori, mai mici şi mai cameleonici, se ascund prin birourile de la Bucureşti şi inventează pretexte pentru propria incompetent, în scopul justificării predării romanilor din Basarabia unui viitor de tip central-asiatic în schimbul liniştii birocratice perpetue în vieţile şi aşa anoste ale acestor infim de mici Titulesti;

  – România, domnule Preşedinte, nu joacă la Chişinău în aceeaşi ligă cu Bulgaria, Ungaria sau Polonia; acolo jocul nostru transcede chiar şi cadrul iniţiativelor germane. Acolo este România şi restul lumii;

  A sosit primul moment în mandatul dumenavoastra în care trebuie să manifestaţi puterea şi determinarea pentru care v-am votat; e timpul, domnule Preşedinte, să daţi uşor cu rigla peste degeţelele durdulii ale consilierilor şi birocraţilor cu cravate roşii şi să vă arătaţi stătură de bărbat de stat pe care v-am bănuit-o; e timpul, domnule Preşedinte , să vă încruntaţi la drăcuşorii de peste Prut şi să le transmiteţi cu voce fermă că România nu va accepta să cautioneze din nou dublul limbaj şi nu va sprijini niciodată ambivalenta perversă , de neacceptat în lumea euroatlantică; nu poţi să creezi majorităţi electorale în ideea integrării europene şi apoi să le transformi în majorităţi parlamentare şmechereşti împreună cu papasa Voronin!

  Nu vă lăsaţi păcălit, domnule Preşedinte , de mediocritatea unor suficienţi blazaţi: majoritate cu comuniştii nu o cere nici Germania, nici SUA, nici Europa ,ci interesul de afaceri şi oligarchic al micului drăcuşor.

  Să ştiţi, domnule Preşedinte ca , dacă aş fi crezut că trebuie să cautionam o majoritate la Chişinău cu partidul lui Voronin nu aveam nevoie să vă votez pe dumneavoastră; acest „obiectiv„ ar fi fost bifat şi de către Victor Ponta şi corlatenii domniei sale.

  Vă rog, domnule Preşedinte, redaţi demnitatea acestei ţări, faceţi-o să joace la scara istoriei jocul corect, fără a apela la arbitri imaginari; nu ne mai expuneţi încă o dată ruşinii de a ne vedea preşedintele în cramele moldoveneşti cu bătrânul miliţian Voronin; nu vă uitaţi, domnule Preşedinte, măcar pentru un moment, în ochii imobili ai birocraţilor încremeniţi în proiect ci uitaţi-vă în ochii celor un milion de moldoveni cu cetăţenie romanesca şi nu le înşelaţi uriaşele aşteptări; aveţi curaj, aveţi încredere în dumneavoastră şi în ţara de 20 de milioane de oameni din spatele dumenavoastra , domnule Preşedinte şi cereţi încetarea mascaradei cu majoritatea PLDM-PDM-PCRM şi veţi vedea că România contează şi este ascultată: cei trei Vladimiri nu vor cuteza să vă înfrunte şi să sfideze în continuare milioane de oameni; aveţi curaj şi veţi intra în istorie, alături de marii noştri regi Carol I şi Ferdinand!
  ––––––––––––
  (de Petrişor Peiu)

 20. =Toader Unionistul=

  Raspuns-
  1.
  Multumesc, Titirezule, pt. vorbele calde.
  Nu, nu am un blog personal.
  Nici nu as vrea.
  Prefer sa ramân mereu acelasi
  Scrib Anonim necunoscut cu multiple pseudonime pt. diversitate.
  Din pacate, toti marii Intelectuali Unionisti
  de la noi in ultimii 25 de ani au fost plecati sis-tematic in lumea cealalta.
  Asta spune totul !

  Pe de alta parte, mi-ar face placere sa schimbam opinii si mesaje personale.
  Ma voi gândi la aceasta modalitate.
  2.
  Furnico draga,
  nu, nu m-am suparat.
  Admit, uneori sunt cam acid.
  Noi, cei nascuti aici, in fosta imperie ocupanta, suntem marcati pe viata de
  acea si aceasta anormalitate dar inca normala pt. mulți din Rep. Moldova.

  Dar sa stii ca savurez de multe ori
  mesajele tale la țintă.
  –––––––––––––––––-
  Si noi, cei de aici,
  din mocirla anormala si atemporala,
  Va multumim din inima,
  pentru implicare, activism civic si curaj !
  Sper sa ne intâlnim cândva in viitoarea Românie Mare, la taifas si cu un alt invitat domn Bahus !

 21. =Toader Unionistul=

  „Ce ar trebui să învețe Moscova
  din eșecul numit Basarabia?”
  – pe blogul
  domnului profesor bucurestean
  Ion Coja:

  http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/moscova-trebuie-sa-priveasca-adevarul-in-fata/

 22. OK Toadere !!
  Am inteles. SUCCES in ce faci.

 23. Doamna Pavlicenco,
  Cred ca PNL(Basarabia) ar trebui sa dea semnale ca exista. Mai ales acum.Sau nu e cazul?

 24. Pt Titirez

  Nu e cazul. Dar nici nu am murit. Iar voi, cei care ati votat „partide proeuropene”, savurati-va optiunea. Succes!

 25. Stimata doamna,
  Dv uitati ca nu sunt din …RSS MOLDOVENEASCA, ci din Romania . Asa ca nu am avut cum sa votez partidele dv. nici de unele. Nici pro europene nici anti -europene.
  Asa ca ramane sa va savurez doar umorul.

 26. =Toader Unionistul=

  Draga Titirez,
  Pentru a câta oara ma minunez iarasi
  cum Doamna Vitalia apostrofeaza veninos
  pe cei mai valorosi unionisti si de aici, si de peste Prut !
  A inceput invectivele cu Basescu Marele Unionist din 2012, dar l-a adulat pe Iliescu si pe Ponta, neo-comunistii !
  – Eroare feminina „naiva”?
  – Credeti ca prin asemenea actiuni doamna respectiva apropie Marea Re-Unire sau o indeparteaza si mai mult ?
  – pe la noi, se zice asa: care-i cozul ascuns ?

 27. Nu, nu este eroare feminina”naiva”, Toadere.
  Tocmai voiam sa postez decizia Inaltei curti de justitie a ro in legatura cu scoaterea definitiva de sub urmarie penala a lui Basescu. Dar las placerea lamuririi concrete a fiecaruia la latitudinea sa. Dar sa stii cA pnl(BASARABIA) ARE UN PROGRAM BUN.ASTA NU A FOST SI NU ESTE INSA SUFICIENT.

 28. PLDM si PD cu Voronin de la PCRM, suna straniu, nu-I asa? Halal coalitie pro-europeana !
  Dar e bine, stati linistiti ca nu peste mult timp isi vor frange gatul, nu mai este mult.
  Romania si Klaus Johannis nu vor fi pacalite de mascarada pusa la cale de Chisinau.
  Nu vad bine Rep Moldova , s-ar putea sa nu mai intre curand in Europa daca pierde sprijinul Romaniei. Vor iesi oamenii in strada ? Probabil. Vor reactiva rusii Transnistria? Si mai probabil.
  Si ce va fi atunci? Va merge Basarabia cu Rusia sau va cere o foarte rapida Unire cu Romania? Indiferent ce va face, populatia Basarabiei va avea ceea ce merita, in functie de reactia ei la evenimentele ce vor avea loc in vara lui 2015.

 29. Mi se pare că denumirea români basarabeni este doar încă una din monştrii perioadei interbelice. Pur şi simplu România nu a făcut nimic din ce putea face.
  Actuala Basarabia, conţine foarte puţin din vechea Basarabie pentru a vă numi aşa.
  Bugeacul= Basarabia, scurt şi la obiect.
  Desigur nu o să intru în problema etimologie şi a istoricului transformărilor teritoriale.
  Ideea îi că actuala Moldovă conţine puţin din Ţara de Sus a Moldovei şi câtva din Basarabia, dar în mare parte este formată din jumătatea estică a Ţării de Jos a Moldovei.
  Iar denumirea Basarabean poate fi inclusă doar în denumirea moldovean basarabean(basarabia fiind o provincie a moldovei).
  În toate cazurile denumirea corectă este român moldovean.

 30. Cred doamnă Pavlicenco că promovând românismul prin promovarea valorilor moldoveneşti, ar fi mai de bun augur. Şi aici nu mă refer la construcţiile URSS, cu llimba moldovenească. Pentru mine ca român, drapelul lui Stefan cel mare este la fel de românesc ca şi tricolorul.
  Cred că partidul are nevoie de o rebrenduire, promovând un nationalism românesc prin saltul direct pe sigle foarte româneşti, drapele, denumiri vă sperie electoratul. Fiindcă legătura noastră românească este pre 1812, oricât s-a progresat în perioada interbelică în revindecarea rănilor, URSS a reuşit să mistifice şi să doboare.
  Dv trebuie să creaţi legătura cu România, prin acele elemente care sunt înţelese de moldoveni. Puteţi promova dinastia Bogdăneştilor(care era una cu legături în Muntenia şî Maramureş), puteţi promova drapele, embleme.
  Fiindcă dacă lui Dodon îi reuşeşte a transforma Principatul Moldovei dintr-un principat românesc în unul antiromânesc, mă tem că nu prea vă rămâne loc de manevră pentru o eventuală unire şi va fi greu să demantelaţi această pânză bine construită.
  Situ moldovenii.md , duc această luptă şi o cam câştigă din lipsă de rivali.
  Deşi scriu nişte enormităţi uriaşe, nişte falsuri uşor de demontat la o analiză superficială, nu există nimeni care să o facă.
  Dacă Ştefan cel Mare va ajunge strămoşul lui Dodon, nu al românilor, iar voi veţi bate în continoare piua pe Unire, Cuza, mă tem că veţi pierde groaznic.
  Şi în România Ştefan cel Mare îi văzut ca cea mai mare personalitate, dapoi în MOldova.
  Asta este opinia mea. Când Moldova va fi egal cu principat românesc şi in Rep. Moldova, atunci Unirea va fi doar la o aruncătură de băţ. Fiindcă ăla îi elementul identitar esenţial al acestei populaţii.Faceţi reuniuni mai dese pe la Suceava, Putna, Maramureş, promovaţi istoria medievală adevărată şi lucrurile vor fi mai uşoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *